Film – Dead Snow

“Hány film is kezdődik úgy, hogy egy fiatalokból álló társaság elmegy egy isten háta mögötti helyre?” – hangzik el egy hasonló mondta a film elején. Nos a válasz egyértelmű: elég sok…

Jómagam mindig is kedveltem a zombis témájú alkotásokat, főleg az olyanokat, melyekben volt valami kis plusz az addigi átlaghoz képest. Kisebb koromban nagy kedvencem volt a Night of the Living Dead (1990) mely életem első zombis filmjeként anno nagy hatást tett rám. Igaz, mai szemmel már a film szép szóval mondva sem olyan tökéletes horror, mint amilyennek akkor gondoltam. A brutalitás, a nyomasztó, klausztrofób hangulat még most is átjön, de például a zombik egy részén látszik, hogy csak maszkot viselő ember, sőt némelyik nem több egy bábunál. A színészek enyhén (értsd: nagyon) túljátsszák a szerepüket, a zárás pedig nevetségesen hatásvadász lett.

Kicsit idősebb fejjel, 2003-ban megnéztem a Resident Evil 1 részét, ami szerintem egy igen elcseszett látványfilmre sikeredett, aminek semmi köze nem volt ahhoz, amit az eredeti game lefektetett hangulat címen az első 3 rész formájában. Semmi ijesztő, nyomasztó, vagy legalább az eredeti hangulatot idéző elem nem volt benne, és ezen sajnos az elkövetkezendő 2 rész sem tudott változtatni, sőt még inkább kiherélte a címet.

Nagy meglepetést okozott viszont a 2004-es Dawn of the Dead film, ami feldolgozás volt, mégis azok közé a ritka kivételek közé sorolnám, amik jól sikerültek. A filmben ugyan sok dolgot nem magyaráztak meg, sőt a történet mondhatni elég laposra sikeredett, de a hangulat szerencsére kárpótolt mindenért. Kár hogy a folytatás, a Land of the Dead (2005) már fele ilyen jóra nem sikerült, bár a Diary of the Dead (2007) valamicskét javított a helyzeten köszönhetően egy teljesen új szemszögnek (sajnos a vége ennek is semmitmondó).

Ezek után, mikor először találkoztam a Dead Snow borítójával, megmondom őszintén tartottam kicsit a filmtől. Ehhez persze jócskán hozzájárult a Becstelen Brigantyk (Inglourious Basterds) című film is, amiről nem igazán tudtam azt eldönteni, hogy most akkor ez a film komoly, vagy poén? A végére persze rájöttem, hogy egyik sem, de az öncélú keménykedést sohasem bírtam, pláne ha közben egy papucsállatka szintjére süllyesztik az ellenoldal iq-ját és önvédelmi tehetségét. (Részben ezért is nem voltam oda soha sem Tarantino bácsi filmjeiért.) Így hát tartottam tőle, hogy ez a film sem fog többről szólni, mint szerencsétlen friccek halomra lövéséről/öléséről. Szerencsére a félelmei javarésze nem igazolódott be. Ha meg kéne határoznom a film műfaját, akkor leginkább egy akció-horror némi vígjáték elemmel fűszerezve. Igaz a poénok nem olyan jók, mint a Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) vagy a ZombieLand filmekben, de a filmesek itt is elég hangulatos, kreatív poénokat találtak ki.

A film Norvégiában játszódik, nevezetesen Øksfjord (ejtsd: Öksfjord) falucska közelében, ahol bevezetésként egy valami vagy inkább valaki elől menekülő lányt láthatunk fejvesztve rohanni az életéért az éjszaka közepén, egy hegyvidéki erdőben. Szerencsétlennek persze nem sikerül leráznia az üldözőjét, így az hangos sikolyok közepette végez vele. A tényleges story ez után veszi kezdetét, amikor egy csapat orvostanhallgató érkezik egyik haverjuk barátnőjének a nyaralójába vakáció gyanánt. A csapat 4 srácból és 3 lányból áll, akik között szerepüket tekintve semmi extra sincs. A srácoknál adott a dagi horrorfilm függő, a nagyszájú langaléta, a szemüveges észman, és a szerény, de kemény srác. A lányoknál van a kemény csaj, a cicababa, és persze a nagyon single (értsd: szűz).

Miután megérkeztek a nyaralóhoz, lepakolnak, majd hódolnak a téli sportoknak, aztán este buliznak, bár keménylegényünket aggasztja, hogy a barátnője még nem érkezett meg, mert úgy volt ő majd sível érkezik (igen őt intézték el az elején).

A bulit viszont megtöri egy idegen, aki foglalkozását tekintve vadász, kér egy kávét, iszik egy sört, rágyújt egy csavart cigire, majd elmeséli a hely történetét, miszerint Øksfjord a II. Világháborúban fontos hadikikötő volt a németek számára, akik innét támadták meg az ellenséges hajókat. A németek a legtöbb általuk megszállt területen jól megfértek a helyi lakossággal, ám Oksfjordban más volt a helyzet, az ott állomásozó Einsatzgruppe (ejtsd: Ejnzátcgruppe), a kegyetlen és brutális Standartenführer Herzog irányítása alatt 3-évig rendszeresen zaklatta a lakosságot, kémek, besúgók, partizánok után kutatva. A háború vége felé aztán rájöttek, hogy vesztésre állnak, és az Oroszok már közelednek. Így hát a megszállók betörtek minden házba, és elvittek minden ezüstöt és aranyat, amit csak találtak, aki pedig megpróbált ellenálli az intézkedésnek, azt azonnal lelőtték. A lakosság számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, kapára, kaszára, ásóra, fejszére kapva egyik este megtámadták az alvó németeket, akiket váratlanul ért a támadás. A 300 német közül sokan meghaltak, áh Herzog ezredes és még jó néhány embere elmenekültek fel a hegyekbe. A feldühödött emberek keresni kezdték az értékeiket, ám csak elenyészően keveset találtak meg, a javarészét, köztük a legértékesebb és legszebb darabokat a menekülők magukkal vitték. Egy páran a bátrabbak közül ugyan utánuk mentek, de elvesztették a nyomukat. A lakosság megnyugodott, és úgy hitték a németek megfagytak hegyekben. A vadász szerint azonban a hiedelmek kaptak szárnya, miszerint idefenn nem árt óvatosnak lenni, mert a hegyek között ott a gonosz. A srácok, lányok persze nem veszik túl komolyan az öreg félnótás meséjét a mitikus gonoszról és inkább elteszik magukat holnapra.

Később, még aznap éjjel, mikor a vadász épp a levesét fogyasztgatja, lépkedő hangokat hall a bozótban, így puskájával, elemlámpával a kezében körbeszaglászik. Ám mikor zseblámpája fénye felfedne egy a távolban álló valakit, hirtelen egy árny suhan át előtte, és elcsapja a vadász torkát. A vadász, puskáját, lámpáját otthagyva visszavánszorog a sátrába, ám az alak utánamegy és egy elég nagy, éles tárgyal agyonszurkálja.

Reggel a srácok felébrednek, majd keménylegényünk úgy dönt, nem vár tovább, és motoros szánjára pattanva barátnője keresésére indul a hegyekben. Barangolása közben rábukkan a vadász sátrára, akit rendesen helyben hagytak. =)

A srác persze halálra rémül, majd lábnyomok követésére adja a fejét, ám végül beszakad alatta a hó és egy sötét barlang szerűségbe zuhan, ahol az eszméletét veszti. Ez alatt a többiek, pontosabban a dagi srác sikeresen megtalál egy ládát, ami a nácik aranyát rejti.

Hogy hogyan került oda, az persze láthatóan senkit nem izgat, mohón belemarkolnak, de aztán visszateszik (persze egy-egy értékesebb darabot mindenki elrak magának). Lassan rájuk köszönt az este, főzőcskébe kezdenek, és készülnek az újabb bulira.

A dagi srác kimegy WC-re, majd utána megy az extra szűzlány is, akinek a zsebéből menetközben kiesik egy aranyérme. Kettyintenek egyet, a srác büszkén, széles vállal visszamegy, még a csaj a budin marad. Közben egy hörgő illető felszedi az érmét, majd a magányos, rémült lányt a lécek között hasba döfi. Odabent persze ezerrel szól a zene, így a visszafelé vánszorgó lány kiabálását senki sem hallja, csak a kemény csaj sejti, hogy valami nincs rendben.

Mire lenyomják a zenét már késő, barátnőjük eltűnt, kimennek keresni, de semmi. Visszamennek a házba, és elkezdik megvitatni mit csináljanak, hol keressék, ám ekkor az ablakhoz tapadó, kifelé néző keménylány arcába nyomja valaki a barátnője levágott fejét. A lány persze sikítozni és hadoválni kezd, amit a többiek nem értenek, egészen addig, amíg a szőke cicababa haját meg nem ragadja egy fagyott, szénfekete kéz az ablakon keresztül. A helyzetet végül úgy oldják meg, hogy levágják a lány haját. Ekkor már mindenki kapizsgálja, hogy valami baromira nincs rendben, ezért bezárják, majd elbarikádozzák a kanapéval a bejárati ajtót és betömörülnek a szoba közepére.

Az egyik delikvens viszont megpróbálja betörni az ajtót, mire lecsapják élőholt kezét egy bárdal, amin egy ezüst gyűrű elárulja ez bizony az Einsatz.

A dagi srác persze egyből rájön, hogy zombikkal van dolguk, figyelmezteti a többieket, hogy ne hagyják, hogy megharapják őket, mert akkor ők is zombik lesznek, ám közben észre sem veszi, hogy nekihátrál az egyik ablaknak, amin aztán megpróbálja kirántani egy zombi. A többiek ugyan megpróbálják visszahúzni, mire a zombi tesz a dologra, és nemes egyszerűséggel szétroppantja a dagi srác fejét (egyik legdurvább jelenet). A zombik ezután lelépnek, a többiek pedig az egyik sarokba kuporodva bevárják a reggelt.

Amint felkel a nap, megbeszélik, hogy a srácok elterelik a zombik figyelmét, míg a csajok megpróbálnak lejutni a kocsikhoz, majd segítséget keresnek és visszajönnek a fent maradtakért. A srácok zajt csapnak, a lányok pedig elindulnak lefelé a kocsikhoz. Közben a kemény srác magához tér, kikászálódik a barlangból, majd egy fáklyát eszközöl, és visszamegy körülnézni. Hamar rájön, hogy a barlang voltaképpen a hegyekbe menekülő nácik titkos rejtekhelye, ahol van egy pár dolog, zászló, sisakok, fegyverek, és persze a barátnője levágott feje.

A mozizást azonban megzavarja egy hörgés, a srác elejti a fáklyát, a kijárat félhomályába fut, majd beszól az egyik házigazdának, aki nemes egyszerűséggel egy igen hangos ütéssel látványosan kitessékeli a barlangból (nevettem =D). A srác lebukfencezik, majd megigazítva az álkapcsát felnéz az első zombira, akinek már nem csak a keze, árnya látszik…

Hans és a srác bunyóba kezdenek, de a srác végül kiüti a zombit a saját sisakjával. Ám alig hogy Hansot lenyomta, jön Jürgen is egyenesen a hóból feltörve…

Őt végül szemen szúrja Hans bajonettjével, mire Jürgen egy fának esik és kifolyik a bele is. Hans azonban magához tér, majd nekirontva a fiúnak lezúgnak a szakadékba, ám közbeszól Jürgen bele, amin aztán ketten csüngnek a mély felett. Hans ekkor feljebb mászik a srácon, majd nyakon harapja, amire a srác megfejeli és Hans lezúg a mélybe… XD (Első jel, hogy a filmnek van humora.)

Időközben a lányok közül a szőke cicababát leüti egy fricc, majd magához tér, de a látványt nem igazán élvezi, ahogy két zombi eszi és szedi ki a beleit. Szenvedésének végül úgy vet véget, hogy addig cseszegeti az egyik zombi derekán lévő gránátot, amíg az felrobban. Ekkor tűnik fel a főkolompos, Herzog ezredes…

A srácok közben egy elhibázott Molotov-koktéllal sikeresen magukra gyújtják a házat, így hét átfutnak a sufniba, ahol magukhoz vesznek néhány cuccot, és felkészülnek a nagy csatára…

Jönnek is a zombik rohanva, bajonettel a kezükben, 2×5-ös hullámban…

(Na ez az pont, amit az ember végig röhög, annyi baromságot nyomnak, kezdve a bandzsító zombitól a keresztbe tett sarló-kalapácstól felhördülő friccig) A csatának végül a Jürgen belein valahogy felkapaszkodott keménysrác vet véget, aki a rejtekhelyről kibányászott nehézgépfegyvert a motoros szánjára szerelve leosztja a maradék 7 zombit (6-ot lelő, az utolsónak aki oldalról jön, a szánnal leszedi a fejét).

Hőseinket megviseli a nagy csata…

Ám van, amire még ők sem számíthattak, kemény srácunkat ugyanis keményen elintézik (legjobb death scene a filmben)…

Így már csak ketten maradtak a csatatéren, elintézik még azt az 5 zombit, aki szétszedte a haverjukat, ám az eszes srác a csata hevében elintézi a kemény csajt is, aki nem mellékesen a barátnője. Ekkor viszont feltűnik Herzog és beküldi ellenük 6 legjobb emberét.

Az eszes srác hazavág belőlük ötöt a shotijával, ám az utolsóra már nem marad töltény, és az biza megharapja mielőtt a srác haverja leütné. Okos srácunk viszont emlékszik fejét vesztett Dagi barátja utolsó szavaira, így a láncfűrészével lecsapja a saját kezét, mielőtt tovább terjedne testében a kór. A sebet kiégeti, majd széles mosollyal vigyorog az ügyességén, mire egy újabb Hans tör fel a hóból is tökön harapja… XD Haverja persze nyugtatja, hogy nem kell aggódnia, mivel zsidó és így biztos nem veszik be maguk közé. XD

Dühében ezt a zombit is elintéz, és már csak Her Herzog áll velük szemben…

Legalább is ezt hiszik ők, mert ekkor az ezredes elordítja magát, mire vagy 50 újabb zombi kel fel a hóból…

Nem marad hát más, mint a futás. Nagydumás lapaj srácunk persze megszívja, Herzog fejen nyomja egy kalapáccsal, mire ő belefut egy fába és fenn akad rajta a bele.

Félkarú haverunk ekkor látja, hogy Herzog kivesz egy aranyórát halott barátja zsebéből, majd rá jön, az egész baj okozója az a fránya arany volt, amit a kemény srác introban megölt barátnője talált meg és lopott el abból a rejtekhelyből, ahová a pasija is beesett, és aztán a ládát a kunyhóban rejtette el. Eszes barátunk erre fel gyorsan visszarohan a leégett kunyhó maradványaihoz, majd nagy nehezen kiássa a ládát és elfut. A nácik visszakapják az aranyukat, egyetlen megmaradt túlélőnk pedig lejut a kocsikhoz, ám még a kulcsokkal szarakodik, kiesik a zsebéből egy aranyérme, a láda utolsó, hiányzó darabja.  Persze azonnal kapcsol, mekkora gázban van, ám mire felnéz, Her Herzog benyomja a vezető oldali ajtó üvegét és THE END.

Összességében a Dead Snow szerintem nem rossz film, egyszer mindenképpen ajánlatos megnézni mindenkinek, aki szereti a zombis filmeket és/vagy a brutális, morbid, bizarr humort. =) A film közepes költségvetésű, ennek ellenére jó minőséget produkál. A történet nem nagy szám, bár a film mentségére szóljon, az akció-horrorok történetei általában ilyenek, elénk dobnak egy alap szitut aztán kész. A történet amúgy érdekes módon nem a scifi, hanem inkább a fantasys zombikat veszi alapul, vagyis vírus helyett itt egy átokszerű erő éleszti fel a fagyott hullákat.

A zombik amúgy jól meg vannak csinálva, közelről nézve látszik, hogy az arcuk, ruházatuk nem egyforma. Aránylag elég intelligensek is, a szemükben harag és gyűlölet ég, nem lassú, dülöngélő, hörgő, melankolikus idióták, akik kinyújtott karral vánszorognak az élők felé. A fegyverzetük is elég változatos, nem csak harapnak, hanem ütnek, rúgnak, fejelnek, sőt a bajonettjeiket is használják. Az pedig külön tetszett, hogy elsősorban ölni és nem enni akarnak. A fő zombi ugyan nem sok szerephez jut, csak a végén, de ő is jól sikerült, van háttértörténete, mi kell még? A vérrel, brutalitással, belekkel nem spóroltak a filmesek, elég sokan halnak benne mind két részről. A két fél nagyjából ki van egyensúlyozva, sőt a zombik még előnyben is vannak, amit ki is használnak.

A szinkron jó, de azzal, aki a címet, Dead Snow (Halott Hó) Náci Zombik-nak fordította, azzal szívesen megíratnék egy általános iskolás angol szódolgozatot. -_-

A film tanulsága: “Soha ne lopd el a nácik aranyát!” ;P

Reklámok

14 hozzászólás to “Film – Dead Snow”

 1. Tldr, ezt a filmet mindenképp barátokkal érdemes végignézni, mert akkor még azon is röhögni tudtok, hogy a másik hogy röhög : )

 2. Én néztem magamban és haverokkal is, az eleje egész komolyan indul, de a vége felé a harc, na ott már látszik hogy van benne jó adag humor is. 🙂 Egy érdekes kontraszt jellemző a filmre…

  Azért raktam be ennyi képet is, hogy aki lusta végigolvasni, az a képekből is leszűrheti a lényeget. 😀

 3. Az idióta címfordítás az valami magyar kórság, mert még ha tükörfordítással is tökéletes lenne a cím, akkor is valami idiótaságot fognak kihozni belőle. Az a legjobb, amikor “B” kategóriás moziknak olyan címet adnak, ami feltűnően hasonlít egy sikerfilm címére. Mondjuk ezt leggyakrabban a kereskedelmi csatornák szokták eljátszani.
  Jelen esetben gondolom azt hitték, hogy a Náci zombik cím jobban felkelti a potenciális nézők figyelmét, mint a Halott hó. ^^

  Egyébként a világ legjobb zombis horrorparódiája az a Hullajó. Azt már láttad Péter? Elég régi, úgyhogy az effektek nagyon ócskák, de valami eszméletlenül morbid az egész.

 4. Igen ismerem a Hullajót, egy klasszikus, egyszer, még jó régen láttam a TV-ben. 🙂 A Dead Snow viszont nem paródia, inkább csak vannak benne poénok, a film első 60%-a még komoly.

  A B kategóriás cuccok igen, szeretik a sikerfilmeket lemásolni, és ehhez igazítják a címüket is, csak hogy pár példát említsek:

  Star Wars – Star Crash
  Terminator – Eliminator
  Night of the Living Dead – Night of the Zombies
  Street Fighters – Urban Warriors

  Egyébként van egy másik film is, ami náci zombikkal foglalkozik, az Zombie Lake/River névre hallgat, de iszonyat B kategóriás. A legidiótább zombis film díjat viszont így is a Redneck Zombies viszi… XD

 5. Sztem ez a film nekem már túl brutális lenne de egyszer lehet h meg kéne nézni de am akkoris csak barátokkal mer egyedül sok lenne ^^

 6. Nyugodtan megnézheted, ha nincs bajod a zombikkal és a nácikkal, mert egy kellemes egyszernézős délutáni film, van benne vérengzés és humor is. 🙂

 7. Kegyetlen nagy film. Ahogy ötvözi az akció horror komédiát, zseniális. Egyik nagy kedvencem ^^
  Kb 3 hétbe telt míg megtaláltam magyarul mert sehol nem volt “Halott hó” vagy ehhez hasonló… Náci Zombik…

 8. A cím Magyar fordítása elég szar, a film maga viszont epic, sokkal jobb mint a Becstelen Brigantik (Inglourious Basterds). =)

 9. LOL. Hogy lehet már ezt a Basterds-hez hasonlítani? ^^”

 10. Úgy, hogy mindkettő poénos, csak ez sokkal jobb. =P

 11. Hát ha ez jobb mint egy Tarantino film akkor meg kell néznem. : P

 12. A Reservoir Dogs kivételével olyan igazán ütős filmje nem nagyon volt a csókának. Kill Bill látványos de amúgy tipikus egyszer nézős film.

  Ez a Bastard pedig… oké, értem én hogy alapvetően egy poénos baromság akarna lenni, na de kérem lehetne ezt intelligensebben is csinálni. Száraz és sótlan az egész.

  A Dead Snow nem azt mondom, hogy az évszázad vígjátéka, de ha már nácikkal akarunk poénkodni, ez jobban teljesít (szerintem).

 13. Szerintem, Tarantino egyik eddigi legjobb filmje a Brigatik, de ez nagyrészt a Hans Landa-t alakító színésznek köszönhető (kiérdemelte azt a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskát).
  Sokan talán azért nem szeretik a filmjeit, mert rengeteg párbeszédet visz a filmjébe, ami fölöslegesnek hat, de szerintem pont, hogy ez tesz életszerűvé egyes jeleneteket.
  Ritkán jön ki belőlem hang filmnézés közben, de a Brigatiknál nem tudtam vissza fogni magam még a moziban sem. XD
  Mondd azt, hogy nem állt meg benned az ütő, mikor Lapeditte-el elmélkedtek, angol nyelven, majd a végén a tejet megköszönvén szét lyuggatták a padlót.
  Egyébként alapból nem vígjáték elsősorban, hanem szatíra, ami arra próbál rávilágítani, hogy az amerikai ‘zsidó’ katonák is ugyanolyan kegyetlen barmok voltak, mint a nácik, illetve a nácik közt is akadtak emberek, akiknek muszáj volt katona sorba állnia.
  Ezt jól mutatja pl a kocsma jelenet is, amikor már csak a színésznő és a német katona “apuka” marad életben, aki a fia miatt szeretne élve kijutni a helyzetből vagy Fredrick Zoller, aki egyszerűen csak udvarolni szeretne Shoshananak és természetesen nem tudja, hogy a lány miért is akarja távol tartani magától.

 14. A film lényegét én is értem, nem ezzel van a bajom, hanem azzal, hogy egyszerűen nem találtam viccesnek. Biztos bennem van a hiba, de azon kívül, hogy néha elmosolyodtam, semmi különösebb reakciót nem váltott ki belőlem, csak ültem és vártam, majd jobb lesz, aztán nem lett jobb.

  Ez olyan mint hogy Vin Dieselért se rajongok, a Riddick filmeket kivéve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: