Egy MSZP szavazó körképe

Régen volt már személyes hangvételű bejegyzés a blogon, ami betudható annak, hogy nem szerettem volna a látogatókat mindenféle apró, cseplő hülyeséggel untatni, illetve akadtak olyan témák, amik túl magánjellegűek ide. Nemrég azonban olyan élményben volt részem, amit muszáj most blogra vetnem, és szerintem sokaknak ismerős lesz. =)

Nemrég történt az eset, épp barátnőmnél jártam és segédkeztem a szokásos déli ebéd előkészületeiben, amikor hirtelen csengettek az ajtón, és az addigi nyugi hirtelen egy váratlan rokonlátogatásba torkollott, akikből persze én senkit se ismertem.

Gyors bemutatkozás után, a lakás nagyszobájába terelődött a jónép, ahol pillanatok alatt a kényelmetlen csönd vált úrrá, hisz nem akárki érkezett meg, hanem Kálmán bácsi az ő hites feleségével, és két szép szál unokájával. Kálmán bácsi pedig az a típusú idős úr, aki ha rákezdi, akkor egyrészt addig abba nem hagyja, amíg az ebéd el nem készül, másrészt mindenki köteles némán és csöndben végig hallgatni, kivéve persze az, aki az ebédért felelős, vagy aki épp WC-n van. Természetesen, amint az étkezés elkezdődik, a körforgás kezdődik elölről, és nem is ér véget, amíg Kálmán bácsi fel nem áll, szórakoztató anekdotái zárása végett.

Kálmán bácsi, mint minden öreg, olyan, mint a déli híradó. Azon túl, hogy alaphangon unalmas, érint minden témát, úgy mint politika, közélet, művészetek, sport, összehord minden szörnyűséget, aztán hogy vidáman álljunk fel előle, néhány pohárka után, valami szerinte viccessel, szórakoztatni próbálja a közönséget.

Gyakorlatilag a tipikus demagóg MSZP szavazót, a sztereotip szocialista prolit képzeljétek el, aki gyerekkorát vidéken töltötte, ám kamaszkorában felkerült a nagyvárosba ahol fénykorát élte, aztán élete alkonyán visszatért a nagyszülei házába. Ő az a típus, aki mindenkinél, mindent jobban tud, mindenre van univerzális válasza, és a gondolkodása, világnézete leragadt valahol a 70-es évek derekán, amiből nem hajlandó engedni. Ugye a jó öreg “Kádár elvtárs jöjjön vissza!” mentalitás, miszerint régen milyen jó világ volt, és most már minden milyen szar.

Jómagam, mivel sajnos a saját rokonságomon belül is tapasztaltam, hogy a kiélezett politikai viták és a makacsság együtt mikre képes, ezért akárcsak a saját térfelemen, itt is kimaradtam minden esetleges állásfoglalásból, még akkor is, ha szívesen elmondtam volna a véleményemet.

Ebéd közben persze a helyzet nem sokat változott, hisz litániák helyett, most az önfényezés következett, a klasszikus “Mert én mennyire nagyon sokat dolgoztam, nélkülöztem ám, míg mások semmit se csináltak csak loptak, és ezért úgy ki voltam ám használva, hogy teljesen lerobbantam…” formájában. Természetesen azt a derék Kálmán bácsi már nem tette hozzá, ellenben barátnőm utólag elmesélte, hogy ő bizony olyan sokat azért mégse dolgozott, hisz raktáros volt majd művezető lett, aztán 50-évesen rokkantosítva lett még 2000 körül. Azóta pedig ő is azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a táborát erősíti, akik ugyan munkaképtelené vannak nyilvánítva, de otthon kertet művelnek, szőlősük és 3 disznójuk van, valamint eljárnak az MSZP rendezvényeire, Pestre, illetve helyben rendre részt vesznek a kampányokban.

Igyekeztem hát elengedni a fülem mellett amit hallok, ám amikor már a sütemény került terítékre, hirtelen előkerült a magyar humor, azon belül is a Showder Klub, hogy “ott bizony milyen tehetségtelen paprikajancsik ripacskodnak”, hogy “a tapsolást a gép csinálja, a gép írja a vicceiket, a közönség megvan fizetve hogy tapsoljon”, és persze “nincs tehetségük, se humoruk, se értelme annak amit mondanak”. Majd egy lélegzetvételnyi szünet után máris jött a kontrázás, hogy “bezzeg régen a Szeszélyes évszakok az micsoda kabaré volt ám!” és a többi.

Szóval azt elismerem, hogy születtek már nagyon rossz szórakoztató műsorok, például a Beugrót azt én se értem hogy lehet élvezni, illetve a stand uposok között is vannak gyengébb fellépők. Viszont szerintem pont a Showder Klub tehetségesebb fellépői azok, akik az egyébként jócskán lemaradt magyar humort úgymond átrepítették a 21. századba. Épp ezért nem tartja szórakoztatónak Kálmán bácsi, mert egyszerűen nem érti, és mint tudjuk, mint a legtöbben az ő korosztályából, úgy működnek, hogy amit nem értenek, azt egyből bedobják a kollektív “szar” kategóriába.

Egyébként párom részletesen beszámolt arról, mikor lemennek Kálmán bácsiékhoz, micsoda élmény az ott tartózkodás… =) Képzeljetek el egy olyan falut, ahol 3 látványosság van, templom, kocsma, vegyesbolt, ráadásul ezek mind egymás vonzás körletében, tehát a kocsmával szembe van a Coop (aminek az oldalán még mindig ott az Áfész tábla) a kocsma felett pedig a templom. Magyarul egy csomópontban meg van oldva a bűnbocsánat, a bűnbeesés, és persze a kaja.

A kocsma az amúgy olyan, hogy 5 fajta ital van, sör, bor, pálinka, kóla, és csapvíz. Sörből 2 van, Kőbányai és Aranyászok, ha flancos külföldi sör kell, menj át a Coopba. A bor az pillepalackban van tárolva a pult alatt, és a választék az vörös vagy fehér, márkajelzést még csak véletlenül se keress rajta. A pálinka az meg pálinka, vagyis senki se tudja, pontosan miből készül, csak azt, hogy “kurva erős”, és aki nem törzsvendég, az egy különleges, enyhe vizezést is felismerni vélhet. (Párom egyszer bement Borsodit venni, és nem kapott.)

Ugyan ez az izgalom, Kálmán bácsi kisházára is átragadt. Az étel, bár hízókat tartanak, meglepő módon valahogy mindig házityúkból készül, amit Bözsi néni előrelátóan, spórolási célból félúton kivesz, és petrezselyem zöldjével helyettesíti, hisz valamiből a pörköltnek is el kell ugye készülnie, az alapértelmezett nokedli és almapaprikás csalamádé mellé.

A házban a technikát a mobiltelefonokon kívül, egy darab színes tévé (naná, hogy Digis) 8 adóval (M1, M2, Duna, ATV, TV2, RTL, Filmmúzeum, Hírt TV) valamint egy PC hivatott jelképezni, igen korszerű Windows 2000 és Internet Explorer támogatással, amihez a hozzáférés szintén parabolás. Vagyis ha kicsit felhős az ég, akkor csak lelassul és véletlenszerűen ledob, ha viszont vihar lesz, azt nagyon pontosan előrejelzi azzal, hogy közli velünk: nincs kapcsolat.

Kálmán bácsi természetesen nem egy hardcore felhasználó, ezért csak 3 oldalt tart a kedvencek között, a googlet, az origot, és az indexet. Ám mivel sohasem üríti az előzményeket, ezért megtudhatjuk, hogy férfiember létét meg nem tagadva, hetente kábé kétszer, az esti órákban, feltelhetően akkor, amikor Bözsi néni már húzza a lóbőrt, meglátogat egy bizonyos P-vel kezdődő oldalt, aminél a .hu előtt szerepel egy ina szó.

Hát ennyi lett volna. =)

Reklámok

19 hozzászólás to “Egy MSZP szavazó körképe”

 1. Sajnos nagyon ismerős Kálmán bácsi figurája, keresztapámék pont ilyenek. Ha összejön a rokonság, mindig balhé szokott lenni, mert nagynénémék fideszesek és egy faluban élnek.

 2. Igen az úgy elég rossz, főleg amikor jönnek a kampányidőszakok, aztán mindkét fél a saját szekerét próbálja tolni. Szerencsére nálunk már nem szoktak úgy elharapózni a viták, mint régen. Legutóbb a választásokkor is annyi volt, hogy megkérdezték tőlem “Tudom e már kire szavazok?” én meg megmondtam, hogy “Persze, a Jobbikra.” aztán nem is lett alapja a vitának, mert mindkét fél hoppon maradt. =D

  Egyik tábor se jobb a másiknál, de talán az MSZP brigád annyival rosszabb, hogy ők még mindig azt hiszik, ez az MSZP olyan, mint a régi MSZMP volt, és azt a Kádár korszakot várnák vissza, ami már rég elmúlt.

 3. Az Én rokonságomnak a fele ilyen, és hasonló helyen is laknak.
  Még jó, hogy viszonylag keveset látom őket (2hónapban egyszer) és akkor még véletlenül sem politizálunk, mert az csúnya lenne xD

  “Kádár elvtárs jöjjön vissza!”, ez jó szöveg. Mindig mondom is rá (néha magamban, néha hangosan) hogy “Tessék utána menni, ha hiányzik”

  De az még jobb, hogy az egyik ottani öregasszony szerint neki még mindig Horn Gyula küldi a nyugdíjat 😛

 4. Általában mi is csak a fontosabb ünnepek előtt, után szoktunk ellátogatni az ilyen rokonokhoz. Szerencsére anyám, mert hogy érdekes módon főleg az ő oldalán lévőkre jellemző ez a mentalitás, már azóta megtanulta, kikkel érdemes leállni politikáról beszélni, illetve kikkel nem. =)

  Sajnos az ilyenekre nem hatnak az észérvek, mert csak az orruk hegyéig látnak. Képtelenek nagyban gondolkodni, átlátni az összefüggéseket, és felfogni, hogy az ország részben pont azért van ma ilyen helyzetben, mert bizony a Kádár rendszer féle tervgazdálkodást, a nehézipar erőltetését, és a külföldi tőke kirekesztését, hosszútávon nem lehetett fenntartani, csak úgy, hogy közben más dolgok kárára ment.

  Persze az új idol már megvan a szemükben, Gyurcsány, aki után ment az MSZP tábor fele, miután megalakult a DK. Hihetetlen mennyien elhiszik még mindig, hogy az a 6-év az “jó” volt és csak azért nem lett “még jobb” mert a “fasiszták” nem engedték Ferót, hogy véghezvigye a “reformjait”.

  Ja és ez a másik kedvencem, hogy az ő szemükben minden jobboldali fasiszta.

  Horn Gyula persze, majd már egyenesen a Honvéd kórházból írja neki a csekkeket mi? XD

 5. Huhh, nagyon érdekes bejegyzés. Rengeteget lehetne az ilyen emberekről anekdotázni. 🙂 Amúgy nem csak ilyen MSZP-s beállítottságú emberek képesek ilyen megnyilvánulásokra. A jobboldalt pártolók között is rengeteg az ilyen vakbuzgó ügyefogyott. Nekem főleg jobboldal párti rokonaim vannak, de azok is tudnak szép cifrákat mondani, ugyanazzal a hozzáállással a világról, mint az mszp-sek, annyi eltéréssel, hogy véres szájjal utálják a baloldalt és elsősorban a történelem értelmezésébe szeretnek tudálékosan belemenni (értem ez alatt a szittya-magyar és sumér-magyar, stb rokonságot).
  Gyurcsány karaktere egy roppant érdekes jelenség. Egyrészt iszonyú jó imidzs-építést produkált, mert mind a mai napig sok-ezren odavannak érte, miközben az ő hat éve alatt többett romlott Magyarország helyzete, mint az összes többi kormány regnálása alatt (az aktuálisat most inkább nem is értékelném). Viszont a DK sztem esélytelen arra, hogy sikeressé váljon 2014-ben, bár esetleg bejuthat a parlamentbe.
  De az ilyen vérpistike idősektől én személy szerint a falra mászom. Mindent jobban tudnak, mindent jobban értenek és az egyetlen érvük erre az életszemléletre, hogy többet éltek, mint mi, fiatalok, vagyis a jó öreg 19. századi tekintélyelv dolgozik bennük, ami alanyi jogon biztosítja számukra életfelfogásuk megkérdőjelezhetetlenségét. Nekem nagyapám ilyen, viszont ő fideszes és megveszekedetten gyűlöli a baloldalt. Nem is nagyon beszélünk vele politikáról, mert bár sok tekintetben egyetértünk vele, de olyannyira jobban akarja tudni a világ dolgait, hogy az csak veszekedést szülne. Neki is elég jellegzetes a történelem felfogása: egyrészt feltétel nélkül elhiszi a kosztümös filmek által elétárt történelem képet, másrészt a “kommunista demagógiát” véres szájjal szidja, még akkor is, ha az esetleg pont az objektív történelem felfogás.

  • Kétségtelen, hogy a jobboldalon is sok vaskalapos, ostoba ember van, akik nagyon szeretnek magyarkodni, Orbánra még mindig úgy tekintenek, mint ha 89 lenne, és a többi.

   DK ha engem kérdezel egy személyi kultuszra építő brigád, ami hosszútávon nem igazán lesz életképes, idővel eltűnnek majd.

   Egyébként a 19. századi hasonlat pont jó, mert sok mai baloldali, liberális, akik nem a Kádár rendszert pártolják, általában a Tisza kormánnyal jönnek elő, arra szeretnek hivatkozni, amire persze lehet azt mondani, hogy “boldog békeidők” csak aztán azt is nézzük meg, az hova vezetett.

 6. chris92 Says:

  Hála Istennek nálunk nincsenek Kálmán bácsik, szinte a teljes rokonságunk olyan, hogy egyikőjük se sírja vissza a drága szocializmust és kőkeményen MSZP-DK ellenesek. Engem is felhúznak az ilyen őserők de kicsit sajnálom is őket a beszűkült történelem és társadalomszemléletük miatt.

 7. Hu de örülök, hogy családon belül senki sem ragaszkodik igazán egyik politikai párthoz sem, sőt .

  • Apámék oldala ilyen nálunk is, ott politikai viták szinte nincsenek is, akármekkora része is verődik össze a rokonságnak. Anyámék oldalán már inkább jellemző, ez az X fúj Y-ra.

 8. A mi falunkban egy kis csavarral van benne ez az MSZP-s dolog. 😀 Adott a nagyon öreg Laci bácsi, aki akkor tőzsgyökeres kommunista, hogy nem is MSZP-s, hanem Munkáspártos, és nem Kádárt, hanem a Rákosit élteti még ma is, valamint meg van róla győződve, hogy az 56′-os forradalom nyilas puccskísérlet volt. 😀
  És az ő ősi ellensége a még nála is öregebb Géza bácsi, aki félig halott már, de azért hithű hungarista, a házában ki is van téve egy Szálasi kép. 😀 És akkor most már csak el kell képzelni, hogy ezek mekkora patáliákat szoktak csapni, ha mondjuk falugyűlés van., vagy bármilyen más esemény.

  • Az komoly lehet… =D Erről most az jutott eszembe, amikor Verpeléten valahogy sikerült egymás mellé, pontosabban egymással szembe szervezni a helyi cigány bált és a hungarista bulit.

   • Ez már annyira valószerűtlennek hat, hogy már-már szándékosnak tűnik.

   • Hivatali szinten történnek olyan hülyeségek, hogy én simán elhiszem, hogy észre se vették. Érkezik hozzájuk egy nap X okmány, kérvény, akármi, délutánra már rutinból nyomják a pecsétet mindenre, pláne ami egy kis pénzt is hozhat a falunak.

    Egyébként sokszor már a cigány bál önmagában elég ahhoz, hogy élő Győzike/Mónika Show legyen pár perc alatt. Ezt több falun élő ismerősöm is tapasztalta már.

 9. Mondjuk a megjegyzésem nem lett komolynak szánva. 🙂

 10. Nagy szerencse h minálunk nincsenek ilyen Kálmán bácsik. ^^
  Ott ahol nagymamámék laknak, van egy bolond öregasszony, aki olyan h mindig ordítozik ha politikáról van szó, és valaki nem ért vele egyet.

 11. Bolond öregasszony… na ez ismerős téma, egyik haveromnál úgy van, hogy pont alattuk lakik egy ilyen tipikus sok macskás verzió, akinek két hobbija van. Az egyik, hogy imádja a környéken járó-kelő embereket bámulni, a másik, hogy akkora anti-party arc, hogy ha zenét hall, azonnal nyúl a partvisért, és üti vele a padlót/plafont/falat, amerről épp a hang érkezik. =D

 12. “bezzeg régen a Szeszélyes évszakok az micsoda kabaré volt ám!”
  Hát, meg a Sas-kabaré! 😀
  10/10-es poszt, ezeket köbö naponta élem át. 😀

  • Ja, meg a Heti Hetes… azért is nagyon odavannak, pedig kábé arról szól az egész, hogy benn ül pár kiöregedett, nevezzük őket hírességnek, akik híreket kommentálnak, és egymás hülyeségein röhögnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: