5 éve volt – Puruttya az Animeconon

Egy kis múltidézés, mert bizony ilyen is volt.

Reklámok

47 hozzászólás to “5 éve volt – Puruttya az Animeconon”

 1. Szerintem ezt a videót nem kellett volna feltenni, animeconos degeneráltak ide vagy oda, a “timmyzés” azért elég ízléstelen volt. Meg azért hát a puruttyások se kifejezetten übermenschek, azt is hozzá kell tenni.

 2. Valóban nem volt épp fair a videó, ebben egyetértünk. Egyébként pár hete láttam, hogy nemsokára 5 éves lesz, aztán gondoltam feldobom, amolyan múltidézés gyanánt, megbeszéljük ki-mit gondol róla, stb.

 3. Az egy dolog, hogy érezhetően “menjünk el a conra kiröhögni a sok gyökér animést!”-szellemben készült a videó, viszont ettől még 1-2 jó poén volt benne, ami igazán zavaró az egészben, azt igazából már gabir2 is leírta:

  1. Mozgássérült fogyatékosságán röhögni az egyik legnagyobb bunkóság és ugye nem csak “Timmynek” szóltak be, a gerincferdüléses csajt ugyanúgy “megtalálták”, vagy nem mozgássérült kategória, de ott volt a dagi srác, akit helyből a Lost kövér szereplőjéhez hasonlítottak. Csak “kicsit” voltak parasztok, na… Ilyenkor szeretném, ha megfordulna a kamera, mert valahogy akik a legjobban szokták nyomatni ezt a “né’ má’, hát hogy nézel ki!” dumát, valahogy magukat annál kevésbé merik megmutatni/kielemezni.

  2. Itt egy érdekes link Puruttyáékról, avagy “vizsgáljuk meg a másik oldalt is”:

  Szerintem akinek így néz ki a saját szervezésű bulija, az inkább ne szóljon be egy animeconra, valamint az oda járókra, mert az ő “conja” és “emberei” semmivel sem jobbak, sőt… De ugyanez az “életérzés” az egész blogukat áthatotta, egyszer jártam arra, pont a fenti Bombahír videó után, de pár perc elég volt belőlük. A színvonal és stílus valahol a 4chan körül járt, csak anime nélkül, szóval el lehet képzelni…

  • Igen ezt a videót már láttam anno, kár hogy azóta több felvétel is eltűnt onnét, mint az első egyetemistateszt.

   Puruttyára az elején jártam, amikor még csak a sima, alap oldal volt. Az elején még érdekes volt, mert nagyrészt tényleg olyanokat tettek ki, akik valami bődületesen nagy hülyeséget csináltak, olyan képeket osztottak meg, amiket nem kellett volna, vagy idióta termékeket mutattak be, és a többi. Aztán viszont ugyanaz lett vele a baj, mint a napiszarral, hogy már nem tudtak újat mutatni, és elkezdték a dolgot erőltetni. Csak még a napiszar inkább felpuhult, és egy idő után már nem volt rajta más, mint “napi csöves”, “napi emo”, meg “napi cigány”. Addig puruttya inkább eldurvult, és nagyon elment a random gusztustalanságok felé.

  • Basszus, amikor ezeket a felvételeket láttam, azt hittem, hogy a napiszar vagy a 444 stábja. S ezek szólnak be másoknak? Gondolom ők lesznek majd a jövő magyar celebjei! Már láttom is közülük a jövő Pákóját és Győzikéjét!

   A videó készítője egész stílusosan készítette eme videót, tanulhatnának a puruttya stábja tőle/tőlük.

   • “Gondolom ők lesznek majd a jövő magyar celebjei! Már láttom is közülük a jövő Pákóját és Győzikéjét!”

    Nyugi, szerintem ezek még azok sem lesznek, inkább valami létminimum alatt tengődő szerencsétlen, semmihez sem értő szarok, akik végül piába és drogokba menekülve az agyukat is sikeresen megsemmisítik majd. (Már ha van nekik…) Nem lesz kár értük. 😀

    “A videó készítője egész stílusosan készítette eme videót, tanulhatnának a puruttya stábja tőle/tőlük.”

    Na igen, Tomcatnek kissé nagyobb gyakorlata van a videózás terén, mint ezeknek a gyökereknek. 🙂

 4. RONTOM-BONTOM! Says:

  Péter, azt nem tudod, hogy hol van a többi videó? Arra emlékszem, hogy anno 4 ilyen videó került fel a blogra, de én ezt sem találtam már jó ideje (szóval köszi a linkért). Ezen kívül volt a pikachu vidi, az azt hiszem, még fönt van valahol, volt egy, amiben egy kártyatrükkös srácot mutogattak, meg egy, amiben utánajártak a yaoi-jelenségnek. xD Én egyébként marhajól mulattam ezeken és bár értem én, hogy a fogyatékosokkal nem kellene bunkóskodni, de alapvetően szerintem nem a fogyatékosságuk miatt voltak viccesek, hanem azért, mert így mentek el egy animeconra (mondjuk alapvetően oda azért nem a normális emberek járnak). Így azért kicsit hozza a helyzet a poént és én esküszöm, a gerincferdüléses lányra komolyan azt hittem, hogy ő is beöltözött. :S

  A puruttyával kapcsolatban, én voltam egy bulin pár cimborával (azt hiszem, egy évvel az előtt volt, amiről a Bombahír tudósított, de az animecon-os móka után). Nem volt mit csinálnunk, aztán gondoltuk, megnézzük, mit tudnak ezek összehozni. 😀 Volt egyébként Disztraktor koncert (Betonszar, Csöcsvihar valaki?), valami 130 kilós sztriptíztáncos, meg mákosgubaevő-verseny. Ez utóbbin azért nem vettünk részt, mert az egyik srác annyira fáradt volt, hogy inkább hazamentünk. Másnap alig tudtuk kifejezni a hálánkat neki, amikor puruttyáék feltöltötték a blogra, hogy előzőleg egy “gubafil” hogy is mondjam… “megtöltötte” a gubákat a versenyre. xD

  Még rémlik valami arról, hogy a mulatozó fiatalok közül páran igénybe vettek egy medencét (mindenféle tekintetben), őket megpróbálta elhajtani onnan valaki, mert egyébként a szomszédban valami gyerektábor volt ázsiaiaknak. Gondolhatjátok, milyen fejet vágtunk, amikor még éppen csak beértünk a bulira és elment mellettünk egy busz, tele ázsiai gyerekekkel… Ajjaj, mi lesz itt? 😀

  Mellesleg marhajól el tudtam beszélgetni 3 random emberkével, később kiderült, hogy az egyik szerkesztő a blogon, ő meg is említette a kis eszmecserénket, amely többek közt “elhunyt, német politikusokról” is szólt. Szóval nem tudom, nem hiszem, hogy az ottani emberek mind aberrált szarok lettek volna (bár tény, hogy ez később eldurvult), inkább csak a modern, nihilista fiatalság keresett valami extrát magának. Ettől függetlenül mai fejjel már nem mennék el, de itt legalább mindenki tisztában volt vele, hogy ez egy őrültség. Az animecon meg azért állítható ellentétbe ezzel, mert az ottani emberek nem igazán akarják felfogni, hogy ők bolondok. Ezek általában jönnek az antiszoc doktrínájukkal, hogy mindegyikük művész, csak a világ nem érti meg őket, de minden évben van egy nagy-nagy esemény, ahol végre egymás között lehetnek.^_^

  Summa summarum, durva, hogy már ennyi idő eltelt azóta.

  • Nekem csak ez van meg. Viszont jó hogy mondod, a kártyásat már el is felejtettem, hogy az is volt. Csak a másik háromra emlékeztem.

   “Az animecon meg azért állítható ellentétbe ezzel, mert az ottani emberek nem igazán akarják felfogni, hogy ők bolondok.” -> Azért ennyire ne túlozzuk el. Tény, hogy a hazai animeconok, főleg az első 3-4 évben, nem épp a magas színvonalról voltak híresek, és akkor most nagyon finoman fogalmaztam, de az oda járók többsége azért normális, egyszerű rajongó volt, már akkor is.

   Sokaknak, főleg az idősebbeknek, ez már nem is igazán az animékről, vagy a conos programokról szól, hanem inkább a baráti találkozókról. Nekem több ismerősöm is volt már conon. Volt aki csak egyszer ment ki, és köszönte szépen, neki akkor, annyi elég is volt belőle egy életre. Van aki viszont máig kimegy ha teheti, mert bizonyos ismerősöseivel, csak ilyenkor tud összefutni élőben. Ki mennek szombaton, elbeszélgetnek, szétnéznek, esetleg vesznek valamit, aztán mindenki megy szépen haza.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Hmm. Az jogos állítás, hogy tényleg nem mindenki beteg ott, de azt valahogy nehezemre esik elhinni, hogy pont ők alkotnák a többséget. Kicsit olyan ez, mint a “normális buzik”, meg a felvonuló, tüntető buzik esete: rendben van, ha valaki animéket néz, meg mondjuk érdeklődik Japán iránt (többek közt én is ezt teszem), de hogy ezt valaki olyan szélsőségesen élje meg, hogy férfi létére néha még 30 éven felül is beöltözzön mondjuk a kedvenc női (!) karakterének és a hasonszőrűekkel pózoljon, miközben monológokat idéz… Hát nem tudom. Egyszer biztos, hogy én is elmennék derülni egy ilyenen, meg tény, hogy ha arányaiban ritkán is, de vannak jó nők, de hogy ezt valaki komolyan vegye. :S Egyszer Tomcat mondta, hogy nehogy bárki is azt higgye, a buzikkal van bajunk, amikor a homártüntetést ellenezzük. A heteroszexuális emberekkel is bajunk lenne, ha egy idióta felvonulás keretében ünnepelnék, hogy ők bizony heteroszexuálisok és lássa meg ezt ország-világ! (TC ezt azt hiszem a Budapest Parádéval kapcsolatban említette, hogy az ilyen. :D) Jó volt a hasonlat is, amit felhozott, hogy ennyi erővel komolyan bárki tüntethetne, például azzal, hogy ő kis mellbimbójú nőket tartja vonzónak. Teljesen jó, csak miért tartozik ez a többi emberre?

    Tényleg érdekes kérdések ezek, most, hogy így belegondolok, a farsangot, a busójárást, a karnevált, sőt, még a szerepjátékozást sem ítélem el – mert ugye ezen kívül a többire mondhattam volna, hogy már jó ideje a kultúránk része, csak ugye ez utóbbit meg nem verik nagy dobra. Valószínű, hogy tényleg csak azzal van bajom, hogy a conosok feltűnősködnek, meg kikérik maguknak, ha hülyének nézed őket, pedig hát. Ja igen, és még két szó, ami mindig eszembe jut a conokról: affektálás, infantilizmus.

   • “…de hogy ezt valaki olyan szélsőségesen élje meg, hogy férfi létére néha még 30 éven felül is beöltözzön mondjuk a kedvenc női (!) karakterének és a hasonszőrűekkel pózoljon, miközben monológokat idéz… Hát nem tudom. ”

    Úristen, melyik conon voltál te? XD Komolyan, ezt látni szeretném, mert ezen én is jót röhögnék! XD A személyes tapasztalatom egyébként az, hogy Momijin kívül talán az összes conom alkalmával ha láttam KÉT (!) nőnek öltözött hapsit, ebből az egyik nem is animekarakter volt, hanem a Rocky Horror Picture Show Tim Curry-je (ahol ugye pont az a pláne, hogy abban is egy férfi öltözik nőnek, ergo csak így lehetett “autentikus” a cosplay XD) és látszott is, hogy poénra veszi, ott röhögött ő is, meg a haverjai is, még védekezett is, hogy “fogadás volt…”, a másik, aki rémlik, az meg az amcsi conokról vette a mintát és szándékosan akart polgárt pukkasztani, ugyanis a jól ismert “kövér, szőrös, sörhasú pali öltözik be magical girlnek” sémát vette elő és rohadtul nem vette magát komolyan, kb. azon szórakozott, hogy hogyan akadtak ki tőle az emberek. XD Monológokat meg egyikük sem mondott. 🙂 Plusz még beugrott közben, hogy két haverom valóban megcsinálta azt, hogy K-ON, illetve Girls und panzer lolicuccot vettek magukra, de mondták is, hogy náluk ez szimplán arról szól, hogy szeretik azt a karaktert, semmi többről. Ja, monológot ők sem mondtak és egyikük sem volt még 30, sőt, az egyikük még most lesz 20. 🙂

    “Egyszer biztos, hogy én is elmennék derülni egy ilyenen, meg tény, hogy ha arányaiban ritkán is, de vannak jó nők, de hogy ezt valaki komolyan vegye. :S ”

    Szerintem messze nem veszik ezt sokan annyira komolyan, mint te… XD

    “A heteroszexuális emberekkel is bajunk lenne, ha egy idióta felvonulás keretében ünnepelnék, hogy ők bizony heteroszexuálisok és lássa meg ezt ország-világ![…]Teljesen jó, csak miért tartozik ez a többi emberre?”

    Nem “tartozik rájuk”, ezért megyünk ki bulizni egy városszéli “hangárba”, amit történetesen Hungexpónak hívnak. 🙂 Ha annyira azt akarnánk, hogy mindenki lássa, valszeg az Andrássy-n vonulnánk végig mi is, vagy ilyesmi… 🙂 Tomcat érvelése stimmel, de én is írtam az előző postomban, hogy pont ezért nem jó a “buzik – animések” párhuzam: utóbbiak nem közterületen nyomják a “kreténségeiket”. (Mert azok a Puruttyások, muhaha! 😛 XD)

    “Tényleg érdekes kérdések ezek, most, hogy így belegondolok, a farsangot, a busójárást, a karnevált, sőt, még a szerepjátékozást sem ítélem el – mert ugye ezen kívül a többire mondhattam volna, hogy már jó ideje a kultúránk része, csak ugye ez utóbbit meg nem verik nagy dobra. Valószínű, hogy tényleg csak azzal van bajom, hogy a conosok feltűnősködnek, meg kikérik maguknak, ha hülyének nézed őket, pedig hát. Ja igen, és még két szó, ami mindig eszembe jut a conokról: affektálás, infantilizmus.”

    Nem lehet, hogy inkább szimplán arról van szó, hogy mint minden átlagember, te is nehezebben érted meg azt, amiben nem igazán vagy benne? Mint ahogy korábban én meg tőled kérdezgettem, hogy mennyire számít a tradicionalizmus szektának, stb., mert bizony kívülállóként én meg abba látok bele ilyen negatív dolgokat. Szal a farsang, busó, stb. bejön neked, mert azt ismered, vagy belepasszol a világképedbe, az animések meg nem, vagy legalábbis ilyen szinten már nem, ezért azokat leköpöd. XD

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Fogalmam sincs, melyik conon volt ez (ugye én egyen sem voltam még kint), random videó volt a netről (talán épp a Puruttyáról anno).

    Szerintem egyébként az is beteges, hha valakik kislányoknak öltöznek be, mert “náluk ez szimplán arról szól, hogy szeretik azt a karaktert, semmi többről.”

    Hát én is szeretek pár karaktert, mégsem fogok beöltözni. Kislánynak meg főleg nem, szerintem itt nem velem van baj. 😀

    Igaz, az animések nem vonulnak, de ha kölyök vagy és szereted a műfajt, akkor azért elég rövid az út egy conig. Jószerivel csak a szüleid mentalitásán múlik, hogy elmehetsz-e.

    Farsangot utoljára alsóban ünnepeltem, busójárást (kiszebábu égetéssel együtt!) meg talán még óvodában. Szóval ezekben sem vagyok benne, csak a hagyományokkal szemben azért él az emberben egy tisztelet. Karneválon (itt a velenceire gondoltam) sosem voltam, de az is hagyomány, amit persze ugyanúgy nem ért az ember, mint egy animecont, csak az előbbinél azért nem, mert az egy úgynevezett misztérium, amit a története, a szimbólumai stb. miatt nem értesz, az utóbbit meg azért, mert nincs is értelme. Nincs jelentése.

   • “Szerintem egyébként az is beteges, hha valakik kislányoknak öltöznek be, mert “náluk ez szimplán arról szól, hogy szeretik azt a karaktert, semmi többről.”

    Hát én is szeretek pár karaktert, mégsem fogok beöltözni. Kislánynak meg főleg nem, szerintem itt nem velem van baj. :D”

    Ott már picit nálam is rezgett a léc, de froclizták is érte elegen, részben a helyi meetesek, akik a cont szervezték (ez nem a Mondón volt), részben mi, a haverjai. XD Ergo éreztettük vele, hogy ez azért már picit talán túlzás, de ettől még nem küldjük a máglyára, nem fordulunk el tőle társadalmilag, vagy nem tudom, szerinted még mit kéne. XD

    “Igaz, az animések nem vonulnak, de ha kölyök vagy és szereted a műfajt, akkor azért elég rövid az út egy conig. Jószerivel csak a szüleid mentalitásán múlik, hogy elmehetsz-e.”

    Ezzel meg nem tudok mit kezdeni. Arról beszéltünk, hogy elég hülyeség egy városon átívelő vonuláshoz hasonlítani egy “kinn a picsában” helyszínű fix rendezvényt. Erre most magyarázni kezded, hogy “de szegény gyerek úgyis ott köt ki”. Kitalálom, ez megint valami papolás lesz arról, hogy normális ízlésvilágú szülőnek egyenesen tiltani kéne ettől a kölykét, mi? Szal arról volt szó, hogy ne dörgöljék mások orra alá a fanolásuk tárgyát, erre írtam, hogy ez teljesül, mert egy külön helyen “őrjöngenek”, ahol nem zavarnak senkit. Most az a gond, hogy aki benne van a fandomban, az így is rájuk talál? Igen, mert aki benne van, az keresni fogja ezt, elég gáz lenne, ha már ő sem találná meg. 😀 Mint ahogy te is tudod, hogy hol és mikor lesz a következő tradi gyűlés, én meg nem, mert te benne vagy, én meg nem. Ennyi. XD

    “Karneválon (itt a velenceire gondoltam) sosem voltam, de az is hagyomány, amit persze ugyanúgy nem ért az ember, mint egy animecont, csak az előbbinél azért nem, mert az egy úgynevezett misztérium, amit a története, a szimbólumai stb. miatt nem értesz, az utóbbit meg azért, mert nincs is értelme. Nincs jelentése.”

    Miért kéne egy ilyen rendezvénynek “értelmének” és “jelentésének” lennie, már azon túl, hogy az odamenők jól érezzék magukat, illetve hogy a témába vágjon a műsor? Vagyis ha animeconra mégy, akkor valszeg elvárod, hogy arról szóljon nagy vonalakban, mint ahogy voltam már retró gamer találkozón is, ahol meg C-64-esekkel és egyéb cuccokkal volt telepakolva egy terem. Esetleg ez utóbbinak nem akarod felróni az értelem nélküliséget? 😀 XD Végülis az is arról szól, hogy ott volt egy rakás 30 fölötti fazon, akik puszta nosztalgiavágyból mentek oda, sőt, még vitték a gyerekeiket is, aztán játszottak, mint anno 10 évesen. Micsoda infantilizmus! 😛

  • “(mondjuk alapvetően oda azért nem a normális emberek járnak)”

   Ez így ebben a formában szimplán egy erősen túlzó általánosítás (kb. olyasmi, mint hogy minden jobboldali biztos véresszájú náci is egyben), de mivel már mind Péter, mind Mangekyo megmagyarázta, hogy ez így miért hülyeség, ezért ebbe én most bővebben nem is mennék már bele.

   “Volt egyébként Disztraktor koncert (Betonszar, Csöcsvihar valaki?), valami 130 kilós sztriptíztáncos, meg mákosgubaevő-verseny. Ez utóbbin azért nem vettünk részt, mert az egyik srác annyira fáradt volt, hogy inkább hazamentünk. Másnap alig tudtuk kifejezni a hálánkat neki, amikor puruttyáék feltöltötték a blogra, hogy előzőleg egy “gubafil” hogy is mondjam… “megtöltötte” a gubákat a versenyre. xD”

   Hát mit mondjak, most ezzel te is azt bizonyítottad, hogy mennyivel normálisabb és tartalmasabb egy Puruttya meet, mint egy animés. 😀 *sarcasm* Egyébként meg nem azért, de amikor írtad, hogy “mákosgubaevő-verseny”, instant az jutott eszembe, hogy “semmi olyat nem ennék/innék meg, amit ezek kínálnak fel nekem”, aztán az utolsó mondatod kb. meg is erősített ebben a hitemben. 🙂 Ha szerencséd van, csak valami mást eszel, mint aminek lennie kellene benne, ha viszont peched, akkor szó szerint szart kapsz, ezekből simán kinézem. Egy conon azért nem félnék, hogy szarral töltik meg a szusit… XD (Jó, lassan leállok az animecon “védőbeszéddel”, de számomra tényleg meglepő, hogy azt így helyből hülyék gyülekezetének állítottad be, míg a Puruttya meeten még jól is szórakoztál. Főleg, hogy neked, mint jobboldali, tradicionalista keresztes lovagnak, helyből el kéne ítélned az efféle modernkori züllést. :))

   “Mellesleg marhajól el tudtam beszélgetni 3 random emberkével, később kiderült, hogy az egyik szerkesztő a blogon, ő meg is említette a kis eszmecserénket, amely többek közt “elhunyt, német politikusokról” is szólt. Szóval nem tudom, nem hiszem, hogy az ottani emberek mind aberrált szarok lettek volna (bár tény, hogy ez később eldurvult), inkább csak a modern, nihilista fiatalság keresett valami extrát magának.”

   Hmm, valahogy úgy érzem, hogy az “elhunyt, német politikusoknak” köze lehetett az egykori náci párthoz, vagy legalábbis valami hasonló, német jobbos mozgalomhoz… XD De ha nálad ez már bizonyítja egy egész csoportról, hogy “nem mind aberrált”, akkor mihamarabb be kell hogy mutassam majd neked két animés haveromat is, akik az anime mellett keményen ráfüggtek Julius Evolára, csak akkor nem őt olvassák, amikor László Andrást. XD Hátha így már az animésekről is elhiszed majd, hogy nem mindegyikük beteg és nem csupa aberrált jár conokra. XD (Hiszem ha jól értem, a Puruttyánál is az győzött meg erről, hogy beszéltél PÁR emberrel, akik közül az EGYIK, aki pont a főszerkesztő, jobbos. XD Hurrá! XD) A modern, nihilista fiatalságot pedig mindig is utáltam (meg úgy általában véve a nihilizmust is), szóval ha már muszáj létezniük, akkor lehetőleg otthon önpusztítsák magukat, ne közterületen baszogassanak másokat. (Hehe, megint meg kell említenem, hogy még ha őrültekházának is tekinted a cont, azért az egy bérelt területen zajlik, nem pedig random közterületeket szállnak meg “30 éves, nőnek öltözött férfiak”, hogy aztán ott szekálják a hajléktalanokat, meg a random járókelőket… :P) Plusz ismét furcsállom, hogy konzervatív tradicionalistaként véded a “modern, nihilista fiatalságot”, akik csak az “extrát keresik”. Főleg úgy, hogy én nem is vagyok a tradi irányzat tagja, de még engem is felháborít, amit ezek a véglények “buli” címen leművelnek, az ilyen söpredéket kb. csótány helyett irtanám. (Ez nálam a “látom, nem tudsz már mit kitalálni, annyira unatkozol, úgyhogy akár meg is ölhetnéd magad”-esete.)

   “Ettől függetlenül mai fejjel már nem mennék el, de itt legalább mindenki tisztában volt vele, hogy ez egy őrültség. Az animecon meg azért állítható ellentétbe ezzel, mert az ottani emberek nem igazán akarják felfogni, hogy ők bolondok. Ezek általában jönnek az antiszoc doktrínájukkal, hogy mindegyikük művész, csak a világ nem érti meg őket, de minden évben van egy nagy-nagy esemény, ahol végre egymás között lehetnek.^_^”

   Szedjük akkor darabokra:

   “…de itt legalább mindenki tisztában volt vele, hogy ez egy őrültség.”

   Ezt meg is lehet fordítani: amíg egy animeconosnál rá lehet fogni, hogy “csak az önkifejezés módját keresi” és hasonló “antiszoc doktrinák”, addig ha jól értem, egy Puruttyás tudja, hogy amit csinál, az hülyeség, semmi értelme, sőt, esetleg még káros is magukra és másokra nézve, mégis csinálják. Na az ilyen vagy TÉNYLEG hülye, vagy szimplán egy szemétláda. Innentől kezdve pedig nem támogatni kell, hanem az ilyet könnygázoznám tele, meg veretném félholtra, több értelme lenne, mint 2006-ban anno.

   “Az animecon meg azért állítható ellentétbe ezzel, mert az ottani emberek nem igazán akarják felfogni, hogy ők bolondok.”

   Mert ezt így te sütöd rájuk “közösségi szinten”, látod, még Péter sem értett ezzel egyet, pedig ő aztán sosem volt “animevédő”. XD Akkor meg mit kéne “felfogniuk”, ha nem igaz? De egyébként megint azt tudom mondani, hogy ha viszont a puruttyás az animéssel ellentétben annyira tisztában van az aberráltságával, akkor igenis tartsa kordában, ne pedig még takarózzon vele, hogy “tudom, hogy nem vagyok normális…”, aztán emögé bújva csinálja tovább a szarságait. A felismerés még csak a gyógyulás fele, “kezelni” is kéne magát. Ha pedig szerinte ez így fasza, akkor ugyanúgy nem kell tolerálni, mint ahogy egy pedofilnak sem nézzük el, hogy ő gyerekeket dugna, pusztán azért, mert ő azokra izgul fel. Egyébként meg az összes ilyen “hobbira” és egyéb dologra azt mondom, hogy amíg a négy fal közt, vagy egy lezárt részen ki tudják élni magukat, addig leszarom, de amikor már közterületre viszik a dolgot és bele akarnak vonni olyanokat is, akiknek marhára semmi kedve az egészhez, sőt, taszítónak találják, onnantól már nem szabad őket tovább tolerálni. (Ha már felhoztad a melegfelvonulást: senkit nem érdekelne, ha ő mondjuk szintén kibérelnék a Hungexpo területét, hogy ott partizzanak. A gond az, hogy végigvonulnak a városon, közszemlére téve az egész…izét. Na, Puruttyáék is hasonlók, épp csak még kijelölt útvonaluk sincs, hanem jellemzően “megszállnak” egy előre megbeszélt területet, ahol aztán “buli” címszó alatt halálra szekálják és folyamatosan zavarják az embereket, legyenek azok animések, kínai gyerekek, vagy épp ott alvó hajléktalanok.)

   “Ezek általában jönnek az antiszoc doktrínájukkal, hogy mindegyikük művész, csak a világ nem érti meg őket…”

   A hülyébbik fele. A normálisabb kezel a haverokkal, megveszi az éppen őt érdeklő mangát/figurát/akármit, karaokézik párat poénból és esetleg beöltözik kedvenc karakterének, nem azért, mert ettől fogja magát Michelangelo-nak érezni, szimplán csak azért, mert jó érzés/poén/kedveli az adott karaktert. Persze, én is hallottam olyat, hogy valaki azzal jött, hogy a cosplay művészet, ő meg minimum a helyi Picasso, de akkor az vagy tényleg hülye volt és erősen túlértékelte magát, vagy speciel igaza volt, mert akkor sem tudtam volna hasonlóan színvonalas cosplayt készítenem, mint amilyen rajta volt, ha akartam volna.

   “…de minden évben van egy nagy-nagy esemény, ahol végre egymás között lehetnek.^_^”

   Ööö…és ezzel mi a gond? Igenis van egy csomó animés még manapság is, akiknek élőben nem adódik lehetőségük arra, hogy kedvenc hobbijukról társalogjanak és nem feltétlenül azért, mert mindegyik valami súlyosan antiszociális, beteg ember. Nekem suli alatt szinte végig voltak barátaim, de pl. a gimi négy éve pont úgy telt el, hogy a legjobb barátom pont nem volt animés, mert egyszerűen nem érdekelte, így nekem is csak a helyi meet, vagy a con maradt, ha nem neten keresztül akartam volna valakivel animékről csevegni. Ergo ez a része még csak nem is kamu a conosok részéről. A tradicionalisták sincsenek túl sokan, hogy a te “hobbidat” hozzam fel, ha nem hetente/havonta (vagy hogy van ez? XD), lenne gyűlésetek, hanem mondjuk csak évi háromszor, szerintem te is erre készülnék mindig, hogy ott aztán megvitassátok egymással, hogy Evola adott mondata ki szerint mit jelent, meg ilyesmi. XD (Btw, animecon amúgy már régen nem csak évi egyszer van, kapásból van három és azok csak a Mondoconok, szal még erre jön rá a többi egyéb, szóval ez az “évi egy nagy-nagy esemény” már szintén elég rég volt, bár itt szerintem te vagy lemaradva, nem az animések mondják ezt.)

 5. Bevallom, ritkán voltam kint animecon-on, s eszemben sincs védeni őket – mert egy pár cosplay-től nekem is kisült a szemem -, de ahogyan Péter is mondta + néhány ismerősöm – akik közül néhányukat még csak nem is érdekelnek az animék – többségében normális emberek mennek oda (is), s állítólag évről évre kevesebb elmeborult megy ki.

  Trágya cosplay fail-eket meg mindenhol lehet találni, Play It-en is nem van belőlük egy pár, ahogyan szaggértők is, de én úgy vagyok vele, hogy renben, ha beakarnak öltözni, csinálják.

  Szóval igen, eme puruttya számomra olyan, mint a “bagoly mondja verébnek” effektus.

  • “…többségében normális emberek mennek oda (is), s állítólag évről évre kevesebb elmeborult megy ki. ”

   Ezt egyrészt én is meg tudom erősíteni, mert a legtöbb, conokat randomba szidó emberrel ellentétben én azért úgy évi-kétévi egyszer ki is szoktam menni rá, másrészt ez annyira nem is meglepő, hiszen minden szubkult akkor vonzza be a legtöbb embert (és velük együtt a sok hülyét is), amikor népszerűsége csúcsán van. Abban meg gondolom mindannyian egyetértünk, hogy az anime már bőven nincs ezen a szinten hazánkban manapság, ergo a sok “divattini” is szépen továbbállt és keresett valami más, aktuális hypolt témát, amin függhet. Aki maradt, az meg jó esetben már évek óta “nyomja az ipart” (még akkor is, ha A+/Animax generációs, hiszen az sem tegnap volt már, amikor ezek a csatornák elindultak) és csak magára szedett annyi tudást cosplay/AMV/akármi terén, hogy még ha anno szarul is kezdett, azóta egyre fejlődött. (Legalábbis ahhoz már tényleg nagyon amatőrnek kell lenni, hogy valaki 5-10 éven át újra és újra fail cosplayeket nyomjon. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de ott általában már valami komolyabb gond van, lásd Momiji. XD Vagy “csak” az önkritika teljes hiánya.) Plusz mivel egyre több olyan ember lett, aki igyekszik ezt a hobbit úgymond “magas szinten” művelni (köztük 1-2 olyan híresebb arc is, akik már külföldi cosplayversenyeken is bizonyítottak), ezért a kezd, de jobbérzésű emberekben szintén felébredt az a vágy, hogy pl. egy Gundam cosplay ne egy magukra húzott kartonpapírból álljon, mert egyszerűen érezték, hogy az már rohadt ciki lenne, plusz a jobb cosplayek révén rájöttek, hogy hol is van az elfogadható szint. 🙂

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “Ezt egyrészt én is meg tudom erősíteni, mert a legtöbb, conokat randomba szidó emberrel ellentétben én azért úgy évi-kétévi egyszer ki is szoktam menni rá,…”

    Ezt bátorkodom magamra venni. xD

    Lehet, hogy igazatok van, de az a baj, hogy egy fail sokkal inkább beleég az emlékezetbe, mint 20 normális ember, ahogy mondjuk ülnek a füvön és söröznek.
    Egyébként az önkritika-hiány is (összetett) kulcsszó ez esetben.

   • “Ezt bátorkodom magamra venni. xD”

    Nem csoda, rád (is) gondoltam, amikor ezt írtam, mert azt ugyan nem tudom, hogy hány conon voltál eddig, de azért a postjaid alapján annyit meg tudtam tippelni, hogy valószínűleg kevesebben, mint én. XD Viszont rajtad kívül is tapasztaltam ezt máshol (nagypofájú animések, pl. usteamerek és anime “haterek” közt egyaránt), hogy jellemzően azok nyomják a leghangosabban ezt a “a con egy szar, aki meg elmegy rá, minimum aberrált” dumát, aki vagy egyetlen conon nem volt még életében személyesen, vagy ha volt is, valami tíz évvel korábbi PeCsa-s con alapján belőtte a színvonalat és azóta is azt hiszi, hogy még mindig azon a szinten van a rendezvény. XD

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Én egyetlen egy conon nem voltam még életemben, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy ne kifogásolhatnám. Ez az érved kicsit hasonlított ahhoz, mint amikor egy cseh munkatársam mondta, hogy mi alapján ítélem el a füvet, ha egyszer soha sem próbáltam? Nem értem, e kettőnek mi köze egymáshoz. Én nem a fű érzelmekre gyakorolt hatásáról alkottam kritikát, hanem az emberre és ezzel együtt mint az egész társadalomra negatívan ható jelenségről.

    Ugyanez van a connal is. Én teljesen azonosulni tudok azzal a gondolattal, hogy ez hangulatos lehet, de legalábbis egy jó móka, ha más nem, hát legalább lehet röhögni a faileken. Viszont nem is ezzel van a bajom, hanem a hátterével, a társadalmi jelenséggel, meg a következményeivel. Szerintem mindegyikünk tud mondani olyan szeletet az életéből, amikor valami ehhez hasonló hype miatt pazarolta az idejét baromságokra. Ezeknek a hatása nem tűnik komolynak, de millió meg millió éppen a világra nyitó fiatalt visznek el a hülyeségbe és ezt nem csak én mondom, hanem kb. mindenki, miután már megtörtént a baj. Gondolj a dohányzásra, a komoly emberek legnagyobb része bánja, hogy valaha is belekezdett. Jó, teljesen igaza van annak, aki szerint ez nem a legnagyobb probléma a világon, de egyfelől probléma, másfelől meg azért ennek a blognak a témájához pár ponton csatlakozik.

    Ja, a legfaszább érvem meg ismét egy összetett szó: buzitüntetés. Most menjek el rá és addig ne szidjam?

   • Ahhoz hogy kritikát fogalmazz meg, valóban nem szükséges kimenned a conra, meg lehet róla a véleményed anélkül is, csak az nem mindegy, hogy amit leírtál, azt milyen szándékkal írtad le, és mennyire fedi a valóságot.

    Szóval amikor olyanokat mondasz, hogy oda bolondok járnak, akkor az nem csak hogy túlzás, általánosítás, de azt is jól mutatja, hogy nem igazán vagy tisztában a conok jelenlegi helyzetével.

    Való igaz, hogy anno én is sokat bíráltam ezt a popkultúrát, mert volt is miért. Illetve nem egyszer ütöttem meg szándékosan provokatív hangnemet, a hatás kedvéért. Csak hogy azoknak a bejegyzéseknek akkor volt egy aktualitásuk, és a helyzet azóta sokat változott.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Elfogadom, hogy most már többségében nem infantilis idióták játszótere a con, de azt nem tudom elfogadni, hogy ez végtére is csak egy “fura” baráti társaság, amely a teljesen normális hobbijának adózik. Felnőtt fejjel különböző karaktereknek beöltözni szerintem nem normális dolog. Alapvetően a rajongás sem az, ezt a felnőtt korban teljesen ki kellene szorítania a felelősségérzetnek. Ez még mindig nem azt jelenti, hogy minden conost elítélek, illetve még mindig azt mondom, hogy a megfelelő társaságban talán még én is belesnék (legfeljebb megmutatjátok majd nekem, hogy még sincs ott annyi bolond), de aki jár rá, akinek ez önmaga (és nem a barátai stb.) és a con, mint olyan miatt fontos, az – szerintem – bolond.

   • Ahogy látom, neked a cosplay az, ami igazán szúrja a szemed az egész conal kapcsolatban. Nos az való igaz, hogy előfordulnak önkritikát nem ismerő emberek, akik olyan karakternek szeretnének beöltözni, amihez abszolút nincsenek meg a testi adottságaik, és rosszabb esetben még maga a jelmez is igénytelen. Csak hogy ezeket sajnos nem lehet teljesen kizárni egy conról se, mert mindig lesz 1-2 ilyen figura. Ám amíg az arányok a helyükön vannak, addig véleményem szerint nincs gond.

    Ha valaki a megfelelő testi adottságokkal, beöltözik egy igényes jelmezbe, ezzel kvázi megtestesít egy számára szimpatikus karaktert, és még élvezi is, azzal mi a probléma? =/ Azért mert elmúlt 18 éves, már nem is öltözhet be, még akkor se ha amúgy jól csinálja? Vagy most az a probléma, hogy nem valós karakternek öltözik be? =D

    Ennyi erővel a különféle hagyományőrzőket is lehetne kvázi “bolondnak” nevezni, mert ők meg huszárnak, lovagnak, honvédnek öltöznek be. Vagy őket felmenti az a körülmény, hogy ők hagyományt őriznek? =D Na és mi van akkor, ha egy hagyományőrző mondjuk kimegy egy animeconra, mondjuk lovagi vértben? Akkor már ő sem kap felmentést? =D

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “Azért mert elmúlt 18 éves, már nem is öltözhet be, még akkor se ha amúgy jól csinálja?”

    De, beöltözhet, csak ez valahol infantilizmus. Szerintetek komolyan nem az?

    A szezont meg tényleg ne keverjük már a fazonnal. A hagyományőrzés hihetetlenül fontos dolog (én pl. a skanzenek létesítését törvénybe iktatnám), pont azért, mert őriz valamit, amit soha sem szabadna elveszíteni és ami mégis a legtöbb embert (mondjuk talán ők nem érdemlik meg ezt a megnevezést) hidegen hagy. Ott általában olyan ruhákba öltöznek be, amiket (vagy amilyenekhez hasonlókat) igazi hősök hordtak, akik az életüket adták azért, hogy mi most itt lehessünk. A hagyományőrzők pont azokat a korokat akarják ideig-óráig megjeleníteni, melyekben ezek a hősök éltek. Ezek után szerintem elég visszás dolog az ő tisztelőiket animerajongókhoz hasonlítani, akik egy modern iparág optimális kínálata köré rendezett fogyasztói orgiában végeznek közös önkielégítést.

    Alapvetően én amikor valamelyik ősöm háborús fényképét, vagy katonai felszerelését látom, már akkor tiszteletet érzek és én talán pont azért sem venném most már föl ezeket (gyerekkoromban persze imádtam pózolni velük), mert egyáltalán nem vagyok méltó rá. Nem a ruhához, hanem ahhoz, amit megtestesít. Amikor a hagyományőrző öltözik be, akkor lehet, hogy nem korhű ruhákat vesz fel, lehet, hogy az ő őse nem is ilyen ruhákat hordott (és ezek persze mind el is vesznek azoknak a tárgyaknak a szakrális jelentőségéből), de mégis, azok egy értékesebb kornak a tartozékai, ha nem is mindig ténylegesen, de szimbolikusan mégis.

    Egyébként hagyományőrző sem vagyok és tudtommal ismerőseim között sincs ilyen személy, szóval itt is külsős véleményt fogalmazok meg, még mielőtt az elfogultság vádja érne. 😀

    A konkrét kérdésekre visszatérve:

    – Nem az a probléma, hogy valaki nem valós karakternek öltözik be, hanem az, hogy a kitalált karaktere általában nem jelenít meg semmit, azon túl, hogy mondjuk “höhö, szuperképességeim vannak”. (Pl. nekem tetszik a Code Geass – mondjuk a rajzstílus nem -, de a történet fő szála, meg a karakter “jelleme” összefoglalható ennyivel.)

    – A hagyományőrzőket fölmenti az a tény, hogy hagyományőrzők. Igen. Két ugyanolyan cselekedet is kaphat teljesen eltérő ítéletet, ha azokat eltérő okokból hajtják végre. (Pl. a sorozatgyilkos is öl, meg a hazáját védő katona is.)

    – Ha egy hagyományőrző kimegy animeconra, akkor nem tudja, hogy hol a helye. Szar ügy, de ennyi infó nem elég ahhoz, hogy úgymond elbíráljam a felmentését. xD

   • “De, beöltözhet, csak ez valahol infantilizmus. Szerintetek komolyan nem az?” -> Ez megint attól függ, hogy milyen jelmezt ölt valaki. Például egy idősebb anime karaktert, csak egy idősebb ember tud hitelesen előadni, nem pedig egy 13 éves.

    “A hagyományőrzés hihetetlenül fontos dolog (én pl. a skanzenek létesítését törvénybe iktatnám), pont azért, mert őriz valamit, amit soha sem szabadna elveszíteni és ami mégis a legtöbb embert (mondjuk talán ők nem érdemlik meg ezt a megnevezést) hidegen hagy. -> Most megint sikerült elvetned a sulykot. A hagyomány őrzés egy hobbi, ami egyes embereket, mint például téged, érdekel, másokat viszont ez a hobbi abszolút hidegen hagy, mert őket más érdekli, mondjuk az animék. De nehogy azért érjen már valaki kevesebbet a másiknál, mert más a hobbija.

    “a kitalált karaktere általában nem jelenít meg semmit, azon túl, hogy mondjuk “höhö, szuperképességeim vannak”.” -> Megint nem igaz. A fiktív hős kliséket, valódi hősök tettei inspirálták, mint ahogy sok valós hőst is inspiráltak kitalált hősök történetei. Ha megnézed, hogy mit képvisel mondjuk a legtipikusabb férfi hős klisé, akkor mit látsz? Sose add fel! Tarts ki a végsőkig! Harcolj a hitedért! Védd meg a hazádat! Na most a valódi hősök, híres történelmi személyek, nem ugyanezeket a gondolatokat képviselték? Nem ilyen jelmondatokkal ösztönözték a többi embert?

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Szerintem az is infantilizmus, ha egy 70 éves arc öltözik be Gandalfnak. Nem azzal van a bajom, hogy mondjuk 13 évesen akar valaki egy 50 éves szerepet magára venni, hanem általában ezzel a cosplay jelenséggel. Jó, nem azt mondom, vannak ennek is a hálószobára tartozó részei, nővérke ruci & társai, meg ugye a szokások, amiket említettem, de az, hogy egy hobbiból ez kifejlődjön, az nevetséges. Ez olyan, mintha a horgász halnak öltözne, vagy akkor is a horgászruhájában menne sörözni, amikor nem akar halat fogni.

    Félreértettél.

    Ezt mondtam: “A hagyományőrzés hihetetlenül fontos dolog (én pl. a skanzenek létesítését törvénybe iktatnám), pont azért, mert őriz valamit, amit soha sem szabadna elveszíteni és ami mégis a legtöbb embert (mondjuk talán ők nem érdemlik meg ezt a megnevezést) hidegen hagy.”

    Nem azt mondtam, hogy az nem érdemli meg az ember nevet, akit a hagyományőrzés, vagy a skanzen nem érdekel. Arról beszéltem, amit ezek próbálnak megőrizni, ami megvolt a múltban és mára javarészt kiveszett a világból. Ez az a mag, ahová a hagyományőrzés, az eredeti kultúra ápolása, a vallás stb. visszavezeti az embert. Az anime meg rohadtul nem. 😀

    A másik: nem, a valódi hősök nem ordibáltak jelmondatokat, még kevésbé képviseltek ilyesféle kliséket. Ezt a leegyszerűsítést a francia forradalom idején kezdték el – maga az agitátor, mint jelenség, akörül születhetett meg – , amikor minden mondanivalójukat sikerült belepaszírozniuk három szóba, amit az utolsó paraszt is értett. Nemrég láttam egy ilyen jobbikos videót a youtube-on, hogy Volner János szerint meg kellene szüntetni a bűnözést. Na ne, komolyan? Hogy erre eddig nem gondolt senki… Az ilyesmit nem lehet komolyan venni. Ebben a viszonylatban, ha valaki kerüli a konkrétumokat, akkor semmi értelme annak, amit mond. Pl. harcolj a hitedért! Ezt ugyanúgy mondhatja egy buddhista, aki úgy harcol, hogy meg sem mozdul, viszont egy iszlamista fanatikus is, aki éppen emberek fejét vágja le poénból. Visszatérve: az igazi hősök / GYEREKEKNEK készített rajzfilmhősök közötti különbségről eszembe jut, amit Caleb és Alucard kapcsán írtál. Az igazi hősök nem pózolnak, nem színészkednek, csak teszik a dolgukat.

    ““a kitalált karaktere általában nem jelenít meg semmit, azon túl, hogy mondjuk “höhö, szuperképességeim vannak”.” -> Megint nem igaz.”

    Rendben. Mondj pár anime főhőst, akiknek ténylegesen komoly céljaik, elképzeléseik, felfogásuk van. (Csak mert ugye a tényleges hősökhöz ez hozzátartozik és szerinted róluk mintázták a fikciós karaktereket.) Én szerintem életemben eddig egyetlen olyan animét láttam, amiben tényleg komoly dolgokról tettek fel kérdéseket, de tényleg érdekel, hogy tudsz-e mondani ilyesmiket (legalább lesz mit néznem). 😀

   • “Én egyetlen egy conon nem voltam még életemben, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy ne kifogásolhatnám. Ez az érved kicsit hasonlított ahhoz, mint amikor egy cseh munkatársam mondta, hogy mi alapján ítélem el a füvet, ha egyszer soha sem próbáltam? Nem értem, e kettőnek mi köze egymáshoz. Én nem a fű érzelmekre gyakorolt hatásáról alkottam kritikát, hanem az emberre és ezzel együtt mint az egész társadalomra negatívan ható jelenségről.”

    A kettőnek valóban semmi köze egymáshoz, ez a cseh bizony elCSEHszte. 😀 (Bocs, késő van már… XD) A drog és az alkohol ugyanis olyan anyagok, amik orvosilag alátámasztva károsítják az ember szervezetét. Ha éppen baromi jól érzed magad tőlük lelkileg, testileg akkor is rombolnak téged. Ezek tények és egyiket sem kell ahhoz kipróbálni, hogy ezeket tudjuk róluk. Ezek után viszont hülyeség, hogy te meg a connal jössz, mert az egy közösségi élmény, ami mindenkinek máshogy jön le, azt tényleg csak akkor tudod igazán megélni, ha ott vagy. De nem is erre próbálunk itt téged rábeszélni, mert felőlem rühellheted is, csak legalább akkor ne beszélj róla olyan túlzó marhaságokat kívülállóként, amiről a kissé jobban benne lévők látják, hogy nem igazak. Lásd az én tradicionalizmus-kritikámat itt fentebb, lehet, hogy az 50%-a sem igaz, de attól még nem jelentem ki úgy, mintha valami megcáfolhatatlan tény lenne, meg nem írom le hozzád hasonlóan ötször, hogy “szerintem akkor is infantilis/aberrált aki ezt és ezt csinálja”, egyszerűen bemutattam, hogy kívülállóként mennyire lehet rálátni 1-1 dologra.

    “Ugyanez van a connal is. Én teljesen azonosulni tudok azzal a gondolattal, hogy ez hangulatos lehet, de legalábbis egy jó móka, ha más nem, hát legalább lehet röhögni a faileken. Viszont nem is ezzel van a bajom, hanem a hátterével, a társadalmi jelenséggel, meg a következményeivel.”

    A vége úgy is az lesz, hogy erre is van valami faja is tradicionalista idézet, ott lesz a hatvanadik kódex ötvenedik oldalán, hogy az animecon bizony az ördögtől való… XD (Komolyra fordítva a szót: hihetetlen módon túlspilázod azt, hogy pár fiatal évi 2-3 alkalommal elmegy szórakozni egy conra egy hétvége erejéig. Én meg manapság amit látok az “átlag fiataloknál” szórakozás címen, ez inkább ez a Puruttya-színvonal, szóval sajnos még felelősségteljes szülőként is azt mondanám, hogy inkább menjen a gyerekem conra minden hétvégén, mint amilyen alternatívákat látok manapság a “bulizásra”.)

    “Szerintem mindegyikünk tud mondani olyan szeletet az életéből, amikor valami ehhez hasonló hype miatt pazarolta az idejét baromságokra. Ezeknek a hatása nem tűnik komolynak, de millió meg millió éppen a világra nyitó fiatalt visznek el a hülyeségbe és ezt nem csak én mondom, hanem kb. mindenki, miután már megtörtént a baj. Gondolj a dohányzásra, a komoly emberek legnagyobb része bánja, hogy valaha is belekezdett. Jó, teljesen igaza van annak, aki szerint ez nem a legnagyobb probléma a világon, de egyfelől probléma, másfelől meg azért ennek a blognak a témájához pár ponton csatlakozik.”

    Ezt is most úgy mondod, mintha az anime valami teljes életmódot és egész embert kívánó, minden energiát és időt elraboló kórság lenne, amiből mire magadhoz térsz, már romokban az életed. XD Dohányzással, meg hasonlókkal vonod itt párhuzamba… Akkor azt magyarázd el, hogy lehet az, hogy valaki amellett, hogy évi párszor conra megy, illetve otthon animézik, más hobbiknak is hódol, természetbe jár, fotózik, esetleg több éves kapcsolata volt nővel, barátai vannak, társasági életet él, stb.? Mert mintha te úgy adnád elő, hogy “vagy az anime, vagy az élet, de a kettő együtt üti egymást!” Ehhez képest én pont a tradin látom azt, hogy noha csak 2-3 tagját ismertem eddig, mindhárom mintha olyan stílusban nyomná, hogy “előbb a tradi, ha mellette marad még időm, pénzem, energiám más dolgokra a “szektán” kívül, akkor majd élek is úgy mellesleg”… 😛 Ergo mindenre rá lehet így függni, tudunk is példákat mondani mindenből, de azért egészséges ember tudja, hogy miben hol a határ. Ez az “animecon hosszútávú káros hatásai” meg enyhén “magdinénis” hozzállás, már bocs. Arra emlékeztet, amikor pár posttal korábban Palacsinta adott elő arról egy dumát, hogy a Kill la Kill anime szerinte milyen károsodást fog előidézni a gyerekek lelkivilágában és közben hemzsegett az írása a tárgyi tévedésektől. (Vagy említhetném az örökzöld “a játékok agresszióra nevelnek!” dumát, ami szintén olyan, hogy találnak mondjuk ezerből egy embert, aki tényleg ámokfutni kezdett, de annál sem tuti, hogy a játék miatt, viszont a gépén megtalálják a feltelepített GTA III-at, így pedig már világos, hogy biztosan attól kattant be. Na ja… 😛 ) Egyébként meg no offense, de én még olyat nem hallottam, aki így “coming outolt” egyet évek után, hogy “fiúk-lányok, megbántam, amikor anno egyáltalán animézni kezdtem, csúnyán szétkúrta az életem”. XD Persze van, aki ráfügg, de az meg úgy “beáll” tőle, hogy az otakulét lesz az élete, nemhogy panasza nem lesz, de szerintem az úgy perfekt lesz, ahogy ő “él”. Persze erről már nem az anime tehet, kemény is lenne, ha mindenért azt vádolnánk, ami “függővé tette” az ipsét, de közben a gyenge jellemet figyelmen kívül hagynánk. Akkor ennyi erővel azért nyomtam be a múltkor egyszerre egy egész doboz fagyit, mert a fagyi kérte, hogy egyem meg, holnaptól ne áruljanak fagyit, mert ez a szar veszélyes! 😛 XDDD

    “Ja, a legfaszább érvem meg ismét egy összetett szó: buzitüntetés. Most menjek el rá és addig ne szidjam?”

    Nem kell rá elmenned, de már leírtam párszor, hogy mi a különbség eközött, meg egy animecon között. Nem igazán fedi nálam a kettő egymást.

    “Felnőtt fejjel különböző karaktereknek beöltözni szerintem nem normális dolog. Alapvetően a rajongás sem az, ezt a felnőtt korban teljesen ki kellene szorítania a felelősségérzetnek.”

    Hol kezdődik nálad a rajongás? Száz, vagy ezer éve halott faszik istenítése és mondataik arany igazságként való kezelése még nem számít annak? 😀 Vagy csak ha visszafogottság nélkül fanol valaki valamit? XD Ha nem rokkerként pogózva ordítom, hogy “JULIUS EVOLLAAAAAA!!” (ezzel szívattam havert a hétvégén, értse már, hogy nekem hogy jön le ez… XD), hanem angol hidegvérrel “verem rá magam”, akkor az okés? 😀 XD Egyébként is hiányzik a felelősségérzet, látod, kishíján engem is meghívtak volna, hol van itt a felvételi szint? XDDD

    “…de aki jár rá, akinek ez önmaga (és nem a barátai stb.) és a con, mint olyan miatt fontos, az – szerintem – bolond.”

    Az gáz, mert az ismerősökkel való találkozás mellett én a vásárlás és főleg a programok miatt járok oda, sőt, Isten bocsássa meg nekem, szoktam karaokézni is néha és alig merem elmondani, de a legutóbbin, amin voltam, részt vettem az otaku szócsatán és a döntőbe is bejutottam. Súlyos az én bűnöm, tudom, de majd elmondok tíz miatyánkot, vagy valami, amiért egy programra a PROGRAM miatt megyek, én hülye… 😀 (Ez most úgy jött le, mintha valami olyasmit írtál volna, hogy “aki egy koncertre nem a dugás meg a pia, hanem a zene miatt megy, az bolond” XD)

    “De, beöltözhet, csak ez valahol infantilizmus. Szerintetek komolyan nem az?”

    Nem, nem mondanám. Szar ügy, de ha még hatvanszor leírod, hogy szerinted az, meg még ötször rákérdezel nálunk, nem hiszem, hogy ettől megváltozik a véleményünk. XD

    “…animerajongókhoz hasonlítani, akik egy modern iparág optimális kínálata köré rendezett fogyasztói orgiában végeznek közös önkielégítést.”

    Nem úgy, mint a tudjuk kicsodák, akiket megetettek azzal, hogy megkapják a “felsőbb tudást” és ezután tízezreket basznak el könyvekre, csak azért, hogy aztán Hitler szülinapi buliján a sörözés közben elmondhassák egymásnak, hogy:

    -20 Evola könyvet olvastam, ESÉLYED SINCS!
    -Én 21-et! HA!

    😀

    Közben megy a duma arról, hogy ők azért nem térítenek, mert aki ezt magától nem látja be, azt kár behívni, de persze ha nem jön, elkárhozik. 😀 És persze az infókat titkolni kell, mert csak a “kiválasztottak” tudhatják, akik már legalább “Operative Thetan 3”-as szinten vannak….ja bocs, rossz szekta. XD Szóval azért az önkielégítés itt is megy rendesen.

    “– Nem az a probléma, hogy valaki nem valós karakternek öltözik be, hanem az, hogy a kitalált karaktere általában nem jelenít meg semmit, azon túl, hogy mondjuk “höhö, szuperképességeim vannak”.”

    Nem értem, miért kéne mindenkinek valami hiperrétegelt lelkivilágú és minden részletekbe menően kidolgozott kari bőrébe bújnia? Most ha én az animéktől elrugaszkodva egyik conon Al Bundy-nak öltözöm és az lesz a nagy számom, hogy bemutatom a sorozatból ismert kultikus “gatyámba dugom a fél kezem” pózát, akkor én már szar ember vagyok, mert helyette Griffithet kellett volna választanom a Berserkből és ki is hoznom belőle egy 5 perces előadás alatt, hogy mekkora stratéga a sztoriban és milyen mesteri manipulátor? 😀 Attól, hogy valaminek pl. nincs “szakrális többletjelentése”, még nem feltétlenül lehet szar. XD Tudod, van az, amit úgy hívnak, hogy szórakozás. Csak ez a “vulkáni” Evola azt nem csípi, mert logikailag nem megragadható. 😀 (Most, hogy így belegondolok, ez tényleg kezd valami hardcore Star Trek fanklubbra hajazni. XD Vulkániak és klingonok, csak a logikát tartsd szem előtt, az érzelmeidet nyomd el és persze harcolj mindig, a végén pedig dicsőséges halált halj. Ide kérem a 10.000 forintomat, ez az első összefoglaló írásom, 10% kedvezménnyel azoknak, akik már korábbi tagok! XDDD)

    “– A hagyományőrzőket fölmenti az a tény, hogy hagyományőrzők. Igen. Két ugyanolyan cselekedet is kaphat teljesen eltérő ítéletet, ha azokat eltérő okokból hajtják végre. (Pl. a sorozatgyilkos is öl, meg a hazáját védő katona is.)”

    Annyira nem áll távol a két cél, mindkettő úgymond a hangulatot/karaktert idézné meg, csak ugye a hagyományőrzés létező történelmi dolgokat, a másik meg egy fikciót. Az, hogy neked az egyik kurva fontos, míg a másik úgymond “nem jön át”, sőt megveted, teljes mértékben a te egyéni szociális problémád.

    “– Ha egy hagyományőrző kimegy animeconra, akkor nem tudja, hogy hol a helye. Szar ügy, de ennyi infó nem elég ahhoz, hogy úgymond elbíráljam a felmentését. xD”

    Na, szegény Szabó Zoli is megbukott akkor a tradiknál. XD (Vagy ki írta pont itt nem olyan rég, hogy conon kinn volt és hasonló dolgot képviselt.) Vagy azt Ricz írta? Mindegy fiúk, úgyis mind elkárhozunk, ha nem lépünk be! 😀 Csak egy igazság van és az az övéké! XD

    “De nehogy azért érjen már valaki kevesebbet a másiknál, mert más a hobbija.”

    Az a baj, hogy az egész “vitakultúrája” erre épül. Ami szerinte szar, az szar, ami jó, az jó. Ha nem “felé mégy”, szar vagy te is. (Picit már Endy ugrik be róla helyenként, persze totál más, de ő volt hasonlóan biztos mindig a dolgában. XD)

    “Szerintem az is infantilizmus, ha egy 70 éves arc öltözik be Gandalfnak. Nem azzal van a bajom, hogy mondjuk 13 évesen akar valaki egy 50 éves szerepet magára venni, hanem általában ezzel a cosplay jelenséggel.”

    Ez már kezd olyan lenni, mint anno a Tomcat vs Mérő vita.

    Tomcat: “Van még bármi más mondanivalód azon kívül, hogy “az hülyeség!”?”

    “Ez olyan, mintha a horgász halnak öltözne, vagy akkor is a horgászruhájában menne sörözni, amikor nem akar halat fogni.”

    De bazeg, pont arról van szó, hogy nem mászkálunk mindig cosplayben, csak amikor “kell”. Az animecon a “halászat napja”, a beöltöző animés meg a “horgász”, aki persze, hogy horgászcuccban megy, ha egyszer horgászni fog. Amikor pedig a többi nap máshová megy, valszeg nem úgy fog öltözni, mintha akkor is a tóhoz menne. Istenem… (Annyira bírom, hogy még mondod is a jó példákat, de közben mégis képtelen vagy megérteni/átérezni a dolgot.)

    “Ez az a mag, ahová a hagyományőrzés, az eredeti kultúra ápolása, a vallás stb. visszavezeti az embert. Az anime meg rohadtul nem. :D”

    Nem is az a feladata, röhejes, hogy azzal támadsz egy szórakoztatási cikket és annak rajongóit, hogy nincs meg benne az a “többletjelentés” és egyéb anyámkínja, amit te mindentől elvárnál.

    “Rendben. Mondj pár anime főhőst, akiknek ténylegesen komoly céljaik, elképzeléseik, felfogásuk van.”

    Bár ez Péternek szólt, egyelőre beírom ide Griffith-et a Berserkből, illetve Reinhardot a Legend of Galactic Heroes-ból. Ha kell még, kereshetek továbbiakat, de előbbi szerintem elég fasza, utóbbit meg ugyan látatlanban ajánlom, de legendás stratéga hírében áll. (Bár aki neked bejönne, az talán Yagami Light a Death Note-ból a “mindenkit kinyírok, aki nem passzol bele a világképembe” felfogásával. XD)

 6. Hűha gyerekek, már látom előre, hogy egy újabb Rontom vs Titkos wall of text match lesz itt. =D

  Na de, hogy hozzászóljak a témához (és most nézzétek el nekem, hogy nem reagálok mindenkire külön-külön, fáradt vagyok na). Az tény és való, hogy amikor ez az egész popkultúra elérte kis hazánkat, akkor jött vele a sok szar is, és ez a conok alkalmával rendszeresen ki is ütközött. Volt temérdek bad cosplay, önmagát produkáló retard fan, pocsék volt a szervezés, gagyik voltak a programok, és a többi. Viszont az elmúlt 2-3 évben, mióta úgymond kiment a divatból az anime, megdöglött a piac, és visszament az egész undergroundba, szépen elkezdett kiforrni ez az egész rendezvény, és most már nem az van, mint ez előtt 4-5 évvel, vagy még régebben. Sokat javultak az arányok.

  Aki ki megy egy ilyen conra, és ott normálisan viselkedik, azzal nincs semmi gond. Régen se velük volt a baj, hanem azokkal, nevezzük őket hangos kisebbségnek, akiknek ilyenkor elborult az agyuk.

  A német politikushoz meg annyit, hogy számomra azok se jobbak, akik őt éltetik, neki tisztelegnek, miközben ezzel párhuzamosan magyarságról, meg magyar értékekről, hagyományokról beszélnek. Pedig a kettőnek ugyebár nem sok köze van egymáshoz. Az ilyen próbanáci nem különb az én szememben annál az animésnél, aki úgy bele buzul az animékbe, hogy japánban akar élni, és animéket akar rajzolni. Mindkettőben ugyanaz a közös, egyik sem tud semmit a saját kultúrájáról, csak még a weeaboo ezt beismeri, addig a tisztelgők ezt tagadják.

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Péter, igazából most te is röviden összefoglaltad a dolgokat: hangos kisebbség. Erről volt szó.

   Nem értem egyébként, hogy mire gondolsz itt az utolsó bekezdésedben. Nem tisztelhetek egynél több kultúrát egyszerre? Elég sovinisztán hangzik. A németeket nagyra becsülöm, főleg azért, mert a legutóbbi századokban ők alkották a modernség elleni háború magját. A japánokkal ugyanez a helyzet, ráadásul e két nemzet becsületkódexe nem is áll távol egymástól (persze a németeknél – germánoknál – főleg a kereszténység előtti kultúráról kell ebben az esetben beszélni). Tisztelem én magyar nagyjainkat is, csak a modern korban nem volt egyetlen olyan jelentős sem közöttük, mint mondjuk az a bizonyos elhunyt német politikus, ez egy tény. Furcsa módon azt mondjuk senki sem hányta eddig a szememre, hogy Julius Caesart tisztelem. Az szintén fals (Huhú, figyeled a szóhasználatot? xD) megállapítás, hogy a németeknek és a magyaroknak nincs közük egymáshoz. A honfoglalás óta a világháború végéig velük volt a legerősebb kapcsolatunk, ez rengeteget számít a kultúrára és a néplélekre nézve.

   Azt is bevallom, hogy nem ismerem teljesen a magyar kultúrát, no de mondj egy embert, aki teljesen ismeri. (Most jöjjek az ilyen közhelyekkel, hogy a nagy uralkodóink között hányan beszélték egyáltalán a nyelvet és hasonlók?) Ez egyáltalán nem szempont. A nacionalizmus pont akkor kezd el negatív lenni, amikor mások értékeit kezdi tagadni, vagy jelentéktelennek, idegennek, távolinak felmutatni. Nem fogok inkább csárdást, magyaros hímzést, magyar konyhaművészetet, magyar költészetet stb. tanulni, mint mondjuk a világtörténelem nagy alakjainak csarnokát tanulmányozni. Kéretik ezt se félre érteni: a felsorolt kulturális jelenségek nem értéktelenek, de a helyükön kell kezelni őket. Röviden: attól semmi sem lesz (nagyobb) érték, hogy a miénk.

   • Szerintem ezt félreértetted, nem azt vonta Péter kétségbe, hogy te nem lennél “eléggé magyar”, csak vicces volt látni, hogy nálad valaki más “istant szimpatikus” lesz, mihelyt elkezd Hitlerről beszélni. Lehet, hogy amúgy egy primitív bunkó, akinek annyi jön le, hogy “Hitler jó arc, mert zsidókat ölt!”, amúgy meg magasról szarik ezen túlmenően az egész jobboldali eszmékre, de nem gond, nálad már előnnyel indul innentől kezdve, még ha Puruttyás is. XD

    A másik meg, hogy maga a jelenség elég gáz, ha valaki úgy van belebuzulva napjaink Japánjába, a hitleri Németországba, vagy az ókori Rómái Birodalomba, hogy közben a jelenkori SAJÁT kultúráját és népét magasan leszarja. Nem azt mondjuk, hogy te lennél ilyen, de sajnos sokan vannak ezzel így. Pedig szerintem még jobbosnak, vagy hagyományőrzőnek sem kell ahhoz lenni, hogy jó esetben az emberben legyen némi természetes kíváncsiság, hogy mégis mi ez a hely, ahol él, mi a múltja, szokásai, stb. Én nem vagyok hungarista, vagy hagyományőrző, de pl. én is felváltva röhögök, vagy dühöngök sokszor azon, hogy XY kimegy mondjuk Párizsba és egyből nyomatja a fotókat, hogy “fú, micsoda város, bezzeg otthon, blablabla”, miközben simán csinálhatna hasonlóan szép helyekről fotókat itthon is, ha nem egy divatba belebuzult konzumidióta lenne, aki igazából Párizsba is csak a hype miatt ment.

    “Nem fogok inkább csárdást, magyaros hímzést, magyar konyhaművészetet, magyar költészetet stb. tanulni, mint mondjuk a világtörténelem nagy alakjainak csarnokát tanulmányozni. Kéretik ezt se félre érteni: a felsorolt kulturális jelenségek nem értéktelenek, de a helyükön kell kezelni őket. Röviden: attól semmi sem lesz (nagyobb) érték, hogy a miénk.”

    Utolsó mondatodhoz: értem, hogy hogy érted, de azért tegyük hozzá, hogy amikor már valaki annyira a német, japán akármilyen kultúrát fanolja, hogy közben a hazait szinte lebecsmérli, azért az valahol szomorú. Mert a sajátod mégis csak a sajátod, amiből csak egy van és csak az igazán a tiéd. Persze, lehet imádni a többit is, de úgymond “a magyar után”. A többi részéhez meg: nocsak, pedig korábbi vitánkban pont azzal osztottad a fekákat, hogy “felöltözhet egy nigger szmokingba, attól ő még nem lesz angol lord”, meg: “Mindenki maradjon a saját kultúrájánál. Hogy ez nekik csak a bundabugyiig terjed, az szar ügy.” (Nem pontos, de gondolom úgyis emlékszel rá.) Szal hogy is van ez a “magyar létemre akarok náci, vagy ókori római lenni” hozzáállás, ami az egész irányzatotokra igaz? XD

  • “Hűha gyerekek, már látom előre, hogy egy újabb Rontom vs Titkos wall of text match lesz itt. =D”

   XD Amúgy az a fő gond, hogy marha nehéz a postjai közül kiszűrni a tényleg releváns dolgokat. Egyrészt az arcára van ragadva a “tradicionalista-szemüveg” és tényleg MINDENT csak azon keresztül képes szemlélni (hogy is mondta a múltkor? “ha egyszer meglátod a fényt, már lehetetlen, hogy ne aszerint élj”? valami ilyesmi, na, ő tényleg totál ráfüggött… XD), másrészt mindig oda lyukadunk ki vele, hogy igazából ami számára ellenszenves, vagy legalábbis érthetetlen, azt egyből küldené a máglyára. Ebben meg semmi extra nincs, a “jó magyar mentalitás”, ami miatt a fél világ utál minket… ^^” XD Most is itt ez a contéma, elindult azzal, hogy ő nem kedveli (ez még beleférne, lelke rajta), de amikor megkérjük, hogy legalább hülyeségeket ne állítson, illetve normális indokokkal támassza alá, hogy mi csípi az ő szemét ebben, akkor már egyből ott tartunk, hogy tradicionalista szemszögből nézve a con nem hajt hasznot, ergo ő alapból betiltaná, azután pedig rátér arra, hogy SZERINTE minden cosplayer infantilis, majd amikor közöljük vele, hogy SZERINTÜNK meg nem feltétlenül, akkor még vissza is kérdez, hogy “komolyan, ti ezt nem találjátok annak?”, mintha legalábbis mindenki valami Marsról jött létforma lenne, aki nem ért vele egyet. ETTŐL olyan rohadt fárasztó Rontom, de azért reagálok rá, csak igyekszem majd a töri/filozófiai részeket kivagdosni lehetőleg, mert az animeconról vitáznék vele elsősorban, nem kedvenc ókori római császáráról, vagy “elhunyt német politikusáról”. 😛 😀

 7. “Való igaz, hogy anno én is sokat bíráltam ezt a popkultúrát, mert volt is miért. Illetve nem egyszer ütöttem meg szándékosan provokatív hangnemet, a hatás kedvéért. Csak hogy azoknak a bejegyzéseknek akkor volt egy aktualitásuk, és a helyzet azóta sokat változott.”

  Á, annyira nem, pl Roland Clannad videójánál indavideón egy otaku nagyon átment “abba” az “humanoid valamibe”, amiről írtál anno. Sőt, ő már nem is magát a videót támadja, hanem akik írnak neki.

  • Kíváncsi voltam, csekkoltam.

   Fogadni mertem volna egy kisebb összegben, hogy megint tomoya8, alias pályaördögei, alias az ottani nickje osztja az “észt”. Egyszerűen… szenzációs figura. Nála nagyobb weeaboo lúzer csak kevés van idehaza.

   • Junchi! Ezer éve nem láttalak! 🙂

    Szóval egy veterán weeaboo-ról van szó? LOL, azt hittem, hogy valami új, de akkor tévedtem. 😉

    Amúgy fogsz nézni valamit az őszi animu szezonból? 😉

  • “Á, annyira nem, pl Roland Clannad videójánál indavideón egy otaku nagyon átment “abba” az “humanoid valamibe”, amiről írtál anno. Sőt, ő már nem is magát a videót támadja, hanem akik írnak neki.”

   Jó, most most megint belefutottatok egy hülyébe (akiről ráadásul azóta kiderült, hogy “visszaeső” XD), de ettől még arányaiban jóval elviselhetőbb lett a fandom. 🙂

 8. Igazából én ehhez már nem sok mindent tudok hozzáfűzni. =) Titkos elmondott mindent, ahogy arra számítottam, szóval én e mellé már csak egy kávét kérek. =D

  Egyébként nekem is a palacsintás KLK vita ugrott be erről, kvázi ugyanaz a gondolkodásmód, csak Rontom úgymond nem “házon belül” akarja megmondani, mi a tuti. Ettől függetlenül viszont tényleg ugyanaz a probléma itt is, amikor nem elég valamiről azt leírni, hogy nekem ez tetszik, vagy épp nem tetszik, ezért, ezért, és ezért. Hanem mindenáron meg kell azt magyarázni, nagy ívben elnézve a realitások felett, hogy amit én szeretek, ami nekem tetszik, az bizony különleges mestermű, és maximum apróbb botlásai lehetnek csak, amit viszont nem, az minimum szar, de még az is lehet, hogy be kéne tiltani, mert káros a gyerekek szellemi fejlődésére.

  Aztán ugye az ominózus palacsintás balhé is hogy végződött… Miközben palacsinta, Magdi anyust megszégyenítve papolt az erkölcsről, és nem riadt vissza attól, hogy megvádolja a rendezőt, sőt még egy összeesküvés elmélettel is sikerült előrukkolnia, aközben egy olyan animét ajánlott, védelmezett helyette, amiről nem hogy ugyanannyira, de még inkább elmondható, hogy otaku fanservice.

  Most egy ehhez nagyon hasonló zajlott/zajlik itt le. Aki animeconra megy, az bolond, nihilista, de legalább is nincs “helyén” az értékrendje. Sőt ha nem érdekli a hagyományőrzés, akkor még embernek se nevezhető. Na de akit a tradicionalizmus érdekel, sőt még tisztelegni is szeret, az jó arc, nem számít hogy milyen hülyeségei vannak amúgy, neki elnézzük. Persze csakis addig, amíg nem megy ki egy animeconra, de ha kimegy, akkor ám nehogy jól merje ott magát érezni, csakis fintorognia szabad, különben kitagadjuk. =D

  Abba már bele se megyek, csak megemlítem, hogy manapság, főleg 2006 óta, a hagyományőrzés is nagy divat lett, és ahogy én látom, bizony abban is benne van ám a cosplay, a merchandising, de még a karaoke is. =D Csak ott népviseletbe öltöznek, faragott juhászt, meg hímzett terítőket árulnak, és népdalokat énekelnek. =)

  Persze erre jogosan lehet azt mondani, hogy egy hagyományőrző rendezvény színvonalasabb, mint egy animecon, na de miért? Azért, mert egyrészt támogatja őket a város, kapnak állami pénzeket, ott van e mögött a sok gazda, vállalkozó, klubok, szervezetek, és a többi. Ergo az egész mögött van egy jóval nagyobb, és jóval stabilabb anyagi háttér. Plusz ott a tény, hogy ezt eleve idősebb emberek szervezik, idősebb embereknek. Én legalább is nem sok olyan 20 év alattit szoktam látni az ilyen rendezvényeken, aki látogatóként van jelen úgy, hogy nem a szüleivel ment ki. A 15 év alattiak pedig, általában kifejezetten unni szokták, ahogy sanszosan én is untam volna, mikor még ilyen idős voltam. =)

  Egyébként az remélem tudvalévő, hogy én is anime rajongó voltam, és azokat a basztatós bejegyzéseket anno nem azért írtam, mert utáltam volna ezt a szubkultúrát, hanem mert az nem tetszett, amilyen irányba elment az, amiben én addig jól éreztem magam, ha nem is kifogástalanul, és amiben ha már nem is olyan aktívan mint régen, de jelenleg is benne vagyok. =)

  • A negyedik bekezdésben kifejezetten tetszik, ahogy összehasonlítod a két rendezvényt, mert mind a két esetben kvázi ugyanaz a begyöpösödött, előítéletes és rosszindulatú attitűd folyik le: mind a két esetben a falnak lehet menni attól amikor az egyik tábor bőszen bizonygatja hogy a másik tábor mekkora gyökér, mikor mind a két tábor tud produkálni rendkívül ellenszenves és idióta pillanatokat. Ahogy a falnak lehet menni a visítozó 15 éves weebektől, ugyanúgy a falnak lehet menni attól amikor a “hazafiak” nekimennek valakinek csak azért, mert azt vélik kiszagolni hogy nem hű a hazájához, pláne akkor ha elköveti a fő bűnt és egy “nemmagyar” rendezvényre megy el, és mindkét tábor esetében az élmény csak fokozódik, amikor a csőlátás annyira ragyog hogy ész nélkül elkezdik beskatulyázni másokat a szórakozási formáik miatt. Tudom, “divat” itthon hobbi alapján savazni másokat válogatás nélkül, de nem minden divat követendő, és ez egyáltalán nem az.

   Személy szerint semmi bajom egyik rendezvényfajtával sem és azokkal sem akik elmennek ezekre (engem személy szerint sosem érdekelt a hagyományőrzés, és nem, nem vagyok zsidóbérenc, Japán istenítő mókus), de igazán nem kerül sokba hogy csak azokat tisztelje meg a pikkelés akiket valóban megérdemel, a normálisan viselkedőknek pedig adassék meg annyi tisztelet, hogy úgy kapcsolódjanak ki és olyan rendezvényen ahogyan és ahol szeretnének.

   • “a normálisan viselkedőknek pedig adassék meg annyi tisztelet, hogy úgy kapcsolódjanak ki és olyan rendezvényen ahogyan és ahol szeretnének. -> Pontosan erről van szó, ha röviden össze kéne foglalni a lényeget.

    Aki ki megy egy rendezvényre, függetlenül attól, hogy az animés, vagy épp hagyományőrző, és ott él a rendezvény nyújtotta lehetőségekkel, úgy hogy közben senkit sem zavar, azzal nincs semmi probléma. A savazást majd az kapja, aki ezt valamiért kiérdemli.

    A hiba tényleg ott van, amikor fekete-fehéren közelítjük meg ezt az egészet, miközben egy önkritikát nem ismerő, ízléstelen jelmezbe bújt, visongó animésnél semmivel sem különb az üvöltöző, magyar zászlós pólóban tomboló, részeges nemzeti érzelmű.

  • Mondjuk ezt soha nem értettem, hogy ha valaki szereti a hobbiját és az aköré kiépült rendezvényeket (Play it, Mondocon, Hagyomány Őrzés, Autós Nap stb), annak miért kéna szégyelnie, főleg ha a korához méltóan viselkedik ott. Mert pl a videojáték rendezvények szerintem kicsit sem gyerekesek, pedig ugye régen a 80-as és 90-es években gyerekes hobbinak gondolták (ma meg már ugye népbetegség lett 😉 ). Szereti a videojátékokat vagy a filmeket? Nyugodtan menjen ki azokra a rendezvényekre is, attól még lehet az egyik legjobb Hagyomány Őrző!

   Az meg, hogy ma már mi számít gyerekesnek meg egyre nehezebb megállapítani, legalábbis, ha nem az alapvető viselkedési normákat veszünk. Mint írtam, régen egy tininek bűn volt videojátékot a kezébe venni, ma meg már aki nincs fent bármelyik COD szerveren, az egy ősember.

 9. Jézus isten micsoda kommentregényt tudtok itt összehozni. Mondjuk én mindig is tömören fogalmazó ember voltam és a fentihez se tudok nagyon mit hozzátenni mert Titkos már mindent elmondott. Én speciel a Puruttyáról azt se tudtam, hogy volt jó korszaka. 🙂

  • Ne is mond, lassan kezdem elveszteni a fonalat. =D Mint blogger persze örülök annak, hogy pörögnek a kommentek, de a vitába már se kedvem, se energiám nincs belemenni.

   Így is fél óra, még végigrágom magam 1-2 ilyen wall of text-en, és egyre kevésbé érzem úgy, hogy ez megtérülne. Csodálkozom is, hogy hogy van mind Titkosnak, mind Rontomnak ennyi türelme, ideje ehhez. Persze engem nem zavar, nyugodtan lehet vitázni, de én ehhez már tényleg nem tudok mit hozzáfűzni, az eddig leírtakon túl. =P

 10. Ezeket ismered, Péter?

  https://www.youtube.com/watch?v=juA_9GqGRGg – Ez iszonyatosan belterjes beszélgetés, a humorvilág elképesztően gyerekes. Egyedüli üdítő pont Puzsér. Aki – mint mindig – mind stílusban, mind tartalomban ki akar tűnni a többi közül.

  https://www.youtube.com/watch?v=Qr8hNH-la88 – Viszont nálam itt már Puzsér sem menti a cuccot. Igazi bölcsészbeszélgetés: vagyis Martin nem pusztán szórakoztató irodalom, hanem több (“új Dosztojevszkij”), az iskolákban és az irodalomtudományban jól ismert “mit akart ezzel az író közölni?” tematika, ez a karakter milyen mély…. stb.

  Magam nem vagyok Martin-fan. A sorozatot nézegetem időnként. A könyvbe beleolvastam… hát, nem vagyok tőle elragadtatva… nem szar, de nem is zseniális, sőt inkább középszerű. A szöveg nem szépirodalmi, inkább valódi ponyvastílus. Bán Mór nyelvezete és stílusa ötször-hatszor eredetibb. A szexjelenetek rettentő szarok, a legrosszabb ponyva hagyományokat követi; egy Michelle Wild-videó igényesebb. A körülötte való hype idegesít, a csapból is a Trónok Harca folyik.

  Mindegy, nézze, aki szereti, de hogy folyamatosan belenyomják a pofámba, már fárasztó!

  • Ja, anno láttam már, még azt hiszem Balaaz blogján. Különösebben nem tudok mit hozzáfűzni, bár az tény, hogy egyértelműen Puzsér dobta fel az egészet.

  • “Magam nem vagyok Martin-fan. A sorozatot nézegetem időnként. A könyvbe beleolvastam… hát, nem vagyok tőle elragadtatva… nem szar, de nem is zseniális, sőt inkább középszerű. ”

   Végre valaki! 😀 Btw, én Puzsértól épp ezt láttam pár napja:

   Na most az egy dolog, hogy bár nem vagyok “Tolkienista”, a GyU világa százszor közelebb áll a szívemhez, mint a Trónok Harca, de ettől még megértem, ha valakinek meg pont a másik jön be inkább. Viszont ebben a fenti videóban azt már végképp nevetségesnek találtam, hogy Puzsér szerint a GyU színvonala van egy átlag szappanopera (pl. Szomszédok) szintjén, miközben pont a Trónok Harcára igaz az (amit a normálisabb fanjai is belátnak, akiknek nincs teljesen fenn a fejük Martin seggében), hogy “leginkább egy kardozós-dugós Szabó család, de amúgy mint high fantasy, elég szar”. XD

   Btw, a szex és erőszak faktort meg azzal szokták védeni a fanok, hogy “dehát ilyen volt a középkor a valóságban is, ettől lesz az egész naturális és reális!”, viszont én valahogy mégis inkább azt vélem belelátni, hogy Martin bácsi heveny pinahiányát a regény lapjain élte ki. XD (Pl. amikor Drogó állatiasan szó szerint megbassza Dany-t, de a könyvben Martin még azt is hozzáteszi, hogy másnap még a nyergen való ülés is fáj neki, mert ÚÚÚÚGY, de ÚÚÚGY meg lett… XDDD Szal értitek.. XD)

   Ezt az örökös “Gyűrűk Ura vs Trónok Harca” fightot meg azért is találom sokszor szimplán értelmetlennek, mert azon kívül, hogy mindkettő fantasy, illetve hogy az egyik a fanjai szerint a fantasy műfaj megalapozója, míg a másik a megreformálója, szerintem nincs a kettő között túl sok hasonlóság. Nem azért, mert az egyik annyival jobb/rosszabb, mint a másik, hanem mert teljesen más a hangulatuk, mást kívánnak elmesélni. Ez kb. ugyanaz a lerágott csont “fanharc”, mint amikor a Star Wars vs Star Trek vitát veszik elő. (Ha pedig valaki ne adj Isten egyformán szereti mindkettőt, annak aztán vége van. XDDD)

   • Martin eredetileg trilógiának szánta művét. A harmadik kötet után rájött, hogy ő ezt három kötetben nem tudja befejezni. Egy barátja tanácsára hozzáírt még két kötetet. Közben tett egy ígéretet, hogy a hatodik kötetben befejezi a sztorit. Az ötödik kötet írása közben viszont rájött, hogy ezt ő csak a hetedik kötetben képes lezárni. A filmsorozat készítői, amint meghallották, hogy Martin hetedik kötetet is tervez, összevesztek az íróval; nem csoda, mivel ők évadokban gondolkodnak, nem teleregényben. Martin kapott az olvasótábortól és a kritikusoktól hideget, meleget, köztük azt, hogy ő már pénzért nyújtja szét a sztorit, mint egy tésztát. Érdekesség, hogy míg más író ezen vádakra röhögve vállat von, Martin hangosan és sértődve kikérte magának. Én személy szerint arra leszek kíváncsi, hogy meg tud-e majd állni a hetedik kötetnél, vagy majd írni fog-e hozzá egy nyolcadik kötetet is. Esetleg kilencediket… tizediket… tizenegyediket… Elköveti-e azt a hibát, amit Robert Jordan, hogy csak írja, írja….

    Magam lassan elkezdtem az első kötetet, de megmondom őszintén, látva, hogy az író csak húzza a sztorit és halogatja a befejezést, meg látva a körülötte való felhajtást (az amerikai irodalomtudomány szerint A Song of Ice and Fire érdeme, hogy HOSSZÚ, no komment), le is tettem. Nincs kedvem 7 db téglán átrágni magam.

    Egy Solohovnak miért volt elég három kötet, hogy megírja a Csendes Dont? Miért nem húzta el hét kötetben? Hiszen annyi mindent lehetett volna még írni a kozákokról?

    Ezt érdemes elolvasni:
    http://deansdale.blog.hu/2011/10/18/miert_van_elegem_george_r_r_martinbol

   • “[…]A harmadik kötet után rájött, hogy ő ezt három kötetben nem tudja befejezni.[…] Az ötödik kötet írása közben viszont rájött, hogy ezt ő csak a hetedik kötetben képes lezárni.”

    Ez a fazon úgy ír fantasy regényt, mint én szakdolgozatot… XDDDDDDDDDDD

    “Ezt érdemes elolvasni:
    http://deansdale.blog.hu/2011/10/18/miert_van_elegem_george_r_r_martinbol

    Köszi, végig is olvastam, jól is szórakoztam rajta, illetve öröm látni, hogy a problémáim nagyjából azonosak ezen bloggerével. XD Igazából két dolog tűnt fel eddig, ami eléggé zavaró: egyik a retardált szereplők. Persze felőlem félbolondakról is szólhatna a sorozat, csak idegesítő hallani, amikor a fanjai áradoznak a zseniális karakterektől és azok furmányos terveiről. Miközben van mondjuk 2-3 ilyen karakter az egész cuccban (akik tényleg folyamatosan az eszüknél vannak, hogy mit szabad és mit nem), de ők sem géniuszok, hanem egyszerűen az összes többi szereplő annyira hülye körülöttük, hogy szinte törvényszerű, hogy lemossák őket. XD Nem véletlen, hogy az olvasók 90%-nak Tyrion a kedvence, azon kevés szereplők egyike, aki használja is a fejét.

    A másik meg a szexualitás, amivel önmagában nem lenne gond, még tán az sem zavarna, ha fél fejezeteket végigkefélnének, meg ilyenek, a gond azzal van, hogy talán utoljára a Berserk című mangában tapasztaltam azt, amiről a blogger is ír, hogy ez nem csak szimpla dugás, hanem a dugás minél perverzebb változatainak felvonultatása. És itt most akik nem ismerik a Trónok Harcát, azok ne arra gondoljanak, hogy “Hujjuj, de huncut itt XY szereplő, hogy pont a seggrepacsira izgul! :3”, mert ennél sokkal súlyosabb dolgokról van szó, pl. erről, hogy az egyik kommentet idézzem:

    “Pontosan úgy jártam a Trónok harcával, mint a posztoló. Egy idő után elegem lett. Valami olyan résznél jártam, ahol arról volt szó, hogy egy irigy öreganyó azt ecseteli egy kislánynak, hogy egy szálkás seprűnyelet tett félre, hogy majd a kellő időben azt felnyomhassa neki a minél nagyobb kínokozás céljából. Mindezt aközben, felgerjedt lovagok épp kikötözött nőket kefélnek, akiket épp azért kötöztek oda, hogy bárki játszadozhasson velük.
    Nekem mást jelent a fantasy, akkor már ezerszer inkább A gyűrűk ura. Azt rongyossá olvastam, ezzen a végére sem jutottam el.
    Túl sok értelmetlen erőszak van a könyben, nincs dramaturgiai szerepe, pusztán a legaljasabb emberi ösztönök kiszolgálása.
    Néha elgondolkodom, hogy a női rajongók vajon mit éreznek olvasás közben… ”

    Mondom, tiszta Berserk, abban volt az, hogy csápos szörnyek támadják a nők összes testnyílását, közben valami pogány szekta kecskedémonja emberi kar vastagságú, kígyóvá átalakuló (!) falloszát próbálja egy nőbe vágni, majd zárásként váltunk az inkvizítorok kínzókamráira, ahol épp mellbimbót szúrnak át, vagy tépnek le. És sajnos mindkét sztoriban közös, hogy az író ezeket az elemeket nem azért pakolja a műbe, mert bármi értelmeset tennének hozzá az egészhez, egyszerűen csak ilyen “I can do it, because I want to!” stílusban pakolásszák, meg persze “polgárpukkasztás” miatt, ahogy arra a blogger is rámutatott. Ez így meg nagyon nem fun.

    Ennek ellenére nem utálom a Trónok Harcát, vagy bármi, de tényleg eddig a legtöbb érzelem, amit ki tudott váltani belőlem, az a röhögcsélés volt azon, hogy “öcsém, itt mindenki félcédulás?” XD Persze elismerem, hogy valóban szórakoztató volt, ahogy a vérengzés, a dugás és a marháskodás ilyen stílusban keveredik a történetben, de hogy ez lenne “a legjobb fantasy regény a Gyűrűk Ura óta!”, “a fantasy új hajnala”, meg hasonlók… nos, azt szerintem inkább hagyjuk.

    Amúgy most lesz igazán vicces a sztori, mert ahogy te is írod, a TV sorozat készítői megunták Martin tökölését és úgy néz ki, hogy saját endinget fognak kreálni a TV sorozat mellé. Vannak, akik ebben is “micsoda lehetőség!”-et látnak, szerintem meg vagy a TV-ben, vagy a könyvben, de valahol epic fail várható. Martint meg nem cseszegetni akarom, csupán tényként közlöm, hogy irigylem az optimizmusát, mert ennyi idősen és ennyi kilóval én nem mernék ilyen “tíz éves terveket” szövögetni, hogy “majd befejezem 2025-re!” Persze ezt így szó szerint valszeg nem mondta, de ha tartja az eddigi tempóját, ez hamarabb már nem lesz kész és ahogy te is mondod, örüljünk, ha egyáltalán nem tolja még ennél is tovább, meg nem talál ki még 3-5-10-akárhány kötetet. (A vége az lesz, hogy egyik éjjel elviszi egy szívroham álmában, a fanjaival meg jól kicseszik, itt marad az egész westerosi sztori félig készen…)

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “Martint meg nem cseszegetni akarom, csupán tényként közlöm, hogy irigylem az optimizmusát, mert ennyi idősen és ennyi kilóval én nem mernék ilyen “tíz éves terveket” szövögetni, hogy “majd befejezem 2025-re!””

    Ez bazzeg egy díjnyertes komment. xD

    Nekem amúgy tetszik az eddigi három évad, amit megnéztem, a szexualitással kapcsolatban meg szerintem egyértelmű, hogy kellett a botrány, lévén az a legjobb reklám. A Hatred ugyanezt csinálja, csak ugye tisztán az erőszakra gyúrva. Ettől még ez szánalmas marad, csak így érthető. Elborult pillanataim egyike, amikor Puzsér a Trónok harcát helyezi a Gyűrűk Ura elé. :@ Ez milyen már? Nem vagyok nagy LotR fan (a könyveket nem rég vettem meg, de még nem olvastam ki), de sokszor úgy tűnik, mintha Puzsér direkt különcködne azzal, hogy faszságokat mond. Távoli adalék, de az Anonymous nemrég hirdetett digitális holokausztot Izrael ellen. 😀 Nekem ez amennyire imponáló, szerintem annyira false flag, de kíváncsi lennék arra, Puzsér mit gondol erről, azok után, hogy a KiMitTube alatt a zsidó seggeg kinyalása közben odanyalintott az Anonymousnak is.

   • Ahogy én tapasztaltam, Puzsér GyU-utálata (mert ezt már nem tudom másnak titulálni, olyan élvezettel gúnyolódva oltja mindig) leginkább abból fakad, hogy számára az egész Gyűrűk Ura hangulata, karakterábrázolása és minden egyéb jellemzője bárgyú. Gagyinak találja, hogy fehérek csatáznak feketék ellen, gagyinak találja, hogy pont a legfőbb szereplő négy paraszt egy Isten háta mögötti faluból, akiknek már az elég az örömhöz, ha tele a hasuk és béke van otthon, stb-stb. Ez oké, de hogy még a fanokból is folyamatosan gúnyt űzzön, illetve hogy minden létező műsorban, ahol csak szóba kerül a GyU, egyből fröcsögő-módba váltson, az kissé kemény. De még ez is oké lenne (ugyanez volt a baja az egésszel annak az ürgének, akitől a fenti blogger linkelte be a “miért nem szeretem a Gyűrűk Urát?” eszmefuttatást), csak ennek fényében röhejesen nevetséges, hogy a Trónok Harcát úgymond “csont nélkül benyalta” Puzsi és nem veszi észre, hogy az meg kvázi anti-Tolkien, vagyis ott meg pont mindenki szürke, pont minden “nagyon nem gyerekes” (persze ez nézőpont kérdése, mert a túlzott “OLYAN KEMÉNY EZ A SZTORI, HOGY BESZARSZ!!44!” erőlködés legalább olyan nevetséges tud lenni hosszútávon, mint a gyerekes ábrázolásmód), a szereplők 3/4-e meghal, stb. Közben érdekes módon azt pl. vagy nem veszi, vagy nem akarja észrevenni, hogy a történet legalább annyira “Szomszédok”-os (ha nem még inkább :D), mint amennyire szerinte a GyU az.

    Egyébként meg én általában úgy tapasztaltam, hogy a GyU alapvetően egy MESE (ne felejtsük már el, hogy A Hobbit “folytatása” kvázi, ami még masszívan gyerekregény volt) és jellemzően azok csalódnak benne, akik valami ennél többet, világmegváltást, vagy hasonlókat várnak el. Kidolgozott, fantáziadús, meg minden, de igen, emellett régimódi, helyenként unalmas és bizony a szereplők már csak fekete-fehérek, ahogy az általában egy mesében lenni szokott. Frankón az van, mint ezzel az újabb My Little Pony-val: akik valami önparodisztikus, felnőtt rajzfilmet vártak tőle, csak azért, mert a fanjai túlértékelik, azok csalódtak a legnagyobbat, míg akik ügy ültek le elé, hogy azért tudták, hogy mégis csak kislányok az elsődleges célközönség és ezt a koncepciót dobják fel olyan ötletekkel és poénokkal, hogy felnőttek számára is szórakoztató legyen, azok voltak tőle oda meg vissza. 😀 A GyU-nál én dettó hasonlót éreztem, fogalmam nincs, hogy Tolkien mondta-e valaha, hogy kb. hány éveseknek szánja, de nekem leginkább ilyen “all ages” besorolásnak érződik, ami azért inkább húz a fiatalabbak/gyerekek felé és amiben azért vannak helyenként darkosabb részek, hogy a felnőttek se hányják el magukat a sziruposságtól, vagy ilyesmi. XD Tehát eleve röhejesnek tartom, amikor nem tudom, hogy milyen formabontó megoldásokat várnának egy kb 70-80 éves könyvtől. 😀 Bram Stoker Drakuláját nem akarják elővenni, hogy az is milyen szar már, mert a vámpír sztereotip szörnyeteg, míg az összes emberi karakter áldott jó és ráadásul még nyomatják is benne majdnem minden mondatukban a “keresztény propagandát”? 😀 (“Ne aggódjon, drága Mina, Isten velünk van ebben a harcban!”, meg hasonló szövegek. XD) Pedig az nem is gyerekkönyv ugye… 😀

 11. Puzsér itt egy picit bevédi a Mondot (jobban mondva az adott szubkultúrát):

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: