Kikoushi Enma – Újragondolt klasszikus

Kikoushi_Enma_cover

Általában véve nem vagyok a remakelés híve, főleg ha egy klasszikus, híres műről, franchiseról van szó. Ennek okait hosszasan lehetne sorolni, kezdve például azzal, hogy a remakelés elsődleges oka, sokszor nem mutat túl a puszta profitszerzésen, és ez rendszerint meg is látszik a végeredményen. Ha pedig valamihez tiszteletlenül, rosszabb esetben kontár kezekkel nyúlnak hozzá, akkor sanszosan pont azt a hangulatot fogják sikeresen kiölni a felújított változatból, ami anno az eredeti művet sikeressé, szerethetővé tette.

Ugyanakkor, vannak olyan esetek, amikor bizony örömmel ismeri el az ember, hogy ha nem is feltétlen volt a szó szoros értelmében szükség az újragondolásra. Az mindenképp jót tett az adott műnek, és előnyére változott.

A Kikoushi Enma, egy ’70-es években készült Nagai klasszikus, a Dororon Enma-kun remakeje, amit a Brain’s Base stúdió készített el, egy 4 részes OVA formájában, 2006-2007 között, az ehhez készült manga alapján. Az említett újragondolás szón pedig, jelen esetben elég nagy hangsúly lesz, mivel az OVA, lényegében dobta az eredeti sorozat komolytalan, horror komédia mivoltát, és átment echte szuszpenz horrorba.

A változás tehát jelentős, és bár az új OVA nem vetkőzte le minden ízében az eredeti mű jellegzetességeit, stílusát, azzal összehasonlítva, mégis érezhető a különbség. Egyébként itt jegyezném meg, hogy Brain’s Basék, körülbelül 4 évvel később, Meeramera alcímen, csináltak egy 12 részes feldolgozást, az eredeti sorozat mintájára (vagy legalább is ez volt a tervük), de azt finoman szólva úgy elszabták, amennyire az OVA-t eltalálták.


Démonok a démonok ellen

Az alap történet egy jól bevált, klasszikus, egyszerű formulára építkezik. Miszerint a két főszereplő, Enma és hű társa Yukihime, foglalkozásukat tekintve démonvadászok, nem mellékesen maguk is démonok, akiknek az a feladatuk, hogy a halandó emberek világába szökött, renegát démonokat, visszaküldjék az alvilágba, a könnyebb, avagy a nehezebb úton.

Kikoushi_Enma_01

A dolog azonban közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, hisz a szökött démonok, előszeretettel vadásznak olyan emberekre, akiknek a különféle lelki gondjait kihasználva, beléjük költözhetnek, és elrejtőzhetnek bennük. Ráadásul a felfedezésüket jelentősen megnehezíti, hogy a szagukat azok is átveszik, akik az illető közelében tartózkodnak.

Ebben lesz a páros segítségére Kapaeru, egy furcsa madárszerű lény, aki az eligazodásban segít az emberek világában. Illetve Chapeauji, aki egy bölcs kalap Enma fején, és tanácsokkal látja el őket, az ellenfelek képességeiről, és a lehetséges gyengeségükről. Valamint rövidesen, akaratlanul is belekeveredik a történetbe két ember, egy rendőrnyomozó, aki Enmát gyanúsítja a rejtélyes halálesetek mögött, és egy szabadúszó riporter, akit a saját kíváncsisága, és a nagy story reménye hajt.

Kikoushi_Enma_02

Mivel suspen horrorról van szó, ezért az anime elsősorban a feszültségkeltéssel kíván érvényesülni, amit véleményem szerint, remekül csinál. Kicsit megvan benne az, mint ami például a The Thing-ben, vagyis nem tudhatjuk, hogy ki az, aki már nem önmaga többé, mivel a démon csak akkor fedi fel a valódi kilétét, amikor lecsap. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy amíg egy testet birtokol az adott démon, addig nem pusztíthatják csak úgy el, ezért előtte még ki kell belőle kényszeríteni, vagy valamilyen más módon elérni azt, hogy önként elhagyja. Itt érdemes amúgy megjegyezni, hogy akárcsak más hasonló művekben, itt is élnek majd azzal a bevett fogással, hogy mindig lesz ugyan egy személy, akit a néző, és maguk a karakterek is gyanúsnak vélnek, de ez szinte sohase fog beigazolódni, vagy csak részben.

Természetesen, ha már horror, akkor nem maradhat el a megfelelő hangulatkeltéshez szükséges gore sem, amit megint csak dicsérni tudok. Egyrészt nem szívbajoskodnak azzal, hogy kik halhatnak meg, magyarul a plot shield, csak a két főszereplőt védi ténylegesen (ami kell). Másrészt vizualitás szintjén, sikerült megtalálni azt a középutat, ami már nem szemérmeskedik, de még nem esik túlzásokba. Lesznek azért benne durvább jelenetek, vér, de csak annyi, amennyi szükséges.

Kikoushi_Enma_03 Kikoushi_Enma_04

Ha pedig már szó esett a goreról, akkor essen szó az ecchiről is, mert hát Nagai mű ugye nem lehet az igazi, fedetlen keblek nélkül. =) (Mondjuk nem mint hogyha ezzel bármi probléma lenne. =D)

Kikoushi_Enma_05

Lesz ugyan pár ilyen jelenet az animében, de ezek inkább amolyan feszültségoldónak hatnak, illetve feldobják az eseménytelenebb jeleneteket.

Grafikailag, megmondom őszintén, kicsit vegyesnek éreztem a látványt. Okvetlenül nincs gond se a karakterdizájnnal, se a rajzstílussal, vagy akár az animációkkal, nem csúnya, vagy szegényes a kidolgozás, egyszerűen csak lehetett volna erősebb. A 3D CGI jelenetek behozása meg… nos nem azt mondom, hogy rossz ötlet volt, mert hamar megszokja az ember, annyira nem ütnek el az összképtől se, sőt még van is egyfajta retro, túlélő kalandjáték behatásuk, de szerintem maradhattak volna a hagyományos kézi rajznál. Lévén, nem képesek olyan szinten kihasználni a 3D előnyeit, hogy az érdemben hozzátegyen a látványhoz. Inkább csak amolyan eyecatcherök.

Zeneileg ellenben, maximálisan meg voltam elégedve a felhozatallal. A tradicionális japán dallamok, jól illettek az egyes jelenetekhez. Az outroban hallható rock pedig kifejezetten ütősre sikerült.

Negatívumként, talán annyit tudnék felhozni, hogy a két főhősről, elég keveset tudunk meg az anime alatt, még a fontosabb mellékszereplőknek, legalább a múltjába betekintést nyerhetünk. Persze ez lehet csak egyéni preferencia, de engem például érdekelt volna, ha Enma és Yukihime közös múltját, kicsit részletesebben bemutatják. Ettől eltekintve azonban, különösebb kivetnivalót, nem találtam benne.


Váltásból jeles

Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a Kikoushi Enma, egy teljesen vállalható, jól sikerült remake lett, amit csak ajánlani tudok mindazoknak, akik szeretik Nagai műveit, a jéghölgyeket, a démonokat, a sötét, hangulatos rémtörténeteket, vagy csak egyszerűen egy jól újragondolt remaket szeretnének látni.

4X45 perc ugyan nem túl hosszú, de egy ilyen kaliberű történet elmeséléséhez, úgy vélem optimális, különösebb időhúzások nélkül. 8/10

Reklámok

13 hozzászólás to “Kikoushi Enma – Újragondolt klasszikus”

 1. Nekem is bejött az újabb verzió, sokkal élvezetesebb lett szerintem, mint az eredeti (az mangában jobb volt, mint az első Toei anime). Bár a Enma-chanból sem ártana egy rövid OVA, az beteg kiforgatása az alapműnek… Bár azt belevitték a Meeramerába is.

  • Kíváncsiságból, az eredeti sorozatból és a Meeramerából is megnéztem egy részt, de azok alapján amit láttam, az eredeti még úgy jó volt egynek, a Meeramerát viszont elég valószínű, hogy nem nagyon tudnám 5 pont fölé értékelni.

   Később majd lehet végignézem őket (az eredetit legalább is szeretném), de az már biztos, hogy ebből a franchiseból, ez a remake lett eddig a legjobb. Egy 12-13 részes sorozatot, simán eltudnék nézni, ennek az OVA-nak a mintájára, hasonló stílusban, minőségben. =)

  • Nagyon jóra sikerült szerintem, kár, hogy a legtöbb remake nem ilyen.

   Ha már “remake”, úgy hallottam, most decemberben jön a felújított Sailor Moon.

   Szia, Ricz!

   Lenne egy kérdésem: hogyan tudok kommentelni a blogodon úgy, hogy ne kelljen feleslegesen készítenem még egy google fiókot? Illetve próbáltam “blogger” fiókkal belépni, de úgy sem ment.

   • Elvileg már idén februárban el kellett volna kezdődnie, aztán tolták augusztusra, most pedig már 2014 az új dátum.

    Amúgy miért kéne új google fiókot csinálni? Bejelentkezel gmail-re, aztán már lehet is írni.

 2. Nagai művei eddig valahogy kimaradtak az életemből, bár majd egyszer sort kerítek rájuk, lévén van egy-két értékelhetőnek tűnő darab a repertoárjában. Pölö ez.

  • A fickónak, van egy saját stílusa. Szeret őrült, perverz dolgokban utazni, szóval erre vevőnek kell lenned ahhoz, hogy élvezni tudd a műveit. =) Bár jelen esetben, épp egy komolyabb darabról van szó, szóval akadnak kivételek.

  • A Devilman mangát mondanám a magnum opusának, azt mindenképpen javaslom. Amúgy elég inkonzisztens, amiken látszik, hogy törődött, azok jók, de van rengeteg amit be se fejezett.

   • Itt most animékről beszéltünk elsősorban, szóval akkor már a Devilman ovákat érdemes megnézni, meg a Devilman Lady-t. Aztán van még Cutie Honey, Majokko Tickle, Jigen Sengokushi, God Mazinger, illetve volt valamennyi köze, a Getter Robo-hoz is.

    Ha manga, akkor osztom a véleményed, a Devilman az egyik legjobb választás, a munkásságából. Egyébként erről beszéltünk már Ricz kollégával, és én továbbra is azt mondom, hogy még mindig jobb, hogy abbahagyta azokat, amiknél elfogyott a kedve, nem jött az ihlet, mint ha feleslegesen erőltette volna, mert az sokkal rosszabb.

   • Én azt elolvastam már és tényleg nagyon jó ,kár hogy a sorozat nem követi a mangát hanem csináltak belőle egy amcsi szuperhős sorozatot de legalább később OVA-kban feldolgozták és azok sokkal jobbak lettek mint a sorozat.

   • Toeiék mindig is szerettek a saját szájízük szerint adaptálni dolgokat, bár ez a legtöbb anime stúdióról, ugyancsak elmondható. Nem mondom, bizonyos módosításokra szükség van, és van, amikor egyik-másik anime only húzás is jól sül el, de azért van egy határ, és ilyenkor kéne figyelni arra, hogy a módosítások ne menjenek az eredeti hangulat rovására.

    Sajnos ez azaz egyensúly, amit csak nagyon ritkán sikerül megtalálni.

   • Az OVA-ban nekem az nem tetszett, hogy nagyon keveset mutatott a démonok pszichológiai hadviseléséből meg a tömeges paranoiából, holott pont az az egyik legfontosabb aspektusa a mangának. Amúgy jól meg van csinálva, de így nem egészen van meg ugyanaz a hatás.

 3. Na akkor ezt most megyek és letöltöm! 😀 A többiről fogsz majd írni?

  • Nem valószínű, nincs tervbe véve. Az eredetit viszont tervezem megnézni.

   Írni sok mindenről kéne majd, van aminek már el is kezdtem a kritikáját írni, van aminél viszont még az animét se fejeztem be / kezdtem el, csak le van töltve. De ez inkább legyen a jövő zenéje. =) Annyit elárulok, hogy vegyesen lesz majd régi, új, ismert, és ismeretlen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: