Fallout: New Vegas – Tippek, trükkök, modok

FalloutNV_Mod_00

A 3. rész történtét, világát, ugyan mindig is jobban szerettem, mint a New Vegas-ét, ám nemrég egy fórumbeszélgetés után, ismét kedvet kaptam hozzá, hogy újra nekiugorják az NV-nak. Anno Stholm kolléga már készített egy hasonló összeállítást a 3. részhez, ezért én most a NV kapcsán fogom leírni a tapasztalataimat, ajánlásaimat.


Karaktergenerálás

Mint a legtöbb jól felépített RPG-ben, a New Vegasban is kulcsfontosságú, hogy célirányosan fejlődjünk. Mindjárt az elején érdemes azt eldönteni, milyen karaktert szeretnénk létrehozni, és hogy hogyan szeretnénk játszani. Az első és legfontosabb szabály, hogy semmire se adjunk maximális, azaz 10 pontot. Az implantokkal minden tulajdonságot lehet növelni, permanensen 1-el.

Mivel a NV jórészt akcióra, azon belül is lőfegyverekre építő játék, ezért olyan karaktert érdemes létrehozni, aki a lehető legjobban képes használni, az elérhető legjobb fegyvert. Gyors, precíz, könnyen fejlődik, és a szerencse is a kegyeibe fogadta. Tehát felejtsük el a dumagépeket, boksz zsákokat, és bunkóval hadonászó fenegyerekeket.

FalloutNV_Mod_01(“Cause the eyes of a ranger are upon you!“)

Annak érdekében, hogy minél több elkölthető skill pontot kapjunk szintlépéskor, az intelligenciára érdemes legalább 8 pontot adni. Emellett kötelező a legalább 7-es Luck, ami rendkívül hasznos, mivel a magas szerencse, jelentősen növeli a kritikus találatok esélyét, és minden skill hatásfokát javítja.

A karizma, a lehető leghasznavehetetlenebb tulajdonság a játékban, ezért lelkiismeret-furdalás nélkül vegyük le a lehető legkisebb, azaz 1-es értékre. Mivel a rendszer, a speech skillt veszi alapul a meggyőzéseknél, ezért 100 speech és 1-es charisma, ugyanannyit ér, mint 100 speech, és 10-es karizma. A magasabb érték mellett, egyedül az Animal Friend perk szólhatna, ám ez nem hat a rovarokra, ráadásul csak 2-es szinten van érdemi haszna. Annyit meg nem érdemes erre pazarolni. Szintén nem érdemes az endurance értéket növelni, mert viszonylag kevés hasznos skill, perk tartozik alá. Maximum 1 pontot érdemes rá áldozni, a Life Giver miatt.

FalloutNV_Mod_02

A fennmaradó pontok elosztását illetően, jórészt az befolyásolja döntést, hogy milyen fegyverzetet kívánunk használni. Aki a hagyományos lőfegyverek pártján van, az Agility-re, még az energiai fegyvereket preferálók, a Perception-re adjanak több pontot. Az erőnlét akkor fontos igazán, ha nehézfegyvereket szeretnénk használni, azonban még így sem érdemes 7 pontnál többet adni rá. A legnagyobb erőnlét igénye (10-es) a minigunnak van, viszont ebből levon 2-t a Weapon Handling perk, és nyerhetünk +1 pontot, az egyik implant segítségével.


Jobb ha tudod

– A New Vegas rendszere, kivonó számítással dolgozik, tehát a Four Eyes trait aktiválása esetén, a -1 Perception lesz az alapértelmezett. Azaz hiába viselünk szemüveget, ami +2 pontot ad a perception-re, azt csak akció közben fogja számításba venni a rendszer, mint módosítót, és nem szintlépésnél.

– Ugyanezen okból kifolyólag, ha egyszerre használjuk Fast Shot, és a Trigger Discipline traitet, azok nem csak negálják egymást, de körülbelül 5%-al lassabban, és pontatlanabbul fogunk lőni.

– Az In Shining Armor perknek nincs hatása, egy rosszul beírt attribútum paraméter miatt.

– A guns skill alá a lőporos fegyverek (pisztolyok, puskák, karabélyok) tartoznak. A lángszórók, az energiai fegyverek közé sorolhatók. A rakétavetők, gránátvetők hatékonyságát pedig, az explosives skill befolyásolja.

– A repair, az egyik leghasznosabb skill a játékban. Rengeteget spórolhatunk, ha magunknak javítjuk meg a felszerelésünknek, és készítünk lőszert.

– A science, és a lockpick skillt, legalább 50-es szintig érdemes fejleszteni, így a legtöbb zárt ajtót, széfet, ki tudjuk majd nyitni.

– Energia fegyvereket elég nehéz találni, a játék korai szakaszában. Leghamarabb a Sloan felé vezető út mellett, a vasúti híd alatt lévő (a közelében lesz egy piros vagon a sínen, arról könnyű megismerni) illetve a Mojave Outpost előtt lévő benzinkútnál található hullától lehet szerezni.

– Ha jó állapotú, erős páncélhoz szeretnénk, viszonylag hamar hozzájutni, akkor keressük fel a Walking Box Cavern nevű barlangot, ami Nipton közelében található, a domb másik oldalán, Novac felé. Ott lesz egy megerősített Combat Armor, ami a játék egyik legjobb páncélja.

– Használjuk ki az aknákat! Ha egy ajtó mögött keményebb ellenállás fogad minket, mielőtt belépnénk rajta, pakoljunk le elé aknákat egy kupacba, lépjünk be, majd azonnal ki, és várjuk meg, amíg utánunk jönnek. Így akár egész csoportokat intézhetünk el, sérülés nélkül. Nyílt terepen, keményebb közelharcos egységek ellen, szintén remekül használhatók az aknák, ha hátrafelé rohanva dobáljuk le az ellenfél elé.


Ajánlott modok

Mint a legtöbb RPG esetén, személy szerint inkább csak kozmetikai jellegű modokat használok, amik nem piszkálnak bele jelentősen a játékmenetbe. Viszont bármilyen modot is szeretnénk használni, előtte érdemes a következő eszközöket feltelepíteni, kicsomagolni:

Fallout Mod Manager: Ez minden olyan mod esetén, ami esm, esp kiterjesztésű fájlokat használ, vagy fomod tömörítésű, szinte kötelező.
Script Extender: Ha komolyabb modokat szeretnénk használni, amik nem csak textúrákból, shaderekből állnak, akkor mindenképp érdemes feltelepíteni. Van mod, ami e nélkül, nem is hajlandó működni.
Archive Invalidation: Az egyszerű textúra modok aktiválásra szolgál, melyek nem használnak esm, esp fájlokat. Az ilyen csomagok, sokszor csak akkor működnek rendesen, ha előtte lefuttatjuk ezt a programot.
FNVEdit: Rendkívül hasznos program, ami arra szolgál, hogy leellenőrizze, helyesen működik, töltődik e majd be az az összeállítás, amit használni szeretnénk. Ha hibát talál, azonnal kiírja, hogy mivel, hol, és mi a gond.

Az általam ajánlott modok:

NMC’s Texture Pack -> Az egyik legjobb látvány csomag, ami a környezet, és a nagyobb tárgyak textúráit cseréli le, sokkal szebb, nagy felbontású textúrákra. 3 különböző méretben érhető el, teljesítménytől függően.
MGs Neat Clutter Retextures -> Az előző modhoz egy nagyszerű kiegészítő. Főképp a kisebb és közepes méretű tárgyak kinézetét cseréli le, javítja fel.
HI-RES Chems and Health Re-Texture -> A felszedhető gyógyszerek, drogok lesznek sokkal mutatósabbak.
HI-RES World View Weapon Textures -> A fegyverek kinézete lesz sokkal szebb.
HD Glass Impact Decals -> Az üveg felületeket ért lövésnyomokat teszi reálisabbá.
Fallout Character Overhaul -> Az NPC-k arcát varázsolja jelentősen szebbé, de tartalmaz jó néhány extrát, karakterünk kinézetének testre szabásához is.
Improved NCR Apparel -> Az NCR haderő viseletét cseréli le jobb öltözékekre. (Fontos, hogy ehhez kell a Dragonskin Tactical Outfits mod is!)
Assault Carbine Night Scope and Silencer -> További két nagyon hasznos kiegészítőt szerelhetünk a gépkarabélyra, a bővített tár mellé.
Weather Effects -> Változó időjárást rak a játékba.
Powder Ganger Reputation Fix -> Sok játékost zavar, hogy a játék elején felvehető, és viszonylag könnyen teljesíthető Ghost Town Gunfight után, a gengszterek megutálnak minket. Így azt a küldetést nem tudjuk majd teljesíteni, ami a börtön visszafoglalásához kapcsolódik. Ezt a hibát orvosolja, ez az apró mod.
Powder Ganger Stuff No Karma Loss -> Az előzőhöz hasonlóan, egy újabb zavaró hibát küszöböl ki ez a mod. Ha nem akarunk a gengsztereknek dolgozni, vagy már amúgy is az ellenségeink, nyugodtan elvihetjük a cuccaikat, tettünk nem fog lopásnak minősülni.
No Cazador Poison -> A darazsak nem mérgeznek, így többé nem kell attól aggódnunk, hogy a semmi közepén belehalunk, az irreálisan erős mérgükbe.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

Reklámok

9 hozzászólás to “Fallout: New Vegas – Tippek, trükkök, modok”

 1. Nemrég elővettem és egy olyan 50-60 moddal felépitve varázsoltam egy olyan játékká, amit leginkább csak egy új címmel lehetne jellemezni: Fallout: Modern Warfare :D.

  • A modern hadviseléssel, tele van a hócipőm. Meg az energia fegyverek amúgy is jobbak. =) Az elején persze hátrányban leszel, mert kevés lőszert találni hozzájuk, és baromi drágák, de onnantól kezdve, hogy megszerzed a plasma riflet, már előnyben vagy.

 2. A börtönt vissza lehet foglalni? Jó tudni! Én csak bementem és szétlőttem mindenkit… ^_^ Snipernak, shotinak nincs valami lelőhelye? Az árusoknál egyet se találtam.

  • Igen, csak elég hülyén van megoldva, mert ahhoz, hogy azt a küldetést fel tudd venni, beszélned kell a börtönben a bandavezérrel, ami viszont nem fog menni, ha utálnak és azonnal lőnek rád. Igazából rejtély számomra, hogy miért nem lehet ezt a küldetést, alapból felvenni az NCR-os fickótól.

   Szabványos mesterlövészpuskát, leghamarabb a 188 trading post-nál lehet kapni, olyan 12-es szint körül. Addig viszont lehet maszekolni. Még az alap Varmint rifle-ből is egy nagyon decens fegyvert lehet varázsolni.

   Shotgunból van sokfajta, attól függ milyet akarsz. Az egyik legjobb a Hunting shotgun, abból jó állapotban találhatsz egyet a Nipton-tól keletre lévő Old Nuclear Test Site nevű helyen, fenn a hegyen. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a hely hemzseg az elég kemény ghouloktól, szóval vagy 2 stealth boy nem árt, ha nem akarod, hogy agyonverjenek. =)

 3. cheatergs Says:

  Fallout 4-gyel hogy állsz?

  • Sehogy. =) Röviden és tömören, én még Fallout játékra, ilyen gyorsan nem untam rá.

   Gyakorlatilag a település építést leszámítva, ugyanaz mint a 3. Plusz az se tett épp jót neki, hogy már az első küldetésben, minigunos power armorral kell deatclawet ölni.

   Egy darabig azért elvoltam vele. A terep rohadt jól néz ki, felfedezni még mindig nagyon élvezetes. (Hiába no, a Bethesda ezt sose tudta elrontani.) Csak épp abszolút nem motivált arra semmi, hogy érdemben játsszak vele. =)

   • cheatergs Says:

    Próbáltad modolni?

   • Nem, mert az installere sincs már meg, újra letölteni meg nem akarom. Ha Falloutozni támadna kedvem, akkor inkább feltenném újra, a New Vegast. =)

   • cheatergs Says:

    Lehet én is kukázom, mert hivatalosan nem is lehet modolni, csak cfg turkálással, az meg nem müxik.

    A vanilla baromságai meg hamar elvették a kedvemet a cucctól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: