Aliens vs Predator 2010 (AvP3) – Az egyik szemem sír, a másik meg nevet

Az Alien, Predator filmek, és az AvP játékok mindig is közel álltak a szívemhez (az AvP filmek felett most nagyvonalúan nézzünk át) így érthető, hogy tűkön ülve vártam azt a folytatást, ami most, 9-év után végre megérkezett. Hogy milyen lett? Nos  kissé vegyes…

A történet nagyvonalakban a következő: A BG-386 nevezetű bolygón a tengerészgyalogosok a Predatorok és az Alienek érdekei ütköznek egy ősi piramis miatt, mely a Predatorok számára szent hely. A konfliktus oka tehát adott, innentől kezdve indulhat a játék a 3 faj valamelyik képviselőjeként, akiket egy-egy küldetés után akár cserélgethetünk is a nehézségi szinttel együtt, így a játékfejlesztők okosan kiküszöbölték a monotonitás és a nehézség problémáját.

Tengerészgyalogosként a testünk gyenge és védtelen, így az átlagos FPS-ekhez hasonlóan lőfegyverek (pisztoly, shotgun, gépfegyver, lángszóró, sniper, smartgun) és néhány eszköz (zseblámpa, fáklya, radar) segítségével kell harcolnunk és lehetőleg életben maradnunk. Emberként játszva nincs különösebb probléma, az irányítás rendben van, a fegyverek rendben vannak, a játék hozza az AvP-s színvonalat, bár az AvP 2 marine kampánya ijesztőbb volt, és személy szerint hiányoltam a minigunt. Az egyetlen nagyobb negatívum, az a limitált fegyverslot rendszer, amit a Halo óta kimondhatatlanul utálok, PC-n abszolút semmi értelmét nem látom, másra sem jó, mint hogy hátráltassa a játékost.

Predator-ként fizikai erőnkön és atlétikánkon túl fejlett hightech fegyverek, valamint álcázó, megtévesztő berendezések lesznek a segítségünkre. A lopakodás, trükközés, kivégzések, fegyverek marha jól sikerültek, tökéletesen visszaadják a Predator filmek hangulatát, mondhatni ez a játék legjobban sikerült része. Az egyetlen dolog, ami kissé zavart, hogy energiát csak a pályákon elszórt generátorok megcsapolásával nyerhetünk. Ez egyrészt jó, mert a játék így jobban ösztönöz minket a közelharcra, másrészt rossz, mert a lőfegyvereink baromi sok energiát esznek, így egy-egy húzósabb szituba “lemerülve” belekeveredni felér az öngyilkossággal.

Végül Alineként játszva egyetlen fegyverünk maga a testünk, pontosabban a karmaink, a farkunk, és természetesen a szájszervünk. Az Alien a néma halál, aki fejlett látásával még a vaksötétben is tökéletesen lát, képes kiszúrni az álcázott predatorokat, és nem utolsó sorban, mivel rovar, ezért otthonosan mozog a falakon, vagy akár a plafonon is. Sajnos az Alien kampányban én kissé csalódtam, úgy gondoltam az AvP 2-höz hasonlóan indul majd a kezdés, és valahogy az irányítást, gyilkolást is sokkal körülményesebbnek éreztem. Persze voltak ötletes megoldások, mint az ellenfelek magunkhoz csalogatása, kivégzések, stb, amik sokat dobtak a hangulaton.

Predalien… na ő sajnos megint kimaradt, szegény a harmatos Primal Hunt kiegészítő óta nem sok szerephez jutott, pedig micsoda feeling lett volna… =)

A single részen túl található a játékban survival mód is, aminek egyedül vagy kooperatív módban (ezt tuti ki fogom próbálni :D) is lehet játszani, valamint ott a multiplayer, ami ugyan kissé negatív visszhangot kapott kihasználhatóság és stabilitás szempontjából is, de ha azt a szintet tudja hozni, amit az AvP 2-ben, nekem már jó. =)

Grafikai szempontból az összkép jó, de nem használja ki a Directx11 lehetőségeit. Ha más nem, a PC-sek legalább annak örülhetnek, hogy a játék még DirectX9-ben is szebb képet ad, mint a konzolos verziók.

Összességében az AvP 2010 egy jó játék lett, itt-ott voltak benne zavaró dolgok, és az AvP2 játékmenete, hangulata szerintem jobb volt, de csalódásnak egyáltalán nem nevezném, aki szereti az AvP univerzumot, annak természetesen kötelező darab.

Értékelés: 8.8/10

Reklámok

10 hozzászólás to “Aliens vs Predator 2010 (AvP3) – Az egyik szemem sír, a másik meg nevet”

 1. Mintha kitaláltad volna a gondolataimat, pont tegnap néztem hogy már ilyen játék is van és de jó lenne olvasni róla valahol (persze esélyem sincs játszani, de mégis). Jó kis összegzés volt és hála az égnek nem hosszú. Thx! Az AVP2 játékot nagyon szerettem, maga a két faj összeeresztését pedig mindig hülyeségnek tartottam (lásd filmek).

 2. A kevesebb néha több, azt tudom, de általában arról írok hosszan, amiről:

  A; Muszáj hosszan írni (egy Stalker, Mafia történetét nem lehet összecsapni 5 mondatba).
  B; Az emberek döntő többsége nem ismeri (és magától nem is járna utána).
  C; A téma túl sokrétű (Anime, Classic Games) és nem akarom 8-10 felé szedni. Inkább 2 nagy mint 10 kicsi.

  Az AvP filmek meg jók lehettek volna, csak az első rész végét elkúrták, a második rész meg eleve ott döglött meg, hogy az egészet egy ilyen hibrid scifi+túlélő horror szerűségként akarták eladni.

  • Szerintem a koncepció már ott megbukott, hogy összeeresztették a két fajt, bár a predator második és az alien negyedik része sem ér sokat, főleg az alien 4 egy mocsok szar film.

   • Alien 4-ért én se voltam oda, de a Predator 2 még simán jó volt. A két faj összeeresztése meg alapjáraton nem gáz, lásd jelenleg már 3 sikeres játék dolgozza fel a témát. 🙂

 3. Hmm… én azért bírom a hosszú post-jaidat. Egy fárasztó iskolai nap után tök jó olvasni. XD

 4. Szeretek alapos munkát végezni, és ha már egyszer belekezdtem, akkor ami eszembe jut, azt leírni. Én letudtam 2 nagy postban azt, amit más 10 kicsiben, plusz kérésre kaptak még egy postot benne két példával arra, “hogy akkor mi a jó”. Ezek után úgy érzem ennyi bőven elég volt, mert aki ennyiből nem értette meg, az többől sem fogja. 😀

 5. Kiváncsi vagyok erre a játékra (mint mindenre ami Aliens), de várok vele. Majd olcsóért beszerzem, ~10K-t nem merek adni érte, mert nagyon szélsőséges értékelések születtek róla. És itt most nem csak az a gond, hogy XY site adott rá egy 5,5-öt, hanem hogy a legtöbb helyen olyan dolgokat róttak fel neki, amikor általában engem is zavar. Majd pár hónap múlva visszatérek a témára.

 6. Kicsit talán rövid, meg szerintem az AVP 2 hangulatra még mindig a legjobb, de amúgy jó játék. Én nem nagyon néztem róla kiértékeléseket, jobban szeretem magam megtapasztalni, mert csalódtam már pozitívan olyan játékban amit 65%-ra értékeltek, ugyan úgy fordítva is.

  Az Xbox port nem tudom milyen lesz, egyenlőre amit tudni lehet, hogy állítólag a grafikára panaszkodnak sokan. Bár hozzáteszem a DX11-et PC-n se használja ki úgy ahogy lehetne.

 7. Én általában utána nézek az értékeléseknek, főleg ha újonnan akarom megvenni a játékot és még bizonytalan vagyok, ez az AvP esetében a demó után igencsak fennállt. Megjegyzem nem mindegyik oldal véleményére adok.

  Btw, nekem az első PC-s AvP tetszett a legjobban, a második rész már nem nyűgözött le annyira, nem volt annyira félelmetes és nehéz, bár azért tetszett. Gyanítom ezzel is elégedett leszek, de majd akkor ha 3-4 ezer ft-ért vettem meg.

 8. Na igen, ha már pénzbe kerül úgy más tészta, nekem Steamless Razor1911 Cracked szóval ezért lett meg szinte a megjelenés után 2 nappal. 🙂

  Második rész nekem főleg azért tetszett, mert kidolgozottabb volt mint az első rész. Főleg az Alien kampány volt jó, ahogy rendesen kis facehuggerként kezdtünk, ez hiányzott is kicsit a mostani részből, de betudom annak, hogy elvileg ez most az 1 remakeje lenne. Szerintem a mostani részben a Predator kampány sikerült a legjobbra, bár hiányzott a háló és a szigony.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: