Interview with me

Úgy vettem észre sokan még mindig nem vágják a blogon egy-két írás valódi célját…

– Szar a blogod! -> Akkor mi a faszt keresel még itt?

– Nem tetszik a rendszer? -> Nem hát, ugyan kinek tetszene a politikusokon kívül? =D

De komolyra a fordítva a szót, ezek a kis lángocskák mind otaku frontról jöttek, de mielőtt még kilépnél, mert már unod az ilyen témájú fröcsögést please, let me explain… okay?

– Ki vagy te, és miről szól ez a blog? –> A nevem, mint a blog címe is mutatja Péter, a blog pedig abból a célból készült, amiért általában a blogok készülnek, vagyis hogy legyen egy hely, ahol arról és olyan stílusban írhatok, ahogy éppen kedvem tartja.

– A bejegyzéseid nagyon hosszúak… -> Tudom, de szerintem ez még mindig jobb, mint ha pár soros bejegyzéseket írnék arról, hogy a Tescoban, a pénztárnál, az előttem lévő nénike apróval fizetett.

– Bizonyára sok szabadidőd lehet, ha ennyire ráérsz… -> Vagy nem, heti 40-órában dolgozom, plusz fősulin, levelezőn tanulok, barátokkal járkálok ide-oda, szóval annyira nem érek rá.

– Te szándékosan provokálsz? –> Meglehet, amikor úgy tartja kedvem. =) Provokálni meg csak azt lehet, aki hagyja magát, nem?

– Te amúgy gyűlölöd a Japánokat? –> Nem, mikor mondtam én ilyet? Semmi bajom nincs velük alapjáraton.

– Hát az írásaid nem erre engednek következtetni… -> Jap, az lehetséges, de ettől függetlenül a lényeg, azokat utálom, akik túlmisztifikálják őket.

– És az miért baj? –> Mert idegesítőek a kirohanásaik, és tudtommal a szólásszabadság mindkét irányba érvényes nem?

– Te megaláztad animéket! -> LOL! Tényleg megaláztam volna? Na és mivel ha szabad érdeklődnöm? Tán sárkányvért öntöttem a szentjánosbogarak sírjába, vagy mi? Létező szélsőségesekről írtam, ha esetleg nem tűnt volna fel, olyanokról, akik belemagyaráznak minden szart.

– De te is szélsőséges hangnemet ütöttél meg… -> Öhm… hát szélsőségesekről csak szélsőséges hangnemben lehet írni, nem? =)

– Azért írtad őket, hogy hátha arra jár és ráugrik valaki! –> Talán, de talán mégsem. Mindenki azért reagál rá, amiért akar. Elsősorban az volt a célom, hogy megnevetessem azokat, akik értik is.

– És szerinted ez sikerült? –> Ja, legalább is akiknek számít a véleménye, azok elismertek.

– És akik nem? –> Azok meg le vannak szarva… =P

– Akkor ez az egész csak poén? –> Azok a bejegyzések speciel igen.

– Szerintem nem vagy vicces, fárasztó vagy… -> Szar ügy, neked. =P

– Ugye tudod, hogy ezt az egészet nem te kezdted el? –> Persze, és?

– Miért bántod a cosplayereket? –> Nem bántom én, egyszerűen csak kiröhögöm őket.

– Csak hogy tudd, nem mindenkit áldott meg a természet modell külsővel! Nem szép másokat a külsejük alapján megítélni… -> Szépnek nem szép, de az se szép, amikor valaki nincs tisztában önmagával, és olyan jelmezt választ, amihez egyáltalán nincsenek meg az adottságai.

– Meg akarod semmisíteni a fandomot! –> Hah, nonsense. Egy szubkultúrát nem lehet megsemmisíteni. =P

– De zavar, hogy vannak? –> A puszta létük nem zavar, ellenben az, amit csinálnak, ahogy viselkednek, az annál inkább.

– Akkor miért szidod őket? –> Mert miért ne?

– Mégis mi bajod neked ezzel a szubkultúrával? –> Mondjuk az, hogy nincs még egy olyan, ami ilyen elcseszetten működne.

– Miért működne elcseszetten? -> Mondjuk, mert 2007-ben bejött ide egy profit orientált vállalat (Animax), ami centralizál, mindent feláldoz a profitért, elsősorban a minőséget, és semmi sincs, ami féken tartja. Nincs konkurencia, ráadásul az összes szervezet, érdekcsoport, kiadó, klúb, satöbbi a nagy függetlenségüket hirdetve mégis eladták neki magukat,amikor pénzt éreztek, és azóta úgy táncolnak, ahogy ő fütyül.

– Miért, máshol jobb a helyzet? –> Persze, nézd meg a gamer, rpg, vagy a Nyugati rajzfilmek szubkultúráját, azok mind normálisan működnek. Nincs egy zsarnok, aki belepofázik mindenbe.

– Akkor szerinted mit kéne csinálni? –> Én találjam ki? Basszus, ezt azoknak kéne tudni, akiket a különféle szervezetek vezetőségébe, meg élére megválasztottak, hogy ne csak a saját hasznuk, hanem jórészt az elveik miatt legyenek ott.

Nos remélem sikerült megértetnem magam… =)

Reklámok

17 hozzászólás to “Interview with me”

 1. “- Meg akarod semmisíteni a fandomot! –> Hah, nonsense. Egy szubkultúrát nem lehet megsemmisíteni. =P”

  Mert megszűnik az magától is! Vagy viccet félretéve, egy idő után ellaposodik, a radikálisabb elemek találnak maguknak új, nagyobb, fincsibb játszóteret. Szerintem.

 2. Megszűnni szerintem nem fog, mert utánpótlás az mindig lesz, meg már 2005-óta túl mélyen vannak a gyökerei is. Még a legdurvább helyzetben is (ami úgy sem fog bekövetkezni) ha megszűnne az Amimax és becsődölne az összes kiadó, a radikálisok, az elvakult noobok még az utolsó csepp vérükig is azért küzdenének, hogy valahogy fenntartsák. És ha esetleg még kudarcot is vallanának, és visszajutnánk oda ahol a ’90-es évek előtt voltunk, pár év, és kezdődne újra az egész folyamat. Persze mivel ez a legszélsőségesebb és legvalószínűtlenebb lehetőség, ezért erre van a legkisebb esély.

 3. Mondjuk az érdekel engem, hogy hogy lehet, hogy a magyarokat ennyire megragadta ez a műfaj, alapvetően nem áll kicsit távol tőlünk a keleti mentalitás, meg effélék? Én még az általad említett ’90-es évekbeli békebeli állapotra célzok, amikor még senki sem akart profitálni ebből, de már mindenféle arcok nyomták a cuccot és úgy lejmolták egymástól az anime dvd-ket mint gimnazista lányok egymástól a fésűt. : D

  • Na ezt eszembe juttatja, hogy én sem értem mi ragadott meg engemet az anime nézésre. Rejtély marad!:)

  • Lehet az is az oka, hogy Magyarországon még viszonylag fiatal ez a szubkult, Nyugaton pedig már régebb óta van. Bár hozzáteszem, ott eleve teljesen máshogy, sokkal normálisabban indult, és nem volt egy hirtelen robbanás, ami átformálta az egészet. Amúgy nem egyedi eset áldozatai vagyunk, mert a Lengyeleknél hasonlóan rosszul működhet a fandom, ha külön Anti-Anime site is van: http://two.xthost.info/cowtoons/index.htm

   Persze ezzel nem azt mondom, hogy nálunk is így kéne, mert ez lenne a megoldás.

   Egyébként a ’90-es években se ment minden tökéltesen, akkor is voltak már retardáltak, például Mufurc kisagyszony is akkor kezdte a pályafutását, csak akkor még Sailor Moon fanficeket fordított, hasonlóan pocsék minőségben, mint ahogy most fordít animéket, mangákat. Viszont maga a fandom nem volt ennyire durván, ennyire elfajzottan elszállva, mint már ma.

   • Well, Peter the thing about the polish fandome is that it’s full of shit. Their magazines and websites are run by illiterate noobs who will watch any piece of crap that comes from Japan. Polish fans have the attention span of a squirrel on crack.

    Google Translate:
    Nos, Peter a dolog a lengyel fandome az, hogy tele van szar. A magazinok és honlapok által írt írástudatlan noobs néz ki egy darab szar, hogy Japánból származik. Lengyel szurkolók már a figyelmet sodródik egy mókus a kokaint.

   • I knew it! I thought as much… that situation is not better in Poland. In Hungary, the anime fandom is full of retards too (thanks to the Animax).

  • Az újdonság ereje. Az első piálásra mindenki emlékszik, nem? Csúnya vége volt. Tíz év múlva már úgy nyúl teljesen természetesen a piához alkalomadtán az ember, hogy eszébe se jut. Hétköznapi dolog lett leülni haverokkal leülni iszogatni vagy meccs közben bedobni pár ászokot. Tíz év, és az anime is teljesen hétköznapi dolog lesz. Leülsz haverokkal vagy egymagaddal megnézni egy esti anime filmet. Eszedbe se fog jutni, hogy ez most gáz-e vagy sem. Leszarod. Én eddig is így voltam vele. Csak ugye a média szereti botrányosnak beállítani a dolgot, meg démonizálni, hogy legyen min csámcsogni, ezért még egy darabig biztos ezen fog kattogni az emberek agya, míg be nem épül teljesen a hétköznapjaikba.

   • Ebben is van valami, bár a média nem igazán démonizálja nálunk, az már lecsengett még a ’90-es évek második felében. Gondolom emlékszel még a DB botrányra.

   • Jah, de nemrég néztem valami RTL-es műsort, abban is elmondták fűnek-fának. Amíg ilyenekkel tömik a népet, addig lesz egy kis ellenérzés mindenkiben.

 4. Utánpótlás: Találkoztatok már egy csapat 12 körüli plázacicának kinéző animés kislánnyal, akik leszbiknek képzelik magukat, mert szerintük az a menő?
  Hát, elég nehezen kiheverhető látvány, az biztos. -_-“

 5. Morzsi: valamikor 2005 táján volt utoljára “menő” lezbinek lenni, mikor még Nyugat-Európában turnézott a t.A.T.u.! LOL 😀

 6. Azokról is kiderült, hogy csak a botrány/figyelemfelhívás kedvéért lezbültek, ha jól emlékszem, de végül is oly mindegy. Mára a biszexualitás lett a nyerő, kíváncsi vagyok mi jön majd ez után… vérfertőzés?

 7. Nem túl szerencsés egy kalap alá venni az animéket, a gameket és a nyugati rajzfilmeket, mivel utóbbi kettő jóval nagyobb piacot tudhat magáénak itthon is, ráadásul sokkal elfogadottabb, mindennapi dolognak számítanak, mint az anime. (Persze ha annak idején nem idióta az RTL Klub a DB-al, valószínűleg ma már minden tévéadón lenne anime is.)
  Ami a fandomot illeti: az egy értelmes tagra húsz idióta jut-átlag szerintem mindenhol megvan (legalábbis más közösségeket nézve nem érzem úgy, hogy az animések lennének a társadalom rákfenéje – pl. a gamerek, vagy teszem azt a sorozatb*zik között szvsz kifejezetten sok retardált egyed van.). Inkább korosztálybeli sajátosságnak fogom föl a kivagyiságot, meg a nagyképűségét, ezek az emberek általában minden közösségben így viselkednek, és mindenütt megtalálhatók.
  Jómagam, rendszeres animenézőként elég jól megvagyok conok, már jó ideje Animax és fórumok nélkül is, ezekre fogni az ellenszenvet nem túl reális. Így azt nézek, ami érdekel és amire van időm. Persze egy jó mangát, vagy DVD-t megveszek, ha megjelenik idehaza. Egyszerűen ki kell zárni a zavaró tényezőket, ezektől még ez ugyanúgy egy jó időtöltés, semmi több, nem kell rajta túlpörögni. Igaz, ha találkozom velük, én is mindig idegeskedek néhány szemellenzős ostobaságán.

 8. Minden szubkultúrában vannak ilyen otaku szerű képződmények, ez tény és való, csak hogy általában ezeket az egyedeket elnyomja egy értelmesebb többség. Na már most, az anime szubkultúrában ez nincs így, itt valahogy, valamiért hagyják ezeket az emberkéket előtérbe kerülni, így ők határoznak meg úgymond szinte mindent, minden az ő igényeik szerint változik, ráadásul mindezt súlyosbítja, hogy az Animax+Mangafan duó, hasonló kaliberű konkurencia nélkül van jelen a hazai piacon, így egyeduralmat gyakorol, nincs vetélytárs, aki fejlődésre, változásra ösztönözné. Ez se a gamer, se a Nyugati rajzfilmek szubkultúrájában nincs és nem is volt így. Lásd például a Cartoon Network mellett ott volt a Nickelodeon, Fox Kids.

 9. Szerintem sokan (legalábbis magamból kiindulva) megunták a sok kritikátlanul rajongó, észt osztó és a semmire okoskodó tagot, így ezért haldokolnak (vagy vannak tele a fentiekkel) az animés/mangás fórumok.
  Személy szerint a Mangafan kiadóval nincs sok gondom, még mindig ők a legjobbak itthon, a többi, mangával is foglakozó kiadót, egy-két kiadványtól eltekintve egyszerűen nem tudom komolyan venni. Nyilván nekik is van lehetőségük, hogy változtassanak a dolgokon, hogy miért nem teszik, azt nem tudom, egyik kiadót sem ismerem.
  Az Animax/Mondó már más kategória és elég hosszú lenne…

 10. Leírhatod ha gondolod, bár az kétségtelen, hogy ha választani kell akkor inkább a Mangafan, mint az Animax.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: