Apocalypse Zero – A világ debil vége

Apocalypse_Zero_cover

Tavaly az utólag bepótolt Jinrui, már sikeresen bebizonyította számomra, hogy vannak még felfedezésre váró, kiaknázatlan terültek, a poszt-apokaliptikus témában. Lehet még ha nem is újat, de újszerűt és egyedit mutatni.

Az egyediségnek azonban, rendszerint meg van az a hátulütője, hogy minél szélsőségesebb stílusban kívánja az adott mű, szórakoztatni a nézőt, a végeredmény annál inkább egy bizonyos rétegnek fog szólni. Lévén csak ők képesek nagyvonalúan felülemelkedni, a hibák és hiányosságok felett, és tisztán az extrémitást élvezni.

Az Apocalypse Zero (Kakugo no Susume) pontosan ilyen. Amit leginkább úgy tudnák elhelyezni, mint ha valahol a Panty & Stocking with Garterbelt és a Hokuto no Ken között lenne. Ergo csak az olvasson tovább, aki képes az ilyet élvezni, a többiek inkább messze kerüljék… =)


Vegyük könnyedén

Magához az animéhez, az M.D. Geist-en keresztül jutottam el, a motivációt pedig lényegében ugyanaz adta, (már azon túl persze, hogy alapból kedvelem a poszt-apokaliptikus műveket) hogy ezt az animét is legalább annyian, ha nem többen utálják, mint azt.

A történet az ilyenkor szokásos kezdéssel indít, vagyis adott egy kataklizmák utáni, pusztuló világ, ahol a főszereplő, Kakugo, és a nővére, Harara, az apjukkal, aki egyben a mentoruk is, a hegyekben élnek, egy szentélyben, elzárva a külvilágtól. Ahol gyerekkoruk óta egy különleges harcművészet elsajátításán fáradoznak. Majd a kiképzés végén egy-egy különleges harci páncél lesz a jutalmuk, ám ezek megszerzése egyben úgymond a záróvizsga is, mivel ahhoz, hogy birtokba vehessék az öltözéküket, még együttműködésre kell bírniuk a páncélt megszálló, és annak különleges hatalmat adó, elátkozott lelket.

Apocalypse_Zero_01

A feladatot, látszólag mindketten sikeresen teljesítik, ám ekkor jön a bonyodalom. Az idősebb testvér, váratlanul fellázad apjuk és mesterük ellen. Harcot kezdeményez, aminek a végén az öreg meghal, és látszólag a testvére is. Ám a Kakugo mégis túléli, és megesküszik, hogy beteljesíti a küldetését/sorsát.

Eddig tehát az Apocalypse Zero, olyan túl sok eltérést nem igazán mutatott az átlaghoz képest, ám ez csak a látszat, és az anime valódi arcát, csak az előtörténet után mutatja majd meg.

Történik ugyanis, hogy Kakugo elkezdi a tanévet, a legközelebbi középiskolában, hisz tudvalévő, hogy iskolába járni azt ugye kell, hogy majd legyen belőlünk valaki, még akkor is, ha körülöttünk a világ romokban hever. Ráadásul mindezt stílusosan, makulátlanul fehér, vasalt egyenruhában kell tenni. =)

Apocalypse_Zero_02

Természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott, a főhősbe rögtön beleszeret az iskola legszebb lánya, Horie, és egyúttal akad egy riválisa is, Haoka, az iskola fenegyereke, akivel a végén persze úgyis spanok lesznek.

Apocalypse_Zero_03

Illetve lesz még két másik, amolyan segéd karakter, akik a cselekmény szempontjából, igazából jelentéktelenek, már ha épp nem bajba kerülnek. Amúgy meg akkora egyéniségek, hogy az egyszeri néző, a nevüket se jegyzi meg.

A cselekmény innentől kezdve, a már jól ismert és bevált monster of a day (avagy helyi nevükön, tactical evil) formulához nyúl, amit elrontani ugyebár nem lehet. Vagyis mialatt Kakugo az iskolában tanul, gonosz nővérkéje, aki nyilvánvalóan jóval erősebb nála, álló nap a palotájában trónol, körbevéve generálisokkal, és klón statiszta közkatonákkal, akiknek persze semmi hasznuk. Miközben csodás világuralmi terveit szövögeti, piál, és alkalomadtán lever pár szerencsétlent, akik vannak annyira ostobák, hogy kiálljanak ellene.

Apocalypse_Zero_04

A generálisok időnként kiküldenek néhány démont, akik magától értetődő, hogy hamarosan úgyis az iskola, ergo a főhős közelében kötnek majd ki. Ám mielőtt még túl nagy galibát okozhatnának, Kakugo magára ölti a páncélját, majd elintézi az adott szörnyet, amiben a páncéljában lakó lélek is segítségére lesz, egyfajta mascotként, aki tanácsokkal látja el a főhőst, a szörnyek gyengéiről.

Koncepció és cselekmény szintjén tehát nem kell meglepő dolgokra számítani, ami önmagában még nem lenne baj, mással van itt a probléma. Az Apocalypse Zero, véleményem szerint egyetlen ponton van igazán elszúrva, a rendezés terén, az ugyanis valami szörnyű. Nem is fogom ez alól mentegetni, ellenben rátérnék arra, ami megmenti, vagy pontosabban fogalmazva inkább megmentheti az animét. Ez pedig nem más, mint az explicit humor.

Valahányszor akcióra kerül majd a sor, az biztos, hogy ami történni fog, azt leginkább talán a bizarr, morbid, debil szavakkal lehetne leírni. Minden ilyen helyzetben jelen lesz a gore, a túl szexualizáltság, és egyfajta bújtatott kritika. Ami viszont külön érdekes, hogy az Apocalypse Zero esetén, ebben inkább a feltűnő démonok vállalják az oroszlánrészt, még a pozitív karakterek csak asszisztálnak hozzá.

Szokták mondani, hogy egy kép többet mond ezer szónál, szóval elég csak ránézni némelyik ellenfélre, hogy sacc/kábé sejthessük, mit várhatunk majd tőle. =) Lesz itt például hegy magas, kövér káosz domina, aki irigy a vékony lányokra…

Apocalypse_Zero_05

Borzasztó hamisan éneklő, óriásira nőtt, kék metál törpe, aki folyton az individuumról és a lázadásról beszél.

Apocalypse_Zero_06

Vagy személyes kedvencem, a megtévesztően édes és csábító, szexi nővérke, azaz Megumi. =D

Apocalypse_Zero_07

Persze nem csak a szörnyek között lesznek efféle extrém figurák, mivel ebben a világban, valójában senki se normális, így például az osztálytársak, iskolatársak soraiban is akad pár kirívó eset. Például a három helyi lúzer, akikről nekem egyből az Ed, Edd és Eddy trio jutott eszembe, csak mint tinédzserek, akik cukorka gyűjtés helyett, immár nőzni szeretnének, vesztükre…

Apocalypse_Zero_08

De lesz itt olyan lány, akinek folyton be van kötözve a feje, vagy a másik, amelyiknek az a heppje, hogy folyton kivan a fél melle… =)

Apocalypse_Zero_09

Grafikailag azt kell mondjam, az anime meglehetősen átlagos, középszerű látványt nyújt, bár lesznek jelenetek, amik egész pofásan mutatnak. A színkezelés, rajzstílus, személy szerint nekem kifejezetten tetszett. Helyenként egyértelműen látszott rajta, hogy annak ellenére, hogy már egyértelműen a ’90-es évek stílusát használja, vannak vonások, ahol visszanyúlt a ’80-as évekhez.

Zenék terén nincs semmi kiemelkedő, viszont a szinkronhangoknál igazi meglepetés érheti, a tájékozottabb nézőket. Lévén az összes fontosabb szereplő hangját, híres és neves szinkronszínészek adják. Itt van mindjárt Spike hangja a Cowboy Bebop-ból ,mint Kakugo, Galaxia a Sailor Moon-ból, mint Horie, de még az EVA team-ből is feltűnik Shinji és Asuka hangja. Utóbbi játssza a szexi nővérkét. =)


A humor ereje

Igazából azaz Apocalypse Zero nagy szerencséje, hogy a készítők, a nyilvánvaló hibák ellenére, képesek voltak elkapni egy hangulatot, és szórakoztatni. Ellenkező esetben simán lepontoztam volna, de így hajlandó voltam megalkudni vele, mert nyilvánvaló volt, hogy ezt senki se gondolta, egy percig se komolyan.

Nyilván lehet azzal támadni ezt az animét (is), hogy teszem azt, “merénylet a jó ízlés ellen” és tény, hogy az anime nem épp egy szalonképes darab, ekképp lesznek majd, akik nem tudják tolerálni a stílusát, amit én el is fogadok. Viszont egyrészt spec mindenkinek meg van a véleménye arról, szerinte mi sérti a jó ízlést, másrészt érdemesen azt a tényt elfogadni, hogy ez is egyfajta humor, és vannak emberek, akiknek ez belefér az ízléskörükbe, és képesek élvezni. Részemről egy 7/10-el jutalmaznám.

Azt ugyan sajnáltam, hogy ez az anime sincs lezárva, de legalább tanultam belelő valamit, a pozitív hozzáállásról. =)

Apocalypse_Zero_10

Reklámok

10 hozzászólás to “Apocalypse Zero – A világ debil vége”

 1. Hm, nem emlékszem mennyit kapott tőlem, de azt hisze valami 4-5 pont tájon állt. Engem például nem tudott szórakoztatni, még ha nem is vette saját magát komolyan. Mondjuk lehet mert az i-re a pont az volt, hogy nincs lezárva (na azt nem szeretem). Konkrétan pár dolgon már nem is emlékszek belőle semmire.

  • Annak általában én se örülök, ha nincs lezárva egy történet, de sokszor van ilyen, például azért, mert a mangát elkaszálták, vagy még bőven fut/futott, és az anime csak kedvcsinálónak készült. Esetleg szándékosan lépik azt meg, hogy az utolsó kötetet kihagyják.

   Ahogy írtam is, ha nincs ez az egész debil stílus, és az explicit humor, valószínűleg nem adtam volna rá többet 3-4 pontnál, de mint vígjáték, egynek jó volt.

 2. Ez az utolsó kép érdekes. Valami fordított vámpír/zombi jelenet?

  • Nem, itt nincsenek se vámpírok, se zombik. Spoiler mentesen fogalmazva, lényegében az történt, hogy a srácot félig feloldotta a sav, vagyis már menthetetlen volt, de a kis csaj van annyira jólelkű, naiv, hogy így reagálja le.

   Persze ez így elmesélve nem annyira vicces, ezt látni kell. =)

 3. Ó, erre emlékszem, talán fél éve volt, hogy belenéztem, de az első démon, a kövér domina legyőzése után gyorsan nyomtam egy ALT+F4-et és kikértem magamnak. Most így az ajánlód során felkaptam pár dologra a fejem, ami miatt lehet még egyszer nekimegyek: egyrészt a szinkronok, másrészt a “fél melle kinn van mindig nő” és a között fejű – ez már az a kategória számomra, amit nyilván nem értek, de érdekesnek tartok annyira, hogy kínozzam vele magam 🙂

  • Az a két hölgy elég keveset szerepel, látszik, szóval csak az miatt szerintem ne menj még egyszer neki. Akárcsak a PaSwG, ez is tipikusan egy olyan anime, amit vagy rögtön az elején megkedvelsz, még akkor amikor Kakugo az anyamedvével harcol, vagy azonnal minden bajod lesz tőle. Ez a stílusú humor, ezzel jár. =)

 4. Nem ismertem ezt az animét, kösz, hogy írtál róla! 😉

  Had adjak neked ezért cserébe egy picike meme ajándékot, melyet Member készített:

  http://lehetvelem.blog.hu/2014/01/27/ugy_adta_magat

 5. Hát én ilyet eddig még soha nem láttam! 😀 Kösz h írtál róla Peti, egy élmény volt! 😀

  • Eléggé elborult volt az biztos. =) Kár hogy nem folytatták, mert a manga cselekménye onnantól még bőven fut tovább, ahol az anime véget ért. Egyébként ahogy elnéztem, elég jó minőségű mercheket, sőt még egy PS only verekedős játékot is kiadtak hozzá, szóval ezek alapján nem úgy tűnik, hogy egy veszteséges cím lett volna.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: