Téli szösszenet

Erről és arról is, nem túl hosszan. =)

A tél idén is a már megszokott módon zajlott illetve zajlik nálunk, vagyis hó az nem igazán van, csak rohadt hideg. Néha ugyan esik, de az legkésőbb másnap délutánra elolvad, szóval tartósnak semmiképp se nevezhető, viszont az legalább némi vigaszt nyújt, hogy amikor leginkább kellett, Karácsonykor volt hó.

Ám a tél nem csak hideget és néha egy kis havat szokott magával hozni, hanem amolyan időszakosan bekövetkező eseményeket is. Nem tudom ki figyelt már fel rá, de pláne itt vidéken, minden évszaknak megvannak a megfigyelhető jelenségei, mint nyáron azok a jómunkásemberek, akik nem szégyellik jól megtermett bojlerjüket kitenni a nagyközönség elé, akik viszont tőlük eltérően, már kevésbé elégedettek a látvánnyal. Télen a réteges öltözködés miatt a szemünk ugyan általában biztonságban van az ehhez hasonlóktól, ám kevésbé a többi agyfasszal felérő jelenségtől.

Az egyik ilyen tipikus jelenség, hogy alig esik le kábé másfél centi hó, vagy még annyi se, majd az összes lépcsőházból szinte egyből özönlenek ki a bácsikák, nénikék, és mondhatni egymással versengve próbálják a szerencsétlent minden eszközzel kicsinálni. Serényen söprik, sózzak, lapátolják, az se zavarja őket munka közben, hogy nagy eséllyel úgyis elolvadna pár óra múlva, helyette olyan vehemenciával pusztítják, mint ha tényleg az lenne, hogy aki legelőször végez, az nyer egy aranyozott hólapátot, vagy valami hasonlót. Szóval komolyan, akit én leginkább sajnálok ezekben az emberfeletti küzdelmekben, az a hó. =)

Persze kérdezhetnétek most itt tőlem, hogy “miért zavar az engem, hogy mások odafigyelnek a környezetükre?” ami akkor jogos is lenne, ha ennek tényleg lenne bármi környezettudatosság alapja az érintettek részéről, de nincs. Akik hozzám hasonlóan lépcsőházban laknak, azok tudják, hogy 5 lépcsőházból 4-ben tuti lesz egy olyan lakó, aki különbek hiszi magát a többieknél, és ezt igyekszik úton-útfélen bizonygatni. Ők azok, akik rendre fennhordják az orrukat, és időnként amolyan protokoll jelleggel eljátsszák a lelkiismeretes díszpolgárt, aki szabadidejét a környezete csinosítására fordítja, persze csak addig, amíg érdemi munkát nem kell belefektetnie. Az ilyenek általában kétféle módon járhatnak el, ami ha hiszitek, ha nem, de tényleg olyan, mint a két nagy politikai oldal. Az egyik, amit általában a szocialista nyugdíjasok szoktak, az ördögi kör esete, amikor egy problémát úgy oldanak meg, hogy csinálnak egy másikat.

Erre kiváló példa a szemben lakó házból a vénasszony, aki kezében a 2 kilós kősóval trappol kifelé az otthonkában, és úgy besóz mindent, hogy egy pácmester simán megirigyelhetné. Kezdi a lépcsővel, háztól-házig a járda, sőt szórja be a sót még bőven az ott parkoló autók, többek között az enyém alá is. Mondtam is magamban az ablak előtt, hogy “no mamikám, szórjad csak, szórjad, de ha majd szétrohad az alváz, te fogsz ám újat venni a kisnyugdíjadból…”.

Értitek, egy dolog, hogy évek óta mondják, nem szabad sózni, mert se a fémeknek, se a növényeknek nem tesz jót, a másik, hogy ezzel egyébként pont maga alatt vágja a fát a szerencsétlen, mert a sótól a hó ugyan elolvad, de az olvadt hó az éjszaka jéggé fagy, amire ha peche van, még hó is esik reggelre, na azon fog majd ő szépen elnyalni. A harmadik, hogy pluszba tönkrevágja az autókat, a negyedik meg, hogy hiába mondják az ilyenek, hogy “faluhelyen is sóztak!” nos nem, nem sóztak, nekem mindkét nagyszülőm falun lakott, egyiket se láttam, hogy sózott volna, hanem a kályhából kiszedett hamut használták. Persze magyarázni úgyis felesleges az ilyeneknek, mert a jó öreg szocialista demagógokat egy falu nem győzi meg semmiről.

A másik, a 40 feletti demokraták módszere, ami a látszatintézkedésekre épít, hogy elterelje a figyelmet a valós problémákról. Erre jó példa a házunkban az ürge a tetőtérből, aki ugyan nem házmester, de úgy jár-kel, intézkedik, mint ha az lenne.  Tavasszal kiültet a ház elé olyan virágokat, amik megnőnek egy méterre, az autók ott állnak meg, tavasztól egészen őszig baloldalról kiszállni nem lehet normálisan, de ha letaposod szinte biztos, hogy lebasz. Ősz végén a virág kiszárad, tél elején belefagy, amit úgy próbál eltusolni, hogy amint van hó, azt szépen rápakolja. Ugyan évek óta szar a hátsó ajtón a zár, a lámpa se működik a lépcső alatt, és egyik ablakot is berepesztették, de valahogy mindezek kevésbé fontosak, mint az, hogy nyáron a járdát és a lépcsőt öntözze, közös költségből.

Hogy komolyabb irányba is elvigyem a bejegyzést, múltkor Benyo egyik bejegyzése jutatta eszembe azt az esetet, amikor anno haveromékat Pesten megtámadták a Metro aluljáróban. Történt ugyanis, hogy pár éve 3 haver felnézett Pestre elő szerepjátékozni, amire én akkor épp nem értem rá, mert közbeszólt a nyelvvizsga. Le is zajlott annak rendje és módja szerint a rendezvény, minden jól ment, aztán a hazafelé vezető úton leszólították őket. 2 rajbaba a tipikus “megtudnátok mondani mennyi az idő?” elterelő kérdéssel elvonta a figyelmüket, aztán mire észbe kaptak már 6 rajcsávó is odajött, olyan 15-16 év körüliek voltak. Ugyan láthatólag egyiknél se volt semmi, de érthető módon nem kockáztatták meg, hogy ezt kiderítsék. A két “nőnek” még csak erős jóindulattal se nevezhető bige végezte a kipakoltatást, a 6 srác sorfalat állt, jött a “pakojjá mán ki!” zsebbe nyúlkálás, taperolás, stb. Szóval kifosztották őket, de szerencsére hanyagok voltak, és a nagyobb címleteket nem találták meg.

Az eset pikantériája, hogy az ott járkáló emberek, még azok is, akik feltehetően ott illetve arra felé dolgoztak, úgy leszarták, mint ha mi se történt volna, pedig láthatták, illetve sejthették ha akarták, mi is zajlik épp. Senki se állt ki, senki se lépett közbe, még csak arra se vette senki se a fáradtságot, hogy legalább néhány fényképet csináljon az esetről és/vagy rendőrt hívjon, és sajnos ez nem egyedi eset.

Épp ezért vagyok én úgy, hogy a közbiztonság nálunk ugyan egész jónak mondható, ám vannak azért itt is veszélyesebb helyek, amiktől jobb félni, mint megijedni akkor, amikor már ott a baj. A baj forrására, hogy kik is a probléma okozói, azt hiszem most sem kell zseninek lenni ahhoz, hogy magunktól is rájöjjünk, bizony azok a bizonyos “örök barnák”.

Anno hordtam magamnál kést a gimis éveim alatt, használnom szerencsére egyszer se kellett, bár egyszer visszatartó erőnek jó volt, igaz akkor se én vettem elő. Lényeg az volt, hogy egyik haverral egy tipikus szülinapozós éjszaka közepén, amikor már jól éreztük magunkat, kimentünk kicsit a szórakozó hellyel szemben lévő templomhoz, hogy levegőzzünk és dumáljunk kicsit magánjellegű témákról. Ekkor történt, hogy tőlünk távolabb néhány kretén elkezdett felénk kavicsokat meg söröskupakokat dobálni, haver persze amilyen nagydumás egyből beszólogatott nekik, azok egy ideig csak visszaszóltak, aztán megindultak, nem határozottan, de láthatóan. Haver elkérte a bökőt, kihajtotta, közelértek, megálltak, nem szóltak semmit, aztán lementek az egyik kis útszán.

Ma már nem hordom magamnál, és ugyan nem vagyok egy benga állat, de úgy érzem szerencsésebb esetben meg tudnám védeni magam és (ne hozza sors, de) a páromat is. Jártam anno Iaidora, az utóbbi másfél évben edzeni, valamivel vastagabbak is már a karjaim, szóval oda tudnék azért csapni ha muszáj, de ha lehet (ahogy anno is tanultuk) inkább jobb elkerülni a harcot, ha illetve amíg tehetjük.

A biztonság kedvéért vettem barátnőmnek egy gázsprayt, és mindig mondom neki, ha éjszaka bárhová megy, pláne egyedül, a mobil, és a spray legyen nála. Ha olyan helyen megy ahol nincs kivilágítva és nagy a csend, vegye kézbe a cuccot, mert akkor csak egy mozdulat ha baj van. Általában az ilyen rohadékok gyorsabbak mint azt hinnénk, és a meglepetés erejét szeretik kihasználni, de ha fel vagyunk készülve, le lehet őket szerelni, mert amúgy gyávák.

Szerencsére most, hogy már a város forgalmasabb pontjai be vannak kamerázva, kevesebb esetről hallani, de van amikor ez se elég visszatartó erő. Egy fotóstól például a fényképezőjét vették el Karácsony körül, amikor a helyi parkban fényképezett. Egy dolog a gép, csak hogy neki a gép munkájához kellett.

Reklámok

22 hozzászólás to “Téli szösszenet”

 1. A havat söprik, sózzák nálunk is alig h leesik, de úgy tudom muszáj nekik különben megbüntethetik őket.
  Közbiztonság jah veszélyesek a közterületek sötétedés után, főleg ott ahol kezdődnek a lelakott házak. Jöttem haza arrafelé néhányszor, régen működő lámpa se volt ott, azután csinálták meg h valakitől ott vették el az mp3 lejátszóját. -_-

 2. Tőlünk a putri rész szerencsére jó messze van, benn egy völgyben, ahol régen tiszti lakások voltak, aztán a rendszerváltáskor beköltöztették oda a sok cigányt. Gyakorlatilag azon ritka helyek közé tartozik, ahol máig nincs rendes műút.

  Egyszer voltam ott lenn még a 90-es évek vége felé, de az állapotok már akkor is szörnyűek voltak, és nem hiszem, hogy azóta túl sok minden változott volna arra felé.

  A baj az, hogy éjszaka kijárnak onnét portyázni, sőt amelyik középiskolás azok ugye nappal is megengednek maguknak egy-egy lenyúlós akciót. Bár itt még tesznek is valamit ilyen esetekben a zsaruk, a betöréses lopásoknál már kevésbé.

 3. A vicc az, hogy hiába vesz az ember mondjuk lőfegyvert (engedéllyel) az utcán akkor sem használhatná önvédelemre, még ha hat csótány állja is körül, mert mind ellened vallna és persze ők végig fegyvertelenek voltak.

  Az, hogy nem segítenek az emberek, azt mondjuk meg tudom érteni, hiszen ha Te is egyedül vagy, amikor ilyet látsz, akkor (nagy valószínűséggel pusztakézzel, mert elő nem vehetsz semmit) nem fogsz nekimenni a támadóknak. Rendőrt meg vagy találsz a környéken, vagy nem. Többnyire utóbbi.

  Tehát a megoldás: hagyd magad kirabolni, utána jelentsd a rendőrségen, és majd ők elkapják a támadókat…talán. De hát mit csináljak, ha Én a kulcstartómat értékesebbnek tartom, mint a hatuk életét együttvéve?

 4. Ez a baj, és itt kéne Európának az Amerikai mintát követni, vagy az északi, vagy a déli megoldást. Északon anno bevezették a zéró toleranciát, amikor egyetlen cukorka ellopásáért először közmunkára ítélték a delikvenst, aztán ha ez alatt/után újra megtette, akkor kapott visszaesőként fegyházbüntetést.

  Délen meg azt mondták, védjétek meg magatokat, aztán ha ott valaki bemegy a kertedbe, nem kérdezősködsz meg felszólítod, figyelmezteted, stb, hanem először ráfogod a kibiztosított fegyvert, kap lehetőséget, hogy kimagyarázza magát, és ha egy rossz mozdulatot tesz, bumm, majd kijönnek a rangerök, bezsákolják, és ezzel az ügy el van intézve.

  Ezért is kéne visszahozni a halálbüntetést, annak sokkal nagyobb visszatartó ereje lenne, mint annak, hogy kap 10-évet, de 5-év múlva már szabadul jó magaviseletért.

  Hogy nem segített senki úgy, hogy nem állt ki mártírnak, érthető, de annak kéne az alapnak lennie, hogy ott a telefon ma már mindenkinél, felhívom a rendőrséget, esetleg csinálok egy fotót az esetről. Nem az, hogy leszarom, mert az nem megoldás, hogy úgy teszek, mint ha misem történt volna.

 5. Az a baj, hogy a halálbüntetés nem segít. USA-ban is több államban érvényben van, de ugyanolyan súlyos a bűnözés, mint azokban a tagállamokban, ahol nincs. Ez nálunk se lenne másképp.
  Az aluljárós sztorival kapcsolatban meg azt az álláspontot vallhatták a szemtanúk, hogy a rendőrség úgyis tehetetlen a tettesekkel szemben, azok meg kideríthetik, hogy ő hívta a yardot, esetleg ő készített fotót, aztán még meg is verik érte (és akkor még jól járt). Nekünk volt olyan ismerősünk, akit azért megvertek, mert visszavette (enyhe erőszakkal) az ellopott biciklinket, amit az öccse juttatott familiárisan pigmentált testvéreinkhez.

 6. Nyilván meg lehet közelíteni sokfajta lehetséges álláspontból ugyan azt a témát, de ez még nem változtat a tényen, miszerint ha nem teszünk semmit, nem is fog változni semmi.

  A halálbüntetés se szüntetné meg a problémát azonnal, de mindenképp nagyobb visszatartó erő lenne, mint az, hogy a többszörös visszaesőre ráhúznak még pár évet, amit röhögve leül a komfortos börtönben.

  Ma sajnos főleg vidéken, kistérségekben van egy általános probléma, amit ebben a műsorban anno tökéletesen össze foglaltak, ezekre kéne mielőbb megoldást találni:

  Vagy ahogy a videóban is elhangzik, az ember beleun abba, hogy semmi sem történik, és gondoskodik a saját maga, illetve a szerettei védelméről, ahogy egyre többen teszik.

 7. Bevallom nem szívesen hősködnék, mert a végén lehet engem is megvernének, kirabolnának. Abban viszont igazad van Peti hogy ha nem tesz senki semmit akkor semmise fog változni. Csak nem minekünk kéne ezt megoldani hanem azoknak akiket megválasztottak a parlamentbe. :I

 8. Na tőlük ne várj erre megoldást. =) A cigánykérdéshez érdemben egyik nagy politikai erő se mer hozzányúlni, a Fidesz érdekből nem, az MSZP pedig elvből és érdekből nem.

 9. Azért hallottam olyat, hogy pedzegetik: engedni kellene a személyes vagyon védelmének jogossá tételét, ami USA-ban már élő szokás (magyarul a betörőt megtámadhatjuk, amennyiben az hozzájárulásunk nélkül belép az otthonunkba). Nem tudom, ez megvalósul-e, vagy megvalósult-e? Majd eldől.

 10. Olvastam róla elsősorban nemzeti hangvételű portálokon, hogy lehetséges lesz majd valami hasonló, de egyelőre kérdéses, mikor.

  Valahol ez is a Magyar jogalkotás és törvényhozás egyik legnagyobb baklövése, hogy ha valakik kapával, ásónyéllel bevonul a kertbe és ott amit ér, lop, akkor nekem először fel kell szólítanom őt a távozásra, aztán figyelmeztetnem kell, hogy van fegyverem, utána ha támadólag lép fel, figyelmeztető lövést kell leadnom a levegőbe, és ha még mindig nem hátrált meg, akkor foghatom csak rá. Na most, ha nincs bő 30 méter köztem és közte, mire ezeket szépen végigzongorázom, simán odaér.

 11. Ráadásul ez nem csak az átlag honpolgárra igaz, hanem a rendőrre is vonatkozik (vagy legalábbis a nem túl távoli múltban így volt, nem tudom, hogy ez változott-e). Röhej, hogy ebben az országban több joga van a bűnözőnek, mint az áldozatnak.

 12. Mi is hamuzunk vidéken. A sok só kimarja a bőrcipőt is, anyám módszeresen kiakad ezért Pesten is (hát ott ugye sok az út, sóból is van elég, szóval itt is sóznak mindent). Mondjuk a hamuzást jóval megkönnyíti az a tény, hogy van kéményünk és kályhánk is. 🙂
  A másodikhoz meg ennyit: http://kuruc.info/r/26/91512/
  Előbb utóbb tele lesz a töke a fehér embereknek (igen, kimondtam, tessék) aztán akkor lesz sírás-rívás. Addig fogják csinálni, amíg egy bazi nagy irtás vagy akár polgárháború nem lesz. Aztán 100 évig megint a fehér ember lesz a rasszista meg a náci, mint ahogy az USA-ban is “ciki” fehér embernek lenni. Komolyan! Csak én nem vettem észre a YT-s “shit people say”-szerű videók elszaporodását, amiben erre sarkítanak?

 13. Honnan tudod, hogy még él? 🙂 Csak nem kötötték az olvasó orrára.
  Azért komolyan: miért kell különbséget tenni a roma bűnöző és a nem roma bűnöző között? A bűncselekmény, az bűncselekmény, függetlenül attól, hogy milyen etnikumú követi el. Ergo a bűnhődésnek is pontosan ugyanakkorának kellene lennie. Gyakorlatilag kinevel ez az ország egy réteg új arisztokratát (egy meglehetősen torz változatot), melynek tagjai mindent megengedhetnek maguknak, mert rájuk másképp vonatkozik a törvény.

 14. Mivel ha időközben elhunyt volna, tele lenne vele az országos sajtó, hogy ismét “cigány gyilkosság” történt. Azért fura ez nem… ha az elkövető cigány, akkor azt valahogy sose szokták szóvá tenni, sőt egyenesen tilos is, de fordított esetben, ha az “áldozat” cigány, akkor külön ki szokták emelni. Valahogy ez a Mortimer ügy óta beleivódott a médiába.

  Egyébként hogy találtál ide? Csak úgy kíváncsiságból kérdem. =)

 15. Huhh, hosszú ideje kísérem figyelemmel a blogot, csak most szántam el magam a kommentelésre. Valamikor ősz táján bukkantam rá, találomra nézegettem ezt-azt anime téren, próbáltam valamilyen alapműveltséget összeszedni a témában, így futottam össze a bloggal.

 16. Értem, de legalább úgy néz, ki értetted miről irkálok. =) Mostanság, akárcsak tavaly ilyen tájt, meglepően sokan bukkannak rá az animus szösszeneteimre, és a többségük még mindig nem vágja a lényeget. Bár ezen lehet nem kéne már meglepődnöm… =)

 17. A halálbüntetés azért csak jobb lenne, legalább nem kéne még etetni is az ilyet, az adófizetők pénzéből. Persze halálbüntetés ide vagy oda, az okosok úgyis megállapítanák, hogy “nem a cigány a bűnös”, még akkor is ha nyilvánvalóan DE.

 18. Akkor inkább a kínzókamrákra voksolnék (etnikumtól függetlenül).

 19. A bicskás ügyről. Amíg suliban be nem tiltották (egy eléggé durva balhé miatt) kb. a fiúk háromnegyede vitt magával bicskát az iskolába. No nem azért, mert olyan környéken laknék én. Akkoriban mi a bicskával csak a szalámit vágtuk, és tettük a kenyérre. Ó, azok a boldog szép napok. Egyébként nagyon támogatom, hogy a barátnőd gázsprayt hord magánál. Ma már ki tudja, hol bukkanhat az ember bűnözőkbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: