“Akik a rajzolt csajokra indulnak” – Hentai cikk egy női oldalon

Munkatársnőm mutatta ma nekem eme cikket, ami megmondva őszintén, elég foghíjasra sikeredett. Tipikus példája annak, mikor valaki megkarcolgatja ugyan egy erősen szubkulturális jelenség felszínét, ám közben világosan látszik, hogy valójában fogalma sincs arról, amiről beszél. Csakis a botránykeltés kedvéért hord össze, irdatlan sok hülyeséget, ráadásul mindezt egy amúgy elég visszatetsző, feminista fennhangon.

A téma tehát a hentai, és az erre “induló” férfiak, amit a “tisztelt” cikkíró hölgy, mindjárt valami nagyon új, és bizarr jelenségként próbál bemutatni.

“Kicsit furcsa jelenség, de bizony sok-sok fiú/férfi találja szexinek a japán, rajzolt mesecsajokat. Jessica Rabbit és Betty Boop már lejárt lemez, helyettük megjelentek a szomorú szemű, gigamellű, rakott szoknyás fiktív cicababák.” – Kezdjük mindjárt ott, hogy azért a szexi, és a pornográf között, messzemenő különbségek vannak. Az anime, nem egyenlő a hentaial, nem is szólva arról, hogy közel sem egy új keletű jelenségről van szó. Mind az anime, mind a hentai, már nagyon régóta létezik.

“A mesecsajok iránt rajongó férfiak leginkább a hentai képeket és filmeket részesítik előnyben.” – Cáfolnám. Az hogy valakinek tetszik pár anime csaj, az még nem jelenti azt, hogy az illető hentai fan lenne, vagy azt részesítené előnyben. Ezt úgy nevezzük, hogy sarkítás, és amúgy egy elég hülye következtetés.

“Legtöbbször szemérmesen, visszafogottan kezdődik (akár csak anno a Sailor Moon című sorozat részei), majd beindul, és végül akár domina szexszel vagy egyéb extrémebb szexjelenettel bontakozik ki a cselekmény.” – Ez sem feltétlen van így, sőt, a legtöbb hentaiban 5 percen belül a lényegre térnek, és addig se jellemző, hogy visszafogottabb, vagy szemérmesebb lenne. A Sailor Moon-t idekavarni pedig epic fail, mivel egy rossz viszonyítási alap.

“Sok az erőszakos, nőket megalázó jelenet. Például egy iskolába új diáklány érkezik, aki tudatlan és szerény. Majd az összes fiú teszi a dolgát, és beavatják a lányt a különleges szexuális játékaikba. Talán ez az, amire a hentai-kedvelő férfiak a legjobban rákapnak. Kötözés, szado-mazo, gruppenszex is megjelenik, de mégis a leggyakrabban leszbikus jelenetekkel tarkítottak ezek a hentai filmek.” – Akkor most nem kezdeném el sorolni, hány olyan anime van, főleg a maiak között, amiben rengeteg az erőszakos, férfiakat megalázó jelent, melyeket kifejezetten a női nézők szoktak élvezni. Egyébként nem tudom, egy hentai, azaz egy pornó rajzfilm esetén, mit kell ezen meglepődni.

Ha pedig már a botránykeltés volt a cél, akkor arról például hogy-hogy nem tett említést, hogy nagyon sok hentaiban a lánykák még kiskorúak, az aktus nem ritkán nemi erőszakként van jelen, ami ellen a lányka, egyáltalán nem küzd, sőt még élvezi is. Vagy, hogy ott van például a guro.

guro

“De miért jó rajzolt, vonásaiban eltúlzott lányokat nézni?” – Ennyi erővel, most én is kérdezhetném, hogy miért jó csillogó vámpírokat, meg borotvált mellkasú kalózokat nézni? Nem is beszélve a számtalan bishounenről, meg a yaoiról, már csak hogy a témához közelebb álló dolgokat hozzak fel.

“akármilyen szexi George Clooney vagy Robert Downey Jr., mi sem álmodozunk Batman- vagy Ironman-ruhás szexpartnerről” – Rossz viszonyítási alap, és egyébként itt látszik a legjobban, hogy a cikk írója full laikus, hiszen köztudott, hogy ebben a szubkultúrában többségben vannak a lányok, akiknek igen nagy része oda van a bishounenekért, és nem egy köztük a nyílt yaoi fan.

“Az arc mimikáit 100%-ban kihasználják” – Már amennyire ez 2D-ben lehetséges ugyebár.

“Épp ezért különleges és formabontó” – Volt valamikor a ’90-es években. Hahó… 5-éve itt produkálja magát teljes pompájában ez a szubkultúra.

Ezen felül, külön ki kell még emelni az úgymond “megkérdezetteket”, akiknél világosan látszik, mekkora egy kamu is valójában ez az egész cikk.

“A rajongó: Gyönyörűek és törékenyek, óriási dudákkal és ártatlan boci szemekkel. Most őszintén, ki ne akarna egy ilyen csajt? Nem vagyok kocka, pedig sokszor azt mondják, hogy a számítógépfüggők néznek anime-pornót. Én ugyanolyan arányban nézek rendes, élő szereplős és rajzolt pornót. Ez különleges és fantáziadús. Meg aztán valamiért tényleg odavagyok ezekért a hentai-diáklányokért. Rengeteg filmem van.”

“A gyűlölő: Csípem a leszbi vonalat, de hús-vér nőkkel, nem holmi rajzfilmfigurákkal. Én csak röhögni tudok ezen, de komolyan. Ha Minnie egér és Daisy kacsa 400 köbcentis melleket kapna, az is izgató lenne? Szerintem azok néznek anime pornót, akiknek egyébként sincs rendben a szexuális életük, és tudják, sosem lesz közük valódi nőkhöz. Maradnak a rajzfilm-lotyók.”

Tipikus bulvár húzás. Adott két, egymásnak teljesen ellentmondó, végletesen sztereotip vélemény, az egészséges(nek mondható) középréteg meg sehol, aki ha úgy tartja kedve, néhanapján megnéz egy-két lightosabbat (ha más nem poénból). A szexuálpszichológus véleménye meg akár Gipsz Jakab véleménye is lehetne a Tesco-ból, annyira semmitmondó.

Végezetül még annyit, hogy félreértés ne essék, eszem ágában sincs védeni a hentai fanokat, csakhogy ez a cikk egyszerűen rossz. Pontatlan, félrevezető, erősen feminista átcsengésű, és rémesen hatásvadász. Egyértelműen látszik rajta, hogy a cikk írója, feltehetően soha életében nem látott, egyetlen hentait se, de még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy különösebben utánajárjon a témának.

Reklámok

26 hozzászólás to ““Akik a rajzolt csajokra indulnak” – Hentai cikk egy női oldalon”

 1. “akármilyen szexi George Clooney vagy Robert Downey Jr., mi sem álmodozunk Batman- vagy Ironman-ruhás szexpartnerről”

  Egyszerűen 100%-ig látszik ezen, hogy mégis miféle oldalról származik ez a tényfeltáró, teljes mértékben tárgyilagos szösszenet, ami nem nélkülözi a témában való komolyabb kutakodást. /sarcasm

  Ezt a pszichológust viszont legszívesebben képen vágnám a hivatáshoz méltatlan stílusért. Nem vagyok biztos benne ezek után, hogy az a diplomája igazi-e, és nem a Józsefvárosi piacon vette potom pénzért. Persze, díjazandó az egyszer-egyszer becsúszó erélyes odamondás, de azt is lehet méltó módon csinálni. De itt nem sikerült.

 2. Ezért is írtam róla, mert ez meg már a kerítés másik oldalán lévő fail. Az se semmi, amikor a Dobay+Danci+Csabi trio pofátlanul elnézve a szubkult árnyoldala felett fényezi kezdi azt amiből él (akár a jó kofa). Viszont az se épp helytálló, amikor a másik oldalon akarnak írni valamiről, és teszik ezt úgy, hogy helyenként süt róla a dilettantizmus.

  A szeximókus véleménye meg az egész cikk achilles sarka.

 3. A Tenjho Tenge meg nem hentai. Csak sok benne a fanservice. Mondjuk gondolom, hogy nem rakhat be olyan képet, amin éppen 5-6 bráner és csáp osztozkodik egy hölgyen.

 4. Háhá, poén cikk volt, bár ahogy már említettétek, kissé sarkalatos. Nekem sose jött be ez a műfaj(?), mert túlzottan valótlan. :/

  • Az hogy sarkalatos még nem is lenne akkora baj, de nagyon látszik rajta, hogy nem igazán járt utána a témának. Ha csak egyet végignézett volna, sokkal jobb cikket tudott volna írni.

 5. 1 hentai teccik csak a Papillon Rose. ^^

  Meglepő h erről írtál és még meglepőbb h ilyen hangnemben…
  Hová lett a szokásos Petis szarkazmus? Oo

 6. Csak hogy a Papillon Rose nem hentai, hanem csak erősen ecchi. A Venus 5… na az már hentai. =)

  Nekem sincs kedvem mindig kurvaanyázni, van hogy csak egyszerűen leírom valamiről a véleményem. Most ez a helyzet állt elő. =)

 7. Yuriko-chan Says:

  Szerintetek valódi emberek nyilatkoztak? Vagy csak kitalált mondatokat adtak fiktív interjúalanyok szájába. Mégis mi alapján választották ki őket (főleg a “pro” oldal képviselőit, mert a műfajtól elzárkózókat az utcán is össze lehet fogdosni)?

  Egyébként nem láttam ezt a cikket, itt olvasok róla először.

 8. Jó kérdés, lehet fake, legalább is a fan oldal gyanús, hogy egyetlen címet, kifejezést, szokásos smileyt nem használnak. Kicsit olyan, mint ha a szájukba adták volna, mit kell mondani, de lehet tényleg ennyire sztereotípok. Azért remélem valódi emberek véleményét szurták be.

 9. Bah, annyira elegem van már az összes idióta női lapból (mind nyomtatott, mind online)!!! Szerintem a “rohadtul okosnak képzelem magam” típus százszor idegesítőbb, mint a buta pláza cicák. >_<#

 10. Ahogy én látom, eredetileg valami értelmeset akart volna írni a cikk írója, csak aztán valahogy mégsem jött neki össze. Ha veszi a fáradtságot és jobban utánanéz a dolgoknak, esetleg közben meg néz egy-két hentait is, sokkal jobb lett volna az egész.

 11. Minek erőltesse meg magát, ha egyszer így is kifizetik? Már ha kap ezért egyáltalán valamit. Ez inkább arról szólt, hogy “na, ez divatnak néz ki, csapassunk erről is egy tizenkettő egy tucat cikket, hogy legyen ilyen is”.

 12. Elég sajnálatos ha valaki így áll hozzá… pláne ha annak a bizonyos valakinek ez lenne a munkája ugyebár. Igaz ennél már olvastam sokkal rosszabb cikkeket is olyan újságokban, ami nem is kevés pénzbe kerül.

 13. Média==>ignore.

 14. Igaz… lehet én vártam el túl sokat. =)

 15. LOL! Látom a Gamestarból lassan Life.hu lesz… =P

  Biztos én vagyok intoleráns, de egyszerűen nem akar összeállni, hogy ennek most mégis mi helye van egy gamer újság weblapján? Úgy látszik manapság már bárki, bármilyen hülyeséget összehordhat, kiteszik.

  Egyébként határozottan emlékszem, hogy olyan 2008-2009 körül az egyik lapszámban már írtak ugyanerről, méghozzá 2 A/4-es oldalon keresztül, és szinte átázott a lap, annyi nyál ömlött ki a cikkíró szájából. Aztán meg jött a meztelen Lucy promó a Red Alert 3 kritikában… ja, hisz annak ugye oly sok köze volt a témához, és véletlenül se a fangirl bújt elő a kontár cikkíróból. ;P

  Mondjuk a GS-t én sose néztem sokba, már 2000-ben se tetszett az újság, inkább Gurut vettem. =)

  • 2000 körül azért még tartott egy bizonyos színvonalat, és a cikkek nem tűntek az író nyomtatott maszturbálásának a témára, de egy idő után max akkor vettem, ha volt valami jó teljes játék hozzá ami érdekelt, és boltban drágább lenne (azért dobozos Gears of War-t 2000-ért venné csak megéri, az újság meg jó lesz WC papírnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben =P). Manapság viszont már olyan szinten gyomorforgatóan kommersz szar a tartalma, arról nem is beszélve mennyi új gyökér nyomoronc írogat bele, hogy már elvből sem venném meg, teljes játék ide vagy oda…

   • Akkor főleg a lap felépítése és a stílusuk nem jött be, de a mostani állapotához képest kétségtelenül jobb volt.

    Miután megszűnt a Gamer, 2 Gamestart vettem meg, pont azért, mert egyikhez volt a Postal 2 Magyarul, a másikhoz pedig a Blood Rayne, ennyi.

    Egyik haverom előfizetőjük volt, tőle kértem kölcsön vagy olvasgattam bele, de ahogy mentek előre az évek, egyre inkább éreztem úgy, hogy a színvonal fokozatosan esik, köszönhetően a sok frissen avanzsált, de tapasztalat nélküli firkásznak.

    Az első ilyen, aki nagyon megmaradt bennem, az Eskin volt, aki mint első női szerkesztő avanzsált a teambe, de azon túl, hogy szeretett mellébeszélni, csak annyit tudott felmutatni, hogy rendre előtört belőle a fangirl. Szívesen elpostáztam volna neki pár régebbi Gurut, hogy lássa, Lily anno milyen cikkeket, értékeléseket rakott össze. =)

 16. Kár, hogy a cikk már nincs meg. Elolvastam volna így utólag. 🙂

  • A lényeget kiemeltem, reagáltam rá, szóval nagyjából sejtheted, miről lehetett szó. =)

   Amúgy nem volt egy hosszú cikk, elég összecsapott, felületes kis szösszenet volt, amiről sütött, hogy az írója nem sokat, sőt szinte semmit se tudott a hentairól.

 17. Huh, erre a cikkre még anno én is írtam egy eléggé megsemmisítő véleményt, plusz a szexuálpszichológus is megkapta mailben a magáét (egy darabig leveleztem vele – ugyanolyan csökött volt a kijelentése kapcsán, mint a weeaboo-k a kedvenceik kapcsán. Ott maradt abba a téma 3-4 levélváltás után, amikor nem volt hajlandó arra a kérdésre válaszolni, hogy “Szóval ha pornót nézni egészséges és férfias, akkor miben különbözne a hentai is, mikor az is olyan filmipari termék, csak rajzolva van? Mi van a nyugati pornóképsorokkal, pornóképregényekkel, amelyekből ugyanúgy van raklapszám, mint hentai anyagból?”). Szóval nem bántam meg azt akkor sem.

  A GS-es cikkre a Konzol Magazinban lett felelet (a 2012 júniusiban van), mikor az Anime rovatban két hentai művet mutattam be a műfajjal együtt és a bevezetőben kitértem erre a cikkre is, csak nem neveztem nevén az oldalt. Elég volt, hogy értse aki tudja.

  • Már akkor is biztosra vettem, hogy se a cikk írója, se a magát szexuálpszichológusnak valló hölgy, feltehetően 1 darab hentait se néztek meg, mielőtt az a zseniális ötletük támadt, hogy erről most cikket fognak írni. Valószínűleg ránéztek pár fanservice képre, amit elsőként kidobott a google, és azok alapján gyártották le a téves elméleteiket, gagyi érveléssel.

   Még odáig se jutottak el, hogy legalább a wikipédián utánaolvassanak, esetleg azt kimásolják, mint anno egyes Mondo cikkírók.

   Igazából, most így belegondolva, valami kezdő troll bejegyzésnek, akár még el is ment volna, csak hogy ezt ők komolyan gondolták.

 18. Az újrázott bejegyzés, ezúttal megfelelő helyre:
  Ma megint belefutottam az Indexen egy érdekességbe. Mivel nem vagyok túlságosan képben ezekkel, így gondoltam, megkérdezem, hogy ti hogy látjátok ennek az írásnak a mondanivalóját?
  Íme a cikk: http://index.hu/tudomany/til/2017/02/01/miert_olyan_bizarr_a_japan_porno/

  • Szintén a megfelelő helyre újrázott válasz:

   Sok alapja van, de javában féligazságok sorozata. Mert mangában nem az Urotsukidouji volt az első hentai manga, mivel volt régebbi is, illetve Go Nagai sem fukarkodott az erotikus töltettel. Anime terén 1986-ban érkeztek az első OVA-k, velük együtt a hentaiok is, és az első néhány pont lolis volt, cenzúrázatlanul. 1988-ban kiterjesztették a filmiparra is a genitália kitakarását, és voálá, megszületett a bukkake, mert a testnedvekre ez nem vonatkozott. De a csápos dolog az nem épp a kijátszásra lett kitalálva, mert a vaginát és a behatolást így is cenzúrázni kell… Szóval ott vagy vele, ahol a part szakad.

   Plusz elég sok megerőszakolós (férfi nőt és nő férfit felállásban) lehet találni, szóval a nemi erőszakra vonatkozó rész kapásból humbug. Valamint annyira a csápos cucc sincs túl tolva, mint azt kéne és le lehet szűrni belőle. Sőt, még olyanokat is tudnék említeni, amiben megjelenik a zoofília is (vagyis a bestialitás). Illetve nincs magyarázat az incesztinátus, a monster girl témára se (bár ez félig zoofil témát súrol), a nemkeverős cuccokra, a futákra, a trap hentaira… meg még egy csomó különböző formára se… Mert a csápos pornó talán az egésznek jó, ha a 15%-át teszi ki. =)

   Kíváncsi lennék a böngésző előzményeire annak, aki írta a cikket, és mutatnék neki olyat, amitől lehet megkeresi a netkábelt, a nyakára hurkolja, és kiugrik inkább az ablakon. =D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: