AMV vs AMW

Páran már szót ejtettek erről a témáról, így most én is kifejtem róla véleményemet.

Elöljáróban azt azért leszögezném, hogy én magam sohasem csináltam egyetlen AMV-t sem, azon egyszerű oknál fogva, mert nem éreztem magamban elég kedvet, tehetséget hozzá. Magam részéről, az AMV-ket az úgynevezett fanwork részének tartom, tehát egy kalapba sorolom a fanartokkal, és a fanficekkel. Vagyis akad köztük egy-két ténylegesen tartalmas, igényes alkotás, de a többségük színvonaltalan fércmű. A mennyiség tehát, most is jóval a minőség előtt jár.

Ahogy minden máshoz, ehhez is ész kell, a tehetségen kívül. Lehet jól, vagy lehet szarul csinálni, viszont magát a művészi mivoltot, amire sokan előszeretettel hivatkoznak, erősen megkérdőjelezném.  Ennek pedig prózaian egyszerű oka van, mivel sem az anime, és általában (értsd 95%-ban) a zene sem az illető saját alkotása, nem ő hozta létre, hanem két, már létező és önálló médiát gyúrt egybe.

Mi a jó?

– A jó amv készítője, először is le tudja írni helyesen, hogy Anime Music Video.
– Tudja, hogy miből-mit akar összehozni, van egy alapötlete, egy elképzelése.
– Megfelelő alapanyagokból (sub, logo, vízjel mentes raw) megfelelő programokkal (Corel Video Studio, Sony Vegas, Cyberlink Power Director, Adobe Premier) dolgozik.
– Értelmesen bekonfigurált codecekkel, normális fájlformátumokba ment.
– Ízlésesen, érzéssel vág és effektel.

Utóbbi persze kissé szubjektív dolog, hiszen nyilván mindenkinek más a stílusa, ízlése, és ezek ütközhetnek, viszont itt is van egy szint, egy norma, aminek viszonylag objektíve meg kell felelni. Én személy szerint a humoros amv-ket szeretem, néhány példa, mit tartok jónak:

The Anime Polka
Happy Happy Joy Joy Anime Style
Dragonball Z – Sex Van

Mi a szar?

– AMW… attól nem lesz “kúlos”, hogy szándékosan hibásan írod le, attól csak szimplán szar lesz.
– Ötlettelenül, bármiféle elképzelés nélkül áll neki, aztán “yo van mán’ az úgy” kijelentéssel ment, ha már megunta.
– TV logós, vízjeles, beégetett feliratos, ordenáré minőségű anyagokból dolgozik gagyi programokkal (Movie Maker).
– Rosszul, vagy egyáltalán be sem állított, rég elavult vagy gagyi codeceket használ.
– Igénytelenül, össze-vissza, hányaveti módon vág, ízléstelen és rosszul beállított effekteket, szűrőket, hatásokat használ.

Ami az ilyen AMW-sek – mert rájuk már ez a szó pejoratív értelemben a legjobb – javarészt olyan 13-16év közötti, többségében kiforratlan ízlésvilágú, és erősen egy hype anime hatása alatt lévő egyének, akik úgy gondolják, elég az, ha behajítanak egy zenét valami TV-rip alá, aztán cső, mehet fel a Youtube, Indavideo, Videa, Videoplayer oldalak valamelyikére, és innentől kezdve várja az 5*-os instant elismerést, az egyoldalú pozitív ajnározást, lehetőleg minél többet. Az áldás persze nem jön magától, így belinkelik különböző fórumokra, általában hasonszőrű fajtársaiknak, illetve msn-en a haverjaiknak, osztálytársaiknak, aztán a kapott minta alapján ők is megcsinálják a sajátjukat, ők is terjeszteni kezdik, és így mondhatni exponenciálisan növekedve adják tovább az igénytelenséget, amit egy kiváló hasonlattal élve, mondhatni: “egymás f@száról” szívnak le.

Amitől pedig végképp a falnak tudok menni, hogy ha vannak általánosan elfogadott formátumok és kódolások, amiket szinte minden tud kezelni, mint mondjuk videóknál az avi, mkv, ogm, mpg, vagy hangnál az mp3, wav, ogg, akkor mi a f@sznak kell egyes embereknek különcködni? Csak azért mert azt a formátumot (asx, asf, mov, rm, 3gp) és kódolást (wxa hang) semmi sem ismeri fel, és hogy az embernek valami isten háta mögötti codecet kelljen leszedni ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon?

Láma emberke lekódoltatja az amw-jét aviba, de DivX, Xvid helyett Indeo, Helix codec-el, aztán csodálkozik, hogy egyik videó megosztó sem képes átalakítani flv/swf formátumba. A másik meg az értelmesen bekalibrált DivX-es Avi alá PCM wave hangot kódoltat, és teszi ezt azért, mert az veszteség mentes tömörítés, mint ha egyébként ő az otthoni BenQ hangfalával annyira észre tudná venni a különbséget a PCM wave, és a lame mp3 között… :/

Egyébként a “férfi” és “női” amw-sek között is megfigyelhető némi különbség. Még a tökösök általában instant actiont, addig a lányok a rózsaszín cukormázas nyáltengert preferálják, és ehhez igazítják az amw-iket is.

A srácok ott cseszik el a dolgot, a fentebb említett standard hibákon túl, hogy nem fogják fel, az akció, háború, öldöklés, csak addig jó, amíg a látvány mellé hangulat is társul. Egy hypeolt anime és egy szintén hypeolt zeneszám nem elég, mert nem azon fog múlni, hogy amit ki adsz a kezeid közül az minőségi munka lesz e, vagy csak egyszerűen szar. Hiába vágsz Naruto fight scene alá Rasmus-t, vagy Dragon Ball fight scene alá Linkin Park-ot, ha nincs mögötte egy épkézláb koncepció, és nincs hozzá érzéked, szar lesz az egész…

Példák:

Hellsing AMV – Painkiller Cathedral Fight -> Még ilyet… Alucardal megszentségteleníteni a Painkillert… :S
“kommentárokat kérek” -> Szar…
Naruto MOVIE AMW -> Ez… ez már nem szorul magyarázatra.

A lányok, na igen, ők most is “kitesznek magukért”… A legízléstelenebb, legbárgyúbb amw-k, általában az ő kezük által jönnek létre. Repertoárjuk közé tartozik shounenek esetében a yaoi:

Karin: Ren love? -> Szerintem a “buzi e vagy?” című szám jobban ment volna alá… ;P

A másik kedvencük pedig a color overlay, amit inkább a shoujo, magical girl animéknél használnak, és alapjáraton még talán jó is lehetne, ha nem ízléstelen, igénytelen brushokkal csinálnák:

harka vadmacs -> Aka instant szemrák.

Más:

Végezetül még annyit tennék hozzá, hogy csináld jól avagy szarul (ha lehet inkább jól) az amv-ket, a konstruktív kritikát el kell tudni viselni, a tanácsokat érdemes megfogadni, hibákból pedig tanulni kell. Nos azt hiszem… elmondtam a lényeget. =)

Reklámok

23 hozzászólás to “AMV vs AMW”

 1. Magdolna néni Says:

  “Instant szemrák”… Ettől kiesett a kezemből a stylus… 🙂

 2. De most komolyan… egyszerűen nem értem, hogy lehet állandóan olyan színeket, meg olyan részlettel, durva brushokat összeválogatni, amitől szabályosan kiég az ember retinája… :S Olyan piszok nehéz lenne lenyitni azt a rohadt fület és a default helyett valami átfedéses, folyatott, hártyaszerű brusht kiválasztani, hogy nézzen is ki valahogy? Ráadásul még az ízlésük is borzalmas, fogalmuk sincs az összeillő színekről. Komolyan… szerintem ez már valami negatív tehetség lehet, vagy én nem is tudom mi.

  Először amúgy akkor láttam ilyen “átszínezést”, amikor a Tokyo Mew Mew (Pudvás Punci Kommandó, ahogy Soa Mark mondta) megjelent az RTL-en, amitől az összes pisis kiscsaj bezsongott, aztán valamelyik kretén megcsinálta az első ízléstelen szart, és azóta ez így van, mint “műfaj”… 🙄

 3. Jó bejegyzés, még megjegyezném, hogy anno amikor csak néztem az amv-ket akkor az amW-ket csak úgy kezeltem, hogy “Ez felhasználja azt a zenét amit keresek szal berakom mint zene” és mai napig bár ez inkább a tecsőre vonatkozik, megcsinálom ezt az elvet mert így a nem annyira felkapott zenét is gyorsan belehet szerezni. 😀

 4. Ismerős, bár azért ha leszeded 48000Hz-es mp3-ban, az azért kicsit szebben szól. 🙂

 5. Hát igen manapság elég kevés a jó AMV és nehéz találni is. Általában tényleg úgy van ahogy mondod, hogy vagy valamilyen csata jelentet vágnak be esztelenül, logika nélkül, vagy valamilyen történetet próbál elmondani több kevesebb sikerrel. Személy szerint én a pörgősebbeket szeretem. Attól meg nagyon ki tudok akadni, ha totál sz.r minőséggel dolgozik az illető….na ott már elég belenézni az egészbe és vége.

 6. Jaj az amW-k… hogy is mondtam még annak idején?

  “Hogyan találj meg AMV-ket a videó megosztókon?

  Írd be a keresett anime címét (pl.: Inuyasha amv).
  (áthúzva) Nem akarsz AMV-ket keresni, mert nem akarod kínozni magad.”

  A poszt jó…

 7. Niki: Minőséget még lehet tolerálni egy bizonyos fokig, mert akadnak olyan animék, amiből nincs dvd rip.

  sjonna: Köszi. 🙂 Most direkt nem akartam ironikus, vagy kötekedő hangnemben írni, inkább korrekt, így ez most amolyan középutas lett.

 8. A mortal kombatos naruton jobban derültem, mint a linkelt “humoros” amv-ken : )

  A témával úgy vagyok, hogy igazán nem érdekel. Sok a szar amv, és? Ha nagy néha belefutok valami ismertetőbe, akkor rákattintok, ha nem tetszik a zene vagy videó 2s után kinyomom, nagy kaland. A fikázás jogossága meg vitatható. Az amv nem valami termék, amit a boltban megveszel, hanem fanok készítik fanoknak. Ha fizetnél érte, akkor jogosan elégetlenkedhetnél, hogy lehúztak. Viszont itt nem ezt történik. Mégis mit vesztettél, miután belenéztél és kiderült, hogy szar? Semmit. Persze tény, hogy rengeteg igénytelen amv van, de nem várható el senkitől, hogy kitanuljon csak azért egy szakmát, hogy jól szórakozhassunk. A legtöbb jó amv olyan stúdiós szakemberek keze között született, akik ezzel szerettek volna maguknak egy kis felkeltést szerezi (nyilván fusi érdekében), rajtuk kívül meg csak a hardcore otakuk képesek annyit foglalkozni a témával, hogy valóban igényes dolog süljön ki belőle.

  • kyssifur Says:

   izriotnak érdekesség: http://www.animemusicvideos.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=96592

   Egyébként igaz amit leírtál, egy dologba kötnék bele, de csak úgy, íme:

   A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható. Ebből a széles perspektívából a művészet kulturális, történelmi vagy földrajzi környezettől függően általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat. Ide tartoznak tehát mindazon képességek és mesterségek, amelyek különféle funkciójú emberi termékek, jelenségek létrehozását vagy a környezet átalakítását teszik lehetővé (például fémművesség, konyhaművészet, testdíszítés, harcművészet, kertművészet stb.)

   forrás: wiki

   Tehát ha van főd (anime), meg virág (zene), meg ásó (vágóprogi) és abból kertet (amv) csinálsz az nem művészet?

   Ez kábé olyan vita mint mikor kollégáim azon veszekednek, hogy a sofőrség szakma-e. Egyik szerint nem, másik szerint igen, de az igazság az, hogy a köztudatban nem szakma, viszont mégis, mert vizsga+papír kell hozzá.

   AMV-t készíteni sem művészet, valóban, de mégis, mert a művészet definíciója szerint az.

   • Tudom téged érzékenyen érint ez a “művészet e?” téma, de te magad is elmondtad a kulcsszót, mégpedig a “tágabb értelemben”. Tágabb értelemben az is művészet, ha valaki csinál PS-ben egy optikai tuningot, sőt még tágabb értelemben ezek szerint az én bannerom is egy művészi alkotás (ami szerintem nem az). 🙂 Plusz azt is vedd figyelembe, hogy amikből dolgozol, azokat szerzői jogok védenek, javarészt azért, mert elsősorban (főleg az anime) anyagi érdekeltségek miatt jöttek létre, és ilyen szempontból a művészi mivolt máris falba ütközik. Az amv fanwork, ahogy a fanfic és fanart is az, hogy ettől függetlenül lehet jól vagy lehet szarul csinálni, az egy más téma.

    Egyébként véleményem szerint a tényleges művészi alkotás 0-ról születik olyan értelemben, hogy nem már létező és önálló médiákat gyúrsz egybe.

   • kyssifur Says:

    Abszolút tévedésben vagy az érzékenységemet illetően és örülnék mostmár másodjára ha ezt elfelejtenéd, ki nem szarja le hogy művészet vagy sem? Úgy ahogy tűzoltónak lenni sem szakma, és? Érdekel? Nem ezen van a hangsúly, hanem azon ami le van írva. Ha a fejed tetejére állsz se fog megváltozni a művészet definíciója, ami szerint – bár konkrétan nincs leírva benne, de – AKKOR IS művészet amv-t készíteni. Mégha én se, te se, ők se, mi se tekintjük annak.

   • A dadaisták már létező önálló médiákat gyűrtek egybe (pl az újságkivágásos kollázsokon), mégis azt mondják rá, hogy művészet volt amit csináltak.
    Amúgy szerintem AMV-t nézni egyenlő az önkínzással.

   • kyssifur Says:

    Manapság igen, ez a jellemző. 🙂

   • Annyira azért mégsem tévedtem nagyot, olvasván a kis eszmefuttatásod, süt belőle az elfogultság, de ha ettől jobban érzed magad, akkor ja, bizonyos értelemben művész vagy, bizonyos értelemben meg nem, döntsd el melyik a szimpatikus. 🙂

   • kyssifur Says:

    Nem érzem magam annak. Elfogult meg csak annyira vagyok, amennyire kell, azaz, csak hogy a fentieket leírhassam ide, neked.

    Az egy állítás egy tagadás vitáknak meg nem látom értelmét, főleg ha átmegy szúrkálódásba, ami a magadfajta bloggerek specialitása.

   • Hűha… máris általánosítva is lettem, de jó már nekem. 🙂

    Viccen kívül (mert ezen tényleg hülyeség vitatkozni) akinek van tehetsége hozzá, az csináljon sok szép amv-t, akinek meg nincs az vagy tanuljon, vagy ne csinálja. Tudom ez most jó közhelyes lett… de gondolom, neked sem kell bemutatni, milyenek tudnak lenni az úgymond “amw”-sek, még akkor is, ha semmi sértőt nem mondasz nekik. Én anno fanficeket kritizáltam, na ott is megvan ez az “amw” szint.

    Egyébként a fentebb linkelteket, már amiket jónak tettem ki, azokat ismered?

   • kyssifur Says:

    Az anime polkát ismertem. 🙂 A Happy Happy Joy Joyt nem, annyira nem is tetszett, a Dragon Ballos viszont nem az első ilyen témában, amit láttam. Ezeken a DBZ paródiákon régóta mosolygok, szerintem ötletes nagyon!

 9. Szerintem nem kell ahhoz hardcore kockának, sem otakunak, de még csak stúdiós szakembernek sem lenni, hogy valaki valamit jól csináljon. Az hogy nem egy termék, egy dolog, egy másik, hogy ettől függetlenül még lehet jó vagy szar, és ha valami szar, akkor szerintem jogosan van minősítve.

  “de nem várható el senkitől, hogy kitanuljon csak azért egy szakmát, hogy jól szórakozhassunk” -> Ehhez nem kell szakma, ész, tehetség, türelem és kitartás kell hozzá.

  “A legtöbb jó amv olyan stúdiós szakemberek keze között született” -> Ezt azért ha nem bánod cáfolom, mert nagyon sok tehetséges emberke van, akik sohasem tanulták azt amit csinálnak, vagy csak amatőr szinten űzik, mégis minőségi munkát adnak ki a kezük közül.

 10. Szakma, nem szakma, tudom mi meló megtanulni az ilyen programok kezelését. Barátom vágóstúdióban dolgozik és úgy hogy bőven nem nulláról indult el nem egy és nem két dvd-nyi anyagot tanult meg. Mert pl az adobe vágószarjaihoz 8 dvd-s training matéria van. És akkor még nem beszéltem a könyvekről, amiket megvett hozzá. Nekem életemben nem volt szükségem se zene, se videovágásra, így eddig magasról tettem rá. Ha most meg kéne tanulni, asszem egy hónapig csak a doom9, meg a hasonszőrű videohelp oldalakat olvasgatnám az alapok elsajátításához. Kösz, nem : ) Nem vagyok akkora otaku, hogy kitartsak egy hónapig. Meg a kézműves dolgokat amúgy is jobban szeretem. Előbb csinálnék a kedvenc karakteremről mellszobrot, mint amv-t : )
  Amúgy ez az, amit sulimban az egyik szakon oktatnak médiatechnológia néven, csakhogy lásd mennyire nem szakma.
  Tehát ha valakitől csak egy szar amv-re tellik, akkor én megértem. Max beírom, hogy szar, de nem fogom ezért kinevetni, csak, ha másoknak kérkedik vele, hogy ő bizony mekkora ember. Na akkor megérdemli a lehúzást.

 11. Ki mondta azt, hogy nem oktatják a videó szerkesztést, és nem lehet belőle szakmát szerezni? Mert én biztos nem ezt mondtam. Arról beszélek, hogy ahhoz, hogy valaki minőségi munkát adjon ki a kezei közül, ahhoz nem kell sem szakmabelinek, sem profinak lenni, nem kell oda-vissza kívülről fújni az Adobe After Effectets-et, vagy a Sony Vegas-t, mert sima vágással és egyszerű átmenetekkel is nagyon szép amv-ket lehet csinálni. Akik amv-ket csinálnak, azok többsége nem tanulta a videó szerkesztést, vágást, egyetlen könyvet nem vett a kezébe, egyszerűen csak szorgalmas és kitartó volt, érdekelte az, amit csinál, még ha csak hobbiból is. Ahhoz nem kell bevágni 8 szakkönyvet, hogy minőségi munkát adj ki a kezeid közül, ahhoz érzés kell. Egyébként is nagyon sok program van már, amikhez nem kell nerdnek lenni, mert baromi egyszerűen kezelhetőek, mégis sokat tudnak, például ott a Cyberlink Power Director.

  Hogy egy példával éljek, osztálytársam 10.ben, 16évesen már olyan optikai tuningokat csinált autóknak photoshopban, hogy azok megszólaltak, és egyetlen egy könyvet nem olvasott el hozzá, egyetlen órában nem tanulta, mindenre magától jött rá, 0-ról kábé egy hét alatt kiismerte a programnak azon részeit, amikre neki szüksége volt.

  “ha valakitől csak egy szar amv-re tellik, akkor én megértem” -> Mindenki elkezdi valahol, csak hogy a többségük úgy áll a dologhoz, hogy az ő munkájában király és nincs benne hiba, és ha szólni mersz, akkor örülhetsz, ha nem küld el a picsába. És amikor még az 50. amv-je is ugyan olyan szar, mint az első, mert másfél év alatt nem jutott 1-ről a 2-re, az azért gáz.

 12. Akkor valamit félreértettem. Na mindegy, nem ragozom tovább, mert nagyjából egy véleményen vagyunk. Ha valaki azzal kérked, meg nagyfaszúskodik, hogy mekkora zsír a szar amv-je, akkor kijár neki a nagy lehúzás, hogy tanuljon egy kis önkritikát. Egyébként meg le kell szarni.

 13. Jól leírtad, a béna verekedősekből naon sok van.
  A vadmacsos meg gusztustalan, a csaj undorító színeket használt. -__-

 14. […] AMV-kről anno már kifejtettem a véleményem, a fanart témában nem rendelkezem akkora tudással, hogy […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: