M.D. Geist & Death Force – A legrosszabb anime?

M.D._Geist_cover

Mikor az ember érdeklődni kezd egy médium, popkultúra iránt, akkor előbb-utóbb találkozik majd olyan címekkel, amiket sokan ajánlanak, és olyanokkal is, amiktől óva intenek. Nálam se volt ez másképp, és ha a sok felmagasztalt cím mellett, ki kéne emelnem azt az animét, ami leginkább a negatív kritikák céltáblájává vált, mint olyan anime, amit “semmiképp se nézzek meg, és különben is 1/10”, akkor egyértelműen az M.D. Geist-et hoznám fel.

A sok negatív kritika persze meg is tette akkor a hatását, hisz egy olyan anime, ami még magyar viszonylatban is, már a kora 2000-res évek óta ott van a “célkeresztben”, a legrosszabbak között számon tartva, arról nyilván joggal feltételezi az ember, pláne ha még fiatal és kezdő, hogy mindez valószínűleg így is van, és tényleg egy botrányosan rossz animéről van szó.

Az idők azonban változnak, és ahogy sok olyan animéről bebizonyosodott már számomra, hogy nem érdemes az általánosan elfogadott elismerő vélekedés alapján, bármilyen következtetést is levonni velük kapcsolatban, azt készpénznek venni. Ugyanígy nem érdemes valamit csak azért kerülni, mert a tömegek szerint az “rossz”.


Előszó

Mielőtt belevágnék az anime ismertetésébe, úgy vélem érdemes tenni még egy kis kitérőt, hogy jobban megértsük, mivel is állunk szemben. Tehát az M.D. Geist, egy Ohata Koichi nevű rendező első original animéje, amit 23 évesen, kezdőként, mindenféle különösebb tapasztalat nélkül rakott össze.

Eddig alapvetően nem is lenne érdekes a történet, hisz aki életében bármibe is belevágott már, annak könnyű elképzelni annak a helyzetnek a forgatókönyvét, amikor az ember lelkesen, de tapasztalatok nélkül belevág valamibe. Alkot valamit, amit akkor és úgy jónak vél, aztán reményekkel tele, kiadja a végeredményt a kezei közül a nagyérdeműnek, és rövidesen beleszalad az első pofonba, mert amit csinált, az valójában televan hibákkal, és még jobb esetben is csak középszerű.

A dolog valójában ott kezd érdekessé válni, és igazából ez volt az, ami bennem kétségeket ébresztett, hogy ha ez az anime, akkora bukás lett, mint amekkorának tartják (anno az ANN-en, mindenidők 3. legrosszabb animéjeként volt nyilvántartva), akkor 10 évvel később, vajon miért újították fel, és miért kapott folytatást? Hisz a logika mégiscsak azt követelné meg, hogy ha valami menthetetlenül rossz, az annak rendje és módja szerint, eltűnjön a süllyesztőben.

Természetesen ezzel most nem azt akarom mondani, hogy azért, mert újra elővették és folytatást kapott, az következésképp megcáfolná azt az állítást, hogy ez egy “rossz” anime, mert nem erről van szó. Hanem arról, hogy ez a tény, számomra kellőképp árnyalta ahhoz a képet, hogy némi jóindulattal merjem azt feltételezni, hogy az M.D. Geist, ha nem is egy jó anime, de sanszosan nem is annyira katasztrofális, mint amilyennek beállítják.


OVA 1

A történet a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség megkezdte a közeli csillagrendszerekben található, élhető bolygók kolonizálását, amit hivatalosan a keresztény éra végeként kiáltottak ki, és új időszámítást kezdtek. A csodás, idilli jövőkép azonban nem tartott sokáig, és a gombaként kinőtt hatalmas metropoliszokat, a háború lángjai perzselték fel.

Az egyik utolsó bolygó, melyen még dúl a véres polgárháború, a Jerra nevű indusztriális, elsivatagosodott bolygó, ám a sorsát ez se kerülheti el. A helyi reguláris hadsereg, a számbeli, és technikai fölényben lévő szakadár, renegát Nexrum haderővel vív ádáz küzdelmet, akik magukat az új emberiség zászlóvivőiként tartják számon, és megtagadják a Földi kormány parancsait.

M.D._Geist_01

Nagyjából ekkor kapcsolódik be a történetbe a főszereplő, Geist, aki a reguláris hadsereg egyik titkos, szuperkatona projektjének az eredménye, ami papíron sohase létezett, és a projektet időközben felszámolták. Geist a megmaradt katonák egyike, aki eddig egy bolygó körül keringő műholdban feküdt sztázisban, ám a műhold meghibásodott, lezuhant, és Geist ott folytatta a küldetését, ahol anno abbamaradt.

Karaktertípusát tekintve, leginkább a ’80-as, kora ’90-es évek echte akcióhőseinek fizimiskáját és jellemét hordozza magán, a tipikus Japán sajátságokkal (túlzásokkal ) karöltve. Vagyis az alapfelszereltségbe tartozik a menő, futurisztikus motorbicikli, a bőrkabát, az ujjatlan kesztyű, és persze az elengedhetetlen napszemüveg.

M.D._Geist_02(“Ha már ilyen fényes a jövő, hát el ne vakítson.”)

Mindemellett pedig a férfiasság überelhetetlen pajzsa védelmezi, miszerint egy fejlövést is olyan pókerarccal képes lereagálni, amitől az ellenfelei morálja ott helyben a semmivé foszlik, és akármivel is próbálkoznak ellene (már ha nem fogják azonnal menekülőre), ígyis-úgyis meghalnak, méghozzá meglehetősen brutális körülmények között.

M.D._Geist_03

Ergo lesz nem egy overkill jelenet, amik egyszerre látványosak, és a maguk módján komikusak.

M.D._Geist_04 M.D._Geist_05

Hogy valami történet is legyen, Geist némi közjátékot követően, beújít magának egy különleges power armort, ami később a védjegyévé válik, és amúgy enyhén hasonlít (főleg a sisakja) egy amerikai focis öltözékre. Csatlakozik hozzá az ilyenkor kötelező hölgy, Vaiya, aki egy igazi nagyszájú hiéna.

M.D._Geist_06

Majd közösen felkeresik a reguláris hadsereg még meglévő erőit, ahol is megtudják, hogy mivel a bolygó elnökét meggyilkolták, ezért automatikusan aktiválódott egy ítéletnapi fegyver, az úgynevezett Death Force. Ami szintén egyike volt a reguláris hadsereg elhamarkodott projektjeinek, és még a visszaszámlálás lejárta előtt le kell állítani manuálisan, különben olyan, önmagukat reprodukáló gépek szabadulnak el, amiket arra terveztek, hogy kiirtsanak minden szerves életet a bolygón. Ám a történet az utolsó pillanatban, egy nem várt csavarral zárul.

M.D._Geist_07


OVA 2

A következő részben, a történet nem sokkal az első rész eseményei után játszódik. Vagyis elszabadult a Death Force, Geist pedig egyszerre vadászik rájuk, és a Nexrum erőkre, akik lényegében már legyőzték a reguláris hadsereget, és most egy új kolónia kiépítésén fáradoznak. Geist továbbra is a halálosztó szerepben tündököl, bár a külseje némiképp megváltozott azóta, ám a képességei csak még inkább kiéleződtek.

M.D._Geist_Deathforce_01

Most azonban, a már meglévők mellett, egy új ellenséggel, a saját nemezisével is szembe kell néznie. Méghozzá egy másik szuper katonával, aki Krauser névre hallgat, a Nexrum oldalán kamatoztatja a tehetségét, és nem mellékesen, magát az emberiség utolsó megmentőjeként, védelmezőjeként, messiásaként, és uraként tartja számon.

M.D._Geist_Deathforce_02

Mellette új karakterként feltűnik még Eagle, aki először a Nexrum oldalán harcol, majd miután rájön arra, mi vár rá, kényelmetlenné válik neki a szolga élet, és oldalt vált. Egyébiránt pedig úgy néz ki, mint ha egy Quake játékból jött volna.

M.D._Geist_Deathforce_03

Valamint visszatér Vaiya is, aki talán az egyetlen karakter, aki fejlődik az anime alatt. Még az első részben egy nagyszájú, haszonleső, éles nyelvű, kapzsi nőszemély volt, mostanra egy érzékeny, megtört, labilis, hitét vesztett személy lett, aki csak túlélni szeretne. Bár különösebb befolyása, most se lesz az eseményekre, viszont általa jól átjön az a sokkos állapotú halálfélelem, ami mindig akkor jön rá, ha valami eszébe juttatja azt az ominózus múltbéli traumát.

M.D._Geist_Deathforce_04

Az anime végét ugyan nem szeretném lelőni, de szerintem senkit se lepek meg azzal, hogy a jól bevált forgatókönyv fog megvalósulni, egy kis eltéréssel. Mint amikor mustárt használunk, ketchup helyett.

M.D._Geist_Deathforce_06


Végítélet

Technikai oldalról nézve, különösebb kivetnivalót nem találtam az animében. Összességében átlagosnak nevezném a korához képest. Voltak benne gyengébben megrajzolt, de néhány kifejezetten tetszetős jelenet is.

M.D._Geist_Deathforce_05

Tartalom szempontjából, igazából látszik, hogy mit akart a rendező, milyen művekből merített, és milyen témákat vetett fel. Vagyis egy látványos akciófilmet akart kreálni, egyszerű szimbolikával. Miszerint Gesit a fekete lovag, démoni vonásokkal, akit csak a kötelességtudata tesz emberré. Akinek ideológiai ellensége Krauser, a fehér lovag, angyali vonásokkal, akire viszont a saját korruptsága vet árnyékot. Az egyetlen tényleges gond, a rendezéssel van, amin látszik az amatőrség, és az ebből fakadó hibák, hiányosságok.

Röviden tehát az a véleményem, hogy az M.D. Geist, tipikusan azaz anime, amit olyan 4 és 6 pont közé szokás tenni, ám hogy melyik felé hajlik az ember, az már csak azon múlik, mennyire vonzódik a retro, poszt-apokaliptikus, goreal sem spóroló, B kategóriás akció animék iránt. Illetve hogy mennyire képes tolerálni ezek kortörténeti és egyedi hibáit. Nekem, mivel alapból kedvelem a poszt-apokaliptikus műveket, és jobban szeretem ennek az érának a stílusát, mint mondjuk a mostanit, ezért inkább a felső tartomány felé húzott a véleményem. Így egy baráti 6/10-et kapott tőlem, aminél viszont megjegyezném, hogy ez a felső határ. Vagyis ennyit adnék rá maximum.

Természetesen, lehet ezt az animét utálni (mint bármelyik másikat), és megértem, ha valakit taszít ez a stílus, de egy délutánra engem elszórakoztatott.

geist_deal_with_it

10 hozzászólás to “M.D. Geist & Death Force – A legrosszabb anime?”

 1. Éééés valamiért számomra pont ebben az animében néznek ki épkézláb scifi karaktereknek a szereplők =P… Micsoda véletlen, ki érti ezt :D?

 2. Erre emlékszem. Kedves emlékeket ébreszt bennem., sok sör meg rengeteg röhögés. Ha valaha is írnom kéne egy pár szavas szinopszis összefoglalót… akkor valami ilyesmit mondanék: Mad Max találkozik Hokuto No Kennel.
  Talán nem a legpontosabb, de szerintem illik hozzá.

  Maga a grafikával nincs gond. Viszont ahogy te is említetted, hogy van azért 1-2 rész ami érdekesre sikerült. Bár most gonosz leszek és mondanám, hogy a Pierot(vagy hogy írják) csinált ennél durvábbakat.

  A rendezés igazából nem is lett volna rossz… ha nem 3 ova lett volna hanem 4-5. Nekem legalábbis úgy tűnt, hogy itt-ott mintha hiányos lenne. Mintha nem mutatnák azt a jelenetet mikor Frodó találkozik a szövetséggel csak hirtelen ott lennének Elrondnál.(Ő volt az elf király ugye?:D)
  Lehet csak az érzés miatt de elnéző vagyok ezzel bár én csak 5-öt adtam volna neki.

  • Az M.D. Geist-ről, nekem inkább a Mad Max 2, és a Terminator filmek jutottak eszembe. Egyébként a HNK-t is a Mad Max 2, illetve a Bruce Lee filmek ihlették, többek között.

   Több OVA, szerintem csak ártott volna, mint sem használt volna, mivel 2×45 percben, azaz másfél órában, tökéletesen el lehet mesélni, egy jó akciófilmet, csak ehhez tudni kell rendezni. Itt minden megvolt ehhez, csak a rendező tapasztalatlansága, sajnos meglátszik a végeredményen.

   Ha teljesen objektíven nézem, akkor 4-4.5 pontot kéne rá adnom. Viszont egyrészt bőven láttam már ennél rosszabbakat, másrészt eléggé kedvelem ahhoz ezt a műfajt, hogy könnyebben túl tudjam magam tenni a hibáin.

 3. Érdekes micsoda darabokat találsz 🙂
  Így képek alapján sztem grafikailag nem rossz, de mindenféleképp jobban néz ki, mint sok mai alkotás.

  • Igazság szerint, ez még nem is annyira különös, sőt meglehetősen közismert, még idehaza is. Sokan rühellik, amit meg tudok érteni, miért, de valójában közel sem annyira rossz, mint ahogy azt állítják.

 4. Jó kis írás lett ez is – bár lehet, hogy azért is tartom annak, mert majdnem mindenben az én véleményemet is tükrözi.

  Mindenesetre anno én is úgy kezdtem neki a netes legendáriumok alapján, hogy: na nézzük milyen minden idők egyik legrosszabb, legerőszakosabb animéje! És igen, a híre erősen túlzó. Ezért jók az ilyen “helyrerakó”, objektívebb vélemények.

  • Kösz! =) Erőszakosnak nos lehet nevezni, de akkoriban ez elég átlagosnak számított, szóval ez a “legerőszakosabb” kijelentés, nem csak elhamarkodott egyesek részéről, hanem még annyira se állja meg a helyét, mint hogy ez a “legrosszabb anime”.

   Nem nevezném igazából se jónak, se rossznak, bár végig le tudott kötni, és ezt végső soron pozitívumként is elkönyvelhetem. Ami viszont biztos, hogy ennél egy Crying Freeman például sokkal rosszabb, gagyibb, de én spec a Riki-Oh-ban is csalódtam, főleg annak a 2. részében.

   • No igen, tőlem 4 pontocskát zsebelt be – de tetszett, elszórakoztatott – leginkább az első rész, mert a második nekem a jobb grafikája ellenére kevésbé jött be. Az első rész végén a csavar az egyik legjobb dolog volt ebben az ovában – és úgy látom, hogy annak idején a zenéjét is dicsértem, de semmire sem emlékszem már belőle.

    A Riki-Oh nálam csak tervezett, de eleve nem várok tőle semmit – így nem annyira fenyeget a csalódás.

    A Crying Freeman OVA meg persze fájdalmasan, sírva-röhögősen sz@r. Vagy inkább úgy sem, még azért sem érdemes megnézni, csak szimplán gagyi. Ettől függetlenül én nem bántam, hogy láttam és mivel némi nosztalgikus emlékek kötnek a Mark Dacascos-féle B-kat. akciófilmhez, a ‘Könnyező harcoshoz’, így kicsit felülértékeltem és 3 pontot is kicsikart tőlem. A macsó pozőrködésével egyébként ez is jó párhuzam ide az M.D. Geisthez. És érdekes mód szintén többször gondolták azt, hogy van a cuccban potenciál: ugye a manga után az OVA adaptáción, meg az élőszereplős kanadai Dacascos-mozin túl még hongkongi filmet is csináltak belőle. Én a magam részéről vagyok annyira mazochista, hogy egyszer még valószínűleg a mangáját is elolvasom (a két alkotójától amúgy is több van a tervezettjeim közt).

   • Én keveselltem volna rá csak 4 pontot adni, bár vacilláltam mire a végére értem, hogy 5 vagy 6 legyen. Az első OVA-val úgy voltam, hogy amíg el nem indultak a Death Force-ot lekapcsolni, addig érdekelt, merre halad majd a story. Onnantól kezdve viszont picit untam, ami azért vicces, mert ugye a végjátéknak kellene az anime tetőpontjának lenni, de valahogy olyan összecsapottnak éreztem. A vége csavart illetően viszont maximálisan egyetértek, kétségkívül ez volt a legjobb ötlet az egészben, mert erre aztán tényleg nem számítottam.

    A 2. ova címét elnézve várható volt, hogy lesz majd valami csel az egészben, de én spec arra tippeltem volna, hogy elővesznek egy ilyen terminátor szerű: “Az ítéletnapot nem lehet elkerülni!” sablonszöveget. Ehhez képest, talán az egyik legjobb csavart kaptam, amit hasonló kaliberű B vonalon eddig láttam.

    A következő rész, nos ahogy ilyenkor lenni szokott, az elején kicsit döcögősen indult, mint ha kereste volna a saját hangját, ám mire Geist-et elkapták, onnantól kezdve az is kezdett érdekes lenni, és a végére kifejezetten felpörgött. Kár, hogy a zárást itt is amolyan “nincs végzet, csak ha bevégzed” stílusban oldották meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: