Guilty Crown – Avagy hogy ne csináljunk NGE klónt

A Guilty Crown egy nem túl rég, 2011 végén kezdődött önálló anime sorozat a Produtcion I.G jóvoltából, vagyis nincs semmilyen alapja, előzménye. Műfaját tekintve egy poszt-apokaliptikus scifi, mecha, fantasy, romantika, dráma, akció sorozat, amit elég nagy hype leng illetve lengett körül, alaposan megosztva a nézőközönséget.

Magamtól minden valószínűség szerint kihagytam volna (lehet jobban is jártam volna?) de miután Junchi, Sallylla, és Dodgers is kiosztotta, végül győzött a kíváncsiságom, és adtam neki egy esélyt.


Történet a klisékért

Az anime története bár elsőre szövevényesnek tűnhet, valójában elég egyszerű alapokon nyugszik. Vagyis a nem túl távoli, de mégis futurisztikus jövőben, Japánban járunk, 2039-ben, ahol alig egy évtizede annak, hogy az (egyébként nem túl fantáziadús névre keresztelt) Apocalypse vírus végigsöpört a szigetországon, majdnem teljesen romba döntve azt. Az eseményt elnevezték Lost Christmas-nek, és hogy a vírus terjedését, illetve annak kijutását megakadályozzák, az egyesült nemzetek megszállták az országot, ami így elveszítette szuveneritását. Az akció sikeres volt, a vírus terjedését viszonylag hamar megállították, ám a megszálló erők kivonulni már nem szándékoztak, helyette létrehoztak egy új militarista kormányt, a GHQ-t, ami a helyieknek egyáltalán nem tetszett, így létrejött a Funeral Parlour nevű terrorista, partizán szervezet, akik felvették ellenük a harcot.

Tehát lényegében adott a jó öreg Birodalom vs Lázadók felállás, csak ezúttal apropóként hozzácsapták ezt a vírusos körítést, mint előzményt. Önmagában ezzel még nem is lenne baj, mert a klisés alap ellenére, jó cselekményvezetéssel és érdekes karakterekkel még simán lehetett volna ebből egy tartalmas és élvezetes történet, ám sajnos sejthetitek, nem ez a helyzet. Ráadásul erre csak rátesz egy lapáttal, hogy ezt már az első rész után érezni fogja az, akinek van némi tapasztalata a jól felépített scifikkel.


Félresikerült felvezetés

Na de mi is a baj ezzel az animével, mi a probléma vele? Nos erre talán úgy tudom a legjobban megadni a választ, ha kertelés nélkül leírom mindazt, amit az első rész alatt tapasztaltam.

Kezdjük azzal, hogy már rögtön a legelején, a fényárban úszó metropolisz láttán az anime kapásból kilőtte magát nálam a posztapokaliptikus műfajból. Egy globális vírusfertőzés, megszállás után, egy olyan ország, ahol a megszállók máig elnyomják a helyieket, katonaállam van, és a többi, az egyszerűen nem így néz ki.

Persze ezen még túl is tettem volna magam, ha a felvezetés nem úgy zajlik, mint ha épp az Interstella 5555-nak látnám a modern változatát. Röviden az anime ugrál két szál között, miszerint a főszereplő, Ouma Shu épp az okos telefonján néz egy zenés videoklippet, miközben a klippben éneklő, magical girl ruhába öltözött hölgyemény, név szerint Yuzuriha Inori épp menekül az őt üldöző mechák elől…

(Naná, hisz a popsztárok mellékállásban kormányellenes szabotőrök is, akik a frontvonalban harcolnak.) Amúgy elárulná nekem valaki, mit keres Ashido a klippben?

Természetesen ha már scifis lányka, akkor kötelező jelleggel tartozik hozzá egy cuki kis robot gizmó is, akibe Inori egy szusszanás alatt bele rejti azt a nagyon fontos fiolát, amit az állig felfegyverzett katonaságtól lopott egymagában (hogy hogyan, az ugye mindegy).

Megjegyzem, ez a jelenet engem kísértetiesen emlékeztet arra, mint amikor Leia elrejti a holodiscet R2D2-ban:

Szóval Inori miután elrejtette a fiolát, magára ölt valami Predatoros álcázó mezőt, ami érdekes módon pár perc múlva már nincs rajta, és a nagy menekülés végén, egy 3 emelet magas mecha rakétái elől egyenes vonalban futva(!) az egyik robbanás után leesik egy hídról, egyenesen bele a vízbe.

Persze közben Shu körül se áll meg az élet, hamarosan megtudhatjuk, hogy szerény személye egy (nagyon)rossz NGE Ikari Shinji klón. Teljesen irreális, kőbunkó módon viselkedik az osztálytársaival, pusztán azért, mert azok próbálnak hozzá emberi hangon szólni, majd az iskolából gyorsan egy elhagyatott raktárépületbe rohan, ahol a high-end gépén kedvenc hobbijának, a videó szerkesztésnek szeretne hódolni (átlagos srác, átlagos hobbikkal, na persze…)

Nagy meglepetésére azonban legtitkosabb vágyálma valóra válik, hisz kedvenc waifu jelöltje élőben várja őt a titkos rejtekén (hogy, hogy került oda, lényegtelen). Az antiszoc Shu persze köpni nyelni nem tud, miközben Inori épp átvedlik Elfen Lied Nyu fogyatékos szintjére, csinál egy macskabölcsőt, majd azzal húzza Shu-t, hogy “gyáva e?” és teszi mindezt olyan kellető alaphangon, hogy az ember akaratlanul is valami nagyon sunyi módon becsempészett hentai sugallatra asszociáljon.

Ám mielőtt még bármi is történhetne, hirtelen rájuk tör a katonaság (hogy honnét tudták, hogy Inori ott van, az legyen újabb részletkérdés) jól összeverik Inorit, aki előtte Shu-ra bízza a gizmót, hogy vigye el a lázadóknak, ami a katonákat viszont egyáltalán nem érdekli, se Shu. Így Shu elmegy a lázadókhoz, útközben végig emózik azon, hogy vajon miért nem szállt szembe a testpáncélos, gépfegyveres katonákkal egy szál nyakkendőben, majd a lázadók rejtekéhez érve először beleköt pár izomtibi, akiket persze gyorsan lever egy Trinity Blood-ból szalajtott szőke bishi, név szerint Tsutsugami Gai, aki az ellenállás vezetője.

Na és mivel már fél perc telt el valamilyen szűk ruhába bujtatott, női idom nélkül, feltűnik Tsugumi, a helyi hacker, egyébiránt nekomimi füles agresszív tsundere, aki gyorsan kikapja Shu kezéből a gizmot. Persze az közben senkit se érdekel, hogy a fiola, amiért lényegében az egész felhajtás ment, az végig ott figyel Shu felső zsebében, jól kilógva.

Hogy ne unatkozzunk, mivel még nem volt elég robbanás az epizódban, újra betámad a katonaság, a környező civileket is elkezdik csak úgy írtani, hogy gyorsan egyértelművé tegyék kik is a rosszak, de gondosan ügyelve arra, hogy nagyon azért ne mutassák a halált. Shu így egyedül marad a harci zóna kellős közepén, ám gyorsan megleli időközben kiszabadult szerelmét, majd a lángokon átrohanva (nem tudtátok, hogy a Japán uniformis tűzálló?) szerelme karjaiba ugrik, ölelés, mire a feléjük tornyosuló mecha rájuk lő, és tudjátok mi történik? Nem, nem szakítja őket át az .50calos lövedék, hanem Shu zsebében kettétöri a fiolát, mire ő magical boyá változik.

Inori persze tart neki egy gyorstalpalót az új erejéről, majd szépen elsüt egy “use me” szöveget, és ha ez nem lenne elég, orgazmikus nyögéseket produkál, miközben Shu orbital erekcióban tör ki…

… és kiemel belőle egy nagyon magic kardot, amivel ordítva nekiront a mecháknak, és itt ér véget az első rész.

Szóval lehet most sikerült vérig sértenem a sorozat esetleges rajongóit az előbbi provokatív hangnemmel, de egyszerűen muszáj volt így leírnom, hogy átérezzétek, mi is a bajom az animével, és miért volt az, hogy az első epizód végén valahogy így reagáltam le a látottakat:

Az még hagyján, hogy gyakorlatilag semmi olyan extra tartalom nincs benne, amit egy tájékozottabb néző máshol már ne látott volna, sokkal jobban megvalósítva, de közben akaratlanul elfogott egy olyan érzés, mint ha 10 másodperc alatt dobták volna össze a storyt, és ami rosszabb, kezdtem gyanakodni, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa.


Ami nincs, tartalom

A későbbiekben ugyan kiderülnek majd különféle dolgok, például elmagyarázzák, hogy mi is ez az egész erő, a Void. Lényegében arról van szó, hogy van az úgynevezett Void gén, ami képessé teszi arra a használóját, hogy más emberek személyiségét tárgyként manifesztálja, ami elviekben egész jól hangzik, ám a gyakorlatban sántít, két dolog miatt is. Az egyik, hogy maga az erő kísértetiesen hasonlít a Green Lantern féle megfelelőjére, csak ott a hősök a saját akaratukat tudják manifesztálni a gyűrűjük segítségével. A másik pedig az elsőből következik, hogy mivel itt nem a saját akaratukat manifesztálják, hanem másokét, ezért teljesen véletlennek kéne lennie a kapott tárgynak, de mégis valahányszor szorult helyzetbe kerülnek a fontosabb karakterek, kiszámíthatóan pont az a tárgy fog előjönni, amire a leginkább szükség van.

Van ugyan egy rakás karakter az animében, de érdektelenek egytől-egyig,  jellemfejlődés nincs, a jók és a gonoszok motivációi egyformán közhelyesek és semmitmondóak, ráadásul minden karakter csak a saját kliséje által behatárolt szűk szerepkörben mozog, amiből képtelen kitörni (és nem is akarják, hogy kitörjön). A cselekmény csapong össze-vissza, az anime minden epizódban jóval több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad, a harcok nyugodtan kijelenthetjük, elcsépeltek, ráadásul még ott az a humornak nevezett nem létező valami, és persze a mutogatós fanservice, ami ugye muszáj, ha már érdemi cselekmény nincs. Ám mindezeket még el is néztem volna az animének, ha a sorozat nem lenne tele az elejétől a végéig olyan amatőr, következetességet és koherenciát teljesen nélkülöző logikai hibákkal, amik majdhogynem nézhetetlenné teszik az animét. Ráadásul minderre még rátesz egy lapáttal az a teljesen felesleges, áltudományos maszlag, amivel megpróbálnak hátteret adni a történteknek, kevés sikerrel.

A korrektség kedvéért azért el kell hogy mondjam, vannak a Guilty Crown-nak jó pontjai, mint a grafika, a hangok, és a zenék, sőt meglepő módon még Inori éneklése is kifejezetten jól sikerült. Ám ez nem változat a tényen, hogy hiába is próbálják menteni a menthetetlent, az anime minden epizóddal egyre inkább egyértelművé teszi, hogy érdemi tartalmat várni tőle, teljesen felesleges.


A valódi kérdés, mit is mondjak erre?

Őszintén szólva kissé nehéz helyzetben vagyok a Guilty Crown értékelésével, még ha fentebb egyértelműen negatívan nyilatkoztam róla. Egy anime (akárcsak egy film, vagy bármi más) sokfajta reakciót képes kiváltani belőlem, örömöt, elégedettséget, izgalmat, vagy épp ezek ellenkezőjét, haragot, csalódottságot, unalmat, esetleg megállapodok a kettő közti semleges részen. Ám van az a nagyon ritka eset, ami hosszú idő óta a Guilty Crown kapcsán jött elő belőlem újra, vagyis amikor úgy nézek végig epizódokat, hogy elkerekedett szemekkel, csüggedt szájjal csak nézek ki a fejemből, és egyszerűen próbálom értelmezni, összerakni mindazt, amit látok.

Egy darabig gondolkodtam rajta, mi is a valódi baj az animével, mi okozza azt, hogy semmi sem úgy működik, ahogy kéne. Így az anime végignézése után két dolgot mondanék, az első, hogy az anime érezhetően túl sok minden szeretett volna lenni egyszerre, amivel a készítők a saját dolgukat nehezítették meg, és részben ez felelős a legfőbb gondért, az elsietettségért. Már az első résznél is úgy éreztem, hogy az animében valójában nem pörögnek az események, hanem átrohanunk rajtuk, és mivel semmire sem áldoztak kellő időt és odafigyelést az elején, a vége felé látványosan belehabarodtak a saját történetükbe. Ez okozza a cselekmény szétesését, amiért az ember az események között nem érzi a kohéziót, az összhangot, az egységet.

Tény, vannak ennél sokkal rosszabb animék, szóval inkább ez, mint mondjuk az Elfen Lied. Ám azt kell, hogy mondjam, talán ez az egyik legkínosabb módon elbaltázott anime, amit valaha láttam, és azaz igazán bosszantó, hogy a potencia megvolt benne. Sokan hasonlítgatják az ellentáborból az Elfen Lied-hez, amiben olyan szempontból van valami, hogy lényegében ez az anime is a rossz kivitelezés áldozata, ám  ezen kívül nincs bennük semmi közös. Eleve az EL egy olyan mangából született, amiről maga a mangaka is lemondott, egy olyan stúdió gondozásában, akik jórészt hentaikra voltak berendezkedve, szóval ilyenformán a végeredmény valahol nem volt kétséges. Nem úgy a Guilty Crown-nál, ahol semmi sem akadályozta azt, hogy ebből egy jó és tartalmas anime kerekedjen ki.

Elismerem, sose könnyű mindenfajta alap nélkül, 0-ról minőségi animét készíteni, de közel sem lehetetlen. Az elmúlt 2-évet nézve volt már erre pár jó példa, mint a Gainax féle Panty & Stocking, vagy a Shaft féle Madoka. Épp ezért a Guilty Crown mind ezekhez, mind a Production IG olyan munkáihoz mérve, mint a Blade of the Immortal, Gits, Jin-Roh, nagyon kevés. Leginkább úgy tudnám összefoglalni, hogy a Guilty Crown egy szépen becsomagolt, jól hangzó, de összecsapott és elsietett, középszerű anime, amitől nem sok mindent érdemes várni. 6/10 jóindulattal.

65 hozzászólás to “Guilty Crown – Avagy hogy ne csináljunk NGE klónt”

 1. Kicsit keményebb pontozást gondoltam volna, mivel a 5-6/10 nem a rossz, hanem a közepes kategória, pedig úgy hittem a cikk alapján, hogy szerencséje lesz, ha adsz neki 3-4/10.

  Maga a cikk jó lett!

  • Úgy voltam vele, hogy mivel az Elfenre 3-4 pont körül adnék, ezért ez megérdemel egy 5-6 pont körüli értékelést. Hisz a GC azért messze nézhetőbb. =)

 2. Én 5/10-et adtam rá a végén, miután végigszenvedtem az egészet, de jóformán csak a grafika+zene, és néhány jobban kivitelezett jelenet miatt. De szerintem túlértékeltem 😀

  Első benyomásaim nekem is ugyanezek volt. A katonaság miért nem fogta el/lőtte le azonnal Shoe-t, a ‘lázadók’ miért vannak sokkal többen mint az elnyomó katonaság, ráadásul zavartalanul közlekednek bárhová, míg máskor egyszerűen csak odateleportálnak ahol lenniük kell, stb. És később, ahogy próbálják elmélyíteni az epizódról epizódra kitalált történetet, annál nagyobb sületlenségekkel és logikátlanságokkal találkozik az akár egy kicsit is értelmes néző.
  Jó annak, aki kikapcsolt aggyal is képes animet nézni. Az biztos élvezni tudja, mert egyébként kész katasztrófa az egész sorozat.

  Egyébként az apokaliptikus rész csak a 12.epizód után jelenik meg benne, miután lerombolják a várost.

  • 6-ot azért adtam rá, mert legalább a grafika és a zenék ott vannak a szeren, egyébként 4-5 pont körül végzett volna.

   Agykikapcsolónak elment, bár hogy mennyire volt élvezhető, az már egy érdekesebb téma. Őszintén szólva ennél még a Rosario is jobb volt, mert ott legalább nem nézték hülyének nézőt. =) Ott nem volt kérdéses, már rögtön az első epizód első negyedében, hogy az anime egy érdekes körítéssel, de a fehérneműkről és a női idomokról fog szólni.

   A GC-nél idejekorán el kellett volna dönteni, mit akarnak vele kezdeni. Ha kapunk egy szépen felépített, drámai scifit, vagy valami komolytalan, de szépen animált, zenés scifi fanservice animut, szerintem sokkal jobb lenne a megítélése. =)

  • “Jó annak, aki kikapcsolt aggyal is képes animet nézni. Az biztos élvezni tudja, mert egyébként kész katasztrófa az egész sorozat.”

   Érdekes módon a Guilty Crown-nál még tudtam tolerálni az esetlenségeket. De már a Kiddy Grade-nél kimondottan zavart az, hogy egy rendező szerint egy űroperában minden szabad, nem kell logika. Az, hogy akiről azt hittem, hogy végleg meghalt, az hirtelen visszahozzák egy váratlan húzással az életbe. A főszereplők pedig szinte a legdurvább támadásokat is túlélik, leginkább a végén, ahol egyenesen atomjaira hullanak. És sorolhatnám…

 3. Akármennyire is osztom a véleményt hogy a zenén, meg minimálisan a grafikán kívül gyakorlatilag úgy szar az egész ahogy van, azt a 6-ost egész gálánsnak érzem egy ilyen romhalmazhoz. Én speciel egy 3-asnál többet nem adnék neki, de minél tovább nézem, annál inkább gondolkodom a 0-ra való módosításon, mert akármennyire is meg tud nevettetni néha (hetedik részt pölö végigröhögtem), ezen kívül csak egyre inkább idegesít az hogy a készítők ezt komolyan gondolták a rahedli sok plothole-al, asspullal, és a pofátlanul lenyúlt, de még így is horribilisen elcseszett karakterekkel. Mondjuk azt elismerem, hogy a GC-t egy szempontból különlegesnek tartom: rég volt már olyan animu, aminek a nézése közben éreztem feljebb menni a vérnyomásom a sorozat bénázása miatt, de a GC-nek ez tökéletesen megy.

  • A kritikák és az ott leírtakat egyre inkább alátámasztó első 3-rész után beláttam, hogy ebből nem lesz semmi, szóval innentől kezdve nem is vártam el tőle semmit. =) Hozzáteszem, még így is vagy kétszer erőt kellett venni magamon ahhoz, hogy befejezzem, és ne a dropped kategóriába kerüljön, viszont még így is jobban elszórakoztatott, mint az Elfen, vagy a School Days, stb. Persze ha nincs a grafika és azt OST, akkor simán 3-4 pontra húzom le.

 4. Teljesen egyetértek a bejegyzéssel. Én is nagy potenciált láttam benne, és én sem érzékeltem a poszt-apokaliptikus légkört. Reméltem, hogy kapunk egy poszt-cyberpunk animét hosszú évek után, de ez nagyon balul sült el. Kíváncsi leszek majd a Dragon Age és a Mass Effect animére, mert bizony ilyenek is megjelennek majd hamarosan.

  • Cyberpunk a ’80-as, ’90-es években élte a fénykorát Japánban, ebből az érából érdemes keresgélni.

   Dragon Age-ről hallottam, de azok alapján amiket olvastam róla, már most tudom, hogy semmi köze nem lesz a canonhoz. Azért belenézek majd… =)

 5. “Kíváncsi leszek majd a Dragon Age és a Mass Effect animére, mert bizony ilyenek is megjelennek majd hamarosan.”

  …. NOOOOOOOOOOOOO D:!!!

 6. Ha már a Pindurpanduroknak is van animéjük, akkor miért ne kapjon a DA és ME? Borzasztó, miket képesek megcsinálni. 🙂
  Ez a kedvcsináló egyértelműsítette bennem, hogy e GC-t ki fogom hagyni. Egy jó antiutópiához az animék az esetek többségében elégtelenek, mondjuk egyetlen vizuális formula sem alkalmas rá, hogy igazán hűen reprodukálják, érzékeltessék az ilyen világok hangulatát.

  • Nekem már a sok Marvel feldolgozás is szúrta szemem, bár a Penge animuból láttam múltkor 1 részt, az amolyan szódával elment kategória.

 7. Hát azért a Powerpuff Girlst (ami mellesleg alapjáraton egy magical girl paródia, szóval én inkább “szellemi visszafejtésnek” hívnám az anime verziót) meg a Mass Effectet ne vegyük már egy lapra =P.
  Mondjuk a DA adaptációja különösebben nem izgat, mert bár jó RPG volt, de a világa egy átlagos high fantasy, nemigazán adott semmi újat a témához. Ellenben a Mass Effect-el, amit nem hiába neveznek nagyon sokan ezen generáció Star Wars-ának (még az elbaszott befejezéssel is… igen, szerintem is elbaszott, és nem, nem fejtem ki megint, hogy nem azzal van a bajom, hogy *SPOILER* Shepard megmurdál a végén, de még azzal sem, hogy a “több befejezés” sem éppen az, amire számított a nagyközönség, hanem azzal, hogy a befejezésnek úgy ahogy van, semmi értelme, nade jön már a DLC a sok rinyálás hatására +nézzetek nyugodtan utána az indoctrination teóriának, szal meglátjuk).
  A fentebb látható példából (is) kiindulva pedig látható, hogy az anime ipar manapság már képtelen egy épkézláb scifi-t kinyomni magából, így én egyszerűen NEM AKAROM, hogy megszülessen egy Mass Effect, amiben görkorcsojás mechák, célzásra képtelen töltelékkatonák, vernyákoló tinédzserek és egyéb szarságok fognak főszerepet kapni. NEM. AKAROM. Már így is el kellett szenvednem pl. egy Battletech gyalázást…

  • A Powerpuff girls-t csak azért hoztam fel példának, mert hirtelen csak ez jutott eszembe azon kevesek közül, amikről hallottam.

  • Nem kell félni, a japánok itt csak az animációt fogják majd készíteni, a forgatókönyv mindkét esetben egy amerikai író leírása szerint készül. Szerintem nézhető lesz mindkét cucc.

   • Kicsit utánanéztem, Paragon Lost néven fut a dolog, és ugyan csak nagyrészt sketchek meg concept artok láthatók, azt kell hogy mondjam, nem is lesz ez olyan szar. Amit eddig láttam, az egész realisztikus ábrázolás, és jórészt hű a ME univerzumhoz.
    VISZONT. Egészestés film JAMES VEGARÓL? Őszintén, ki a fa**omat érdekel ő? Őszintén, emelje föl a kezét! Van 25 másik karakter, akiről sokkal szívesebben látnék egy filmet (mégha anime is), mint róla… Mondjuk Garrus, Tali, Liara, Wrex, Mordin, az Illusive Man, csak így hasraütésre…

   • ME-ről Zoltán elmondta a véleményét, amit én is osztok, így én a DA-ről szólnék.

    Tehát az animu valami olyasmiről szólna, hogy Cassandrát, aki az első részben, az Originsben nem is szerepelt, csak a 2 intrójában és outrojában (meg lehet nézni dragonage.wikia oldalon, milyen “bő” karakterlapja van) benyomták főszerepbe, teljesen más karakterdizájnnal, és valami Chantry összeesküvésről lesz szó, vérmágusokkal és templáriusokkal, meg talán beköszön majd valami sárkány is, hogy valami köze is legyen a címhez.

    Kérdem én, ez hol Dragon Age? Hol van itt a Dragon Age lényege, hogy a Grey Wardenök egyesítik Ferelden népeit a Darkspawnok ellen? Jó persze, lehet mondani, hogy ez a feldolgozás az elcseszett 2-ről szól, annak is láthatóan a totál elcseszett 3. feléről. Viszont még így is ott a kérdés, hogy miért egy nem is játszható(!) karaktert tesznek főszerepbe?

    Én mint olyan ember, aki végigjátszottam az Originst az összes DLC-vel, Awakeningel, stb, jó és rossz karakterként egyaránt, a fentebb vázolt koncepcióból semmi jót nem nézek ki.

   • Péter:

    Szerintem ennek az az oka, hogy:

    1.) Gondolom sok fan volt, aki szerette volna jobban megismerni a DA világát. Úgy tudom, hogy ebben a vérmágusos cuccban benne lesz több, eddig nem látott helyszín is. Valamint, hogy az egész egyfajta mellékszál, kiegészítő a sorozathoz.

    2.) Vagy pedig – és én ezt logikusabbnak tartom – Cassandrának fontos szerepe lesz majd a DA III-ban, és ez a kis filmecske szerintem ahhoz kapcsolódó dolgokat is fog tartalmazni. A megváltozott karakterdizájnon ne lepődj meg. Úgy emlékszem, hogy Isabella sem nézett ki ennyire cigányosan az első epizódban. 😀

   • Ha valaki meg akarja ismerni a DA világát, figyeljen oda a dialógusokra, és olvassa el azt a kisezer leírást, ami a játékban bekerül a naplóba. Ezekből lehet a legtöbbet megtudni, például arról, hogy is működik a Fade, milyen hierarchia van az ott létező entitások között, stb.

    Cassandra a DA 3 főszereplőjeként elég furcsa lenne, bár sajnos a Biowareből kinézném. A játékaik első részei baromi jól sikerülnek, de a folytatásokat rendre elcseszik. A DA 2 se tett már hozzá érdemben semmit a DAO világához, sőt amit lehetett, azt el is barmolták, például azzal, hogy jó pár karakter, sőt az egész Qunari faj dizájnját kidobták és újratervezték, csak azt nem értem, minek? Nem volt az úgy jó? =/

   • Nah megnéztem a Dragon Age anime trailerét is. Én ugyan nem játszottam a 2-vel, szal fogalmam nincs ki az a Cassandra de… WTF IS THIS SHIT?
    Komolyan, 2012-ben ILYEN OCSMÁNY CGI filmet kiadni… Úgy tűnik az EA megint eljátsza azt, amit anno a második Dead Space filmmel (bizonyos része CGI volt, és az is kritikán aluli, 98-97-es színvonalú bűnronda szar)… Én komolyan nem értem mi a jóédes halált művelnek ezek, vagy egyáltalán mit gondolnak…
    Gondolom a DA és a ME anime az EA próbálkozása hogy betörjön Japánba és lenyomja a cuccát a húzottszeműek torkán. Hát talán a ME film (de akkoris, JAMES VEGA?!), de a DA már msot egy borítékolt bukás szerintem.

   • Én a grafikát mindig telibe fostam, úgyhogy engem nem zavar, ha egy flash-el keresztezett Anime Studio EX animációt látunk HD-sítve, de ahogy olvasgattam az interjúkat, nekem is lejött valami.

    Hogy ennek nem lesz értelme. Azt hittem, valami valóságos indokot fel tudnak vonultatni amellett, hogy miért Cassandra a főszereplő, de az indokaik elvesznek az éterben, annyira könnyen megcáfolhatóak. Ez egyértelműen egy újabb bőrlehúzás lesz a sárkány páncéljáról.

    Ami még ennél is cinkebb, hogy két címe van. Az egyik a Dawn of the Seeker, a másik meg a Blood mage no szeiszen. WTF? Most akkor döntsék már el, hogy “A kutató hajnala” vagy “A vérmágusok küzdelme”.

   • Nekem se az lenne a gondom, hogy a grafika alapvetően ocsmány, hanem az sokkal jobban szúrja a szemem, hogy már a trailerből is kitűnik, milyen darabosak és suták az animációk, illetve a képi világ köszönőviszonyban sincs a Dragon Age Originsben látott (meg ahogy nézem a 2-ben szétbaszott) sötét, depresszív összhatáshoz.
    Könyörgöm, jussanak már el oda agyilag, hogyha egy KOMOLY, VÉRES történetet akarnak ábrázolni, akkor hozzá olyan körítést teremtsenek, amivel tényleg KOMOLYAN tudom venni. Már most látszik a DA animén, hogy ezt rohadtul nem sikerült nekik…

   • Jah és ezzel a véleménnyel nem vagyunk egyedül, kedves barátaim (sic!), ahogy olvasgatom gyakorlatilag a készítőkön meg azokon kívül akiket jól megkentek, MINDENKI lehúzta eddig a DA-t.

 8. cheatergs Says:

  Én már a legelső rész legelső párbeszédénél felírtam magamban egy kettest az animéhez, mert manapság már ennyiből lehet tudni, hogy mi fog kínozni a további részek alatt.
  A szereplők nem hogy nem értékelhetők, hanem kifejezetten utálnivalóak a primitív gondolkodásukkal, mesterkélt szövegeikkel és infantilis viselkedésükkel. Marha rég röhögtem akkorákat, mint amikor a főgyerek nekiállt vernyákolni, hogy “GAAAIIII!!!”. Mint akit tökönrúgtak! Halmazati metszete a kínosnak, a szánalmasnak és a teli pofával szakadásnak. Az még egy dolog, hogy az összes karakter a Klisés Animeközhelyek Sablonlexikonából került ki (ma az a meglepő, ha nem így van), de hogy ezt még lejjebb is tömték, az már beteges!
  A sztori nekem nagyjából összeállt, de már ne kérdezzétek rá… Valahonnan a semmiből elindult, aztán egyszercsak valamikor purdé happy endet akasztottak ki.

  Ami volt: kiábrándító fanservice (hogy nézett már ki Inori?!) és az animegyártó progik random-event-rutinja, hullámzó (mély-mélyebb) színvonal.
  Ami nem volt: forgatókönyv, szöveg, karakterek, érdeklődés.

  Továbbá nem értem, hogy miért olyan pozitívak a visszajelzések a megjelenítést illetően. Attól, hogy elborítják a képernyőt értelmetlen effektviharral, még nem rejtik el a közönségestől alig eltérő karakterdizájnt és a Production I.G.-től szemtelenül átlagos animációt. Annak meg hadd ne kelljen örülni, hogy nincs tele az anime failekkel!
  Az OST-t konkrétan észre se vettem, hogy van, úgyhogy ennek a népszerűsége se világos.

  Összességében engem nem akasztott ki, láttam már sokkal trógerebbet (ezzel párhuzamosan is egyet), meg voltak érdekes váltásai, pl. az első fele után, amikor úgy nézett ki Shuu jellemet mutat, v csórikám balkezes lett, de ezeket is sikerült elcseszni egy visszázással.
  Azt is kapásból rávágom, hogy inkább ezt háromszor, mint a Brave 10-t még egyszer vagy a Gundam 00-ra rágondolni!

  Amúgy nem gondoltam volna, hogy az animések lehúzzák, azt hittem, ezt is majd valami korrekt cuccnak értékelik… Ha már az általam kukába dobottnak tartottak közül is mennyit istenítenek.

  • Valamennyire meg tudlak érteni, mert általában amit fel hypeolnak, abban én vagy nem látom azt az isteni pluszt, vagy csak szimplán nem tud érdekelni.

   Felcseszni engem se cseszett fel, szóval ahogy írtam, ennél vannak bőven rosszabbak.

   Barve 10 szerencsére kimaradt végül nálam, de arról is “sok jót” olvastam, hallottam, szóval nem sajnálom, hogy megkíméltem magam tőle. =)

 9. Igazság szerint jah, bosszantó a dolog, hisz akár jól is elsülhetett volna. Az első 12 rész mondjuk úgy FAIL, ahogy, de a 13. ep már egészen más képet mutatott és ott tényleg elindulni látszott valami. Emlékszem, ez időtájt egyszer még a védelmére is keltem. Ha megmaradt volna az a színvonal, akkor akár egy 6, de még 7/10 is lehetett volna, csak hát aztán jó gyorsan visszatalált a szargödörbe. :/

  Maa, egyébként osztom cheatergs véleményét, szal inkább ez, mint mondjuk a Damsel-in-distress: the animation aka Brave10, ahol négyből négy epizód ugyanarról szólt és később még homokozni sem átallkodtak benne.

  • Érezni lehetett rajta, hogy valami NGE szerűséget próbáltak volna modernebb formában elsütni, viszont már a legelején elvesztették a fonalat. Márpedig egy komoly animénél a bevezetés majdnem a legfontosabb, mert ha az elején nem győzzük meg arról a nézőt, hogy ez a story igenis komoly húrokat pendít meg, akkor később már nagyon nehéz lesz.

   • cheatergs Says:

    Inkább Code Geass az. Az alapfelállás szinte a két billentyűvel jött át. Aztán ebbe próbálták belekeverni az Eva világmegváltását, az FMA-s áldozathozatalokat meg még ami most nem jut eszembe.

   • Valamint egy sci-fi világgal kapcsolatban alapkövetelmény, hogy rendesen bemutassák a fiktív történelmi eseményeket, a szituációt, és persze a szembenálló felek céljait. Itt azonban szinte mindent elhallgattak a személyes szál elhúzása miatt.

    És ha már szupererőt használnak, akkor azt sem árt körülhatárolni, hogy mégis mikre képesek vele. Ellenkező esetben mindenki Neo a Mátrixban, és ha kell napalmot szellentenek a plot érdekében 😛

   • cheatergs: Geez-el nem igazán vagyok képben, mert azt valami hihetetlenül gyorsan droppoltam. =)

    -OJ-: Ha még az előzményekre nem is annyira fekszenek rá, de a szemben álló felek motivációnál már nem árt magukat megerőltetni, mert egy olyan storynál, ami mondani is akar valamit, nem elég az, hogy A uralni akarja a világot amit B meg akar akadályozni.

    Hozzáteszem, én már azt se értettem, a vírusnál miért erre a kristályos dologra esett a választás? Mármint szerintem elég komolyan vehetetlen, hogy az emberből csillogó kristályformáció lesz.

    A skilleknél meg jobb lett volna, ha egyszerűbbre veszik a figurát, és valami high-tech nano dologgal magyarázzák meg, nem ezzel a felmodolt Green Lantern akármivel. Amit kitaláltak, az leírva, elmondva, jól hangzik, de akinek van némi tapasztalata az ilyen storykkal, az tudja, hogy ez a random elv sose lesz valójában random, ugyanis minél kritikusabb a szitu, a generálás annál inkább a hős igényeihez fog alkalmazkodni.

 10. Szó se róla rendesen elcseszték ezt az animét pedig ahogy írtad lehetett volna sokkal jobb. 😦
  Határeset de az Elfen Liedtől távol áll, ahhoz hasonló seggprimitívséget nem láttam máshol. 😀

 11. Az EL-hez hasonló érzéseket bennem a School Days és a Higurashi keltett, na meg a Blood animuk.

 12. Egyezzünk ki abban, hogy a sorozat első fele a Geassre hajaz, a második pedig az Evára. 😀

  • Hogy kit-mire emlékeztet inkább, az már részletkérdés, és valahol mindegy is, mikből merített. =) A lényeg az, hogy sajnálatos módon, baromi rosszul kivitelezett darab lett.

   IG-nek eddig is voltak mellényúlásai (Bloodok, Kai Doh Maru) amik még belefértek a “járulékos gagyik” kategóriába, de ez a mostani nagy árnyékra vetődés volt.

   • cheatergs Says:

    A Blood+ a GC alatt van. Utóbbinak legalább a miliőjét úgy-ahogy helyén kezelték, és történt valami, míg az előbbit 5 OVA helyett két teljes szezonra nyújtották. Sose fogom megérteni, ki és miért volt képes annyi pénzt adni arra a történeti potenciállal alapból nem rendelkező brandre. Egy csomó sol-t alulmúlt semmitmondásban és unalomban.

   • Anno az alap The Last Vampire ovával ismertem meg a Blood-ot, ami számomra azzal vált feledhetetlenné, hogy az első olyan anime volt, amiben ténylegesen csalódtam, és úgy álltam fel előle, hogy: “Ennyi?!”

    Amikor később megtudtam, hogy készül belőle a TV sorozat, a Blood+, már előre sejtettem, hogy érdemben úgy se tud változtatni az elcseszett koncepción, ennek ellenére, amikor az Animaxon elkezdték magyarul adni, kíváncsiságból mégis belenéztem. Egy rész elég is volt ahhoz, hogy megbizonyosodjak arról, a feltételezéseim helytállóak voltak.

    A Guilty Crown, objektív szempontból nézve valóban egy sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint a Bloodok. Viszont szubjektíve pont azért okoz jóval nagyobb csalódást, mert a néző látja, hogy a potencia végig meg volt benne, és mégis milyen lett a végeredmény.

   • cheatergs Says:

    De mi csak objektíven értékelünk, hisz ez is kell egy jó kritikához.=)

    Mivel én az utóbbi időben kimerültem a softos szitokszavak halmozásában egy anime véleményezésekor, és már nem is hozok fel példát a hibákra, így egy vitában már nem tudnék úgy érvelni pro-kontra, ahogy anno. Végén kikötnék ott, hogy én se tudom, mi bajom az animével, mivel nem tudom megfogalmazni; erre a “tudjukmelyik” szintre pedig nem akarok lezülleni.
    (most a Last Exile segít felkészülni. Ott bőven van min szentségelni).

    Ezért nem engedhetjük a csalódás-faktort a shit-faktor fölé helyezni, és nem fogalmazhatunk úgy, hogy a Blood+ kevésbé gagyi a Guilty Crownnál, miközben technikailag és dramaturgiailag is bőven alulmúlja azt, csupán csak az elvárások szintje vetítődött rá a minőségükre.
    Helyette: bár a GC kevésbé gagyi a B+-nál, de épp ezért rosszabb, mivel lenne mit nézni, csak nem ebben a kivitelezésben.
    Na, jó, ez körmönfont!

 13. Oké én is megnéztem az első részt és úgy ahogy kapisgálom a void képesség lényegét, de azért megkérdem azokat, akik több részt láttak belőle.
  A főszereplő csak az énekes csajt használja tárgyként vagy mást is fog a részek során?
  Ha igen akkor csak csajokat?
  (Gyanítom igen.)

  És a lényeg, szóval ha mondjuk van egy segítőkész teszemazt 100kilós izmoskatona haverja a főhősünknek és ő felajánlja a segítségét/használatát, őt is a karjába veszi, megnyílik a kis luk a mellkasában és miközben benne turkál > orgazmushangokat fog hallatni a mély dörmögő hangján miközben a főhős nevét kéjesen ismételgeti?

 14. Nem tudom miért csinálom ezt magammal, de 4 lehúzó kritika és alapvető mainstream anime undorom ellenére megnéztem az első részt…
  Skydragon legutóbbi posztja összefoglalta a rám gyakorolt hatását.

  • Belőlem ugyan a szelídebb, Dexteres reakciót váltotta ki az első rész, de szerintem sokan vannak úgy vele, hogy már csak azért is belenéznek, hogy a saját szemükkel lássák, milyen is az anime.

 15. Már több ismerősöm is mesélt erről az animéről, fényezték milyen jó és ötletes, elmesélték nagyjából miről szól, de nem tudta felkelteni az érdeklődésem. Az ilyesmi nem az én műfajom. ^^
  Amúgy grat a cikkhez Peti! Sikerült pár helyen megnevettetned. ^^

 16. Lehetett volna jó és ötletes, de ilyen gyatra kivitelezés mellett, csak annyi látszik, hogy meg volt benne a potenciál. Persze mint a fórumokon, blogon is látszik, megoszlik a vélemény, de ahogy én észrevettem (mint általában) inkább a fiatalabb, tapasztalatlanabb nézők azok, akiket le tud nyűgözni.

  Akik nem látták az NGE-t, GiTS-et, sose vettek a kezükbe egy értelmes scifi könyvet, azoknak ez még mind új.

 17. Végignéztem hétről-hétre, mert ha már egy sci-fi sorit elkezdek, azt már elvből is végignézem : P Az animáció lenyűgöző volt, de kb egy részben sem értettem miről van szó, a vége meg totál homály, de mindegy, agyzsibbasztónak meg eyecandynek jó volt, csak a srác ne visított volna, mint a malac minden részben. Tipikus “nyigedameda-nyigadameda-nyigedameda”-féle Shinjis nyavajgás. Egy gecinagy pofon lehet helyrerakta volna őt s : )

 18. A grafika az valóban ütős volt, na meg a zene, de a többin csak értetlenkedni tudtam. Sokszor azt se értettem, egyik jelenet, hogy következik a másikból.

  A karakterek közül talán Inori volt az, akire azt mondtam, hogy oké, de csak azért, mert ő legalább nem idegesített, és volt olyan rendes, hogy általában véve kussolt. =)

 19. Látom ezt sokan észrevették, hogy egy eszeveszett módon összehajigált valami lett ebből a cuccból:D Ez engem is idegelt, mert ha egy kicsit kevesebb témát raknak bele, talán jobban rá tudtak volna koncentrálni arra, hogy egy kicsit egyedibb és JOBB legyen, mint amit most itt sikerült prezentálni a huszon-X rész alatt. A főszereplőről meg annyit, hogy ráaggatták ugye a “befolyásolható” jelzőt. Ez egész addig oké is lett volna, ha az alkotók ezt nem úgy értelmezik, hogy hidegvérrel 3 részenként komplett personality switcheket csinálhatnak a gyerekben. És igazad van Péter ha azt mondod, nem volt jellemfejlődés, mert ez nem az, hanem egy kész röhej : )

 20. Az egy dolog, hogy a történet és a karakterek sablonosak, amihez még jön az összecsapott, elsietett cselekmény és az olcsó fanservice, de ami rosszabb, hogy az anime nézése közben egyre inkább kezdett körvonalazódni bennem, hogy az IG mintha próbálna megint hülyének nézni. Egyszer már megtették a Kai Doh Maru-val, de mivel még eléggé az elején jártam az animének, gondoltam “áh hát csak nem teszik meg megint?!” és erre tessék, mégis megtették.

  Sajnos a néző egy ilyen kegyetlen állatfaj, hogy kérdéseket tesz fel, minél tapasztaltabb, tájékozottabb, annál többet. Egy komoly, koherens anime pedig mint tudjuk, arról ismeretes, hogy vagy választ ad a néző kérdéseire, vagy eleve úgy vezeti a nézőt, hogy annak fel se kelljen tennie a kérdéseket.

  Persze mindezt el lehet kerülni, csak akkor át kellett volna igazolni a shounen fight, magical girl, comedy, harem kategóriák valamelyikébe, ahol ilyesmivel nem foglalkozik a néző.

  Véleményem szerint az IG brigád azon része rakta össze a Guilty Crownt, legalább is a történet, cselekmény, karakterek hármast, akik a Bloodokat is elkövették, így valószínűleg a csapat tehetségesebb fele épp valami értelmesebb darabon dolgozik, még a többiek a Blood C után, a Guilty Crown kapcsán vehették fel a fizetésüket (az már más kérdés, megérdemelten e?).

  • cheatergs Says:

   A Blood-C a Shafté. Ez már a dizájnon látszik, de a sztorivezetés is különbözik, mert amíg P.I.G.-ék (hmm) párnacsatát játszottak emitt a nyúlt elemekkel, addig a Shaft szokásához híven találomra válogatott a szürreális és a random ötletek közti síkból.

   • Már miért lenne a Shatfé? =/ Közük nincs hozzá, a dizájnért a CLAMP felelős.

   • cheatergs Says:

    Hát ez szívás. Úgy látszik a CLAMPot azonosítottam a Shafttal.

   • Végül is mindkettő szeret “művészkedni”, amit néha elég nehéz megemészteni. =)

   • cheatergs Says:

    Ez azért is cink, mert a fájlomban is helyesen a Clampot írtam hozzá, aztán valahol valamikor Shaftozni kezdhettem magamban. Tán azért, mert a C legalább grafban igényesebb (és hál’ életnek rövidebb), plusz a P.I.G.-nek nem szokása átvenni más dizájnját. Pedig abból következtethettem volna, hogy mindkét Blood eseménytelen dögunalom (leszámítva a C agyatlan befejezését), míg a Shaft szereti pörögve tolni a mindfuckot orrba-szájba.

 21. Ez most off lesz, de… Emberek, ez a most induló Shining Hearts címen futó anime… Ez… szal a Guilty Crown egy MESTERMŰ mellette. Azt hittem – én naiv barom – hogy 1000+1 év után látok valami normális fantasy-t, de ezt minimum akkor tudtam volna élvezni, ha előtte belövöm magam, de talán még akkor se. -10/10. Még for teh lulz se ajánlom.

  • Aminek benne van a címében a Tales, Hearts vagy a Revolution, azt messze érdemes elkerülni. =)

   Rákerestem erre a “mesterműre”, ahogy nézem ez valami fanservice jrpg adaptáció lenne. Nem is csodálkozom a végeredményen. =D

  • Kösz, hogy szólsz. Ezek szerint jól tippeltem, amikor úgy döntöttem, hogy csak akkor kezdek bele a sorozatba, ha az első 3-4 rész már kijött, és ha azokról pozitív kritikák születnek. Így viszont kerülni fogom messziről.

 22. Oké mivel ennyit lett emlegetve megnéztem az első részt. És mikor az ending elkezdődött körülbelül ez a reakció formálódott ki bennem:

  A grafika meg a zene nagyon ott van a szeren, de az hogy az egész felütést a főszereplőktől kezdve, a háttértörténeten át, az egymással szemben álló frakciókig alig 20 perc alatt lezavarták, az eléggé gáz. Bele-belenézegetek még de világmegváltást nem fogok várni.

 23. Végignézheted ha nagyon érdekel mi lesz belőle, viszont ne sok jóra számíts a továbbiakban. =)

 24. Szinte szégyellem magam, hogy anno az első rész tetszett. Mondjuk én a végén sokkal jobban lepontoztam.

 25. cheatergs Says:

  Nézd meg a Last Exile: Gin’yoku no Famot! Bűnösen imádni fogod ezt a Koronát!>:]

  • Ez folytatás nem? Úgy nem sok értelme lenne megnézni, hogy az elsőt se láttam.

   • cheatergs Says:

    Én se láttam, de oly mindegy, mert nem ettől nem lehet megérteni. Ha a GC bűn ostoba, akkor az Exile joggal lett száműzve a debilségéért.

 26. Őszintén megmondva: próbáltam gyűlölni ezt az anime-t. Mivel megbíztam eddig is az értékítéletedben: ha egyszer azt mondtad egy anime-re, hogy „szar”, akkor az szar is volt; ha egyszer azt mondtad egy anime-re, hogy „jó”, akkor jó volt. Nem mindig értettem egyet a véleményeddel (Madoka), de általában adtam rá, és nem bántam meg. Próbáltam gyűlölni, de nem ment – nem lettem a szerelmese, de nem is bántam meg, hogy megnéztem. Igaz, ezzel az anime-vel is először a te blogodon találkoztam, így mondhatni, hogy te hívtad fel rá a figyelmemet, újfent, csak most elrettentő célzattal.

  Van néhány észrevételem.

  „Egy globális vírusfertőzés, megszállás után, egy olyan ország, ahol a megszállók máig elnyomják a helyieket, katonaállam van, és a többi, az egyszerűen nem így néz ki.”

  Hogyan kéne kinéznie egy vírusfertőzés és megszállás utáni, mostanság is terror alatt lévő katonaállamnak? Mubarak Egyiptomja sem volt romhalmaz, sőt… annak ellenére, hogy ott is sok mindent átéltek a helyiek.

  „Ráadásul minderre még rátesz egy lapáttal az a teljesen felesleges, áltudományos maszlag, amivel megpróbálnak hátteret adni a történteknek, kevés sikerrel.”

  Kifejted, hogy a Void-elmélet tudománytalan. AZ. Tény, hogy nem egy Asimov, de ha ennyire szigorú logika alapján néznénk a többi anime-t is, akkor mehetne a kukába a nagy része. Teszem azt a Madoka. De nem kivétel ez alól a Neon Genesis Evangelion sem, mely időnként elég szabadosan kezeli a zsidó szimbolikát. „Pozőr zsidó-szimbolika egyenesen a képünkbe dörgölve, amik távolról sem hordoznak annyi jelentéstöbbletet, ahogy azt szeretnék egyesek gondolni. Nos, a helyzet az, hogy ezt továbbra is tartom, épp csak kevésbé markánsan, kisebb fajsúllyal.” – írja Junchi a kritikájában. Ugyanilyen áltudományos blabla van a Terminátor, a STAR WARS és a STAR TREK franchise-ben is. Általában nem követeljük meg tőlük az ASIMOV-féle következetességet (állja meg a helyét tudományos értelemben is). Miért? Mert pusztán szórakoztatni akarnak, semmi többet. Ha persze közben átjön valami plusz mondanivaló, az sem baj, sőt.

  „Nem úgy a Guilty Crown-nál, ahol semmi sem akadályozta azt, hogy ebből egy jó és tartalmas anime kerekedjen ki.”

  Ezzel viszont tökéletesen egyetértek. Ahogy az értékeléssel is (6/10). Tényleg nehezebb többet adni rá. Tényleg középszerű, de az még mindig jobb a szarhoz képest. Ugyebár, inkább egy középszerű Michael Dudikoff-akciófilm, mint egy rossz Lorenzo Lamas-film. 😀 Valószínűleg az a fájdalmad, hogy ebből többet is kihozhattak volna az alkotók. Ebben minden bizonnyal van valami.

  Szerintem látszik az igyekezet, de sajnos az is, hogy minél gyorsabban le akarták gyártani a terméket. Talán még határidő is volt. Minél szorosabb, annál rosszabb. Megvolt a világ, a koncepció, a karakterek, a konfliktus, a sztori – vázlatszerűen, felszínesen, halvány vonalakban. Dolgozni kellett volna rajta, időt szánni rá, addig csiszolni, míg minden nem klapfol. A végeredményből látszik, hogy nem ezt tették, hanem jól összecsapták. Kár. 

  Mindenesetre annyira nem kell leírni a sorozatot. Bár nem okozott katarzist, de elszórakoztatott. Egyszer nézhető. Ha az ember nem vár tőle többet, akkor még ki is kapcsolja az embert. (Mint Sallylla-t, ahogy olvastam a kritikájában. Vagy engem.) Szerintem magasak voltak az elvárásaid, ezért a csalódás. Végül is megértem.

  Még így a végére megjegyzem, hogy ez szomorúan azon anime-k egyike, ami rengeteg hatásvadász elemet használ. Csatajelenet-orgiák, robbanások, vér, cicik és popsik, elfuserált humor, franchise karakterek, borzalmas szentimentalizmus. Ugyanakkor néha megpróbál kimozdulni a hagyományos keretek közül – gondolok itt elsősorban a befejezésre. Olvastam mások véleményét a Guilty Crown-ról, és sokan haragszanak rá a vége miatt. Ugyebár, nem Happy End. A spoiler miatt nem írom le, konkrétan mi ütötte ki sokaknál a biztosítékot. Másik dolog, ami az Animeaddict-on és Mondo-n nevelkedett táborban felháborodást keltett, az a „Shu Királysága” (itt sem alkalmazok spoilert). Nekem viszont kifejezetten tetszett, hogy legalább ilyen tereken nem elégítette ki a tömegeket. Sajnos más téren igen. Abban igazat adok neked, hogy tömeganime lett, sajnos.

  Mindenesetre egy napra elvoltam vele. És nem bántam meg. Ugyanakkor tény, nem nézném meg újra.

  • Kissé eltúlzod a dolgokat szerintem. =)

   Először is mint minden kritikám, alapvetően ez is szubjektív, ergo nem muszáj vele egyetérteni. Másodszor azt én se mondanám, hogy gyűlölném, vagy gyűlöltem volna ezt az animét. (Spec nincs is olyan anime, amit konkrétan gyűlölnék, max olyan ami felidegesített.) Egyszerűen csak nem tartom jónak GC-t, bár tény hogy azóta már sokkal, sokkal rosszabbakat is láttam ennél. Az értékelés mindenesetre jól mutatja, hogy annak ellenére, hogy több szempontból is bajom volt vele, annyira azért mégse húztam le.

   Az animére sokan írták anno, hogy poszt-apokaliptikus (ami egyébként nem igaz, mert inkább csak sima sci-fi) ezért kifogásoltam ezt a részt, mivel a város dizájnja, ezt nem igazán tükrözte.

   Nem is azzal van a baj, hogy nincs konkrétan rommá lőve a város, hanem inkább azzal, hogy valahogy nem érződik rajta az a megviseltség, amit egy ilyen csapás után valahol jogosan elvárna a néző. Ellenpéldának ott van mondjuk a Jin-Roh, ahol szintén nincs a földig rombolva a város, mégis érezni azt, hogy egy háború sújtotta, megszállt helyen vannak a karakterek.

   A Voidal nem a tudománytalanság volt a bajom, (ilyen szempontból valóban felesleges lett volna belekötni), hanem hogy volt egy hatalmas buktatója. Ahogy írtam, ott bukott meg az egész, hogy mivel itt nem a saját akaratukat manifesztálták, hanem másokét, ezért teljesen véletlennek kellett volna lennie a kapott tárgynak, ám mégis valahányszor szorult helyzetbe kerültek a fontosabb karakterek, kiszámíthatóan pont egy olyan tárgy jött elő, amire a leginkább szükség volt. Ezt simán kiküszöbölhették volna azzal, ha inkább egy az egyben átveszik a Green Lantern féle formulát.

   Az áltudományos maszlag az inkább arra vonatkozott, hogy ez az anime is beleesett abba a hibába, amikor olyan dolgokra akarnak tudományosnak hangzó magyarázatot adni, amikre fölösleges. Persze tény, sok más animében is megvan ez, csak hogy ott (jobb esetben) van mellette annyi plusz, ami ezt feledteti.

   Így utólag azt mondom, hogy a GC, zenés látvány animének amúgy tökéletes lett volna, mondjuk egy max másfél órás mozi formájában.

   • Mondjuk most jutott eszembe, hogy van egy dolog, amit viszont nem tudok megbocsátani az anime-nek. Mondhatni, kimondottan rossz pont nálam.

    Most ha jól vettem ki a sorozatból, akkor Inori Yuzuriha és Mana Ouma ugyanaz a személy – majdnem. Vagyis Inori valójában Shu nővérének, Mana-nak a reinkarnációja. Sőt, igazából egyfajta jin és jang szinten egy lánynak (Eva?) a negatív oldala Mana, pozitív oldala Inori. Valahogy nem vált külön a kettő, sőt a végén épphogy egyesült egy testben. Amiből csak az jön le nekem, hogy Shu szerelmes volt a saját nővérébe. Vagyis van a sztoriban egy fasza kis VÉRFERTŐZÉS is (persze, éteri szinten, szerencsére nem materiális értelemben – testek nem érintkeznek, csak szellemek, vagy mi?!)

    Ez nekem erkölcsi indokból elfogadhatatlan. Pfúj! – ahogy a finnyás angol mondaná. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: