Inferno Cop – Zseniális ostobaság

Inferno_Cop_cover

Azt hiszem eljött annak az ideje, hogy ez ügyben is állást foglaljak végre. (Bár van egy olyan érzésem, hogy a végére egyedül maradok a véleményemmel… =)).

Az elmúlt, nagyjából öt év során, két dologban lettem teljesen biztos a modern animékel kapcsolatban. Először is, hogy a szezonális felhozatal 90-95%-a, körülbelül 0 érdeklődést képes kiváltani belőlem. Illetve, hogy az év animéinek kikiáltott hypeok, rendszerint olyan animék szoktak lenni, amik valójában teljesen átlagosak, viszont megteremtik annak az illúzióját, hogy jobbak az átlagnál (és ezért lesznek végül sokkal rosszabbak).

Másodszor, hogy épp ezért, valahányszor valami, az átlagtól eltérő, szokatlan darab jut el hozzám, ami alapvetően megosztja a közönséget, az általában nekem tetszeni szokott, és… most sincs ez másként. Lehet egyszerűen csak arról van szó, hogy szeretem a polgárpukkasztó darabokat, amik körül “zajlik az élet” (értsd: megy a balhé), és az is lehet, hogy sokak szerint az én ízlésemmel van a probléma, de egy ide vágó közhellyel élve: “Az élet már csak ilyen.” =)

Elöljáróban annyit, hogy ha anno a Panty and Stocking-ra azt mondtuk, megosztó anime, akkor erre 10x-esen érvényes ez a megállapítás. =)


Let’s start an inferno!

Az Inferno Cop lényegében egy, a Gainax stúdióból kivált elmék alapította friss stúdió, a Trigger bemutatkozó munkája. Hiroyuki Imaishi rendezésében készült (Dead Leaves, TTGL, PaSwG, stb.) 13 részes ONA sorozat, mely mindössze 2-3 perces epizódokból áll.

Az anime története, rendkívül egyszerűre veszi a figurát, vagyis adott a meglehetősen baljós nevű nagyváros, Jack Knife Edge Town (bicska él város), ahol a világuralomra törekvő gonosz szervezet, a vörös Southern Cross terrorizálja a lakosságot. A rendőrség korrupt és tehetetlen, ezért hát szükség van egy valódi hősre, aki félelmet nem ismerve kiáll az igazság, és a törvény mellett. Ez a hős azonban nem egy kütyümániás vállalkozó, nem balesetet szenvedett tudós, és még csak nem is egy idegen bolygó szülötte, vagy a világosság küldötte. Ez a hős egyenesen a pokolból jött vissza, hogy igazságot szolgáltasson, és bosszút álljon a gyilkosain. A neve pedig praktikusan csak: Inferno Cop…

Inferno_Cop_01

Az anime innentől kezdve, nagyjából arról szól, hogy Inferno Cop bizarr kalandokba keveredik, miközben harcol a gonoszak ellen, akik mindig más és más formában, témában jönnek elő.

Inferno_Cop_02

Természetesen, mint minden hősnek, idővel neki is lesznek szövetségesei, és side kick-je is (Hellfire Boy), egyébként meg zajlik a töménytelen hülyeség, nyers humorral, utalásokkal, paródiákkal meghintve.

Lesznek itt zombik, időutazás, robot klón, autóverseny…

Inferno_Cop_03

Platform játék paródia…

Inferno_Cop_04

Sőt a végén még az idegenek is betámadnak…

Inferno_Cop_05

Mint gondolom azt már észrevehettétek a képek alapján, az Inferno Cop legérdekesebb, legkülönlegesebb része, egyértelműen az animékhez képest meglehetősen szokatlan grafika, ami leginkább az amerikai képregények látványvilágát idézi. Ráadásul nem csak a rajzstílus ilyen, hanem maga az animáció is olyan, hogy valósidejű animációja, igazából csak a különféle effekteknek van (lángok, robbanás) minden más azonban körülbelül úgy mozog, mint ha valódi képregényből kivágott lapokkal imitálnák a mozgást. Első látásra, talán furcsa és szokatlan lehet ez a megoldás, főleg animéhez képest, de nekem kifejezetten tetszett. =)

Inferno_Cop_06

Mondanék még többet is az animéről, de azaz igazság, hogy többet egyszerűen nem lehet róla elmondani. Ez az anime tényleg ennyi, ami semmi mást nem akar, mint szórakoztatni, ám pont azért ennyire megosztó, mert nem a hagyományos, megszokott módon teszi azt.


Win/Fail?

Vannak animék, amiknél az embernek otthon kell hagyni az elvárásait ahhoz, hogy élvezni tudja. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, sőt a jobb animék ezt előre tudatják is a nézővel. Az Inferno Cop, akárcsak a PaSwG, nem árult zsákbamacskát, és mindjárt az elején, a legelső résznél nyilvánvalóvá tette, hogy ez egy olyan anime, amit vagy azonnal megszeretünk, vagy azonnal megutálunk. Nem azért, mert rossz, hanem mert ilyen a stílusa.

Az olyan ostoba kirohanásokkal, mint hogy “igénytelen a grafika”, vagy hogy “ennél egy 10 éves gyerek jobbat rajzolna”, nem tudok mit kezdeni. Mint ahogy azokat se értem, akik a történet és a karakterfejlődést hiányolták. A rajzok minőségileg rendben vannak, az animáció pedig direkt lett ilyen, mint ahogy szándékosan lett inkoherens a cselekmény, összecsapott a történet, béna a szinkron, és minden más hasonló húzás is szándékos (például, hogy majd minden rész túljátszott cliffhangerel ér véget).

Az Inferno Cop, véleményem szerint egy jó trash anime, egy szatíra, ami elsősorban a régi, 2000 előtti cyberpunk, mecha, rendőrös, bűnüldözős animék elé tart egy görbe tükröt. Magyarul, a lényege az önirónia. Más téma, hogy van, akit megfog az, ahogy a rendező át szerette volna adni a mondandóját, az ő sajátságos stílusában, és van, akit nem. Én, ha nem is maradéktalanul, de élveztem azt a pihent hangulatú félórát, amit nyújtott. =) 8/10

Reklámok

39 hozzászólás to “Inferno Cop – Zseniális ostobaság”

 1. Az Inferno Cop kapcsán szvsz ott van a kutya elásva, hogy magán viseli az “elvont állatság” jellegű cuccok talán legnagyobb rákfenéjét, vagyis azt hogy szinte nem létezik egészséges középút a kedvelem/nem kedvelem kérdésben. Vagy annyira betalál hogy az ember szinte teljes elégedettséggel adja át magát az agymenésnek, vagy annyira mellélő hogy az ember egész végig azon gondolkodik, hogy ugyan mennyi izzadtságot és elrágodt ceruzavéget termelt az ötletgazda mire előállt ezzel az erőtlen, béna próbálkozással. Az első három rész alapján pedig az utóbbit dobta ki a gép: az alapján már láttam, értettem hogy mit akartak ezzel elérni és általában nincs is problémám az ilyen jellegű agymenésekkel (a PaSwG-vel és az FLCL-el is már az első részben megtaláltam a közös nevezőt), de ennek csak nem sikerült megfognia, inkább tűnt ez “dobjuk össze occsón, azt’ majd működni fog valahogy” jellegű unott próbálkozásnak a lolrandomság leple alatt, semmint becsületes munkának.

  A Triggerre mondjuk még így sem orrolok hosszútávon, hiszen a Little Witch Academia a maga módján nagyon jól sikerült és a Kill la Kill is ígéretesnek látszik mint a Gurren Lagann “utódja”, így nem kizárt hogy a keserő szájíz ellenére adok majd még egy esélyt az IC-nek, hátha másodjára megfog annyira hogy ne egy befuccsolt kezdésnek könyveljem el a Trigger részéről.

  • Szerintem ha az első 3 rész alapján nem jött be, akkor nem valószínű, hogy a véleményed jelentősen változni fog róla, ha tovább nézed. =)

   Azért is mondtam rá, hogy trash anime, mert ez a mű, kvázi szándékosan lett gagyi, és olcsó. Így akart egy régen roppant népszerű témát, koncepciót, nevetségessé tenni.

   A “betalál/nem talál be” kérdéskörben egyetértünk, a Kill la Kill pedig nálam is város. =)

 2. Össz-vissz egy részt láttam belőle, de én spec rühellem ezt az animét, de nem is igazán magát a cuccot, sokkal inkább azt a nevetséges ál-kultuszt, ami kialakult körülötte a külföldi fandomban.

  Elsőre még úgy vicces is volt szórni rá a 10/10-eket, “best anime evör”-öket és társaikat, de mostanra már nem az, sőt kimondottan idegesítő, hogy emberek nem unják ezt az álfanboyosdit.

  • Az ilyen animék ezzel járnak. =) Ez részben ugyan az a nóta, mint anno a PaSwG-nél, vagyis nincs középút, csak a két véglet.

   A különbség, hogy itt egyesek csak poénból adnak rá 10/10-et, amúgy rühellik. Vannak akik viszont értelmesen kifejtik, szerintük miért jó, vagy miért rossz. Na ez érdekel engem. =)

 3. Az első 3-4 részét még élveztem, de utána erős lejtmenetbe kapcsolt, mert már amiket bedobtak, hogy fokozzák még az abszurditást, már nem jött be, ezáltal számomra vesztett az értékéből, egyre kevésbé lett szórakoztató. A végén már a teljes megszokásból néztem, fejemet az asztalon tartva oldalvást; még a letöltésének gondolatától rossz kedvem lett, főleg azzal a mellékgondolattal, hogy ha tehetem, akkor végigszenvedek bármit…

  • Volt egy-két rész, ami nekem se tetszett annyira, de összességégében bejött. =) Azt a félórát, simán megérte péntek délután, egy üveg behűtött sör mellett.

 4. Viktorius Says:

  Vagy 2 részt láttam belőle, amiből lejött, hogy nem az én világom. Szóval az én részemről itt tuti egyedül maradsz. 😀

  Bár… Lehet hogy inni kellene mellé. A 3. sör után elképzelhető, hogy élvezni tudnám, főleg társaságban.

  • Társaságban, piával, szinte mindent lehet élvezni. Én például csak úgy voltam képes élvezni a Narutot. =)

   Viszont azért csak szinte mindent, mert például a Clannad-on nálam még a pia se tudott segíteni. Konkrétan gyorsabban fogyott a sör, mint ahogy lement volna egy rész. =D

 5. Szeretem Imaishi Hiroyuk munkáit, de ezzel szvsz sikerült jól mellélőnie. Nem olyan szar hogy 1 pontot kapjon, de nálam ez max 4et érdemel.

 6. Nem tartom hiperszarnak mint megannyi ember, de ahogy Dodgers is megemlítette az elvont cuccok legfőbb rákfenéjétől szenved, azaz nincs középút. És emiatt ugyanaz a gondom vele mint a PaSwG-vel: Vannak nagyon eltalált epizódok, másokkal meg iszonyúan átestek a ló túloldalára (és főleg a későbbiekre jellemző ez). Maradok egy 5/10-nél.

  • Abban igaza is van Dodgers-nak, illetve ahogy a bejegyzésben is írtam, az Inferno Cop-ra még inkább érvényes az, ami anno a PaSwG-re.

   Egyébként kábé te vagy az első, aki képes volt középre húzni. =D

   • Azt úgy kell nézni, hogy van epizód, ami 9-10 pont, van ami meg 1 pont. =D

   • Persze, összeadódik, bár én sohase voltam annak a híve, hogy részeket külön értékeljünk. =) Mármint addig rendben van, hogy ez a rész tetszett, az nem, de úgy külön szétszedni nem akarnék egy sorozatot se.

    Emlékszem anno volt egy blogger, aki konkrétan úgy értékelt animéket, hogy minden egyes epizódról, külön-külön ismertetőket írt, pontozással. (Kvázi minden egyes epizódról leírta azt, amit látott.) =D Szóval ez még egy 13 részes animénél, ahol történik is valami, még valahogy elmegy, de amikor például a Rosario, vagy K-On! került a porondra, akkor elég feltűnő volt, hogy az első pár rész után, egy-két sorokat írt csak le, mert annyira nem volt mit leírni. =D

 7. grafikailag kicsit emlékeztet a furcsa amcsikra 🙂

 8. Nah, ilyet kurva ritkán írok le anime ismertető alá: ezt meg fogom nézni :D. Főleg mert a grafika emlékeztet az Archerre, amit mostanában nézek. Jut eszembe Peter, csak ajánlani tudom azt a sorozatot =P.

  • Hallottam már erről is, nézős. =)

   Grafikailag hasonlít rá az Inferno Cop, de stílusra nagyon más, szóval ahogy írtam is, trash anime, ami szándékosan lett gagyi.

   Esetleg ha ez nem jön be, tudom ajánlani a Dead Leaves-t, az hasonló őrültség, mint a PaSwG.

 9. LOL, kicsit infantilisnek nézz ki elsőre, de biztos jó. 😉

  BTW, ezt ajánlom neked Péter:

  http://www.konzolonline.hu/hirek/item/1098-es-a-nyeremenyjatek-nyertese

  Függetlenül, kinek az oldalát fogja az ember, kicsit funny, de egyben nagyon durva kommentek és “vita” jött össze.

 10. Hát kösz, hogy írtál róla, legalább tudok ennek a nem szokásos anime létezéséről, mindegyik epizódon röhögtem valamin (főleg amikor szétlövi a FBI-t a nővérrel együtt :D)

  • Az is nagy volt, de ott főleg a vége csattanó tetszett, amikor kiderült, hogy amíg kórházban volt, kitört a zombiapokalipszis. =)

   Az én kedvencem amúgy a versenyzős rész volt.

 11. Hát Péter, általában a címeidet is csípem, el szoktad találni, de ez itt nem oké. Ebben ugyanis semmi zseniális nincs.

  Értem, amit írsz. Meg az animét is. És valóban nagyon szórakoztató egyszer-kétszer. Meg néhányszor az szórakoztató, hogy mennyire nem szórakoztató és mennyire rossz. Ezeken túl viszont szimplán nagyon gyenge és rossz. Kicsit (de nem sokkal) hosszabban:
  http://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.41.18382.1#bottom

  Amúgy meg ízlések kérdése is a dolog, mint mindig: lásd pl. hogy a szintén hasonló ZS kat. trash-t, a Gyo-t mennyire leszóltad te is. Főként, ha az itteni 8/10-eddel vetjük össze.

  • Nos hogy magamat idézzem: “ha anno a Panty and Stocking-ra azt mondtuk, megosztó anime, akkor erre 10x-esen érvényes ez a megállapítás”. Vagyis ez az a típusú anime, ami 20 emberből, 1-nél betalál, a többiek pedig szívből rühellik majd, és lehúzzák bőven 5 pont alá. Nem azért, mert nem értik, hanem mert annyira réteg anime. =)

   “lásd pl. hogy a szintén hasonló ZS kat. trash-t, a Gyo-t mennyire leszóltad te is. Főként, ha az itteni 8/10-eddel vetjük össze.” -> Ez mind szép lenne, csak egy dolgot vesztettél szem elől. Az Inferno Cop szándékosan lett ilyen, a célja, hogy ZS kategóriás gagyi legyen, még a Gyo-t vérkomolynak akarták beállítani. Na ez a nem mindegy. =)

   • A pontozás sosem lehúzás szerintem. hanem tömör véleménynyilvánítás. Ezt pedig főként nem lehúzás bőven 5 alá tenni, hanem helyén kezelés. Ennyit ér. Réteg anime persze, de ezen belül elsősorban rossz. Ettől még persze tetszhet neked.

    A Gyo anime is szándékosan ilyen. Mióta mondom már. Sőt, a mangaka alkotásai között is van ilyen ZS kat. trash röhejesség szándékosan – nem véletlenül lett ilyen az anime sem. Attól, hogy az IC nyíltan bevállalja, hogy a legaljához tartozó gagyi, attól még nem lesz zseniális. Csak őszintén sz@r.:)

   • A pontozás nálam változó, van amikor habozás nélkül tudom, mire, mennyit adok, van amikor nem, és vacillálok rajta.

    A helyén kezelés meg egy olyan dolog, hogy most én is mondhatnám neked, hogy szerintem te mit nem kezelsz a helyén, vagy mit nem kezelnek a helyén, mondjuk a MAL-on, de most őszintén, fog ez bármin is változtatni? Nem. Akkor meg? =) Elmondtam már neked anno, de elmondom még egyszer, hogy pontokon, én nem fogok vitatkozni. Annyi, amennyi, vagy elfogadod, vagy nem.

    A Gyo anime szándékosan ilyen? Érdekes, én nem úgy vettem észre, hogy ez megpróbált volna, mondjuk önmaga paródiájává válni, öniróniához nyúlt volna, vagy valami, épp ellenkezőleg, full komolyan akarta venni magát. Az IC őszintén volt az, ami, és jól csinálta, mivel egy pillanatig se akart másnak látszani. Hogy ez erény vagy bűn, azt mindenki döntse el maga. Nekem szimpatikus volt a sorozat őszintesége, tetszett a grafika, a sok elborult hülyeség, bejött a zene, a hangulat, ennyi.

    Aztán max nem kezeltem a helyén, de tudod mit? Annyi baj legyen. =)

   • Tévedés, hogy a GYO anime szándékosan lett volna olyan. Az eleje még úgy ahogy azonos a mangával, de aztán teljesen más irányt vesz, teljesen átírja a sztorit, amerikai klisé halmokat tesz bele, ami jelen se volt az eredeti műben, ráadásul üresjárat, helykitöltésnek vannak ott. Ito bácsi munkái elég B kat. rémsztorik, amik talán jobbak lettek volna a Yami Shibai-ban, mert az minden volt, de rémsztori nem. Olcsó próbálkozások sora, talán pár része találta el a kellő hangot, de a többi süllyesztőtéma. A saját munkáit még Ito se veszi komolyan, csak szüli a sztorikat, amik lógnak a levegőbe, se előre, se hátra benne, nehogy magyarázkodni kelljen, homályt hagy a miértekre, mikéntekre, s ezt jól csinálja. Ezeket a homályokat az OVA elsöpörte a francba egy hollywoodi film szintjére húzva a cuccot.

   • Nos, én itt NEM a pontozáson vitatkozok – bár megjegyzem engem az sem zavarna, ha arról szólna a vita, bármennyire szubjektív dolog is és “magánügy” – , hanem a “LEHÚZÁS” szócska használata ellen ágálok és az ellen, amit sugall ez a kifejezés. Annyi pontot adsz Péter, amennyit, akarsz, nekem meg szerencsére nem kell egyetértenem, ahogy neked sem velem.:)

    A Gyo-nál meg nem az volt a kérdés, hogy használ-e paródiát, humort, öniróniát, hanem hogy szándékosan ZS kat. trash-e, ugyanúgy, mint az IC. És ismétlem: igen, ilyen szempontból ugyanolyanok. (Más kérdés, hogy máshogy, más stílusban közelítik meg ugyanazt.) A mangával meg kár jönni – igen mások, és akkor? Hollywoodot is kár mindig előrángatni, mint mumust. Ne felejtsük el a japánok szörnyfilmeit (Godzilla és társai) a 60-as, 70-es, 80-as évek környékéről. Tudnak ők saját kultúrájukból is igénytelenségeket előbányászni, nem kell nekik máshol kopogtatni… Elég megnézni a mai doramákat is, azokban is megvan a trash-örökség bőven. Ahogy a Gyo animében is.

   • Az egy dolog, hogy a Gyo-t nem lehet komolyabban venni, mint teszem azt, bármelyik “mutáns, agresszív állatok, az emberekre támadnak” ZS horrorfilmet, csak hogy maga az anime, mégis komolyan veszi magát, és ez a probléma. Egyrészt ezért nem említhető egy lapon a kettő, másrészt mert műfajilag, közük sincs egymáshoz. A Gyo egy horror anime, az Inferno Cop egy akció vígjáték sorozat.

    Attól mert mindkettő ZS kategória, még különbséget lehet, és kell is tenni, mert nem mindegy, hogy az adott anime, miért lett ZS kategóriás, és amúgy milyen célból jött létre. Magyarul nem mindegy, hogy valami szándékosan lett gagyi, görbetükör céljából, vagy eredetileg komolynak szánták, azt a tömény abszurditást.

   • “A mangával meg kár jönni – igen mások, és akkor?”
    Az, hogy adaptáció. Mintha a Harry Potter filmekbe direkt bevezették volna a nyílt szexet, kis gore-t, “csak a hangulat miatt”. Na ez a szint, vagyis kellett egy f@sz rendező, mint a Highschool of the Deadhez és annyi. =D

    A Gojirával, Mothrával s a többivel kár jönni, hogy ZS-kat. filmek, főként, hogy az első Gojira műfajt teremtett (ez volt az első kaijuu film, amit az USA átvett, csinált óriáspókokat és óriáshangyákat… na azok már ZS-kat.) 😀 Másfelől, azért a ’90-es évekig nem állt készen olyan technológia, hogy ne tudtad volna megkerülni a “makettek közt jelmezben bunyózunk” dolgot, ami ugyebár sokáig még az amerikai Power Rangers alapja is volt (ami meg eredetileg japán cucc megint, csak az amerikaiak átvették ezt is és formálták, ma már elég a jelmez és a CGI =)). Az más kérdés, hogy az ’50-es évek óta vagy 25 Godzilla-film jelent meg csak Japánban. Ismered a mondást: “A folytatás gyakran rosszabb az előzőnél.” Na itt hatványosan igaz, a végére már Godzi Japánt védi, családot nevel, házi állattá avanzsált és a többi. =D Emmerich meg fogta és kirántotta az alapkoncepciót amerikai szájízre. Igénytelen filmek kellenek? Asylum Productions: mert mi legyártjuk önnek ugyanazt a szemetet, amit szezonális blockbusternek nevez!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: