Sword Art Online – Tápolj, vagy meghalsz!

sword_art_online_cover

A tény, miszerint ma az anime ipar (is) globális ötlethiányban szenved, nem egy új keletű jelenség. Ehhez elég mindössze azt megnézni, miket övezett illetve övez nagyobb körülrajongás, mondjuk az elmúlt 7-8 év felhozatalából. Példának okáért, elég csak teszem azt a KyotoAni animéire gondolni, vagy a frissebb kiadású Guilty Crown-ra. Utóbbit nem véletlenül hoztam fel, mert mindkét anime ugyanabban a szindrómában szenved, nevezetesen egyformán összecsapottak, és átgondolatlanok.

A különbség mindössze annyi, hogy még a GC legalább audiovizuális szempontból megüt egy viszonylag magasabb minőséget, addig a SAO, minden téren igénytelen.


Modern trendek átka

Ha az ember körülnéz kicsit az anime piacon, akkor két dolog válik számára nyilvánvalóvá, a mai kínálatot illetően. Az egyik, a már említett ötlethiány, a másik, ami ebből következik, hogy a legtöbb stúdió (tisztelet a nagyon kevés kivételnek) mint ha nem tudná, mit kezdjen a kezei közé került címekkel. Kreativitás híján, próbálják minél kevesebből megúszni az adott projektet, ami egyes stúdiók esetén azt jelenti, hogy alárendelik az egészet az általuk preferált fanservice csomagnak. Mások viszont azon elv szerint járnak el, hogy minél több divatos klisének sikerül megfeleltetni a terméket, vélhetően annál szélesebb lesz a potenciális vásárlók tábora, következésképp, jóval nagyobb eséllyel fog pénzt hozni a konyhára.

Természetesen az éremnek most is két oldala van, ergo még a stúdiók az előállított termék minőségéért felelősek, addig a nézőközönség azért, hogy mit fogad be.

A SAO jellegét és funkcióját tekintve, tökéletes példája ennek a jelenségnek. Az MMO alaptémával megszólít egy bizonyos fogyasztói réteget (ami önmagában nem lenne baj), aztán elhalmozza őket megannyi, az unalomig ismételt klisével, de ezen kívül semmi tartalmasat nem nyújt, csak a nagy büdös semmit képes felmutatni. Akárcsak a GC, a SAO is csak azoknak lesz “új, elgondolkodtató, megható, egyedi” akiknek semmit se mond például Go Nagai, vagy Leiji Matsumoto neve (már hogy anime, manga viszonylatnál maradjuk).


Online börtön

A történet elég egyszerűre veszi a figurát. 2022-ben kiadnak egy NervGear nevű új eszközt, ami az emberi érzékekre hat, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó, a gondolatival cselekedjen, virtuális térben. Hogy legyen is min kipróbálni, a vásárlók egy MMORPG-t kapnak a konzolhoz, ami Sword Art Online névre hallgat. Limitált kiadásról lévén szó, csak 10.000 példány kerül kereskedelmi forgalomba, ami szinte azonnal el is fogy.

SAO_tower

Ám amint mindenki becsatlakozott a játékba, hirtelen furcsa felfedezést tesznek, a kijelentkezés gomb ugyanis hiányzik a főmenüből. Először mindenki hibának véli, ám hamarosan feltűnik a vörös csuklyás game master (hatásszünet) majd elmagyarázza, hogy ez a funkció szándékosan lett kihagyva, és a játékból csak úgy lehet kijutni, ha legyőzik a főgonoszt (na vajon ki lesz az?) aki a 100 emelet magas torony, legfelső emeletén tanyázik (tisztára mint valami népmesében).

SAO_game_master

Apró bökkenő, hogy a játékban mindenkinek csak egy élete van, így aki kalandozás közben elhalálozik, az a valóságban is fűbe harap. Egy, a sisakba rejtett kis modul, mikrohullámokkal kisüti a szerencsétlenül járt játékos agyát, és ugyanez történik akkor is, ha megszakad az online kapcsolt, lekapcsolják az áramot, vagy ha megpróbálják eltávolítani a sisakot. Utolsó fricskaként a mester törli az összes felhasználó skinjét, így mindenkinek a valós külsejével kell továbbjátszania (ez egyike volt a SAO kevés, megmosolyogtató pillanatának).

SAO_nerds

A sorozat főhőse Kirito, a szerencsés játékosok egyike, és bizony kitaláltátok, ő lesz majd a “megmentő”, aki a vállaira veszi egész középföldét… vagyis akarom mondani… a SAO világát, és jól legyőzi a főgonoszt. Ami elviekben nem sikerülhetne neki egymagában, a gyakorlatban mégis fog. Nagyjából erről szól az anime. Adott egy érdekesnek mondható felvetés, mindössze annyi vele a gond, hogy az apastoryban rejlő potenciál ellenére a recept, max papíron mutat jól, a megvalósítás azonban csapnivaló. Leginkább azért, mert hülyének nézik a közönségét.


A technika ördöge

Az egész, valahol a (nem létező) játékmechanizmus körül kezd sántítani. Bővebben, mivel a SAO ugyebár egy játék lenne, ezért amolyan formaság gyanánt, kötelező jelleggel bekerült néhány erre emlékeztető elem. A dolog nagyjából úgy néz ki, hogy minden játékos előhívhat egy holomenüt, ahol rendezgetheti az adatlapját, céhes dolgait, egyebeket.

SAO_menu

Mindenki rendelkezik HP bar-al, valamint kap a feje fölé egy The Sims ihlette kis lebegő mood kristályt.

SAO_bars

A SAO játék része, ezzel nagyjából ki is fújt. Laikusoknak ennél több nyilván nem is kell, aki azonban némiképp képben van a témával, az látja, hogy igencsak vérszegényre sikeredett ez a koncepció. De nem csak a software, hanem a hardware rész (ki nem fejtése) is hagy maga után, nem is kevés kívánnivalót.

Kezdeném azzal, hogy maga ez az egész mikrohullámos alapötlet úgy hülyeség ebben a formában, ahogy van. Akinek van otthon mikro sütője, az pontosan tudja, hogy működik. Egy sima, otthoni hálózatra csatlakoztatott eszköz a büdös életben nem fog felvenni akkora feszültséget, ami ahhoz kell, hogy 1 másodperc alatt kisüsse az ember agyát. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen erejű mikrohullámok előállítására képes készülék nem hiszem, hogy elférne egy bukósisak méretű eszközben, sőt valószínűleg a szobában se.

Ugyanígy érdekes volt, azaz elképzelés is, hogy ha megszakad az internetes kapcsolat, vagy lekapcsolják a gépet, akkor az ugyanúgy halállá jár. Kedves internetező fele barátaim, hányszor szokott olyan történni, hogy valamilyen okból, váratlanul megszakad az internet kapcsolat? =) Na és ha épp áramszünet van? Vagy a gép adja be a kulcsot a folyamatos igénybevételtől? Akkor azok a felhasználók “így jártak”?

Apropó, ha már egy játékról van szó. Akkor miért áll meg a tudomány attól, mert nincs logout gomb? Ez most valami burkolt kritika akart volna lenni, arra a felhasználói rétegre célozva, akik a nagy, színes, domború menügombok nélkül képtelenek használni egy programot? Csak mert másra nem nagyon tudok gondolni. De rendben, tételezzük fel, hogy tényleg olyan profin zártra van megírva az egész rendszer, hogy semmi más módja nincs a kijutásnak, mint a játék végig vitele. Mit tennék hát akkor, ha az életem múlik egy játékon? Csalnék! Aki valaha is játszott már bármilyen játékkal, az tudja, hogy számtalan módja van a “legális”csalásnak, vagyis amikor nem a programot manipuláljuk, hanem annak mechanizmusát használjuk ki. Gondolok itt olyanokra, mint a campelés, vagy a pull, stuck, már csak hogy a legegyszerűbbeknél maradjunk.

Igaz ugyan, hogy Kirito cheaternek van nevezve a játékban, mert beta tester volt, csak hogy ez egyrészt nem csalás, másrészt már a 2. epizód körül ki fog derülni, hogy a tudása nem sokat ér, lévén a végső változatra megváltoztak a dolgok. Amit ő csinál, az csak mezei táperkedés.

Egyébként, milyen szerepjáték már az olyan, ahol a tradicionális karakterosztályok, mint a Warrior, Rogue, Mage nem léteznek? Helyette szinte mindenki amolyan mezei Swordman, Spearman. De nem csak ez volt érdekes, hanem például az inventory, attributeok, skillek, perkek, buffok is szinte teljesen hiányoztak, ebből az úgynevezett RPG-ből. Néha ugyan megemlítettek ezt-azt (duálozás), amikor épp eszükbe jutott, de felvezetve és következetesen alkalmazva egyik se volt. Ráadásul a Sims érzetet csak tovább erősítették azzal, hogy a karaktereknek enni, aludni, egyéb testi funkciókat ellátni ugyan úgy kell. (Szinte láttam magam előtt a következőt: leesik Asuna funja -> Kiritoval ágyra mennek -> fun max) Szóval inkább volt ez valami MMO Action Adventure Lifesim.

A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy a SAO, a technikai buktatóktól függetlenül is egy igen pocsék anime lett.


A kudarc szintjei

Alapesetben ahhoz, hogy egy anime jó legyen, három dolog kell. Érdekes és stílusos karakterek, átgondolt, szórakoztató történetvezetés, és hangulat. Na pont ez az, amiből a SAO egyiket se képes teljesíteni.

Az animének valami egészen szörnyű, hektikusan ingadozó a ritmusa. A cselekményben nincs semmi dinamika, nem pörög, hanem csak időt ugrik. Ráadásul ezek az időugrások, teljesen súlytalanok. Az új ruhákon, és azon kívül, hogy felment a karakter adatlapján egy szám, szinte semmi se változik. Maga a szintezés is ott veszti el az értelmét, hogy követhetetlen. Nem ritkán 10-20 szinteket ugranak, Kirito már a 3. rész körül 50-es szinten van. Ergo még annyi értelme sincs ennek az elemnek, mint a Dragon Ball-ban, a harci kapacitásnak. Cserébe a lassú, beszélgetős jeleneteket igencsak meg fogjuk érezni. Köszönhetően annak, hogy a karakterek hol frázisokban beszélnek, hol olyan dolgokra csodálkoznak rá, amik teljesen maguktól értetődőek. Ehhez pedig bőven elég az első 3, 5 epizód megtekintése. Valahol ekkortájt kezdjük majd érezni, mennyire sok is az a 25 rész.

Apropó karakterek, merem állítani, egy darab értékelhető nincs köztük. Jellemfejlődésről pedig ne is álmodjunk.

Itt van nekünk ez a Kirito gyerek, mint főszereplő, akiben, nos… nincs semmi megkapó. Az elején játssza a magányos, öntörvényű vagabondot, aztán a 2. rész után egyre inkább hős lovagot szeretnének belőle csinálni, tudjátok abból a fajtából, aki nem akar hős lenni, de a “sors keze” nem engedi, hogy elkerülje a “végzetét”.  A baj csak az, hogy ez a szerepkör még kevésbé bizonyul működőképesnek, mint az előző. Egyszerűen hiányoznak a karakterből a nemes, magasztos, de még a mezei hősies vonások is. Nincs benne semmi férfias, semmi olyan, ami miatt akár egy kicsit is fel lehetne rá nézni. Külsőre meg olyan szinten lett School Days Makoto, hogy már-már azt vártam, mikor kezd háremet építeni. =D

SAO_Kirito

Természetesen, minden hős mellé, így Kirito mellé is kell (vagy inkább jár) egy jövendőbeli hölgy, aki itt Asuna (értitek, A Suna) névre hallgat. Ő a tipikus misztikus maca szeretne lenni, látszólag a nehezen kapható fajtából. Kár, hogy neki sincs semmi erénye. Olyan szinten érdektelen mind ő maga, mind az, amit csinál, hogy a funkcionális waifu szerepkörön kívül, semmi haszna nincs az ottlétének. Már azt leszámítva, hogy miatta indul majd el az ALO.

SAO_Asuna_dinner(A vacsora épp Wilma Flintstone ajánlásával készül.)

Rajtuk kívül még egy fontosabb karakter lesz, Suguha, aki majd az ALO-ban fog szerepelni. Nagy dolgokra persze nem kell gondolni, ügyeletes Asuna klón lesz, amíg meg nem kerül az eredeti, miközben adja az alapot, a vérfertőzős fanservicehoz.

SAO_Suguha

A többiek? No komment. Olyan karakterek sorsa, elvesztése miatt kéne aggódnom, sajnálatot éreznem, akik egy 25 részes animében, egy epizódban szerepeltek, nagyjából 5-10 percet? Ráadásul addig se csináltak, vagy mondtak semmi emlékezeteset.

Különben azon se tudtam eligazodni, hogy ezek a “hardcore rpg fanok” mégis miért úgy viselkednek, mint egy rakás dilettáns szerencsétlen, akik csak véletlenül kerültek ebbe a játékba? Egyenesen komédiába illő volt, miszerint 3 hónapig nem jöttek rá, hogy a játéknak van kézikönyve. Arra is úgy rá csodálkoztak, mint ha Jézus legújabb testamentuma lenne.

SAO_holy_guide_book(The Holy Guidebook)

Na de ha már karakterek, akkor párbeszédek… ritkán mondok ilyet, de ennyire amatőr, szánalmas, és alaphangon kínos monológokat még az Another-ben se hallottam. Itt külön ki kell emelnem azt, amikor Kirito, az első guildjében, összebarátkozik az akkori waifu jelöltjével, Sachi-val, a tipikus szende, félős kiscsajjal, majd a következő beszélgetés zajlik le köztük:

– Szökjünk meg együtt!
– Honnét?
– A játékból?
– Úgy érted legyünk öngyilkosok?!
– Talán. Nem, mégsem, hazudtam.

Majd a folytatás:

– Félek a haláltól!
– Te félsz a haláltól?

Damn it man! Ain’t you da master of the obvious?

vegeta_facepalm

Az ellenfelekről szintén nem tudok semmi jót elmondani, röhejesek, komolytalanok, és fantáziátlanok. A Kobold király például úgy néz ki, mint egy kenguru, és egy kutya légyottjából létrejött, elhízott, hegy magas debil.

SAO_kobold

A kedvencem azonban (nekem is) a retardált, renegát télapó volt, amit nem is értem, hogy gondolhattak komolyan.

SAO_claus

A főellenség? Szánalmas. Könnyebben adja magát, mint az első szint bossa. Ám nem is ez az érdekes, hanem az, ami utána jön. Mikor rájön a néző, hogy a főboss legyőzése csak egy ürügy volt arra, hogy táptalajt nyújtsanak az azt követő időhúzásnak, az ALO arc-nak.

ALO

Az ALO, (ALFheim Online) nem más, mint a SAO folytatása, vagyis az anime saját filler arc-ja, ami érdemben semmit nem tesz hozzá a storyhoz, csak azt mondja el újra, amit már eddig is tudunk. A lényegét akár egyetlen slágerből idézett mondattal össze tudnám foglalni:

SAO_Asuna_need_a_hero

Az új tündéres dizájn nyilván ízlésfüggő, de számomra ez még nevetségesebbé tette az egészet, sőt ki merem mondani, elég buzisnak éreztem. Az itteni főellenség bénább lesz, mint az előző volt. Arról a gyenge próbálkozásról meg már szót se ejtsünk, amikor megpróbálnak úgymond “magasabb” értelmet adni az egésznek, egy totál semmiből jövő csavarral, sikertelenül.

A grafikáról (amitől szintén sokan el vannak ájulva) annyit tudok mondani, hogy nagyon szép állóképek vannak benne. Amint viszont bármi mozgásba lendül, olyan qualityket kapunk, mint ha egy gyengébb Deen, Gonzo produktumot látnánk. A harcok rendre hemzsegnek az ilyenektől:

SAO_quailty_01 SAO_quailty_02 SAO_quailty_03

Sőt a háttérkarakterek megjelenítésénél, még ennél is tovább mennek. Amíg jól el különülnek egymástól a nevesített, egyedi dizájnnal megáldott csapattagok, addig nincs gond. Amint viszont egy nagyobb csata jön 5-10 statisztával, már nem fogjuk tudni megkülönböztetni, ki-kicsoda.

Részben ide, a vizuális részhez sorolnám a fanservicet, ami simán csak gyenge. Bennem legalább is semmit sem mozdítottak meg.

SAO_fanservice

Ugyan az ALO vége felé összehoznak majd egy kamu tentacle jelenetet, ami viszont azon túl, hogy alapból nem az én műfajom, még kinézetre is gáz.

SAO_tentacle(Mido Miko sikeresebb volt ebben a szerepben.)


Log out and delete

A fentebb leírtak fényében lehet naivan hangzik, de én az anime végére vártam volna valamit, akármit, ami miatt azt mondhatnám, megérte vele ennyit szenvedni, de nem. Helyette rám zúdítottak annyi virtuális nyálat, ami még egy shoujonak is egészségére vált volna. Ergo a finálé csak azt bizonyította be, hogy a SAO lényegében végig olyan volt, mint egy délutáni matiné. Nem szólt ez az égvilágon semmiről, legalább is semmi olyanról, amit ne lehetett volna kikövetkeztetni, már a 2. rész után.

Nem is az a baj, hogy valami hiányzott belőle, hanem hogy minden hiányzott belőle. Leginkább a karakterek jellemfejlődése, a szórakoztató cselekmény, és a tanulságos történet. A rendezés hemzseg a logikai hibáktól, átgondolatlanságoktól, következetlenségektől, na meg az általános igénytelenségtől. Forgatókönyv, mint ha csak nem is létezett volna. A karakterekben nincs semmi érdekes, semmi olyan, ami emlékezetessé tenné őket, unalmasak, sablonosak, sztereotipok, és idegesítően ostobák. A párbeszédek primitívek, közhelyesek, üresek, igen gyakran arctépően kínosak. Az egész anime nem több, mint merő időpazarlás.

Nem csak az vele a baj, hogy lényegében olyan, mint egy vásári trükk, ahol a tartalom mellékes, a lényeg hogy telítve van annyi hatásvadász elemmel, amennyi képes megvezetni az arra fogékony közönséget. Hanem hogy meg se próbál több lenni ennél. Sajnálatos, hogy ez sokaknak még mindig eladható.

Az ember persze amennyire csak lehet, ilyenkor is próbál pozitív maradni, és meglátni a jót a rosszban, még akkor is, ha a jót nagyítóval kell keresni a SAO esetében. Fel is tettem hát magamnak a kérdést: Mi a jó a SAO-ban? Majd kisvártatva rájöttem, hogy az anime egyetlen jó tulajdonsága az, hogy pont olyan lett, mint egy elrettentő példa arról, milyen is a rossz MMO. Mert azoknak minden negatív tulajdonságát, nagyszerűen kidomborította. Ugyan olyan semmitmondó, repetitív táperkedés, egy elcsépelt, fantáziátlan, összecsapott világban, ahol egyesek visszaélnek a hatalmukkal, miközben pár szerencsétlen avatarja, online házasságot köt.

Csak ez miatt érdemel 1 plusz pontot, így 2/10. Ha minden igaz, lesz majd ennek folytatása, de ezek után érthető, miért nem leszek rá kíváncsi. A GGO-ból legjobb esetben is valami nextgen Musashi-t nézek ki, az UW arc-nál meg már azon se lepődnék meg, ha a CGI ürdüng lenne a legvégső gonosz.

urdung

Reklámok

168 hozzászólás to “Sword Art Online – Tápolj, vagy meghalsz!”

 1. A QUALITY-fest-re még jobb példa az az epizód ALO-ból, mikor Kirito azzal a vörös páncélos ürgével (nevét nem tudom, de nem is érdekel) harcol. 😀 Még csak le sem kell pauzálni azt a harcot; szinte gátlástalanul tolja a hülyébbnél-hülyébb fejeket az ember képébe…

  Btw remekül felvázoltad a cucc minden bűnét, úgyhogy előre is sok szerencsét a Gyopo-félékkel, mert szerintem csak idő kérdése és hadat fognak üzenni.

  • Pont az volt a másik epizód, ahonnét elkezdtem képeket kimenteni, csak aztán sokalltam egymás után annyi képet beszúrni. Amúgy tényleg olyan volt, hogy kábé az egészet be lehetne vágni, mert ha két normálisan megrajzolt ütésváltás történik benne, már sokat mondtam. Szinte már olyan volt, mint ha Narutot néznék.

   A hőbörgők meg had jöjjenek. =)

 2. Jó kritika volt! 😉

  • Kösz, bár még mindig nem vagyok vele megelégedve. =)

   • Nos, tényleg lehetne jobb. Mert mindig lehet jobb.

    DE a stílus szuper, frankó felütés, ill. egyszerűen GYÖNYÖRŰ, élvezetes mondatok vannak benne!xD A SAO-t egyébként én nem néztem, nem is szándékoztam, de ez a 2. hosszabb kritikai írás, amit elolvastam róla (az első épp az előbb Riczé volt – csak ott nem tudtam kommentelni el is szállt, ami tök poén, mert így hülyébb vagyok azoknál az anonim hozzászólóknmál, akiknek fetrengtem az ottani szösszeneteitől.xD)

   • A hosszabb bejegyzéseimet általában nem érzem elég változatosnak, még ha ennek érdekében el is követek mindent. Persze más az, amikor az ember maga olvassa a saját írását, mint amikor más.

    Ricz letiltotta a hozzászólás lehetőségét annál a postnál, mert agyára mentek a fanok. Meg tudom érteni. =)

   • Nos, igen azok a kommentek: ATYAVILÁG! A te blogod szinte elbújhat mellettük.:P Nem AHHOZ a bejegyzéshez (SAO) akartam hozzászólni, hanem a letiltásról szólóhoz, de valami profilok, meg blogolós bejelentkező/kérdezősködős dologgal összezavarta a kis “szőke” fejemet… Azért mondtam, mert kicsit elszégyelltem magam, mert AZOKHOZ a kommentelőkhöz képest én még egy hsz-t sem voltam képes elküldeni…

    És valóban: kicsit mindig nehezebb leküzdeni olvasóként is a hosszabb írásokat, főként, ha maga a cucc pl. kicsit sem érdekel (mint engem a SAO). Ehhez képest dícsérjük mi a te alkotásodat!:)

   • Balaaz, nyugodtan kérdezz meg hogyan tudsz hozzászólni akkor, akár AniDB-n, MAL-on, AA-n… Na jó, AniDB-n ne, mert oda nagyon ritkán járok. 🙂

   • @Ricz: Az olyan… olyan ciki… férfiatlan.:) Segítséget kérni meg kérdezni. Különben is a te hibád, hogy olyan “bonyolult” nálad hozzászólni.:P Meg úgyis csak annyit akartam mondani, hogy túl türelmes voltál, meg kicsit akartam bőviteni a tudásod bázisugrás témakörben (khm)… Nagyjából. De ezt most már beoffolom ide pofátlanul.:)

    @Péter: Amúgy ez a “Minden vélemény számít!” – ez új (viszonylag), ugye? Kicsit olyan izé…, de jó!

   • Nem én találtam ki, a WP fordította le így a téma eredeti, angol szövegét, vagy 2-éve. =D

   • @balaaz: Ne engem hibáztass, hanem a Google-t (akikkel kezd a levelezés részén meggyűlni a bajom). Használd a WordPress accounttal való hozzászólás lehetőségét, mert ha ide tudsz írni azzal, akkor oda is menni fog. 😉

 3. Goodlove Says:

  (értitek, A Suna) phúú… ez fájt
  amúgy szerintem az az igazi baj amit te is mondtál ,hogy sokan úgy kajálják, hogy még repetát is kérnek és emiatt a stúdiók meg sem próbálnak érdemlegeset “hozzá adni ” de hülyék is lennének fáradni amíg a semmit is megveszik
  (azt hittem a “pina” nevű sárkányba is belerúgsz egyet )

  • Sajnos akik élből utasítanak el minden 2000 előtti animét, azoknak hiába beszél az ember. De ezzel még úgy vagyok, hogy alapesetben nem érdekel, ki, mit néz, csak ne akarja már nekem megmagyarázni, hogy itt most valami nagyon mély, eredeti dologról van szó.

   A SAO-val leginkább az a baj, mint nagyon sok mai animével, ami komolykodni szeretne. Vagyis hogy nem lehet őket komolyan venni, egyrészt az ábrázolás mód miatt, másrészt azért, mert csesznek kellő mélységben, odafigyeléssel belemenni, a feszegetni kívánt témába. Felvetnek egy ötletet, de nem kezdenek vele semmit.

   Lehetett volna ebből egy könnyed, vicces shounen kaland, ecchivel fűszerezve, ami nem akarja megváltani a világot, de a maga módján szórakoztató. Persze ehhez is minimum az kellett volna, hogy legalább az MMORPG részt hűen visszaadják, annak tipikus jellegzetességeivel együtt.

   A sárkány nevén először mosolyogtam egy sort, de annyira azért nem ütött, hogy külön kiemeljem. Akkor már kiemelhettem volna az ugyan abban a részben feltűnő “hentai” virágszörnyet. =D Vagy ami a legjobban tetszett ott, amikor feltűnnek a zsiványok, és a szövegelős jelenetnél tiszta DBZ érzetem támadt.

   – Mekkora a szinted?
   – Több mint 78!
   – MENNYI?! Az lehetetlen!

   • Goodlove Says:

    “Lehetett volna ebből egy könnyed, vicces shounen kaland,”…
    kajak én is valami ilyesmit írtam az addiktra csak azt a (ez lehet hülyén jön majd ki) “pátoszos feeling-et” hiányoltam egy fülbemászó theme zenével ,az egész ost ból csak annyira emlékszem hogy amikor kitrappol infúzióstúl a korházból volt valami zongora csilingelés.
    jöttek a “Zsiványok” ááá de hülye vagy mekkorát nevettem ezen
    bár az én kedven jelenetem amikor vitte a csajnak azt a békacombot vagy mit és megkérdezte :
    -mekkora a főzési szinted
    -tegnap maxoltam ki
    itt komolyan mondom elmorzsoltam egy könnycseppet.

   • Van annyi hülyeség ebben az animében, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni. Ilyen szempontból csontra ugyan az, mint a GC.

    Ugye említettem fentebb a gyerek első guildjét. Annak az elvesztése is olyan volt, hogy nagyon drámainak szánták, de belőlem kábé ennyit sikerült kiváltania: “Ezek de hülyék…”

    Érted, megnyílik egy titkos ajtó a dungeon falán, tök üres szoba, közepén egy láda, na mibe, hogy csapda lesz… annyira evidens, hogy egy 10-éves gyerek rájönne, akinek a Dungeon Siege volt az egyetlen RPG az életében.

    De nem… ők berohannak mind, láda kinyit, bekapcsol a vörös riadó (WTF?) és erre kiözönlik egy csapat gnóm bányász, akik leverik a többséget. Persze a leggyengébb kis csajhoz már egy anorexiás gólem kell.

    Az első részben elmondták, hogy aki meghal, annak kampó a valóságban is. Erre fel Kirito X óra után elmegy a baltás télapóhoz, leveri, mert az ad egy olyan tárgyat, amivel újjá lehet éleszteni a halottakat. Majd jön a nagy csalódás, mikor kiderül, hogy hiába fáradt, mert a cucc csak 10 másodpercen belül hatásos.

  • Az “értitek, A Suna” szerintem jó volt.:) Ezt én is megpróbáltam anno elsütni a Sunabouzu-nál, Kosuna-nál . De itt azért jobban jön ki.

 4. Egyvalamit nem értek… Miért nem tudnak ezek a japcsik manapság egy épkézláb történetet megírni normális párbeszédekkel, következetes cselekménnyel, egymásból logikusan következő eseményekkel? Ez azért nem olyan kurva bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. Komolyan, ezt nem lehet magyarázni pusztán a nemtörődömséggel, ehhez már külön oda kell figyelni, hogy a SAO-hoz hasonló káoszt teremtsenek -_-“…

  • Azért, mert nem éri nekik meg. A piac telített, túl sok a stúdió, túl sok az anime. Ki van élezve a versenyhelyzet, ahol a cél mindig a profit, a profithoz pedig a legrövidebb utat úgy hívják, hogy fanservice.

   Mióta bármit el lehet adni megfelelően tálalt moékkal, azóta nem éri meg kreatívnak lenni, mert a nép odakinn nem ezt igényli, hanem a Haruhi, K-On! féle seggprimitívséget. Meg az ilyeneket, mint a SAO.

   Szerinted miért nem követem már évek óta, a szezonális felhozatalt? =)

 5. Goodlove Says:

  “Van annyi hülyeség ebben az animében, hogy “….
  hát vannak benne érdekes dolgok bár az említett jelenetnél szerintem a várt “hatás” elmaradását inkább csak az okozta hogy pont lesz*rtuk olyan emberek halálát akiknek tán’ a nevük se hangzott le annyit se szerepeltek
  vicces hogy pont a guilty crown hoztad fel példának mer addiktra pont most írom a “védőbeszédét” kevesebb sikerrel bár eddig is gyanítottam hogy öngól lesz

  • Az is hozzátartozott, és az is, ami ott történt, szóval mindkét ok hozzájárult ahhoz, hogy nem működjön az a rész (se).

   A GC-ről szintén írtam egy hosszabb kritikát, ugyanitt a failed részlegben megtalálod.

   • Goodlove Says:

    igen, köszönöm volt szerencsém hozzá nem tudnék vitába szállni az ott olvasottakkal csak a más értékrendem mondatja az ellenkezőjét

 6. Nagyon fura, hogy ennyire igénytelenek az emberek, hogy az ilyen fércmunkákat elfogadják, mint a SAO. Mikor Ricz kritikáját olvastam, még felmerült bennem a gondolat, hogy megnézzem, de a te kritikád után már nem látom értelmét. 🙂
  Említetted a DB-t is. Erről jut eszembe, hogy mostanság szántam el magam a DBZ újranézésére. Őrület, hogy mennyi időhúzás van abban is. 🙂 De az legalább szerethető.

  • Azzal, hogy megnézi, és tetszik neki, alapvetően nincs gond. A baj akkor van, amikor nem képes elviselni, hogy másnak esetleg nem jött be az, ami neki igen, és nekiáll agyatlanul személyeskedni.

   A DB, akárcsak a többi shounen fight, végtelenített rétestészta. Úgy lehet csak nézni, ha bedarálsz egy nap 8-10 részt, különben kegyetlenül lassú, és szinte alig érzed, hogy a történetben előrelépés történt.

 7. Megfigyelésem szerint azok a teljesen befogadó képtelenek a tények iránt, melyek az alapszituációk technikai bázisát határozzák meg, akik még életükben nem olvastak el egy sci-fi regényt és/vagy akik a kellő technikai alapműveltség teljes hiányában vannak. Ennek következménye, hogy nem fogékonyak és nincs fantáziájuk, így a racionalizálás érdekében kénytelenek hiányos ismereteikre hagyatkozni, melyekből olyan hamis premisszákat gyártanak, amik nem vezetnek eredményre. így aztán szájbarágós magyarázat nélkül nem hajlandók elfogadni a technikai bázist és emiatt képesek a művet hibáztatni vagy nevetségesnek titulálni.
  Ezek után nem kell magyarázni, hogy a néző hiányosságai miatt nem a produktum a hibás (maximum csak akkor, ha a megszólítani kívánt nézőközönségen kívül esik). Egyébként több oldalról is pozitív, hogy az anime nem kezdi el magyarázni az ehhez hasonló kérdéseket; egyszer az, hogy az ember agya nemes egyszerűséggel kipótolja ezeket (lsd. fent: már aki képes rá), másszor pediglen nem kezd el részletekbe menő, bonyolult összeegyeztetést felvázolni, ami valamelyik részben figyelmetlenségből úgyis fennakad majd egy logikai buborékban és kínosan végigkíséri a sorozatot vagy még rosszabb: logikai korrupciós láncreakció indul meg és az értelmezések akaratlanul is egymást kezdik sorra cáfolni.

  “Kezdeném azzal, hogy maga ez az egész mikrohullámos alapötlet úgy hülyeség ebben a formában, ahogy van. Akinek van otthon mikro sütője, az pontosan tudja, hogy működik. Egy sima, otthoni hálózatra csatlakoztatott eszköz a büdös életben nem fog felvenni akkora feszültséget, ami ahhoz kell, hogy 1 másodperc alatt kisüsse az ember agyát. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen erejű mikrohullámok előállítására képes készülék nem hiszem, hogy elférne egy bukósisak méretű eszközben, sőt valószínűleg a szobában se.”

  Akkor kezdjük is két magyarázat felvázolásával a realizálásra a rengeteg lehetséges közül…

  Akihiko kivonatosan ezt mondja:
  Any attempt to remove or turn off the NerveGear will result high-frequency microwaves emission from the NG, that can destroy the brain, effectively kill one in the process.

  Ő végig így utal rá: „destroy”, megsütés fel sem merül. Ebben az esetben érdemes lehet a NerveGeart úgy elképzelni mint egy kétutas elektroenkefalográfot, csak épp rádiótechnika alapon. Az elkövetkezendő feltételezés alátámasztásához nézzünk meg pár tényt:
  1. Az agykutatás még jelenleg is javában folyik és nyugodtan mondhatjuk, hogy működésének nagy része ma is feltérképezetlen.
  2. Az emberi agyat számos műszerrel számos módon befolyásolni lehet. Az egész videotechnika a szem becsapásán alapul.
  3. A mikrohullám egy rádiófrekvenciás tartományt jelöl: 1…300GHz
  4. Az antennatechnika elég fejlett ahhoz, hogy nagyon keskeny sávú irányítottságot biztosítson mikrohullámon.
  5. Az antennatechnika elég fejlett ahhoz, hogy kis formatényező mellett nagy teljesítményt és nyereséget érjen el. De ha mégsem, akkor hihető, hogy az anyagtudományok rohamos fejlődésével ez hamar elérhetővé válik.
  6. Az elektromágneses sugárzás fiziológiai hatásai kimutathatók.
  Ezek alapján hihető és realizálható egy olyan NerveGear, ami megfelelő hullámhosszúságú elektromágneses sugárzást előállítva az agy olyan – ma még nem ismert – területeire fókuszál lézeres pontossággal, melyekben olyan funkciók együttes stimulálását végezheti, amely láncreakcióként teljes leállást és agyhalált válthat ki.
  Hihető? Hihető.
  Profit!
  Egy perc volt végiggondolni… (leírni hosszabb).

  Kirito így interpretája a haverjának Akihiko tényközlését:
  NG mw is similar to a mw oven. Once you deisable its limiter it’s entirely possible to fry someone’s brain with it.

  Itt a történet szempontjából érdemes inkább Akihiko magyarázatát elfogadni, mert ugye azt fűzi tovább Kirito, aki pontosan nincs tisztában a hatásmechanizmussal, csak így egyszerűsíti le a dolgokat. De tételezzük fel, hogy az ő válaszát fogadjuk el. Ez esetben egészítsük ki a fenti tényeket a következőkkel.
  7. A mikrosűtőben azért van viszonylag nagy magnetron (nagy teljesítményű vákuumcsöves antenna), mert az egész sütőtért egyszerre kell lefedni elektromágneses sugárzással.
  8. 5-ből következik, hogy a magnetron formatényezője csökkenthető.
  9. 7-ből és 8-ból következik, hogy az áramfelvétel drasztikusan csökkenthető a formatényező és a besugárzott térrész csökkentéséből adódóan.
  És akkor itt a margóra megemlíteném, hogy a feszültség és áram közötti különbséget illik tudni. A feszültség két elektrosztatikus potenciál közötti különbség, az áram pedig a negatív töltéshordozók egyirányú mozgása. A villamos energiarendszer kisfeszültségű váltóáramú lefedő hálózatán a feszültség és a frekvencia állandó; 230 V effektív, 50 Hz (sinus), így nagyobb teljesítményt több áram „leszívásával” lehet elérni a terhelés változtatásával (P=UxI).

  Fentiek alapján hihető és realizálható egy olyan NerveGear, ami megfelelő hullámhosszúságú elektromágneses sugárzást előállítva az agy olyan – ma még nem ismert – területeire fókuszál lézeres pontossággal, melyekben olyan hevítést végezhet, amely láncreakcióként teljes leállást és agyhalált válthat ki.
  Hihető? Hihető.
  Profit!
  Csak egy kicsit kellett továbbgondolni.

  „Ugyanígy érdekes volt, azaz elképzelés is, hogy ha megszakad az internetes kapcsolat, vagy lekapcsolják a gépet, akkor az ugyanúgy halállá jár. Kedves internetező fele barátaim, hányszor szokott olyan történni, hogy valamilyen okból, váratlanul megszakad az internet kapcsolat? =) Na és ha épp áramszünet van? Vagy a gép adja be a kulcsot a folyamatos igénybevételtől? Akkor azok a felhasználók “így jártak”?”

  Erre speciel nem emlékszem, de mindegy. Igen, így jártak. Adva van ez az Akihiko pasi, aki már azzal bőven kihívta magának az őrült jelzőt, hogy bezárta a Mátrixba a játékosokat, attól hogy erre nem gondolt vagy nem érdekli még őrültebb lesz? Oh wait, és akkor mi van? : )
  Egyébként meg itt is elképzelhető magyarázat is; bufferelés, tartószerv beépítése, firmware modok, az is meg volt említve, hogy akku van a NG-be építve. Onnantól meg, hogy a játékosokat átszállítják kórházba lényegtelen, diesel aggregát, többszörös redundancia stb (kritikus infrastruktúrák védelme rendelet).
  Nekem speciel nem hiányzott egy olyan rész, ahol egy szakértékből álló csoport összeül egy kerekasztal köré és 20 percen keresztül tudományosan boncolgatják hogyan lehetne kikaparni a Mátrixból a játékosokat, majd a végén jól megérvelik, hogy képtelenség.
  Apropó, ezek alapján a Mátrix akkor nem hülyeség? Ott sincs semmi szájba rágva.

  Alapvetően nekem tetszett az anime, egyértelműen nem a fandom által felértékelt 10-es, de nem is az a rakás fos, ahogyan azt bejelented, középszerű, de végig szórakoztató, ugyanis nekem az összes előfeltevésemet meghazudtolta.
  Az elején egy dot hack koppintást vártam, ami már azért is kellemetlen lett volna, mert a hack nem éppen egy hűdejó cucc volt (kivéve a végét), no aztán nem az lett, a főhős gyerek nem egy totál retardált „socially akward penguin” Shingy, aki minden pillanatban üvöltözik és bőg, hogy haza akar menni. Nyilván szociálisan egy balfasz Kirito, de van karakterfejlődés.
  Sztori szempontjából azt vártam, hogy végigharcolják mind a 100 szintet, aztán a végén valami minimális variálás lesz: vagy meghal Asuna vagy nem vagy esetleg félig happy-end; a 100. szint végigvihetetlen és „You’ve been trolled, lol!”, ott kell leélni életüket. Ehhez képest a 75. szinten sikerül kiszabadulni.
  Az imouto-szálnál egy Kimi Ga Nozomu Eien-szerű részeken át tartó, végtelennek tűnő lelki drámázást vártam (halálom), aztán ezt is kurvajól lezárják; csaj kiáll a srác elé azt jól megmondja egyenesen, hogy szerelmes belé, a srác meg egyértelműsíti, hogy nem viszonozza, ennyi. Ezt szeretem, nem kell szarozni, no hard feelings at the end.
  A Mátrixon belüli nagy haverkodással is úgy voltam, hogy na bazmeg ez a halálom lesz, ha itt most minden kibaszott mellékszereplőt több részen keresztül bemutatnak és folyamatos nyálaskodás közepette megpróbálják megszerettetni a nézővel. Ehelyett mindenki csak mutatóba szerepelt, pont hogy tudja a néző kiről van szó, így aztán mehetett a sztori tovább a saját medrébe.
  Sok olyan kritika érte az animét, amit ha rendesen megcsináltak volna, szerintem egyszerűen képtelenség lett volna belegyömöszölni 25 részbe. Nem egy év legjobbja és sok hülyeség van benne, de annyira pont meg volt csinálva, hogy élvezhető és ajánlható cucc legyen.

  • Mivel mindenki mást vár el egy animétől, ezért egyénfüggő, hogy megkapja e azt, amit akar, vagy sem. Ha nem haragszol, én nem magamat tartom amiatt hibásnak, mert nem realizáltam, gondoltam tovább külön azt, amit az animétől vártam volna el, hogy megtegyen, levezessen, szerintem mint néző, teljesen jogosan. Én a produktumot értékeltem, azt amit láttam, összességében. Hogy annak egy fiktív eszköze megvalósítható e, számomra részletkérdés.

   Nagyon szeretem a scifi műfajt, mint ahogy a fantasyt is, ám itt is áll azaz alapszabály, hogy az adott mű vagy felkelti az ember érdeklődését, és megragadja a fantáziáját, vagy nem.

   Artemiev kollégával anno nagyon sokat elmélkedtünk a Stalker világáról. Egy másik nagyon jó ismerősömmel a Star Wars-ot veséztük ki, és még sorolhatnám tovább. Ezek után merem magam igenis befogadó, nyitott embernek tartani, attól hogy a SAO nem jött be, és nem ösztönzött arra, hogy magamnak pótoljam ki. =)

   • Az elvárás valóban egyénfüggő dolog, viszont vannak olyan dolgok, amiket nem lehet elvárni, mert a műfaji vagy egyéb keretekbe egyszerűen nem fér bele. Véleményem szerint a technikai háttér az része az animének, amit nem volt feladata mélyebben elmagyarázni, illetve jó hogy nem tette nem, mert lehet csak többet rontott volna vele. A fő plot arról szólt mi történik odabent, nem arról, hogy mit kéne IRL tenni.

  • Hinnye. Ezt kb a felétől már alig tudtam követni. 🙂

  • Téged biztos imádhatnak egy házibuliban.

  • Már nem az akadékoskodásért, de ha az agyad megsütik/kisütik, akkor nem elpusztítják? Just sayin’… És agykutatás gyerekcipő ide vagy oda, ha az egyik részét kisütik egy másik régió veszi át annak a feladatát valami kárára lassacskán. Ebből következik, hogy az eredményes pusztításért az egészre hatnia kell, nem elég egy kis besugárzás. Ez nem kálium-klorid injekció…

   Másodsorban, magam is elég nagy sci-fi rajongó vagyok, de spec. a Yamato 2199 jobban összeszedett ennél a hulladéknál. Másodsorban akit idéztél, azaz engem, nem gépész, örül, ha érti annyira a fizikát, hogy tudja, miért nem okoz neki extra szexuális élményt, ha áram alatt szereli meg azt, amit javít épp.

   • Valamiért spamnek nézett a WP, szóval bocs, hogy még csak most jelent meg a komment.

    izriotnak (így hogy aludtam rá egyet) olyan szempontból igazat adok utólag, hogy “soha ne mond hogy soha” alapon megvalósítható a szerkezet, na meg ki tudja, miken dolgoznak a világ tudósai, amiről nekünk lövésünk sincs. A jövő pedig egyértelműen valami ilyesmi felé halad, ha például a mai motion controllerekből indulunk ki.

    Abban viszont továbbra se értek egyet, hogy ezt ne lehetett volna 25 rész alatt, részletesebben kifejteni, levezetni, tekintve mennyi üres járat volt az animében.

    Na mindegy, részemről ezt a részt lezártnak tekintem. =)

   • “Már nem az akadékoskodásért, de ha az agyad megsütik/kisütik, akkor nem elpusztítják? Just sayin’…”

    Talán ez példázza a legtökéletesebben, hogy az embereknek manapság mennyire nincs semmi fantáziájuk. De, igen, amennyiben az okozatból (hogy az agy elpusztul) vizsgálod az okot (hőterhelés), akkor ügyesen megtaláltad a választ, vagyis a rengeteg lehetséges közül az egyiket, ugyanis SURPRISE: nem csak egy oka lehet az okozatnak, még szájbarágósabban: nem csak egy okra vezethető vissza az okozat (egek, el sem hiszem, hogy ilyeneket kell leírnom).
    Aztán mikor Kirito bedobja a végletekig leegyszerűsített gondolatkísérletét a mikrosütőröl, akkor az a bizonyos fantázia a negatívhoz kezd tartani és az asszociáció azonnal megindul a formatényezőre, majd meg is születnek a hasonló felbőgések: de hát ez impássziből, a mikró NAGY!, nem is lehet kivenni ennyi _FESZÜLTSÉGET_ (jézus atya úristen) a konnektorból (de, ki lehet, csak áramot…), több percig kell melegíteni (nem, nem kell), mekkora FAIL (ja, hogy egyesek megragadnak ennél a gondolatmenetnél) stb…

    “És agykutatás gyerekcipő ide vagy oda, ha az egyik részét kisütik egy másik régió veszi át annak a feladatát valami kárára lassacskán. Ebből következik, hogy az eredményes pusztításért az egészre hatnia kell, nem elég egy kis besugárzás. Ez nem kálium-klorid injekció…”

    Hadd ne kelljen utánanéznem adatoknak, hogy évente hány áldozatot szed egy enyhébb kis stroke/agyérgörcs/agyvérzés… Ha túléli az illető, valamennyire rehabilitációval rendbe hozható a beszéd/memóriaközpont (leggyakrabban ez sérül), de ez sem garantált és soha nem is lesz a régi, ráadásul rengeteg befektetett energiával jár.
    Miután az agy nagy része feltérképezésre kerül (ezt az anime történetében tényként kezelhetjük, hisz valahogy megépült a NG), ismertté válhatnak azok a kritikus hatáspontok, ahol jól irányzott stimulációval halált lehet kiváltani. Mondjuk pár tucat gócpont egyszerre való hevítésével vérrögök képződhetnek, amik a teljes vérkeringést leállítják, vagy néhány olyan anyagcsere folyamatot indítanak el mesterségesen hamis ingerek hatásával, amik természetesen csak kritikus esetekben következhetnének be (hipotalamusz őrülten adrenalint kezd el termelni, hasonlók), miközben néhány önvédelmi funkciót leállítanak. Magyarán olyan együttes parancsokat adnak ki az agynak és olyan módosításokat végeznek, amik együttállása természetesen nem volna lehetséges, eredményesen agyhalálhoz vezetve.
    Ezt a nézetet erősíti az anime azon része is, ahol a virtuális kutató laboratórumban az agy 3D hologram modelljén szemléltetve a valós időben történő kísérleteket az agyat vékony nyalábokkal bombázzák, hogy különböző érzelmeket szimuláljanak mesterségesen. Ezért is írtam a wall-of-text postban, hogy célszerű egy kétutas EEG-nek elképzelni a NG-t.
    Még egyszer: fantázia, gógyi hol marad? Tényleg olyan bonyolult ilyen egyszerű eszmefuttatást az anime közben lezavarni két mozgalmasabb jelenet között?

    “Másodsorban akit idéztél, azaz engem, nem gépész, örül, ha érti annyira a fizikát, hogy tudja, miért nem okoz neki extra szexuális élményt, ha áram alatt szereli meg azt, amit javít épp.”

    Éppenséggel Pétert idéztem, de akár téged is idézhettelek volna. Megnyugtatlak: én sem vagyok gépész, az elektrotechnikával is csak annyit foglalkozok hobbi szinten, mint bármelyik másik egészséges fiatal.

    “Másodsorban, magam is elég nagy sci-fi rajongó vagyok, de spec. a Yamato 2199 jobban összeszedett ennél a hulladéknál.”

    Az animét nem sikerült megnéznem, annyira nem tetszett a grafika, de a live action filmet láttam. Amennyire emlékszem a szrotiból az arról szólt, hogy elmennek az ellenséges idegenek bolygójára megszerezni valami csodaszerkezetet, amivel megtisztíthatják a Föld szennyezett felszínét, ott valami kavar van még, hogy az idegenek két frakcióra szakadtak, de végül a cucc meglesz, sikeresen visszatérnek, profit. Ez volna a nagy sztori?
    AZ animék nagyon hatásosak gyors, azonnali szórakoztatást nyújtani, de könyörgöm, aki butangpusztulatos sztorira vágyik, ne várja már egy animétől és az isten szerelmére, inkább üljön le és olvasson el egy jó könyvet!

   • Viktorius Says:

    Annyit dobnék hozzá, hogy a kritikák alapján tényleg nem a mikrohullámú gyilkolás a legnagyobb gond a cuccal. Mondom úgy, hogy 1 részt láttam belőle anno. Egyrészt a jövőben játszódik, a fizikai elv stimmel (sütő is süt 2.5 Ghz-en emlékeim szerint, de még azt is el tudnám képzelni, hogy van erre még jobb frekvencia is), az meg, hogy ma még nincs ilyen kis antenna, ekkora teljesítménnyel, geometriával, nem jelenti, hogy később se lesz. Megkopott technikai tudásom szerint a műholdas kommunikáció mikrohullámot használ, szóval bele lehet magyarázni, hogy ezen célból van benne eredetileg antenna. (Más kérdés, hogy műholdas kapcsolaton keresztül kikerülhetetlen lenne egy cirka 2000-es ping, mert a fény sajna lassú. Valljuk be, online játéknál ez elég ciki.) Illetve megnéztem most, hogy a wifi biztos mikrohullámú, így mondjuk egy jövőbeli teljes városi lefedettség is magyarázná az antennát és a kórházba szállítást is. Az agyról annyit, hogy tényleg nem kell megsütni az egészet, elég egy részét. Hiába mondják azt, hogy az agykárosodás esetén más terület átveszi a funkciókat, meg nem használod ki a teljes agykapacitást, ez nem állja meg a helyét (egyik se), még akkor se, ha nem életfontosságú központokról van szó (lásd agyvérzés, stroke: marad valami maradványtünet, mondjuk az illető nem tudja behajlítani az ujjait). Elég, ha az agytörzsi központokat teszi tönkre, mert ott vannak olyan finom dolgok, mint a keringés, légzés szabályzása. Elég jól behatárolt területekről van szó. És ez van olyan hatásos, mint bármilyen méreginjekció. Ami szerintem kritikus itt, az a fókuszálás és az energia, de ha a technikai fejlődés sebességét, lehetőségét stb kritizáljuk pár sci-fi elvérezne ugyanígy, de ha nagyon sarkosnak találja valaki ezt az állítást, akkor módosítom arra, hogy jó pár sci-fiben szereplő eszköz lehetne abszurd. (A legjobb, ami eszembe jut hirtelen, az a trikorder, végig követi az egész Star Treket, de még csak elvet se láttam rá, és tippem sincs [értsd, reális, fizikailag alapozott], miért tudna mindent egyszerre csinálni az életjelek mérésétől [már ez egy lol amúgy] az anyagszerkezeti vizsgálatokon át a szubtéri mizériákig. ) Az akkumulátorok is sokat fejlődhetnek elvileg (bár így lenne). És kb. erre a sisakos témakörre, ha akarok, végig tudok indokot adni, más kérdés, hogy némelyik elég kicsavart lehet. Amit fájlalok és végképp nem tudok kikerülni az az, hogy a fogyasztóvédelem ott ennyire degenerált. 😀

    Kérdem én: a többi érvetek nem elég, hogy rossznak tarthassa az ember? De. Sokszor is. 😀

    Amúgy az, hogy mit rágjon az anime az ember szájába teljesen szubjektív, ne is lovagoljunk ilyeneken, mert nagyon nagy baki lenne. Mert egy teljesen humán, bölcsész beállítottságú embernek más az evidens, neki egy irodalmi-filozófiai vonatkoztatású mű kevesebb magyarázat, “butítás” nélkül érthető (Ricz, pont a te Angel`s Egg blogbejegyzésednél fájlaltam Pitbull megnyilvánulását erről), mint egy reáltudományokban otthonosabban mozgó személynek, legyen az fizikus, matematikus, mérnök vagy egészségügyis. Mert képtelen az ember mindent egyszerre művelni.

   • @izriot: A sztori lényegében az, DE! a live action egy félresikerült adaptációja az egésznek. Anno írtam jegyzeteket hozzá a fordítás eredeti kiadásához, a felirat mellé TXT-be. Kezdjük azzal, hogy az idegenek nem kristályalapú létformák, se nem Tron-ruhát viselő görnyedt Slenderman-népség, hanem tényleges humanoidok, kék bőrrel. A grafika ha nem tetszik, akkor ne az 1973-as verziót nézd, mert 2012 áprilisa óta OVA-ként újrafeldolgozzák, s ez utóbbit említettem. Arra már mindent lehet mondani, csak a gagyi grafikát nem. Egyébként annak a technikai oldala: tachyon alapú nukleáris hajtómű és ágyú, görbületi hajtómű… csak hogy olyan két dolgot említsek, ami fémjelzi a hajót. Mert az eredeti sztoriban az Iscandar és a Gamilas egy ikerbolygó-pár. Amikor a 3. anime mozifilmben (Aratanaru Tabidachi) a Gamilas-t elpusztítják a nebuloidok, az Iscandar kiszökik a pályájáról… Igen, két bolygóról beszélünk, két népről, sőt az eredeti franchise esetében jóval több népről. De elsősorban a Yamato-franchise nem a sci-fi vonallal domborít, hanem a háborús filmek érzetével. Az 1973-as sorozat főleg a klasszikus darabokéval.

    A mikrós rész biológiai felét Viktorius leírta, de még így sem az agyhalál viszi el, hanem a járulékos leállások. De attól még fenntartom az állításom azzal kapcsolatban, hogy a kapcsoló úgy vágná le az NG-t, mint a huzat, ha besugározni akar.
    1) Egy gyártónak se érdeke, hogy terméke alacsony fogyasztást generáljon. (energialobbi)
    2) Kikerülhető lenne a dolog belső transzformátorral, ami meg ugyebár helyigényes cucc, a sisak súlyát megdobná valamelyik irányba.
    3) Az akkumulátor ha egyedi is (gondoljunk bele, az indítómotor 20 ezer volt feszültséget vesz ki a kocsi aksijából a pöccre indításkor, azonban a generátor ezt egyből vissza is tölti), akkor beüt az Apple-effektus, vagyis ha tönkremegy, kampó a gépnek, vegyél újat. És az Apple-nél is arra törekednek, hogy minél hamarabb menjen tönkre, de ne látványosan. Na már most, külső gyártó vagy partner nélkül csináljon az a kis csapat tízezernyi NG-t… S általános tapasztalat, a külső partner mindig változtat valamin… (ezt a tervezett anyagócsítást nevezik “villanykörte-összeesküvésnek” is, mivel először az izzókkal kezdték ezt eljátszani a gyárosok).

   • Amúgy gyerekek, csak én érzem viccesnek, hogy nagy valószínűség szerint többet agyaltatok pár post alatt az anime technikai hátterén, mint maguk a készítők az egész kreatív szakasz alatt =P?

   • Ha engem kérdezel, szerintem is enyhén túl lett spilázva a dolog, de legalább nem egymás kurvaanyázása megy azon az alapon, hogy akkor ez most művészet, avagy sem. =)

    Igaz az EL kapcsán is láttam már egy(!) olyan vitát, lassan 8-év alatt(!), ahol a felek a vektorok tudományos oldalát firtatták, egymás szűnni nem akaró oltása helyett, de az valószínűleg azaz eset volt, hogy a nagy számok törvénye alapján, ilyennek is elő kellett fordulnia.

   • Viktorius Says:

    Nem hittem volna, hogy folytattak ilyen diskurzust a vektorokról, inkább fantasy-típusú elemnek tudnám elképzelni. Meg tudod mutatni azt az EL vitát? 😀 Az ilyen agyalásokat mindig tudom értékelni, annak ellenére, hogy lehet, kiábrándító lesz a vége. Kíváncsi vagyok rá, hogy mit hoztak ki belőle (az anime minőségétől függetlenül), talán jobban értékelhető, mint Lucas midiclorianos magyarázata az Erőre. Szemétben is találhat az ember gyöngyszemet. 😀

   • Évekkel ezelőtt láttam, valamelyik fórumon, ki tudja már melyiken. Akkor se voltak már annyira friss kommentek, jó mélyen voltak.

    Amire emlékszem, hogy a vibroakusztikával magyarázták az egészet. Nem volt hosszú, kábé 2 nagyobb komment.

  • Üdvözlet mindenkinek, nézzük, mi is a baj Izriot levezetésével (szigorúan technikai oldalon, ha valamiben tévedtem volna légy szíves javíts ki. Ezen válasz nem első sorban ellened íródott, hanem hogy kijavítsak/rávilágítsak pár olyan apróságra ami feltűnt az igen jól összeszedett pontok között):
   Tételezzük fel, hogy 2022-re az orvostudomány feltérképezi az emberi agyat(szerintem 20 év is kevés lenne hozzá) és tudjuk melyik a sebezhető része. Ez még ok, erre épül az egész szerkezet, mármint az agy leolvasása.
   Tételezzük fel, hogy el tudnak rejteni benne egy olyan alkatrészt, amely roncsolni tudja az agyat, és ezt a véletlenszerű termékpróbák sem tudják kiszűrni, és nem akkora, mint egy Hummer, hanem pont elfér az NG-ben. Itt már rezeg a léc, de haladjunk.
   Tételezzük fel, hogy a NG tudja hova kell lőni a sugarat, hogy végzetes legyen, annak ellenére, hogy kb. minden ember feje más és más, azon belül is egy igen kicsi részt kell eltalálni (szóval egy komplett CT-is be kellene építeni mellé, hogy el is találjon valamit a mikrohullám, és ebből adódóan mobilis kell lenni a sisakon belül, hogy célra tudjon tartani).
   Eddig még hihető is lenne(lol), na de ami már igencsak szemet szúr az a következő:
   a. Az NG-nek rendelkeznie kell a tökéletes áramkörrel (ami nem olvad szét nagy áramerősség hatására, és nem is gyári hibás a 10000-ből egy sem, kíváncsi vagyok, mennyi lehet az ára, pár millió darabja)
   b. tökéletes akkumulátorral rendelkezik (mivel ha kihúzzuk a tápkábelt, akkuról még megy a grillezés, tehát leadja a nagy teljesítményt, mindezt egy sisaknyi méretű szerkezet akkumulátora. Itt nem a mérettel van a baj, hanem az áramerősséggel, ami megint csak olvasztaná lefele az akkut is. Nesze neked után gyártott Nokia akku)
   c. nem léteznek már a jövőben biztosítékok (amik leolvadásukkal/lekapcsolásukkal pont a védenének a túl magas áramérőségtől)
   Valóban igaz, csak egy kis fantázia kell, és már nem is olyan lehetetlen az egész. 😛 Bár én ilyen technika birtokában nem 10000 embert, hanem az egész világot uralnám a készítő helyében.
   Viszont abban egyetértek, hogy a SAO koporsójába nem a technikai rész veri bele a szegeket, az csak egy kis apróság a történethez képest.
   Boldog új évet mindenkinek!

   • Meg tegyük hozzá, az agykutatás fejlődése annyiban is kizárul, hogy az ALO-szál központi gonoszsága az érzelmek és a személyiség befolyásolása különböző behatások révén, hiszen Sugou célja ezt elérni a játékkal. Egy olyan organikus csodánál, mint az agy kicsit furán veszi ki magát, hogy “megtaláltuk azt a pontot, amivel végképp elpusztítható az agy, de a kéreg adatállományának módosítását még most végezzük”. Pláne, hogy volt már olyan emberke, akinek a homloka közepén átment egy vasrúd és túlélte, épen és egészségesen, csak annyi változással, hogy kicsit a személyisége fenekestül felfordult. A szív esetében egyszerűbb, hiszen ha annak egy pontját “kivégzed”, akkor kampó, amíg nem defibrilálnak időben vagy kap egy erős behatást, de a hatás ideiglenes kellő behatás hiányában. Ez pedig a szinuszcsomó. Onnan tudom, hogy ennek a leállásába halt bele először a nagymamám lassan 2 éve (az esés akkora ütést mért a mellkasára, hogy újraindult és még élt további 3 napot).

   • Ez nagyon jó lett, de talán majd máskor. Addig olvasd el még egyszer, amit írtam és rájössz magadtól is pár pontod magyarázatára.

   • Viktorius Says:

    Most látom, hogy más is írt már arról, amiről én. Teljesen logikus, az áramerősségről megfeledkeztem. Bár szerintem ide nem kell CT, ha bizonyos terület kinyírásával akar megölni, itt ugyanis nem tumort akarunk precízen elpusztítani, hanem kb. minél nagyobb pusztítást végezni egy pár köbcentiméteres helyen.
    Ha meg túléli szerintem vagy 50 ember, attól nem dől össze a világ, hibahatáron belüli. Amúgy is, ha nem találja el a megfelelő központot pontosan, szerintem bőven nyomorék lesz az a pár túlélő is. Bár erről egy neurológus többet is tudna mondani.
    Egyre inkább hajlok afelé, hogy megnézzem ezt a sorozatot, hogy tényleg ennyire rossz-e.

   • Na, jó, rendben, így utólag belátom szerencsésebben is fogalmazhattam volna, bár az áramkör/ áramerősség/akkumulátor/fogyasztóvédelem/biztosíték 5-ös még mindig felvet bennem pár kérdést (amúgy tényleg hatékonyabb lenne agy elrejtett méreginjekció a sisakba), de ez most nem is lényeges, mivel, nem itt hasal el a SAO.
    Címéből adódóan arra számít az ember, hogy valami akciódúsabb anime került kezei közé, és ez az első rész után látszólag be is bizonyosodik. Azonban pár rész után kiderül, hogy pont a harcok nem hogy alig lesznek, de még csak igazán szerepet sem kapnak majd. Mi lesz helyette? Kirito random lolikkal jön össze 1-1 rész erejéig (a n00b guild is ide számít). Ez még nem is lenne vészes, mert az érdekes lehet, hogy éli meg a főszereplő az új környezetet, hogy kezd új életet, stb… Bár megjegyzem, vicces volt, hogy 9000 játékos kiutálja a maradék 1000 béta tesztert, mivel bár sokat tudnának segíteni nekik, és így hamarabb kijuthatnának, plusz akár ágyútölteléknek is használhatóak lennének, de inkább nem, mert, nos ez nem jött át teljesen miért is utálják őket. És sajnos a n00b guild halála sem a megfelelő reakciót váltotta ki belőlem (bevallom végigröhögtem). Amúgy hogy tudtak lemenni alacsony szintű dungeon-be, ha elvileg a frontharcosok mindet kipucolták, és Kiritó is megjegyzi, hogy végesek az erőforrások, tehát nem termelődnek újra, tehát nem kellene ott lennie semminek?
    Na de ami ezután jött az a színvonal meredek zuhanása, azaz Kirito, és Asuna kapcsolata. Ok ez is lehetne érdekes, ahogy világtól elzárva gyakorlatilag szabályok (erkölcsi szabályok) nélkül, mi is alakul ki az egyes játékosok között. Egy alapvetően jól bevált klisével indítanak, miszerint az ellentétek vonzák egymást. DE, az ellentét kb. 1 percig van éltben, akkor is egy olyan indok robbantotta ki, hogy azért a mai napig fogom a fejem. Komolyan? Ne húzzuk rá a főbosst az NPC-kre, mert az nem szép dolog? Jaj. Ami ez után jön az maga a szín tiszta időhúzás. A történet semerre sem halad, a harcok le vannak tudva kb. 10 mp alatt, helyette nézhetjük, ahogy Kiritot eteti (valahogy ez nem látszik, sőt a végéig ugyanolyan vékony marad, egy kevés izmot azért magára szedhetett volna ha már dual wield) Asuna akinek mosolya az arra érzékenyeknél azonnali impotenciát vált ki (rendben, lehet hogy ez csak kötözködés, de többször is felvillant ez a mosoly, és mindannyiszor elborzadok).
    Tulajdonképpen miért is van elrontva ez a szál? Nos ahogy Szirmai Gergő pontosan megfogalmazta, egy szerelmi szál akkor és csakis akkor működik, ha a nézőnek van elég ideje, és oka saját magának is beleszeretnie a szereplőkbe (nem pont így, de a lényeg benne van). Az időtényező itt kilőhető, mivel alapvetően egy rövidebb műről van szó (bár megjegyzem nem elhanyagolható, mert azért lett volna idő ezt jobban kibontani). Marad az ok, azaz a szereplők személyisége/cselekedetei, csak ahogy ezt már Péter is leírta, igazából semmi okunk nincs rá, hogy a szereplőkkel azonosuljunk. Kiritó még talán-talán, de Asuna azonban már tényleg 0. Az egész olyan, mint egy mmo Twillight… Csak itt az mmo rész kimaradt.
    Na jó, azért az 5-6. rész azért tetszett. Eléggé jól használták ki a játék adta lehetőségeket, ez kreatív volt. Persze ezt is tönkretették a 11. részben ahol kiderül, hogy városban nem lehet megsebezni senkit (mégis hogy tartottak azok az arcok rettegésben akkor bárkit is? Kis gyerekek egy mmo-ban, ahol gyilkolászás folyik? pegi?), szóval a páncél átszúrása sem lehetséges. Na meg persze a szellem a végén… Az is tetszett, hogy a készítő becsempészte magát a játékba, nem mondom, hogy egy kiszámíthatatlan fordulat, de egész ötletes a maga módján.
    Először Junchi oldalán találkoztam a rövid leírásával, de kvakond egyik videójában is beszélt már róla, és mivel lehúzták (legalábbis Junchi, kvakond a videóban még nem), gondoltam megpróbálom:D. Számítottam rá, hogy nem lesz egy jó darab, de azért minimum egy Wolverine (jaj) szintet elvártam volna tőle. Csak 16 részt láttam belőle, szóval úgy tűnik, a java még hátra van, bár ahogy elnézem, van még hova süllyednie a színvonalnak. Az egész olyan, mint a Blizzard, az elején még igényes, élvezhetőnek indul, de miután látták a készítők hogy van nézettség, tudták, hogy ide elég a fércmunka, a nézők úgyis kajálni fogják.

   • A harcok, átlag animés mércével mérve is elég gyérek, az tény. A rövidebbek piszok hamar végérnek, és emiatt még csak látványosnak se nevezhetők. A hosszabbak pedig nem különbek azoknál, mint amiket egy átlag shounen fightban láthat az ember (tündér Kirito és a vörös fickó quality harca). A SAO-ban viszont, ehhez még hozzájön az is, hogy a harcok RPG részéből kábé semmi nem jön át.

    25 rész rengeteg mindenre elég, feltéve, ha nem húzzák az időt, a nagy büdös semmivel. A 25 rész műsoridejének legalább a fele arról kéne, hogy szóljon, hogy szépen kibontják a karakterek jellemét, stílust teremtenek nekik, fejlődésre ösztönzik őket, stb. Ehhez képest Kirito jelleme a 2. rész után semmit se mozdult előre, sőt az ALO-ra már végképp nem erőltették meg magukat. Sima shounen klisé lett belőle, ami leginkább arra emlékeztetett, amikor a Bleachben Ichigoék, elindulnak megmenteni Orihimét.

    A Blizzardos hasonlatot olyan formában támogatom, hogy ők se tudtak kitalálni semmi újat. =D Ráadásul az SC 2 szépen ignorálta, az RTS műfaj fejlődését, 98 óta. Az SC 2 szinte ugyan az, mint az első volt, annyi különbséggel, hogy immár 3D-ben pompázik (amiből semmit se használ ki) és hogy szétszedték 3 különálló részre a kampányt, amiket egyenként adnak ki.

 8. Tetszett a bejegyzés, sokat nevettem rajta! 😀
  Nem áll szándékomban megnézni az animét, de az a télapó bazzeg… ezt nem akarom elhinni! XD

  • Pedig el kell, mert ott van, tényleg. =)

   Poén lett volna amúgy ez is, csak egyrészt effektíve a harcot nem mutatták vele, meg valahogy nagyon ostobán vette ki magát, hogy az epizód kábé felétől a guild tagok halála miatt kéne sajnálkoznunk (akikről amúgy semmit se tudtunk meg) erre bumm, jön a bandzsal télapó a fejszével.

 9. Joker-san Says:

  Szervusz, Péter! Eddig nem írtam ide, most megteszem, mert a SAO kiprovolkálta. 🙂
  Alapvetően azért kezdtem el nézni, mert szeretem az RPG-ket, habár MMORPG-vel még nem volt dolgom. Jó kritikát írtál, nekem is megmaradt az anime néhány kisebb-nagyobb hülyesége (a teljesség igénye nélkül):
  1. Goodlove említette már: Asuna kimaxolta a főzési szintjét. Ehhez képest pl.: kétszer készített komolyabb kaját , azt a “békacombot”, meg a halat, azon kívül a mézeshetek alatt is csak szendvicseket láttam tőle, amit Kirito helyében komolyan sérelmeztem volna. 🙂
  2. Az első részben, amikor a toltális pánik uralkodott a főtéren Akihiko bejelentése miatt, Kirito rohant el küldetéseket csinálni még a tömeg előtt, mivel állítása szerint a nép hetek alatt fel fogja élni a kezdő város körüli területek készleteit. Mivel a játékban ténylegesen kell enni és inni, s nem élhetünk el puszta alvással, ez rendben is van, hiszen ha elfogy a küldetés és elfogy a vadászható-halászható zsákmány, akkor megáll a karakter a fejlődésben, aztán kampec. Ehhez képest két év múlva vígan folyt az élet az első városban, ott telepedett le a sok potyázó, akik arra vártak, hogy majd a frontharcosok elvégzik helyettük a piszkos munkát, és még csak annyit sem kötöttek az orrunkra, hogy újratermelődnek az élelemforrások, szóval nem is olyan sietős a dolog.
  3. A mézeshetek alatt használt ruhák o.O Könyörgöm, egy fantasy-harcos RPG-ben vagyunk, itt még pihenni sem 20-21. századi göncökben kellene.
  És végül: az ALO-szál kezdete óta határozottan azt kezdtem érezni, hogy ezt a cuccot olyanok készítik, akik eddig csak hentaiokon dolgoztak, csak most megkapták Reki Kawahara regényeit, hogy “nesztek, ezt kéne adaptálni”, aztán belenyomták a háremen és a szokásos mennyiségű fanservice-en túl Kirito és Asuna virtuális házaséletét, az incest-szálat, a csápokat meg a 24. rész borzalmait. Ha tévednék, elnézést, akkor Kawahara nézett túl sok hentait, mert ez már nem lehet véletlen.

  • Az evés, ivás, alvás dolog nekem eleve olyan volt, hogy nem értettem, miért volt szükség erre a játékelemre, mert az RPG-kben, ha vannak is ilyen lehetőségek, azok a legtöbbször HP és/vagy stamina pótlásra szolgálnak. Esetleg még olyan lehet, mint az Oblivionban, Morrowindban volt, ahol aludni kell a szintlépéshez.

   A ruhák dizájnja a legtöbb ázsiai RPG-ben hasonló, szóval ha megnézel egy Final Fantasyt, ott se épp hagyományos bőr, fém páncélban szaladgálnak a karakterek. =)

   Az ALO-nál inkább az zavart, hogy teljesen világos volt a cél, miszerint a fához kell eljutni, ami ugye a repülés képessége miatt viszonylag gyorsan lezavarható lett volna, ehelyett mindenféle kitérőket tettek.

   • Joker-san Says:

    Gondolom ezzel akarták mutatni, hogy ez mekkora egy valósághű játék, habár én sem játszottam még olyan rpg-vel, ahol ezek kötelezőek, de nem is szeretnék.

   • Életemben eddig egy olyan játékkal találkoztam a JRPGk között, ahol a szomjúságnak szerepe volt, de az is csak nehezítés és csak a játék elején jelent kihívást mikor még kevés vizet tud magával cipelni a főhős. De ennek a második részében egy ételtől szomjas lehet egy karakter, aki érthető módon ilyen állapotban nem eszik több HP növelő kenyeret, sajtot , amíg nem iszik valamit XD

   • Az RPG lényege – függetlenül attól, hogy egyedül kalandozós, vagy csapatban – mindig is a kaland volt, a döntéshozás, a szerepjátszás, hogy eljátszol egy szerepet.

    Az evés, ivás, alvás, mint létszükséglet játékelemként való megvalósítása nem rossz ötlet, de elég műfajidegen. Például a Stalker-ben meglépték, de úgy, hogy ott viszont cserébe nem volt karakterfejlődés, csak inventory és questek, dialógusok.

   • Tulajdonképpen volt az artifactek által. Az éhezés és szomjazás pedig a túlélő játékmenet szerves részeként került bele. Furcsa, hogy annak ellenére, hogy a STALKER technikai értelemben egyáltalán nem RPG, mégis több szerepjátszás szorult belé, mint a legtöbb mai keleti/nyugati RPG címekbe…

   • Az artifactok amolyan bővült tárgyak, booster itemek voltak, amik a páncél tulajdonságait befolyásolták, általában pozitív és negatív vonatkozásban is.

    A Stalker egyfajta hibrid lett, ami ötvözi a hagyományos FPS játékmenetet, a túlélő horrort, és jó pár RPG elemet, mindezt nyitott játékmenettel.

 10. chris92 Says:

  Köszönöm szépen a bejegyzést, és az azzal járó röhögtetésáradatot. Úgy látszik ez se lesz általam megtekintve! 😀

 11. Számomra az egész anime egyenlő egy baromi rosszul sikerült .hack// paródiával,amit bekajáltak az otakuk és most próbálnák aranybafoglalni, de sajnos túl nagy a kupac ahhoz, hogy ez sikerülhessen.
  Bentragadni a játékban? Halál/Kóma a játék miatt? Ezeket a .hack már 2002-ben elsütötte, csaknem 10 évvel a SAOnak nevezett ocsmányság előtt, mindezt pedig majdnem zéró fanservice-szel és úgy, hogy közben a mellékszereplőkről is jó adagnyi információt tudtunk meg.
  Jó-jó nem egy mai darab ez tény és való, de a sorozat készítői tudhattak valamit, mert egész jól megjövendölték az általuk belőtt 2010-es éveket és baromi jól összetudtak fonni három médiumot úgy, hogy külön is értelmesek legyenek, de együtt egy teljesebb képet alkossanak. Ó! És hogy egy MMO technikai hátterét elmagyarázni animében felér egy kanállal elkövetett öngyilkossággal.

  (De ha már virtuális világ khm…A Digimont is fel lehet fogni MMO RPG-nek azzal az ellentéttel, hogy a gyerekek teste is a gépbe kerül.)

 12. Black Fox Says:

  Annak idején elkezdtem nézni, a SAO és az ALO közötti váltáskor múlt el a lelkesedésem.
  Valóban túlhypeolt anime. Az elején jól indult, az alapötlet zseniális volt, aztán a 3. résztől leeresztett és unalmas lett. Sajnos csak a füstje volt nagy, nem a lángja.
  Sok mindenben osztom a véleményed, szerintem jó meglátásaid vannak, azt a 2 pontot mégis keveslem. Ennyire nem volt rossz, átlagos, közepes volt.

  • Az alapötlet tényleg jó volt, de aztán a 2. rész körül elkezdett sántítani az MMORPG szál, utána meg a történetvezetés lett olyan, hogy nem igazán tudták, mivel töltsék ki a műsoridőt. Így maradt a fillerezés, mellékszereplőkkel.

   Az pontozásnál lehet kicsit tényleg lehúztam, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a végé felé már 5 percenként tettem fel a kérdést: “basszus, mennyi van még hátra?”

 13. Shit. Azt tudtam, hogy igénytelen de, hogy ennyire… 😀
  Nem csoda, hogy GT Vegeta is facepalmozik ezen.

  • Kábé hasonló színvonalú lett az anime második fele, mint a GT. Arra fel indult el az egész, hogy “jaj, hát csipkerózsika nem ébredt fel, na rohanjunk azonnal megmenteni!”.

   Aztán erre fel jött a csattanó, miszerint bár az egész arc lényege az volt, hogy megmentse a nőt, a végén mégis a “hugicával” romantikáznak a felhők között. =/

 14. Nc, az első egy-két epizód még tetszett is, aztán minden egyes résszel egyre jobban csúszott le a lejtőn..
  A ‘főboss’ indítéka (elfelejtettem, derp) pedig az egyek legszánalmasabb amit valaha láttam, úgyhogy már elég régóta hanyagolom a dolgot.
  Végszónak meg:

  • Valahol tényleg úgy a 2., 3. rész környékén kezdett egyértelművé válni, hogy ennek se az MMO, se az RPG, de még a “sima” animés része sincs túlzottan kifejtve. Belekapott egy kicsit ebbe is, abba is, de a végén nem sokat markolt.

   A főellenség az ALO-ban még lámább, mint az első volt a SAO-ban. Pedig már ott is elég WTF volt, amikor Asuna csak úgy megtörte a stunt, Kirito meg a saját halálát késleltetve lenyomta a főbosst, ami persze pont úgy jött ki, hogy noko lett a vége.

 15. Túlon túl agyonhypeolt cucc, de semmi konkrét tartalom. A SAO megint csak olyan mint a többi új anime. Fanservice, nyál, nulla történetlevezetés. Azt meg nem értem hogy mitől Seinen (azaz 18 és 35 éves orosztálynak ajánlott mű), mert inkább tizenéveseknek való átírt Rómeó és Júlia. Egyenesen szánalmas volt mindkét finálénak nevezett dolog, a papás-mamás felesleg. Én konkrétan 5 szereplő nevét tudtam megjegyezni a sok száz 1 percet szereplők közül. Értelmetlen összecsapott teleszemetelt “agyonhypeolt divatszar”. Mindössze a felkapása mögött annyi állt konkrétan hogy MMORPG témakör, és akármilyen összeszemetelt a történetlevezetés a mai tizenévesek erre tartanak igényt. Csak legyen valami ismert téma, fanservice/yuri, nyálniagara vízesés, aranyos minibishounen karakterek, “X kosaras mellű” 10 éves kislányok.

  Azért a végén bevághattak volna egy vérfertőzős jelenetet vagy valami Grouppen partyt, mivel már oly mindegy lett volna ennek a “remekműnek”. x’D

  • A seinen dolgon már akkor se tudtam eligazodni, amikor valamelyik kommentelő erre hivatkozott, ha jól emlékszem talán Junchinál… szerintem ez semmivel se volt különb, mint egy sima shounen.

   A többivel egyetértek. Annyit tennék hozzá, hogy nem is az a baj, hogy ez tetszik a népeknek, elsősorban a tizenéveseknek, mert jól van, divatos, meg minden, hanem hogy rohadt komoly műnek akarják beállítani, ami valami nagyon új dolgot talált most ki. =/

 16. Jó írás, most azonban előkészítem a szertartásos öngyilkossági rituálémat, mert én élveztem a sorozatot. 😀

 17. “hogy rohadt komoly műnek akarják beállítani, ami valami nagyon új dolgot talált most ki. =/”

  Igen, ez is szúrta a szemem hogy tényleg elakarták hitetni a közönséggel hogy ezt nagyon is komolyan kell venni, a történet is az. Ano Hi Mita című anime is úgyszint arra hajtott hogy nagyon komolynak tűnjön a sok hisztivel. Ezt is bekajálta a többség.

  • Én úgy vettem észre, hogy még régebben inkább csak a rajongók tulajdonítottak túlzott jelentőséget, mélységet egy-egy műnek, addig ma már mint ha a stúdiók is előszeretettel apellálnának erre. Ugyan ez történt itt is, mindjárt a legelején megpróbálták azt elhitetni a nézővel, hogy itt bizony majd valami komplex dologról lesz szó, erre fel kaptunk egy mezei, lineáris mesét, az online hősről.

   Sokan csak azért kajálják a SAO-t, mert MMORPG köntösbe lett bújtatva, ami manapság igencsak népszerű. Más téma, hogy aki nem csak a Ragnarok szerű koreai vackokkal tolta eddig, hanem az első Baldur’s Gate óta képben van az RPG műfajjal, az pillanatok alatt átlátja, mennyire csak a felszín lett megkaparva a SAO-ban.

   Persze az érthető, hogy anime lévén nem lehet teljesen hűen átemelni a játék mechanizmust, csak hogy itt olyan alapvető dolgokkal van probléma, hogy például a karakter fejlődése követhetetlen, súlytalan.

   Amúgy nekem többször is olyan érzésem támadt, mint ha valójában csak Kirito fejlődött volna, a többieket meg egyszerűen hozzá igazították volna. Arra ügyelve, hogy 10-20 szintnyi különbség azért mindig legyen, különben még a végén másnak is hasznát lehetett volna venni. =D

   • Én pont múlt év nyarán toltam végig a Baldur’s Gate sorozatot, így a SAO RPG oldala elég nagy fájdalmakat okozott nekem. Nagy valószínűséggel ha az elején nem játssza el az anime az okostojást, akkor nem húztam volna le ennyire, kb. úgy mint amikor a tanár az “okos” emberektől sokkal többet vár, mint az “idiótáktól”.

   • Na igen, szóval elég “érdekes” húzás volt úgy megszólítani egy célközönséget, hogy utána kábé semmit nem látunk abból érvényesülni. Ez most így olyan lett, mint ha egy anime picsamutogatással szeretné megszólítani a népet, aztán csak épp az nincs benne. Naná, hogy az igényesebb néző felháborodik rajta, ha át akarják verni.

 18. Érdekes, hogy azok még nem jelentek meg, akik Ricz blogján annyira nagy hangúak voltak. 🙂

  • Őszintén? A fasznak se hiányoznak. =)

   Ha elvadult weeaboo agymenést szeretnék látni, elég lenne felmennem az AA, vagy a MAL, SAO részlegébe. Ott is kábé ugyan azt látnám, mint 2005 körül, amikor épp az EL volt az “istenkirály”.

  • Oké, igaz, hogy Ricz-hez azért mentek annyian, mert AA-ról linkelt, legalábbis gondolom…

   DE meg kell jegyeznem, hogy az AA-s hozzászólások bizony változóban vannak. Előnyükre. SAO-nál is sok értelmes, kritikus hsz van ÉS ez nyilván színvonalban feljebb húzza még azokat is, akiknek tetszett – ők sem csak agyatlanul rajonganak.

  • Mert én kiraktam a Facebookos hazai otaku lepratelep oldalára is a linket. Csak egy szavatokba kerül, s megidézhetem a Hordát 😀

   • Akkor nem is csoda, hogy annyi eszement kapott rá. =D Hozzám tavaly jött a faszbúk brigád, a szar cosplayeiket firtató bejegyzéseimre gyűltek össze, egy jó fél éves késéssel. =D

   • Egy jó oldala volt: megmutattam milyenek is magyar vérpistikék/vérpiroskák, hogy nem változott velük kapcsolatban semmi 😀

   • Persze hogy nem, de mitől is változott volna? =D A faszbúbos weeaboo “közösség” ma ugyan olyan, mint akik egykor a Mondon tanyáztak, és az EL-t védték habzó szájjal.

 19. Te ebből akarsz élni? A SAOT a legjobb animék közé sorolom amikket valaha láttam! Nem értem miért mondod fantáziátlannak?!?!!?? Csinálj jobbatt és majd én kritizálom!

  Jah, hogy nem tudsz csak kritizálni, de látom azt rendesen… -_-

  • Ha ebből akarnék élni, már rég csináltam volna egy póló boltot, és kiadtam volna a saját Weeaboozóna könyvemet. =)

   “Csinálj jobbatt és majd én kritizálom!” -> Ha beszervezed mögém a Madhouset, a Sunriset, a Gainaxot, vagy bármelyik színvonalasabb stúdiót, örömmel csinálok. =)

   Addig is nézd meg a Ghost in the Shell-t, a Neon Genesis Evangelion-t, meg pár színvonalasabb scifi animét. Pörgess ki néhány Bioware, Black Isle, Bethesda RPG-t, akkor majd rájössz, miért is egy fantáziátlan shounen táperkedés a SAO. =)

   • “kiadtam volna a saját Weeaboozóna könyvemet”

    Na, de ha mégis megírnád, egy olvasód tuti lenne. 😀

  • Csinálj jobbatt

   Achievement Unlocked: “I’ve heard this bullshit sentence for the 1000th time!”

   Köszönöm.

   • Azért a megélés is egy érdekes gondolat volt, mint ha a WP fizetne nekem azért, mert bejegyzéseket írok. =)

  • Maradjunk annyiban hogy amit írtál annak a 80% NEM IGAZ!!!! Meglehet érteni mi az anime célja csak figyelni kell. Segítek a neve is mondja miről szól!

   Ha oda figyeltél volna akkor tudnád, hogy ennek az animének az alapműfaja a dráma. Nézd meg újra akkor remélem 1normális vélményed lesz!

   • Látom megvan az első védelmező. 🙂 Javaslom, hogy előbb olvass el pár regényt, nézz meg pár élő szereplős drámát, de legalább is látogass el egy színházba. Ott igazi drámával találkozhatsz (Shakespeare bármelyik drámája kiváló ennek prezentálására) 🙂
    Amúgy meg kíváncsi volnék a konkrét érveidre is, hogy mi az, ami valóban olyan remekké teszi.

   • “ennek az animének az alapműfaja a dráma” -> Nos nem egészen, a SAO alapműfaja kaland, romantikával és némi scifivel fűszerezve. (Ha nekem nem hiszed el, üsd fel egy pillanatra a wikipédiát.) Többek között, pont hogy a drámai rész az, ami egyáltalán nem működik az animében. Hogy miért nem, azt fentebb már leírtam.

    “Meglehet érteni mi az anime célja” -> A SAO célja nem volt több, mint elmondani egy olyan mesét, amit már millió meg egyszer hallhattunk (önmagában ez persze nem lenne baj), csak ezúttal MMORPG-s borítót kapott a hősköltemény, mert most épp ez a divatos. A cím ugyan valóban belövi, sacc/kábé miről lesz szó, csak hogy amit a gyakorlatban kapunk, az leginkább úgy definiálható, mint egy olyan élet szimulátor, ahol lehet táperkedni is. Kis túlzással élve, a SAO olyan, mint egy japán The Sims Medieval, MMO verzióban.

    “remélem 1normális vélményed lesz” -> Miért, milyen az a “normális vélemény”? =/

    Újranézni meg biztos nem fogom. =)

   • “Kis túlzással élve, a SAO olyan, mint egy japán The Sims Medieval, MMO verzióban.”

    Maradjunk inkább “japán The Sims fantasy, MMO verzióban”, mert ehhez a medieval (tehát a konkrétan középkori) témához nem sok köze van. Mint általában az animéknek.

   • Fogadok, te is azért vagy okos, mert “már 40 animét láttál”. 😀 És mitől mondja a neve, hogy “vazz, kölyök, figyejjé’ mán rám!”… Egy Spice and Wolf vagy a Maoyuu Maou Yuusha komolyabb és nagyobb figyelmet kíván, nem beszélve a háttértudásról. 😛

   • cheatergs Says:

    Hjaj, két hónapba telt, mire erőt vettem magamon, hogy írjak a SAO-hoz! Ennyire nem bírtam magamban tartani az (anti-)katarzist.

    Nem tudom, kinek mit tanítottak irodalom órán, nekem még azt, hogy a dráma műnem (líra, dráma, epika), és annak vannak műfajai (lehet, angolszászoknál vagy japánoknál másként van).
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A1ma
    Vagy ez már az animék hatása a világra?

    Aztán, ha már drámának tekinti valaki a SAO-t, akkor abból melyik műfaj jellemzőit látja benne (vagy inkább bele)? Tragédia? Meghalt a főszereplő vagy valaki, aki fontos volt? Nem. Értékvesztés történt? Nem. Ergo azon kívül, hogy létezik ez az anime, semmi.
    Komédia? Leszámítva, hogy mennyire vicces figyelni az egysíkú szájkaratét az érdekében, egyáltalán semmi szórakoztatót nem találtam benne.
    Színmű? Hol a komoly mondanivaló és cselekmény? A tápergyerek a szerelméért kihozza a happy endet nem tartom annak.
    Arról nem is beszélve, hogy a drámát lezártság jellemzi. A light novel “ongoing”-ja erre utal? Enélkül az anime mit zárhatott volna le? Még ha az egyes arcokat külön sztorinak is veszi az ember, megoldódott itt valami? Nem, mert egyrészt cliffhangerrel végződnek; egészében pedig azért nem, mert a baromarcúak megint belemennek a következő MMO-ba. Ennyit az XP-ről…

    Rendben, ne vegyük ennyire szó szerint a műnemi megnevezést, végtére is nem szépirodalomról beszélünk, azonban akkor is csak azt tudom kérdezni, hogy miben nyilvánul meg ez a drámaiság a SAO-ban? Eleve tinédzserekről van szó, alaposan hazavágva a hitelességét értékrendekről, érzelmekről és gondolatokról.
    A történet alapját adó konfliktus, vagyis Kayaba Akihiko indoka nem létezik (on-screen). Nincs meg az ok, ami mentén felépült volna a cselekmény, ami keretbe foglalta volna az egészet. Aki nézőként várta a rejtély felfedését, ami annyira hajtotta ezt a fazont, hogy sokezer kórházi ágyat foglaltasson le miatta… az nézett egyet, mert az emberke úgy tűnik maga is bekómált. Az ALO-nak meg már a felütése is távol áll a seinen besorolástól (érdekességként, az FMA-t shounennek jegyzik). Sugou az utóbbi évek egyik legszánalmasabb antagonistája minden tekintetben. Külsőleg-belsőleg szándékosan eltúlzott, nyámnyila marharépa, aki semmi értelmeset nem akar, és még cheattel a markában is komplett hülye a kivitelezéshez. Az lett volna a röhejes, ha Kirito nem gyalulta volna le az “orbital cheatjével”.

    Amit én éreztem az anime alatt, az a dögunalom, mivel egyetlen szikrányi eredetiség nem szorult a készítőkbe, pedig én nem láttam egy hasonló témájú animét sem. Az első részből mégis leírtam magamban az egy mondatnyi forgatókönyvet, amiből annyit hagytam ki, h Kayaba IQ-betyárhoz méltóan, amolyan Kevin Flynn-módra behasalt a saját világába. Az Alfheim még ennél is pocsékabbra sikeredett, mivel itt már nyíltan tojtak mindenre, pusztán az addigi moe-gar-fanservice mellé betolták az elf-incest taget a “megmenteni a királylányt” című pálcika-plot köré. Mintha a fejekből kiíródott volna a real-time gyilkolás, a limitált mobok/lootok, a beaterség, a csapatmunka előnye-hátránya, a párkapcsolatok értelme, túlélés bármi áron… Akár egy baromi depresszív cuccot is ki lehetett volna hozni ebből, ha épp azt akarnak. Nem mintha ilyesmit várnék egy animétől (NGE se volt erre képes).

    Nem láttam benne se látványt, se hangzást, se karaktereket, se történetet, se gondolatokató, az MMO-érzet, amire az anime építene, borzalmasan sekélyes: egy-két szám, életerő- és manacsík, primitív menürendszer, vaporizáló tárgyak; a többi max a játékosok képzeletében él. Vagyis a “címe, ami segítene megérteni, miről szól”, kvázi nincs jelen az animében.

    Elismerem, nem jöttem rá az anime céljára. A látottak alapján a profitszerzés tűnik egyetlen indoknak, de nem lenne ellenemre, ha valaki rávilágítana arra a “80% IGAZ”-ra, hisz akkor nem érezném több órányi kidobott időnek a SAO-t.

   • Szerintem a drámát azért mondják rá, mert az animének ugyebár van az a jó hatásvadász húzása, hogy főleg a SAO első felében, aktívabban halnak az epizodikus (és járulékos) statiszták, akik többségében, még csak nevesítve sincsenek. Másra nem nagyon tudok gondolni, ám ha ez a szitu, akkor ezen az alapon a Naruto is dráma, sőt ha azt nézzük, ott még Szöszke klánjának a kiirtása is sokkal érdekesebb volt, lévén ott az áldozatok szorosan kötődtek a karakterhez, nem hirtelen, a semmiből dobtak be pár névtelen senkit.

    A seinen besorolás egyesek részéről, merem feltételezni abból fakad, hogy egyrészt nem láttak még valódi seinent, másrészt hogy SAO próbálja azt elhitetni a nézővel, hogy komoly, és felnőttes tartalommal bír. Az más téma, hogy stílus, hangulat, vagy akár karakterek szempontjából, egy HNK (ami shounen) több seinen esszenciát tartalmaz.

    Az “újdonság” talán mind közül a legviccesebb, és itt látszik a leginkább, hogy az illető nem nagyon látott régebbi animéket, filmeket, vagy vett a kezébe pár értelmesebb könyvet. A virtuális valóság ugyanis legalább annyira kommersz téma, mint bármelyik mecha, vagy időutazós story. Igazából csak annyi történt, hogy ezt a témát áttették egy divatosabb formába, MMORPG köntösbe bújtatva.

 20. egyszer végignéztem és ennyi volt!! Am nagyon jó az oldalad!!! A kritikát kellemesebb volt elolvasni mint a SAO-t végignézni!! 😀

 21. Kösz szépen. =)

 22. A legfrissebb gyöngyszem AA-ról:

  én eddig az összes animét megnéztem ami a világon van és rátaláltam persze és őszintén mondom ez az anime volt amit többször is megtudtam nézni egyszeűen úgy eltlálták ezt a világot hogy benne éltem mig néztem fantasztikus egy mű !!

  • AA… ez vajon miért nem lep meg? =)

   A komment kábé egy kategória a “világ legjobb animéje” szerű kirohanásokkal, de ha esetleg tényleg látta az összes animét, ami a világon van, akkor elég fos lehet az ízlése, ha mind közül, a SAO-t találta a legjobbnak. =) Mellékesen küldhetne egy fotót magáról, meg egy igazolást a guiness rekordjáról, mert tényleg érdekelne, hogy nézhet ki egy ilyen figura.

   Amúgy valószínűleg úgy értette, hogy: “én eddig az összes animét megnéztem, ami az Animaxon van…”

   • Egy nagy lótúrót! 😀 Látott 21-et, ami nem igazán idősebb 2 éves darabnál és ez neki az összes. 😀 Ilyenek, mint Accel World és társai… Szóval a Gagyimax is kiesik. ^^”

    De az ilyeneken sírok be a röhögéstől, főleg, hogy most már lassan közelebb az idei évhez mennyiségben. xD Majd újra neki fogok, ha a filmmániám alábbhagyott.

   • Azért néhány olyan “kötelező” animét még megelőlegeznék neki, mint az EL, Chaos;Head, Blood+, Hellsing, Hellgirl, csak hogy trendi legyen a 10/10-es listája. =)

 23. Bocs a szemetelésért, de ezt gondoltam, muszáj neked is elolvasnod (a legfrissebb post az AA-s SAO topic-ból):

  “Hú végig olvastam a hozzászólásokat. Negatív és pozitív dolgokat egyaránt.
  Amiből több dolog is fakad, az első, hogy jó páran nem tudják értelmezni a történéseket.
  Az pedig aki nem emlékszik dolgokra, az minek nézi/nézte végig egyáltalán a sorozatot?!
  Mondjuk az biztos én ha nem tudok valamit fixen utána nézek.
  De tényleg értelmezésbeli problémák vannak itt keményen.
  Pl. többen írták, hogy befejezésekkel probléma volt. Pedig nem volt. Ahogy ez is roppantul szánalmas, hogy minden sz*rnak elmondja a sorozatot xy, de képtelen felfogni az eseményeket.Itt a halál dologra gondolok, ami természetesen nem volt igaz, ez csupán egy nagyon jó blöff volt, ami motivációt adott a játékosoknak, de ahhoz hogy ezt megértse valaki látni kell a világalkotójának gondolkodását, aki végig ott volt megfigyelőként, vagyis egy elemző típus, és nem egy szimpla őrült, mint a második arc játékmestere. Második arc befejezésében semmi furcsa nincs, utólag megmagyarázásra kerül a dolog, a lényege annyi, hogy SAO játékmestere fellőtte magát az internetre, vagyis SAO másolatán az ALO-n élt tovább, bár Kirito elmondja, hogy nagyon kevés százalék a valószínűsége, hogy ezt megtudja valósítani valaki.
  Időugrások tényleg zavaróak némileg, de összeségében egyáltalán nem, hisz nagyon monotonná válhatott volna a sorozat attól, hogy ugyanazok dolgok ismétlődnek.
  Azoknak akiknek meg Asuna-val vannak problémái, szintén komoly értelmezései gondjai vannak,ő pont az a játékos aki egy szinten van Kiritoval, bizonyos dolgokban Kiritonál is jobb, másban viszont nem, és az sem mondható, hogy mindez Kiritonak köszönhető, hisz bár a sorozat elején egyszer összedolgoztak, utána elváltak, és legközelebb már akkor találkoznak amikor Asuna igen magasra jutott, konkrétan a legerősebb céh 2. embere lett. Túldramatizáláson meg annyit, hogy aki ilyeneket leír, az nem képes beleélni magát a történetbe, azért itt igen kemény dolgok történnek, amiket nem lehet csak úgy feldolgozni, pl. a sorozat végén Kirito majdnem embert öl a valóvilágban, ami egyértelműen a múltjából fakad, hozzáteszem az illető megérdemelné a halált nagyon is, mert akkora egy igazi féreg főgonosszal nem sűrűn találkozni, beteg is gyenge szó rá.Aztán a vetkőzés részt valaki nagyon félreértelmezte, szó nincsen itt szexhiányról, pusztán arról van szó, hogy egy szerelmes leányzó félreértette a szerette szavait, amúgy kimondottan vicces jelenet volt ez.”

  Ez nem az egész hsz, csak egy része, de gondoltam, megmutatom. :3

  • Már megint ez az értelmezés szöveg… úgy szeretem, amikor valaki kapásból kollektíve lehülyézi a népet, de ahhoz persze nincs bátorsága, hogy ezt nyíltan tegye, inkább előveszi ezt a sunyi, burkolt stílust.

   Az időugrások pont az anime legzavaróbb hibái közé tartoznak. Túl sokszor használják, ráadásul még ellentmondások is születnek emiatt. Kirito az egyik rész végén még nem akar senkivel se közösködni, erre fel a következőben már egy céh oszlopos tagja. A céh társai meghalnak, újra elhatározza, hogy nem közösködik senkivel, de aztán mégiscsak elmegy a kiscsajjal kalandozni, hogy az visszakaphassa a sárkányát.

   Asunán meg főleg nem értem, mi a fészkes fenét kell értelmezni… funkcionális waifu, és kalap, kabát. Már az elejétől fogva evidens volt, hogy hiába “váltak el” akkor is össze fognak jönni, mert a klisék így kívánják.

   A szintezéssel is pont az a baj, hogy az egészből kábé annyit veszünk észre, hogy minden részben hozzácsaptak +10/20 értéket a level mellé. Magát a fejlődést, a karakter erősödését nem érzékeljük, ilyen formán totálisan feleslegesen lett belepakolva ez a “játékelem”, mert nincs funkciója, pusztán csak külsőség.

   A kedvencem viszont ez a beleélés dolog… mint ha csak visszamentem volna az időben 2006 környékére. =) Egy az egyben mint anno a Usteam, Elfen Lied topicjában anno.

   Egyébként ha neki az a fő gonosz annyira odavágott, akkor mit szólna Johan Liebert-hez? =)

  • “Itt a halál dologra gondolok, ami természetesen nem volt igaz, ez csupán egy nagyon jó blöff volt, ami motivációt adott a játékosoknak, de ahhoz hogy ezt megértse valaki…”

   Srácok, töredelmesen bevallom, hogy nem néztem végig ezt a “gyöngyszem” sorozatot, de ez itt most komolyan azt próbálja az olvasónak beadni, hogy az egész “aki meghal a játékban, az meghal a valóságban is” csupán egy kamu húzás volt a főgonosz részéről, hogy így “motiválja” a játékosokat? Csak azért, mert “érdekes módon” akárhány ismertetőt/elemzést olvastam a SAO-ról, ott mindenhol TÉNYKÉNT kezelték ezt a dolgot (mármint, hogy “de igen, ha a játékban kampec, akkor az életben is!”), ergo ha lehetne is filózni a sorozat egyes pontjain (bár szvsz nem lehet XD), ez a pontja pont NEM lehetne vita tárgya, mivel kb. TÉNYKÉNT le van fektetve. Vagy lehet most én értettem félre a fan postját és másra gondol, de ha mégis erre, akkor vitatkozhatnánk arról, hogy ki az, aki nem nézte végig elég figyelmesen a sorozatot, illetve ki az, aki mindenféle fanteóriát belemagyaráz… (Ó, Muffin, emlékszem, ebben mekkora mester voltál te is… :3 XDDD)

   • Spec azt én se nagyon értettem, hogy ezzel most mit akart, mert én is úgy emlékszem, hogy ez tiszta volt, de a biztonság kedvéért rákerestem, tehát: “Those that died before Asuna and Kirito are dead in the real world. Asuna and Kirito are alive because Kirito cleared the game and Kayaba kept his word.”

    Mikor valaki avatartja meghalt, volt egy 10 másodperces időkeret, mielőtt a valóságban is meghalt volna, így volt idő esetleg feléleszteni. Illetve Kirito ezt az időkeretet használta ki a főboss leverésekor.

   • “Mikor valaki avatartja meghalt, volt egy 10 másodperces időkeret, mielőtt a valóságban is meghalt volna, így volt idő esetleg feléleszteni.”

    Ez valóban így van, viszont arra továbbra sincs értelmes magyarázat hogy Asuna miként maradt életben amikor a 10 másodperces időkeretet bőven túllépte a sztori, még annak ellenére is hogy “Kirito” halálakor DBZ módra lassult le az idő, arra meg aztán pláne nincs hogy hogyan volt képes bárminemű fizikai leépülés nélkül elviselni 2 év “kómát”. Eleve mondjuk már abba is bele lehetne kötni hogy miként tudott Asuna kiszabadulni a bénítás alól (pontosabban: miért csak ő), de gondolom a szerelem ereje volt olyan erős, hogy leküzdötte az egyesek és nullák erejét, azt meg nem hagyhatták a készítők hogy a waifu csont és bőr legyen a kóma hatására.

    Egyébként azt én sem értem honnan szedte az idézett illető a “halál csak blöff volt” gondolatmenetet, mert ez így nagyjából köszönőviszonyban sincs azzal ami a sztoriban lement (Sachiék is biztosan csak blöffből haltak meg), és csak azt bizonyítja hogy pont ő az aki nem értelmezte a cselekményt, ha már ilyen magas lóról osztja a “pórnépet”.

   • Persze hogy nincs, mivel ez az egész 10 másodperces dolog eleve úgy jött be a képbe, hogy eredetileg erről szó nem volt. =) A szabály ugyanis eredetileg úgy nézett ki, hogy aki meghal a játékban, az meghal a valóságban is, és pont. Ez a 10 másodperces dolog már akkor jött be a képbe, amikor Kirito elindult leverni a vérapót, mert kiderítette, hogy az dob egy tárgyat, amivel a halottakat fel lehet éleszteni, pontosabban csak 1 halottat. Mivel azonban Asuná-nak kellett lennie a waifunak, ezért találták ki ezt a “ja de csak 10 másodpercen belül hat!” megkötést, hogy legyen rá indok, miért nem hozhatja vissza Sachit (na és persze hogy legyen mi végett sírni a fanoknak).

    Amúgy ha már itt tartunk, akkor úgy maga azaz egész céhes rész tökéletesen összefoglalja, mind anime, mind játék szempontból, mi is a baj a SAO-val. Először is következetlen, mivel Kirito a saját esküjét szegi meg azzal, hogy belép a céhbe. Ráadásul a drámaiság itt kapásból ott bukik meg, hogy Kiriton kívül mindenki 1 epizódos karakter csupán, akikből egyedül Sachi az, akivel megpróbálnak érzelmi köteléket kialakítani, a néző felé. A baj itt (is) leginkább a hogyannal van, mert kábé semmi mást nem csinálnak, mint megpróbálják a lehető legnyomorékabbnak beállítani a karaktert (hmmm… honnan is ismerős ez? Ja igen, KyotoAni), miközben nem tudunk meg róla valójában semmit, csak előre sejtetik az elkerülhetetlent, miszerint “amennyire retteg a haláltól, annyira biztos, hogy meg is fog halni”. Mit ad isten, ez be is következik.

    Másodszor ott a céh bukása, ami tisztán játékos szemmel nézve, valami röhejesen ciki lett. Egyáltalán nem tragikus, hanem inkább tragikomikus. Dungeon, hirtelen kinyílik egy titkos ajtó, látszólag üres szoba, közepén egy hatalmas kincsesláda. Ha egy 10-éves gyereket megkérdeznék, aki játszott már akármilyen RPG-vel, hogy mire asszociál ezek alapján, kapásból vágná rá, hogy: csapda! De nem, ők mint egy rakás, dilettáns, infantilis óvodás a cukorkás tálat látva, berohannak a szoba közepére, láda kinyit, és micsoda meglepetés, hát csapda. Hirtelen indokolatlan mennyiségű bányász kobold tör elő mindenhonnét, akik csákányokkal felaprítanak mindenkit, de Sachit (aki a leggyengébb karakter volt) már egy szikla gólem nyomja le hátulról… Persze az utolsó másodperceiben, a bullettime hatása alatt, vidáman múlik ki, mert ott volt neki A hős, Kirito, és ezért “már megérte élni”. Szóval igen, szimbolika ez ám a javából, és még véletlenül se hatásvadászat. =)

 24. Szerintem már csak azért is kacagtató ez a hsz, mert a SAO (nemlétező) mélységeiről beszél. xD

  Teszem azt, ennél még az EL-harcosok próbálkozásai is jobbak, mert ott legalább minimális szinten befigyel valami belső tartalom-féle.

  • Az EL szerintem rosszabb ennél, mert az a lehető legnagyobb hülyeséget követte el. Az egész non-plus ultrában kezdődik, aztán nagyjából arról szól, hogy az anime, a saját szörnyeit próbálja mentegetni. Ennek érdekében pedig nem rest bármit bevetni, például rózsaszín cukormázba mártogatni őket.

   Marikonál már odáig elmentek, hogy kész játékbabát csináltak belőle. XD

 25. bakemono Says:

  Csak annyit mondok neked hogy bazd meg anyád-.- Már bocsánat a csúnya kifejezésért.

  Te minden jó animét leszarozol, köztük ezt is, ami sztem rohadt jo lett! És van történet dögivel csak oda kellett volna figyelni, értelmezni, és akkor talán megértenéd az egészet.

  Ha valaki úgy áll hozzá egy anime kritikájának hogy ez egy szar, akkor az a kritikáján meg fog látszani. A kritika arról szól hogy kiemeled a jó és a rossz dolgokat és párhuzamba állítod. -TE- csak a szted rossznak nevezett dolgokat hoztad fel. De az hogy neked nem tetszik nem azt jelenti hogy szar. És ha valami nem tetszik nem kell nézni.

  Mégvalami, te érmedobással döntöd el egy animéről hogy oltani fogod e mielőtt elkezded nézni?

  Az ilyen embert el kéne tiltani az animék közeléből.

  Sayonara,

  • “Csak annyit mondok neked hogy bazd meg anyád-.- Már bocsánat a csúnya kifejezésért.” ->Én megbocsátok. =) Azt viszont most se értem, minek kell személyeskedni, pláne ha utána rögtön bocsánatot is kérsz. =D

   “Te minden jó animét leszarozol, köztük ezt is, ami sztem rohadt jo lett! És van történet dögivel csak oda kellett volna figyelni, értelmezni, és akkor talán megértenéd az egészet.” -> Erre nem reagálnék, mert ez egyrészt nem igaz, másrészt ez az egyik legsötétebb reflex, amikor nem a kritikára, hanem a kritikusra teszel megjegyzést.

   “Ha valaki úgy áll hozzá egy anime kritikájának hogy ez egy szar, akkor az a kritikáján meg fog látszani. A kritika arról szól hogy kiemeled a jó és a rossz dolgokat és párhuzamba állítod.” -> Ez így mind nagyon szép és jó, ellenben vannak olyan esetek, amikor egy adott animében semmi sem úgy működik, ahogy kéne. Ebben a cirka 6 oldalas cikkben, jórészt pont ezt fejtegettem.

   “De az hogy neked nem tetszik nem azt jelenti hogy szar.” -> Ilyen alapon akkor mondhatnám én is, hogy azért, mert neked tetszett, még nem jelenti azt, hogy jó is. Csak hogy itt nem (csak) tetszésről van szó, hanem arról, hogy vannak objektív értékelési szempontok, amik nem ízlés tárgyát képezik. Például ott a történetvezetés, ami olyan, hogy egyik részről a másikra ugrik térben és időben, sokszor alig, vagy egyáltalán nem is kapcsolódva az előző részben történtekhez.

   “te érmedobással döntöd el egy animéről hogy oltani fogod e mielőtt elkezded nézni?” -> Ha az egészből ennyit fogtál fel, akkor gratulálok hozzá. =)

   “Az ilyen embert el kéne tiltani az animék közeléből.
   Sayonara,”
   -> Kigyulladt a weeaboo detektorom…. Na nem baj, egyszer majd kinövöd a saját hülyeséged. =)

  • cheatergs Says:

   Na, valaki, aki elmondása szerint érti a SAO eszmeiségét! Vedd észre az én kommentemet is, ahol kértem, hogy írja már le valaki a SAO mondanivalóját!
   Tudom, abban sem reménykedhetek, hogy visszanéz(el) ide, de a Blood-C movie után egyből egy SAO-s kommentet kifogni kész szórakozás.

   • Valaki azt írta, hogy a Blood-C-nek VAN TÖRTÉNETE? :D…

   • cheatergs Says:

    Nem, a fenti kommentelő írta, hogy a SAO-nak van története.

    Igaz, a különbség valóban nem sok a két cím között, hisz a B-C movie a sorozatához (v akár a SAO-hoz) hasonlóan döglött.

 26. Én csak azt nem értem, hogy mi a frásznak kell idefröcsögni egy rakás mondatot, majd rá se nézni az esetleges válaszokra. Ez teljesen céltalan rombolás.

  • Általában ez így szokott zajlani. A blogok komment részlege, ilyen szempontból közelebb áll egy videómegosztóéhoz, mint teszem azt egy fórumhoz. Sőt itt még regisztrálni sem kell, bárki hozzászólhat.

   Az ilyen, nevezzük úgy őket: “egy postosok” általában indulatból ragadnak billentyűzetet, a pillanat hevében beszólnak, aztán két dolgot tudok feltételezni. Vagy belátja, hogy jó nagy hülyeséget mondott, vagy ami sokkal valószínűbb, nem tud érdemben reagálni a válaszra, már ha egyáltalán visszanéz.

   Magam részéről, alkalomadtán jól szórakozok az ilyeneken, hisz lényegében csak azt igazolják, hogy a sztereotípiák mégse alaptalanok. =)

 27. j.oiles.s Says:

  Igénytelen a Sword Art Online? Hát látom nem vagy otthon az animék világában…nem kell itt földbe gyalázni semmit mert hülye vagy hozzá + 1 ilyen pofátlan rohadt senkiházi köcsögnek ne legyen már pofája fikázni 1jó animét!!! Látszik hogy nincs fantáziád és nem tudod belélni magadat 1 történetbe. Menj keress más hobbit magadnak!

  • Kösz a “mérsékelt hangvételű” hozzászólásodat.

   Ilyenkor nem is tudom mit mondjak… te azt se érted, mennyire hülye vagy. De lásd kivel van dolgod, ha szépen kéred, én szívesen elmagyarázom neked, ha már a fentebb leírtakból nem vált világossá, a probléma mibenléte. =)

   Mindenesetre az érdekelne, hogy mi volt benne az, ami akkora hatást ért el nálad, hogy mint egy tanyasi fatuskó, magadból kikelve káromkodsz miatta?

   • Szerintem életében nem találkozott más történettel a Micimackó óta, ha ez lenyűgözi. 🙂

   • j.oiles.s Says:

    Na ide figyelj Petike! Marhára nagy menőnek hiszed magad holott az utóbbi beszólásod elárulta hogy az IQd egy páviánal vetekszik! Azért híres a SAO mert az első anime amiben ki van egyensúlyozva a harcok és az érzelmek mennyisége! Szerintem a felfogással van baj, nemvolt gyerekszobád? Apád anyád elkényeztettet vagy mi?! Vegyél már vissza!

   • Tehát én vegyek vissza, miközben te vadul káromkodsz és személyeskedsz… Neked valami bajod van a realitásokkal, nem? =)

    Arra vártam volna valami értelmes választ, hogy mi volt az, ami miatt ennyire lenyűgözött téged ez az anime? De úgy tűnik, csak a szokásos, az egyediségét sértve érző fanhoz van újfent szerencsém, nem túl szerény személyedben.

    Ha nem lenne nyári szünet, még azt is megkérdezném, hogy a házi feladtak kész van e már? =)

  • > Leköcsögöz és lehülyéz valakit, amiért nem tetszik neki egy rajzfilm.

   > Más hobbi keresésére szólít fel.

  • Ezek után kíváncsi vagyok mi lesz Member videókritikája alatt, ahova betársultam… *fütyörészve továbbsomfordál*

  • “Keress egy új hobbit”… Aztaku***. Te meg mondjuk halj meg. Látod, egyik se fog megtörténni egyhamar. Idd meg a kakaód és húzzál aludni, már fellőtték a pizsamát…

   • Az a baj, hogy ezeket a reakciókat úgyse fogja olvasni, vagy reagálni rájuk. 🙂 Amúgy akár javakorabeli felnőtt is lehet.

   • Nem tudom elhinni hogy 14 évesnél idősebb legyen…

   • Pedig van felnőtt-kiadásban is ilyen. Legalábbis elméleti szinten nem lehetetlen.

   • Foma, ugye nem az élőszereplős SAO pornófilmről beszélsz, ahol Asunát, Lizbetet és törpillát meghúzzák? 😀

   • Ricsi-sensei is 17 éves volt, ergo épp érettségi előtt állt, amikor kitalálta azt a csoda ötletet, hogy “rendet tesz” a Naruto topicban. Szóval én azon se lennék meglepődve, ha az illető a 20-as korosztályból került volna ki.

   • Ricz: őszinte leszek, nem tudtam, hogy van olyan 🙂 Bár nem is szándékozom bepótolni ezt a hiányosságot.

  • 0/10.
   Try harder. 🙂

 28. Igénytelen a Sword Art Online? Hát látom nem vagy otthon az animék világában…

  Stopped reading here.

  • Nekem is ott kellett volna megállnom az olvasásban. 😀 Mégis továbbmentem, mert érdekelt, tud-e valami újat is mondani. 😛

   • Nekem mondott azzal, hogy “keressen új hobbit”, mert ilyet még én se kaptam. xD

   • Nos nekem, mint a “címzettnek”, muszáj volt végigolvasni, mert mint házigazda, ennyivel tartozok egy vendégnek, hogy meghallgatom, még akkor is, ha hülyeséget beszél. =)

    A “keress más hobbit magadnak!” mondjuk nekem is új volt, bár úgy vélem ez belefér a “ha nem tetszik, nem kell nézni!” és a “nem értetted meg a lényegét!” közé. =D

 29. Ez a “jolly good fellow” (j.oiles.s) szerintem egy új szint, én nem emlékszem, hogy elvakult fanboyon mikor röhögtem utoljára ennyire. XDDD

  Főleg hogy Dodgers és Junchi kiemelte a mondandója legjobb részeit, bár nem tudom, nekem még ez is nagyon bejött:

  “Azért híres a SAO mert az első anime amiben ki van egyensúlyozva a harcok és az érzelmek mennyisége!”

  Oké, ez a tag sem animézhet úgy három évnél régebb óta… XD De persze azért megmondta a frankót: “Hát látom nem vagy otthon az animék világában…” XDDD

  “Látszik hogy nincs fantáziád és nem tudod belélni magadat 1 történetbe.”

  De vajon mi van azzal, ha valakinek pont túl sok van és nézés közben azon kesereg, hogy ezt az unalmas, vontatott, ötlettelen/hangulattalan izét hogy fel lehetett volna dobni egy normális íróval és forgatókönyvvel? (Nem, az “úristen, az álompasim a játékból nem más, mint a tulajdon bátyám!” NEM ötletes fordulat, főleg úgy nem, ha a néző már a karakterek előtt tudja.)

  “Menj keress más hobbit magadnak!”

  Ez meg a magyar net berkeiben remélem akkora mémmé fog duzzadni, mint amcsiknál anno a “You’re an hero!”, kiérdemelte. 😀 XD Sokkal királyabb, mint a szokásos “ne mondj róla véleményt, amíg nem láttad végig!”, illetve a “miért nézted végig, ha nem tetszett?” kombó. XD

  • Nem volt egy hétköznapi kiszólás az biztos, de nálam még így is max a Top 5-ben kaphatna helyet. =D Bármilyen nehéz is elhinni, de ennél olvastam már cifrábbat is, például amikor anno a régi Usteamen az EL kapcsán valami olyasmit dobott az egyik figura, hogy: “Azért nem tudod befogadni, mert túlságosan mainstream az ízlésed…”. Ráadásul mondta mindezt úgy, hogy akkor néztem meg olyanokat, mint a GitS, Gunnm, Angels Egg.

   Vagy ott volt Ricsi azon “érvelése” Dodgers kritikájára, hogy “ne mond rosszat X animére, mert az a rajongók zaklatása” majd ezt megfejelte azzal, hogy “hát akinek nem jön be X anime, az nem is igazi animés”. Grátisz gyanánt azt is tegyük hozzá, hogy azaz X jelen esetben a Naruto volt. =)

 30. Még jó, hogy annyira kevés animét nézek, hogy értelmetlen lenne kritikát írnom bármelyikből is. Így legalább az ilyen népek nem fogják rontani a levegőt nálam. Amúgy más témákban is képesek az emberek örökzöldeket mondani. 😀

 31. Palacsintaxx Says:

  Húú Péter én igazán nem értelek ez egy mestermű, az évezred legjobb animéje hát na 😀 Amúgy komolyra fordítva a szót, a fanboyok és fangirlök rémesek. Éppen egy másik jelenleg is felhipolt animével kapcsolatosan beszélgettem valakivel az AA-n ahol épp azt ecsetelte a hölgyemény hogy mekkora karakter fejlődésen ment keresztül a főszereplő srác/ nem valójában nem ment keresztül,neki az volt karakter fejlődés hogy a mangában egyetlen egyszer a srác másképp viselkedett ,illetve a yandere lányt egyszor 5 másodpecre megemberelte magát/ amikor egy gyerek ,még mielőtt törölte volna a két kommentek 90% ami nem egyezett az admin páros andusia 10/10 es értékelésének 4 rész után és hős védelmezője MArtin véleményének. Tehát a srác megjegyezte, és itt van a bibi elásva hogy miért van nagy hipje ja am ostani látvány animéknek. A srác azt írta, hogy idézem “ok elismerem ,hogy nem láttam még olyan sok animét de abban a 10 ben amit megnéztem eddig ez benne van a top 5 ben/ miután megnéztem a kedvenc animéit meg is értettem hogy miért került bele a top 5-be Egy olyan sem volt amely 2008 előtt készült volna, így természetesen minőségi cuccot még nem látott. Csak a szennyet fogadta magába. Ez igaz a hype olók többségére, generáció váltás történt az animék világában, a fiatalok nem hajlandóak “régi” 3 -5 évesnél idősebb animéket nézni így természetesen az újabban kiadott cuccokhoz mérnek mindent. Az értékelésen és a hype on meg a habzószájú kommenteken már ha ellen véleményt közölsz kutlurált formában,nem szabad meglepődni sajnos 😦

  • A fiatalok régihez való hozzáállása másutt is megmutatkozik. Egyik ismerősöm (legalább 4 évvel fiatalabb nálam) pl. kijelentette, hogy ő ezredforduló előtti zenét nem hajlandó meghallgatni. Pedig ő már rég nem tini.

  • Amint elértem oda, hogy “AA”, már tudtam is, miről lesz szó. =)

   A régi animék felé sajnos nem nagyon nyit a mai Animaxon nevelkedett generáció úgy általában, ezt már én is sokszor tapasztaltam. Az ilyenekkel nem nagyon lehet mit kezdeni… Maradjon az aktuális hypeoknál, ha neki csak az kell, amíg nem beszél hülyeséget, nincs vele baj.

  • MIvel ennél ott voltam lényegében, az igazi SAO-s moderálási visszásságot, ahol a trolletetés is zajlott a negatív kritikai felhangokkal szemben az a másik gyakori moderátortól, Tyraeltől volt, aki akkor nem a flamelőket (vagyis a negatív kritikai hangot támadókat), hanem a negatív kritikai felhangot leírót tiltotta ki, a többiek meg szépen megúszták, holott a szabályzat szerint azokat is ki kellett volna csapni. És nagyon tagadni se lehet, mert ekkor ezt SAO-s avával és bannerrel tette… Szóval, innentől kezdtem nagyon komolyan ferde szemmel nézni az egész oldalra… És persze, most ők vannak felháborodva meg megsértődve, hogy mit fordultam ellenük, de innen is látszik, hogy a józan észnek annyi, megette a sok direktbe keresett, népszerűséget garantáló blockbuster trágya. =)

   • A végén majd olyan lesz ez is, mint anno az Animax vagy a Usteam fórum. =) Vannak animék, amikről ha rosszat mondasz, minden vagy csak ember nem, és ugyan ez jár akkor is, ha valami olyan tetszik, ami szerintük szar.

    Bár az Aoin is volt már olyan, hogy az off topicban olyan 3-3 arányban ment a nagyrészt higgadt hangvételű eszmecsere a hazai animeconokról, mire zsupsz, egyszer csak felszívódott az összes komment. Ráadásul utána még azzal jött a helyi mod, hogy azért törölte, mert ez gumicsont téma, és erről beszélni tárhelypocsékolás (ez azóta is a kedvenceim között van). De az is feltűnt, hogy ha valaki például a Lucky Start, Suzumiyát, és az ehhez hasonlókat kritizálja, annak nem azonnal, hanem mondjuk pár hónap után, hirtelen eltűnnek a kritikái.

    Szóval igen, demokrácia van, szólásszabadság, egyenlőség, csak vannak egyenlőbbek. =)

 32. […] el, és mivel ismerem annak szerzőjét, ezért nem volt nehéz rátalálni, meg is mutatom: SAO kritika. Kritika… nem kritizálja, legyalázza az animét, nagyon durva dolgokat írt. Egy-két […]

  • Az idézett illető megtanulhatna tördelni és szöveget szerkeszteni, mert ezt olvasni gyalázatos faggot-firkálmány, amiben alig van nyomon követhető gondolatmenet. 😀

   • Nagyjából nekem is az járt a fejemben, miközben olvastam, hogy most mi van? =/ 27-évesen elég ciki úgy fogalmazni, mint egy 14 éves.

    Egyébként elolvastam a “megvilágosító” hölggyel folytatott eszmecseréjét, amit kb odáig tudtam komolyan venni, hogy: “Beleolvastam, de nem olvasom végig, mert ez az – az Isten vagyok – stílus, amit nagyon nem bírok.” Szóval csak gratulálni tudok ahhoz, hogy valaki 34-évesen, egy ilyennel jön elő. =)

   • cheatergs Says:

    Az a “megvilágosítás” ismét eltöprengtetett azon, vajon én éltem ennyire fals értékrendben eddigi életemet, és tényleg én értelmezem rosszul a mű és a művészet szavakat? Én miért nem “látom meg” azt, amit mások igen?

    Mellesleg találkozott idén valaki GC flame-mel? Vajon jövőre mi lesz a SAO-val?

    Hja, kérem, nem rég én is megkaptam. Találtam blogot, ahol egy netes SAO-negatív kritikát helyesbített a szerző saját meglátása alapján. Én ezekre a pontokra reagáltam kommentben, mire jött a válasz, hogy lehet más a véleményem, de az ő blogján csak az övé számít…

   • Néha én is elgondolkozom azon, hogy vajon ami engem megfogott egy animében, az tényleg úgy van e? Vagy lehet azoknak van igaza, akik egyszerűbben látják? Aztán végül mindig azzal nyugtázom a dolgot, hogy lehet igazuk van, de én máshogy láttam, és nekem tetszett. Ilyen szempontból meg tudom érteni, a SAO fanokat.

    Azt viszont sohase fogom megérteni, hogy miért kell egy a kritika kapcsán, a kritikusra reagálni? Pláne ilyen nevetséges szöveggel, hogy “nem olvastam el, mert nem tetszett a stílusa”.

    Az említett bloggernél én simán visszakérdeztem volna, hogy ha ezen az elven blogol, akkor minek tartja fenn egyáltalán, a kommentelési lehetőséget? =/

   • cheatergs Says:

    Megfordult a fejemben, aztán hagytam. Nem vagyok a szájalós fajta, pluszban mi változna azon kívül, h magamra haragítottam egy embert?

    Azt kifelejtettem előzőleg, h az igazi poén a blog nevéből eredt, amiben szerepel a “kritika” szó és, h ez egy közösség. Csak hát ja, az övék.

   • Kíváncsiságból rákerestem, no komment. Különösen ez a két pont tetszett:

    “A látványvilág és a hangok tökéletesek, szinte nem is lehetett volna szebbet csinálni. Ezen nincs mire kitérni!”

    “fontos szerep jut annak, hogy mennyire fontos az önfeláldozás, főleg, ha szeretteinkről, vagy még többszáz játékosról van szó, ezt Asuna tanitja nekünk, helyenként Kirito is.”

  • Palacsintaxx Says:

   elég szomorú hogy valakinek a játékos kultúrája 98%ban a nintendoból származik. A leírás valóban száraz, néha én is szoktam ilyen kommenteket írni, de velem csak akkor fordul elő,ha táblagépről pötyögök, így lusta vagyok rendesen megfogalmazni a mondandóm. Nagyon nehéz végigolvasni, mert a nyelvezete rémes, illetve baromira unalmas. Valaki írta hogy 16 éves szintű, én letenném inkább 5 évesre, kb oviban hallani ilyen társalgást.

   • Kvázi olyan volt, mint egy napló bejegyzés, amit magának írt.

   • Palacsintaxx Says:

    szerintem is olyan volt. Gondolom értelmezni is ő tudja majd, azért írtam neki egy kommentet.
    Bevallom azért igazából haragudni rá nem tudok, hmm nem is jól fogalmaztam nem haragudni nem tudok, hanem a véleményével nem egyetérteni részben. Ő értelemszerűen egy fan, neki ilyen volt az élménye, Véleményt alkotott a te kritikádról az animével kapcsolatosan,ha neki ilyen katartikus élményt okozott ez a mese hát legyen .

 33. Azt a mindenit. Elolvastam két mondatot, máris kifolyt a szemem. Majd reggel megerőltetem magam, de ennyire összeszedetlen fogalmazást…

 34. A sok rajongó nyálverése mellett jó ilyet is olvasni:D Kultúrált stílusban le lett írva egy vélemény, viszont a rajongói ajnározások merőben elriasztottak ennek az animének a megsasolásától.

 35. cheatergs Says:

  Örülj, jön a második szezon! Ugyanattól a stúdiótól, ugyanattól a rendezőtől, gondolom ugyanazokkal a karaktertelenekkel.

  Ha valakinek kevés lett volna a mozifilm… Megnézte azt valaki?

  Nem tudom, fogok-e annyira unatkozni, hogy rányomjak a watch-ra… Ahogy ez az évem nyitott a Senki Zesshou Symphogear G-Isekai no Seikishi-Valvrave 2nd-Magi kvartettel… Szerintem leszek akkora barom…

  Hál’ Életnek a Kyousougiga és a Danganronpa enyhítettek a headshotokon, de ez nem vigasztal, ha folytatódik a pöcében cuppogás!

  • Azt már akkor megszellőztették, amikor a SAO arc véget ért, és elindult az ALO, hogy lesz még két folytatás. A Gun Gale Online, és az Underworld.

   Megnézni amúgy egyiket se tervezem. Elég volt nekem múltkor az Offline speciál, azt se tudom, hogy minek néztem meg egyáltalán… =D

 36. Himekami Says:

  Hát gyerekek nemtudom mibajotok van nektek, szerintem csak simán ízlésficamotok van, ha egy ilyen jó animét ilyen negatív kritikákkal illettek! Ez csak annyit bizonyít magában h nincs képzelő erőtök, meg fantáziátok. Mivel az anime lénye pont ez, a fantázia, mivel Fantasy! Ennyit erről, valamint ha meg nem tetszik, akkor nem kell megnézni, ennyi. Különben meg lehet csöppet többen vannak akik szeretik mint ti…… Az ilyen fantázia nélküli embereknek nincsenek felkészülve egy ilyen jó animére… de bezzeg a szar animéket azt felmagasztaljátok az égbe….. Hát gratulálok nektek! Jótanács akkor ne is animézzetek inkább, hanem nézzetek ősrégi feketefehér filmeket… na azzal biztos nem kötekednétek, az való a ti ízlésetekhez…. na pá! 🙂

  • Szerintem pedig az a gond, hogy neked, és a hozzád hasonló embereknek, nem kellene mindig, mindenhol osztani az észt, hogy kinek-milyen véleményének “kéne” lenni. Ne te akard már megmondani másoknak, hogy kinek-mi tetsszen, és mi nem.

  • Nahát, még van, aki erre téved? 🙂 Akkor pontosítsuk ezt helyzetet. Mindenkinek szíve joga azt a szart, szennyet, stb. nézni, amit akar, és mindenkinek szíve joga elutasítani magától az említett szennyet. Hogy ki mit talál jónak és rossznak, megint szubjektív. Neked tetszik ez az anime, Péternek nem tetszett. Én meg nem is néztem meg, viszont nem alkotok róla véleményt. A fantázia kérdésével kapcsolatban meg csak annyit, hogy az audiovizuális termékek csak addig nevezhetők a fantázia inspirálójának, ameddig a előre megrágott falatokat önálló táplálékbevitelnek tekintjük. Ha már annyira fantasy-t akarsz, akkor előbb olvass el párat a klasszikusoktól: Wells, Verne, Tolkien, stb. Mellesleg az ősrégi fekete-fehér filmek között is van számos időtálló alkotás. De ebből a kommentből látszik, hogy te se tartod sokra mindazt, ami régi (90-es évek és utána születettek közötti nemzedékeknél elég sok ilyennel találkoztam már). Ez mind szíved joga, de ha neked nem tetszik, hogy lehurrogják a kedvenc popcorn darabodat, akkor szerinted másoknak mennyire esik jól, hogy te lehordod az ő kedvenceiket? Tedd azt másokkal, mit magadnak is kívánsz.

   • Még az, hogy sanszosan tényleg nem bírja a régebbi műveket, egy dolog, ez nem is különösebben érdekel. Inkább az, hogy már megint ez a nagyképű, észosztó faszkodás jött elő, de közben egy darab érvet nem hozott fel, az animu mellett. Mint ahogy arról se ejtett szót, hogy utóbb végül, mik azok a bizonyos “szar animék”, amik itt szerinte “fel lettek magasztalva”?

   • Az ilyen kérdésekre jó ha kapunk választ, ellenkező esetben csak lulzy téma és csám-csám.

  • cheatergs Says:

   Úgy tűnik ezt nem ő írta: Érvelő fogalmazás

   Valószínűleg még a Wiki sem a barátja.

   Viszont őszinte.
   “…nincs képzelő erőtök, meg fantáziátok. Mivel az anime lénye pont ez, a fantázia…”
   Vagyis ő belefantáziálja, hogy ez egy jó anime.
   Találkoztatok már ilyen fannal?=)

   • “Találkoztatok már ilyen fannal?=)” -> De még mennyivel… Máig örök kedvencem az a folyamat, amikor valaki, olyan tulajdonságokkal ruház fel egy animét, aminek az a birtokában sincs, aztán ezt a hipotézist, megkérdőjelezhetetlen axiómaként kezdi kezelni, amivel ha merészelsz nem egyetérteni, akkor nekiáll személyeskedni.

    Mondjuk ha nagyon bele akarnék menni, akkor jelen esetben ez a fantasy besorolás se állja meg a helyét, mert max a játék világa nevezhető fantasy témájúnak, amiben vannak, de nem maga az anime. Ha pedig már itt tartunk, akkor a másik népszerűt elővéve, sci-ifnek se nevezném, mert a sisakon kívül, nincs benne semmi más sci-if elem. Inkább sima akció-kaland anime.

  • Kedves Himekami!
   Magvas gondolataidat kielemezve arra a következtetésre jutottunk, hogy soha semmi hasznossal nem fogsz hozzájárulni civilizációnkhoz, ezért nyomatékosan kérjük, hogy szüntesd be bolygónk erőforrásainak felesleges használatát, gondolunk itt például a vízre vagy a levegőre.
   Üdvözlettel: az emberiség.

 37. Mondjuk majdnem felesleges reagálni ezekre a kirohanásokra, mert jó esetben arra se veszi a fáradtságot, hogy elolvassa, válaszolunk-e neki. Idejön, idehány valamit, majd odébb áll.

  • Na igen. Pedig pl. érdekelt volna, hogy Kirito miért ekkora seggfej, fanként ezt hátha megválaszolta volna. 😀 A készítők szerint ez imponál a fanoknak? Komolyan, akárhány ilyen YouTube-os “Sword Art Online XY scene” videót megnézek, a 90%-uk arról szól, hogy drága protagonistánk vagy épp egy gonosznak bizonygatja, hogy mekkora májergyerek ő, vagy pedig az épp vele szövetségben lévő “barátnak” (idézőjelben, mert ennek szerintem nincs igazi barátja), háremtagnak fitogtatja erejét, vagy szimplán parasztkodik velük. És nem is arról van szó, hogy olyan, mint mondjuk a Hagure Yuusha no Estetica főhőse, akinek szintén voltak paraszt húzásai, de ő legalább olyan Kaminásan badass. 😀 Nem, ez a Kirito gyökér csak beszólogat, meg kivételes szerencsére van, hogy már EP 1 előtt nolifer MMO-függő volt, így némi táppal indul a többi játékossal szemben, de kb. ennyi. 😀 Komolyan, csak engem idegesít halálra ez a gyerek? 😀 Anno azt hittem, hogy majd a szar forgatókönyv, vagy esetleg a felfokozott műdrámázás fog lefárasztani ebben a cuccban, de még azok fölött szemet is tudnék hunyni, ha nem kéne ennek a nagyképű “master gamernek” az arcozását néznem részről-részre. Az kemény, amikor a gonoszok is gagyik, mégis nekik szurkolsz, mert a “jó oldal” főszereplője még náluk is hatszor idegesítőbb.

   Ja, illetve ehhez még annyit, hogy kár, hogy anno nem mentettem le azt a blogot, ahol egy light novelt és animét egyaránt elég jól ismerő srác elemezte “hősünk” jellemét, mivel ott nem csak jóval részletesebben ki volt fejtve ez az egész, de azt is hozzátette, hogy az általános arcozáson túl ha hímnemű emberrel hozza össze a sors a gyereket, akkor még az “én vagyok az alfahím!” faszméregetős játék is egyből előtör belőle és nem nyugszik, amíg az illetővel ki nem baszik valamilyen módon, vagy meg nem alázza. Ott van az a barna hajú gyerek, aki elvileg az egyetlen férfi “barátja” lenne, de ahogy egyik haverom fogalmazott: “Tudod, ő az a karakter, hogy mindig számíthatsz rá, ha valami baj van, ellenben ő soha nem számíthat rád”. XD És kb. tényleg, mint valaki “token male”, hordozzák magukkal a különböző “kalandokon” keresztül, de mintha csak azért lenne ott, hogy ne legyen full hárem szaga a cuccnak, illetve hogy Kirito néha faszméregetőst játszhasson, ha épp nincs férfi ellenfél a láthatáron. 😀 Aztán ott van a faszi Season 2 elejéről, aki meghívja őt egy étterembe, mire a kis pöcs direkt a legdrágább ételeket rendelni és csinál a palinak egy jó nagy számlát. Az ipse közben csak egy nyomorult KÉRÉST intézett felé, szóval még csak nem is arról van szó, hogy bármi kára származott volna ebből és azt torolná meg rajta. Vagy emlékszem, amikor találkozik Sinon “pasijával” (tőle fogja később “elszeretni” a csajt… XD), két mondatot nem váltanak, de máris valami beszólást köp neki oda. És ez megy végig. Persze nem mintha a nőkkel annyival jobban bánna (“Höhö, macskafarka nőtt a csajnak? Simán megtapizom neki, főleg, hogy tudom, hogy olyan érzékeny, mintha a melléhez nyúlnék, mert hát miért ne?”), de ott azért benne van az, hogy mivel folyton lyukra játszik, nem akar ANNYIRA pofátlan lenni velük, hogy elhagyják a háremét. Na, férfiakkal szemben viszont nincsenek efféle “gátlásai”…

   Elnézést, de ezt már valahol ki kellett írnom magamból. XD Lassan ott tartok, hogy “Főrohadék” School Days-es Makoto mögé egyből besorolhat másodiknak Kirito. Alapból nehéz megszeretni egy sorozatot, ha faszfej a főhőse, de ha még a történet “mentegeti” is, annál nincs idegesítőbb. (Makotót legalább lefejezték a legvégén, de ez a tetű még mindig él… XD)

   LOL, akartok röhögni? Beírtam ezután a Gugliba, hogy “Kirito is an asshole” és mit ad Isten, ELSŐ TALÁLATNAK adta ki a fent említett blogot. 😀

   https://fantasticmemes.wordpress.com/2014/07/09/kirito-is-an-asshole/

   Have fun! 😀 Slusszpoén, hogy a faszi saját bevallása szerint még csak nem is utálja a gyereket, de így is gyönyörűen összeszedte, hogy micsoda szemétségeket csinál. XD (És állítólag az eredeti light novelben ez MÉG INKÁBB meg van erősítve…úristen. XD)

   • A szereplőgárda, élén Kiritoval meg A Sunával, nálam is erőteljesen hozzájárult ahhoz, hogy ne tudjam élvezni ezt az animét. =)

    Egyébként tényleg egy kicseszett nagy seggfej tudott lenni a gyerek, bár ez engem sokszor már inkább röhögésre, mintsem anyázásra ingerelt, ellentétben mondjuk Lucyval, vagy SD Makotoval.

    Például amikor az első rész végén, meghal az a lovag gyerek, rájönnek, hogy Kirito is béta teszter volt, kérdőre vonják, erre ő hátat fordít nekik, és nekiáll arcozni ilyen “laza vagyok, leszarlak!” stílusban. Vagy amikor az első csajánál, felcsapott master of the obviousnak, na ott a vége felé, már tisztára úgy éreztem, mint ha direkt szívatná úgy a csajt, hogy az utolsó szavait megismétli, ilyen értetlenkedő hangon. Vagy a kedvencem, amikor elkezdett a banditáknak arcozni, az tisztára ilyen DBZ-s, “over 9000!” behatású volt. =D

 38. Találtam egy érdekes adalék marhaságot pcgurun, csak sajnos nem engedte belinkelnem ide (vsz spamnek kezelte a WP).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: