Santa’s Slay – Karácsonyi ámokfutás

santas_slay_cover

Mindig is kedveltem a formabontó, botránykeltő, vagy csak egyszerűen, az átlagtól eltérő, “különc” műveket, főleg ha azok fekete humorral akarták megnyerni, a néző kegyeit. =) Amit viszont sohase szerettem az, az, amikor egy jó kezdés után, hitvány véget ér, egy egyébként remek alapötlettel megáldott műsor. Sajnos a Santa’s Slay, pont ebben a cipőben a jár. =(


Fekete Karácsony

Az alaptörténet, az ilyenkor szokásos egyszerű, de nagyszerű formulára épít, miszerint a télapónak, 2005 karácsonyára, egyszer csak tele lesz a hócipője, az egész ünnepi felhajtással, és ámokfutásba kezd. Az északi sarkhoz legközelebb eső kisváros, a hangzatos Hell település lakosságát, módszeresen, válogatott eszközökkel irtani kezdi, függetlenül attól, hogy jó, vagy rossz volt e az illető.

santas_slay_01 santas_slay_02 santas_slay_03 santas_slay_04

Vagyis a film lényegében egy slasher komédia, ahol a hangsúly egyértelműen azon van, hogy a télapó kit, milyen extrém, eltúlzott, komikus, ironikus módon tesz hidegre. Ez a film fő humorforrása, ami az ilyenkor szinte kötelező B stílusban előadva, némi társadalom, vallás, folkról kritikával párosulva, kezdetben remekül működik.

santas_slay_05

Az egykori focista, és visszavonult pankrátor, Bill Goldberg, szinte tökéletes választás volt a télapó szerepére. Fizikuma, orgánuma, és B színészekre hajazó tehetsége, egyaránt megvan a szerephez, sőt néha még egy-két mérsékelten humoros egysorost is elereszt, némelyik látványosabb kivégzés után.

santas_slay_00

Természetesen minden ilyen jellegű filmbe, kell néhány tinédzser is, akik a városka többi lakójához, illetve a nevesített mellékszereplőhöz hasonlóan, először semmit se vesznek észre abból, ami körülöttük zajlik, aztán gyanítani kezdenek valamit, majd végül menekülni kényszerülnek a télapó elől. A különbség, hogy őket egy percig sem kell félteni, mert a többiektől eltérően, nekik ugyebár nem eshet komolyabb bántódások, a storyban betöltött szerepük folytán. Nicolas Yuleson, a tipikus rendes srác szerepkört tölti be, akit bogarasnak titulált nagyapja miatt, kerülnek az emberek, míg Mary Mackenzie a vagány lányt alakítja, akit a fegyvermániás apja miatt kerülnek, és mint sejthető, a két különc, a kaland végén egymásra talál majd.

santas_slay_06

Látvány és zene terén a film amúgy hozza a tőle elvárhatót. Nagy meglepetésekre persze nem kell számítani, viszont ami van, az úgy látszik és hangzik, ahogy kell. Az akció részek alatt felcsendülő muzsika például, kifejezetten hozzátesz a hangulathoz.


Korai olvadás

Hogy mégis hol, illetve hogy miért is romlik el akkor a film? Nos egyszerűen arról van szó, hogy a Santa’s Slay abba a tipikus hibába esik bele, amikor egy vígjáték, félúton kifogy a poénokból, ami már önmagában is elég baj lenne, csak hogy ráadásul még történetet is akarnak oda erőltetni, ahová teljesen felesleges.

Én legalább is semmi különösebb értelmét nem láttam, ennek a bibliai toldaléknak, ami persze illik a film karácsonyi témájához, de érdemi plusz ettől még nem ad hozzá, csak egyszerű időhúzásnak érződik. Csak úgy, mint a végső konfliktus a jók és a rossz a között, ami a film csúcspontja kéne, hogy legyen, ám mivel hosszú és unalmas, (sok benne a duma is) ezért inkább a mélypontjává válik.

santas_slay_08

Szintén nem volt jó megoldás az se, hogy először kaptunk egy túlsúlyos happy endet, majd a legvégén egy sovány és megkurtított “még nincs vége!” szerű zárást, ami elviekben egy lehetséges folytatást kéne, hogy megpendítsen, de helyette csak simán semmitmondó.

Nagy kár, mert véleményem szerint a filmben végig ott volt a lehetőség, hogy egy nagyszerű B komédia legyen, de a kezdeti lendületet és stílust, sajnos nem volt képes végig megtartani.  5.5/10

 

Reklámok

7 hozzászólás to “Santa’s Slay – Karácsonyi ámokfutás”

 1. Szerintem az erő elfogyásában az is szerepet játszhat, hogy a filmkészítők nem mertét teljesen felrúgni a “Mikulás”-körüli mítoszt. Ezt most úgy mondom, hogy a filmet nem láttam, szóval lehet, teljesen mellélövök most. 🙂

 2. Azzal pont nem volt baj, mert a télapó figuráját, ennél jobban talán már ki se lehetett volna forgatni. =) Jégcsappal szúrja le az öregeket, átront a szánnal, a karácsonyi jászolos jeleneten, hasogató fejszével lenyakazza Józsefet. Sztriptízbárba megy, ahol iszik, és lekap egy-két csajt, miközben helyrerak mindenkit. A menorával falra szegezi a zsidó boltost. A tiszteletlen gyerekek fejét lerobbantja az ajándék bombákkal… szóval van itt sok minden. =D

  Inkább az a baj, hogy a film, az összes puskaport elhasználja az első felében, így nem sok minden marad későbbre.

 3. Akkor ezek szerint a játékidő hosszával gazdálkodtak rosszul a filmesek. 🙂

 4. Ezt láttam már. 😀 Az eleje fasza és volt néhány eltalált pillanata, aztán kb ennyi. Lehetett volna sokkal poénosabb, brutálisabb.

 5. chris92 Says:

  Hát igen ez a mozi klasszikus mintapéldánya annak, amikor van egy jó ötlet csak sajnos a kreativitás mértéke nem elegendő a mozifilmes hosszhoz ezért a jó kezdés után kifullad.

  • Jó trash film lehetett volna belőle, adva volt hozzá minden.

   Olvastam olyat, hogy állítólag a költségvetés szólt közbe, de ez a végeredmény szempontjából, nem sokat javít a helyzeten (már ha tényleg így volt).

   Azt az időt és pénzt, amit a bibliai jelenetkehez használt rajzolt animációkra, illetve CGI-ra költöttek el, inkább arra kellett volna fordítani, hogy több poént írjanak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: