Közösségi oldalak – Légy az aki sosem leszel

A múltkori Underground Szubkultúrák vs. Mainstream bejegyzés után úgy gondoltam ideje szót ejtenem a közösségi oldalakról is, lévén modern internetező társadalmunkban sokak számára ez a legegyenesebb görbeút az “egyediség” felé.

Ha az ember felmegy egy ilyen közösségi oldalra (myvip, iwiw, és még sorolhatnám) ahol mindenki iszonyat egyedinek, darkosnak, collosnak, és (ami a lényeg) különbnek akar látszani, mint bárki más, majd eltölt ott egy kis időt, nézegeti a felhasználók profiljait, és esetleg még beszédbe is elegyedik egyik-másik illetővel, kis rálátással 3 dolog válik számára nyilvánvalóvá, mégpedig hogy a felhasználók többsége:
– Hazug
– Magamutogató
– Álszent

Felhasználói profil

A fentebb leírt jellemzőket talán más se bizonyítja jobban, mint a felhasználók profilja, ami két fő részre bontható, az adatlapra, és a képekre. Az adatlap eredeti célja az információközlés lenne, a probléma pedig ott ütközik ki, hogy a kis szerencsétlen, frusztrált, lázadó emberke jelentéktelennek érzi magát, figyelmet akar (hogy pozitív vagy negatív, nem számít) így ennek érdekében képes bármit elkövetni, még nevetséges, átlátszó, banális hülyeségeket is leírni, csak hogy valaki felfigyeljen rá.

Becenév: Ennek ugye az lenne a lényege, hogy azt írja ide, ahogy a barátai, haverjai szokták szólítani. Na most ezzel azaz icipici probléma, hogy egyrészt becenéven max a közeli barátok fognak hívni, nem pedig egy idegen, másrészt hitelesség szempontjából baromi átlátszóak tudnak lenni, mert például még (magamból kiindulva) egy Péter -> Petya elképzelhető, addig egy Ferenc -> Dolláros Istencsászár elég hihetetlennek hangzik.

Lakhely: Ennek egyértelműnek kéne lennie, de sajnos sokaknak nem az. A legtöbb pozőr ide olyan országokat, városokat szeret felsorolni, ahol lakni szeretne, vagy ami szerinte cool, más kérdés, hogy igen nagy valószínűséggel a büdös életbe nem fog oda kijutni. Anglia, Franciaország, Olaszország (rajoknál gyakori) Spanyolország, na és persze otakuk esetében Japán se maradhat ki.

Tartózkodási hely: Hasonló, mint a lakhely, azzal a különbséggel, hogy egyesek ide hajlamosak “csak úgy poénbúl” baromságokat írogatni. Van is erről egy konkrét emlékem, egy kocka otakutól: LOLiHaeven!!!! XĐ és igen, a jellegzetes pozőr adalékokon túl, még el is írta. No comment.

Foglalkozás, Munkahely: Többségüknek fogalma sincs a munkáról, sőt valószínűleg még a munka közelébe se kerültek soha, így ahelyett, hogy üresen hagynák, olyat írnak le, amik lenni szeretnének, (de amik igen nagy valószínűséggel sose lesznek). A rajok, otakuk itt is külön kategóriát képeznek, előbbi a maffiavezér, utóbbi az anime rajzoló stílusú elképzeléseivel.

Nyelvtudás: A legjobb… de tényleg, ha van egy olyan pont, ami a legnevetségesebb tud lenni mindközül, akkor ez az. Angol, Német szinte már mindenkinél ott szerepel, mint standard, esetleg hozzácsapnak még párat, például Francia, Olasz, Spanyol, stb, otatuk természetesen a Japánt. Nos nem tudom ki-hogy van vele, de nálam a nyelvtudás azt jelenti, hogy valaki leül egy olyan illetővel, aki az adott nyelvet anyanyelven beszéli, és ők ketten folyékonyan beszélnek. Az, hogy valaki megért néhány “I like milk.” szerű oviangol mondatot, és el mekeg-makog valamit a középiskolai órán, amire a tanár ad egy 3-mast, az nem nyelvtudás.

Hobbi: Ennek kettős szerepe van, egyrészt hogy megmutassa milyen elfoglalt, szorgalmas, aktív, izgalmas emberke (valójában persze unalmas, és lusta mint a föld) másrészt egyfajta áltehetséget, álműveltséget mutat vele kifelé.

Magamról: Itt a pozőr karakterekkel megszórt, egyébként katasztrofális helyesíráson túl, kis rálátással szemtanúi lehetünk annak a szánalmas, kétségbeesett kapálózásnak, ahogy az egyszeri pozőr próbálja azt az álarcként felvett virtuális személyiséget eladni, aki lenni szeretne, de valójában mindannak az ellentéte, mint amit leír.

Klubtagságai: Egy a lényeg, sok legyen, mert ettől is népszerűbbnek látszol, esetleg egy se legyen, azt meg ráfoghatod különcségnek.

Ismerősök száma: Direkt a végére hagytam, a közösségi oldalakon ugyanis a “népszerűséget” és “sikerességet” ennek a számnak a nagysági jelenti. Mindegy, hogy egy ember 5 maximum 10 embernél többel egyszerre úgy se fogja tartani a kapcsolatot, nem számít, még csak az se, beszéltek e egymással valaha 2 szónál többet, sőt még akár vadidegen is lehet, csak jelöljön vissza.

Az adatlapon túl a másik kritikus elem a képek, amiből igyekeznek jó sokat feltölteni, mindenféle kategóriákban:

Pozőr képek

Ide aztán mehet minden, tükörben fényképezkedés, seggszáj, napszemüveg decemberben, alsónemű, esetleg még az se, szórakozás részeg hajléktalannal, gothoknál temetőben pózolás, sínekre fekvés, rajoknál fegyvernek látszó tárgyakkal feszítés, koxizmok mutogatása, emoknál késekkel, borotvapengével pózolás, ketchup mint művér, liszt mint műdrog, és a többi.

Művészi/Deep képek

Fogunk egy képet és televágjuk mindenféle szűrővel, hatással, rétegstílussal, amivel… öhm, mit is fejezünk ki vele? Ja igen, milyen művésziek és mélyérzelműek vagyunk. No comment, főleg a fekete-fehér képen a sárga myvip logo.

Party képek

Itt az a nagy baj, hogy egy idegennek, aki nem volt ott azon a bulin, és nem ismeri a képen lévő emberkéket, annak a kép semmit sem fog jelenteni.

Rajos/Segíj képek

Ez meg rassz kérdése, egy fehér ember, aki dolgozik és tanul, valószínűleg sűrű anyázásba fog kitörni ezek láttán. A fő LOL faktort az ízléstelenül túlcsicsázott csillogós, lencsefényfoltos, csillagos, buborékos, szivárványos, rúzsfoltos, Blingee képek adják, amik feltöltés után gyönyörű szépen be is fagynak.

Társkeresés:

Most hogy túljutottunk a felhasználói profilon, amit még érdemes megemlíteni, az a társkeresés, ahol órákig írhatnám mekkora faszságok vannak, de beszéljenek helyettem inkább a képek:

 

Szóval igen, a színvonal jeleskedik, bár úgy alapjáraton meg van a véleményem erről az egész neten randizós, ne adj isten sexrandizós faszságról:

A megoldás tehát az ha követed a példám, és vagy törlöd magad, vagy ami még jobb, eleve nem is mész ilyen helyekre. Hidd el jobban jársz. ;]

Reklámok

14 hozzászólás to “Közösségi oldalak – Légy az aki sosem leszel”

 1. Én facebook-on meg iwiw-en vagyok fent myvip-röl kétszer is töröltem magamat.
  Egyenlőre facebook nekem bejön mert eleve nem zárt mint a magyar iwiw és van Ren & Stimpy fan club 😀 és sok más minden.

  Amúgy egyetértek a csajozást csak élőben ( jó ) lehet 😉

 2. Ren& Stimpy… kéne már arról is egy bejegyzést írnom, mert máig az abszolút nyerő a comedy kategóriában. 🙂

  Facebookom amúgy még nem volt, de már mondták páran hogy jobb mint a májvip, ájviv, úgy hogy lehet kipróbálom (majd valamikor).

  Neten csajozás meg még elmegy amíg ismerkedésről van szó, de randi, és szex a neten? Hát epic fail. Hmm… most eszembejutott amikor egy Nunika nevű felhasználó még MyVipen anno “camozás”ra invitált. :/

 3. A Facebook szerintem is kultúrált egy hely. Ráadásul biztosítható a privát szféra; én az adataimat és a képeimet csakis kizárólag ismerősökkel osztom meg. Ha valaki ismeretlenül téved a profilomra, az gyakorlatilag annyit talál ott, hogy nő nemű egyén vagyok, valamint egy 100×100-as profilképet. (na ezek után állítsa valaki, hogy szép a szemem XD – by iwiw) Így aztán tényleg csak azok jelölnek, akiet valóban ismerek, illetve írhatnak emilt. ^^
  Ami miatt nagyon szeretem ezt a közösség oldalt, az, hogy végre napi szinten tudom tartani a kapcsolatot a külföldi ismerőseimmel. ^^ (iwiw-re is azért regiztem annó, hogy ezt megtegyem, de a server csúnyán átbaszott, mert csakis a magyarországi felhasználók jelentek meg rajta. :S)
  iwiw-en vadidegenek zaklattak már szexuális ajánlatokkal valamint “remek munkalehetőségekkel” (értsd. fekete munka, de nagyobb vszínüséggel prostitúció) pusztán a profilképem (középsulis ballagási kép) vagy az adatlapom alapján (huszonéves egyedülálló nő egynél több idegen nyelvet beszél :D) LOL
  myvipen az idióta körlevelek tudtak kikergetni a világból. :S

 4. Myvip a legputribb hely, mentem is onnét amilyen gyorsan csak tudtam. Iwiw egy fokkal jobb, de ott is egyre több már emo, raj, meg a többi “szép ember”.

 5. iwiw-en vagyok fenn, de nagyon ritkán nézem.
  Meggyőződésem, hogy a Facebook és a myVip károsabb hatású, mint a drog, az alkohol és a Bëlga együttes együttvéve.
  Én a MySpace-t használom még, tökéletes hely, hogy random bandákat zaklass, ha szar minőségbe szedted le tőlük az új lemezüket, amit hivatalosan még nem is adtak ki. 🙂
  Ja, meg Last.Fm, az viszont nagyon rulz.

  Viszont rengeteg fórumon vagyok fenn. ^^

 6. Myvip nem is kérdéses, Facebookom még nem volt, úgy hogy arról nem nyilatkozom. 🙂 MySpaceen ilyet is lehet? =? Le vagyok maradva úgy néz ki… de amúgy jónak hangzik amit írsz. 🙂

  Fórumokat régen nagyon szerettem, aztán rájöttem, hogy majdnem mindegyiknél van egy általánosan elfogadott standard, aminek ha ellenszegülsz, akkor ha igazad van, ha nem, te leszel a hülye. Manapság már csak 1-2re járok nagyritkán.

 7. Sziasztok!
  Nem értek maximálisan egyet a blog írójával…nem értem ezt az egyfajta cinikus,lekezelő,tömeghisztériának sem betudható stílust,hangnemet.
  Az egész bejegyzés cinikus,lekezelő,süt belőle a butaság.
  Vannak jó oldalak, jó csetprogramok, barát kereső oldalak, az, hogy neked egyik sem tetszett és kialakítottad a hozzáállásod még nem jelenti azt, hogy ez másnak is rossz lenne. Hülye emberek mindig lesznek, olyan is lesz, aki beírja, hogy több nyelvet beszél, mint amennyi agysejtje van, de ettől még nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen…
  Te csak ilyen emberekkel találkoztál az oldalakon? Érdekes, mert általában az ember a barátait keresi meg, az idegeneket meg nem jelöli vissza…
  A képeket nézegetve gondolkodtam, hogy viccesre szeretted volna venni a figurát vagy komolyan gondoltad? (Egyik sem jobb a másiknál)

  Éva

 8. A bejegyzés célja a poén, létező szélsőségekről beszéltem, és ha úgy tetszik viccet csináltam egy bizonyos fajta felhasználó típusból. Természetesen nem mindenki ilyen, azt aláírom, nekem is több ismerősöm, barátom fenn van ezeken az oldalakon, hogy én nem, azaz én döntésem volt. 🙂

 9. Yuriko-chan Says:

  A nyelvtudásnál kihagytad a mindenféle egzotikus nyelveket. 🙂 Mondjuk az iwiw-et sem értem, minek ad ilyen opciókat, nem hiszem, hogy olyan sok ember lenne Magyarországon, aki beszél mondjuk burmaiul…

  • Azért, mert az iwiw alapjáraton egy külföldi közösségi oldal, aminek megcsinálták a magyar verzióját (értsd. lefordítottak minden opciót akár használható itthon akár nem).
   Érdekes, hogy az utóbbi 2 évben nem találkoztam olyan külföldivel, akinek fogalma lett volna mi is az az iwiw. 😛 Hiába emberek, az őskorban élünk. Az iwiw is csak leárazott cucc egy aktuális out let-nél. XDD

 10. Jó kis jellemzés. 😀 igazad van,bár vannak,akik normálisan használják ezeket az oldalakat.

 11. Kösz. =) Igen, tudom hogy vannak értelmes emberek is az ilyen oldalakon, de nem is velük van a gond. =)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: