Anime Aktuális – Dark

Eredetileg külön bejegyzésekben akartam értékelni, aztán úgy döntöttem, praktikussági okokból, mind hármat letudom 1-ben. A jövőben valószínűleg lesz még pár ilyen “tömörített” bejegyzés, de igyekszem tartani 3-as limitet, hogy azért túl hosszú se legyen.

A mostani 3 versenyző: Makaryuudo, Puppet Princess, Wicked City


Makaryuudo the Demon Hunter
(1989)

Makaryuudo_demon_hunter_cover

A mostani 3 cím közül nem tagadom, a borító alapján ez keltette fel leginkább az érdeklődésem. Túlzott elvárásaim persze nem voltak vele szemben, főleg az érdekelt, a kommersznek hangzó koncepcióban vajon mennyi potencia rejlik, és mit sikerült kihozni belőle.

Amire rögtön az anime legelején felfigyeltem, az a korához képes egész szép grafika:

Makaryuudo_01

A kissé érdekes karakterdizájnt ugyan lehet, egyesek furcsának találják majd az elején, viszont ettől eltekintve a hátterek, vagy az effektelés meggyőző, minőségi munka. A Studio Fantasia ezen a téren odatette magát.

A történet nincs különösebben túlbonyolítva. Adott a főhősnő, Rikudo Yama, aki már ránézésre sem egy hétköznapi lány, hétköznapi képességekkel, hanem egy démonvadász. Munkája azonban megköveteli tőle a diszkréciót, ergo nem léphet csak úgy akcióba, következmények nélkül. Amennyire csak lehet, inkognitóban kell dolgoznia, ám ha mégis felfedni kényszerülne magát, a jó ügy érdekében, akkor sincs gond, ugyanis képes például a szemtanuk emlékeit törölni.

Amikor harcra kerül a sor, Yama, egy skarlátvörös kaszával száll szembe a pokolfajzatokkal, amit az akaraterejével bármikor képes eltüntetni, illetve visszaidézni. Emellett képes például levitálni, illetve a fizikai ereje, gyorsasága is emberfeletti.

Makaryuudo_02

A mostani eset azonban másnak látszik, mint a többi. Yama okkal érkezett a vadászterületül szolgáló városba, ahol a szokásosnál is nagyobb démoni aktivitás tapasztalható, és érezhetően valami nagy van készülőben.  Hősnőnk megérzései helytállónak bizonyulnak, hisz a helyi iskolában (hol máshol?) székel a szálakat mozgató hölgy, aki a kisebb démonokat irányítja, és időközben begyűjt pár potenciális áldozatot.

Makaryuudo_03

Terve pedig nem kisebb, mint hogy fel akar ébreszteni egy nagy hatalmú démont, aki a sátán egyik kivetülése.

Makaryuudo_04

Dióhéjban ennyit érdemes tudni az ováról, a fontosabb dolgokat, válaszokat, direkt nem lövöm le. Véleményem szerint végső soron ez egy korrekt kis történet, amiben vannak ötletek, a koncepció korrekt, a karakterek érdekesek, és bőven lenne benne potenciál. Csuklóból vágnám is rá a 8/10-et, ha nem lenne egy nagy gondja az ovának, mégpedig a rövidsége. A fél órás műsoridő ugyanis nem elég egy ilyen kaliberű történetnek, és itt most nem arról van szó, hogy rossz lenne a cselekmény, vagy a karakterek, mert nem azok. Egyszerűen csak ez az időkeret, túlságosan is szűk lett, ami miatt nem tud igazán kibontakozni, nem tudja megmutatni, valóban mire képes. Mindenesetre ettől függetlenül megérdemli a 7.5/10-et. Szerintem egy kellemes, 26 részes sorozatot (de minimum egy 13 részeset) simán ki lehetne belőle hozni.


Puppet Princess
(2000)

Puppet_Princess_cover

A legfiatalabb, a mostani hármasból, melyet minden szempontból középre tennék. Talán furán hangzik, de lényegében ez egy ninjás anime, pont annyi extrával, ami érdekessé teszi. Az ova egyből a közepébe vágva indít, vagyis már a legelején egy ninják közötti leszámolás közepén találjuk magunkat, ahol a menekülőket, bizarr képességekkel megáldott ellenségeik, egy kivételével megölik.

Puppet_Princess_01

A történet középpontjában (most is) egy fiatal lány, név szerint Rangiku áll, aki egy feltűnően nagy dobozt hord magával.

Puppet_Princess_02

Rangiku épp egy híres ninjához igyekszik, hogy felbérelje őt azon célból, hogy segítsen neki bosszút állni a klánja gyilkosain, akik most egykori otthonában tanyáznak, és sanyargatják a környező falvak lakóit. Helyette azonban csak egy hírhedt “jelentkező” akad, aki először nem igazán akar kötélnek állni, egészen addig, amíg az egyességet megzavarja (vagy inkább elősegíti) a bizarr ellenségek újbóli feltűnése, és gyakorlatilag ezzel elkezdődik a bosszúhadjárat. Kiderül, hogy Rangiku bizony nem ruhákat, vagy ételt hord a dobozában, hanem korabeli szuper fegyvereket, mechanikus ninja bábokat, amiket különleges zsinórokkal tud irányítani.

Puppet_Princess_03

Természetesen még a nagy csata előtt bejön majd a képbe némi táborozós, fürdőzős fanservice, de azért nem esnek túlzásokba…

Puppet_Princess_04

Itt külön tetszett (vagy inkább meglepett), hogy az ilyenkor szokásos, kiszámítható forgatókönyv (tudjátok, a srác véletlenül/szándékosan lelepi a pucér csajt, mire az nekiáll ordibálni, és leüti) helyett, ezúttal pont az ellenkező oldalról közelítették meg a dolgot, és a letaglózást épp az váltja ki, hogy a női fél abszolút benne lenne a dologban. =)

A Puppet Princess lényegében egy mainstream történet, amiben ugyan akad egy-két komolyabb, brutális jelenet…

Puppet_Princess_05

Annyira azonban nem veszi komolyan magát, így elég árnyalt képet ad. Grafikailag középszerűnek nevezném az animét, néha elnagyolt, néha egész szép. Az viszont egy meglehetősen érdekes/egyedi (döntse el mindenki, melyik kifejezést preferálja) húzás volt, hogy szinte az összes férfi karakternek amolyan “cápaszerű” ábrázatot rajzoltak. A karakterek közül Rangiku igazán szimpatikus volt, tetszett a lágyszívű, de alkalomadtán mégis elkötelezett stílusa. Ha meg kéne neveznem, akkor az anime legnagyobb erényének talán azt hoznám fel, hogy olyan, mint ha egy 50 részes shounenből kiragadták volna a nyers lényeget, és azt 100% filler mentesen, 45 percben tárták volna elénk. Ilyen formán a hosszt optimálisnak éreztem, bár egy 15 percet még elnézegettem volna belőle, de így is megfelelt. =)

Értékelés szempontjából, ha nagyon szigorúan nézem, akkor ez egy teljesen középszerű darab. Ha viszont megelégszem azzal, amit nyújtani tud (és miért ne tenném?), akkor egy korrekt kis ova, amiből akár egy 12-13 részes sorozatot is el tudnék képzelni. Magam részéről 7/10-et megérdemel.


Wicked City
(1987)

Wicked_City_cover

Igazi, klasszikus Madhouse anime, amit direkt a végére hagytam. =) Az alapstoryt eredetinek távolról se nevezném, érdekesnek már annál inkább. Röviden arról van szó, hogy az emberi világ mellett egy párhuzamos síkon létezik a démonvilág, a két világ közti egyensúlyt pedig nagyon nehéz megőrizni. Tárgyalások útján ugyan sikerült elérni a békét, ám ahogy lenni szokott, ez a béke igencsak törékeny, mert mindkét oldalon vannak szélsőségesek, akiknek egészen más elképzeléseik, terveik vannak.

A főszereplő, Taki, egy beavatott ügynök, aki azt a feladatot kapja, hogy egy, a másik világból érkezett ügynöknővel, Makiével közösen, védjenek meg egy, a közelgő tárgyalások lebonyolításában igen fontos szerepet játszó bölcs öreget.

Wicked_City_01

Természetesen semmi se úgy alakul, ahogy azt eredetileg eltervezték, így már az elején kénytelenek lesznek mindketten harcba szállni a rosszak ellen.

Wicked_City_02

Miközben a hiperaktív, perverz öreg sem könnyíti meg ám a dolgukat. =)

Wicked_City_03

Régi vágású anime lévén, nem nagyon finomkodik, vagyis igazi 18+kategória. Vér és gore ugyan közel sincs olyan mennyiségben jelen az animében, mint azt elsőre hinnénk, sőt igazából egy-két jelenettől eltekintve ezek száma, viszonylag elenyésző. Cserébe azt kell, hogy mondjam, a Wicked City, a nevéhez hűen, igencsak tömény erotikus tartalommal bír. Azt ugyan túlzás lenne állítani, hogy hentai, de tény, maga a szex, és a szexualitás, igencsak nagy hangsúlyt kap benne, nem zavaróan, de nyomatékosan jelen van. Igaz, mivel démonokról van szó, ez valahol érthető is.

A grafika nekem személy szerint nagyon tetszett, főleg a korához képest. Helyenként meglepően jó mozgás animációkat használtak, és jól bántak a hátterekkel, a fény, árnyékhatásokkal.

Wicked_City_04

Összességében, egy tisztességes akció filmnek nevezném, ami a másfél órás időkeretet jól kihasználja. A karakterek szerethetők, az öregnek hatalmas szövegei vannak (főleg angolul), a zenék a helyükön voltak, és a dramaturgia is egész helytálló lett. A zárást kissé meredeknek éreztem, a szükségtelen csavar miatt (szerintem anélkül is rendben lett volna, és érdemben nem tett hozzá a történethez) de ez szerencsére nem vett el az élményből. Van ugyan némi hasonlóság e között, és a szintén Madhouse-os, Biohunter között, de a kettő közül egyértelműen ezt nevezném jobbnak. Megdolgozott a 8/10-ért.

Reklámok

8 hozzászólás to “Anime Aktuális – Dark”

 1. >korához képest jó grafika
  Én ezt úgy értelmezem, mintha a kora miatt hátrányban lenne, pedig pont hogy a 80-as évekbeli OVÁk és filmek igencsak jól szoktak kinézni, és a képeket elnézve ezek az ott megszokott stílust és minőséget hozzák.

  • Nem tudom, mi alapján értelmezted így, pedig pont, hogy dicsértem a két idősebb anime grafikáját. =) A korához képest jó grafika (bár nem gondoltam volna, hogy ez külön magyarázatra szorul) jelen esetben úgy értendő, hogy mai szemmel is jól néz ki.

   • Igen, tudom, hogy értetted. Én úgy értem, hogy szerintem nem kell ezt külön kiemelni, technikailag meg minőségileg az ekkor készült animék nem nagyon tudnak elavulni, mondhatni ekkor érte el a csúcsát az ilyen kézi rajzolású animáció.

   • Ezzel egyrészt vitatkoznék, mert később is jöttek még ki szép számmal kézzel rajzolt animék, köztük olyanok is, amik jobban néztek ki. Másrészt hagy ne kelljen már most ilyen apróságokon vitázni. =/

 2. Huh, kettő, amin dolgoztam (az egyikben fordító, a másikban lektor), plusz egy olyan, amit tervezek… Hm…

  A Makaryuudóval egy a gond: egy kötetes hentai mangaadaptáció. Gondoltad volna? Én sem. Csak az a gond, hogy a manga levadászhatatlan, csak az említését teszik mindenfelé. Gondolom valami ritkaság számba menő darab lehet odakint. Viszont ebből a sztoriból én inkább 12-13 részt mondanék esélyesnek. 26-nál elég komoly üresjárat-veszély lenne.

  A Puppet Princess… Róla nem nyilatkozom, ő a tervezett.

  A Wicked City. Ő pedig egy regényadaptáció, ami meg is látszik rajta. Kicsit meg tudtam volna tolni még a játékidőt, mert az eleje kicsit el volt nyújtva. De a pörgése az becsületes, az öregen pedig én is jókat mulattam.

  A “korához képest jó grafikát” alapból aszerint kell értelmezni, hogy a mai fiatal animések, de főleg a weeaboo-k szeretik leszólni a 2003 előtti, vagy az azóta kiadott realisztikusabb/egyedibb grafikájú cuccokat. Persze, az agyba-főbe alkalmazott CGI-tól én is szemrákot kapok lassan, de még mindig a kézzel rajzolt cuccokra esküszöm inkább.

  • “egy kötetes hentai mangaadaptáció” -> Ha nem mondod, szerintem sose jöttem volna rá, bár itt inkább a hentai része “meglepő” a dolognak, az egy kötet érthetővé teszi, miért csak egy ova lett belőle.

   Így viszont külön piros pontot érdemel, mert az ovában semmi erre utaló dolog nincs, teljesen normál anime. A mostani eroge adaptációk tanulhatnának tőle.

   12-13 rész biztosabb lenne minőségi szempontból, de ki tudja, jó rendezés, odafigyelés mellett akár 26 részben is le lehetne vezetni, max lenne pár helykitöltő rész, de legalább többet látnék belőle. =D

   Puppet Princessnél egyet tanácsolok, az angol szinkront kerüld, mert az elég tré lett.

   Wicked City kicsit talán lassan indult be, de ez a filmekre amúgy is jellemző. A műsoridő megtoldása helyett, én inkább jobban átgondoltam volna a már meglévő cselekményt, főleg a végét, amit kissé “olcsó húzásnak” éreztem, a felesleges csavarral.

   Az öregnél főleg az tetszett, hogy ő nem csak az a tipikus perverz mester, hanem olyan, aki csinálja is, amiről beszél. =) Amikor lelépett a bordélyba, aztán mint a WC pumpa, rácuppant a csaj csöcsére, ott úgy felröhögtem, hogy meg kellett állítanom a filmet. =D

 3. Az első és utolsó jónak tűnik! Rákeresek aztán meglássuk! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: