Terminator Salvation

Ez a TPS eddig teljesen kimaradt az életemből, és mint Terminator fant, meglehetősen lázba hozott a létezésének híre. Bár már előre szóltak, hogy messze nem lesz tökéletes, és a pontozásokat, youtube videókat látva kezdtem kicsit szkeptikus lenni, de végül úgy döntöttem nekiülök és kipróbálom.

Kezdeném a történettel, ami arról szól, hogy John Connor bőrébe bújva kell egy meglehetősen elfuserált és valljuk be, eléggé klisésnek nevezhető mentőakciót végrehajtanunk, mert mi ugye annyira  jófiúk vagyunk, hogy még a cyborg apokalipszis kellős közepén is kockára teszünk mindent néhány bajbajutott túlélőért, mert “kell egy hős”.

A Játék amúgy egy tipikus 4. generációs konzol TPS-ek sorát képviseli, aminek legalább a portja jól sikerült. Ám kevésbé mondható el ez a játékmenetről, ami sajnos full lineáris, és egy-egy harctér között illetve után állandóan jönnek a bejátszások, hogy ettől is filmszerűbb legyen az egész.

Na már most biztos én bennem van a hiba, de mint Doomon és Duke 3D-n nevelkedett gyermek, rohadtul nem vonzz ez az egész “tegyük filmessé a játékokat” dolog, már a CoD 2 óta kimondhatatlanul ellene vagyok ennek. Kicsi a terep, a látótávolság alacsony, bár a környezet és társaink legalább hozzák a terminátoros hangulatot.

Mit sem ér azonban ez, hisz az egész gameplay agyon van scriptelve, abszolút semmi dinamika nincs benne, minden meg van rendezve, és mindennek mindig pont ugyan úgy kell történnie. Társaink halhatatlanok, csak akkor halnak meg, amikor a kill script feltétel = true. Ez pedig akkor válik igazán viccessé, amikor leölünk minden mikrobit a környéken, ennek ellenére 2-3 másodperces késéssel a semmiből jön egy lövés, ami megöli az aktuális karaktert, hogy ettől is “drámaiabb” legyen az egész. Apropó drámaiság, kedvencem az a jelenet, amikor simán leléphetnénk a helivel, de nem, hisz nekünk játszani kell a hőst, ezért a város másik végében lévő túlélők fontosabbak, és az utolsó pillanatban a kötelező maca is inkább velünk tart, majd amikor a többiek elrepülnek, lelövi őket az über kemény Harvester, mint ha így akarnának értelmet adni Connor hősködésének, hogy “helyes döntést hozott”. =/ De hé, várjunk csak… Harvester? Honnan is ismerős ez nekem… ja igen, Q4. Egyébként ha már filmkliséknél járunk, lesz kötelező néger is, aki hősünkkel tart csak úgy, mert “inkább meghal mellettünk” (ezt amúgy ő maga mondja).

Játékmenetre visszatérve, a játék nagyban épít a mostanság oly népszerű fedezékes rendszerre, ami jól működik, meg tényleg ad a hangulathoz, de sokszor praktikusabb a jó öreg meglátlak és szétlőlek módszer.

A játék végig fogja a játékos kezét (naná, nehogy már gondolkodni is kelljen) így például szépen kivilágítja nekünk a sebezhető részeket.

Fegyverek terén nincs nagy választék, klasszikus az arzenál, a semmire sem jó M16-tól egészen az RPG-ig. Ellenségek terén lehangolóan kevés cyborgal találjuk majd magunkat szembe, a bugyuta repkedő szondák, és a tőlük egy fokkal okosabb pókdroidok nem sok kihívást jelentenek egy gyakorlott FPS játékosnak, a T600-asok viszont már jobban helytállnak magukért, bár inkább csak kezdetben veszélyesek. A játék elején még csak menekülni tudunk előlük, mivel a M16 még arra se jó, hogy megkarcoljuk vele, a Shotgun meg csak lelassítja. Amúgy őket kifejezetten jól megcsinálták, hozzák a filmekben látott színvonalat…

Lesznek persze járműves részek is, bár ezek is elég rövidre sikerültek, és van bennük jó adag átgondolatlanság is…

Oké, eddig jól néz ki, csak hogy nem értem, elsőnek miért a hajtóművet kell szétszedni, abból is miért csak az egyiket, aztán a szenzorokat, és végül a plazmaágyúkat? Ezt hideg logika szerint pont fordítva kéne ugyebár, és ha már szétlőjük a jó öreg browningal ezt a hajót, akkor végül miért úgy szedjük le, hogy nekiugratunk? Nem hülyeség ez egy kicsit?

Itt is főleg maga az ütközés néz ki érdekesen, pláne hogy a lerobbantott ágyúk és szenzorok valahogy visszakerülnek a hajóra.

Mit is mondhatnék a játékról? 3-4 óra alatt kijátszható félkész Terminator adaptáció, aminek a végén még egy tisztességes főellenséget se kapunk. 5/10

Reklámok

10 hozzászólás to “Terminator Salvation”

 1. Argus Solotov Says:

  De legalább a borítókép zsírul néz ki =P.

  • A borítóra, grafikára nekem sincs panaszom, kár hogy a lényeg féllábúra sikeredett. =(

   Valahogy a Terminátoros FPS/TPS-eket valami átok sújtja szerintem, emlékszem amikor megmutatták az első képeket a T3 War of the Machinesról… alig vártam, hogy megjelenjen, és erre mit kaptunk? Egy Battlefield klónt, szarabb AIval, mint az 1.0-ás BF1942. Pedig eredetileg úgy volt, hogy lesz single kampány, Swarcit irányítjuk majd, és a játék első felében a lázadókat öljük, mígnem összefutunk magával Conorral, akit ugyan leverünk, de valahogy fordul a kocka és az utolsó pillanatban mégis ő győz, aztán átprogramoznak és a játék második felében a gépek ellen küzdünk majd.

 2. Bazzz. Pont most próbáltuk ki a T3: Redemption PS2 verzióját, úgy fél órája. : D Ennél mondjuk milliószor jobb is.

 3. Tesóm nyomta én csak néztem. : D De úgy ránézésre elég jó, 7/10-et simán. Swarzival mész, lősz, TPS, bunyózol, dobálod a csupasz robotokat, megfejeled őket. Járművekkel száguldozol stb. Nagyjából a film eseményeit követi de kiegészítették egy csomó mindennel. Pl az elején a jövőben kell fightolni és később mész csak a múltba.

  Legjobb benne a főszereplőnek a törésmodellje.

 4. De ez a rész meg pont PC-re nincs. PS2, GC, XBOX.

 5. Ja azt látom, na nem baj, majd megtárgyalom egyik haverral, hogy tegyünk vele egy próbát valamikor. =)

 6. Nem játszottam ezzel de megis győztél róla h nem hagytam ki semmitse. 😀

 7. Hát nem, ha nagy T fan vagy egyszer kipörgetheted, de annyi elég is belőle bőven.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: