Megint “ölt a videojáték”?

Akik nézték/hallgatták/olvasták mostanában a híreket, azok bizonyára tudják, hogy nemrég történt az a bizonyos késelés, ahol a késelő  a tettét a Counter Strikera fogta, ami kapcsán felmerült bennem a kérdés: “még mindig vannak olyanok, akik ezt beveszik?”

A videojátékok ellen vívott hadjárat azok erőszakossága, brutalitása miatt korántsem új keletű, hisz anno már a Wolfenstein 3D-nél is téma volt ez (a Doom és a Mortal Kombat mellett) igaz itt inkább a politikai oldal, a náci jelképek és Hitlert ábrázoló képek, na meg maga Hitler jelenléte okozta a legnagyobb felháborodást.

Nem is telt el sok idő, és a 90-es évek második felében a Carmageddon, majd a Postal, sőt még a Half-Life első része is komoly kritikákat kapott. A Postal például meg se jelent Németországban, még a Carmageddon ott és a Briteknél is cenzurálva jött ki. Sőt, ha már itt tartunk, a Németek gyakorlatilag arról híresültek el, hogy volt olyan üzlet náluk még a 2003 körül, ahol a 18+ kategóriában a Sims és Bikini Karate Babes volt a választék.

Az igazi botrányok azonban egy ember lelkes tevékenységének köszönhetően fújódtak akkorára, amekkora média hisztéria azelőtt még nem tört ki e téma kapcsán. Bizony, a hírhedt Jack Thompsonról van szó, akiről én akkor hallottam először, amikor pár idióta nekilátott autóból lövöldözni, voltak is áldozatok, aztán a tettüket a GTA San Andreasra fogták, hogy az inspirálta őket, amit Mr. Thompson úgy állított be, mint ha valóban a játék lenne a hibás ezért.  Természetesen, mint mindig, a hülyeség terjedt a legjobban, így nem kellett rá sokat várni, hogy lelkes támogatókat szerezzen maga mellé, és újabb balhé legyen a Hot Coffee mod miatt, ami a dugás lehetőségét hozta vissza a SA-ba. Függetlenül attól, hogy ezt a lehetőséget a fejlesztők inaktiválták, na meg a kivitelezése amolyan tipikus GTA gagyi volt, óriási botrány kerekedett ebből is.

Thompson persze ha már beindult a média cirkusz, akkor itt nem állt meg, és kikezdett olyanokat mint a Manhunt, a Mortal Kombat, a Halo, a sok bűn rossz GTA klón (Death to Rights, True Crime, Crime Life, stb) illetve amint a leszálló ágba ért, jött a Bully, Half-Life, Counter Strike, Max Payne, sőt még a Sims 2 is. Igazából amit már akkor is viccesnek tartottam, hogy ha már ennyire ráment a brutalitás elleni küzdelemre, ami a fentebbieknél max a Mortalra igaz, akkor a Postal 2, Condemned, vagy a Painkiller miért kerülték el a figyelmét? Miért az olyanokra szállt rá a leginkább, mint az SA, amiben egyszerűen elcsépelt az erőszak vizuális megjelenítése? Azt hiszem ezeket vehetjük akár költői kérdéseknek is.

Nevetségesnek tartottam már akkor és a mostani esetnél is, hogy vannak olyanok, akik tényleg elhiszik az ilyeneket, hogy egy videojáték miatt vagy annak hatására valaki képes ölni, amikor nyilvánvaló, hogy az elkövető csak kitalált egy harmatgyenge kifogást, aztán a sok ráérős ember nem volt rest ezt gyorsan kihasználni, mert bizony vannak olyanok, akik az ilyen botrányokból élnek meg. Épp ezért sajnos van egy olyan érzésem, hogy nem most hallottunk erről utoljára.

Reklámok

35 hozzászólás to “Megint “ölt a videojáték”?”

 1. Ez egy olyan dolog,hogy az emberekel könyű elhitetni a dolgokat föleg az idősekel a szüleim is elhiszik,hogy azért késelt,de nem is akarok velük vitázni,csak azért apámtól megkérdezném,hogy öt legény korában miért szurták hasba a kocsmába,ott mi inspirálta az elkövettöt? amikor még televizió sem volt nem.hogy video játék

  • Akik ilyeneket csinálnak általában szociopaták, akik pusztán heccből csinálják, fel se fogják, hogy amit tesznek, rossz. Az ilyenek videojáték nélkül is megtennék amit tesznek, bár ha még feltételezzük is, hogy a nagy számok törvénye alapján kell lennie mondjuk millióból egynek, aki tényleg annyira befgolyásolható, hogy elveszíti a realitás érzetét, akkor se a játék lesz a hibás, hanem ő maga, vagy ha még kiskorú, akkor a szülei.

   Anno abból is hatalmas botrány volt, amikor a hülye gyerek kiugrott az ablakon, mert azt hitte elkapja a felhő, mint a Dragon Ballban Gokut. Ott is a “dühös tömeg” nem azt kérte számon, hogy “és a gyerek anyja hol volt? ki figyelt rá?” hanem azt, hogy miért nem tiltják be a sorozatot.

 2. Aki nem ismeri a játékot, az simán elhiszi.
  Lássuk be: közveszélyes hülyegyerekek (mégha a szülei szerint zseni is) mindig is voltak és lesznek, és a videojáték jó kibúvó nekik, hogy arra fogják tettüket és ezáltal mérsékelhetik a büntetésüket.
  Az óvodások agresszivitását pedig a Tom&Jerry váltja ki, mint tudjuk – elvégre az elképzelhetetlen, hogy otthon mondjuk a kutya nem foglalkozik vele és nincs aki megnevelje 😀

 3. Anyám nem játszik, apám leragadt a Duke 3D környékén, de még ők is azt mondták, amikor téma volt az egyik reggeli beszélgetős műsorban, hogy “ne arról beszéljenek már a játék milyen erőszakos, hanem arról, a szülei hol voltak.”.

  Egyébként meg az nyer az egészen most is, aki ezt minél tovább tudja eladni az embereknek.

 4. Jack Thompson-ról csináltam egy videót régen:

  • Ez érdekes volt,eröl a Jack tompson-rol most hallotam elöször és ahogy a videoban is elhangzot,a filmek és a könyvek ellen miért nem emelnek hangot.
   Itt egy személyes megjegyzést irnák,hogy ha már támadják a videojátékokat és az animét,hogy milyen eröszakos,akor miért nem tiltsák be Quentin Tarantino filmjeit,ráadásul amikor a “becstelen brigantik” filmet forgatták többen szoltak,hogy fejeze be mert ez nem fedi a valóságot,mármint tul brutális és eröszakos volt és csak félre vezeti az embereket mivel a mai fiatalság többsége a filmekböl gyüjti a történelmi tudást.

   Nem tudom,de nekem valahogy enek az embernek nagyon elmebeteg feje van már ha csak rá nézek,Ryuuguu Rena yandere módban aranyosabb.
   Lehet,hogy egyesek leki világába gázoltam,de Tarantino filmekböl egyet sikerült félig megnéznem,már megint hosszúra sikerült a hozzászólás

   • Én se kedvelem a Tarantino filmeket. A Reservoir Dogsot kivéve a többi filmje olyan átlag/közép kategóriás volt nekem. Az Inglourious Basterds belőlem kábé ugyan azt váltotta ki, mint a Kill Bill, vagyis oké, megy a hatásvadász darálás “oszt amúgy”?

   • Én csak a Ponyvaregényt szeretem tőle, sőt egyik kedvenc filmem, de az Inglourious Bastards valóban egy fos volt.

   • Esetleg még az, igen. A Bastard nekem már az elejétől fogva nem volt szimpatikus, mert már annyi ilyen náci gyilokot láttam az utóbbi években, hogy a könyökömön jön már ki.

   • Tarantino filmjeitől kiver a víz, na nem azér mert annyira jók, épp ellenkezőleg. Két okból szoktam fanyalogva nézni egy filmet, ha Tarantino rendezi vagy ha Al Pacino játszik benne.

   • Al Pacinoval nincs bajom, engem inkább a Segal és a Jackie Chan filmek tudnak kiakasztani. Még Van Damme-ot is sokkal többe nézem, vagy a Budi Spencer filmeket.

 5. Jack Thompson nemnormális, de azokse akik késelnek, lövöldöznek és gyáván egy játékra kenik. Legalább vállalják fel amit tettek!

 6. Jack Thompson lényegében csak egy paprikajancsi, akinek nem úgy akart menni a szekér ügyvédként, ahogy ő gondolta, így hát felcsapott aktivistának, egyben média bohócnak. A világ gamer közössége rajta nevet, de valahogy csak megél belőle.

 7. Mindig a fejemet verem a falba, amikor egy iskolában vagy akárhol máshol elkövetett erőszakos cselekmény vizsgálatakor, ahelyett hogy az elkövető szociális, lelki és családibeli háttereit vizsgálnák, szimplán kreálnak egy bűnbakot és mondják: “Az erőszakot tartalmazó XY felelős a történetekért!” És ez nemcsak videojátékok, de zenék és filmek ellen is volt hasonló hadjárat. És mindegyik nem járt semmi eredménnyel, mert mindenki akinek egy kicsivel is több esze van tudja, mi a különbség fikció és valóság között, és ez az egész nem több mint egy struccpolitikával és az adott médiumot kiélvezni (és a valóságba átvinni nem) akaró közönség durva általánosításával ötvözött baromságáradat.
  Ahogy OJ mondta beteg emberek mindig voltak és lesznek, de tessék már egyszer a felszín alá nézni és valódi indokokat keresni vádaskodások helyett! Jack Thompson meg egy okleveles, nullintelligenciás balfasz.

  • Nyilván azért, mert bizonyos emberek, mint JT is, ebből élnek, vagy ebből egészítik ki a fizetésüket, hogy botrányt kreálnak. Akik ezeket gerjesztik, nagyon jól tudják (bár JT esetében ez kétségbe vonható) hogy valójában hülyeség és bűnbak keresés az egész, de ha ebből van a pénz, erre van igény, akkor ezt fogják nyomatni. Itt igazából azok a hibásak, akik az ilyen marhaságot elhiszik, hogy a videojáték hibás azért, mert XY-nak eldurrant az agya.

 8. Miért van az, hogy amíg nem anime a téma, ilyen jól egyet tudunk érteni? Az utolsó bekezdéssel különösen agree. *virtuális kézrázás*

  Szal jah, egy az, hogy az ilyen JT-féle retardok szándékosan “na, most még nagyobb szart kavarok” üzemmódban tevékenykednek és mondják a magukét, a másik meg, amit Chris92 is írt itt felettem: Miért kell rögtön a videójátékokra fogni? Ja, mert, hogy az az egyszerűbb? Éééértem.

  Miért nem tudnak végre leakadni erről a témáról? Miért van az, hogy, ha 100-ból van két hülye, akik esetleg tényleg annyira a hatása alá kerülnek, hogy ilyeneket tesznek, akkor már rögtön megy a szardobálás, meg jönnek a pszichológusok a szokásos sablondumáikkal és fasságaikkal? Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy aki ilyet tesz, az 1) eleve hülye, benne van már mittomén milyen régóta és/vagy 2) megint csak hülye, ha nem tudja a valóságot elválasztani a videójátékoktól. Ha annyira hibás lenne a szórakoztatóipar ezen ága, akkor vajon a maradék 98 normálisból miért nem hozza ezt elő?

  Retard retards are retarded!

 9. Na azért tudunk mi egyetérteni anime témában is. =) Madoka, Shiki, Gintama, Tenchi, Elfen, Hellsing, Kai doh Maru, Mars, Haruhi, ezekről szinte egy véleményen vagyunk. =)

  Hogy miért nem tudnak róla leakadni? Egyszerű, azért, mert a jó szar sohasem hűl ki, mert mindig akad aki melegen tartsa, és ha még pénz is van benne/belőle, akkor pláne megéri nekik vele foglalkozni.

 10. Amíg lesznek olyan kedves focistagyerek anyukák odaát, akik elhiszik ezt az alapjában véve is erős sületlenséget, na meg olyan huszadrangú ügyvédek/pszichológusok akik ettől várják a szakmai befutást, addig nem is nagyon lesz változás ebben a kérdésben, ahogyan az sem fog bekövetkezni hogy komolyabban a mélyére ássanak a problémának és például leesne az a tantusz, hogy foglalkozni is kéne azzal a szerencsétlen gyerekkel és nem elég csak a villanypásztorra bízni a nevelést, és olyasmit tenni felelősnek ami az egyik érintett, feladatát elmulasztó generációnak (szülők) többségében teljes misztikumot jelent.

  Arról meg aztán végképp szót nem ejtek hogy a kedves szülők/ügyvédek kreativitása nem túl gazdag ilyen téren és mindig azt a pár bejáratott címet veszik elő, csak hogy még inkább elodázzák a probléma gyökerének kezelését. Példának okáért a Soldier of Furtone 1-2 ha jól emlékszem nemigen szerepelt vesszőparipaként, pedig az sem kutya ha az erőszak ábrázolásáról van szó. Mellesleg ezt a két játékot 14 éves koromban játszottam végig (sőt, a GTA3/VC duót is), és a jelenlegi tudomásom szerint még nem öltem embert, szóval vagy én járok rossz úton, vagy a kedves felelősségmulasztók…

 11. Igen azon csodálkoztam én is, hogy valahányszor botrány tör/tört ki az erőszakot, brutalitást illetően, valahogy mindig sikeresen kifelejtették az igazán abba a kategóriába tartozó darabokat, és inkább olyan címeket emeltek ki, amik olyan közepes szintet ütöttek meg. Sőt némelyik, mint például a GTA, már akkor is elavult megoldásokat használt, amikor megjelent.

 12. Én egyik unokaöcsém pont abba a suliba jár, ahol ez történt, és elmondott mindent. A körülmények is zavarosak voltak. Az elkövetőről eddig is pletykálták, hogy erős kábszeres, de ezzel megerősítést nyert. De ezt az “élményt” sosem heveri ki se ő, se senki, aki ismerte az áldozatot, vagy oda járt suliba. Az a rettegés, mikor tudod, hogy gyilkossági kísérlet történt, azt is, hogy hol, a sulidban, és belegondolsz hogy te is lehettél volna az áldozat… Elképesztő, szegényke még mindig a sokk hatása alatt áll. Azt is mesélte, hogy az elkövetkezendő napokban csendesebb lett az egész suli. A gyerekek féltek.

  • Szomorú, hogy ilyeneket kell egy gyereknek megtapasztalnia, átélnie, és a “jó” tényleg csak annyi, hogy legalább nem történt még nagyobb baj.

 13. Ezen én is kiakadtam mikor aznap este minden híradóban háromszor leadtál ezt. Még a CS-ből is voltak bejátszások, hogy úristen mintha nem is tudom mi lenne ez, hogy a karakter késsel a kezében futkozik a pályán…
  Egyébként igencsak elmebeteg vagy kábszeragyú lehet az az illető aki nem tud különbséget tenni a valóság és a game között.
  “Olyan volt mintha a játékban lennék.” Nyilatkozta az elkövető, ez az, akkor hibáztassuk a játékot az tehet mindenről. Tipikus, de nálunk eddig nem nagyon volt ilyen “botrány”. Amerikanizálódunk úgy látszik.

 14. Még ha egy Postal 2 AWP modból mutattak volna bejátszást, ahol hentesbárddal vagdoshatod le a járókelők végtagjait, spriccel a vér mindenfelé, stb, akkor még azt mondom igen, tényleg helytálló a brutalitás kiemelése, hisz eleve egy ámokfutó szimulátor. Viszont legyen akármilyen durva is a gore, nem a játék tehet róla, hogy valaki egy kretén, és bedrogozva baromságot csinál.

 15. A legjobban azok ítélik el a játékokat, akik azt sem tudják eszik vagy isszák… Mert ne mondják már nekem, hogy aki ilyenre vetemedik ne lett volna valami baj az agyával, még a játékok előtt is…

 16. ;}

  Érdemes megnézni, van benne JT is, Clinton asszonság is + éles fegyvert adnak annak a tündérbögyörő gyereknek a kezébe…aztán a végén láthatjuk az eredményét.

 17. Az utolsó mondattal gyakorlatilag összefoglalták a lényeget. =)

 18. Ebben már megint az idegesített fel, hogy úgy állították be, hogy aki videójátékokkal játszik, az csak egy degenerált hülye lehet, közben már a játékosok nagy tésze 25 év feletti férfi.

 19. Engem inkább az cseszett fel, hogy még mindig ott tartunk, hogy a játékból lesz a bűnbak, a hülye gyerekből meg lassan már ugyan olyan áldozatot csinálnak, mint akit megszúrt.

 20. Nem értek a videojátékokhoz annyira, igazából a simseken és néhány rpgn kívül csak a régi platformerekkel szoktam egyre ritkábban játszani. ^^
  Erről a fasziról viszont hallottam, h nem teljesen épp és az erőszakos játékok ellen küd. Akkor ez most munka is neki amúgy vagy csak a heppje? Oo

 21. Ügyvéd hivatalosan, az “erőszakos videojátékok” ellen aktivistaként küzd elvileg(!) önköltségre, de valószínűbb, hogy lelkes támogatói és a média paraziták csúsztattak neki ezt-azt, pláne ha egy jó szaftos botrány kerekedett ki a dologból.

 22. Hozzáfűznék én is a hírhez valamit.
  Egyetértek veled Péter, teljesen, de ilyen esetekben eszembe jut, hogy a jót sose hozzák fel érvként.
  Itt arra gondolok, hogy a játékoknak van pozitív hatása is:
  egy éve történt, hogy amerikában (gőzöm sincs már hogy hol) egy családi terepjáró felborult, egy kislány eszmélt csak fel, és a felborult kocsiból kihúzta a családját, utólag megkérdezték miért tette, majd azt válaszolta: a kedvenc játéka a GTA és ha abban felborul egy autó, mindig kugyullad, majd felrobban… nc.
  Egy másik eset, Texasban egy bolti rablásnál, egy srác előrántott egy valamilyen pisztolyt(a tulaj pultjából), és “figyelmeztető” lövést adott le, mire a rabló elszaladt, később elkapták. A rablónál állítólag puska is volt, amikor a srácot kérdezték, azt mondta: életében nem fogott fegyvert, mikor a kezébe kapta, eszébe jutott, hogy a Call of Duty-ban hogy biztosítják ki a fegyvert stb…
  Ennyit erről, görögországban be is tiltották egy időben a konzolokat, ott is a sok hőbörgő marha miatt.
  Nemértem, hogy torzulhat el így a világ, nem a videójátékok miatt az tuti.

 23. Erről a Görög esetről még nem hallottam, azt tudom, hogy a Németek nagyon rá vannak izgulva a Náci jelképeken kívül a vérre, még a Britek a darabolásra és a gázolásokra. Illetve a Japánok mindenre, amiben Atom van. Fallout 3-ból például kivették a Megatonban lévő atomot, sőt az egész questet, ami azzal kapcsolatos.

 24. http://index.hu/tech/jog/jatekban/
  Ha jól tudom ez volt az az eset, bár ez a cikk hülyén írja le, de nagyjából ugyanaz a lényeg.
  “Fallout 3-ból például kivették a Megatonban lévő atomot, sőt az egész questet, ami azzal kapcsolatos.” erről hallottam, és lol, ugyanúgy megszerezték az amcsi változatot, és tolták azzal, szal probléma megoldva.
  Egyébként, a Fegyvernepper című film jutott eszembe most(mindenki látta már, aki meg nem az nézze meg, kötelező darab)
  , “én csak árulom a fegyvereket, nem kérem meg őket hogy lőjenek is vele”, ennyit erről, senki nem kötelez senkit arra, hogy szúrja le a másikat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: