Girls und Panzer – Érzelmek, lánctalpakon

girls_und_panzer_cover

A sokak által csak a tavalyi év “meglepetés” animéjéként számon tartott Girls und Panzer, ránézésre, nem sok jót ígért a számomra. A hasonló témájú animékkel szerzett negatív tapasztalataim, és az erős megosztottság pedig csak még inkább meggyőztek arról, hogy valószínűleg semmit se vesztek a kihagyásával.

Hogy akkor mégis miért néztem meg? – jöhetne a kézenfekvő kérdés. Nos, egyszerűen csak azért, mert minden ellenérzésem ellenére, valahol láttam rá esélyt, hogy talán többet is tartogat, mint amit kinéztem belőle.

Utólag azt kell mondjam, ez a megérzésem, részben be is igazolódott, de csoda azért most se történt.


Kontrasztosodás

A Girls und Panzer, egy olyan alternatív világban játszódik, ahol létezik az úgynevezett tankwondo. Egy tradicionális küzdősport, amit a modern korban, II. világháborús tankokkal vívnak, és érdekes módon, ezt a küzdősportot nők, lányok űzik. Mégpedig azért, hogy kifinomult, fegyelmezett, kecses hölgyek váljanak belőlük, akikből jó feleség és munkaerő lesz.

girls_und_panzer_01

Természetesen, mint minden küzdősportban, itt is vannak megmérettetések az egyes iskolák között, amik után nem csak elismerés és tapasztalat a honorárium, hanem kemény pénzek, amire bizony szükség is van, mivel ezek az iskolák (és környékük) hatalmas, átalakított hordozó hajókon úsznak.

girls_und_panzer_02

A történet hősnője, Nishizumi Miho, az egyik ilyen iskolában kezdi a tanévet, és ahogy ilyenkor lenni szokott, azt a fajta klisét fogja megtestesíteni, akinek a családjában, mindenki profi, és kiváló érzékkel rendelkezik eme sportágban, kivéve őt. Persze a vér nem válik vízzé, a tehetség benne is ott lapul, mindössze önbizalomra van szüksége, hogy a felszínre törjön, a benne rejlő erő, amiben a barátai (kik mások?) fognak neki segíteni, akik szokás szerint, igazából egy szóban összefoglalható stílussal bírnak (tudor, vidor, szende, szundi).

girls_und_panzer_03

Na már most, az eddig felvázoltak alapján, nyilván érezhető, hogy az alapvető “gond”, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a fogyaszthatóságot jelentősen befolyásoló tényező, azaz animével, hogy maga a koncepció olyan, hogy az erős kontraszt miatt, az arra érzékeny emberekből, minimum fejcsóválást fog kiváltani, de valószínűbb, hogy az adott személy keze, határozottan megindul majd a homloka felé.

Nagy titkot persze nem árulok el azzal, hogy jómagam is ebbe a táborba tartozom, és a kislányból szuperfegyver elgondolás után, a cuki kislányok, és a hadászati eszközök összeboronálása az a téma, amitől a szememet forgatom, az ilyenkor kézenfekvő “miért?” kíséretében. Mondom ezt annak ellenére, hogy amúgy látnék fantáziát dologban, alapot egy remek marhuláshoz, ami általában sajnos azért nem szokott megvalósulni, mert az ilyen animéknél, rendre gondot okoz a túlsúlyba kerülő, egyébként nem túl ízléses, vagy erotikus  fanservice. Illetve a kreativitás masszív hiánya, amik rendre rányomják a bélyegüket, a végeredményre. Az Upotte! vagy a Strike Witches, remek példák erre, amikor adott egy végtelenül abszurd alapötlet, ami könnyen önmaga paródiájává válhatna, ám a gyakorlatban megfojtja az ötlettelenség, a poénok hiánya, és az ezt egyedül palástolni próbáló, elcsépelt fanservice.

A jó hír az, hogy Girls und Panzer, az előbb említett két címnél, sokkal tisztességesebb, intelligensebb hozzáállást tanúsít. Látszik rajta, hogy a készítők például utánajártak a tankok paramétereinek, így pontos megnevezéseket, és hű dizájnt kapunk. A fanservicet jelentősen visszafogták, illetve maga a struktúra is, inkább a sport műfaj irányába mozdult el, ami egyértelműen jót tett a cselekménynek.

A rossz hír, hogy az anime sajnos beleesett abba a hibába, hogy amint valamit jól felvezetett, azt kisvártatva elrontja valami röhejes túlzással. Például, az jó ötlet volt, hogy a tankokat kívül belül hűen bemutatják, és megismertetik a nézővel. Ugyanakkor egy tankcsatákra építő animében, elég hülyén jött ki az a húzás, hogy egyes csapatok rózsaszínre, arány sárgára, meg triritarkára festették a tankjaikat.

girls_und_panzer_04

Hasonló cipőben járnak a csaták, ahol alapvetően tetszett, hogy a harcok alkalmával, nem csak úgy egymásnak esnek a rivális csapatok, hanem van haditerv, taktika, cselek, megtévesztés, és rajtaütés. Ehhez képest, sokszor mégis olyan rodeózásokat, a tankok képességeit alapjaiban meghazudtoló mutatványokat adnak elő, amiket inkább egy Tokyo Drift filmtől vártam volna.

girls_und_panzer_05

Cserébe viszont egész jól kiegyensúlyozták a párbeszédekre, és a csatákra szánt műsoridőt, így mire unatkozni kezdtem volna, a sok cukis lelkizéstől, addigra visszatértek a tankokhoz. =)

A végeredményt látva, igazság szerint vegyesek az érzéseim a Girls und Panzer kapcsán. Az tagadhatatlan tény, hogy sokkal összeszedettebb, minőségben jobb a riválisaitól, ami jórészt annak köszönhető, hogy észrevehetőek rajta, a munka nyomai. Legyen szó akár a cselekményről, akár a látványról.

Ugyanakkor az mellett se tudok elmenni, hogy az anime, körülbelül a felétől kezdve, szépen lassan veszíteni kezd a varászából. Illetve e mellé még jön egy sokkal prózaibb ok is, mégpedig hogy hiába ül le a néző 0 elvárással egy anime elé (mert most őszintén, mit várjak el?), ha maga a koncepció nem tartozik épp a kedvencei közé.

Összességében tehát, inkább pozitív irányba mozdult el a mutató, de annyira azért nem, hogy kiemelkedő, vagy emlékezetes legyen. 6/10

Reklámok

33 hozzászólás to “Girls und Panzer – Érzelmek, lánctalpakon”

 1. Megelőztél 🙂 Na mind1. Nekem alapvetően nem tetszett ez a sorozat. Az első bekezdésben leírtak ,egyébként nálam is megtalálhatóak voltak, szinte azonnal ,de ennek ellenére adtam egy esélyt az animének. Viszont mikor befejeztem a sorozat megtekintését, egyetlen pozitívumként csak a látványt tudtam felhozni. A párbeszédekben igazad volt, de annyi volt benne a cukiság,a tarka tankok, a moe ,és a valóságot meghazudtoló fizikailag lehetetlen megoldások/persze persze rajzfilm meg minden,de ha már a tankoknál ennyire a valóságot akarták követni,akkor talán a csatáknak is ahhoz kellett volna hasonlítani/ ,hogy ezek a hegynyi méretű “apróságok” nekem teljesen elrontották az élményt, Én 5 pontot adtam volna rá. Van ennél egy jobb anime, ami repülőgépes környezetbe teszi az érát, 2.vh után érzettel. Neeem nem a The Sky Crawlers hanem az Allisons to Lilla vagy a még jobb movie Toaru Hikuushi e no Tsuioku .Valahogy ezekben a művekbe a humort ,a drámát és a realítást is remekül beletudták szőni. Sajnos tankosból eddig csak ezt az egy animét láttam 😦

 2. Abban a 6 pontban az is benne van, hogy ezt legalább végig bírtam nézni, nem úgy mint az Upotte! vagy a Strike Wiches cimboráit, amik elég hamar kikészítettek. Mondhatnám úgy is, hogy ez még pont belefért nálam a keretek közé.

 3. Ebből 4 epizódot néztem, aztán egy 4/10-es értékeléssel droppoltam is ezen a ponton. Mondjuk nem tudom az mennyiben befolyásolja az értékelésemet, hogy a Strike Witches-t meg az Upotte!-t nem láttam (sőt, még a Sky Girls-t sem, ami a Strike Witches “testvére” lehetne), de miért is néznék ilyen “otakuknak mennyország, normális izlésű embernek rémálom” sorozatokat? Ha már mindenképp valami szar animén akarok szenvedni/röhögni, akkor előkapok olyan katasztrófa darabokat, mint a School Days vagy az Another, de ezekkel pont az a gond, hogy máshogy szarok, szimplán szerencsétlenek és 90%-ban csak a célközönség loliconokat tudják lekötni, mivel olyan típusú karaktereket, “poénokat”, illetve “történetet” raknak beléjük, amit kb. csak az ilyen nézők tudnak élvezni.

  Girls und Panzer-re visszatérve: Ebbe is csak azért kezdtem bele, mert mindenki tényleg így áradozott róla, hogy “az év meglepetése!”, sőt, asszem volt, akinél “év animéje” is lett végül, így talán érthető, hogy kezdtem abban reménykedni, hogy minimum olyan “műfajreformert” fogok benne tisztelni, mint amilyen a Madoka volt magical girl téren. (Nem mintha az tökéletes lenne, de arra legalább rámondható, hogy “beváltotta amit ígért”.) Szóval hogy jön majd egy sorozat, ami ezt a “lolik + fegyverek” koncepciót helyezi durvább környezetbe, ne adj isten halottak is lesznek, ha már tankokkal lövöldözik egymást, meg ilyesmi… Ehhez képest kb. kaptam egy minden izében pénzszagtól bűzlő sorozatot, aminél a tankos rész is egyértelműen csak azért lett ennyire kidolgozva, hogy a loliconok mellett a military otakukat is behúzzák a készítők, így szimultánban fejhetnek két tehenet egyszerre.

  Ettől persze még lehetne jó a cucc, hiszen láttunk már olyan sorozatot, ami úgy lett megtervezve, hogy szinte mindenki megtalálja benne a maga kedvenc “fétisét” és mégis egész király lett (Code Geass), sajnos azonban itt közel sem mertek bármi komolyabba fogni a készítők, a loli karakterek valóban a jól bevált sablonokból építkeznek, a tankok pedig extra fanservice-elemként funkcionálnak az arra érzékenyeknél. Emellett az egész alapkoncepció ritka bugyuta lett, egyszerűen két olyan dolgot tettek egymás mellé, ami “üti egymást”:

  “A Girls und Panzer, egy olyan alternatív világban játszódik, ahol létezik az úgynevezett tankwondo. Egy tradicionális küzdősport, amit a modern korban, II. világháborús tankokkal vívnak, és érdekes módon, ezt a küzdősportot nők, lányok űzik. Mégpedig azért, hogy kifinomult, fegyelmezett, kecses hölgyek váljanak belőlük, akikből jó feleség és munkaerő lesz.”

  Szal értitek, már elnézést, de ez mi a szar? Létezik ember, aki ezt így fel tudja dolgozni röhögés, vagy allergiás tünetek nélkül? Ennél csak az lett volna idiótább húzás, ha kitalálják, hogy egy loliból csak akkor lesz kecses hölgy és mintafeleség, ha mondjuk 200 kilós súlyokat emelgetnek és az egész átmegy egy ilyen “gyúrunk, vazeg?” animébe lolikkal. Most megint a Code Geass-re kitérve: ott sokan hőbörögtek az elején, hogy “mi ez a baromság, hogyan tudná Nagy-Britannia az adott politikai helyzetben lerohanni Japánt?”, kíváncsi vagyok, hogy akit már az sokkolt, az ehhez mit szólna? Persze még rá lehetne kenni az egészet arra, hogy “ez egy alternatív világ”, de az a vicc, hogy ez a gyakorlatban sem igazán működött, pl. emlékszem, hogy amikor legelőször szállnak be a tankba, az egyik loli rögtön nyavalyogni kezd, hogy “fúúúj, ez olajos, büdös, koszos, stb.”, én meg magamban: “Igen b+, pontosan ezért nem szoktak kislányokat beleültetni és láthatóan ebben a világban is igencsak fail módon szuperál eddig ez az ötlet”. -___- Aztán ezeket fejelték még meg az olyan marhaságokkal, mint a rózsaszínre festett tankok (“mert úgy cukibb”, ja, csak kilométerekről kiszúr bárki…), meg hogy harc közben leállnak lolisan vinnyogni/sírni.

  Úgyhogy sajnos olyan realitásokkal ütköző dolgok voltak ebben (nem csak a mi valóságunkkal, hanem az animében lévővel is), hogy nálam ez egyszerűen kicsapta a biztosítékot. Ennél még a K-ON is jobb volt, az legalább nem próbált többnek látszani annál, mint ami. Azzal meg, hogy a tankokat ilyen reálisan kidolgozták, csak azt érték el, hogy folyton eszembe juttatták, hogy ha úgy igazán ráfeküdtek volna a témára, ebből valami egészen király háborús/tankos anime is lehetett volna, esetleg felnőtt férfi/női katonákkal a főszerepben, de mivel szokás szerint a “könnyebb utat választották”, így végül megkaptuk ezt az elcseszett tank high school-os baromságot. Én elhiszem, hogy ez jobb, mint a hasonló “kislányok nagy fegyverekkel” sorozatok, de mivel azok annyira kritikán aluliak voltak, hogy beléjük sem kezdtem, így az kevéssé tud vigasztalni, hogy “azért ez már jobb volt egy fokkal!”. (Kissé úgy hangzik, mint amikor azt mondjuk, hogy “XY még mindig jobb film, mint a Twilight”.)

  Ja, jut eszembe, amikor meséltem, hogy négy epizód után kukáztam, kaptam olyan véleményeket, hogy “amíg nem jutottál el azokig a részekig, amikor az oroszok ellen harcolnak, nem láttál semmit!” Megkérdezhetem, mi történt ott? Gondolom nem valami akkora meglepi, hogy bennégnek mind a tankban, vagy ilyesmi, de legalább tényleg mutatnak valami újat, vagy esetleg abban a csatában is csak az a nagy szám, hogy látványosabb és először driftel a tank? XD

  • Nos én eleve úgy kezdtem neki ennek az animének, hogy a megszokott elvárásaimat szépen félretettem, mert másként kvázi tényleg az alapkoncepciónál bukik meg az egész. A borító, illetve az említett Upotte!, Strike Witches után, már fel voltam készülve a legrosszabbra. =)

   “ha kitalálják, hogy egy loliból csak akkor lesz kecses hölgy és mintafeleség, ha mondjuk 200 kilós súlyokat emelgetnek és az egész átmegy egy ilyen “gyúrunk, vazeg?” animébe lolikkal.” -> Sajnos nekem van egy olyan érzésem, hogy eljön még annak is az ideje. =D

   “emlékszem, hogy amikor legelőször szállnak be a tankba, az egyik loli rögtön nyavalyogni kezd, hogy “fúúúj, ez olajos, büdös, koszos, stb.”, én meg magamban: “Igen b+, pontosan ezért nem szoktak kislányokat beleültetni és láthatóan ebben a világban is igencsak fail módon szuperál eddig ez az ötlet”. “ -> Igazság szerint én már előtte is furcsálltam, például azt, hogy tanokat, pontosabban a tankok roncsait, először még be kellett szerezni random helyekről (tó, barlang, stb.), aztán azok valahogy a bázisra kerültek, és valahogy újra működőképesek lettek. De most érted, ezen a szinten, ha ilyeneken fennakadok, akkor nem is érdemes tovább nézni. =)

   “Ennél még a K-ON is jobb volt, az legalább nem próbált többnek látszani annál, mint ami.” -> Dehogy is nem, pont hogy azt akarta elhitetni a nézővel, hogy ez majd egy lányzenekarról fog szólni, ehelyett kaptunk teázásokat a klubban. =D

   “Azzal meg, hogy a tankokat ilyen reálisan kidolgozták, csak azt érték el, hogy folyton eszembe juttatták, hogy ha úgy igazán ráfeküdtek volna a témára, ebből valami egészen király háborús/tankos anime is lehetett volna, esetleg felnőtt férfi/női katonákkal a főszerepben” -> Maximálisan osztom a véleményed, én is szívesen látnék egy ilyen animét, de a mostani érában erre szerintem nem sok esély van.

   “Megkérdezhetem, mi történt ott? “ -> Lényegében ez volt a végső összecsapás előtti utolsó nagy csata, ami talán a legnehezebb volt, illetve itt derült fény arra, hogy azért kell tovább küzdeniük, mert ha nem nyerik meg a bajnokságot, bezárhatják a sulit, mert nincs zsé. Magyarul, klisék a köbön. =)

   • “Sajnos nekem van egy olyan érzésem, hogy eljön még annak is az ideje. =D”

    Ne úgy legyen, de ha mégis, remélem, hogy az már tényleg önparódia lesz. Amúgy sem láttam még gyúrós lolit, meg akkor már minimum vigyenek bele ilyeneket, hogy az egyik kokszozik, de lebukik, a másik túladagolja a doppingszert, stb. XD

    “Igazság szerint én már előtte is furcsálltam, például azt, hogy tanokat, pontosabban a tankok roncsait, először még be kellett szerezni random helyekről (tó, barlang, stb.), aztán azok valahogy a bázisra kerültek, és valahogy újra működőképesek lettek. De most érted, ezen a szinten, ha ilyeneken fennakadok, akkor nem is érdemes tovább nézni. =)”

    Ja, jó hogy mondod, azon is néztem egyet. Érted, az iskola elvileg most készül ilyen “tankvezetési kurzust” indítani, erre fel kiderül, hogy még működő tankjuk sincs, a diákoknak kell önerőből “beszerezni” egyet, utána meg kipofozni? (Úgy, hogy láthatóan az elején marhára nem értenek ahhoz sem, hogyan is működik egy tank úgy egyáltalán.) Nem tudom, én ezeken tényleg fennakadtam, mert oké, hogy kitaláltak egy ilyen röhejes alternatív univerzumot, de akkor legalább a saját világukban legyen valami logikai szabályrendszer. Ez kb. olyan, mintha azt mondanák neked, hogy “ja, mehetsz jogsit szerezni, csak előbb guberálj össze egy kocsit a roncstelepről, aztán tedd működőképessé, persze úgy, hogy azelőtt csak propagandafilmen láttál autót.” XD Jajj, az a film is, amit vetítenek nekik az elején… Aztán ezt a “a tank a nőiesség netovábbja” szabályt is legkésőbb úgy a harmadik rész körül rúgják fel, amikor a gazdag csaj szülei nyavalyognak, hogy márpedig ő inkább legyen virágkötő, mert az az igazi, nem ez a barbár hobbi. (Akkor most mégsem a tankvezetés farag überalles waifut a nőkből abban a világban, vagy a csaj anyja az egyetlen logikusan gondolkodó karakter? XD) Meg a nem tudom már melyik csaj (lehet pont ugyanez), aki bevetés közben jön rá, hogy izgul arra, ha lő a tank, vagy mi a franc volt… ^^” Ez van, nem tudtam ezt az animét jobban értékelni az ilyen húzásai miatt, viszont ezek után már félek, hogy mi lehet egy Strike Witchesben/Upottében, ha azt mondod, hogy azok még ezt is magasan alulmúlják. XD

    “Dehogy is nem, pont hogy azt akarta elhitetni a nézővel, hogy ez majd egy lányzenekarról fog szólni, ehelyett kaptunk teázásokat a klubban. =D”

    Jó, ott tényleg “csúsztattak” úgymond, de ha döglassan is, de legalább haladt az a szál is valamerre. Meg azért azt könnyebben elhittem, hogy 4-5 lolit vonz a könnyűzene, ezért összeállnak ilyen tinglitangli moe-bandává, mint hogy a 4-5 kiscsajból elit alakulat váljék. XD

    “Lényegében ez volt a végső összecsapás előtti utolsó nagy csata, ami talán a legnehezebb volt, illetve itt derült fény arra, hogy azért kell tovább küzdeniük, mert ha nem nyerik meg a bajnokságot, bezárhatják a sulit, mert nincs zsé. Magyarul, klisék a köbön. =)”

    Asszem akkor ez a “amíg azt nem láttad, nem láttál semmit a sorozatból!” inkább jó kis reklámszöveg volt, hiszen ha odáig elszenvedtem volna, már majdnem a sorozat végén járnék, ergo akkor már tuti végignézném, aztán lehet azt remélték, hogy addigra megszeretem. XD Köszi, ezek után asszem maradok az eddigi négy résznél. XD

    Ja, viszont erről jut eszembe: mennyire lett lezárva ez a cucc, a végső összecsapás mennyire “végső”? (Leverik esetleg a jelenlegi világbajnok csapatot és abszolút győzelem, vagy épp, hogy csak megmentik az iskolát és még számtalan csapat vár rájuk? Egyáltalán mit akarnak ezek, a világ legjobbjai lenni?) Csak azért, mert rémlik, mintha a madarak azt csiripelték volna, hogy a “meglepő” népszerűség hatására máris tervezik a sorozat második szezonját, de még ha nem is így lenne, akkor is hülyék lennének abbahagyni a rajongók fejését, főleg, hogy az első szezon is eléggé betalált a tervezett célközönségnél, szóval szerintem folytatás tuti lesz, a kérdés már csak az, hogy mi volt az első vége, illetve, hogy volt-e egyáltalán neki, vagyis hogy mennyire lesz majd erőltetett egy esetleges folytatás?

   • Jézusom milyen hosszú kommentek. Egyébként titkossal én is teljes mértékben egyetértettem. Péter az első bekezdésedben leírtak ,szerintem aki nem ismeri a sorozatot, annak biztos elveszik a kedvét a megnézéstől.

    Távolkeleten nagy piaca van az ilyeneknek Titkos. A történet csak köreeet, az is elég lenne ha a lányok egész nap csak sikálnák a tankokat 50 részen keresztül, találnának benne valami művészit. Megjegyzem azt a jelzőt, hogy az év meglepetése gyakran szokták használni nálunka fórumokon 1 rész után minden felhypeolt szarra. Rádobálják a 10 pontos értékeléseket, és 1 hónap után már nem is emlékeznek az “életül legjobb animéjére” mert kijött megint egy újabb ami a világ legjobb sorozata az ilyen öhm fanoknak.

   • titkos: “Meg azért azt könnyebben elhittem, hogy 4-5 lolit vonz a könnyűzene, ezért összeállnak ilyen tinglitangli moe-bandává, mint hogy a 4-5 kiscsajból elit alakulat váljék. XD” -> Reálisnak valóban sokkal reálisabb, de a GuP alatt, legalább a tankcsaták belevittek annyi akciót a cselekménybe, hogy ne unjam el az életem, mint a K-On!-nál, ahol szabályosan felbaszott az a pofátlanság, hogy már megint lement egy rész, ahol rohadtul nem történt semmi.

    “ennyire lett lezárva ez a cucc, a végső összecsapás mennyire “végső”?” -> A végén megnyerik a bajnokságot, és ünneplik a győzelmüket, szóval ahogy sejted, inkább fan fejésről lesz itt szó, folytatás címen. =)

    MAL alapján amúgy további ovák, és egy mozi van betervezve jövőre, 2. szezonról még nincs konkrét info.

 4. Karácsonyra egy rózsaszín tankot kérek. Menne a szememhez. Jajj:D.

  Hát nem tudom, az újabb animéknél már kábé az is pozitívum, ha komolyabb idegrángás nélkül sikerül végignézni egy sorozatot. Nekem ez már kábé négy éve nem sikerült :’D. Szemezgettem ezzel is, de… inkább nem. Most hogy elolvastam a kritikádat már tudom is, hogy mit hagytam ki szerencsére, úgyhogy köszi:D.

  A Jin-Roh-t ismered, Peti? Szerintem most az lesem meg, annak legalább a grafikájától nem ég ki a retinám, még ha rossz is lesz : D.

  • én pont most néztem meg a Jin Roh-t nekem tetszett. Elég régi anime egyébként ,de olyan stúdió készítette, aki tényleg ngy nevekért felelt. Hmm egyébként az idei évadban vannak jó animék A blood lad nekem tetszett, picit olyan Soul Eaterre emlékeztet a látványa, sőt maga a világ is . A főszereplő lány tipikus csöcsös moe null iq-val de a többi szereplő elviszi a történetet a hátán, meg eddig a cselekmény is, A silver spoon is egész jó lett. Persze az idei évadban mást sajnos nem is tudnék kiemelni. Majd ősszel a Hajime no Ippot sálálá 😀

  • Niki: “az újabb animéknél már kábé az is pozitívum, ha komolyabb idegrángás nélkül sikerül végignézni egy sorozatot.” -> Általában véve, én is pont így vagyok ezzel. Mondjuk van azért 1-2, aminél jó esélyt látok rá, hogy azok a 8-9 pontok, nem a semmire fel születtek.

   Igen, ismerem Jin-Roh-t, már írtam róla, a Goodz részlegben megtalálod. Számomra talán az egyik legjobban sikerült II. VH-s anime, ellentétben az olyanokkal, mint a First Squad, vagy az Urda.

 5. […] ,akkor most is valami hasonlóról kellene. Ne haragudjatok srácok, de Péter blogján olvastam a Girls und Panzers kritikát ami arra sarkalt ,hogy vegyem elő én is a korábbi kedvenc hasonló környezetben játszódó […]

  • ooh bocsi erről nem tudtam, töröld nyugodtan, én nekem valamiért nem engedi, lehet azért mert a te bejegyzésed linkjét társítottam a girls und panzers szóhoz az enyémen. bocs

 6. Az a rózsaszín tank, az ütött 🙂

 7. Girls und Pancake: a loliknak egy olyan suliba kell járniuk, ahol csak az győzhet, aki a legfinomabb palacsintát képes elkészíteni. Ámde a gonosz diáktanács rendelkezik az összes liszttel és tojással. Az elnök egy elvetemült, szemüveges lolicon, aki mindenkinek alányúl…na, de túl hülye hozzá, ezért csak minden rész végén kivágják az ablakon. További szereplők: a lány, aki allergiás a tojásra, mégis beveti magát a palacsintasütő-versenyen; a lány, aki nemesi családból származik és egy hülye picsa, de csak ő tud tojást szerezni meg mindenki a nagy csöcseit fogdossa csapattréning céljából; a lány, aki a hangulatfelelős, de sajnabajna az utolsó megmérettetés előtt elbassza a busz, majd megerőszakolja egy veszett, lejárt szavatosságú osztriga, és csak lélekben tud segíteni a többinek; és végül a lány, aki nagy viccesen mindig megzabálja az alapanyagokat, de senki nem mérges rá, mert ő a 10% kisebbség a csapatban, és a gyomra amúgyis úgy működik, hogy már a félkész, sütésre váró palacsintát küldi ki a hátsó kijáraton.

 8. Viktorius Says:

  Továbbra sincs affinitásom belefogni, amiben segít az is, hogy a leírásod megerősíti azt, amire számítottam. Ezt a Girls und Pancake-t meg lementem, mert marha szórakoztató. xD

 9. Egyszer meg lehet nézni, de a kihagyásával se vesztes különösebben semmit. Igazából, ha nincsenek a tankok, úgy ahogy tisztességesen bemutatva, valószínűleg fele ennyit adtam volna rá. =)

  Szóval legalább nem az volt, mint általában, hogy kaptunk valami T34, Tigris vonásaiból összevegyített tankot, ami sohase használja a fedélzeti géppuskát, csak a löveget, és a kilövéséhez egy random rakéta elég.

 10. Nekem tetszet az anime, igen nekem bejött a cuki lányok tankot vezetnek koncepció, úgyhogy nyugodtan megkövezhettek.
  Az is igaz, hogy néhol ordit a hibáktol az anime pl: a páncélosok egy alapos sikálástol máris üzem képesek ,vagy amikor a szovjet páncélosok körbrveszik az Orai tankjait, de egyet sem képesek kilöni, továbbá az sem világos elöttem, hogy a fekete erdő iskolának a német páncélosokal miért Nishizumi vagyis japán nevű család az irányitója, mert ugye minden iskola a saját nemzetét képviseli, akkor nem németnek kellen lennie a fekete erdőnek.

  De mindezek elenére én élveztem és az a három holnap amit az utolsó két részre várni kellett maga volt az öröke valóság.

  “a military otakukat is behúzzák a készítők,” akkor engem duplán behúztak, mert nem csak az animét szeretem, hanem ebből is van gyüjteményem http://www.amercom.hu/amercom/amercom.html

  • Nem volt egy rossz anime, így is meg lehetett nézni, és voltak jobb pillanatai. Abban viszont igazat adok titkosnak, hogy felnőtt férfi, női karakterekkel, esetleg egy reálisabb felütéssel, sokkal élvezetesebb lehetett volna.

 11. cheatergs Says:

  Yt-n véletlen ráakadtam pár harcjelenetre, de ez annyira fenyít a driftelő tankokkal; oldalköténnyel ellenséges sorfalnak beálló egységekkel; tolatni agyhiányos parancsnokokkal; rinyahegyekkel, hogy ennyiben is marad az ismeretségünk. Oké, nem vagyok guru, oké, ők sem szakmai szempontból készítették, sőt nem is akarták, hanem csak a “kawaii kislányok abszurd helyzetekben”-mantra nevében baromkodtak, ennek ellenére valami minimális hitelességnek akkor is be kéne figyelnie, különben egy oviban is játszódhatna kivágott papírrajzokkal.

  Ez alapján folytatásnak nem lenne meredek egy Girls und Panzerschiffe, benne ugrató cirkálókkal, csatahajókat le1v1-ező rombolókkal, parton rodeózó tengeralattjárókkal.

  Ez nekem nem vicces, nem aranyos, még annyira sem, hogy a kevésbé rossz kategóriába soroljam látatlanban. Nem is érdekel, miről “szól”, az idei évben az az Isekai no akármi nevű TM!-fanime ganéhegy meg az abnormális mentálszennyezettséget elérő Valvrave 2nd után (meg a Magit is túléltem) a halálnak kell egy újabb ilyen mosléktenger…

 12. Redrock Says:

  Szerintem nem volt ez annyira rossz. Nekem tetszett, jó a cukiságokból néha már kezdett sok lenni, de nem annyira, hogy kedvemet szegje :D. A tankok hitelessége már a legelején megborult amikor “megszerelik” őket, meg ugye minden alkalommal, meg amikor a hídról tüzelnek ugye ami félig leszakadt 😀 Ezt még sokáig tudnám sorolni, most , csak néhányat említek, hogy kiéljem magam 😀 amikor felszerelik a KwK 40 L/42 kaliberhosszú ágyút, akkor annak a csőszájféke még egykamrás, amikor meg felszerelik a csodálatos kötényezést ( ami már a 2. világháborúban se sokan ért) meg már hirtelen két kamrás lett (tudom, hogy a H nak már az volt de sehol nem látni, hogy még egyszer lecserélnék). De említhetném az aránytalan csapatokat, jó mondjuk ki tudja, hogy a st. gloriana milyen tankokat vitt a fekete erdő ellen, de gyakorlatilag mindegy, a 2.VH -s brit tankokat, a fekete erdő csapata kb néhány-perc alatt rommá lőtte volna, ez igaz mondjuk az oaraira is, igazából a saundesre is igaz bár ott a mennyiség lehet, hogy győzedelmeskedik (talán!). Egyedül a Pravda lehetett volna komoly ellenfél. Az anzio rejtély, hogy mikkel akart volna a fekete erdő ellen küzdeni, mert a P-40 még a pzIV F2 , G változat szintjét se éri el, vagy a T-34 /76 B változat szintjét. Talán a Semovente 105/25 lehetett volna valamennyire hatásos, de hát páncélvédettsége annak se volt túl számottevő. Szóval ezt még sorolhatnám a végtelenségig, hogy mi sántított nem is kicsit. Ja mg egy dolog a tankos részekhez, a végső harcnál a fekete erdő tankjai rendszeresen mellé lőnek főleg az elején. Ez már csak azért vicces mert a Tigrishez kiadott kézikönyv a Tigerfibel szerint 2000 méterig képes az ágyú pontos lövésre, de tapasztalt harckocsizók akár 3000! méterre is tudnak hatásos lövést leadni. De alternatív világ oké nem szóltam.

  Viszont mindezeket a kukába dobva nekem tetszett. Tetszett mert hitelesen néztek ki a tankok nem túloztak, nem tuningolták föl őket nem nyúltak hozzájuk. Azonkívül én pont azokon a részeken röhögtem szét az agyam amikor drifteltek a tankokkal, meg , ahogy a maust kilőtték XD, na az zseniális volt. Különben a tankok kifestése is csak rövid ideig volt, ami szerintem, ilyen körökben teljesen érthető, de egyből rájöttek, hogy mekkora marhaság és többet nem használták. Valóban sablonos kicsit az alap sztori de az talán annyira nem is volt lényeg nem azon volt a hangsúly, így nem zavart. Ja mg egy dolog a tankos részekhez, a végső harcnál a fekete erdő tankjai rendszeresen mellé lőnek főleg az elején. Ez már csak azért vicces mert a Tigrishez kiadott kézikönyv a Tigerfibel szerint 2000 méterig képes az ágyú pontos lövésre, de tapasztalt harckocsizók akár 3000! méterre is tudnak hatásos lövést leadni. Egyébként ezt az animét állítólag a World of Tanks (az se hiteles!) ihlette, így gyanítom, hogy egyszerűen az volt a lényeg, hogy nézd milyen király tankok vannak itt, és még cuki lányok is, húúúúú. De nekem akkor is bejött, valahogy tudtam rajta szórakozni röhögni, és szerintem bármilyen, animénél / filmnél, ez a lényeg.

  • Szerintem se volt egy kifejezetten rossz anime, sőt a Strike Witches, Upotte!! szerűségekhez képest, jóval fogyaszthatóbb volt.

   “A tankok hitelessége már a legelején megborult amikor “megszerelik” őket” -> Igazából, már előtte a beszerzésük is érdekes volt. Mármint hogy mindenféle lehetetlen helyről, például barlangból, tóból, meg hasonló helyekről szedték össze a tankok roncsait, amik aztán, valahogy a bázisra kerültek, és ott valahogy, meg lettek szerelve. =)

   “De alternatív világ oké nem szóltam.” -> Általában nem is éri meg fennakadni az ilyeneken, hisz az animék többségében például alapszabály, hogy a főhős kilométerekre pontosan lő akár kis pisztollyal is, de őt van hogy 10 méterről se találja el, 50 gépfegyveres. =D

   “Tetszett mert hitelesen néztek ki a tankok nem túloztak, nem tuningolták föl őket nem nyúltak hozzájuk.” -> Ez nálam is plusz pontot ért, hogy legalább a harckocsikat hitelesen ábrázolták, pontos megnevezésekkel. Szóval leszámítva a gagyi festést, meg az olyan, helyenkénti túlzásokat, mint például az a driftelés a végén, egész korrekt volt.

   “Egyébként ezt az animét állítólag a World of Tanks (az se hiteles!) ihlette” -> Inkább fordítva volt az, mármint olyan értelemben, hogy a GuP hatására, jó pár skin, mod jött ki a WoT-hoz, ami persze, valahol várható volt. =) A GuP-t inkább a már említett Strike Witches, Upotte!! ihlette.

   A WoT-al kapcsolatban, hallottam már többektől is, hogy mivel a játék fejlesztői fehéroroszok így nem meglepő, hogy a Szovjet fél, sok szempontból pofátlan előnyöket élvez.

   • Redrock Says:

    Nem szeretnék átmenni world of tanks fórumba, így csak röviden válaszolok. Most már az a legkisebb baj a játékkal , és véleményem szerint ez sosem volt olyan mértékű mint amilyennek mondják (több mint 11000 csatám van) . Azóta lettek itt, eltűnő tankok, térváltó tankok, lövedékbeszívó tankok, leeső lövedékek, 0-t sebző lövedékek , és még sorolhatnám. Na meg egy olyan fejlesztő csapat, ami tagadja a hibákat, és , ha valamivel baj van közlik, hogy nem kell vele játszani. De erről ennyit 😀 Különben bocs a sok helyesírási hibáért meg ismétlésért csak már nagyon későn írtam.

    Egyébként a sztori is ok volt nekem, tényleg a cukiság faktort kellett volna néhol lejjebb venni, és akkor mérföldekkel jobb lett volna. Különben megszoktam én az animéknél a túlzásokat, bár ehhez hasonlókat még nem nagyon láttam, de ránéztem azokra amiket emlegettetek, és gyanítom nem is fogok 😀 Egyszerűen látszik az egészen, hogy semmi mást nem akartak, mint ami a nevében van, és ez tulajdonképpen nem baj, mert nem is ígért semmi egyebet tehát nem tudtam haragudni rá. Más lett volna a helyzet, hogyha “ultrarealisztikus” tankokat, meg “hihetetlen” történetet ígér. Jó volt ez így, egyszerűen jól elvoltam közben, és szerintem ez a lényeg.

   • Látom, van itt más is, aki tankozik. 🙂 Péter, sztem próbáld ki a WoT-ot. Van benne valami, ami a hibái ellenére is élvezetessé teszi. Mondjuk Redrock által felsorolt hibák valóban jelen vannak, és bosszantóak, de mégis érdemes tenni vele egy próbát. Meg szívesen olvasnék róla némi oltást itt a blogon. 🙂
    Amúgy a kedvenc paranormális jelenségem az volt, mikor IS-8-al lepattantam borsig oldaláról. 😛 Borsigról csak annyit, hogy összehajtogatva nincs annyi fém benne, mint amennyi az IS-8 alap átütése.

   • Igazából, eddig mindig úgy voltam a WoT-al, hogy majd ki kéne próbálni egyszer, de eddig még mindig halogattam. Lassan csak ráveszem magam, hogy végre kipróbáljam, bár mostanság, inkább a filmes lemaradásaimat pótolom.

 13. Rászántam magam végre, és végignéztem. 🙂 Nem voltak elvárásaim iránta, de hibái ellenére egész szórakoztatónak találtam. Talán a sztorivezetés kicsit aránytalan lett, én még hozzá tettem volna egy-két epizódot, ha nem is egy teljes fél évadot. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: