Yellowblight, avagy jelentés otaku frontról

Egyszer már nagyrészt kitárgyaltam ezt az egész anime, otaku témát. Mivel azonban nem fért bele minden az előző postba, és néhányan hiányoltak is ezt-azt, ezért most ezek a kimaradt témák kapnak helyet…

Mint azt már tudjuk, az otakuk mind egy additív szubkultúra részei, ami drog elven működik, tehát adott a fogyasztó, vagyis az otaku, aki függ az anyagtól, vagyis az animétől. Azonban az anyagnak valahogy most is el kell jutnia a fogyasztóihoz, és itt jut szerephez egy kartell, ahol vannak a dílerek, és aki őket irányítja, a drogbáró. A dílerek itt is szép számban vannak, csak hogy párat említsünk: MAT, Mangafan, Mangaattack (ennek még a neve is árulkodik) a feladatuk pedig nem több, mint hogy anyagot adnak a függőknek. Ám ahogy az igazi dílerek, ők sincsenek egyedül, BigDaddy (Animax) lefektette nekik az alapszabályokat (terjesztésről, miegyebekről) szigorú tekintetével pedig folyton figyel, így aztán vagy azt teszik, amit fentről mondanak, vagy nincs zseton. BigDaddy persze szarik az anyag minőségre és a fogyasztóira is, csak egy dolog érdekli, a nagybetűs PROFIT miszerint vagy veszel, vagy eladsz. Így aztán sokan nem szeretik őt, és ilyeneket gondolnak róla:

Persze mint minden rendes gazembernek, neki is van egy legfőbb talpnyalója, aki apuci árnyéka nélkül sehol sem lenne, ő pedig Lil’ Mondo, aki a “mivel lődd magad?” reklámfüzet funkciót hivatott betölteni. A színvonal nem az erőssége, mondhatni egy katalógus, tele szép nagy színes képekkel, mint az ablakzsiráf, amiből aztán az egyszeri animejunkie kiválaszthatja, Mr. Animax árúi közül, miket szeretne kipróbálni.

(A kiadványszerkesztőnek üzenném, hogy én öreg ennél a WC-be különbet szoktam rakni.)


Otaku kieg
:

“az otakuk fejében vajon hol lehet a gubanc…?” – tette fel a kérdést bej Kutyej.

Nos az otakuk fejében valahol ott van a gubanc, hogy:
Egy elcseszett életű ember, aki egy elcseszett álomvilágba menekül, ami mögül nem lát ki (és nem is akar). -> Mivel egy elcseszett életű ember, aki egy elcseszett álomvilágba menekül, ami mögül nem lát ki (és nem is akar) ezért rohadtul nem éli az életét. -> Mivel rohadtul nem éli az életét, ezért lövése sincs a valóságról. -> Mivel lövése sincs a valóságról, ezért nem érti a világot, amiben élnie kéne. -> Mivel nem érti a világot, amiben élnie kéne, ezért hülyeségeket fog összehordani. -> Mivel hülyeségeket fog összehordani, ezért jogosan elküldik a picsába. -> Mivel jogosan elküldik a picsába, ezért megsértődik, és visszabújik az álomvilágba.

Az otaku (vagy más néven animejunkie) legfőbb jellemzőiről – vagyis hogy miért egy emeletes lúzer – már esett szó múltkor. Tudjuk, hogy hülyék mint a segg, életük az egyáltalán nincs, frusztráltak, röviden tipikus nerdök, azzal a különbséggel, hogy jó részük exhibicionista, és valami istenverte önkritikahiányban szenved. Imádja az ocsmány testét, gagyi jelmezekbe préselve mutogatni, észre sem véve, hogy a spagettipánt szinte eltűnik a zsíros testében, így kívülről max egy nagydarab kötözött sonkára enged emlékeztetni.

Cosplay_Fail_Antman Cosplay_Fail_Bacon-sama Cosplay_Fail_Boxdam Cosplay_Fail_Condomman Cosplay_Fail_Consoletard Cosplay_Fail_Costume_Freak Cosplay_Fail_Fatmans Cosplay_Fail_Fatoo-chan Cosplay_Fail_Fatsuke Cosplay_Fail_Justno Cosplay_Fail_Loli Cosplay_Fail_NerdCraft Cosplay_Fail_Old Cosplay_Fail_Pizza Cosplay_Fail_Sandman Cosplay_Fail_Scotch Cosplay_Fail_Sumo_Geisha Cosplay_Fail_Super_Queer

Persze megszólni nem szabad őket, mert nekik joguk van évről-évre kiélni eme gusztustalan, párzásra hívó rítusukat, de neked meg kötelességed ezt szó nélkül tolerálni. Igaz milyen fain ez így? =)

“Nincs mese, a cosplay egy olyan dolog, amihez igazán csak a Japánok értenek…” – Öhm… biztos?

Cosplay_Fail_Japan_01 Cosplay_Fail_Japan_02 Cosplay_Fail_Japan_03 Cosplay_Fail_Zombie Cosplay_Scary

Demotivation_Japan

Hát engem ezek nem győztek meg… de elkalandoztam, szóval amiről nem esett szó, azaz otakuk internetes pályafutása:

(Ultra Super Great Nan Deluxe Demo Megami-sama 9)

– Minden nagyobb hazai animés fórumon (Animax, Animeaddicts, Aoi Anime, Mondo, Usteam) rendelkezik felhasználói profillal, ügyelve arra, hogy a neve japános legyen, és lehetőleg  –chan, -san, -sama, -sensei szavakra végződjön.
– Avatárt mindig valamilyen aktuális hype-ból választ, és természetesen a google-ből keresi ki.
– Aláírásnak “menő” japán kanjikat használ, és/vagy animékből idézget, közhelyes sallangokat.
– A kommentjeibe kawaii, desu, aishiteru, gomen, nani, és hasonló szavakat szurkál.
– A conok alkalmával, indokolatlanul hosszú beszámolókat ír, jó sok képpel megszórva, hogy mindenki lássa mekkora balfasz volt már megint, és mire baszta el a pénzét.
– Postwhore (avagy magyarosan kommentszajha) vagyis odafigyel arra, hogy X-napon legalább Y-mennyiségű hozzászólása legyen, Z-fórumon. Ha látsz egy tagot 5000+ hozzászólással, aminek a 90%-át fanboyos/fangirlös kirohanások teszik ki 2-3 sorban, akkor ő az.
– Regisztrálva van a 4chan, Sankaku Complex, Anime News Network, deviantArt, My Anime List oldalakra.
– Animés rajongói oldalt nyit a Gportál, Mindenkilapja, Lapunk oldalak valamelyikén.
– Blogot vezet, ahol semmitmondó bejegyzéseket ír egy-egy anime epizódról.
– Van facebookja, de legalább myvip, iwiw profilja.
– A lakhely, és a beszélt nyelvek résznél, japán szerepel.

Magyarul (kis ferdítéssel) tökéletesen illik rájuk ez a pár sor a Vendetta együttes egyik számából, hogy asszondja: “Megnéztél egy animét és mindenhová írod, aki ellent mond azt majd te jól kinyírod. Te vagy a csúcs a virtuális térben, de évek óta nem lépkedtél igazi napfényben. Nem csinálsz semmit, csak a billentyű kopik, marhaságaiddal tele minden topic.”

Az otakuk kapcsán érdemes megemlíteni, az úgynevezett Anime Experteket, akik túl a 10.000 anime epizódon, előszeretettel hívják magukat/nevezik őket anime szakértőknek (bár az animesuck-értő helyesebb lenne). Ők úgy vélik 25-30 felett, valami hasznavehetetlen közalkalmazotti diplomával a kezükben, az a karrier, hogy nagy nehezen sikerült azt elérniük, hogy valamilyen szinten meg tudjanak élni a függőségükből. Sikernek pedig azt élik meg, ha tinédzsereket oszthatnak ki az interneten, vagy valami jelentéktelen kis BRAVO szintű magazinban. Az mondjuk érdekelne, hogy:
– Mióta minősül az Anime nézés szakmának?
– Milyen képzés keretein belül szerezte a szakmáját?
– Ki, milyen hivatal, vagy jogi szervezet ismeri el az ő végzettségét?

Az ő esetükben amúgy azt szeretem a leginkább, ahogy a sznobságuk, a beszűkültségükkel párosul, és például ilyet írnak le: “Akik az Animéket támadják, azok sokszor maguk is animéken nőttek fel, mert nem tudják, hogy Nils Holgerson is Japán.” – hangzott el ez a mondat anno az egyik isten szájából, ami már csak azért is vicces, mert Nils Holgerson, Svéd (Holgerssons underbara resa genom Sverige).


Anime kieg
:

Azt már tudjuk, hogy az animék 90%-a úgy szar, ahogy van, viszont ebből is két típust különböztethetünk meg. Az első olyan, mint mondjuk a Blood+, vagy az Elfen Lied, amikből tökéletesen elég kábé 2 rész ahhoz, hogy a néző átlássa, ez az anime katasztrofális, összecsapott a story, a cselekményt a büdös életbe senki se gondolta át egyszer sem, úgy rossz az egész ahogy van, és semmi értelme továbbnézni, mert semmilyen körülmények között nem lesz jobb, azonnal le kell törölni és el kell felejteni. Aztán vannak az olyanok, mint mondjuk a Death Note, ami az a típus, aminél maga az alap jó lenne, sőt még egy-két karakter jellemfejlődésével sincs különösebb probléma, na de a kivitelezést… azt aztán rendesen elcseszik.

Bemelegítésként, ha már múltkor szó esett az animék eredetiségéről, akkor érdemes megemlíteni, hogy ennél már csak az a gázabb, amikor egymásról lopnak:

De amúgy ez az egész eredetiség téma is kissé érdekes… Öhm, mondjuk miért minősül “eredetinek” az az anime, aminek a szereplői, sorolom: egy nekomimi loli, egy mecha, egy beszélő oroszlán, egy polip, stb. ezek mind egy nagy család, a történet pedig ott kezdődik, hogy “boldogan” kihal az emberiség, maga az anime cselekménye pedig abból áll, hogy ezek szerencsétlenkednek, és elcsépelt poénokat szórnak. Ez lenne a “művészet”? Mert szerintem rohadtul nem az. Jönnek erre egyes otakuk azzal, hogy: “jaaaj, hát van annak mögöttes tartalmaaa iiis ^_~”. Vagy nincs, és az egész csak egy öncélú szarság. De valahogy úgy alapjáraton benne van ez minden otakuban, hogy a japánok nem csinálhatnak szart, mert olyan nincs, az nem történhet meg, pedig de. Mert általában aminek nincs értelme, az egyszerűen csak az alkotó agymenése, ergo öncélú.

De nézzük mondjuk a klisék esetét:

“Az animék mások, itt nem dobálnak üllőket az égből…” – mondta egyszer egy desu, nos valóban nem, ez igaz, helyette ilyenek vannak:

Na most ez jobb? Csak tudnám vajon mit is akarnak ezekkel az eltúlzott méretű fegyverekkel kompenzálni, hmm… a saját kis 9 mm-esüket. – by chrisline Pontosan, és az ilyeneknél már csak ez a gázabb:

Az most akkor 1000000 tonna akarna lenni? =? Basszus, ez még gravitációból is megbukott… ;P

Picit visszatérve még az előzőhöz, lehámozva a giccses, csicsás, hatásvadász grafikát, valami ilyesmit kapnánk:


Hype animék
:

Hogy is szoktak az ilyenek kezdődni? Ó igen, egy frappáns és lényegre törő kis szlogennel: Vedd meg mind! Vajon Pikajew megnyeri az “élethalálharcot”? Vagy Ichigo előbb vágja le az utolsó youmát? Egymásra talál valaha is Naruto és Sasuke, a fangirlök legnagyobb örömére? – Megtudhatod… ha a szüleid megveszik neked! Kérd tőlük!

Bizony… ugyan kinek ne lennének ismerősek ezek a bárgyú akciódús, kiszámítható izgalmas, és hatásvadász látványos animék, amelyek pusztán a profit szórakoztatás miatt jönnek létre? Szinte mindenkinek igaz? Na akkor lássunk neki… =)

A Hype kategória az otakuvá válás destruktív útján úgymond az alapkő, amikre főleg a 12-18 év közötti tinik gerjednek. Ezek esetében két fontos dolgot kell tudni, az első, hogy a hype egy olyan kategória, ahová a mainstream cuccok (shounen, shoujo, magical girl, mecha, merchandising) valamiért felkapott, sikeres, befutott címei kerülnek, amik tulajdonképpen elérik azt a célt, amiért eredetileg létrejöttek, vagyis profitot termelnek. A másik pedig, hogy a hypeolt cuccok sláger elven működnek, tehát esetükben tökéletesen érvényesül a Newtoni fizika 3. törvénye, miszerint amekkora rajongást váltanak ki kezdetben, utána ugyanakkora lehúzást kapnak. A hypeok 3 fő jellemzővel, elemmel bírnak, nevezetesen:
– Klisé
– Filler
– Fanservice

További ismérvük, hogy szinte mindig 50 rész fölött vannak, és 10-nél több karaktert vonultatnak fel. A story és a kivitelezés rendszerint sablonos, a karakterek kritikán aluli, de igencsak sablonos, üres, stílustalan, jellemtelen kliséhalmok. Plusz általában az egészet valami közhelyes (a gonosz megbűnhődik, a jó pedig elnyeri méltó jutalmát) mondandó köré építik fel. Ha jót kéne mondani, akkor talán csak egy dolog van, ami miatt annyira mégsem lehet haragudni ezekre az animékre, az pedig célirányosság. Vagyis van egy baromi egyszerű, naiv mondanivaló, aminél nem is akarnak többet nyújtani, egyszerűen csak feltálalják magukat, aztán vagy fizetsz érte, vagy nem.


“Művészi”
(értsd: Melodramatikus) animék:

Amíg a hypeok a 12-18 év közötti tiniket, addig ezek a “jólmegmondós” animék inkább a 18-30 éves korosztály expertjeit célozzák meg. Bár ránézésre ezek az animék a hypeok tökéletes ellentétei, valójában ez csak a látszat, és mindössze annyiban különböznek tőlük, hogy megpróbálják elhitetni az arra fogékony emberekkel, hogy az ő mondanivalójuk bizony komoly és reális. Tudjátok ez az a bizonyos nagyobb a füstje, mint a lángja esete. Mik tartoznak ide? Seinen, Josei, és a leggázabb, Slice of Life (röviden: SoL). És mielőtt valaki belekötne nem, nem az a lényeg, hogy földhözragadt vagy heroikus e a karakter és az életcélja, hanem az ahogy ez elő van adva, ahogy például szinte az összes SOL-ban ott drámáznak a semmin, az a sok felesleges érzelem, siránkozás, sápítozás, miközben a cselekmény szinte toporzékol egy helyben, teljesen hiteltelenné teszi az egészet. Egyszerűen röhejes, hogy úgy szenvednek, mint ha legalább is 3. világba születtek volna. Oké, legyen szomorú a karakter, sírjon, zavarja hogy elkúrta a dolgokat, nem jött neki össze, stb, de ne ez legyen már a fővonal könyörgöm, és ne ez tegye már ki a cselekmény 90%-át! Mert az élet közel sem ennyi, hogy elbaszok valamit -> irreálisan sokat sírok, szenvedek -> rájövök, hogy ez még nem a világvége, aztán röhögök. Az ilyen animék lényegében nem csinálnak mást, mint egy egyszerű problémamegoldást húznak a végtelenségig, és pumpálják bele helykitöltő gyanánt a melodrámát, hogy aztán sajnálatot váltsanak ki, vagyis az egész nem több, mint az empátiára való szándékos rájátszás.

Persze akik ezekbe az animékbe magasabb szintű mondanivalót, rejtett tartalmat, szimbolikát, és hasonló vadmarhaságokat beszélnek, látnak bele, azok valójában ugyanakkora lúzerek, mint akik ugyan ezt a hypeoknál teszik. A különbség mindössze annyi, hogy ők, 20-25+, már igen nagy valószínűséggel nem fogják kinőni a saját hülyeségüket, és mondhatsz nekik bármit, ők úgyis azt fogják benne látni, amit akarnak. Most pedig idézek egy beszélgetést ebben a témában a közelmúltból:

Nem minden animében tüskehajú izomagyúak verekednek, akadnak művészi animék is, drámák, amik emberi érzéseket mutatnak és a valóságon alapulnak. – by animeexpert
– Teccem érteni, és mik lennének ezek “mesterművek”? – by Peter
Nagyon sok van, de hogy a legjobbakat ragadjam csak ki: Air, Kanon, Clannad, Honey & Clover. – by animeexpert
– Aha… ééértem. –by Peter

Komolyra fordítva a szót, például az első 3 cím esetében valahogy mindig elfelejtik azt megemlíteni, hogy ezek egyébként eredetileg mind a Key stúdió Hentai Datingsim játékai, amikből aztán a KyoAni csinált anime klónt, megspékelve a szokásos hatásvadász, műdepresszív szarságokkal. Tehát végsősoron loli erőszakolós pornószimulátorból csináltak érzelgős melodrámát… ironikus nemde? ;P  A Honey & Clover meg… na ehhez kell egy másik desu áradozása is:

“Remekül beszél az érzelmekről egy érzéketlen világban. Tükröt nyit a valóságra, arra, hogyan éljük meg mindannyian a barátságot, a szerelmet, és magát a felnőtté válást. Történet barátokról, a felnőtté válásról és az élet apró örömeiről.” – olvastam anno egy weblapon… aztán két rész megtekintése után valahogy a következő játszódott le bennem:

Az egész story-cselekmény televolt felesleges, értelmetlen, irreális hezitálásokkal. Főleg Yamada és Rika szenvedése volt unalmas, kiábrándító, sőt egyenesen közhelyes. Nem azért, alapjáraton semmi bajom sincs a szép érzelmekkel, érzésekkel, és a szeretet éhséggel, de egyszerűen (számomra) hiteltelenné tette mindaz a hosszas, fárasztó ömlengés, ahogy mindez elő lett adva. És pont ezért megyek attól a falnak, amikor egyesek arról beszélnek, hogy “a való életben is így megy…” nem, baromira nem így megy! Nagyon leegyszerűsítetten és idealizáltan volt az egész (most is) előadva, mert igen, fontos megtalálnunk önmagunkat, de a való élet közel sem ennyi, közel sem csak erre korlátozódik. És amikor erre jön az a válasz, hogy: “attól függ ki-mit tapasztalt meg az életben” akkor arra meg azt mondom, hogy igen, ez így egy nagyon szép válasz lenne(!), de pont azért nem általánosítható, mert nem egy protokollról van szó. Hiába egy globális problémahalmazzal foglalkozik, a megvalósítása akkor is elfogult, mert ami ennyire telítve van átlátszó, melodramatikus, hatásvadász műszenvedéssel, idegesítő jajgatással, felesleges siránkozással, és fárasztó sápítozással, az soha nem lesz életszerű. Továbbá ebben az egész csöpögős, nyálas, “free-for-all” szerű mindenki ölelget/stíröl mindenkit dologban valahogy volt valami hátborzongatóan gusztustalan.

De ha már gusztustalanságoknál tartunk, akkor muszáj megemlítenem az idősebb női otakuk egyik kedvencét: Yuki Kaori-t…

Yuki Kaori egy mangaka, aki azok közé a tehetségtelen írók, alkotók közé tartozik, aki magától képtelen egy épkézláb, értelmes történet összerakni, így hát először is jó Japán szokás szerint összelop egy csomó közhelyes, klisés szarságot, aztán leönti valami random tabu mázzal, mindegy hogy milyennel, de az lehetőleg minél perverzebb és betegebb legyen. Vegyük az egyik leggagyibb alkotását, az Angel Sanctuary-t…

“Ez nem perverzió, hanem szerelem! Az egész lényege az h a szerelem egy ojan erő ami legyőz minden akadájt és nem számít semmi más. Csak te ezt nem érted… “ – idézet egy fangirltől…

Most komolyan, (azon kívül, hogy helyesírásból megbukott) csak én érzem ezt egy piszok gyenge kifogásnak? Meg mi az hogy:  “nem perverzió, hanem szerelem” Ugyan már, ez csak ködösítés… mint ha nem lenne nyilvánvaló, hogy a “művésznő” valójában pontosan azért tette ezt a, hogy is fogalmazzak… aberráltságot a “művébe” hogy valahogy eladhassa azt. Tegyük fel a kérdést: A vérfertőzős, mint tabutéma feszegetése nélkül mégis ki a rák, vajon hány fangirl vette volna ezt a rakás szar, klisés, sablonstoryt a kezébe? Őszintén? Egy sem igaz? Na én is úgy gondoltam… =P

De mondjuk a Ludwig Revolution is érdekes, mert American McGee, Alice-ja már rég lelőtte a tündérmesék gótikus horror paródiává alakítását…

Viszont ha már szó esett a perverziókról is, akkor muszáj megemlítenem még egy “kedvencemet” ez pedig a Revolution Girl Utena.

“Maga a történet elég komplex, és nehezen megfejthető, elvont szimbólumrendszerrel és mélyreható gondolatokkal. Az egész mű egy szürreális, tudatalatti világban játszódik, ahol mindegyik főszereplő a saját vágyainak, és félelmeinek a fogja. Az egész egy álomvilágra épül, ahova elmenekülnek az igazi élet felelősségei elől. Úgyis lehetne értelmezni, hogy a történet a felnőttéválás gondjaitól való félelem legyőzése.” –> Már megint ez az emelkedett hangú idealista sablonduma a semmiről… elnézést, de egy nagy büdös lófaszt erről szól… nem szól ez másról, mint a büszke, emancipált, öntudatos, karrierista, feminista leszbikus nőről, aki felkapja magát és megakarja mutatni a világnak, hogy ő bizony überigazságosabb herceglovag lesz, mint bármelyik férfi. Ja meg persze bárgyú sápítozásról és siránkozásról, hogy éppenséggel ki-miért nem képes élni.


Gore animék
:

A fentebb említett melodramatikus stílus erőszakos változata. Az ilyen animék tökéletesek azoknak a húgyagyú szerencsétleneknek, akiknek az agyában a következő képlet alakult ki az animékkel kapcsolatban: szex+vér+erőszak=gore=magas korhatár=cool. Persze itt eleve felmerül az a kérdés, mennyire is vehető komolyan a rajzfilmvérengzés? Pláne hogy plusz egy dimenzióban milliószor látványosabb dolgokat lehet produkálni. De visszakanyarodva az eredeti témához, szerintem az ilyen animék a következő mentalitás szerint születnek: “13 rész alatt hordjunk össze csomó inkoherens baromságot, de az elejétől a végéig, főleg a vége jó sokkoló legyen ám! Ömöljön a vér, meg a bél, repkedjenek a testrészek, visítozzanak a lolik, aztán majd azt is ráfoghatják szimbólumként…” Ja… mégpedig a kreativitás és az értelem teljes hiányának szimbólumaként. ;P Kiváló példa erre az Elfen Lied, ami… miről is akarna amúgy szólni? Mutánsokról? Csak mert ezek kinéznek ám mindennek, csak nem mutánsnak:

Milyen is lenne ez az anime? Elmondom neked… ez egy borzasztóan hatásvadász, melodramatikus story, ami (már megint) pusztán csak empátiára, sajnálatra építkezik. Az egész anime valami tenyérbemászóan gusztustalan módon próbálja azt célként elérni, hogy egyszerűen csak sajnáld a Dicloniusokat. Nem is lenne ez önmagában probléma, ha emögött esetleg még lenne valami tényleges tartalom vagy mondanivaló, de nem, nincs. Egy dolog van pusztán, a végtelen gore, ami most sem elég ahhoz, hogy megmentse a storyt, de még csak fanservicenak sem jó, mert nem hangulatos. Ráadásul mivel mindezt egy félisteni magasságokba emelkedett rózsaszínhajú, zsebhokizásra kifejlesztett loli csinálja, ezért úgy ahogy van még hiteltelen is. Máig nem értem annak a felfogásnak az alapját és értelmét, mi szerint ha valamiben esztelen és céltalan gyilkolás van, méghozzá a lehető legelcsépeltebb módon előadva (vagyis hatásvadász vérbő sikítozásos kaszabolásként) az miért lesz komoly, felnőttes és váltja ki a történetet? Ahogy mondottam anno: “Egy történetnek a gore burka nélkül is fogyaszthatónak, átérezhetőnek és élvezhetőnek kell lennie és maradnia, mert ami anélkül szar az azzal csak még szarabb lesz.”

Mindezt csak súlyosbítja az állandó ismétlődő “nyu”-zás, ami hosszútávon az ember idegeire megy, és valami hasonlót fog kiváltani:

“A hangsúly másságon van, az igazi történet a háttérben fut, és a lényege egy filizófikus kérdés, egy másik lény vívódása az élettel, és Lucy azért gyilkol mert gonosznak tartja az embereket mert ő csak békében akar élni.” – by desu

“Békében” akar élni? Valóban? A béke és a gyilkolás tudtommal egymás ideológiai ellenségei, és csak úgy mellékesen, a békére hivatkozva mészárszéket rendezni kicsinyes okokból szerintem nem más, mint egy baromi nagy ellentmondás. A filozófiai vonal meg most is ott bukik meg, hogy idealizált és nem általános érvényű “igazságokról” papolnak.

“De ez művészet!” – by Desu.

Az… körülbelül ennyire:

 

“Humoros” animék:

Ha van valami, ami úgy alapjáraton rohadtul nem megy az animéknek, az (tisztelet a nagyon kevés kivételnek, vagyis FLCL) a humor, ami a chibihead, superdeformed, és persze a kawaii pózon kívül mást nem ismer, és általában ezeket is vagy meztelenség, vagy valamilyen retardált (és egyben szándékos) bénázás váltja ki.

(Ezt a kacsaszájat… na vót’ nevetni?)

A humorosnak mondott animék, rám általában a következő hatást gyakorolják:


“RPGs” animék
:

Hogy mi? Anime egy RPG7-essel a vállán? Csak mert máshogy nem igazán tudtam elképzelni… =) De mivel ezt a baromságot már hallottam egy párszor, így az egyik delikvenstől definíciót kértem, és ezt kaptam:

“Olyan anime, amit ha nézel, akkor olyan mint ha egy RPG-vel játszanál” -> Most mi van? :S Lehet én vagyok lemaradva, de én eddig még egyetlen olyan animét sem láttam, amiben a leszeletelt youmák után gain XP feliratok jelentek volna meg, vagy hogy egy anime karakter szintet lépett, felnyitotta a saját bioját és skill, perk, trait pontokat osztogatott magának.

“A történetre, világra, harcra gondoltam…” -> Hmm… hát én túl vagyok már pár RPG-n és animén is, de nekem valahogy eddig egyetlen animéről sem jutott eszembe pl. a Mehrunes Dagon ellen vívott csata a Battlespire mélyén (Elder Scrolls), vagy a Kislev alatt vívott Nagy Háború végső csatája, ahol a 4 káosz isten hadait a birodalmiak és a kisleviták visszaűzték a Káoszpusztákra (Warhammer). De szintén nem jutott eszembe mondjuk az Alvó ellen vívott harc (Gothic), Baal, a halálisten elleni összecsapás (Baldur’s Gate), de nagyon még a Neverwinter Nights eposza sem, a Planescape Tormentről már nem is beszélve ugye. De hogy egy kicsit aktuális is legyek, még ahhoz sem láttam hasonlót, amikor a Szürkekamarások egyesítették Ferelden népeit az Éjfattyak veszedelme ellen (Dragon Age: Origins).

“De ezek nagyon más hangulatú RPGk…” -> Öhm… mármint mihez képest? Már elnézést, de én úgy tudom, hogy maga a szerepjáték, mint műfaj a Dungeons and Dragons első kiadásával kezdődött a 70-es években Gary Gygax tolla által. Aztán jöttek az első PC-s RPG-k, olyanok mint a Wizardry, Ultima, Druid, Eye of the Beholder, stb. Szóval nem nagyon értem, hogy mi okból vannak a magból leszakadt/ellopott, saját kaptafát kinövesztett JRPG-k a középpontba állítva, mint “etalon”, és azokhoz képest viszonyítva olyan neves világok, mint pl. a Forgotten Realms, mintha legalábbis azok lennének a “szánalmas nyugati másolatok”. Ezt egyesek enyhén sértésnek vennék.


Hentai
:

És ezzel kérem szépen elérkeztünk az animék egyik sarokkövéhez… Tény, hogy mióta két pixelhalmaz közül meg lehet azt különböztetni, hogy melyik a nő, és melyik a férfi, azóta a pixelerotika egy létező dolog, mind a rajfilm, mind a videojáték iparban. Ám az is tény, hogy sehol máshol nem érvényesül ez annyira, mint az animéknél, ami valahol nem is csoda, hiszen a legtöbb animebabe alapból úgy néz ki, mint egy ízléstelen ribanc…

(Status = prehentai)

(Crazy Lesbian Rape)

Hogy mi is a hentai és miért is jött létre? Nos ezekre a választ egyik blogger haverom, Sjonna anno tökéletesen megfogalmazta: “A hentai filmeket, általában frusztrált noobok nézik, akik a való életben képtelenek az ilyen jellegű vágyaikat bármilyen formában kielégíteni. Helyette inkább gusztustalan rajzfilmekre maszturbálnak. Az el nem vesztett szüzesség okozta frusztrációt le kell valahogy vezetni, erre alkalmas a vinnyogó, vagy éppen a fájdalomtól üvöltő lolira való húzogatás, nyúlkálás.” – by Sjonna

Némelyik hentai persze túllép a “klasszikus” erőszakolós, visítozós, vergődős, mesterkélt élvezéses rape szinten, és hozzácsapja a vért, darabolást, és hasonló “művészi” eszközöket, aminek aztán valami ilyesmi lesz a végeredménye:

Amiről pedig még érdemes lehet szót ejteni, az a doujinshi, ami a válogatós fanatikusok számára készült, akik már annyira egy hype hatása alá kerültek, annyira beszűkültek, hogy a fétisük egy-egy anime, vagy karakter köré épült ki, úgymond specifikusak lettek:

És aki azt hiszi ennél nincs lejjebb, de, itt is van legalja:

Ez utóbbi kapcsán pedig csak nem, egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy élnek ezen a világon olyan emberek, akik erre gerjednek.

Aki nem értené a bejegyzést: Csak vicc vót! (De mi van, ha mégsem?)

74 hozzászólás to “Yellowblight, avagy jelentés otaku frontról”

 1. Megint egy jó bejegyzés :D
  A képek kurva jók és részletesen le van írva a lényeg.

  Kis off:
  Én épp ma döntöttem el, hogy nem megyek több MAT, Mondo conra mert minek? Élvezhetetlen szarok és barátaim se jönnek el, szóval nincs értelme.
  ( amúgy szerintem ezt a bejegyzést be kéne linkelni egy néhány fórumra :) )

 2. Jó bejegyzés, de mi az a Yellowbright?(vagy csak én vagyok a hülye…….)

 3. Elsősorban le kell szögeznem, hogy remek poszt, minden elismerésem!
  Extra + pont: FLCL, Mai “Bouncy Boobs” Shiranui-s animált gif. ^^
  A Mondós témához nem tudok mit írni. Én örülök, hogy van itthon két animés magazin, mindkettőt szeretem és rendszeresen veszem őket (minden szám megvan, és minden cikket el is olvasok). A Mondóba alkalmanként írok is, és szerintem az utóbbi időben nagyon sokat javult a magazin, és szerintem kell egy ilyen poposabb vonal is. Nem az én igényeimet elégíti ki, de vannak benne egész jó cikkek (a sajátomon kívül is… :P :P :P :P :P :P :P XD XD XD XD), szóval én bírom.
  Otakunak nem tartom magam, évente, ha 2-3 animét nézek, amikből általában vágok valami szar AMV-t, amit általában flame gerjesztésre használok random oldalakon.
  Höhö.
  Cosplay: szeretem (!), ha VALÓBAN igényes. Többet nem mondok, mert nem értek hozzá. Angel-es cosplay kivétel, mert én fanboy vagyok.
  Animékből csak párat szeretek, de azt nagyon. Ami nem FLCL és bunyós (nem shounen) az szar. Az Elfen Lied óta nem tartom magam “nagy” animésnek, a világ szégyene, hogy az egyáltalán elkészült, ráadásul mekkora “sikereket” ért el… Szégyellem magam. :(

 4. Köszi az elismerést srácok, pedig én úgy éreztem ez most nem lett olyan jó, mint az előző… :)

  Soa Mark: Nem vesztesz vele semmit, most már én se mennék con közelbe.

  baluzz: Egy kis egyszerű szójáték, yellow jelentése sárga, ami nem csak egy szín, hanem egy pejoratív jelző is, ázsiaiakra értik, jelen esetben ugye japánokra értendő. A blight szó jelentése fonnyadás, sorvadás, penész, de jelent mételyt is, jelen esetben ez utóbbi akarna lenni, remélem így már érted.

  benyoboy: A kommentjeid, blogod alapján nem is neveznélek otakunak, amíg egészséges szinten viszonyul valaki az animékhez, addig no problem. :)

 5. Magdolna néni Says:

  Ez is nagyon jó cikk lett! A pici coplayes képek közül néhánynak nincs linkje nagyobb nézetre.

 6. Köszi, az első két képnél valamiért tényleg felszívódott a link, de már javítottam.

 7. Az előző témábavágó cikkhez hasonlóan jól sikerült, gratula.

  A “amit japánok csinálnak, az csak jó lehet” hozzáállás világéletemben heves szemöldökfelhúzásra késztetett, főként, mert ez az egyik legellentmondásosabb elmélet. Azt kéne észrevenniük a “fanoknak”, hogy ez már csak azért is baromság, mert olyan hogy “tökéletes repertoár” (bármiről is legyen szó) nem létezik, és ez alól bizony a japánok sem kivételek, mivel érdekes módon ott is emberek alkotnak, akiknek bizony nem mindig jön össze a tuti (értsd: olyan alkotás, amiben felfedezhető minőség). Itt jön a lényeg: kicsiny sárgolyónk többi nemzetének “alkotói” ugyanebben a helyzetben vannak, tehát valamilyen igaz a megállapítás: akármilyen nemzet szórakoztatóipari termékét követed figyelemmel, az “übergáztól” a “mesterművig” akad dögivel, tessék válogatni. Mértékkel, természetesen.

 8. El fogom olvasni, de van egy nagyon durva TL,DR tulajdonsága a blogodnak. : )

 9. Dodgers: Pontosan, csak hát ezt magyarázd el egy otakunak. :)

  sjonna: Igen, ezt már említették egy páran. :) Tudom, hogy általában hosszúra sikerülnek a bejegyzések, de például ezt a témát sem akartam 8 felé szedni, elsőre a nagyját, a lényeget, másodjára meg a maradékot kicsit részletezve letudtam. Egyébként ez még nem is olyan hosszú, mint az első Classic games bejegyzésem. :D

 10. Nagyon fain bejegyzés volt, az iskolában, a hosszú szünet uccsó percében láttam meg, úgyhogy arra pörögve jöttem haza, hogy én ezt most szépen átnyálazom. És még idéztél is benne tőlem. : D

 11. Elkezdtem, de valóban hosszú és fárasztó, nem olvastam végig.

 12. chrisline: Köszi. :)

  sjonna: Ahogy érzed, szerintem se lett tökéletes, de azért fárasztónak nem nevezném.

 13. ATYA. ÚR. ISTEN! :D Péter, neked aztán jó sok időd van. :P Ujjaid még megvannak? XD
  Annyival szeretném kiegészíteni, hogy a dílerek közül kihagytad az olyanokat, mint AnimeLand, Chibi Hana’s Shop, Sakura Zaka, Trilian. ^^

  “Ez nem perverzió, hanem szerelem! Az egész lényege az h a szerelem egy ojan erő ami legyőz minden akadájt és nem számít semmi más.”
  Ezen én is röhögtem egy jót. De gondolom, aki ezt a kommentet írta, nem a 20+ korosztályból való, vagy tévednék? :) ilyenkor mindig eszembe jut Zorán bá’ sora: “Mikor hisszük még, hogy lehet olyan a világ, amilyet szeretnél” (:

  Az Alice csodaországbant én nem említeném egy kategóriába a grimm mesékkel, lévén hogy Lewis Carrol alapötlete már maga egy horror mese, ha csak azt vesszük, hogy a főhőse egy 7 éves kislány. ^^”

  “nem szól ez másról, mint a büszke, emancipált, öntudatos, karrierista, feminista leszbikus nőről, aki felkapja magát és megakarja mutatni a világnak, hogy ő bizony überigazságosabb herceglovag lesz, mint bármelyik férfi.”
  LOL :D van benne igazság, nem tagadom. De azért azt hagy kérdezzem már meg, hol jelenik meg az animében, hogy karrierista lenne a spiné? :D Csak mert hogy a tanulmányaiban nem, az tuti. (3-as érdemjegyű matek teszt nem vall karrierista mentalitásra) A leszbikusság csak az animében jelenik meg, ami a Be-Papay stúdió hülyesége, a mangában egyszerűen jó barátnők Anthyval. ^^
  Utena tipikusan az a női karakter, aki a japán pasik legnagyobb RÉMálma! A nyugati nő, akit ha meg mernének tapizni a metrón/vonaton olyan nyaklevest oszt ki visszakézből, hogy lerepül a feje az illetően, a hagyományos japán nőkkel szemben, akik 1-1 tapizás után képesek felakasztani magukat “szégyenükben”. De az ugyebár egyéni szoc. prob.
  A másik dolog, hogy a történet elején valóban úgy tűnik, a főhősnőnk egy olyan személyiségzavaros nőci, aki nem képes elfogadni a saját nőiességét -> herceg akar lenni, és még fiú ruhát is hord. De vajon miért van az, hogy kapva kap az alkalmon, mikor a legjobb bnője ultra szexi bátyókája (ki más is lehetne?) be akar neki akasztani? Ugye-ugye. Egy über lezbi cica tudod mikor engedné, hogy egy férfi is hozzá érjen. Utena tehát ugyanolyan lány, mint a többi, (nem véletlen, hogy rózsaszínű a haja) várja a hercegét a fehér lovon, csak nem mindegy, milyen is az a bizonyos “herceg” (mácsók és egoista faszfejek kizárva :D). Az egyetlen különbség, hogy ő nem akarja elfogadni azt a “női létet” amit a társadalom próbál minduntalan ráerőszakolni.
  (gondolom Péter, azt te is tudod, hogy a társadalmi neveltetés erősen elkülönül a már általad sokat említett “természet rég szétosztotta a lapokat”tól. :) A japán nők nem természetükből adódóan olyan kawaii kislányok, akiket a férfiak bábu módjára rángatnak és használnak ki szexuálisan amennyire csak tudják. Őket arra nevelték, hogy ez így természetes.)

  A PPG-höz meg csak ennyit tennék hozzá :D :

 14. Dodgers:
  Dunno, legfeljebb bepróbálkoznék egy hasonlattal: “teszem azt, van egy kedvenc kajáldád. Namárámost, ez a kajálda új ételeket vesz fel az étlapra. Te, mint a kajálda elkötelezett híve szépen egyesével eszel belőlük, és kivétel nélkül osztod rájuk az elismerő szavakat, ráadásként kijelented, hogy e kajálda összes étele egy gasztrónómiai mestermű. Ezzel szemben a kedves vendégtársak kevésbé elfogult része értetlenül nézi, hogy ez a kijelentés miként szaladt ki a fan szájából, főként úgy, hogy a repertoárban vannak ugyan remek darabok, de az atomhulladéknak beillő darabok fölött nem lehet szemet hunyni”.
  (tudom, fail is fail, de jobb magyarázat nem jutott eszembe)

 15. Elnézést a duplapostért, de az előző hozzászólást véletlen magamnak “címeztem” Péter helyett.

 16. Petrus: Azé látom neked is van időd elég sokat karcolni. :) Nem értem miért hiszik azt sokan, hogy sok időbe telik egy ilyet összehozni, nekem munka mellett 2 délután volt, mindkét alkalommal 1-1 egy órát szántam rá csak.

  “Az Alice csodaországbant én nem említeném egy kategóriába a grimm mesékkel” -> Hát ha végiggondolod, a Jancsi és Juliska is elég durva a kannibál öregasszonnyal, aki gyerekeket eszik, de végül őt lökik a kemencébe. :) Amúgy a gótikus paródia rész volt a lényeg.

  “hol jelenik meg az animében, hogy karrierista lenne a spiné?” -> A karrieristát úgy értettem, hogy a karrierista embert iszonyatos bizonyítási, érvényesülési vágy hajtja, nála ez a herceggé válás ideájaként jön elő.

  “a mangában egyszerűen jó barátnők” -> Nem olvastam a mangát, animékről volt szó, így arról is szólt a vélemény.

  “ultra szexi bátyókája” -> Khmm… azért nehogy mán, úgy néz ki, mint egy buznyák.

  “(gondolom Péter, azt te is tudod, hogy a társadalmi neveltetés erősen elkülönül a már általad sokat említett “természet rég szétosztotta a lapokat”tól. A japán nők nem természetükből adódóan olyan kawaii kislányok, akiket a férfiak bábu módjára rángatnak és használnak ki szexuálisan amennyire csak tudják. Őket arra nevelték, hogy ez így természetes.)” -> Ez elég feministán hangzott, ahogy múltkor írtam: /Épp lelkű ember – férfi vagy nő – tudja, hogy egyik nem sem hirdetheti magát önállónak és a másik nemtől függetlennek. Férfi és nő együtt alkot életképes párost, és bizony, ha tetszik, ha nem, csak akkor tudják kiegészíteni egymást, ha kölcsönösen elismerik egymás előnyeit és hátrányait. A férfi rendszerint fizikailag erősebb és gyorsabb, a nő azonban kitartóbb, és jobban tűri a fájdalmat is. A férfi jobban tájékozódik, a nő viszont pontosabban emlékszik a részletekre. Ha mesterségesen felerősítjük az egyik nem büszkeségét, például elhitetjük a nőkkel, hogy nincs szükségük a férfiakra, megkapjuk a mai társadalom egy részét: sok beképzelt, öntudatos feminista nő világát, ahol elvileg mindenki nagyon boldog kéne hogy legyen, de nem az, mert miután mindenki mindent elért (vagy legalább is azt hiszi) rettentően unatkozik egyedül, büszke szingliként./ Ezen ha gondolod vitatkozhatunk, de attól hogy mit nyomat a politika egyik eszméje, vagy a média, még az ember nem lesz unisex, nem fognak eltűnni a nemek közötti különbségek, amik tetszik-nem tetszik léteznek. Szerintem kézenfekvő tény, hogy a férfi és a nő együtt alkot életképes párost, kiegészítve egymást, ezt megkérdőjelezni szvsz elég nagy butaság. Egyik nem abba lesz jobb, a másik meg másban, persze ezzel meg lehet próbálni szembeszegülni, aztán vagy sikerül, vagy nem, kérdés megéri e? Példának okáért a buzi is hiába operáltatja át magát nővé, az csak kozmetikai jellegű, attól még nem lesz méhe, vagyis gyereke sem lehet, tehát egy férfi marad, akinek levágták a pöcsét.

 17. “ultra szexi bátyókája” -> Khmm… azért nehogy mán, úgy néz ki, mint egy buznyák.”
  Ez irónia lett volna, de mind1. Elvégre shojo-ról beszélünk. ^^

  “Ez elég feministán hangzott” – meglehet, de attól még tény. Ha nem hiszed, kérdezz meg egy szakértőt, mondjuk az ELTE TK szakán.

  “Ha elhitetjük a nőkkel, hogy nincs szükségük a férfiakra, megkapjuk a mai társadalom egy részét: sok beképzelt, öntudatos feminista nő világát, ahol elvileg mindenki nagyon boldog kéne hogy legyen, de nem az, mert miután mindenki mindent elért (vagy legalább is azt hiszi) rettentően unatkozik egyedül, büszke szingliként.”

  És milyen kár, hogy a feminizmus nem erről szól. (: Hanem arról, hogy a nők ne függjenek ANYAGILAG a férfiaktól, tanulhassanak, dolgozhassanak és legyenek választójogaik. Az, hogy ezután ki mit kezd a lehetőségeivel, az egy más dolog. Amiről te beszélsz, azt úgy hívjuk, “nősovinizmus”.

 18. “Ha nem hiszed, kérdezz meg egy szakértőt, mondjuk az ELTE TK szakán.” -> Ahhoz nem kell szakértő, hogy nyilvánvaló tényeket a realitás talaján állva felfogj. Egyébként kíváncsi lennék akkor szerinted mégis hogy van ez a férfi nő dolog, ha már szakértesz. :)

  “És milyen kár, hogy a feminizmus nem erről szól. (: Hanem arról, hogy a nők ne függjenek ANYAGILAG a férfiaktól, tanulhassanak, dolgozhassanak és legyenek választójogaik. Az, hogy ezután ki mit kezd a lehetőségeivel, az egy más dolog. Amiről te beszélsz, azt úgy hívjuk, “nősovinizmus”.” -> Kezdetben valóban erről szólt, ám napjainkban már olyan elfajzott ötletekkel áll elő, mint hogy a férfiak is ülve pisiljenek, vagy hogy a nyelvkönyvekben arányaiban több nőnemű alannyal ellátott példamondatot használjanak. Ha kétségeid vannak, olvasd el az alábbi idézeteket a feminista mozgalom legismertebb alakjaitól:

  – “Hogyan semmisítsük meg a családot? Az igény máris megkérdőjelezi a család, mint ideológia létjogosultságát. Szükséges, hogy a nők új közösségeket alakítsanak ki, ahol együtt dolgozhatnak és közösen harcolhatnak. A nőknek érezniük kell, hogy szabadon elhagyhatják férjeiket, és elérhetik az anyagi függetlenséget akár munka, akár segélyezés révén.” – Roxanne Dunbar: A nők felszabadítása (Female Liberation)

  – “A család intézményét el kell törölni, az embereknek jobb formát kell találniuk az együttélésre. (…) A családok szétzúzása, bármit is jelent egyeseknek, egy igazi forradalmi folyamat. (…) A család az elnyomás intézménye, amely apró, elszigetelt csoportokba zárja az embereket, hogy azok ne tudjanak fontos közös érdekeikért harcolni.” – Linda Gordon: A család funkciói (Functions of the Family)

  – “A feministák régóta kijelentették, hogy a házasság az elnyomás eszköze, ami csak veszélyt és rabszolgaságot hoz a nőkre.” – Barbara Findler, Ms. Magazine, A házasság a válasz? (Is Marriage the Answer?)

  – “A család a nő elnyomásának sarokköve: kierőszakolja a nő függését a férfitól, kierőszakolja a heteroszexualitást, és a következő generációkra is a férfi felsőbbrendűség és az alárendelt női szerep elfogadását kényszeríti.” – Alison Jagger: Feminista politika és emberi természet (Feminist Politics and Human Nature)

  – “Az osztályharc legrégibb ismert formája a monogám házasságban élő férfi és nő között kialakuló ellentét. Az osztályelnyomás legősibb formája a nők férfiak általi elnyomása.” – Friedrich Engels: A család, a magántulajdon és az állam eredete (New York, International Publishers)

  És még egy kérdés: Tudtad, hogy a feminista mozgalmak magasabb köreiben mozgó nők általában Lilith démonistennő tanaiból idéztek a könyveikben?

 19. TK = Távol-Keleti. A japán kultúrára és társadalomra értettem. Nem a férfi-nő kapcsolatra általában véve.
  Egyébként megértem a felháborodásodat, amiket leírtál példáknak, tényleg marha nagy baromságok.
  A családról alkotott véleményekben van igazság, bár eléggé ideje múltak ezek a felfogások, hiszen majd’ 2 évszázaddal ezelőtti tapasztalatokból merít.
  Lilith nem volt démonistennő. :D LOL ezt honnan szedted? Ő volt Ádám első felesége. Isten őt is porból teremtette, mint Ádámot, egyenlők voltak. Aztán támadt köztük vmi nézet eltérés (talán Lilith nem akarta leszopni Á-t), mire a nő megsértődött és otthagyta a teremtés koronáját. Ádám persze nagyon szomorú lett, hogy ejtették, ezért az Úr álmában az oldalbordájából megteremtette Évát, aki ezáltal egy alsóbb rendű behódoló típusú nő volt. Ő mindenre rábólintott amit Ádám mondott, és boldogan éltek, amíg meg nem… de akkor jött az az átkozott kígyó és telebeszélte a fejét mindenféle f*szságokkal. :P

 20. “TK = Távol-Keleti. A japán kultúrára és társadalomra értettem.” -> Ja, de az meg kit érdekel? Hiszen köztudott, hogy japánban a nők, pasik, a pasik meg nők akarnak lenni. :D

  “Lilith nem volt démonistennő” -> Nem volt, de az lett, amit leírsz részben igaz, de nagyrészt felületes, egészen pontosan:

  Lilith a Bibliában és csatolt részeiben – ide értve a Talmudot, a Holt-tengeri tekercseket és a Kabbalát is – Ádám első feleségeként kerül említésre. Az Ószövetségben csak Ézsaiás könyve (34:14) említi, de az sem név szerint.

  A Kabbala szerint Lilithet Isten Ádámmal egyszerre teremtette, mindkettőjüket sárból gyúrta meg. Lilith, a kápráztatóan szép, fekete hajú teremtés 133 évig volt Ádám felesége. Ám mivel egyazon anyagból származtak, Lilith egyenlőnek hitte magát Ádámmal, és férfi módjára gondolkodott. Önállóságot, szabadságot, egyenrangúságot követelt, végül azt, hogy Ádám hódoljon be neki, és fogadja el őt úrnőjeként. Ádám erre nem volt hajlandó, ezért Lilith kimondta Isten legtitkosabb, kimondhatatlan nevét, szembeszállt a Teremtés rendjével, és elhagyta férjét.

  Ádám ekkor Istent hívta segítségül, aki új feleséget teremtett neki az ő oldalbordájából, Évát. Mivel az új asszony Ádám testéből vétetett, nem akart lázadni ellene. S bár sem olyan szép, sem olyan okos nem volt, mint Lilith, odaadóan és hűségesen követte férjét. Lilithet Isten száműzte az Édenkertből, aki egyre jobban meggyűlölte őt, s végül démonná, az élet tagadójává vált. Később Samael, a halál angyala lett a férje, aki azonban terméketlen volt, ezért Lilith egy sárkánnyal termékenyíttette meg magát, így született Baphomet.

  Lilith kígyó formájában tért vissza az Édenkertbe, hogy Évát rávegye a tudás gyümölcsének megízlelésére, hogy bűnbe ejtse, így álljon rajta bosszút. A tudás fáját mellesleg Samael ültette az Édenkertbe. Ekkor Ádám eltávolodott párjától, s amíg távol volt, Lilith buja álmokkal gyötörte őt. Ebből a nászból démonok és succubusok ezrei születtek, amelyek szétrajzottak a világban.

 21. “Lilith egyenlőnek hitte magát Ádámmal, és férfi módjára gondolkodott.” -> itt a szabados szexuális életet kell érteni.

  “Önállóságot, szabadságot, egyenrangúságot követelt” -> feminizmus.

  “végül azt, hogy Ádám hódoljon be neki, és fogadja el őt úrnőjeként.” -> utána néztem, azon ment a vita kettőjük között, hogy ki legyen felül dugás közben. :D
  Lilith karakterét egy olyan hedonista életmódot követő társadalom női tagjáról mintázták, mint pl. amilyen a Római (az mondjuk csak később volt) vagy a Babiloni Birodalomban is megtalálható volt. Ez az egész annyira távol állt mind a zsidó, mind a keresztény világnézettel, hogy muszáj volt bűnös léleknek tekinteni. Érdekes módon egy napjainkbeli felmérés szerint a férfiak közel 70%-a tartja legizgatóbbnak a lovaglópózt! ;-) De abban az időben még ez tabunak számított. A férfiak féltek azoktól a nőktől, akik nyíltan fel merték vállalni a szexualitásukat.
  (és még örülhetünk, hogy Ádám nem küldte egyenesen máglyára Lilith-et @_@) Egyébként úgy gondolom, ha Á. valóban szerette volna Lilith-et, akkor mindent megtett volna azért, hogy leüljenek és megbeszéljék a problémáikat. És már nem azért, de melyik nő nem állna bosszút, ha megtudná, hogy a pasija rögtön egy másik nővel hentereg, amint ő kitette a lábát otthonról? :P
  “Lilith kimondta Isten legtitkosabb, kimondhatatlan nevét” -> Lilith tehát nem volt se zsidó se pedig keresztény vallású. Elképzelhető, hogy Ádám kedvéért megtért arra a röpke 133 évre, de az is lehet, hogy mindig is megtartotta magának a saját vallását, csak jól titkolta.

  Úgy gondolom az emberek sokszor túlmiszticizálják mind azt, amit a Biblia (és egyéb szent írások) leírt, pedig azt a könyvet is csak emberek írták, a saját képzeletüket és világképüket vetítve le rá. Tehát napjainkban már olyannyira elévült, hogy nem érdemes sokat foglalkozni vele. Belemagyarázni és ráerőltetni a saját, jelenlegi világunkra meg hülyeség és értelmetlen is.
  És elítélem azokat a nőket, akik ebből próbálnak meríteni a saját sovinizmusukhoz. Ahogy azokat a férfiakat is, akik meg vannak győződve a saját felsőbbrendűségükről, csak azért mert a természet fizikailag erősebbnek teremtette őket, és ezért kiváltságosnak hiszik magukat.
  Engem csak az tud dühíteni igazán, ha nem hajlandóak meghallgatni, mert úgy tartják, csak egy nő vagyok, és az úgyis hülyeség amit mondanék, inkább ne is mondjam. Hát köszönöm szépen a bizalmat. De tényleg. Vagy ha elmondom a véleményem, és csak azért nem fogadják el, mert egy nő szájából hangzott el, utána meg dühöngenek, hogy nem hallgattak rám. De persze az is az én hibám. :D

  Kaori stílusáról és témáiról még annyit:
  “ezek a művek azért olyan vonzóak, mert olyan pótszert kínálnak, mely lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk mindazoktól az asszociális érzelmektől, melyeket szinte minden körülmények között lepleznünk kell – mert ez válik javára a társadalomnak, és a saját érdekünk is ezt diktálja.” – by Stephen King (:

 22. “Egyébként úgy gondolom, ha Á. valóban szerette volna Lilith-et, akkor mindent megtett volna azért, hogy leüljenek és megbeszéljék a problémáikat.” – na, ez túl szentimentalista elgondolás volt az adott korhoz képest. Bocsi. :P

 23. Asszem jól el vitatkoztunk mi itt a semmiről… :D Nagyjából amúgy egyre gondolunk.

  Visszaolvasva én is ejtettem egy-két hibát, teremtéstörténetet például tényleg hülyeség volt idekavarni, mert azok a társadalmi, szociálos standardok már rég nem érvényesek. Hülyék meg mindenhol vannak, az is igaz.

  Kaori néni-vel az a gond, hogy az adott perverzió mögött általában csak egy klisés story lapul.

  Tényleg, hogy már így témába vágjak, oldaladdal mi lesz, most hogy az extra fizetős lesz?

 24. Ez jó kérdés, épp azon filóztam, megkérdem Tőled, tudsz-e valamit ajánlani. Meg ugye Te is elköltöztetted az extráról a sajátodat, de google bácsi nem adja ki nekem az új címet. :'(
  Az oldalt semmiképpen nem akarom megszüntetni, mert túl sok munka van benne (főleg ha a fordításokat vesszük, amivel igencsak megszenvedtem), de ha van lehetőség ingyen tárhelyre, átköltöztetem. Nem szívesen dobnék ki rá 4 rugót, kell az a pénz mangára meg figurára. XDD

 25. Ha szeretnéd, segítek benne, vegyél fel MSN-re, a címem: smhungary@freemail.hu ma nem tudom mikor leszek, mert még munkából írok, de olyan 18-körül már tuti vagyok.

 26. Ez is ütős kis bejegyzés lett, gratulálok Péter! ^^
  De szegény PPG! T_T Melyik elmeroggyant találhatott ki ilyet? Oo

 27. Öhm… a japánok? :)

 28. Péter: felvettelek msn-re, remélem a hétvégén tudunk beszélni valamikor. (tegnap este programom volt, ezért nem voltam fent)

  Az RPGs animékhez sorolhatjuk a Final Fantasy-t? (:

  • Hát van pár animés cucc belőle(FF Unlimited, ami alig van köze a játékokhoz, Spirits Within aminél még inkább, FFVII Advent Children, ami felb#assza az eredeti sztorit, FFVII Last Order, ami meg egyszerűen………..fölösleges. Amúgy SW és az AC CGI-s cucc.)

  • Itt alapvetó technikai különbségek vannak, de vegyük példának akkor a Final Fantasyt:

   – A Final Fantasy anime az csak simán egy fantasy rajzfilm, ahol egy kész sztoryt raknak eléd, amibe semmilyen beleszólásod sincs, csak mint néző szemléled a cselekményt.
   – Az RPG viszont Role Playing Game, vagyis benne van a nevében hogy játszani kell, mégpedig egy vagy több karaktert menedzselgetni, XP-t gyűjteni, szintet lépni, skill, perk, trait pontokat osztogatni.

 29. cheatergs Says:

  Én van egy anime, amit szórakoztatónak tartok, de amúgy szerintem is a poénkodás a leggyengébb a mondanivaló és a kliséktől vanó elszakadás mellett.
  A SoL-t valszeg a szövegezés miatt szeretik annyian, mert itt elvileg lelkizésről van szó, amihez sok duma kell, így kellenek a körmondatok. Persze SoL-ban is csak kábé a fentiekre meg még néhányra igaz ez, a többség épp úgy a tucatszemét sablon, közhely könyvből szedi a monológokat.

  Belegondolva, talán ott lehet a gond az animékkel, hogy végletesen alárendelnek mindent az adott műfajnak, ezért annyira egyoldalúak. Pl. az SM potenciáljának nagy része elveszett Usa és a szerelem állandó erőltetésével; vagy a Death Note a facsarásaival épp a hitelességet vette el; shounenben sem láttam még értelmes sztorit vagy érzelmeket; stb.
  Persze, ha vki felpörgött v szomorkodni akar egyet, akkor nem veszi be a mixet, de az ilyen egysíkúság már hazavág akármilyen címet. A Bleach az egyik legkínosabb ilyen szempontból.
  Szerintem én ezt untam meg, hogy egyetlen stúdió sem bír/mer újítani. Illetve van egy, csak arról meg külön véleményem van.

 30. Szerintem a fentebbiek is ugyan úgy az általad említett tucatszemét kategóriába tartoznak, és hogy miért, azt is leírtam, Méz és Herénél elég részletesen.

  SM meg eleve Magical Girl, szóval innentől kezdve nem tudom mit akarsz tőle, mint ahogy azt sem tudtad még eddig megmagyarázni, miért lenne jobb ha telítve lenne műszenvedéssel. Szvsz Usagi tini lányos álmai és a rajongása Tuxedo iránt még mindig jobb, ha csak egy fokkal is.

  Kyoto Anit meg inkább hagyjuk… akik hentai datingsimekből melodrámát csinálnak (Air, Kanon, Clannad) és olyanokat neveznek vígjátéknak, aminek az élvezeti faktora a szögesdróttal segget törlés szintjén van (K-on, Lucky Star, na és persze Suzumiya) az nem tudom miért minősülne újításnak.

  • cheatergs Says:

   Az SM-nél mindig engedékeny vagy, pedig ha belegondolsz, a maga idejében az volt az aktuális Naruto/Bleach. Így viszont fölösleges bármilyen animét pellengérre állítani, hisz a különbség kábé annyi, hogy net hiányában (és DB mellett) nem volt akkor hype körülötte, és nem vitték le a színvonalukat az otakuk, mint a maiaknak.
   Nem támadom az SM-et, tudom mit szeretek benne, egyszerűen csak elfogadom az általam hibának tartott hibáit, és hogy többet vártam tőle már tizenévvel ezelőtt is. Mégis bírom mai napig. Nem lesz ettől kisebb anime a szememben.

   A triót a grafika-animáció és a szövegek kidolgozása miatt tartom jobbnak a tucatszemeteknél. Eredetileg a Toradorát is szutyoknál alig jobbnak tartottam, aztán belegondoltam, hogy az Akane iro-ni/Da Capo/Gift-félékhez képest igazából isteni.

   Az a vígjáték nem KyoAni. Nem csak ezt a stúdiót ismerem. A Suzumiyát én nem is tartom vígjátéknak, ahogy a K-On is uncsi volt, vagy a Lucky Star. Attól, hogy a KyoAni csinálta, nem esek hasra előttük.

   A KyoAniról mondtam, hogy külön véleményem van, ami nem egyenlő a pozitívummal.

   • Egy fokkal talán engedékenyebb vagyok. :) De a Naruto, Bleach duóhoz már csak azért sem hasonlítgatnám, mert azok shounenek, az SM meg magickal girl.

 31. K-onról órákig tudnám mondani a mondókámat, amibe belefoglalódnának a következő címszavak, válogatás nélkül: gitár, luvnya, szar, erőltetett, undorító, marketingszagú, fúj, agyfasz, tinikurvák. Lucky Star ugyanez… csak a gitárt helyettesítem otakuval. Fúj de rühellem a főszereplő elcseszett fejét!

 32. […] vs Anime Az otakukat és az animéket már kitárgyaltam az Anime Sucks és a Yellowblight című bejegyzéseimben, előbbiben a nagyját, utóbbiban kicsit részletezve a maradékot, így […]

 33. Érdekes poszt :) Az külön érdekes, hogy csak az animeszubkultban figyeltem meg eddig olyat, hogy a szubkultból épp kinövő rajongók utolsó fázisa egyfajta fáradhatatlan anyázás, ami az aktuális újcuccokra és az aktuális rajongótáborra irányul valami megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendűség talajáról – melyen úgy a művészet lényegével, mint a rajongás pszichológiájával, vagy akár a modern feminizmus célkitűzéseivel tisztában van, hogy csak három triviális apróságot említsek :P

  Az is látványos, hogy ebben a körben (ti. épp kinövő exfanok) a státusz és az elismerés az anyázás “minősége” alapján rangsorolódik. Ezt tényleg kutatni kéne, igazi antropológiai csemege…

 34. Én speciel pont leszarom az internet státuszomat, a látogatottságomat és a kommentek számát is. Ez az én kis véleményem az én kis internetes naplómban, ennyi és nem több. Lehet vele egyetérteni, vagy lehet vele egyet nem érteni, szerintem igenis létező szélsőségekről beszéltem, és aki benne van/volt a szubkultúrában, az ezt tudja. Ez nem egy litánia, ez nem egy felhívás valami keresztes hadjáratra, de még csak nem is a szubkultúra halálát kívánja, ennek a kis szatírának a lényege mindössze a poén, és kábé annyi jelentősége van, mint annak az áradozásnak, amit a virtuális kerítés másik oldaláról az úgynevezett “szakértők” tesznek közzé.

  Én ettől nem érzem magam “coolosnak”, nem érzem magam felsőbbrendűnek, ha már erre utaltál, egy átlagos munkásembernek tartom magam.

  Az meg hogy ebből az anime szubkultúrából kinőtt emberek véleménye miért és hogy változik, nos az szerintem valahol nem véletlen, nem feltétlen vaskalaposságról van itt szó, hanem van annak oka is, lévén történt egy piszoknagy változás 2007 nyarán, amit MI “épp kinőtt exfanok” baromira nem így képzeltünk el, nem erre vártunk. Persze felmerülhet a kérdés, jogos e az elégedetlenség? Nos szerintem jogos.

 35. Noh, nagy nehezen, de végre sikerült elköltöztetnem a honlapomat. ^^ Még egyszer köszi Péter a tárhely tippet. :) Remélem, most jó ideig megint nyugtom lesz. :D

 36. Szívesen, remélem neked is jól fog működni. :)

 37. Mi történt 2007 nyarán?:ppp sry de fingom nincs miről van szó:D

 38. Akkor lett az A+ból Animax, és nagyjából az után kezdett minden rossz irányba menni.

 39. […] Anime Sucks Yellowblight, avagy jelentés otaku frontról […]

 40. […] a blogra, annak nyilván nem kell magyaráznom, az újaknak pedig legyen elég annyi, hogy anno egy régebbi bejegyzésben már téma volt Haruhi Suzumiya “legendás humora” egy kis Family Guy-os, […]

 41. Magdolna néni Says:

  Találtam valamit, ami lazán kapcsolódik a topichoz: http://www.lazypalace.com/magic-called-photoshop-ugly-girls-made-beutiful/
  *kacsintás*

 42. Komoly nagyon, bár a többsége még PS után se épp az a tipikus királylány. =)

 43. AH, This is great and funny and, well…. good in general -Even though i have no idea what the magority of th says. :D
  -Furrunt※-

  Does this button mean “Send”?
  hmmm……..

 44. Ohh… thank you. =) This is a troll post, i mean this is a provocative criticism of the hungarian anime fandom. Unfortunatelly the hungarian anime fandom is a bullshit, with full of retards, nerds, and pedophiles. They think anime is a god and japan is the heaven. Okay… have some normal fan too, but they are the minority.

 45. still trying to understand what just said…….. :l
  -Furrunt※-

  Ahhhh… ,it DOES mean “send”

 46. Well… I think, if you use google translate, maybe you can understand some ironic joke, but this post is long and full of hungarian phrases.

  Yeah… “Hozzászólás küldése” = Send message. =)

 47. Using a Nintendo DSI, no translator here. [and no copy paste]

  “Send!”

 48. Oh… i see. I never used any handheld console.

  I have a question: How did you find my blog?

 49. […] hölgyeim és uraim, újfent küzdelemre vállalkozom… Az Anime Sucks és a Yellowblight bejegyzések tálalása után úgy gondoltam kisebb kitérőkön, vagy egy-egy téma részletesebb […]

 50. BestFox64 Says:

  Azt hogy társaság híján sokan bele vannak buzulva az animébe és borzalmas jelmezeket öltenek eddig is tudtam, de a kardos gyereknél már kirobbant belőlem a röhögés.:D:D Addig jóvan hogy animét néz, mer mé ne nézze, de ezér japánul tanulni meg nyilvánosan égetni magát már szánalom. Nincsen ezeknek valami haverjuk vagy családjuk vagy valaki aki azt mondaná nekik hogy figyu hobby jólvan de ne égesd már szénné magadat? Önkritika nincsen de lefogyni bezzeg luxus hogy hasonlítsanak is a kedvencükre. Ki érti… O.o

  A többihez no comment, felesleges külön elemezni miér szerencsétlenek. :)

 51. Egy értelmes vélemény, néha még ilyet is látni.

  Amúgy ja, hosszú lett, de az volt vele a célom, hogy felcsesszem vele a fanok agyát. =)

 52. Hmm… Alice. Játszottam vele. Anno a média igencsak felfújta hogy csak felnőtteknek ajánlott, meg mittudomén. Én végigvittem, de szerintem egyáltalán nem volt olyan ijesztő, a zenéje meg kifejezetten kellemes volt. Azok a sivítós repülő bosziszerűségek néha rám hozták a szívbajt, de nem éreztem magam végig félelemben, a Silent Hill 2-vel ellentétben. Fura hogy abból is készül a 2. rész, és egy mozifilmet is akarnak csinálni belőle. Várom az eredményeket.

 53. Szerintem sem volt félelmetes, inkább bizarr, néha már-mára morbid. A Resident Evil, Silent Hill se rossz, de azoknál inkább csak izgultam, amikor már túl közel került egy-egy vánszorgó monsztra. Én úgy konkrétan egyetlen játéktól tudok a mai napig parázni, az pedig az AvP 2 Marine kampánya. Na ott tényleg az van, hogy amikor elkezd pittyegni a radar, bejön az a parás zene és hallom az Alienek visongó hangját, izomból hátrafelé rohanok és tövig húzom a ravaszt. =) Kicsit jobb a helyzet, ha már lángszóró figyel a kezemben, vagy egy minigun. Sajnos az AvP 2010 már nem olyan félelmetes, mint amennyire kéne.

 54. A Clive Baker’s Undyinggal játszottál? Horror FPS – akarna lenni.

 55. Igen, meg a Jerichoval is, jó cuccok, de engem annyira nem fogtak meg.

 56. Hm… így elnézve a blogodat, szerintem írnod kéne egy top 10-es filmlistát, hogy mik a kedvenc filmjeid. Engem érdekelne.

 57. Filmekből inkább a klasszikus akció filmeket szeretem, illetve a horror filmeket, meg egy-két vígjátékot.

 58. Szálj már magadba és gondolkozz már el azon hogy a hentaiba ne csak a szélsőséges dolgokról kéne beszélni hanem azokról is amiket ha lefordítanának és úgy raknának fel igen jó kis sztorikat lehetne belőle kapni csak alegtöbb emeber nem lát ezekbe se mást csak a pornót
  meg az elferdult hajalmokat.am meg az animéknél aza lényeg hogy ne amindennapi dolgokat rajzolják le haenm azt hogy milyen érdekes elképzelések is vannak.Jah és nem vagyok okuta.Szal szálj magadba és gondolkozz el ezen!

 59. Hihetetlen, hogy 4 hónap után képes vagy újra felvenni a kesztyűt. Ha ennyi idő alatt nem esett le, mégis mennyire kéne komolyan venni ezt az egészet, akkor tudok hozzá gratulálni.

  “alegtöbb emeber nem lát ezekbe se mást csak a pornót meg az elferdult hajalmokat” -> Bazdmeg… mivel erről szól ez a műfaj, ezért nehezen lehetne benne mást látni. Hogy van történetük? Igen, kábé annyi mint egy átlag pornónak, max elhintenek némi misztikus, scifis vagy fake keresztény baromságot.

  “érdekes elképzelések is vannak” -> Vannak bizony, például hogy egy goth loli 3 méteres kaszával vagdossa a démonokat, meg hogy iskolás lányok tőgyei között lövöldöznek a zombikra… hűha , tényleg színes a paletta, igazán büszke lehet rá a J franchise. =)

  Inkább te szállj kicsit magadba és gondolkozz el a semmire sem jó életed értelmén. =P

 60. “alegtöbb emeber nem lát ezekbe se mást csak a pornót
  meg az elferdult hajalmokat”

  Öhm… mi mást kéne látni benne, ha egyszer arról szól? Az élet törékenységének művészi és egyben kifejező manifesztálódását klasszicista keretek között, or what…? Jó hogy nem mindjárt a szakácskönyben keresünk értelmet.

 61. Terjed még mindig a sárga penész, és túl kevés a kamarás. =D

 62. Nem tudom, kinél, és melyik posztnál láttam hasonlót, de gondoltam belinkelem:
  http://egyeb.vatera.hu/item/view/index.php?cod=1452490383&adult=1
  Vatera, keresési szó: manga. Első oldal.

 63. Miért van az, hogy az ilyenek után kedvem támadna egy deathrolleral átrobogni az összes otakun? =)

  De még akkor egy év garancia is van rá bakker. Mondjuk 16 centi a max, szóval ja, már ez is sejteti kik használnak ilyet. =P

 64. SZÁNALMAS bejegyzés, szánalmas szerző.
  Ennyire unatkozol, hogy ennyi hülyeséget összehordasz egy olyanról, ami semmi rosszat sem jelent?
  Most komolyan, akkora bajod van az otakukkal?
  Inkább foglalkozz az élet nagy dolgaival, ne pedig más hobbijával!
  Fogalmam sincs, hogy ki vagy te, ezt a helyet sem ismerem, mivel csak véletlenül tévedtem ide (sajna), de idióta lehetsz.
  Te is csak egy vagy azok közül, aki osztja az észt, aztán amikor pár “igazán értelmes” ember megdicséri őt (mert milyen jó már okosnak lenni), akkor nagyban örül a gépe előtt. Te sem vagy jobb az otakuknál.
  Ha valakit az tesz boldoggá, akkor miért ne nézzen animéket? A te anime szidásod jobb hobbi?
  Family Guy.. Imádom, de úgy őszintén láttam tőle jobb animéket, igen!
  Nem nevezném magam otakunak, Naruto-tól, vagy hasonlóktól hányingert kapok. De vannak minőségi alkotások, és még a Naruto fanokat sem nézem le, nem ítélkezek ilyen kis apróságokból.
  Én nem értek annyira az “oltáshoz”, és mások kritizáláshoz, mint te, kedves senki, de nem is baj. A legközelebbi bejegyzésedben vesézd ki nagy billentyűzetharcos “kritikusokat”, akik osztják az észt, majd önelégülten mosolyognak hihetetlen mód értelmes önmagukon.

  • Kedves hihetetlenül értelmes senki (már csak hogy én is illő módon szólítsalak meg)! Ha esetleg ránéztél volna a fejlécre, ne adj isten esetleg ráböksz arra a bizonyos fejlécre, és szétnézel a blogon, akkor arra is rájöhettél volna, hogy hívnak engem, és mégis mennyire kellett volna ezt a bejegyzést komolyan venni. =)

   Ha valami szánalmas, akkor az, hogy rávetődsz egy több mint 2-éves bejegyzésre, amit láthatóan nem fogtál fel. Igaz ezt akár elismerésnek is vehetném, hisz ez bizonyítja, hogy még mindig működik a dolog. =)

   Elárulok egy nagy titkot… teszek rá, kinek-mi a hobbija, mivel tölti a szabadidejét, és /vagy mit néz. A látszattal ellentétben, baromira nem érdekel. Én itt egy szándékosan provokatív, a hatás kedvéért túlzó, sarkító kritikát fogalmaztam meg, azokról, akik a kelleténél komolyabban veszik a hobbijukat, és nevetséges, olykor már-már extrém kitöréseket produkálnak. Ehhez pedig elhiheted, minden alapom megvan (persze ezt honnét is tudhatnád, ha szét se néztél itt), másképp ez (és a többi) bejegyzés se született volna meg, hisz mint tudjuk, kritizálni csak azt lehet, ami alapot ad a kritikára. =)

   Nem mondom, kapott az ipar is közben, és abban spec igazad van, hogy vannak értelmes/valóban humoros/szórakoztató animék. A gond csak az, hogy az arányok és a tendenciák pont nem ezek felé húznak, már egy jó ideje.

   Remélem a legközelebbi hozzászólásodnál legalább szétnézel majd ott, ahol leállsz osztani az észt (tudod olyan ez, mint minden cigány vicc, körültekintéssel kezdődik) addig is önelégülten mosolygok rajtad, nagy billentyűzet harcos. =P

   • Kár volt lereagálnod Péter :D Vagy úgyse téved erre még egyszer, hogy elolvassa, vagy feleslegesen teleflémeli a helyet. :P

   • Meglehet, hogy soha többé nem fogja visszatolni ide az arcát, de ha már vette a fáradtságot, hogy beszóljon, akkor jó házigazdaként méltatom legalább annyira, hogy válaszoljak neki, akármennyire is árnyékra vetődött. =)

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 62 követőhöz

%d blogger ezt szereti: