AnimeAddicts vs Issho Tosho – Generációk harca

disagreement

Megmondom őszintén, eredetileg nem szándékoztam ezzel a témával foglalkozni, vagy különösebben állást foglalni az ügyben, lévén engem se az AA, se a magyar fansub nem érintett úgy igazán sohase. Mivel azonban az utóbbi napokban, hetekben, hónapokban, szinte az összes animés felületen ahol megfordulok, szóba került ez a téma, és elég sokan állást is foglaltak pro, avagy kontra, úgy döntöttem mégiscsak utána olvasok. Hisz az embert csak hajtja a kíváncsiság, és az értelmesebbje szeretné érteni mindazt, ami körülötte zajlik.

Részleteket, hírmorzsákat, kommenteket ugyan már régebben is elkaptam innét-onnét, illetve Balaaz és Ricz barátom is írt már róla időközben, ám szerettem volna látni az összképet, lehetőleg mindkét fél aspektusából megismerni a konfliktus mibenlétét, és leírni róla a saját gondolataimat.

Aki nincs tisztában az elmúlt hetek, hónapok eseményéivel, amiktől máig hangos a szubkultúra azon fele, akik épp nem a küszöbön álló Mondoconnal, és az a körül kialakult jegy mizériával vannak, voltak elfoglalva, azoknak röviden vázolnám most a helyzetet. A lényeg nagyjából annyi, hogy az AA háza táján, régóta megy a balhé (ami önmagában persze nem hír, hisz AA-n mindig balhé van), mostanában épp azért, mivel az elmúlt nagyjából 2 év során, eléggé elharapóztak az indulatok, többek között a fansubok körül. A fordulópont pedig akkor következett be, amikor az AA brigád, a nép akaratával szembemenve, úgy döntött, záros határidőn belül megszüntetik a feliratgyűjtő részlegüket, és a továbbiakban csak archivból lesz elérhető (már ami). Egyébiránt külön felhívnám a figyelmet ezen hírek 0 kommentes mivoltára, ami kitaláltátok, nem véletlen. =)

AA_hir

Mondanom sem kell, hatalmas felháborodás lett a dologból, aminek nemsokára rá, az lett az eredménye, hogy néhány srác úgy döntött, a régóta érett váltásnak, most jött el az ideje. Ebből az elhatározásból lett a még el nem készült Issho Tosho (reklámot hallottak), ami lényegében egy válasz arra, hogy “ha ti így, akkor mi úgy”. Avagy praktikus szólva:

ScrewYouGuyss

Az igazat megvallva, mikor meghallottam ezt a hírt, hogy az AA megszünteti a fansub részleget, először mint kívülállót is meglepett a döntés, majd figyelembe véve a tényt, hogy az AA-t eddig nem kis mértékben a magyar feliratok miatt látogatták, kapásból arra a megállapításra jutottam, hogy ezzel sikerült egy akkora érvágást elkövetniük saját magukon, amihez egyszerre kell roppant arrogánsnak, és ritka hülyének lenni. Mert ez most így körülbelül olyan, mint ha az Animax egyszer csak azt mondta volna, mondjuk olyan 2009 környékén, amikor még bőven anime csatorna volt, hogy: “Gyerekek, igaz ugyan, hogy a 95% arra szavazott, maradjon, mi mégis úgy határoztunk, hogy holnaptól nincs Naruto.”

“Zseniális” elgondolás volt, aminek a végig vitele mögött, igazából semmi mást nem látok, mint a jó öreg “mert mi megtehetjük” elvet. Természetesen, amikor rájöttek, hogy ebből a helyzetből már nem tudnak jól kijönni, és a tudomásukra jutott, hogy elindult az Issho Tosho, akkor először (minden valószínűség szerint) rácsodálkoztak, hogy: “Ezek tényleg meg merték lépni!?” Aztán jól felhúzták az orrukat, és úgy kezdtek tenni, mint akiket ez nem érdekel, miközben persze ezzel párhuzamosan, elkezdődött a szar… vagyis akarom mondani, a sárdobálás. Hogy egy ide, a helyzethez illő idézettel éljek: “We lost, but the revolution will prevail!”

Hogy melyik fél, milyen jelzőkkel illeti a másikat, és hogy milyen alapon kérdőjelezik meg egymás erkölcsi alapjait, az számomra irreleváns. Abban viszont egy percig sem kételkedem, hogy miért könnyű az AA-ra így tekinteni:

TheDictator

Szokták mondani, a jó királyt a zsarnoktól, az igazságosság különbözteti meg. Az igazság pedig ugyan szubjektív, létezik azonban kollektív norma. Amibe például beletartozik a korrektség, és hogy emberként beszélünk a másikkal, akkor is ha épp nem értünk vele egyet. Az AA azonban nem csak egy egyszerű zsarnok, hanem egy ostoba zsarnok. Ha más nem azért, mert ha nekik ennyire fontos volt az egyeduralkodói státuszuk fenntartása, (amit persze sose ismernének be), akkor tudniuk kéne a hatalom megtartásának azon alapszabályát, miszerint: “Tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet.”

A kérdés persze ezen a ponton adja magát, amit talán joggal szegezhetne nekem bárki, hogy: “Ha nem jársz oda, milyen alapon pofázol bele?” Nos erre egyrészt az a válaszom, hogy megfelelő rálátással, kritikát fogalmazni, e nélkül is lehet. Másrészt ha már itt tartunk, inkább azt a kérdést érdemes megvizsgálni, hogy vajon miért is nem járok oda?

Ha léteznének még egyes régi fórumok, most szívesen beidéznék róluk néhány kommentet, 2007, 2009 környékéről, amik jól mutatták, hogy már akkor is voltak gondok bőven az oldallal, elsősorban az ottani rendszerrel. De hogy ne menjünk oly messzire, ajánlom Umaitachi cikkét, ami ha stílusában nem is mentes az indulatoktól, de példának tökéletes.

Az hogy a fandom spektrumának, mindkét szélsőséges fele, a formálhatatlan, vaskalapos, elitista régi motorosok, és a nagyszájú, ostoba hype huszárok, egyaránt megtalálhatóak voltak rajta. Illetve az, hogy például protekciós alapon cseréltek le ismertetőket, amik lehet fele, negyed olyan jól sem voltak megírva, és még lehetne sorolni. Ezeket alapesetben betudtam volna amolyan járulékos rossznak, bocsánatos bűnöknek, amik még a legjobb helyeken is előfordulnak, néha. A baj ott volt (már akkor is), hogy ezek nem ritkán és elszigetelten, hanem elég gyakran, és jól észrevehetően zajlottak.

Maga az AA, véleményem szerint egy érdekes kettősséget mutat. Próbálja egy modern, fiatalos, lendületes, naprakész, friss, dinamikus oldal benyomását kelteni, ám a modern köntös alatt, valójában a régi, 2. generációs (2000-2005 közötti időszakban született) oldalak utolsó bástyája lapul, ami még aktív. Mellette már csak olyan oldalak állnak (még) ebből az időszakból, mint az Aoi Anime, vagy a Usteam, ezek azonban, már régóta stagnálnak. Előbbi évek óta, perzisztensen tartja magát az 1 komment : 2 hét arányhoz (ami ugyan költői túlzás, de nem áll oly messze a valóságtól) utóbbi pedig mára azzá vált, ami az FTP-t leszámítva, valójában mindig is volt. Néhány túlkoros, hentai mániás weeaboo játszótere, akik a 2chan, 4chan, sankaku féle színvonaltalanságot testesítik meg, magyar kiadásban.

Mondhatni tehát, hogy az AA-nak, a modernitás mellett, van egy nosztalgikus töltete, ami alapesetben egy remek párosítás lenne. Épp csak az a probléma, hogy ez egy keserédes nosztalgia. Mégpedig azért, mert az ottani elit (tisztelet a kevés kivételnek, mert van), nem az értékekben retro, és a stílusban modern, hanem épp fordítva. Teret enged a fiatalos igénytelenségnek, miközben gondolkodásmódban, kommunikációban, és retorikában, pont azokat az elemeket használja, amikbe rajtuk kívül, már mindenki más, akár a piacon, akár a szubkultúra internetes felületén, belebukott. Nem véletlenül.

Nevezetesen, a magukat elitnek nevező mag részéről, egyszerre van jelen az önmiszticizáló, tekintélyelvű fasizmus, ami azon a hamis elven alapszik, hogy a magyar anime fandom, kvázi miattuk létezik. Ami természetesen nem igaz, hisz az AA még sehol se volt, amikor a fandom már bőven létezett, illetve az eredetet nézve, maga az AA is csak egy következmény a fandom történelmében. Méghozzá annak a következménye, hogy az Animevilág sorsa, úgy alakult, ahogy. Valamint jelen van az a szovjet mintájú demagógia, miszerint egyfelől azt hirdetjük, hogy mindenki egyenlő (csak vannak egyelőbbek), másfelől pedig alkalmazzuk a nincs visszavonulás taktikáját. Tehát minden rossz döntésük mellett, maximálisan, a végsőkig kitartanak, még akkor is, ha ezzel végső soron több kárt mint hasznot okoznak, saját maguknak. Még ha másnapra maguk is belátják, hogy talán mégsem nekik volt igazuk, ennek a tényét, sohase ismernék el, mert ez egy elvi kérdés, hogy a pártnak mindig igaza van. Aztán hogy ez így is maradjon, az arra alkalmas moderátorokból, ekkor lesznek komisszárok, akiknek az egyetlen feladatunk, a látszat fenntartása.

Kifejezetten komikus azt látni, amikor az akár két évtizednyi korkülönbség ellenére, őket is ugyanaz a fafejű makacsság, és túlzott büszkeség jellemzi, mint azokat, akik 15 évesen láttak eddig 20 animét, amiből egyik se régebbi 2005-nél, de már meg vannak róla győződve, hogy ők pontosan tudják, mi a tuti. Azt pedig úgy látszik sikeresen elfelejtette FnFF és baráti köre, már így az Issho Tosho kapcsán, hogy anno ők is azért mentek külön útra, mert nem tetszett nekik a rendszer. Vagy ezt is csak nekik volt szabad anno, és ha ma valaki ugyanezt teszi, az bűn? Azt hiszem ezt vehetjük költői kérdésnek.

De hogy ne csak az AA-ról szóljak, az IT kapcsán üdvözítőnek tartom, hogy egyfajta rendszerváltást szeretnének. Jó a szándék, megfelelő a lelkesedés, épp csak a rendszerváltásnak, először a fejekben kell elkezdődnie ahhoz, hogy ne ismételjük meg az előd hibáit. Hogy ebből mennyi valósul meg a gyakorlatban? Az most még nyitott kérdés, de egyelőre jónak tűnnek a kilátások. A lényegi különbséget, igazából ott látom (és talán ez a legfontosabb), hogy az AA már bebizonyította, mit ér, az IT pedig még bebizonyíthatja, mit ér.

Hajrá gyerekek! =)

sakura_resistance

39 hozzászólás to “AnimeAddicts vs Issho Tosho – Generációk harca”

 1. Hm, mondjuk szerintem csatolhattad volna előzményírásnak az elitistás posztot is, mert a mai nézők közül sokan nem tudják, mi is okozta pontosan az Animevilág sorsát. Bevallom, én sem, csak a megszűnése után 3 évvel érkeztem, és csak annyit tudok, hogy “végelgyengülésben elhunyt”, hogy stílusosan fogalmazzak, illetve egy újraindulást hirdettek, ami azóta is tart.

  Az AA védelmében, mert valamit azért illik hozzátenni, ahogy a képen mutatott hírt megelőző, az okokat boncolgatóban, volt egy félmondat az egyik bekezdés végén, ami valahogy elsikkadt a szempontok árjában. Ez áll ott: “Elérkezett a karácsony, majd az új év, mikor is megfogadtam, hogy minden eddig halogatott, de szükséges változást véghezviszek az új évben.” Tulajdonképpen semmi más nem történt, mint hogy e szerint cselekedett.

  Tény, hogy volt feszültség belőle, de igazából ez az elgondolás hibájából fakadt: a feltöltés kényszerítése, egy végleges határidő megszabása, ami után szólnak érte. Mi egyszer kaptunk egy ilyet ősz közepén, mikor volt Uma kitiltása kapcsán is a balhé, és a balhék idejére beszüntettük a feltöltést, utána átálltunk a kiadás utáni kéthetes rendszerre, csomagokban, részben ennek a balhésornak a hatására. Amióta van ez a feliratbázisos botrány, mert jobb szó nincs rá, egyáltalán nincs ilyen. Egyrészről mert ki akartuk várni a végét, majd az ünnepeket és mikor odajutottunk, hogy oké, mehet az év első nagy csomagja, a mutatott hír fogadott minket. Azóta a feltöltés nálunk szóba se került, kivárunk, ismét.

  Az egész botrányt el lehetett volna kerülni a legegyszerűbb döntéssel: “Levesszük a kezünket a feliratbázisról, viszont arra kérünk mindenkit, csapatot és egyénit egyaránt, hogy a saját érdekében, mintegy biztonsági másolat és az önreklám fenntartása gyanánt valamikor töltse fel.” Véleményem szerint ezzel megszabadultak volna az idegességüktől, valamint rákényszerítették volna a készítőket arra, hogy komolyabban tervezzenek.

  Tőlem is lehetne kérdezni, hogy miért foglalkozom még velük, holott igazság szerint nem érdekelnek már. A válasz egyszerű: amíg aktuális helyzetről írunk, nem lehet elmenni mellettük, és mivel jelentős benyomás (súlypont) voltak éveken át a szubkultban, egy darabig fel lesznek emlegetve. Lényegében már azért is, mert a jelen folyamatainak megértését a múlt elemezésében kell keresnünk. És nagyon sokan ezt nem tudják felfogni. Avagy, mint azt válaszoltam a posztom alatti kirohanásra is: “bab nélkül nem tudsz bablevest főzni”. Valamint ez sokaknak lejáratásnak hat, holott igazából a ki nem beszélt, le nem ért történések, egyéni tapasztalatok, olykor sérelmek kerülnek napvilágra.

  • Az Animevilággal főleg technikai gondok voltak, de ha úgy tetszik a kegyelemdöfést az adta meg nekik, hogy egy féreg végül szétrágta az oldalt. Azóta megpróbáltak visszajönni, mint ahogy egy-két másik oldal is megpróbált már feltámadni a hamvaiból, sajnos kevés sikerrel. Nem valószínű, hogy lesz még abból a nagy visszatérésből bármi is.

   Egyébként én is arra gondoltam, hogy mindazt amire most készül az IT, miért ne lehetett volna az AA berkein belül megoldani? Ha gondjuk volt a dologgal, miért nem az illetékesekhez fordultak, hogy találjunk közösen megoldást, új ötleteket, stb? Jó persze, ezek nyilván túl ideális gondolatok a részemről, viszont akkor meg arra nem kéne rácsodálkozni, pláne ilyen balhé után, hogy az történt, ami.

   • “…miért nem az illetékesekhez fordultak, hogy találjunk közösen megoldást?”

    Egyszer volt, hogy a csapatvezetőknek, adminisztrátoroknak körbe lett küldve a levél, hogy “tanácskozzunk”. Az időpontját is tudom: 2010 áprilisa, a fansub-sztrájk kapcsán. A kérdés persze jogos, bár én inkább azt mondom, hogy ehhez ismerni kellene a vezetőik gondolkodását. Ez a részemről megvan, de ezt titokként kezelem, ahogy az összes beszélgetést, vagy annak tárgyát. Csak annyit segítek a megértéshez, hogy az az elsikkadt részlet sokat segít, és ne negatív oldalról próbáld megközelíteni a választ.

   • Nos akárhogy is volt, most már igazából tárgytalan az ügy, mert hoztak egy olyan döntést, amivel magukkal is sikeresen kicsesztek. További sorsuk miatt nem aggódok, úgyse fognak csak úgy eltűnni, ahhoz túl mélyen vannak a gyökereik. Hogy 5 év múlva mi lesz, az pedig már a jövő zenéje.

 2. Hát, sok sikert kívánok az IT-nek.

 3. Ilyen baromi jó összefoglalót talán még nem is olvastam tőled (és még azt sem mondhatják, hogy annyira kötekednél, mert bőven nem személyeskedő hangnemben írtad, inkább csak közölted a tényeket), minden szavaddal egyetértek. 🙂 Amúgy az egész “felirat-stop” kb. annyira érint engem is, mint téged, viszont maga a döntés így is meglepett. Tudják AA-ék, hogy kb. eddig is csak a fansubok miatt járt oda az emberek 90%-a? XD Biztos, hogy ők, akik annyira arra hajtanak, hogy “No #1-ek legyenek a magyar animefandom életében” jól döntöttek egy ilyen húzás meglépésével? XD Mindegy, ezekre ha más nem, az idő majd választ ad.

  Az oldalról meg sokat elmond, hogy még túlozva sem mondhatnám, hogy rendszeres látogatójuk voltam, ám pusztán a többi ember beszámolója, illetve a pár “read-only” módban tett látogatásom is elég volt hozzá, hogy lássam, miféle stílus és vezetési szellem uralkodik ott. (Az oda járok nagy részéről meg már tényleg nem írnék semmit, tisztelet annak a kevés kivételnek…) Ebben jobbak, mint Muffin vagy a MAT, mert azért ők évekig kínozták az embert hol fórumon, hol 1-1 szarul szervezett Connal és csak azután húzták fel, de AA-éknak majdhogynem látatlanban is sikerült ellenszenvet kiváltaniuk belőlem, ez már azért tényleg tehetség… XD

  De más is közös bennük: ahogy a MAT azt mutatta meg, hogy egy társaság/conszervező banda mit meg nem engedhet magának, ha tudják, hogy teljhatalmuk van a piacon és a láthatáron sincs “méltó ellenfél”, aki fenyegetné őket (itt most persze a jó 5-6 évvel ezelőtti állapotokra gondolok), úgy az AA ugyanezt mutatta meg, csak éppen animehonlap/fansubbercsapat képében. Úgyhogy le lehet parasztozni, vagy akármi, de véleményem szerint ez a virtuális tökönrúgás és “fellázadás” már épp rájuk fért, hátha így picit a fejükhöz kapnak. Az IT-seknek pedig ezúton is sok sikert kívánok, csak aztán tartsák is magukat a honlapjukon most leírt “szabályokhoz”, különben egy nap ők is kitermelnek maguknak egy “lázadó bandát”. 😀 XD

  Az AA-ról meg még annyit, hogy az is érdekes volt, hogy a legelső ezzel foglalkozó hírben úgy február körül még azt írták, hogy visszamenőleg nem törölnek semmit, csak éppen új fansubok nem fognak már felkerülni (kivéve persze azt, ami a sajátjuk, egoizmus rulez ugye…). Ehhez képest haverom, aki viszont rendszeres letöltőjük volt, a múltkor szólt, hogy ezek elvileg mindent leszedtek, de legalábbis több régi felirat hiányzik. Magam még nem ellenőriztem, de őszintén szólva annyira nem is érdekel a dolog, viszont mivel mind haverom, mind Péter ezt mondták (ugye Péter is azt írta, hogy “a továbbiakban csak archivból lesz elérhető (már ami)”), ezért itt gondolom megint drága AA csúsztatott. A slusszpoén persze az egészben az, hogy úgy csinálnak, mintha ők valami nagy fansubber csapat lennének, akik egy szezonból feliratoznak legalább 8-10 animét és azzal is van épp elég dolguk, miért foglalkoznának akkor még más csapatok felirataival is? (Angol subbercsapatok között volt ilyen amúgy.) A valóság ellenben az, hogy jó, ha 2-3 darabot bevállalnak egy szezonból, azok is jellemzően az extrémebb/hypoltabb sorozatok közül kerülnek ki (természetesen még véletlenül sem azért, hogy minden hype-vonaton utazó fanboy/fangirl a honlapukra tóduljon, ugyan, hová gondoltok! :D), aki meg esetleg nem az aktuálisan felkapott cuccot szeretné magyar felirattal nézni, az így járt. Eddig legalább ott volt alternatívának, hogy “oké, AA ezt nem subbolta, de hátha valaki más majd foglalkozik vele és feltölti a feliratot”, de ez a lehetőség ezen legújabb döntés után már nem opció. Szóval nem tudom, nekem eléggé úgy tűnik, hogy annyira volt ez okos döntés a részükről, mint Mondoconnál a jegyáremelés, illetve annak módja, de ők biztos jobban tudják, hogy elég faszagyerekek-e ahhoz, hogy ezt megengedhessék maguknak… XD

  • Nos köszönöm, örülök ha tetszett. =)

   “pusztán a többi ember beszámolója, illetve a pár “read-only” módban tett látogatásom is elég volt hozzá, hogy lássam, miféle stílus és vezetési szellem uralkodik ott” -> Igen, az ilyen menet közben elkapott, vagy másod, harmad kézből belinkelt, törlés előtt kimentett viták voltak nálam is a fő okai annak, hogy akárhányszor eljátszottam a regisztráció gondolatával, kisvártatva mindig sikerült “lebeszélniük” róla, a kedves adminoknak, modoknak, begőzölt fanoknak. =)

   “majdhogynem látatlanban is sikerült ellenszenvet kiváltaniuk belőlem, ez már azért tényleg tehetség” -> És tényleg, ebben valóban a legjobbak lettek. Erre még a Mondo, Animax fórum se volt képes, pedig ott már rezgett a léc. =D

   “a MAT azt mutatta meg, hogy egy társaság/conszervező banda mit meg nem engedhet magának, ha tudják, hogy teljhatalmuk van a piacon és a láthatáron sincs “méltó ellenfél”, aki fenyegetné őket (itt most persze a jó 5-6 évvel ezelőtti állapotokra gondolok), úgy az AA ugyanezt mutatta meg, csak éppen animehonlap/fansubbercsapat képében.” -> Pontosan ezért rossz, ha nincs méltó rivális, konkurencia, aki fékként, ellensúlyként hathatna rájuk. A korlátlan hatalomba bukott bele az Animax és baráti köre is. Az AA pedig jó úton halad afelé, hogy előbb-utóbb ők is így járjanak, az elkövetkezendő pár éven belül. Már persze, ha az IT addigra nem növi ki magát, ők pedig nem látják be, hogy most már nem önkényeskedhetnek csak úgy, nyakra-főre.

   “mivel mind haverom, mind Péter ezt mondták (ugye Péter is azt írta, hogy “a továbbiakban csak archivból lesz elérhető (már ami)”), ezért itt gondolom megint drága AA csúsztatott” -> Nekem legalább is ez jött le a hírekből, különféle kommentekből, blogbejegyzésekből. Ám az igazat megvallva, az se lepne meg, ha holnap már megint más döntést hoznának. Ott még a szabályzatot is úgy cserélgetik, mint más az alsógatyáját, aztán szokd meg, hogy ami egy hete még kőbe vésett törvény volt, annak ma már az ellenkezője érvényes. Persze ha elfelejtenéd, nem gond, valamelyik moderátor, admin, hamarosan úgyis emlékeztetni fog rá egy ban formájában.

   “A slusszpoén persze az egészben az, hogy úgy csinálnak, mintha ők valami nagy fansubber csapat lennének” -> Annak fényében ez már nem is oly meglepő (úgymond csak a hab, a képmutatás tortán), hogy magukat kvázi az anime fandom alapítóiként tartják számon, elfelejtve azt, hogy honnét is jöttek valójában. Noná, hogy magukat tartják az első számú fansub csapatnak, akik mindenki más fölött állnak. =)

   • “…magukat kvázi az anime fandom alapítóiként tartják számon, elfelejtve azt, hogy honnét is jöttek valójában.”

    Igen, ez két szempontból is röhej. Egyrészt ők is pontosan tudják, hogy az AnimeVilágról váltak le, noha ezt valszeg azóta sem vallották be senkinek nyilvánosan. XD (Vagy maximum ilyen “ők gagyik voltak, de bezzeg mi!” kontextusban. XD) Másrészt én először akkor találkoztam velük, illetve egyáltalán hallottam bármit az AA-ról, amikor már évek óta (!) fórumoztam Aoin és egyszer belinkelte valaki, hogy van egy ilyen animés oldal is. Megjegyzem, akkor még rohadtul kezdeti stádiumban létezett és Aoi fórumon röhögtek is rajtuk páran, mert egyrészt az akkori dizájn alig titkoltan az AoiAnime dizájnjának egyértelmű lenyúlása volt, másrészt meg mondom, akkor még alig tűntek többnek, mint valami pár fan által összetákolt, G-portal szintjét épp csak megugró fan-oldalacska. Történt ez akkor, amikor már az AnimeVilág is leszálló ágban volt, a Mangazin hosszú évek óta működött, az Aoin pezsgett az élet és akkor már az Usteamet meg sem említem, ami szintén vígan üzemelt már. Szóval ennyire voltak ők a “fandom-megalapozói”. XD (Max annak a rétegnek, akiknek az Retekklubos Inuyasha volt élete első animéje, angolul pedig akkor sem tanulna meg, ha kínoznák érte.)

    Meg hallottam én is ilyen vidámabb extrákat, pl. hogy szeretik azt hangoztatni, hogy teljesen önerőből törtek fel, miközben ha XY-tól nem kaptak volna először tárhelyet, az oldal sem létezne. 😀

   • Az oldalon van egy részleg, ahol vázolják a történetüket, de persze ott is csak azt ismerik el, amit feltétlen muszáj. Szigorúan ügyelve arra, hogy a kényes részletekre, még véletlenül se derüljön fény. Szóval mondhatni nem tagadják meg az eredetüket, de kifelé mégis azt szeretik kommunikálni, hogy ők valami hihetetlenül egyedit hajtottak végre, és nélkülük talán még fandom se lenne. Egyébként én az egykori US-ről jutottam el anno hozzájuk, de nem maradtam sokáig. =)

    Ami még tetszik bennük, hogy magukat a hazai MAL, ANN, stb oldalak olvasztótégelyének tekintik, csak azt nem teszik hozzá, hogy a gyakorlatban ez is amolyan “mindenből van egy kicsi, de semmi sincs igazán” formában valósul meg. Szóval eleve, ha már ismertetők, akkor mit keres ott a Boondocks? http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.1422

    Emögött is csak az van, hogy mert az Animaxon adták anno, ezért sokan azt hiszik róla tévesen, hogy ez egy anime. Pedig fél perc se lenne felütni a wikipédiát, és máris kiderülne, hogy nem az, amerikai. Vagy a másik ilyen a Sailor Moon and the 7 Ballz. http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.1670 Ennél is az szerepel, hogy anime, ova, miközben az is amerikai.

    Szóval ennyit a hitelességükről. =D

   • Péter, ez attól függ mit nevezünk animének. Ott vannak a Willy Fogg spanyol verzái, a 20000 mérföld a tenger mélyén is, mint globál anime, mert csak el nem ismert módon vettek benne részt a japánok, ahogy a Volt egyszer… sorozatok esetében is (igaz, ott feltüntetik, hogy Tatsunoko Productions). Vagyis a mint nem listázott közreműködés is benne van a pakliban.

    Amit igazán nem lehetne érteni, az az Avatar. Oké, tiszteletből beemelték, mert kellően shounen és elég mélyről merít a távol-keleti kultúrából, de attól még második-harmadik generációs amerikai kínaiak dolgoztak rajta.

    Szóval ez egy fogalmi játék, ha abból indulunk ki, hogy minden animációs film Japánban anime, még a Macskafogó és a Vuk is, csak a nyugati otaku kultúra szeret ennyire Mózes módjára vizet választani.

   • Szerintem ha valami Amerikában készült, amerikaiak dolgoztak rajta, amerikai stúdióban, kiadónál, akkor az nem anime, még ha tartalmaz is animés elemeket. Nyilván nem véletlen, hogy az említett műveket a MAL például nem hajlandó felvenni.

    A Boondocks-nak max annyi köze lehet az animékhez, hogy állítólag néhány Madhouse-os figura is besegített a 2. évad egyes akciójeleneteibe itt-ott, de az sincs sehol se feltüntetve hivatalosan. Ennyiért még a legnagyobb jóindulattal se lehetne koprodukciónak, vagy globál animének nevezni, mert ez elenyésző.

    Az SM and the 7 Ballz, és a többi MMG “műremek” esetén pedig még ennyi sincs. Ott tényleg annyiról van szó, mint hogy összeállt egy ilyen Obtain Future szerű amatőr brigád, csak amcsi kiadásban, és úgy döntöttek, bohóckodnak valami anime paródia szerűséget, amiről még ők maguk is tudták, hogy szar. =D

 4. cheatergs Says:

  Nem vágom, hogy mi akar lenni az IT (fansub-gyűjtő? AA2? Ismertető-oldal? Fórum?), ettől függetlenül ugyanúgy fogja végezni, mint az elődei. Ugyebár az embereket meghülyíti a szék…

  • A kérdésre a válasz az, hogy is-is. A végkimenetelt pedig majd meglátjuk. =) Tavaly ilyenkor még simán azt mondtam, hogy nincs már olyan anime fórum az újak közül, amire érdemes lenne felnézni. Láss csodát, nemsokára akadt egy ami rácáfolt erre. Sőt ott még az admin, mod is olyan, hogy meg lehet vele beszélni a problémákat, és akár még a figyelmeztetést is visszavonja, ha jól érvelsz. Tudod mikor láttam ilyet utoljára? Olyan 2007 környékén. Szóval vannak még csodák. =)

   Talán szentimentálisan hangzik az én számból, és az is lehet, hogy ez csak egy hiú remény a részemről, de az IT még lehet egy újrakezdés. Vagy legalább egy jobb folytatás.

 5. Cheatergs-nél a pont: A SZÉKBEN VAN A HIBA! 😀

  Amúgy nem gondoltam, hogy AA-t kényszerülök védeni, de Péter és Titkos szövegében is vannak kisebb-nagyobb tévedések, félreértések: látszik, hogy nem voltak jelen folyamatosan AA-n. A lényeg, hogy összességében, az összkép tekintetében sajnos igazatok van, de a részletek tekintetében pontatlanok vagytok és részben félreinformáltak, plusz azért az AA-nak vannak, voltak pozitív vonásai is… Nagyon hosszú lenne az egészet összeszedni, de tény, hogy az “azt sem lehet elhinni, amit kérdeznek” – ekkorra az AA-val kapcsolatban már jócskán felerősödött.

  Ott kezdődik, hogy a Péter által írt feliratgyűjtő funkció megszüntetésének több fontos előzménye volt, már a döntésük előkészítő szakaszában izgi volt a fórumolvasás, a kommunikáció, közvélemény-befolyásolás széles eszköztárát felhasználta az AA-csapat, túl is bonyolították, már akkor érkezett néha olyan komment, amiből kiderült, hogy az írója átlát a propagandán. A “mindent leszedtek” és a “jó, ha 2-3 darabot ha bevállalnak” is dezinformáció ebben a formában… 😀

  • Azt nem vonom kétségbe, hogy az AA-nak vannak, és voltak jó vonásai, hasznos funkciói, elsősorban azok számára, akik a magyar ismertetők, feliratok miatt jártak, járnak oda. Illetve azt is megértem, hogy akik úgymond “ott nőttek fel”, és már csak a közösség, azon belül is néhány ember miatt járnak oda, azoknak még lehet inkább jó, mint rossz. Köthetik hozzá szép emlékek.

   Abban is igazat adok neked, hogy mivel nem járok rendszeresen oda, és erről is jórészt utólag informálódtam, a kép nem minden részlete került pontosan a helyére, ezt nézd el nekem, vagy majd kijavítasz, ha szükségét érzed. =)

   Az viszont tény, és ahogy látom ezt te sem vonod kétségbe, hogy bizony ezt akárhogy is próbáljuk szépíteni, AA-ék elkúrták, nem kicsit, nagyon. Az IT birgádban nyilván ott a sértettség, ami lehet nem minden ízében jogos, és sanszosan ők is bele fognak majd futni egy-két hibába, de mint írtam, ők még bizonyíthatnak (például nekem). Ha úgy tetszik, most náluk a labda. =)

   • Hosszú lenne kijavítani benneteket, lusta is vagyok rá, meg közben rájöttem, hogy ha elkezdenék pontosítani, akkor megint csak a mocskosságokból mondanák többet, mint a pozitívumokból.

    Tény, hogy az IT-hitvallásban és szándékokban nagy lehetőségek vannak elméletileg. De ne vegyük ki a képből azt sem, hogy még gyakorlatilag nincs is kész az oldal. Tény, hogy én is dicsérném a moderátori ténykedést, de némi “titokzatos botrányosság” is terjengett már indulás előtt az IT körül – nem tudom, hogy az ellenlábasaik terjesztették-e csak vagy volt is benne valami, de sajnos én is közreműködtem benne némileg, hogy az egyik mod lemondott (ha jól értettem, de lehet hogy nem), ami azóta is fáj nekem kicsit.

    Meg Andusia megjegyzéséről nem is beszéltünk hogy négy másik “csapattal” is egyeztetnek egy ilyen IT-szerű oldal indulásáról, akiket meg támogatnának.

    Plusz, ha ennyire szimpatikus az IT, akkor miért Aoi + OF-on aktívkodsz Péter? 😛

   • Az utolsó bekezdésben pont azt fejtegettem az IT kapcsán, hogy még semmi sem biztos, csak a lehetőség van meg.

    Hogy az AA mit ügyeskedik össze, arra most mondhatnám azt némi rosszindulattal, hogy ez is őket minősíti, meg azokat, akik ezek után még szóba állnak velük. De ha még ettől el is tekintek, amit az említett hölgy (ha jól tudom) leírt, pontosabban inkább odahányt Ricz-hez, az finoman szólva is kritikán aluli volt, pláne hogy ő egy admin. Szóval itt pont arról van szó, amiről a bejegyzésben is írtam, hogy: “emberként beszélünk a másikkal, akkor is ha épp nem értünk vele egyet.” Mert az amit ő ott levágott, azt maximum egy 15 éves fanból néztem volna ki, és nem egy érett személyből. (Sértettség ide vagy oda.)

    Aktivitásomat illetően, az IT fórum részlegével, már szemezek egy ideje, és a regisztráció is tervbe van véve, csak még a kivitelezés várat magára. Lusta vagyok én is na. =)

   • “Szóval itt pont arról van szó, amiről a bejegyzésben is írtam, hogy: “emberként beszélünk a másikkal, akkor is ha épp nem értünk vele egyet.” Mert az amit ő ott levágott, azt maximum egy 15 éves fanból néztem volna ki, és nem egy érett személyből. (Sértettség ide vagy oda.)”
    Azért ezt is árnyaljuk egy kicsit: Tény, hogy nem kellett volna, nem így és főleg nem az ő pozíciójában. DE: nincs olyan ember, akit ne lehetne kihozni a sodrából! A legnyugodtabb, legésszerűbb taggal is elpattanhat egyszer valami. Oké, igaz, hogy Andusiánál ez nem egyszer fordult elő és nem csak mostanában. De volt is miben elkopni az idegrendszerének. Más kérdés, hogy ez mennyiben az ő hibája is. Egyébként én is szoktam sajnos viselkedni így, sőt ennél ocsmányabbul is, pedig nem 15 vagyok – szégyellem és próbálom kerülni, de van, hogy robbanok. Megint más kérdés, hogy az ember kér-e utána bocsánatot esetleg…

   • Jó persze, kifogásokat, mentségeket mindig lehet találni, de már kinek a hibája lenne, ha nem az övé? Nem Ricz tukmálta rá az írását, épp hogy ő maga ment az “ellenséghez” felderíteni. Feltehetően pont azzal a szándékkal, hogy ha írt róluk valami csúnyát, akkor abba jól beleköthessen, már persze (mily meglepő) nem érvekkel, hanem flegmán, lekezelően személyeskedve. Láss csodát, ez pont be is következett.

 6. Na ez egy jó kis cikk lett. Tetszik ez a tárgyilagos megvilágítása a két félnek. AA-val nem kívánok nagyon foglalkozni, a posztomban amit linkeltél, már elköszöntem tőlük.
  Annyit jegyeznék meg hozzá, ami oda nincs leírva, csak a háttérben lett tárgyalva. Mert ez az AA módi, mutyizni a nyilvánosság háta mögött. A kitiltásom oka végül is az volt, hogy azt hitték Ricznek adtam az accom, mert a routerem épp azt mutatta, hogy ott vagyok, ahol ő lakik. Másnap meg Miskolcon voltam elvileg, bár én végig a szobám melegét élveztem. Na meg ilyenkor nem bántam volna, ha legalább kérdeznek előtte. Megkíméltek volna egy rageposzt megírásától.
  Na mindegy, jólesett leírni ezt.

  Az IT-re meg én is kíváncsi vagyok. Mármint az oldalra. A fórumot látogatom rendszeresen, és annyit azért látok, hogy sokakat meglepett a hirtelen szabadság. Vagyis a moderáció és a normális admini reakció. Olyannyira, hogy egyesekkel néha elszalad a ló.
  De ezt betudom annak, hogy csak a sok sértődöttséget, haragot adják ki magukból, ami felgyűlt bennük, és most van felület, ahol ezt megtehetik. De ez is el fog múlni egyszer.

  “Nem vágom, hogy mi akar lenni az IT (fansub-gyűjtő? AA2? Ismertető-oldal? Fórum?”
  Én egy MAL és AniDB keverékre tippelnék. Azt tudom, hogy pár mondatos ismertetők lesznek mint MALon. Meg főképp azt a terv, ha jól tudom, hogy a fansub csapatok egy helyen tudják értesíteni a közönséget a munkáikról. Konkrét feliratgyűjtés meg úgy tudom nem lesz, csak választhatnak, hogy fel is tölthetik a munkáikat, vagy csak linkelik az oldalukat. De szerintem ez egy jó megoldás. Már egy linkkel is sokat segítenek, nem nekem kell a neten keresgélnem. Fórumról ennyi infót tudtam összeszedni.
  Majd kiderül. A többi extra funkció meg nem érdekel perpill. Már ha lesznek ilyenek.

  “a “jó, ha 2-3 darabot ha bevállalnak” is dezinformáció ebben a formában…”
  Be, de minek. Hány befejezetlen anime porosodik a listájukban? Azokkal mi lesz? Jó, másnak is van, de nem több éves. Nekik van olyan is, ami már akkor ott volt, mikor én először látogattam az oldalukat, az meg nem most volt. xD

  Na, most nézem, hogy ez kissé elment egy AA gyűlölő poszt irányába. Mármint a kommentem. Vannak… khm… voltak az AA-nak is jó dolgai. Csak a vezetés miatt már azok se érdekelnek. Az újdonságok meg annál inkább. Mint az IT. Vagy a blogolás és kommentelés.

  • @”“a “jó, ha 2-3 darabot ha bevállalnak” is dezinformáció ebben a formában…”
   Be, de minek. Hány befejezetlen anime porosodik a listájukban? Azokkal mi lesz? Jó, másnak is van, de nem több éves. Nekik van olyan is, ami már akkor ott volt, mikor én először látogattam az oldalukat, az meg nem most volt. xD”

   -> igazad van Uma, tényleg nem kéne az AA-témát erőltetni nekem, mert csak egyre inkább törnek a felszínre a lefojtott panaszaim nekem is. IT-n még csak a jéghegy csúcsa lett megkapargatva visszafogottan, aztán máris rágalmazást, lejáratást, személyiségi jogi pereket (itt is mondom, ha lesz, megyek nézőnek xD) emlegettek. A szezonos hype-gyanúsokból négyet minimum visznek mostanában és ennél többel haladnak úgy-ahogy elfogadható tempóban. Ami viszont tényleg pofátlanság (?), hamis ámítás (?) hogy “évekre előre lefoglalnak” animéket vagy legalábbis feltüntetik, hogy majd fordítják, illetve van olyan, amit fordítanak, de valóban évek alatt alig haladnak vele. És akkor még nem ez a legnagyobb gáz, hanem amikor a gyanútlan fórumozó aggodalmának, érdeklődésének ad hangot az adott projekttel kapcsolatban akkor keresetlen, bántó, durva stílusban lerázzák… B+, ha nem akarnak érdeklődést hallani a projektjeikkel kapcsolatban, akkor szüntessék meg a topicjukat! Bezzeg az ezernyi köszi nem zavarja őket – nem mintha ők megköszönték volna valaha is az utóbbi időben a kösziket…

  • Most hogy mondod, rémlik, hogy ezt már anno is sokan felrótták nekik, hogy sok animét elkezdenek fordítani, aztán vagy csigatempóban viszik tovább, vagy be se fejezik.

   Amúgy kiteszlek már blogrollba. =) Úgyis lassan frissíteni kéne azt is. Deadlinkeket kiszűrni, stb.

 7. […] még egyszer annyi olvasó jött át hirtelen hozzám, mint amennyi előtte volt. Ezután még Péter tollából is született egy hasonló, de az nálam már nem jelentett ilyen markáns […]

 8. Ismét 1 jó kritika! 😀 Az AA meg vágja csak a fát maga alatt! 😛

  • Mostanában az egyre jobban megy nekik. =)

   Amúgy tényleg az van, mint amit titkos is megfogalmazott. A Mondot lehetett azért utálni, mert az Animax generáció legalja tombolt ott, moderáció nélkül, gyakorlatilag teljes anarchiában (Ricsi-sensei). Az Animax fórumot pedig azért, mert ennek a totális ellentéte ment ott, az igazi tekintélyelvű diktatúra (mufurc). Az AA viszont nem csak hogy sikeresen ötvözi ezt a kettőt, de ha még ezért nem is utálnád őket alapból, adnak rá egy tucat másik okot, amiért lehet.

   Lásd most ez a fansub botrány is oda vezetett, hogy egy csomó AA párti, akik addig azon a véleményen voltak, hogy: “Hát igen, vannak gondok, de én szeretek oda járni.” Most már ők is Cartman híres egysorosával élnek. =)

 9. Törvényszerű, hogy amikor egy internetes oldal közössége elindul az enyészet útján, az intelligensebbek azok, akik elsőnek hagyják el a fedélzetet. Remek írás.

  • Rendszerint így van, és ilyenkor persze mindig a bárkán maradt kapitány, tisztek lesznek azok, akik a legkevésbé se érzik magukat felelősnek a történtek miatt. Sőt, még ők érzik magukat megsértve, hiába nagyobbrészt őket terheli a felelősség, a legénység lázadásáért.

 10. Sebaj, majd AA áttér az élőszereplős sorozatok feliratozására 🙂

  • Az elég érdekes lenne… =) Olyan sorozatot nem igazán adnak itthon, ami nekik profilba vághatna (ergo, japán). A népszerű nyugatiakra pedig, már rég lecsaptak mások.

   Nézne egy sort mindenki, ha az AA-n az lenen a vezető hír, hogy elkezdték feliratozni, mondjuk a Walking Dead-et. =D Bár az ő tempójukkal, ez körülbelül úgy nézne ki, hogy 1 hónap alatt, lehoznák az első 6 részt, aztán fél év múlva, esetleg lefordítanak még 6-ot.

 11. Végigrágtam a kommenteket, illetve a linkeket, kapcsolódó kimentett fórumos perpatvarokat. S bár engem aztán rohadtul nem érdekel maga a téma anime-otaku oldala, mivel az én évi 1 megnézett anime rátámmal (azt is angol felirattal) egyáltalán nem érint a dolog, azt azért megjegyezném, hogy nagyon szívesen szoktam találkozni ilyen emberekkel, mint az AA-s “elit”. Komolyan, ahogy a való életben ott áll a kisebbségi komplexusával, félelmeivel, szinte reszketve, hogy valódi emberek közt kell lennie, és itt nem bújhat egy nicknév, meg egy menő avatár mögé, az admin vagy a moderátori jogait pedig földughatja magának, mert hát próbáljon meg mondjuk velem így beszélni szemtől-szemben, lehet nem hézagmentes mosollyal térne be utána a körzeti sürgősségire… Egyszerűen lebilincselő látvány =P.

  • Egész találó a leírás elviekben “meglett emberekre”, akikhez képest mindenki más bőven kimeríti az “übermensch” fogalmát nietzschei értelemben. (Aki meg esetleg nem érti: az “übermensch” Nietzschénél annyit tesz, kiemelt moralitással, erkölccsel rendelkező ember.)

  • Igazából, mint látszik is, azért a neten se tehet mindent megtenni, következmények nélkül. Ha valaki nem is állandó, de foylton visszatérő jelleggel, seggfejként viselkedik másokkal, és nem hajlandó visszavenni az arcából. Akkor előbb-utóbb itt is elege lesz belőle a népnek, és a már idézett Cartman egysorossal fognak neki(k) búcsút inteni.

   A “menő” avatar meg… nos én ezt erős fenntartásokkal kezelném. =) Tekintve, hogy az ilyenek általában valamilyen moét, lolit, vagy valamilyen idióta mémet szoktak kitenni (pedobear, trollface, stb.)

 12. Szerintem, aki teheti nézzen animét angol felirattal, vagy felirat nélkül. Sosem voltam oda a magyar feliratokért… de egyszer rászántam magam, hogy megnézzek egy filmet magyar felirattal… siralmas volt… olyan önkényes elfordítások voltak benne, hogy alig bírtam végigszenvedni. Számomra ennyi volt a híres magyar felirattal való animézés.

  JA, ÉS: Vicces hogy mindig a te blogodról szerzek tudomást a nagy magyar animés társadalom gigászi problémáiról.. Ami nem baj és félre ne érts, mert tényleg örülök neki, hogy ilyenekről is írsz – egyrészt megspórolsz nekem órákat, napokat, amiket azzal töltenék, hogy a problémáknak utána járjak (amihez – nagyon nagy és vaskos zárójelben jegyzem meg – semmi kedvem és türelmem). Én sosem tartoztam a tipikus anime fanok közé… animés ismerőseim sem nagyon vannak… és mikor ilyenekről olvasok, akkor még örülök is, hogy nem tartozom az “AA-fanok” közé.

  Tehát engem ez a probléma nem nagyon érint, mégis együtt érzek azokkal, akik ezt sérelmezik… a magyar emberek – és itt az anime fanokra is gondolok – sosem voltak jók a változások elviselésében. Mindig a “na majd meglátjuk, aztán ha beválik akkor tetszeni fog nekünk is” elv szerint éltek/élnek.

  • Van egy-két klasszikus, amit a nosztalgia miatt inkább magyar szinkronnal nézek, vagy ha jó az angol szinkron, akkor azzal, de jó 90%-ban, én is mindent japán hang+angol felirat kombóban nézek. Ennek pedig az egyik oka, pont az említett beleköltések, amik baromi illúzió rombolóak tudnak lenni.

   Berserk, Bastard!!, csak kért példa ahol sikerült néhány “zseniális poénnal” épp az ellenkező hatást elérni, de a”csúcs” persze még mindig az FLCL, ahol ilyenek mentek, hogy:

   “Némmá… Megöltem Pistikét!”
   “Hé, te tévésrác, felvetted a Heti Hetest?”
   “Ilyet nem írtak a Blikkben.”
   “Vécé? Arraje!”
   “Amikó te még csak egy kis takun voltál.”

   Szóval ha valamiről, akkor első körben erről kéne leszoknia a hazai fordítóknak (tisztelet a kivételnek), mert oké, hogy ő unalmában, vagy haverokkal baromkodva belekölt ilyen, akkor és úgy viccesnek gondolt odaköpéseket. Csak az a baj, hogy ezek aztán sokszor benne is maradnak.

   Utána meg eljuthatnának végre oda, már ami a felfogást illeti, hogy ha valaki tovább osztja az ő feliratukat, akkor nem kéne az illetőt egyből keresztre feszíteni “lopásért”. Pláne hogy amúgy ők se rawokkal dolgoznak, hanem más csapatok feliratait mentik ki.

 13. Tény, hogy az AA maga alatt vágta a fát. Amit én látok, az az, hogy túl nagyot markolnak és túl keveset fognak.

  Ennek egy holt egyszerű rendszernek kéne lennie, két dolog kell hozzá, összefogás és intelligencia.

  Mi a cél? Hogy a japán képregény-anime kultúrának egy jó részét itthon is elérhetővé tegyék.

  Van egy gyűjtőoldal, kijön egy új rész, külföldi fordítócsapatok megcsinálják az angol fordítást adott verzióhoz, új részt lementeni, hozzá tartozó “raw” feliratot lementeni, amelyik fansub csapat elvállalja, annak ebből a verzióból kéne dolgoznia, feliratot letöltik, megcsinálják, feltöltik, rész elérhetővé válik és ennyi.
  És persze ha megjelenik új manga, anime, light novel bármi, az megjelenik a főoldalon, és bekerül a workflowba.

  De ez is csak úgy tud működni ha nem önkényeskednek az oldal üzemeltetői, hanem kiszolgálnak, kiszolgálják a fansub csapatokat, egy process-t, lektorálást és konzisztenciát adnak alájuk egy hatékony rendszer keretében.

  • Ha gyakorlatiasan nézzük, valóban így kéne történnie, ám az emberi tényező miatt, most se az valósul meg, amit a józan ész diktálna. Az AA-nak ugyanaz tesz be, mint a legtöbb ilyen közösségi oldalnak általában, a korrupció. Amikor egy eredetileg önzetlen, nemes céloktól vezérelt brigád, az évek során sikeresen meggyőzi magát arról, hogy ők már nem egyszerű fanok többé, akiket alkotási vágy hajt, hanem a téma különleges szakértői, akiket tisztelni kell, mert nagyon fontos szerepet töltenek be, a szubkultúra működésében, ami nélkülük tán nem is létezhetne. Épp ezért felhatalmazva érzik magukat, hogy azt tegyenek, amit jónak vélnek, és még csak korrektnek se kell lenniük közben.

   Szóval ez már rég nem a közösség építésről szól, már nem az az elv, hogy: “Mi értetek vagyunk!”, hanem sokkal inkább a státusz, a vélt jelentőség megtartásáról szól a történet, arról hogy: “Mi vagyunk Magyarország első számú animés oldala, és az lesz amit mi mondunk, ti pedig vagy megszoktok, vagy megszöktök!”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: