Call of Juarez: Gunslinger

CoJ_Gunslinger_cover

Avagy Techlandék negyedik próbálkozása, hogy valami epikusat alkossanak.


Vissza a vadnyugatra!

A western téma, sokak fantáziáját megmozgatta már a videojáték iparban is, elég csak olyan híressé vált alkotásokra gondolni, mint a klasszikus Outlaws, a Gun, vagy a Red Dead Redemption. Szintén ezek közé szeretett volna bekerülni, a lengyel Techland gondozásában készült Call of Juarez, amit három év múlva megtoldottak egy előzménnyel, Bound in Blood alcímen. Az átütő siker azonban, mindkétszer elmaradt, jellemzően technikai parák miatt. Ergo, oka van annak, hogy az előbbi hármas után, esetleg ha eszünkbe jut a Call of Juarez franchise.

Vélhetően pont ezért döntöttek úgy a Techland-nél, hogy harmadik próbálkozásra, inkább hagyják a wester témát, és áthelyezték az egészet a modern korba, a drogkartellek világába. A Call of Juarez: Cartel viszont, pont fordítva sült el, mint azt várták, és a széria leggyengébb része lett. Szerencsére, ezt maguk a fejlesztők is belátták, és az új résszel, szépen visszatértek az alapokhoz.


A jó, a rossz, és a fejvadász

1910-et írunk, már javában tombol a 2. ipari forradalom, mikor a híres fejvadász, Silas Greaves, épp a helyi szalonba igyekszik, mire váratlanul, elhúz mellette egy automobil. Silas, nem érzi jól magát, ebben az új világban. Tudja, hogy a vadnyugat örökre megváltozott, a régi értékek már mit sem számítanak, a cowboyok korának lassan, de biztosan vége szakad.  A szalonba belépve, némi frissítőt kér, majd a népes hallgatóságnak, szó szerint hihetetlen meséket ad elő, azokról a régi, vad időkről.

CoJ_Gunslinger_01

Innentől kezdve, lényegében Silas visszaemlékezéseit játszhatjuk végig, ahogy összefutott a vadnyugat olyan híres alakjaival, mint Jesse James, Pat Garrett, a Dalton testvérek, Butch Cassidy és Sundance kölyök, Billy a kölyök, és még sokan mások.

CoJ_Gunslinger_02

Nagy meglepetésekre persze nem kell számítani, a Gunslinger ugyanis, a már megszokott eszköztárból válogat. Korhű díszletek között, klasszikus western zenére fogunk mindenkire lövöldözni, aki él és mozog, néha megszakítva egy-két ügyességi résszel.

CoJ_Gunslinger_03

Ha ezzel a gondolattal sikerül megbarátkoznunk, akkor viszont egy teljesen jó western játékot kapunk, ami szerintem a franchise legjobban sikerült része lett. Lengyel fele barátaink, végre megcsinálták, kaptunk egy igazi, látványos, pörgős lövöldét, ami nem hagyja unatkozni a játékost, és még könnyűnek se nevezhető. Lévén Silas, körülbelül 4-5 lövést bír ki, mielőtt eltávozna az örök vadászmezőkre, még közepes nehézségi szinten is. Ellenfelekből pedig, ritkán fogunk egyszerre 3-nál kevesebbel találkozni.

A helyszínek hozzák az ilyenkor elvárhatót, vagyis lesz itt ostrom a farmon, szökés a börtönből, hegyvidék, bánya, temető, város nappal, város este, leszámolás a szalonban, bankrablás, vonatrablás, hídrobbantás, stb, stb.

CoJ_Gunslinger_04 CoJ_Gunslinger_05

Külön érdekesség, hogy mivel Silas végig narrálja a játékot, ezért kihatással lesz a különböző szituációkra, pályarészekre, hogy Silas éppen mire emlékszik vissza. Lesz, hogy hirtelen megjelenik egy palló vagy létra ott, ahol előtte még semmi se volt. Vagy épp egy “mi lett volna ha?” részt játszunk végig, amit aztán visszatekernek a döntéshozás pontjáig. Esetleg Silas kissé kiszínezi a történetet, vagy a hallgatóságból valaki kíváncsi lesz az előzményre, és ilyenkor szinte bármi megtörténhet. =)

A játék legnagyobb erőssége, a szokatlan narratíva mellett, szerintem egyértelműen abban rejlik, hogy kifejezetten ösztönöz, és jutalmaz azért, ha revolverhőst játszunk, és sorba szedjük le az ellenfeleket, lehetőleg minél stílusosabban. Ezért csak úgy repkednek ki a különböző számok, feliratok a lelőtt ellenfelekből, amiket szorzókkal, még jobban feltornázhatunk.

Minden leölt ellenfél után XP jár, amiből ha elegendőt gyűjtünk össze, szintet lépünk, majd kapunk egy skill pontot, amit egy három kategóriára bontott skill menüben költhetünk el. Például, hogy több töltény lehessen nálunk, gyorsabban tárazzunk, pontosabban célozzunk, vagy stabilabban tartsuk az adott mordályt.

CoJ_Gunslinger_06

Emellett alapból rendelkezünk két skillel, amiket öléssel tornázhatunk fel. Az egyik az úgynevezett focus, ami valójában egy erőteljes bullet time. Ilyenkor limitált időre kimerevedik a kép, a látható ellenfelek piros aurát kapnak, és mehet a headshot eső.

CoJ_Gunslinger_07

A második, lényegében egyfajta mentődobás, amit mi magunk nem tudunk aktiválni. Automatikusan lép életbe, ha már túl sok találatot kaptunk, így lehetőségünk lesz kitérni az utolsó, halálos lövés elől.

Ezen felül a játékban, lesznek például rajtaütős quicktime eventök, amikor körbevesznek minket, nekünk pedig a különféle iránygombok, megfelelően időzített lenyomásával kell kivágnunk magunkat a helyzetből. Ha jól csináljuk, elég combos XP adag lesz a jutalmunk, ám ha elrontjuk, akkor megszakad a mutatvány, és marad a hagyományos módszer.

Valamint lesz alkalmunk még rögzített gattling mellől kaszálni. Ilyenkor hihetetlen pusztítást végezhetünk, igazán nyeregben érezhetjük magunkat, ám nem árt közben figyelni az ágyú hőmérsékletére sem.

CoJ_Gunslinger_08

Végezetül, minden western film legizgalmasabb, legidegtépőbb jelenetei, a pisztolypárbajok sem maradhatnak ki, amik alkalmával rendszerint, az adott pálya főellenségét kell legyőznünk, akik egyre fürgébbek és ravaszabbak lesznek.

CoJ_Gunslinger_09


A kevesebb sokszor több

Összességében azt tudnám mondani, hogy ha az ember nem támaszt túlzott elvárásokat a Gunslinger-el szemben, akkor remekül elszórakoztathatja. A grafika nem túl erős, inkább decens látványt nyújt, és lehetett volna hosszabb is a játék, ám mindezek ellenére is csak ajánlani tudom.

Tagadhatatlanul érezni ugyan a játékon, hogy alacsonyabbra tették a lécet, és már nem a tripla A-s címek kategóriájában szeretnének versenyezni, de talán épp ezért működik formula, érezhetően jobban. 7.5/10 

Reklámok

6 hozzászólás to “Call of Juarez: Gunslinger”

  1. Egyszerű és fun játék, ami nincs túlbonyolítva, cserébe maximálisan teljesíti a kis ambícióit. A grafika meg szerintem pofás lett, más stílust kölcsönöz neki, mint az előző részek. 7/10

  2. A grafikával annyi gondom van, hogy a játékot ugyan az a Chrome 5-ös engine hajtja, mint a Dead Islnad-et, ám az ennél szebb látványt nyújtott, ráadásul az még openworld is volt. Nem néz ki rosszul a játék, a fegyverek például szépen fénylenek, viszont a karaktermodellek, és a terep textúrák, lehettek volna szebbek is.

  3. Hát szerintem az első két CoJhoz képest ez inkább visszalépés. Tényleg nagyon izgalmas, hangulatos, plusz tetszett a történetmesélés, de nem sok köze van van az első 2 részhez és kevesebb azoknál. Ez egy arcade shooter a szó szoros értelmében, vszont a Cartelnél 1000x jobb! 😀

  4. Bevallom éreztem némi nosztalgikus kikacsintást, a Dead Man’s Hand felé, és lehet ezért, de nekem a Gunslinger jobban bejött, mint akár az első CoJ. =)

  5. Nagyon hangulatos játék, az egyik fő gondja valóban az, hogy nincs kihasználva az engine. A western hangulatot, már a filmekben is szerettem, sokaknak rémes, egysíkú, olcsó és béna a stílus, nem tudom, engem mégis vonzott benne valami. Red Dead Redemptionhöz képest azért minden téren elmarad a minőség szerintem, de ettől még nagyon szórakoztató volt ez a Call of Juarez. Bár az is tény, hogy számomra nagyon alacsony a re-play factor, és a 7.5-ös értékelés elég korrekt!

  6. A western téma, szerintem egyfajta örökzöld, ami ha jól van elkészítve, még mindig nagyot tud domborítani. Az én kedvencem egyébként máig az Outlaws. Azt egyszerűen úgy összerakták, hogy azóta se találkoztam olyannal, ami überelte volna. Legalább is hangulatra biztos nem. =)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: