Medaka Box

Kezdetben nagyon lelkes voltam és vártam, hogy végre teljes legyen a Medaka Box. Ennek pedig nem titkoltan az volt az oka, hogy az első részekről kijött képek, infok alapján kifejezetten szimpatikus volt. Reménykedtem benne, hogy ismét egy jófajta, ezúttal némiképp visszafogottabb hangvételű őrület lát majd napvilágot Gainaxék háza tájáról.

Le is töltöttem hát gyorsan, majd rögvest belevágtam, és a 4. rész végéig meg se álltam. Ekkor azonban időhiány miatt félretettem a sorozatot egy időre, aztán más jött közbe, de lényeg a lényeg, végül újra nekiültem, és végignéztem.

Nagyon vártam, mire lesz képes az anime, már csak azért is, mert sokan emlegettek egy bizonyos pálfordulást a későbbiekben. Kétesélyes volt a játszma, hogy mi lett a vége? Az majd kiderül… =)


Ötletláda

Röviden összefoglalva a történet arról szól, hogy Kurokami Medaka toronymagasan nyeri a helyi diákelnök választást, egészen pontosan a szavazatok 98%-át kapja, megnyerő személyiségének hála. Az elsöprő erejű győzelem azonban nagy felelősséggel jár, az iskola diákjainak minden búja-baja rá marad. Ezért készít egy dobozt, amibe bárki bedobhatja a búját-baját tartalmazó leveleit, aztán Medaka rá áll a dologra, és nem adja fel, amíg meg nem oldja az ügyet.

Mivel azonban egymaga kevés lenne a feladathoz, ezért akadnak segítői. Hitoyoshi Zenkichi a tipikus gyerekkori jó barát.

Shiranui Hansode az édességmániás moeloli.

Illetve később csatlakoznak még ketten a klubhoz, Akune Kouki a pojáca bishi, aki szerelmes Medakába és bármit megtenne azért, hogy a kegyeibe férkőzzön.

Valamint Kikaijima Mogana akit először (jó szokás szerint) még meg kell téríteni.

Első blikkre az ember ezek után azt hihetné, a Medaka Box egy kellemes, könnyed shounen lesz, ami nem spórol az ecchi jellegű fanserviceal, és ha nem is durvul el annyira, mint a PaSwG vagy az FLCL, a maga módján egy érdekes és szórakoztató vígjáték, szép grafikával, szerethető karakterekkel, és sok-sok vicces kalanddal. A helyzet azonban nem épp ez…


Problémás doboz

Tehát adott a tipikus “totally cool dude” aki azért “totally cool dude” mert semmi se érdekeli, és semmit sem akar csinálni. De a sors úgy hozza, hogy egy különc és vonzó lány, akit mások totál lököttnek tartanak, ráveszi arra, hogy csatlakozzon a klubjához, ami hamarosan kibővül még pár másik “totally cool dude/chick”-el majd bizarr kalandokba keverednek. Egyike a kommersz school life koncepcióknak, de üsse kő, legalább a karakterek és a kalandok olyanok, hogy a hasonló felütésű Haruhi és a FOS (öhm akarom mondani…) SOS brigádot simán veri, pláne hogy Haruhi még csak nem is vonzó, még Medaka legalább néz ki valahogy.

Na de ha már karakterek, akkor valahol itt kezdődnek a gondok… Nem is az a baj velük, hogy mindegyik egy klisés anomália, mert ez rendre így szokott lenni. Hanem hogy ez egyben azt is jelenti, hogy alapból mindegyik túlerőben van, nem csak az átlagemberekhez képest, de némelyik, az átlagtól magasabb képességekkel bíró embert is lazán elintézik, akár egyetlen ütéssel, rúgással. Erre jó példa Zenkichi és a punk vezér esete. Medaka ereje pedig még rajtuk is többszörösen túltesz.

Medaka sajnos nem más, mint egy Mary Sue, a lehetetlen karakter, akit képtelenség felülmúlni, mert tökéletes. Szép, erős, gyors, okos, népszerű, és bárki problémáját meg tudja oldani, mert számára nem létezik lehetetlen. Senki nem képes olyat tenni, amit Medaka ne tudna sokkal jobban csinálni, így gyakorlatilag bárki, bármivel próbálkozik, rögtön a háttérbe szorul, amint Medaka beveti magát. A folyton bedobott beszédei az igazságról és a tisztességről pedig nem többek, mint porhintés, ködösítés, amivel megpróbálják elfedni, hogy nincs valódi motiváció a tettei mögött, pusztán a “bind to script”.

Őszintén szólva én alapból nem értettem, mi volt a mangaka célja ezzel a karakterrel… Adott egy faros, melles, végtelenül kedves és naiv lány, aki meg akarja oldani a világ, de legalább is azon diákok gondjait, akik igénybe veszik a dobozát, miközben legyőzi a rosszakat, és előszeretettel prédikál szeretetről, összetartásról, igazságról. Hmm… milyen jó is lenne, ha lenne egy olyan műfaj, ami pont erről szokott szólni, és annak lenne egy olyan ikonikus hősnője, aki pont ilyen, és kifejezetten a férfi közönségnek készült… Ja, hogy van már ilyen, és Cutie Honey névre hallgat? Nos ezt talán nem ártott volna a mangakának is tudni, már csak olyan apropóból, hogy hogyan kell egy ilyen karaktert sikerre vinni.

A mellékszereplők, a Kamina cameo kivételével felejthetők. A zöldhajú macskanő leckéket vehetne a Rosarios osztályfőnöktől. Mogana viszont külön fájt, el se akartam hinni, milyen gyorsan hülye picsává degradálták, amint bekerült a tanácsba.

Amúgy gyors kérdés, látta valaki a karaktereket órán ülni, vagy effektíve tanulni? =/

A Medaka Box legnagyobb hibáit azonban mégse a karakterek betöltött funkciója, túlereje, vagy Medaka Sue jelenti, hanem az, amivé a koncepció az első harmad után válik.

Ugye az egész úgy indul, hogy van egy probléma doboz, amibe a diákok bedobják a kis cetlijüket, rajta a bánatukkal, amit a diák tanács kis csipetcsapata megpróbál megoldani, majd a rész végén nyugtázhatjuk a sikert, “Medaka néni, ezt is elintézte”. Nem egy túlbonyolított formula, de működőképes. Ez alapján mire számítana az ember teljes joggal? Hogy 1-2 kötelező jellegű filler fanservice epizódot leszámítva ez megy majd végig, aztán a végére bedobnak valami komolyabb “veszélyben a klub” ügyet, és nagyjából ennyi.

Ehelyett a sorozat első 4 rész után (ami hellyel-közzel, de tetszett) kapunk 3 egymást követő filler részt. Az első 2 tipikus medencés, fürdőruhás ecchi show, amiből az elsőnek semmi értelme az időhúzáson kívül, 1 részben bőven le lehetett volna tudni. A3. első fele kínos barkóbázás, ami talán még viccesnek is mondható, ellentétben az utána következő modellkedős, tengerpartos fanserviceal, ami merő unalom, és totál felesleges.

De semmi gond, lementek hát a kötelező filler fanservice részek, túlestünk rajtuk, ezek után nyilván visszatérünk az addig bevett (és működő) elvhez, vagy mégsem? Nem hát! Ehelyett az Another nyomdokaiba lépve műfajt váltunk, és shounen school life-ból átcsapunk minden indok nélkül shounen fight school life-ba. Hogy elsülhetett volna jól is? Talán, de nem így…

Alapból nem akart ez nekem összeállni, hogy ha Medaka erői eddig mind a meggyőzésen, érzelmi ráhatáson, csábításon alapultak, akkor mi a jó franc ez a rózsaszín SSJ forma? =/

Ez az egész Forte # 1-4 teljesen olyan, mint ha a Star Wars-os Force (Use da force Medaka!) és a Dragon Ball-os SSJ szinteket egyszerűen összerakta volna a mangaka, majd hozzácsapta volna még Kenshiro pókerarcát, aztán ezzel a dolog el van intézve. A Forte # 4 eleve ellentmond az előző szintek elveinek, az elnevezése, “War God mode” kész vicc, és maga a történetbe helyezése is olyan spontán, megalapozatlan, mint ha a Dragon Ball elején a kölyök Goku elindulna Bulmával megkeresni a kristálygömböket, aztán jön az első ellenség, és bumm, Goku máris feloldotta az SSJ szintet, anélkül, hogy közben edzett volna. Ennél még a Rosarios Moka SSJ formája is értelmesebben volt előadva.

Persze adott a kérdés, mi van ha én közelítettem meg rosszul a Medaka Box-ot, és ez kvázi direkt lett ilyen, mint egy könnyed shounen paródia? Nos… erről valahogy elég nehéz meggyőznöm magam, de rendben, tételezzük fel, hogy ez volt a cél. Ebben az esetben viszont másafajta problémák merülnek fel…


Fekete doboz

A Medaka Box véleményem szerint, mint komédia, gyenge. Amit nyújt, az nem mutat túl az abszolút középszerűségen, nem képes semmilyen téren kiemelkedőt, vagy emlékezeteset alakítani. Ám vagyok annyira fair, és ezt betudom egyéni ízlés kérdésének, hisz lehet valakiknek majd pont ez a szelídebb hangvétel fog tetszeni, a nyers helyett.

Ugyanakkor, ha minden fentebb felsorolt kifogás, hiba, hiányosság felett el is nézünk, a Medaka Box-nak akkor is van egy tényszerű hibája, és ez az egyik lehető legsúlyosabb hiba, mégpedig hogy elbukja a létrejöttének célját. Hogy mivel? Egész konkrétan azzal, hogy valahol az egész lényege az önreflexió lenne, mégis pont ez hiányzik belőle. Történik egy csomó random hülyeség, amivel az anime az esetek 90%-ában az égvilágon nem kezd semmit. Nincs csattanó, csak bedobja a jelenetet, aztán megy tovább. Olyan mint egy vicc, poén nélkül.

Ritkán szokott érdekelni, de a Madaka Box-nál tényleg érdekelt, vajon Gainaxék baltázták e el menetközben az adaptálást, vagy a mű alapból ilyen? Kerestem, kutattam hát különböző fórumokon, blogon, és amennyit ki sikerült derítenem a túlnyomórészt dicsérő kritikák alapján, hogy ez bizony ennyit tud mangában is. Lehet a mangaka eredetileg nem így képzelte ezt el, de olyan, mint ha egy ponton túl elvesztette volna a fonalat, miről is akar szólni a meséje. Szerintem a shounen fight szál beleerőltetésével szúrta el. Nem is értem, minek kellett ez? Mi szükség volt erre? =|

A fentebb leírtak alapján gondolom rájöttetek már, a Medaka Box a kezdeti jó alaphang ellenére a végére egyértelmű csalódássá vált, ennek ellenére inkább sajnálom azt, amivé lett. El is gondolkodtam rajta, vajon 3-5 pont között hová tegyem? Aztán rájöttem, hogy a legtöbb klubos school life még fele ilyen sincs, mint ez. Úgy hogy jóindulattal 6/10-et kap tőlem.

Hogy ezek után kíváncsi leszek e a 2. szezonra? Nos amennyiben nem mutat fel lényeges javulást az elsőhöz képest (amire nagyon úgy néz ki, nem sok esély van) minden bizonnyal ki fogom hagyni, elég volt nekem egy Capu2. =P

Reklámok

24 hozzászólás to “Medaka Box”

 1. Szokás szerint az első résznél levágtam, hogy nincs értelme erre időt pocsékolni.

  • Igazság szerint, ha az anime marad annál a formulánál, amilyen az első 3-4 részben volt, akkor egynek elment volna, a “nem röhögöm halálra magam rajta, de délutáni unaloműzőnek jó” fajtából.

   Így viszont, hogy bele lett erőltetve ez az egész powerupos, fighterkedős szál, amit egyébként megpróbáltak komolynak beállítani (tudod a klasszikus “eszmék csatája” dologgal) hogy majdhogynem nézhetetlenné vált.

   Jó persze, lehetett volna poén ez a csöcsös csaj átmegy SSJ-be és leveri a töpörödött, psycho Near klónt, csak hogy kábé olyan vér komolyan akarták ezt az alaphangon röhejes felállást előadni, mint ha épp Kenshiro készült volna megküzdeni Southerel.

 2. Ezen beszámoló alapján kb. mintha Poirot pisztolyt rántana. 😀

  • Azaz egyik baj a Medaka Box-al, hogy a fight rész kábé olyan, mint ha félig a shounen fightoktól, félig a magical girlöktől vette volna át az elvet. Amik így rendre ütköznek egymással.

   A két műfajt ugye tekinthetjük egymás szöges ellentéteinek, mégis van bennük annyi közös vonás, hogy mindkettőben van harc és prédikálás. A különbségek viszont lényegesek. Egy shounen fight lényege mégiscsak a bunyó, az edzés, és az azt követő fejlődés, ezért itt azon van a fő hangsúly, hogy a skillezős rész megfelelően fel legyen vezetve, építve.

   A legtöbb shounen fightban a karakterek alapból rendelkeznek valamilyen szintű jártassággal bizonyos harcművészetekben. Vannak bevett védekező, támadó technikák, amiket mindenki tud. Ezen felül viszont vannak magasabb szintű technikák, illetve olyan egyediek, amiket csak bizonyos karakterek birtokolnak.

   Ezzel ellentétben a magical girlöknél rendszerint az történik, hogy a főszereplő és a barátai hozzájutnak valamilyen varázserőhöz, ami karakterenként eltérő, aztán időnként szintet lépnek. A hangsúly viszont inkább az érzelmeken és a romantikán van.

   A Medaka Box kezdetben a shounen megközelítést követi, Medaka alapból tud judózni, karatézni, és tud egy-két ninja skillt is. Ellenben nem edz, és a harci tudását se nagyon használja, helyette magical girl szerű “varázslatokat” vet be meggyőzés, vagy morál boost céljából.

   A powerup ugyan ezt a kettősséget mutatja. Magical girl módra egyszer csak előjön mindenféle edzés vagy fejlődés nélkül, ugyanakkor az egész a közelharcra épít, és a dizájn, stílus egyértelműen az izom shounenekre próbál hajazni, mint a Dragon Ball vagy a HNK.

   Mindezen felül maga a szál bevezetése is érthetetlen, mert hogy nem így indult az egész story.

 3. Najó, ezt is fölírom a “az életben nem hallottam róla de mostmár nem is érdekel” listámra. Jut eszembe, MSN-en leszel valamikor?

  • Ajánlani én se tudom a megtekintését, mert az ember nem nyer vagy veszt vele semmit. Annyira középszerű és felejthető, hogy miután végignézed, max az elbaltázott műfajváltás marad meg, arra viszont az Another sokkal jobb példa.

   MSN-re felnézhetek, egy ideje már nem voltam. =)

 4. Az első évadról kb. én is dettó ilyen véleménnyel vagyok. A shounen fight része nekem sem jött be, pedig az AMV-k után kifejezetten vártam azokat a részeket. Aztán megtekintése után úgy voltam vele, hogy egynek éppen elment, de tényleg semmi különös. Azért a folytatásnak adtam egy esélyt, ami mellesleg már jobban tetszik, bár úgy vélem egy rész (+egy trailer) után még nagggyon korai lenne véleményt alkotni. 😀

  • Úgy tudom a folytatásban pont a fighterkedős vonalat viszik tovább, ami figyelembe véve, mennyire gázul lett felvezetve, (és mennyire össze lett lopkodva) enyhén szólva nem túl jó ajánlólevél. =)

   Ha már magical fight, ajánlom a Dai Mahou Touge-t, nem is oly rég írtam róla: https://peter1989.wordpress.com/2012/09/02/dai-mahou-touge-varazslatos-pankracio/ Szvsz mint vígjáték simán kenterbe veri Medakát. Plusz nem veszi a bunyót se komolyan, ami amúgy változatos pankrációs fogásokból áll, nem valami lenyúlt SSJ. =P

 5. Így elbaszni egy jónak induló animét! -_- Ha fasza Gainax animét szeretnél még látni Peti akkor nézd meg az Arcade Abenobashit! 😀

  • A Gainax helyett én inkább a mangakát hibáztatom, úgy 95%-ban. Amit eddig olvastam, azok alapján Gainaxék nagyon korrektül adaptálták ezt a félresiklott produktumot, a dizájnt is szinte teljesen manga hűen átemelték.

   Az ajánlást kösz, tervbe van véve, még pár másik animuval együtt. =)

 6. Lassan hasznos lenne egy csokorba szedni, hogy mely animéket ajánlasz megnézésre, mert már kezd számomra követhetetlenné válni 🙂

  • Hát pont ezért vannak a kategóriák. =P Ha valami kikerül a blogra, a goodz kategóriába, az szerintem elég evidens, nem? =)

   • Számomra nem mindig 😀 Néha teljesen csökkentett módban működöm 😛

   • Ha már lista, te emlékszel még mik voltak anno az rtl klub animéi a DB és SM mellett? Mert én már csak kb 3 címre emlékszem a DB-vel és SM-el együtt.

   • Hello! Sandybell, Candy Candy, Hello Kitty, Lili a virágangyal, Pálya ördögei, Grand Prix, a Kimbában nem vagyok biztos, az főleg a Szív TV-n ment. Ennyire emlékszek.

   • Te jó ég, a hello kitty az, amire gondolok? Egyáltalán nem emlékszem arra. A többi rémlik, de a Kimba sztem nem azon volt. Mintha a királyin is játszották volna a Kimbát.

   • Az volt a hőskorszak :D…

   • Nekünk mindenképp az volt, illetve a hazai animés szubkultúrát is nagyjából innentől számíthatjuk. =) Tőlünk nyugatabbra viszont már sokkal előbb elkezdődött. A Franciáknál, akiktől a rajzfilmklubos csomagot kaptuk, már előtte leadtak olyan klasszikusokat, mint az eredeti Cutie Honey, a Hokuto no Ken, vagy az Urusei Yatsura. Európán ők és az Oroszok azok, akikhez a legtöbb anime eljut, igaz az Oroszok nagyon sok mindent narrátoros szinkronnal adnak, a Franciák pedig szeretnek franciásítani, saját introkat, témazenéket kreálni. =)

 7. A “mi szükség volt a shounen fight elemekre” kérdésre a választ nagyjából eltaláltad: ha emlékeim nem csalnak akkor a mangaka eredetileg nem akart shounen fightot kerekíteni a történetből hanem megmaradt volna a sorozat elején használt formulánál, csakhogy egy idő után annyira csapnivalóak voltak a manga eladásai hogy drasztikus lépéseket kellett tennie ahhoz hogy életképes maradjon a franchise, ennek érdekében nyúlt a shounen stílushoz. Az már persze más kérdés hogy túl korán érkezett a váltás, ami óhatatlanul akkora törést okozott a sztori egységességében hogy a karakterbemutató részeket leszámítva átugorhatóak az epizódok a bizonyos tizedik részig.

  A sorozattal kapcsolatban egyébként sok téren igazad van, bár ami engem a legjobban zavart az az volt, hogy a sorozat első felében túlzásba vitték Medaka dicsőítését, gyakorlatilag nem volt egy olyan sztori sem ami nem az ő fényezésére akart volna rámenni. A Mary Sue jelleg feltételezem azért kellett mert a mangaka ezt akarja majd később apránként lerombolni amivel egyébként nem lenne bajom és bele is illene a koncepcióba a fényezés ilyen fokú erőltetése révén, azzal viszont már igen hogy a sorozat első felének változatossága gyakorlatilag nem létező fogalom az állandó fényezés miatt, szimpla control-c, control-v módon történt a sztoriírás ami például Zenkichit a fényezés szimpla szócsővévé alacsonyította le. Többek között ezért is forgattam a szemem amikor megtörtént a váltás, egyszerűen nem volt ereje mert addigra már megszokja az ember hogy Medaka olyan mint a Dzsinn az Aladdinból (számára semmi nem lehetetlen), így semmi meglepő nem volt abban hogy hirtelen SSJ-t játszik és anélkül is egy humanoid Sonicnak felel meg a gyorsasága miatt.

  Egy esélyt mondjuk adok majd a második szériának mert kedvelem Nisio stílusát más címeiből (Bake/Katana gatari) annyira hogy jóhiszemű legyek a folytatást illetően, de a Medaka első évada menetrendszerűen hozta a harc központú sorozatok nem túl erős kezdését, és személy szerint csalódtam is benne mert se Nisio, se Gainax nem érhető tetten a sorozaton, azt is elhinném ha valamelyik lótifuti stúdió dolgozta volna fel kivagytóbiás történetét.

  • Nagyon látszik rajta, hogy a mangakát a Haruhi féle klubos, problémamegoldós animék ihlették, és ezekhez hasonlót szeretett volna alkotni, poénosabb formában tálalva. Igazából nem volt rossz a kezdés, csak hogy nagyon látszott rajta, hogy a cute faktoron és Medaka “istennővé” emelésén kívül nem sok minden történt, és lassan komolyabban rá kellett volna feküdnie a poénokra.

   Erre az a húzás, hogy gyorsan átigazolt a shounen fightokhoz, a lehető legnagyobb hülyeség volt, hisz ehhez a látottak alapján még kevésbé van meg a tehetsége, és erre az elkeseredettség a tré eladások miatt se indok. Ha valami nem működik úgy ahogy szeretném, nem az a megoldás, hogy beletenyerelek valami teljesen más közepébe, és még jobban elrontom, hanem hogy megkeresem a hibát a formulában, és kijavítom.

   Ha jól emlékszem anno 50 részre tervezték a Medaka Boxot, egyelőre még 13 látszik biztosnak. Ám ennyire gyenge, nyögvenyelős, műfajváltós kezdés után sokaknak sikerült kedvét szegni a folytatáshoz, már ha magamból indulok ki.

   A shounen fightoknak, mint minden mainstream sorozatnak, a legfontosabb része a kezdés. Ha pont ezt sikerül elszúrni, az felér egy érvágással. A DB-t se azért szerette meg a nép, mert Goku átment SSJ-be, hanem mert a legelején érdekes és vicces volt azaz egész elképzelés, amit a mangaka felvázolt.

 8. Nekemis a Haruhi Suzumiya jutott róla eszembe! ^^
  A 3. epizódig láttam aztán valamiért nem volt kedvem tovább nézni, kezdett sok lenni a fanservice! ^^

  • Az alap nagyon hasonló, csak keveredik még bele más is. Például nekem erről a kívánság ládáról, problémamegoldásról, egyből Dévényi Tibi bácsi híres műsora jutott eszembe, mert kábé itt is ugyan az történik. =) Valaki küld egy levelet, ami lehet akármekkora hülyeség, “Medaka néni elintézi” hisz “semmi sem lehetetlen, ha levélíró szíve vágyáról van szó”.

   De az is jó hasonlat, amit Dodgers mondott, mert Medakánál is ugyan az a 3 szabály áll, mint a Dzsinnél az Aladdin-ból. Vagyis 3 dolgot nem lehet kérni, valaki halálát, hogy valaki-valakibe beleszeressen, és hogy valakit visszahozzanak a halálból, ezen kívül viszont bármit lehet kívánni.

   Igazából azaz elszomorító, hogy ezek annyira adják az alapot egy igazán jó marhuláshoz, mégse tudott vele az alkotó mit kezdeni, pontosabban nem tudta kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

   Ehelyett kaptunk fighterkedést, ami a millió meg egyszer lerágott “utálom vs szeretem az emberiséget” nézeteltérésen alapszik. A kis fasiszta Near klón utálja az embereket, mert utálja őket, Medaka meg szereti az embereket, mert egy született altruista, aki az önpusztító pacifizmus, és az ultratolerancia útját járja.

   Medaka átmegy SSJ-be, mert felkurták az agyát a klubhelyiség felrobbantásával, leveri a gyereket, aztán jön a szokásos “egyedül vagy a világon, az emberek kerülnek, és úgyis megtörsz majd”. De Medaka persze Kenshiros rezzenéstelen arccal tűri a szövegelést, aztán az öklét feltartva elmagyarázza, hogy “ő bizony nem fog megtörni, mert hisz az emberekben, és nincs egyedül, mert vannak barátai, akik szeretik”. Na és valahol itt szakad le a virtuális plafon, a felhalmozott klisék súlyától. =)

 9. A Medakával ugyanaz volt a bajom mint a Madokával. Elsőre érdekes volt a váratlan plot twist miatt, másodjára kiveszett belőle minden varázsa. Mindkettő full középszerű sorozat, csak van bennük egy érdekes csavar és ez sokakat megtud vezetni.

  • Nos számomra a Medaka Box, és maga Medaka átlényegülése, már elsősre sem jött be. Sőt, pont hogy jórészt emiatt pontoztam le.

   Az való igaz, hogy a Madoka sem egy újranézhetőségben gazdag anime, de ott legalább ténylegesen működött is az a csavar, ellentétben a Medakával. =)

   A Madoka például a Faust-ból merített, de volt benne egyfajta fordított EVA utánérzés is, Jézus szimbolika, és a többi. Távol áll attól, hogy mesterműnek lehessen nevezni, de tény, hogy a célját elérte (vagyis jól kiforgatta a bebetonozódott magical girl kliséket). A Medaka viszont pont abba bukott bele, hogy egy viszonylag jól induló school life animét, a végére gagyi shounen fightá degradálták, ráadásul közben még elkezdtek komolykodni is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: