Mondo defeat AS!

Hát ezt a napot is megértük kedves olvasóim… mit is mondhatnék? Azt hiszem erre szokás azt mondani, hogy “bárcsak így lenne ötösöm a lottón!” =)

Feltévedve ma a Mondo oldalára, a következő hír fogadott engem, ami megmondva őszintén, egy cseppet sem lepett meg:

“Az Animestars és a Mondo eddig is baráti viszonya novembertől újabb fázisba lép – az AS megszűnik mint önálló magazin és a Mondo oldalaira költözik egy független blokk formájában. Az ok? A jelen gazdasági helyzetben azt láttuk a legjobbnak, ha egyesítjük erőinket, és együtt próbálunk meg túlélni. A novemberben induló AS-blokkba a jól ismert ‘starsos szerzők írnak majd, sőt, az eredeti dizájnt is igyekszünk megtartani. Fogadjátok őket szeretettel, biztosak vagyunk benne, hogy új színt hoznak a Mondóba!” – vagyis lefordítva ez nagyjából annyit tesz, kedves barátaim, hogy a Mondo hivatalosan is felvásárolta az AS-t.

“Baráti viszony?” – Ja… végül is csak majd 2 évig ment a nyílt szardobálás a két rajongó tábor, és (ami durvább) a két stáb között, amiben inkább a Mondo jeleskedett, de mindegy.

“Gazdasági helyzet?” – Frászkarikát… rossz sablon duma. Valójában az AS, az idióta üzletpolitikájának köszönheti a saját bukását, hiszen (a hülyék) megpróbáltak Animax, Mangafan és mainstream filler nélkül létezni, ami mint köztudott, ebben a szubkultúrában kész öngyilkosság. Utólag már hiába is kapálóztak, hiába is kötöttek úgymond “békét” a konkurenciával (zsíros köteg deákokért) hiába vághatták partyba Dönciék a rektorlányt és az önjelölt gamer suckértőt, és hiába nyomatták az LMC promót is, mert mindez már mit sem ért. Az eladási mutatóik, maradtak a béka segge alatt. Elkerülhetetlen lett hát a vég, ami mint tudjuk olyan lett, mint ez az egész szubkultúra, elcseszett.

Emlékezzünk hát egy perces néma csönddel az AS-re… vagyis szart, álljuk körbe és röhögjük ki… ;P

Reklámok

82 hozzászólás to “Mondo defeat AS!”

 1. Argus Solotov Says:

  Miért, még mindig válság van Oo?…

 2. Argus Solotov Says:

  Amúgy atomzsír a kép… Érted, ATOMZSÍR XD… Tudom, szar volt.

 3. Elvileg ja “válság van” immár 2 teljes éve. =)

 4. Pont ma olvastam én is… és hát igen ez várható volt, hogy csődbe megy egy olyan újság amit sehol nem lehet kapni. Hány éve ment már? Még egy darabot sem láttam belőle az újságárusoknál. A Mondo meg mindenhol ottvan amióta megjelent. Hú de fos egy újság. A 2. számát sikerült megvennem még valamikor, azóta nem jut eszembe iylesmi. 🙂

 5. Ha jól tudom 2007 óta futott az AS, de az 1 hónap / 1 szám arányt sohasem bírták tartani, mindig 2, 2.5 hónapig húztak egy-egy számot. AS-t amúgy én se láttam újságárusoknál szinte soha, na már persze nem azért mert úgy elkapkodták. =P

  Mondjuk az se csoda, hogy még megszűnni se tudnak tisztességgel, hanem inkább a konkurenciánál vernek tanyát, de ott sem ám mint a mondo team része, hanem úgy külön, elkülönítve.

 6. Várható volt. Ez van, szharok rá. Egyiket sem veszem, sokallom ezekért a szarokért a pénzemet. Ezek után sem fogom venni. Amúgy a kép tényleg fasza lett.

 7. Kösz. =) Nem is veszttel vele semmit, pláne amilyen minőségű cikkeket adtak/adnak ki a kezük közül.

 8. Nem mondom, hogy nem lepődtem meg a hír hallatán, mert meglepődtem. Őszintén sajnálom, mert nagyon szeretem mindkét magazint, meg is van mindegyikből az összes szám, és az összes cikket elolvastam mindegyikből, bár én már régóta mondtam, hogy két magazin túl sok lesz eme ország fanjainak, de nem gondoltam volna, hogy “ennyi” volt az AS-nek. Remélem a transzformáció sikeres lesz, és egy faszább magazin fog kisülni belőle, nem mintha eddig lett volna bajom valamelyikkel, igaz, sokat nem fog változtatni: aki eddig is csak fikázta meg beleszart az egészbe, az ugyanúgy fikázni fog és beleszarni, aki meg vette valamelyiket, az meg ugyanúgy fogja venni ezt is. Nem tudom mennyivel fog nőni az eladás, erre egyedül nagyon kíváncsi vagyok.

 9. Sejteni lehetett, hogy ez lesz a dolog vége, már akkor, amikor kihalt az AS fóruma, amit csak tovább súlyosbítottak egy engine cserével, aztán jött a hirtelen “békekötés” valami “rájöttünk hogy nincs értelme, bla, bla” dumával.

  Egyébként bátorkodom magamra venni a fikázós, beleszarós részt, hiszen nyilván nekem szólt, bár azt hozzáteszem, nem véletlenül alakul ki az emberben ilyen vélemény. Ha ennyire figyelted a két magazin történelmét, te is észrevehetted azt, milyen viszony volt a két magazin között hosszú ideig, meg hogy maguk a cikkírók is milyen véleményt formáltak a vásárlóikról az újságon kívül. Ugyan Benyo… ez tiszta üzlet, bekebelezés. Ne tegyünk már úgy, mint ha bármelyik stábban is meglenne a tartás, vagy a becsületnek akár a szikrája is… ha lenne bennük, inkább büszkén megszűntek volna, mint hogy kényszerűen beolvadjanak a konkurenciába egy blokként.

  Persze lehet én gondolkozom rosszul. =)

  • Akinek nem inge… 🙂
   AS oldalát mondjuk soha nem néztem, fórumokon is teljesen inaktív voltam/vagyok, szóval hogy mi-miért-hogy, arról nem tudok bővebben nyilatkozni, nem vagyok egyik szerkesztőség tagja sem, Mondóban jelent meg 3 cikkem, meg remélem több is, de ennyi. Csak annyit tudok, amennyit a két magazinban leírtak, többet nem, de mivel a békülés és a bekebelezés között eltelt bő egy év, de lehet, hogy több is, szerintem kizárhatjuk a hátbagörény megoldást, ellenségeskedések meg mindig is voltak, még egy szubkultúrán/tökmindegy miben, emlékezzünk a Tomcat féle Bombagyár és a Kuruc.infós balhékra, ez elkerülhetetlen.
   Majd ha a szakmában leszek, többet tudok mondani, addig érd be az én véleményemmel. 😛

   • Tomcat és a Kuruc info esete azért kicsit más, az AS sohase volt a Mondo szövetségese, szóval össze se tudtak veszni.

    Az AS megpróbálta kifogni a szelet a Mondo vitorlájából, amit utóbbi persze nem nézett jó szemmel, végül pedig erősebbnek bizonyult a piaci versenyben a nagyobb hátszél és a rivális naiv üzletpolitikája miatt. A bekebelezés már csak a kegyelemdöfés a már jó ideje haldokló AS-nek. Ilyen egyszerű a történet.

    Nem tudom hogy vagy vele, de amikor egy lap a konkurens lappal köt “békét” az sohasem keresztényi jó szándékból jön létre, hanem azért, mert az egyik lap érzi már a vesztét, és sürgősen píz kell neki, így a fennmaradásért cserébe kompromisszumokat köt. Ez nem is baj, csak az a nem mindegy, meddig hajlandó ezért elmenni. Az AS láthatóan egészen a küszöbig.

    Amúgy egy kérdés, ha a Mondo akkora nagy haverja lett az AS-nek, akkor miért nem team-be fogadják be őket, mint egyenrangú partner, miért egy blokkba szorítják be őket?

 10. “Az AS megpróbálta kifogni a szelet a Mondo vitorlájából”
  AS hamarabb volt, mint a Mondo.
  Nem tudni mekkora az a blokk, ráadásul a Mondóba az küld be cikket, aki akar, masszív szerkje csak az AS-nek volt (jó, voltak a Mondóban is rendszeres írók, de nem annyi). Még bármi kisülhet szvsz. Ha jól tudom, és nem néztem el valamit.

 11. Az hogy melyik volt előbb már nem sokat számít. Mondo tudta mi azaz üzletpolitika, amivel a sok desut meg lehet fogni, és ehhez meg is volt a háttere.

 12. Ez a kép…ZSENIÁLIS! 🙂

  Bár engem annyira nem izgat se a Mondo, se az AnimeStars.

 13. Kösz! 😀

  Annyira engem se izgat, azért írtam róla, mert (újabb) kiváló példa arra, hogy álszenteskednek egy sort, baráti egyesülésnek beállítva egy már ideje a levegőben lévő bekebelezést.

 14. Ez azért elég gonoszra sikeredett Peti… -_-
  Nekem teccett az AS, elő is voltam rá fizetve. A fórum kihalt volt igen de a cikkek emlékezetesek voltak még a végén is. Nagykár érte… 😦

 15. Tudom… 🙂

  Emlékezetesek? Hát igen, akadtak “emlékezetes” cikkek, mint a 100%-os Bayonetta cikk, ami után az úriember még felháborodott, és kikérte magának a “szakértést”.

 16. Yay már csak az Ondó halálát kell kivárni amikor majd egy másik emelkedik ki 😀

 17. No hál’istennek. Előbb a MAT most az Animestars is? Pff…

 18. Mivé leszünk nélkülük igaz? =)

 19. Ebben csak tényleg az a szomorú, hogy a Mondo magazin épp ugyanakkora foshalmaz mint az AS magazin, mégis hála a jó üzletpolitikájának, még a szart is díszcsomagolásban tudja eladni. :S Úgyhogy sajnálom is rá a 700 pénzt. Abból már csoportos fagyizásra lehet menni! :DD

 20. Helyesen látod a helyzetet. Én is inkább vettem ma belőle egy magtalan dinnyét, és megérte. 😀

 21. Yuriko-chan Says:

  Tudtam, hogy ezt nem fogod szó nélkül hagyni, Péter.

  Petrus, te meg elmondanád, hogy az AnimeStars miért is foshalmaz? Azért nagyon nem ugyanazt a színvonalat képviselte, mint a Mondo…

  Magáról a jelenségről megvan a véleményem, de azt most nem fogom kifejteni, majd msn-en.

 22. Yuriko-chan Says:

  A magtalan dinnye meg WTF?

 23. Még ha erős szavakat is használt Petrus, van abban igazság amit mondott. Az AS valóban nem azt a minőséget képviselte úgy nagyáltalánosságban, mint a Mondo, ez igaz, DE azért ne felejtsük el, hogy a magazinban jelentek meg 100%-os értékelések, ami azért epic fail. Illetve maga a tény, hogy lefekszenek a konkurenciának ahelyett, hogy inkább tisztességgel megszűnnének… nos lehet vitatni, de szerintem szánalomra méltó.

  Magtalan dinnye meg Epic Win, utálok magozni. 😀

  • Teljesen igazad van, de így a válságos időkben mindenki igyekszik megtartani az állását bármilyen áron.

   • Megmondom őszintén ez a “válság” szerintem nem is igazi válság. Anno volt válság, amikor a pengőt seperték az útcán, a mostani ahhoz képest kismiska.

    Régen is kerültek nehéz anyagi helyzetbe újságok, de azok inkább megszűntek, mint hogy eladják magukat. Az AS már akkor eladta magát első körben, amikor “békét” kötöttek a Mondóval.

  • Yuriko-chan Says:

   Na jó, de mégis hogy lehet magtalan dinnyét termeszteni? XD

 24. Na igen, ezen a baráti jó viszonyos beíráson én is fetrengtem egy jó órát. Először megy a nagy vagdalkozás, mindkét fél részéről, aztán összeborulnak, minden hirtelen nagyon szép és jó lesz, minden oké, ami múlt héten szar volt néhány AS-os (és fordítva) szemében, az ma már mindenben nagyszerű. Nem ezt hívjuk undorító képmutatásnak?
  A magam részéről undorodok a Mondótól, a hozzáállásukhoz párosul valami irgalmatlan nagy arrogancia és beképzeltség, mintha valami világmegváltót csinálnának… Ha pedig olvasom a fórumokon, hogy a sok agybeteg, primitív kis p*cs az ánuszig benyal, hogy ez mekkora színvonal, bla bla, bla… Pfff…
  Szerintem egyik magazin sem éri meg az árát. Ugyan már, az internet korában, amikor bármilyen ismertetőt és egyéb témát el lehet érni, INGYEN, neten, sokszor ezerszer minőségibb formában? Kac-kac. Ha az ember tud angolul, akkor szinte már korlátlanok a lehetőségei és nem kell ezredszerre Bitchet, meg Ganajtúrót olvasni, amik amúgy is a “merénylet a jó ízlés ellen”-kategóriába tartoznak és foglalkozni sem lenne érdemes velük.

 25. Szépen összefoglaltad, úgy látom nem csak én vagyok itt az egyetlen hóember. 😀

 26. […] új, ámbár rövidke post jelent meg a blogon.  (Még csak nem is repost, nahát!) A többek által tematizált alkalom ezúttal, hogy a magyar anime-kultúra egyik népszerűsítő sajtótermékét […]

 27. Lassan a Mondo-n a sor, hogy megszünjön, elvégre most már az is 2 havi megjelenésű lett.

  Kíváncsi vagyok meddig fogja húzni még.

 28. A Mondo már nagyon régóta két havonta jelenik meg. Az meg elég evidens volt, hogy ha az Animax becsődöl, akkor előbb-utóbb ők is követni fogják. Ha jól emlékszem Lugger volt az, aki még tavaly szinte könyörgött az embereknek, hogy vegyék már az újságot, különben tönkre fognak menni.

  • Dehogy fognak, amilyen pofátlanul drágák a most már orrba-szájba megrendezett conjaik, hülyére szedik magukat azokon =P.

   • Az megint más téma. Ha egy újság, folyamatosan veszteséget termel, és nem kíváncsiak már rá az emberek, akkor meg fog szűnni, mert nem éri meg fenntartani. Eredetileg amúgy se voltak többek, mint az Animax, Mangafan reklámfüzete.

    A weblapjukról, facebookról meg bárki akit érdekel, értesülhet a conok időpontjáról, helyszínéről. Nem is szólva arról, hogy a Mondocon már rég nem animecon, de hát ezt neked szerintem szükségtelen is magyarázni. =)

   • Hát akkor most a conjaik reklámfüzete lesz, nagy ügy, de megszüntetni nem fogják, még ha veszteséges is. Alibi indoknak tök jó, hogy tovább rendezhessék a conjaikat és még inkább lehúzzák a tizenéves szerencsétlenekről a fél éves uzsipénzüket. Amúgy az jó ötlet volt részükről, hogy “profilt bővítettek”, már csak ez jó lenne, ha érdemben is látszódna, és a programok sem (néhány előadást kivéve) csakis az anime/manga cuccok körül forogna.

   • Ne viccelj már, évente néhány alkalommal megrendezett connak azért elég nagy luxus lenne külön újságot fenntartani, pláne hogy ott a facebook. =)

    A mondo magazin, mióta leváltották Danci atyát és pár hasonlóan dilettáns spanját, egész jól kikupálódott. Szóval már nem csak Naruto, yaoi, meg jpop benne a téma, csak hogy ez a váltás, meglehetősen későn jött sajnos.

    Tavaly november óta, még a főoldalukra se került ki semmi új. A fórumuk évek óta stagnál, szóval jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy a mondo újságnak, nem sok van már hátra.

    A mondoconok profilja is egyértelműen kényszerből lett kibővítve, mert csak az animés merchekből már nem lehet megélni. Nincs már annyi narutard, yaoi fangirl, és hasonló képződmény, akiknek bármilyen szart el lehet adni jó drágán, úgy hogy mindez nyereséges legyen.

   • Ami azt illeti, Magyarországon soha nem is volt akkora bázisa annak, hogy ebből huzamosabb ideig meg lehessen élni, és most meg pláne, hogy úgy tűnik, végre otthon is lecsengtek ezeknek a szar hype animéknek a szezonja. Persze biztos jön más, ha addig nem döglik be a teljes magyar anime/manga ipar =P.

   • Lehetett volna egy normális piacot kialakítani, ha értelmesebben állnak hozzá, de ilyen mentalitással csak idő kérdése volt, hogy mikor fog bedőlni. Az elmúlt több mint 2 év, nem nagyon szólt másról, mint hogy sorra csődöltek be azok, akik eddig ebből éltek. A DVD kiadások például még 2011-ben megdöglöttek. De erről már írtam anno hosszasan. =)

    A hypeokról szólva, az mindig volt, van, és lesz, csak annyi történt, hogy most már nem annyira az Animax hypeok vannak előtérben, hanem a nemzetköziek. Manapság az olyanok hódítanak helyettük, mint a Fairy Tail, Magi, meg hasonló gyökér shounenek.

    Bár van most két hype, ami spec engem is érdekel. Az egyik a Kill la Kill, a másik a Space Dandy. =)

   • cheatergs Says:

    Magi, te rossz ég, arról aztán lehet írni nyelvköszörülős kritikát!=) Alávág a GC-SAO párosnak, viszont nem annyira népszerű, ezért nincs akkora elleningerencia a neten.

    A Fairy Tail animét uúgy elkaszálták egy-két éve, mint a Bleach-et, szóval erre is jókor szoknak rá a nyugatiak.

    A Kill la Kill nekem bejött eddig, bár vagy három résszel le vagyok maradva.

   • A Magi-t még mielőtt elkezdtem volna, a képek alapján már voltak sejtéseim, hogy sanszosan mi lesz majd vele a bajom, és ez maximálisan be is igazolódott, az alapján a 6 rész alapján, amit láttam. Az még hagyján, hogy mint shounen, totál átlagos volt, de még a szereplőgárda leosztása is pont az az újvonalas fajta, amitől fél perc alatt kiakadok. Nevezetesen hogy a 2 főszereplő srác, valami elképesztően nyomorék lúzer, az egy szem hölgy köztük pedig a legtökösebb, “széles e vidéken”.

    Persze a fanok (most is) állították, hogy egy “egészen kiemelkedő darab”-ról van szó. Ám amikor rákérdeztem, hogy: miért? Érdemi választ nem kaptam rá. =)

    A Fairy Tail, egyszer már valóban lefutott, de most jön belőle az újabb sorozat. Egyébként az is hasonlóan gyenge eresztés volt.

   • Lolz, és nemrég jelentették be, hogy a Mondoconon nem lesz többé 1 napos jegy, csakis 2 napos, és az is 3500 forint. Jelenleg a feldühödött tinik szó szerint ostrom alá vették a Mondocon facebook oldalát =P.

   • Hallottam már, szokás szerint egy újabb “zseniális” húzás volt a részükről ez (is). Ha ki mennék egy ilyen conra, kizárólag azért mennék, hogy néhány netes ismerőssel összefussak. Esetleg megnéznék ezt-azt, ha akad valami értelmes program. Na most erre egy szombati nap, bőségesen elég. Vasárnap amúgy is inkább otthon szeret lenni a többség.

   • Hát az egyetlen, amit sikerült elérniük, hogy most már a fele se megy el annak a létszámnak, akik egyáltalán eddig kimentek szombaton.

 29. “Jelenleg a feldühödött tinik szó szerint ostrom alá vették a Mondocon facebook oldalát =P.”

  Ne is mondd, negyedik napja az fogad, ha felmegyek Face-re… Nem vagyok egy agresszív ember, de szinte minden másodiknak kedvem lenne leb*szni egy pofont, csak abból az atyai/Makarenkói fajtából, mert a debilség és az arrogancia olyan tökéletes elegye a legtöbb, hogy az kész…. Nevetséges, hogy egyeseknek most esik le, hogy egy animecon nem valami jótékonysági buli, hanem kvázi egy üzleti vállalkozás és annyiért adják a belépőt, amennyiért akarják, másrészt meg sokan fel vannak háborodva az áron, hogy “ezt meg hogy merik”, ami azért röhejes, mert ennyi erővel akármilyen más dolognál is eljátszhatnák ugyanezt, pl. nyavalyoghatnának, hogy egy Mekis menü miért 2000-3000 Ft, amikor ők 200 Ft-ért akarják megvenni, meg ilyesmi. Ugyanúgy nem izgatna senkit az sem, mint most a sok kis tini hisztije, hogy ha ők nem jutnak el a jegyáremelés miatt a Mondoconra, akkor eret vágnak magukon.

  A másik meg az, hogy világos jelei vannak, hogy kezd megdögleni itthon az animére/mangára épülő üzlet, ugye a Mondo már csak kéthavi, a Mangafan már jóval kevesebb mangát ad ki, mint mondjuk három éve (a többi kiadó meg szimplán leállt a dologgal, kivéve a Deltát azzal az egy szem Berserkkel, de ők is megelégednek az “évi egy kötet” sebességükkel), a DVD kiadások kvázi megszűntek, ergo csak idő kérdése volt, hogy a conok is mikor kezdenek ehhez a helyzethez “idomulni” és gondolom most ez az egész “csak két napos jegy lesz” dolog is arról szól, hogy próbálnak úgymond a pénzüknél maradni. Ha valamelyik fan annyira vaksi, hogy ezt az egész helyzetet át sem látja és még mindig azt hiszi, hogy ez a con “érte van”, mint anno, amikor még a kezdetekkor érdekükben állt akár egyetlen emberrel is növelni a létszámot, az így járt. Megjegyzem, a kezdetekkor sem valami emberbaráti szeretetből állt érdekükben, hogy akár azt a “plusz egy” embert is behívják az utcáról, hanem egyszerűen akkor még művelődési házakban, meg hasonló helyeken voltak a conok, nem voltak óriáscégek a támogatóik között, így akkoriban még a kis pénznek is örültek, ezért jobban kinyalták a fanok seggét. Most már erre jóval kevésbé van szükségük és inkább a támogatóknak akarnak a kedvére tenni, azoknak meg fontosabb a bevétel, mint a fanok jókedve, így simán megtehetik, hogy “ez van, 3500 Ft lesz egységesen a jegy és csak két napra szól, jössz vagy nem, te döntöd el”.

  Egyébként a kis hülyék (általában nem szoktam embereket lehülyézni, de ezek már tényleg beleesnek ebbe a kategóriába) nem csak vernyákolnak, azóta kitalálták, hogy a Margit-szigetre szerveznek ingyenes “ellencont” (ami nem egyéb, mint egy haveri találkozó és a dumáláson kívül semmit nem lehet csinálni… XD), ezzel “tüntetve” a Mondo ellen. Valószínűleg meg fog ijedni ettől a Mondo, főleg úgy, hogy csináltak egy szavazást, hogy a jegyárváltoztatás után hányan jönnek el és így is kb. a duplája volt azoknak a száma, akik azt mondták, hogy még így is ott lesznek a conon, mint azoké, akik nem. Aztán majd kiderül, tényleg kíváncsi leszek, hogy majd a következő Mondoconra visszaállítják-e a korábbi jegyárat, vagy hosszútávon is szarnak egykori “híveik” fejére. XD Velem egyébként csak jót tettek, mivel ha megyek Conra, 99%-ban eddig is két napra mentem (ergo számomra ez nem jegyáremelés, hanem épp csökkentés, eddig ugyanis valami 4800 Ft volt a kétnapos jegyük…), plusz most remélem, hogy a sok hisztiző kölyök tényleg távol marad a rendezvénytől és akkor a tömeg sem lesz olyan nagy, meg talán kevesebb “cosplay-fail”, illetve “human-fail” embert látunk majd. XD

  Na, ez most ilyen rosszmájúskodó post lett, de a kölyköknek sikerült négy nap alatt felhúzniuk és azóta sem tervezik, hogy leállnak. A kedvencem az volt, hogy odaszóltak az egyik legnagyobb hangúnak, hogy rajta, menjen oda majd első nap már reggel balhézni a Mondóhoz, ha ennyire nagylegény és személyesen is álljon ki magáért, ha már ennyire azzal jön, hogy neki mik a jogai. Erre fel egyből védekezett, amit persze támadásnak állított be, hogy “majd azt hiszed, hogy ezzel töltöm a szombatomat? inkább találkozom a barátaimmal a Margiton és ezzel bojkottálom a Mondocont!”, igen, az ilyen nethuszárokat ismerjük, akik csak a monitor mögött bátrak, arra meg tényleg kíváncsi vagyok, hogy miféle “bojkottot” akarnak ők elérni azzal, hogy pár haverjukkal leugranak csövezni a szigetre. Mert a “nagy szervezés” kb. annyi egyelőre, hogy kiírták, hogy “akinek nem tetszik a Mondo mostani akciója, azt várjuk a Margit-szigeten!” Gondolom arról fingjuk nincs, hogy igazából már évek óta létezik pl. egy Koi Con nevű rendezvény, ami pontosan ilyen nonprofit, “animecon-jellegű” program lenne, méghozzá pont a Margiton szokott lenni, de valahogy nem úgy látom, hogy pl. az nagyon elszipkázná a Mondo elől az embereket. Most akkor majd a fangörcsök által szervezett “villámconnak” biztosan sikerül, ahol kb. annyiból áll a program, hogy “Pisti, Sanyi, Józsi, délután kettőkor a Margiton és majd csúnyákat gondolunk a Mondo vezetőségéről! Seregünk győzni fog!” 😛 XD

  • Már Aoi-n is örültem, hogy felhívtad a figyelmem Titkos erre a jelenségre, köszi! Én élveztem olvasni!:) És ezt nem rosszindulatként kell értelmezni a lázongók ellen! Nem értek egyet veled – gyakorolja csak a fiatalság a képviseleti demokráciát meg a piacgazdaságot! Próbálgassák csak a körmeiket, gyakoroljanak nyomást! Nem kell az új nemzedéknek is olyan kussban lennie, mint ’56 óta voltak legtöbben itthon. Látják a példát IRL is “civil kurázsiban”, hogy ki lehet ezt-azt kényszeríteni nagyban, ők is próbálkoznak kicsiben. Én aszondom nekik, hogy: Hajrá!:)

   Amúgy persze értem mit mondasz, de csak hadd próbálkozzanak, hadd hallassák a hangjukat. A mekis menű nem érdekel, de ha megmondjátok, hogy hol kell a fészbúkon követelni az olcsóbb kenyeret, akkor oda én is elmegyek háborogni! 🙂

  • Azzal én se értek egyet, hogy jó ötlet volt e ráerőszakolni a népre, ezt a csak 2 napos jegyet lehet venni húzást. Azt megértem, hogy emelni kellett, és azt is, hogy miért, de akkor már tényleg jobb lett volna, ha megemelik az egy napos jegyet 200 forinttal, a két naposat meg 100 forinttal, aztán ez van, vagy jössz, vagy nem.

   Viszont ez az “ellen con”, hogy csak úgy a semmire fel, koncepció, alternatíva nélkül, kiülünk a fűbe és aztán: “LÁZAD! LÁZAD! LÁZAD!” ez valóban röhejes. Ha már ilyenben gondolkodnak, legalább arra oda kéne figyelni, hogy valóban egy rendezvény, és ne egy spontán összeröffenés, passzív ellenállás legyen belőle.

   • Na most komolyan, milyen szervezettséget vártok el egy 14-16 éves masszától? 🙂 Néhány évvel ezelőtt még toporzékoltak, meg a földre vetették magukat, ha nem kapták meg a boltban a kívánt cukorkát – esetleg el is sírták magukat. Ahhoz képest ez előrelépés – önszerveződnek, helyes. Ha adódna egy-két gyakorlatias és kreatív szervező-vezető közöttük, aki az élükre állna akkor meg még jobb lenne. Egyébként abból is profitálhatnak, ha elbuknak – úgyis az az alapopció általában.

   • Értem amit mondasz, de a végeredményt nézve ez egy gyerekes, és ostoba húzás, így ebben a formájában. (Már ha egyáltalán megvalósul.) Ha pár év múlva, valami komolyabbat összehoznának, az megint egy más eset lenne. Bár pár év múlva, már sanszosan mondocon se lesz, ha így mennek tovább a dolgok. =D

   • Ennek azért nincs értelme Péter, mert a problémát nem oldotta volna meg. A probléma az, hogy a vasárnapi nap megrendezése veszteségesebb, vagy jobban fogalmazva a profit szempontjából gyengébb. Ezért két opció van ugye… Vagy törtlik a vasárnapot, ha már nem éri meg nekik, vagy a szombatiakat rákényszeríteni a vasárnapra, vagy ha nem jönnek akkor legalább annyit húzzanak le róluk, hogy megérje 2 napra szervezniük.

   • Azzal pontosan tisztában vagyok, hogy a vasárnap veszteséges a szombathoz képest, nem is kicsit. Viszont erre még mindig jobb lett volna az a megoldás, hogy akkor mindkét jegyet drágítják, ahelyett, hogy az emberekre ráerőszakolják a két napos jegyet.

    Egy gyakorlati példa, valaki felutazik azért vidékről, hogy ott összefusson egy-két netes ismerősével, esetleg megnézzen egy-két programot, vegyen max egy figurát, és hogy aztán hazautazzon. Annak a 2 napos jegy, kidobott pénz, mert ahhoz, hogy ki tudja használni, vagy kétszer kéne felutaznia, vagy szállást kéne találnia. A kérdés pedig adja magát, hogy megéri e mindez, azt az amúgy is köztudottan lagymatagabb vasárnapot? A válasz egyértelmű: Sokaknak nem. Ha mennék, én is max egy szombatot áldoznék erre.

    Egyébként ha már felvetetted, ha amúgy is veszteséges a vasárnap, akkor tényleg, miért nem szervezik 1 naposra? Ilyen döglött piac mellett mit vesztenének vele? Maguk akik ott árulnak elmondják, hogy a potenciális vásárlók, általában szombaton bonyolítják le az ügyes bajos dolgaikat. Vasárnap alig 1-2 ember akad, aki vesz is valamit, ők meg közben végig unják a napot, mert szinte nincs forgalmuk.

   • Nincs jó megoldás, mert mindenképpen valamiért egy réteg megorrolna a szervezőkre. Akik kétnapos partyként élik meg a conozást, annak ez lenne a gondja, hogy kiszúrnak vele azzal, hogy a jól megszokott életérzésébe beletaposnak.
    “Viszont erre még mindig jobb lett volna az a megoldás, hogy akkor mindkét jegyet drágítják, ahelyett, hogy az emberekre ráerőszakolják a két napos jegyet.”
    Állítólag külföldön már jó ideje ez a trend, így a Mondo is bevezeti, hogy a több napos rendezvényeiken ezt az ún. rendezvényjegyet árusítják. Tudod, ez hangzatosabb duma, mint a szar a vasárnapi forgalom. 😉

   • Való igaz, a jelenlegi helyzetben nincs jó, csak kevésbé rossz megoldás. Viszont mivel az emberek többsége egy napra szokott menni, és már amúgy is abban a helyzetben vannak, hogy inkább az animecon mivoltukról is lemondanak, csak hogy elkerüljék a csődöt, akkor jobb lenne első körben, a költségekből lefaragni. Azt a pénzt pedig, amit megspórolnak a vasárnappal, fordíthatnák egy ütősebb szombatra, de lehet csak én látom ezt logikusnak. =)

    A külföldi példa akkor lehetne releváns, ha a hazai anime, manga piac is megközelítené, mondjuk a németet, vagy a franciát. Persze reklámfogásnak valóban nem rossz, hogy “trendik vagyunk”, csak hogy ez az “úgy állítjuk be a dolgokat, hogy minden rendben lenne, miközben mindenki tudja, hogy nyakig ér a szar” című taktika, eddig még sose jött be, ezen a piacon.

   • Amúgy nem azért, hogy a Mondót védjem, de többen ugye azzal érveltek, hogy “így is szarok a programok, most még fizessünk is értük többet, mint eddig?” Na most tényleg mindenféle kötözködés nélkül kérdezem: egy külföldi conon mik vannak, ott milyenek a programok, az mitől jobb? Komolyan, ha valaki volt egyen, kérem mondja el! Én csak magyaron voltam eddig (és nem is szándékozom csak egy con miatt külföldre utazni, annyira én sem vagyok fan… XD), de ahogy képeken, meg ilyen netre feltöltött “riportokban” láttam, egy amcsi, vagy egy nyugat-európai con sem sokkal másabb. Ugyanúgy a cosplay/DDR/karaoke szentháromság képezi a programjuk gerincét, emellett lehet vásárolgatni, plusz az animével foglalkozó helyi cégek képviseltetik magukat. Az egyetlen fúdenagy újítás a magyarhoz képest talán csak az, hogy ott többször hívnak meg szinkronhangokat, illetve egyéb olyan fazonokat, akik 1-1 animén dolgoztak, de ugye ezt nálunk is csinálták, amíg volt “alapanyag”. Csak most már, hogy se animecsatorna (jó, még jelenleg van úgy egy hónapig, mert tudtommal áprilisban fognak megszűnni XD), se új megvett animék, nem igazán van kit hívni….

    Szóval így a fentiek fényében tényleg érdekelne, hogy mitől szarok szerintük ezek a programok, illetve, hogy ők konkrétan mit hiányolnak még a palettáról. Mert kezdem azt hinni, hogy szimplán vagy kiöregedtek a fandomból, esetleg megunták a conozást és nincs is amúgy semmilyen konkrét elvárásuk, csak nyavalyognak, vagy pedig a másik eset, hogy van nekik, de az annyira magas, hogy esetleg csak a japán Comiket tudná őket kielégíteni, vagy még az sem. (Egyébként ezt ott a balhé közepén meg is kérdeztem tőlük, egyetlen ember tudott konkrétumot mondani, de ő is csak annyit, hogy “lehetne más a rajzverseny, mert unalmas már, hogy mindig ugyanazok nyernek”. Ez legalább egy normálisan megfogalmazott probléma, de akkor ezek szerint neki sem magával a programmal van baja, hanem egy bizonyos program egy bizonyos megszervezésével, ami ugye nem ugyanaz, mintha maga a program nem érdekel.)

    Plusz slusszpoén, hogy Mondóék indítottak is egy szavazást erről a balhé kapcsán, hogy most akkor az emberek miért járnak conra. Kb. a felükről kiderült, hogy csak a haverok miatt és úgy “mellékesen” be-betévednek 1-1 rendezvényre, de igazából ők elsősorban “bandázni” mennek oda és az már másodlagos nekik, hogy éppen mi zajlik a színpadon. Innentől kezdve meg tényleg nem értem, hogy akkor mit nyavalyognak? Ha én azért megyek elsősorban animeconra, hogy Józsival és Pistivel találkozzam és röhögjünk egy jót, illetve megbeszéljük, hogy kivel mi történt az elmúlt pár hónapban/fél évben, akkor miért az zavarjon olyan nagyon, hogy mondjuk elhúzódott a cosplay, vagy rosszul van megszervezve a rajzverseny?

   • Nyilván a külföldi conokon is jelen vannak azok a problémák, amik idehaza, csak az nem mindegy, hogy emellett van e annyi jó, hogy ezt ha nem is feledtessék az emberrel, de betudja amolyan járulékos rossznak.

    Amikor elindultak nálunk az első anime conok, természetes volt, hogy nem lehettek hibátlanok. Voltak sajátságos, és amolyan általános hibáik. A baj sokkal inkább az volt, hogy ezeket nem igazán akarták levetkőzni, nem fejlődtek úgy ahogy kellett volna. Nem foglalkoztak a jövővel. Nekik elég volt az, hogy van a Narutard, a Bleachtard, meg a yaoi fangirl, akiknek az igényeit nyilván nem volt túl nehéz kielégíteni, mert az életkoruk, és az elvárásaik, elég alacsonyan voltak. Igazából ennek az árát nyögik most.

    Abban igazad van, hogy ha valakinek baja van, azt le lehet írni értelmes hangon is. De most őszintén, amilyen “ideális fogyasztótípust” kitermeltek itt az elmúlt lassan 10 év alatt, csoda, hogy a fagyi most visszanyal? Nem állítom, hogy nem lenne balhé amúgy is, mert hülyék mindig és mindenhol vannak, csak nem mindegy, mennyien.

   • Yuriko-chan Says:

    Titkos, az Animax hétfőn éjfélkor megszűnt. Most egy C8 nevű csatorna van helyette, ami 8 másik csatorna kínálatából válogat, és egy héten keresztül minden nap ugyanaz a műsor. Igen, először én is azt hittem, hogy valamit elrontottak, amikor a tévéműsorban megláttam, hogy minden napra ugyanaz van beírva, de miután tegnap is és tegnapelőtt is az Austin Powers volt az esti film, bebizonyosodott, hogy nincs tévedés. Hogy ennek a műsorszerkesztésnek mégis mi értelme van?

  • Yuriko-chan Says:

   Nem 4800 Ft volt eddig a kétnapos jegy (az azért durva lett volna), hanem 3800.

   • “Titkos, az Animax hétfőn éjfélkor megszűnt.”

    Igen, közben hallottam hírét, Facebookon még volt, aki ki is találta, hogy “még utoljára nézzük végig a ma esti műsort, legalább a régi idők emlékére!” (Szerintem én jobban jártam, hogy inkább Irigy Hónaljmirigy koncertre mentem aznap este, de kinek mi… XD)

    “Nem 4800 Ft volt eddig a kétnapos jegy (az azért durva lett volna), hanem 3800.”

    Fura, tényleg úgy maradt meg nekem valamiért, hogy 4000 fölötti áron volt a kétnapos. Gondolom a 3800-at kerekítettem fel magamnak 4000-re, aztán végül már “mixeltem” is a kettőt, így megszületett a 4800-as “keverék”… XD

 30. Nem azzal van bajom, hogy “hallatják a hangjukat”, mert azt tegyék csak meg, egyrészt, mert joguk van hozzá, másrészt, mert az soha nem jó, ha egy animecon-szervező csapat “egyeduralmat” vív ki magának a piacon. Ez történt anno a MAT-al, aztán ahogy jött a Mondo, mint alternatíva, el is picsázta őket szépen, pontosan azért, mert miután MAT-ék rájöttek, hogy senkitől és semmitől nincs már félnivalójuk, látványosan szarni kezdtek az őket pénzügyileg felhízlaló tömeg fejére. (Megjegyzem, a “hanghallatás” náluk sem igazán ért el semmi érdemleges eredményt, pedig a legutolsó 2-3 connál már sokan oltogatták őket, de mintha meg se rezzentek volna, sőt, még Muffin, meg a “csahosaik” burkoltan le is hülyézték az olyanokat, akik fel merték hozni a negatív élményeiket. Pont ezért vagyok eléggé szkeptikus azzal kapcsolatban is, hogy majd a Mondo “hallgat a jó szóra”.)

  Most viszont a Mondo kezd úgy járni, hogy nem igazán akad már vetélytársa és valszeg ez is belejátszik abba, hogy pl. meg mer olyan akciókat is lépni, mint amilyen ez a mostani jegyes húzás. Ugyanakkor nekik minden konkurenciánál nagyobb ellenfél jutott: a folyamatosan csökkenő érdeklődést kell bármi áron fenntartaniuk, gyakorlatilag egy “döglődő”, divatból egyre inkább kimenő fandomot kéne valahogy életben tartaniuk, ezt a feladatot pedig valszeg ők is örömmel cserélnék le akár egy übertápos konkurenciára is, mert még azok ellen is nagyobb sanszuk lenne. Szóval azért őket sem irigylem… XD Ugyanakkor viszont már az eddigiek alapján sem látom azt, hogy bármit is érne a kölykök szájtépése. A Mondo semmit nem reagált érdemben arra, hogy hányan “lázadtak fel” ellenük, Yuriko írt ki annyit, hogy “külföldön is van olyan con, ahol csak kétnapos jegyet kapni”, meg kissé mufurcoson még védte is magukat, hogy ő már sok külföldi conon volt és hogy az ár-érték arány még mindig idehaza a legjobb, ami meg negatívum, az igazából a “rendszer” hibája, meg az ország helyzetéből adódik, de véletlenül sem a szervezők miatt van. Persze ez meg a tinisereget hagyta marhára hidegen, így ők tovább folytatták a pocskondiázást, amit meg az értelmesebb réteg unt meg, így végül egy jó kis “polgár vs polgár” csata alakult ki, ahol a “vendégsereg” próbálta egymás torkát átharapni, míg a Mondósok vagy szartak az egészre magasról, vagy még jót is röhögtek a látványon popcorrnal a kezükben.

  Szóval én nem bánom, lázadjanak, de egyrészt valamilyen értelmesebb formában, másrészt meg miért nem a “fő bűnösöket” támadják akkor már, miért egymással acsarkodnak? Ha annyira bajuk van ezzel a döntéssel, vagy magával a Mondóval, kezdjenek el e-mailezni nekik, írjanak PM-et Facebookon Yurikónak (természetesen normálisan megfogalmazva, nem kurvaanyázáshoz közeli stílusban), de annak mi értelme van, hogy X beírja, hogy “Mondóóó, most nagyon kibasztál ám velem, de fogsz te még szívni!” (azért nem így, de a stílus közelít…), mire az értelmesebb rászól, hogy “Fiam, majd ha valami énközpontú mesevilág helyett újra a Földön fogsz élni, akkor visszatérhetünk a problémádra” és akkor elkezdődik egy 400+ postos “vita”, ami inkább egymással való személyeskedés?

  Egyébként annyit értek el ezzel is, hogy a végén valamelyik Mondós törölte a francba az egész beszélgetést, de előtte még láttam, hogy a “vitapartnerek” eljutottak arra a szintre, hogy már egymás munkájába/lakhelyébe kötöttek bele és az alapján csesztették egymást, hogy “Te proli melós!”, “Te valami hímringyó lehetsz!” stb. Ennek így semmi értelme és pluszba még idegesítő, meg szánalmas is. Meg magunk közt szólva, ha Mondósként ezt látnám, ez rám is max annyira gyakorolna csak nyomást, hogy én meg a törlés gombot NYOMNÁM meg. 😛 XD Szerintem egy Mondós fejében ezen a ponton valami hasonló játszódhat le: “Beszéljen így a jó édes anyjával, de ne azzal, akivel pusztán annyi a baja, hogy ellentétes véleményen vannak. És még az ilyennek teljesítsem a kívánságát? Rohadjon meg ott, ahol van, vagy fizesse ki a drágább conjegyet, holnap meg haljon miatta éhen, de nekem nem az lesz a fő bajom, hogy ilyen faragatlan tiniknek tegyek a kedvére, miközben azt kell kisakkoznom, hogyan hozzak egy egész cont úgy tető alá, hogy azért a rendezvény meg legyen tartva, de ugyanakkor a támogatóinknak se legyen veszteséges a dolog.” Én ezt így látom és még nem is vagyok pesszimista, csak szerintem egy Mondóst hamarabb izgatnak az ilyen dolgok, mint hogy Kiss Kata Hajdúnánáson épp szomorkodik, mert plusz egy ezressel drágult a conjegy (de közben csak a cosplay cucca került 30-50 ezer forintba… XD).

  Egyébként a legértelmesebb hozzászóló szerintem az a srác volt, aki elmagyarázta nekik, hogy rajta, tegyék meg! Csináljanak “passzív ellenállást”, rendezzenek saját cont akár, vagy csak egy összeröffenést, de a legfontosabb: ne menjenek el a Mondoconra, ezzel jelezve nekik, hogy nem támogatják ezt az új jegyes ötletet. Ahogy ő fogalmazott: “tüntessetek a pénztárcátokkal”. És azt kell, hogy mondjam, hogy az eddigi élettapasztalataim alapján ha ezzel tényleg sikerülne csinálniuk a Mondónak egy jó kis bevételkiesést, az hamarabb “együttműködésre” bírná őket, mint akármilyen “hanghallatás”, vagy több millió fős ellentüntetés. (Persze közel sincsenek annyian, de most tegyük fel.)

  És mindjárt befejezem a wall of textemet, csak még annyit, hogy azért azt se felejtsd el, hogy sok tini csak a hecc kedvéért szállt be ebbe a sárdobálásba. Volt, aki írta is, hogy ő már rég szarik az alaptémára, egyszerűen unatkozik és élvezi, hogy “balhézhat”, meg jókat röhög a többieken. Egy másik részükről meg azt sem tudtam, hogy miért csinálták, mert látszólag ők rohadtul nem élvezték a balhét, ugyanakkor a mondandójukból kiderült, hogy ők már évek óta nem járnak conra, sőt, szerintük régóta “szar az egész”. Illetve voltak még egyéb zseniális érvek 1-2 ember részéről, pl. az, aki azzal jött, hogy “itt nem a pénzről van szó, hanem az elveikről!” (ugyanakkor állandóan azon anyázott, hogy miért kerül ennyibe a jegy és azt bizonygatta, hogy ez a pénz mennyi egyéb dologra lenne elég… XD), illetve volt, aki azzal jött, hogy megvehetné a jegyet, de jajj, akkor a cosplaye maradna hiányos, egy másik pedig mondta, hogy bár van haverja, akivel könnyen “elfelezhetnék” a jegyet (és akkor mondjuk ő megy be szombaton, a haver meg vasárnap), de az meg akkor milyen már, hogy szegény haver nem lesz ott a szombati nagy bandázás során… Szóval egy részüknek szerintem csak túlságosan fényesre lett nyalva a segge és most ezért verik ennyire a nyálukat. Oké, hogy ez a fajta egocentrizmus a kamaszkorra alapból jellemző, meg lehet, hogy én is öregszem, de mintha ez minden generációval egyre durvább lenne, illetve tovább tartana míg “megérnek”. Valahogy én már 6-8 éves koromban is rájöttem arra, hogy ha ész nélkül hisztizek, az max felbassza drága szülőm agyát, ellenben ha normálisan próbálom elmagyarázni neki (esetleg akár még érvelni is próbálok), hogy miért is kéne nekem feltétlenül az a Tini Nindzsa figura, akár még nyert ügyem is lehet. Ezek meg 15 évesen tartanak ott, hogy “ÉN-ÉN-ÉN, ÉS MINDENKI MÁS BASSZA MEG!” A “jövő generációja”, hát alig várom… 😛 XD (Bocs a sok trágárkodásért, ennyire azért nem szoktam, de ezek már negyedik napja húzzák az agyam…)

  Ja, még annyit az előzőhöz, hogy sok olyan eset is volt, amikor nem lehetett eldönteni, hogy most csak úgy csinálnak, mintha nem bírnák felfogni, hogy mit ír nekik a másik fél, vagy pedig valóban képtelenek rá, mert annyira hülyék. Pl. sokan jöttek azzal (mintha ez valami érvek Szent Grálja lenne…), hogy: “Mi az, hogy most egy ezressel megnőtt a jegy ára, a cosplayem összehozása is épp eléggé drága volt!” Erre többen beírták nekik, hogy ha +1000 forintnyi árnövekedés ekkora “világvége” számukra, akkor próbálták már azt, hogy nem cosplayelnek (tudom, még az ötlet is eretnekség… 😀 XD) és talán bőven a pénzüknél lennének? Na erre fel az egyik külön “vezérpostot” írt, amiben azt ecsetelte, hogy le lehet szállni a cosplayről, miért nem értik meg az emberek, hogy ők nem “passzióból” költenek több tízezer forintot egy jelmezre, hanem azért, hogy minél hitelesebb legyen az összhatás? Meg hogy “oké, legyen igazatok, de akkor azt se szóljátok majd le, aki csak 10.000 Ft-ból hoz össze valami göncöt!” Ezt nyomatta még egy darabig és közben totálisan félreértette azokat, akik a cosplayt hozták fel példának, ők ugyanis nem magát a hobbit támadták, hanem arra céloztak, hogy talán nem kéne úgy csinálnia sok embernek, mintha a jelmez alapkövetelmény lenne, ami nélkül be sem engedik az embert a conra, illetve vicces, hogy az ezer forintos növekedés miatt sír a szájuk, de a jelmezükre simán elbasznak több tízezer forintot. XD És sajnos nem egy ilyen volt, aki nagyon “meg akarta mondani a frankót”, csak éppen a helyzetet, meg a többi ember mondandóját sem volt képes értelmezni. (És még csak “haza sem beszélek”, mert konkrétan a cosplay az egyik kedvenc programom, de ha most arról kéne nekem is döntenem, hogy mondjuk vagy Doctor Who-nak öltözök, vagy a jegy árát fizetem ki, de a kettő együtt nem menne, akkor valszeg nem agyalnék sokat rajta, hogy melyik a fontosabb… XD)

  • cheatergs Says:

   Yuriko-chan mondós lett?

   • Kb. azóta a Mondocon egyik szervezője, valamint főcosplayere, illetve egyik reklámarca, mióta létezik maga a rendezvény, szóval ja. 🙂

   • Nem, az egy másik Yuriko. Ha jól tudom ő simán Yuriko néven fut, vagy futott anno. Akire te gondolsz cheater, az a PAF-os Yuriko-chan. http://paf.w5.hu/index.php

   • Jaaa, hogy ő! Köszi Péter, én is gondolhattam volna rá, mert őt meg Aoiról ismerem. Szal nem, ő nem lett Mondós. (Sőt, ahogy eddigi beszélgetéseink során tapasztaltam, mintha ő inkább a MAT-ot támogatná és kifejezetten ellenszenvezne a Mondóval, persze majd “helyreigazít”, ha erre jár és esetleg rosszul vettem le a dolgokat.)

   • cheatergs Says:

    Már majdnem meglepődtem.

   • Yuriko-chan Says:

    Miket beszéltek itt össze-vissza. XD Most nem folynék bele a MAT-ról és a Mondóról alkotott véleményembe (legyen elég annyi, hogy Titkos téved, nem vagyok MAT-közeli), mert pont ma adtam egy másfél órás interjút egy egyetemi hallgatónak, és kifáradtam. XD A cosplayes Yurikóval meg egymástól teljesen függetlenül neveztük el magunkat. én a kezdetektől -chan vagyok (most már le sem tudnám vakarni magamról XD), és jééé, ugyanaz a keresztnevünk. Hát így jártam. Még mindig jobb, mint ha Sakura vagy Ayame lennék. 8 év (te jó ég) után már nem fogok új nickneven törpölni.

    És igen, PAF FTW. ^^

 31. Amúgy a Mondoconnak nincs konkurenciája? Mondok mindjárt hármat is: PlayIT, Cosplayer Expo, Holdfénycon. Ahogy nekem lejött, a jegyes húzással meg is nőtt a népszerűségük, szal jönnek egy sörrel a Mondo teamnek :D…
  Mondhatnám még a MAT-ot is, de ők inkább már csak “legyőzött harcosként” tengődnek az évi 1 apró kis conjukkal a PeCSában.

  • Most némileg megfogtál, mert ezek eddig nekem kimaradtak. XD (Na jó, erről a PlayIT-ről hallottam úgy pár nappal ezelőtt, de ennyi… XD) Bár a nevük alapján az első gondolom inkább gamereknek szól, a második meg főleg a cosplayre koncentrál. A Holdfénycon tudtommal eléggé “kevert”, szóval nem csak anime/manga. (Jó, mondjuk manapság már a Mondo sem, de ők legalább próbálnak úgy tenni, hogy az a fő profiljuk… XD) Bár abból a szempontból igazad van, hogy ha a vendégeknek csak egy random rendezvény kell, ami relatíve olcsó (vagy legalábbis olcsóbb, mint a mostani kétnapos Mondo-jegy) és bandázásra használhatják, akkor ezek közül bármelyik komoly konkurenciája lehet a Mondónak. XD A MAT conjairól viszont tapasztalatból tudom, hogy vicc kategóriások (pontosabban inkább fekete komédia… XD), már akkor is azok voltak, amikor a Mondo még meg sem jelent a színen. 😀 Eleve onnantól kezdve röhej a dolog, hogy képtelenek hosszú évek óta kimozdulni végre a PeCsa-ból, miközben azt a helyet már kb. öt évvel ezelőtt kinőtte a fandom.

   • A hivatalos érvelésük erre, hogy ők a “régi jó PeCsás animeconokat” adják, szal ők a nosztalgiázni vágyó otakukat szeretnék megfogni ezzel a kampószöveggel, amúgy jah, simán nincs pénzük másra :D…
    Lehet, hogy a PlayIt hivatalosan gamer rendezvény, a Cosplayer Expo fő profilja a cosplay (nahááát, ki gondolta volna :D), a Holdfény team meg kezdetektől fogva azzal foglalkozik, amivel most a Mondo szeretne, de embörek, ne csináljunk már úgy, mintha nem tudnánk, hogy mindegyik rendezvény gyakorlatilag ugyanannak a rétegnek szól. Magyarország kicsi ország, és egyáltalán nincs olyan élesen szétválasztva a geekdom, mint mondjuk Amerikában. Nagyon kevesen vannak idehaza, akik PUSZTÁN csak animét néznek, vagy PUSZTÁN csak gamelnek, túlnyomórészt egy hazai otaku azért játszani is szokott, és most nemcsak a visual novelekre gondolok. Aki conra vágyik, annak ugyanolyan jó a Holdfénycon is, mivel az ugyanolyan mindenes bazár, mint a Mondo (saját bevallásuk szerint is scifi és fantasy con is egyben, már évek óta), a Cosplayer Expon meg gyakorlatilag ugyanazok fordulnak meg, mint a többi kettőn. Szal akárhogy nézzük, ugyanazt a célközönséget szipkázzák el egymás elől, nincs mese.
    Tény, hogy jelenleg egyedül a Mondo tart 4 cont évente. De ki tudja, mit hoz a jövő. A Cosplayer Expo pl. jön föl, mint a talajvíz =P…

   • Én mindössze magamból indultam ki. Voltam már minimum vagy kilenc animeconon az elmúlt évek során (kb. olyan leosztásban, hogy három MAT-oson, három Mondóson és mondjuk három helyi Oszakén, bár lehet volt az több is így belegondolva…), de valahogy az animés “témájúakon” kívül a többi rohadtul nem vonzott. Pedig jól mondod, az anime mellett más is érdekel (ráadásul sok fannal ellentétben nem is tartom magam olyan rohadt nagy otakunak…), szeretem a fantasy/sci-fi műfajt is, sőt, játékok terén van nem egy kedvenc címem (és jól mondod, egyik sem visual novel, azokkal alig pár éve kezdtem csak ismerkedni XD), mégis valahogy úgy érzem, hogy nem vagyok egyiknek sem akkora fanja, hogy megérje nekem egy nem-animés con.

    Játékok terén alig vettem 1-2 új címet az elmúlt tíz év terméséből, így jó eséllyel csak néznék ki a fejemből egy ilyen conon, hogy miről beszél nekem X, vagy melyik karakternek öltözött be Y, fantasy és sci-fi témában pedig szintén az a helyzet, hogy van 1-2 kedvenc könyvem, meg filmem, de ez még kevés ahhoz, hogy eléggé vágjam a témát, ergo megint csak úgy érezném, hogy kilógok a sorból. Egy animeconon jóval inkább otthon érzem magam, kicsi az esélye, hogy valaki olyan témát hoz fel, amiről lövésem sincs és ne tudnék hozzászólni. Persze nem azt mondom, hogy minden conon Vágó István-féle kvízkérdéseknek vetik alá az embert, egyszerűen csak én érezném magam hülyén, ha mondjuk tízből kilenc ember szövegéből egy kukkot sem értenék.

    Cosplayer conra szintén nem mennék, mivel bár az az összes conos program közül az a kedvencem, talán már túl tömény is lenne számomra egy olyan con, ami CSAK arról szól (meg lehet ám unni elég hamar, amikor valaki 5-10 percig arról mesél, milyen nehezen rakott szárnyakat a hátára, mert lassan száradt meg a ragasztó, meg ilyesmi… XD) és bár a képregényes cont nem említetted, arra sem, mert ott meg úgy vagyok vele, hogy szintén elég “kilógó” lennék, amikor szinte csak mangákat olvasok és különösebb lövésem sincs mondjuk az amcsi, vagy francia képregénykultúráról. (Jó, előbbiből az megvan, hogy “Marvel/DC”, utóbbiból meg hogy “Asterix”, de ez még kevés szerintem az “üdvösséghez”. XD)

    De mondom, lehet ez csak az én hülyeségem és igazából már tényleg mindenki jár mindenféle conra, viszont ha valakinek tökmindegy, hogy épp melyiken van, mert nem a con adott “témája”, atmoszférája miatt megy, hanem elég neki, ha sok furán öltözött fazon mászkál körülötte, ki van rakva elé sok különböző áru, miközben ő azokkal dumál végig, akikkel máskor is szokott (vagy a neten, vagy személyesen), akkor tényleg nem értem, hogy mire ez a nagy “conmánia” sokaknál. XD Üljenek be egy random plázába és ugyanott vannak, ráadásul ingyen. XD

    Ugyanakkor az is benne van a dologban, hogy nekem bőven elég két pesti con (jó, ebbe nyilván az is belejátszik, hogy én vidékről járok fel ilyenkor) és akkor az rendszerint a tavaszi és őszi Mondocon szokott lenni, mivel egyrészt több conra sokszor igényem sincs, másrészt meg úgy vagyok vele, hogy ha csak kettőt választhatok, akkor már a (szerintem) két legjobb legyen az. Ha viszont valaki annyira conmániás, hogy tényleg az összes ilyenre elmegy (Mondo, Holdfény, Gamercon, Cosplaycon, Képregényes con, stb.), akkor az nem kevés pénzt basz el rá és akkor meg végképp nem értem, hogy most mire megy ez az őrjöngés a fanok részéről, hogy a sok con közül az egyik megemelte egy ezressel a jegyárat. XD

    “Tény, hogy jelenleg egyedül a Mondo tart 4 cont évente. De ki tudja, mit hoz a jövő. A Cosplayer Expo pl. jön föl, mint a talajvíz =P…”

    Ja igen, erre akartam még reagálni. Persze, szóval azért én sem mondom azt, hogy “animecon mindhalálig!”, nyilván ha Mondóék is eléggé elkurvulnak majd a jövőben (mondjuk elérik a MAT színvonalát, vagy ilyesmi… XD), akkor elkezdek valamelyik másik (lehetőleg kellően hasonló) con irányába kacsintgatni és esetleg “váltok”, mivel azért pusztán “hűségből” én sem szeretném kínozni magam, még ingyen sem, nem hogy pénzért. (Mert akkor a mai napig a PeCsa-s MAT-os conokra járnék, pusztán “hűségből” és “nosztalgiából”. XD) De amúgy el is gondolkodtatott a postod azon, hogy ideje lenne legalább a honlapját megnéznem a többi rendezvénynek, hogy mégis melyiknek milyen programjai vannak, jobb minél hamarabb felmérnem a terepet, ha egy nap majd váltani kell…

   • Én a helyedben inkább a PlayIt-re mennék április 26-án Mondocon helyett, ha mész valamerre. Nem a jegymizéria miatt, hanem mert már csak a képekből is úgy látom, hogy a PlayIt mérfőldekkel komolyabban megszervezett és látványosabb buli, mint a Mondocon :D…

   • Szó se róla, most én is átnéztem a honlapjukat és tényleg baromi jó, valóban komoly és láthatóan pénzük is van dögivel, viszont a látottak csak megerősítettek abban, amit fentebb már írtam: ez inkább egy tisztán “csak gamer” rendezvény. Ha úgy tetszik, egy “magyar E3”. (Külön pirospont nekik, amiért retró cuccaik, illetve flipperjeik is vannak. :D) Viszont ettől még továbbra sem látom, hogy ez annyira hardcore konkurenciája lenne egy animés connak, sem a mangastandokat, sem a képregénykiadókat, sem a Wasabit, sem a DDR/karaokét nem látom és még sorolhatnám… Kb. az egyetlen, ami megegyezik, azok a cosplayerek, meg hogy itt is van cosplayverseny, de nyilván ők is inkább játékokból öltöznek be, nem animéből.

   • Yuriko-chan Says:

    A Cosplayer Expo is a Holdfényteam rendezvénye. Ugyanolyan con, mint a többi, csak több a cosplayes téma, és kevesebb a látogató, cserébe viszont magasabb az átlagéletkor. Én a 2012-esen voltam, és tetszett.

    *szőrszálhasogató mode on* XD

    MondoConra nem a Wasabi szokott kitelepülni, hanem a Takebayashi (Bambuszliget).

    Nekem a 20. conom lesz ez a tavaszi. o_O És egy csomót kihagytam az egyetem alatt, HoldfényConon meg még soha nem is voltam.

 32. Ha már magazinok és újságok, idáig a legpofátlanabb magazin, amit láttam a Konzol Magazin. 2013 októberében mondják, hogy 2 havira váltanak, hogy “biztosan megjelenjenek és minden benne legyen” – mert fordult elő, hogy 1 hónap random szerűen kimaradt ok nélkül -, utoljára 2013 decemberében jöttek ki. Azóta pedig semmi hír az újságról, sem a hivatalosan (s egyben kihalt) oldalukon, sem pedig a facebook oldalukon. Egy szót nem szólnak, hogy akkor most megszűnt vagy valami, a laptulajdonos (az admin szerint) meg tojik az egészre olyan nagyot, hogy még a munkatársainak sem mond semmit! Tehát már kb 4 hónapja hülyítik az olvasóikat! S ha belegondolom, hogy régen, amikor még ment a szekerük írtam egy “fényező” posztot…. ha láttam volna, hogy ez lesz a vége.

  Szóval igen, úgy néz ki, hogy fenntartani az írott sajtót lassan már lehetetlen lesz.

  • “Szóval igen, úgy néz ki, hogy fenntartani az írott sajtót lassan már lehetetlen lesz.”
   Ez nem újdonság, újságíró haverom az egyik nagy országos politikai napilapnál már tíz éve mondja, hogy folyamatosan esik az eladott lapszám. Nyilván bajban van a filmipar, meg a zeneipar is ilyen szempontból, de a sajtót még az is húzza, hogy manapság azért sokan – főként a fiatalok – sokkal kevesebbet olvasnak. Mármint hosszabb, tartalmasabb dolgokat. Az olvasási igényüket kb. kielégíti a Facebook, ami időben is jó sokat elvesz, plusz ott van sulikban a kötelező olvasnivaló – oszt ennyi elég is. Nem csoda! Ez is olyan evolúciós fordulat: nem tudnak alkalmazkodni a lapkiadók az új helyzethez: kihalnak.

  • Szerintem egyszerűbb ráírni a szerkesztőségre mi van, mert én speciel V-től tudom, hogy ott 2-3 hetet mondtak. ez a legfrissebb dolog, amit tudok. Nyugi, minket írókat is hitegetnek a megjelenéssel, de tuti valami gebasz van, ahogy az oldallal is…

   • V nekem – meg mindenkinek – azt írta, hogy semmit sem tud, sőt, a lap tulajdonosa még csak nem is reagál. S az azért ijesztő, ha még a saját kollégájának sem mond semmit.

   • Én a személyes profilján olvastam ezt akkor pár órája, vagy perce. De igaz, bár majd megpróbálok én is érdeklődni. Ha másnál nem, akkor Veránál.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: