Worst Anime Clichés

Kissé kezd mostanság sok lenni a listákból, de úgy érzem ezt még muszáj megosztanom veletek. =)


Orrvérzés

Sohasem tudtam mire vélni az animék azon elemét, amikor egy fiú/férfi szereplő zavarba jön például néhány csöcs láttán, és erre fel megindul az orra vére. Ez már önmagában is meglehetősen bizarr és nonszensz, de ami még rá is tesz, hogy nem egyszerű orrvérzésről van szó, hanem gyakorlatilag vérszökőkút lesz szerencsétlen orrából, olyan erővel tör elő a piros nedű. A hatás kedvéért ehhez általában még valami orrba vágás szerű fejrándulást is bevetnek, mint ha egyfajta KO hangulatot akarnának vele teremteni. Biztos van aki szerint ez vicces… én inkább csak a homlokom ráncolom tőle. =/


Powerup

Avagy nevezhetjük RPG szindrómának is. Általában minden olyan animére jellemző amiben fight van (még a magickal girlre is) de ez a klisé leginkább a shounenek alapköve. Nincs is ezzel úgy önmagában semmi baj, hogy a karakter fejlődik és egyre erősebb lesz, ám az esetek többségében igencsak nevetséges módon megy végbe a szintlépés. Gondolok itt arra, amikor az ellen már gyakorlatilag péppé verte az adott karaktert, aki 90%-ban ugye a főhős(nő) mire fel ő bepipul mert csúnyát mondtak neki, vagy megsebesítették, kiütötték azt akit szeret, és erre minden előjel nélkül bevet egy olyan új támadást, ami még erősebb, jobb, látványosabb, mint az addigiak. A támadást jobb esetben próbálta már elsütni csak nem jött össze, rosszabb esetben a semmiből jön és még előtte senki nem is látta, vagy senkinek nem sikerült. Az én gondom itt általában az, hogy ha egy karakter feléli a tartalékait, akkor miből lesz magához a szintlépéshez, illetve az új támadás bevetéséhez ereje? Hisz ezek ugye elméletileg úgy válnának elérhetővé, hogy a karakter túllép az addigi korlátain, ami ugye felemésztett erő tartalékok mellett igen érdekes, bár lehet csak én gondolkozom túl logikusan. =)


Mega csöcsök és bugyik

A DFC fanokkal ellentétben én szeretem ha egy női karakter szép, formás dekoltázzsal rendelkezik és nem a lehangoló semmi vár. Ám jelen esetben is létezik a lónak az a bizonyos másik oldala, amikor a mellek mérete és formája átlép egy egészséges határt, ami a soktól egészen a gusztustalanig terjed. Tapasztalataim alapján minél több és minél nagyobb mellű karakterekkel operál egy anime, annál sekélyesebb és lámább lesz (Freezing, Queens Blade, stb).

A pantyshotra ugyan ez jellemző, amíg betart egy egészséges határt, nincs vele gondom. Például a Sailor Moon is televolt pantyshotal, de ezek mind kidolgozottság, mind arányok, mind perspektíva tekintetében csak annyi szerephez jutottak ami muszáj volt, az embernek fel se tűnt, annyira beleolvadtak az egészbe. Egyébként ezekre a klisékre jellemző a leginkább az, hogy amelyik anime főállásban ezekkel operál, abból ha egyet látsz, mindet láttad. (Agent Aika után nekem már mind ugyanolyan.)


Moe

Egy olyan klisé, aminél nehezemre esik visszafogni magam, hogy ne tiporjak a lelkébe azoknak, akiknek ez bejön. =) Nos tehát, az ennek a klisének megfelelő karakterek általában kislányosan aranyosak és imádnivalók… lennének, ugyanis az esetek többségében a szociálisan épp ember agyára mennek, az agyon erőltetett, már-már idióta viselkedésükkel. Sokan még szexinek is tartják az ilyen lánykákat, ami… ami hát elég visszataszító, legalább is annak akinek van némi fogalma a valódi szexről. Na… csak nem sikerült korrekt véleményt alkotnom… =)


Idióta fegyverek

Egy újabb sajátságos anime klisé, amitől a falnak tudok menni. Amíg a batár nagy fegyverekhez megfelelő fizikum társul, nincs különösebb gond, ám amikor egy meglehetősen szerény testi adottságokkal rendelkező figura (bishi) kezdi el ezeket a darabokat forgatni, az valahogy enyhén szólva röhejes, inkább varázsolgasson akkor. Szintén idetartozik az is, amikor rakott szoknyás goth lolikák kezdenek 3 méteres kaszával operálni (Ookami Kakushi). Ezt pedig már csak az bírja fokozni, amikor nem csak a fegyvert forgató karakter külseje hagy maga után kívánnivalót, hanem az is ahogy a fegyvert kezeli, mint Kid a Soul Eaterben.


Agresszív idióta karakterek

Tudjátok ők azok a karakterek, akik pusztán azért léteznek, hogy folyton hülye ötleteik támadjanak, amikbe aztán belesodornak minden más szereplőt is, akik vannak olyan irreálisan ostobák, hogy minduntalan belemenjenek, és amikor már kész a baj, hagyják hogy rátegyen még egy lapáttal, csak mert a protokoll szerint ennek így kell lennie. Azt hiszem erre Haruhinál keresve sem találhatnék jobb példát, ami persze nem jelenti azt, hogy ő az egyetlen.


Idegesítő segéd karakterek

Gondolom mindenki számára ismerős az a szituáció, amikor a főhős mellett feltűnik egy vernivaló segéd, akivel csak a baj van, tenyérbe mászó a stílusa, idegesítő, csak hátráltatja a főhőst, sőt van amikor még az életét is szó szerint csak megkeseríti. Erre a legjobb példa az Anime történelem leggyűlöltebb segéd karaktere, Sailor Chibi Moon, aki az animék Scrappy Doo-ja. Nálam máig a hate lista első helyén szerepel.


Tsundere

A jégszívű keménycsajok, akik alig szólnak valamit, ellenben ha úgy hozza a helyzet bárkinek beszólnak, bárkit lecsapnak, senki nem tudja meglágyítani őket, senki se tudja legyőzni őket, folyton unottan és bambán bámulnak, mint akinek zabszem van a seggében. Általában két reakciót váltanak ki belőlem, vagy nem értem mi a francnak kellenek oda (tipp: csak hogy ilyen is legyen) vagy azt várom, hogy valaki jól pofán gyűrje őket, de úgy keményen. =)


God loli

Ha már a tsunderéknél is felcsesz a kényszerített legyőzhetetlenség, akkor a lolikáknál még inkább. Alapból röhejesnek tartom ezt a lelketlen de iszonyat erős, brutál kislány klisét, legyen az pink, gothos, vámpír, vagy akármi, de akit muszáj kiemelnem, az Lucy. Nála ugyanis még arra se vették a fáradságot, hogy különösebben meganimálják, hogy szedi szét az ellent, egyszerűen csak megy előre meztelenül, pattognak le róla a golyók és közben darabokra hullnak a bamba kommandósok, meg ömlik a vér.


Hárem/fordított hárem

Alapvetően ez a műfaj eléggé felszínes és hatásvadász, mindig ugyanarról szól, vagy 1 srácra hajt rá 3-5 lány (hárem) vagy 1 lányra 3-5 fiú (fordított hárem) ami persze kiváló táptalaj a legkülönfélébb alternatív párosításokhoz akár fajra, nemre, korra való tekintet nélkül. Ehhez persze nélkülözhetetlen egy jó nagy adag fanservice is, hiszen egyszerűbb fétiseknek és sztereotipiáknak megfeleltetni egy-egy karaktert, mint hogy a személyiségét érdekessé, megragadóvá tegyük. Félreértés azonban ne essék, nem arról van szó hogy akár egy shounen, akár egy shoujo, vagy akár egy magickal girl ne használna hasonló eszközöket a siker érdekében. Ám mégis a háremek/fordított háremek esetében valahogy mint ha jóval kevésbé sikerülne pluszt nyújtani. A shounennél ott az akció, a shoujonál az érzelmek, a magickal girlnél meg ha más nem a cukormáz, de itt ilyesmi nem nagyon van. Ezért lenne fontos a körítés, egy kicsit részletesebb háttér, illetve a karakterek jellemének legalább optimális szintű kidolgozása, amire sajnos az esetek többségében nem veszik a fáradtságot.


Kártyás Merchandising

“Az én kártyám sokkal jobb mint a tiéd, az én szörnyem sokkal erősebb mint a tiéd”… azt hiszem ezzel sikeresen össze is foglalhatjuk a stílus vezérelvét, ami nem lenne baj, de valahogy mindig képtelenek elfedni a nyilvánvalót, hogy az egész anime és annak összes epizódja csak egy reklám, hogy megvedd a kártyákat jó drága pénzért. Olyanokba pedig már bele sem megyek, hogy a 10 emelet magas random sárkányok, gólemek, robotok, szörnyek miért hallgatnak tizenéves gyerekekre, és a felnőttek miért ignorálják hogy a gyerekeik ezeket használva küzdenek egymással. =)


Love Polygon

Azt hiszem általában ez az amivel a sírba lehet kergetni. Még egy háremben viszonylag egyértelmű a felállás, addig itt a következő a helyzet: A szereti B-t, B szereti C-t, C szereti D-t, D-nek meg A kéne, E pedig a ballaszt, aki vagy több vasat tart a tűzben, vagy valamilyen egyéb funkciót tölt be. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, hiszen azt is le kell osztani, hogy ki-kit utál, ki-kit nem vesz észre, és ki-kire tekint csak barátként. A problémám ezzel az, hogy általában megmarad egy szappanopera szintjén, túl sok műsoridőt kap, és nem halad tőle rendesen a stroy, vagy rosszabb esetben nem is szól másról az anime.

Reklámok

37 hozzászólás to “Worst Anime Clichés”

 1. Nem rossz, nem rossz téma, sőt, abszolút tetszik. Ez minden ami így hirtelen kijött, vagy lenne még más is? Tudnám olvasgatni még egy darabig az effajta fejtegetéseket 😀

 2. Yuriko-chan Says:

  Egyszer én is annyira szívesen látnám azt, hogy egy tsunderét felpofoznak. Az orrvérzés pedig animékben/mangákban valami miatt a szexuális izgalom jele, de nem tudom, mi lehet az összefüggés.

  • Lelki szemeimmel én is sokszor elképzeltem már, például a Toradora láttán, hogy miközben az aktuális tsundere játssza a dominát, hirtelen megjelenik egy tökös legény, aki úgy erőnek erejével bevág neki egyet. =)

   Szexuális izgalom a férfiaknál nem az orrban szokott végződni, szerintem csak nem mernek sátrat rajzolni egy-egy legénynek. =D

 3. Én csak a vérnyomás hirtelen való, nagy szintű emelkedésére tudok gondolni, ami aztán az orrban leledző hajszálerek elpattanásával párosul. Ami viszont ahogy én tudom, be is van bizonyítva hogy nem igazán fordul elő. Amúgy meg igen, dettó csipázom amikor a főszereplőnek van töke hozzá, hogy visszaugasson/helyre tegye az esetleges tsundere karaktert. Hja, amúgy nem furcsa, hogy férfiban ezekkel az archetípusokkal nem igen találkozunk, vagy épp nincsenek eléggé kiemelve?:)
  A powerup-levelup dolgot meg sok helyen szimplán csak úgy hívják, hogy “asspull” 😀

 4. Tsundere-verés már csak azért se fordulna elő animuban, mivel a japáni női akvitisták nem néznék jó szemmel, ahogy a soros vágódeszka-mellkasú, Rie Kugumiya által megszólaltatott lányka hirtelen szembe találná magát egy ökölben végződő csontos testrész megérdemelt becsapódásával. Főleg ha jön a tény, miszerint ha ez a karaktertípus megütni találja a lábtörlőjét, az esetek túlnyomó részében még csak arra se lenne vér a pucájában a szerencsétlenjének, hogy egy “asszony, vissza a konyhába” jellegű felcsattanást váltson ki, nemhogy fizikálisan konrázzon. Ezzel kapcsolatban elég olcsó plot-device, hogy ha a lábtörlő valahogy mégis vissza mer szólni, annak olyan ereje van mintha a DBZ-ben valaki power-uppolna: a világ sokkban van, az időjárásban vihart generál, a tsunde meg olyan fejet vág, mint akinek a kutyáját lőtték le, és természetesen fel sem fogja, hogy éppenséggel a saját hibájáról van szó.

 5. Azt hiszem összefoglaltad a lényeget a tsunderék “legyőzhetetlenségével” kapcsolatban. =) Egyébként a női aktivisták verhetik magukat, Ázsia még mindig nem Nyugat, és a tsunderék sikere is főleg abban rejlik, hogy némelyik (ergo sok) otaku azt hiszi, hogy ami az animében senkinek se sikerült, az neki menne, vagyis megszelídítené, meglágyítaná az elérhetetlen goddesst.

 6. Hali!
  Mindent meg lehet igényesen és igénytelenül csinálni. De mivel a klisék pont attól klisék, hogy mindenbe beledobálják gondolkodás nélkül, ergo ritkán sikerülnek igényesre.

  Az orvérzés szerintem nagyon poén, a kedvencem a Dragonball-ban a Yamcha vs. Láthatatlan ember összecsapás közbeni. Krilin rulz!

  Bár az viszont kicsit túlzás, hogy a One Piece-ben Sanji éppen az orrvérzések miatti vérveszteség miatt került halál közeli állapotba. -_-°

 7. Én is tudom miért klisé a klisé, ez egy szubjektív lista azokról amik engem zavarnak. =)

  A felsoroltakból az orrvérzés zavar legkevésbé, bár ettől még szerintem nem vicces, sőt mondhatni eléggé nonszensz.

  Krilin? Jaj a kis kojak képű… bírom én is. =D One Piece meg poén, az egyik legkomolytalanabb shounen, jó értelemben véve. =)

 8. Argus Solotov Says:

  Én még beraktam volna az “izzadságcseppeket”, nameg hogy majdnem minden animében becsukott szemmel tudnak csak vigyorogni =P.
  Amúgy jerj MSN-re Peter, ha van időd, rég beszéltünk már egy jót.

 9. Az izzadságcseppek engem nem zavarnak, az még úgy jópofa is. A becsukott szem szerintem azért lenne, hogy erre hasonlítsanak: ^_^ vagy ahogy az otakuk nevezik kawaii póz/fej. Ami már bizarrabb kicsit, azaz óriásira tátott fogatlan száj. =D

 10. Agresszív pukkancs loli-tsunderek esetében jogos is a felháborodás, hogy mire veri magát a csaj? De mi a helyzet a “cool beauty”, úrilányos tsunderékkel, akik max szóban bírálják a srácot és nem omolnak már a második epizódban a nyakába? 🙂 Pl Fate/stay night Tohsaka Rin-je vagy a School Rumble Sawachika Eri-je.
  Szerintem az utóbbi karaktertípus sokkal elfogadhatóbb, mint a sok nagymellű borjú vagy pukkancs loli, amik mindenhol előfordulnak

  A Queen’s Blade-ben pedig igenis szép számmal akadnak formás anime-lányok is (Airi, Alleyne, Nanael), nem csak a csecsbazárokat kell nézni benne 😛

 11. Nyilván rugalmasabb állok azért hozzá, akár a csöcsös csajokról vagy tsunderékről van szó, szóval nem mind automatice hate listás nálam, viszont a tipikus, sekélyes átlagot (ergo a többséget) nem bírom.

  Queens Blade nálam failed kategória, sorry (és nem csak a tejcsárda miatt). =)

  • Queens Blade az nálam is felejtős kategória. 😀
   Az AikA-n legalább lehet röhögni, asszem te írtad anno a cikkemhez, hogy classic shit, na, ezzel mindent össze is foglaltál. 😀 Kíváncsi vagyok mit hoznak még ki a szériából, mert Aika ügynök létező összes életkorát ellőtték már, kivéve a nyugdíjas vénasszonyt. Azt meg szerintem a japánok se vállalnák el. 😀
   A mega-csöcs klisé után az orrvérzés idegesít a legjobban, és a felesleges/erőltetett/sok fanservice, a többi vagy hidegen hagy, vagy nem is vágom, nem láttam annyi animét, amiben ezek előfordulnak. 😀
   A klisékből meg kihagytad az:
   – egy helyben állva méregetik egymást a karakterek és tápolnak
   – minden ütésnél/támadásnál a technika nevének beüvöltése (ettől szintén agyfaszt kapok)
   – az amúgy egy perces harc fél órára való nyújtása az előbbiek, és random pofázások segítségével

   • Shounen sajátosságok ezek is, de a legdurvább az, amit a Narutoban csinálnak, amikor egymás pofájába rágják ki-mit és miért csinált, vagy épp mit és miért rontott el. Sőt még harc közben arra is jut idő, hogy 10 percig flashbackeljenek.

 12. Az orrvérzés sztem vicces az animékben. ^^
  Chibiusa ááááhhhhhh mennyire utáltam az egész Sm alatt!
  Kártyásokat se szeretem.

 13. Szerintem nem nagyon van olyan azok között, akik látták az SM-et, aki ne lenne valamilyen szinten rossz véleménnyel Chibi Moon-ról. Eddig szinte bárkit kérdeztem, mindenki csak rosszat mondott róla. =)

  • Ha már Chibi Usánál tartunk, ha tervezel további quality fail sorozatot, akkor ennek a HIVATALOS képnek ott a helye:

   egy hivatalos poszterből kivágott kép…

 14. A moé csak Travis Touchdown szájából hangzik jól. :Đ

 15. Az se rossz, de azért a Doom-os Anime Girl Massacre, vagy a Mugen féle loli/moe irtás, verés is kellemes. Ejj ha a Prototypeba le lehetne cserélni a skineket olyan karikra mint Konata, Haruhi, Miku, az egész K-On csapat és még sorolhatnám… egy napig fel se állnék a gép elől. =D Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy robogok előre az M1 Abramsel és padlóig nyomott gázzal gázolok át a lolikán, aki ütközés előtt még elsüt egy ilyet: “But i love you!” XD De ugyan ez hasonlóan epic lenne az után is, hogy Lucyt deréknál kettécsapom a pengekarommal. XD

  Hmmm… lehet ennek hatására fel is teszem újra a Prototypeot, régen zúztam már egy jót, GTA azóta elbújhat. =P

 16. Vagy ha nem lenne keret a szükséges eszközök beszerzésére, még mindig ott a jó öreg face to face kezelési módszer. 🙂

  Mondjuk így.

 17. Ez egész zsír… =D

 18. yusuke12 Says:

  Én azért csipázom ezeket meg ha ezeket ki is vennénk az animékböl csak egy sivár normál életet kapnánk. 😀

 19. Van benne igazság, viszont sokszor így se kapunk többet, mint egy sivár, untig hantolt, üres kliséhalmot, ami ki van lőve egy bizonyos rétegnek, akiknek már attól jó egy anime, mert egy moe a nyakába húzza a bugyiját minden 3. jelenetben.

  Lehet, sőt kell is alkalmazni kliséket, már csak azért is, hogy kategorizálni tudjuk az adott művet, a lényeg az, hogy mi van, vagy hogy egyáltalán van e valami ezek mögött. A baj az, hogy sokszor sajnos semmi sincs.

  Egyébként a kliséket is kell tudni használni, ahhoz is kell egyfajta tehetség, hogy olyan formában és adagokban szállítsák a nézőnek, hogy az hozzátegyen, ne pedig elvegyen az élményből. Sajnos sokszor ez se úgy megy, ahogy kéne.

 20. Palacsintaxx Says:

  egyébként találtam megoldást az orrvérzés mikéntjére illetve, hogy mit jelképez. Ugye a többi alapvetően értelmezhető mindenki számára, pedofilia, perverzség szexre épülő poénok sokasága stb… egyértelműen mindent meglehet magyarázni, na de az orrvérzés kicsit bonyolultabb művelet:P Szimbolikus az egész. Ugye japánokhoz híven ez is a szexhez köthető. Na már most amint a férfi szereplőnk meglátja a nagy melleket, kispriccel az orrából a vér, magyarul ezzel magömlést szimbolizálnak, mert ugye mindenki tudja hogy a japán férfiak többsége faszfej , így a srác feje aki a képen látható jelképezi a faszt a vér meg a másik szükséges terméket ennyi 😀

 21. Mondjuk én kevés hárem anime-t láttam (és a Rosario még nem került nálam terítékre), de ami nálam a legalja volt ezen a téren, az a Sister Princess.
  http://boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2016/08/hughorda.html

  • Jó hát ez egy tipikus Zexcs anime, ennek elég ránézni a borítójára, hogy borítékolni lehessen az 5 pont alatti értékelést. =)

   Ha jó hárem animét akarsz látni, akkor ott van pl. a Tenchi Muyo!, a Saber Marionette, esetleg még a Love Hina.

   • A Love Hina-t többen ajánlották. Lehet, hogy egyszer végigfutok rajta.

    Állítólag a Rosario is egészen nézhető.

   • cheatergs Says:

    Love Hinát én messze kerülném, ha tudtam volna, hogy milyen. Ha igaz, h tényleg az 1ik első hárem, akk pláne vesznie kéne.

    Nem emléxem, h jó háremmel találkoztam volna, még ha egynémely cuccban v stúdióban meg is lenne/lett volna a lehetőség.

   • “Love Hinát én messze kerülném”

    Mik vele a problémáid?

   • A Rosariot azt felejtsd el, sajnos egy baromi rossz manga adaptáció. Lényegében csak a storyt hagyták ki belőle, így hiába lett volna az egésznek egy amúgy érdekes körítése, ha azzal nem kezdtek érdemben semmit. Helyette tízszeresére növelték a fanservicet, ráadásul még az se volt valami nagy eresztés, lévén bugyi alá sose mentek, így inkább a fanservice mennyiségével, mintsem annak minőségével operáltak.

    Már az első évad is csak jó pár üveg sör társaságában volt fogyasztható, a második viszont még úgy se. Pláne, hogy azt eredetileg szét cenzúrázták a francba, mert akkor jött be az a hülye ban törvény.

   • Az animeaddict-os ajánló szerzője pozitívan értékeli a bugyikat. 😀

    “Garantáltan nem lesz hiány bugyikban.^^” (Hanonsan)

    Azt hiszem, erre mondja Puzsér: csak sör és unikum legyen! 😛

   • cheatergs Says:

    “Mik vele a problémáid?”

    Wot-ot mellőzve uaz, mint akármelyik másik háremmel.
    MC egy nulla, csajok idegesítők, jellemfejlődés nincs, sztori nincs, jópofa szöveg nincs, rajzok és animáció nem szépek.

    Ami külön bajom a címmel, h egyik alapítóként kivette a részét a színvonaltalanság elterjesztéséből.

   • Jó hát az AA-n ne csodálkozz, ott minden szart az egekig emelnek. Az az oldal, mióta lelőtték a feliratokat, max arra jó, hogy röhögni járj oda. Ha info kell egy animéről, vagy ajánlók, akkor használd inkább a MAL-t (My Anime List).

    Amúgy nem szeretem az unikumot. =)

   • A Saber Marionette viszont felkeltette az érdeklődésemet. 🙂 Lehet, hogy valamikor sort kerítek rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: