Nyár, Zene, Egyebek =)

Rövid beszámoló, vegyesen…

Nos úgy néz ki, hogy a nyár lassan de biztosan a végéhez közeledik, ám az időjárás változékonysága miatt, hogy hol 35°van, hol meg csak 20° úgy döntöttünk, az eredetileg 4 naposra tervezett kiruccanásunkat 3 napban maximalizáljuk, mert ha szar lesz az idő, vízpartos helyen nem sok mindent lehet csinálni.

A helyzet sajnos nem ismeretlen a számunkra (sem), pár éve jártunk már így, és épp ezért szeretnénk ezt elkerülni. Úgy terveztük, ha pocsék lesz az idő az első két nap, akkor harmadik nap már nem kockáztatunk, jövünk haza reggel, ha jó lesz, akkor maradunk, és csak késő délután indulunk haza. Kissé csalódott vagyok ez miatt, de hát ez a nyár már ilyen lett, ám a beígért beszámoló mindenképp jönni fog majd (már ha érdekel valakit).

Gamek terén nem sok minden van most terítéken, kedvem se nagyon van mostanában játszogatni. Helyette inkább eljárogatok ide-oda, elnézek olyan helyekre ahol már rég nem jártam, esetleg beülünk biliárdozni, vagy fagylaltozni. Hívtak amúgy haver-haverján keresztül Sziget fesztiválra, láttam is az ürgét aki már akkor elkezdett gyúrni a fesztiválra, lelkileg már ott is volt, ám erre sajnos az én ládám kincse nem elég, szóval ahogy eddig úgy most is kihagyom inkább.

Apropó ha már feljött a sziget, téma volt köztünk a zene, ami egy másik apropó kapcsán jött elő. Történt ugyanis hogy egyik nap kapcsolgattam a TV-t és megakadt a szemem illetve a fülem egy zeneszámon, amit egyszerűen nem tudtam mire vélni. Szóval hallgattam én már sok féle-fajta zenét de ennek a zenének a szövege valahogy kicsapta nálam aznap a biztosítékot, mert nem vicc, minden második mondat az volt, hogy “vágjál lyukat a kádba” amivel kapcsolatban mindig ugyan az a kérdés merült fel bennem: “minek?”. Most komolyan, nem tudom bennem van e a hiba és én látom e a dolgokat rosszul, de ez már tényleg a fantáziátlanságnak a netovábbja. Szóval oké, kell egy refrén, meg régen is voltak olyan zenék, amiknek se a szövege, se a hangszerelése nem volt túlbonyolítva, de legalább egy minimális értelme vagy körítése még azoknak is volt.

Beszéltünk a rapről is, amiről annyit kell tudni, hogy mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez a műfaj itt nálunk nem létezik, illetve ami van az borravalónak is kevés. Emlékszem anno még általánosban nagyon megtetszett Sub Bass Monster egy-két száma a kultikussá vált Félre az útból lemezéről, ami egyébként a mai napig meg is van. Utána azonban valami történt és az ilyen Dopeman, Majkapapa szerű képződmények hallatán végleg elvesztettem az érdeklődésem ezzel a műfajjal szemben. Eleve röhejnek tartom a “nyóckerbűl gyüttem ám a gettóbúl! ” szerű rapper ivadékokat, mert hogy a 8. kerület, bármennyire is nem tetszik a Pestieknek, nem gettó. Ha idejönne egy fekete Brooklynból, Bronxból, vagy Queensből, és azt mondanák neki, hogy “na látod e ez itt a Magyar gettó” minden valószínűség szerint a térdét csapkodná a nevetéstől, de legalább is minden bizonnyal el mosolyodna, és annyit mondana “testvér… ez nem gettó, ez egy jó környék”.

Másik ami témába jött a popzene, amit én sose néztem sokba, főleg azért, mert ami nálunk van, az rosszabb mint a hazai rap. Egyszerűen évtizedek óta nem tudnak elszakadni ettől a “arról nyekergek, hogy átbaszott a nőm, de ha kimegyek a teraszra és belenézek a napba az milyen szép” stílustól, ami számomra úgy ahogy van, értékelhetetlen, pláne mint zene.

Végül téma lett a punkzene is, ami be kell hogy valljam, mondhatni a fiatalságom egy részét, vagy inkább egy rövidebb korszakát tette ki anno. Erről még (ha jól tudom) sose írtam a blogon, pedig bizony volt egy időszak, amikor mi voltunk a “pár szemét punk” a környéken. =D Ahogy lenni szokott, az egész egy Fürgerókalábak albummal kezdődött még általános iskola 8. osztályban, aztán jött a Rózsaszín Pitbull, majd a külföldi nagyok, olyanok mint a The Exploited, Bad Religion, Anti-Flag, Ramones, Sex Pistols, és még sorolhatnám tovább. Természetesen lett bőrkabátom, bakancsom, mert hát ez volt a menő. Mielőtt azonban valaki rosszra gondolna nem, nem vallottam kommunista elveket, nem fetrengtem hányásban, fürödtem, és taréjom se volt, kivéve egyszer egy házibulin, amikor rávettek, hogy csináljam meg poénból. Zselém persze nem volt, maradt hát a folyékony szappan, le is lett aztán fényképezve, meg is van, de nem, nincs az a pénz amiért közzétenném. =D

Idővel aztán ez is elmúlt szépen lassan, kinőtte az ember, sőt ha azt nézem nem is tartott olyan sokáig, mert tizedikre elhagytam, mármint úgy értve, hogy elkezdtem vegyesen zenéket hallgatni, a bakancs maradt télre, a bőrkabát meg ősztől tavaszig. Azóta el is gondolkodtam rajta néha, miért is vettem én fel anno a stílust (legalább is részben) és arra jöttem rá, hogy elsősorban azért, mert jó volt bulizni és szabadnak lenni, megszabadulni a kötöttségektől. Egyszerűen arról volt szó, hogy az ember megszokta a minden pénteken megyünk és iszunk ha esik, ha fúj  protokollt, ami néhány hétig, hónapig elment, csak aztán rájöttem hogy egyrészt az alkoholt lehet ám nem babaszásig is fogyasztani, illetve a mérsékelt pénzköltés jót tesz hosszútávon a pénztárcámnak is. =)

Politikáról szokás szerint csak röviden témáztunk, a Norvég ámokfutóról szó se esett, mert annyira untuk. A Londoni eseményekről meg ugyan az volt a véleményünk… lám, ilyenkor nyal vissza a multikulti fagyi:

Illetve amin még átfutottunk az a Hári Pödő nevezetű tele regény, amit a fanjai ugyan “high fantasynak” neveznek, de nálam kábé az Alice csodaországban szintjén mozog, pláne amilyen összelopott és random.

Nos ennyit lett volna. =)

Reklámok

21 hozzászólás to “Nyár, Zene, Egyebek =)”

 1. Ki az, aki a Harry Potter-t high fantasynak hívja O_o? High fantasy a Forgotten Realms, a MAGUS, a Káosz, a Warhammer fantasy, stb…

 2. Hidd el, sokak szerint a HP egy komoly story, és jobb mint a LotR, ezt már nem egy fantól hallottam, köztük haverom hugatól is, aki amúgy egyszer elmondta nekem a könyvek alapján a storyt úgy dióhéjban, de engem valahogy az se győzött meg.

  A filmek abszolút nem tudtak lekötni, amikor kitört ez a nagy HP mánia, haverokkal kivettük az első filmet még a videotékából, és konstatáltuk, hogy ez bizony szar. A 2.at sulival közösen kellett megnézni még 8.ban, nem akartam elhinni, de igaza lett a fanoknak és a kritikusoknak, mert tényleg “felülmúlta” az elsőt, konkrétan még bénább lett az egész.

  Szvsz a Harry Potter azoknak a kis preteen nerdöknek jó, akik ezen keresztül lépnek be a könyvek világába. A baj ott kezdődik, amikor ott le is ragadnak.

 3. Ezen meglepődtem. XD A punkos dolog nálunk is befigyelt hetedik, nyolcadikban. De nekem is elég hamar sikerült kijönnöm belőle (1,5 év) de volt aki tovább vitte az “eszmét”. : ) Amúgy nem alapfeltétel a punknál, hogy komcsi legyen (persze olyan is van) inkább csak annyi, hogy az aktuális rendszer ellen lázadjanak, mindegy milyen az. Meg persze olyanok is akadtak akik azt se tudták micsinálnak vagy hol vannak. Emlékszem olyanra aki egyik nap punk volt, másnap rokker aztán miután ez a két réteg meg akarta verni úgy döntött, hogy rappes lesz.
  Külföldiek közül nálunk Exploited mellett Dead Kenedys vagy Minor Threat ment. Hazaiból a süsübaszó Pitbullt nem szerettem, minden más jöhetett.
  BTW azt a képet kár, hogy nem tetted ki.

  • Azt tudom, hogy a punkokon belül is vannak eltérő irányzatok, illetve az is igaz, hogy van aki sose nől ki belőle, ismerek olyat nem is egyet, aki még mindig ugyan úgy követi a stílust, ugyan úgy vallja az “eszmét” csak azóta öregebb lett vagy 8 évvel. =)

   Divatembereket sajnos én is ismerek, a legrosszabbat szerencsére csak ismerősön keresztül, látásból, de amúgy fenn volt egyszer a napiszaron is a gyerek. Ő volt rapper, rocker, punk, hungarista, skinhead, megint punk, alteros, emo, scene pont ebben a sorrendben. Amikor emo volt, pont volt “szerencsém” látni, azt se tudtam hova forduljak, hogy ne lássa, hogy röhögök.

   Dead Kennedys az is jó volt, hazaiból a Hétköznapi Csalódásokat nem szeretem, az már túlságosan elment a skinhead gyűlölet felé.

 4. A rapet nem szeretem, Popzene pont olyan ahogy mondod, szal marad a rock. ^^
  Akartam kérdezni Peti, most te milyen zenéket hallgatsz?
  Harry Potter hát én amikor divatba jött, kíváncsiságból megvettem az első kötetet mert bnőim mondták h milyen jó és olvassam el, biztos magával ragad majd engem is. Becsülettel végig is olvastam az egész könyvet röpke 3 nap alatt, de nem jöttem rá azóta se mi olyan jó benne, tök átlagos.
  Filmekből láttam mindet az utolsó rész második felét kivéve, egyszer meg lehet nézni őket, legalább elmondhatom h láttam. ^^

 5. Mindenfélét vegyesen, elsősorban Rock, Metál irányzatból, de a rágógumi Pop és a mulatós zene kivételével jöhet bármi, ami igényes. =)

 6. Intim Torna Illegál is azt a trendet követi, hogy valami deep szöveget akarnak, de nem nagyon jön össze, és ami kijön, az hülyén hangzik.
  Magyar rap? Hát, ja. Dead as shit ahogy AVGN mondaná. SBM-et szerettem régebben, de ő is lekoppant. Egyedül a Punnany Massif, akik valóban igényesen tolják, őket tudom ajánlani, remek szövegeik vannak, élőben meg nagyzenekarral tolják!
  Punk zene titokban mindig is a szívem csücske volt, remekül bízonyítja, hogy nem kell bonyolultnak lenni egy zenének, hogy jó legyen. Nekem a ’70-es évek végén megjelent amcsi szcéna jön be a leginkább: The Dead Kennedys, Black Flag, The Suicide Commandos, Death, stb. Azért a képét felajánlom az egyik vesémet! 😀

 7. Na akkor már azt is tudom kik adják elő azokat a “nagyon értelmes” zeneszámokat. Szóval érted, ha csak a Fürgerókalábakból indulok ki, akikre anno rákattantunk, mint a diszkósok a Supa Dupa Fly-ra, akkor azt mondom, nekik se voltak túlbonyolítva az “Elvisz a rendőr” szerű zeneszámaik, de mégis, legalább valami értelme volt.

  Subb Bass igen, amilyen nagy siker volt anno, olyan hamar le is csengett, és nem tudott visszatérni, bezzeg Dopeman meg az ilyen szarok még mindig nyomják “a tutit”.

  Black Flagből csak 1-2 zeneszámot hallottam, de azok egész jók voltak.

 8. Rock, metál, jó is az. 🙂

  Harry Potter mint fantasy… Na ez a kemény nem a fasz. Összelopkodott történet ez is, de ettől függetlenül én szeretem, de mint egyszerű szórakoztató olvasmányt. A filmek irdatlan szarok, csak azért néztem meg őket, hogy tudjak egy jót anyázni.

  Ha már fantasy akkor a Gyűrűk Ura is egy nagy lófasz a Trónok harcához képest. 🙂

  • Azzal ugyan egyetértek, hogy a Trónok Harca (egész pontosan Song of Ice and Fire könyvek) sokkal zsírabb a Gyűrűk Urához képest, de valljuk be, Gyűrűk Ura nélkül Trónok Harca se lenne, legalábbis a mai formájában biztos nem =P.

 9. HP nekem már az elejétől fogva unszimpatikus volt, kezdve azzal, hogy nem tudtam a főhőssel azonosulni, mert szerencsére sose voltam egy letargikus nerd, akit mindenki baszogat. =)

  Voldi meg az egyik legbénább setét nagyúr kópia.

 10. 8. kerületi lakosként sajnos azt kell mondjam, hogy nincs igazad, van ám itt olyan környék ahová sötétedés után egy táskányi pénzért sem mennék be.
  Egyébként vicces, hogy Bronx-al és Brooklyn-al veted össze, mert az utóbbi években egyre több ám a nagyon erősen pigmentált egyed a környéken, sőt, a Blaha Lujza teret és környékét konkrétan a ‘fekete sereg’ uralja, ami elég aggasztó + nemrég jártam iskola időben a régi ált. sulimnál, ahová régen is jártak ugyan sukár gyerekek, de most úgy néz ki a környék mint egy rossz bordélyház értsd az iskola előtti korlátoknál kibukott és agyonsminkelt, párducmintás leggingben feszítő cigarettázó jánykák álltak szép számmal.
  HP mint egyszerű gyerekmese elmegy, de annál nem sokkal több, ráadásul sok logikai bukfenc is van a sztoriban, de ebbe most ne menjünk bele, btw Dinkynél a pont Trónok harca EPIC, Gyűrűk Ura elbújhat a sarokba! (=

 11. Tudom, hogy a nyóckerben is vannak durva helyek, és történnek durva dolgok, ezt nem is tagadtam. A Blahát meg főleg nem kell bemutatni, jártam már ott, na meg ugye ott tanyázott a hírhedté vált “Mr. Rettegés” avagy a Blaha Maugli is.

  Ugyanakkor ne hasonlítgassuk már a helyet például a Harlemhez, ahol már a 20-as évektől kezdve megy a balhé keményen, mert hogy sok rapper ivadék akik kiesnek a “Magyar gettóból” kábé így állítják be a helyzetet, amitől azért elég messze van. Amúgy vannak a 8kernél sokkal durvább helyek is, Borsod megye itt a szomszédban, sőt már itt Hevesen is akad nem egy olyan falu, ahol autóval megállni se érdemes, nem hogy oda gyalog bemenni.

  Trónok harca nem rossz, de egy Warhammer vagy egy Elder Scrolls is van olyan összetett, sőt.

 12. Számomra a Warhammer az örök kedvenc 😀 Mind a fantasy, mind a 40.000 újraformálta az addig megismert sci-fi és fantasy világot. (Szerintem.)

  A Harry Potter…na arról van egy sztorim.

  Az unokatesóm még most is nagy HP fan, és bár értelmes egyén, de ha a heripotert megszólja valaki, rögtön ilyen ricsi-sensei féle kirohanásokba kezd…
  Amúgy meg a HP jobb helyeken még mindig Házi Pálinka 🙂

  • Nálam a Yuri is máig egy orosz név, nem pedig a japcsi lezbülés szinonimája. =D

   Harry Potter fanoknál már csak a Twilight fanok a rosszabbak, meg akik ezeket a TrueBlőd szerű fanservice sorozatokat nézik.

   • Most bevallok valamit.
    Egyszer elmentem a moziba, és megnéztem a barátnőmmel a az Alkonyat nevű dolgot. Hogy miért azt…ő gondolom mindenki kitalálja. Gondoltam, hogy a film biztosan nem olyan szar, és szerzek egy jó pontot is azzal, hogy elmegyek, és megnézem vele.
    Néztük a filmet…helyesbítek: Ő nézte, én addig feléltem popcorn és kóla készletünket. Viszont mikor ez mind elfogyott, utána végig kellett szenvednem ezt a borzalmat. Szerintem mondanom sem kell, hogy félholtan jöttem ki a teremből. Rendben. Ez meg volt gondoltam. De két hónapra rá, a barátnőm teljesen behülyült: Megkövetelte(És tényleg, bármilyen ciki leírni)hogy grófnőnek szólítsam. Amellett a kinézete EmoGirl szerű fordulatokat vett. Kapcsolatunk azzal ért véget, hogy egyszer bementem a szobájába. A tévében az Alkonyat megy, a polcon csak azok a bizonyos fekete borítós könyvek szerepelnek, és a falon egy “I love you” feliratú, pucér felsőtestű vérfarkast ábrázoló poszter. Akkor kiszaladtam onnan. Azóta nem beszéltünk. 😀

   • Na az a csaj se lehetett semmi. =) Nekem hasonló volt akkor, amikor összejöttem egy goth csajjal (hiba volt). Ő konkrétan azzal fogadott amikor felhívtam, hogy épp véres képeket néz a neten, de ezt még el is néztem volna neki, utána viszont azzal traktált, hogy ő a gothos haverjaival milyen “deep” (vagyis gore) fanficet írtak, meg hogy a naplójába vérrel rajzolt egy törött rózsát.

    A legrosszabbul viszont egyik haverom járt, aki utólag tudta meg a barátnőjéről, hogy yaoi fangirl. Na most gondolj bele, milyen jó volt azaz “esti program” hogy Gravitationt, és hasonlókat kellett nézni, mert hogy az “milyen szép”.

 13. Persze, nyilván nem olyan durva és nem is szeretném, hogy golyó zápor közepette kelljen bárhova is mennem. 😀
  8.ker inkább a csövesektől hemzseg, de nagyon (a hajléktalan szállók 80% itt van) és bűzlik a kerület, itt van nem messze egy kis tér, ahova kutyát tilos bevinni (egyébként sem vinném be olyan mocskos), az ott szállásoló csövik odaszarnak, hugyoznak, hánynak és amit még el tudsz képzelni (a szag az egész utcában érződik, sőt a szomszéd utcában is, sokkal elviselhetetlenebb mint az állatkert, vagy egy lovarda vagy bármi más).
  Btw egyszer késő este vittem a kutyust szokásos sétára és arra lettem figyelmes hogy a tér közepén meztelenül áll egy fószer, akit éppen le’ápolt’ a kedvese, mondanom sem kell hogy egyből hátra arc és gyorstempó megvolt. Értem én, hogy nekik is vannak ilyesfajta igényeik, de bazdmeg miért a tér közepén kell csinálni és miért nem lehet diszkrétebben?

  Lényeg a lényeg, hogy a kerületnek, a rossz hírű környékeken kívül sok másik problémája is van, amiről sokat beszélnek ugyan, de megoldás persze nincs.

 14. Nálunk is inkább a csöves a probléma, a város déli része ahol lakom, velük van tele, ami részben köszönhető annak, hogy a “park” avagy ahogy nálunk hívják “népkert” a mi oldalunkon van. A belvárosba is beszivárognak, de szerencsére a Dobótér, kis Dobótér, Vár környékéről már elzavarták őket, így inkább a piactérre tömörülnek be, igaz ott akad jó pár nepper cigány is.

  A cigány probléma nálunk inkább a város északi, észak-keleti részére jellemző.

  Csövesekre visszatérve, 2 utcával felettünk van a hajléktalan szálló már vagy 15-éve, szóval azóta már láttam mikre képesek a csövik. =) Az utcában ahol lakom, jórészt mélygarázsok vannak, na oda szeretnek nyáron beférkőzni, arra az oldalra amerre a lépcsőházak árnyékot vetnek, és ott boroznak, na de ne hidd, hogy a sok bor után nem ugyan ott könnyítenek magukon “ha már úgy is ott van az esővíz elvezető” címen. A környéken lakók zavargatják is el őket sűrűn, de mindig visszajönnek.

  Persze ez még csak az alap csöves húzások közé tartozik, szeretnek ám a kukatárolókban hűsölni, közben a kukákat felforgatni, sőt ahol nincs belülről retesz a kukatároló ajtaján ott benéznek a lépcsőaljba, bicikli tárolóba, meg ahová tudnak.

  A best of azonban ott kezdődik, amikor a csövi egy régi fotelbe fészkelte magát az egyik lépcsőházba, ami a biciklitárolóba volt téve, és ő ott üldögélt, amikor tehette, és ott is cigizett. Hiába küldték el, mindig visszajött. Egyszer aztán elugrott boré, és ott hagyott egy csikket, amit nem nyomott el, mire a fotel szépen lángra kapott, aztán amikor visszajött, és látta hogy nagy gáz van, akkor bekopogott az első emeleti lakóhoz, majd gyorsan le is lépett.

  De csináltak olyat tőlünk kettővel arrébb, hogy a csövi simán benyitott a földszinti lakóhoz, aki nem zárta be az ajtót, család nyugisan alszik, nagy csörömpölésre ébrednek a szülők, anyuka kimegy, mert azt hiszi biztos valamelyik gyerkőc keresett, ejtett le valamit, és mikor kiment mit látott? A csövi nyakig a hűtőben turkál, és rakja el, amit talál. És mi a poén? A csövi először ki se akart menni, úgy ment végül el, hogy a hapsi elővette a csavarkulcsot a beépített szekrényből.

  Na és persze az se maradhat ki, amikor a fél könyék áram nélkül maradt egy egész napra, mert egy buzi csöves befészkelte magát az egyik le nem zárt trafóházba, és részegen úgy gondolta, poén ha a biztosíték szekrényre vizel.

  Párosodó helyek, egyének… igen, a helyi “park” és a vároldal tele van ilyenekkel, pláne bulis időszakokban, a völgyről már nem is beszélve, ahol mindenfajta rock, punk, skinhead, egyéb koncertek szoktak lenni, és pincesor van végig. =)

 15. Nálunk is a csövesek okozzák a legnagyobb problémát. A terekre nem lehet lemenni úgy, hogy ne ütközz beléjük, büdösek, hangosak, állandóan verekednek, kéregetnek, a szelektívet felborogatják (mind ezt kizárólag fél 5 tájban). Igaz, azóta egy kicsit megcsappant a számuk, amióta az egyik benn aludt egy konténerben, a reggeli kukásautó meg bedarálta a sok szarral együtt. Az aluljárókról nem is beszélek, nagyon sokáig a Gyöngyösi utcai metrómegálló volt az egyetlen, ahol két virágáruson kívül senki nem volt, aztán megjelentek a kéregetők, a legrosszabb fajtából (le se írom).

 16. Csövi fightot már én is láttam, 3 csövi, fél üveg borsodiért, amit az egyik a kukában talált, és nem akarta megosztani. Mindez egy játszótéren.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: