The Secret of Kells

Ez egy Ír-Francia-Belga rajzfilm lenne, amit 2009-ben adtak ki, és Yuriko-chan ajánlott nekem, amit ezúton is megköszönök neki. =)

  

A történet
(Spoiler)

A történet a 9. század körül játszódik, és egyik központi témája a Viking hódítás, mely már elérte Írországot és több kisebb szigetet is.

A történet főhőse egy Brendon nevű fiú, aki egy Kells nevű apátságban él, és dolgozik. Az apátság vezetője Cellach apát, Brendon bácsikája, aki elég szigorúan bánik a fiúval, lévén nagy teher és felelősség nehezedik a vállaira, fel kell építetnie egy elég erős falat az apátság köré, és fel kell készítenie a helyet a vikingek érkezésére. Brendon ezt természetesen megérti, ám igazi gyerekként mégis inkább a kalandot és a szórakozást keresi, amiben néhány idősebb, humorosabb szerzetes is szerepet játszik.

Két dolog érdekli őt igazán, az egyik a falon túli világ, ahol még sohasem járt, és egy legendás könyv, Iona könyve, melyről folyton csodás meséket hall, már persze egy kicsit kiszínezve és túlozva. Iona könyvét a legendák szerint Szent Kolumbán parancsára kezdték el írni Iona szigetén, 200 évvel ezelőtt. A könyvbe először Aidan testvér írt, írásai kiragyogtak a könyvből, szent szövegek voltak, melyet csak a tisztalelkűek olvashattak, a bűnösök pedig megvakultak tőle.

Bredon képzeletét megragadja a könyv és a köré kialakult legenda, és nem is kell sokáig várnia, Iona szigetét ugyanis lerohanják a vikingek, és Aidan testvér a könyv, na és persze fehér macskája, Pangur Bán társaságában hamarosan megérkezik Kellsbe.

Brendon próbál közelebb kerülni az új jövevényekhez, na és persze a könyvhöz, ám a többi testvérnek köszönhetően ez nem igazán sikerül neki, csak pár kérdést tud feltenni, mielőtt az apát megérkezne. Brendont hajtja a kíváncsiság, így éjszaka kilopakodik és bele próbál nézni a könyvbe, amikor Aidan macskája megzavarja, majd maga a testvér is feltűnik. Brendon és Aidan hamar megbarátkoznak, lévén a testvér, a bácsikája tökéletes ellentéte, vidám, barátságos, és mondhatni komolytalan.

Aidan végül felajánlja Brendonnak, hogy ha akar, segíthet neki a könyv befejezésében, ám ehhez előbb szüksége lenne néhány bogyóra, melyek egy öreg tölgyfán nőnek, ebből lesz ugyanis a legjobb minőségű tinta. Brendon egy darabig hezitál, hiszen az erdő tiltott hely a számára, különösen ezekben az időkben, ám végül enged a kalandvágyának és útra kel, hogy bogyókat keressen. Keresés közben természetesen eltéved, és az erdő sűrűjében köt ki, egy romos résznél, ahol egy kis incidens után találkozik a kissé bizalmatlan Aisling-el, aki egy erdei tündér, parancsol az állatoknak, az erdőnek, képes alakot váltani, stb.

Aisling eleinte csak érdekből, de segít Brendonnak, út közben azonban megtörik a jég és összebarátkoznak. A bogyók begyűjtése után a visszavezető úton történik még egy kis kaland, amikor Brendon egy olyan sötét és rémisztő helyre téved, ahol a gonosz uralkodik, nevezetesen Crom Cruach egy góca, aki a történetben egy pogány, gonosz isteni lény, akit a vikingek (is) imádnak, és egy8 ágú csillag a jele.

Az erdei kaland után Brendon sikeresen visszatér Aidan testvérhez, elkészítik a tintát, majd nekilátnak a munkához. Brendon élete ekkor elég sűrűvé válik, segít a bácsikájának a fal építésében, segít Aidan testvérnek a könyv írásában, és végül még Aislingel is találkozgat. A problémák azonban hamar jelentkeznek, először is ott, hogy Kolumbán szemét, ami egy különleges nagyító varázskristály (és ami eredetileg Crom Cruach szeme) nem találják (Aidan hamar rájön, hogy menekülés közben elejtette és egy Viking rálépett) másodszor, hogy mikor Brendon újra ki akar menni az erdőbe, a bácsikája észreveszi és büntetésből bezárja egy pincébe.

Brendon közben rá jön arra, hogy talán azon a helyen, ahol az erdőben Aisling-el jártak, ott talán találhat egy másik kristályt is. Így amikor feltűnik Aisling az éjszaka közepén, ráveszi hogy szabadítsa ki és segítsen neki eljutni a barlanghoz. A barlanghoz érve Aisling-et megtámadja a gonosz erő, de addig még sikerül kitartania, amíg Brendon bejut.

Bent Brendon egy érdekes csatát vív egy kígyóval, ahol sok fajta szimbólum felfedezhető (bezáruló kör, saját farkába harapó kígyó, a sötétséget megtörő fény) és végül győzedelmeskedik, megszerzi a kristályt, mely a kígyó szeme volt. Kiérve a barlangból Aisling-et kezdi el szólítani, de nem érkezik válasz, így egy kis idő után visszatér Kells-be Aidan mesterhez és folytatják a munkát.

Közben a vikingek egyre közelebb érnek, és Brendon újra lebukik, bácsikája dühe ekkor már szinte mérhetetlen, úgy érzi rajta kívül senki sem veszi kellőképpen komolyan a fenyegetést, mely rájuk vár. Végül megérkeznek a vikingek, akik lerohanják Kells-t, és bár Brendon és Aidan megmenekülnek, sok testvér meghal és Cellach is súlyos sebesülést szenved.

A Vikingek végül tovább állnak, majd rátalálnak Brendonra és Aidanra az erdőben. A vikingek vezére letépi a könyv aranyból készült és drágakövekkel kirakott borítóját, majd a lapokat szétszórja, és a katonáira bízza a foglyokat. Szerencséjükre ekkor farkasok támadják meg és tépik szét a vikingeket, majd Brendon a lapok összeszedése közben szembetalálja magát egy különös farkassal, aki más mint a többiek, ekkor jön rá, hogy Aisling az.

Brendon ezután útra kel Aidan testvérrel, mondhatni bejárja a világot, és felnő. Utazása végén, miután is a könyv elkészült, visszatér Kellsbe, ám útközben még újra találkozik az ismerős farkassal, akire még mindig emlékszik. Kellsbe érve Brendon felkeresi megöregedett és megfáradt bácsikáját, aki túlélte a csatát és újraépítette Kellst, majd megmutatja neki az elkészült könyvet, melynek már Kells könyve az új neve.

Itt ér véget a történet.

Értékelés

Grafika – Aki látta a Samurai Jack című rajzfilmet, és szereti a vektoros grafikának ezt a sajátságos változatát, az nem fog benne csalódni. Egyszerű körvonalak, ugyanakkor mégis látványos és részletes színezés.
Történet – Megmondva őszintén, tetszett, hogy nem azok a tipikus klisék jöttek elő, mint amikre számítottam, mint mondjuk Kells felszabadítása, nagy csata Crom és/vagy a vikingek ellen, romantikus szál Brendon és Aisling között, stb. Egyszerű, ugyanakkor átérezhető, jól átgondolt és kivitelezett történet, mentesítve a hatásvadász, fanservice-os baromságoktól.
Karakterek – Természetesen felfedezhetők sztereotípiák (keménykezű nagybácsi, ügyetlen kövér szerzetes, stb) de ezek nem kerülnek túlsúlyba, a karakterek hitelesek maradnak, nem esnek ki a szerepükből.
Hangok és Zene – A szinkronhangokban nincs semmi különös, ugyanakkor a feladatukat tökéletesen ellátták a színészek. A zene kellemes, és Aisling éneke is kifejezetten tetszett, nem azaz idegesítő nyavíkolás, amit sok animében hallani, és nem is az a túljátszott, musical szerű Disneys hülyeség.

Összefoglalva egy egyszerű és kellemes rajfilm, ami nem akarja a világot megváltani és nagyzolni. Ajánlom mindenkinek. =)

Reklámok

8 hozzászólás to “The Secret of Kells”

 1. Yuriko-chan Says:

  Én köszönöm, hogy írtál róla. ^^

 2. Legalább akadt valami, ami nem a szokásos klisé tengerből származott. 🙂

 3. Skydragon Says:

  A látványvilághoz azért még hozzátartozik: “Az ismerősnek tűnő grafikai megjelenés annak köszönhető, hogy az animációs film kétharmad része Magyarországon, a Kecskemét Stúdió berkeiben készült, az alkotót ugyanis annyira lenyűgözte a Magyar népmesék képi világa, hogy őket kérte fel a munkára.”

  :]] Tehát méltán lehetünk büszkék rá. ^^

 4. Kösz az infót, a grafika engem leginkább a Samurai Jack-re emlékeztetett. =)

 5. Sajnos még nem láttam, de tervezem megnézni. Viszont igazából most nem is emiatt írok ide, csak meg akartam kérdezni, hogy a tavaly kijött “második részét” látta-e valaki, az is van-e annyira jó/hangulatos film, mint a SoK?

  Erre gondolok: http://www.imdb.com/title/tt1865505/

  (Ha valaki kérdezné, hogy “és ez mitől “második rész”?”, legyen elég annyi, hogy ugyanaz a rendező, ismét a kelták földjén járunk, de szerintem magáról a dizájnról már ordít a dolog. :D)

 6. Én még nem láttam, de tervezem megnézni.

 7. Ja jó, igazából azért is írtam róla, mert érdekelt, hogy egyáltalán hallottatok-e róla, hogy készült egy újabb hasonló stílusú film. Speciel anno ahány helyen jött szembe velem a Secret of Kells, ez most legalább annyira elkerült. Igazából teljesen véletlenül, a Lego Movie Honest Trailerjében volt róla szó, nekem meg guvadt a szemem, hogy “OMG, ISMÉT ALKOTOTT! O__O” XDDD

 8. Sajnos a Secret of Kells sem lett egy különösebben ismert rajzfilm. Akár még azt is meg merném kockáztatni, hogy alul értékelt.

  Én legalább is eddig, akárhány embernek beszéltem róla, akár személyesen, akár online, senki sem ismerte. Általában az “Az meg mi?” kérdés volt a reakció.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: