Mi is az a rasszizmus?

Nemrég találtam rá erre a hosszú, de tanulságos, érdekfeszítő vitára, egy elég közkedvelt témáról, a rasszizmusról. Érdemes végignézni, ha van egy szabad órátok.

Reklámok

26 hozzászólás to “Mi is az a rasszizmus?”

 1. Speciel nem tudok nagyon kedves szavakat mondani egyik vitázóhoz sem. Sem álláspontjaikhoz.

  Valahol egyetértek Tomcattel, viszont sok téren túlságosan extrémnek tartom a világképét. Ezt alátámasztja a megszólalása a nénihez aki a közönségből hozzá szólt. Illetve a néger+négerből lesz kínai megszólalása nevetséges az én részemről. Valóban nem lehetséges dolog de nem ezen volt a hangsúly. Talán rosszul fogalmazott mert időhöz volt kötve, de az én szememben ez inkább az ostobaságát mutatja mint az úgy nevezett értelmet amit próbált a beszélgetés alatt mutatni.
  A kutyák felhozása meg ugyancsak furcsa volt. Valóban nem lesz két német juhászból(vagy milyen kutyát mondott) egy másik faj. Viszont egy európai kutya faj ugyan úgy tud párosodni egy ázsiai kutya fajtával az esetek nagy részében. Nem tudom, hogy ázsiában mi fajták élnek, de gondolok itt a kis termetű kutyákra akik lehet nem bírnák a párosodást egy nagyobb testűvel.
  Tenném hozzá, hogy a kutyákról vehetne példát ha már felhozta őket. Ugyanis rakjál össze különböző fajtákat és amint kialakul az alfa onnantól együttműködve élnek együtt.

  Az igaz, hogy a kulturális csoportok sok helyen összeütköznek. Viszont mint a bolygó fő “intelligens” faja(az ember), úgy vélem, hogy a problémákat kilehetne küszöbölni. Nem azonnal, érthetően, mert elvégre ezen lehetnek év százados, akár évezredes berögződések egy nép csoportban.

  A zsidó ügy sok évszázada probléma, ez a vallásuk és a keresztény világ találkozása óta fenn áll. Az, hogy közbe a cionisták megjelentek elég nagy gond, főleg mert nem csak hangjukat hallani.

  A cigány ügyről ugyancsak vitatkozhatnánk a következő évszázadig és akkor sem lenne megoldás.
  Egyik tanárom elmondta, hogy szerinte mi lenne a megfelelő dolog. Az alábbiakat szólta:
  A cigány problémát úgy lehetne megoldani, hogy a gyerekeket elvenni tőlük és magyar családokhoz adni, hogy felneveljék és megtanítsák nekik az elvárt viselkedési formát. Ők ezt már tovább adnák és 2-3 generáció múlva a “cigány” viselkedés eltűnne mert nem olyan külső tényezőket kapnak mint általában.

  Persze vitatkozhatunk, hogy aki cigánynak születik azzal hiába foglalkozik bárki is mert a vérében van. Szerintem ez inkább a nevelés és a gyermek illetve tini korban kapott hatások alakítják az ember viselkedését.

  • Tomcat valóban túlzásba vitte a provokálást néhány helyen, például amikor a faszit, az árpád sávos zászlóval szívatta, de számomra ez még belefért, a vita keretei közé, mert akiket így szívatott, azok maguk is provokálták, és nem átallottak hülyeséget beszélni. Lásd a faszi akárkijeit se az árpád sávos, hanem a nyilas zászló alatt ölték meg, ami nem ugyanaz, de a faszi, mégis összemosta a kettőt.

   “Valóban nem lesz két német juhászból(vagy milyen kutyát mondott) egy másik faj. Viszont egy európai kutya faj ugyan úgy tud párosodni egy ázsiai kutya fajtával az esetek nagy részében.” -> Nem a párosodás kivitelezhetősége, magyarul a fajkeveredés lett megkérdőjelezve, mert az magától értetődő, hogy lehetséges. Itt arról volt szó, hogy a nő, a közönség soraiból, azt állította, hogy csak 1 faj van az emberek között, ami nem igaz. Egy ázsiai, és egy fekete, tud gyereket csinálni, de két fekete légyottjából, nem lesz kínai. Ez a lényeg.

   “rakjál össze különböző fajtákat és amint kialakul az alfa onnantól együttműködve élnek együtt” -> Ez az embereknél is működik, csoportok szintjén.

   “Viszont mint a bolygó fő “intelligens” faja(az ember), úgy vélem, hogy a problémákat kilehetne küszöbölni. Nem azonnal, érthetően, mert elvégre ezen lehetnek év százados, akár évezredes berögződések egy nép csoportban.” -> Csak hogy az ember, hiába civilizált, alapvetően egy önző, agresszív, és intoleráns lény, aminek nincs természetes ellensége, csak önmaga. Az egyetlen lény vagyunk a bolygón, ami élvezetből képes ölni, és örömét leli, a céltalan pusztításban. Ezt a mivoltunkat, sohase fogjuk levetkőzni, mert a génjeinkbe van kódolva.

   Vegyünk egy példát, mikor meglátod, hogy valaki bepróbálkozik a barátnődnél, mi az első gondolatod? Az, hogy odamész, és bevered a fickó képét. Csak azért fogod vissza magad, mert szocializálódtál, ismered a társadalmi normákat, és működnek ezek a gátjaid. Ellenben még így is be fogod verni a másik képét, ha nem ért a szép szóból.

   Egyébként, hogy egy ide illő okossággal éljek: “Felesleges dolog rendet erőszakolni a káoszba, mert a természet, a természeténél fogva, kaotikus.” Mi pedig ebben a természetben élünk, hiába vettük magunkat körbe betonnal és acéllal. =)

   “A zsidó ügy sok évszázada probléma, ez a vallásuk és a keresztény világ találkozása óta fenn áll.” -> A kereszténység még sehol se volt, amikor már nem egy nép rühellte őket. Amerre mentek, mindenhol megutálták őket. A zsidókon kívül, pedig csak a cigányok voltak erre képesek.

   “elvenni tőlük és magyar családokhoz adni, hogy felneveljék és megtanítsák nekik az elvárt viselkedési formát” -> Ezt az elméletet, rögtön két példával is meg tudom cáfolni. Gimiben, volt egy srác, 2 évfolyammal járt felettünk, úgy hívták, hogy Karcsi. Őt, magyar szülők fogadták örökbe, és nevelték fel, kisbaba korától kezdve. Sohase voltak se voltak cigány osztálytársai, se csoporttársai, de még a környékükön se lakott egy se. A nevelőszülei jól álltak anyagilag, szép helyen lakott.

   Ám amint elérte a 17-18 éves kort, felébredt benne az, ami a vérében van, és hirtelen elkezdett lógni, lopni, majd felcsinált egy tőle jóval fiatalabb cigánylányt, egy másik suliból. A nevelőszülei, azt se tudták, hol rontották el, és többé nem tudtak rá hatni. Ma takarító, a helyi klinikán.

   Ellenpéldának, nekem volt 2 cigány osztálytársam gimiben, az egyiket Lacinak hívták. A srác falun lakott ugyan, de a családja elég pénzes volt, mifelénk mondva: “kimosakodott” cigányok voltak. Lacinak, apja, anyja, mindenkije cigány volt. De attól a sráctól én, egy bazdmeget nem hallottam, a 4 év alatt. Sőt, amikor egyszer nagyon ideges volt, és annyit mondott, hogy “a büdös francba”, utána bocsánatot kért a tanártól, és megkérte, hogy nehogy elmondja a szüleinek, a szülői értekezleten, különben megverik otthon, és volt már akkor 16 éves. Az apja konkrétan azért felpofozta, mert 14-évesen egyszer rágyújtott, pedig mi láttuk az apját cigizni.

   A másik cigány srác, Tibinek hívták, állami gondozott volt, aztán egyszer csak megjelentek az igazi szülei, és hazakerült, Ózdra. Nem kellett több egy nyári szünetnél, már úgy jött vissza, hogy loptt, verekedett, fel volt függesztve. Laci, mint cigány, úgy lenézte Tibit, azért, amit csinált, hogy nem is szólt hozzá, nem fogott vele kezet.

   Szóval ez mind csak nevelés kérdése, ebben a mondatban egyetértünk. =)

   • “Nem a párosodás kivitelezhetősége, magyarul a fajkeveredés lett megkérdőjelezve, mert az magától értetődő, hogy lehetséges. Itt arról volt szó, hogy a nő, a közönség soraiból, azt állította, hogy csak 1 faj van az emberek között, ami nem igaz. Egy ázsiai, és egy fekete, tud gyereket csinálni, de két fekete légyottjából, nem lesz kínai. Ez a lényeg.”
    A faj és rassz, szerintem teljesen más dolog. Mert valóban egy fajta van az pedig a modern ember, a homo sapiens-sapiens. A rassz viszont más dolog, azt az éghajlat és az evolúció folyamata is befolyásolta. Az igaz, hogy nem lesz két négerből kínai, mert az tudományos anomália(vagy realisztikusabban a feleség félrekúrt) lenne.
    Én azért hoztam fel a kutyás dolgot, mert ott ugyan fajtákról beszélünk de az is mind a Canis lupus familiaris fába tartozik.

    Azért raktam az intelligenst idéző jelbe.:D Elvégre ha valóban azok lennénk akkor szerintem nem az ilyesmikkel kellene foglalkozni, hanem ezt az elvesztegetett időt/erőt/nyersanyagforrást valami hasznosabbra tudnánk fordítani mint pl.: a betegségek végleges felszámolása vagy az(én kedvencem) űrkutatás/űrutazás.

    ” “Felesleges dolog rendet erőszakolni a káoszba, mert a természet, a természeténél fogva, kaotikus.” Mi pedig ebben a természetben élünk, hiába vettük magunkat körbe betonnal és acéllal. =)”
    Ezzel egyet értek. Ha valaha láttad a Zeit Gheist filmet, benne van a Vénusz csoport, ők speciel egy olyan világot “utópiát” látnak ahol törvényekre és azoknak a betartására szánt emberek minimálisan léteznek.

    A cigány példa amit felhoztál valóban igaz, én is ismertem egy srácot aki roma családban nőtt fel. Ő nagyon kedves volt bár megvoltak a maga pillanatai. A mókás az egészben, hogy az apja meg volt börtönben is lopás miatt, ő meg teljesen normális állampolgár.

    Amit viszont cáfolatként hoztál fel azzal annyi a gond, hogy ahogy írtam volt oktatóm szavait, hogy legalább 2-3 generációt kell így nevelni. Nem az első generáció nevelése miatt szűnik meg.
    Persze van akin nem lehet segíteni mert a gének úgy keverednek( még a tisztességes emberek között is), hogy bizonyos cselekedetekre hajlamosabb.
    Erre a legjobb barátom a példa akit feltudnék hozni. A szülei katasztrófa amiket csinálnak a semmiért, ő viszont teljesen normális még ha egy picit furcsa is a világképe. Az öccse viszont még léhűtőnek sem lenne jó. 18 lett a kölyök és csak most fejezte be az általános iskolát, ahonnan csak azért engedték át, hogy ne legyen már ott alapon. (Meg gondolom, hogy rontotta volna a suli hírnevét, hogy 18 a kölyök és még mindig nem tudták meg tanítani arra amire kell.)

    Végeredményben látom mire akar utalni Tomcat… de szerintem nagyon provokatívan tette ezt. A másik alak sem volt sokkal jobb a színlelet baráti viselkedésével.

    “Szóval ez mind csak nevelés kérdése, ebben a mondatban egyetértünk. =)”
    Valamin legalább egyetértünk.:D Ez már haladás. A következő lépés kiássuk Freudot, felélesztjük és tartunk egy országos terápiát vele.

   • Még egy kommentet ide kell szúrnom. 🙂
    Úgy látom a kategorizálás néhol zavaros, ha emberekről, meg kutyákról beszélünk.
    Az ember (homo sapiens sapiens) egy faj, mely rasszokra különíthető el külső morfológiai jegyek alapján. A kutya megint egy faj, ahogy zeneger01 írta canis lupus familiaris, melynek viszont fajtái vannak. Valóban lehetetlen ugyanúgy, hogy két németjuhásznak pincsi kölyke legyen, mint két négernek, hogy kínai gyereke legyen (amennyiben nem feltételezzük, hogy a nőnemű egyed más módon szedi fel a genetikai alapot), így ez az okfejtés számomra kicsit érthetetlen, miért is jön fel.
    Viszont a vita már olyan dolgokat feszeget, amihez egy újabb fogalmat felejtettek ki, ez pedig a kultúra. Lehet, hogy genetikai alapon egy ember cigánynak születik, de kulturális tekintetben tartozhat a magyar kultúrához, magyar az identitása, mint ahogy a régészet is népek helyett régészeti kultúrákról beszél (pl. honfoglalás kor: ez nem honfoglaló magyarok régészeti kutatása, hanem honfoglalás kori régészeti kultúra/kultúrák kutatása, mivel etnikumot nem lehet pusztán az anyagi kultúra révén meghatározni). Ezzel a szemponttal valahogy egyik fél sem látszott tisztában lenni.

  • Ehhez a devsirme elképzeléshez csak annyit tennék hozzá, hogy első kézből tapasztaltam, mennyire nem működne. Nekem gimnáziumban volt egy cigány iskolatársam (alattam járt egy évfolyammal), akit csecsemő kora óta magyar/fehér családja nevelte – mivel örökbe fogadták. (Most csak a tényállás végett írom le, hogy fekete meg fehér.) A lényeg, hogy egy tisztességes nevelésben részesült, mélyen vallásos keresztény családból jött egy toleráns, szintén vallásos iskolai közösségbe (egyházi iskolában tanultunk), és mégis jelen volt a viselkedésében egy csomó olyan mentalitási motívum, ami az etnikai származására utal, annak ellenére, hogy egy végtelenül jó indulatú és segítőkész ember. Mellesleg nagyon is jóban voltam vele, sajnos azóta eltávolodtak útjaink. Szóval ez a devsirmés elmélet sztem egyrészt embertelen, másrészt nem vezetne célhoz. Az elmúlt ezer évben többször és többféleképpen próbálták már a különböző államhatalmak szerte a világban integrálni őket, sikertelenül.

 2. Érdekes vita volt. Valahogy egyik fél se tudott elég meggyőző lenni, bár kétségtelen Tomcat retorikája lehengerlő volt, de többször elég cinikusan nyilatkozott, ami sztem nem illik ide.

  • Szerintem egy kis őszinte odamondogatás, cinizmus még belefér, legalább feldobja a vitát. =) Ha az átlag politikai vitaműsorokban, csak fele ilyen őszintén állnának hozzá a felvetett témához, a vitázó felek, ahelyett, hogy folyton az adott oldal igényeinek akarnak megfelelni, lehet azokat is gyakrabban végig tudnám ülni.

   Ebből spec nem éreztem soknak azt az egy órát, sőt voltak kifejezetten érdekes pillanatai, és hallottam egy-két újdonságot. =)

 3. Jó hosszú velős vita volt! 🙂

  -A 20.000 a 800.000nek hány százaléka?
  -A 20.000 a 800.000nek… na?
  -Na matematikus gyerünk!

  Szakadtam! XD

  • Igen, bár nekem a kedvencem az volt, amikor a bekiabáló nőnek, megmondta a magáét. =) Tényleg az van, és ezt sokszor tapasztaltam már én is, hogy egyesek (pártállástól függetlenül) annyira ragaszkodnak egy nézethez, hogy egyszerűen vita képtelenek, és semmit se lehet nekik megmagyarázni.

   • Sajnos ilyen emberekkel én is találkoztam. A legrosszabbak azok, akik a magas hangerőt érvelésnek tekintik.

 4. Én igazából a tanulságos részét nem láttam meg a vitában. Az egyik fél a retorika mögé bújva játszik a szavakkal(TomCat), a másik meg primitív módon felhoz 1-1 példát amivel próbál eltusolni 10000 másikat(Mérő László). Néha az egészséges cinizmus pedig áttért a bunkóság medrébe. A bekiabáló nő pedig fényesen mutatta, hogy bárki lehet kultúrálatlan színtől, társadalmi hovatartozástól függetlenül.

  • A tanulság lehetne akár az is, hogy elég nehéz tárgyilagosan beszélni erről a témáról, mert ilyenkor szinte kapásból előkerül majd, a jó öreg náci kártya. Tomcat lehet hogy helyenként provokált, cinikus volt, de ahogy már írtam, szerintem ennyi még belefér, ha amúgy értelmes dolgokat mond, és jogos kérdéseket vet fel.

   • Persze, bizonyos témákban a cinizmusa helytálló volt, de az, hogy sürgeti az öreg embert a számolásnál, az, hogy néha közbevág az bunkóság az én értelmezésemben. Közbevágás volt Mérő úr esetében is, ő se különb ezen a téren. A názi kártya pedig igen, mindig elsül. 🙂 És igen mondott pár értelmes és valós dolgot Tomcat, de azért többször is magának és az embereknek szánt felvázolt maszknak ellentmondott párszor. De még így is ő az akinek valamilyen szinten igazat tudnék adni ebben a vitában. Rasszizmusról meg tárgyilagosan nem lehet beszélni, ennek legfőbb oka az, hogy nem személyekről, hanem általánosított etnikumokról beszélünk. Na de ez tényleg olyan kérdéskör, amiről teljesen felesleges vitatkozni, mert sose enged senki a szavából, de amíg látjuk azt, hogy legalább kultúrált keretek között lehet véleménycserét lebonyolítani, addig lehet kicsit diskurálni.

   • Van egy stílusa Tomcat-nek, amit egyeseknek nehéz lehet tolerálni, de ez már csak egy ilyen dolog. =) Van aki például Puzsért vagy Szirmai Geit nem tudja elviselni. Esetleg a Showder klubosoktól, vagy az Irigy Hónaljmirigytől megy a falnak.

    Rasszizmusról, olyan szinten lehetne tárgyilagosan beszélni, hogy ennek a fogalomnak, van egy pontos definíciója, és vannak emberek, akik nyíltan vállalják, hogy ők ennek a nézetnek a hívei, így rangsorolnak embereket.

    Ez egy létező szélsőség, csak hogy az a baj, hogy egyes politikai körök, már annak a szónak a hallatán, hogy cigány, egyből rasszizmust kiáltanak. Ráadásul, tévesen megbélyegzik azt is, aki nem egy egész rasszról, nemzetiségről beszélt, hanem azoknak egy bizonyos, problémás rétegéről.

 5. Vagy a sötét bunkó, trágár Dopemant. 😀

 6. Anno Dopeman, amíg csak zenélt, engem simán csak nem tudott megszólítani, azzal a legalja, suttyó, alpári színvonaltalansággal, amit ő rap címen tárt a közönség elé. Tinédzser koromban, egy ideig hallgattam rap zenét, de inkább Sub Bass Monster volt az, akinek a zenéje, rezonanciába tudott lépni, az én ízlésemmel. =)

  Dopeman politikai pályafutása viszont, már inkább egy komédiába illő történet. Eleve van nekem egy olyan sanda gyanúm ezzel kapcsolatban, hogy itt a jó öreg “Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez” helyzet állt elő. Vagyis ha már a zenéjével nem tudta becsábítani a tömegeket, a fellépéseire, akkor inkább ő megy ki politikai rendezvényekre, és zenél, még akkor is, ha ezt senki se kérte tőle. =)

  Közben bohóckodott egyet azzal, hogy kikiáltatta magát alternatív köztársasági elnöknek, himnuszt gyalázott, meglátogatta az “éhező” Gyurcsányt, vagy most legutóbb, elment 5 percig baszdmegelni, a kamu Orbán szobordöntésre. Azt hiszem erre szokás azt mondani, hogy produkció nélküli produkció. =D

  Ám a legjobban mégis az tetszett, amikor csak úgy simán kijelentette magáról, hogy: “nálam autentikusabb 8. kerületi előadó művész nem nagyon mászkál a pesti flaszteron”. Szóval igen, egoból nincs hiány, tehetségből már annál inkább. =P

  • Lehet szegediként is autentikusabb 8. kerületi lennék nála. 😛
   Valahogy nem tudom elviselni a rap-et. Sose bírtam, bár tény, van kb 2 szám a világban, amit szívesen meghallgatok, de azzal teljesen kifújt a stílus iránti érdeklődésem. Azt a témát, amit ezek a zenészek próbálnak a hallgatóság elé tárni, a 60-as évek közepén már megfogalmazták minőségibb és kulturáltabb formában.

   • A rap nekem se tartozik a kedvenceim közé, de azt kell mondjam, még mindig jobb, mint mondjuk a mostanság elég divatos nightcore. =)

    Ezen a “nyócker a magyar gettú” témán meg azóta röhögök, mióta pont Dopeman papa egyszer jól beégette magát vele, egy valódi rapper előtt, aki egy valódi gettóból jött. =D

 7. Igen Coolio kicsit lekezelő volt amikor meg akarták magyarázni neki, hogy Magyarország Harleme a VIII. kerület. :’D Dopeman meg igazából mindig is azt csinálta, hogy lemásolta az amerikai rapkultúrát, legyen szó instrumentálról, vagy “ideológiáról”. Habár itthon nehé ezt eljátszani, mert nem volt itt rabszolgatartás, nehéz ilyesmivel azonosulni és ebből világfájdalmat meríteni. Dopeman látta, hogy a tingli tangli Fankadelinek bejött a váltás, a hip-hop-ból a nacionalista, politikával telinyomott számokat eszi a közönség, csupán két dolgot felejtett el, hogy ez neki nem áll jól és azt, hogy az ő célközönsége nem erre vevő. 😀

  • Fankadeli karrierjének, egyértelműen jót tett a 2006 után kialakult közhangulat, a felerősödő nemzeti oldal, pedig már ő is 98 óta zenélget. Dopeman ellenben pont arról lett híres, hogy eljátszotta a mocskos szájú kamu gengsztert, hogy ő meg a haverjai, a “nyócker királyai” akik “mennek lopni”. Na most ehhez képest tényleg elég komolytalanul jön az ki, amikor nekiáll politizálni. =D

   • ’98 óta zenél, de hip hoppot és nem nacionalista undergroundot. Akkor még kompatibilis is volt a VIVA-val. 😀
    Kamu gengszterkedés meg sokaknál jelen van, például Mr. Bustánál. Na az a fickó azért még Dopemannél is mélyebben van. XD Ami nagy szó.

   • Igen azt én is tudom, hogy eredetileg nem így kezdte. =) Az önjelölt “gengszter rappereknek” meg volt is divatjuk anno. Sok volt a lelkes amatőr, és az egykori myvipen is ez volt az egyik legnépszerűbb irányzat, hogy nagydarab tinédzser srácok, játékpisztollyal, meg olcsó bizsu fukszokkal feszítettek. =D

    Mr. Bustáról hallottam már, de a számaival még nem kerültem közelebbi kapcsolatba, és nem is tervezem pótolni ezt a “hiányosságot”. =D

 8. Máris leszedték youtube-ról ezt a videót? Gyorsak voltak. 🙂

 9. Éééés itt is előszedte a csávó a ki hány nyelvet beszél kártyát….

  Egyébként érdekes vita volt, bár én is a legjobban a statisztikákra tudok hivatkozni ebben a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: