Duke Nukem Forever 2013

DNF2013

Avagy a király ismét visszatér, ám ezúttal retro köntösben, rajongói szeretetből.

Always bet on Duke!

A hányattatott sorsú DNF, a játékvilág azon érdekes alkotásai közé tartozik, amiből egy elképesztően epikus mű lehetett volna, olyan, ami még a híressé vált elődjét, a 3D-t is lekörözhette volna. Sajnálatos módon azonban, az évekig tartó huzavona után, végül egy olyan játékot kaptunk kézhez, ami ugyan nem volt okvetlenül rossz, ám csak csalódás lehetett vége. Különösen, ha figyelembe vesszük a tényt, miszerint az eredeti fejlesztő, a 3D Realms, valójában sohase tudta befejezni azt, amit anno elkezdett. Így még a végeleges változat lezárása is, a Gearbox-ra maradt.

Hogy ki számára, mekkora volt a csalódás, illetve hogy ki, mennyire tudott elnéző lenni, és megtalálni a DNF-ben azt, amit keresett, az nyilván egyénfüggő. Személy szerint, én próbáltam a játéknak a lehető legjobb oldalát nézni, és felülemelkedni a hiányosságain. Ez nagyrészt sikerült is, ugyanakkor bennem is megmaradt az, ami szinte az összes rajongóban, egyfajta elégedetlenség, hiányérzet. Vagyis valahol még mindig arra DNF-re vágytam (és vágyok a mai napig), amit anno megreklámoztak nekünk, 1998 és 2003 között.

Szerencsére, mivel sokan voltunk így ezzel az érzéssel, és mivel Duke köré egy, a mai napig aktív moddertábor alakult ki, ezért valahol sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb valakik rászánják majd magukat, és a tettek mezejére lépnek. A dolog pikantériája, hogy az egész mod, eredetileg csak egy áprilisi tréfának indult, ám végül komolyra vették, és nagyjából fél éves fejlesztés után, elkészült az 1.0-ás verzió.


My job is to kick ass, not make small talk!

A DNF 2013, lényegében egy eduke32 portra épülő mod, ami a HRP-hez hasonlóan, kizárólag az eredeti játék duke3d.grp fájlját igényli a futáshoz. A mod, az 1998 és 2003 között megjelent trailerek, ingame screenshotok, wallpaperök, és koncepciós rajzok alapján készült, természetesen nem teljes egészében, így sok helyszín megalkotásánál, a fantáziájukra hagyatkoztak a modderek.

A mod összesen 4 nagy helyszínen fog játszódni. Az első lesz Las Vegas, ahol Duke saját luxus felhőkarcolójában, a Lady Killer-ben kezd, majd Las Vegas utcáin rakja helyre az alieneket.

DNF_2013_01 DNF_2013_02

A második helyszín, némi motoros kalandozásra invitál minket a sivatagba, ahonnét eljutunk az EDF bázisra.

DNF_2013_03

A bázist természetesen megtámadják, így miután visszavertük a támadókat, újra a sivatagban kell kalandoznunk, ám ezúttal már gyalogosan. Itt útközben megfordolunk majd bányában, és persze egy szellemvárosban is.

DNF_2013_04

Végül a Hoover gátnál kell végleg leszámolnunk az idegenek legújabb vezérével, aki ezúttal nincs nevesítve, és erősen Doom áthallásosra sikeredett, de azért egész jó móka lenyomni. =)

DNF_2013_05

A mod természetesen tartalmaz még sok más, a régi DNF-be tervezett elemet. Kalandjaink során például összefutunk majd az ex-bányász Gus-al, és a szamarával:

DNF_2013_06

Meg kell majd küzdenünk az idegen parazitával megfertőzött EDF katonákkal, a közelharcos Berserker PigCop-okkal, és T800-as mintára készült Nukebotokkal:

DNF_2013_08

Illetve visszaköszönnek majd olyan jellegzetes jelenetek, mint az ajtós jelenet, a 2001-es trailerből:

DNF_2013_07


Duke wins…. Fatality!

A mod ugyan nem túl hosszú, maximum 2 óra alatt kijátszható, de személy szerint, én a rövidsége ellenére is nagyon élveztem. A modderek remekül adaptálták az egykor beígért helyszíneket, jellegzetes elemeket, és talán épp emiatt, de meg merném kockáztatni, hogy jobban meg tudták ragadni a Duke hangulatot, mint a hivatalos DNF. Sokszor tényleg úgy éreztem, hogy a trailereket játszom végig, így ha nem is teljesen, de részben, egy alternatív formában, egy régi álom valósult meg. =)

Remélhetőleg az 1.0-ás verziószám, nem a végleges verziót takarja, és idővel tovább bővítik majd, esetleg kap majd ez is egy HRP verziót, de ez már tényleg a jövő zenéje. 9/10

Akinek meghozta a kedvét, az innét töltheti le, zárás gyanánt pedig itt egy kis kedvcsináló hozzá. =)

Reklámok

6 hozzászólás to “Duke Nukem Forever 2013”

 1. Nekem nem megy. 😦 Elindítom az exét, rámegyek hogy forever, erre visszadob a menübe… O.o

  • Ahogy a readme is írja, a DNF.bat fájlal indítsd el, ne az eduke32-vel, különben nem fog normálisan működni. =)

   • OK így már jó, kösz! 😀
    Azt hallottad hogy Japánban az év legrosszabb játéka lett a DNF? http://www.sg.hu/cikkek/96646/a_duke_nukem_forever_japan_legrosszabb_jateka

   • Látom az SG-nek, még mindig nem kenyere a hitelesség, na de akkor pontosítsunk… =)

    1; A DNF nem a legrosszabb játék lett Japánban, hanem csak a legrosszabbak közé sorolták.
    2; A játékot NEM 13 évig fejlesztették. Azt a verziót, amit végül kézhez kaptunk, körülbelül 3-év alatt hozták össze, és még fél évet dolgozott rajta a GearBox, mivel a 3D Realms nem fejezte be a játékot.
    3; Nem húztak rá semmilyen plusz évet a fejlesztésre, mind a 3 nagy platformra (PC, Xbox360, PS3) ugyanakkor jelent meg, csak Japánba később jutott el.
    4; Azt se tette hozzá, hogy az a bizonyos japcsi oldal, a PS3 verzió alapján készítette a kritikát, ami a leggyengébb lett, a portok közül.

    Egyébként, hogy a Japánok mit gondolnak egy FPS-ről, nos szerintem egy kicsit vicces téma, mert hogy egy olyan műfajról beszélnek, ami náluk nem igazán létezik. =)

 2. Tényleg nem volt rossz, bár kicsit bugos a motoros része (néha levegőben motoroztam), de ha kibővítik, akkor tényleg egy méltó Duke Nukem folytatást kaphatunk.
  A végén meg jót röhögtem egyet. 😀 Szegény Spanky.

  • A motoros résszel nekem nem volt gondom, ellenben ha megfagyasztottam a fertőzött katonákat, és utána szétrúgtam őket, akkor a fagyott csápok animációi, továbbra is ottmaradtak. Ettől eltekintve viszont, semmi eget rengetővel nem találkoztam.

   Az eddigi Duke játékokat ismerve, én egy percig se hittem el, hogy a végén Duke halt meg, de bevallom őszintén, mikor kiderült, hogy kinek áll ott az a nagy felhajtás, kicsúszott a számon egy: “Na bazzeg… ezek de pihentek!”. =D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: