Redline (2009)

Hosszú évek óta nem volt rá példa, hogy egy anime képes volt pusztán a látványvilágával azt elérni, hogy kapásból a megnézendő alkotások listájára tegyem, mégis a szóban forgó darabnak ez sikerült, sőt annak valahol külön örültem, hogy a változatosság kedvéért ez egy autóversenyzős anime volt, még akkor is, ha a Redline minden, csak épp nem egy hagyományos versenyzős kaland. Apropó… itt fontos leszögezni, hogy ez a Redline semmilyen formában se kapcsolódik az azonos című, 2007-es filmhez, ami egy roppant gyenge Halálos Iramban koppintás lett.

Valami újszerű

Az igazat megvallva se a sport, se az autós animékkel nem ápoltam soha mélyebb kapcsolatot, mindössze annak okán, hogy mindkettőt inkább csinálni, mint nézni szeretem. Ám ha autóversenyzős animékről beszélünk, nem lehet elmenni két nagy cím, a Speed Racer és az F-Zero mellett. A Speed Racer idehaza nem igazán teremtette meg a kultuszát, inkább tőlünk nyugatabbra, főleg Amerikában és persze Japánban volt nagyon népszerű. Az F-Zero már hazai viszonylatban is ismertebbnek nevezhető, annak ellenére, hogy viszonylag kevés ideig adták, és inkább a háttérben húzódott meg a többi címhez képest.

Volt illetve van azonban az autóversenyzős műfajnak egy olyan oldala, amit mindig is hiányoltam az animékből, ez pedig a roncs derbis, kissé Carmageddon szerű flúgos vonal, amire eddig nem nagyon láttam példát, egészen mostanáig. Nemrég ismertem meg Wagner blogján ezt az anime mozit, ami nekem eddig ugyan kimaradt az életemből, de nyugodtan fogalmazhatunk úgy, már a képeket látva sikerült megfognia. =)

Az animét amúgy a Madhouse stúdió készítette eredetileg még 2009-ben, az akkori Locarno International Film Festival-ra, majd 2010-ben a mozikba is eljutott és végül kiadták DVD-n. Műfaját tekintve amolyan alternatív akció scifi autóverseny, némi romantikával és humorral fűszerezve.


Száguldás, szerelem

A történet mint a legtöbb versenyzős témájú filmnél, nincs túlbonyolítva. A jövőben járunk, amikor a légautók már leváltották a hagyományos, keréken guruló járműveket, ám nem véglegesen. Vannak ugyanis, akik a régi idők kihalófélben lévő szellemét fenntartva (jócskán felspécizett) kerekes autókkal versenyeznek. Közéjük tartozik a történet főszereplője, a bőrdzsekis, Elvis frizurás “Sweet” JP, akinek minden álma, hogy bejusson a legnagyobb megmérettetésre, a Redline-ra, ahová csak a legjobbak kerülhetnek be.

Pechére azonban szerelőtársa, Frisbee lepaktált a maffiával, így bundázott versenyen vesz részt, ami annyit jelent, hogy mielőtt megnyerhetné a versenyt, szabotálják a járművét. Ezért elveszíti a Yellowlinet, ami feltétele lenne annak, hogy bejusson a Redlinera. Helyette Sonoshee McLaren nyeri a versenyt, aki egy amolyan tipikus techmániás lány, határozott, ambiciózus, de valójában mégis kedves.

JP tehát vesztett, és úgy tűnik messzire került az álmától, ám szerencséjére a dolgok úgy alakulnak, hogy a Redline helyszínét hamarosan háborús övezetté nyilvánítják, ami miatt két versenyző visszalép, így JP-nek végül mégis lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen a Redline-on, ám ezzel nem kis veszélynek kitéve magát.

Az alapstory és cél tehát adott, már csak egy jövendőbeli hölgy és persze jó pár vetélytárs, na meg egy fő rossz kell a történetbe, amiket természetesen mind meg is kapunk majd.

A karakterekről annak ellenére, hogy a dizájnjuk jól ki van dolgozva, igazából olyan túl sok mindent nem lehet elmondani, vannak. Viszont a funkciójukat ellátják, jól játsszák a szerepüket, nem tűnnek papírmaséknak, ami egy autóversenyzős animénél szerintem pont elég. =)

Az anime legnagyobb erőssége, tagadhatatlanul a grafikája. Épp ezért már a bevezetésnek szánt futamra sincs jobb szó, mint hogy nemes egyszerűséggel lehengerlő. Rögtön az elején egy szó szerint őrült verseny kellős közepén találjuk magunkat, ahol az anime azon túl, hogy felvázolja, nagyjából mire számíthatunk majd a továbbiakban, olyan minőségű, kézzel rajzolt animációt alkalmaz, ami azonnal beszippantja a legtöbb nézőt.

Maga a grafika egyébként, főleg a színkezelés terén hasonlít a Dead Leaves, Panty & Stocking szerű alternatív, élénk, kissé bizarr, de mozgás közben nagyszerűen kidolgozott dizájnra.


Eyecandy, vagy annál több?

Akadnak ugyan, akik kritizálták az anime történetét, a cselekményt, hiányolták a karakterek jellemfejlődését, illetve kevesellték a motivációkat, véleményem szerint azonban mindenből pont annyi volt, amennyinek lennie kellett, se több, se kevesebb. Én legalább is nem rónám fel hibának azt, hogy egy autóversenyzős animében a karakterek extravagáns sztereotipok, akik nyerésre hajtanak és pont. Ez a műfaj így jó, és így működik. =)

Persze nem tagadom, akadt egy-két unalmasabb jelenet és a végét is fogalmazzunk úgy, elég érdekesnek találtam, de mindent összevetve én azt mondom, a Redline egy kellemes eyecandy anime, ami egy délutánra bárkit elszórakoztathat, ha más nem a látvánnyal. 8/10

UI: Egyszer majd érdekelne egy olyan anime is, ahol az őrült verseny HNK szerű dizájnnal párosul. =)

11 hozzászólás to “Redline (2009)”

 1. Kurva régóta várós volt és tényleg eszement zsír a grafika, de ahhoz képest, hogy 7 évig készítették, meg hogy a trailert ezerszer is megnéztem, kicsit csalódás volt. A trailer alapján SOKKAL DE SOKKAL pörgősebb animére számítottam, de tényleg, olyan eszement pörgős cuccra, ahol nem is lesz majd idő megállni ilyen romantikus szálakat boncolgatni és ahol a versenyen kívül max csak flashbackek lesznek, de ehhez képest nem sikerült végig fenntartania az érdeklődést és az adrenalinszintet. Persze egynek elmegy, hű meg wow, minden tiszteletem a készítők előtt, hogy bevállaltak kézzel rajzolást, csakhát evvan, NEM VOLT ELÉG EPIC… aztán lehet nekem voltak túl nagyok az elvárásaim. Na meg a zene sem volt az a kimondottan MANLY, amennyire emlékszem elég sok volt a nyálas jpop.

  Ha meg már meghatározó régi versenyzős anime is szóbakerült… hagyjuk már a Tatsunokó féle go go go-t, meg mi ez az f-zero (életemben nem hallottam róla)? A legmehatározóbb, pure epicness, az abszolút legdurvább nonplusultra jóságosság kérlekszépen… Cyber Formula GPX!!! badum-tsss!!!
  ETALON GECI. Sajnos megvan az a rossz szokásom, hogy mindent ehhez mérek. Sajnos a Redlinenak se sikerül túlszárnyalnia a hangulatát. Az animét már legalább 5x láttam, főleg mert csak pár éve kezdték el fordítani : )
  Nincs epikusabb azoknál a jeleneteknél, amit ez az anime fel tud sorakoztatni.
  Amikor elromlik Asurada váltója és a főmérnök egy kör alatt átprogramozza a fedélzeti kompjúter firmwarejét, hogy bypass ágba rakja a meghibásodott áramkört, majd VERSENY KÖZBEN feltölti URH-n, TESZTELETLENÜL vazzz! ÉS MŰKÖDIK!
  Amikor Kazami és Kaga egymásnak ütközve érkeznek a célba…

  Amikor Kaga úgy győzi le Kazamit, hogy Al-Zard az utolsó kanyarban feloldja neki a turbo interlockot és SZÓ SZERINT felrobbatnja a motort, ami egy fejhossznyi előnyhöz juttatja…
  http://www.youtube.ug/watch?v=hwks7J32x_k
  Maga az a tény, hogy Hayato az OVAkban már olyan szintre fejlődött, hogy 3…400-al driftel : )
  Na meg a betétdalok és a hangeffektek…


  http://www.youtube.ug/watch?v=7VFiFt3oQfI&feature=relmfu

  Az is tök durva, hogy már 90-es években előrevetítették a mai kor technikáit, ugyanis tényleg a felé haladunk, hogy nemsokára kereskedelembe lesz valami kezdetleges HMI. Pl. a BOSCH Park Pilot részlegén olyan automata parkolót fejlesztettek már ki, hogy gombnyomásra be tudna állni bárhova, egyedül a jogi szabályozás miatt nincs még forgalomban.
  Ja, és majd elfelejtem, annyira EPIC az anime, hogy ezt már az EA is felismerte és implementálta az új Hot Pursuitbe : )

  Szóval ennél nagyon jobbat nem találtam még, de persze azért ott van még pár kedvenc. IGPX. Szigorúan csakis a CN által vágott verzió. Ez az anime tökéletes iskolapéldája annak hogyan lehet felturbózni egy nyersanyagot egyszerű faszán pörgős vágással és ízlésesen összeszedett betétdalokkal, hangeffektekkel. Ezekkel csodát lehet művelni. Belenéz az ember a jpop verzióba a CN vágás után és néz egy nagyot, hogy ez mi a szar? Biztos ugyanez az anime?

  Másik kedven még a Capeta. Iszonyat szar karakterdizájn, meg elég zavaró, hogy keverik a rajzot CG-vel, de viszont kibebaszott epic.

  Szóval, ha valaki egy jó esti nagyfilmet akar látni nézze meg a Redlinet, de aki IGAZI jóságra vágyik annak inkább a fenti animéket ajánlom : )

  Ja, neked meg itt a HNK dizájnos verseny animéd:

  • Mint mondtam az elején is, a sport animékkel sose volt mélyebb kapcsolatom, viszont az ajánlót kösz (máskor kevesebb YT linket ha lehet, mert a rendszer automatán spamnek nézte) főleg az utolsó keltette fel az érdeklődésem. =)

   A zenék annyira engem se fogtak meg a Redlineban, inkább csak a grafika, viszont a lassabb/pörgősebb jelenetek arányával meg voltam elégedve.

  • Ez nem néz ki rosszul, nyáron bele fogok nézni.

 2. Én se voltam nagy fanja a sport animéknek. Nem is nagyon emlékszem ilyenekre – leszámítva azt, hogy az RTL klub anno levetített párat, melyekből néhány epizódot megnéztem. A címük már a feledés homályába veszett, de pl a focison inkább röhögtem, mint hogy élvezetet leljek benne: perceken keresztül vezeti a labdát a full domború pályán, lefut vagy hat km-t, miközben látszólag egyetlen védő sem akarja megakadályozni a szereplő kapura törését. Sztem szánalmas. 🙂
  Ez a Redline így leírás alapján hangulatosnak tűnik, de elég klisésnek is egyben. A grafika tényleg elég különleges, tetszetős. 😀 Majd egyszer lehet, ráveszem magam.

 3. A focisra én is emlékszem, azt hiszem Gólkirály címen futott, meg volt egy csajos, röplabdás is, a Mila szupersztár. Egyikre se emlékszem már túlzottan, de a focisnál határozottan megmaradt az a jelenet, amikor a gyerek rárúgja a kapura, és erre a rúgás erejétől lángnyelveket kezdett maga után húzni a labda. =D

  Redline egy délutánra tökéletesen elszórakoztathat, mert tény, minőségi anime, de igazából a grafikával veszi meg az embert.

 4. Az biztos hogy kurvaszépen van megrajzolva, le a kalappal a készítők előtt!
  De sajna az első verseny után szépen fokozatosan vált egyre kevésbé szórakoztatóvá, plusz csak úgy elfelejtettek dolgokat lezárni (pl mi lett a harcok vége?)
  Azért egyszer megéri megnézni, de egy 7es jobban állna neki.

 5. Az én figyelmemet végig le bírta kötni, nem hagyott unatkozni, szóval a fő funkcióját, a szórakoztatást megfelelően ellátta. 7-et kevesellnék rá adni, nálam ez simán egy jó 8-as volt.

 6. Én is pár hete láttam, és bár pusztán a látvány ált. nem szokott elég lenni, hogy 6-7-nél jobbra értékeljek egy-egy ilyen “eye-candy only” animét, ennek mégis sikerült ezt kiharcolnia. A grafika/animáció egyszerűen vitte a hátán az egészet, olyannyira, hogy a karakterek, meg a lol!plot nem is érdekelt, amíg ment ez a retina-kényeztetés.

  8/10 innen is.

 7. Madhousetól (szerintem jogosan) el is várom, hogy HQ legyen azaz anime. =) Bár a stílusuk nem mindig tud megfogni, lásd a Marveles adaptációik.

  A pontozást illetően a Redline-nál azért a hangulat is hozzátesz ahhoz a 8-hoz, még ha nyilván a hangulatot túlnyomórészt a látvány teremti meg.

  Láttunk már ugye animét nem is oly rég minőségi grafikával, de gigászi agyfasznak beillő “hangulattal”. =D

  • Hát igen, a Madhouse azért tud minőséget produkálni, nem is keveset…

   Amúgy mi a véleményed erről + arról a “kedves” emberkéről, aki mindent és mindenkit elhord, mert “lehúzták” kedvencét:

   http://animemangapalota.blog.hu/2012/04/09/toradora_anime_kritika

   • Toradoráról anno már volt szerencsém “vitázni” két helyen is, szóval nagyjából tudom, mire lehet számítani a sorozat rajongóitól. =)

    A Toradora olyan, mint az összes többi hasonszőrű Kugimiya tsundere animu… vagyis az a típusú fanservice anime, ahol nincs valódi történet, se érdemi cselekmény, a humor szar, a romantika elcsépelt, de a rajongótábor az van annyira igénytelen és szemellenzős, hogy ezt akkor se ismerné be, ha bottal ütnék.

    Nem az a baj, hogy nekik tetszik, mert az ilyen szempontból érdektelen, és mindenki azt néz, szeret amit akar. A gond sokkal inkább ott van, amikor nem képesek elviselni a kedvencüket ért kritikát, sőt ami rosszabb, mindenáron meg akarják magyarázni, hogy itt most valami “nagyon egyedi” dologról van szó. Ergo többnek akarják beállítani, mint ami valójában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: