Underground Szubkultúrák vs. Mainstream – Hol a különbség?

Valójában sehol, de úgy gondoltam a téma megér egy misét, úgy hogy vágjunk is bele… =)

Egy francia filozófus a 19. század végén azt mondta: “A 20. századra az emberek nem fogják érteni a körülöttük lévő világot, így megjelennek majd olyan hízelgő mítoszok, amelyek közül az emberek majd választhatnak.”

Majd erre alapozva, a 2. világháború után egy “Német társadalomkutató a következővel egészítette ki ezt: A 21. századra pedig az emberek elfelejtenek majd gondolkodni.”

Napjainkban, mint az tudvalévő, az individualizmus (önmegvalósítás) korát éljük, ahol a politika nagyobbik fele, a média, és úgy alapjáraton a társadalom is azt erőlteti az átlagemberre, hogy neked bizony muszáj valakinek lenned, mert különben senki sem vagy. Sajnos azonban ez a valakinek levés nem az intelligencia, tudás, tehetség, hanem sokkal inkább a nagy pofa és a deviáns, debil viselkedés alapján kerül megítélésre. Ennek az egyik verziója, amikor valaki nyíltan csinál magából bohócot azért, hogy felfigyeljenek rá és foglalkozzanak vele az emberek, sőt ha lehet a média is.

Ők az úgynevezett Celebek, az angol Celebrity szó rövidítéséből, akik akár anti-sztároknak is nevezhetők. Olyanok ők, mint egykor voltak a nemesség körében az udvari bolondok, az átlagemberek körében meg a falu bolondjai, akiknek az egyszerűségén, butaságán, tehetségtelenességén, esetlenségén nevettek az emberek.

A másik verzió pedig az, hogy csatlakoznak vagy a mainstreamhez, vagy egy underground szubkultúrához. A mainstream a képmutatáson alapszik, vagyis kövesd a divatot, légy naprakész, légy fogyasztó, hallgasd ezt, öltözz így, mond ezt, higgy ebben, és azokkal haverkodj akik olyanok mint mi. A mainstream tehát elméletben ugyan individualizmust hirdet, ám a gyakorlatban mégis kollektivizál, csak épp különféle címkéken. Ezek közül csak a két legismertebb:

Plázapicsák:

Metros cukifiúk:

Ezek alapján az ember naivan azt hihetné, az underground szubkultúrák célja, hogy szembeforduljanak a mainstreamel, ami szerintük igazságtalan, kirekesztő, spontán, és persze idétlen, igénytelen, buta emberekből áll, akiket megrontott a társadalom. A helyzet azonban az, hogy valójában itt is ugyan az történik, csak a kerítés másik oldalán, ugyan az a kép, csak éppen a keret más. Valódi szerepük mindössze az, hogy menedéket nyújtsanak olyan embereknek, akik nem tudnak, és nem is akarnak szembenézni a valósággal.

A szubkultúrák úgy jönnek létre, hogy valaki gondol egy nagyot “én már annyira különc vagyok, hogy másokkal együtt már nem is különcködök” alapon és úgy dönt, létrehoz valami egyedit, ami valójában pont addig egyedi, amíg egyedül van, vagyis kábé fél napig… hamarosan úgy is jönnek a komák, az ő komáik, a befolyásolható tinik, hogy ők is jó együtt különcködjenek a különccel, és aztán majd megint jön majd valaki aki ráébred arra, hogy 10 millióan ez már nem is akkora különcség, és kezdődik az egész előröl. Úgymond itt is mindig van valaki, aki kiáll és azt mondja, én jobban tudom mint ők. Nem más, mint egyszerű porhintés minden ilyen undeground kikiáltás, teljesen mindegy, hogy éppen az emo, a punk, a goth, vagy a skinhead mondja.

A szubkultúrákba tömörülő emberkék valójában ugyan azon a hamis úton járnak, mint a mainstreamesek, azzal a különbséggel, hogy még a mainstream emberke nyíltan vállalja az egoját, és úgy érzi, mert trendi, mást már nem is kell tennie ahhoz, hogy fasza csávó/csaj legyen, az undergroundos emberke ezt tagadja, ellenben tudatalatt ő is büszke a saját kis vélt egyediségére, különcségére.

Hogy mi teszi nevetségessé az underground szubkultúrákat? Nos csak 4 dolgot említenék:
– Büszkén hirdetik, hogy ők bizony non-konformisták, az öltözködésük egyedi, a zenéjük egyedi.
– Büszkén hirdetik, az ő értékrendjük, eszméjük adja a választ a társadalmak problémáira.
– Büszkén hirdetik, ők nem fogyasztanak és nem szorulnak rá a gazdaságra.
– Büszkén hirdetik, hogy őket bizony nem érdekli senki véleménye, nem akarnak hírnevet.

Nos szerintem akinek van egy kis rálátása a világra, az tudja, hogy:
A; Ha 10 ember beül valahová, akik ugyan azt a zenét hallgatják és nagyrészt ugyan olyan elv szerint öltözködik, az már egy csoport.
B; Az aki nem elvonult remeteként él a természetben, az igenis fogyasztani fog.
C; Az emberek nem egyformák, a kultúrák nem egyformák, így nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán megfelel.

Apropó, ez az említett figyelem dolog amúgy főleg azoknál érdekes, akik látszólag ignorálják az őket érő véleményt és “miért?”-et kimagyarázzák azzal a sablonszöveggel, hogy azért néznek ki extrémül (mára ez is akkora közhely) mert nekik ez így jó. Persze akinek van egy kis esze, az átlát a szitán, és tudja, hogy ők ezt pont azért csinálják, mert félnek attól, hogy szürke kis átlagemberek lesznek, figyelemre pörögnek, mert figyelmet akarnak, és örülnek is neki, még akkor is, ha az ellenséges.

Most pedig következzen egy kis válogatás a szubkultúrákból, a sorrend szubjektív, és lúzerségi szint szerint megy, az utolsó a legretardáltabb elven:

 

Rocker:

– Leírás: Az egykori rock&roll-os motorosok megfelelői, csak motor nélkül. Fekete cuccokban járnak, szeretik a bőrt és gitárt, isznak, garázdálkodnak, és szabadok akarnak lenni (így is azok).
– Elv(ek): Légy szabad (ésss utána mihez kezdesz?)
– Kellékek: Bőrcuccok, szegecsek, láncok, farmer, hosszú haj.
– Tevékenység: Gitározás, kocsmázás túlnyomórészt sörrel, kollektív falra vizelés, a környezet és a berendezés szétverése, összehányása, olykor verekedés.
– Igényesség: Fürdés csak ha nagyon muszáj.

 

Punk:

– Leírás: A rocker igénytelenebb verziója mind zenei, mind emberi téren.
– Elv(ek): Kommunizmus, képviselőik szerint szar a rendszer, nem kell kormány, nem kell törvény, anarchia kell, egyél, igyál, dugjál, szarj le mindent (öhm… ez nem olyan mint a káosz?).
– Kellékek: Színes fűzős bakancs, kiszaggatott koptatott farmer, felvarrók és kitűzők hada, hajólakkal belőtt színes taréj.
– Tevékenység: Kocsmázás olcsó borral, hányásban fetrengés, pogózás, verekedés, falra vagy nadrágba vizelés.
– Igényesség: Fürdés és ruhacsere kéthetente, keményebbeknél havonta.

 

Skinhead:

– Leírás: A bukott náci rendszer hívei, fehér, erőszakos, frusztrált egyének.
– Elv(ek): Rasszizmus, Nácizmus, Revizionizmus. Képviselőik szerint “vesszen trianon!” és “ha nem vagy fehér dögölj meg!”.
– Kellékek: Fehérfűzős bakancs, szürke-fehér terepgatya, bomberdzseki, kopasz fej, pókerarc, Nagymagyarországos vagy kárpátiás felvarró és póló.
– Tevékenység: Kocsmázás csak hazai piákkal, szüntelen zsidó és cigány szidás, verekedés.
– Igényesség: Fürdés van, ruhaváltás nincs.

 

Rapper:

Leírás: Nagydumás, ékszer és sapkamániás szájkaratésok a “ghettobúl”.
Elv(ek): Kommunizmus.
Kellékek: Kilós fux, gyűrűk, aranyfogak, kétszer nagyobb póló, polár kapucnis pulóver, szándékosan ferdén belőtt baseball sapka vagy szembehúzott téli sapka még 40°ban is.
Tevékenység: Feszítés, beszólás, ritmikus szövegelés amelyben a nemi szervek, segg, száj, és a káromkodás a legkülönfélébb verziókban keverve fordul elő.
Igényesség: Változó, némelyik csak sprayzi magát.

 

Alteros:

Leírás: Ők azok akik mindenhonnét elvesznek, de sehová sem tartoznak, és ettől érzik magukat másnak.
Elv(ek): Még ők maguk sem tudják…
Kellékek: Egy kis pop, egy kis punk, egy kis mainstream, a lényeg hogy minden legyen, de úgy igazából egyik sem.
Tevékenység: Na ez jó kérdés…
Igényesség: Egyéne válogatja.

 

Goth:

Leírás: Szeretik a világot fekete-fehérben látni, melankolikusak, verseket írogatnak a reménytelenségről és a sötétségről.
Elv(ek): Pesszimizmus, melankólia, művészet, ebben hisznek, ja és persze a sötétségben.
Kellékek: Minden ami fekete vagy fehér.
Tevékenység: Besötétített szobában versírogatás, darkos bárokban italozgatás, utcán vonulás, hogy mindenki lássa a lelki sötétségüket (valójában csak a lelki szegénységüket látni).
Igényesség: Változó, de többségük nem csak élőholtnak akar kinézni, ügyel arra, hogy a szaga is egy hulláéra emlékeztessen.

 

Raszta:

Leírás: Az egykori hippy mozgalom zászlóvivői, imádnak szívni, a békéről és az individuumról beszélni, meg akarják menteni a földet, de csak füstölnek és hevernek.
Elv(ek): Főleg liberalizmus, és egy kis falanszter.
Kellékek: Raszta haj, jamaicai mintás, cannabis leveles és békejeles cuccok, füves cigi, szandál.
Tevékenység: Festegetni cannabis levelet, békejelet, jamaicai mintás peace feliratokat.
Igényesség: Füst, fű, és olcsó kölni szag, fürdeni már nincs idő két szívás között.

 

Raj:

Leírás: Szociális segélyből élő, jobb esetben 6 osztályt elvégzett, büntetett vagy hamarosan büntetett előéletű cigány kisebbségből kikerülő emberszerűségek.
Elv(ek): Liberalizmus és rasszizmus, érdektől függően.
Kellékek: Fuksz, hamisítvány ukrán Armani és román Gucci cuccok, büntetett előélet, segély, putrimentalitás, ízléstelen öltözködés.
Tevékenység: Lopás, betörés, nagypofájúskodás, verekedés, előzetesben vagy börtönben ülés, segélyre várás, lerészegedés, játékgépezés, gyerekcsinálás.
Igényesség: Számukra ismeretlen fogalom, víziszonyuk van, és utálják a szappant, helyette sprayel fújkálják magukat.

 

Otaku:

Leírás: Az anime szubkultúra fogyasztója, függő, retardált, élettelen kocka, de művésznek hiszi magát.
Elv(ek): Japanofília (értsd: Csak az az érték neki, ami Japán).
Kellékek: Loliruha, színes paróka, túlsúly, színes, animés beütésű kiegészítők.
Tevékenység: Amv, fanfic, fanart, cosplay, anime nézés, manga olvasás.
Igényesség: Többségüknek problémái vannak a higiéniával.

 

Emo:

Leírás: A punk, a Goth, és a lúzerség keveréke. 16 évesen már vegetáriánusok, homo vagy biszexuálisuk, mindegyikőjük hatalmas (kitalált) és mély (bebeszélt) lelki sebeket hordoz magán, amitől folyton sírnak a besötétített szobájuk sarkában.
Elv(ek): Liberalizmus.
Kellékek: Szembefésült haj, fehér alapon fekete vízszintes csíkos felső, csípőfarmer, szegecses öv, színes karkötők, tornacipő, hajcsattok vagy hajráf, vézna test, túlérzékenység, hülyeség, lúzerség.
Tevékenység: Sírás, versírás, sírás, borotvapengével önsanyargatás, sírás, buzulás/lezbülés, sírás, és még több sírás.
Igényesség: Akár a metros cukifiúk…

Végszó gyanánt, ahogy a Skinheadet nem lehet róla meggyőzni, hogy a cigányok és a zsidók nem a született ellenségei, ugyan úgy egy Rasztát se fogsz arról meggyőzni, hogy a világbéke sohasem jő el, pláne nem a füves cigin keresztül. Hiába mondod egy otakunak, hogy az anime nem művészet, hanem egy termék, és hiába mondod a Punknak, hogy a világ nem működhet kannás boros anarchiában, ők úgy is abban fognak hinni, mint ahogy az emok is tovább sírnak majd.

Mindenkinek joga van a neki tetsző címkét a homlokára ragasztani, és azt a mintázatú faszt szopnia, amelyik neki tetszik (teljesen mindegy, hogy nemzetiszínű, jamaicai mintás, vagy fekete-fehér) hiszen ez a demokrácia csodája…. ;P

Reklámok

31 hozzászólás to “Underground Szubkultúrák vs. Mainstream – Hol a különbség?”

 1. […] amit egy kép képes kiváltani. Történt velem néhány napja, hogy épp képanyagot kerestem az Underground Szubkultúrák vs. Mainstream – Hol a különbség? című bejegyzésemhez, amikor is teljesen váratlanul, már rögtön az első oldalon sikeresen […]

 2. Sztem jó lett, főleg a punk, a goth, meg a vége különösen tetszett. ^^
  Csodálkozom h még nem írtak rá… Oo

 3. Kösz! Először engem is meglepett, hogy feltöltöttem, aztán 2 nap és még mindig semmi, még az is felmerült bennem, hogy lehet valamit iszonyatosan elkúrtam a szövegben, viszont amint felléptem MSN-re, ott eddig 5-en írtak rám, hogy jó lett. 😕 Érdekes… 🙂

 4. […] oldalak – Légy az aki sosem leszel A múltkori Underground Szubkultúrák vs. Mainstream bejegyzés után úgy gondoltam ideje szót ejtenem a közösségi oldalakról is, lévén modern […]

 5. ◘Snuffy#StAr◘ Says:

  sztem is nagyon jólett^^
  tetszik ahogy leírtad ezt az egészet =)
  és a másik meg h van is benne igazság =D
  sztem mindenki legyen egy egyéniség,bár az ma már nagyon ritka hiszen
  minden ember mást majmol.

 6. Van benne valamennyi, de amúgy nem kell teljesen komolyan venni, elsősorban poén. 🙂

  Igaz akadt valami goth csaj aki kiakadt mert sértve érezte a (vélt) “kis” egyediségét. Nem is reagáltam rá, annyira jellegtelen volt. 😀

 7. Annyi a gond vele, hogy egy punknak rohadtul nem azok az elvei amiket leírtál meg egy skinheadnek se. Az hogy a mai magát punknak vagy skinheadnek valló emberek nagy része így viselkedik az egy dolog. Egy punknak pl ezek az elvei: szemben állni az aktuális elnyomó szervvel minden eszközzel, kiállni a munkásosztály mellett, gondolkodásmódban eltérni az átlagtól, az a feltételezés pedig hogy egy punk nem lehet hazafi hülyeség. A feltűnő öltözködés meg tulajdonképp arra jó, hogy tudassa az emberekkel hogy másképp gondolkodsz, de ma már ez is sablonos lett. A ’80-as években a magyar punkok mindig újabb és újabb dolgokat találtak ki, de mostmár csak divatgenerálta ruhák, kitűzők, felvarrók stb. Pl én mikor fehér fűzőt kezdtem el hordani (ugyanis a magyar punkok ezt hordták politikai jelentés nélkül) vagy botrány céljából önkényuralmi jelképeket firkáltam valamely ruhadarabomra csak néztek hogy ezt miért, mi célból meg mit képzelek én. Meg mikor firkáltam egy pólóra együttes nevet vagy zipzárokat varrtam a nadrágomra akkor is néztek hogy miért nem veszem meg boltba. Ilyenek miatt már néha nem is vallom magam punknak, Dobos Hunor vagyok azt kész. Még az “izmusokról” annyit hogy szerintem egy punk nem nagyon hisz ilyesmiben, ezt is csak hozzácsatolta a média mint annyi más hülyeséget. A skinheadek pedig eredetileg szintén munkásosztálybeli fiatalok voltak akik büszkék voltak származásukra, nemzeti érzelműek voltak tehát sosem álltak messze a jobboldaltól, de általában középen maradtak akik pedig nem azok is csak szolíd konzervatív jobboldaliak voltak, de a munkásosztály miatt még szélsőbalosok is akadtak köztük. A skinhead elvek ezek voltak: szemben állni a munkásokat elnyomó rendszerrel, kiállni a munkásosztály mellett, kiállni a hazád mellett, kiállni a barátaid és a becsületed mellett. Szerettek ugyan kocsmázni, foci meccsekre járni, verekedni, de nem ez volt a szubkultúra lényege. Mivel hasonlóan gondolkodtak a punkokkal ezért együtt is voltak, ez volt az Oi! Aztán a punkokból a média hányásában fetrengő, káoszt meg anarchiát üvöltöző bohócot csinált, a skinheadek pedig a bevándorlók agresszivitása miatt szélsőjobbra tolódtak és most itt tartunk…

 8. A bejegyzés poén, nem kell komolyan venni. 🙂 Nekem is voltak és van is olyan a baráti körömben, aki punk, vagy hozzájuk hasonló gondolkodásmódja van. 🙂

 9. Utólag rájöttem csak először nem olvastam el az eddigi kommenteket. 😀

 10. Nem gond, a lényeg hogy érted. 🙂

  Egyébként hogy találtál ide?

 11. Sziasztok!Te most ezeket a leírásokat,okosságot poénnak szántad?Mert elég szar lett.Nem tudsz te semmit se a skinheadekről meg a punkokról.Van egy ovis szintű elméleted amit a levegőből vagy internetről szedtél össze és ennyi a maximális tudásod mindenről.

 12. Nyugi van, poén lenne. Nem jött be? Hát így jártál. =)

 13. Szerintem a blog írójának mélyen magába kéne néznie mielőtt olyan dolgokról ír közhelyes előítéletes véleményt amiről valójában kurvára fogalma sincs.

 14. Szerintem meg felesleges más néven magad alá adni a lovat, mert úgy is észreveszem. ;P

 15. Úgy tűnik mégis csak vannak olyanok akik elhiszik erről, hogy az Enciclopedia Dramatica kivonatáról van szó, nem pedig egy “légből kapott” guideról. 😀

 16. ◘Snuffy#StAr◘ Says:

  ne hülyéskedjetek már könyörgök=)írta,hogy poénnak szánta..
  másik pedig az,hogy ha nem teccik valami,nem nézünk oda.Egyszerű nem?^^

 17. Biztos sértve érezte a kis vélt “egyediségét”. 😀

 18. hát ez poénnak jó, amúgy ha ezt magadtól találtad ki, kibaszottnagy fütykös vagy… 🙂 attól, -teszem azt-, nem punk valaki, mer szeret nadrágba vizelni, meg nem fürdeni…sőt, nem kell hozzá úgy kinézni, ahogy azt te leírtad ide….kukiság ez.

  …azért röhögtem rajta 😀

 19. “azért röhögtem rajta” -> Ez is volt a cél… 🙂

 20. szerintem szar lett. már nem azért, de amilyen képet beraktál a skinhead-es részhez, az neonáci lenne, te tudatlan. -_-‘

 21. “szerintem szar lett” -> Így jártál… =P Egyébként már a képek alapján le kéne jönnie, hogy ez az egész baromira nem komoly, csak poén.

 22. bélabá Says:

  Nem vagyok skinhead, és vesszen trianon! Én csak tanultam történelmet, van hazám, vannak gyökereim, és szeretem őket, büszke vagyok rájuk. Én csak szeretném visszakapni őseim földjét, a saját hazámat, szerintem ez a normális. Aki butapesten született és élte le egész életét, az nyilván nem rendelkezik semmi tapasztalattal a dolgokról, de Erdélyben kicsit más a dolog.

 23. Én ugyan nem vagyok Pesti, de azt be kell látni, hogy a Nagy Magyarország visszaállításának esélye 0, akármennyire is sírunk, üvöltünk miatta. Én szeretem a hazámat, jól érzem itt magam, de nem vagyok “nagymagyar” és realitásokban gondolkodom. Jelenleg benne vagyunk egy unióban, és az országnak elég komoly belügyi, gazdasági problémái vannak ahhoz, még az átlag kis ember szintjén is, hogy az Erdélyiek, vagy más határon túliak problémájával még ezen felül foglalkozzak. Elhiszem, hogy nem egyszerű az életük, de nekünk sem az.

 24. Nagyon jók az írásaid, és nagyon sok mindenben egyetértek veled…Csak az a baj, hogy a felsorolt szubkultúrák közül, szerintem egyiket sem ismered kellőképpen és te is inkább azok közül vagy akik külső szemmel nézve félreértelmezik a dolgokat…ezt pedig abból gondolom, hogy belűről, részletesen két szubkultúrát ismerek és kívülről én is deviáns állatoknak látom pl. a góthokat, vagy az emókat…:D A véleményem pedig az, hogy mindannyiunk bírálja a körülötte lévő világot, rendszert, politikát, társadalmat… ki így, ki úgy: te a blogodon keresztül, én meg szegecselt bőrkabáttal…és hívj ahogy akarsz, ha a pesti aluljáróban, saját hányásában fetrengő kéregető a pank, akkor én nem vagyok pank….

 25. Nos kösz, örülök neki. =)

  A bejegyzés egyébként vicc, szándékosan sarkos, a sztereotípiák alapján általánosító, és persze kellően provokatív ahhoz, hogy aki a kelleténél komolyabban veszi az “egyediségét” az ráugorjon és hülyét csináljon magából.

  Nekem is van bőrkabátom, van bakancsom is, hordom is őket amikor az időjárás olyanra fordul, de nem vagyok már 15-éves, amikor még ezek jeleztek egyfajta “hovatartozást”.

  • hmm… nem vettem komolyan…. az emberek tényleg ilyenek…de 20 vagyok amúgy:D(sőt nagyon jót röhögtem rajta:)

   • Van aki megmaradnak punknak/rockernek/akárminek akár 30-éves koráig is, de ez már ahogy mondani szokás “az ő döntése” és nincs is vele semmi baj, amíg a helyén kezeli a dolgot.

 26. bencusIX Says:

  Ez szerintem kurvajó lett… és teljesen így igaz az egész 🙂 grat

 27. gennysnow Says:

  napról napra egyre igazabb 😦 az utolsó bekezdés mindent elmond az egész kibaszott mai társadalomról 😀

 28. ááá gratulálok a bejegyzéshez nagyon állat lett:D
  …és teljes sajnálattal mondhatom,de van benne igazság…sok ember rosszul értelmezi a dolgokat…:/

 29. Ezt vágjátok? 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: