Hanoka – Failed Flash Animation

Hanoka_cover

A Varanoir után úgy gondoltam, nem valószínű, hogy az Idea Factory mélységeit, még valakik képesek lesznek megközelíteni, ám a mostani alany, mely egy hasonlóan ritka példány, mégis képes volt erre.


Flashback

Ha azt mondom Flash animáció, akkor a mondjuk úgy “idősebb” generáció képviselői, akik közé én is tartozom, mind ugyan arra gondolunk. A ’90-es években, általában CD-ken terjedő pár kilobyte-os, maximum pár megás kis programokra, amik egyetlen exe fájlból álltak, és vagy valami rajzfilm szerűséget, vagy minimális interakciós lehetőséggel megáldott játékokat takartak. Számunkra a flash rajzfilmek, még az újdonság erejével hatottak anno, még a tőlünk fiatalabb generáció, gyakorlatilag már ezeken nőtt fel.

A flash rajzfilmek első jeles képviselője, a Mucha Lucha volt (bár már előtte is voltak próbálkozások), ami akkor nem csak egy újfajta technológiát prezentált a nagyérdeműnek, hanem annak egy minőségbeli szintjét is meghatározta, amihez innentől kezdve, viszonyítani lehetett. Igaz, ezt a színvonalat aztán sikerült alulmúlni, hála a kortárs kanadai rajfilmeknek (TDI), amik alaposan felhígították a műfajt, de a fejlődés ezek ellenére se állt meg, és készültek később olyan művek is, amik ezt az örökséget, méltó módon vitték tovább.

Természetesen, ahogy idővel az animék is szépen áttértek a hagyományos kézi rajzról, a számítógépes animációra, sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb itt is lesznek majd olyan művek, amik megpróbálkoznak hasonló technológiákat, sikerrel a képernyőre vinni. Vélhetően pont ez volt a rövidéletű RAMS stúdió terve is, még 2006-ban, amikor elhatározták, hogy készítenek egy animét, teljes egészében Adobe Flash-ben.

Alapvetően egy dicséretes, előremutató, bátor elhatározásnak nevezhető, amikor egy kezdő stúdió, már rögtön az első munkájával, egy újszerű technológiához nyúl, és szeretne valami az átlagtól jelentősen eltérőt alkotni. Mindez azonban mit sem ér, megfelelő anyagi háttér, és hozzáértés nélkül, pláne ha még általános érvényű lustasággal is párosul.


Kontár katyvasz

A problémák a Hanoká-val, kapásból a borító körül kezdenek körvonalazódni, amire elég csak ránézni. Tipikusan azaz eset, amikor még el sem kezdődött az anime, de már tudjuk, hogy szar lesz. Eme megérzésünk beigazolódásához pedig, elegendő lesz, körülbelül 10 másodperc, mert nemes egyszerűséggel, a Hanoka minden szempontból nézve, katasztrofális.

A történet valami olyasmiről szól, hogy a Tokinea nevű bolygón, a csillaglakóknak (Inhabitants of the Star) nevezett idegenek, megtámadják a helyi embereket, mert azok gépekkel “fertőzték meg” a bolygót (ami azért nevetséges, mert ők maguk is gépeket használnak).

Hanoka_01(Eat Mah Laz0R!!)

Egyébiránt béna digimon utánzatoknak néznek ki.

Hanoka_02

Az emberek, ahogy ilyenkor lenni szokott, vesztésre állnak, ezért létrehozzák az úgynevezett “Majin 7” kódnevű egységet, hogy ezzel a javukra fordítsák, a háború menetét. A szuperfegyver pedig mi más is lehetne, ha nem egy lelkileg sérült, zárkózott 14-éves lány, Hanoka, teletömve az idegenekét is messze überelő technológiával (ala Saikano 2.0). Aki kábé úgy néz ki, mint Hatsune Miku rég elveszett kishúga…

Hanoka_03

A legjobb barátja, segítője meg egy kis repkedő kenyérpirítón társalog vele, ami csak úgy előtűnik a semmiből.

Hanoka_04

Persze mint minden női főhős mellé, így Hanoka mellé is jár egy leendő vőlegény, aki itt Kaminoza Yuuri névre hallgat. Aki amúgy úgy néz ki, mint egy lány, és előszeretettel rodeózik a sivatagban, a Narutos ninja sensei haverjával, egy enyhén Star Wars beütéses landseeper-el, miközben óriási pulse gun-al lövöldözik az idegenek lépegetőire.

Hanoka_05

Mint a fentebbi képekből már nyilván lejött, az anime leggyengébb pontja épp az, amivel eredetileg ki akart tűnni, a grafika. Ronda, elnagyolt, életlen, mosott a látvány, ami hemzseg az elrajzolásoktól.

Hanoka_06

De azaz elgondolás se vált számomra világossá, hogy miért van az, hogy az anime minden egyes képkockáján, ott az anime logója? Ami ráadásul félig lelóg a képről. Ám a kedvencem mégis az volt, amikor ezt megláttam:

Hanoka_07

A tisztelt animátorok, még arra se vették a fáradtságot, hogy a lépegetők belsejét megrajzolják, vagy legalább valami csóró lángeffektet oda tegyenek, hanem egész konkrétan elintézték, egy default színátmenettel. Ráadásul mindez valami olyan ritka rossz mozgás animációval párosul, hogy hol csúszkálnak, hol baromi darabosan mozdulnak el az egyes karakterek, tárgyak. Szóval ennyire nincsenek itt rendben a dolgok.

A rossz hír pedig az, hogy jellemzően, ha egy anime grafikája nem hogy nem üti meg, a kor szerint elvárható minimumot, hanem már egyenesen a jó ízlés alatti szintre zuhan, akkor sanszosan hasonló minőségre számíthatunk, az anime összes más területén is, és most sincs ez másképp.

Az epizódstruktúra, rendezés, kapásból ott kezd el hibádzni, hogy a 13 részesre kalibrált anime, 5 perces epizódokból áll, amiből másfél perc az intro, ami lényegében nem más, mint a sorozat különböző jeleneteiből összevágott montázs. Outro egyik rész végén sincs, sőt az utolsó epizód kivételével, mindegyik rész cliffhangerel ér véget.

A karakterek igazi kritikán aluli kartonpapír figurák, akiket Hanoka kivételével, akár pirítósokkal is helyettesíteni lehetne. Egyszerűen annyira nem képesek semmiféle köteléket kialakítani a nézővel, hogy se szeretni, se utálni nem tudjuk őket, csak úgy vannak. Hanoka is mindössze arra képes, hogy legalább végig perzisztensen tartja magát, a hozzá társított “please love me!” kliséhez.

Ha pedig már karakterek, akkor essen szó a párbeszédekről, ami a grafika után, a második legröhejesebb pont. Az egész teljesen olyan benyomást kelt, mint ha a szövegkönyv írók, a szekrény tetejéről levették volna “A klisék nagy kódexe” című könyvet, és fellapozták volna a shounen egysorosoknál (ami önmagában még nem lenne gond). Ám a derék szakik, odáig már nem jutottak el, hogy az egysorosokat, a párbeszédek, szituációk, megfelelő pontjain, és nem egymás után szokás ellövöldözni. (Mi az gyerekek? Büdös volt a munka?) Nem is szólva arról, hogy a nézők többsége, nem szereti az inkoherenciát.

Erre jó példa, amikor Yuuri, teljesen érthetetlenül jól lealázza a sírdogáló Hanokát, aki épp előtte mentette meg…

Hanoka_08

Majd pár másodperc múlva már a könnye kicsordul, amikor a lépegetőket intézi…

Hanoka_09

Aztán átcsap jó fej srácba, és már azt akarja, hogy a lány vele tartson…

Hanoka_10(Jó a segged! Kő kóla?)

Amit Hanoka persze kicsattanó lelkesedéssel fogad, mintha nem is tiportak volna a lelkébe, fél perccel ezelőtt.

Azon pedig már csak mosolyogni tudtam, amikor ilyen színvonal mellett, megpróbáltak még fanservicekodni is. =)

Hanoka_11

Itt is inkább az ragadta meg a figyelmem, ahogy Hanoka latex hátsója mellett Yuuri, vagy 200 kilót szedett fel, deréktól lefelé.

Egyébként dukál még ehhez ám egy speciál is, ami a 7. és a 8. epizód között foglal helyet, amolyan 7.5 rész. Általában az ilyen köztes speciál epizódok, arra szolgálnak, hogy utólagos extra információval szolgáljanak, bizonyos kérdésekre választ adjanak. A Hanokában viszont a speciál rész nem más, mint egy 7:30 perces, zanzásított összefoglalója, az addigi történteknek. Ergo, teljesen fölösleges időpocsékolás.


Elrettentő példa

Az elmúlt évek, évtizedek során, többször is bebizonyosodott már, hogy ha egy új technológia, kontár kezekbe kerül, az rendszerint szörnyű véget szokott érni. Különösen igaz ez akkor, ha maguk a készítők 0 tapasztalattal rendelkeznek, és azt se tudják, hogyan kell egy animét felépíteni.

A Hanoka minden ízében egy újabb szomorú, de tanulságos lecke arról, hogyan ne akarjunk újítani, különlegeset alkotni. Épp ezért maximum elrettentő példaként lehet rá tekinteni, ami sikeresen összeszedte a műfaj legrosszabb elemeit, és mindezt a lehető legigénytelenebb formában tárta elénk.

Az egyetlen pozitív vonása, hogy ha oda se figyelünk rá, akkor is bőven érthető marad. 1/10

Reklámok

16 hozzászólás to “Hanoka – Failed Flash Animation”

 1. Ennél többet nem tudok hozzáfűzni:

 2. Tudjátok mi nem fér a fejembe? Ha már ők maguktól nem látták, akkor nem akadt ott valaki külsős aki szólt volna nekik, h ez nagyon szarul néz ki?! O_o

  • Valami hasonló, nekem is megfordult a fejemben, de szerintem vagy nem tudott róla különösebben senki, hogy készül egy ilyen. Vagy ha voltak is kritikák, nem hiszem, hogy érdekelte volna a készítőket.

   Szerintem olyasmi lehetett ez, mint idehaza a Kis Vuk. RAMS-ék látták, hogy nyugaton nagyon felkapott lett a Flash technológia, ezért úgy döntöttek, ők is megpróbálkoznak vele, mint 100% flash animével. Kerekítettek egy baromi sablonos kis storyt, annyit, amennyit feltétlen muszáj, aztán gondolták, majd a látvány eladja. Az ötlet talán még működhetett is volna, csak hogy se pénzük, se szakemberük nem volt, aki értett volna hozzá. Nem mellékesen, a credit alapján, ugyanaz a fickó felügyelte a storyt, és az animációt.

   Mondjuk a Hanoka annyiban jobb azért a Kis Vuk-tól, hogy ezt egy kezdő stúdió próbálta rásózni a közönségre, amibe aztán bele is buktak. Még a Kis Vuk, a mi adónkból készült.

 3. Atyaég, miket nézel te mostanság? 😀

  • Tudod mit szoktak mondani… A figyelmet a legjobb, és a legrosszabb darabok keltik fel. =D

   Amúgy hallottam már erről az animéről, csak aztán valahogy kimaradt, mostanáig. =)

 4. Ennek a grafikája tényleg borzalmas. 🙂 Még jó, hogy a készítő társaság befuccsolt ennek kiadása után. Csak kár, hogy előbb mégis kiadták.

 5. Nah az ilyenek elkészítését és kiadatását minimum 5 év börtönbüntetéssel kéne jutalmazni =P.

 6. Viktorius Says:

  Jelentem, megnéztem, jót röhögtem, és megállapítottam, a kritika teljesen jogos, és még sokkal finomabban is fogalmaztál, mint ahogy elvárható volna. 😀
  Ez annyira rossz, hogy kapásból megnézettem még 2 emberrel. Tudom, gonosz vagyok.
  A kedvenc szövegem belőle a
  “-What is your real name?
  -I don’t have one.
  -That’s so cute.”

  • Bevallom, szerintem az ominózus erdős részek voltak talán a legnormálisabb pontjai az animének. =)

   Monológok szintjén, számomra a legalja az összetalálkozós, csatlakozós rész volt, amit a bejegyzésben is kiemeltem. Az egész egyszerűen úgy el lett baltázva, amit tényleg ritkán látok, pedig általában ezt a legegyszerűbb megoldani.

   Szóval érted, hogy jön az össze logikailag, hogy valaki fogja magát, és hirtelen felindulásból, káromkodva elhord mindennek egy másik embert, pusztán azért, mert ő elvesztette a családját a háborúban, miközben annak akit lehord, még családja sem volt, sőt egy laborban nőtt fel, a külvilágtól elzárva, miközben fájdalmas kísérleteken esett át? =/ Azt hiszem erre szokás azt mondani, hogy nevezhetjük költői kérdésnek. =)

   De rendben, feltételezzük, hogy Yuuri mindezt nem tudta (annak ellenére, hogy Hanoka pont erről beszélt). Ebben az esetben viszont hogy van az, hogy akit fél perce leoltottam, hogy sírós kurva, nincs célja az életének, stb., azt pár másodpercen belül már kólával kínálom, és azt akarom, hogy mellettem legyen? =/

   Ráadásul még ezt képesek volták megtoldani, alulról vett, feszítős pózban előadott papolással, hogy: “Eldöntöttem a szívemben, hogy harcolni fogok!”, ami után már abszolút nem tudtam komolyan venni.

   A Hanoka, tagadhatatlanul még az Elfen Lied, Saikano duót is alulmúlja minőségben. Viszont egy előnye azért van ezekkel szemben, annyi, hogy a főhősnő maradt a szerepénél, és nem utáltatták meg olyan agyfasz mutatványokkal, mint amit a másik két kolléganője produkált. =D

   Egyébként ennél az animénél is felmerült bennem az a rém egyszerű kérdés, hogy ha a főhősnő egy érzelem és ingerszegény környezetben nőtt fel, ahol tárgyként bántak vele, akkor miért vágyik annyira mások figyelmére, törődésére, szeretetére? Szerintem egy ilyen embernél az lenne a természetes, hogy egy rideg, ösztön vezérelt személyt kapjunk, aki az emberi társadalmat, idegen, ellenséges közegnek tekinti, és csak annyit érintkezik vele, amennyit feltétlen muszáj.

 7. Na, ezt a szart én is megnézem magamnak. 😀 Kéne még egy, ami hizlalja az egyes értéklistát. ^^”

  • Szerencsére hamar be lehet darálni, és ha más nem, legalább az anime gagyiságán lehet egy jót röhögni. =)

   Amúgy ahogy elnéztem, 5-6 pont magasságában megálltak az értékelések. Bár szerintem még ennyi is bődületesen sok erre.

 8. Rossznak tényleg rossz, de nem annyira, hogy akár ezért megérte volna megnézni. Nagyon sok anime van, ami hasonlókat csinál kicsit jobb grafikával, mint ez. Nálam 10-ből 3 pontot is kap, egész kedvelhető részösszetevői is voltak – mármint ezen a gagyi szinten.

  Azt meg nem tudom, hogy tényleg ez volt-e az első teljesen flash-anime, de az tény, hogy sok helyen használták ezt a technikát. Ott van pl. a Catman Series, aminek az első két évada már 2002-ben kijött, jóval ez előtt. “Házilag barkácsolt one man show”-ként nem is csodálkozom rajta, hogy az sokkal rondább, mint ez a Hanoka (bár kismillió példát hozhatnánk arra is, amikor a kis költségvetésű, néhány alkotós független művek látványban is szuperek). Szóval a Catman bűn ronda, de annyira, hogy a Hanoka díjnyertes gyönyörűség hozzá képest (minden idők egyik legcsúfabbja). Mégis az pl. egy valóban egyedi cucc, filozofálgatással, kúlos hangulattal, az animevilág egyik legszabadabb csavargó főszereplőjével.

  • Olyat nem is írtam a bejegyzésben, hogy ez volt az első flash anime, azt mondtam, hogy a stúdiónak ez volt az első (és egyetlen) animéje. (Szerk: Egyik kommentben elírtam, utólag javítva.)

   Kíváncsiságból belenéztem a Catman-be, és szépnek valóban nem szép, de hogy a Hanokától jobb, az már 1 rész alapján biztos. =) Szóval 2002 és 2006 között, eleve eltelt 4-év, ami technológiailag soknak számít. Ráadásul a Hanoka hemzseg az olyan jelenetektől, amiknél látszik, hogy nem a kor technikai szintje szabott határt, hanem egyszerűen csak a lustaság. Lásd amikor szétvágják a lépegetőket, és elintézték a belsejüket, egy alapértelmezett fekete-fehér színátmenettel, pedig nem sok munka lett volna, legalább egy csóró lángeffektet odabiggyeszteni.

   Egyszerűen látszik az animén, hogy körülbelül úgy álltak hozzá, mint idehaza a Kis Vuk-hoz, na ezért azaz 1 pont, mert kívül-belül igénytelen.

 9. cheatergs Says:

  No igen, egyáltalán nem volt flash.

  A harmadik képen amúgy a kiscsaj olyan, mint Kyuubey. Párhuzam tetten is érhető, hisz mindkettő káros.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: