RE: Cutie Honey

Még a jómultkorában jött témába ez az OVA Wagner blogján, és eszembe jutott, hogy erről is szerettem volna már írni. Nos ez most megtörtént. Azt nem garantálom, hogy a jövőben mindről fogok majd írni, de az alap sorozatra egyszer mindenképp sort szeretnék keríteni (persze rewatch után).

Mielőtt azonban belevágnék az OVA ismertetésébe, mivel egy elég nagy múltú franchiseról van szó, ezért tennék némi kitérőt. =)


Visszatekintő

A magical girl műfaj eredete meglehetősen régre nyúlik vissza, egészen az 19 50-es évekig, amikor kijöttek az első olyan shoujo mangák, amik a mai standardek szerint ugyan nem illethetők ezzel a jelzővel, besorolással, mégis nagyon kezdetleges formában, de magukban hordozták azokat az elemeket, amikből később kialakult ez a stílus. Vitatható ugyan, de jelen állás szerint Princess Sapphire tartják az első jelentős prototípusnak, ami hatással volt az első “igazi” magical girlre, a Sally the Witch-re, ami 1966-ban látott napvilágot, és bár rövidesen akadtak riválisai, a jelentősége és a “státusza ” hamarosan vitathatatlanná vált. Gyakorlatilag innentől kezdve beszélhetünk olyanról, hogy magical girl, mint fogalom.

Természetesen, ahogy a fajoknál, úgy a műfajoknál is beszélhetünk egyfajta evolúcióról, fejlődésről, aminek vannak jelentősebb állomásai. Ezek olyan művek, amik az elődök alapjaiból valami újat hoznak ki, és olyan változásokat eszközölnek, amikhez az későbbi “utódok ” alkalmazkodni kénytelenek a fennmaradásuk érdekében. Ilyen alkotás volt például a Sailor Moon, 1992-ben. Elég csak megnézni, a rákövetkező bő másfél évtizedben hány olyan anime jött ki, ami más köntösben használta fel ugyan azt a sémát.

Volt azonban még a Sailor Moon előtt egy jelentős darab, ami anno azért válhatott annyira sikeressé, népszerűvé, mert mind műfajilag, mind technikailag más volt, mint az addigiak, ez volt a Cutie Honey, 1973-ban.

A Cutie Honey tartalmilag, és koncepció szempontjából elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, és terelte egy másfajta irányba az elgondolást, hogy shounen mangából születet, és a stílusa minden ízében kifejezetten a férfi közönséget célozta meg, ami akkor elég nagy újdonság volt egy olyan műfajban, amit addig (és azóta is) túlnyomórészt shoujok uraltak. Technikai szempontból pedig egy prototípust tisztelhettünk benne, hisz rengeteg olyan látványelem és eyecatcher jelenet kapott helyet az animében, amik később a Sailor Moon-ban nyerték el végső formájukat, kezdetlegeses CGI-al turbózva.

A Cutie Honey tehát egy olyan része a magical girl műfajnak, ami mindmáig azt bizonyítja, hogy “lehet ezt másképp is csinálni, mint ahogy megszoktuk.”. Mai szemmel persze már inkább nosztalgikus értékei vannak, főleg azért, mert itt még tisztán láthatjuk a korai, képlékeny állapotát a műfajnak, amikor még nem betonozták be a formát, a klisék. (Vagy épp azok születtek, nézőpont kérdése.)

Természetesen, mint minden sikeres alkotásnak, ennek is számos ága látott aztán napvilágot az elmúlt évek, évtizedek során.  Ha jobban megnézzük, akad köztük folytatás, film, remake, live sorozat, illetve a bejegyzés témájául szolgáló ova remake, szóval látni, hogy ez egy gazdag franchise, aminek talán az a legnagyobb erénye, hogy szépen öregedett meg, sok másikkal ellentétben. Az újabb feldolgozások mindig annyit változtattak a koncepción, amennyi ahhoz kellett, hogy az adott igényeknek megfelelően újra eladható legyen, illetve ami nem volt zavaró, például hogy Cutie ruhája minden változatban más színű. Talán az egyetlen dolog, ami semmit sem változott az alap sorozat óta, az egyértelműen a fanservice, amivel ez a franchise sohasem spórolt, de erről majd később. =)

Kis érdekesség így a téma kapcsán, hogy az SNK univerzumban Foxy például egy Cutie Honey tribute karakter.


Klasszikus, modern köntösben

A Re: Cutie Honey tulajdonképpen nem más, mint egy 2004-ben készült, 3 részre bontott OVA remake, a Toei és a Gainax stúdió közös munkája, ami egyes híresztelésekkel ellentétben nem reboot, hanem sokkal inkább egy kedvcsináló, ami abból a célból jött létre, hogy megismertesse a XXI. századi nézőt ezzel a franchiseal, és bemutassa neki, nagyjából miről is szólt ez régen.

A története (szokás szerint) nincs túlbonyolítva, de őszintén szólva aki képben van a műfajjal kapcsolatban, az tudhatja, hogy ennél többre amúgy se számíthatna. Röviden adott egy Kisaragi Honey névre hallgató lány, aki kettős életet él, hisz nem egy átlagos lány, átlagos képességekkel, hanem egy szuperhősnő, különleges hatalommal, aki Cutie Honey néven harcol a gonosz Panther Claw szervezet ellen. Részben elvből, részben személyes ügy miatt, hisz a szervezet vezetőjét, Sister Jillt tartja felelősnek apja haláláért, aki tudós volt. Ez az alap felállás, ám később még sok fontos dologra fény derül.

A főszereplő, Honey, a tipikus naiv de szerethető, kedves lány szerepet tölti be, aki a későbbi magical girl hősnőkkel ellentétben, nem hisztis és nem bénázik folyton.

A harcos alakja, Cutie (eltérően a műfaj átlagától) külsőre teljesen más, és némiképp mentalitásra is, sokkal vagányabb, amolyan igazi cool girl, ráadásul karddal harcol.

Ez a fő fegyvere, de akad még más is az arzenáljában, például van egy bumerángja, amihez nagyon hasonlóan működőt használ Sailor Moon az első szezonban, illetve képes még pajzsot és páncélt magára idézni, többfelé oszlani, valamint a kardját képes lándzsává alakítani. Ergo el lehet felejteni a “take mah laZ0r!” stílust. =)

Később megtudhatjuk, hogy Honey valójában nem igazi ember, hanem egy android, akinek ember szíve van, és az erejét az emberi érzésekből meríti, a szeretetből, barátságból, szerelemből, ami egyben a gyengéje is. Ugyanakkor képes erőt meríteni ezek ellentettjéből is, mint a haragból, gyűlöletből, bosszúvágyból, ám ezek roppant veszélyesek számára, hisz a nyert erőért cserébe fokozatosan veszíti el az emberi mivoltát.

Hayami Seiji, Honey első szövetségese és barátja lesz. Látszólag átlagos újságíró, menő sportkocsival, ám valójában jóval többet tud annál, mint amennyit elmond. Mondhatni a tipikus, hölgy mellé rendelt szépfiú, ám ő is inkább a cool guy, mint a romantikus herceg szerepkört tölti be. Nem mellékesen Honey hasznára is lesz majd párszor.

Aki Natsuko foglalkozását tekintve rendőrnyomozó, aki a tipikus “lapos a melle és ezért agresszív” sablon, de aztán (mint mindig) kiderül, hogy van neki egy szelídebb oldala is. Natsuko a munkájának él, és legfőbb célja, hogy felszámolja a Panther Claw tevékenységét. Kezdetben le akarja tartóztatni Cutiet is, ami miután rájön a lány valódi kilétére, sikerül is, de aztán belátja, hogy Cutie az ő oldalukon áll, majd később összebarátkoznak.

Van még pár mellékszereplő, de igazából ők hárman lesznek a legfontosabbak. =)

Na és akkor a kényes téma, a fanservice… Mint említettem az elején, a Cutie Honeynak mindig is része (mit része? védjegye) volt a fanservice, amit anno a korhoz képest elég nagy mennyiségben, és jó minőségben tártak a nézők szeme elé. Ám akkor ezzel nem pusztán a férfi szemek lenyűgözése volt a cél, hanem a sorozat szeretett volna magán egyfajta öniróniát gyakorolni, és ennek érdekében szándékosan túlzott. Persze ez a 70’-es években még teljesen mást jelentett, mint ma, ergo, ami akkor ütött, az mára inkább csak megmosolyogtató.

A fanservieal poénkodni, önirónia gyanánt használni, lássuk be, nem egy egyszerű feladat, és kevés olyan anime van, ami ezt sikerre tudta vinni. Tapasztalataim szerint általában azért sül el visszafelé ez az elgondolás, mert a külsőségek ugyan megvannak, de a hangulati közeget nem tudják megteremteni. Ennek ellenére a működőképes kivitelezése közel sem lehetetlen, és erre a legjobb példa az első ova. A Toei erre a feladatra jobb partnert keresve találhatott volna a Gainaxnál, hisz ha valakik mesterei a végtelenül perverz, fanserviceal jócskán megszórt, de mégis humoros, szórakoztató műveknek, röviden a pozitív értelemben vett Japán őrületnek, akkor ők azok.


Volume 1

Aki ismer, az tudja, hogy baromi kritikus tudok lenni, épp ezért kevés olyan stúdió van, akiknek annyira megbízok a munkáiban, hogy már az első 5 másodpercnél tudom, jó munkát végeztek, és rögtön garantálom is a műnek a 7 pont feletti értékelést, de itt bizony ez a helyzet állt elő:

Az első OVAban gyakorlatilag minden benne van, amit egy tipikus HQ Gainax comedytől elvár az ember, plusz emellett visszaköszönnek a Toei által anno vászonra vitt klasszikus műfaji elemek, amik így együtt engem spec kilóra megvettek, úgy össze volt rakva. =)

Talán az egyetlen negatívum, amit fel tudok róni, az, hogy az egész túlságosan is pörög, túlságosan gyorsan érnek véget bizonyos dolgok, ami persze nem megy a hangulat rovására, és akad egy-két lassabb beszélgetős jelenet, de bizony ettől még érezni lehet rajta, hogy ezeket bizony eredetileg epizodikus bontásban adagolták a nézőnek. Persze az is lehet, ez csak nekem tűnt fel, mert láttam az eredeti sorozatot.


Volume 2

A második OVA némiképp másabb az elsőnél, összességében a fun faktor ugyan úgy megvan benne, sőt a minionokkal folytatott fightok is egész pofásak, megjelenik pár új skill is, ugyanakkor az anime közepén van egy velős lassú rész. Akik tisztában vannak a műfaj sajátosságaival, azoknak nyilván nem lesz idegen a “kitalálom, hogy jobb lesz nekünk, ha mégsem leszünk barátok, de amúgy nem ezt szeretném” rész. Mivel engem ez nem ért váratlanul, így nem is könyveltem el rossz pontnak, bár tény, megtöri az addigi ritmust, viszont vegyük azt is figyelembe, hogy itt ömlesztve kapjuk azt, amit amúgy kisebb adagokban kapnánk.

A sima gangsterek (Combatants) itt is milliónyi ólmot(?) fognak elpufogtatni.

Cobaltal a harcok egész jól meg voltak csinálva, a karakter maga pedig hasonló stílust vesz fel, mint Joker barátnője, Harlequin.

Scarlet na igen, a karaktertípus amit utálok, viszont annyi előnye van, hogy az átlag, idegesítő loli fajtársaitól eltérően egész jól játssza ki a kártyáit, igazi manipulatív kis dög.

Na és persze az se utolsó szempont, hogy itt megtörténik az, ami sok helyen lehetetlen, és Cutie átdöfi egy lándzsával. =)


Volume 3

A harmadik OVA fogalmazhatunk úgy, a nyers story rész, ergo lesz egy-két poénkodás, pláne a vége felé (mint a repülős jelenet) viszont a hangsúly azon van, hogy választ kapjunk a miértekre. Ezt szintén fel lehet róni hibának, de itt megint nem árt figyelembe venni, hogy sűrítve kapjuk egyben, és hogy végső soron valamiről csak szólnia kell az animének, valami megoldásnak születni kell.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy megtudjuk Jill valójában közelebb áll Cutiehoz, mint azt gondolnánk (ergo a “nővére”, prototípusa) és amit mindvégig akart, az maga Cutie, pontosabban a szíve. Jill ugyanis nem tudja mi az a szeretet, törődés, kötődés, amit Cutie érez a barátai iránt, ezért el akarja nyelni Cutiet, mert ettől azt reméli, hogy ő is érezni fog.

Természetesen ez nem sikerül, mivel Seiji és Natsuko ezt megakadályozzák, ám mivel Cutie már tudja Jill valódi vágyát, ezért felajánlja neki, hogy egyesüljenek, amibe Jill kezdetben belemegy, ám mikor a fúzió elkezdődik, rájön, hogy mivel ő az ellentétes érzelmekből nyeri az erejét, ezért az egyesülés végén megszűnne (ergo Cutie nyelné el őt) ezért megszakítja a folyamatot, és inkább a halált választja.

Az anime vége bár kissé abszurdnak nevezhető még az ovak eddigi mércéjével mérve is, egész jól meg lett csinálva, és persze mi más lehetne, mint full happy end. =)


A felújítás ára

Összefoglalva a Re: Cutie Honey, létrejöttének célját tökéletesen ellátja, ha valaki meg akarja ismerni ezt a franchiset, annak érdemes ezzel kezdenie. Mondom ezt annak ellenére, hogy egyébként az eredeti sorozathoz képest van benne jó pár igen durva non-canon elem, igaz ezek között akadnak olyanok, amik verziónként eltérőek, mint Natsuko külseje:

De Seiji is volt már tucat bishi a Flash-ben:

Őszintén szólva én nagyon szerettem volna erre 9 pontot adni, esetleg még a 9.5-et is megadtam volna rá, ám van valami, ami felett akárhogy is szeretnék, nem tudok szemet hunyni, ez pedig az adagolás. Egyszerűen vétek volt 3 ovaba összesűríteni mindezt, lassabban kellett volna emelni a tétet, jobban beosztani a lassú és a pörgős részek arányát. Még úgy is, ha meghagyjuk az utolsó részt “drámázásnak”, én ebből akár egy 13 részes sorozatot is simán el tudtam volna képzelni, de ha maradunk az ova felállásnál, akkor is jobb lett volna 6-ra kitolni. Mindezek ellenére nálam egy 8.5-et simán megérdemel. =)

18 hozzászólás to “RE: Cutie Honey”

 1. A régit néztem németül, akkor szerettem. 🙂
  Ez így képek+leírás alapján rohadtul bejön, kösz!

 2. A németek a Flasht adták, ami már egy remake volt. Egyébiránt jobban állt volna neki a Cutie Honey Light cím, mert ugyan nem volt rossz, de nagyon érezni lehetett rajta, hogy közelebb került a Sailor Moon-hoz, mint önmagához. Nem véletlen, hogy az SM Stars után jött ki, annak a feljavított grafikájával. Az eredetit, Európában csak a franciáknál adták le.

  Amúgy szívesen, érdemes megnézni, ha bírod a Gainax féle elvetemültséget. =D

 3. Ebből csak az első részt láttam még, de az alapján tipikusan Gainaxos, jó értelemben elvont darabnak látszik, viszont az idővel megjelenő komolyság ténye nem igazán hangzik jól a Panty and Stocking után, ahol a nagyon hasonló felütés után következett egy pocsék komolykodás.

  • Mint ahogy a bejegyzésben is írtam, ezek a tömörített forma miatt lehetnek feltűnőek, mivel ezeket eredetileg kisebb szeletekben adagolták a nézőnek. Az eredeti sorozat 25 rész volt. Ennek ellenére azt mondom, érdemes megnézni, a 2. ova is elég kellemes.

   A PaSwG-ben nekem se tetszett az utolsó előtti rész “komolykodós” stílusa, de mint ahogy itt is, végső soron valamiről szólnia kell az animének, előbb-utóbb muszáj erre is kitérni. Hozzáteszem azért a PaSwG-ben is bőven túl lehetett élni azt az egy részt, és az utolsó kárpótolt érte. =)

   Egyébként ezt ki lehetne kerülni, csak akkor az amcsi “nincs igazi vége” mintát kéne felvenni, amit (úgy vettem észre) a Japánok nem igazán szeretnek.

   Én el tudnák képzelni olyat ebből, vagy a PaSwG-ből, hogy minden epizódban megy a válogatott hülyeség, aztán hirtelen vége, nincs semmi megoldás, csak hát az anime formának ez valahol az egyik sarokköve, hogy mindenképp zárásra mennek ki, akármilyen műfajú, stílusú a story.

 4. Azt olvastam valahol h ez eredetileg pornó volt… Oo
  Biztos szórakoztató lehet a fiúknak, sajna nem az én stíluson a fanservice fest, bocsi. ^^

  • Nem tudom hol olvastál ekkora marhaságot, de aki ilyet írt, annak minden valószínűség szerint halványlila segédrendőri fogalma sincs arról, amiről okosnak próbált tűnni.

   Én legutóbb, miután voltam olyan hülye és kíváncsiságból megnéztem, a MAL pontozásain húztam fel a szemöldököm úgy rendesen. 6-7 pont még az eredeti sorozatra is? Kész, ezek se tudnak a korának megfelelően értékelni semmit se. Bezzeg a newbie moeshit az nincs 8 pont alatt, sose. Hiába no, a pontoknak ott is kábé annyira érdemes hitelt adni, mint ha az IGN oldalán járna az ember.

  • Hát az eredeti manga verziója némileg durvább szexualitás terén, de azért még mindig poénosra van véve és így is messze áll a pornótól.

   • Pontosan, mint ahogy az anime is csak erősen ecchi. A mangát nem olvastam, de láttam belőle scanneket, némelyik tényleg odavágott, mint egyik oldalon volt egy pöcsfejű karakter, két golyóval a szakállában, és egy csíkkal a fejére tapadó sapkája közepén. XD

 5. Nekem az első OVA rész tetszett nagyon. Az szórakoztató, kicsit elborult epizód volt. Aztán a másodikon halálra untam magam a nagy drámázás miatt. Majd onnantól már egyre lejjebb ment, idegesítőek voltak az ellenfelek, a végére meg vártam volna valami nagyobb csatát. A két főszereplőlány miatt megéri végignézni de 6.5-nél nem adnék rá többet.

  • Attól függ, milyen elvárásokkal ülsz le elé, és mennyire ismered, vagy egyáltalán ismered e a franchiset.

   A 2. ova szerintem ugyan úgy fun volt, annyi, hogy a közepén volt az a lassú rész, de ettől még ugyan úgy ment az ökörködés az elején, végén. Ami engem inkább zavart az Scarlet éneklős jelenete volt, de a legyakása ezt ellensúlyozta. =)

   A 3. ovaban én is vártam volna valami effektív összecsapást Jill-el, mert az eredeti sorozatban így történik, így ennek a hiánya valamennyit elvett az élményből, de összességében nem annyit, hogy ennyire lepontozzam.

   Aki ettől PaSwG szerű élményt vár végig, az csalódni fog, mert a RE: Cutie Honey nem erről szól. Ez arról szól, hogy újra eladhatóvá tesznek egy régi receptet, ami a maga módján egy sikertörténet, ami pont azért sikeres, azért fut be újra és újra, mert mindig képes az adott kor igényeihez alkalmazkodni. Ezért idomult a Flash például a Sailor Moon-hoz.

 6. Bocs az offért, de este 9 után leszel MSN-en? Beszédem van véled Peter =P.

 7. Az összes verzió közül nekem ez tetszik a legjobban, jól összefoglalja az egész franchise lényegét röviden. Legkevésbé nekem a New tetszik, túlságosan darkos, extrém képi világú, úgy érzem ez nem igazán illik hozzá.

  • Nálam ez és az alapsorozat a befutó, az Ova-ban jobban előjön az önirónia, cserébe viszont eléggé szűkre szabott, és ez némiképp a minőség kárára is megy. Ha kétszer ennyi epizód van, sokkal jobban el lehetett volna osztani a poénos és a lassabb részek arányát, nagyobb lenne az összhang, és lehetett volna egy normális fight Jill-el, ha már mindenképp őt tették meg bossnak.

   A New nem olyan jó, mint az alap sorozat volt, ahogy mondod szeretett volna egy árnyalattal sötétebb lenni, de ez engem kevésbé zavart, mint az, amilyen a Flash lett. A Flash ugyanis érezhetően a Sailor Moon felé mozdult el, ami meg nem állt neki olyan jól. Natsuko tiszta Chibiusa dizájnt kapott, Seiji pedig mezei “álompasi” bishivé züllött.

   • Az eredeti sorozatnak még csak az elején járok, de egy dologban biztos jobban tetszik a többinél, Honey karakterében. Sokkal mókásabb, “trollosabb”, ez nemigen van jelen a későbbiekben, azok inkább a manga verzión alapulnak ebben a tekintetben.

   • Igen mert az eredetiben ugye még iskolába jár, ahová nem mellékesen utál járni, ezért előjön a lázadó oldala. =) Ha még nem láttad, akkor nem is spoilerezek, de annyit mondok, lesznek még bőven eltérések. Az ova-ban tonnányi non-canon elem van az eredeti sorozathoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: