Értekezés az anime stúdiókról

Egy ideje már tervbe volt véve, hogy készítek egy hosszabb, átfogó bejegyzést, mit is gondolok az egyes stúdiókról, ami most végre el is készült. =) Ugyan számítok rá, hogy egyes stúdiók véleményezése kapcsán kaparhatom majd a vajat a fejemről, de hát ez van, ha az embernek véleménye van… =)

Apropó, a sorrend adja magát, vagyis a legjobbtól haladok a legrosszabb felé.


Madhouse

Sokak szerint a legkiválóbb anime stúdió, akik a legmagasabb minőséget képviselik. Véleményem szerint, ha tisztán a látványból indulunk ki, annak általános minőségéből, akkor a fentebbi állítások maradéktalanul igazak. Tartalmilag azonban némiképp árnyaltabb a helyzet. Bár szépszerével tudok sorolni tőlük olyan animéket, amik megkérdőjelezhetetlenül a “Creme De La Creme” kategóriát képviselik, mint a Monster,Paprika, Perfect Blue, és még sok másik olyat, ami tetszett, mint a Black Lagoon, Battle Angel Alita, Needless, Nana, Ninja Scroll, Redline, Trigun, X. Viszont ne feledkezzünk meg az olyan mellényúlásaikról sem, mint az összecsapott Tenjho Tenge, a rosszul megrendezett Hells Angles, a feleslegesen létrejött Marvel feldolgozások, vagy a legalja High School of the Dead, amiről először azt se akartam elhinni, hogy ez tényleg egy Madhouse anime. Az ilyen botlásaiktól eltekintve azonban egy megbízható, korrekt stúdió, akiktől minőségi munkára lehet számítani.


Gainax

Avagy fanboy mode on. =) Ha van egy stúdió, akik ha odateszik magukat, maximálisan a kedvemre tudnak tenni, akkor ők azok. Mint oly sokan, én is az NGE kapcsán ismertem meg őket, majd jött az FLCL, amihez nem vicc, egy gif animáció vezetett el, aztán a TTGL ás a PaSwG. Alapvetően nekem tetszik a Gainax stílusa, ahogy anno már leírtam, ők azok akik a Japán őrületet, hülyeséget, képesek számomra élvezhető formában találni. Emellett nem árulnak zsákbamacskát, ergo már a legelején nyilvánvalóvá teszik azt, mire lehet számítani. Nem szokások magukat visszafogni, ha már lúd, akkor legyen kövér elven. Igaz, vannak, akiknek pont ez miatt nem jönnek be az animéik.


Sunrise

Nos… azt elismerem, hogy magas minőséget képviselnek, és legtöbbször tisztességesen adaptálnak, ennek ellenére az animéik csak ritkán férnek össze az ízlésemmel. A híres Cowboy Bebop és a Dirty Pair a kedvenceim között vannak, akárcsak a Gintama, ezzel viszont nagyjából ki is fújt számomra a Sunrise. Az InuYasha az egyik leglányosabb shounen fight, amit valaha láttam. A Code Geasstől azon túl, hogy a megtekintése felért egy gayfestel, egyáltalán nem vágtam magam hanyatt. A végtelenített mecha (bocsánat, mobil suit) fillerükkel, a Gundamel pedig a világból ki lehet kergetni.


Production I.G.

Avagy a szélsőségek mesterei, akik vagy nagyon jót, vagy nagyon szart csinálnak. A Ghost in the Shell, a Jin-Roh legendásan jók lettek, akárcsak a Cromartie High School. Ugyanakkor kevés dolgot utálok jobban a Blood franchisenál, amit ők követtek el, akárcsak másik nagy kedvencemet, a Kai Doh Maru-t. Szintén az ő bűnük a Guilty Crown, amit ritka amatőr módon sikerült elbaltázni.


Toei Animation

A filler királyok, akik egy dolgot tudnak kiválóan, profitot csinálni. Ugyan kikezdhetetlen tény, hogy egy nagy múltú stúdióról van szó, akikhez számtalan klasszikus cím tartozik, amik elismerten érdemelték ki a helyüket az anime történelemben, DE (és ez most egy hatalmas de) ez sajnos nem változtat azon a tényen, hogy szeretnek olcsón megúszni dolgokat, és addig ütni a vasat, amíg teljesen ki nem hűl. A modern Toei… na az már egy teljesen más történet. Amit 2000 óta elkövettek, az nem hogy teljesen érdektelen a számomra, de a Pretty Cure-al végleg kinyírták azt a koncepciót, amit valahol ők teremtettek meg. Ja és ne feledkezzünk el a PPGZ-ről se. Ennek ellenére a legendás Galaxy Express 999 máig fenn van a kötelezően megnézendők listáján.


AIC

Bevallom, nem sok animét láttam tőlük, amit viszont igen, az tetszett. A Tenchi Muyo! és az Oh! My Goddess máig a legjobb háremek közé tartoznak, mint ahogy a Bastard!! is az egyik kedvenc dark fantasym.


Daume

Vicces, de az ő esetükben (kivételesen) pont a legutolsó munkájuk, a Shiki lett olyan, ami képes volt kitörni a totális középszerűségből, és valami újszerűt, érdekeset, tartalmasat mutatni. Ami bizony rá is fért a stúdióra a Yoake után, aminek az eredeti TV verziójával QUALITY történelmet írtak. Közben volt még ugyan egy Minami-Ke és egy Chobits klón DearS, de azok valahogy nem lettek az igaziak.


J.C. Staff

Nem túl öreg stúdió, azonban akadt egy-két remekmű tőlük, mint az Excel Saga, vagy a Read or Die, amik hatására anno bíztam bennük. Kár, hogy ezt a bizalmat az évek során szépen, fokozatosan eljátszották, a Slayers kiherélésével, és az olyan agyzsibbasztó tsundere festekkel, mint Shana, Zero no Tsukaima, Toradora.


Bones

Sokan szintén odavannak a stúdió “egyedi” stílusáért, számomra azonban a Wolf’s Rain óta nem alkottak semmi olyat, amit kiemelkedőnek, vagy különösebben jónak neveznek, sőt. A Darker than Black-nek jóval nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A Soul Eater stílusa bejött volna, de kábé a felétől sikeresen elcseszték. A Tokyo Magnitude olyan jó altató lett, hogy egy részt se bírtam belőle végignézni. Az FMA ugyan egész jó volt, de sose lett a kedvencem. A Star Driver pedig akkora buziság lett (szó szerint) hogy elvből nem voltam hajlandó még csak letölteni se. Amit online láttam belőle, bőven elég volt ahhoz, hogy konstatáljam a tényt, ha Gurren Lagann klónt akarok nézni, akkor Needless.


Shaft

A művészlelkek, akiktől a Madoka ugyan bizonyított számomra, de ezen kívül nem sok olyat produkáltak, ami különösebben érdekelne. Sőt a Maria Holictól majdnem hánytam, mármint úgy az egész koncepciótól. A Monogatari franchiset egyelőre tisztes távolságból méregetem, de ha jól szerepel, akkor hajlandó leszek bátrabban válogatni a kínálatukból. Ha nem, akkor maradnak itt.


P.A. Works

Viszonylag friss stúdió, és csak ezért nem húzom (még) le őket. Az viszont tény, hogy az Angel Beats, vagy az Another nem épp arról győztek meg eddig, hogy érdemes lenne tőlük bármit is várnom a jövőben.


Kyoto Ani

Az otakuk és weaabook nagy kedvence, az általam olyannyira rühellt moe éra jeles képviselői. Tisztán a grafika és az adaptálás minőségét nézve lehet, hogy jó a stúdió, az viszont már egy másik téma, hogy tartalmilag milyenek is azok a “remekművek”, amiket kiadtak. Az Air, Kanon, Clannad trió komolynak és mélynek hazudott rózsaszín melodráma, amik egy dologhoz értenek csupán, hogy érzelmileg manipulálják a nézőt. A komédiának nevezett produktumaik, mint a Haruhi, Lucky Star, K-on pedig azt a kategóriát képviselik, amit kizárólag akkor lehet élvezni, ha az ember szellemileg képes egy amőba szintjére lesüllyedni.


Gonzo

Nem nevezném őket kifejezetten rossz stúdiónak, mert tudnak ők, ha akarnak. A gond épp az, hogy náluk jellemzően 1 jó animére jut 2-3 szar. A Full Metal Panic, Kiddy Grade, Samurai 7, vagy a Basilisk ugyan kifejezetten tetszett tőlük, és meg merném azt kockáztatni, hogy amúgy vevő lennék a stílusukra, ám sajnos van egy olyan rossz szokásuk, hogy sokszor látványosan tesznek arra, amit épp csinálnak. A Rosario + Vampire adaptálást úgy elszúrták, ahogy csak lehetett. Effektíve csak a valódi cselekmény maradt ki belőle, igaz ezt még legalább mint harem pantsut el lehetett nézegetni, 2 sör között. Emellett ők követtek el olyanokat, mint a hírhedt Afro Samurai, a Dragonaut, vagy az altatónak beillő Trinity Blood.


Studio Deen

Bevallom, kissé nehéz szívvel tettem őket Gonzoék alá, hisz szám szerint több anime van, amit szeretek tőlük. A döntésem mögött viszont pont az áll, azért haragszom rájuk jobban, mert a régi Deen animék között akadtak igenis jók. Ranma ½, You’re Under Arrest máig a kedvenceim között vannak, de az Angel’s Egg, Samurai Deeper Kyo , vagy a Full Moon wo Sagashite is tetszettek. A gondok valahol a Mouse című animéjük után kezdődtek, azóta ugyanis egy olyan animét nem tudtak kihozni, ami tetszett volna. Hellgirl, Higurashi és Umineko, amik után a Deen QUALITY fogalommá vált, a Japán Twilight aka Vampire Knight, és mindennek a legalja, a Kore wa Zombie Desu ka?. Egyetlen anime van jelenleg, ami még érdekel tőlük, az pedig Urusei Yatsura.


A-1 Pictures

A komornyik óta “ismerem” őket (értsd: tartok tőlük) és azóta se bizonyítottak túl sok mindent, a Fairy Tail féleségekkel. A Sword Art Online pedig végleg meggyőzni látszik arról, hogy nagyon érik az a vizes lepedő, amit kegyetlenül rájuk fogok húzni.


Xebec

Cheap fanservice factory. Volt egy középszerű, de nézhető Shaman King-jük, és egy Zombie Loan, amit máig nem fejeztem be. A produktumaik többségéről 1-2 jelenet, ismertető elég volt ahhoz, hogy nagy ívben kerüljem, vagy szélsebesen droppoljam.


Studio Pierrot

Szívem szerint innét indítanám a legalját, mert amit ez a stúdió csinál, az rosszabb, mint amit a Gonzo és Deen együtt tesznek. A régi klasszikusokat leszámítva, 2000 óta semmi olyat nem adtak ki, amire büszkék lehetnének. Nézhetetlen fillerek, quality hegyek mindenfelé, olcsóság, hülyének nézés, magyarul kábé egy kereskedelmi TV színvonalát hozzák, csak épp animék formájában. Ha annyit mondok, hogy Naruto, Bleach, gyakorlatilag összefoglaltam, mi mindenért felelnek.


ARMS

Az anime fanservice legvisszataszítóbb formájának “dicső” képviselői, akiknek a műveitől maximum rosszullétet lehet kapni. Ikkitousen, Queens Blade, Platonic Hearts, és ők szabadították a világra az Elfen Lied-nek nevezett weeaboo baitet, ami merem garantálni, máig az egyik legméltatlanabbul túlértékelt anime.


ACC Production

A stúdió, ami eddig 3 animét készített, és azokból talán még az első lehet nézhető. A másik kettő azonban merő katasztrófa, amikbe csak azért érdemes belenézni, hogy az ember egy jóízűt röhögjön rajtuk. A többség a Musashi Gun-doh apropóján ismerheti őket, ami egy harmatgyenge low budget vicc, nem mellékesen igazi quality legend.


Idea Factory

Avagy worst anime studio ever! Amiket eddig kiadtak a kezeik közül, azok nem egyszerűen rosszak voltak, hanem már-már az emberiség elleni bűntett kategóriát súrolják, minden téren. Azt hiszem sokat elárul róluk, hogy az ACC alatt kaptak helyet, de akinek volt szerencséje a Hametsu no Mars-hoz, annak nem kérdéses, miért. Ráadásul az még csak nem is a legrosszabb bűnük, a Skelter Heaven például simán übereli.

Nos hát ennyi lett volna az én kis eszmefuttatásom, remélem senki lelkivilágába nem gázoltam bele túlságosan. =) Fejből dolgoztam, szóval ha valakiket (biztos lesz ilyen) esetleg kifelejtettem volna, akkor utólag rá lehet kérdezni.

Reklámok

88 hozzászólás to “Értekezés az anime stúdiókról”

 1. Jó kis gyűjtemény 😀 Sajnos nem sok cím van, amit ismerek is, lévén nem nagyon nézem az animéket. De ez legalább jó kiindulópont.

  • Amikről eddig írtam a Goodz kategóriában, azokkal megpróbálkozhatsz párral, aztán majd kiderül, megfelelnek e az ízlésednek, avagy sem.

   Persze ez attól is függ, milyen témákra, műfajokra vagy vevő, és mikre nem.

 2. Nálam a Gainax (avagy már Gaynax) nálam ott ásta el magát, hogy a Dantalian no Shoka adaptálását szúrták el. A megvalósítás fogjuk rá, hogy szép, de a karakterdizájnernek eltörtem volna kezét-lábát a legszívesebben, ahogy a forgatókönyvírónak és az animációs rendezőnek. Egy alapjáraton dark és gótikus kisugárzású fél-guro alapanyagot szúrtak el. A legszembetűnőbb a 4. rész, mikor faház lett a kősufniból, elmaradt egy letépett arc, egy húsgólem, temérdek vér és egy kisebb csonkolás is. Az összes többit olyan félig KyoAnisan oldották meg… :/ Ezt a melléfogásukat azóta se tudom megbocsátani nekik.

  A Xebec és AIC párosban lehet csalódsz majd, ha nekifogsz a Space Battleship Yamato 2199-nek. Szívügyem az a franchise, de azt kell, hogy mondjam, a mai kor elvárásainak megfelelően remake-lik a sztorit. Kicsit a harci részek Battlestar Galactica felhangosak, de tartja magát a Leiji-féle elképzelésekhez eddig. 😀

  Viszont a Shafttól eddig nem volt olyan, ami tetszett volna. A Yet the Town Turns jól indult, de ellaposodott. A Madoka a 3. rész után átment műhisztibe nekem, derpentinnel nyakon öntve, a közepét nagyon elhúzták. Remélem a mozikra helyrehozzák ezt a hibájukat. A Maria+Holic esete meg… maradjunk abban, hogy az OP-ja baromian jó, de innentől halott ügy az a sorozat.

  • Dantalian no Shokával úgy vagyok, hogy nem igazán az én stílusom, ahogy például nem az a szintén Gainaxos He is my Master sem. Ha objektíve rossz animét kell mondani a Gainaxtól, akkor ott a Melody of Oblivion, ami tényszerűen az.

   Egy animéért én nem húzok le senkit, pláne ha van mellette más, ami jó. Szóval engem az NGE, TTGL, PaSwG, vagy legutóbb a Shikabane Hime meggyőzött. A Medaka Box-ról se ők tehettek, hisz itt kivételesen maga a manga alapanyag volt tré, miközben ők megpróbálták kihozni belőle, amit lehetett.

   Ilyen alapon a Madhousera is fújhatnék a Tenjho Tenge miatt, amit a felénél elvágtak, és szétcsesztek a sok flashbackel. De úgy vagyok vele, hogy van amellett annyi jó, ami a botlásokat megbocsáthatóvá teszi. =)

   Shaftnál nálam a Bakemonogatari lesz a vízválasztó, ezért is halogatom már egy ideje. =) Na meg azért, mert a sokak által felistenített mangaka Medaka Box-a jól leszerepelt nálam. Gyanítom, de a Bakemonogatari értékelése előtt még nem merem kijelenteni, hogy a tagnak a Katanagatari lehet az egyetlen jól sikerült munkája.

   • A He is my Master egy… érdekes élmény volt kezdő animésként valamikor 5 éve… A DnS miatt is igazából azért fújok, mert az alapanyag jó, de nagyon nem adták át a hangulatát, a világát, a vetületét az egésznek, mert nem csak annyi az egész, hogy “fantomkönyveket szedünk össze”. A Medaka Box esetében ismeretes, hogy az alapanyag eleje tré, majd később lesz csak ütős a cucc, de ahogy mostanság derpelős lett az is (nem olvasom, nagyon nem vonz).

    Az NGE is olyan, hogy “hova tova”. A sorozat a kedvencem, az End of Evangelion is bitang lett, de a Rebuild-verzió olykor azért sok. Oké, hogy Anno a gyógyulását szimbolizálja vele, megtoldja, átdolgozza, de nem feltétlen lesz jobb tőle. Pláne, hogy mozikról beszélünk, amihez nem ártana ismerni az alapot, mert ennyi sérült karakter nehezen bontakozik ki önmagában.

    A TTGL-hez még nem volt szerencsém, de mivel a Getter Robo új verziói tetszettek (Armageddon, Shin GR vs. Neo GR, New GR), így előrébb vettem, bár helyem nincs hozzá. Ezerrel fogyasztom a hentaikat érte…

    PSG… Na ez nekem olyan volt, hogy hol jó, hol nem. Néha már sok volt az önismétlés benne, már ami a változatosságát illeti, de azt kicsit se tagadom, hogy jól elszórakoztam rajta segédanyagok nélkül. (FLCL dettó – Excel Saga megint csak olyan, ami kimaradt, hogy műfajnál maradjak).

    Shikabane Hime. Anno jó volt, de így 2+X évvel a megnézése után van egy érdekes szájízem vele kapcsolatban. Az első évada jó volt, de a leginkább rossz benyomásokat keltő az valahogy a 2. évad. Hozzácsapom, hogy az alapanyag, a manga eléggé más, mint ami az anime lett. Lehet ez adja ezt az ízet.

    Szóval a Gainax-szal kicsit hosszabb a sztori, de mondjuk a stúdiókkal szembeni megítélésem azért ilyen, mert nem ragaszkodom egyikhez se, legyenek akármilyen jó címek is a kezeik alatt. A seiyuu-kkal ugyanez pepitában. Készítőknél nekem speciel kettő van, aki mindig előnyt élvez, ez pedig Leiji Matsumoto és Go Nagai.

    Hozzáteszem, a Tenjo Tengét se láttam még, pedig egy lányismerősöm már évek óta ajánlgatja (egy másik ugyanezt a Junjou Romanticával teszi). A tervezett listám így is valami 1000 darabos ha mindent beleveszek, amit szedtem össze még. S már 1700 anime után (igaz a java hentai, de annál már tudnék a stúdiókról és a munkásságukról mesélni xD) ez azért még elég durva… Mondjuk igyekszem lefogyasztani, de ez főleg annak köszönhető, hogy ha egy univerzumot megkezdek, akkor azt 2-3 év után is folytatni fogom. A legnehezebb dolgom a Gegege no Kitarókkal van, aminek a sorozataihoz nincs szerencsém, leszámítva az elsőt, de abból is 15 résznyi.

   • Medaka Box-al én pont az elején voltam úgy, hogy jó lett volna az irány, ha az első 3-4 után beindul a humor faktor érdemben, és nem csak Medaka Sue fényezése megy. Ehhez képest csak lestem, hogy abból az egyértelműen Haruhi ihlette klubos valamiből, elmentek a régi izom shounenek felé. Persze lehetett volna poén is ez a Medaka átmegy SSJ-be, és leveri a töpörödött, Death Note-ból szalajtott golyós gyereket, csak hogy ezt a mangaka komolyan gondolta. Ezzel gyakorlatilag a franchise nálam a saját torkát metszette el, mert mi ez, ha nem mezei hülyének nézés? Effektíve fel se volt rendesen vezetve ez a pálfordulás, se a skillek, se semmi más.

    Az NGE nem véletlenül annyi nálam, hogy alapsorozat, meg a két movei és kész. =)

    PaSwG-ben volt egy-két gyengébb rész, mint például a chuckos különkiadás, vagy az utolsó előtti rész, de ezeket leszámítva nagyon élveztem. A mai moe fillerek között igazán üdítő színfolt volt.

    Stúdiókhoz én se feltétlen ragaszkodom. Régen egyáltalán nem is figyeltem, viszont ma így X anime után már adhat okot bizalomra, vagy épp ellenkezőleg, némi hezitálásra, hogy kik is csinálták/csinálják.

    A mennyiségen, amit képes vagy bevállalni, még mindig meglepődöm, nekem az életben nem menne, annyira azért nem érdekel a téma. =) Igaz én hentait nem nézek, talán vagy 2 volt olyan, amit képes voltam végignézni, és tényleg poén volt.

   • Sokan vannak így, hogy csak lesnek “mennyiiii?!? o__O”. Hentait is igazából azért nézek most, mert AA-n senki se hajlandó a pillanatképeket feltölteni hozzájuk. Én meg meg megcsinálom, annak ellenére, hogy lassan inkább áttérek a yaoira, mert herótom lesz lassan attól, amit olykor leművelnek (világéletemben a könnyedebb, humorosabb, sztorival bíró vékony rétegüket kedveltem igazán).

    Mondjuk amennyi nézek, most már a szakdoga témám miatt van kifogásom anyám előtt, hogy minek ennyi időt foglalkozni a témával. Olykor nem nézi jó szemmel, érezhetően. Nekem meg pont kapóra jön éppenséggel. xD

   • Hentaiból én csakis a nagyon soft, és/vagy szándékosan gagyira vetteket vagyok képes elviselni. A hardcore fajtát nem bírom, pláne amelyik komolykodni próbál, na azt kegyetlenül kinyomom. A Bible Black óta nem is próbálkoztam ilyenekkel, annyi pont elég volt belőle.

    Yaoit soha, semmilyen körülmények között. Elvből sem, meg amúgy sem.

    Szülők… hehe, apámat nem különösebben érdekli a téma, bár volt olyan, ami neki is tetszett, például a Samurai Champloo. =) Anyám viszont… na ő mindig akkor jön be, amikor épp valami fanservice van porondon, aztán sose bírja ki, hogy ne tegyen megjegyzéseket. =D

  • A mostani Gainax már nem igazán ugyanaz, mint a régi. Anno már egy jó ideje nem része, a Rebuildet is az új studiója, a Khara csinálja, meg valamikor a Panty and Stocking után kilépett egy csomó egyéb fontos figura is, nagy részük új studiót alapított Trigger néven.

   • Közhely, de egyik stúdió se ugyan az már, mint amilyen eredetileg volt. Emberek jönnek, emberek mennek, az összetétel időszakonként változik, ez természetes ebben a szakmában.

 3. A Nomad-ot kihagytad (Rozen Maiden, böee 😉 ), de nagyjából összefoglaltad. Mondjuk szerintem az ARMS a legrosszabb – főleg a Platonic Heart miatt…

  Pierrot-nak mondjuk 1 jó animéjük még volt 2000-es időkben, a Midori Days, bár tény, nem feledteti azt a kupac sz*rt, amit 2000 óta elénk tolt…

  • Nomadról nem is hallottam, de ahogy elnézem, nem sok jót csináltak. Az említett Rozen Maiden-en kívül még a Kampfer-hez volt “szerencsém” tőlük, de az is elég tré volt.

   ARMS a legrosszabbak között van, de hidd el, az ACC Musashija képes alulmúlni még a Platonic Hearts-öt is, hogy az Idea Factory-ról már ne is beszéljünk. =)

 4. zeneger01 Says:

  Én inkább aszerint minősíteném a stúdiókat, hogy a házilag készített műsoraik milyenek lettek. Mert mondjuk a Sunrise stúdiónak az Inuyasha-ja szerintem jó lett. Nekem tetszett maga a manga is és Takahshi munkáinak nagyobb részét mind ők animálták meg teljes visszaadással. Maga az alapanyagról meg a stúdió csak abban bűnös, hogy megveszi a licenszet a műsor gyártáshoz.
  Az alsó négyel tökéletesen egyetértek a fentiekkel viszont kicsit variálnék ha rajtam múlna.

  • Én leginkább az általános minőség, plusz a munkáik alapján ítélkezem. Ezért van az, hogy a Sunrisera azt mondom, kétségtelenül a felső kategóriás stúdiók közé tartozik, mivel azonban relatíve nem sok címük nyűgözött le, a “fő attrakciójuk” pedig pont nem érdekel (Gundam) ezért olyan so-so nálam.

   Ugyanez igaz például a Toeire, csak náluk fordított a felállás. Rengeteg klasszikus anime tartozik hozzájuk, amik jó része világhírű darab. Ugyanakkor ez nem változtat azon a tényen, hogy minőség, adaptálás szempontjából nem épp a legjobbak, pláne amikor eljön az a kritikus pont, hogy “befut a hajó” és szépen, lassan, egyre inkább hagyni kezdik, hogy a cím eladja önmagát.

   InuYasha nekem egyszerűen túl girly volt a DB, Yu Yu Hakusho, és hasonlók után. Néha már-már úgy éreztem, nem is egy shounent, hanem egy shoujot nézek.

 5. A Studio Ghibli viszont kimaradt a szórásból. Pedig azért ők is csináltak ezt-azt 🙂

 6. A stúdiós témát mindig is komáltam, szal lehet kicsit hosszú lesz a hsz-em. 😀

  Madhouse: Nem tagadás, mai napig az egyik kedvenc stúdióm (Monster, Kaiji, Claymore, Nana, Tatami Galaxy, stbstb). Egyrészt, mert nem sajnálják a pénzt, ha épp valami decens/jó cucc vagyon készülőben, másrészt meg az adaptálási képességeik is egész jók, noha volt egy-két durva mellényúlásuk is (köhömm, Chaos;Head + Marvelék, köhömm), de ennyi még bőven belefér.

  Gainax: Erm, igen, szal ezt mondtam már egy jópárszor, de nálam ők ott kezdődnek, hogy Lagann és ott is érnek véget. A többi animéjükkel valahogy képtelen volt az ízlésvilágom harmonikus rezonanciára lépni, kivéve talán a ShikaHime és a Medaka kettőst, amiket ugyan nem kedvelek túlságosan, de azt legalább elérték, hogy végigbírjam őket nézni. (Bár most Medaka S2 EDDIG pozitív csalódás!)

  Sunrise: Ők Madhouse mellett a másik nagy kedvencem. Code Geass-t komálom (addig, amíg csak S1-ről van szó és nem vesszük figyelembe azt a trainwreck R2-t), CB se rossz, a Gintama pedig messze a legigényesebb 100+ részes shounen. (A Gundam-es részhez meg +1. :D)

  I.G: Hiába a dicső múlt, őket már a szar stúdiók között tartom számon, köszönhetően annak, hogy bár büdzséjük még mindig van, de a rendezőik és forgatókönyvíróik elkeveredtek valamerre az éterben és már csak ovisok és takarítónők állnak a rendelkezésükre. Garbage Crown!

  Toei: Talán hiba volt anno a legrosszabb stúdiónak kikiáltanom őket, de ettől függetlenül mindenképp ott vannak nálam a gödör mélye környékén. Thumbs up viszont a Mononokéért, amit nem tudom, hogy csináltak, de az nekem felért egy vizuális orgiával.

  Daume: Tőlük csak a Shiki-t láttam.

  J.C.: Ők régen rulzottak igazán… Ma már nem. (Viszont a Toradora nekem bejött. :3)

  Bones: Ők is nagy kedvenc (DtB, FMA: BH, Ayakashi Ayashi), bár az utóbbi időben a lolmystery animéik valahogy nagyon nem jöttek be.

  Shaft: Bár sokszor titulálom szerény személyemet Shaft-fag-nek, ez az állítás valós keretek közt aligha állja meg a helyét, köszönhetően annak, hogy a Madoka/Bakemono kettős kivételével a többi cuccukat kifejezetten nem kedvelem, kivéve még a decens Natsu no Arashi-t.

  P.A.: Minőségre GWAH. És úgy ennyi.

  KyoAni: FMP Fummofu (meg talán a 2nd raid). A többi szót sem érdemel.

  Gonzo: Ugyan van egy-két qrvajó animéjük (Gankutsuou, Gantz, Basilisk, Seto no Hanayome), de elég felemás minőséget képviselnek, a CG-jük rémes és 10-ből 8 esetben adaptálni is nehezükre esik.

  Deen: BLEH!

  A-1: AnoHana és kész. Leginkább a hozzáállásukkal vannak gondjaim.

  Xebec: Őket annyira nem vágom.

  Pierrot: No comment.

  A maradék három meg szintén a gödör mélye-tier.

  És akiket még rühellek, az Nomad, Silver Link, Asread és Manglobe.

  A like-ba pedig a magam részéről hozzátenném még Brain’s Base-t, ArtLand-et és a két feltörekvő újoncot: White Fox-ot és ufotable-t.

  Tl;dr, én így szeretlek…

  • Jaj, As(s)read… *fuck_that.png* A Silver Linknek volt egy-két jobb próbálkozása az átlaghoz. De ha elsüllyesztik a Prism Illyát, akkor én is őket 😀

  • IG-vel úgy vagyok, hogy bár legutóbb a GC hatalmas csalódás volt tőlük, de még mindig kinézem belőlük, hogy esetleg csinálnak valami nagyon jót a jövőben.

   Toei nálam azt a Toeit jelenti, akik még anno Queen Millenia környékén voltak, mert akkor még tudtak jó animét csinálni.

 7. Héj! A Gonzotól ne feledjük már el az olyanokat se mint a Red Garden, Pumpkin Scissors, Desert Punk, Witchblade! 😛

  • Ezeket spec nem ismerem tőlük, de a két középső nem hangzik rossznak. Az első nem nagyon érdekel, az utolsót lehet bevállalom, bár a fanservicet azt sokallom így látatlanban.

   • Nem olyan fanservicey a Witchblade, mint amennyire a promóciós képek sugallnák. A “combat form” tényleg úgy néz ki, de a mindennapi öltözékek normálisok, és a szokásos “szexi” pózok meg kameraállások se túl gyakoriak. Elég jó, főleg a karakterek meg hangulat terén tetszett nekem.

   • Nincs bajom a fanserviceal, amíg nem lép át egy bizonyos szintet, mint teszem azt a Queens Blade, illetve ha amúgy jó az anime hangulata. A Witchbladenek így képek alapján egy amolyan coolos, macás, darkos feelinget előlegeznék meg, és ha már így ketten is ajánljátok, felveszem ezt is a majdan megnézendők közé. =)

 8. Ez a stúdiótéma jó választás volt, és remekül is megvan írva a cikk, én is gyorsan végigmegyek rajtuk.

  A csúcson nálam a Madhouse és a Ghibli versenyzik fej-fej mellett, mindkettőtől számos csúcskategóriás alkotást kaphattunk. Igaz mindkettőnek volt is olyan alkotása, ami vagy nem jött annyira át vagy mellément.

  Gainax: Az abszolút elkötelezettség mesterei, ha valamit ők a saját egyedi stílusukkal csinálnak akkor azt teljesen végigviszik. Ennek következtében vagy teljesen bezsákolnak (az egész NGE a Rebuild-el együtt, Gunbuster, Gurren Lagann) vagy azt a szintet érik el, ahol már csak minimális adagokban tudom fogyasztani őket (FLCL, PSWG).

  Sunrise: Vannak remek darabjaik (Vision of Escaflowne, Cowboy Bebop) de olyanok is (Code Geass), amik egyszerűen nem jönnek be. Gundam termelésben tényleg utolérhetetlenek! 🙂

  I.G: Szélsőség, ahogy a Gainax csak nem stílusban, hanem minőségben. Nincs jó anime-jük csak zseniális, nincs rossz anime-jük csak katasztrofális.

  Toei: Minden tiszteletet megérdemlő életművet sikerült alkotniuk, de ahogy mondtad egy olyan címet se tudtak 2000 óta kiadni, ami bármennyire is érdekelne.

  AIC: Én se láttam sokat tőlük, hárem animekben profik.

  Daume: Elég csak a címeket néznem már ásítok, Shiki-t meg próbálom hátha….

  J.C. Staff: Excel Saga-t, Azumanga-t, ROD-t , Nodame Cantabile-t köszönöm. A Slayers szétverését, Sky Girls-t meg Rie Kugimiya-t kurvára nem.

  Bones: Wierd cuccok. Az FMA kivételével, nem is jöttek be (talán csak a RahXephon de már az is csak egy kópia….)

  Shaft: Művészkedő cuccok. Inkább csak távolról figyelem a tevékenységük.

  P.A. Works: Csupa középszer.

  Kyoto Ani: FMP Fummofu + 2raid rulz. A többi meg szépen becsomagolt nagy büdös semmi.

  Gonzo: Első FMP rulz. A többit nem merem megnézni.

  Studio Deen: Avagy hogy romboljuk le saját régi dicsőségünket 1. számú lecke. Amit az utóbbi években csinálnak az röhej.

  A-1 Pictures, Xbec: Érdektelenség és fanservice. Menjünk tovább nincs itt semmi látnivaló.

  Pierrot: Avagy hogy romboljuk le saját régi dicsőségünket 2. számú lecke. Fos, a fos hátán.

  ARMS: Csatornaszint. Legalább lennének őszinték és csak hentait nyomnának.

  ACC Production, Idea: ATOMOT A BESTIÁKNAK!

  Ennyi lenne nekem is. Na jó hosszú lett az én kommentem is!

  • Nagy részével egyetértek, bár a Gainax szélsőségesebb humorral megáldott művei nekem nem okoztak gondot, fogyaszthatóság szempontjából. =)

   Shikit csak ajánlani tudom, a Daume ez idáig készült legjobb műve.

   ARMS-al én is úgy vagyok, hogy maradniuk kellett volna a kaptafánál. Lehet a hentaihoz jól értenek, de a nem pornográf animékhez nincs túl sok érzékük.

 9. Én azért a Studio Ghibli-t hiányolom innen… Amúgy leszel ma MSN-en?

 10. Ghibliéket valahogy elfelejtettem, pedig csináltak pár olyat, amit felnőtt, gyerek egyaránt tud élvezni.

  Persze hallottam, olvastam már olyat, hogy például Koreában, USA-ban voltak gyerekek, akik a Totorotól sírva fakadtak, vagy ijesztőnek tartották. Viszont ekkor mindig eszembe jut az “animékből diplomázott ministránsfiú” avagy Dobay, aki meg a ló túlsó oldala, mert még ezt is képes volt feleslegesen túlelemezni.

  • Mondjuk a Ghibli rajzfilmjeibe legalább lehet mit belemagyarázni 😀

   • Én se azt mondom, hogy “értelmetlen” viszont Dobay kábé ugyan azt mondta el, ami épp a kivetítőn ment, mint ha fogyatékos lett volna a közönség, és nem értené, amit lát.

    Olyan mint ha előtted lenne egy alma, de ő külön elmondaná neked, hogy “látod, ez itt egy alma.” =D

   • És mikor beszóltam neki ugyanezért, még neki állt feljebb 😀

   • Az olyanoknak, mint Dobay, az életben nem magyarázol meg semmit, már csak azon egyszerű oknál fogva se, mert ő is azok közé a manavédő lovagok közé tartozik, akik meg vannak róla győződve, hogy az animékben rejlő “titkos tudást” csak ők értik, neked pedig, a pórnépnek, hogy van jogod őt kérdőre vonni.

    Nemrég járt úgy egyik ismerősöm, hogy felvették a Galaktikához, és az egyik ahhoz kapcsolódó blogon elkezdett cikkeket írogatni, mire máris jött mufurc 2. tanítványa, Meglivorn, és jól megmagyarázta, hogy Lina a Slayersben nem tolvaj, mert csak a gazdagoktól lop, nemes céllal. =/

    Aztán jött az ikonikus animék, mangák téma, és persze hogy az volt a legnagyobb gond, hogy Elfen Lied, Hellsing, DMC nem volt rajta, mert az ugye milyen dolog már? =D

  • Én speciel a Studio Ghiblitől szart még nem láttam… Jó, a Földtenger Varázslói nem volt ANNYIRA ütős, mint a többi, de eddig csak olyan animéket adtak ki, amiket simán megnézetnék majd a gyerekeimmel, mert igényesek, szépek, jól kidolgozottak, és hordoznak magukban értéket.

 11. Ha már így mindenki belejött, én is had… 😀

  Sunrise – Számomra “Az animestúdió”. Ha adaptálnak valamit, kellő tisztelettel fordulnak felé, általában ha változtatnak is valamin az eredetihez képest, azt okkal teszik és nem ritkán még jobb lesz a végeredmény, mint amilyen előtte volt. Megcsinálták a lehetetlent (mindenki azt mondta, hogy bele fognak bukni abba, hogy 20 kötetnyi Inu Yasha mangát tuszkolnak 26 részbe, nos, nem így lett, sőt…) és az original animéik is általában vagy instant klasszikusok lesznek (pl. Escaflowne, Code Geass) vagy “csak” marha szórakoztató és jól összerakott darabok. (Tiger & Bunny volt a legutóbbi ilyen, de tuti írnék még párat, csak most lusta vagyok ilyen “melyik stúdió milyen animéket csinált” listát előkapni. XD) Meg egyébként hány olyan stúdió van még, amelyik szó szerint megígéri a fanoknak, hogy XY mangát befejezik animében, ha vége lesz és ezért hajlandóak akár éveket is várni? (Kockáztatva ezzel a bukást ugye…)

  Bones – Ők egyre szimpibbek lesznek. XD Az “elején” nálam az FMA-val és a hozzá tartozó filmmel indítottak, ahol ugyan nem mondom, hogy rossz munkát végeztek, de a befejezést annyira nem dolgozták ki, hogy hihetetlen, a mozifilm pedig szimplán egy debil fanfic szintjét súrolja. Ezek után én azt vártam tőlük, hogy egyre lejjebb csúsznak majd, ehhez képest utána kijöttek egy olyan Soul Eaterrel, ahol a lezárás kb. megmentette a sorozatot (lehet fikázni, de olvassatok bele a mangába, hogy jelenleg hol tart, aztán szerintem utána ti is áldani fogjátok a Bones-t, hogy csak annyira lett “szar” az anime vége, amennyire), utána pedig leesett az állam, amikor bejelentették, hogy jön az FMA: Brotherhood, kissé olyan volt, mintha ezzel kértek volna elnézést a fanoktól az elcseszett első sorozat miatt. 🙂 A Star Driver pedig “buziság” ide vagy oda, de a szezon egyik legszórakoztatóbb darabja volt, ami főleg azért nem semmi, mert original animeként futott. XD (Ha vették volna a fáradtságot, hogy írjanak neki egy normális sztorit, meg lezárást, most kb. ott lenne a sorozat a kedvenceim között.) Szóval ha ők jönnek ki egy címmel, akkor általában relatíve kevéssé aggódom.

  Studio Deen – Ez a sorozat valahogy a rajongók céltáblája lett, még a 4chan otakuk is rendre cseszegetik, miközben nagykanállal zabálják a KyoAni szarságait. Nekem igazából semmi különösebb bajom velük, a Higurashiból amennyit láttam, nem volt rossz, az Uminekót kifejezetten élvezettel néztem végig, azért meg külön hatalmas respect nekik, hogy anno ők animálták meg sok Rumiko manga anime adaptációját, megmentve őket ezzel attól, hogy mondjuk a Pierrot vagy a Toei tegye rá a mancsát. Persze a sokat emlegetett “quality animáció/fejek” valóban befigyelnek helyenként, de igazából ennél több negatívumot most nem is tudnék mondani róluk, szóval én ezt bőven “lenyeltem” nekik.

  Xebec – Ja, ahogy mondod, ők bizony a fanservice-re álltak rá és jellemzően ecchi cuccokkal jönnek ki, de legalább azt jól csinálják. :3 A To Love Ru-val engem legalábbis megvettek. Persze egy komolyabb animét az életben rájuk nem mernék bízni, ellenben ha kijön legközelebb egy kedvemre való ecchi manga, tudnám, hogy kikre bíznám a meganimálását. XD

  Gainax – Sajnos az EVA óta semmi olyat nem alkottak, amiben akár csak az értelem szikrája is megtalálható lenne. A “poénos” animéikkel sokat nem érek, mivel mindet olyan ordenáré/debil stílusban adják elő, hogy néha már azt várom, a Cartoon Network mikor vásárolja fel a teljes stúdiót, hogy holnaptól nekik dolgozzanak. Meg úgy általában ráálltak erre a “fanservice + füves betépés…. logika, az mi?” stílusra, és már a sokadik ilyet hozzák ki. Nálam nem jobb, mint mondjuk a KyoAni, csak ők otakuk helyett a speedes fanboyok hű szolgái. A Gurren Lagann-t imádtam tőlük, de ahogy Junchi írta, nálam is kb. ez az egyetlen olyan Gainax cím, amit ráraknék egy kedvenc, vagy akár egy “mindenképpen látni kell!” listára.

  Shaft – Az előző ellentéte, a “művészlelkek”, ahogy találóan megfogalmaztad. Ezzel még nem lenne baj, de ahogy a Gainax az erőltetett hülyéskedést, ők a “művészi kompozíciót” viszik túlzásba. A Madokában még képesek voltak ezt élvezhető formában tálalni (talán mert ebben tőlük szokatlan módon értelme és helye volt a fura animációnak és képeknek), de az inkább a kivétel volt, nem a szabály. A Monogatari sorozatot szimplán szétcseszték ezzel a hülye stílussal, ami elől még Salvador Dalí is sikítva menekülne (Nisemonogatari EP 2: könyv-vízesés a szoba közepén, WTF???) és speciel a nemrég elkezdett Maria Holicnál is piszkosul zavaró, hogy majdnem minden egyes jelenetnél kameratorzítás, sziluettek, idióta bevágott képek/szövegek és még mit tudom én mik tűnnek fel. Sajnos ezek mögött jellemzően semmi nincs, főleg akkor nem, ha (mint ahogy a két utóbb említett címnél is) slice of life regényeket vagy mangákat kapnak elő animálni, amiknél még “műfajidegennek” is hat, ha mindenféle fura dolgot nyomnak rá a képernyőre.

  Toei Animation – Le is írtad, miért nem bírom őket. Pénzéhes rohadékok gyülekezete, akik bizony tesznek arra, hogy az adaptált sorozat eredetileg milyen is. A legtöbb cuccuknál ugyanis arra játszanak, hogy minél tovább tartson a dolog, ezért ha kell, átírják, ha kell, elnyújtják és naná, hogy szétfillerezik. A DB egy pörgős akciómanga volt, az ő kezük alatt egy elnyújtott rétestészta lett (ha akkor már lett volna 4chan, valszeg örök memék lennének az ilyenek, mint “20 perc múlva robban a Namek” és ez 5-6 epizódon át…), a Sailor Moon-t szintén telenyomták fillerekkel és jól át is írták (nem mintha 18 kötetnyi mangából nem lehetett volna egy normális sorozatot kihozni, de akkor nem jött volna ki a 200 epizód és hát az mégis hogy nézett volna már ki…), és azt se felejtsük el, hogy először ők kapták meg a Yu-Gi-Oh animésítési jogait, azonban a köpedelem-színvonalú munka miatt (a mangában barna hajú karakter itt neonzöld hajat kapott és ez csak egy példa az igénytelenségre) 27 rész után elvették tőlük a jogokat és egy másik stúdió kapta meg. (Slusszpoén, hogy ők sem végeztek túl jó munkát az adaptálás során, de felépítésben és egyáltalán már kinézetben is mérföldekkel jobb végeredményt hoztak össze a Toei szivárványszínű gyerekes hülyeségénél.)

  Studio Pierrot – Ó igen, a “legenda”. Náluk az a vicces, hogy úgy egyébként egész türhető, sőt, jó sorozataik is voltak az évek során, ellenben a shounen fightokra, mint műfajra már kb. az 1990-es évek eleje óta pikkelnek, ha nem korábban. A Yu Yu Hakushoban legalábbis kb. ugyanannyi animációs gagyiság és elrajzolt fej található meg, mint mondjuk manapság a Naruto/Bleach párosban. OK, hogy utóbbiak az előző sarkáig sem érnek fel, de attól még sajnos látszik, hogy ez csak a mangakák miatt van, Pierroték kb. mindkettőbe azonos energiát fektettek, vagyis nem túl sokat. Az életben nem adnék nekik többször lehetőséget ilyen anime készítésére, mert láthatóan rühellik az egész műfajt, a nézőket hülyének nézik és kizárólag a pénz miatt veszik meg a nagy nevek jogait.

  Kyoto Ani – Az elkurvulás legszebb példája látható ezen a cégen. Az FMP Fumoffu még kifejezetten jó volt, az Air-Kanon-Clannad trióban még legalább volt valami értelem/sztori, amiért az ember megszerethette őket, viszont ezek után teljesen ráálltak a moeshitek gyártására, amikben 0 az értelem, ellenben 100% a moeloli. Külön poén, hogy asszem az első Haruhi sorozat után sokan leléptek a cégtől, így azóta még annyira sem teljesítenek jól, mint előtte tették. Egyetlen pozitívumuk mostanra a szemkápráztató grafika/animáció maradt, bár így a K-ON végignézése után azt kell mondjam, hogy még azon a téren is jelentősen visszaestek mondjuk a Clannad-beli szinthez képest. (Pedig hány évvel korábban készült a K-ON-nál…?) Sajnálom, hogy ilyenné váltak, mert valszeg azért nem kevés pénzt ölnek 1-1 sorozatukba, így el lehet képzelni, hogy igényesebb sztorijú/karakterű cuccok megvétele után azokkal milyen jó dolgokat tudnának művelni. Sajnos ők is a könnyebb utat választották. Illetve ahogy írod, egyik első meglovaglói voltak a moe-hullámnak, így abban is jelentős “bűnrészességet” vállalnak, hogy manapság egy átlag animeszezonból úgy kell kimazsoláznia az egyszeri rajongónak a nem moelolis darabokat.

  Asszem ennyi, a többi stúdiót vagy nem ismerem eléggé ahhoz, hogy véleményt tudjak alkotni róluk, vagy annyira semmilyenek/gázak, hogy már szót sem érdemelnek.

  • Deen-ék megítélését az is befolyásolja, hogy mennyire ismered a régi műveiket. Mert azokhoz képest az újak bűn rosszak, élükön a sok yaoi homokozással. A Higurashinál, Uminekonál meg az van, hogy hiába szeretne egy komoly anime lenni, ha vizuálisan olyan röhejes, alacsony költségvetésű gagyit tár a néző szeme elé, ami egyszerűen illúzióromboló. Nem véletlen, hogy netszerte fikázzák azt, amit ezeknél az animéknél (is) csináltak, mert ezekre még csak azt se lehet ráfogni, hogy “hát régi, és azért ilyen”.

   Xebecel az van, hogy engem már a Love Hinájuk se nyűgözött le, ezért nem érdekel a Love Ru-juk se, amit még azok közül is sokan lehúzzák, akiknek Hina annak idején bejött. Ha én jó háremet, és/vagy fanservicet akarok látni, akkor AIC, és Gainax maximálisan kielégítik az igényeimet. AIC a legjobb háremeket csinálta, Gainaxék pedig tudnak nőket rajzolni. =D

   Gainaxék roppant ízlésfüggő brigád, és bár én nem vagyok füves, élvezem a humorukat, ha odateszik magukat. =) Egyébként, amit legutóbb láttam tőlük, a Shikabane Hime, abban pont volt értelem, story, csavarok, karakterek háttérrel. Nem volt egy EVA persze, de a saját kategóriájára méretezve simán az átlag fölött volt.

   Shaft sorsa, megítélése még nálam se fix, szóval még változhat a jövőben, mert az üres művészkedésre én se vagyok túlságosan vevő. =) Most érted, jó elnézegetni a bizarr artokat, de egy anime ne csak ebből álljon már. =D

   Toei igen, csinált jó sok hülyeséget, amit kár tagadni, de még így is jobb volt teszem azt a DB, SM, mint azok mai “klónjai”, és szvsz ez az igazi baj. Amúgy ha jó Toei animét akarsz látni, akkor visszafelé kell haladnod, és a kult címeiket érdemes megnézned. Ez azért is jó, mert így láthatod (már ha érdekel) hogy változott egy-egy műfaj az évtizedek alatt.

   Pierrot leglátványosabban valóban a shounen fillereivel égeti magát. Mondhatni ők még azt a szintet se tudják hozni, amit annak idején a Toei. Ám ennél nagyobb baj, hogy ezeken kívül sincsenek épp a toppon. A Kingdom-nál kábé ugyan azt a szintet hozzák, csak ott még jobban kiütközik a színvonaltalanság, lévén az egy seinen lenne.

 12. Ja igen, a Ghibli-t én is kihagytam. Jó stúdió, szó se róla, velük igazából csak annyi bajom van, hogy jellemzően szinte majd’ minden filmjük ebben az “all ages” kategóriában mozog. Ami úgy beugrik, hogy kiemelkedően durva és felnőttes volt, az mondjuk a Szentjánosbogarak sírja (bár ebben is gyerekek voltak a szereplők, de így annál jobban ütött), de azon kívül valahogy minden filmjüknél azt éreztem, hogy kínosan ügyelnek arra, hogy úgymond “PG 13” körül maradjon a cucc. Ami nem feltétlenül baj és nem is akarom, hogy ők rendezzék mondjuk a “Berserk 2”-t, csak unalmas már, hogy olyan, mintha huszadjára nézné meg az ember ugyanazt a filmet tőlük, mert sokszor még a mondanivaló is kb. ugyanaz, épp csak a szereplők mások. (Úgyhogy összességében kedvelem őket, de azért Miyazaki ne sértődjön meg azon, ha valaki azt mondja, hogy “a te céged a japán Walt Disney”, mert van benne igazság, pozitív és negatív értelemben is.)

  • “a te céged a japán Walt Disney” -> Ezt kábé én is így gondolom, de szerintem ez pont azért jó, mert a régi Disney-re hasonlítanak, azokra, akik még valódi remekműveket hoztak össze, annak idején. =)

   • Ezzel speciel egyet tudok érteni, márcsak azért is, mert sok filmjük ugyebár nyugati történetek/regények/egyéb IP-k adaptációi (pl. Arrietty, A vándorló palota, Földtenger Varázslói). De azoknak elsőosztályúak.

   • Én a Walt Disney-től utoljára jót csak a 90-es években láttam. Amúgy valóban a régi alkotásaik az igaziak. Azt viszont nem értem, hogy miért épp nekik adta el Lucas a SW brandet.

 13. A Disney kábé ott cseszte el a dolgot, amikor a Dreamworks befutott Shrekjét akarták mindenáron lemásolni. Amit azóta csináltak, mint a High School Musical, Jonas Brothers, Hannah Montana azok meg kifejezetten a gyökér, agymosott, metroszexuális tiniket célozzák, akárcsak a Twilight.

  Az első Star Wars igazság szerint egy mese volt, amolyan családi scifi. Egyszerű jó-rossz ellentétre alapozott az egész, amit értettek a gyerekek, de televolt szimbólumokkal, amit csak a felnőttek érthettek meg. Az utána következő két rész már inkább komolyabb tónust használt, pláne a Birodalom Visszavág, ami nekem a kedvencem az eredeti trilógiából. A Jedi Visszatérben az Ewokos rész szólt egyértelműen a gyerekeknek, talán kissé túlságosan is, de ezért kárpótolt a harc, az uralkodó ellen.

  Az új trilógiát sokan szidják, pedig a lehúzó kritikát ténylegesen csak az első film érdemli meg. Azt tagadhatatlanul elszúrták, a másik kettő viszont egyértelmű javulást mutatott fel, pláne az utolsó, a pálfordulással.

  Az SW franchise, sajnos mindig is túl hektikus volt. Akármilyen területen alkottak a témában. Hogy George miért adta el? Azért, mert pénz beszél, kutya ugat.

 14. Nem to’om, de én valahogy annyira nem vagyok oda a Ghibili/Miyazaki animékért (most így olvasgatva a kommenteket).

  Nem mondom, hogy rosszak, meg van az ürgének tehetsége, hogy egyedi sztorikat írjon, de valahogy nálam nincs meg az a hatásuk, hogy most “OMG, berendeljem őket DVD-n” vagy akármi. Egyedüli kivétel a Mononoke Hime, ami valahogy _nagyon_ összejött neki.

  Amúgy közben beugrott még egy “kedvenc” stúdióm: TMS Entertainment. Ők tudnak még nagyon “színvonalas” cuccokat gyártani, példának okáért a Zetman nevű förmedvény a legutóbb, amivel ismét sikerült kiakasztaniuk… >_>

  • Annyira nagyon én se vagyok oda értük, de elismerem a munkásságukat. =)

   TMS ugyan az a kategória, hogy régen egész jó animéket csináltak, aztán 2000 fölött náluk is látványosan leesett a színvonal. Igaz én a régi animéik közül csak keveset láttam.

   Múltkori hozzászólásodban említetted a Manglobe-ot, és az Asread-et. Előbbi kábé tényleg annyi volt, hogy csináltak egy Samurai Champloo-t, aztán a Sacred Blacksmith-el ők is beálltak a nagy fanservice businessbe. Igaz egyik ismerősöm szerint az még “jó” volt. =/

   Utóbbitól egy értelmeset nem láttam. Kinyírták a Minai-Ket, és ők cseszték el a Kiddy Gradet is, Shuffle-t hamar dobtam, viszont a Gai-Rei és a Mirai Nikki úgy tudom neked bejöttek. =D

   • Ga-Rei az AIC-vel közös projekt volt, szal ott annyira nem jöttek elő a legendás animation-QUALITY-k, cserébe viszont a CG lett borzalmas. >_>

    MN meg jah, az 100% Asread, és bár voltak látványos elrajzolások és az idióta koreográfia is befigyelt helyenként, de az nekem valamiért mégis bejött. :3 (Meg persze a Ga-Rei is, de az egy egészen más kategória).

    A többi cuccuk viszont no comment, főleg a Minami-ke adaptációk. Különösebben nem kedvelem ezt a cuccot, de az első sorozat, amit még nem ők vezényeltek, legalább nézett is ki valahogy és volt is valamennyi hangulata, viszont az Okaeri és az Okawari szimplán rossz animék.

   • Az Okawarit még nem is annyira, de az Okaeri az csak úgy hemzsegett az elrajzolásoktól.

    Igaz az még mindig semmi volt az Akikan-hoz képest, amivel a Brain’s Base igazi quality legendet alkotott. Tőlük nem is nagyon érdekel más, mint a Baccano, Durarara, azok is főleg az általános hype, miatt. Bár a Baccano esetében ez kicsit paradox, mert japánban nem nagyon kellett a népnek.

    Amúgy ők se nagyon az én ízlésvilágom, élén a Pingvines incest gyökérséggel. =)

 15. A Sacred Blacksmith elég durván maid fanservice, én nem ajánlom neked. 🙂 Néz helyette Scrapped Princesst! 😀

 16. Nincs nálam tervbe véve, mint írtam, csak volt olyan, aki szerint az még jó volt. Képek alapján nekem az jön le, hogy ez is nagyon a picsamutogatás felé ment el, ami mondjuk alapból nem gond, mert nem zárkózom el a téma elől, csak épp ehhez is meg kell ütni egy bizonyos szintet. =) Ennél meg a hölgyek dizájnja nem különösebben jön be, és az se épp jó pont, hogy nagyon úgy tűnik, a főszereplő tsundere csajszi és az elf loli baromságai képezik az anime poénjainak jó részét.

  Scrapped Princess… ez se különösebben vonzz. Azt mondanám rá, talán. Van most pár anime a listámon, ami nézésre és/vagy kritikára vár. =)

 17. cheatergs Says:

  Én úgy vagyok ezzel, mint az összes művészeti ággal, tehát az alkotást nézem, nem az alkotót.
  A gyakorlat persze már nálam is kialakította, melyik cégtől lehet legalább egy nézhető szintet várni, és nem tagadom, jobb érzés úgy folytatni egy animét, ha egy korrekt nevet látok mögöttük.
  Ám ez nem befolyásolja, hogy maga az anime érdekel-e. A Mirai Nikkit például akkor is végigülöm az adaptálás miatt, ha a Studio Pierrot készíti, ellenkező oldalon pedig tuti nem fogok ránézni a Madhouse szuperhősös szériáira. Tapasztaltabbaknak úgyis átjön egy-két ismertetőjegy, én legfeljebb ilyenkor sasolom meg a készítőt érdekességként.
  A Zetsuen no Tempestről, mint az utóbbi évek számomra legélvezetesebb animéjéről például csak rész közben derült ki, hogy a Bones-é.

  Emiatt én csak két blokkba teszem a stúdiókat.
  Akiken látszik is, hogy animációból élnek (A-1; Bones; P.I.G; Madhouse; Gainax; KyoAni; White Fox; Shaft meg még páran), jó eséllyel pedig tartalmat vagy élvezetes sztorivezetést is kap az ember.
  A másik brancs a Pierrot, Xebec, Arms, Deen a haverjaikkal, akik csak azért vannak, hogy a néző minél elnézőbb legyen a fentebbi stúdiókkal szemben.
  A Gonzo tán az egyetlen, akit amolyan köztesként sorolnék be, mert rendre belenyúl a jóba (Speed Grapher, SnH, Gantz, Basilisk), de az animátorait és rendezőit mintha szakközépből szedné. Képtelenek folyamatos mozgást vagy egyáltalán ugyanazt az arcot ábrázolni, a rendezés pedig csapongó, összetartó erő nélküli (SnH-t is az AIC húzhatta föl).

  • Ha már animáció, akkor Sunrise is helyet kaphat, vagy a Studio Fantasia. =) A-1, Bones meg olyan, hogy alapvetően jó minőséget képesek nyújtani, de van, amikor nem egyenletesen. Lásd Tokyo Maginitude.

   Gonzo mellé betenném még a Daume-ot, mert a Shikit ugyan nagyon jól összehozták, de az előző műveikben hasonló cipőben jártak.

  • cheatergs Says:

   Nem listát írtam, hanem példákat soroltam. Különben ott lenne az ufotable, az Artland, a Manglobe stb. Ezért is írtam, hogy mindkét csoportba tartoznak még páran.

   Nincs olyan stúdió, amelyik ne nyújtana rapszodikus teljesítményt. A Madhouse is tele van minimum érdektelen, sőt grafikailag igénytelen címekkel (Kaibutsu Oujo vagy a Marveljei vállalhatatlanok), az A-1 dettó (Seikimatsu Occult Gakuin, SAO kvázi felismerhetetlen, hogy az övék) vagy a Bones (Eureka Seven, Stardriver szánalmas tőlük), a P.I.G (Bloodok meg a GC gyalázatosak), ezért itt már nincs különbség ezek között a jobbak között.
   Aztán ott a KyoAni, ami szigorúan véve az FMP:TSR óta nem mutatott fel normális animét, mi több lassan már emberre se emlékeztető pacákkal tömi tele a képernyőt, de animálni és rendezni tud, csak elfecsérli.
   Ellenkező szemszögből a White Fox az egy Steins;Gate-en kívül nem csinált semmi emlékezeteset (nagyon talán még a Katanagatari), mégis látszik rajtuk, hogy bármikor előállhatnak azzal a minőséggel.
   Vagy a Gainax talán a “leg-” rétegstúdió, aminek az NGE-n kívüli cuccai nem jönnek be, a Rebuild meg végleg nyílt vergődés, de ettől még odateszik magukat.

   • Az evidens, hogy ahogy öregszik egy stúdió, úgy szaporodnak meg idővel a kevésbé jó/rossz animéik, ez a legtöbbször sajnos elkerülhetetlen. A baj akkor van, amikor egy ponton túl felborulnak az arányok, és már inkább csak gyenge darabokat termelnek.

    A Madhouse, Marveles adaptáció látvány szempontjából szerintem rendben vannak, még ha el is maradnak attól a szinttől, amire a stúdió valójában képes. Inkább az velük a baj, hogy tartalmilag nem nyújtanak semmi pluszt. Amit tényleg igénytelennek neveznék tőlük, még látványra is, az a HotD.

    Gainaxnál tény, hogy a stílusuk alaphangon szélsőségesebb, mint az átlagé, de azért nem nevezném őket rétegstúdiónak. Ők nincsenek beállva egyre, mint a Kyotoani a moéra, aztán csak azt nyomatják.

    White Fox meg még nagyon az elején van. “Friss hús a piacon”, aztán kitudja, mi lesz pár év múlva. Igaz az én szememben, a Stein;Gatejük se lett épp egy kiemelkedő anime, sőt. Ha szélesebb körben nézzük a scifi műfajt, akkor még jobban túlértékelt, mint a Madoka. Annak legalább az a “nagy szerencséje” hogy ügyesen lett tálalva, és a műfaján belül felzavarta kicsit, az álló vizet. Más téma, hogy ha onnét kivennénk, akkor mennyire állná meg a helyét. =)

 18. A korábban többször említett Ghiblin kívül nekem még a Studio 4C említése hiányzott.

  • Halottam már róluk, de azért nem említettem őket, mert nem nagyon láttam tőlük semmit. Ahogy elnézem a munkáikat, egyedül a Detroit Metal City az, ami érdekesnek tűnik.

   • Öhm: a Mind Game, Tekkon Kinkreet, Genius Party, meg a rövidfilmjeik és zenés videóik egy része zseniális.

   • Lehet, nekem ezek kimaradtak az életemből, és nem is nagyon szándékozom őket pótolni, legalább is nem a közeljövőben. Van most mit néznem. =)

   • LEHET -> Igen, egy szvsz-t azért odabüffenthettem volna a teljesség kedvéért. Igaz, hogy pl. a két film többszörösen díjazott, de mindenkinek nem tetszhetnek. Sőt ezek pont már közelítenek ahhoz a ketegóriához, amit egy “átlagos animés” megnézni/elviselni/megérteni sem képes.

   • A szerintemezés, szerintem már csak apró formaság, úgyis mindenki a saját álláspontját képviseli. =)

    Az elitizmust meg nem szeretem, mert ugyan van abban valami, hogy teszem azt egy 13-14 éves Narutard nagyobb eséllyel nem lát át/ért meg olyat, amit egy 200-300 animén túllévő egyén már igen, de ez is csak valószínűség kérdése.

    Ilyenkor mindig Mufurc és baráti köre jut eszembe, akik már a 90-es évek vége óta a neten kóboroltak, és 2007-2008 környékére már túl voltak pár száz animén. Ám ez közel sem jelentette azt, hogy annyival okosabbak, értelmesebbek, különbek lettek volna, mint az, aki még csak 5-öt látott.

    Ezzel pedig arra szerettem volna kilyukadni, hogy magamból kiindulva abban a pillanatban, amint valamit elkezdek nézni, már semmi se fog számítani. Nem érdekel a stúdió, a seiyuuk, hogy mennyire híres, vagy nem híres, mit nyert, mit nem, milyenek voltak az eladásai, stb. Csak egy dolog fog érdekelni, hogy maga a mű, mire képes, objektív, és szubjektív értékelési szempontok szerint.

    A megértés, szimbolika, rejtett tartalom, és hasonló nagy szavakkal meg csak azaz aprócska gond van, hogy általában véve elég nehéz tényszerűen bizonyítani, hogy az úgy is van.

    Tudom, hogy nem a legjobb példa, de ott az EL, ami a belebeszélés, túlmisztifikálás egyik ékköve, és egyben ékes bizonyíték arra, hogy képesek a fanok, még a legjelentéktelenebb dolog mögé is jelentést látni. Mint hogy teszem azt, amikor Nanáék elégetik a pénzt, az “azt szimbolizálja, hogy az anyagi javak helyett a szeretet a fontos”.

    Na most oké, ez alapvetően egy nagyon szép gondolat, de ilyenkor merül fel az emberben a jogos kérdés, hogy “de mi van, ha mégsem?”, és simán csak azért használták gyújtósnak a zsét, mert nem volt más kéznél.

    Ráadásul ez még csak a dolognak az elméleti része volt, és azt még nem is vettük számításba, hogy ha igaz is ez az állítás, akkor az vajon mennyire helytálló a való életre vetítve? Nos… dolgozó emberként elég ha annyit mondok, csekket még sose fizettem ki szeretettel. =D

   • Érdekes dolog, hogy ebben az “elitizmus” témában micsoda félreértések terjengenek a netes animeközösségekben. (trolltémának is be szokott válni, kíválóan egymásnak lehet vele ugrasztani a népeket) Rajtad is úgy érzem, hogy nem helyén kezeled (illetve tévesen hozod fel). Én nem is beszélnék, nem is beszélek elitizmusról. Csak reális vagyok. A sokszáz animések sem elitebbek persze, maximum otakubbak. Meg ha egy darab animét nem látott még valaki, attől még lehet széles látókörű. A 13-14 éves is lehet tájékozott, értelmes és a 30-on túli is szűklátókörű.

   • Az elitizmus egy viszonylag tágabb fogalom, amibe sok minden belefér, de alapvetően mindig a körül szokott körvonalazódni, illetve olyan célból használják ezt, hogy valaki azért tud jobban valamit, azért van igaza, mert túl van teszem azt 300 animén, a másik meg nem. Ami persze mint érv, hülyeség, pont az ellentéte annak, amit a tinik csinálnak.

    Egy másik jellemző formája ennek az, amikor valaki azért néz le valamit, rosszabb esetben tiporja a sárba, mert az nem egy komoly anime. Ez úgyszintén hülyeség, mert valami nem attól lesz jó, különb, mert komoly, vagy az szeretne lenni.

    Mindkét variánst elég sokszor láttam már, főleg fórumokon. Nyilván van több is, de ez a kettő a legelterjedtebb.

    Értem én, te miről beszéltél (idézőjelezés, stb), és egyet is értek vele. Magáról a jelenségről írtam le a véleményem, mert az elitizmus egyike azoknak, amit utálok. =)

   • Én már kis túlzással “öreg” vagyok hozzá, hogy olyan erős negatív érzelmekre pocsákoljam az energiáim, mint az utálat – de nekem sem szimpatikus túlzottan, az amit “elitizmus” címszó alatt látok animekörökben. Először is le szeretném szögezni, hogy elitre szerintem mindenhol (értsd: animén túli való világ) szükség van(lenne) és nagyon hasznos tud(na) lenni. Én viszonylag kevés ilyen vitát láttam animés közösségekben, de pl.nagyon visszatetsző számomra, amikor a magát “elit”-nek tartó olyasmi kijelentéseket tesz, hogy az ő ízlése tévedhetetlenül, utolérhetetlenül jó a többieké meg a nyomába sem ér olyan sz@r. Viszont az ugyanígy hülyeség, ha felfuvalkodott elitistának bélyegeznek valakit, aki mer régebbi vagy komolyabb animét jobbnak nevezni, mint mondjuk az aktuális hype-ot, mer kritizálni, önálló utakat járni.

   • Igen, elitre valóban szükség van, csak nem olyanra, amilyen például annak idején, az egykori Animax fórumon volt. Az tökéletes példája volt a legrosszabb értelemben vett elitizmusnak.

    Ott kábé az ment, hogy ha vitába keveredtél a helyi királykisasszonnyal, és/vagy annak hű lovagjaival, számíthattál rá, hogy hamarosan kapod a permbant. Ehhez pedig még csak különösebben személyeskedni, provokálni sem kellett. Elég volt annyi, ha kérdőre vontad, milyen alapon húzott le őkelme XY animét, érvek nélkül, csak úgy. Eltelt 5-10 perc, és máris jött a modi-chan, aki figyelmeztetett, hogy nem kell vitát szítani. =/

    Ennél jobb volt az a húzás, amikor egy-egy, az érintett “elit” számára kellemetlen vitát úgy cenzúráztak, hogy visszaolvasva úgy tűnjön, bizony, nekik volt igazuk, de legalább is az utolsó, “záró” komment az övék volt.

    Aki inkább régi animéket néz, azokat preferálja, szembeállítja az újakkal, stb, arra inkább az “oldfag” jelzőt sütik rá. Tudom, mert már én is megkaptam ezt.

   • Animaxos témához: Na igen, szóval hogy mondjam “poénszinten” még akár vicces is lehetne, ha van egy ilyen önmagától eltelt barom, aki animeprofesszornak képzeli magát és hetente leoszt valakit, mert legalább röhögni lehet rajta, olyan “falu bolondja” szerepkört még éppen betölthetne. 😀 XD A gond az, hogy Animaxon jellemzően az ilyenek voltak főnöki pozícióban is és tényleg az volt, hogy ha beszóltál Muffinnak vagy valamelyik haverjának (és ott a “beszólás” már magába foglalta az egyet nem értést is), akkor tényleg percek múlva jött valami: posttörlés, PM-es “fenyegetés”, rosszabb esetben permaban. (Ez a “csak odáig törlöm vissza a postot, hogy még pont úgy tűnjön, mintha Muffin észosztásával ért volna véget a vita” meg tényleg a legundorítóbb húzás egy beszélgetésben és sajnos nem egyszer láttam náluk.)

    De a “legjobb” az volt, ahogy mégis minden erejükkel tagadták ezt a nyilvánvaló dolgot. 😀 Pl. Muffin alapesetben szinte csak a “kiválasztottaknak” volt hajlandó visszaírni PM-ben, ha vitáról/egyet nem értésről volt szó, ellenben amikor csak úgy tettem egy utalásos megjegyzést, hogy a haverja a mod, vagy éppen ő maga (már nem emlékszem, hogy pontosan mit írtam, lehet, hogy ennél azért árnyaltabban fogalmaztam XD), fél napon belül jött tőle a privát üzenet, valami olyan tartalommal, hogy aranyos, ahogy próbálom a többiek előtt megalázni (lol, bazz, nekem ez az egész nem ekkora presztízskérdés, mint neki… XD), de adjam fel, mert úgysem fog sikerülni. Meg hogy ő nem is tudja, ezt honnan szedtem. Erre visszaírtam neki, hogy a nyilvánvalóan hasonló írási stílusuk mellett kissé gyanús, hogy akármilyen vitába keveredik Animaxon valakivel, az illetővel perceken, de legkésőbb fél napon belül történik valami. 😀 Erre annyit tudott visszavágni, hogy “igen, mondták már, hogy emlékeztet a stílusom a moderátoréra, de ez még nem mérvadó, mert egy csomó más emberére is”. LOL, na persze. XD Legalább ismerje be, hogy az ő bicskanyitogató stílusa pont, hogy eléggé kitűnt a tömegből, főleg ezzel az “angol szavakat, meg netszlenget keverek a magyar mondataimba” védjegyével. Ja, meg még a PM témához: ezért is volt elég szemét húzás, amikor egy-egy vitánál s sokadik postnál felajánlotta az illetőnek, hogy “folytassuk ezt PM-ben”, mivel ezt jellemzően pont akkor tette meg, amikor már ellőtte az összes puskaporát és nagyon jól tudta, hogy válaszolni úgysem fog a privát üzenetekre, még ha bele is megy az illető, a “nyílt fórumon” pedig úgy fog tűnni, hogy az ő győzelmével zárult a beszélgetés. Nem baj, ha az ilyen ősanimések “kiöregednek” a fandomból, még nagy jövő vár rájuk a politikai pályán, láthatóan minden adottságuk megvan hozzá. 😀 (Tagadni a nyilvánvalót, ködösítés, idióta kifogások, uram-bátyám viszonyon alapuló társulások, stb. 😛 XD És még a “jelszó” is megvolt, amit azokra kell ragasztani, akik nem fújnak velünk egy követ, csak a politikában divatos “rasszizmus” helyett ők inkább az enyhébb “személyeskedés”-t választották. XD) Muffinról meg még annyit, hogy szerintem pont keveset személyeskedtek vele életében, mert akkor tudná a különbséget, hogy nem az számít személyeskedésnek, ha valaki beírja, hogy “bocs mufurc, tudom, hogy szerinted X sorozat egy kalap szar, de szerintem awesome volt :D”, hanem ha valamelyik felhúzta volna magát annyira, hogy a képébe vágja, hogy ez a kamaszos fangirlködéssel kevert “ki, ha én nem!” hozzáállás és feminista kirohanások rohadtul idegesítőek és álljon le. 😛

    Na, ez most jólesett, bocs a hosszért. XD Amúgy a “szükség van-e az elitekre?” témához: persze, egyetértek, hogy jó lenne azért egy olyan réteg, akik amellett, hogy mondjuk nem csak mindig az aktuális hypecuccot nézik, és nem pislognak furán, ha hallanak egy címet mondjuk a 80-as évekből, mellette azért képesek objektívan hozzáállni a témához. A probléma az, hogy ilyet kb. még nem láttam, tényleg az volt, hogy aki már vagy 30 éve animézik és úgymond ott van a nagy öregek között, az jellemzően egy besavanyodott “bezzeg az én időmben!” mentalitású fazonná vált, vagy a “jobb” verzió, hogy manapság már rohadtul nincs benne a fandomban, fórumokon gyakorlatilag nem fellelhető, így hiába lehetne értelmes dolgokról beszélgetni vele, erre nincs lehetőség. A másik bajuk meg a már emlegetett nagyképűség volt, amit szerintem azzal sem lehetett magyarázni, hogy “ők idősebbek és nem a mai generációhoz szoktak”, mert a tiszteletet ki lehet érdemelni, csak akkor úgy kell beírni valahová, nem ilyen “császtok lúzerek, megjött a helyi faszagyerek, térdre!” stílusban. (Jut eszembe Péter, egyik haver nálunk már klasszikussá vált poénja: Muffin halála után a mennybe kerül az Úr színe elé:
    Isten: Tudod te, ki vagyok én?
    Mufurc: Azt nem tudom bazdmeg, de a helyemen ülsz…
    Legendás. XDDD Most már ott tartok, hogy ha valaki kérné, hogy jellemezzem neki a csajt, egyszerűbb lenne ezt a viccet elmesélnem, mert minden benne van. XD)

    Meg az egy dolog, hogy az Animaxon tényleg volt pár olyan “újhús”, akiket a stílusuk alapján én emberek közé sem engedtem volna, amíg meg nem tanulják az alapvető viselkedési normákat, de azért Megliék azt sem várhatják el minden újabb “XY-chantól”, aki tegnap regisztrált, hogy kutatómunkát folytassanak a “mit tettek ősaniméseink a fandomért” témában. Az, hogy egyik-másik mod volt, meg önálló rangot kapott a fórumon (értsd: kérhette, hogy ő hadd válassza ki, milyen random hülyeség kerüljön a nickje alá XD), még nem feltétlenül tudatosította mindenkiben, hogy “oké, akkor ő itt az egyik fővezér, akit már alapból tisztelnem kell, igaz, csak ma ismertem meg”. XD

    Amúgy most mindenféle bunkóság nélkül, tényleg érdekelne, hogy az 5-10 éve “nagy öregnek” számító animések most hol vannak, mivel foglalkoznak, hogy telik az életük, stb. Egyrészt puszta kíváncsiság, mégis csak eddigi animés fórumos pályafutásom felét mellettük húztam le én is, másrészt baromira érdekelne, hogy pl. a Muffin-félék, akik valaha tényleg majdhogynem szakmaként tekintettek erre az egészre és sok esetben már pusztán emiatt többnek érezték magukat a többi embernél, azok mentek-e a dologgal valamire? Ma is akkora fanok-e, mint régen, az animén túl lett-e valami érdemi hasznuk a dologból (japánul profi szinten tudás, vagy akármi, ami ehhez köthető?), Conokon tevékenyen részt vesznek-e a szervezésben, esetleg ők mit szólnak egy átlagos mai szezon “kínálathoz”, stb-stb? Csak azért, mert egyrészt úgy vagyok vele, hogy tőlem lehet valaki egy adott hobbi megszállottja is akár, de akkor azt csinálja rendesen és ha már úgy hirdeti, hogy feltette rá az életét, akkor valóban tegye is azt, különben hiteltelen szájtépés az egész. Másrészt meg az lenne a logikus, hogy ha még pár éve is (Animax fórum nem volt azért olyan régen… XD) teljes “fandom-maffiát” épített ki valaki maga köré, mert annyira fontos volt neki ez az egész, akkor pár év múlva ne tűnjön el teljesen a süllyesztőben, mert ez így legalábbis furcsa.

   • Ja, még egy utolsó epic sztori a témában: az azért hatalmas volt, amikor Muffin “elfelejtette, hogy hol van” és Mangazinon kezdett el észt osztani paraszt stílusban valamelyik topicban. Az eredmény: az egész fórum egy emberként támadt rá vissza, az enyhébbek csak simán röhögtek rajta, meg vicceket meséltek ők is, mint haverom (Rádió: “Egy őrült hajt a sztrádán a forgalommal szemben!” Muffin: “Egy? AZ ÖSSZES!” XDDD), a kevésbé toleránsak viszont virágnyelven közölték vele, hogy itt sajnos nem talál “követőkre” a hülyeségével és ha ilyen szinten képtelen a másik ember véleményét elfogadni, akkor jobb, ha el is húz. Azért az szép volt. 🙂 (Ha valami középkori fantasy sztori lett volna, úgy tudnám leírni, amikor az egész falu felkel és vasvillás-fáklyás stílusban mondják, hogy húzzon el a nemkívánatos személy, vagy rágyújtják a házat. XD Lehet, hogy mi voltunk neki a “pórnép”, de mégis ő volt kénytelen menekülni. XD) Persze, mivel a vereséget világéletében képtelen volt kezelni, még bedobott valami “kutyák, rágjátok csak a gumicsontot!” dumát, de igazából ott tényleg senkit nem érdekeltek a hülye eszmefuttatásai. XD Meglivornnak meg respect, hogy azért viszonylag korrekten moderált és nem volt részrehajló csak azért, mert X éve ismerte Muffint. Igazából csak ennyi kellene, minden fórumon kapna egy hasonlót (meg is kapná olyan helyeken, ahol nem haverja a mod…), aztán akkor elgondolkodhatna, hogy vagy normális stílusban postolgat a jövőben, vagy semmit nem ér a képzeletbeli “animés diplomájával”, mert nincs hol alkalmaznia, mivel az arroganciája miatt mindenhonnan kiutálnák előbb-utóbb.

   • Most hogy mondod, az én csőrömet is piszkálja, vajh’ mi lett Mufurccal and Co.-val =P. Lehet utána is keresek egy kicsit…

   • Mufurc végül nem tudom, mit kezdett a szabad bölcsész pöce papírjával, de amire én inkább kíváncsi lennék, hogy az a híres stílusa a régi e még? Vagy csak itt neten volt annyira “intellektuális”, a virtuális trónjáról. =P

    Animaxon akadtak páran, akik alkalomadtán, egész sikeresen “fellázadtak” a királynő és/vagy annak udvara ellen, ám azokat rendre eltakarította a mod, amint szorulni kezdett a hurok. Egyszer ugyan kitiltották mufurcot egy hétre, de az is akkora suttyó, látszatintézkedés volt, hogy másnap délutánra már újra ott volt, mert hát ugye hová is lett volna a királyság, őfelsége “igazságosztása” nélkül. =D

    Meglivorban főleg az volt visszatetsző (már azt leszámítva, hogy ő is átvette mufurc stílusát), hogy pávatáncot járt. Ha máshol nem is (annyira) állt (nyíltan) mufurc mellé, de az Animaxon, Mako után ő volt a második leghűbb lovag, aki rögtön ott termett, amint támadás érte muffint.

    Mufira visszatérve, engem a hatalmas arcán, és a “fejem a seggembe dugom” mentalitásán túl, leginkább az zavart, illetve zavar a mai napig, hogy ő és a bandája, legalább egy tucat hülye szokás meghonosítóivá váltak idehaza. Ebből pedig az egyik legrosszabb, az a gyökér vitatechnika, hogy ha valaki, valami olyat kritizált, ami neki tetszett, akkor kapásból arra kezdett apellálni, hogy az illető bizony egy tudatlan paraszt, de minimum hülye. Ezt számtalanszor eljátszotta, mint ahogy ennek az ellenkezőjét is, amikor olyat oltott le, mindenfajta érv nélkül, ami neki nem tetszett. Aztán persze, ha valaki erre felkapta a vizet, és visszaszólt, akkor eljátszotta hattyú halálát, mint ha semmi előzménye, oka nem lett volna a visszavágásnak.

    Szóval oké, lehet élesen fogalmazni, tüskéket szúrni valamibe, amit nem szeretek, de közben nem ártana tényszerűen megindokolni, példákat hozni fel rá, miért is gondolja úgy, ahogy. Nem csak páros lábbal tiporni. =/ Arra meg máig nem értem, hogy nem jött rá, vagy lehet rájött, csak nem érdekelte, hogy ha valaki negatív kritikával él, akkor bizony vállalni kell érte a felelősséget, mert még egy ajnározást jobban elnéz a nép, addig a “lehúzást” jellemzően, sokkal kevésbé.

    A tagadás mellett, a kifogásai tetszettek még. Ha valaki sikeresen “betalált” valami olyannal, ami alól nem tudott kibújni, akkor képes volt fűt, fát előhozni, csak nehogy el kelljen ismernie, hogy tévedett. Nem egyszer már szinte röhejessé vált a dolog, és csak azért lett vége a vitának, mert vagy feladta az illető, vagy mufurc igénybe vette a moderátor segítségét. Aztán persze, ha valaki más, esetleg újra előhozta volna, akkor azt azzal zárták rövidre, hogy “erről már volt egyszer vita/meddő téma”.

   • Szerintem van értelme arról beszélni, hogy kinek mi lenne “túl magas” vagy milyen “szinten” van, de egyáltalán nem attól függ, hogy hány animét látott. Inkább attól, hogy mennyire szélesen tájékozott úgy általában. Az aki pár éve követi a legfrissebb anime szezonokat és minden szart megnéz, az elég sok dolgot látott, de valójában eléggé korlátozott látóköre van. Az aki látott vagy olvasott néhány klasszikust egy csomó különböző médiumból valószínűleg sokkal “jobb ízlésű” és nem fogja azt gondolni, hogy az Elfen Lied kurva mély.

   • “jobb ízlésű” -> Hé, ez egy másik blog… 🙂

    Érdekes volt (bár egy kicsit talán túl őszinte) ez a Péter-Titkos “szellemidézés” a Minimaxos-fórummúltból. Legalábbis nekem, aki kimaradtam belőle (AA-rezidensként, Usteam csendes látogatójaként, AoiAnime nemigazán ismerőjeként). Ha már ennyire messzire kerültünk a stúdióktól (és itt nincs hsz-áthelyezés, törlés, ban – szóval “fórumfegyelem”) akkor ebben a múlt témában van egy dolog, ami engem mindig is izgatott:

    Milyen volt a magyar anime-szcéna netes hajnala? Hogy alakultak meg a fórumok, kik voltak a jellegzetes “őstagok”, miért úgy oszlottak meg az egyes fórumok közt, ahogy? Milyen volt a fórumok egymáshoz való viszonya és miért? Ugyanakkor lehet, hogy ez túl “forró” téma, mert így is “antennázni” vélek a levegőből némi feszültséget, ahogy pl. MAL-AniDB viszonylatában nyíltan ki is mondják. Szóval lehet, hogy mégse kéne erről így nyilvánosan beszélni, mert agyonsértegetni egymást nem feltétlenül hasznos.

   • Most veszem észre, hogy már meg is jelent a kommentem – itt nincs is előzetes moderáció?

    Az előző fórum-múlt kérdéshalmazomhoz: Még sose mertem senkitől megkérdezni, csak motoszkált bennem. Lehet most se kellett volna kiírni magamból felelőtlenül.

   • Laci: Ez való igaz, de részemről megengedem magamnak azt, hogy teszek rá, ki-mit látott, vagy nem látott, amíg képes értelmesen kifejezni magát, és nem lekezelő/vágja be a durcit. Lásd az említett mufurc, látott vagy 500 animét minimum, újat, klasszikust vegyesen, de ez kábé semmit se számított onnantól kezdve, hogy csak akkor lehetett vele beszélni, ha szigorúan csak egyetérteni mertél vele, és nem volt apelláta.

    balaaz: Sajnos a régi oldalak, fórumok többsége mára megszűnt, szóval ennek már viszonylag nehéz utánajárni.

 19. “Ahogy elnézem a munkáikat, egyedül a Detroit Metal City az, ami érdekesnek tűnik.”

  Az amúgy hatalmas és nem is hosszú (a részek hossza sem, meg maga a sorozat sem), szóval tipikusan az “egy délután alatt lenyomható fun” kategória. 🙂

 20. “Milyen volt a magyar anime-szcéna netes hajnala? “…

  Szerintem akik tényleg érdemileg közrejátszhattak az elterjedésben, azok nem igazán ismert netes személyiségek, csak a színfalak mögött húzódnak meg vagy már rég elfelejtették az egészet. Én csak egy ilyen tagot ismerek, M. Eszti (nickje most nem ugrik be), általános harmadikban mikor még azt sem tudtam mi az a számítógép és a suliban még csak egy Commodore volt, akkor ő már otthon tolta a neten a témát (kicsit beteg), ha jól tudom ma is MAT tag.
  Az biztos, hogy az első fórumok egyike a manga.hu meg az ásztím volt ((meg vmi animepalota) legalábbis, amiknek saját domain-jük volt, rengeteg fan oldal volt videogirl-ai meg ilyen régi mangáknak atw meg vmi altavizslás szervereken).
  Ásztímen zsozsoval rengeteget flamewart toltunk már akkor is, aztán ő is jól eltűnte magát : )
  Akkor amúgy még nem sok jelentősége volt ennek a fórumosdinak, mert a beszerzés/terjesztés úgy működött, hogy valaki leszenvedett hónapok alatt IRC-ről egy sorozatot és aztán CD-n toltuk egymásnak. Vagyis párszázmegás mobil-rackeken, mert még a CD írónak csak a híre volt. Meg a torrentnek is lol. Istenem, régi SZAR idők…! : D
  Ma már picit kényelmesebb : )

  • Ehhez még hozzátenném, hogy töltögetni régen csak az tudott “nagyobb” fájlokat (20mb felett) akinek volt stabil ISDN kapcsolata. A Usteam előtt jórészt külföldi FTP és direct downlaod oldalakról szedték a cuccokat, általában bélyegző méretű (320×240) TV, jobb esetben VHS ripeket, természetesen Japánul, beégetett angol felirattal, avi, wmv formátumban, mert még az angol szinkron is fehér holló volt.

   Épp ezért animét nézni effektíve csak az tudott, aki elboldogult az internet kesze-kusza letöltögetős dolgaival, és már minimum középfokon volt angol szövegértésből.

   Utána jött a híres Kazaa-s időszak, ezt váltotta ki idehaza a Usteam, amit meg az alap bittorent kliens tett feleslegessé.

   Régi szép/szar idők… na igen még emlékszem rá, régen az is hatalmas dolog volt, ha floppyn valaki beszerzett pár lefényképezett TV jelenetet egy-egy animéből. A háttérképek meg igazi ritkaság számba mentek, pláne 640×480-as felbontás felett. Egy 1280-as kép már “óriásinak” számított. =D

   A mai érának mindenképp van egy hatalmas előnye, sokkal könnyebb régi, akár noname cuccokra is rátalálni. =)

 21. Lol, tudom, hogy régi már ez a téma, de elég szánalmas volt tőletek, mufurc, meglivorn, meg a többiek lehúzása, de ha nektek az okoz örömöt, hogy más embereket a hátuk mögött kibeszéljetek, hát egészségetekre. 😀
  A régi animés dolgokról: az avi és wmv már jónak számított, előtte még voltak viv-es és rm-es idők is, és igen, egy cédére ráfért egy teljes sorozat, szép idők voltak ezek. “Mert még az angol szinkron is fehér holló volt” – szerencsére! Undorító volt angolul Dragon Ball Z-t, meg Ranma1/2-t nézni/hallgatni, inkább néztem égetett feliratot – én még most is inkább arra szavazok, mint a kétes magyar fordításokra.
  “Híres” Kazaa, hát pont nem, szerintem ezt elég kevesen használták, voltak ennél sokkal jobb programok is.

  • Tekintve hogy nem egy felületen osztozunk az érintettekkel, szerintem nem volt vészes. Na meg mégiscsak a saját portámon vagyok, nem úgy mint ők, akik egy fórumon műveltek ennél jóval csúnyább dolgokat. =) Az hogy te nem értesz egyet a leírtakkal, oké, ám ahogy látom, pro nem sok érvet hoztál fel az érintettek mellett. Amúgy meg adva van a lehetőség mindenki számára a hozzászóláshoz, még nekik is. =)

   Régi formátumokból volt még mov is, meg mpe, asx, asf, stb. A DBZ angol szinkronja nekem spec jobban tetszik, mint a japán, legalább is hangzásra, és zeneileg. A fordítás korrektsége már más téma. =)

   Kazaa mellett voltak jobb programok is persze, de én elég sokszor találkoztam vele anno. Például régi fórumokon is elég sűrűn láttam, hogy mi mindent szedtek össze onnét az emberek. Sokszor olyat is, amit nem kellett volna. =D

  • “Lol, tudom, hogy régi már ez a téma, de elég szánalmas volt tőletek, mufurc, meglivorn, meg a többiek lehúzása, de ha nektek az okoz örömöt, hogy más embereket a hátuk mögött kibeszéljetek, hát egészségetekre. :D”

   Azért nem mintha nem próbáltam volna az érintettekkel is beszélni ilyesmiről úgy 5-10 éven át, lévén mindkettővel vitáztam párszor fórumokon… 😀 Az más kérdés, hogy ha csak ennek a felére is utalni mertél náluk, egyből személyeskedést kiáltottak és hívták a moderátort. Érdekelne, hogy ilyen “feltételek” mellet te hogyan beszélnéd meg valakivel a nézeteltéréseidet? (Ja és a PM sem játszik, mert az meg mufurc egyik “trükkje” volt, hogy “beszéljük meg ott”, aztán jellemzően a “vita” utána el is halt, mert a PM beszélgetés abból állt, hogy még egyszer utoljára jól odaszólt az embernek, aztán ezen túl válaszra sem méltatta. Ugye a PM-et már nem olvassa a “nép”, nem volt érdeke, hogy arcozzon és folytassa a dolgot…) Jó, tegyük hozzá, az én esetemben ez inkább csak muffinra igaz, Meglivorn azért valamivel mindig jobban tűrte a kritikát.

   A másik meg, amit Péter is ír, hogy azért ez nem valami jelszóval levédett chatszoba, ahová aztán biztos nem néznek be. 😀 Szabad blog, ha valamelyiküket ez esetleg vérig sértené, nyugodtan beszállhatnak ők is a beszélgetésbe, hogy megvédjék magukat. Jó, nyilván nem ezt a blogot olvassák éjjel-nappal, de nem egy haverjuk megfordult már itt is, nyilván ha annyira érdekelné őket a dolog, már rég itt lennének. Ergo arra kell gondolnom, hogy magasról szarnak az egészre így ennyi év után már, vagy megint előjött náluk a “a király nem vitázik a paraszttal” mentalitás. De egyébként Meglivornnal épp pár hónapja beszéltem arról Aoi Animén, hogy pl. az egykori Animax fórumon tapasztalataim szerint milyen viszonyok uralkodtak, amikor felhozta, hogy nem érti, mit pattog mindenki, tök normális volt ott a moderáció. Aztán amikor leírtam neki konkrétan a példákat, amiket Péter is felhozott már, annyit reagált vissza, hogy “nagyon másképp emlékszünk mi az Animax fórumra, úgy látom”, meg hogy “ennyi év távlatából már nehéz ezen vitázni, főleg, hogy az egész fórum nincs már meg, így visszakeresni sem lehet a konkrét példákat”. Szó se róla, még mindig nem egy muffin-féle burkolt lehülyézést kaptam, de azért örültem volna, ha legalább annyit bevall, hogy “hát na, tényleg elszaladt ott velünk/a modokkal a ló, ha lenne lehetőségünk egy hasonlóra, akkor már máshogy csinálnánk”, vagy valami, de semmi.

   Szóval így a fentiek alapján sajnos csak a másokkal való “kibeszélés” marad, elvégre ha valaki képtelen belátni a legcsekélyebb hibáját is, vagy legalább minimálisan engedni a másiknak egy vitában, azzal nehezen fogsz bármit értelmesen, szemtől szemben megbeszélni.

   • “Ergo arra kell gondolnom, hogy magasról szarnak az egészre így ennyi év után már, vagy megint előjött náluk a “a király nem vitázik a paraszttal” mentalitás.” -> Azt mondanám, hogy is-is. Illetve harmadik szempontként, valószínűleg az is belejátszik a képbe, hogy egyrészt az itteni közönség nagy része, pontosan tudja, kik ők. Másrészt “ellenséges terülten” ugye nincs kinek szólni, hogy legyen már olyan szíves rövidre zárni, ha a vita menete ellenük fordul.

    Meglivorn ahogy látom, még mindig a régi, kitérő válaszokban zseniális. Talán az maradt meg tőle a leginkább, hogy mielőtt Mufurc jött volna az azóta legendássá vált: “Érvek? Azok minek?” aranyköpésével, ő meg valami olyasmi szöveggel akarta zárni a vitát, hogy: “Ezt már eljátszottuk a múltkor. Felesleges vitázni, hisz bárki bármit mond, az csak szöveg.” Mire jött a frappáns válasz, hogy: “Na ja, mert ti múltkor is csak kijelentettétek, hogy nektek van igazatok, és mindenki más hülye.” Persze lehet már nem pontosan idézem a feleket, de a lényege ez volt.

 22. cheatergs Says:

  Engem az is érdekelne, h tapsyval mi lett. Péter, te ismered, meg Yuriko-chan.

  • Fogalmam sincs. Vele én nem sokat társalogtam, a fanficeken kívül, bár az megmaradt, hogy az ebet azt ő is szerette kötni a karóhoz.

   Yuriko meg szerintem még annyit se beszélt vele, mint én. Bár majd ő maga rácáfol erre, ha esetleg tévednék. =)

  • cheatergs Says:

   Ja, meg Sjonna! Mióta priváttá tette a blogját, azóta egyszer-kétszer láttam kommentelni valakhez is.

   • Nagyjából én is ennyit tudok róla. Gondolom éli az életét, mint mindenki más.

    Őszintén szólva engem nem különösebben foglalkoztat az ilyesmi. Úgy vagyok vele, hogy az illető hozott egy döntést, hogy neki ez innentől kezdve nem pálya, aztán úgy ennyi. Tudomásul veszem, és lépek tovább.

    Az emberek amúgy is jönnek-mennek ebben a közegben, és ez valahol így természetes. Van aki időként visszatér, van aki nem, ehhez már volt időm hozzászokni.

    Manapság én se vagyok túl aktív, tegnap például annyira kapcsoltam be a gépet, hogy este megnéztem az e-maileimet, majd barátnő társaságában egy filmet.

 23. “Ezt már eljátszottuk a múltkor. Felesleges vitázni, hisz bárki bármit mond, az csak szöveg.”

  LOL. 😀 Nekem ez anno kimaradt, viszont ez az “érvelés” kísértetiesen az utóbbi kb. 5-10 évben terjedni kezdő “divatra” emlékeztet engem, vagyis hogy sok ember úgy áll hozzá, hogy “ez csak az internet, nem kell komolyan venni az itt keletkező vitát/írásokat!”, aztán ezt később úgy elfajítják, hogy kis túlzással a neten keresztül elküldik az embert az anyjába, majd később, ha esetleg személyesen találkozol velük, fel sem hozzák a témát, esetleg terelnek, mert “az csak a neten volt”. Ja és azt nem ő írta, vagy mi? Netán kettős személyisége van, egyik URL, másik IRL? 😀 XD Jó, ez persze nem vicces, csak már kínomban röhögök, mert egyre több helyen tapasztalom ezt és jellemzően akkor veszik elő, amikor már kifogytak az érvekből és rommá lettek alázva, utolsó mentsvárként próbálnak ezzel hárítani. Ezt ugyanúgy tapasztaltam már Usteam vitában “végső érvként”, vagy amikor Facebookon szaladt el valakivel a ló és pár másik embernek kellett a gyereket helyrerakni. A csúcs az volt, amikor a mindenkinek beszólogató random csajt még a barátnői is azzal védték meg, hogy “jajj, hát XY ilyen, nem kell komolyan venni!” Erre egyik haverom csak annyit mondott, hogy “Oké, majd ha az életben összetalálkozunk, én helyből pofán fogom vágni, aztán ha meglepődve néz rám, majd én is elintézem a dolgot annyival, hogy én is ilyen vagyok és ezt sem kell komolyan venni, ahogy az ő szemétkedését/trollkodását sem”. 😀

  • Ezzel az “érvel” anno én is összefutottam párszor, ilyen “úgy írok, ahogy akarok”, “én ilyen vagyok”, stb. megjegyzések formájában. Jellemzően persze a fiatalabbaktól láttam ezt, és bennem is az a gondolat merült fel elsőnek, hogy ha ezt magyarázatnak szánta az illető, amivel kibújhat a felelősség alól, akkor nagyon rossz úton jár.

   Erről jut eszembe, pár hónapja amúgy történt egy olyan eset is, amivel addig még sohase találkoztam. Pedig ennyi év után már tényleg nehéz nekem újat mutatni, ha fórumos droid megnyilvánulásokról van szó. =D

   Történt ugyanis, hogy az adott fórumon témába került a hentai, amihez én mindössze annyit fűztem hozzá, hogy: “Akad köztük néhány érdekesebb, humoros darab, de a többségük nézhetetlen egy nyugati ember számára.” Ment is tovább a topic, látszólag senkinek, semmi baja nem volt a kommentemmel, mire másnap reggel belépek az e-mail fiókomba és mit látok? Figyelmeztetést. Na mondom oké, nézzük meg vajon mit vétettem? Felmentem, belépek, moderátortól privát üzenet, hogy én szabályt sértettem, pont. Jelzem a kommentem egyébként érintetlen volt, se törölve, se moderálva nem lett, szóval már csak ezért is enyhén szólva érdekesnek találtam a dolgot.

   Ráírtam a gyerekre, hogy most akkor ez mégis mi volt? Mire ő visszaírt nekem, hogy hát igaz ugyan, hogy úgy konkrétan senkit se sértettem meg, és nem is flagelte senki a hozzászólásomat, mégis megsértettem a szabályzatot, mert gondoljak bele, hogy mi van akkor, ha valaki esetleg erre jár, és sértőnek találja a kommentemet? LOL! Mondom oké, azért fasza hogy ő mint moderátor, szubjektív feltételezések alapján osztogatja a büntetéseket, miközben a fórumszabályzat egy egzakt szöveg, egy objektív védelem. Illetve azt is érdekesnek találom, hogy egy fórum vezetősége, nem a már meglévő felhasználókat szeretné megtartani, hanem random az éterben keringő emberkék érzései miatt aggódik. Aztán amikor ezt így leírtam neki, ő visszaírt valami olyasmit, hogy hát ő ezt vette ki a hozzászólásomból, de ha nem értek egyet az ő döntésével, akkor menjek az adminhoz “fellebbezni”. Mint ha ez valami bíróság lenne, ahol első fokon instant elítél a bíró egy koncepciós perben, de másodfokon majd megvédhetem magam. =)

   Na kb. itt kezdett elfogyni a cérnám, és odaszúrtam neki, hogy legalább ne hárítsa már másra a felelősséget, elvégre ő hibázott, amit még csak el se akar ismerni. Ráadásul itt vagyunk privátban, semmibe se kerülne legalább annyit mondani, hogy bocs. Mire még neki állt feljebb, hogy én személyeskedek vele, meg támadok. LOL!

   Az egyetlen ok, ami miatt nem került ki ez a kis privát eszmecsere, hogy amikor nem moderátorként lép fel a srác, akkor amúgy egész értelmes eszmefuttatásai, kritikái vannak. Amikor moderál, akkor viszont előfordul vele, hogy a szabályzatot ő maga nem tartja be.

   • Csak nem az OF (most direkt rövidítek) kódnéven futó varázslatos és káprázatos fórumon volt ez az – és akkor már legyünk stílusosak – ügy? Csak mert ha igen, nem lepne meg. (Többek között [mert van még vagy 100 másik kifogásom is] ezért van az, hogy durván egy hónapja kalap-kabát otthagytam a fenébe az egész helyet.)

   • Eltaláltad. =) Egyébként nem ez volt a mod egyetlen ilyen húzása. Például amikor a DMC kapcsán simán lehülyézett, vagy amikor leírtam neki szépen, hogy az a nagy igazság a Magi végén, amitől el voltak ájulva, csak egy kurva nagy közhely, mert olyan nincs, hogy mindenki egyenlő, akkor is kaptam a figyelmeztetést. Az egyiknél személyeskedésért, a másiknál “gyűlöletbeszédért”.

    Azt nem tudom, hogy a mod téged megtalált e, azt viszont láttam, amikor az adminal kaptatok össze, aztán csuklóból figyelmeztetett.

    Bár mentségükre szóljon, az OF még így is bőven korrekt fórum mondjuk a Usteam, Animax szinthez képest. Csak ezek a túlkapások nem kénének. Igaz az elmúlt 1, másfél hónapban én se nagyon jártam arra, meg más animés felületre se. =)

   • A moddal asszem nem volt ilyesféle összetűzésem, viszont az adminnal nem is egy.

    De sokszor már a társaság sem vonzott, szal addig pont azt szerettem, hogy voltak “nem csak shounen animéket ismerek” felhasználók is regisztrálva (nem is kevés), de aztán valahogy itt is felbukkant a Mondo-fórum féle “divatgárda”, a mi “részlegünk” meg valahogy háttérbe szorult.

    Btw MAL profilodat mi lelte? Jó ideje nem frissült.

   • Akkor nem csak nekem volt az a problémám, hogy szívesen hozzászólnék, csak nincs mihez. =D Próbálkoztam topic nyitásokkal, de azok is jól elhaltak 1-2 komment után. Szóval ahogy mondod, ott is nagyon a shounen hypeok felé tolódott el a közösség.

    MAL-ra régóta nem néztem fel, főleg azért nem, mert mostanság nem nagyon animézek. Inkább filmeztem, gamerkedtem a szabadidőmben, de lassan majd megint visszatérek. Van még egy jó hosszú plan to watch lista, és azon kívül is pár animu, amit ki kéne pipálni. =)

 24. “elfajítják” 😀 Ez a szó tetszik. Megreformáltad a magyar nyelvet. 😛 🙂

 25. Húh, de érdekes ilyen régi írást újra olvasni. Azóta sem bővült jelentősen animés műveltségem, de már valamennyire el tudom helyezni a világtérképen ezeket a stúdiókat. 🙂

  Toei kapcsán annyit azért megjegyeznék, hogy még mindig bízom benne, hogy a Katicabogarat egyszer mégis megcsinálják animében, mert még így is minőséget teremtenének a jelenlegi 3D animáció helyett. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: