A magyar anime közösség öröksége – Avagy az elitek átka

Még tavasszal írtam egy bejegyzést, amiben elsősorban az Animax csatorna helyzetét, illetve érintőlegesen, magának a hazai anime piacnak a rövid történetét veséztem ki. A téma komplexitása miatt, természetesen nem minden aspektusra jutott ugyanannyi figyelem, de még így is igyekeztem, lehető legjobb tudásom szerint választ adni arra a kérdéskörre, hogy hogyan is indult ez el az egész, és mik voltak azok a tényezők, amik miatt mára szinte megszűnt ez a piac.

Az elmúlt hónapok alatt, alkalomadtán felmerült bennem a gondolat, hogy lehet kéne írnom egy hasonló bejegyzést, magáról a honi szubkultúráról, annak rövid történetéről, és felépítéséről, ám a gondolatot végül nem követték tettek. Nem éreztem magamban kellő késztetést ahhoz, hogy újra klaviatúrát ragadjak, és olyan témákat feszegessek, amiket anno, ha sokkal provokatívabb stílusban is, de már többször érintettem. A végső lökést végül Ricz egyik nemrég írt bejegyzése adta meg, ami kapcsán akaratlanul is déjà vu-m volt, és újfent elgondolkodtam azon, lehet mégis megérne egy misét a téma, ezúttal kulturáltabb hangon. =)


Retro éra

A hazai animés szubkultúra röpke történelmét, véleményem szerint 3 nagyobb, egymást követő időszakra oszthatjuk fel, amik között, természetesen vannak átfedések. Az első az 1995-2000-ig terjedő időszak, amikor a szubkultúra lényegében megszületett kis hazánkban, köszönhetően nagyrészt a német nyelvű RTL II-nek, és a magyar RTL Klub-nak, amik az akkori kínálatukkal sokak érdeklődését felkeltették, ezek iránt a “furcsa” rajzfilmek iránt. Egy olyan időszak volt ez, amikor nagyon kevesen rendelkeztek otthoni PC-vel, és még kevesebben internet hozzáféréssel, ezért jellemző volt a periféria élet. Az emberek rendszerint egymásnak adták kölcsön, vagy másolták le a kazettákat, később a CD-ket.

Az interneten a szubkultúrát, mindössze néhány kisebb társaság képviselte, amit nem csak az előbb említett tényezők, hanem további gátak is jelentősen akadályoztak. Aki ugyanis nem állt minimum középszinten angol szövegértésből, és nem rendelkezett stabil ISDN kapcsolattal, annak eleve nagyon nehéz volt belekóstolni ebbe a témába. Ráadásul mind a választék, mind a beszerzési lehetőségek, meglehetősen szűkre szabottak voltak. Általában véve beégett feliratos, avi, wmv, mpg formátumú, 4:3 képarányos, alacsony felbontású TV vagy VHS ripek voltak a legelterjedtebbek, ritkább esetben angol szinkron. A letöltés külföldi, angol vagy német nyelvű direct download, vagy FTP oldalakról történt, amit sokszor megnehezítetek a fagyások, megszakadások. De hasonló nehézségek merültek fel, például akkor, ha valaki a saját gondolatait szerette volna kifejteni egy vagy több animéről, ehhez ugyanis HTML ismeret, és saját tárhely kellett.

Emiatt a szubkultúra jórészt, eleve csak az idősebb, érettebb emberek számára volt elérhető, és még tőlük is nem kevés időt, türelmet, kitartást követelt meg. A néző jobban megbecsülte azt, amit hosszú órák, napok, hetek, akár hónapok alatt szerzett be. Ennek az időszaknak tehát, megvolt a maga pozitív vonása, a korlátok távol tartottak sok ostoba embert, cserébe viszont sokszor gondok voltak, például az ismertetők hitelességével. Sok volt a tévinfó, a félrefordításból fakadó félreértés, mivel a magyar ismertetők, többségében, már akkoriban is amerikai írások fordításai voltak, amik viszont sokszor az ottani TV sorozatok, VHS kiadások alapján készültek.


Felemelkedés éra

A következő lépcsőfok, a 2000-2005 közötti időszak volt, amikor lényegében kiépült a szubkultúra virtuális infrastruktúrája. Sok fontos változás ment végbe akkoriban, szinte minden évre jutott valami. 2001-ben megalakult a Usteam, 2002-ben az Animevilág, 2003-ban jött a MAT és az első Animecon, majd 2004-ben az AnimeAddicts korai elődje (amit ekkor még teljesen máshogy hívtak) és természetesen ekkor indult el, az A+ csatorna is. Mondhatni, ez egy termékeny éra volt, ami alá a technika, és az internet fejlődése is csak adta a lovat. Sokkal könnyebbé és gyorsabbá vált az animék, mangák beszerzése, valamint az információk is egyre hitelesebbek, korrektebbek lettek. Mindennek azonban, közösségi szinten, sajnos meg is lett az ára.

Szokták mondani, hogy a problémák, rendszerint kicsiben szoktak kezdődni, és egy folyamat eredményeként válnak olyan naggyá, ami rövidtávon csak zavaró, hosszútávon viszont elviselhetetlen következményekkel jár. Jelen esetben, ugyanez történt. Az egész valahol akkor kezdődött el, amikor egyes fórumokon, azok a bizonyos “nagy animések”, az interneten eltöltött hosszúk évek után, több száz anime résszel a hátuk mögött, elkezdték elhinni magukról, hogy ők a téma, egy különleges szakértői, akik nem egyszerűen a saját véleményüket képviselik, hanem valami egészen mást, az “igazságot” mondják ki. Hirtelen, feljogosítva érezték magukat, hogy például többesszámban beszéljenek, majd kisvártatva, sokuk egyenesen abba a tévhitbe kezdte ringatni magát, hogy a szubkultúra, kvázi az övék, miattuk létezik, és eképp nekik joguk van, például a (szar) ízlésüket, ráerőltetni a közösségre. Ha pedig mindez mögé, még a moderáció is beállt, a véleménycsere hamar átértelmeződött, a vélemény felülbírálhatatlanná vált, és a véleményből, hirtelen “igazság” lett.

Erre úgy vélem, az akkori Usteam fórumnál jobb példát, keresve se lehetne találni. Mivel kábé ott alakult ki először az a tekintélyelvű, enyhén poszt-kommunista elgondolás, hogy van egy “párt” (elit) akik azon az alapelven, hogy ők adnak “kenyeret” (FTP letöltés) és “cirkuszt” (fórum felület) a népnek, megszabhatják, hogy mi számít jó animének, és mi számít rossz animének. Ha pedig ezzel bárki is szembe mert szállni, azt “trollnak”, de legalább is hülyének minősítették, függetlenül a hozzászólása tartalmától, vagy stílusától. De szintén itt találkoztam először azzal az elvvel is (ami meg merném kockáztatni, hogy hungarikum), miszerint a hentai, nem anime, hanem az animéktől külön kezelendő (ami természetesen hülyeség, hisz a hentai, egy műfaj, az anime stíluson belül).

Az elvitathatatlan érdem, hogy a Usteam “rejtett” FTP-je, évekig jó alternatívát biztosított, főleg a korai Kazaa-s időszakban, ami sokszor instabil volt, lassú, és televolt vírusokkal. Csakhogy egyrészt jóval többen tudták magukénak, mint ahányan ténylegesen működtették, másrészt egy idő után, nagyon elpofátlanodtak, és egyre többször, egyre több pénzt kértek, mert “különben nem lesz többé Usteam!”.


Mainstream éra

Szerencsére, a beköszöntő 3. éra, 2005 és 2010 között (ezt kis túlzással élve, akár nevezhetjük Animax érának) megváltoztatott mindent. 2005-re, az Animevilágot, tönkre tette egy féreg (és azóta se nyitottak újra), aminek a feltörekvő AA volt a valódi haszonélvezője, majd még ugyanebben az évben, megalakult a Mangafan, a torrent pedig elkezdte leváltani a Usteamet. 2007-ben az A+ adóból, Animax lett, majd nem sokkal később, két animés újság is elstartolt, az AnimeStars, és a Mondo. Az említett piaci szereplőkről, most nem szeretnék nyilatkozni, mivel egy külön bejegyzésben, már írtam róluk, ezért most a fandom átalakulásáról ejtenék szót.

A 2005 és 2010 között időszakot, egyesek a szubkultúra aranykorának nevezik, amikor lényegében kinőtt az underground keretek közül, bekerült a köztudatba, a mainstream részévé vált, és népszerű, divatos hobbi lett. Ennek azonban jóval kevesebben örültek a régiek közül, annak ellenére, hogy elvileg “mindenki erre a pillanatra várt”. Ebbe természetesen belejátszott az, hogy sok új, fiatal fan, sokszor arctépően ostoba agymutatványokat produkált, amit jómagam is nagyon sokszor tapasztaltam, a saját bőrömön. Közösségi szinten azonban azt kell mondjam, a felelősség sokkal jobban terheli, az idősebb generációt.

Sok régi motoros, akik még az 1. érában, vagy a 2. elején csatlakoztak be ebbe a szubkultúrába, alapjáraton hatalmas lelki traumaként élték meg a popularitást, vagyis hogy a szubkultúra, a mainstream részévé vált, és animét nézni, vagy mangát olvasni, többé már nem volt akkora különcség. Az átlagember, könyvesboltokban, hipermarketekben, anime conokon, vagy akár az internetről is könnyedén hozzájuthatott a kiadványokhoz, méghozzá magyarul. A “különlegesnek” tartott hobbijuk, tömegtermékké lett, ezáltal ők elvesztették, a vélt “egyediségüket”. Kompenzálásképp, sok ilyen régi motoros, megpróbálta megcsinálni a szerencséjét, és valahogy egy kiadó közelébe keveredni, ami azonban csak néhányuknak sikerült. A hoppon maradtak számára, kész sértés volt, hogy az ő “szaktekintélyüket”, nem kérték fel cikkírónak, fordítónak, zsűritagnak, szervezőnek, vagy legalább moderátornak, valamelyik fórumra. További sorsuk miatt azonban, nem sokáig kellett aggódni, pár nap, hét után, a “szakértők” hamar megtalálták a helyüket az új felületeken, és ott folytathatták, ahol abbahagyták. Vagyis hiába volt új a keret, a közösségi minta, maradt régi, amit sajnos el is kezdtek tovább örökíteni.

Erre volt kiváló példa, az Animax fórum, ahol szépen lassan az egykori Usteam örökség kezdett új formát ölteni, ezúttal fasiszta jellegűt. A legjobban, talán egy olyan királyságként lehetne az ottani rendszert leírni, ahol egy zsarnok uralkodik, akinek nem lehet ellentmondani, és aki bármire képes, hogy a vélt státuszát (miszerint ő egy szaktekintély) fenntartsa. Az Animax fórumon, köztudottan szigorú szabályok uralkodtak, amiket nagyon komolyan vettek, és a szabályszegőket keményen meg is büntették. Például a szerzői jogok megsértésének fogalmát, nem csak a warez linkek közzététele merítette ki, hanem akár egy youtubera feltöltött AMV. Szintén nagyon érzékenyek voltak, a képek linkelésére, amiből ha valaki túl nagyokat, vagy túl sokat másolt be, könnyen kaphatott akár azonnali kitiltást is. De még azt is nagyon meg kellett gondolni, az egyszeri felhasználónak, hogy milyen oldalakat mer belinkelni, még akkor is, ha az épp a saját fan oldala volt. Tehát a büntetés, sokszor nem volt tett arányos.

Mindezt azonban elfogadta volna az ember, még úgy is, hogy itt is jelen voltak azok a bizonyos “egyenlőbbek az egyenlők között”, akikre ezek a szabályok, mintha nem vonatkoztak volna. A valódi probléma ott volt, hogy a fasisztoid fraulein, és brigádja, módszeresen próbálták elnyomni, a szerintük “trollok” véleményét ott, ahol csak lehetett. Őket ugyanis rendkívül zavarta, hogy vannak, akik másképp látnak dolgokat, mint ők. Ha valaki például megnézett egy művészinek egyáltalán nem nevezhető, de számára szórakoztató (esetleg a maga módján tanulságos) animét, azt máris kikiáltották “eretneknek”, elkezdtek vele személyeskedni, és az adott animét a sárba tiporni. Ellenkező esetben, ha valami olyan nem nyerte el az illető tetszését, amiben ők mély filozófiát, de legalább is művészi értéket, és egyediséget véltek felfedezni, akkor rögtön arra kezdtek apellálni, hogy az illető egy tudatlan paraszt, de még az is lehet, hogy troll. A friss animések pedig ilyenkor hajlamosak voltak elhinni, hogy tényleg bennük van a hiba, és az ő bűnük, hogy mertek mást gondolni, mint ami elfogadott.

Magyarul, napi szinten a levegőben volt az elitizmus, tekintélyelvűség, túlmisztifikálás, a “te mit tettél le az asztalra?” és a “nem értetted meg a lényegét, és elmagyarázni sincs értelme” kaliberű betanult kampószövegek. A helyzet azonban akkor vált igazán érdekessé, amikor a királynő, és udvartartása, egyre elviselhetetlenebb lettek, és az egyre szaporodó konfliktusokat, nem csak egyszerűen törölték, hanem visszamenőleg meghamisítottak. Gyakorlatilag ez volt az a pont, amikor sikerült átlépni egy olyan határt, ami már messze túlment az egyszerű igazságtalanság, pofátlanság szintjén.


Hanyatlás éra

Igazság szerint, lehetne még egy negyedik éráról is beszélni, csak hogy ezt épp ma éljük. A hanyatlás korát, amikor a szubkultúra piaca megszűnik, és szépen visszatér az egész a mainstreamből, undergroundba. Közösségi szinten ez viszont vajmi keveset változtat, az eddig megszokottakon. A pár éve népszerű felületek kihalásának egyetlen következménye az lett, hogy a közösség jórészt egyetlen felületre, az AA-ra koncentrálódott. Az AA-t pedig régi motorosok alapították, régi motorosok szablyák meg a játékszabályokat, akik között mindig akadnak olyanok, akik képviselik, és tovább örökítik a zsigeri elitizmust, a fejem a seggembe dugom mentalitást, a szakértőzést, és a többit.

Remélhetőleg egyszer ezt is kinövi majd ez a szubkultúra, de ahhoz érzésem szerint, kell még néhány év.

Reklámok

137 hozzászólás to “A magyar anime közösség öröksége – Avagy az elitek átka”

 1. A Retro érát én mondjuk megtoldanám egy elő-korszakkal, úgy ’75-ig vagy ’70-ig visszamenően egy kérdőjellel, mikor az első animék úgy jöttek magyarhonba, hogy német, finn, szovjet vagy más nemzetiségűként érkezett az akkori csatornára/csatornákra. Ilyen volt a Barbapapa, Nils, Időlovasok (kalózkazin), 12 hónap, Vadhattyúk és a többi.

  Hanyatlásról kicsit erős beszélni, mint korszaknév, inkább poszt-mainstream átmenet valami új felé. Bár erkölcsileg és tartásilag tény a hanyatlás, de nem eszerint lett becsoportosítva a dolog. Bár véleményem szerint az “átok” leküzdhető lenne, ha most az újabbaknak adnának lehetőséget a régi motorosok, pl. az említett központi site esetében. De azért érdekes volt egybe látni az egész sztorit.

  • Elsősorban az is volt a célom ezzel a postal, hogy összeszedjem a már oly sokszor felvetett / kivesézett témákat, egy bejegyzésbe.

   A ’90 előtti hazai viszonyokról, nem tudom lehet e beszélni, mert néhány kazettán meg TV-ben adott animén kívül, tényleg nem sok minden volt. Azokról se tudta szinte senki se, hogy animék.

   “az újabbaknak adnának lehetőséget a régi motorosok” -> Jó lenne, de az eddigi tapasztalataim alapján, ők pont az ellen vannak, hogy a más vélemény is helyet kaphasson. Hisz ha nem csak azaz egy “igazság” létezik, amit ők annak gondolnak, hanem más, alternatív igazságok is léteznek, akkor ők többé nem lesznek “szakértők” csak egyszerű rajongók, sok animével a hátuk mögött.

   • Ez igaz, de nem is mondtam, hogy minden új kapjon teret. 😀 Mondjuk én is “új hús” vagyok a témában, legalábbis annak tartom magam, mert ugye, Addictson kezdtem, minden más kimaradt, de 2006-ban kezdtem el az A+-szal animézni, majd haver fakkjával. Vannak, akik tudnak úgy gondolkodni, mint Dredd bíró, szerintem rájuk kéne gondolni elsődlegesen, de kell egy erős vezetés is, hogy leváltsa vagy utánajárjon a felmerülő problémá(k)ra. Kicsit idealista, de a csapatomat így igazgatom. Csak eddig minden megállapodás, tradíció “szóban” hangzott el, most már kőbe véssük a dolgokat, mert eljött a szüksége. De ott akasszam fel magam, ha az R/RFs-ből közösségi portál lesz…

   • Nyilván a kulturált határok között értettem én is persze. Szóval amikor egy hozzászólásnak, semmi más értelme sincs, csak a flame, azt törölni kell, hogy ne generálódjon felesleges, értelmetlen személyeskedést. A gond ott van, amikor az történik, mint anno az Animax fórumon, hogy valaki leír egy tegyük fel, kissé provokatív, de viszonylag oltásszegény véleményt, amiben amúgy alátámasztja a mondandóját, és erre jön egy ősfan, benyög egy ilyen “öcsi, te vagy az alsóbbrendű faj!” dumát, a haverjai meg hajlonganak neki, hogy: “Ó igen, mekkora tekintélye van!”.

 2. Érdekes volt a cikked olvasni. Főleg a korai korszakokról, hiszen azokat én nem éltem meg. Igaz magam is néztem dragon ballt, és más animéke, amiket az rtl klubb kínált, de akkor még fogalmam sem volt, hogy ezek japán rajzfilmek. 20 éves koromig, amikor is a volt barátnőm végig nézetett velem pár sorozatot nem néztem ilyen jellegű dolgokat. Tényleg tanulságos volt.

  A cikked utolsó előtti korszakának végén megemlítettél egy frauline nevezetű hölgyeményt 😀 ki fasisztoid módszerekkel töröl vissza, illetve a “te mit tettél le az asztalra” idézeten is jót mosolyogtam. Ha névre kellene tippelnem akkor a frauline An….a ? az udvartartása meg hmhmhm M…in ? mert pont ezt kaptam meg tőlük egy kommentem után. Jól tippeltem ?

  Megjegyzem a mit tettél le az asztalra tőlük alapból fals, megértem, hogy moderálnak egy oldalt, de az oldal tartalmának 90% nem ők töltik fel, hanem a felhasználók. A felhasználók írják az ismertetőket, gyakran ők keresik ki a képet, és a szervert is ők finanszírozzák adományokkal . Így ,egy olyan felhasználót, aki részt vett , legalább az ismertetők, és egy egy kép felírat ,vagy más egyéb feltöltésében ilyennel nem vádolhatnának meg. Főleg egy olyan személy, aki a moderáláson kívül mást sem csinál. Persze komoly és kemény munka lehet a nap 24 órájában a gép előtt ülve, az ő személyes véleményével ellentétes kommentekre vadászni és törölni, majd ha esetleg több egyetértő is van az ellenvéleménnyel kapcsolatosan, lezárni a fórum témát arra hivatkozva hogy eltértünk a cikk tartalmától, nehéz feladat lehet.

  Élvezetes cikk volt nagyon. Egyébként külön cikket lehetne írni, az animék hanyatlásáról is. Összevetve a korábbi érákat, a mai piacon kidobott tömeg termékekkel, ahol lusták a számítógép által kreált sablon karakter dizájnt is lecserélni 100 animénként, ha már új történetet,és normális zenét nem tudnak komponálni egy sorozathoz.

  • A retro érának, én se éltem meg minden aspektusát, de némi utánajárással, könnyen képet kaphat az ember, az akkori viszonyokról. A DB, SM duóról én se tudtam, hogy ezeket konkrétan animék nevezik, csak azt, hogy japán rajzfilmek. Mondjuk akkoriban már ez is valami volt, mert sokan az SM-et franciának hitték, az intro miatt, a DB-t pedig németnek, vagy amerikainak.

   A fraulein az Animax fórumon tevékenykedett, ami azóta már megszűnt.

   “cikket lehetne írni, az animék hanyatlásáról” -> Alapjában véve, én jobban szeretem az 1970-2000 között készült animéket, és az is tény, hogy azóta sokat hígult az ipar, de azért most is készülnek még jó animék, mint ahogy régen is készültek szarok. A régi érának is megvoltak a maga betegségei. =)

   • Talán igazad van. Egyébként sokszor elgondolkodom azon,hogy vajon velem van e a baj, én is jobban szeretem a régebbi animéket. A történetük valahogy jobb volt, a karakterek kidolgozottabbak, 2000-2010 között is készültek nagyon jó darabok,csak tudod amikor egymás után olyan évek jönnek ahol, igazán kimagasló darabokat nem látsz. Persze vannak jó darabok, de olyan címek nincsennek már amik kult animékké válnak. Az idei év fele eltelt és eddig egy olyan címet sem láttam amire később is emlékeznék ,egyedül a hajime no ippo 3. évada tartja bennem a lelket, illetve még a silver spoon az ami közepesen jó 🙂

    A régi érának is megvoltak ez igaz, de az akkori címek között, könnyebb találni jobb sorozatokat mint manapság. Plusz nem egy fajta sablon karaktert használnak amit 4 éve számítógéppel kreáltak és csak hajat cserélnek. Egyébként megnézted? Lányok fiúk szinte ugyanazok ,csak a haj stílus változik.

    Hmm egyébként mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják ráerőltetni a saját ízlésüket másokra. Picit mi is olyanok vagyunk ,ha fogalmazhatok így, próbáljuk elmondani a mai fiatalságnak, hogy hidd el hogy ez jobb, lehet hogy 10 évvel ezelőtt készült és nincs tele számítógépes trükkökkel, de at örténetet nézd, ne a látványt… stb stb..

   • Az én meglátásom szerint, az előző generációs animék, főleg a hangulatteremtésben voltak jobbak a maiaknál. Az ember jobban elnézte nekik, a kidolgozatlan karaktereket, vagy a gyenge storyt, mert maga az anime hangulatos, és szórakoztató volt.

    Elsősorban ez az, amit én nagyon sok mai animéből hiányolok, hogy nem képesek megteremteni és megtartani, egy egységes hangulati közeget.

    Erre remek példa az ecchi vagy a gore helyzete. Nem arról van szó, hogy régebben kevesebbet használtak volna, hanem arról, hogy jobban használták. Volt benne érzés, egy kis saját stílus, és ezért nem érezte az ember olyan egyformának.

 3. Na akkor… eddig türelmes voltam, és nem volt szokásom az OFF miatt takarítani, de mindennek eljön az ideje, és ebből az 5000. Naruto csesztetésből, most lett elegem. Ezt a szokást inkább tartsátok meg az Anime Manga Palotán, nem kell ide is áthozni.

  Maradjunk a témánál, és ha valaki ahhoz nem tud érdemben hozzászólni, mást se kell helyette idekavarni.

  Remélem érthető voltam.

  • Igen és bocsi, valóban kicsikét átmentünk “abba”.

   Viszont azt nem értem az AA-val kapcsolatban, hogy meddig fog fennmaradni eme oldal, ha a mostani moderátorok eltűnnek? Mert előbb utóbb elfognak és nem gondolom, hogy lesz bárki is, aki folytatja majd amit most ők csinálnak. Vagy igen?

   • Az AA elég hosszú időre bebiztosította magát, mivel a megszűnő felületekről, jó páran kapásból oda költöztek át. Moderátornak meg igazából bárkit felvehetnek, aki nekik szimpatikus. Szóval nem ezen fog múlni a sorsa.

 4. Érdekes cikk lett, mivel az olyan újak mint én, keveset tudnak a korai, kezdeti időkről. Na meg annak hatásairól. Én 2008 körül kapcsolódtam be aktívan a szubkultúra köreibe, mint friss nettel bíró fiatal.
  Szerencsére jobban érdekelt maga az animenézés, mint a közösségi életben való részvétel, így csak olvasója voltam a dolgoknak. De így is végigkövettem a mai napig azt a lassú hanyatlást, ami jelenleg is folyik.
  Egyetértek az utolsó éra leírásával. A kihalás szélén áll a szubkultúra. Ehhez persze sok indok társul, de a végeredmény ugyanaz.
  Kíváncsi vagyok mivé lesz ez az éra. Akár így, akár úgy, de ezt is végigfigyelem a háttérből.

  • Valószínűleg elér majd egy olyan pontra, ahonnét már csak felfelé vezet az út. Legalább is jelenleg ez tűnik logikusnak.

   Nekem 2005-óta van saját netem, egy jó darabig csak töltögettem, és kívülről figyeltem a különféle fórumokat. Aztán néhány anime után, már úgy gondoltam hozzá tudok szólni, ehhez-ahhoz, meg azokon kívül is felmerült pár olyan téma, amikhez úgy éreztem, érdemes hozzászólni. Eleinte nem is volt semmi gond, egészen addig, amíg el nem jutottam az akkor hyper népszerű Elfen Lied-ig, és bátorkodtam leírni, hogy nekem ez bizony nem tetszett. Nem is kellett több, máris a fejemhez vágtak, mindenféle jelzőt. =)

 5. A post tetszik, hosszú, nincs benne káromkodás és komolyabban hangzik mint a régebbi postjaid. Frankón megmondom a Usteam fóruma nekem kimaradt, csak az FTPt használtam.:D Animax fórum hát igen, mindig eszembe jutott a kérdés, mire fel van ezeknek ekkora mellényük? Mert ők terjesztik a “kultúrát”? Ugyan már… 😛

  • Feltehetően, valami ilyesmi gondolat bújhatott meg a háttérben, ami persze már akkor is röhejes volt. Sokszor hangoztatták, hogy “ők mit tettek a szubkultúráért” de valójában, nem sokat, és pláne nem miattuk indult meg a növekedés.

 6. Én úgy alapvetően ennek az anime “elitizmusnak” az mikéntjét nem értem… Úgy értem, emberek, ezek mégis csak rajzfilmek, amiket szórakoztatás céljából hoztak létre, durvább esetben nevezhetjük hobbinak. De könyörgöm, ezzel nem találnak gyógyszert a rákra, nem oldják meg a Harmadik Világ problémáit, nem teremt békét Szíriában, nem talál megoldást a globális felmelegésre. Ergo ha nem létezne anime, a világ attól még jószerével ugyanaz maradna, legfeljebb eggyel kevesebb idióta szubkultúra létezne a bolygón. Félelmetes, hogy egyesek mennyire véresen komolyan, életformaszerűen vesznek egy ilyen kis fajsúlyú, a világ szempontjából gyakorlatilag jelentéktelen témát. Mit tettek le az asztalra? SEMMIT nem tettek le az asztalra, ez egy kibaszott hobbi, jó lenne ha végre ezt fölfognák…

  • Szerintem itt egyszerűen arról van szó, hogy vannak emberek, akik hajlamosak túlzásba vinni a rajongást, túlmisztifikálják, és ha még a természetük is olyan, akkor képesek a legvégsőkig elmenni. Az ilyenek, rendszerint a személyük elleni támadásnak veszik azt, ha imádatuk tárgyát kritizálod, mert képtelenek elvonatkoztatni, még akkor is, ha ezt amúgy tagadják.

   Lásd mufurc se vette azt soha észre, hogy igazából már rég nem az animéről vitázik, hanem csak a másikat sértegeti. Hiába mondta el két nappal előtte, hogy “az anime csak hobbi”, mégse tudott leállni, ha vitára került a sor.

  • “Én úgy alapvetően ennek az anime “elitizmusnak” az mikéntjét nem értem… Úgy értem, emberek, ezek mégis csak rajzfilmek, amiket szórakoztatás céljából hoztak létre, durvább esetben nevezhetjük hobbinak.”

   Mondjuk ez igaz a már említett videojátékokra is, amik alapjából véve csak játékok – ergo nyugodtan lehet élni nélküle -, de ott is kialakult egy “elitizmus”, ahol évről évre inkább a hype játékok és hype franchise-ok istenítése az “elitizmus”. De a filmszakmát is fellehetne hozni, hiszen az is csak 1890 óta van és előtte jól megéltek az emberek, viszont ugye ott vannak a dokumentum filmek, mint erős ok.

   Hogy miért alakul ki minden szubkultúrában és szórakozási iparágban ez az “elitizmus”, jó kérdés. Szerintem egyszerűen vannak emberek, akik úgy gondolják – akár jogosan akár nem -, hogy ha végigjátszottak kb 100 videojátékot vagy megnéztek 100 filmet esetleg animét már is ők a mindent mindenkinél jobban tudó elit szakértők.

   Abban szerintem meg igazad van, hogy a hobbit hobbiként kell kezelni, nem pedig szakmaként – ezért sem értem miért sír sok ember a youtube-on a youtube partnerségért.

 7. Először is: köszi az írást! Kellenek az ilyenek is. Kell a történetíró, a históriás énekes a közösségekbe.:)

  Ugyanakkor, ha jól érzékelem, akkor mindannyian csak késői csatlakozói vagyunk a szubkultúrának, magamat is ideértve – a 3.szakaszban süppedtünk bele. Én magam pl. hiába nézek animét 2006-2007-től és volt is elvétve némi nyilvános véleményem, de csak a “hanyatlás korszakában” lettem aktívabb fórumlétben. Olyan 2011-2012 környékén. De ebből elég is volt ilyen rövidebb időszak… Szóval a lényeg, hogy az “öreg motorosok történelmi visszatekintésére” kíváncsi lennék. Bár nyilván nem fogom megkapni, mert egy részüknek annyira tele lett a hócipője, mások ott vannak az említett módon kiadóközelben és már “eladták a szabad véleményüket”.

  A te véleményednek meg Péter sajnos van egy sértettség-hangulata, már ne haragudj – ami nem tesz jót neki annyira. Erről jó lenne egy kicsit elemelkedni, magasabbról, elfogulatlanabbul áttekinteni a dolgokat. Bár össze-vissza sértjük egymást sajnos időnként, egy idő után mindenki hordoz magában kisebb-nagyobb tüskéket. Hiába mondja Szabó Zoltán, amit mond, vélemények ütközésénél ez előfordul. Arról nem is beszélve, hogy a hobbit, közösséget, annak építését, uram bocsá’ szolgálatát is lehet komolyan venni, ami sokszor nem egyszerű. És vannak “akik sokat tettek le az asztalra” – akár magyar felirat, letöltés, eszmecserefelület vagy egyéb biztosításával. Ez tény. A közösségi és vezetői kultúra állása Magyarországon megint egy más tészta és másik tény, ami bizony persze ebbe a szubkultúrába is leszűrödik. És személy szerint az “átkos szoccizmus” végét még saját bőrömön megtapasztalóként nagyon érdekesnek találom történelmi szempontból, hogy ez hogyan történik a rendszerváltás után eszmélő fiatalabb fórumozó/netező közösségekben…

  Egyébként Péter te vagy/voltál rendesen jelen AA-n? Nem támadólag kérdezem, csak azért mondasz róluk is véleményt. És bár Ricznél már jómagam is kritizáltam nyíltan egy-két dolgot AA-ról, de részben védeném is őket picit. Tény, hogy saját teljhatalmuk által vezetett királyságként kezelik a tagok tartalombővítése által ilyen nagyra duzzasztott oldalt, de ha őszinte akarok lenni olyan vészes dolgok nincsenek, amit te írtál. Legalábbis olyat nem tapasztaltam, hogy direkt-véleménystop lenne vagy direktbe csak azért neked mennének, mert más a véleményed egy animéről. Oké, egyszer-kétszer már én is megkaptam face to face, hogy nincs igazam, vonjam vissza a véleményem – amikor AA fordítású animéről volt negatív meglátásom. De ez nagyon-nagyon ritka, mondhatni elenyésző, említésre sem lenne érdemes. Kik AA-n a régi motorosok? Nem tapasztaltam, hogy ők okoskodnának és megmondóemberek lennének. Tényleg nem. Inkább a fiatalabbak, a szubkultúra újabb tagjai hajlamosak ilyen tekintetben “harcoskodni”. Az megint más kérdés, hogy mennyire lehetett szabadon eszmét cserélni banveszély nélkül AA-n és mennyire lehet ma. É más kérdés, hogy menyire vannak kifinomultabb módszereik “moderálás” terén – amivel nem feltétlenül értek egyet.

  A jövőre egyébként én is kíváncsi vagyok. Az animeiparéra. A “közösségére”. Meg a sajátomra is a szubkultúrában.

  • Nos én 2005-ben léptem fel a netre, és olyan 2006 nyár környékére tenném azt, amikor már aktívabban tevékenykedtem. Szóval kvázi a 2. éra közepétől vannak saját tapasztalataim, de természetesen, sok régi, akkor még elérhető fórumon, weblapon is utánanéztem a dolgoknak, mert érdekelt, mi volt régen.

   A helyzetet részben jól látod, valóban van bennem egy bizonyos fokú sértettség, amit én inkább csalódásnak neveznék, és azt is tudom, hogy ez érződik a bejegyzésen. Erre azonban nem tudok mást mondani, mint hogy nehéz tárgyilagosnak maradni, egy olyan témában, ahol a szép emlékek, inkább a beszerzés örömében, és a közvetlen barátokkal, ismerősökkel folytatott eszmecserékben merülnek ki. Miközben a “nagy globálhoz” inkább csak a rosszat tudom kötni, gondolok itt például a fórumokra.

   Ahogy a bejegyzésben is írtam, nem vitatom el se a Usteam FTP, se az Animevilág (mert igen, a fansub itt indult el valójában, és FFnF ezt csak külön útra terelte), vagy akár az AA érdemeit, és abban is igazat adok, hogy elismerésre méltó, ha valaki tisztességesen, kötelességtudóan tesz azért, amit szeret, és a tetteivel, egy közösség hasznára válik. DE amikor e mellé betársul a nagy pofa, a visszaélés (például moderációval) az ízlésük ráerőszakolása egy elvileg demokratikus közösségre, akkor uram boccsá’, az embernek teljes joggal lesz tele a töke az egésszel, és küldi el őket a francba.

   Az AA-ra anno járogattam, elsősorban az ismertetők miatt, de ha már ott voltam, elolvastam persze a kommenteket is. A magyar fansub, engem sose érintett. Eleinte szerettem volna cikkeket írni, átírni, de akkoriban lekötött a saját weblapom terelgetése, utána meg már annyira elegem lett az egészből, hogy hagytam azt is a fenébe, és elkezdtem blogolni. Mikor újra nekikezdtem jobban animézni, akkor meg már elvből kerültem a magyar felületeket, csak akkor érintkeztem velük, ha valamiért muszáj volt.

   Az évek során rám ragadt már annyi tapasztalat, a magyar animés közösségi oldalakkal, fórumokkal kapcsolatban, hogy sacc/kábé tudjam, milyen lehet a rendszer AA-n is (nevezzük megérzésnek), és erről Ricz bejegyzése csak meggyőzött. Uma bejegyzése pedig kész “nosztalgia fröccs” volt. FFnF módszere pont az a fajta örökség, ami anno a Usteam-ről indult ki.

   • Oké, nem mondom, hogy nincsenek gondok AA-n. Csak azt mondom, hogy nem vagy ott egy ideje – ne ítélj túl elhamarkodottan. Az írásodból (meg a korábbiakból) azt veszem le (remélem jól), hogy az “ízlés ráerőszakolása”-dolog, ahhoz az egy-két személyhez, meg az “udvarháztartásukhoz” kötődik, azon az egy-két bizonyos fórumon – DE EZEK RÉGVOLT TAPASZTALATAID, amik sajnos elvették a kedved az általános közösségi-fórumozástól. És erre mondom én, hogy szerintem jelenleg NINCS AA-n ilyen “ízlés ráerőszakolás”, illetve én visszamenőleg sem láttam ilyet. Igen tényleg vannak FFnF-nek módszereik, amiket akár egyes politikai pártok is megirigyelhetnének (jobb, ha nem mondok nevet), de ízlés-erőszak nincs.

    Egyébként eleve a címen kár volt átsiklanom (ami szokás szerint jó, gratula). Elitek átka… Történelmileg gáz, hogy nekünk magyaroknak mindig gondjaink voltak az “elitjeinkkel”. Pedig nem lenne ez rossz dolog, sőt nagyon kellene. Kicsiben és nagyban is (szubkultúrákban, helyi közösségekben, meg a nagyobb színtérben, közéletben, politikában stb.). Szóval nem tudom mennyire öröklődhetett át néhány embernek (akiket ugye itt is emlegetsz) a negatív öröksége. Akik már gondolom sehol sincsenek ma. Nem vagy te egy ici-picit paranoid?:) Másrészt az elit meg a “veteránok” (hogy rövidítsem az “öreg motorosokat) – nem ugyanaz a kategória. Lassan már itt szinte mindannyian ebbe a veterán kategóriába tartozunk – hiszen az új animésekhez képest jóval régebben benne csücsülünk ebben az izében. Igazából ez az egész dolog lehet, hogy csak nekünk, nyugati mentalitásúaknak gond, hiszen keleten a közösség sokkal előrébbvaló és a társadalmi kötöttségek, mondjuk egy idősebb/tapasztaltabb-fiatalabb/kezdő viszony is sokkal egyértelműbb. Szóval csak azt akarom mondani, hogy szeretném, ha az elit szónak nem lenne ilyen negatív kicsengése. És persze ehhez sokminden kell az elit részéről is, a pozíción, tudáson, tapasztalaton, elért eredményeken, készségeken, képességeken – legalábbis ezek egy részén túl kell kultúra, alázat, eltökéltség, kitartás is, meg egyéb ilyen “hülyeségek”. Szóval értelek, hogy mi VOLT a bajod anno. De a világ változik, mára a régiek kikoptak és helyükbe lépnek az újabbak. Te magad talán nem egy veterán megmondóember vagy? De bizony. És vannak még itt még kint a neten páran, akik itt vannak már jó ideje és kellően aktívak is, érdemes is rájuk odafigyelni – mint rád is. Ha nem vigyáztok előbb utóbb belőletek is valamiféle “elit” lesz, aztán csak nézhetitek ahogy a következő nemzedék fikáz benneteket!xD

   • “szerintem jelenleg NINCS AA-n ilyen “ízlés ráerőszakolás””

    A nem kimondott ráerőszakolás is az, lásd a titános bulvárhír. De a spoiler topikokban volt olyan, hogy kisebb flame tört ki a nemtetszős hangok miatt, aminek a csúcsa a SAO-topik volt, ahol a szövegileg bele nem köthető negatív kritikának nekiugrottak a vérpistik, és a negatív hangot bannolta T. mint flame war kezdőt, de a többi résztvevőt hagyta úgy, ahogy van. A titánnál nem tudom észrevehető-e még, de az elején is ilyesmi zajlott. De annak az ismertetője is (a manga még okés, de az animének már átesett a ló túl felére) ilyesmi.

    Amúgy az “elit” megnevezés elég helytálló, mert mikor több hetes tárgyalásokkal, levelezéssel kell az alap emberi dolgokra emlékeztetni a másik felet, akkor felvetődik néhány kérdés azzal a bizonyos “elittel” kapcsolatban. Másodsorban mikor a sorokban se tudnak olvasni, nemhogy a sorok mögött, gyakran helyben kapcsolni se tudnak, ha nem olyan nyíltan, kőbalta-egyszerűséggel mondod meg nekik, máris támadást vélnek mögötte. *szarkazmus eleje A paranoia aligha mondható el. *szarkazmus vége*

    Személy szerint megírnám nagyon szívesen a tárgyalások történetét, mit miért, hogyan zajlott, mik voltak a levélváltásokban… Csak hát a kezem egyelőre fixen meg van kötve.

   • Pont a Ricz által is említett SAO erre a legjobb példa, ami körül kábé ugyanaz ment, mint anno az EL körül, a Usteam-en. A régvolt tapasztalatok pont azért állják meg a helyüket, a mai viszonylatban is, mivel sokak előtt egy nagyon rossz minta volt, ezt látták, és ezt vették át. Szóval igen, a régiek nagy része kikopott, és a helyükre jöttek az újak, akik egy része, ugyanazt a hagyományt folytatja tovább.

    Az eliteket illetően, addig rendben van a dolog, hogy szükség van tapasztalt “sokat látott” veteránokra, akik jobban átlátnak dolgokat, és például odafigyelnek arra, hogy különféle művekről, franchiseokról, hiteles információk kerüljenek ki. A baj, a tekintélyelvűséggel van, amikor ezek az emberek, megengedik maguknak, például azt a luxust, hogy a moderáció bástyája mögé bújva, leoltsanak másokat, érvek nélkül, mert ők már 10 éve animéznek, és rég túl vannak az 1000. animén. Fel se merül az bennük, hogy a másiknak is igaza lehet, mert ők a “szakértők” és nekik ne merjen ellentmondani, egy “senki”.

    Mi se vagyunk már fiatalok, ez igaz, és igen, sokszor tapasztalatból beszélek én is. Csak hogy ha valaki például vitázni szeretne velem, akkor nem a “tekintélyemre” hivatkozok, hanem megadom neki az esélyt, és ha jogos a kritika, akár még igazat is adok neki. Lásd erre jó példa titkos, akivel az Aoi-n nem egyszer estünk egymásnak, a véleménykülönbség miatt, most mégis kellemesen el tudunk beszélgetni egymással, még akkor is, ha nem mindenben értünk egyet.

    Ezzel pedig csak azt akarom mondani, hogy mindenkivel meg lehet találni a közös hangot, de ehhez alapból az kell, hogy legalább azzal megtiszteljem a másikat, hogy meghallgatom, és nem élből arra megyek rá, hogy “hát ki ez a senki?”.

   • “titános bulvárhír”
    Á, azt frankón túlreagáltátok. De komolyan. Abban semmi nincs, simán elférnek és kellenek is a bulvár-dolgok néha. Pl. reggeli sz@rás mellé ideális egy ilyen – már bocs a szókimondásért. Annyit is érnek, de nem baj. Néha kellenek a könnyed, bugyuta dolgok is – csak tudni kell őket a helyén kezelni. A cíkk stilisztikájába, meg tartalmába ne menjünk itt bele lécci! Nyilván az is annyit ért, de ez most hagyjuk. A hozzászólások meg ilyenkor külön szórakoztatóak, rettenetesen nagyokat tudok röhögni rajtuk, ha épp nem megy 200-ra a vérnyomásom.:) Szal jó ez így. Csak a moderátori topiczárást nem értettem a végén. Mondjuk én pl. azt a hírt simán átlapoztam, még a fejlécet sem olvastam el és csak utólag lepődtem meg a te írásod kapcsán Ricz, hogy mi is volt. Lényeg a lényeg: itt szerintem nincs igazad, bocs.

    “SAO spoiler-topic”
    Ebben lehet, hogy igazad van. Módosítok: én NEM láttam, tapasztaltam lényeges “ízlés-erőszakot” arra amerre jártam (és akkor újragondolva: sok helyet nem követtem és milyen jól is tettem a lelki nyugalmam megőrzése érdekében…). És mondom ebbe az is beletartozik, hogy pár esetben (az AA-projekt Mitsudomoe meg a Garden of Words esetében asszem) én is kaptam egy picit belőle, de szerintem ez elhanyagolható. Viszont tény, hogy az ongoing-cuccokat nem követek, így a projekteteknél, spoiler-topicokban folyó “szájkaratékról” lemaradok. Ott viszont történhetnek jelentős dolgok és mire én esetleg 1-2 év múlva odaérek, már csak a moderátori bejegyzéseket találom… Szóval ezt már te/ti tudjátok, hogy mi van arrafelé, akik jártok/jártatok ott…

    “elit”
    Te Ricz! Te az AA-ról beszélsz? Mert nehogy már csak ők jöjjenek szóba, ha az “elit” szóba kerül. Speciál vedd tudomásul, hogy te is az “elihez” tartozol valamilyen szinten, igaz még neked is van miben fejlődni, mit tanulni! Pl. modorban…xD De szerintem te is fejlődtél ebben, amennyit én látok innen messziről. Ugyanígy az AA is fejlődik szerintem pl. a Péter által említett régi időkhöz képest. Mint ahogy Magyarországon is puhult fel a “kommunizmus/szocializmus” az idők folyamán. Vagy mint ahogy a középkorban még a földesúr megdugott minden fital jobbágylányt, ma viszont a férfi vezetők már csak kevesebbet fizetnek nekik, a nők meg önszántukból tesznek főnökeik kedvére… Az evolúció ugye…xD Szal FFnF-t és Andusiát én mindenképp az “elithez” sorolnám AA-ról több ok miatt is – más kérdés, hogy ha a ténykedésüket kiértékelnénk akkor nem csak szépeket lehetne mondani és bőven lenne még nekik is tanulnivalójuk a “hogyan vislekedjünk felelősen, példamutatóan, ha elitek vagyunk” c. tankönyvből… De mondom még egyszer: ne csak az AA vezetése jusson már eszünkbe lehetőségként, ha “elitre” gondolunk.

    “megírnám nagyon szívesen”
    Háááát… Nem vagyok benne biztos, hogy mindennek nyilvánosságra kell kerülnie. Sőt gyanítom, hogy sokmindennek itt ebben az esetben nem. És ez már a te felelősséged is Ricz, a te kereszted, mint “elitnek”, hogy helyesen, felelősségteljesen, úriemberhez méltóan dönts.xD Nem hiszem, hogy jót tesz a közösségeknek, ha minden szennyest kiteregetünk – lásd ki mit kúrt el stb.

   • @Péter: “Pont a Ricz által is említett SAO…” kezdetű:

    Ehhez nincs mit hozzáfűznöm, korrekt, értelmes hozzáállás, amivel csak egyetérteni lehet.

    Tán csak annyit kiegészítésként, hogy azért azt észrevettem magamon is, hogy nekem is a nagyobb az arcom kicsit egy pár év, meg párszáz anime után. De ez szerintem természetes, meg van mögötte jogos öntudat – szerintem.:) Viszont hatalmam, csatlósok nincsenek mögöttem, hogy lekaszabolják a nekem nem tetszőket és amúgy se álltam hozzá soha senkihez, hogy ez csak hülye lehet, én meg tévedhetetlen vagyok… Bár az is igaz, hogy én, amikor elkezdtem az animeipart, már akkor kiforrott véleménnyel és öntudattal rendelkeztem, mint 3. X-n túli faszi.

   • Azt én se állítom magamról, hogy ne lenne nagyobb a pofám, mint amikor 16 évesen elküldtem az első hozzászólásokat, mert igen, az ego növekedése, valahol természetes, és nincs is vele semmi baj, amíg egészséges, józan határok között marad.

    Na de hogy valami jót is mondjak, annak örülök, hogy legalább ide a blogra, jórészt értelmes emberek járnak. =)

   • “Na, de hogy valami jót is mondjak…”
    Az mindig kell, mint egy falat kenyér. És szép végszó is lenne… ha nem a való világban lennénk.:)

    “…ide… értelmes emberek járnak.”
    Na igen, szeretjük ezt magunkról hinni és remélni mindannyian.:) Aztán elég, ha jón valami kis plusz faktor és máris egymás torkának esünk.xD Lehet ez a faktor sokminden: nő, pénz, bosszú, irígység, féltékenység stb. de, hogy ontopic maradjunk az elit-témában talán mondanom sem kell, hogy a HATALOM az egyik legérdekesebb faktor, ami értelmes embereken igen érdekes változásokat idéz elő.xD Ezt speciál tapasztalatból is meg tudom erősíteni, mert kerültem már olyan élethelyzetbe, hogy a megszokottnál hatványozottan nagyobb hatalom került a kezembe, sok ember felett. Aztán egy idő után már nem volt meg ez a hatalmam és csak ekkor, utólag döbbentem rá, szembesültem vele, hogy amiket műveltem a hatalom birtokában, azok bizony részben igencsak szégyellnivalók “normális, értelmes emberi szempontból”. Szóval érdekes dolog a hatalom, olyan mint egy fordított Karinthy-bűvös szék. Amikor beleülsz teljesen megváltoztat, de észre sem veszed igazán, csak ha kiszállsz belőle… Ezt csak azért mondom, mert nem valószínű, hogy akiknek hatalom van a kezükben (konkretizálva ebben az esetben: AA-vezetés), azok észreveszik a saját hibáikat, a saját abnormalitásukat, ugyanis teljesen más a nézőpontjuk, más a fontossági sorrendjük, egy csomó minden észrevétlenül átértékelődik, átstrukturálódik bennük.

   • @balaaz: A titános bulvárhírnél nem volt mit túlreagálni: a szöveg a mangaka sajnáltatásából állt, valamint az adminasszony pont azok felett értetlenkedett, hogy mit fröcsögnek, akiknek pont szánta. Milyen ironikus, nem? Pont azokat akarják kiszolgálni ezzel, akik az olyan viselkedéssel csak a bajt hozzák nekik, meg a plusz munkát moderálás címszóval… Nagyon volt mit túlreagálni, azon kívül, hogy erre senki sem kíváncsi (mármint a fröcsögős bulvár(szar)zabálók marhaságaira, akiknek elég csak egyszer talajt adni…). Ez volt az indítékom annál, bocs, ha ez nem volt láthatóan nyalvánvalóvá téve.

    Amúgy én elzárkózom az “elittől”, mint animés rétegtől. Én csak élem a magam virtuális életét, meg a magam kalózhajóját kormányzom. A modorom olyan, amilyen… azon nem kívánok változtatni, mert nem önmagam leszek. =D Egyébként rájuk (mármint FFnF-re és Andusiára) mint szitkot mondtam az “elitet”, s erre megvan a jó alapom. A blogposztjaimban sem mondtam el mindent mik mentek a háttérben, mik hangoztak el, sokkal inkább sejttettem, sugalltam a sorok mögött. Az alapján enyhén szólva is savanyúbb lenne a szőlő rájuk nézve (hogy nekem is? nos, nem sokkal lenne ízetlenebb). A motivációm forrását és halálát Dottrisnak a nyílt levél alatt megírtam – és szerintem az ilyesmit halni hagyni vagy halálra ítéltetni (tekintettel arra, hogy ismernek is valamennyire) szerintem egyenlő súllyal bír az eredendő bűnnel…

    Most, hogy tegnap reggel-délelőtt Umát visszaengedték, az üzlet ráeső részét kell csak megtennie. Meg talán az enyémet, mint az utolsó proklamációt… az még elválik. De nagyon nem kellemes szájízű, de a legkevésbé sem rosszindulatú… (mert ha én rosszindulatból csinálok valamit, akkor ott nem fogom vissza magam, nem vagyok még úriember és az eszközökkel sem finomkodom – avagy ahogy Kag mondta, akkor vagyok a legaljasabb, a leggátlástalanabb, szóval ne adja senkinek az Ördög, hogy előhozzák ezt a felem…).

   • “Ha meg akarod ismerni egy ember valódi arcát, adj hatalmat a kezébe…”

   • Nem tudom, így netes viszonylatban, mégis mekkora “hatalomról” lehet beszélni. Szóval én, ha nem is animés közegben, de voltam már fórum moderátor, a saját weblapomon is volt egy viszonylag aktív közösség, és most ugye itt a blog. Mégse éreztem azt egyik esetben se, hogy nekem most ki kell basznom bármelyik látogatóval is, mert nem ért velem egyet, és mert én vagyok az admin, ezért jogom van hozzá.

    Szerintem aki elhiszi magáról, hogy őt mondjuk a moderátori jog, valamiféle “rendszer úrrá” teszi, és a kapott / szerzett előjogaival nem csak indokolt esetben él, hanem személyes okokból, visszaél, egy közösségi oldalon, azzal első körben magát minősíti. Második körben, ha ezt a felette állók nem veszik idejekorán észre, akár többszöri túlkapás, panasz után se, az viszont már a helyi vezetést.

   • balaaz: érdekes volt végigolvasni az érveléseidet. Viszont nekem úgy jött le, hogy a kelleténél kicsit jobban véded azokat, akik miatt zajlik a kifakadás. Persze ezt minden bizonnyal rosszul látom, de nekem így jön le.
    Egy kiegészítést hozzáfűznék még: a középkori földesuras hasonlatod meglehetősen sántít. Ugyanis ez már a hatalmaskodás körébe tartozott, amit a középkori jog is tiltott. Voltak földesúr-jobbágy szerződések, melyek jogokat, kötelezettségeket, szolgáltatásokat és határidőket szabtak meg (ezek javarészt szóban hangzottak el, legalábbis hazánkban), melyekhez mindkét félnek tartania kellett magát. Az persze bizonyosan előfordult, hogy valamelyik fél ezt megszegte, de elvi szinten volt lehetőség jogorvoslatra.

   • Nem tudom Péter, a hatalom amiről írsz valóban valójában nem létezik. Hiszen a felhasználót nagy kár nem éri,csak akkor ha esetleg pénzt is áldozott a weboldalra, ahonnan esetleg kitiltják. Szerintem az emberek többségének a csőrét ,csak piszkálja, hogy megtette vele az az arctalan hangtalan másik személy, olyan okokból amelyek csak más hiúságát sértette,

   • @Foma: ja, én is éreztem, hogy sántít a hasonlat, de hirtelen ez ötlött fel bennem és azért szerintem érthető, nem? A lényeg az, hogy én minden kicsi fejlődést, pozitív változást értékelek. Illetve fordítva is. A világ, meg a benne lévő emberek mindig mozgásban vannak A-ból B-be vagy épp fordítva, kisebb nagyobb, pihenőkkel, kunkorikkal, csigavonalakkal, önmagukba visszatéréssel.

    A jog… Na az egy másik izgalmas dolog. Hogy mennyire szövi át a világunkat így 2013-ban. És mondjuk egy site esetében, így AA-nál is érdekes nyomonkövetni, elemezni, hogy mi kerül papírra, aztán az is nagyon, hogy milyen hosszban, meg aztán ezt hogyan alkalmazzák, hogyan változtatják, milyen sűrűséggel stb. És itt most nem is akarok belemenni a részletekbe, mert lenne bőven negatív véleményem, ráadásul félek, hogy az aktuálpolitikai, magyar norma-alkotási helyzetet, meg a status quo, a régiek tiszteletét vagy annak hiányát is belekeverném párhuzamosan összehasonlításként az egészbe (ami nagyban, az kicsiben stb. alapon)… Ez meg flamegyanús lehetne, mert azért a politikai nézeteink sokban különbözhetnek egymástól, sokunknak.

    Ja, igen: “kelleténél jobban védeni”.
    Hm, érdekes, én meg pont fordítva éreztem, a Ricz blogján szereplőket is ideértve. Az igaz, hogy próbálom JELENTŐSEN visszafogni magam és kissé elfogulatlanul több oldalról körbejárni a problémát, de azért fogalmaztam meg bőven kritikát is. Na meg a “keményen kritizáló szerep” már “elkelt”, ebben az esetben, azt vitte Ricz vagy Uma. Meg a személyiségemhez amúgy is közelebb áll a középutak, közös pontok, kompromisszumok keresése, konfliktuskerülés stb.

    @Palacsintaxx:
    Az AA esetében pl. pont ez szerintem felvállalhatatlanul etikátlan. Ugyanis ha kitiltanak – akár örökre, akkor nem csak a további hozzászólástól tiltanak el, hanem esetleg a saját több évi tartalombővitő munkádtól, amit beleöltél az oldalba. Amit megjegyzem nagyon sokan megtettünk, ettől olyan nagy az oldal tartalma. És nyilván nem kevesünknek benne van a pénze a szerverben is. Nem beszélve a szerveren lévő rengeteg szellemi terméktől, amit senki nem úgy küldött be oda, hogy azt akkor azt pár ember eldönthesse, hogy ki férhet hozzá és ki nem. Nem beszélve arról, hogy a saját szellemi termékedtől egyszerűen nem fogadja be a naiv fejecském, hogy tilthatnak el. És ezért nem szeretem, ha vendégnek, sima felhasználónak tekintik az oldal TAGJAIT és csak követelnek tőlük és esetleg kegyeket osztogatnak, nem pedig jogokat garantálnak…

 8. Érdekes, hogy minden korszak 5 évesre sikerült, ráadásul mindig 5-el osztható esztendőre jutott a váltás. Vajon milyen korszak kezdődik 2015-ben? 🙂

  • Direkt osztottam fel így, hogy könnyebben áttekinthető legyen. =) Ahogy írtam, vannak átfedések a korszakok között, amúgy lehetne sok mindenhez viszonyítani.

   Hogy milyen korszak kezdődik 2015-től? Nos remélhetőleg egy jobb, bár a mostaninak is megvannak az előnyei.

   • 2015 átveszi az irányítást a teljes moe/yuri/yaoi korszak magyarországon is. A lányok szemcseppel tágítják ki szemüket hogy kawaiiik legyenek. Megjelenik az animéken belül a napló éés az olló féthis. A fiúk meg csak lazán homokozni fognak egymással.:D Na jó nem akarok gonosz lenni. Egyébként Baalaz is írta fentebb, hogy az AA-n nincs vélemény ráerőszakolás az emberre. Ez nem igaz, Most elketinthetünk a különböző fórumokon megjelenő moderálási problémáktól. Ha megnézitek, a megjelentetett animékkel is azért elég erősen lehet a fiatalok ízlését formálni. Megjelentek az ilyen moe/homok animék, és egyre többet jelentetnek meg ezen kategórián belül. Régen valahogy minőségibb animéket osztottak meg, persze azért néha még fel fel tűnik 1-1 jobb cím is, de többségében hmm 😀 nem nyilatkozom. Talán a véleményem erős túlzás volt, hiszen csak az én ízlésemet tükrözi, de néha olyan érzésem lenne, mintha komoly probléma lenne .

   • @palacsintaxx:
    Oké azt már Ricz is elmondta, hogy nincs igazam – ezn lépjünk túl, én is revideáltam magam.:)

    Viszont, amit te írsz az NEM erőszak. Ha arra gondolsz, hogy AA, mint fansub-csapat mit fordít magyarra. Tény, hogy részben egyetértek veled, mert rengeteg olyan szezonos cuccot visznek, amit még annyira sem tartok érdemesnek, hogy belenézzek vagy pici véleményt is mondjak róluk. De egyrészt ilyen a mai animeipar, másrészt nem tudom sajnálni azt, aki annyira lusta, hogy csak AA-projekteket néz, addig terjed döntésképessége, látóköre stb. Tény, hogy formál ízlést az anime/manga-fogyasztás, de ez a téma az itt tárgyalhatónál sokkal-sokkal messzebbre vezet. Szóval nem, nem az AA hibája, ha valakinek sz@r ízlése van, vagy lesz. Én is örülnék, ha több másmilyet válogatnának, de ez abszolút az ő magánügyük, hogy mit választanak. És akkor még nem is említettük, hogy bizony viszonylag kevesen fordítanak annyi retrót, egyedi cuccot, mint ők. Adtak ki bábanimét, fekete-fehér ősaniméket, rövid művészfilmeket, folyamatosan válogatnak régebbi címek közül is. Ez meg pont pozitív, becsülendő dolog…

   • Részben igazad volt. Viszont csak a feltett animékkel kapcsolatosan, annyit írtam, hogy ízlést formál a fiatal anime rajongóknál ennyi. Megjegyzem itt nagyobb felelősséget is lehetne vállalni, na mind1. Egy kezdő anime fan, először az esetek nagyrészében erre az oldalra talál, illetve ennél az oldalnál ragad le. Itt kezdi el nézni a feltöltött animéket. Tehát maradjunk annyiban ,hogy 50-50 % mind a kettőnknek igaza van. Valahol a két vélemény között rejlik a valóság.

   • Sajnos ilyen téren nem sok mindent lehet csinálni, mivel a dolgoknak (ha szabad ezzel a közhellyel élnem) ez a “természetes menetük”. A fiatalokat az új, modern, népszerű animék érdeklik, így hiába írnának cikket, teszem azt mondjuk régi cyberpunk animékről, azok hátteréről, ha az inkább az idősebbeket érdekli, akik már túl vannak pár animén, kialakult ízlésvilággal bírnak, és határozott véleményük van, az egyes műfajokról. Nem mellékesen pedig, jóval kevesebben vannak.

    Én sokkal inkább ott látom a problémát, hogy a cikkek többsége, ahogy Ricz is mondta, tényleg bulvárhír. Ezek a hírek pedig inkább a Sankaku, mintsem mondjuk az ANN színvonalához állnak közelebb.

   • @Péter, “cikkek többsége bulvárhír”:

    Ez így, ebben a formában szintén nem igaz AA-ról. De lassan már tényleg átmegyek védőügyvédbe… Oké az is igaz, hogy én nagyon szerettem azt az oldalt, a szívemhez nőtt és bár kiszakították onnan sajnos, de azért nem lehet a múltat csak úgy semmissé tenni…

    Szóval nem teljesen örülök, hogy csak AA-ról diskurálunk (fel is ötlött benem valami, majd ha nem felejtem el, lehet, hogy holnap meló után begépelem), bár legalább ez a téma ismert terep nekem is. A cikkekről: A HÍREK jelentős része valóban bulvár. Azért akad kicsit komolyabb is – meg ANN-t, egyebeket nem követem, nincs összehasonlítási alapom. DE: a (bulvár)híreken kívül kerülnek ki cikkek (ha ritkábban is) irodalom, gasztronómia, mitológia, folklór, kultúra és társadalom, történelem, tudomány, földrajz és utazás témakörben is!
    Nesze neked ízlésformálás, palacsintaxx!:)
    Aztán van pl. szótáracska, van díj-történelem és jelölés, kedvencem pl., hogy a Mainichi és az Ofuji Noburo is bejelölt és lekérhető. Mi ez, ha nem ízlés-világítótorony? Aztán nem utolsósorban még mindig ott van az összes júzernek vagy egy ezreléke (pár tucat jó arc), akiknek vannak értelmes, érdekes gondolataik ÉS hajlandóak is megosztani őket ÉS más felületen ezt nem teszik meg…

   • Péter, én erre csak azt tudom mondani ” visszasüllyednénk a 2000-res évek elejének szintjére”.,hogy szerintem ez nem igaz, ha jelennek meg jó animék akkor az általában magával vonzza a rajongó tábort is. Te is miért kezdtél el animéket nézni? Nyilván azért, mert láttál egy jó darabot valahol, majd próbáltál keresni megfelelő fórumot ezzel kapcsolatosan,később pedig csináltál egy saját blogot, ahol a tapasztalataid megoszthatod. Ha most beírod googlebe az anime és kritika szó párost, rengeteg magyar oldalt ad ki az AA-n kívül. Ha az AA nem létezne, csinálnának mások egy másik hasonló oldalt. Egyenlőre azért nincs több,nagyobb oldal gondolom,mert nincs rá szükség. Az AA tökéletesen betölti a feladatát. Minek létrehozni egy hasonló oldalt, hiszen újat már nem nagyon tud mutatni. Ha az anime szubkultúra nagyságát tekintve csökkenne ,az csak a frissen megjelent aninék minősége miatt lehet, mert már nem vonz több embert. Régen azért növekedett mert egy évben kidobtak vagy 4-5 olyan animét amire ma is emlékezel. Valld be, tavalyról azért ennyi jó címet már ne mtudnál felsorolni. Max valaminek a második évadát. Az internet pedig mindenki számára elérhető, tehát ha van minőségi termék, akkor kereslet is van rá, könnyen elérhető, ingyen, emiatt nem kell aggódni 🙂

   • Sajnos az a nagy helyzet, hogy az AA-n kívül, nincs már nagyon más hazai viszonylatban, ahol van is jelentősebb élet. Nem arról van amúgy szó, hogy bitangpusztulatos lenne az oldal, mert nem az, sőt még azt is elismerem, hogy szükség van egy ilyen magyar MAL+ANN+Fansub kombóra, főleg a fiatalabbak miatt. Vagy legalább is illő, hogy legyen egy ilyen, mert ha még ez is megszűnne, akkor tényleg visszasüllyednénk a 2000-res évek elejének szintjére. Bár ki tudja, lehet hogy a romokból aztán, valami jobb születne, de ez már csak feltételezés. =)

    A lényeg, hogy engem nem maga az AA, hanem inkább az ott eluralkodott mentalitás zavar, mert igaz, hogy engem ugyan nem érint közvetlenül, úgy mint például Ricz-et, de ettől függetlenül se jó arról értesülni, hogy már megint az történik, mint régen. Mint ha a közösség, sose tanulna a saját hibáiból. Ezt pedig nem jó látni.

  • 2015-ben? Jönnek az angyalok, óriás biomechák, ahogy azt az Evangelion már megénekelte. =D

 9. Ha az AA megszűnne, nyilván előbb-utóbb lenne helyette más, de az is időbe telne, mert az AA-t se két hét alatt rakták össze. =) Van már rengeteg animés oldal a neten szanaszét, köszönhetően jórészt a sablonoknak, amik jelentősen megkönnyítették a felhasználók dolgát, csak hogy ezeknek az oldalaknak, a döntő többsége, sima fan oldal, amit általában 1-2 ember csinál.

  A rajongók számának csökkenése, nem függ össze az új animék minőségével. Elég ha csak abból indulunk ki, hogy az Animax se épp minőségi sorozatokkal rukkolt elő, és kvázi akkor volt a legnépszerűbb ez az egész. Akkor azért ugrott meg jelentősen az érdeklődők száma, mert még képes volt, az újdonság erejével hatni, ami ma már nincs meg.

 10. Erősen gondolkodtam az utóbbi napokban, hogy vajon hogyan szóljak hozzá a cikkhez. Személyes élményekről olyan behatóan mint te vagy mások itt fölöttem nem nagyon tudok nyilatkozni, a retro érához még túl fiatal voltam csak arra emlékszem, hogy néha a német RTL2-n vagy a RTL Klub-on láttam különféle anime epizódokat de túl kicsi voltam ahhoz, hogy lényege különbséget tegyek köztük. Mondhatni, mozogtak és beszéltek a rajzfigurák és én ennek örültem. Az első komolyabb ismerkedéseim ezen a téren a felemelkedés és a mainstream éra közti átmeneti években volt (2005-6) főleg az A+ és a frissen bekötött internet segítségével de úgy igazán sose voltam (és sem akkor sem most nem tartom) a szubkultúra része. Sokkal inkább csak egy volt a sok hobbim közül és most is az (és ezt se űzöm rendszeresen).

  Hogy tulajdonképpen mi történet a közösséggel, hogy miért változott meg vagy indult hanyatlásnak ahogy sokan mondják? Nehéz erre pontos választ adni, mert ennek szerintem sokrétű oka van. Alapjáraton az, hogy valami, ami egykoron egyfajta titoknak, undergournd, csupán maroknyi ember által élvezett dolog, egyszer csak népszerűvé válik már radikális változásokat hoz. A varázs és az “egyediség” elvesztése ahogyan ezt legjobban meg lehet fogalmazni, ahogy te is írtad sokaknak nehezen feldolgozható, mert ezzel csak felvizeződik és a fiatalok irányába olyan kifutásai lesznek, aminek eredményeit ez a blog is számos esetben közszemlére adta. De ez mondjuk a kínálat vagy a mostani anime-k színvonalcsökkenésével is összefüggésbe is hozható.

  Az AA-n vagy más fórumokon kialakult helyzetekről szintén nem tudok nagyon nyilatkozni, mert egyen se vagyok jelen, viszont a leírt mentalitások (egymás elleni háborúk, poroszos szigor, egyet nem értés esetén falkatámadás) olyanok, amik sajnos az internetes közösségi és véleménynyilvánító oldalak kikerülhetetlen rákfenéje. Az viszont biztos, hogy a “te mit tettél le az asztalra?” és a “nem értetted meg a lényegét, és elmagyarázni sincs értelme” féle “érvek” a legdühítőbb dolgok közé tartoznak (már csak azért is mert én filmes közegben mozgok és ott is előjönnek). Basszus nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy valaki megmondja ízlik-e az, amit evett vagy nem, a pocsolyában is mélységet keresek féle elitizmustól pedig tényleg plafonra lehet mászni.

  Mindenesetre érdekfeszítő cikk, élvezet volt olvasni.

 11. Érdekes cikk, ami sok igazságot tartalmaz, de azért van benne pár olyan sor is, amivel nem teljesen értek egyet. Vagyis inkább jobb szó rá, hogy máshogy látom.
  Abba a dologba bele kell nyugodni, hogy az anime/manga piac csak másodsorban szól a fanokról (nem csak otthon) és elsősorban üzleti vállalkozás. Ahhoz viszont, hogy egy üzlet menjen, egyfolytában fel kell szítani a hype tüzét, ami ugye elsősorban a befolyásolható korosztályt mozgatja. Nincs mit tagadni: ők tartják el a piacot, nélkülük megszűnne az anime/manga piac az egész világon.
  Az elitizmus viszont (sajnos) ennek az egésznek a kötelező velejárója, mivel a csordát terelni kell, amihez vezéralakok kellenek. (Pont erről írtam én is pár hónapja. 🙂 )

  Másik oldalról megvilágítva a dolgot: istentelen nehéz a szarból várat építeni és még közben mosolyogni is, de sajnos egyedül ezzel lehet késleltetni a hajó teljes süllyedését.

  Amúgy az egész cikk Danci (volt Mondo főszerk) évtizedes hype elméletének a bővebb kifejtése, méghozzá nagyon találó és mélyreható módon. 🙂

  • Igen, csak az nem mindegy, hogy egy igazságos vezér, vagy egy zsarnok kezébe kerül e a vezetés… Mert eddig inkább az utóbbi volt a jellemző.

   Persze megértem, hogy az embernek néha elege lesz, nem képes mindig, minden körülmények között, korrekt véleményt formálni, és néha elveti a sulykot, hibás döntést hoz, csak hogy itt messze nem erről volt szó. Sokkal inkább arról, hogy egyesek alapjáraton meg voltak / vannak arról győződve, hogy nekik igazuk van, mert ők “szakértők”, a másik fél pedig minimum hülye.

   Na ez az, amit én utálok, és amit már sajnos túl sokszor láttam visszaköszönni.

   • Ez igaz, viszont ebben a témában nem szeretnék állást foglalni, mert azt csak nevekkel tudnám megtenni, és akárhogy is nézem kb. a hazai animés szubkult születésétől vagyok benne az egészben és még azokkal az emberekkel is vannak szép, közös emlékeim, akikről ebben a megvilágításban csak negatívan tudnék nyilatkozni.
    Amit viszont nehéz elfogadni, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy így van: egy közösség egy bizonyos méret felett csak bizonyos mértékben zsarnoki eszközökkel koordinálható. A demokrácia pedig egyébként is csak egy parasztvakító, elméleti fogalom. 🙂

   • Ez igaz, csak hogy itt jön az, amit egyik látogató is kifejtett anno, hogy amikor az adott mod tudja, hogy a felhasználó nem egy eddig sohase látott uchihasasuke1324, hanem 2-3 másik fórumon is ott van, és nem 2 hozzászólással, akkor sejthető, hogy oda se trollkodási szándékkal megy.

    De ha még ez nem is játszik, akkor is különbséget kéne tudni tenni egy olyan ember között, aki 60 sorban írja le, érvekkel alátámasztva, hogy neki mi a baja XY animével, és aközött, aki csak annyit képes írni, hogy: “Ez tök szar!”.

    Csak hát ugye, ha valakiben fel se merül az, hogy a másiknak is igaza lehet, és pontosan tudja, hogy bármeddig elmehet személyeskedés, provokáció szintjén, mert “úgyis neki lesz igaza”, lévén protekció az egész, és ott van mögötte a moderátor. Akkor nincs is nagyon értelme vitázni, és az ember inkább otthagyja, előbb-utóbb, önszántából, vagy kényszerből.

    Ennek pedig elég egyszer bekövetkeznie, utána egyre többen és többen fognak hasonlóan járni, aztán egy idő után tényleg nem járnak majd oda mások, csak az újak, de ők se sokáig. Szóval annyi vigasza lehet ilyenkor a felhasználónak, hogy a zsarnokok, maguk alatt vágják a fát. Ám ilyenkor akaratlanul felmerül az emberben az is, hogy ha nem zsarnokság lenne, tekintélyelvű elitizmus, hanem hajlandók lennének korrekt módon viselkedni, akkor egy teljesen jó kis hely lenne.

    Bizonyos szempontból, meg tudom érteni a “nagy öregeket”, mert én se vagyok már annyira fiatal, és volt már sajnos tapasztalatom, nem egy szobahőmérséklet körüli IQ-val megáldott vérfannal. De az se jobb, ha ők ennek az ellenkezőjét teszik, mert ugyanolyan ártalmas az is.

 12. Yuriko-chan Says:

  Egy-két pontosítás.

  A MAT valóban 2003-ban alakult, a HungaroCon nevű rendezvényen, de az első AnimeCon 2005-ben volt.

  Az AnimeVilág 2008-ban feltámadt néhány hétre/hónapra az évekkel azelőtti állapotában (emlékszem, mert tudósítottak a 2008-as őszi AnimeConról), de aztán átalakulás céljából hamar bezártak újra, és azóta sem történt semmi, már évek óta “fejlesztenek”: http://animevilag.hu

  Szerintem a MangaFan kiadó 2007-ben alakult, mert a 2007-es tavaszi AnimeConon jött ki az első nagyobb adag magyar manga és a Mondo első száma is.

  *****

  Én nem igazán tudom besorolni magam, hogy hol is kezdtem. A Sailor Moon óta érdekelt a téma, de internetünk csak 2003-ban lett, az is betárcsázós volt, így főleg csak képeket és rövid videókat tudtam letölteni. 2006-ban lett szélessávú internetünk, animéket nézni is akkor kezdtem. Az Usteam fórumot gyakorlatilag soha nem használtam (nem is bánom), A+ csatornánk nem volt (és sokáig Animax sem), így indokolatlannak tartottam felregisztrálni a fórumukra, az AnimeAddicts-on meg kívülállónak éreztem magam már az elejétől, csak az ismertetők miatt járok oda. Én fórumozni, FTP-zni, torrentezni mind a Sailor Moon-os közösségben tanultam meg. Sok helyen fórumoztam az évek alatt, csak pont ezeken a “legendás” helyeken nem (az AnimeAddicts-nak már eleve a mérete elrettentett). 2 évvel ezelőtt, amikor végzős lettem az egyetemen, nem maradt energiám fórumozni, aztán a kedvem is elment, és azóta is fennáll ez az állapot. Mondjuk már nem is lenne hol, minden a Facebook-on zajlik. Animét egy-két havonta nézek, mert időnként azért hiányozni kezd, és olyankor kielégítem az igényeimet, de már nem tudnék érdemben társalogni a témáról. Mindezek ellenére a szubkultúra helyzete, a magyar közösség eseményei továbbra is érdekelnek, ezekkel szeretek képben lenni.

  U.i.: a Mondo fórumára nyolcadikként regisztráltam, de amikor elárasztották az ovisok (ez igen hamar megtörtént), akkor gyorsan leléptem onnan.

  • A MAT 2003-ban szervezte az első cont, ezt több helyen is olvastam, de ők maguk is ezt írták: http://www.animecon.hu/index.php?art_id=2

   A MangaFan az első mangát adta ki 2007-ben (Naruto) de valójában 2005-ben alakultak. Eredetileg az InuYasha mangát akarták kiadni 2005-ben, de az végül nem jött össze, aztán jött 2006-ban az Árnybíró, az viszont nem manga, hanem manhwa.

   A Mondoi fórum szerintem onnantól kezdett végleg elromlani, amikor összeborultak az AS-el, és megszűnt a moderáció. Igaz, hogy már előtte is főleg az “ovisok” jártak oda, de legalább felügyelet alatt voltak. =D

   • Yuriko-chan Says:

    Péter, ott a HungaroConra utalnak, nyugodtan kérdezz meg egy MAT-ost. 🙂 Az első AnimeCon 2005. nyarán volt Szegeden, aztán a második ősszel, Pesten.

   • Akkor viszont fogalmazhattak volna pontosabban, mert indexen is ezt olvastam. =)

 13. Yuriko:
  A Mangafan kb az első kiadvány megjelenése előtt 1,5-2 évvel alakult. Az első kiadói tervezet az akkor nagy sikerrel futó Inu Yasha lett volna, de ahhoz nem kapták meg a jogokat, mivel a japánok óvatosak voltak a korábban bebukott és boszorkányüldözésen átesett magyar manga próbálkozások miatt. Így lett az Árnybíró, ami nemcsak olcsóbb volt, de még hajlandóak is voltak eladni próbaképpen. 🙂

  • Yuriko-chan Says:

   Igen, arra emlékszem, hogy a 2006-os őszi AnimeConon is voltak már mangaféleségek, csak elfelejtettem, hogy az Árnybíró MangaFan kiadvány. 🙂

 14. Yuriko-chan Says:

  Na épp most akartam linkelni azt a cikket: http://kockaparadicsom.wordpress.com/2013/04/18/10-000-like-egy-szubkult-monszter-szuletese/ 😀 Szerintem rendkívül érdekes ebből a szemszögből látni a dolgokat (és azért örömmel olvasom, hogy az a rajzfeltöltős ámokfutás nem csak engem idegesített akkor, hanem a főnökséget is XD), és szorosan kapcsolódik ehhez a témához. Egyébiránt a blog írója régi ismerősöm, és szerintem sok érdekes témátok van, érdemes lenne átkukkantanotok egymáshoz (mint ahogy most ő is tette). 🙂

  • Igen, bevallom, hogy nem önszorgalomból kutattam fel a blogot, hanem Yuriko ajánlotta, de ahogy látom a témák passzolnak az ízlésemhez. 🙂

   • Már végigpörgettem a fő oldalt, csak közben bejegyzést is írok wordben, meg van még meló maradék is, de ahogy elnézem, lesz amit tuti el fogok olvasni. =)

 15. És igen! Kockaparadicsom Yuriko-san kíséretében meghozta a frissítést a kissé beállt témába, tágítja kicsit a láthatárt.:) Mivel én csak Péter címe körül ragadnék még le egy kicsit – a közösség/elit-nél. És most végre kicsit elszakadunk az U és AA fórumok jellemző elitizmus-tipusától és (talán az Animax-fórum átmenetével) eljutunk a Mondo(Facebook) elitizmusáig. Vagyis az egyre profitorientáltabbak felé.

  Közben még az jutott eszembe, hogy ez az egész problémakör nem kicsit magyar-specifikus? Úgy értem, hogy szinte már csak mi magyarok vagyunk, akik nemigazán beszélünk más nyelveken, pl. angolul. Mert ha beszélnénk, akkor rögtön mehetne a rajongó nemzetközi netes közösségekbe fórumozni. Pl. az AniDB-n úgy tapasztaltam, hogy nagyon vegyes európai társaság van, bár ők eléggé “kihaltak” már, lassan csordogál arrafelé az élet, míg pl. MAL-on erős amerikai többséget érzek, de mint monstre-közösségben, vannak ott a világ minden sarkából. És ugyan tapasztalom nemzetközi szinten is, hogy van jelen ROSSZUL ÉRTELMEZETT elitizmus (nagypofájúság, mások lenézése stb.) DE NINCS megtámogatva moderátori háttérrel. Pl. AniDB-n a moderátorok részéről is tapasztaltam megdöbbentő szabadszájú beszólásokat a júzer felé és fordítva – de nem volt kitiltás, nem volt szankció! Nyilvánvalóan arrafelé már teljesen taccsravágták egymás idegrendszerét a kedves animerajongók.:) MAL-on meg kulturáltnak tűnnek a moderátorok, pedig ott is feszegeti a rengeteg idétlen, friss rajongó a határokat – arról nem is beszélve, hogy az oldal szinte nonstop hacker-támadás alatt is áll.

  Na mindegy. Visszatérve Péter címére. Láthattunk, hogy magát az ELIT-fogalmat is mennyire különbözőképp értelmezzük többen és hogy ennek menyire negatív felhangja van többeknél. Így igazából több dolgon el lehetne agyalgatni még (és erre tényleg jó ez a bejegyzés – gondolatébresztőnek):

  1. Mi vagy ki az elit és miért, mik a jellemzői, ismérvei, mitől az?
  2. Kell-e egyáltalán ilyen a szubkultúrában, mi a funkciója?
  3. Van-e ilyen jelenleg és ha igen merrefelé, hányféle tipusú,betölti-e a feladatát?

  Meg ilyesmik.
  A 2.-ra egyébként Szabó Zoltán nyomán mondhatnánk azt is, hogy ez csak hobbi, felesleges – meg különben is mit agyalgatunk itt erről.:) Amivel én persze a korábbiak szerint nem értek egyet, szerintem egyértelműen kell. És én egyértelműen eleve pozitív kicsengést társítok a fogalomhoz is – legalábbis elméleti kiindulópontként mindenképp.

  Ami meg izgat engem az a 3.kérdéskör. Az AA és U fórumának vezetése/elitje kapcsán megállapíthatjuk, hogy egyfajta helyzeti előny miatt birtokolják a pozíciót: ugye a tapasztalatlan, kezdő rajongók náluk széles választékot találnak/találtak tartalomból. Ehhez U esetében, ahogy Péter is írta hozzájött az, hogy máshol akkoriban még sokkal nehézkesebb volt megtalálni, elérni ezeket a tartalmakat. AA-nál (aminek megjegyzem közel félszázezer regisztrált tagja van) ma pedig ott van az, hogy már szinte csak szájat kell tátani és hullik bele a manna – informatikai- és angoltudás nélkül. De ez az elit még mindig inkább nonprofit és amatőr, ha persze az idők során egyre profibbá vált is. Vagy nem?

  Aztán ott van a Mondo vagy a Manga-kiadás, Conok stb. körüli elit. Szóval a profitorientáltak, akik hiába sarjadtak velünk egy ágról, eladták a lelküket a pénz ördögének.xD

  Meg mondjuk a MAT-félék akik szerveznek rendezvényeket, terjesztenek ismereteket, kultúrát? Vagy egyéb külsős képződmények, személyek oldalvonalon, a fandomon kívülről érkezve, de nagy nyilvánossággal, mondjuk kritikusként, mint Varró Atilla vagy Dobay Ádám? Bár nyugi itt nem tényeket mondok, csak hangosan gondolkodom, hogy ki és mi számíthat elitnek.

  Egy biztos, hogy engem pl. a profitorientáltak vagy az ismeretterjesztők közül senki nem ért el, nem tudott megszólítani, pedig masszív rajongóként még én nézegettem, hogy vannak-e arrafelé számomra értékes, érdekes dolgok, emberek. Számomra a közösség elitje, krémje közül talán a legértékesebb a magánzó, független, nyitott gondolkodó-kritikus-őszinte-romlatlan réteg (ami sem itthon, sem külhonban nem nagyszámú – de reméljük, hogy mindig csíráznak majd ki újabb és újabb sziporkázó elmés tehetségek vagyis elit-palánták). Tudom naív vagyok, de ez van.:) Úgyhogy: hajrá blogolók, előre trollok, bátorság különutas sokbeszédűek!:)

  • Nos én úgy látom, hogy a problémakörben bár vannak kifejezetten magyar vonások (lásd az említett: “a hentai nem anime elv”), de meg merném azt kockáztatni, hogy közel sem mi vagyunk az egyetlenek, akiknél “így járt” ez a popkultúra, hasonló okokból fakadóan.

   A kérdésekre válaszolva, hogy szükség van e úgymond “elit”-re? Attól függ, amennyiben az elit alatt azt értjük, hogy idősebb, tapasztalt, korrekt, segítőkész emberek egy csoportja, akik a hobbijuk iránt érzett szeretetből, létrehoznak egy oldalt, ahol megosztanak bizonyos tartalmakat, és ahol ésszerű moderáció uralkodik, akkor igen.

   Jelenleg is vannak elitek, ha más nem erre jó példa a már sokat emlegetett AA, de már azt is elmondtam, a magam részéről, mi velük a baj. A rossz minta, amire ők is beálltak.

   Profiság? Nos ez jó kérdés. Ha azt nézzük, igazából a retro éra óta ugyan azt csináljuk. Átvesszük és meghonosítjuk néhány év késéssel, az amerikaiban népszerű, megszokott dolgokat. Ezzel természetesen, alapból nincs is semmi baj, sőt menet közben még csiszolni, finomítani is lehet rajta. A valódi baj ott van, hogy sajnos átvesszük azok gyermekbetegségeit is, amit odakint azóta már kinőttek. Egyébként, természetesen vannak úgymond profik, akik jól kitanulták azt, amiben alkotnak.

   MAT… egy olyan társaságról beszélünk (már ha az eredeti brigádra gondolsz) akik kitaláltak egy jól hangzó öndefiníciót, célkitűzést, amit gálánsan átvett az Animax-Mondo-Mangfan szövetség is, aztán pont az ellenkezőjét csinálták. Közben meg a nagy függetlenségüket hirdetve, eladták magukat, a mangafan-nak.

   Dobay… na ha ő egy elit, akkor én inkább nyakon szúrom magam, de komolyan. =D Szóval kész röhej, hogy ennek a faszinak fizetnek azért, hogy “master of the obvious”-t játszva, az emberek szájába rágjon olyan dolgokat, amiket ők maguk is látnak (legalább is az értelmes). Ám ami ennél is jobban zavar, az a gusztustalan szokása, hogy magát “komoly kritikusnak” tartva, mindig csúsztat, ferdít, ha animékről van szó. Például amikor olyat égbekiáltó kamut ereszt el, hogy: “kevés a szexuális tartalmú anime” majd ezzel egy időben, például a Key szemeteit kezdi túlmisztifikálni, amik erogek. =D

   • Péter, ha már felmerült Dobay (még sírkőfeliratnak fel nem vésett) neve, akkor említsük meg, hogy megjelentetett egy könyvet Az anime mitológiái címmel, aminek a külleme egyetlen merész lopás. 😀 A képen a Touhou játékok Castlevania-átirata (ismertebben Touhouvania) első részének főellensége, Remilia Scarlet van, míg a főcím a Bosszúállók betűtípusa. Tervezem elolvasni, már csak egy kritika erejére… Az utóbbi MATconos előadásán szabályosan rosszul voltunk, meg a közönség fele. =D (Hozzáteszem, azért hallgattuk, mert nem tudtuk, hogy félórával elcsúszott a műsor, tolódott minden, így a MegaSeiyuu is, amire várakoztunk. Szabályosan szemeztünk a sörcsapolóval keményen, hogy kitépjük és észhez térítés címén hozzá vágjuk. =D)

   • Na rákerestem erre a remekműre, és látom ő se vitte túlzásba a “kreatív munkát”… =D Ez legalább akkora ömlesztett hülyeség lehet, mint Damage könyve (Damage Report), aminek a címe elé, már csak a Brain szót kellett volna oda biggyeszteni, és mindjárt közelebb állt volna a valósághoz.

    A könyvhöz, előre is sok szerencsét, és még több kitartást kívánok. Az előadásaiból kiindulva, szükséged is lesz rá… =)

   • Mivel sose tanulok a saját hülyeségemből, kíváncsiságból én is rákerestem, és aztak***, valaki ássa már el ezt a barmot, mert az álértelmiségi faszságaitól már kivan a tököm… Ez a könyv pedig a csúcspontja.

   • Totál megértem, hogy miért nem szeretitek Dobay-t és a legtöbb dologban igazatok is van. Ugyanakkor attól, hogy valaki hazudik, csúsztat, ripacs stb. attól még lehet az elithez tartozó. Nézzétek meg a politikai- vagy a közéletet… Régen is voltak rettenetes nemesek, királyok – de attól még elitnek számítottak. Persze Dobay-t inkább egy udvari bolondhoz lehetne hasonlítani…

    A könyvnek én a borítójáig is nehezen jutottam el – úgy látszik bénán választok keresőszavakat… Mindenesetre Péter szerintem rajzolj magadnak papírból egy kést. Én megkockáztatom, hogy már most elitnek sorolható Dobay, de ha még esetleg épp nem, akkor nemsoká ott lesz. Amennyire nyomulós, törekvő, magamutogató. Könyvet jelentet meg, conokon meg mindenfelé előadásokat tart, nyilatkozik, videoriportokat készítenek vele, cikkeket írt, kapcsolatot épít, követőket gyűjt stb. És ez nem ugyanaz, mint amikor Győzike vagy Pákó szerepel sokat. És attól is független, hogy teljesen negatív véleményetek van róla – mondom a rossz parlamenti képviselő, az alkalmatlan gróf is elit…

    Mellesleg szerintem nem annyira fekete-fehér a helyzet itt sem mint ti látjátok. Vannak pozitív tulajdonságai is Dobay-nak. Persze amit mond az úgy egyben nem igaz, de elég profin manipulál és ki lehet hámozni mindig egy-két érdekességet, hasznos dolgot a szövegeiből. Ráadásul ő képes a szubkultúrát a többségi társadalom felé pozitívan és nem utolsósorban profitorientáltan tálalni…

   • @balaaz bátyám, mesélek valamit. 😀 Az Evangelionos előadása egy Wikipédia angol szócikk rip-off volt, a Könyvek hercegén meg ott ültem és az akkor 100-asra írt samanizmus és népvallás kurzus érdemjegyem fölött zokogtam, hogy ez az IQ-betyár mennyi hülyeséget hord össze. Mert nem csak jakut, mondol, mandzsuk, tibeti, de koreai és japán samanizmust is hallgattam egy professzortól, akit nemzetközi szinten elismernek (és megérdemli a név említését: dr. Birtalan Ágnes). A legszívesebben ott helyben beégettem volna…

   • Na látod, Ricz. Erről beszélek! Tehetséges a fazon! A Wikipediát ingyen sem biztos, hogy végigolvassák a népek, de az ő kiselőadásaiért még fizettek is.:) Misztikában meg nagyon sok mindenkit meg lehet vezetni, mert nem veszik észre, hogy összemosnak dolgokat. Ezért függnek rá sokan az ezotériára. Mellesleg hiába tudod jobban és szégyenkezel helyette helyesen – akkor sem te állsz színpadon és nem te adsz elő.;P

    Értem én, hogy lop a csávó, meg még hülye is, de akkor is sikeres lesz és még feljebb fog kapaszkodni. És mondom, még akár fogadni is mernék rá, hogy a végén még köszönettel is fog majd tartozni neki a szubkult…

   • Yuriko-chan Says:

    Nekem az nem tetszett, hogy amikor hirdette az előadásait, arról nem szólt a fáma, hogy belépőt kell fizetni (úgy derült ki, hogy egy érdeklődő betelefonált, aztán felháborodottan írta meg az AoiAnimés hír alá, hogy mi a pálya). Nem túl egyenes dolog.

   • A zsenialitás és a tolvajlás nálam egy embernél találkozik csak érdemiben, s az Arséne Lupin, vagy Lupin Sansei, ha úgy tetszik. 😛 (Valahogy egy a kettő, mégis csak…)

    De a másik igazi nagy bajom az, amit Yuriko is mondott. Ez meg már “a fogyasztó megtévesztése” címkével illethető. Vagy hogy idézzek egy olyan régi motorost, aki most nagyobb helyen van (szándékosan nem akarom felfedni az illetőt): “feltűnési viszketegségben szenved”. Ezt értette arra, hogy conokra akar előadásokat, ahol nem igazán produkálja magát, csak húzogatja a mézesmadzagot, s a nyári Mondoconnál is igen csak félreállt a szája, mikor az előadását levették a műsorról…

   • Osztom Yuriko és Ricz álláspontját. Szóval az, hogy ő szakértőnek képzeli magát, rendre túlmisztifikálja az egész stílust, úgy tesz, mint ha a popkultúra piaca meg se döglött volna, és ezt képes sokakkal elhitetni, illetve képes magát úgymond futtatni, mint egyfajta celebrity, az egy dolog. A másik, hogy ezért pénzt kér, és ezt megengedik neki.

    Jó persze, ez is egyfajta “tehetség”, úgy hívják, szélhámosság, de az ilyen előbb-utóbb megjárja, főleg ilyen amatőr szinten. Mert lássuk be, tiniket átverni, akiknek mindig jól esik, ha imádatuk tárgyát fényezik, elég kisstílű dolog. =)

   • Lássuk be. Jó.:)

    Egyébként épp az előbb néztem pár videót még vele és hát… azok sem segítettek sokat benne, hogy még részben akarjak kiállni mellette, védeni őt. Főleg abban az összefüggésben, hogy ahogy mondtam, kezdetektől nagyrészt igazat adok nektek.

    Egyébként ő régen is MAT-os volt? Mert most azt sugallta, ha jól vettem le.

    A tinik meg kis túlzással meg is érdemlik, hogy átverje őket, most néztem, hogy a szintén Dobay-s/MAT-os kérdőívben képesek voltak a Naruto-t kihozni MINDEN IDŐK LEGJOBB animéjének/mangájának. Bah.

   • Yuriko-chan Says:

    Egyébként végig Dobay konferált az augusztusi MAT-os conon, és volt-egy két-vicces beszólása, de ez még nem elég ahhoz, hogy komolyabban megváltozzon a véleményem. Az előttem lévő sorban ülő srácok konkrétan leb*zizták (pedig felesége van, akit Sailor Moon-os IRC-csatornán ismert meg – ő mondta). A szavaiból egyértelműen az jött le, hogy MAT-os, sőt, nagy valószínűséggel alapító tag. Bár a pár évvel ezelőtti felbukkanásáig soha nem hallottam róla, pedig 7 éve kezdtem a conozást, és akkor még javában a MAT szervezte őket. Ja, és egyetlen filmet mondjon nekem valaki, amihez ő írta a forgatókönyvet! (Mivel a sok más mellett forgatókönyvíró is – nem tudom, nálunk hogy lehet ebből megélni…)

   • Melisande Says:

    Az jutott eszembe, hogy tudjátok-e (ha igen, hányan), hogyan is zajlik egy ilyen Dobay-féle, fizetős private session.

    Ülsz a lakásában, a kanapéján, iszod az előre elkészített teát és eszed az előre kipattogtatott popcorn-t, a folyamatosan facebookozó felesége ott ül tőled 1 méternyire, miközben a veled szemben lévő TV mellett trónoló Dobay távirányítóval a kezében mondja a magáét. Idilli kép, ugye? XD Mindezt a meghirdetett időponttól (legyen ez kb 18:00) számított körülbelül 4-4 és fél órán keresztül – bár ez nyilván attól is függ, hogy akkor éppen miről tart előadást –, szóval nem mondhatjuk, hogy nem „dolgozik meg” a pénzéért. Vagy legalábbis nincs annyira pofátlan, hogy fél óra után azt mondja: „jó, akkor ez most ennyi volt mára, fizessetek és mehettek”. Ez is valami.

    Persze más kérdés az, hogy az információmennyiség, amit ott kap az ember, ár-érték arányában megállja-e a helyét. Mit ne mondjak, borzasztóan messze volt attól, hogy folyamatosan le tudja kötni a hallgatóság figyelmét, mondott nem egy, nem kettő baromságot, ráadásul mindezt annyira töményen tálalta, hogy a negyedik óra vége felé már éreztem, ebből bizony agyhalál lesz (ezek után nem is akarom tudni, milyen, amikor nincs formában). De még egyszer hangsúlyozom, a lakásában voltunk, ahová úgy hiszem, egyikünk sem engedne be fejtágításra vágyó idegeneket pusztán emberbaráti szeretetből, szóval ebből a szempontból valamennyire érthető is, hogy kompenzálni szeretné önmagát.

    Ugyanakkor félreértés ne essék, eszemben sincs őt védeni. Abszolút egyetértek azzal, hogy sok embert becsapott azon aprócska tény elhallgatásával, hogy ellenérték fejében tart előadást. Ráadásul – bár megtehette volna, hogy valami semleges helyre szervez – csak azért is a saját lakását választotta, ezzel plusz egy indokot generálva, hogy pénzt kérhessen. Undorítóan pénzsóvár húzás, igen, de ha minden egyes alkalommal meg tudja tölteni a nappaliját megvezethető emberekkel, akkor miért ne tenné? Nem lopott, csalt, nem kényszerített senkit semmire akarata ellenére. Pusztán leleményes, mert meglátott és kiaknázott egy egyszerű pénzkereseti lehetőséget úgy, hogy az arra „fogékonyak” még piedesztálra is emelik és istenként imádják azért, amit tesz. Én nem tudom utálni érte.

    U.i.: Aki a forgatókönyvírói munkásságára kíváncsi, keressen rá imdb-n 😀

   • Yuriko-chan Says:

    És nyugtát kaptatok?

    Rákerestem IMDb-n, fantasztikus. 😀 Számomra a legérdekesebb infó, hogy köze volt az Amazing Race Asia magyarországi részeinek készítéséhez, nagyon szerettem azt a reality-t.

   • Melisande Says:

    Engem egyik barátnőm hívott meg, szóval nem fizettem egy forintot sem 😀 Arra meg nem emlékszem, hogy azok, akik bérlet hiányában egy alkalmat fizettek csak ki, kaptak-e valamilyen nyugtát. Bár gyanítom, hogy nem.

   • Ha nincs nyugta, akkor enyhén szólva is riasztható rá a NAV, mert mint “egyéni vállalkozónak” kutyakötelessége nyugtát adnia a “szolgáltatásért”. =) Mellesleg, ami az infómennyiséget illeti: a vak is látja a nagyját, amit meg nem lát, azt beléd dumálja, hogy lásd azt, ami nincs ott… *oldalra néz* Dikk, egy szellem lóg a falamon! Egy pillanat, lepiszkálom a partvissal…

   • @Yuriko-chan:

    Sok buzinak van felesége… Egyébként tény, hogy a gesztikulációja, testbeszéde sokat elmond Dobayról. Bár én ebben is látni vélek egy pici fejlődést… mint ahogy Gyurcsányról is úgy tűnt egy időben, hogy próbálkozik.:)

    @Melisande:

    Köszi a kicsi “belsős infót”!:) Ez a Dobay-session eleinte nagyon fúrta az oldalam, hogy milyen lehet.

   • Melisande Says:

    @balaaz:

    Szívesen! 🙂

    Az általam említett 4 órába optimális esetben kb. 6 rész fér bele, szóval egy 26 részes animének 4 előadásnyi időt szentel. 16 órányi műsoridő a 4xY forint összegű pénzedért 😀

    Egyébiránt az előadás úgy zajlik, hogy leültök, és megnézitek azt a 6 részt, az első perctől az utolsóig. Azok kedvéért, akik nem boldogulnak az angollal (döbbenetes, hogy még mindig milyen sokan vannak), magyar felirattal megy a videó. Ha nem talál feliratot, akkor előbb a saját szavaival elmondja, hogy miről beszéltek a szereplők abban a 2-3 jelenetben (XD), és csak ezután kezd hozzá az aktuális eszmefuttatásához. Mikor befejezi, jöhet az újabb 2-3 jelenet. És ez így megy egészen a végéig. Közben persze bármikor lehet kérdezni, úgy vettem észre, hogy szereti, ha párbeszéd alakul ki.

   • Persze, hogy szereti, úgy van mire spontán építenie a faszságait és még több sallangot kitalálhat, mintha csak úgy saját kútfőből dolgozna =P.

   • Fúbazmeg. Nah az őszi Mondoconon Dobay-sensei ezúttal a PACIFIC RIM-et akarja kielemezni, hogy vajon lopás-e az animékből… *hangosan felzokog*.
    Amúgy az senkit se zavarjon, hogy Del Toro maga nyilatkozta, hogy ez a film az ő tisztelgése a mecha és kaiju téma iránt, mivel hogy imádja őket.

   • Úgy tűnik, Dobay már megint valami olyanról próbál okosnak tűnni, amihez nem ért. Ráadásul mindezt olyan hatásvadász, kommersz módon teszi, ahogy tőle már megszokhattuk. Miért nem beszél úgy globálisan a nyugati, és a japán sci-fi viszonyáról? Azért, mert egyből kibukna, hogy nem tud róla érdemben semmit.

  • Yuriko-chan Says:

   Egyetertek, az elit nem feltetlenul negativ fogalom. Egy Narutos verpistikehez kepest egy 5-6 eve animezo, a tema irant komolyan erdeklodo ember mindenkepp elitnek szamit. Pl. Te. 😀 Neztem mar AnimeAddicts-on, hogy eleg jofele az izlesed, szerintem sok a kozos animenk. 🙂

   • hát nem tudom Yuriko, megnéztem mindkettőtök öhm ízlését. A 6 és a 18 kedvenc között persze hogy nem nehéz átfedést találni. A közös pontjaitok nagyjából kimerülnek a tvben is levetített nagyobb anime cimek között. A többi meg egyéni ízlés kérdése 🙂 ,de azt is láttam, hogy mind a ketten több animét néztetek mint én, mégis a kedvencek közül sok mindent hiányoltam. 😦

   • “…Egy Narutos verpistikehez kepest egy 5-6 eve animezo, a tema irant komolyan erdeklodo ember mindenkepp elitnek szamit…”
    Igen, minden viszonylagos.:) Nekem pl. hiányoznak olyan képességeim és készségeim, amik szükségesek az elitté váláshoz (illetve a pozitív elithez, mert azért Péterhez hasonlóan engem is ez érdekelne inkább). Viszont pl. nekem megvolt az a helyzeti előnyöm, hogy nullkilométeres animésként is túl voltam egy csomó élettapasztalaton, tudáson, ismereten stb. Mivel harmincon felül csöppentem bele ebbe a dologba, dolgozó, felnőtt, családos férfiként. Érdekes szitu volt. Nem vagyok nagyképű, azóta is többször előfordult, hogy tizenpárévesek kifejtett gondolatait nagyra becsültem online, de tény, hogy nemigen van pl. AA-n más, aki jelenleg negyven felé járna és még többé-kevésbé aktív. Jelenleg még lehetett volna ebből valami elitség-félét kovácsolni magam számára, de 5-10 év múlva már több lesz az ilyen vén animés, mint én, mert ti huszasok sem lesztek már fiatalabbak.:) De ezt majd tárgyaljuk újra akkor…

    “…Neztem mar AnimeAddicts-on…”
    Igen – nem egyszer írtunk már azonos cím alá, az nekem is feltűnt.:) “Kedvencem” pl. a Studio 4C-s Attraction volt, amikor kimoderálták a hozzászólásunkat offolás címszóval. Pedig csak a Facebook szót kellett volna torolni – tudta a franc, hogy ez egy tiltott szó AA-n. Máshol – mondjuk AA-projekteknél meg elfért az off. Igazából ez a következetlenség volt fájdalmas, meg sosem tudhatta ott az ember, hogy most merjen-e beszélni vagy ne, mert bannolják. Ezzel a saját maguk számára érthetően kényelmes moderációval egy csomó értelmes beszélgetést még a kialakulása előtt csírájában elfojtottak. Hosszútávon vélhetően nagyon káros lesz a közösségre ez a felülről meghúzott szellemi-korlát. De ez van.

    “…eleg jofele az izlesed…”
    Hááát, volt! De elkezdtem animézni! xD Viccet félretéve én elégedett vagyok az ízlésemmel.:) Tény, hogy nem a legjobb, mert pl. Péterhez hasonlóan én is csípem a sima retro-akcióaniméket vagy a “magas művészetet” nagyrészét sosem bírtam nagyon. Nemrég pl. az Aku no Hana kapcsán megint megpróbálkoztam verset (Baudelaire, Verlaine, Rimbaud) olvasni és még mindig nem nagyon megy nekem… Zenés formában feldolgozva, Cseh Tamástól, Kalákától, Grylluséktól stb szívesen meghallgatom és úgy át is érzem, de olvasva beletörik az ízlésem foga… Szerintem viszont az animézés rombolt is az ízlésemen. Másrészt amit itt elveszítettem, azt visszanyertem látókör-tágulásban, új dolgok felfedezésében. Pl. mindig is szerettem a tündérmeséket és mostanában kezdtem jobban felfedezni a mangákat, amelyeken belül egyes horror, eroguro vagy akár shoujo művek előléptek felnőttkorom kedvenc “tündérmeséi” közé – holott régebben ezeket a műfajokat nem is ismertem (úgy értem sosem szerettem a horrorfilmeket vagy lányregényeket, nem néztem, olvastam).

    @palacsintaxx:
    ízlést ne pár címből akarj leszűrni, amit az ember valamikor ad-hoc jelleggel beállít kedvencnek egy listán. A választásaink többet mondanak erről, hogy miket nézünk hosszútávon (mert pl. ez az év nagy része rólam semmit nem mond – hosszú shounenek “kötelezően magamra erőltetett pótlásával” töltöm nagyrészt). Bőven voltak találkozási pontjaink, ami főképp akkor tűnik fel, ha mondjuk egy közel ötvenezres taglétszámú oldalon többször azt veszed észre, hogy újra és újra vannak olyan címek amiket csak pár ember néz – és ezek egy részénél mindketten előfordulunk.

   • Yuriko-chan Says:

    Palacsinta: Balaaz minden igényt kielégítően kifejtette, hogy mit értettem a közös animék alatt. 🙂 És igen, úgy látszik, mindketten szeretjük a ritka csemegéket. Arra a kimoderálásra pedig jól emlékszem. XD Legyenek boldogok vele. De azóta szerintem már változott a helyzet, hiszen a rendezvényekről szóló hírekben is benne van a Facebook esemény linkje.

 16. Látom D. úr itt is szedi áldozatait. Nekem amúgy nincs semmi bajom vele, mert időben megtanultam elkerülni az előadásit és megvan az a sajátos skillem, hogy képes vagyok túlélni a személyes kontaktust is, ami szerintem elég egyedülálló. 🙂
  Ami viszont szomorú, de komoly, hogy ha bedobna pár olyan mondatot, mint pl.: tapsoljuk meg Kagome 96-ot, akkor nagyszerű MLM előadásokat is tarthatna.
  Amit mondjuk picit furának tartok, hogy a Damage témán még mindig rágódnak páran, ráadásul párhuzamba állítják a fenti előadóval, ami mondjuk olyan összehasonlítás, mint a kecske és a Boeing 747-es párhuzamba állítása. Közük nincs egymáshoz.
  Nem Dam pártját akarom fogni, de egyszer üljön le mindenki pár szót beszélgetni a fentiekkel és meglátja a különbséget…

  Elitizmus:
  Van, volt és lesz is. Nem csak az animések között, de minden egyéb helyen, ahol feltűnik a generációs különbség. Viszont ne keverje össze senki az elitizmust egy cég profiljába vágó arculattal és annak képviselésével.

  • Én annyit mondtam, hogy Dobay legalább annyi hülyeséget hordhatott össze a könyvében, mint Damage a sajátjában. Azt, hogy a két embernek amúgy köze lenne egymáshoz, nem állítom, bár hozzáteszem, szerintem egyik se jobb a másiknál. =) Mindkettőnek kábé ugyanazt a kérdést tudnám feltenni: “te most miről beszélsz?”. A különbség annyi, hogy még Dobay-nál legalább értem azt, hogy előre megfontoltan hord össze minden hülyeséget (rákészül), addig Damage-nél az se volt világos, hogy ez a figura egyáltalán józan volt e, amikor úgy döntött, nekiáll valamiről cikkezni? Vagy közben a Jäger kontra két deci redbull vodka dolgozott benne, meg egy vicces cigi? =D

   Szóval ha valamit egyszer szívesen megnéznék, az Dobay és Damage egy asztalnál, a téma az anime, és “lehet kezdeni”. Tényleg érdekelne, ők legalább egymást megértenék e? =D

   • “Vagy közben a Jäger kontra két deci redbull vodka dolgozott benne, meg egy vicces cigi? =D”

    XDDDDDDDDD Főleg, amikor valahogy így indult egy fejezet, hogy: “színes gömböket látok, amint elmerülnek a lila kockák fényes tengerében, miközben a sziget közepén leláncolva ordít a múlt.” XDDDDDDD (Nem, ez nem pontos idézet, mert a franc emlékszik már rá, de akár a Damage Reportot, akár valamelyik Mondós cikkét megkeresitek, minden ötödik mondat hasonló magvas gondolat lesz. XD)

    “Szóval ha valamit egyszer szívesen megnéznék, az Dobay és Damage egy asztalnál, a téma az anime, és “lehet kezdeni”. Tényleg érdekelne, ők legalább egymást megértenék e? =D”

    Úristen, ezt én is meg akarom nézni! XDDDDD

    Dobay: Fontos meglátnunk Miyazaki legújabb filmjében az ógermán-viking-skandináv jelképeket. Átlagos néző hajlamos átsuhanni fölöttük, pedig ezek benne vannak, a kérdés csak az, te elfogadod-e, vagy sem. Az egész ebédlős jelenet tele van nagyon elmés módon elrejtett szimbólumokkal. Senki nem gondolná, de az apa asztalon hagyott kalapácsa, amivel dolgozni szokott, valójában maga az átlényegül Mjölnir. Itt szeretném megemlíteni, hogy bizony erős kínai sámánizmus is jellemzi a művet, elég csak arra a jelenetre utalnom, ahol az öt éves kislány joghurtot kavargat az asztalnál ülve, mely egyszerre utal nagyon mélyen a sámán transzbaesés előtti ellazulására különféle hallucinogén füvek segítségével, illetve kemény társadalamkritikát fogalmaz meg a kaukázusi kefirtermelők kemény életéről. Zseniális mestermű!

    Damage: Akárhogy is nézem, írtam egy filmkritikát az életedről. Igazából Miyazakinak kár volt ezt a filmet megcsinálnia, mert én egy könyvben megírom és abban benne lesz az egész múlt-jelen-jövő, tulajdonképpen te magad. Celluloidszínű festék borít be mindent, midőn önnön meghasonlásomat látom szembejönni egy hőlégballon-méretűvé dagadt jövő-lufiban. A kibertér őrült sebességgel tágul, lassan nem tudjuk, mi vagyunk-e a mátrixban, vagy a mátrix van bennünk, de az biztos, hogy a piros kapszulát még ma be fogjuk venni, ha reggel az egy fekete + egy szem aszpirin kombó mellett el nem felejtjük. Leláncolt jelenünk őrjöngve tépi fel láncait, miközben az idősíkok egyesülnek, majd neonzöld nyolcszögekké esnek szét, melyek sokaságának közepén a belső éned áll és azt mondja: zselatin.

    Na, minimum valami ilyesmit, ennél alább ne adják és akkor még fizetnék is egy ilyenért, úgyhogy Dobay is örülhet, nekem meg ez lenne az igazi Avengers-feeling, ahol összegyűlnek a “hősök”, nem a könyve, aminek a borítóján valóban pofátlanul lekoppintotta a betűtípust, bár ha a fejéhez vágnánk, tuti azt mondaná rá, hogy szándékos volt. 😛 XD

    Amúgy személyesen nem beszéltem egyikükkel sem, az írásaik alapján viszont az jött le, amiket már itt előttem mások is leírtak, főleg Péter:

    Dobay kultúrakutatói végzettségét arra használja, hogy tizenéveseket hülyítsen és jellemzően vagy csupa olyan dolgot mond el egy sorozatról, ami teljesen egyértelmű, ha megnézed, vagy pedig olyan belemagyarázás, ami jó eséllyel benne sincs, vagy benne van ugyan, de teljesen egyénfüggő, hogy ki mit lát bele és ez is csak egy lehetséges interpretáció, Dobay viszont abszolút igazságként hirdeti. (Egyik ismerősöm sajnos valóban erre hivatkozva itta a szavait, hogy “Hát ő ért hozzá, ő nem csak animés, hanem ez a szakmája, kultúrakutató!”, ami oké, de nem értem ez szerinte miért zárja ki annak lehetőségét, hogy baromságokat állítson japán rajzfilmekről. XD) Ettől persze még tény, hogy ez üzletileg marhára megéri neki, én ezt teljesen megértem az ő szemszögéből, sőt, még abban is van valami, hogy aki a fenti dolgokért hajlandó fizetni, az meg is érdemli, hogy így módon csúnyán átbasszák, viszont ettől ez még továbbra sem számít gerinces dolognak.

    Damage-nél viszont tényleg az a problémám, hogy én nem egy Mondós cikkének rugaszkodtam már neki, mondván, hogy “oké, ezt most végigolvassuk és értelmezni is fogjuk a leírtakat”, sőt ugyanezt próbáltam a Damage Report könyvével is, de rendre beletört a bicskám. Persze kihozhatjuk a dologból, hogy én vagyok túlságosan segghülye ahhoz, hogy megértsem ezt az emelkedett stílust, de mivel legtöbbször már az egyszerű tőmondatainak sem volt sokszor semmi értelme, ezért mégis inkább afelé hajlok, hogy összeírt minden random hülyeséget, ami elsőre az eszébe jutott (esetleg némi tudatmódosítót is segítségül hívva, ahogy Péter írta XD), aztán ha volt pl. 1-1 cikkében vagy egy könyvfejezetében valami koherens logika, azt valszeg csak ő értette, de sajnos átadni már képtelen volt. Tényleg leginkább a totál randomság jellemezte “műveit”, illetve mintha azt is éreztem volna nála, hogy ő is a kamaszok figyelmére hajt, csak Dobay-al ellentétben nem annyira a “megmondod a tutit a kedvenc műfajodról” stílusban nyomult, inkább arra hajtott, hogy összehordjon sok random szót, ami a kamasz olvasókon majd úgy csapódik le, hogy “fú, te, ennek a felét sem értem, ANNYIRA DEEP A CSÁVÓ!!!444” 😛 XD Na persze azért az “én vagyok a faszagyerek!” mentalitás tőle sem állt távol, elég csak a könyve saját maga által írt ajánlójára gondolnunk:

    “Akárhogy nézem, írtam egy könyvet az életedrõl , a csajodpasid, családod, barátaid, wallod, partijaid, vágyálmaid meg WTFjeid életérõl egyszerre. Abban a savköpõs, energiaitalon és dühön huszonnégyórázó gonzóban, amit a régiek annyira hiányoltak az LD50rõl (aztán leléptek ), amit a fénykorosok emlegetnek, hogy na úgy! és amit az újabb generációk már nem is ismernek (talán csak a Mondo magazinból, ha egyáltalán ). I am back and I hate it here. Ez még ismerõs is lehet valahonnan. Legalább itt ismerõs.”

    Szerény kis célkitűzés, minden második író ilyesmit állít, amikor könyvajánlót ír, nemde? 😀 XD Mondjuk tekintve, hogy Conokon mindig hegyekben állt a könyve a Mangafan standjánál, de valahogy még a nap végére is ugyanakkora volt a torony, illetve, hogy most már ingyen letölthetővé tette az egészet, mégis azt gondolom, hogy valahogy nem sikerült beváltania a fenti ígéreteit. XD

    Ettől persze még lehet, hogy “civilben” akár az egyik, akár a másik, vagy esetleg mindkét fenti úriember tök jó arc, én most pusztán csak azokat a benyomásaimat írtam le előadói, illetve írói munkásságukkal kapcsolatban, ami nekem lejött róluk a “műveik” alapján. Sőt, az is lehet, hogy majd én is megkapom erre válaszul, hogy “na igen, de mégsem te vagy ott helyettük Conon előadást tartani, vagy adsz ki könyvet a mai fiatalok életéről, hanem ők!”, ami egyrészt teljesen igaz, másrészt az a nagy helyzet, hogy bár én majdnem az “első érában” kezdtem az animézést, nem véletlen, hogy mégsem nagyon láttatok soha olyan animés közegben, ami üzleti vállalkozás volt, vagy pénz volt a dologban. Egyszerűen ez a része sosem vonzott ilyen formában, de még csak fórum kiskirály sem akartam soha lenni, aki jól leoltogatja látszólag hatalmas tudásával a fél éve animéző egyéneket, mint ami pl. a Magasságos Muffin-sama kedvenc időtöltése volt anno. De erről majd egy másik postomban mesélek, csak erre a részre muszáj volt reagálnom. 😀 Eredetileg arra gondoltam, hogy megyünk majd úgy 50-60 postig, mint általában, mindenki leírja a gondolatait, aztán ha már nem lesz ennél a bejegyzésnél akkora forgalom, hogy napi 7-8 új postot írtok, akkor majd én is beszállok, de mivel lassan elérjük a századik hozzászólást és már egy csomó érdekes nézőpontot és fejtegetést láthattunk (amikhez szinte mindhez tudtam volna külön-külön is hozzászólni, most már hozhatom be magamat utólag, én hülye XD), ezért úgy döntöttem, hogy most már én is beszállok. 🙂

    Amúgy Péter alapírása is nagyon tetszik, talán az eddigi legjobb, legértelmesebb, legkorrektebb, stb. cucca, valszeg ezért is hozta ki mindenkiből úgymond a “legjobb énjét” és beszélgettetek el itt tök jól. 🙂 Majd én is reagálok itt utólag külön-külön a dolgokra, csak ehhez már eléggé késő van ma, így most csak a “Dobay és Damage” (ez lehetne valami hülye sitcom címe…én nézném XD) témára reagáltam “gyorsan”. XD

   • Yuriko-chan Says:

    Titkos, te mit vettél be, mielőtt ezt megírtad? XD Már csak szakmailag is érdekelne. XD

   • Az a durva, hogy teljesen jól visszaadtad azt a stílust, ahogy ezek mondanák ott a magukét… tetszett. =D Egyébként én is valami hasonlót tudnék elképzelni, ha ezek valahogy összekerülnének. Esetleg még úgy lehetne ezt fokozni, ha mufurc és zsozso, beülnének amolyan díszvendégnek. =D

   • Yuriko: Semmit, esküszöm. XDDD Mindössze arról volt szó, hogy hajnal öt-hat körül simán van olyan lefáradt agyam, mint mondjuk Damage-nek egy dzsanga után. XD Ha meg kifejezetten a Dobay és Damage stílusát visszaadó szövegrésze gondolsz, ott egyszerűen csak felidéztem, hogy hogyan szoktak nyilatkozni/előadást tartani/írni és mondhatni “jött magától”. XD

    “Az a durva, hogy teljesen jól visszaadtad azt a stílust, ahogy ezek mondanák ott a magukét… tetszett. =D Egyébként én is valami hasonlót tudnék elképzelni, ha ezek valahogy összekerülnének. Esetleg még úgy lehetne ezt fokozni, ha mufurc és zsozso, beülnének amolyan díszvendégnek. =D”

    Örülök, akartam is később kérdezni, hogy nem lett-e túl erőltetett, vagy ilyesmi, de ahogy a visszajelzésekből látom, egyáltalán nem, sőt. XD (Ezért sem értem, miért néznek fel rájuk akár a friss fanok, akár ők saját magukra. XD Látható, hogy annyira nem nehéz hasonló random ökörségeket, illetve belemagyarázásokat összeszedni bárkinek, ők max abban tűnnek ki, hogy jóval nagyobb terjedelemben teszik ezt és azért órákig én sem tudnék szerintem ilyen hülyeségeket összerizsázni, vagy elröhögném közben magam egy ponton. XD) Zsozso és mufurc még jöhetne, bár előbbivel az a gond, hogy neki nem igazán volt kifejezett stílusa, még a fórumra is elég ritkán írt, ő inkább az “FTP igazgató” főmufti volt, muffin viszont megérne egy misét, főleg, ha hozzászólogatna:

    Muff: “*shrug* Miyazaki BAROMIRA nem a Mjölnirre gondolt, TELJESEN EGYÉRTELMŰ, hogy a kalapács az apa kemény életének a szimbóluma, ha egy kicsit gondolkodnátok, nektek is le kellett volna hogy essen, GEEZ, hogy milyen emberek vannak manapság, whatever… *facepalm*”

    XDDD

   • Én azért zsozsóból kinéznék egy ilyet: “tl;dr ti Miyazakit se ismernétek, ha én akkor nem töltöm fel, szal nekem jár itt az elismerés!”

   • Péter: Hmm, mondasz valamit. 😀 Ja és ne felejtsük ki:

    Zsozso: “És csak úgy mellékesen szeretném megjegyezni, hogy ismét elszállt egy táp abban a gépben, amelyikről az FTP üzemel, úgyhogy újfent adománygyűjtést hirdetek, mivel ti is tudjátok, mivel jár, ha záros határidőn belül nem tudok új tápot venni…”

   • Na igen, és ekkor kéne mondjuk a kamerásnak megjegyeznie, hogy: “Öhm… zsozso, tudod, most már van az a torrent dolog…” =D

  • @kockaparadicsom “…ne keverje össze senki… elitizmust… céggel… arculattal…”

   Nyilván nem ugyanazok, ha erre célzol, de ez így elég csúsztatás szagú, mert igencsak közük van egymáshoz, kapcsolódnak. Ha meg csúsztatásokat (hazugságokat) akarok hallani, akkor majd bekapcsolom a tévét és nézek egy híradót.;P

   Az elit egyik jellemzője, hogy jobban hozzáfér a forrásokhoz, magyarul bevonzza a zsét. Az meg a cégeken keresztül keletkezik. Az arculat meg arra való, hogy a cégek és elitek sz@rkupacai legalább távolról, felületes ránézésre szimpatikus, aranyos benyomást keltsenek és kissé le legyen fojtva a bűzölgésük. A pórnép így kevésbé lesz frusztrált a szakadéktól, ami közte és az elit között tátong. Illetve elterelődik a figyelme arról, hogy az elit a cégeken keresztül folyamatosan kiüríti a zsebeit, hogy aztán elitről elitre vándoroljon tovább a lóvé…

   • balaaz:
    Ismét ez a probléma. Más értelemben használunk szavakat. Amiről te beszélsz azt általánosságban máshogy szokták nevezni. Én ezt a szót a tényleges értelmében szoktam használni a ráaggatott sallangok nélkül.

    Tudományos és Köznyelvi Magyar Szavak Értelmező Szótára – Elit:
    Válogatott, kiválasztott réteg, egy társadalmi csoport, foglalkozási ág, szakma stb. színe-java, “krémje”. “Az értelmiség elitje, a szakmai elit”. Melléknévként: válogatott, kiválasztott. “Elit csapat, elit alakulat, elit közösség”. A sajtónyelv és a választékos köznyelv szava.

 17. Na, akkor reagálva az alappost egyes részeire. 🙂

  “A néző jobban megbecsülte azt, amit hosszú órák, napok, hetek, akár hónapok alatt szerzett be.”

  Nem tehetek róla, de erről is muffin egyik baromsága jutott egyből az eszembe. (Úgy tűnik, ebben a témában sokat fogom még “rugdosni” szegényt, de talán nem is baj, úgy látom a többiek amúgy is inkább az AA-t vették célba, amihez meg én konyítok vajmi keveset, így kiegészítjük egymást. XD) Szóval visszatérve: Anno, amikor még kb. a vicc kategóriába esett volna, ha valaki bemondja, hogy “srácok, képzeljétek már el, milyen lenne, ha animéket adnának ki nálunk DVD-n!”, rendszeresen feljövő téma volt egyeseknél, hogy milyen nehezen is szereztek meg 1-1 animét, esetleg még azt is hozzátették, hogy nem szívesen adják oda akárkinek, mivel valóban több hónapba telt nekik leszenvedni mondjuk eMule-ról vagy IRC-ről. (Hol volt még akkor a torrent ugye… :D) Muffin ilyenkor nem állhatta meg soha, hogy mint “szakértő”, be ne szóljon az illetőnek valami ilyesmit: “Még hogy vért izzadtál, mire letöltötted! Mi olyan nehéz abban, hogy elindítod a letöltést, aztán megvárod, amíg lecsorog? Akkor már nagyobb meló, ha elslattoygsz érte a boltba és megveszed!” Zseniális érvelés, csupán pár apró hiba volt vele:

  1. Milyen boltba? Muffin nem kapcsolt, hogy nem Japánban vagyunk, ahol kis túlzással a sarkit trafikban cigi mellé veheted az anime DVD-t is? Ekkoriban még sehol nem árultak animéket a boltok (megjegyzem, ma meg MÁR nem árulnak szinte…) Ő persze könnyen pofázott, mivel japánul tanult/tudott, illetve nem egyszer azzal dicsekedett, hogy épp milyen eredeti DVD-t rendelt be a szigetországból, ami odáig rendben van, hogy szeret az ember elbüszkélkedni 1-2 eredeti cuccával, de hogy közben másokat oltogasson ennek fényében, főleg olyanokat, akik már annak örültek, ha egyáltalán olyan stabil és gyors netre futotta nekik, hogy lehessen vele egyáltalán letölteni…nos, ez enyhén parasztság volt tőle.

  2. Kíváncsi vagyok, muffin hány animét is töltött le pontosan, ugyanis egyrészt IRC-n, meg az ilyen régi cuccokon rengeteg “fun” dolog történhetett veled, mint pl. megszakadt a letöltés, lefagyott az egész progi, lelépett a fazon, akiről töltöttél, stb. Persze a torrent érával ez már sokat javult, de azért arra is igaz még talán ma is, hogy ha nem épp egy aktuális hype anime aktuális heti részét akarod letölteni, akkor nagyon imádkoznod kell, hogy legyen seed egy régebbi cucchoz. És itt most nem feltétlenül egy 80-as évekbeli sorozatra kell gondolni, sokszor már egy 2-3 évvel régebbi sorozatot is művészet egyes esetekben felkutatni. Ergo vagy fogalma nem volt arról, hogy valójában milyen szívás is volt anno letöltögetni, vagy csak úgy döntött, hogy képmutató lesz és annak ellenére, hogy bizony ő is szenved vele sokszor, most eljátssza a vérbeli, kalózkodás-ellenes elitistát. Sanszos az utóbbi helyzet, mivel amikor neki kellett 1-1 ritkább sorozat (pl. amikor XY beírta, hogy talált letöltést Legend of Galactic Heroes DVD riphez, ami akkoriban még ritkaságnak számított elég sok animénél, egy ilyennél meg pláne), hirtelen nagyon tudott kéregetni meg nyalizni ő is, pedig a fenti viselkedése után teljesen jogosan vághatta volna bárki a képébe, hogy “töltsd le, azt mondtad, eredetiben megrendelni is megterhelőbb :3” 😛

  3. Emellett az egész hozzáállása vicces volt, hogy egyfelől oltogatja a letöltősöket, cseszegeti az egész Usteamet (valamiért nagyon baszta a csőrét, hogy egyáltalán létezik egy ilyen animés FTP, tán csak nem egyeduralmát féltette? XD), másfelől viszont azért ő is csak a nagyon nagy kedvenceit vette meg eredetiben, ergo ugyanúgy letöltögetett és biztos vagyok benne, hogy jellemzően ő is Usra ment először, ha kellett neki 1-1 anime, ergo nem értem, mire fel volt ez a nagy jogtisztaság melletti kiállása.

  Egyébként a fenti “miért töltesz le?” cseszekedésnek volt nála a “béta verziója”, amikor Usteam leállások idején rendszeresen gúnyt űzött azokból, akik teljesen kész voltak, amiért lehet, hogy örökké megszűnik az FTP. (Oké, ezekről kiderült, hogy legtöbbször kamuk, meg népbeszarató akciók, hogy utána Zsozsóéknak mindenki töltse fel a számlájukra a suskát, mint támogatási pénzt, ami meg őket minősíti, de erről is mesélek majd, most még muffin a téma. XD) Itt megint nulla empátiáról tett tanúbizonyságot, mivel valószínűleg el sem tudta képzelni, hogy valaki az FTP letöltést még tudja kezelni, de mondjuk egy IRC-t vagy az akkor még elég gyerekcipőben járó torrentet még nem. (Ne adj isten meg is tanulná, csak mondjuk valami miatt nem használhatja, pl. mert túl lassú a netje, vagy akármi.)

  Ezeket a példákat azért is írom le, mert egyrészt itt kb. mindenkinek van valami múltbéli sérelme és hosszú fórumozásaim során talán Mrs Muff ténykedése okozta számomra a legtöbb tüskét, másrészt pedig azt próbálom érzékeltetni, hogy akkor játszott ekkora szadista diktátort, amikor egy átlag animés helyzete jóval kiszolgáltatottabb volt, mint napjainkban és mondhatni ő ezzel élt vissza. Pl. sokan leosztottátok itt fentebb az AA-t, de őszintén szólva nélkülük is tökéletesen el lehet lenni, én úgy animézek/mangázok, hogy ha esetleg holnap az egész oldal megszűnne, valószínűleg minimális hatással lenne rám. (Na jó, azért azok az angol nyelvű visual novelek még kellenek majd onnan… XD) Ellenben muffin egy olyan korban gúnyolódott friss, vagy csak kevésbé profi animéseken ilyen gyerekes “mit kell így becsinálni, ha nem megy az Usteam?” stílusban, amikor sokaknak valóban az volt az egyetlen hozzájutási forrásuk az animékhez. (Bár szerintem ez leginkább onnan jött nála, hogy egyszerűen féltékeny volt, mert amikor ő kezdett animézni, még az Us sem létezett és zavarta, hogy amiket ő rm-ben szenvedett le IRC-ről, azt mások most jobb minőségben és sokkal hamarabb lehúzzák egy FTP-ről.)

  “2001-ben megalakult a Usteam, 2002-ben az Animevilág, 2003-ban jött a MAT és az első Animecon, majd 2004-ben az AnimeAddicts korai elődje (amit ekkor még teljesen máshogy hívtak) és természetesen ekkor indult el, az A+ csatorna is”

  Bevallom, kissé hiányolom, hogy a Mangazin és az Aoi Anime még csak említés szintjén sem került elő a postban, sem ennél az éránál (amikor ők is virágkorukat élték), sem később. Persze megeshet, hogy a megszokás, vagy a fanboykodás beszél csak belőlem, mivel animés fórumos pályafutásom nagy részét ezen a két helyen húztam le, de szerintem pár szóban róluk is meg kell emlékezni.

  A Mangazin az, ami miatt Meglivornt a mai napig jóval többre tartom, mint muffint bármikor. Amíg muff nevéhez egy Blood Moon fordítás, meg esetleg 1-2 anime magyar felirata köthető és ennyiben kb. kifújt az érdemi “tudománya” (és ugye azoknak a fordításoknak a minőségéről is vitázhatnánk, lásd nem olyan régi Animaxos animék vagy Mangafan mangák, amiket őkelme vett kezelésbe…), addig Meglivorn (Mormogi Papa stílus ide vagy oda… XD) gyakorlatilag a haza mangafordítás alapjait fektette le. Először maga fordított mangákat, majd egyre többen csatlakoztak hozzá és kiépült egy oldal azok számára, akik esetleg nem tudnak egy idegen nyelven sem, de nagyon szeretnének mangákat olvasni. Megjegyzem, ez a mai napig működik, ugyan a fórum úgy döglött, ahogy van, de még mostanában is látom, hogy a főoldal frissítője jelzi, hogy XY épp most töltött fel új magyar fejezeteket 1-1 mangához. Egy ilyen magyar oldal meg szvsz kell is, mindig röhögök magamban, amikor valaki fanol egy sorozatot, kérdezem, hogy “és a mangát olvastad?”, ő meg: “Nem, nem olvasok mangát…”, de ilyen lesajnáló hangsúllyal… Pedig ha tudná, hogy jellemzően amit úgy fanol, az valami mangának, játéknak, vagy regénynek a feldolgozott verziója… Oké, nem mondom én sem, hogy mindenből elolvasom az eredeti mangát, de ha egy sztori nagyon bejön vagy tudom, hogy az eredeti jóval ütősebb, akkor jellemzően minimum belelesek, már csak kíváncsiságból is, hogy honnan is indult az egész hype. Nem ritkán kiderül, hogy egy jóval királyabb sztori van a lapokon, mint amit animált formában kaptam. Nem lehetek eléggé hálás a Mangazinnak, hogy még időben megismertette velem, hogy mennyire fontos a manga is, mint az animék “párja”.

  A másik meg az Aoi Anime. Én némiképp a mai napig azt tartom az AA “elődjének”, sőt, amikor az AA indult, a legelső verzió dizájnja még ordítóan Aois volt és mit ad isten, pontosan az Aoi egyik legismertebb “feature”-jét, vagyis a magyar anime ismertetőket kezdték ők is “lenyúlni”. Na persze nem egy az egyben másolták át, mert abból balhé lett volna, inkább ők is előkapták ugyanazokat az animéket, amikről Aoin már volt leírás és jellemzően valami sokkal gagyibb, fanboyizmustól gazdagon csöpögő cikket rittyentettek róla. Így az első időben kb. az egész Aoi rajtuk röhögött, ami persze nem volt szép dolog, de akkor még a fene se gondolta volna, hogy így kinövik magukat az évek során. 😀 (Bár így Riczék, meg a többiek véleményét olvasva azért nem ANNYIRA nőtték ki magukat, pl. a sztorijaitokat olvasva engem ott egy hét után bannolnának, ha olyan postokat írnék, amiket Aoin simán engedélyeznek. XD) Szóval Aoira visszatérve: AA és Animax fórum előtt mondhatjuk, hogy talán itt gyűlt össze a hazai animés fandom “krémje” és talán az volt az egészben a legszebb, hogy ezek még “első generációsok” voltak, vagyis viszonylag kevés Animax fórumról ismert “divatfant” kellett elviselnünk, mivel ekkoriban még továbbra is eléggé underground volt a szubkultúra. Voltak persze összezördülések, de azért jellemzően normális keretek között maradtak a viták és a modok ökle is csak néha csapott le. Az persze más kérdés, hogy pl. Muffin “elit” státusza miatt némileg több türelmet kapott, mint egy átlagfelhasználó, de itt legalább még neki is az orrára koppintottak, ha már nagyon kekeckedett, ellentétben az Animax fórummal, ahol már ilyen “haverom a mod, ha nem én magam vagyok az” stílusban árjáskodhatott kedvére. (Aoin még néha cukkolták is a modok, valszeg 1-2 kommentje után nekik is tele lett vele a tökük. XD) De nem csak a fórum volt király, emlékeim szerint először ezen a oldalon születtek igazán igényes anime ismertetők, valamint állítom, hogy mivel Japánról is voltak cikkek, már többet tettek ezzel úgymond a “japán kultúra megismeréséért”, mint amennyire drága MAT-ék hangoztatják magukról. Az Aois ismertetőkről még annyit, hogy akkoriban egyedülálló módon még arra is törekedtek nem egy esetben, hogy ha elég sokan panaszkodtak pl. X vagy Y animéről írt szövegre (miszerint az túl pozitív vagy negatív), akkor igyekeztek átírni, hogy kb. objektív képet adjon a sorozatról. Szerencsére erre eleve ritkán volt szükség, mit ad isten, itt is a “legendás” Elfen Lied volt az első, az erről szól cikk megszületése után a sok EL-fan hőbörögni kezdett, hogy micsoda lehúzó kritikát kapott az EL és hogy “ennél többet ér!”, így végül “közkívánatra feljebb pontozták egy picit, meg igyekeztek azért a kevés pozitívumát is kiemelni (nekem mondjuk lehet ez nem is sikerült volna XD), így mondhatjuk, hogy kb. “kiegyeztek”. Persze még így is alapvetően érzékeltetve volt a cikkben, hogy elég gyenge eresztés a sorozat és persze néhány fan még emiatt is pattogott, mert ők konkrétan körbenyalást vártak volna, de erre már az Aoisok is csak valami olyasmit mondtak nekik, hogy “ha szerintetek ez a cikk negatív lett, láttátok volna az első verziót! :P” XD

  Aztán kb. mindkét honlapnak az tett be végleg, hogy a régi fanoknak már egyre kevesebb idejük volt animézni (egyetem, család, akármi), utánpótlás meg nem nagyon volt, vagy akik voltak, azok már az “Animax érából” valók voltak, így nekik az ilyen régi honlapok eleve “bűzlöttek”, a Mondo, az Animax, meg az AA volt már a nagy király. Más kérdés, hogy ekkor kezdtek el hordákban feltűnni az ilyen “18 vagyok korilag, de 8 agyilag” fazonok, mint pl. Ricsi-sensei, akik mondjuk finoman szólva nem is hiányoztak volna nekem egy Aoi fórumon, szóval lehet jobb is, hogy ez a korszak így ért vége. XD (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a mai napig van Aoin egy olyan 6-8 fős “kemény mag” és a mai napig szeretek ott fórumozni, de azért az aranykora már annak a fórumnak is leáldozott sajnos, egy hét alatt nem gyűlik össze annyi post, mint anno egy nap alatt.)

  Na, csak gondoltam ezekre muszáj kitérni, mivel talán egyedül “őket” hiányoltam az összefoglalóból, szerintem sokkal “karakteresebb” honlapok voltak és jobban nyomot hagytak az akkori érában, mint pl. az Usteam, aminek ha nem lett volna az animés FTP-je, 8-10, jobbára antiszoc otaku játszóháza lenne az egész. 😛 (Tisztelet a kevés kivételnek, de sokat elmond róluk, hogy az aranykorban is kb. fél évbe telt nekik összeszervezni a saját találkozójukat, ilyenekre meg, hogy meet vagy Con, el sem jutottak, de persze még úgy is állították be a dolgot, hogy mit nekik az, oda járjanak a gyökerek. Ergo, ők inkább otthon maradtak a waifujaikkal, gratula fiúk. :P…Hmm, asszem mire ennek a nosztalgiázásnak a végére érek majd, nem lesz animés közösség Magyarországon, aki ne gyűlölne meg az itt leírtak miatt… XD)

  “Erre úgy vélem, az akkori Usteam fórumnál jobb példát, keresve se lehetne találni. Mivel kábé ott alakult ki először az a tekintélyelvű, enyhén poszt-kommunista elgondolás, hogy van egy “párt” (elit) akik azon az alapelven, hogy ők adnak “kenyeret” (FTP letöltés) és “cirkuszt” (fórum felület) a népnek, megszabhatják, hogy mi számít jó animének, és mi számít rossz animének. Ha pedig ezzel bárki is szembe mert szállni, azt “trollnak”, de legalább is hülyének minősítették, függetlenül a hozzászólása tartalmától, vagy stílusától. De szintén itt találkoztam először azzal az elvvel is (ami meg merném kockáztatni, hogy hungarikum), miszerint a hentai, nem anime, hanem az animéktől külön kezelendő (ami természetesen hülyeség, hisz a hentai, egy műfaj, az anime stíluson belül).”

  Való igaz, viszont felfedeztem, hogy érdekes különbségek voltak mondjuk egy Us-féle lesajnálás és egy muffin-féle alázás között. Usék ugyanis sokszor fel sem vették a kesztyűt. És ezt nem csak a vitás helyzetekre mondom, egyszerűen sokszor úgy éreztem, hogy annyira szét4chanozták az agyukat, hogy lusták gondolkodni is, egyáltalán saját érveket megfogalmazni. Pl. egy ilyen hetven postos fenti eszmefuttatás, ami itt összejött, ott kb. elképzelhetetlen lenne, mert a felénél rámondanák, hogy “tl;dr”. Bicskanyitogatóan idegesítő volt, amikor az ember mondjuk normálisan, érvekkel alátámasztja leírta, hogy az adott manga nem jött be neki, mire jött a “nagy megmondóember”, aki azt vágta a képedbe, hogy “0/10, troll harder”. Bazeg, ez nem egy vélemény, ez egy 4chanról copy + paste-elt szöveg! Amikor meg ilyen “reaction posztereket” vágtak be értelmes emberi szöveg helyett, az dettó ugyanez a kategória. Bevallom, én csak párszor vitáztam velük, de el is ment tőle a kedvem egy életre. Mert igaz, hogy muffin mindig síkhülyének nézte minden vitapartnerét, megpróbálta közröhej tárgyává tenni, illetve neki is volt bevett frázisai, szófordulatai, de annyi mindenképpen a számlájára volt írható, hogy legalább úgymond “külön foglalkozott minden egyes emberrel”, ergo nem volt lusta hatszázadjára is kitalálni valami saját megfogalmazást arra, hogyan alázzon meg. Uson annyira szartak rád (és persze önmagukra is), hogy bedobtak egy ilyen 4channer dumát, aztán jóccakát. Amiből egy normális embernek szvsz az jött le, hogy:

  1. Ezek leszarnak téged, hiszen annyira sem méltatják a véleményedet, hogy értelmes, emberi hangnemben válaszoljanak, kerek, egész mondatokban.

  2. Ezek leszarják saját magukat is, hiszen olyan, mintha képtelenek lennének fogalmazni és gondolkodni. Vannak a neten az olyan csevegők, hogy a gép válaszolgat neked. Kis túlzással azzal is jóval érdekfeszítőbb beszélgetéseket lehet manapság lebonyolítani, mint egy Usteamessel, mert a gép legalább válaszolni nem lusta. 😛

  3. Semmi értelme az oda járásnak, fórumozásnak, beszélgetésnek, hiszen minden szövegelésed vége az lesz, hogy “lol, lurk moar”, “slowpoke” “captain obvious”, meg a tököm tudja még hány ilyen hülye 4chan mém.

  A csúcs az volt, amikor az egyiket nagynehezen rávettem arra, hogy emberi módon válaszolgasson és a végén még ő érezte magát hülyén, mintha valami bűnt követett volna el, mert “eltért a forgatókönyvtől” és nem tekintett trollnak egy idő után, ahogy a “protokoll” azt megkövetelte volna. *facepalm* Persze értem, hogy náluk ez arról szólna, hogy “az interneten nem szabad semmit komolyan venni”, csakhogy akkor egyrészt miért jár fórumra, ha ott is csak azért beszélget emberekkel, hogy folyamatosan egymást trollkodják, másrészt meg vicces ezt pont tőlük hallani, amikor a többségüknek neten kívül nem is nagyon van élete, mert azt inkább csak magányos vegetálásnak lehetne nevezni. 😛

  Erről “a hentai nem anime” szövegről: mármint ezt így kijelentették neked? Vagy arra gondolsz, hogy a fórumukon külön van a “hentai” részleg, nem az anime részlegen belül? Amúgy lehet, hogy ezzel azt a sztereotípiát próbálták kivédeni, hogy az elején még sokan tényleg azért ítélték el az animét, mert azt hitték, hogy minden anime hentai. Ami persze hülyeség, de “hála” a Szaft magazinnak, a Fókuszos riportnak, meg a hasonló “szakértőknek” (Vágvölgyi, igen, téged is szeretünk…), nem csoda, hogy sok ember fejében ez maradt meg. Így lehet, hogy szándékosan nyilatkoztak mindig így, illetve szedték külön a fórumon is a kettőt. (FTP-n meg még jó is, hogy külön szedték, kemény lett volna, ha mondjuk egy friss animés cím alapján próbál valami kaland shounent keresni mondjuk, lekap egy “Tentacle Adventures” nevű darabot, aztán nagyot néz… XD) Az más kérdés, hogy vicces, hogy pont Uson választották ezt így külön, amikor egyrészt saját bevallásuk szerint a tagok egy jó része anno eleve úgy lett animés, hogy előbb hentai-okkal “alapozott”, másrészt meg ma is simán elnyernék a “legkanosabb magyar animés közösség” díjat, már ha lenne ilyen. XD És most mondhatjátok, hogy ez micsoda sztereotip leszólás, meg biztos túlzok, de ha pl. bemegyek a “friss animék” topicba és azt látom, hogy az egyik “őstag” épp valami “Loli-chan adventure season 3”-ból rak be egy fürdőruhás lolis képet és annyi kommentárt fűz hozzá, hogy “AH, MY DICK!”, akkor ti ezek után mi jót tudnátok mondani róluk? XD Persze ilyenkor azzal szoktak jönni, hogy ők csak viccelnek, aztán az ember benéz az “értsük meg a nőket” topicba (mert van ám ilyen is, pont az ne lenne? :D) és rájön, hogy a francokat viccelnek… XD

  “…nagyon elpofátlanodtak, és egyre többször, egyre több pénzt kértek, mert “különben nem lesz többé Usteam!”.”

  Ó igen, ez volt még a “jó húzásuk”. Szégyen vagy sem, én az első 1-2 alkalommal ezt még bevettem és küldtem is némi pénzt, csak aztán kezdett feltűnni, hogy egyrészt akárhányan küldenek nekik, valahogy mindig “veszélyben van az FTP” (pedig sokan még a fórumon is megírták a pontos összeget, amiből ki lehetett számolni, hogy ebből már egy komplett csúcsgép is kijárná, nem csak a vinyó, vagy alaplap, vagy amire épp fogták a leállást), másrészt meg az is nyilvánvaló vált, hogy rendszeres időközönként halt meg mindig valami (már ugye a sztori szerint…), pl. érdekes, hogy általában a nyári szünet folyamán garantáltan gallyra ment 1-1 alkatrész, gondolom Zsozsónak is el kellett valamiből vinni az asszonyt a Balcsira, meg ilyesmi, aztán ilyenkor jól jött az otakuktól egy kis mellékes… 😀 (Akik persze szentül hitték, hogy ez mind igaz és ha csak kérdezősködni, vagy célozni mertél rá, hogy kezd ez a dolog fura lenni, akkor egyből fenyegetőztek, jött a duma a “mit tettél te eddig az FTP-ért?” szöveggel, meg hogy “tiszteld a magasságod Zsozso-samát, aki egyáltalán lehetővé teszi neked az FTP-vel, hogy animét nézhess!”) Pedig csak olvasnunk kellett volna a sorok között, elvégre ha az üzemeltető nickneve is “zsozsó”, abban már ott van utalás szintjén, hogy miről is szól ez az egész. 😀 (Jó, nyilván nem innen jött a nickje, meg elismerem, ez elég gáz volt, csak egyszer el akartam már sütni ezt is… XD) A lényeg, hogy egy idő után már nem izgattam magamat azzal, hogy pénzt küldjek, pedig a honlap és a fórum mellett még az FTP-re is felrakták egy külön txt fájlban a kéregetős szöveget. A legjobb, hogy még a dolog “menete” is ugyanaz volt majd’ minden esetben: jellemzően leállították az egész honlapot, FTP-t, mindent, 1-2 napig se kép, se hang, hogy jól parázzon be mindenki, egyszersmind érezzék is, hogy milyen lenne az élet Usteam nélkül, aztán pár nap múlva a honlap/fórum már újra ment, ahová Zsozso beírta, hogy “hajj fiúk, nagy a baj, bedöglött a *helyettesítsd be az adott hardware nevét XD* és sajnos nincs elég pénzem rá, hogy újat vegyek, ha nem segítetek, nem tudom, mi lesz, pénz kéne…” XD Ilyenkor szinte helyből jött valakitől a “Zsozso, mennyi kell?” kérdés, majd utána persze sorban a sebükbe nyúltak, így több tízezer forint is elég hamar összejött egy ilyen akció során, ami mondjuk 5-10 éve még többet ért, mint ma, szóval nem volt ez rossz üzlet. 😀

  “A “különlegesnek” tartott hobbijuk, tömegtermékké lett, ezáltal ők elvesztették, a vélt “egyediségüket”.”

  Ezeken amúgy mindig jókat röhögtem, főleg, amikor felrakták a “hejj, régen még de szép volt!” lemezt. Mi? Hogy kis túlzással pincékbe bújva kellett találkoznod a többi fannal, mert egyébként mindenki röhögött a hobbidon? “Régi szép idők”, az… 😀 XD A másik meg gratula, ha attól érzi az ilyen ember magát valakinek, hogy japán rajzfilmeket néz és ha hirtelen több száz másik ember is ugyanezt teszi, akkor már egyből önazonossági és önértékelési problémái lesznek. XD Vicces amúgy, hogy bár muffin egyik jelszava volt, hogy “Ember, az anime csak egy hobbi!”, mégis ő volt az egyik ilyen, akinek mintha attól lett volna meg, ha legalább naponta egyszer a földbe döngöl valakit és úgy érzi, hogy “igen, ma is megmutattam valakinek, hogy senki nem érti nálam jobban az animék lényegét!” Nagy karrier. 😀 Persze, hogy ismét legyen képmutatás a dologban, ha egy másik fan kezdett amiatt síri, hogy “hogy felhígult manapság ez a fandom a sok kis hülyével”, akkor muffin rögtön lökte be a “jajj, más is néz animét, már nem vagyok különleges és egyedi kis hópelyhecske!” gúnyolódó kazettáját.

  “Erre volt kiváló példa, az Animax fórum, ahol szépen lassan az egykori Usteam örökség kezdett új formát ölteni, ezúttal fasiszta jellegűt. A legjobban, talán egy olyan királyságként lehetne az ottani rendszert leírni, ahol egy zsarnok uralkodik, akinek nem lehet ellentmondani, és aki bármire képes, hogy a vélt státuszát (miszerint ő egy szaktekintély) fenntartsa.”

  Hasonló, de ahogy már fentebb írtam, szerintem ez nem az Usteamről jött, mert kissé eltérő a két “csapat” hozzáállása. Uson ha nem értettél egyet, rádnyomták a troll bélyeget, kiröhögtek vagy leszartak, de igazából másnap ugyanúgy mehettél fórumozni, max még kevésbé vettek emberszámba. Animaxon egyértelműen a MAT tombolt, avagy “muffin és társai” és már nem babra ment a játék, mivel üzleti érdekek is fűződtek ahhoz, hogy minden rendben legyen. Muff meg örült, mivel végre megkapta azt, ami Aoin még nem jött össze neki: vagy ő volt a mod, vagy a haverjai, a lényeg az, hogy végre minden kontroll lekerült róla, nem igazán kellett attól tartania, hogy egy nap őt is kibannolják. (Hogy ezt mégis sikerült összehoznotok, az valóban a ti érdemetek, bár asszem sajnos a protekciója ekkor is bevédte, így csak egy hét kényszerpihenőt kapott. Az más kérdés, hogy láthatóan visszavett némileg az arcából, miután tapasztalta, hogy azért még Animaxon sem érinthetetlen, illetve sanszos, hogy ekkor már nem az volt a mod, aki az elején.)

  Amúgy ehhez az Animax fórumos bannolási dologhoz is fűződik egy sztorim. (Nem, bannolni nem bannoltak, de a mod engem is megkóstolt. XD) Muffin éppen Berserk témában osztott az észt, ha jól emlékszem, valami olyasmiről dumált, hogy az nem igazán high fantasy, mert relatíve kevés benne a fantasy elem. Erre én beírtam valami olyasmit, hogy “ez furcsa, mert itt *linkeltem az Aois postját* meg azt írod, hogy milyen jó dark fantasy :3 oké, a high meg a dark nem ugyanaz, de ez ide kívánkozott”. XD Fél perc nem telt bele, kaptam egy mod PM-et, beidézve az én szövegemmel és odaírva: “Nem, nem kívánkozott ide. A jövőben ha lehet, tartózkodj az efféle személyeskedő megnyilvánulásoktól.” Aham, értem, szóval nem gond, ha valaki három különböző fórumon három különböző véleményt képvisel, csak ha ezzel szembesítik, az már személyeskedés. 😀 XD Ezek után később Aoin PM-eztünk mufurccal, ahol konkrétan épp azt magyaráztam neki, hogy ne kamuzzon már, nem hiszem el, hogy nem ő a mod, amikor jellemzően akármilyen “balhéba” keveredik Animaxon, fél perc múlva bannolva, vagy figyelmeztetve van a vitapartnere a mod által, jellemzően pont akkor, amikor úgy tűnik, hogy ő áll nyerésre muffinnal szemben. Persze tagadta, arra a “vádra” meg, hogy eléggé hasonlít kettőjük írási stílusa is, azt válaszolta, hogy “igen, mondták már, de még sok mindenki máséra is hasonlít.” XD (Igazából nem, egész egyedi stílusa volt, főleg úgy, hogy ő nem a 4chanról, hanem az angol fórumokról vett át netszlenget, így kb. amikor még mindenki magyarul beszélt a fórumokon, ő már akkor nyomatta az ilyeneket, hogy “facepalm, shrug, stb.”, és mit ad isten, a mod is nem egyszer élt ezekkel… XD)

  “A valódi probléma ott volt, hogy a fasisztoid fraulein, és brigádja, módszeresen próbálták elnyomni, a szerintük “trollok” véleményét ott, ahol csak lehetett.”

  Sőt, még ezzel sem fáradtak, hogy letrollozzák az embert, mint Usék, egyszerűen Muff előkapta a “SZEMÉLYKEDÉS!!!44” kártyát (neki ez volt a “HOLOKAUSZT!!!444”-lapja, ha érted a párhuzamot… :D), aztán onnantól egyből jött az SS-mod és befenyített bárkit. XD (Ja, azért jólesik tíz év után erről is beszélni végre. XD) Az persze sosem volt nekik probléma, hogy jellemzően a péksütemény provokált mindig valakit addig a pontig, amíg a fazon már “robbant”, persze a “katonáit” csak ezután vezényelte ki, hogy fékezzék meg az “őrjöngő állatot”. Apropó, az nem tudom, hogy épp melyikük volt modbőrben (Megli, Muff, Acheron, vagy egy sokadik), de a modtól talán az volt a “kedvenc” reakcióm Animaxon, amikor egy kezdő fan tök ártatlanul valami olyasmit kérdezett, hogy “miért törlitek folyton a posjaimat?”, erre a mod: “Mert aki egy gondolkodni képtelen véglény, az….” a teljes szövegre már nem emlékszem, de az abban a helyzetben teljesen érthetetlennek és indokolatlannak tűnt, kb. az ugrott be, hogy “b+, kellene egy olyan szabály, hogy részeges fazonnak nem adjuk meg a moderátori jelszót…” De tényleg, az akkor úgy jött le, mintha a mod random beszívott volna. Oké, lehet, hogy már sokadjára csinált valamit a csaj, de nem hiszem el, hogy ennél értelmesebben nem lehetett volna elmagyarázni neki a dolgokat.

  “A helyzet azonban akkor vált igazán érdekessé, amikor a királynő, és udvartartása, egyre elviselhetetlenebb lettek, és az egyre szaporodó konfliktusokat, nem csak egyszerűen törölték, hanem visszamenőleg meghamisítottak. Gyakorlatilag ez volt az a pont, amikor sikerült átlépni egy olyan határt, ami már messze túlment az egyszerű igazságtalanság, pofátlanság szintjén.”

  Ó igen, az legendás volt, amikor komplett vitákat töröltek vissza úgy, hogy mufurcé maradjon a benne lévő utolsó post. XDDD (Sőt, lehet még olyan is volt, hogy ezután lezárták az egészet, de a topic ott maradt, örök mementójaként annak, hogy “a királynőnek mindig igaza van.” XD Mondjuk ez utóbbit már lehet én hallucinálom bele, meg régen történt… XD)

  “Az AA-t pedig régi motorosok alapították, régi motorosok szablyák meg a játékszabályokat, akik között mindig akadnak olyanok, akik képviselik, és tovább örökítik a zsigeri elitizmust, a fejem a seggembe dugom mentalitást, a szakértőzést, és a többit.”

  Bevallom, az AA-t vajmi kevéssé ismerem, ahogy a post elején is írtam, de azért hogy mennyire régi motorosok, arról szívesen megkérdezném őket. Kérdezhetném azt is, hogy “hol a fenébe volt pl. ez az FFnF és Andusia az AA megalapítása előtt? Melyik animés helyen lehetett őket fellelni?” stb. Mert hogy életemben nem hallottam róluk (pedig jártam Uson, AnimeVilágon, Aoin, Mangazinon, később Animaxon….), az biztos, mégis így a fenti postokból az jön le, hogy úgy vannak vele, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt. Oké, valóban szép visual novel, anime, zene és hasonló gyűjteményt halmoztak fel az évek alatt, de azért tegyük hozzá, hogy rengeteget merítettek a már felsorolt honlapokból, amik ugyanezt elkezdték kicsiben. A másik meg, hogy a moderálásuk ahogy olvasom, teljesen ésszerűtlen és ez a legveszélyesebb. Amíg Uson vagy Muffinlanden voltak íratlan szabályok, de ha azokhoz tartottad magadat, “életben maradtál”, addig itt mintha teljesen random módon bannolnának embereket, ráadásul olyasmit is írtatok, hogy ha a fórumról repül, akkor nem csak oda nem tud többé írni, de az oldalon lévő accountja is megszűnik, ergo többé vagy nem tölthet fel, vagy azok a dolgok is repülnek, amiket eddig feltöltött. Szóval Uson tudtad, hogy “lolit nem szidunk”, Muffinnál tudtad, hogy “a királynővel nem szállunk vitába”, de AA-n mi van? Valaki leírta, hogy “Facebook” és helyből bannolták? Mi ez a hülyeség és hol élnek ezek?

  • Yuriko-chan Says:

   Most előjött bennem egy régi emlék. Sok évvel ezelőtt olvastam egy akkor friss ismertetőt az AnimeAddicts-on (már nem tudnám biztosan megmondani, hogy melyik anime volt, csak sejtésem van), de gyanúsan ismerős volt a szövege. Kiderült, hogy a beküldő az AoiAniméről másolta ki egy az egyben (csak pár szót írt át), még a vélemény részt is benne hagyta a végén. Azonnal jelentettem a dolgot az Addicts-nak, és szerencsére le is vették az ismertetőt. Abban az időben sokszor volt olyan érzésem, hogy az Addicts-on a mennyiség a minőség felett áll, hiszen boldog-boldogtalan küldhetett be ismertetőt (most is), és mindig kihírezték, amikor átléptek egy mérföldkövet az oldalon található ismertetők vagy a galériába feltöltött képek számát illetően. Egyáltalán nem ítélem el, hogy másokkal együtt építették fel az oldalt, hiszen másképp nem is tudtak volna ilyen ütemben fejlődni, csak egy kicsit jobban kellett volna ellenőrizni a beküldött dolgokat. Viszont ami mostanában piszkálja a csőrömet az az, hogy újabban már nem ismertetőket, hanem komplett elemzéseket, esszéket küldenek be az emberek. Minél hosszabb a szöveg, és minél több formázás van benne, annál jobb szavazatot kap a felhasználóktól. Ha írsz egy rövid, lényegre törő kedvcsinálót (ami szerintem az ismertető lényege lenne, amikor az ember néznivaló után keresgél), akkor esélyed sincs magasabb pontszámra. Ezt kicsit zavarónak találom, mert szerintem ismertető =/= elemzés.

   Oh, a Szaft magazin. Egy benzinkúton volt szerencsém találkozni vele akkoriban, amikor a hazai Sailor Moon korszak befejeződése és az internetünk bekötése között vegetáltam, de már tudtam, mi az a japán rajzfilm, és a tévében is kerestem, ahol tudtam, és hát kissé lesokkolt, amit a Szaftban láttam. XD Természetesen megvásárolni nem mertem.

   Hentai vs. anime: szerintem jó, hogy elválasztják a kettőt, mert pl. a port.hu-n sincsenek pornófilmek, de persze a pornófilm is film, ahogy a hentai is anime. A helyükön kell kezelni őket, és kész.

   “Ilyenkor szinte helyből jött valakitől a “Zsozso, mennyi kell?” kérdés, majd utána persze sorban a SEBÜKBE nyúltak, így több tízezer forint is elég hamar összejött egy ilyen akció során, ami mondjuk 5-10 éve még többet ért, mint ma, szóval nem volt ez rossz üzlet. :D”
   Ez freudi elszólás volt? XD

   Facebook szó kimoderálása: ez úgy történt, hogy van egy Attraction című anime (anno az AoiAnime fórumon is írtam róla), amit online is lehet nézni, és ha hozzáférést adsz a Facebook profilodhoz, akkor bizonyos jeleneteknél beleírja a nevedet a sztoriba. Szerintem ez elég egyedülálló dolog, és kb. ezt az infót beírtam az AnimeAddicts-ra is. Kimoderálták. Beírtam újra, megint kimoderálták. Utána hagytam a francba. (Balaazzal próbáltunk volna szóba elegyedni, de nem jött össze.) De mint már írtam, azóta szerintem lazultak ezen a téren. Persze magát a Facebook-ot továbbra is kerülik, mint a tüzet, de ezt teljesen meg tudom érteni. Ezen kívül csak apróságokért kaptam figyelmeztetéseket. Hozzászólásaimat rendszeresen helyezték át az ismertetők alól azzal az indokkal, hogy más topicba illik (nem tehetek róla, én csak az ismertetőkhöz szoktam írogatni, a nagy fórumrészt nem használom). De legalább nem törölték őket. Illetve egyszer kaptam egy nap bant, mert az aláírásom átlépte a megengedett mérethatárt. Most is ugyanazt a 400*105 pixeles MAL-os aláírást használom, amiért akkor bannoltak, csak azóta már megnövelték a mérethetárt. Van egyáltalán olyan aktív felhasználó az AnimeAddicts-on, akinek nincs még ott priusza?

   Jut eszembe, ha valaki érdekel: a MAL jelenleg hackertámadás alatt áll, de a vezetőség minden erejével dolgozik az ügyön. (Csak szólok, mert ilyen hosszú leállás még nem volt.)

   Mielőtt valaki félreértene: még soha nem küldtem be ismertetőt az AnimeAddicts-ra (bár egy időben volt ilyen szándékom), és valószínűleg már nem is fogok.

   Egy kérdés: amikor még nem voltak lolik az animékben, akkor mire állt fel az U-s ős-otakuk dákója? Akkor még nem tudták magukról, hogy ilyen hajlamaik vannak? Mert nem is olyan régen a nők még nőknek néztek ki az animékben…

   • @Yuriko-chan, ismertető – elemzés – kedvcsináló:

    Többféle gyakorlat van az egyes oldalakon, de a “nagy kirakós” szempontjából ez apró részletkérdés, tökmindegy. Én speciel előre minél kevesebb infót szeretek olvasni, tudni arról, amit majd megnézek/elolvasok, ezért még az alapszituval sem szoktam tisztában lenni általában. (Megjegyzem ez a szokásom nagyban növeli a befogadandó alkotások élvezeti értékét.) Utólag viszont szeretek minél több véleményt olvasni, úgyhogy szeretem, ha vannak elemzések, kritikák. Az ismertetők értékelése pedig kb. pont annyira mérvadó AA-n, mint az animéké vagy mangáké. Majdnemhogy semennyire. Legalábbis az átlag pontszám nem.

   • Yuriko-chan Says:

    Épp ez az, én is csak a történet alapszituációját akarom tudni megtekintés előtt, utána meg hozzászólásokat olvasok (olyan terjengős elemzéseket csak akkor, ha tényleg nagyon elgondolkodtatott a mű). De pl. amikor felsorolják és kivesézik a szereplőket egy ismertetőben, annak mi értelme van? Előre nem fogok spoilerezni magamnak, utána meg már kit érdekel, addigra megismertem őket az animéből.

  • Nos anno voltak olyan ősfanok, akik már a Usteam FTP-t is egyfajta “szentségtörésnek” tartották, hogy mi az, hogy valakik csak úgy meg mernek(!) osztani olyan animéket, amiket ők anno német, meg amcsi oldalakról vadásztak össze 1 hónap alatt, az újak meg hozzá juthatnak 3-4 nap alatt.

   Mufurc-nál ez a “No Warez!” dolog szimpla képmutatás volt, mert ahogy mondod, anno ő is letöltögetett, sőt volt, hogy maga osztott meg linkeket. Plusz azután se hiszem, hogy mindent megvett volna, mert van ami még odakint is rohadt ritka, drága darab.

   A Mangazin, Aoi jogos, ezeket kifelejtettem, bár én ezekre bevallom, régen nem is nagyon jártam. Előbbire jórészt azért nem, mert nem vagyok egy nagy mangás, inkább animét nézek. Utóbbira meg azután kezdtem el járni, miután bezárt egy másik régi fórum, a Silver Moon.

   A hentais témát úgy külön nem fejtegették, csak én ott találkoztam először ezzel a szöveggel. Addig rendben volt a dolog, hogy a letöltésnél, témáknál, különválasztották a kettőt, ez érthető és logikus húzás volt. Viszont emellett sokszor úgy beszéltek róla, illetve volt, amikor ki is mondta egyik-másik, hogy: “a hentai nem anime” és hasonlók. Aztán ez valahogy megmaradt, a hazai köztudatban. Nekem legalább is feltűnt, hogy akárhányszor téma volt eddig az anime, mint stílus, érdekes módon a hentai sohase volt megemlítve, vagy ha meg is volt, erősen el lett határolva, mint ha úgy egy külön valami lenne. Sohase értettem, miért nem lehetett ilyenkor azt mondani, hogy: “Hát igen, van ilyen műfaj is, és vannak közte kifejezetten durva darabok, de nem szabad ez alapján általánosítani. Mert a filmipart se szokás, a pornófilmek alapján megítélni.” Ennyi, hát olyan nehéz lett volna ezt így leírni, kimondani? =)

   Persze félreértés ne essék, nem vagyok egy hentai rajongó (vagy 3-4-et ha láttam), de ettől még hülyeségnek tartom különválasztani, mert ez is egy műfaj. Pláne, hogy vannak olyan animék, főleg a régiek között, amiknek része a szex, szóval nevezhetők amolyan borderline hentai-nak. Na most az ilyenekkel mi van? Ezeket akkor hová sorolják a “szétválasztás pártiak”? Lesz egy 3. kategória? =)

   Az AA brigád eredetije, én úgy tudom az AnimeVilág-ról szakadt le, legalább is maga FFnF biztosan.

   • FFnF és Andusia is ex-AnimeVilágos, a kettejük közös története egy felirat visszajelzéséből indult, amiből az lett, hogy FFnF rásózta a teljes sorozat átnézését Andusiára. Aztán idővel volt pofavizit meg miegyéb stb. stb. Ezt megírták az oldalukon egy cikkben, az AnimeAddicts története címmel. Hogy a többiek honnan ki mikor, az már passz. 2008-ban regeltem oda, de igazán aktív csak 2009-ben lettem.

  • Frankón eltévedtem a faszerkezetben átolvasás után, így ide írom egyben, de lehet, hogy korábban volt az amire reagálok vagy esetleg később…:)

   @Titkos:
   “…De AA-n mi van?”
   Gyere és meglátod…xD
   Amúgy egyre hosszabb már a szabályzat arrafelé, úgyhogy lassan senki sem fogja érteni ‘mi van’. Mindenesetre álítólag van fórumban is, amikor csak nem írhatsz, de használhatod az oldalt. Én mindenesetre csak oldalbant kaptam, amikor az oldal helyett csak egy rövid üzenet fogad… És amit én elfogadhatatlannak tartok naív módon az az örökké tartó oldalban. Oké vegyék el – akár “jogtalanul” is – a saját videóikhoz, felirataikhoz való hozzáférést. Jó vegyék el a fórumírási lehetőséget. Bár nem ők szerezték a zenéket, VN-eket, de azok sem kellenek feltétlenül. Mondjuk a mások feliratainak tiltásáért már erősen berzenkedek – mert milyen alapon tiltanak el attól, hogy hozzáférjek. Szerentem ez utóbbi már eléggé ilyen levegőbe csulázás és aláállás kategória. De könyörgöm a saját szellemi termékemtől, lejegyzett gondolataimtól hogy lehet már eltiltani???

   “… AA… nélkülük is tökéletesen el lehet lenni… ha holnap megszűnne…”
   Egy dolgot azért kiemelnék ezzel kapcsolatban. Nagyon találó Péter ‘cirkuszt és kenyeret’ hasonlata, imádtam. Ezen továbbhaladva azt látjuk, hogy a cirkusz minden érában, mindenhol megvolt – maximum a porondmesterek ostorcsattogtatása különbözik kicsit. Viszont a kenyérnél már óriási különbségek vannak!

   Sok régi oldal nem is adott semmilyen kenyeret – ha jól értettem, mert én nem használtam őket (kb. 2009-ben, amikor 3 évnyi animézés után kedvem támadt aktívabban fórumozni, akkor az U, Aoi és AA között vacilláltam és végül utóbbi mellett döntöttem). nyilván jellegéből adódóan a Mondo és Animax fórumoknak is ide kell tartozniuk. Az Aoi már adott némi kenyérmorzsákat (lexikon, szótár, nyelvleckék…)

   Az U volt viszont, ahonnan rendes, embörös veknivel lehetett távozni.:) Ott gyakorlatilag halomban áll a kenyér a raktárban, ha már a nagyrésze kissé szikkadt is mára.:)

   Az AA viszont ismét újabb nagyságrendi ugrás: Itt már komplett pékség van, de egy kisebb cukrászdát és alkohol-, dohányboltot is mellétoldottak.:) Ugyan a videoállomány itt eltörpül az U-hoz képest, de itt magyar feliratosak a videók. Emellett ugye van zene, VN, magyarra fordított és mostanában egyre több magyar alkotók által készített manga! Sőt már light novelek is fordítódnak. Aztán ott van az egész ország magyar nyelvű anime- és manga felirata összegyűjtve.

   Szóval Mo-n sokan nem lennének már el nélküle. Ugyan nem szívesen, de én is tudnám nélkülözni a magyar feliratos videókat és magyar feliratokat – de a fansubok eltűnése azért nagy érvágás lenne a szubkultnak, mert sok belőlük már sehol máshol nem érhető el. A magam részéről a VN-eket könnyedén mellőzném és a zenegyűjteményt is (hiába hallgatom szívesen). Ami viszont nekem nagyon hiányozna: a hozzászólásaim. Sz@r a memóriám, ezért annak a meghosszabbításaként használom a fórumot (blog helyett), az ismertetőkhöz írt véleményeimet. Amúgy nem nagyképűségből, de szerintem többször írtam olyat, ami nem csak számomra érdekes. Szóval fájna, ha elvesznének – használom is őket rendszeresen.

   “…Mangazin…”
   Nemrég megpróbáltam regisztrálni a fórumra, de nem sikerült. Lehet, hogy én vagyok a béna, de szerintem nem is lehet már… Olvastam egy pár Tezukát, utoljára a Phoenix-et és gondoltam oda is beköhögök csaliként. De Aoi-n, Mondo fórumon, meg AA-n sem volt rá kapás amúgy…:)

   “…legkanosabb magyar anime közösség…”
   Ezen szakadtam!xD Valóban találó is, legalábbis, ha néha-néha bekukkantok még manapság sem győzöm takargatni a szemem egyes bannerképektől…xD

   “én is megkapom, hogy nem én adok elő” – vagy valami ilyesmi Dobay kapcsán:

   Hát meg.xD Így is van nem? Szívesen olvasom soraid és itt-ott kiemelten szórakoztató is, de ez még nem (vagy ez sem) pódiumra való. Amúgy egy ilyen conos előadás kapcsán szívesen megnézném a híradókban a nyiltszíni meglincselésed!xD Az izgi lenne.

 18. Damage: Akárhogy is nézem, írtam egy filmkritikát az életedről. Igazából Miyazakinak kár volt ezt a filmet megcsinálnia, mert én egy könyvben megírom (…)

  BAZMEEEG! xDDDDDDD

  Btw bocs, Péter, hogy csak ennyit reagáltam most ehhez a bejegyzésedhez. Akartam tegnap valami hosszabbat is, csak aztán félúton elvesztem a gondolataimban, így inkább nem akartam erőltetni a dolgot.

  • Semmi gond, majd írsz, ha lesz kedved. =)

  • Látom Junchi, nálad is betalált a szöveg, örülök neki. XD (Remélem azért Damage könyvének legalább az ajánlóját olvastad, meg pár korábbi Mondós cikkét, már csak azért, mert szerintem a paródia is akkor vicces igazán. XD)

   • Ó, hogy ne ismerném Damage-et, olvastam nem is egy Mondós cikkét, ezért is tudtam olyan jóízűt vinnyogni a paródián. :3

 19. Én viszont nem ismertem Damage-t sem – így köszi az ajánlót!:) Ahogy első blikkre látom nem leszek képes sokat olvasni a könyvéből, de belenézek (mindenesetre, ha jól látom a Nyóckerhez is volt egy pici köze, ami nálam jó pont).

  Viszont olvastam némi fórumtörténelmet, pl. ilyen Shearer-Mufurc-Titkos-Meglivorn stb. beszélgetéseket és hát azt kell mondanom, hogy szerencsések voltatok, mert pl. AA-n a közelmúltban annak a tizedrészénél már szóltak volna, hogy személyeskedés és off, aztán pár oldalt visszatöröltek volna néhány ban kiosztása mellett. Szóval irigyellek benneteket…:) (Pl. AA-n offtopicban sem szabadott szabadon offolni…) Egyébként ahogy néztem Mufurccal még picit a stílusom és az ízlésem is hasonlónak tűnik… Muffint meg nem találtam – állandóan süteményeztetni akar a Gugli…:)

  • Nekem nem tetszett a Nyócker. =)

   Shearer… na igen, ők is osztották egymást Mufurcal, csak aztán ő is olyan lett, hogy amikor oda került a sor, hirtelen minden meg lett bocsátva, és el lett felejtve a Mondonak. Beleértve az éveken át tartó nyílt szardobálást is, amiben az AS oldaláról, ő jeleskedett a leginkább.

   Persze amikor ezt felemlegették neki, akkor előhuzakodott egy ilyen kitérő szöveggel, hogy: “akik nem veszik a lapot, azok ne ugassanak bele a témába, csak magukat járatják le”.

   • Khm. Vágom, hogy nem csumidázod a tezsvíreimet!xD

   • Damage és kis csapata utánanézhettek volna annak, milyenek is a kétszersültek, ahelyett, hogy időgéppel, meg Bin Laden-el jöttek elő. Ez tipikusan amolyan Damagesen random lett. =P

   • Pedig a tisztességes polgári neve alapján úgy tűnik, mintha nagyon is ismerhetné a kultúrkört. Az arcberendezése és -színe alapján meg akár egy másikat is…

    Ami a lényeg a lényeg, hogy ezek után komolyabban oda kell figyelnem Péter, hogy kiket fikáztok, mert számomra lehet hogy érdekesek, izgalmasak lesznek!:)

    Ugyan az első fejezetet sem tudtam a könyvből folyamatosan elolvasni, tényleg az elviselhetetlenségig túlspilázott stílusban megírt. De néhol, ritkábban ez a stílus is nagyon megkapó, a tartalmi részben, a mondandóban meg vannak igazán frankó dolgok. A mondós cikkei (és Titkos parodizálása) ehhez képest egész visszafogottak.

   • Már csak az a kérdés, megéri e a susnyásban bolyongani, két értelmes gondolatért? Nekem nincs türelmem ehhez. =)

    Ha kifejezetten gonzo stílusra vágyok, magyar viszonylatban is simán találok olyat (lásd: CoVboy), aki valóban érdekes, szórakoztató stílusban ír, és nem egy félreértelmezést másol, mint Damage.

   • “Már csak az a kérdés, megéri e a susnyásban bolyongani, két értelmes gondolatért? Nekem nincs türelmem ehhez. =)”

    Hmm. Asszem: Nem. És nekem sem.:)
    De azért én még nekivágok holnap még egyszer a machetémmel a susnyásnak! Pici makacsság van bennem…

    CoVboy-t (levrov-t) meg kb. húsz éve olvastam a C64-es korszak lecsengése után, Amiga-láz környékén. A világ megy tovább, ne ragadjunk le a réginél, ismerjük meg az újat is stb. stb.:)

   • “A világ megy tovább, ne ragadjunk le a réginél, ismerjük meg az újat is stb.” -> Alapvetően igazad van, csak az a gond, hogy az újak között, gyakran nehéz olyat találni, aki/ami legalább megközelíti a régieket. =)

    Másik oldalról nézve viszont, ha sikerül, akkor az kifejezetten üdítő tud lenni. =D

   • Péter, Titkos – ti olvastátok egyáltalán a Damage-könyvet?

    Csak azért kérdezem, mert igaz, hogy egy zavarbaejtő, elb@szott, sűrű katyvasz, amit második nekifutásra is képtelen voltam folyamatosan olvasni, tehát tulajdonképp sz@r. De átlapozásból is kiderül, hogy kitűnően visszaadja a zavarbaejtően összetett, katyvasz világunk jelenjének elb@szottságát, tehát tulajdonképp zseniális. Amúgy brutál átfogó benne a cyberpunk áttekintés – legalábbis ilyen sűrített tartalomjegyzék szinten (jó-jó, részletkérdésekben én is többet tudok erről-arról nem hozzáértőként is, de akkor is).

    És a vége felé (332.o. – 352.o.) elég részletesen foglalkozik a netes közösségi-lét admin-felhasználó viszonyával, ilyesmikkel. Úgyhogy nagyon ennek a bejegyzésnek a témájába vág, kifejezetten ajánlom mindenkinek a fenti 20 oldalacska elolvasását! (Érdekes, hogy pont nemrég írtam hasonlókat Ricz blogjára – erre itt a könyv oldalairól visszaköszön rám pl. a jó zsaru/rossz zsaru hasonlatom vagy a kifelé mutatott egységes fellépés elve.)

   • Belefogtam, de elég hamar feladtam, mert totál ugyanazt éreztem, mint bármelyik cikkénél. Olvasom, értem magát az alap témát, de közben nem kerültem közelebb, igazából semmihez. Mondhatni úgy jártam, mint anno gimiben, amikor rossz matektanárunk volt. Előttem volt egy “nagy írás”, de hiába ültem fölötte, nem találtam benne kohéziót. Szóval hiába ír olyan témákról is, ami engem is érdekel, ha egyszerűen emészthetetlen a stílusa.

 20. Lehet, hogy naivnak tűnik a kérdés, de ez a fentebb említett fizetős előadás dolog komoly?
  Mondjuk ez alapvetően nem az előadót minősíti, mivel az emberek általában szeretnek könnyen pénzt keresni, de a szubkult szempontjából nézve ez a szégyenek szégyene. Mármint az, hogy az emberek azért fizetnek, ami isten adta joguk: az önálló véleményformálás. Ha már itt tart ez a dolog, akkor viszont felvetődik a kérdés, hogy nemcsak a szubkult, de az egész fiatalság mikor fog átváltozni valami programozható szörnnyé? Vagy ez már meg is történt? Jó kis cyberpunk sztori…

  • Nekem anno még Yuriko mutatott egy AA-s linket erről, szóval ez már így megy egy jó ideje.

   “Mármint az, hogy az emberek azért fizetnek, ami isten adta joguk: az önálló véleményformálás.” -> Sajnos vannak ilyenek, nem is kevesen. Az egyik fajta az, aki annyira “irgalmas szamaritánus”, hogy közösségben nem meri felvállalni a valódi véleményét, és inkább hallgat. Furcsán hangozhat, de nem egyszer láttam már olyat, amikor valaki azért vonta vissza a kritikáját, vagy azért nem mert lepontozni egy animét, hogy nehogy azzal megsértsen valakit.

   A másik fajta (belőlük van több) meg egyszerűen csak lusta arra, hogy önálló véleményt formáljon, és inkább birka módjára megy a tömeg után, hogy “ha megkérdezik, tudja, mit kell mondania”. Nem számít, hogy az esetleg hülyeség, csak az számít, hogy “sokan azt mondják, tehát az úgy is van” vagy épp “azért van úgy, mert egy tömeg által elismert emberke, azt mondta”. Az ilyenekben fel se merül az, hogy a dolgok általában nem fekete-fehérek.

 21. Őszinte elismerésem, Péter!

  Miért is?

  Én magam időnként felnézek az oldaladra, puszta nosztalgiázásból. Valaha én is a fantasy- és anime-fogyasztó szubkultúra tagja voltam. Mára csak egy többdimenziós ember, aki időnként elolvas egy fantasy regényt, megnéz egy animét, belekukkant egy mangába. Fogyaszt felelősséggel, de mivel fontos számára a változatosság, nem ragad le egy műfajnál, egy stílusnál, egy terméknél stb. Szubkultúrával pedig nem él. A szubkultúra-lovag identitásoktól (kötődjön bármilyen szubkultúrához) eleve viszolyog.

  Ezért hát őszinte elismerésem, hogy foglalkozol olyan témákkal, mint az anime vagy a manga – annak ellenére, hogy a kortárs esztétika már rég nem foglalkozik vele annyit. Lecsengett, mint téma. Nem csak a kortárs esztétika számára, de az én számomra is. A magyar anime szubkultúra haldoklása vagy a magyar fantasy szubkultúra felvirágzása már nem releváns kérdések – szerintem. Régebben sokat foglalkoztam velük. (Jó, néha most is egy keveset, szabad időmben.)

  Magam inkább kesergek azon, hogy Magyarországon kipurcant a realizmus, mint műfaj és stílusirányzat, s hogy alig vagyunk képesek felmutatni egy nemhogy jó, de nézhető újrealista filmet:
  http://szocialkonzervativ.blogspot.hu/2013/08/csak-egy-rosszujrealista-film-csak-szel.html

  Mindenesetre tetszett a cikk. Színvonalas. Mint jó sok írásod. Nem véletlenül járok fel ide. 🙂

  Tisztelettel:
  Krasznai Zoltán

  • Nos köszönöm! =)

   Mivel a hazai animés szubkultúra, érzésem szerint úgy igazán idén került egyértelműen oda, hogy a mainstreamből, visszatért undergroundba, ezért szerettem volna egyfajta visszatekintőt írni, hogy mégis hogy kezdődött, és hogy zajlott le ez az egész, persze az én szemszögemből.

   Anno olyan 2009 körül kezdtem elszakadni a szubkultúrától, és visszatérni már biztos nem fogok (igaz annyira sose voltam benne) viszont az elmúlt 1-2 év során, de főleg idén, újra kedvem lett animéket nézni. =) Talán ezért is van, hogy mostanság megszaporodtak az anime kritikák, mert szerencsére van még olyan, ami érdekel. Aztán kitudja… lehet egyszer majd végleg felhagyok vele, de egyelőre még nem szándékozom.

   Amíg úgy érzem van mit nézni, és amíg vannak emberek, akikkel el lehet értelmesen csevegni, addig úgy gondolom, megtalálhatom a számításaimat.

   • “…van még olyan, ami érdekel… Amíg úgy érzem van mit… és amíg vannak… akikkel…, addig úgy gondolom, megtalálhatom a számításaimat…”

    – És még nem is kezdtél el mangázni…:P

   • Őszintén szólva, nem vagyok egy nagy mangás. Régebben csak türelmem nem nagyon volt hozzájuk, most meg már időm se. Egy anime más, azt belöki az ember, ha van egy-két szabad órája, félórája, délután, estefelé, aztán vagy leköti, vagy nem. A mangának viszont “neki kell ülni”. Plusz engem eleve elég kevés anime érdekel annyira, hogy a mangájába is belefogjak.

    Majd lassan feltöltöm azért a manga listámat is a MAL-on, csak hát a lustaság, fél egészség, de majd erőt veszek magamon, valamikor. =)

    Így is van, amikor bizonyos animék is utólag jutnak eszembe, hogy “tényleg, ezt is láttam / láttam belőle valamennyit” a listán meg még nincs fenn, na pótoljuk.

   • Zárójelben: nekem pont ezek a kedvenceim mangában is: a rövidebbek, oneshotok, egykötetesek, amikhez elég az a bizonyos egy-két szabad óra. De még a 10 alattiak is elmennek, amiket kb. egy hét alatt el lehet olvasni így.

    Igazából idén kaptam nagyon rá a mangákra és ugyanazt az izgatott, lelkesítő, meglepő stb. élménygazdagságot, vizuális meghökkentéseket, -gyönyört, “szellemi-lelki táplálékot és tornát” hozzák most nekem el, amit az animéktől kaptam kezdetben, hét éve, a rákattanásomkor (és ami mára kezd kiveszni belőlem az animék kapcsán). Ráadásul kicsit terelnek vissza a “nyugati” képregények felé is.

    Bár tény, hogy sokkal kevesebben mangáznak, mint animéznek itthon és külföldön is (Japánt ne számítsuk most ide). Nálam is jellemző MAL-on a kettő aránya, ami az animék javára jelenleg is közel tízszeres (de tavaly még kb. hússzoros volt).

   • Bár csak halványan érinti a témádat, belinkelem a legújabb blogbejegyzésem:
    http://szocialkonzervativ.blogspot.hu/2013/11/a-szubkultura-lovagok-lazadasa.html

    Picit a te írásod is hozzájárult eme régebben eltervezett esszé megszületéséhez.

   • Elolvastam és írtam is egy kommentet. Remélem jó helyre írtam, mert közben volt egy kis kavarodás. Ha nem, akkor töröld, majd írok egy másikat.

 22. Két helyre írtad, de korrigáltam. A kommented ott van az írás alatt. Van nálam egy kis előmoderáció (a sok troll miatt), azért nem jelent meg azonnal.

  Köszönöm a véleményed!

 23. […] kapcsolatban. De az anime már ismét kikerült a mainstreamből az Animax haldoklásával, és Péter elemzése alapján beléptünk a hanyatlás érájába, ami inkább egy poszt-mainstream állapot, […]

 24. […] A többségi társadalom részéről továbbra is a “kínai rajzfilm” sztereotípián túl él bennük némi fogalmi körvonal és a Magyarország számára  a kereskedelmi tévék által importált Dragon Ball és Sailor Moon jelentik az animét (semmi más) és hát azok bugyuták is, meg veszélyes értékeket hordoznak, torzítják a valóságot, pedig bizony mondom néktek a 80-as évek generációja már kiskorától falta a japán animációt, csak épp nem tudott róla. Ki hitte volna, hogy a Múmin, vagy a Nils Holgersson csodálatos utazásai a vadludakkal, esetleg Maja a méhecske mind-mind japán produkciók voltak, vagy ki feltételezte volna Csip-csup csodákról , hogy a keresztségben valójában a “Szupún obaszan” nevet viseli?  Bővebben a magyar anime szubkultúráról itt: A magyar anime közösség öröksége […]

  • Csodálatos. 🙂 Még laikusként is látom, mennyi baromság van ebben a szövegben. 🙂 Kínából importált (szakadok)… Megint jönnek az erőszakossággal, meg egyebekkel. A bugyutaság szintje pedig nem a Sailor Moonnal kezdődik, hanem az utána érkező generációkkal (sztem SM még komplex, értelmes történettel rendelkezik sok mai alkotáshoz képest).
   A 80-as évek termékeként emlegeti a Múmint, meg a Nils Holgersont. Csak azt nem tudja a szerző, hogy DB is 80-as évek, ja, meg a felhozott példák jelentős része koprodukció valamely európai filmgyártóval (ld. Nils Holgersont japánok, svédek, meg ha jól tudom, még dánok is csinálták, így együtt). De mondjuk ezen az egészen felesleges is lamentálnom. 😀 Csak kedvem bolt billentyűzethez nyúlni.

   • Szerintem nincs ezzel semmi gond, max annyi, hogy mintha elkésett volna egy évtizedet a cikk megírásával, mert ma már azért szerencsére egyre kevesebb olyan emberre találkozni, akinek minimum halvány fogalma ne lenne arról, hogy mi is az az anime. 🙂

    “Kínából importált (szakadok)… ”

    Ez így ebben a formában nem is szerepelt a szövegben, azt írta, hogy sokaknak még mindig “kínai rajzfilm” az anime (magyarul úgy akarnak a témáról okoskodni, hogy még azzal sincsenek tisztában, pontosan honnan származik), illetve a DB/SM duóra mondta, hogy “a kereskedelmi tévék által importált”, ami szintén igaz, hiszen ezeket hozta be a Retek anno, mint “első animéket” és sokak valóban ezekkel azonosították az egész műfajt, nem tudván, hogy amúgy másmilyen is lehet, illetve hogy már ezek előtt a köztévén is futott nem egy anime. (Sőt, a legjobb az volt, amikor azok fikázták vehemensen a DB/SM duót, hogy “mocskos, erőszakos, keleti szenny!”, akik közben kellemes nosztalgiával élvezkedtek azon, hogy “ejj, bezzeg a Kalánnéni, Múmin, Nils nem ilyenek voltak!”)

    “Megint jönnek az erőszakossággal, meg egyebekkel.”

    Anno tényleg ezeket hányták a DB/SM szemére. Erre mondtam, hogy amiket felhoz, nem hülyeség, csak éppen már minden animés blogon kitárgyalták a témát úgy tíz évvel korábban. XD

    “A bugyutaság szintje pedig nem a Sailor Moonnal kezdődik, hanem az utána érkező generációkkal (sztem SM még komplex, értelmes történettel rendelkezik sok mai alkotáshoz képest).”

    Tény (fú bazz, most el is képzeltem, mekkora mák, hogy nem mondjuk a K-ON futott az RTL-en…azután lenne kemény elmagyarázni bárkinek, hogy léteznek értelmesebb animék is… XD), de itt most leginkább az “átlagmagyarról” van szó, azok meg valószínűleg nem néznek animét a neten, ergo ők az SM-ből és azokból vonták le a következtetést, hogy milyen is lehet az anime, amik anno a délutáni Rajzfilmklubban futottak. Amúgy szerintem nem úgy értette, hogy ő tartja bugyuta sorozatnak az SM-et, hanem ez volt az “átlagmagyar” vélemény róla anno. Szóval ez a rész, hogy: “…és hát azok bugyuták is, meg veszélyes értékeket hordoznak, torzítják a valóságot…” leginkább “Magdi néni, az átlagos magyar kisnyugdíjas véleménye az animékről” akart lenni, nem a cikkíróé. XD

    “A 80-as évek termékeként emlegeti a Múmint, meg a Nils Holgersont. Csak azt nem tudja a szerző, hogy DB is 80-as évek”

    Itt picit megint félreértetted, mert ez így megint nem volt benne, hanem: “a 80-as évek generációja már kiskorától falta a japán animációt, csak épp nem tudott róla”. Itt arra gondol, hogy aki nálunk a 80-as években született (pl. én is, mint ’87-es), az 5-6 évesen több animesorozatot is nézett valszeg a közszolgálatin (erre hozta fel a Múmint, Nilset, stb.), épp csak nem tudta akkor még, hogy ezek japánok. Aztán 10-12 évesen ismerkedett meg a DB/SM-el, azok körül pedig már volt akkora hisztéria, hogy jó eséllyel rájött, hogy japán cuccok.

    “ja, meg a felhozott példák jelentős része koprodukció valamely európai filmgyártóval (ld. Nils Holgersont japánok, svédek, meg ha jól tudom, még dánok is csinálták, így együtt).”

    Na igen, ezt mondjuk valóban megemlíthette volna. Meg azt is, hogy nem csoda, hogy míg a DB/SM duótól úgy kiakadt mindenki, addig a Múmint pl. nem támadta meg az ORTT, meg nem “jelentgették fel” a magyar polgárok (pedig én gyerekként annak az egyik-másik epizódján is paráztam ám rendesen :D), mivel azoknak eredetileg is egy tízessel alacsonyabb volt a korcsoportja (szóval echte a gyerekek), míg a DB/SM páros már inkább voltak “kamaszanimék”.

    Csak gondoltam ezt a pár dolgot tisztázzuk, nem feltétlenül kell azt is “megtámadni”, aki nem adott okot rá. 😉 Sőt, még egész széles látókörű fan is lehet, hiszen Péter postját rakta be ajánlás gyanánt, amit szerintem a vaskalapos, hardcore fanok kapásból “tiltanának”. XD Pöttyet mondjuk “Dobayádámos”, de amit ő 60 előadásban és 6 könyvben ad elő, azt ez a blogger legalább egy rövid A/4-es oldalon sikerrel összefoglalta. 😀 XDDD

   • Olybá tűnik teljesen félreértettem az egészet 🙂 Sebaj. A beismerés a gyógyulás felé vezető első lépés. 😀

 25. cheatergs Says:

  Azt hiszem épp beleillik, mert ez a – majdnem – mai natív magyar animeközösséget mutatja be:
  http://asztor.blogspot.hu/2013/10/infinite-stratos.html

  • Egy mondatot bírtam végigolvasni. Mutatja a szerző írásképi színvonalát…

  • OMG csávókám nagyon nem tud rendesen írni. Azt meg felesleges is ecsetelni,hogy kritikának nevezni az írásait felér egy istenkáromlással.Bár az oldala színvonalát tükrözi az az egyszerű tény, hogy senki nem olvassa azt amiket összehányik kritika címszó alatt.Gondolom ő is csak egy feltűnési viszketegséges gyök kettes IQ-u antiszoc emberke lehet aki így akar menőnek látszani.Komolyan mondom szánalmas.

  • Nézzük a jó oldalát: legalább a helyesírása fejlődött két év alatt. 😀 Ha megnézitek egy mostani “kritikáját”, már nem ezen a “bevérzett tőle a szemem!” színvonalon ír. (Az más kérdés, hogy így is még vagy egy tucatnyi hibát ki lehet szúrni egyetlen bekezdésében.)

  • 10/10 Martin azért durvább volt ettől, bár ahogy látom, ez a Dávid is hasonló szinten van… Igazi helyesírás bajnok a gyerek, nem is beszélve, a fantasztikus tördelésről. Mégis, nekem leginkább a logikai buktatói, és a “klasszikus” következetlenség tetszik most is a legjobban. =)

   Például, a mostani Servant x Service cikkében, mindjárt az elején: “a sztori zakatol pörög de nem történik semmi”. Ergo, akkor most a semmi “zakatol, pörög”? =D

   Aztán alatta a Jigoku Shoujo kapcsán megint tetszik, ahogy először azt mondja, hogy a történet “jó és különleges”, majd azt, hogy “unalmas, és nem függnek össze a részek”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: