Tomcat megmondja – Ki Mit Tube, avagy Mondik Noémi értékelése Dancsó Péterrel szemben

Kevés dolog van jelenleg, amit jobban ignorálok, és aminek a reklámja jobban idegesítene, mint ez az úgynevezett Ki Mit Tube. Talán csak a különféle kaszinós, és sportfogadásos felugró linkek zavarnak jobban, internetezés közben. Ma azonban, a Tolvajkergetők csatornájára tévedve talán az egyetlen olyan videó fogadott, ami érdekel ezzel az egésszel kapcsolatban. Ajánlom figyelmetekbe.

Reklámok

125 hozzászólás to “Tomcat megmondja – Ki Mit Tube, avagy Mondik Noémi értékelése Dancsó Péterrel szemben”

 1. Na ezért kedvelem Tomcatet. 😀

 2. Pont tegnap láttam. Tömör, lényegre törő megfogalmazása az egésznek. Amúgy sikerült pár hónapja megszereznem a régi Bombagyár adásokat, hallgatom is néha őket. 🙂

 3. “Talán csak a különféle kaszinós, és sportfogadásos felugró linkek zavarnak jobban, internetezés közben.”
  -töltsd le az Adblock Plus-t a böngésződbe. Problem solved 🙂

 4. Tomcat ismét szórakoztató volt, mint szinte mindig (XD), viszont nem tudom, hogy most örüljek vagy szomorkodjak, hogy nekem eddig ez az egész “Kit Mit Tube”-mizéria kimaradt? Komolyan, talán ha Facebookon láttam két ezzel kapcsolatos linket (pedig ugye ott minden felkapott hülyeség egyből gombamódra szaporodni kezd…), e kettő közül is az egyik pont arról szólt, hogy aláírásgyűjtést csináltak épp az ELLEN, hogy ez elterjedjen a magyar YouTube-on. XD

  • Most ez után a Dancsó balhé után nagyot nőtt az ellenzők, utálók száma. Sokan amúgy azt se értik, hogy Szirmai meg Puzsér miért vállalták ezt el, hogy együtt zsűrizzenek ott Flour Tomival, meg az indexes Tamás Gáspár Bencével, akit anno Tomcat szétoltott a francba.

  • Na igen, ezt a videót már láttam én is korábban, igazából ennyire lehet Indexéknél a híreket “pártatlannak” venni… 🙂 Viszont azt komolyan mondtam, hogy nem vágom most ezt a Ki Mit Tube-ot, ha te igen, akkor elmesélhetnéd, hogy mi volt ez. Egyáltalán ez magyar “találmány”, vagy külföldön terjedt el és átvették? Annyit leszűrtem a fenti videóból, hogy mintha az Index találta volna ki, hogy csinál egy ilyen “ki a legnagyobb Jani a YouTube-on?” “versenyt”, aztán berakta ezt a számomra szintén totál ismeretlen (bár lehet nem véletlenül… XD) csajt, mondván, hogy majd ő lesz a “zsűri”. A “Dancsó balhét” viszont nem igazán értem, ő is akart jelentkezni vagy mint versenyző, vagy mint zsűritag, de nem voltak hajlandóak bevenni és ezen húzták fel sokan magukat? Meg akkor most kikből áll a zsűri? Paintes Csaj, Szirmai, Puzsér, Fluor, meg a “bántanak a fasiszták!” Indexesből? Vagy vannak még? XD Szóval én itt most erősen le vagyok maradva, mint látható, egy kis plusz infó jól jönne és akkor Tomcat fenti videóját is jobban megérteném, hogy mire reagált pontosan.

   • Lényegében ez egy internetes “ki mit tud?” lenne a youtubeon. Egy verseny, ami mögött a Vodafone áll, és az X legjobb nyereményekkel gazdagodik, a zsűrit pedig ismert celebek (de utálom ezt a szót) alkotják. Magyarul csinálsz egy videót valamiről, beküldöd, aztán majd eldöntik, hogy most ez nekik tetszik e vagy sem, és ha szerencséd van, még nyersz is vele valamit, már az ingyen reklámon túl.

    http://www.nyeremenyhirek.com/ki-mit-tube-nyerj-autot-es-egy-millio-forintot/

    Dancsó poénból csinált erre egy videót, aminek az lett volna az értelme, hogy arra mutasson rá, milyen tartalmatlan szemetet küldenek be egyesek, meg elsütött egy Molnár Krisztián, alias Gamevleog paródiát. (Róla nem is oly rég már volt itt szó, quke hozta fel: https://peter1989.wordpress.com/2014/04/13/bolygokozi-tamadotorpe/#comment-16111)

    Na ezen akadt ki Mondik Noémi, akiről Tomcat már elmondta, mit érdemes tudni. =)

   • Ja, így már értem, köszi. 🙂

    Azt a Molnár Krisztiános linket én is megnéztem, amikor quke linkelte, de erről a fazonról már tényleg nem tudok mit mondani… Te is írtad, hogy egy igénytelen paraszt, meg a kommentekben is jól összefoglalta valaki, hogy: “Likeoljátok, ha szerettek egy túlsúlyos, szétrohadt állkapcsú, munkanélküli, piás, cigis fazont nézni, aki az életéről mesél.” Most ha feltesszük, hogy arról nem is tehet, hogy el van hízva (bár ezt kétlem, csak a videói alatt vagy 12 féle cukros löttyöt nyomott le nagy üveges kiszerelésben…), még mindig ott van, hogy végigböfögi a videót, szóval én sem tudok rá mást mondani, mint paraszt, a szó legpejoratívabb értelmében. Plusz még nem is szórakoztató, pedig egy vloggernél azért nem ártana, ha az lenne. Ennél még az a szerencsétlen Herby is viccesebb volt egy fokkal, mert nála legalább az idióta stílusán/világlátásán lehetett néha röhögni, vagy amikor arról csinált videót, hogy neki fóbiája van attól, hogy egy rajongója épp az ajtó előtt áll és felhívta a rendőrséget, stb. XD Annyira őt sem csíptem soha, de legalább pár videóját végig tudtam nézni és még nevettem is párszor, de ez a Krisztián… :/ (Plusz nem értem, mi értelme van ennek a “toka-szögből veszem magam” kameraállásnak, bár ha csak ez lenne vele a gond, még ki lehetne bírni. XD)

  • “Sokan amúgy azt se értik, hogy Szirmai meg Puzsér miért vállalták ezt el, hogy együtt zsűrizzenek ott Flour Tomival, meg az indexes Tamás Gáspár Bencével”

   Ja, még ehhez annyit, hogy bár még nem látom át teljesen, hogy most miről szól ez és ki bántott meg kit, de pusztán a két ember eddigi munkássága alapján:

   -Puzsér eléggé ilyen “minden szart bevállalok én, ahová hívnak”-fajta, a szó legjobb és legrosszabb értelmében. Így történhet meg, hogy Dancsónál ugyanolyan szívesen vendégszerepel, mint ahogy most egy ilyen gagyiságban is részt vállal. Plusz ugye ott van neki a Csillag születikes zsűrimúltja, asszem arra mondta egyszer, hogy “én azért vagyok itt, hogy az a csillag ne születhessen meg olyan könnyen”, szerintem ide is leginkább azért ment, mert ha a Fluoron, Paintgirlön, meg Mr Fasisztaveszélyen múlik, hogy “ki a király”, akkor itt valami félkegyelműek versenye lesz a döntőben… XDDD

   -Szirmai meg olyan, hogy szintén megy ő mindenhová, de persze csak addig, amíg arról szól a téma, hogy ő a “sztárvendég”. Ilyeneket, mint interjú vele, mozizás a rajongóival (ahol persze ő lesz a “házigazda”), meg hasonlók bevállal, de pl. a többi YouTuberrel vegyülni már nem szívesen szeret, pl. volt a nyáron egy ilyen “Magyar YouTuberek Conja” (nem pont ez volt a címe, de erről szólt), ahol tényleg jelen volt a legtöbb “nagy név”, de hogy-hogy nem, Szirmai szóba sem került, még olyan szinten sem, hogy “hívtuk, de nem jött el”, egyszerűen mintha nem is létezne. (Közben ott volt Dancsó, talán FreddyD is, még Tomcaték is rémlenek, mint a Tolvajkergetők, hiszen azzal a műsorral már ők is YouTubernek számítanak, stb.) Ez két dolog miatt lehet: vagy olyan egoista Szirmai, hogy ha nem “róla szól a műsor”, akkor már el sem megy sehová, vagy pedig valóban olyan elviselhetetlen vele együtt dolgozni, hogy nincs ember, aki hajlandó lenne meghívni. XD (Esetleg a kettő együtt.) A másik lehetőség, hogy annyira politikailag, meg ideológiailag szortíroz, hogy ezek alapján dönti el, hogy hová megy és hová nem. Pl. a YouTuber Conon rangon aluli neki ott lenni, hiszen nem csak, hogy nem ő az egyedüli vendég a rendezvényen, de még ilyen “mocskos fasiszták” közelségét is kénytelen lenne elviselni, mint Tomcat vagy Dancsó, ami Szirmai “Liberállovag” mentalitásával már lehet, hogy összeegyeztethetetlen. Ellenben örömmel megy egy Index által életre hívott YouTube Ki Mit Tud gagyiságra, elvégre az Indexesek már onnantól kezdve faszagyerek szerinte, hogy balosok, másrészt ők megadták neki a kellő tiszteletet, ami szerinte jár neki, hiszen alapból a zsűribe hívták, nem is holmi versenyzőnek, akkor lehet, már kihagyná az egészet. XD Persze ez csak feltételezés a részemről, de akár igaz is lehet.

   Amúgy most lehet nagyot nézel, mit oltom ennyire Szirmait, de valahogy az utóbbi fél évben mintha a műsorában egyre inkább a számomra negatív részek kerültek volna túlsúlyba.

   1. Az affektálása már engem is egyre jobban irritál. Nem tudom, hogy azért, mert mindenkitől ezt hallottam, hogy “idegesítően túljátssza az egészet” és ez tudat alatt nálam is beépült, vagy pedig most már TÉNYLEG rohadtul túljátssza, de ami az első két évben még vicces volt tőle, azt már én is ilyen izzadtságszagú erőlködésnek érzem. Sokszor vagyok úgy vele, hogy “a kevesebb több” alapon nem kéne minden tizenötödik másodpercre valami idióta bevágás, kamerába nézés fél centiről, vagy üvöltés/sikítás/akármi, mert egyszerűen SOK.

   2. Mintha a poénjai is egyre gyengülnének. Egyre kevésbé érzem már úgy, hogy tud valóban jó és új poénokkal előrukkolni, helyette egy csomót újrahasznosít. (Mondjuk épp most ígéri, hogy nagyon meg fogja újítani szeptembertől a műsort, meglátjuk, hogy tényleg a jó irányba tér-e vissza, vagy még mélyebbre süllyed…) Ott volt pl. a “medve” poén, ami elment úgy háromszor, de ő legalább három adáson keresztül nyomatta nem egyszer… Vagy pl. én már baromira unom, hogy akármikor elmegy valahová nyaralni, arról úgy számol be, hogy “szerkesztőségünknek ismét újabb ország hódolt be, stb-stb.” Erőltetett, hatszor felhasznált dolgok. Plusz még ehhez tartozik, amit pl. Dancsó már korábban is írt róla (“külföldi híres YouTuberek poénjait Schmitteli a srác”), viszont ez is mintha egyre gyakoribb lenne. Eleinte is látszódott rajta, hogy ezt innen, azt onnan “nyúlta le”, de amíg ezeken felül a saját poénjai voltak túlsúlyban, nem igazán izgatott. Lassan viszont tényleg egy egyenlettel felírható lesz, hogy “Szirmai Gergő = Nostalgia Critic + Pewdiepie”.

   3. A filmről szóljon már a műsor, ha kérhetem…. Régen olyan 10-12 perces volt egy adás, ebből úgy 6-8 perc minimum a film elemzése volt. Mostanában viszont egyre inkább azt veszem észre (és ez szintén egy olyan dolog, amit már mások is írtak neki), hogy a filmet letudja úgy 4 percben, a maradék pedig Szirmai-féle agymosás, túlmagyarázás, vagy éppen liberális propaganda, ami épp jólesik neki. Ez akkor is zavarna, ha pl. a Dancsó csinálná ugyanezt (mondjuk öt percen át zsidózna), szóval elsősorban nem a politikai hozzáállásával van gondom, de ha egyszer filmekről szólna a műsor, akkor ne pont maga a film legyen már a háttérbe szorított téma, amire max akkor tér ki, ha már eleget magyarázta hat percen keresztül, hogy szerinte csúnya dolog támadni a melegeket, vagy tudom is én, mivel jön éppen…

   4. Egyre erősebben nyomatja ezt a liberális szálat, keverve ezzel az “ál-amerikai” fanboykodással. Eleinte ez sem volt ennyire erős, de főleg az legutóbbi évadában már érződik rajta, hogy egyre kevésbé bírja magában elnyomni a “KÓLA, PUSKA, SÜLTKRUMPLI, FUCK YEAH!!!!4444”-életérzést. Most már ott tartunk, hogy Nostalgia Critic, aki Chicagóban született/él és balos amcsi, jóval normálisabb és visszafogottabb filmes videókat csinál, mint Szirmai, az utóbbi munkássága ugyanis már egy ideje csöpög az amerikanizmustól, mindezt úgy, hogy pl. a Critictől jóval érthetőbb lenne, ha mondjuk ő lenne nacionalista. Nem tudom, hogy ha a nem-japán létére japánbuzi emberekre ott van a “weaboo” kifejezés, akkor a nyugatmániásokra van-e szó, de Szirmai egyre inkább kezd olyanná válni, akire lassan ki kéne találni egyet. Haverom mondta, hogy ha ez tényleg kinn volt Amerikában (ahogy ugye már többször állította) és ott is teljesen ezt a stílust nyomatta, akkor szerinte még az ott élők is hülyén nézhettek rá, hogy “megbolondult ez a gyerek, vagy mi az isten van ezzel?” XD Egyszerűen azért, mert még a hardcore amcsikat is kenterbe veri, amikor előtör belőle az Amerika-fanboy.

   5. Megnőtt az arca. Persze nem olyan szinten, hogy helyből úgy indítsa a műsort, hogy “Szevasztok faszok, örülök, hogy ma is egy óra alatt fogtok nekem 3000 like-ot nyomni, mert kell a pénz, ha már YouTube-partner vagyok, de amúgy szarok rátok! :D”, viszont ha az ember az eleje óta követi a munkásságát, akkor szintén eléggé feltűnő, hogy egyre inkább nagyobb mellénnyel foglal állást a legkülönfélébb témákban, valamint mintha egyre inkább próbálná minél jobban rávenni a nézőt arra, hogy mire a mondandója végére ér, neki adjon igazat. Régen úgy nézett ki egy adás, hogy már az ezer feliratkozónál is megköszönte, hogy fú milyen jó ez, nem is gondolta, hogy idáig eljut a műsor, stb., aztán elkezdett a filmekről beszélni, amikről persze elmondta, hogy ő még miket lát bele, de messze nem vitte el ennyire random irányokba percekig a mondandóját, mint manapság és mindig hozzátette, hogy “persze ez csak az én meglátásom”, míg mostanában sokszor olyan, mintha perceken át “agitálná” a nézőt, hogy “de nekem van igazam, ugye érzed, ugye tudod a szíved mélyén?” stb. Ha ezek a kitérő témák egyébként arról szólnának, hogy a csokifagyi-e a finomabb, vagy a vanília, vagy hasonló ártatlanul szubjektív dolgok, ez az egész messze nem izgatna ennyire, de amikor itt abortusz, vallás, melegjogi kérdések, vagy éppen a természetvédelem kerül szóba és ilyen témákban a 25 vagy hány éves fejével olyan határozottsággal beszél (valósággal kinyilatkoztat), mint akinél ott lenne mindenre a tuti megoldás…nos, az kicsit veszélyes és NAGYON nagyképű. Szerintem. Esetleg majd ha a “kisfiú” (még én is idősebb vagyok nála… XD) kétszer ennyit élt, akkor már hozzászólhat ilyen komoly témákhoz ilyen nagy horderejű stílusban, addig viszont a nagypofából némileg talán visszább kéne vennie. Nem vagyok az, aki a korára szokott felvágni, főleg, hogy én sem vagyok azért túl öreg, de Szirmainál sokszor tényleg azt érzem, hogy a “ifjonti láng” munkálkodik benne, mint aki még mindig kamasz lenne és azt hinné, hogy ő aztán mindenkinél okosabb és mindenre tudja a frankó megoldást. Apró nagypofa, egyik legújabb videója:

   Igen, tudom, hogy a történet szerint ez nem Gergő, hanem csak az ő Gazdag Klónja, de amit itt lenyom (főleg 2:00 és 4:00 között), kb. azt éreztem a műsorával kapcsolatban én is az utóbbi fél évben… 😀 Persze ő poénnak szánta ezt, meg gondolom majd erre reflektálva fogja megújítani a műsort szeptembertől, de mint tudjuk, a legjobb poénoknak van valóságalapjuk és ebben én most elég sok valóságos elemet véltem felfedezni… ^^” (Plusz ez már egyéni szocproblémám, de külön idegesített ez a zongoraaláfestés, meg “beállok a fénybe és lásd ahogy száll a por, istenem, annyira művészi vagyok!” erőlködés…)

   Persze most meglepő lehet, hogy korábban ugyanitt még kifejezetten védtem, de valahogy a közben eltelt időben mintha egyre idegesítőbbé váltak volna a már akkor is meglévő, de még tolerálható “hülye tulajdonságai”. (Meg van, ami idővel esik le. Pl. amikor a legelső ilyen “fanokkal fotózkodom” képen láttam, akkor úgy voltam vele, hogy “persze, hogy ilyen lesajnáló, nagyuras fejet vág, mindenki szokott azzal hülyéskedni, hogy csoportképen olyan fejet vág, amilyet amúgy a való életben soha nem szokott”. Csak aztán amikor már a harmadik ilyen képen láttam ugyanezzel a fejjel, plusz mellé egyre erősödtek a videóiban azok a dolgok, amiket fentebb már felsoroltam, akkor tényleg kezdtem úgy érezni, hogy “basszus, ez nem hülyéskedésnek szánta ezt, egyszerűen annyira elszállt már az agya a népszerűségtől, hogy komolyan veszi ezt a “paraszt, köszönd meg, amiért egyáltalán rádfordítom isteni orcámat!”-stílust!”

   • “Welcome brother. Have you seen the truth at last?” – bocs de ezt most nem tudtam kihagyni, egyből ez a jelenet jutott eszembe a Warhammerből. =D Egyébként tényleg meglepett a mondjuk úgy, pálfordulásod. =)

    Szirmairól ismered a véleményem, szóval az ő szerepvállalása ezen a Ki mit Tube-on engem nem lepett meg. Mondjuk még így is jobb, mint ha például Herby lenne ott, meg még pár hasonló arc.

   • ““Welcome brother. Have you seen the truth at last?” – bocs de ezt most nem tudtam kihagyni, egyből ez a jelenet jutott eszembe a Warhammerből. =D Egyébként tényleg meglepett a mondjuk úgy, pálfordulásod. =)”

    Semmi gond, haver is hasonlót mondott. XD Őt már az eleje óta irritálta Szirmai, rendszeresen lenyomtunk olyan “vitákat” vele (persze nem kell túl komolyakra gondolni XD), amiben ő Dancsót favorizálta, én meg Szirmait. Erre neki is pár hete mesélem, hogy elkezdett irritálni a fazon, mire ő: “Na, úgy látszik, nálad mostanra “ért be”.” XDDD

    Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy kicsit engem is meglepett a dolog, de ez nem egyik napról a másikra alakult ki, hanem minimum úgy egy fél év “munkája” volt, másrészt az is benne van, hogy volt 1-2 olyan húzása az elmúlt évadban, amiknél a kommentek alapján nem csak én néztem nagyot… Leghíresebb ilyenje talán a Godzilla kritika volt, ahol a videó teljes első felét arra használta fel, hogy kvázi kigúnyolja a természetvédőket, magát a természetvédelmet is megkérdőjelezze, majd a végét valami idióta hülye poénba fojtsa, miszerint “a természet az ellenségünk, el kell pusztítanunk” stb. Lehet, hogy ő ezt rohadt nagy viccnek gondolta, de nem egy olyan kommentet kapott, hogy “ennyire még nem különbözött a véleményünk”, egészen az olyanokig, hogy “szeretni szoktam a videóidat, de most csalódtam benned”. Pedig nem hinném, hogy mindenki “sötétzöld” lenne, aki bekommentált, csak egyszerűen fura volt, hogy Mr American Tolerancialovag ilyen lazán kvázi leszaroz egy tevékenységi kört, miközben az összes videójában azt nyomatja mindig, hogy ő aztán mindent tolerál, mindenkinek kell hely a Nap alatt, stb. Frankón beugrott, hogy “na igen, most bukott ki legjobban Gergőből is az átlag liberális felfogás: “tolerálok én mindent, kivéve azt, amit nem szeretek, azt viszonyt egyből el akarom törölni a Föld színéről””. Megnéztem volna, ha valaki mondjuk egy Túl a barátságon filmkritikát azzal nyitott volna, hogy 6-8 percig arról dumál, hogy melegnek lenni betegség, a Pride-ot be kéne tiltani, stb., akkor is ilyen viccesnek találta volna-e Szirmai úr a dolgot… Plusz amellett, hogy ezzel felhúzott nem egy embert, még úgy is gáz a dolog, ha ő poénnak szánta, mert közben megpróbált komolyan érvelni a téma mellett, viszont tele volt az egész tárgyi tévedésekkel, csúsztatásokkal, stb. Szóval az tényleg az a kategória volt, hogy “ne haragudj, de ne arról tarts kiselőadást, amihez láthatóan nem igazán értesz, szerintem maradj a filmeknél”. Plusz bevillant, hogy “basszus, ha már annyira az amcsi liberális felfogást támogatod minden ízében, legalább tényleg csinálnád következetesen”. Gondolok itt arra, hogy pl. amcsiknál pont a baloldal szokta a természetvédelmet elfagyta propagandának felhasználni és bár ez a legtöbbször csak porhintés, Agymosott Geri igazán átvehette volna ezt is ész nélkül tőlük, mint ahogy átvett sokminden mást. De nem, ő úgy látszik, válogatottan “gyomlál”, aminek minimális haszna is lenne, ott gyorsan a “szarabbik oldalt” választja. (Csodálom, hogy nem lőtt el valami “röhögjük ki együtt Al Gore-t!”-poént, az még a nagy divat az amcsiknál, ha szóba kerül a környezetvédelmi téma.) Valamint ami még jó volt, hogy egy későbbi videóban ő maga állítja, hogy “tudjuk, hogy szarban van a Föld” (amit a Godzillásban még úgy kezelt, hogy mesterséges pánikkeltés az egész), de gyorsan hozzá is teszi, hogy ezért nagy probléma, hogy leálltunk az űrkutatással, dehát hiába, ha a sok hülye csak arra mer pénzt adni, ami tuti. Nos igen, bevallom, valahogy kevésbé hangzik hihetőnek, hogy majd építünk egy rakétát, ami két nap alatt a Marsra ér, amit aztán persze egy hét alatt terraformálunk, így én inkább maradnék annál a verziónál, hogy a jelenlegi bolygót nem kéne szétbaszni, de én már csak ilyen maradi fasz vagyok… 🙂 (Amúgy érdekelne Szirmai úr véleménye azzal kapcsolatban, hogy az űrkutatás fejlesztésével hogy kívánja megoldani azt az “aprócska” problémát, hogy olyan 100 évnyi, vagy annál kevesebb időre elengedű édes vizünk maradt? Tudom, “AMERICAAAAA, FUCK YEAH!”, de úgy ezen túl érdekelne a válasz… 😀 XD)

    Na, bocs, de ezt ki kellet már írnom magamból, mondhatjuk, hogy itt cseszett fel először, kedvem lett volna bemenni a stúdiójába lefejeltetni vele az asztalt, aztán ezek után már valahogy a többi videója sem volt nekem ugyanolyan. Mint amikor egy párkapcsolatban valaki csinál egy jóvátehetetlen hibát, aztán onnantól kezdve a párját egyre inkább irritálni kezdi a többi negatív tulajdonsága is, amikről ugyan eddig is tudott, de valahogy még tolerálni tudta, aztán végül ez az egész szakításhoz vezet. Ez az Amerika-mánia meg tényleg annyiban gáz nála, hogy kiment oda kamaszként, mert itt nem nagyon voltak még barátai sem (Hmm, I wonder why…? 😀 XDDD), odakinn megőrült a nagy “amerikai álomtól” (amiben az amcsik már rég nem hisznek szerintem és nálunk is úgy utoljára a 90-es évek környékén volt “menő”…), majd visszajőve azóta is őket promózza, miközben ez már rohadt ciki.

    Persze nem azt mondom, hogy mostantól hardcore hatere lettem és egyetlen adását sem fogom megnézni a jövőben, vagy ilyesmi, mert azóta is nézem minden héten, csak éppen már egyre jobban irritál. Hogy egyszer eljut-e arra a pontra, hogy teljesen leálljak vele, az még kérdéses. Sajnos ettől még igaz, amit korábban írtam rá, hogy pl. a magyar YouTuberek közül számomra még így is magasan ő a legszórakoztatóbb. Szegény Dancsó az elmúlt fél évben megint nem hozott ki semmi értékelhetőt pár közepesen vicces “Szakszerűen” videó kivételével, pedig én úgy érzem, hogy bőven maradtak még szar magyar filmek, amiket kivesézhetne. (Kapásból ott van a Bakkerman, ami számomra minden idők legrosszabb magyar filmélménye volt eddig, vagy a Taxidermia, ami ilyen “magyar filmek Elfen Liedje” és az 1/10, meg a 10/10 értékelések között ugrál, személytől függően. XD) Plusz nála nem is értem, amikor az egészet kitalálta fejben, semmilyen “B-tervet” nem dolgozott ki arra, hogy mi lesz, ha elfogy az “alapanyag”? Azért magyar filmből eleve nincs olyan túl sok, amiből mondjuk tíz évig zsinórban vihetnél egy műsort, szóval nála picit azt érzem, hogy belevágott ilyen “Jó, ha fut majd ez egy fél évig, mielőtt ráunnak”-stílusban, de népszerűbb lett annál, mint várta és most fogalma nincs, hogy hogyan folytassa, mert nem is gondolta, hogy ennyi adást meg fog érni. Más okot nem nagyon tudok elképzelni arra vonatkozólag, hogy miért nem csinált már korábban valami “vészforgatókönyvet”. Nostalgia Critic amcsi filmekből válogathatott, amikből ugye jóval több készül, de az első pár év után még neki is fel kellett adnia a “Nostalgia” jelzőt, legalábbis “eszmeileg”, mert rájött, hogy magát köti gúzsba azzal, ha csak a 80-as, 90-es évek filmjeit elemezgeti és így hamar meghal az egész műsora.

    “Szirmairól ismered a véleményem, szóval az ő szerepvállalása ezen a Ki mit Tube-on engem nem lepett meg. Mondjuk még így is jobb, mint ha például Herby lenne ott, meg még pár hasonló arc.”

    Na igen, ez tény, szóval nem mondom azt sem, hogy Szirmai lenne a legalja ennek az egésznek, sőt, szórakoztatási faktor szempontjából épp ellenkezőleg, csak neki meg nem kéne lassan “visszaélnie” ezzel a népszerűséggel.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Nyáháhá, erre vártam. ^_^ xD

    (Én egyébként talán egy hónapja iratkoztam le Dancsó csatornáiról… :D)

   • “Nyáháhá, erre vártam. ^_^ xD”

    Bevallom, már “vártam” is, hogy megjelenj, fura volt, hogy épp Szirmait osztom és még csak hozzá sem szólsz a témához. XD

    “(Én egyébként talán egy hónapja iratkoztam le Dancsó csatornáiról… :D)”

    Nocsak, már ő is “megbukott” nálad? 🙂

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “Bevallom, már “vártam” is, hogy megjelenj, fura volt, hogy épp Szirmait osztom és még csak hozzá sem szólsz a témához. XD”

    Esküszöm, hogy ezidáig nem is olvastam kommentmezőt, csak a bejegyzéseket. 😀 Tomcat neve miatt kukkantottam be, hogy mostanában hogyan is viszonyulnak az emberek hozzá. Igazából a vélemények nagy része reális. Tök érdekes lenne vele kapcsolatban csinálni egy közvélemény-kutatást.

    “Nocsak, már ő is “megbukott” nálad? :)”

    Most így nem ugrik be, de még ki is? 😀 Mondjuk biztosan volt már pár ember. Dancsóval igazából már egy jó ideje úgy voltam, hogy megnézem az új videóit, hátha lesz valami jó poén és kb. mindegyik részben volt ilyen 1-2, a többi meg egy rakás szart sem ért, ha finoman akarom kifejezni magam. Öcsém mondta, hogy iratkozzak már le ennek a szégyentelennek a csatornájáról. 😀 Utólag már látom, hogy ez jó ideje esedékes lett volna. Anno azt hittem, hogy Dancsó esetleg továbbviszi ezt a társadalomkritikai szálat, mint ami a Rasszizmus szívás!-ban, meg a Vespában jelent meg, de ez szinte teljesen kikopott. Ja, mégse, csak áttért Kelet-Európa legnagyobb etnikai-demográfiai problémájának témájáról a szar vloggerek kritizálásába. Most ezzel mit kezdjek? :S

   • “Most így nem ugrik be, de még ki is?”

    Szirmaira gondoltam, bár lehet a “megbukott” ebben az esetben nem a legjobb szó, ő nálad már “bukottan indult”. XD

    “Anno azt hittem, hogy Dancsó esetleg továbbviszi ezt a társadalomkritikai szálat, mint ami a Rasszizmus szívás!-ban, meg a Vespában jelent meg, de ez szinte teljesen kikopott.”

    Egyrészt szerintem elgondolkodott, hogy elég még pár hasonló és törlik a teljes csatornáját. Másrészt szerintem egy picit tőle is többet vártál el, mint amennyire ő maga vállalkozott. Ő mindig is elsősorban filmek oltogatását vállalta magára. A Vespánál nyilván nehezen tudta volna kikerülni a témát, mivel az egész film egy ilyen “szegény cigánygyerek szenvedése a csúnya fehérek világában” kamusztori, a Rasszizmus szívás meg szintén film, csak “oktatófilm” lenne (ahogy később leosztotta a keresztény “mozikat” is pl.), de attól még, hogy két ilyet kielemzett, nem hiszem, hogy a cigánykérdést boncolgató videósorozatra készült a jövőben, vagy ilyesmi. XD A többi elem, pl. a videónkénti legalább egy zsidózás, vagy a “leDZSALNAK a Balatonra…” és hasonlók még mindig ott vannak a videóiban, de ezek csak a szokásos jobbos elemek, nem hinném, hogy bármi komolyabb irányba tovább szeretné ezt vinni.

 5. Bevallom azt sem tudom miről van szó. Nem tudom hol megy ez de nagyon pihent agyú műsornak tűnik abból amit eddig összegyűjtöttem róla. Nem hittem volna, hogy ezt mondom de Dancsó kivételesen információ forrás volt számomra. XD

  Tudom ez most nagyon nem ide vágó dolog, de Péter te ismered/hallottál Anita Sarkeesian-ról? Ha igen akkor kíváncsi lennék a véleményedre róla illetve a munkásságáról.

  • Ez előtt még sohase hallottam róla, de most hogy említetted, utána jártam kicsit. Rá ment pár órám, mire megnéztem a videóit, elolvastam a wikipédiát, meg a többi, de azt sajnos nem mondhatnám, hogy megérte az időt és a fáradtságot.

   Igazából már ott kigyulladt nálam a vörös riadó, amikor az első sorban azt olvastam, hogy “Canadian-American feminist”. Már itt éreztem, hogy bajok lesznek, és sajnos lettek is.

   Annyi értelme azért volt megnézni a videóit, hogy sok régi címmel, franchiseok, klisék, formulák eredetével, történetével legalább tisztában van. Szóval látszik rajta, hogy kutató munka legalább volt mögötte, utána járt a dolgoknak.

   Mindez azonban ott romlik el, hogy beleesik abba a hibába, amibe például azok, akik a videojátékok erőszakosságáról tartanak kiselőadást, majd az azokban látható képi erőszak, és a valóságos ámokfutások között akarnak párhuzamot vonni. Csak ő épp feminista szemszögből, a videojátékokban egyébként valóban megtalálható szexizmus, és a valóságos társadalmi problémák, mint például a nők elleni erőszak között akar egy nagyon hasonló kapcsolást létrehozni.

   Kezdjük ott, hogy mi egy videojáték alapvető célja? A szórakoztatás. Ehhez kellenek különféle mechanizmusok, és egy olyan hangulati közeg, ahol jól érezzük magunkat. Ehhez régen nem igazán kellett körítés, később viszont egyre fontosabbá kezdett válni, majd egyenesen cél lett, hogy a játékos bele tudja magát élni a játékba, hogy olyasvalaki bőrébe bújhasson bele, aki nem ő, aki olyan dolgokat hajt végre, amire ő képtelen lenne.

   Tény, hogy a videojáték iparban jelentős többségben vannak a férfiak, és ezek a férfiak, rendszerint más férfiaknak készítenek játékokat, amikben olyan témák, klisék szerepelnek, amik nekünk szólnak, amik minket szórakoztatnak. Így ha egy lány leül egy Duke Nukem 3D elé, akkor ne csodálkozzon azon, hogy a játék nem neki fog szólni. Illetve hogy az ottani nők csak kellékek, akik a főhős machoságát hivatottak emelni. Cserébe mi se fogunk csodálkozni azon, hogy ők meg előszeretettel visonganak a tehetségtelen tinisztárok koncertjein, meg olyan úgymond romantikus könyveket olvasnak, amikben hasonló paraméterekkel rendelkező srácok beszélnek az érzéseikről.

   Attól viszont hogy valaki élvezi a Duke Nukemet, a DMC-t, vagy akár a GTA-t, még nem fogja a valóságban is tárgyként kezelni a nőket. Aki így tesz, azt amúgy sem a videojátékok fogják erre az útra terelni, hanem ez a gondolkodásmód már eleve ott lesz a fejében. Ez inkább neveltetés kérdése, a nevelés viszont nem a videojátékok feladata, azok a mi szórakoztatásunkért felelnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy videojátéknak ne lehetne tanulsága, ne adhatna át egy üzenetet, és ilyen formán ne lehetne ránk hatással, csak hogy éppen ezért szerepel rajtuk korhatár besorolás.

   Persze erre meg rögtön az lenne az “érv” hogy: “Hát de hiába veszi meg apuka a legújabb kedves kis Mario játékot a kölöknek, a gonosz szexizmust már az elkezdi belenevelni, mert Peach kiszolgáltatott.” Nyilván mert az fel sem merül benne, hogy vele ellentétben, a 8 éves Benőkét nem a hercegnő fétis mivolta fogja érdekelni, hanem sokkal inkább maga a játékmenet, a platformer rész.

   Kifejezetten nevetséges volt, ahogy belekötött abba, hogy a régi Arcade címekben, jellemzően miért rózsaszínnel voltak színezve a női karakterek, és miért tettek rájuk olyan “szemét szexista kiegószítők”-et, mint a masni? Hát bazd, talán épp azért, mert a kor technikai körülményei között, ez volt az elérhető legjobb megoldás. Aztán később tradíció lett, mert egyszerű és praktikus, különösen a rajzfilm szerű játékoknál.

   Aztán jött a prostikkal, rúdtáncosokkal, meg a többivel, és meg akarta magyarázni, hogy hát igaz ugyan, hogy ezek rendszerint a játék világának részét képezik, abból a célból vannak ott, több más hasonló elem tárasáságában, hogy elősegítsék a beleélést, mégse van ez így jól, mert hát ez is csak degradálás. Hiába nem csak gangstás játékok vannak, hanem csöppet komolyabbak is, ahol az ilyen elesett nőkön például segíteni is lehet, és még jutalmaz is érte a játék, akkor se jó, mert nincs nekik személyiségük. Na ilyenkor mondom én azt, hogy nem ártana néha levenni a betonszemüveget, és az összképet nézni, részletek kiragadása és öncélú felnagyítása helyett.

   • “Cserébe mi se fogunk csodálkozni azon, hogy ők meg előszeretettel visonganak a tehetségtelen tinisztárok koncertjein, meg olyan úgymond romantikus könyveket olvasnak, amikben hasonló paraméterekkel rendelkező srácok beszélnek az érzéseikről.”

    Jut eszembe: milyen érdekes, hogy a feministák minden ilyen hülyeségnél egyből “elnyomást” kiáltanak, mint pl. az, hogy a Marióban a Princess Peach egy damsel in distress karakter, de pl. a Twilighthnál semmi bajuk azzal, hogy Bella kvázi egy abuzív kapcsolatban él Eddie-vel (erőszakos viselkedés a srác részéről, a csajt a saját családja ellen uszítja stb.), vagy hogy a mostanság oly népszerű “A szürke ötven árnyalata” regény és folytatásai gyakorlatilag nem szólnak másról, mint hogy egy minden formában (pénzügyileg, lelkileg, stb.) alárendelt nőt egy férfi hogyan visz bele a perverz szexuális játékaiba és dominálja le. Vagy ez oké, mert ezeket a szutykokat nők írták nőknek és titokban a feministák is erre schlickelnek otthon? 😛 Esetleg csak félnek ezeket betámadni, mert akkor elveszne a nagy “mi vagyunk a nők védelmezői” státuszuk? (Ugye a célközönség főleg nőkből áll, akiknek rohadtul nem tetszene, hogy kedvenc kis “fanficüket” megtámadják holmi nőjogi szervezetek, hiába mondanák nekik, hogy “de mi pont a ti jogaitokat akarjuk megvédeni!”)

   • A feministáknak én úgy vettem észre, hogy sohase jó semmi, amit egy férfi csinált, és ha akad is néhány kivétel, arra mindig találnak valami zseniális magyarázatot, hogy az miért nem szexista, degradáló, és a többi, még ha közben az sem különb semmivel se attól, amit ők annyira megvetnek.

    Visszatérve a hölgy videóira, kíváncsi vagyok rá, hogy vajon Lara, Rayne, Bayonetta, meg a többi hasonló hölgy vajon lesznek e, és ha igen, hogyan lesznek majd kielemezve? Bár azt hiszem ezt vehetjük költői kérdésnek. =)

   • “Visszatérve a hölgy videóira, kíváncsi vagyok rá, hogy vajon Lara, Rayne, Bayonetta, meg a többi hasonló hölgy vajon lesznek e, és ha igen, hogyan lesznek majd kielemezve? Bár azt hiszem ezt vehetjük költői kérdésnek. =)”

    Ja igen, ez meg a másik: amikor van egy valóban erős női főszereplő, akkor megint előjön náluk ez az “ízlése válogatja” hozzáállás: az egyiknél kitalálják, hogy milyen jó karakter, aki végre megmutatja, hogy nőket is lehet főszerepbe helyezni értelmes módon, míg a másikra rákenik, hogy hiába egy erős, saját árnyékától meg nem ijedő, mindenkit kiosztó karakter, valóban ez semmit sem számít, mert csakis az akciót és lövöldözést kedvelő agresszív férfiak miatt csinálták ilyenre, ergo már a léte is durva szexizmus. 😀 XD

    Amúgy bevallom, én különösebben nem mentem utána most ennek a csajnak, mert ha minden ilyen “megmondóembert” fel kéne derítenem, kb. a saját életemet nem lenne időm élni (annyian vannak… XD), viszont az feltűnt, hogy a nevét beírva a Gugliba szinte csak gúnyolódó képeket kaptam róla. Szal azok alapján ezt legalább annyira rühellik a gamerek, mint teszem azt Uwe Bollt, vagy azt a szarjankót, akinek a nevére sem emlékszem már, de a GTA-tól kezdve minden játékot megtámad, mondván, hogy “erőszakra nevelnek”. XD

   • Jack Thompson ügyvéd úr volt az a zseni.

    Normális érveket én egy feministától se hallottam még eddig, különösen amikor filmek, animék, vagy videojátékok kapcsán fejtegetik az elméleteiket.

 6. A Tolvajkergetőket napi szinten követem, de most hallok először erről a Mondik Noémiről vagy ki a faszomról, és ez is egy porig alázás keretein belül =P. Gondolom ennyire nagy cölöp lehet akkor :D.

  • Sanszosan a többség nem is hallott volna róla, ha nem köt bele Dancsóba. Szóval még csak azt se lehet mondani, hogy egy ismert valaki volt, aztán ezzel rábaszott, hanem a jelek szerint tényleg annyira volt ő ismert, hogy pont az hozta meg neki azt a 15 perc hírnevet, hogy beszólt Dancsónak. =D

   • A börtönökben is úgy tartják, hogy ha akarsz magadnak riszpektet, akkor menj neki a legnagyobb alfahímnek =P. Nembaj, hogy összecsomagol, de ha túléled, akkor tisztelni fognak =P.

   • Most nézem, “értékelt” egy másik tagot is, aki táncikált egy kört. Azt is hasonlóan prosztó módon szétkapta, szóval nem csodálkozom, ha viszketne a csaj gerince.

 7. Én ezt nem merem megnézni. Tesóm azt mondta, hogy ez a videó kb annyi, hogy “há Dancsó letette az asztalra, he!” ami kísértetiesen emlékeztet arra amikor Fanka Deli azzal az undorító halk, passzív agresszív hangnemmel leoltotta Dancsót, mert hogy hogy meri kritizálni a Martin Csabit.

  Főleg az a baj, hogy korábban Tomcat már lejáratta magát Dancsóval kapcsolatban. Ez a régi Facebookján volt, amit már Pintér és a csatlósai letöröltettek. Az a lényeg, hogy csak úgy megemlítette, hogy ott találtak tolvajt ahol Dancsó lakott és persze mindenki elkezdett viccelni a kommentekben erről. Aztán a következő postban pedig Tomcat elkezd inzultálni mindenkit, hogy mekkora értelmi fogyatékosok, mert azt hiszik, hogy Dancsó emiatt bűnöző.

  Szeretem a Tomcat munkáját, különösen a Tolvajkergetőket, de azért néha zavar, amikor Tomcat akkor is drámát akar csinálni, amikor vagy nincs min drámázni, vagy nem sok értelme van. Bármennyire is utálni fogtok szerintem az egész Borbás Zoltán pofánlövés is ilyen eset volt. Nem volt az a Borbás olyan fenyegető, hogy rá kellett volna lőni, ráadásul ezzel az ostoba húzással az egész Tolvajkergetők létezését kockára tette.

  • Na igen, azért az tény, hogy Dancsót mintha az átlagnál jobban fanolná Tomcat, enyhe fanboy-szag lengi be sokszor, amikor róla beszél. Lásd ezt a videót:

   Tomcat: “Szétröhögtem az agyam ezen, Dancsó az egész társaságot jól elküldte a sunyiba!”

   Titkos: Ööö…mondjuk inkább úgy, hogy Dancsónak már eddig is létezett ez az “alteregó-csatornája”, amit arra használt, hogy a kezdő vloggerek hülyeségeit figurázza ki (ami mondjuk jóval többször volt erőltetett gagyiság, mint valóban vicces poénáradat) és ez most kapóra jött neki, hogy ezzel “nevezzen” a Ki Mit Tube-ra is, de attól még messze volt ez szerintem egy igazi “elküldöm az egész versenyt a francba” videótól. (Azt inkább Tomcat csinálta ezzel a fentivel. XD)

   Mondjuk erős a gyanúm, hogy ez az egész dicshimnusz Tomcat részéről inkább szól annak, hogy Dancsó is jobbos és “magyar vlogger velünk van!”, mint a tényleges munkásságának. Avagy előjött belőle is a jó magyar uram-bátyám viszony, amit itt Puzsér zseniálisan kifejt: https://www.youtube.com/watch?v=Ky6AgbIu0qg

   És megjegyzem, hogy valszeg ugyanez az érzés munkált Fanka Deliben is, amikor leoltotta Dancsót, kb. az egész videó alatt az volt az egyik fő érve, hogy “tudom, hogy te is jobboldali beállítottságú vagy, ezért inkább védened és támogatnod kellene Martin Csabit, aki a gonosz magyar állam és a multik támogatása nélkül hozott tető alá egy filmet és blablabla…”, épp csak azt felejtette el, hogy ha a film alapvetően szar, akkor nem kéne csak azért védeni a rendezőt, mert azonosak a politikai nézeteik.

   “Szeretem a Tomcat munkáját, különösen a Tolvajkergetőket, de azért néha zavar, amikor Tomcat akkor is drámát akar csinálni, amikor vagy nincs min drámázni, vagy nem sok értelme van.”

   Ez tény, anno, amikor még hívták műsorokba, az egyik ilyen elején úgy is konferálták be, hogy “saját bevallása szerint hobbija a provokáció”, én meg szimplán úgy fogalmaztam egyszer, hogy “Szereti, ha mindig van hol balhéznia”. XD (Ha meg épp nincs hol, akkor elintézi ő, hogy legyen. XD) Ezért volt ugye először Bombagyár, majd Bombahír, most meg Tolvajkergetők. A pozitívum az, hogy balhé iránti igényét többnyire sikerült eddig úgy kiélnie, hogy közben még hasznot is hajtson, lásd tolvajkergetés. (Megtehetné, hogy lemegy minden péntek este verekedni egy kocsmába, aztán a végén nyugtázná, hogy “kemény vagyok vazeg, ma is jól megmutattam mindenkinek!”)

   “Bármennyire is utálni fogtok szerintem az egész Borbás Zoltán pofánlövés is ilyen eset volt. Nem volt az a Borbás olyan fenyegető, hogy rá kellett volna lőni, ráadásul ezzel az ostoba húzással az egész Tolvajkergetők létezését kockára tette.”

   Ott szerintem szimplán elborult az agya. “Bazeg, itt állunk a tulaj telkén, ő megengedte, hogy bejöjjünk, erre ez a tetves cigány pereputty itt ugrál nekem, hogy húzzunk el innen, meg fenyegetőznek, miközben jogtalanul foglalták el a házat? Elő a gázpisztolyt!” Vagy valahogy így. XD

   Ja, illetve még kicsit Dancsóra visszatérve: https://www.youtube.com/watch?v=lApSU650NWY

   Ha ez ebben a formában igaz, ahogy a srác állítja, akkor Dancsó is kiállította magáról a bizonyítványt. (Lassan ott tartok, hogy nem jó egyik magyar vloggert sem túlságosan megkedvelni, mert a végén úgyis mindig kibukik, hogy így vagy úgy, de emberileg nem a legjobb fejek, hogy finom legyek.) Külön “nyalánkság”, hogy ez ugyanaz a gyerek, aki pont “védőbeszéd-videót” csinált Dancsó védelmére, amikor Fanka Deli támadta.

   • Hát a videót megnézve valóban eléggé szánalmasnak néz ki Dancsó, ez kb ilyen hetedikes szint 😦 Van bennem valami csalódottság, de szerintem Dancsó mindig is csak egy kis átlagok okoskodó hülyegyerek volt, most pedig agyára ment a siker. Jó kritikákat készít, de a Szakszerűen sorozatán már akkor se tudok röhögni ha erőltetem, a Vlog paródiái pedig már alapból se voltak olyan viccesek, a huszadik meg már pláne nem az.
    Erre a Neo gyerekre visszatérve, azért van egy-két problémám vele kapcsolatban is:
    1. Ez a Neo verset ír valakinek akit ismer vagy három YouTube privát üzenetből. Már maga a szerelmes versírás is igen égő és szánalmas, az még rádob egy lapáttal, hogy olyannak írja akit életében nem látott.
    2. Azt mondja dobjunk kommentet. Erre látom, hogy letiltotta kommenteket, gondolom azért mert nem elegen értettek vele egyet. Nem szeretem az ilyen húzásokat, annak idején az AVGN csicskása Mike Matei is csinált ilyeneket.

   • Dancsónak én csak a magyar filmekről szóló kritikáit szoktam megnézni. A vlogolása, meg a szakszerűen videói engem se szórakoztatnak, ezért az első pár után, fel is hagytam velük. Hogy másokkal milyen konfliktusai, balhéi vannak, az meg nem érdekel.

    Tomcatnek szintén nem értek egyet minden szavával és tettével. Például az említett Borbás pofán lövésével szerintem is inkább többet ártott, mint használt a Tolvajkergetőknek. Sőt még csak azt se vonom kétségbe, hogy nem e csinált néhány disznóságot a múltban, mert azért voltak neki botrányai nem egy és nem is kettő.

    Ettől, illetve attól függetlenül viszont, hogy kiállt Dancsó mellett amolyan haveri alapon (amit lehet szeretni, nem szeretni, de ez bizony így megy) Mondik Noémit illetően teljesen igaza volt. A kis csaj ugyanis tényleg azt hiszi magáról, hogy azért mert őt most felkapta a Vodafone, csúnyán fogalmazva mint tyúk a taknyot, ezért ő, meg az ő “művészete” az már ér is valamit. Most már ő valaki lett.

    A műveiről egyébként annyit, hogy paintben játszóteret rajzolni dinoszauruszokkal, meg azt lerajzolni hogy milyen pizzát ettem tegnap, az mondjuk úgy a ’90-es évek derekán még megérdemelt volna egy dicséretet, ma viszont, a Photoshop és a Corel Draw korában ez édes kevés. Ez olyan mint faekével menni szántani, meg lehet oldani, csak minek?

    Persze lehet mondani, mert tény, hogy én még ilyet se tudnék paintben rajzolni, csak hogy ha én rajzolni szeretnék, akkor eleve nem paintet fogok erre a célra használni, hanem professzionális pixel és vektor grafikus programokat, amik erre lettek kitalálva.

   • “Hát a videót megnézve valóban eléggé szánalmasnak néz ki Dancsó, ez kb ilyen hetedikes szint 😦 Van bennem valami csalódottság, de szerintem Dancsó mindig is csak egy kis átlagok okoskodó hülyegyerek volt, most pedig agyára ment a siker. Jó kritikákat készít, de a Szakszerűen sorozatán már akkor se tudok röhögni ha erőltetem, a Vlog paródiái pedig már alapból se voltak olyan viccesek, a huszadik meg már pláne nem az.”

    Lehet, hogy ez is benne van (mármint, hogy neki is kezd elszállni az agya), de nála én inkább azt látom, hogy kifogyott az “elsődleges alapanyagából” (vagyis a szar magyar filmekből), aztán elkezdett gondolkodni, hogy mi a fenét csináljon ezen túl, hogy a csatornája ne süllyedjen el a francba. (Mert ugye a vlogger addig vlogger, amíg rendszeres időközönként “szállítja a cuccot” a rajongóinak. Ha félévente rak ki egy videót, akkor egy idő után a kutya nem fogja nézni, sok ember el is felejti, hogy a világon van.) Ezért most kínjában a legkülönbözőbb módokon próbálja a “víz fölött tartani a fejét”. Először kitalálta a “Szakszerűen” sorozatát, de az is elég hamar elfáradt, aztán mellette párhuzamosan a “kamu accountján” nyomatja ezt a “milyen egy kezdő, béna vlogger csatornája” “paródiát”, de az a gond, hogy ez már szinte nem is paródia, hanem komplett másolás, attól még nem lesz viccesebb a dolog, ha csak az a tudat különbözteti meg akármelyik random “Pistike2334”-től, hogy tudja az ember, hogy ő valójában azért nem ennyire béna. Úgy az első két videó még vicces volt ebből, de hogy már a nem is tudom hanyadikat csinálja, az tényleg döglött lóba rúgás.

    Viszont ettől még az van, amit Péter is ír: ez a Mondik Noémi még Dancsó szintjét sem éri el “kreativitásban”, ergo már a tény is röhejes, hogy ő “zsűrizi” a Dancsót, az meg még inkább, hogy amiért most a Voda felkapta, már egyből “művésznek” képzeli magát (jó, előtte is annak képzelte szerintem, csak most kapott rá egy adag nitrót… XD) és tényleg elhiszi, hogy ért annyira az ilyen dolgokhoz, hogy ő hivatott eldönteni, hogy ki kerüljön be és ki nem.

    “1. Ez a Neo verset ír valakinek akit ismer vagy három YouTube privát üzenetből. Már maga a szerelmes versírás is igen égő és szánalmas, az még rádob egy lapáttal, hogy olyannak írja akit életében nem látott.”

    Sok ilyen elkeseredett ember van, aki már azt is úgy értelmezi, ha egy nő válaszol neki, hogy “fú, bejövök a csajnak!”. Szal ja, “kicsit” naiv volt, ez tény, meg ez a “gyanúsan jó nő gyanúsan nyomul rám” eléggé ilyen “oldest trick in the book” kategória, de ettől még nem kéne ilyet csinálnia senkinek. Ez olyan, mint amikor a Tolvajkergetőknél 2-3 “okos” mindig beír valami olyasmit, hogy igazából az áldozat a hibás, miért hagyta akkor és ott a biciklit, ahol és amikor… Mintha az ő hibájuk lenne, hogy olyan szar országban élnek, hogy öt percre lelakatolod, amíg bemégy a boltba, aztán ha pont “rossz környéken” lakatoltad le, már csak a hűlt helyét találod, mire jössz kifelé. Ezzel a Dancsó-sztorival is így vagyok, ha igaz: Neo naiv volt, Dancsó viszont kifejezetten szemét. Egyszerűbb lenne szerintem nem szemétkedni, mint Neón röhögni utólag, hogy: “öregem, hogy lehettél olyan hülye, hogy ezt benézted?”

    “2. Azt mondja dobjunk kommentet. Erre látom, hogy letiltotta kommenteket, gondolom azért mert nem elegen értettek vele egyet. Nem szeretem az ilyen húzásokat, annak idején az AVGN csicskása Mike Matei is csinált ilyeneket.”

    Itt megint tudni kéne, hogy valóban így történt-e minden, ahogy Neo a videójában állítja. Mert lehet, hogy nem pont így és azt irkálták be neki, hogy azért ő sem vétlen, de az is lehet, hogy csak kapott a nyakába egy adag Dancsó-fanboyt (az ilyen hardcore, Tomcat-félékből), aztán az ötvenedik “Dancsó a király, MERT!” post után inkább úgy döntött, hogy tiltja a kommentálási lehetőséget, mert így nem sok értelme van meghagyni.

    “Hogy másokkal milyen konfliktusai, balhéi vannak, az meg nem érdekel.”

    Pedig érdekelhetne, ha már Szirmainál is az volt az egyik fő érved, amiért ellenszenvezel vele, hogy “több embertől hallottam, hogy amikor már nem veszi a kamera, baromira lekezelő tud lenni”, illetve pont Dancsótól másoltál be egy Szirmai-fikázó kommentet. Legyünk következetesek, kérem! XD Szirmai sem egy angyal, de lehet, hogy Dancsó meg egy kötözködő kis geci, ha már nem egy emberrel van konfliktusa… XD (Egyébként azért sem árt figyelni, hogy kinek kivel milyen baja van, mert azok sokszor jobban jellemzik az embert, mint ha ezer videót megnézel róla. Persze, hogy a saját videói alapján minden vlogger a “világ legjobb arca”.)

    “A műveiről egyébként annyit, hogy paintben játszóteret rajzolni dinoszauruszokkal, meg azt lerajzolni hogy milyen pizzát ettem tegnap, az mondjuk úgy a ’90-es évek derekán még megérdemelt volna egy dicséretet, ma viszont, a Photoshop és a Corel Draw korában ez édes kevés. Ez olyan mint faekével menni szántani, meg lehet oldani, csak minek?”

    Plusz ha már mindenképpen a Paint-nél maradunk: beszéltünk már arról, hogy az Egy Akatsukis Élete videókat gyártó srácot sem tartjuk túl sokra, de még ő is magasan veri Noémi “munkásságát” technikailag, legalább eljutott oda, hogy Paint-ben animál is. XD (Vagy említhetném a híres/hírhedt Homestuck sorozatot is például.) Noémi képeit ahogy elnéztem, egy tehetségesebb felső általánosos/középiskolás bármikor utána csinálná, sőt… (Plusz tegyük hozzá, hogy az Akatsukis srác még nem kezdte el pénzért árulni a sorozatát, nem úgy, mint Noémi a képeit, bár az is igaz, hogy ez már tényleg az a Dobay Ádám kategória, hogy “ha valaki erre hajlandó pénzt adni, meg is érdemli, hogy lehúzzák”.)

   • Paintel csak megrajzolja az egyes kockákat, de nem azzal animál. Photoshopal már lehet animált gifeket készíteni (bár baromi macerás) de igazából az se arra való. Képeket meganimálni egyébként nem nagy kunszt, mert az csak annyi hogy megnyitod az összeset, azután onnantól kezdve már csak időzíteni kell, esetleg ráraksz egy-két hatást, korrigálsz a pozíción, ha muszáj.

    A képkockákat megrajzolni, na az visz el kurva sok időt. Viszont azt spec Akatsukis Dancinál se se értem máig, hogy miért paintben csinálja, mikor egy Corel-al, görbékből vagy tízszer gyorsabban meg tudná csinálni, és messze jobban is nézne ki? De ezt meg már kitárgyaltuk.

    Dancsó vs. Neo storynak ismerni kéne a hátterét, ám ha még minden úgy is történt, ahogy azt ez a Neo állítja (tegyük fel, hogy így van) attól még Dancsó kritikái tetszeni fognak, max emberileg fogok rá másként tekinteni. (Nem mondom, hogy neki nem lett nagyobb arca, így X év után.) Más téma, hogy mivel a film kritikáiból egyre kevesebb van, a vlogok meg a szakszerűen videók javára, ezért alapból egyre ritkábban látogatom.

 8. Csak úgy poénból ha már Ki mit Tyube (én speciel jót röhögtem rajta):

  • Zseniális. 😀 Na ez pl. már közelebb állt ahhoz az emlegetett “elküldi az egész társaságot a sunyiba” színvonalhoz. 😀

 9. Noémikével kapcsolatban engem csak annyi dühít, hogy van nem egy olyan grafikus ismerősöm, akik rendkívül tehetségesek, gyönyörű illusztrációkat csinálnak többek közt kortárs regényekhez/novellákhoz is, vagy pedig concept artokat, mégis az ismeretlenségbe burkolóznak.
  Erre itt van ez a nagypofájú picsa, és azt hiszi, ő szarta a spanyolviaszt, holott világosan látszódik, hogy “művészi kvalitásai” a béka segge alatt sincsenek.

  • Ne is, mond, ennél még Fekete Dani Egy Akatsukis Élete is jobb.

  • Ez általában azért van így, mert aki tényleg tud, a műveitől várja a sikert, és nem akarja kiárusítani magát, nem hajlandó befeküdni egy multicég marketing érdekeinek, annak nagyon nehéz dolga van. Tisztán a tehetség csak nagyon nehezen tud érvényesülni.

 10. Töltsétek le az AdBlock Plus nevű böngésző addont, és nem kell aggódni a reklámoktól többé 🙂

 11. Mondjuk nem igazán tudom követni Tomcat munkásságát Youtube-on. Azt tudom, hogy volt már a Bombahír.hu-ban is, de ha jól láttam, akkor youtube-on kb 4-5 különböző acc-ja van (van olyan is, amelyikhez már évek óta nem nyúlt).

 12. LOL! A csaj most meg a Puzsérnak ment neki! 😀

  • Na ez tényleg nem semmi, amikor egy versenyben, a zsűritagok egymást kezdik el kritizálni. =)

   Tetszik ahogy Noémi előszeretettel bírál, kategorizál be másokat, akár egy maszk alapján, miközben azért ő sem az a tipikus királylány. =P Ennyi erővel neki is lehetne mondani, hogy egy nagypofájú, cinikus, lapos, kleopátra parókás paintrém, aki kurva nagy művésznek képzeli magát.

  • Lassan kezdem azt érezni, hogy ezt a csajt szándékosan azért halászták elő a csatornából, hogy legyen egy kirívóan hülye személy a zsűriben, akinek tényleges tájékozottsága, rálátása nem nagyon van a világ dolgaira, önbizalma ellenben annál több (elvégre ő “művész”, meg hát be is válogatták, ez már bőven elég ahhoz, hogy akárkit elküldjön az anyjába ugye…), így ő ideális személy arra, hogy hetente generáljon valami balhét és mindenkinek random nekimenjen. XD Az más kérdés, hogy nem tudom, ezt belekalkulálták-e, hogy képes lesz a többi zsűritagot is megtámadni. XD

   • Hogy fairek legyünk, először Puzsér osztotta ki, habár teljesen jogosan =P.

   • Persze, azt vágom, hogy ő először csak “kritikát” fogalmazott meg egy videóról (valójában kb. végig az Anonymous-t fikázta), majd arra reagált neki Puzsér, most pedig ő csak visszareagált, de az alapvető probléma az, hogy már nem először beszél marhaságokat, aztán ha bárki (legyen Puzsér, vagy más) kijavítja (lehet, hogy nem túl finom stílusban, de akkor is XD), akkor utána még neki áll feljebb és nyomja tovább a hülyeségét, ahelyett, hogy kicsit magába szállna, vagy legalább utánanézne a dolgoknak. Ahogy Puzsér mondta a videója végén: “Szóval Noémi, nagyon tökös kiállás ez, ahogy odaállsz a Wall Street-i bankárok mellé, szemben a Guy Fawkes maszkban tüntető kölykökkel. Gratulálok!” 😀 Nem vagyok egy hardcore Anonymous-fanboy egyébként, mielőtt bárki azt hinné, de hogy ez a csaj mennyire felületesen lát mindent és mennyire hozza azt a segghülye, “csak liberális propagandákat olvasok” stílust, amiért valószínűleg eleve “szerződtették”, arra nincsenek szavak. 😀 (Pl. “epic”, hogy neki az Anonymous egyenlő a 4channal, csak hogy egy példát említsek. XD Lehet, hogy anno onnan indult, de azért időközben jócskán kinőtte magát.)

   • “Ha ő művész, akkor én meg a római pápa, az ortodox pátriárka, a zsidó főrabbi, az egyik hindu isten, és a magasságos lebegő spagettiszörny.” – ahogy írtam az egyik Mondik videó alatt, amire persze jött a “te nem érted a modern művészetet” meg a “ő egy erős modern művész” dolog, de mikor rákérdeztem, hogy mitől lesz az, válasz nem jött, szal a csimóták megkapták tőlem, hogy “látom itt egyeseket kirúgtak az esztétika és a művészeti tanszékekről — talán nem véletlenül”.

   • Én valamelyik Mondik-Dancsó videó alá írtam be, mikor nagyon elkezdtek ott egyesek hőbörögni, hogy “Dancsó elveszi a lehetőséget a sok tehetséges embertől, hogy kibontakozzanak, és megmutassák mi rejlik bennük.”. Na erre írtam én be az egyiknek valami olyasmit, hogy “Na és hol vannak azok a tehetséges emberek, akiket Dancsó, aljasul megfosztott a kibontakozás lehetőségétől?” Természetesen, erre már nem jött válasz, csak egy mínusz.

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Amellett, hogy sok dologban igazatok van a csajjal kapcsolatban, itt perpill neki jár a pont. Mármint az Anonymous-szal kapcsolatban. A wall streeti bankárokat ezek sosem zavarták, minden, amire ez az ‘Anonymous generáció’ képes volt, az Occupy Wall Street, meg a hasonló színészkedések. A V, mint Vérbosszú meg a világ egyik legalattomosabb filmje, ami szinte az összes baloldali klisét elnyomja, ami létezik: náci-keresztények, elnyomott buzik, pedofil egyházi méltóságok stb. Guy Fawkes meg forog a sírjában, ő ugyanis hardcore katolikus volt, aki aligha azért tervezett tűzijátékot, hogy újra lehessen London Pride.

   • Valahogy már meg sem lepődöm… 😀 (Egyszer majd szeretnék már látni valami tradi-megmozdulást amúgy, mert kissé kezd unalmas lenni, hogy ti valami egérlyukból mindenkit ekéztek, de még minimális módon sem folytok bele semmibe. Akkor meg sokat érünk veletek. XD)

    Na, de komolyra fordítva a szót: Lehetséges, de kétlem, hogy Noémi emiatt támadná őket. Szimplán a “csúnya, gonosz lázadók, akik az amúgy tök klafa rendszert próbálják aláásni” propagandaduma él benne.

    Guy Fawkes-ról meg: Lehet, hogy forog a sírjában, de ennek a maszkosnak kb. annyi köze van a valós történelmi személyhez, mint mondjuk a 300-nak a valódi Görögországhoz és Thermopülai csatához. (Vagy még jobb példa: mint Marvel Thornak az eredeti mitológiában szereplő istenhez. XD) Vagyis mindegyik a “nyomokban valós elemeket tartalmazhat” kategóriába esik, úgyhogy szerintem ha más részein fenn is lehet akadni, ezen annyira nem kéne. XD

    Ja, még egy apróság, mert ezt is már sokadjára húzod elő:

    “pedofil egyházi méltóságok”

    Ezt mindig olyan felháborodottan hozod fel, mintha minimum teljes képtelenség lenne. Nem mondom, hogy mindegyikük az, mert nyilván nem, de azért nem zörög a haraszt… XD

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Értem, mire gondolsz, de szerintem az a megmozdulás már létezik a háttérben, csak ugye azt nem sokan látják. Az, hogy Vona kikkel tárgyal, meg kikkel köt szövetségeket, nagyban a tradícionalisták által van eldöntve. Erre rá lehetne mondani, hogy a Jobbik csak a harmadik erő az országban, csak Oroszországban meg Putyin első számú tanácsadója az ottani tradícionalista iskola vezetője (akinek viszont elég durva gyakorlati tervei is vannak, igazából az ő elmélete alapozta meg a putyini politikát, ennek az eredménye az eurázsianizmus). Szóval folynak itt a dolgok.

    Lehetséges, hogy ez a gyökér csaj csak emiatt támadja az Anonymoust, de Puzsér meg kb. ennek a tükörképe: ő benyalta ezt a dumát, hogy “a szabad fiatalok a szabad internettel kirobbantják a szabad forradalmat és hihetetlenül hősiesen széthekkelik a gonosz kapitalista bankárokat (akik még véletlenül sem zsidók)”.

    Azt mondod, hogy a maszk kritizálása is túlzás? Magamat ismerve lehetséges, de érted, ez az ő legfontosabb szimbólumuk. Így meg azért elég gáz, hogy az eredeti ürge helyett ők már a V, mint Vérbosszús értelmezést veszik át, mert végül is a mai világban is a keresztény nácikkal van a legnagyobb baj. 😀

    A papi pedofíliáról annyit, hogy az ismert esetekből ítélve egy gyermeket a legnagyobb eséllyel a saját szülei erőszakolnak meg. A második helyen állnak a nevelőszülők, a harmadikon a pedagógusok. Furcsa módon mégsem az megy a médiában, hogy a szülők, vagy a tanárok a pedofilok. Vallási leosztásban is elég érdekes a helyzet, mert Amerikában azt hiszem a legtöbb lebukott felekezeti pedofil a rabbik közül került ki. Szóval való igaz, létezik papi pedofília, tehát joggal zöröghet a haraszt, csak a helyzet valahogy így néz ki:

 13. Jajj, de agyon vannak hájpolva azok a semmirekellő “tradicionalisták”. Néhány dolgot:

  1, Az “eurázsianizmus” a pánszlávizmus egyik újrafogalmazása, gyorséttermi színvonalú spiritualizmussal és masszív áltudományos maszlaggal leöntve.

  2, Dugin egyfajta Raszputyin-szerű szélhámosként díszeleg Putyin mellett, de nagy hordereje a fickónak szinte semmi. Vagy halvány. Amolyan dísz. Persze megvan a maga funkciója, mint ahogy Raszkolnyikovnak is a cári udvarban. A sarlatánság révén aztán be is épült a milliárdosok közé. Ügyes csaló.

  3, A magyar “tradicionalisták” dettó ezek Vona oldalán. Egyfajta értelmiségi réteget képeznek a JOBBIK-ban, amiben eddig hiányt szenvedett a párt. Igazából két feladatuk van: 1, értelmiségi bázist alakítani 2, bevonzani a sok egyetemet végzett, marginális fiatalt bevonzzák a pártba… (akik amúgy nem jobbak az SZDSZ által kitenyésztett balliberális értelmiségnél) Ennyi; a “tradicionalista” szélhámosok befolyása kicsi; ők csak nyerészkednek, amolyan helyi Heller-ek és Konrád-ok.

  4, A JOBBIK egyre kevésbé keresztény: ezt megmutatta az iszlám kapcsolataival, a pánszláv kapcsolataival és a tradicionalistákkal, akik szélsőségesen félreértelmezik a keresztény tanokat. A katolikus értelmiségi táborból már érte az ideológiájukat kritika. Talán tudod értelmezni a szöveget:

  http://amdg.betiltva.com/szasz-peter-jezus-krisztus-es-a-metafizikai-hagyomany/

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Ejj, mivel holnap hajnalban indulok, erre csak röviden tudok válaszolni:

   1: A pánszlávizmust pont Dugin támadja a leghevesebben Oroszországban, nem mellesleg hasonló szempontok alapján, mint ahogyan anno a Szovjetunió is felhagyott annak a propagálásával. Bárki, aki a legminimálisabban ismeri az írásait, ezzel tisztában van.

   2: Te valószínűleg nem ismered a tanácsadó szó jelentését. Putyin ma nem csak, hogy nyíltan beszél az eurázsianizmusról, de konkrétan elkezdte felépíteni a szövetséget. Dugin nélkül ezekről szó sem lenne.

   3: A magyar tradicionalisták hamarabb voltak, mint a Jobbik, csak jelzem. Az általad említett két ponttal egyébként nem értem, mi a baj. Stílusosabb lenne különböző pénzcsapokon keresztül befolyásolni a politikát, aztán letagadni ennek a tényét? Arról ugyancsak vitázhatunk, hogy mennyivel jobbak ők, mint az SZDSZ-es arcok. “Kitenyésztett.” 😀 Ez aranyos, gondolom az egyházi nevelés például nem esik bele ebbe a kategóriába.

   4: Szóval a “rendes” keresztény nem tart fenn kapcsolatokat a muzulmánokkal. Érdekes, akkor nem tudom, számodra ki a keresztény, mert ebből a nézőpontból a pápa pl. biztosan nem az. A tradicionalizmus és a kereszténység kapcsolatában igazából egy kérdés van, hogy melyik univerzálisabb -, illetve az, hogy ezeket ki mennyire ismeri.

   A szöveg, amit linkeltél, mindenesetre érdekel, a közeljövőben el fogom olvasni.

 14. Igazából nem ide akartam írni ezt a kommentet, de mivel a vita sanszosan itt fog majd folytatódni (már ha pashcutter nem csak benézett, aztán cső) ezért legyen inkább itt. Amott már úgyis szinte átláthatatlan a sok wall of text miatt. =)

  Ma itthon voltam, és holnap is itthon leszek szabadságon, szóval rávettem magam, és végignéztem azt a László András videót, amit Rontom linkelt. Nem szégyellem bevallani, a felét sem értettem annak, amiről a faszi beszélt, és ugyan nem kizárt, hogy én vagyok hozzá kevés, de kb. pont azt éreztem, amit pashcutter leírt itt fentebb. “gyorséttermi színvonalú spiritualizmus és masszív áltudományos maszlag”

  Már kapásból ott éreztem, hogy problémák lesznek, amikor úgy kezdte az egészet, hogy: “A hűség, jellegzetesen árja erény.” Aztán amikor jött az ördögözéssel, akkor talán az eddigi animecon vs hagyományőrzés vita hatására, de már azon kezdtem el magamban kuncogni, hogy ezzel a faszival de megnézetnék egy PaSwG részt, csak hogy aztán kikérhessem róla a véleményét. =D

  Már látom is magam előtt…

  Péter: – Nos professzor úr, önnek mi erről a véleménye?
  László András: – Kedves uram! Egyértelműen megállapítható, hogy egy világosan eszmélő ember számára ez az erkölcsi és morális tévelygés elvetendő, mert nem az önmagunkhoz való hűség, és az igaz tanítások felé terel minket, hanem az ördöghöz. Ezen különösen veszélyes, úgynevezett diabolikus formákról egyébként a könyvemben bővebben is írtam, mely megvásárolható könyvesboltokban, vagy az interneten keresztül, 3990 forintos, kedvezményes áron, plusz postaköltség.
  Péter: – Köszönöm a véleményét, és a reklámot professzor úr, de én mégis inkább ennél maradnék… =)

  Na de komolyra fordítva, nem állítom, hogy minden szava hülyeség lett volna, de számomra az előadása se nem volt érdekes, se nem volt tanulságos. Leginkább olyan volt, olyan érzés fogott el, miközben hallgattam, mint amikor anno gimnáziumban, az igazgató jött be órát tartani. Hiába volt tanári végzettsége, tipikusan az a tanár volt, aki nem magyaráz, hanem csak diktál, és közben alaphangon olyan kellemetlen érzést vált ki az emberből, hogy az menten feszengeni kezd. Hirtelen túl lassan telik az idő, kényelmetlen lesz a szék, és a többi.

  Röviden, nem hiszem hogy a jövőben közelebbi kapcsolatba szeretnék kerülni ezzel az egésszel. =)

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Szerintem eddig olyan 10 órát hallgattam László András előadásaiból, ezek alatt egyszer beszélt egy darab könyvéről, ár nélkül. Értem én, hogy vicces az, hogy valakinek előadásai, véleménye, meg könyvei is vannak egyszerre, de hagyjuk már ezt. Az veszi meg, aki akarja. Amiket írsz, az alapján a kereszténység en bloc egy “Biblia-reklám”, hiszen egész nap arról beszélnek, sőt, ők azt is mondják, hogy abban van a megváltás. (Hehe, pont ma néztem a Remény rabjait. ^_^)

   “Nem szégyellem bevallani, a felét sem értettem annak, amiről a faszi beszélt, és ugyan nem kizárt, hogy én vagyok hozzá kevés, de kb. pont azt éreztem, amit pashcutter leírt itt fentebb. “gyorséttermi színvonalú spiritualizmus és masszív áltudományos maszlag””

   Nem kizárt, hogy te vagy hozzá kevés. 😀 Én így indultam neki. Amit meg a srác írt, azzal kapcsolatban feléd és felé is lenne egy kérdésem: szerintetek melyik spiritualizmus hiteles? (Ez főleg a te ateista/agnosztikus beállítottságod miatt érdekes kérdés Péter, mert azon nézetek alapján eleve nem létezik ilyen.)

   • “Értem én, hogy vicces az, hogy valakinek előadásai, véleménye, meg könyvei is vannak egyszerre, de hagyjuk már ezt.” -> Ezt a Havasról, vagy a Hellerről is el lehet mondani, de ahogy őket, úgy László Bandit se fogom még ettől többre tartani. =) Véleménye amúgy mindenkinek van (ahogy a mondás tartja ugye, ez is olyan, mint a segglyuk) előadásokat egy Dobay is tud tartani, könyvet pedig VV Alekosz is írt már.

    “Nem kizárt, hogy te vagy hozzá kevés.” -> Lehetséges, hogy így van, bár ennek elkerülése végett mondjuk nem ártott volna, ha a faszi meg is magyarázza azt amiről beszél, és nem úgy ontja ezeket az éterbe, mint ha mindenki fejből vágná, hogy például mi a franc az a lunaritás és szolaritás.

    “melyik spiritualizmus hiteles?” -> Számomra az, ami anno minden népnek megvolt, a saját hagyományai, szokásai, monda, és hitvilága. Többek között ezért is neheztelek a keresztesekre, mert azon túl hogy pont az ellenkezőjét cselekedték mindannak, amiről a prófétájuk beszélt, elpusztították azon hagyományoknak a nagy részét, amit addig minden nép a magáénak érezhetett.

    Ezért is érdekes számomra, amikor a tradicionalisták annyira a kereszténység mellett állnak, miközben egy olyan import vallásról van szó, aminek a képviselői tűzzel, vassal irtották az akkori, valódi hagyományőrzőket. Most képzeld el, ha a new agesek csinálnák ezt veletek.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Az első mondattal, amit idéztél tőlem, nem azt akartam mondani, hogy azért kellene tisztelni valakit, mert “előadásai, véleménye, meg könyvei is vannak egyszerre”, hanem azt, hogy emiatt nem kell azt gondolni róla, hogy ezek mindössze azért vannak, hogy a szerző eladhassa őket és hogy az ebből szerzett pénz minden cselekvésének a mozgatórugója.

    A megmagyarázással az a baj, hogy holnap már kicsivel többet kell magyarázni, mint ma. Holnapután még többet, azután pedig hasonlóképp többet és többet, mert amíg az emberek ettől a gondolkodásmódtól távolodnak, addig ez egyre érthetetlenebb lesz a számukra. A szájbarágás szintjére nem fog lemenni egy komoly ember sem, most pl. erre vagyok én itt (illetve egy ilyen társaságot szeretnék valamikor összehozni). Hidd el, egy szint után egyszerűen illogikus, hogy megmagyarázz dolgokat, mert egyrészt akik meg akarják érteni, amit mondasz, azok megtalálják ennek a módját – vagy közvetítőkön (könyveken, “beavatottakon”) keresztül, vagy önerőből (ma ez már majdhogynem lehetetlen), másrészt sokkal komolyabb feladataid vannak akkor már – gondolj bele, ha egy háborúban a nagy stratégáktól várnák el, hogy minden közlegényt kioktassanak. Te is jó példa vagy erre: nem írsz mindenkinek, csak azoknak, akik “beavatottak” – és itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy pl. az animék vagy a gamák világába, hanem csak annyira, hogy ne legyenek agyatlan fanok – de pl. azokkal te sem fogsz leállni megvitatni, hogy ez miért rossz. Nem lenne elég rá az életed, meg minek törődj olyanokkal, akiknek még ez sem esik le? Na én valahogy így vagyok azokkal, akiket nem érdekel az érzékeken túli világ, akik egyszerű tényként fogadják el az életüket.

    Írod, hogy szerinted van hiteles spiritualitás. Ez két okból is érdekes. 1: akkor szerinted az őseink hitvilága nem csak mese? A “Magyarok Istene” igaz Isten? Minden népé igaz egyszerre? Vagy ezt annyira szabad csak komolyan venni, hogy minden népnek van egy ízlésvilága és ha nekik ez tetszik, akkor tökmindegy, hogy mi az igazság, ezt kell mívelni, mert társadalmilag ez elégíti ki a legoptimálisabban az igényeket? 2: így máris összetűzésbe keveredtél katolikus vitatársunkkal.

    Egyébként a keresztényekkel kapcsolatban nekem is vegyes érzelmeim vannak. Az egyik oldalon ott állnak a te érveid, amelyekben sok igazság van, viszont sok olyan dolog is, amely azt mutatja, hogy ez a téma sem érdekel téged annyira, hogy komolyabban tanulmányozd – így viszont a véleményed ennyit is ér (és itt egyébként kiviláglik, hogy milyen minőségi különbség van a vélemények között – pashcutter véleménye a kereszténységgel kapcsolatban pl. mérföldekkel előzi az én, vagy a te véleményedet ugyanebben a témában). Az ilyen kijelentéseimnél viszont nem kell azt gondolni, hogy magas lóról beszélek. Nekem a kereszténységgel kapcsolatos összes ismeretem pár hitvédelmi írásból, egynehány kritikából, meg olyan 10-20 rádiófelvételből (Szent Korona Rádió – Vallásóra) származik. Ezekből viszont már le tudtam szűrni azt, hogy itt rohadtul nem arról van szó, amit az átlagember (és sok esetben az egyszerű hívő) kereszténységnek hisz.

    A hagyománnyal kapcsolatban pedig még mindig rossz helyen tapogatózol. Ez azért van, mert téged a hagyományok célja (mondjuk Isten) nem érdekel, így a népek, kultúrák, hitrendszerek lealacsonyodnak valami jelentéktelen civilizációs szokás-áradatra, olyasmire, hogy pl. mi paprikás ételeket eszünk, az olaszok meg paradicsomosakat és valahogy ezekre a külsőségekre kellene büszkéknek lennünk. Persze, itt is sarkosítok, de ateista/agnosztikusként pont az emberfelettit (istenit, transzcendentálist stb.), vagy az emberfeletti elérésének a lehetőségét tagadod, amivel az összes ember összes akciója értelmetlenné válik – kivéve, ha az a „nagy cél”, hogy boldogok lehessünk. Ha viszont ezt is csak materiálisan fogjuk fel, akkor nyomás az endorfin-injekcióért, mert az tételesen az anyagi (biokémiai) boldogság.

 15. “Nem kizárt, hogy te vagy hozzá kevés.”

  Péter kevés László Andráshoz? Ahhoz a László Andráshoz, akit azzal vádolnak, mellesleg jogosan, hogy dilettáns módon keveri a különböző tradíciókat, és visszaél a hamvasi életművel (magát arrogánsan és sznob módon Hamvas Béla tanítványának nevezi, miközben találkozott vele egyszer)?

  Vagyis Péter kevés Andráshoz…?

  Ha én engednék meg ilyen szöveget egy baráti társaságban, akkor, asszem, én lennék kevesebb, mint a társaság tagjai. Magyarán: kinéznének.

  Nem, az igazság az, hogy Péter nem kevesebb Andráshoz képest, sőt, maga András sem kevesebb Péterhez képest. Azért így ne méricskéljünk embereket, ha megkérhetlek!

  (Péter: Mellesleg nem hiszem, hogy L. A. megnézne egy animét. Az túl anti-tradicionalista neki.)

  Magam katolikus vagyok, és inkább olyan szerzők mentén képzelem el a katolikus tradíciót, mint Bangha Béla, Prohászka Ottokár, Mindszenty József, Tudós-Takács János, Szász Péter Domonkos, Orvos Levente, Buji István, Molnár Tamás. Politikai elveim pedig közel állnak Plinio Correa de Oliveira-hoz és Emile Durkheim-hez; amolyan szociálkomnzervatívnak tartom magam. És mint valódi tradicionalista (vagyis olyan ember, aki hű a katolikus tradícióhoz), nem támogatom a különböző tradíciók összekeverését, és nem értek egyet, hogy minden tradíció visszavezethető egy ős-tradícióra. Jelenleg a Tradition, Family, and Property szimpatizánsa.

  A témát most azért nem feszegetem, mert túl hosszú lenne kifejteni, mik a valódi problémák ezzel az irányvonallal, másrészt nem akarom túlságosan offolni az eredeti témát. De kritikát tudok ajánlani; kezdésnek és alapozásnak barátom, Szász Péter Domonkos tanulmánya megteszi (fentebb linkelt).

  Még egy megjegyzés: mintha erre az oldalra is betört volna a kritikátlan JOBBIK-imádat. Amit eléggé sajnálok, mert mind a blog szerzőjét, mind az idelátogatók többségét kritikus szellemiségű embernek ismertem meg. Vona Gábor, a JOBBIK és a Magyar Gárda nem kritizálható? Tökéletesek, mint az Úr angyalai, és punktum? Sajnálatosan egyre több nemzeti radikálissal találkozok, aki szerint a JOBBIK kritikája, még konstruktív, építő kritikája nem megengedett. Na, álljon már meg a menet!

  A JOBBIK-kal nem az a baj, hogy ismerkedik az iszlámmal, és szóba áll az iszlám vallás bizonyos képviselőivel. Ez még üdítő is lenne… ha nem lenne benne politikai összefonódás. Tudom, hogy Iránban nagyobb a vallásszabadság, mint Izraelben… de azért azt sem kéne elfeledni, hogy a radikális iszlám terjeszkedő és keresztényellenes (lásd ISIS), és bár jó volt látni a JOBBIK tüntetését az ISIS ellen, de szinte alig reagáltak valamit az iszlamista veszélyre (lásd a svédországi és angliai balhék). Nehogy sérüljenek a politikai érdekei…

  Duginról (erről a felfújt “bogárlászló”-ról) meg annyit, hogy nem hiteles egy olyan anti-pánszláv attitűd, ami teljes személyével támogatja Putyin terjeszkedő politikáját. Akkor lenne hiteles, ha nem támogatná a putyini rezsimet hasznos (hehe…!) tanácsaival. Igaz, akkor nem is lehetne egy milliomos herceg. Szépen meggazdagodott ebből a tradicionalizmusból. Azt is megmerem kockáztatni, hogy ő egy ügyesebb és műveltebb Dobay Ádám: mani, mani, mani… Bár a Raszputyin-analógia pontosabb. De László András tanítványa, Baranyi Tibor Imre majdnem ugyanazt csinálja, mint Dobay: előadásokat tart a saját tárgyából, és nem kevés pénzt szed össze belőle. Nekem az ilyen pénznyelő guruk sosem voltak szimpatikusak.

  Dugint nem olvasok: vérdilletáns, akire nem vagyok kíváncsi. Ha érdekel egy vallás, akkor az ősi vallási iratokat tanulmányozom, nem a félremagyarázásokat. (De ha már orosz, inkább Dosztojevszkij, mint Dugin.)

  “Ez aranyos, gondolom az egyházi nevelés például nem esik bele ebbe a kategóriába.”

  Egy: a hagyományos egyházi nevelés nagyon problematikus:
  http://www.boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2014/07/a-hivatastisztazo-muhelysorozatokrol.html
  http://www.boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2014/08/ellenforradalom-problemak.html

  Kettő: épp hogy azon fiatal értelmiségiek csapódnak oda László Andráshoz és Baranyi Tibor Imréhez (meg az egész evolai posztmodern brancshoz), akiket nem elégít ki a hagyományos katolicizmus. (pl. Bérces Ádám)

  De nem akarlak lebeszélni a kritikátlan gondolkodásról… Ha neked megfelel… Én régebben nagy Horváth Róbert-olvasó voltam… de kritikával olvastam, azt használva fel az elméleteiből, amiből úgy éreztem, passzol a valósággal, és használható a továbbiakban. De ha te nem így olvasod ezeket a szerzőket, oké, egyéni olvasási mód, amihez jogod van. De úgy olvasni ezeket az amúgy politikailag terhelt szerzőket, hogy 100%-ig igazuk van, szerintem nem túl jó stratégia.

  Frederick / Pash Cutter

  • (Péter: Mellesleg nem hiszem, hogy L. A. megnézne egy animét. Az túl anti-tradicionalista neki.) -> Nyilván meg se nézné persze, ezt már csak poénból vetettem fel. =)

   “mintha erre az oldalra is betört volna a kritikátlan JOBBIK-imádat” -> Azt nem tudom, mi alapján gondolod ezt, mert eddig se volt tele a blog, a jobbikot dicsőítő bejegyzésekkel (én konkrétan egy darabról se tudok) és ez után se lesz.

   A jobikkal én úgy voltam, hogy anno nagyon szimpatikusnak tűnt a párt, mert alkalmanként találóan odaszúrogattak mind a két nagy politikai frakciónak, és legalább kimondtak olyan problémákat, amikről a többi parlamenti párt, rendszerint mélyen hallgat, vagy roppant képmutatóan próbálja elmaszatolni. Mára viszont úgy vagyok vele, hogy nagyon elgondolkodtam azon, a jövőben rájuk szavazzak e még egyszer, mert egyre kevésbé tűnik úgy, hogy ha esetleg oda kerülnének, akkor annyival különbek lennének Viktoréktól.

   • “A jobbikkal én úgy voltam, hogy anno nagyon szimpatikusnak tűnt a párt, mert alkalmanként találóan odaszúrogattak mind a két nagy politikai frakciónak, és legalább kimondtak olyan problémákat, amikről a többi parlamenti párt, rendszerint mélyen hallgat, vagy roppant képmutatóan próbálja elmaszatolni. Mára viszont úgy vagyok vele, hogy nagyon elgondolkodtam azon, a jövőben rájuk szavazzak e még egyszer, mert egyre kevésbé tűnik úgy, hogy ha esetleg oda kerülnének, akkor annyival különbek lennének Viktoréktól.”

    Sokáig gondolkodtam rajta, hogy reagáljak a hozzászólásod ezen részére, mivel magam néhány évig LMP-szimpatizáns voltam (sőt, párttag is!), aztán még párttagként, mikor volt az önkormányzati választás Siófokon, megyei listán a JOBBIK-ra, egyéni listán pedig egy függetlenre szavaztam. (Egy hónapja léptem ki az LMP-ből.) Az ember mára lassan a teljes magyar politikában csalódik, így ténylegesen nem tudja, ki mellé érdemes odaállni.

    Ami miatt mégis reagálok, ez a cikk, amit éppen most sikerült elolvasnom:
    http://www.szelsokozep.com/cikk/681-lehet-mas-a-jobbik

    Vagyis: a franc tudja, mi lesz a JOBBIK-ból!
    Vagyis: lehet még ebből valami jó dolog is!
    Vagyis: ne írjuk még le a pártot!

    Tény: sok csoportosulást és irányvonalat foglal magában. Még nem lehet előre tudni, melyik vonal jut előtérbe.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Nocsak, a baloldal egy-két szószólója kezd rájönni, hogy az ellentábor nem feltétlenül tömeggyilkos pszichopatákból áll. A végén még eljutunk talán odáig is, hogy a “zsidó” szó kimondását/leírását akár negatív kontextusban sem fogják “zsidózásnak” hívni. Jézusom, csak nem a párbeszéd felé haladunk? :O

   • Az a baj, hogy a mai magyar politikában, nincsenek eszmék, nincsenek elvek, és legfőképp nincs elkötelezettség. Számomra egy ideje már nyilvánvaló, hogy a Jobbik egy dolog szeretne lenni valójában, az új Fidesz. Ezért is kezdtek el ennyire látványosan középre húzni, és olyan gesztusokat tenni, amik után egyértelmű vált, hogy őket is csak húsosfazék érdekli. Lásd amikor Vona nemrég kvázi megparancsolta Kulcsárnak, hogy a cipőbe amibe beleköpött, menjen és tegyen virágot, avagy szimbolikusan, nyalja ki azt.

    Na most az egy dolog, hogy én se értek egyet azzal a fajta vélemény nyilvánítással, amit a képviselő csinált, de azzal hogy erre fel Vona meglépett egy ilyet, Kulcsár pedig elment és megtette, nagyon sokat elárultak mind önmagukról, mind a pártról, és az irányról, ami felé az tart.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Éspedig?

    Bármit szeretnél csinálni, ahhoz először legitimizálnod kell magadat. Ma ehhez a szavazók többsége szükséges. Ezt jelenleg, Magyarországon így lehet elérni, ahogyan azt mutatják is a sikerek. Tény amúgy, hogy sokat változott a Jobbik retorikája, de még mindig ez az egyetlen olyan párt, ami valós alternatívát akar. A másik pártként az LMP-t szokták mondani, ebből annyi igaz lehet, hogy ők is idealisták, de a szélsőséges liberalizmust nem igazán lehet még több liberalizmussal orvosolni (ez okoz egyre durvább zavarokat Puzsér táborában is, amik az ilyesmi cikkekben végződnek).

   • “Az a baj, hogy a mai magyar politikában, nincsenek eszmék, nincsenek elvek, és legfőképp nincs elkötelezettség.”

    Amúgy meg ja, leginkább ez… Ilyenkor örülök, hogy azért túl mélyen nem mászom bele ebbe az egészbe, mert így max egy Jobbikos csalódást is úgy reagálok majd le, hogy “hát na, ebben is csalódtam, mint a legtöbb pártban/politikusban úgy általában”, viszont van olyan ismerősöm is, aki TÉNYLEG hitt bennük, az Ifjúsági Tagozatukba vagy hová is rendszeresen ellátogatott, meg ilyenek és az ő szájából volt szomorú igazán hallanom a múltkor, hogy már ő sem elégedett maradéktalanul velük. Nem azért mert politika, hanem mert szar látni, ha valaki valamiben hisz, évekig “csinálja a dolgot”, idejét, energiáját rááldozza, aztán végül “pofára ejtik”. :S

    Nekem főleg ez a “felpuhulás” fura, ami úgy az utóbbi fél évben/egy évben előjött náluk. (Vona kiskutyákkal fotózkodása és hasonlók, de valóban, a Péter által említett “Vona elhatárolódik” dolog is ezt erősíti.) Szal értitek, van egy párt, amivel eddig a legtöbb ember pont azok miatt a dolgok miatt szimpatizált, amiket többek között Péter is felsorolt (“A jobikkal én úgy voltam, hogy anno nagyon szimpatikusnak tűnt a párt, mert alkalmanként találóan odaszúrogattak mind a két nagy politikai frakciónak, és legalább kimondtak olyan problémákat, amikről a többi parlamenti párt, rendszerint mélyen hallgat, vagy roppant képmutatóan próbálja elmaszatolni.”), meg eleve nekik az imidzsük része volt ez a “tökösgyerek” mentalitás, hogy “igen, ha 50-en állnak sorba végigpofozni minket, akkor mi azt férfiként végigálljuk, sőt, utána panaszkodunk, hogy kevés volt, még ugyanennyit is kibírnánk!”. 😀 Nem azt mondom, hogy minden lépésükkel egyetértettem, viszont ez a “feeling” szerezte nekik a rajongóik nagy részét, kicsit olyan ez, mint ahogy Tomcatnél is írtam már, hogy sokszor nem is az a lényeg, hogy éppen mit csinál, hanem AHOGYAN csinálja. 😀 Erre most Vonáék hirtelen megpróbálnak jófejkedni, “kiegyezni”, ha valamelyikük “zsidózik”, azt azonnal felszólítják, hogy kérjen bocsánatot és “elhatárolódnak” stb. Most akkor miben is különböznek ők annyiban a többi párttól ezek után? Mert szerintem nem sokban. Persze lehet mondani, hogy “a sok szar között még így is ők a legkevésbé szar”, na de mit mondjak, az már régen nem dicsőség, ha csak ezért szavaznak rájuk az emberek.

    Amúgy vicces, épp a haver említette ezzel kapcsolatban a múltkor, hogy “Most nem tudom, hogy Vona mit próbál jópofizni és főleg, hogy kiknek? Azt hiszi, majd ettől a pesterzsébeti zsidók mind rájuk szavaznak? Úgysem fognak, gyűlölik az egész pártot, mert “rohadt náci mind!”.” Erre mit ad Isten, pár nap múlva épp valami híradó, parlamenti közvetítés, vagy hasonló ment a TV-ben és az egyik balos ürge épp arról magyarázott, hogy “nem dőlünk be a látszatpolitikának, az eszme ugyanaz marad, akárhogy is próbálják tálalni, stb-stb.” Hát na, haver “jóslata” bejött. 😀 XD Szóval ezzel szerintem hosszútávon Vona azt éri el, hogy a korábbi Jobbikos szavazók nagy részét szépen el fogja veszíteni, míg az ellenzékiek továbbra is ugyanúgy fogják utálni, mint előtte. Szerintem ez ilyen “kétszeresen is vesztes” helyzet, de ő tudja…

    Persze lehetne mondani, hogy “jó, hát ennyi év után ő is rájött, hogy így sosem fog komolyabb szavazóbázisra szert tenni, ha csak “zsidózik”, meg “provokatívan viselkedik” és most próbál “idomulni””, de egyrészt akkor jó sokára esett ez le neki (nem vagyok egy politikai elemző, de ezt már a legelején meg tudtam volna mondani neki én is XD), másrészt meg akkor tényleg azt kéne eldöntenie, hogy a kurva nagy őszinteség, becsület és hasonló eszmék a fontosak neki, amikről eddig éveken át papolt, vagy pedig ő is csak a pénzre hajt? Mert mintha újabban tényleg inkább erről szólna a dolog, hogy “á, rájöttem, hogy így sokkal sikeresebb is lehetek, ha kicsit “cukiskodom”, az eszmék meg hirtelen már fele annyira sem fontosak, ha a pénzről van szó”, akkor viszont kár volt eddig várnia, a csalódásokon szvsz jobb hamarabb túlesni.

   • Na igen, szóval azok után, hogy évekig kvázi leszarták, mit hőbörög össze a balliberális média, hogy tüntetnek sárga csillaggal a mellükön, miután ők épp Tiszaeszlároztak, listázni akartak, uniós zászlót égettek, vagy Horthy szobrot avattak, elég komikus, hogy most, egy ezekhez képest jóval elenyészőbb horderejű ügy kapcsán, megindul az elhatárolósdi, az elítélés, meg a bocsánatkérés.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Vicces látni, hogy ahogyan pashcutter leszedi a bélyeget a Jobbikról, a másik oldal (Péter és Titkos személyében) azonnal rárak egy újat (ráadásul úgy, hogy ti még csak nem is vagytok akkora jobberek). 😀 Ha valaki a libsik szerint nem náci, akkor tuti, hogy áruló? A Jobbik mindössze megtanulta az etikettet. Ez persze egy jobboldalinak sem tetszik, de bazzeg, az öltöny, meg a nyakkendő sem, mégis felvesszük. Már jó ideje mondom, hogy ha át akarjuk alakítani a szart (tömegek, csak így eufemikusan), ahhoz bizony hozzájuk kell nyúlni és ez nem lesz szép munka. A Jobbiknak nem lehetett volna más logikus lépése ezen kívül, mert a demokráciában, ha nem csak a perifériához akarsz szólni, akkor bizony a demokrácia nyelvén kell beszélned: de a mondandód tartalmának nem kell változnia.

    Ez ide tartozik, de az oldal egyébként is elég jó elemzéseked ad: http://hidfo.ru/2015/04/liberalisok-raus/

   • Miért, itt vannak oldalak? =) Én nem érzem úgy, hogy én és Titkos, ellenkező oldalon állnánk pashcutterel, még ha nem is feltétlen egyezik a véleményünk, bizonyos kérdésekben.

    Egyszerűen az böki a csőrömet, hogy a párt bizonyos döntései, eszközei, reakciói, amiket az elmúlt fél-egy évben megléptek, szemben állnak azzal, amit a párt eddig képviselt. A cukikampány, és az elhatárolósdi, olyan jelek, amik alapján sokan (hozzáteszem joggal) érzik úgy, hogy a párt egy olyan irányba mozdult el, ami leginkább a korai Fideszre akar hajazni.

    Persze értem én, hogy sajnos a Jobbik szavazóbázisában is van egy mélyproli réteg, akiktől a párt szabadulni, de legalább is amennyire lehet, távolodni szeretne, hogy ne velük azonosítsák őket, de biztos, hogy ezt ilyen eszközökkel kell tenni? Miért nem volt elég annyit mondani Vonának, mondjuk a cipőbe köpés kapcsán, hogy “Kulcsár Gergely magánemberként tette azt amit tett, én személy szerint nem értek ezzel egyet, és a Jobbik frakció sem.”? Ennyi lett volna a helyes válasz, nem az, hogy gesztust teszünk a ballib média felé, akiket ez, ahogy Titkos is mondta, úgyse fog meghatni, mert hivatásos rettegők, és az az alap tézisük, hogy a Jobbik egy náci párt.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “Miért, itt vannak oldalak? =) Én nem érzem úgy, hogy én és Titkos, ellenkező oldalon állnánk pashcutterel, még ha nem is feltétlen egyezik a véleményünk, bizonyos kérdésekben.”
    Nem tudom, lehet, hogy ismét elcsúszunk a szóhasználaton, de szerintem ha bizonyos kérdésekben nem egyezik a véleményetek, akkor az azt jelenti, hogy bizonyos döntésekben ellentétes oldalakon álltok. Ennek nem kell megnyilvánulnia ahhoz, hogy látszódjon, én pl. nemrég egy anarchista punkkal tök normálisan el tudtam beszélgetni, igaz részegen. Szóval attól még, hogy pashcutter-rel nem rendeztek olyan flamewar-okat, mint mi Titkossal, attól még látszik, hogy bizonyos témákban szemben álltok egymással. Max. ignoráljátok, ez az, ami nekem nem szokott menni. 😀

    “Egyszerűen az böki a csőrömet, hogy a párt bizonyos döntései, eszközei, reakciói, amiket az elmúlt fél-egy évben megléptek, szemben állnak azzal, amit a párt eddig képviselt.”
    Szerintem ezt a mondatot csak egy nagyon kicsit kell átvariálni ahhoz, hogy igaz legyen:
    “Egyszerűen az böki a csőrömet, hogy a párt bizonyos döntései, eszközei, reakciói, amiket az elmúlt fél-egy évben megléptek, szemben állnak azzal, ahogyan a párt eddig képviselte magát.”
    Ergo a tartalom a régi, a forma új. Hidd el, ha a magyar lakosság 40%-a kommunista lenne, akkor azt támogatnám, hogy a Jobbik a kommunikációjában menjen el valami strasserista irányba. Arra egyébként nagyon sokszor felhívja a Jobbik is a figyelmet, hogy pl. a programjuk még mindig a régi (kár, hogy engem is beleértve ezt nagyjából senki sem olvasta még el… xD) és ha megnézed, Orosz Mihály Zoltán, vagy Toroczkai László a gyakorlat szintjén nem, hogy nem engednek, de inkább bekeményítenek. Nem mellesleg Vona is, csak hát ahelyett, hogy mondjuk a posztkomcsi Magyarország orrára kötné, hogy a Kelettel barátkozunk, inkább mond egy olyat, hogy “Magyarország legyen független”. Szerintem lélektanilag az ilyen váltásokat csak szeletekben lehet elvégezni. Anno linkeltem egy videót egy orosz ex-KGB-s faszival, ő elég jól elmagyarázza, hogy ha a társadalmat az egész média egy irányba nevelte, akkor elég időigényes ezt a tendenciát visszafordítani, pláne akkor, ha ezt megtoldották egy olyan “pálfordulással”, mint amit a rendszerváltás jelentett (tehát a nyugger generáció duplán hülyének érezné magát, ha megint az oroszok felé közelednénk, miután “ők” már egyszer szakítottak velük).

    “Persze értem én, hogy sajnos a Jobbik szavazóbázisában is van egy mélyproli réteg, akiktől a párt szabadulni, de legalább is amennyire lehet, távolodni szeretne, hogy ne velük azonosítsák őket, de biztos, hogy ezt ilyen eszközökkel kell tenni?”
    Persze, a hosszú kések éjszakája nekem is jobban tetszene. 😀 Viccen kívül, te hogyan fognál hozzá ehhez?

    Azzal meg, amit Kulcsár tett, az volt szerintem a legnagyobb gáz, hogy rohadtul konkrét volt. Gyöngyösi “zsidózásán” felháborodott mindenki, pedig azt simán ki lehetett magyarázni (illetve tényleg az állampolgárságra irányult a szóhasználat), lehet, hogy ha a Jobbik nem lép, akkor Kulcsár baromkodása is Európa-szerte híressé vált volna.

   • “Na igen, szóval azok után, hogy évekig kvázi leszarták, mit hőbörög össze a balliberális média, hogy tüntetnek sárga csillaggal a mellükön, miután ők épp Tiszaeszlároztak, listázni akartak, uniós zászlót égettek, vagy Horthy szobrot avattak, elég komikus, hogy most, egy ezekhez képest jóval elenyészőbb horderejű ügy kapcsán, megindul az elhatárolósdi, az elítélés, meg a bocsánatkérés.”

    EZ! XD Köszi. XD

    “Vicces látni, hogy ahogyan pashcutter leszedi a bélyeget a Jobbikról, a másik oldal (Péter és Titkos személyében) azonnal rárak egy újat (ráadásul úgy, hogy ti még csak nem is vagytok akkora jobberek). :D”

    Hát épp ez a gáz, ha már nekünk, “mezei szavazóknak” is feltűnik, hogy “itt valami nem KÓSER” (csak a kedvedért… XD), pedig nem is nézünk 24 órában Vona-beszédeket.

    “Ha valaki a libsik szerint nem náci, akkor tuti, hogy áruló?”

    De pont ez az, hogy hiába próbálnak így vagy úgy haverkodni velük, a libsiknek ők már örökké “nácik” maradnak. Jó esetben ha valaki nem “vérnáci”, az még nem lesz a jobboldal szemében automatikusan áruló, épp csak a balosok szemében sem lesz soha barát, vagy akár elfogadható ellenfél, ezért nem értem, hogy most hová és miért pedáloznak?

    “A Jobbik mindössze megtanulta az etikettet.”

    Amire a legutóbbi időkig magasról szartak, sőt, ha szóvá tette nekik a baloldal ezt a “hiányosságukat”, még meg is veregették egymás vállát maguk között, hogy “höhö, forr a zsidó feje, jók vagyunk, fiúk!” XD Ahogy már írtam, engem az érdekelne, miért akarnak most hirtelen “mintapolgárok” lenni, ha eddig kb. 10 éven át a “törvényen kívüli hős betyárt” alakították? 😀

    “Ez persze egy jobboldalinak sem tetszik, de bazzeg, az öltöny, meg a nyakkendő sem, mégis felvesszük.”

    De az legalább elegáns, ellentétben ezzel a nyalással, amire Péter is rámutatott. Bocsánatot kérni is lehet normálisabban, de amit mostanában levágnak, az tényleg úgy néz ki, mint valami könyörgés a baloldal felé, hogy “jajj fiúk, értsetek már meg minket, jófejek vagyunk mi, csak nem látjátok rajtunk!” XD

    “Már jó ideje mondom, hogy ha át akarjuk alakítani a szart (tömegek, csak így eufemikusan), ahhoz bizony hozzájuk kell nyúlni és ez nem lesz szép munka. A Jobbiknak nem lehetett volna más logikus lépése ezen kívül, mert a demokráciában, ha nem csak a perifériához akarsz szólni, akkor bizony a demokrácia nyelvén kell beszélned: de a mondandód tartalmának nem kell változnia.”

    Lehet én vagyok a hülye (vagy legalábbis nem vagyok politológus), de nem úgy volt, hogy eddig is egyre inkább nőtt a népszerűségük? Mondhatnám azt is, hogy a “tömeget” szép lassacskán elkezdték megnyerni maguknak. Mi értelme most hirtelen stílust váltani és ezzel kockáztatni, hogy azokat is elvesztik, akik eddig rájuk szavaztak? Amúgy meg nem is értem, most úgy akarnak a bal oldalról átcsábítani embereket a jobb oldalra, hogy bedobnak már “elhatárolódunk” dumát, meg “leköltöztettük az egyik képviselőnket egy cigány családhoz, amiért cigányozott”? Őszintén, ha balos lennék, ezeken a dolgokon max jókat mosolyognék, de ettől még nem szavaznék rájuk. Érted, pl. az MSZP is tart nemzeti ünnepes megemlékezést, de ettől még ők sem lesznek jobbosok a szememben. 😀

    Plusz ha már előkaptad az “én már mikor megmondtam!” kártyát, tegyük hozzá, hogy nem is olyan régen még olyanokat mondtál, hogy “A Jobbik perpillanat iszonyatosan baloldali” (többek között pl. Morvai feminista kirohanásai ellen szólaltál fel, “mint aki nem is tudja, hogy melyik pártban van”, vagy hogy mondtad XD), illetve nekem valami olyasmi is rémlik, hogy a plebsz véleménye le van szarva, mert nehogy már a nyúl vigye a puskát, a nép akarata előtt nem szabad meghajolni, stb. Na most ehhez képest azóta a Jobbik csak még inkább “balosodott”, de szerinted ez most rendben van, mert mindössze “megtanulták az etikettet”? 😀 Oké. XD

    “Azzal meg, amit Kulcsár tett, az volt szerintem a legnagyobb gáz, hogy rohadtul konkrét volt. Gyöngyösi “zsidózásán” felháborodott mindenki, pedig azt simán ki lehetett magyarázni (illetve tényleg az állampolgárságra irányult a szóhasználat), lehet, hogy ha a Jobbik nem lép, akkor Kulcsár baromkodása is Európa-szerte híressé vált volna.”

    És? Eddig is ők voltak Európa számára “a náci párt”. Amikor Vona a Nagy-Britanniában élő magyarokhoz ment ki látogatóba, a helyi balosok septiben összerántottak egy tüntetést ellene. (Sőt, ha jól rémlik, kezdésnek az országba sem akarták beengedni, majd utána termet nem kapott, stb..) Amikor több embert megkérdeztek a tüntetők közül, hogy tudják-e, hogy most mégis pontosan ki ellen tüntetnek és miért, a legtöbbjük kb. annyit mondott, hogy szóltak neki, hogy valami náci vezér érkezik az országukba, ők meg jöttek ki ellene demonstrálni, mert a náciság rossz dolog. XD Vagy Bécsben olyan kamu-képkiállítás volt, ahol ha nem is a Jobbikról (bár a fene tudja, lehet róluk is XD), de a Magyar Gárdáról jelentek meg olyan kamu képek, illetve fals infók, hogy ők rendszeresen cigányokat gyilkolnak, sőt, a “cigánypecsenye” nem más, mint igazi cigányhúsból készült étel, mert ezek akkora nácik, hogy még a húsukat is megsütik és megeszik. XD Ezek a fentiek kevésbé zavarták Vonáékat, de most egy cipőbe köpős baromkodás miatt hirtelen kisebb arculatváltást csinál a teljes párt, mert “ezt már azért mégse”, vagy mi? 😀 Szerintem jobb, ha megbarátkoznak a gondolattal, hogy ők a “kiközösített srác” az Európa nevű “iskolában” és inkább ennek tudatában próbáljanak meg boldogulni, nem pedig látszólag most benyalni magukat a “népszerű arcok” közé. 😛

   • Na igen, egyre inkább olyan, mint ha ezt az egész betyár imázst, a bő gatyát, a karikás ostort, meg a fokost, lassan ők is kipára és maceszra cserélnék. =D

    Eddig ment a nagy unió ellenesség, a keleti nyitás, a halálbüntetés visszaállítása, a cigánybűnözés, a zsidó lobbi, zsidó terror ellen tüntetés, a Horthy revízió, és hasonlók. Most meg Vona szavaiból és tetteiből, egyre inkább az tűnik ki, hogy mintha már visszakozna, hogy hát mégse olyan rossz ez az unió, mégse annyira jó ez a keleti nyitás, Horthy becsülete se annyira fontos már, talán még a zsidók gyászára is tekintettel kéne lenni, sőt esetleg még a roma polgártársainkat is meg kéne segíteni. =D

    Na ezek után kérdezem én, hogy hol a becsület és a hűség? =)

  • Bár továbbra sincs szabad 4-5 órám arra, hogy mélyen belemenjek a témába (plusz még ugye ott van az előző vitám is Rontommal, amire azért még pár dolgot majd írnom kell… XD), de azért jólesik látni, ha egy “szakmabeli” is megerősíti azt, amit én “avatatlan” személyként, pusztán józan paraszti eszemmel kilogikáztam. (Pl. hogy csak egy része igaz ennek a “nagy igazságnak”, a másik fele bullshit, vagy hogy bizony komoly üzleti érdekek is húzódnak a nagy “örökélet-osztás” mögött. XD)

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Igen, Péter kevés László Andráshoz. Ahogyan te, meg én is kevesek vagyunk (csak veletek ellentétben engem érdekel a téma, amivel foglalkozik). Ezt lehet félreérteni, („Azért így ne méricskéljünk embereket, ha megkérhetlek!”) csak nem érdemes. Teljesen egyértelmű, hogy nem arról beszéltem, hogy magasságban, emberségben, vagy játék-kritikában lenne Péter kevesebb László Andrásnál, hanem éppenséggel annak a tudásnak a megértésében, amit én jelenleg a leglényegibbnek látok. Az istened egyébként feljogosított arra, hogy úgy méricskéljek embereket, ahogyan akarok és még ha ez az „ítélkezés” teljesen félreértett „tilalma” alapján bűn is lenne, a pápád megoldotta, hogy bűnös állapotban szentséget vehessek magamhoz, szóval egyszerűen nem tudom elcseszni. 😀

   Ha már a vallási meggyőződésednél tartunk: nem gondolod, hogy hiteltelen, amikor ebben a vitában olyanok mellé állsz, akik ezen a téren (vallás, metafizika) amúgy veled is szemben állnak? Ez fordítva ugyanúgy igaz, nem értem, Péter, vagy Titkos miért helyeselnek, mikor a katolicizmust valószínűleg jobban elítélik, mint én.

   Azon, hogy kevesek vagyunk László Andráshoz (szóval újrafogalmazva: a László András által megértettek megértéséhez) az sem változtatna, ha a vádaskodásaid (melyek nyilvánvalóan pártatlan emberektől származó információkon alapszanak) igazak lennének. Szóval:

   – még ha dilettáns is lenne, Péter és én és te akkor sem tudjuk egyáltalán megérteni a leírt gondolatai teljes jelentését – hiszen már egymással szemben sem tudjuk elkerülni a félreértéseket, egyazon szavakat (sokszor kulcsszavakat) is már különböző módokon értelmezünk.
   – érdekes, hogy Hamvas tisztelői szerint László András nem követi a „hamvasi utat”, amelyet persze inkább ők akarnak definiálni, mert úgy hiszik, jobban ismerik Hamvast, mint László András. Nos, én a történelemnek ezen szeletéről sem tudok sokat, de nem igazán hallottam, hogy Hamvashoz bárki is közelebb került volna László Andrásnál.
   – alapvetően Hamvas sem az a fajta tisztán katolikus arc volt, akinek te szeretnéd hinni. Ha olyan demagóg módon akarnék mocskolni embereket, mint te, akkor azért Hamvas ellen is fel lehetne hozni pár dolgot, csak érted, ez nem hiszem, hogy stílusos lenne.
   – mindettől függetlenül a te szemedben László András lehet dilettáns, a mi szemünkben meg a te egész egyházad lehet az, leginkább a második vatikáni zsinat óta, de az egészet jellemzi, hogy ez egyáltalán megtörténhetett. Röhej, hogy az, aki szerint a mise irányának megfordítása megengedhető (csak a többieknek mondom, hogy ennek a „népoltárnak” a bevezetése kb. a klérus szocializálása, reneszánsz-forradalmi módi, melyben a pap többé nem Istennek mutat be áldozatot, hanem a híveknek), az az „evolai brancsot” tartja posztmodernnek. Az egész modernség nem jött volna létre a kereszténység nélkül. BTW, riszpekt a szedevakantistáknak, az utolsó trve keresztényeknek!

   Apropó, kérlek, mondj már egy olyan animét, amit egy katolikus tekintélyhez méltónak tartanál.

   Azt mondod, te vagy a valódi tradicionalista, aztán megjegyzed, hogy ez a te olvasatodban annyit tesz, mint hűnek lenni a katolikus tradícióhoz. Ahhoz a tradícióhoz, ami – mint azt már fentebb kifejtettem – önmagához sem hű. Ezzel szemben azok, akiknek nekimentél, a vallások transzcendens egységét (nem a vallások egységét, pláne nem a vallási formák egységét) tanítják, illetve ebben határozzák meg a vallás kritériumainak legfontosabbikát – szóval nem, természetesen a sátánizmust, materializmust, a new age-et stb. nem tekintjük vallásnak.

   Csodálkozom rajtad, mert a fentiekből ítélve sokszorosan felülmúlsz műveltségedben, a reakcióid mégis vagy egyszerűek, vagy egyszerűsítők, ha nem éppen rosszindulatúak. Nem az a baj, hogy félreértesz, hanem hogy úgy néz ki, nem is akarsz megérteni, így pedig kár vitázni. Műveltség + proletár mentalitás, ez lenne a szociálkonzervatív típus? 😀 Akiket felsoroltál, azok közül senkitől sem olvastam semmit, sőt, László Andrástól sem olvastam még könyveket, csupán néhány tanulmányt, a „klasszikus tradicionalistáktól” pedig eddig egyetlen egy művet kezdtem el, amit mivel otthon hagytam, januárig nem fogok befejezni (megérteni meg még jó pár évig nem fogom). Erre nem vagyok büszke, csupán tényként említem meg, mielőtt már sokadszorra felvetődne, hogy „olvasás-függő” vagyok. A „Tradition, Family, and Property”-ről meg poénos módon ismét csak László András jutott eszembe, aki azt mondta, hogy ma jelszavakkal dobálózni az egyik legdilettánsabb dolog, mivel azok a gyakorlat terén már majdnem totálisan manipulálhatók – lásd Liberté, Égalité, Fraternité.

   „A témát most azért nem feszegetem, mert túl hosszú lenne kifejteni, mik a valódi problémák ezzel az irányvonallal, másrészt nem akarom túlságosan offolni az eredeti témát.”

   Szóval vitázol, de mégse. Nem offolod egyáltalán az eredeti témát, mert most csak mi beszélünk, szinte csak erről, illetve aki akar, az úgy is tud kommentálni ettől függetlenül. Nagyon érdekelnének az elméleti kritikáid, feldobok egyet kezdésként: ha a ti istenetek szerető Isten, miért választ el önmagától? Nem értem, hogy hogyan lehet jó az a Mennyország, amelyben szemtől-szembe látjuk az Istent. Nálam ez nagyjából annyit tesz, hogy még legnemesebb, mennyországi állapotunkban sem válunk eggyé vele, még ott is csupán alattvalók, szolgák csürhéje mindenki, mintegy megfagyva az időben (mivel ugye ezt nevezitek meg maximumként, nincsen Mennyország utáni állapot a vallásotokban [pláne nincs szó metateisztikus állapotokról, ehehe…]). Szóval miért jó ez? Ha el vagy választva Istentől, csakis a rossz, a bűn, a léthiány választhat el, szóval ezek ott is jelen vannak, a maximumot ott sem tudod elérni – harc viszont (mint pl. a Valhallában) már nincs, szóval a tanszcendentálás, a feljebb jutás ki vannak iktatva: a Mennyországban mintegy megkövesedsz abban a „legnemesebb” állapotodban, amely még úgy is, hogy a te maximumod, nem abszolút maximum – így hát mikor Istent látod, egyszersmind egy hatalmas falat látsz kettőtök között, mely mindabból épül, ami elválaszt téged tőle, ez pedig nem tudom, mi más lehetne a nem-tökéletességeken, más szóval a hitványságokon kívül.

   Egy másik érdekesség, amit katolikustól hallottam, hogy a megtéréssel ő megszűnik élni – Krisztus él tovább őbenne. Ezt vagy úgy értelmezed, ahogyan a metafizikai tradíció (vagyis autotheizmussal, egylényegűséggel, melyben jelenleg Krisztus mint az út jelenik meg), vagy úgy, hogy az individuum megsemmisül (mivel az Istennel való azonosulás számodra blaszfémia).

   Ezt teljesen komolyan kérdezem, reálisnak látva annak lehetőségét, hogy egy ilyen művelt ember ezt meg tudja válaszolni nekem – tudok én változtatni a világképemen, csak ahhoz nem elég mondjuk az, hogy Jézus szeret.

   Nem mondom, hogy illett volna elolvasnod a korábbi bejegyzéseimet, de akkor ne jelentsd ki egyetlen egy alapján, hogy kritika nélkül nézek a Jobbikra, mert ez egyszerűen nem igaz. Nem fogom felsorolni a párttal szembeni problémáimat, mert ez tényleg érintőleges téma, de hidd el, nem egy van. Másfelől, most már én is nagyon gondolkodom azon, hogy érdemes-e legközelebb rájuk szavaznom, bár más okokból, mint Péter. Az viszont érdekes, hogy te konkrétan kényszerítve vagy arra, hogy kritikátlanul nézz bizonyos kijelentésekre (lásd: pápai tévedhetetlenség).

   „A kereszténység tanítása szerint a szenthagyományként megnyilvánuló isteni kinyilatkoztatás teljessége a Bölcsesség (Szentlélek) által Szűz Máriától megtestesült Igében, Jézus Krisztusban sértetlenül áll fenn, és sértetlenül adja tovább azt ugyanazon megtestesítő Szentlélek az Anyaszentegyházon keresztül. A nagy vallási hagyományokban — az időben és térben előrehaladván fokozatosan tisztuló és a kereszténységben teljességgel és épséggel fennálló — kinyilatkoztatás bizonyos darabjai, az „igei magvak” (logoi spermatikoi, rationales seminales) megtalálhatók, tévedéssel keverten. Az istenkereső pogányok a bibliai inaszakadthoz hasonlóan törekszenek a vélt gyógyforráshoz, azonban a végső gyógyulást számunkra is csak Jézus Krisztusban hozta el Isten.”

   Nincs így. Az Anyaszentegyház egyre kevésbé képes átadni bármit is (pláne sértetlenül) abból, ami Krisztusból még megmaradt közöttünk, főleg az időben (modernizmus) és térben (hittérítés sikertelensége) előrehaladván. (Ez nem az átadásra vonatkozott a fenti szövegrészben, de hasonlóan kellene történnie azzal kapcsolatban is, ha az „igei magvak” fokozatosan tisztulnak – ezzel szemben annak vagyunk a tanúi, hogy az egyház folyamatosan veszíti el a harcait és ez még a jobbik eset, mert általában inkább feladja azokat és kivonul az adott területről – arról nem is beszélve, hogy a „tévedéssel keverten” kitétel is egyre durvábban érvényesül, gondolok itt a szektásodásra.) A pogányok pedig nem törekszenek végső gyógyforrás felé, mert ők nem betegek, nem bűnösök. A pogányoknak sosem volt ilyen képzetük önmagukról, ez csakis az ábrahámi vallásokban jelent meg. Nagyon leegyszerűsítve, nagyon felháborítóan és nagyon blaszfémikusan (mármint a te szemedben) úgy is fogalmazhatnék, hogy a kereszténység a zsidók gyógyszere önnön zsidóságukra.

   „Ez nem történik, hanem így volt, van és lesz: a Szerető — Szeretett — Szeretet hármasságának örökké állandó dinamizmusa. A szeretet a másikra (heterón) irányul: nem más mint létadás és létbenntartás, míg önmagamról megfeledkezvén önmagamat a másik szeretete — önfeledkezése — tartja létben.”

   Ez nagyon tetszik, valójában mind máig azért nem tudom teljesen elfogadni az autotheizmust, mert egyfajta szentséget vélek felfedezni a heteronban, mint olyanban – gondolok itt elsősorban az első legfontosabb heteronra, az anyára. Ha viszont a heterotheizmust tételezem, mindent elveszíthetek, mert a felelősség rajtam kívül is nyugszik valakin, tehát még afölött sincs totális hatalmam, hogy a szentet, a szeretetet befogadhassam, vagy hogy erre egyáltalán képessé váljak.
   Azt viszont teljesen nonszensznek tartom, hogy a keresztények kijelentsék, hogy a szentháromság egy hittitok, amit nem érthetünk meg – vagy azt mondják, amit a linkelt tanulmányban az író: „E három létalany nem csupán egyetlen létalany három „szerepe” (szabellianizmus), és nem három elkülönülő lényegű isten (tritheizmus).” Akkor mégis micsoda? Ha nem különül el teljesen az Atya és a Fiú, akkor a Szentlélek (a közöttük fennálló szeretet) sem teljes, nemhogy abszolút. „Elegyedés, de szétválás nélkül” → ha ezt meg tudod értetni velem, akkor lehet, hogy megtérek.

   „A történelemnek, a relatív létezők változásának, cselekedeteinek így értelme és célja van, azonban nem önmagába fordult célja, hanem az Istenre, az egészen Másikra nyitott célja.” Ez is hibásnak hangzik, hiszen bennünk pont az a jó, ami Istenben is az (tehát ami maga a jó) → szóval az auton. A totális heteron, az „egészen Másik” itt számomra csak a sátánt jelentheti, abból meg inkább nem kérek.

   „A sátán legnagyobb kísértése pont az az autotheista önistenítésre való buzdítás volt, ami a saját bukását is előidézte: „non serviam”.”

   Ez önellentmondás. A sátán pont ezt hitette el Ádámmal és Évával, hogy ők nem Isten, nem részei Istennek, még csak nem is „elegyedés, de szétválás nélkül”, hanem abszolút mások, heteronok. Semmi más nem magyarázhatta volna a tettüket, főleg az autotheizmus nem, mert abból a szemszögből (főleg a paradicsomi állapotokat figyelembe véve) nem lett volna értelme bármit is tenniük. Ha Isten vagyok, nem Isten ellen lázadok fel, hanem az ellen, ami tőle engem (mint leszállt Istent) elválaszt (tehát maga a „leszállás” ellen). Illetve ismét feltehetem azt a kérdést, amit korábban kérdeztem a Mennyországgal kapcsolatban, csak itt a Paradicsomra vonatkoztatva: talán maga a kérdés luciferi, de miért jó ez? Miért jó, hogy Isten elkülönít önmagától (mivel ő tökéletes, ezt csakis lefokozással teheti meg)? Ha lehetséges az „elegyedés, de szétválás nélkül”, akkor miért nincs Szentnégyesség (az emberrel, az énnel együtt)?

   Visszatérve a kevésbé magasröptű témánkhoz: az politikai összefonódás, ha a Jobbik gazdasági együttműködést akar bizonyos muzulmán országokkal, de az nem, ha a pápa a gazdaságon is túlmutató, szinte vallási együttműködést szorgalmaz irányukban? A második vatikáni zsinat óta már csak azt sem mondhatják, hogy a muzulmánok vallása „téves”, tökmindegy, hogy az általad linkelt tanulmányban pl. ez áll. Nagyon szívesen lettem volna katolikus a középkorban (ahogy az ókorban meg keresztényüldöző), de most már egyszerűen kiüresedett ez a fogalom. A kereszténység, minden hibája ellenére egy nagyon erős forma volt, amely őrzött egy jelentős tudást, még az őt megelőző időkből. Ez azonban ma már majdhogynem teljesen elveszett és ezzel együtt a forma is elkezdett felbomlani. Az szimplán marhaság, hogy a Jobbik azért nem tüntet az ISIS ellen, mert sértené a politikai érdekeiket, mert a legtöbb muzulmán is elítéli ezt a szervezetet (akik felé a Jobbik kacsingat, azok konkrétan háborút terveznek/viselnek az ISIS ellen). Ja, meg itt van ez is:
   http://alfahir.hu/az_isis_mar_nem_kezelheto_bekesen
   Végül is nem akarják megsérteni az ISIS-t, csak háborúzni ellene. 😀

   Dugin. Tehát nem hiteles az a pánszláv-ellenesség, ami egyébként Putyint támogatja. Szóval Putyin = orosz = szláv, következtetésképpen Putyin + hatalom = pánszlávizmus. Ehhez csak gratulálni tudok. Ha tényleg konzervatív vagy, akkor ma a Földön nem lehet nagyobb reményed a putyini Oroszország győzelménél, de beszéljen inkább helyettem ő:

   (Szépen kérlek, hazudtold meg, ha szerinted nincs így.)

   Aki beszopja a Nyugat dumáját Putyinról, az nagyon az alja politikai téren. Persze az is, aki az „Úr angyalát” látja benne, de mindenféleképp pozítív az az irány, amit képvisel (vagy „csak” pozitívabb a többinél). Esetleg még egy kis adalék ehhez, egyenesen az atlantista-posztszoci fészekből:
   http://www.atv.hu/kulfold/20140818-hivatalosan-bejegyeztek-a-satan-egyhazat-ukrajnaban

   Ezeket a meggazdagodás dolgokat meg jegeljük már, mert tényleg kb. ahhoz hasonló, amikor egyes idióták megszólják a klérus tehetősebb tagjait. Na nem mintha László András, vagy Alexandr Dugin dőzsölne a „rengeteg pénzéből”. Ilyet általában azok hisznek, akik a pénzt csakis dőzsölésre tudnák felhasználni és semmi elképzelésük nincs arról, hogy azt egyébként másra is lehet költeni.

   „László András tanítványa, Baranyi Tibor Imre majdnem ugyanazt csinálja, mint Dobay: előadásokat tart a saját tárgyából, és nem kevés pénzt szed össze belőle.”

   1: Mi másból tartanál előadást, ha nem a saját tárgyadból?
   2: Mennyi pénzt szed össze belőle? Egy bíboros sok pénzt szed össze abból, hogy bíboros? A kurva anyját ezért, vagy neki nem, mert ő a Katolikus Egyház klérusának tagja? Van egy olyan sejtésem, hogy ha Baranyi a katolikus értékekről csinálna előadásokat, akkor nem zavarna, hogy mennyit keres, vagy hogy „a saját tárgyából tart előadásokat”.

   „Nekem az ilyen pénznyelő guruk sosem voltak szimpatikusak.”
   Jaja, kivéve ugye, ha katolikusok. Gusztustalan, protestáns duma, valakit azért utálni, mert nem azonosulsz a nézeteivel, de ennek ellenére ő gazdag. Te meg nem.

   „Dugint nem olvasok: vérdilletáns, akire nem vagyok kíváncsi.” Nem olvasod, de ő a dilettáns. XD Akkor gondolom ez valami új dogma. Kurvajól nyomod. 😀

   Ez a Boszorkányvadász a te blogod? (valahogy a felsorolt írók ezt a benyomást keltették)

   „Elég csak azokra a katolikus fiatalokra utalni, akik megengedők a melegházassággal és az abortusszal kapcsolatban, esetleg vonzódnak a fasizmushoz, barátkoznak a feminizmussal vagy hívei a halálbüntetésnek. A fiatal katolikusok többségének nem túl erős az immunrendszere a modernizmus mételyeivel szemben.”

   Azon túl, hogy a fasizmusról is órákig lehetne vitatkozni, a halálbüntetés mégis hogy a fenébe nem fér bele a kereszténységbe, illetve hogyan modern? Szent István, meg Szent László hogyan lettek akkor szentek? „Nyomorult erőszak-kultusz!” Hát igen, nem is értem, hogyan tisztelhetünk ilyen „gyilkosokat”. Pff.

   Az egyházi nevelésről meg igazából azon túl, hogy problematikus, nem derült ki semmi. Ezzel viszont visszaértünk a dolog legelejére: nem tudod bizonyítani az igazadat, de támadod azt, aki nem ért egyet veled, ezért gondolod pl. Baranyit rossznak, holott ő bizony nagyon szívesen elvitatkozna veled, mert tényleg érdekli az igazság. Esetleg próbát tehetnél, nem tudom, hogyan áll a párbeszéd az ilyen kultúrkatolikusok meg a tradicionalisták között. Lehet, hogy fény derülne arra is, miért nem elégít ki egyeseket (egy ideje már a többséget) a hagyományos katolicizmus. (Mondjuk mert a zsinat óta nincs ilyen, bocs, muszáj volt megint leírnom. :D)

   Ja, és kérlek, ne nyomasd ezt a kivénhedt megmondóember-stílust. „De nem akarlak lebeszélni a kritikátlan gondolkodásról…” Nincs erről szó. A véleményemet írtam le, miszerint most úgy látom, hogy pl. a László András által megfogalmazottak legnagyobb többségébe egyszerűen nem lehet belekötni. Abból a meghazudtolhatatlan tényből például, hogy a tapasztalásodon kívül nem létezik számodra semmi (mert ha létezne, az rögtön bekerülne a tapasztaltak közé, akár csak képzetként), elég logikusan következik a többi tétele és ezekre épülnek a következők – ha úgy tetszik, dogmatikusan, de számodra talán nem gyűlölt ez a fogalom.

   „Én régebben nagy Horváth Róbert-olvasó voltam… de kritikával olvastam, azt használva fel az elméleteiből, amiből úgy éreztem, passzol a valósággal, és használható a továbbiakban.„
   Nahát, te valami zseni lehetsz, de akkor én is, mert ezzel ugyanígy vagyok. 😀 Mellesleg ki nem? Aki már képes arra, hogy elolvasson valamit, az arra is képes, hogy önállóan gondolkozzon. Mondjuk lehet, hogy ez nagyon idealistán hangzott. „De úgy olvasni ezeket az amúgy politikailag terhelt szerzőket, hogy 100%-ig igazuk van, szerintem nem túl jó stratégia.” Várj csak… Nem pont az a bajod a világ nem-katolikus részével, hogy az ugyanennek a kritikának ad hangot a katolicizmussal szemben?

   A nickneved meg már nem kell, ha látom az igazit is a linkjeidből. ^_^

   • Igen, Péter kevés Tartuffe-hoz. Én is kevés vagyok Tartuffe-hoz. Te is kevés vagy Tartuffe-hoz. Mi kevesek vagyunk Tartuffe-hoz. Sőt, maga Tartuffe is kevés Tartuffe-hoz.

    Mi nem tudjuk megérteni Tartuffe gondolatait. Kevesek vagyunk hozzá.

    Nyugodtan tanulmányozzuk Tartuffe-t, mert ha kritikátlanul elfogadjuk tanait, beszopjuk rendesen, és kritikátlanul követjük őt, magunk is Tartuffe válunk.

    Tartuffe láthatólag jól vegetál a szájkaratéval, a szómágiával, az okoskodással, hát miért ne követnénk, hiszen Tartuffe követése biztosítja számunkra a jó egzisztenciát? Talán. Ez nem biztos. Egyelőre csak megteremti az illúziót, hogy kiemelkedünk a plebs közül.

    Tartuffe maga az egyetlen remény a nyugati civilizáció válságára. Kövessük Őt. Aki nem követi Tartuffe-t, az hülye. Vannak a hülyék és Tartuffe. Tartuffe és barátai vs. idióta tömegemberek.

    Tartuffe szívesen elvitatkozna velünk. Hátha magunk is Tartuffe válunk a vita során. A meggyőzésünk, ezáltal kialakuló meggyőződésünk alapján.

    Köszönöm a kommented, Tartuffe. Tanulságos volt, tanultam belőle.

    Kérlek, taníts Tartuffe!

   • Annyi ekézést kapott már, hogy szerintem rég nem olvassa a blogot, szóval felesleges reagálni az írásaira pashcutter.

   • Foma: Igaz, de az is igaz, hogy pashcutter ezen “összefoglalóján” majdnem sírva röhögtem, így már semmiképp sem írta le hiába. XDDD És kb. egész jól meg is ragadta a dolog lényegét. XD

    Jó, való igaz, hogy ez így nem egészen fair veled szemben, épp ezért a Shrek témában nem téged személyesen, hanem egyik haveromat, illetve főleg a tradit, mint olyat, oltottam. XD Ez talán belefér, csak nem vagy te is olyan “manavédő”, mint azok a “degenerált animések”, akik nem bírják elviselni a kedvencüket ért negatív kritikát? 😀 XD

 16. Én az elején tiltakoztam ellene, hogy annyira rossz lenne ez a Ki Mit Tube, mint itt meg Ricznél (meg netszerte sokfelé) hírlett. Sőt én pozitív és érdekes összetevőket is találtam benne. Elég sokat néztem is belőle – e miatt azonban később egyre inkább én is a negatív vélemények felé tolódtam. Majd a vége valóban über-szánalmas lett: oké, földet rá és felejtsük el…

  • Akkor nálad a végére ért be a dolog. =) Valóban volt egy-két olyan emberke, aki kitűnt a produkciójával a többi gyér közül, vagy legalább is szórakoztatóbb volt tőlük, de ettől még ez se sokkal volt különb, mint egy Csillagszületik. Mindenesetre az vicces volt, hogy Dancsó trollkodása után, a sok fanboy úgy rászállt Noémire, hogy igazából már mindegy is volt mit mond a csaj, jót vagy rosszat, korrekt e vagy sem, sokan egyből nyomták rá a dislikeot, és ment a fröcsögés. Aztán erre még rátett azzal, amikor visszaszólt Puzsérnak, mert utána meg az ő elvetemültebb rajongói is rászálltak.

   Kíváncsiságból egyébként megnéztem a döntős produkciókat, de engem egyik se nyűgözött le. Talán még a Lóciék produkciója volt a legtűrhetőbb.

   • Mondjuk ettől még tartom, amit az elején mondtam, hogy még Tomcattől is méltatlan volt lemenni erre a Mondik-Dancsó csörte szintre… 🙂
    A döntőt meg én élőben követtem, úgy volt igazán rettenetes: mind a ratyi technikai minőség, mind a borzalmas műsorszerkezet, mind a műsorvezető Fluor tevékenysége. Szóval a produkciók ehhez képest még hagyján… A Mr.Klaus jelenségről és az annak való csontig benyalásról meg külön bejegyzést lehetne írni, de sok dicsérő szót nem tudnék benne ejteni.

   • Szerintem elég frappánsan megmondta, kb. hol van Noéminak a helye. =)

    Mr. Klausz produkciójától amúgy én se voltam elájulva. Értem én, hogy azért lett ez ennyire felkapott, mert egy valós problémára akart rámutatni, amiből sokan magukra ismerhetnek. Nekem mégis inkább a jó öreg “a magyar szeret panaszkodni” mentalitás köszönt belőle vissza.

   • Ahogy néztem a Mondik “kritikáit”, hát mit ne mondjak. Az az egyik táncos kedvű gyerekre adott értékelése dettó olyan volt, mint a Dancsó-paródiára adottja. Meg a többi is, és ahol valami jót szólt onnan meg sütött az álszentség a hangjából és a mozdulataiból. Az a tipikusan magasan hordott orrú pi**a, akit szívesen tarkón csapnék egy baltával. Annak is az élével, nem a lapjával, vagy a fokával. Szóval nem csodálom, hogy rá lett szállva.

 17. Én csak azt sajnálom, hogy ilyen kicsi ez az ország. Ha értitek mire gondolok…

 18. Amindenit neki 🙂 Ennyi kommentet rég láttam már. Gondoltam Péter nagy örömére, kicsit felmelegítem a káposztát. De nem hosszan, mert a felére sem emlékszem már mindannak, amire reagálnék, a fentebb írtak közül.
  A poszt sajnos elkerülte a figyelmemet, egyrészt, mert hónapokig alig tudtam net közelébe jutni, így erre volt a legkevésbé lehetőségem, másrészt valahogy azok a posztok kevéssé érdekelnek, amiket egy belinkelt videóval kezdesz (ez egyéni hibám, mea culpa 🙂 )
  Ami Szirmait és Dancsót illeti: Szirmait mind a mai napig nézem. Hogy a való életben milyen ember, nem érdekel, mert úgyse szándékozom vele találkozni, nekem sokkal fontosabb az, hogy a velem napi kapcsolatban állók milyen emberek. Ugyanígy Dancsóval kapcsolatban. Ettől függetlenül szomorú, hogy a népszerűségükkel visszaél bármelyikük is. Dancsó videóiról már jó ideje leszoktam, mivel ez a szakszerűen, meg a vlog-paródia egyáltalán nem jött be. Szirmai meg az az eset, hogy nekem érdekes, tetszik a stílusa, noha valóban Nostalgia Critic klón, és néha én is ráncolom a szemöldökömet. Nem tartom prófétának, elfogadom, hogy van akinek nem tetszik, és nem is fogom habzó szájjal védeni, de nem fogadom el az öncélú haterkedést sem.
  A további eszmefuttatásokhoz meg inkább még nem fűznék hozzá, mert ez több időt kíván gondolkodás terén.

 19. Pash Cutter: (Péter: Mellesleg nem hiszem, hogy L. A. megnézne egy animét. Az túl anti-tradicionalista neki.) ->

  Péter: Nyilván meg se nézné persze, ezt már csak poénból vetettem fel. =)

  Itt egy példa arra, mennyire nem sül ki semmi jó, ha egy “tradicionalista” hozzányúl a popcultura termékeihez:

  Shrek-kritika:
  https://atyafipeca.wordpress.com/2014/08/24/deviacio-es-szubverzio/

  Nem vagyok a Shrek c. amerikai cucc rajongója, szerintem is van egy temérdek hibája, de amit a srác kifejt, az echte hülyeség. Szinte semmit nem tudunk meg, miért rossz az alkotás, azon kívül, hogy “anti-tradició”. Hogy mi baja van Hofi Géza humorával, azon kívül “a proli… …önfeledten tapsol és bárgyún röhög saját öntudatlan és anyagba döngölt nyomorán. Saját megszentségtelenített és arcul csapott mivoltán.”

  (A kritika stílusa amúgy fárasztó: látszik, hogy utánozza Hamvas Béla stílusát, de meg sem közelíti annak mélységét és minőségét. Tudálékos és igénytelen.)

  • Valóban kb olyan, mint ha megírta volna a bevezetőt, aztán megunta a dolgot, és inkább elintézte gyorsan, két idézettel.

   Spec én ezt a kis szösszenetet, nem is nevezném kritikának, max véleménynek, mert ebből tényleg nem sok minden derül ki arról, hogy utóbb végül, mi is a baj a Shrekel? Már azon a frázison túl persze, hogy “trabis szempontból, nem képvisel értéket”.

   Egyébként ha nála már a Shrek is így kicsapta a biztosítékot, kíváncsi vagyok, akkor mit gondolna, mondjuk egy Drawn Togetherről, vagy más, hasonló rajzfilmről? =)

  • Ugyan már 🙂 Vannak a világban olyanok is, akik szerint Madonna sátánista zenét játszik.

   • Emlékszem, anno volt valami olyasmi, hogy valamelyik vadkeresztény kitalálta, az egyik akkor népszerű szám kapcsán, hogy azon keresztül, az ördög szól a fiatalokhoz, és hogy ő erre úgy jött rá, hogy meghallgatta visszafelé a számot. =D

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Mondhatjuk, hogy 90%-ban egyetértek. Mármint itt éppen veled. 😀 Amiben esetleg nem, az az, hogy szerintem ténylegesen jelen van szinte mindenben egy politikai/filozófiai stb. elem, egyszerűen azért, mert a politika nem engedhet meg üresjáratot és ezalatt nem csak azt értem, hogy a világon mindennek van politikai vonzata, hanem azt, hogy szükségszerűen a cenzorok feladata nem szűnt meg, csak kicsit bonyolódott. (Ez főleg az olyan anomáliáknál tűnik fel, mint Mel Gibson Hollywoodban.)

   Nehéz dönteni abban, hogy mennyire kell bemocskolnia a kezét egy tradicionalistának, már ha ez az ember tényleg az (most én sem igazán nevezem magamat annak, kevés vagyok még ahhoz). Arra persze fel kell hívni a figyelmet, hogy nem minden olyan ártatlan, aminek kinéz, de az ilyenekkel foglalkozni szerintem időpazarlás.

   Hofi jelensége is max. annyit érdemel visszatekintve, hogy talán a humora úttörő volt, de tény, hogy az ő munkája is csak egy tégla volt abban az épületben, amibe ’56 szellemét sikeresen bezárta Kádár.

   A kritika tényleg szar és semmitmondó.

   BTW éppen most akartam ünnepélyesen bejelenteni itt, hogy szombaton benézek a mondoconra, ezt viszont elfelejtettem volna, ha most nem jön egy üzenet a mail címemre a kommentedről. 😀

   • Azt a mindenit, csak most veszem észre, hogy te is reagáltál a kommentekre. 🙂
    “a világon mindennek van politikai vonzata” kijelentéseddel valahogy egyet tudok érteni. 🙂 Az a baj a közbeszéddel, hogy politika alatt a pártok ajnározása, vagy sározása értetik, pedig a politika, mint fogalom ennél jóval szélesebb körű ügy. Pl. nem értem, hogy minek mondják azt: tilos iskolában, templomban, stb. politizálni? Ez már csak azért is paradox dolog, mivel a politizálás a köz ügyeivel való foglalkozás (legalábbis számomra), ergo minden megnyilvánulás, mely a közösséget érinti, a politizálás egy formája.
    Ami Hofit illeti, arról talán frissebb fejjel nyilatkoznék. 🙂

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Heh, egyetértek. xD Nem igazán követem a blogot, bár most visszaolvasva jó sok bejegyzés elnyerte a tetszésemet. Csak túl sok a vessző. (A grammar frontot is tartani kell, ugye. :D)

    Igazából annyi ‘elitista’ kiegészítést tennék, hogy lényegtelen, mit hisz a többség a politikáról, ha nincs igazuk. Szánni való, amikor valaki elintézi annyival az egész társadalom, meg ugye azon belül az egyén megoldandó problémáit, hogy “a politika szar, hazug, korrupt” stb. Unalmas és hülye hozzáállás.

    Mellesleg írok én, mint a gép, csak ugye Péter gátol a kibontakozásomban. 😥

   • Azért valljuk be, azok után amit itt meg még két másik bejegyzésben leműveltél, meg is van erre minden okom. =)

    Egyébként ez kapcsán én is azt mondom, hogy persze, politikai, társadalmi, vagy akár kulturális témák, valamilyen szinten megtalálhatók még egy Shrekben is, de közel sem olyan mértékben, hogy az külön figyelmet érdemeljen. A Shrek elsősorban egy kvázi paródiája a Disney meséknek, és így is érdemes hozzáállni.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Ez is igaz. Mondjuk ha a forgalmat nem is (bár szerintem minimálisan azért azt is), az aktivitást mindenféleképp feldobtam. 😀 A Shrekben meg szerintem nem az a baj, amit mondasz róla, hanem egyrészt az, hogy ez inkább a negatívja, mintsem a paródiája a régi tündérmeséknek, másrészt meg ugye azt a korosztályt célozza, akiket pontosan az ilyen kicsi hatásokkal is remekül lehet formálni. Jó, persze, ehhez nem elég a Shrek, de hát nem is egy ilyen förmedvény van.

  • Jesszus, ezt csak most olvastam el. XD Zseniális “tradi style”, elkezdi leírni, hogy a Shrekkel mi a gond, de aztán mélyebben nem megy bele, helyette idéz egyet Hamvas Bélától. Amúgy ezzel a szemlélettel sok minden szar, lásd Garfield, ahol egy olyan macska a főszereplő, akit kvázi a gyomra irányít. 😀 Tudom, ő is dögöljön meg, Jim Davis pedig a gonosz szolgája, meg ilyesmi… XD Az a helyzet egyébként, hogy pont az ilyenekkel égetik le magukat a leginkább. Mert hiába próbálják úgy előadni, hogy ők a minőség a gonosz, liberális világgal szemben, én egyre inkább azt tapasztalom, minél több tagjuk megnyilvánulását látom, hogy az ő agyukat legalább annyira kimosták, csak “régi korok nagy eszméivel”. (Udvariasan eltekintve azok hibáitól.)

   Amúgy ez a téma megint aktuális lett mostanában, két sztorim is van erről:

   1. Tradis haverral beszélgetünk, ki mit néz mostanában, meg ilyesmi. Mondja, hogy épp a Tokyo Ghoul animén van túl, nem rossz és ajánlja, valamint a Log Horizon is egész bejött neki. Erre mondtam, hogy előbbi nálam is fenn van a listán, de a Shingeki után már kevésbé üt az alapsztori, mert ott is hasonló volt a téma, csak jobb sztorival. Kérdezi, hogy mi az a Shingeki, mondom, hogy “Attack on Titan”, ha így jobban ismered, mire ő: “Ja, azt már terveztem, csak még nem jutottam oda. A Trónok Harcát is mióta el akarom már kezdeni. Basszus, néha úgy érzem, mintha egy kő alatt élnék. :/” Erre már csak megjegyeztem neki, hogy “Facebookos megosztásaidat elnézve nem is nagyon csodálom, hogy annyi tradis könyv elolvasása mellett más kikapcsolódásra már nem nagyon van időd. :D” Rohadt nagy volt, hogy a közel két órás beszélgetésünkből CSAK erre az egy mondatra nem reagált. 😀 Mintha nem is írtam volna semmit. XD Ez van, lehet mindent, de a szektát a szádra ne vedd, hülye plebsz! 😀 Mondjuk az tetszett, hogy a beszélgetés vége felé naná, hogy ajánlott egy “térítő filmet”, ami szerinte mennyire király, de mivel ez nem egy tradis előadás volt, hanem egy Bob Gale által rendezett film (akit a Vissza a jövőbe óta szeretek XD), ezért ő már jobban indít… 😀

   2. Másik (ezúttal nem-tradis) haverral szintén feljött ez a téma, erre megjegyezte, hogy maguk az eszméik még okék is lennének, de az a vaskalapos “nem engedek a huszonötből!” hozzáállásuk az egészet nem csak röhejessé teszi, de a gyakorlatban használhatatlanná is. Mondott is pl., hogy eleve akkor miért használnak számítógépet? 😀 Ez egy “ördögi masina a modern időkből”. 😀 Vagy képzeld el, visszamennének a dicső múltba, köszönnek valakinek, mire az: “Kend letegezett engem? Nem vagyunk mi atyafiak! Ezért verés jár!” XD Stb… XD Persze erre még lehetne mondani, hogy “jó, “kívülállóként” ő is csak gúnyolódik”, de a pontot az i-re az tette fel nálam, amikor pár nap múlva a tradis haver megint postolt Face-re és pont egy olyan “csodával” indított, mint: “az embereknek eszközökre van szükségük, a technikára nem”. XD Lehet nem pontos idézet, de kb. a lényege az volt, hogy míg egy kalapács okés, mrt az egy “eszköz”, addig pl. egy autó, telefon, repülőgép, számítógép stb, már ördögi. 😀 Aztán még rákontrázott, amikor kirakott egy másik képet, amin valami olyasmi volt, hogy “a régi korok zenéje épít, az új koré rombol” és mellé stílszerűen egy a “régi kor” mellett egy szép, falfestményszerű kép volt látható, míg az “új kor” zenéjénél egy Elvis-frizurás csontváz, bár lehet, ezt csak én láttam bele. XD Ezen az “úgy ábrázoljuk, hogy még az is megértse, aki olvasni nem tud” képmódszeren túl azon is röhögtem, hogy elképzeltem, ezek fényében milyen lehet egy tradis házibuli. XD “És most következzen a “DJ Gregorián feat. Tinódi Lantos Sebestény” remix!!!” XDDDDDDDD Mert a képek alapján az “új kor zenéje” alatt kb. nem az utóbbi mondjuk 20 évet kell érteni, hanem kb. MINDENT, ami ezek után következett… 😀 Mozart is bekaphatja! XD

   Jó, leállok, mert megint flamewar lesz, ha megjönnek a “védők”… XD

   • Huhh, pedig Tinódi mekkora zenész volt. 🙂 Kb 3 akkordot használt, ezzel felülmúlta a punk mozgalmat. 😛

   • Nekem ez a harmadvonalas tradicionalista vonal egyre bizarrabb. René Guénon nemzedéke legalább annyiban következetes volt, hogy nem nyúlt a popkultúra termékeihez. Teljesen puritán körülmények között élt, valódi tradicionális zenét hallgatott, vallásos írásokat olvasott, néha befért egy kis szépirodalom is (pl. Dosztojevszkij) stb. A második generációs már martian industrial zenét hallgatott, netes közösségekbe járt. És itt a harmadik generáció, egy nagyon fiatal réteg, mely facebook-ozik, fantasy-t olvas, animét néz, elektronikus borzalmakat hallgat (Krauschau, Kriegsfall-U). Tokyo Ghoul? Log Horizon? Game of Thrones? Talán még a Kovis pornót is berakja? Kész!

    Nem az a baj, hogy ezeket fogyasztja (miért lenne baj?), hanem az, hogy “tradicionalista”-ként hozzányúl a popcultúra termékeihez. Amihez nem lenne szabad, ha komolyan gondolná az elveit. Egy igazi és valódi tradicionalista nincs fenn a facebook-on, sőt, még az internetet is kizárja az életéből.

    Úgy hisznek a tradicionális életmódban, hogy közben folytatják az antitradicionalista életmódot. Úgy propagálják az antimodernizmust, hogy közben lubickolnak a modernizmusban.

    Hol a következetesség? Hisznek az alapvető luxusról és kényelemről sem tudnának lemondani.

   • Szerintem ez valami hasonló lehet, mint egyik ismerősömnél, aki hungaristának vallja magát, és mindig nyomja ezt a “Magyar égre, magyar UFO-t!” kaliberű szövegeit, meg hogy a gyerekeknek a magyar népmeséket kellene nézni, stb. Viszont ő meg közben simán animézik, és saját bevallása szerint örül neki, hogy ő még megélte azt, amikor a DBZ ment a TV-ben.

    Aztán amikor rákérdeztem, hogy nála ez a kettő hogy jön össze? Akkor először hallgatott, majd kicsivel később azt mondta, hogy “hát de ő csak az értelmes animéket szokta megnézni”.

    Na erről viszont annyit, hogy mikor anno lement a PaSwG, vagy nemrég ugye a Kill la Kill, és én ezeket beajánlottam neki, akkor ő ezeket simán megnézte, és még be is jöttek neki. =D Pedig ezek a művek aztán bőven úsznak az általa egyébként megvetett anarchizmusban. =)

    Szóval valahogy úgy megy ez, hogy “Nemzeti tradíció mindenek felett!!! (De ha arról van szó, mégiscsak jó nekünk az a rajzolt japán picsa.)” =D

   • pashcutter: Köszi, jól összefoglaltad, igazából nekem is ez a fő bajom velük. Ha legalább következetesek lennének, lehet azt mondanám, hogy “nem értünk mindenben egyet, de az eszméjük egyes pontjai, illetve elveik és elhivatottságuk tiszteletre méltó”. Ellenben sajnos nem egy tagjukon azt látom, hogy bár nyomatja ezt a “mekkora tradis vagyok!” dumát, valóban így vagy úgy, de csak “megszegi” saját “vallása” törvényeit, csak persze azt elintézi annyival, hogy “nem gáz, ennyi belefér”, vagy “még így is messze felette állok a fucking blebs-nek!”

    “Tokyo Ghoul? Log Horizon? Game of Thrones? Talán még a Kovis pornót is berakja? Kész!”

    Ő amúgy konkrétan már a tradi előtt is guro hentai-on röhögött, de nehogy azt hidd, hogy azóta “gyógyult”, legutóbb épp arról mesélt, hogy valami S&M fórumra is regisztrált, mert a Szürke ötven árnyalata eszébe juttatta, hogy ideje ezzel a “kultúrkörrel” is megismerkednie. XD Szóval nála az, hogy animézik, vagy akár Trónok Harcázik, még az életének a “lightosabb oldala”. 😀 De ahogy írod, ezzel még nem lenne baj, senki sem egy szent, csak akkor megint felmerül a kérdés, hogy a tradicionális életvitelbe ő ezt milyen módon passzírozza bele magának.

    Péter: “Szóval valahogy úgy megy ez, hogy “Nemzeti tradíció mindenek felett!!! (De ha arról van szó, mégiscsak jó nekünk az a rajzolt japán picsa.)” =D”

    XDDDDDDDDDDDD TELJESEN! XDDDD Btw, ezt meg lehet meséltem már, de én fangirlben ismertem hasonlót. 😀 Nagy magyar hungarista, aki nem egyszer büszkén vállalta, hogy mellé még rasszista is (ott is az elég hardcore, “már a bőrszíne/orrmérete alapján elvből utálom” fajtából) és persze a melegeket is mind kiirtaná, vagy valami ilyesmi, de ugyanakkor olyan kedélyesen nyomatta/elemezgette a yaoikat, hogy csak na… 😀 Amúgy nála valami olyasmi volt a mentőszöveg, hogy “ez más, mert ez rajzolt”. 😀 XDDD (Lehet könnyebben tudnék hinni neki, ha nem azt tapasztaltam volna pl. a lolisok terén is, hogy akik feltűnően élvezkedtek a rajzolt kiscsajokon, azok közül kapásból kettőről is kiderült utólag, hogy bizony a hús vér formájukat sem veti meg, illetve “live lolis” mappa volt a gépén az egyiknek, aminek a tartalmát valamiért még nekünk, a haverjainak is félt megmutatni. XD Pedig emlékszem, Usteam fórumon még a feltételezésért is majdnem bant kaptam, amikor azt kezdtem pedzegetni, hogy tuti, hogy náluk ez a loli-imádat megáll a rajzolt verzióknál? 😀 XD)

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Kicsit olyan volt ez utolsó pár komment, mintha valaki a jehova tanúi alapján formálna képet a kereszténységről. Kisebb baj az, hogy a tradicionalizmust sokan valami nemzeti neoprimitivizmusként fogják fel (technofóbia, amis életmód stb.), nagyobb gond az, hogy a sok gyökér követő (lásd pl. én) felkészületlenül okádja a netre a félig megemésztett képét erről az egészről. Igazából ezen túl nem tudok mit mondani, max. annyit, hogy azok után, hogy sikerült itt nagyjából mindenkinek elbasznom az érdeklődését a téma iránt, azért azt leszögezném, hogy sem én, sem az idióta bloggerek és pláne nem a facebookra Evolát posztoló szerencsétlenek nem vagyunk “tradicionalista tekintélyek”, csak olyasmi arcok, akiknek a pofájuk leszakad a csodálkozástól, ha sikerül dekódolniuk legalább 1%-ot az irányzat állításaiból, ezen felbátorodva pedig hülyék módjára váltanák meg a világot egyetlen hatalmas “Holy Flamewar” keretein belül. 😀

    Btw, nem tudott meggyőzni a MondoCon. Így utólag úgy érzem, mintha félig részt vettem volna egy buziparádén. :S

   • Én úgy vagyok ezzel, hogy mindenkinek kell valami hóbort. Szóval még ha alkalmanként, vagy általában véve nem is értek vele egyet, esetleg épp az ellentmondásokon nevetek, addig nincs vele bajom, amíg nem akarja rám erőltetni a dolgot.

    Mondoconra manapság, úgy érdemes kimenni, hogy vagy haverokkal mész ki közösen, vagy ott találkozol velük. Magadban max akkor érdemes kimenni, ha nagy anime fan vagy, esetleg megszokásból, nosztalgiából mész ki.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Erről is már ismered a véleményemet, most nagyjából úgy foglalnám össze, hogy leegyszerűsítve a vallás nem hóbort, ellentmondás meg nincs – mondom, itt egyetlen olyan ember sem “tradikális” tekintély, akit idéztetek. Egyetlen ember volt az itteni vitában, aki azt hiszem konkrétan Hamvast “kritizálta” annyival, hogy azt mondta, téved és kész. Ilyet én is tudok, nem nagy kunszt. Anno a kereszténységgel voltam úgy, mint ti most a tradicionalizmussal, csak aztán megismertem. Onnantól már látható, hogy nincsen benne önellentmondás, csak egyszerűen egy zárt logikai rendszer, de hát ez minden gondolkodási struktúrára igaz. Ettől egyébként nem tértem meg, de most már nagyjából a megfelelő helyre került bennem ez a vallás is. A balfasz követőit meg egyszerűen nem tartom keresztényeknek.

    MondoConra cimborákkal mentem. Igazából nem is a belterjessége zavart (jó, nem a lófaszt nem, max. nem annyira), hanem az, hogy én azt hittem, ez sokkal nagyobb dolog. Állítólag a nyári az igazi, de érted, úgy mentem oda a boltokhoz, hogy na most elbaszom minden pénzemet és tele leszek cuccokkal, erre közli velem az eladó, hogy az az NGE manga-kötet, amit kinéztem, 8000 Ft, és igazából van még belőle minimum 3, ha teljes gyűjteményt akarok. Azt is mondta, hogy így jövök ki a legolcsóbban. 😀 Úristen. Vettem két régi könyvet a mellette lévő arcnál aztán ennyi is volt a nagy bevásárlás. Szóval lehet, hogy én számítottam túl sok dologra, de azért azt hittem, hogy legalább valami autentikus japán ajándékot tudnék venni pár embernek, esetleg lesz valami érdekes poszter, figura, vagy manga és igazából úgy láttam, hogy volt 4-5 klasszikus cucc, meg nagyjából ugyanennyi újdonság mindenből és kész. Lehet, hogy kint volt több száz manga, de összesen nem volt 50-nél több fajta. :S

    A műsorokban ugyanúgy csalódtam, nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem az óvodás-kisiskolás előadások hangulata jutott eszembe. No nem úgy, hogy most akkor menjek vissza felszabadult gyerekbe, hanem abban a szomorú-szánakozó értelemben, amikor közelről látod a bohóc arcán, hogy nem is mosolyog (ez konkrétan megtörtént velem gyerekkoromban, sokat hozzátett ahhoz, aki ma vagyok). Vetítés, kínos PowerPoint, kis intermezzo a francia nevű csapat említésénél stb. Én sem tudok franciául és igazából az az egyik olyan nyelv, amit nem is akarnék megismerni, de basszus, legalább egyeztethettek volna velük, hogy akkor ezt mégis hogyan kell kiejteni, vagy valami, mert ez így nagyon amatőr volt. :S

    Az emberekkel kapcsolatban sem sokat változott a véleményem. A többség (azt hiszem, egy kezemen meg tudtam számolni, hány igazán jó cosplay volt) úgy nézett ki, mint akinek vagy rossz gyermekkora volt, vagy semmilyen. Az önkritika, meg a szégyenérzet megszűntek a rendezvényen és ez amilyen felszabadultan hangzik az elméletben (pl. elképzelsz egy hiányos öltözékű, szép lányt), annyira kínos a gyakorlatban (pl. látsz egy hiányos öltözékű, dagadt srácot). Most komolyan, hercegnőnek öltözött, borostás faszi, smároló lányok, punkok, beszívott raszták, meg kézen fogva járó, tizenéves homokosok? Nem kell tradicionalistának lenni ahhoz, hogy ez valaki számára ne tűnjön egyfajta “szervezett őrületnek”. :S

    Szóval ja, 3 kategóriából 3 kettőspont-S.

    Ami jó volt, annak nem sok köze volt az animékhez. Ilyenek voltak az airsoftos arcok, az oldschool arcade játékok, az antik könyves, meg pár apróság.

    Érdekelne, hogy aki közületek kint volt, hogyan látta, lehet, hogy csak a szombat volt ennyire rossz.

   • A hazai anime conoknak sajnos mindig megvolt a maguk keresztje. Régen, amíg a szubkultúra virágkorát élte, addig az volt a gond, hogy a színvonal nagyon a 13-14 éves Narutardok, Bleachtardok szintjére volt belőve. Később már javult a helyzet, most viszont már az a baj, hogy mivel a szubkultúra piaca gyakorlatilag megdöglött, egyre kevésbé éri meg ezt csinálni.

    Ezért is van az, hogy a mai animeconok, már nem is igazán a szó szoros értelmében vett animeconok, mint a régiek, hanem már inkább olyanok, mint a Holdfénycon, ahol van minden.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Akkor a nyári sem lesz jobb? Cimbik azt mondták, hogy az szokott a legnagyobb lenni.

    Én az alapkoncepciót nem értem, valószínűleg ez a baj. 😀 Még egy gamer rendezvényre sem mennék el, mert érted, tegyük fel, hogy találok ott olyan arcokat, akik old schoolban nyomják, mint én, esetleg az újabb gamák közül azokat szemezgették ki, amiket én is. Alapból erre is kevés az esély, de ha lennének ilyenek, akkor mi van? Megbeszéljük, hogy milyen jók azok a játékok, amik szerintünk jók? :S

    Fura ez az egész, mert kicsit olyan, mintha azt az antiszociális beállítottságot szeretné oldani a rendezvény, amit pont annak a témája alakított ki sokakban. A srácokkal eléggé megbotránkoztunk azon pl., hogy nem egy ember komolyan úgy viselkedett, mintha egy animéből lépett volna elő és ezt egy cosplayesnél még meg lehetne érteni, de sima fanoknál láttunk ilyet, ami azért durva, mert akkor vagy az alja japán humort vették át, vagy totál beemelték a személyiségükbe az animés gesztikulációt, mimikát stb. A másik meg az, hogy tényleg olyan érzése volt az embernek, mintha nem is tudom, egy koncentrációs táborban lenne, mert itt egy-két százalékot leszámítva mindenkinek volt valami defektje. Ha nem lettek volna jelmezek, akkor simán SZDSZ partynak tűnt volna a rendezvény. 😀 Azon agyaltunk, hogy nyáron pedomacinak kellene öltözni és akkor egy fényképsorozatban listázhatnánk a free hug akcióból beownolt kislányöleléseket. Ajándékba kapnának “Pedo Bear Seal of Approval” matricát. Ha már úgyis aberrált ez az egész, akkor hadd lehessen már rámutatni erre a tényre. 😀

   • Ha a mostani nem jött be, akkor sanszos, hogy az se fog.

    Gamer rendezvényre, én anno még el mentem volna, mondjuk ez előtt egy 10-15 évvel, most viszont már tuti nem mennék. Egyrészt mert most már nincs annyi szabadidőm, másrészt mert a mostani felhozatal, a manapság népszerű, bejáratott franchiseok többsége, pont nem érdekel. Animéknél, nagyjából ugyanez a helyzet.

    Magának a rendezvénynek, én látom értelmét, olyan szempontból, hogy közös érdeklődési körrel megáldott emberek, akik egyébként máshogy sohase találkoznának egymással, itt megtehessék, évente néhány alkalommal. Aztán kitudja, mit hoz ugye a jövő?

    A baj az, hogy anno ezt nagyon elkúrta, elsősorban a Mondo. Mivel az első, korai animeconok, azok beszámolói alapján, akik még részt vettek ezeken, teljesen mások voltak. Azok még kellemes, családias hangulatú összejövetelek voltak, extremitások nélkül, ahol pl. láthatott, kézbe vehetett, beleolvashatott az ember olyan ritka kiadványokba, amikről előtte csak álmodhatott.

    Persze az odáig érthető, hogy ezt abban a formában, nem lehetett megtartani, a tömeg mérete, és egyéb okok miatt. Illetve az is tény, hogy hülyék mindenhol vannak, és teljesen nem lehet őket kiszűrni. Viszont azzal, hogy nem húztak egy egészséges határt, plusz csúnyán fogalmazva, csesztek az egész szervezésre, a programok minőségére, színvonalára, az nagy hiba volt.

    Ennek lett az eredménye az általad is kifogásolt bad cosplay, ami mostanra mondjuk, a régi állapotokhoz képest, szerencsére jócskán visszaszorult. Legalábbis én, a mostani conokról készült képek, beszámolók alapján, egyre kevesebbet látok, egyre kevesebbről hallok, szemben mondjuk a 6-7 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

   • “Én az alapkoncepciót nem értem, valószínűleg ez a baj. 😀 Még egy gamer rendezvényre sem mennék el, mert érted, tegyük fel, hogy találok ott olyan arcokat, akik old schoolban nyomják, mint én, esetleg az újabb gamák közül azokat szemezgették ki, amiket én is. Alapból erre is kevés az esély, de ha lennének ilyenek, akkor mi van? Megbeszéljük, hogy milyen jók azok a játékok, amik szerintünk jók? :S”

    A gamer rendezvényt passzolom (lévén még egyen nem voltam, majd talán most leszek idén először, de mivel sikerült ugyanarra a napra rakniuk egy annál is fontosabb programot, ezért még ez is kérdéses), de egy animecon “lényege” igazából olyasmi, mint bármi más ilyen hobbira épülő rendezvénynek: hasonszőrű emberekkel való találkozás és esetleg olyan marháskodás, ami a normál életben valóban elfogadhatatlan, vagy legalábbis fura lenne. Ebbe tartozik bele az általad kifogásolt “civilben is úgy viselkedik, mint egy animekari, hiába nincs beöltözve” dolog, amit én egy pontig még viccesnek is találok, ha mondjuk tényleg csak a conon viselkedik úgy (elvégre az valamilyen szinten erre is lett létrehozva… XD), az más kérdés, hogy valóban vannak olyan fanok, akik még az ottani átlagszínvonalt is felül (vagy ha úgy tetszik, alul… XD) múlják és még conos mércével mérve is “ijesztően” viselkednek.

    “Értelme” meg annyi van, mint bármi más hasonló rendezvénynek, lásd pl. van olyan is, hogy “Magyar Tolkien Társaság”, akiknek meg ilyen szempontból nézve szintén összefoglalhatjuk a találkozóik lényegét valahogy úgy, hogy “Most ezek összegyűlnek és megbeszélik egymással, hogy Tolkien milyen fasza, noha már ezt hatvanezren megfogalmazták előttük? :S” Hát ja, valami ilyesmiről van szó ott is, de ha nekik ez okoz örömet? 😀 De mondom, ez folytatható a végtelenségig, csak mondjuk a military fanoknál Tolkient és az animét cseréld ki a katonai dolgokra, a filmbuziknál a filmekre, természetmániásoknál meg mondjuk az állatokra/növényekre. XD

    Ja, a gamer rendezvényhez még annyit, hogy bár mondom, én még nem voltam egyen sem, de ha már idén menni készülök, olvasgattam kicsit, hogy mi is ott a program és végülis itt is van cosplay, nézhetsz multiplayer versenyeket, nyerhetsz béta kulcsot még meg sem jelent játékhoz, stb-stb. Szóval azért többet ad annál, hogy “megbeszéljük egymás közt egy amúgy is jó játékról, hogy az szerintünk is jó”, az más kérdés, hogy engem túlzottan a cosplayen kívül a fentebbi programok egyike sem hoz lázba, de úgy voltam vele, hogy ez ezresért megéri letesztelni, hogy milyen is ez az egész, max ha dögunalmas, a fele körül lelépek. XD

    “Azon agyaltunk, hogy nyáron pedomacinak kellene öltözni és akkor egy fényképsorozatban listázhatnánk a free hug akcióból beownolt kislányöleléseket. Ajándékba kapnának “Pedo Bear Seal of Approval” matricát. Ha már úgyis aberrált ez az egész, akkor hadd lehessen már rámutatni erre a tényre. :D”

    Csináld meg, imádnák! 😀 XDDD (Látod-látod, itt kérdezgeted, hogy “mi ebben a jó?”, de pár bekezdéssel később már simán érzed te magad is! 😀 XDDD Mert leginkább mégis csak a poén, meg a hangulat miatt megy az ember. XD)

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Igazából most, hogy említitek, a gamer találkozókon lehetne tényleg faszán multizni, és az se kerülne sokba, hogy a régi arcoknak összedobjanak egy kis Quake 2-3 sarkot, UT-t, vagy valami hasonlót. A baj tényleg inkább az volt, hogy egy kalap alá veszik az összes kockaságot, ami azért ha belegondoltok, nem reális. Egy csoportba gyömöszölni pl. a gamereket (azon belül is pl. az FPS meg az RTS között is mekkora a különbség…) a szerepjátékosokat, meg az animéseket? Á.

    Megnéztem volna, milyenek voltak a régebbi conok, ha még a mostaniaknál több volt a szar jelmez. 😀 Volt egyébként egy kellemes meglepetés, azt hiszem az egyik faun csajnak (ez a kettő egyébként elvileg kizárja egymást) igazi fából volt a varázsbotja, az királyul nézett ki, a sok műanyag, hungarocel, meg alufólia után kifejezetten üdítő volt. Az a baj, hogy az ilyenek még mindig elég durván kisebbségben voltak.

    Nekem egyébként ezzel a “közös érdeklődési kör”-dologgal mindig az volt a bajom, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve általában valami sokad rangú dologra épülnek. Szóval fogalmam sincs, hogy egy játékból, vagy egy zenéből kiindulva hogyan lehet mondjuk barátságot kötni. Fiatalon persze simán, de azért egy idő után ez elég kevés, nem? Az embernek egyre több dologról lesz véleménye, így igazából egyre kevesebb a jelentősége annak, hogy egy-két ilyen partikuláris témában, mint mondjuk a játékok, kikkel ért egyet. Ettől még poén lehet, csak akkor már inkább a “bejáratott” barátokkal töltöm az időt.

    A Mondo egyébként mi a szar? Az egy újság volt csak anno, nem? Hogyan tudta az rátenni a kezét erre az egészre? Vagy egyáltalán miért csinálta, ha elbassza? És ha elbassza, miért támogatják annyian, hogy újra és újra elbaszhassa?

    Titkos, az a gáz, hogy akik megbotránkoztattak minket, szerintem azok a való életben is így nyomulnak. 😀 Nem tudom, azt meséltem-e nektek, de én a Skyrimnél dobtam el az agyamat egy hasonló esetben. No tehát, a lovag betér a városba, miután legyilkolt egy sárkányt és ugye megtanulta az első sárkányüvöltést. Undorító, barom állat, véres a kardja, csatakos stb. Éppen benyitna a kovácshoz, erre random odamegy hozzá egy kislány és beszámol neki arról, hogy ő minden nap zöldséget árul az anyjával a piacon, ami kicsit uncsi, de azért jó munka. Aztán elmegy. Én itt totál lefagytam. Mennyire antiszoc az a programozó, aki szerint így viselkednek az emberek? Pláne egy fantasy világban, pláne egy gyerek, pláne egy “Dragonborne”-nal? 😀 Na ilyesmit éreztem azoknál az affektálós animéseknél is.

    A Magyar Tolkien Társaságnak sem értem a lényegét. 😀 Tök olyan az egész, mintha az emberek nem tudnák kifejezni a tiszteletüket és kényszerét éreznék, hogy valami hivatalos baromságot hozzanak össze, mert ha rajta van egy papíron, hogy ők tisztelik Tolkient és ez le is van pecsételve, akkor az már olyan tény, amit senki sem vonhat kétségbe. De Úristen, kit érdekel?

    Atyaég, Titkos, hogy bezsongtál pedomacitól… 😀 Mi ezt tisztán trollkodásból találtuk ki, hogy enyhén jelezzük, mennyire ott lebeg az egész anime kultúrkör felett a pedo-feeling. Lehetett is látni olyan aberrált geciket, akiknek lerítt a fejéről, hogy csak ölelgetni jöttek. Ismeritek azt a fajta embert, aki ha egy kicsit mocskosabb volna, már csövesnek gondolnátok, de még pont nem az? Na az ilyeneknek kellett volna fotóznom a fejét, amikor megnézegették az extrémebb ruhában lévő lányokat meg mentek free hug-ot “kunyerálni”. xD

   • Ez azért van így, mert az egyes szubkultúrák között, vannak átfedések. Azaz sok animés arcot például érdekelnek a videojátékok, szerepjátékok is, és fordítva. Más téma, hogy amúgy én se tartom jó ötletnek, hogy összemossunk mindent, viszont erre most már szüksége van a Mondonak a fennmaradáshoz, mert az animében már nem nagyon van pénz.

    Nekem több ismerősöm is el-el szokott menni az animeconokra, köztük az egyik, aki úgymond “a legkeményebben nyomja” 2006 óta, lényegében egyet se hagyott ki. Na most ő pont azok közé tartozik, akik anno azért kezdtek el conra járni, mert nem nagyon volt a környezetükben olyan, akivel erről a hobbijukról, beszélni tudtak volna. A con keretei között viszont, lehetősége nyílt erre. Ő is ott ismerkedett össze 4-5 emberkével, akikkel azóta is tartja a kapcsolatot. Más téma, hogy most már ő is azt mondja, hogy a conokat már rég nem az animék, vagy a programok, hanem a már említett társaság miatt látogatja.

    A Mondo eredetileg valóban egy újság, de ahogy pl. a PC Guru is csinál gamer tábort, a Mondo meg animecont csinál. Anno az Animax, Mangafan támogatásával közösen tették ezt. Most viszont hogy nincs már Animax, és a lapot se nagyon veszik, kérdéses, meddig lesz még erre lehetőségük.

    A free hugos kislányok, és a rájuk utazó szőrös, izzadt, igénytelen pedok, az nálam is az egyik olyan elem, amit nem látok szívesen. Bár ha már itt tartunk, akkor volt már a free hugnál rosszabb is, például “free hug & kiss”, vagy az egyik kis csitrinél volt “free hentai”. Persze a többségük ezt poénból csinálja, más téma, hogy szerintem ebben semmi vicces nincs.

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Én is ismerek olyat, aki az ilyen szarok nélkül nem tudott volna haverkodni, de nem is tartom valami nagyra. Mármint érted, ez az ember mit tett volna nem is 100 évvel ezelőtt, de akár csak a szüleink korában? Komolyan léteznek olyan emberek, akik mialatt tanulnak, nem képesek barátokra szert tenni? Tök elképzelhetetlennek tűnik nekem.

    Az elmondottak alapján nem tudom, hogyan húzhatja még mindig a Mondo. Furcsa egyébként, hogy ennyire nem megy az otaku üzlet, nem? Vagy ilyen nehéz megszereznie az animékre a licenszeket egy csatornának? Egy régi írásodban volt szó azt hiszem arról, hogy mennyire szar az Animax (vagy minek hívták éppen akkor) műsora, a nagy része ismétlés volt. Miért csinál valaki ilyet? 😀 Mintha úgy indulna neki, hogy “na most akkor jól elbaszom!” A nyomtatott sajtó meg egyébként is folyamatosan gyengül, kíváncsi vagyok, mi lesz így a szubkulttal, ha se TV, se magazin nem marad. Lehet, hogy a Mondo átáll kizárólag a conokra, de ha az is megy lefelé, akkor már végképp nincs sok remény a japánkodásra.

    A pedofilokra, meg a free hugos (Hentai? Komolyan? Ez mennyire számonkérhető? xD) bolondokra visszatérve még egy kicsit: én simán viccesnek találom az ilyet (a szánalmassága mellet), szerintem ez a tragikomédia iskolapéldája. 😀 Ilyenkor talán bennetek is megfogalmazódik a “fucking plebs scum” szóösszetétel… ^_^ xD

   • LOL, most látom, hogy egy Rontom postot kapásból észre sem vettem tegnap. XD

    “MondoConra cimborákkal mentem. Igazából nem is a belterjessége zavart (jó, nem a lófaszt nem, max. nem annyira), hanem az, hogy én azt hittem, ez sokkal nagyobb dolog”

    Hogy ez jó vagy rossz, az döntsd el te, de amennyire én tudom, Magyarországon ennél nagyobb anime/manga témájú rendezvényt tényleg nem találsz. Ha ez szerinted kicsi vagy kevés, akkor képzeld el a vidéki conokat, ahol sokszor az van, hogy az egész “csarnok” egyetlen suli/művház aulája és ha még nagyon jó fejek azok, akiktől a szervezők bérelik a helyet, akkor TALÁN kapnak pluszba még 1-2 termet, az egyikben megy mondjuk a vetítés, a másikban meg kártyaverseny, vagy ilyesmi, de mondom, ez már nagyon esetleges és nem törvényszerű. Az, hogy Mondóék kapnak egy komplett helyet, három “hangárnyi” (ja, itt picit túlzok XD) épülettel, az bizony valóban nagy cuccnak számít ebben a fandomban. 😀 Főleg úgy, hogy kb. 10 éve még a pesti animeconok is ilyen random művházas izék voltak. XD Persze ez nyilván nem vetekszik egy külföldi con méreteivel/kínálatával, vagy akár egy hazai olyan rendezvénnyel, aminek több a rajongója idehaza, de ilyen elvárásai szerintem nincsenek is senkinek. 🙂

    A kínálatról: az a nagy helyzet, hogy ez is üzleti alapú és mindig azt kapják fel leginkább a boltok is, amikben a legtöbb pénz van. Pl. Shingeki manga tuti lesz mind a 3-4 mangaboltnál, míg pl. Ranma 1/2 már nem valószínű, hiába most kezdték el az amcsik újra kiadni és hiába klasszikus cím. 😀 De amúgy meg még ha fan is vagy, akkor is van, hogy üres kézzel mégy haza a conról, mert amit gyűjtök, az a manga vagy nem is kapható, vagy olcsóbban kijövök, ha megrendelem mondjuk Amazonon keresztül Nagy-Britanniából. XD Btw, most lehet, hogy kicsit én leszek sznob, de amennyi pénze az átlag magyar fannak van, azt szvsz kiszolgálja a rendezvény. Legutóbbi conon pont azt tapasztaltam, hogy az eredeti, magyar kiadású FMA DVD-kért sokallták a fanok a 900 Ft-ot. Ilyeneknek te mit akarnál eladni? Ez még egy híres cím, rengeteg fannal. Mennyit adnának ők a “klasszikusokért” szerinted? XD

    “Állítólag a nyári az igazi, de érted, úgy mentem oda a boltokhoz, hogy na most elbaszom minden pénzemet és tele leszek cuccokkal, erre közli velem az eladó, hogy az az NGE manga-kötet, amit kinéztem, 8000 Ft, és igazából van még belőle minimum 3, ha teljes gyűjteményt akarok. Azt is mondta, hogy így jövök ki a legolcsóbban. 😀 Úristen.”

    1. Látatlanban megtippelem, hogy ez a Trillian lehetett. 😀 (Most gondolom hiába kérdezem, mert pont a bolt nevét nem figyelted, mi? XD Pedig érdekelne. XD) Amúgy csak azért gondolom, mert nekik van pofájuk 4000 (úgy látom, most már 8000 XD) forintokat kérni EGY kötet mangáért.

    2. Viszont a terved működhetne, bár nem tudom, mennyi pénz volt nálad összesen, de látod 10-20 ezret máris elbaszhatsz alig pár kötet mangára, ha ügyes vagy (meg ha nem tudod, melyik boltnál lehet olcsóbban megvenni… XD), ha pedig még hozzácsapsz 1-2 figurát is (amik 10.000-nél KEZDŐDNEK… XD), akkor az “elbaszom minden pénzem” igen hamar teljesíthető. 😀 XDDDD

    “…és ez amilyen felszabadultan hangzik az elméletben (pl. elképzelsz egy hiányos öltözékű, szép lányt), annyira kínos a gyakorlatban (pl. látsz egy hiányos öltözékű, dagadt srácot)… ”

    Azért 1-2 kivétel mindig akad szerencsére. 😀

    “Most komolyan, hercegnőnek öltözött, borostás faszi, smároló lányok, punkok, beszívott raszták, meg kézen fogva járó, tizenéves homokosok? Nem kell tradicionalistának lenni ahhoz, hogy ez valaki számára ne tűnjön egyfajta “szervezett őrületnek”. :S”

    Üdv a Sziget Fesztiválon! 😀 XDDDD (Jó, ez egy szar poén volt, de ahogy így leírtad, nekem inkább az villant be. XDDD)

    “Egy csoportba gyömöszölni pl. a gamereket (azon belül is pl. az FPS meg az RTS között is mekkora a különbség…) a szerepjátékosokat, meg az animéseket? Á.”

    Egyébként ez még amcsiban is így megy. Nem tudom, hogy a pénz, vagy csak a “mellőzzük a kirekesztést” szellemében teszik ezt, de ott van pl. a ComicCon, ami az amcsik egyik legnagyobb conja és bizony, ennek ellenére ott sem csak képregényes témájú dolgok vannak, pl. bevett szokás lett, hogy rengeteg olyan TV sorozat színészeit hívják meg oda kerekasztal beszélgetésre, amiknek aztán tényleg közük nincs a képregényekhez, vagy ha van is, utólag lett képregény az előtte sok évadot megélt TV sorozatból. (Odaát, X-Akták, Once Upon a Time, My Little Pony, stb-stb.)

    “Szóval fogalmam sincs, hogy egy játékból, vagy egy zenéből kiindulva hogyan lehet mondjuk barátságot kötni.”

    Úgy, hogy az csak a kiindulópont, aztán utána derül ki, hogy úgy egyébként mik még az egybeeső érdeklődési körötök, mennyire vagytok egy hullámhosszon. Nyilván, ha valakiről kiderül 1-2 meet/con után, hogy amúgy egy ellenszenves tajparaszt, azzal nem fogok barátkozni, hiába “köt minket össze az anime”, míg olyanra már akadt példa, hogy a srác amúgy látott összesen vagy öt animét életében, de pont elvetődött egy helyi meetre, pont dumálni kezdtem vele, aztán mivel azt az egy órát végigröhögtem, amíg vele beszélgettünk, adta magát a dolog, hogy meeten kívül is járjunk össze. 🙂 Hülye példa, de ez olyasmi, mint a társkeresős oldalak: ott is van egy “alap” (egy oldalra jártok, látjátok egymás fotóját, stb.), de nyilván ha a randi során nem tűnik úgy, hogy sok közös van bennetek, akkor önmagában a “szimpi volt a fotóról” nem fog egy életen át tartó kapcsolatot eredményezni az illetővel. 😀 Az más kérdés, hogy egyébként ez a “conon haverkodtunk össze” inkább a régi conok sajátossága volt, pontosan azért, mert akkor egy csomóan úgy voltak vele, hogy a neten kívül csak itt tudnak hasonló érdeklődési körű emberrel találkozni, míg ma már inkább az dívik, hogy annyira divat lett az anime, hogy akár már egy osztályban az iskolán belül is kialakul az “animés klikk”, akik aztán conra is együtt mennek és nem is igazán “keverednek” másokkal. De hogy mondjak egy példát: ha egyedül még oda, akkor is találhatsz szórakoztató programot, pl. tavaly vagy tavalyelőtt volt egy ilyen “animés vitapárbaj”, vagy mi volt a címe, az tényleg arról szólt, hogy “érveld le az ellenfeledet”, ahol az nyert, akinek jobb volt a dumája, jobbak voltak a poénjai és minél jobban ismerte az animéket, annál inkább volt nyerési esélye. 😀

    “A Mondo egyébként mi a szar? Az egy újság volt csak anno, nem? Hogyan tudta az rátenni a kezét erre az egészre? Vagy egyáltalán miért csinálta, ha elbassza? És ha elbassza, miért támogatják annyian, hogy újra és újra elbaszhassa?”

    Azért ez nem csak ennyi. Eleve a Mondo magazin, a Mangafan kiadó és az Animax anno “összefogtak”, hogy “kicsinálják” az összes többi konkurenciát, MAT-ostól, mindenestől. (Már akikkel bírtak ugye, pl. a Holdfényt nem sikerült. XD) Aztán úgy voltak vele, hogy ha már így összeálltak, szervezzenek conokat is, mert lehet ezt jobban is csinálni annál a közönségszopatásnál, amit a MAT művelt az utolsó éveiben. (Ebben amúgy igazuk volt. XDDD) Szal ezt a cont úgy nézd, hogy ezek mögött azért még cégek is állnak. 😀 Képzeld el a MAT con színvonalát ehhez viszonyítva, amit kb. tényleg fanok szerveztek és a szemlélet is az volt, hogy “csak tejeltessük ki a vendégeket minél jobban, de ezért cserébe minél kevesebbet kelljen adnunk!”.

    “Titkos, az a gáz, hogy akik megbotránkoztattak minket, szerintem azok a való életben is így nyomulnak. ”

    Nos, akkor: “hülye kamasz, majd kinövi”, vagy “szegény felnőtt, de semmi gond, ez sem fog szaporodni”. 😀 Húzd alá a megfelelőt. XDDD

    “A Magyar Tolkien Társaságnak sem értem a lényegét. 😀 Tök olyan az egész, mintha az emberek nem tudnák kifejezni a tiszteletüket és kényszerét éreznék, hogy valami hivatalos baromságot hozzanak össze, mert ha rajta van egy papíron, hogy ők tisztelik Tolkient és ez le is van pecsételve, akkor az már olyan tény, amit senki sem vonhat kétségbe. De Úristen, kit érdekel?”

    Kezdem akkor azt hinni, hogy te magát a fogalmát nem érted a közösségi érzésnek, együvé tartozásnak. Vagy valami ilyesmi. Mert kb. minden “klub” hasonló szellemben működik. A témájuk más, de tökmindegy, hogy animés, tolkienista, vagy állatbuzi, a lényege nagyrészt mindnek az, hogy együtt “élvezkedjenek” valami olyanon, amit az átlagemberrel nem tudnának megbeszélni. Utolsó mondatodban amúgy ott a “titok”: hát ez az, hogy őket pont érdekli! 😀 Mondok egy példát: mivel pl. a sarki zöldségest nem érdekli, hogy én tegnap erdei cserebogarat láttam, ami valamivel mintha ritkább lenne, mint a májusi, ezért a Facebookos “állatbuzik csoportjában” (nem igazi név, csak ilyen “placeholder”… XD) kellett ezt megosztanom a “nagyérdeművel”. 😀 Mert ott átérzik ezt a fajta örömöt, velem együtt örülnek. 🙂 Plusz mást sem terhelek egy olyan “baromsággal”, ami lehet, hogy neki valóban huszadrangú. 😀 Nem csesztetésképpen, de nem tudom, mit nem lehet ezen érteni. Most képzeld el a tradit, mennyire szarul lennél, ha egymagadban nyomatnád egész életed során és kb. mindenkitől ugyanolyan hozzáállást kapnál, ha téríteni próbálsz, mint amiket itt sorozatban az emberektől. XD Ugye, hogy jó, hogy van az a helyi, vagy virtuális “klub”, ahol megdumálhatjátok egymással, hogy Evola mekkora faszagyerek? 😀 (Lehet hülye vagyok, hogy megint felhozom a témát, de mivel pl. egyik animés haverom is csak az animén keresztül képes már azt az alapfogalmat is, hogy “rajongás” felfogni, ezért hátha téged is így vezetlek majd rá, hogy milyen is az, amikor emberek közös érdeklődési kör alapján alapítanak klubokat. XD)

    “Atyaég, Titkos, hogy bezsongtál pedomacitól… 😀 Mi ezt tisztán trollkodásból találtuk ki, hogy enyhén jelezzük, mennyire ott lebeg az egész anime kultúrkör felett a pedo-feeling.”

    Vágom én, hogy ez ilyen görbe tükör, meg polgárpukkasztás lett volna a részetekről, de egyrészt én ettől még marha jót röhögtem volna az egészen (már csak azért is, mert a fandom ezen pedó rétegétől én is kiütést kapok), másrészt meg komolyan mondom, hogy a többi odalátogató között is találtál volna olyat, aki ezt imádta volna. XD Most így az emlékeimben vájkálva be is ugrott, hogy pár éve már VOLT Pedobearnek öltözött fazon. 😀 Oké, Seal of Approval-t tán nem osztogatott, de rémlik, hogy ölelgetett csajokat, volt ilyen “kislány a karmaimban” kép is vele, stb. 😀 Persze, hogy ő is kritikának szánta-e ezt, vagy pedig azzal a tudattal öltötte magára a jelmezt, hogy “VÉGRE ELJÖTT AZ ÉN IDŐM!”, azt nem tudom, de valahogy nem sértődés, vagy szégyen lett a dolog vége, hanem egy csomóan fotózták vele magukat, meg röhögtek rajta. XD Persze gondolom, hogy ettől a ténytől most nem lettél vidámabb. XD Mondjuk azért ez az “ott lebeg az egész kultúrkör fölött a pedó feeling” szerintem max az “újhullámosabb” fandomra igaz. Hol volt még 10-15 éve pedobear mém, meg lolidömbing? Ha volt is, jóval marginálisabb része volt a fandomnak.

    “Lehetett is látni olyan aberrált geciket, akiknek lerítt a fejéről, hogy csak ölelgetni jöttek. Ismeritek azt a fajta embert, aki ha egy kicsit mocskosabb volna, már csövesnek gondolnátok, de még pont nem az? Na az ilyeneknek kellett volna fotóznom a fejét, amikor megnézegették az extrémebb ruhában lévő lányokat meg mentek free hug-ot “kunyerálni”. xD”

    Na igen, azok között van pár durva arc… ^^” Amúgy személyes fanboy vélemény: az a gond, hogy pont azon nem szokott free hug-tábla fityegni, akin kellene. 😀 Pl. mit mondjak, hozzá én is mennék ölelésért: http://k-a-n-a.deviantart.com/art/Tsubasa-Hanekawa-Cosplay-505898482

    Bár remélem, az érett női test iránti vonzódás miatt nem kened rám, hogy én is pedó vagyok. 😀 XDDD Mondjuk igaz, hogy pont ilyet még nem láttam magyar conon, ellenben pl. ezt a karaktert egyszer nagyon jól megcsinálta egy csaj: http://media.animevice.com/uploads/0/697/145222-previewd4580f98607e2442e1a914e7861efbc2.jpg

    Igen, pontosan ebben a “páncélban”, MELLesleg az “adottságai” is megvoltak hozzá és arcra sem volt csúnya. 😀 Persze az általad említett faszik valahogy nem az ilyenek körül csoportosulnak, inkább tényleg kislányokat próbálnak levadászni.

    “A free hugos kislányok, és a rájuk utazó szőrös, izzadt, igénytelen pedok, az nálam is az egyik olyan elem, amit nem látok szívesen. Bár ha már itt tartunk, akkor volt már a free hugnál rosszabb is, például “free hug & kiss”, vagy az egyik kis csitrinél volt “free hentai”. Persze a többségük ezt poénból csinálja, más téma, hogy szerintem ebben semmi vicces nincs.”

    Amúgy a legdurvább, ami mindent vitt, az nálam továbbra is a “free fuck!” tábla volt. Bár kérdés, hogy az a csaj vajon komolyan gondolta-e, vagy pedig ő is csak görbe tükröt kívánt tartani a hatvanmillió free hug-osnak? Ezt már valszeg sosem tudjuk meg, ahogy azt sem, hogy végül valaki tett-e nála ajánlatot. XDDDD

   • A helyzet az, hogy már csatorna sincs egy jó ideje, mert az Animax megszűnt még 2013 végén. Hozzáteszem, már előtte is közel egy évig vegetált, szóval igazából olyan 2012 közepe, végére datálhatjuk azt az időpontot, amikor egyértelművé vált, hogy a hazai anime piac, szépen lassan meg fog szűnni, és ezzel a mainstreamből, visszatér az egész szubkultúra undergroundba.

    Hogy miért lett a dolognak ez a vége, azt az Animaxos bejegyzésemben egyszer már kifejtettem. Röviden a rossz üzletpolitika, és a még rosszabb kommunikáció, illetve annak a hiánya vezetett idáig.

   • Hoppá, közben Rontom újabb postot írt. XD

    “Én is ismerek olyat, aki az ilyen szarok nélkül nem tudott volna haverkodni, de nem is tartom valami nagyra. Mármint érted, ez az ember mit tett volna nem is 100 évvel ezelőtt, de akár csak a szüleink korában? Komolyan léteznek olyan emberek, akik mialatt tanulnak, nem képesek barátokra szert tenni? Tök elképzelhetetlennek tűnik nekem.”

    Bár ezt Pétertől kérdezted, de válaszolok rá én is: valószínűleg sokkal könnyebb dolga lett volna, mint manapság, lévén nem volt ilyen kibaszottul elidegenedett, “Facebook-társadalom”, mint napjainkban. Azt is meg merem kockáztatni, hogy lehet nem is kényszerült volna rá akkor arra, hogy animésekkel barátkozzon, mert ahogy te is írod, tanulás/munka közben kialakíthatott volna kapcsolatokat. Ma meg már a villamoson a másik emberre ránézni is ciki, telefonba kell bújni, mert azt nyomkodni. Nem csoda, hogy ilyen állapotok mellett két kézzel kap az ember minden “klub” után, legyen az bármi, ami kicsit is az érdeklődésébe vág. JÓVAL nehezebb lett ma már mind a csajozás, mind a szimpla barátkozás, mint mondjuk akár csak a szüleink idejében. És ezt én mondom, akiről az pont nem mondható el, hogy “megkukul” egy társaságban, mert általában igen hamar ott is fosni kezdem a szót, mint itt a karaktereket. 😀 Mégis, lassan olyanokra kényszerülök, hogy szinte csak marginálisan az érdeklődésembe vágó klubokba nézzek be, ilyen indíttatásból, mint “hátha itt talál az ember egy normális csajt”. (Lehet röhögni. XD) Btw, “szüleink korában” meg azért ne felejtsük el, hogy KÖTELEZŐ klubok működtek. 😀 Kisdobos, KISZ, meg ami belefér! XD Az más kérdés, hogy ezeket tuti rühelltem volna (“nekem senki ne mondja meg, hová kell KÖTELEZŐEN MENNEM!” alapon… XD), viszont ez is egy erős “klub” volt, hogy ha valakinek mondjuk a suliban/munkahelyen nem akadt barátja/párja/akárkije, itt még sikerülhetett. Ma ezek sincsenek, ha meg kifejezetten társat keresel, választhatsz, a kocsma és a diszkó között, mint “társasági helyek”. (Btw, a “diszkó” fogalma sem az volt még egy generációval korábban, mint manapság, hogy “narkós, világuknál nem lévő alakok vonaglanak valami szar zenére, miközben megsüketülsz a tucc-tucctól, megfulladsz a füsttől és megvakulsz a stroboszkóptól”. XD) Na, ez csöppet kioktatósra sikerült és inkább a csajozás, mint a haverkodás irányába bontottam ki a témát, de gondolom érted. (De legalább végre találtál egy témát, amiben ha úgy tetszik, én is “tradis” vagyok… XD)

    “Az elmondottak alapján nem tudom, hogyan húzhatja még mindig a Mondo.”

    “Vakok közt a félszemű a király”, ahogy a mondás tartja, de azt is mondhatnám, hogy egyszerű: jelenleg nincs náluk jobb az országban, aki erre a témára építve szervez conokat, továbbá még a szerinted elég szar színvonal mellett is igaz, hogy a többi con még ilyen sincs. Jó, talán a versenytárs, hasonló pesti conok, mint a Play-IT, vagy a Holdfény hozzák ezt a színvonalat, de ott meg jóval kevésbé az anime a fő profil, sőt, talán semennyire sem az. (Play-IT ugye gamer, Holdfénycont meg nem igazán ismerem.)

    “Furcsa egyébként, hogy ennyire nem megy az otaku üzlet, nem? Vagy ilyen nehéz megszereznie az animékre a licenszeket egy csatornának? Egy régi írásodban volt szó azt hiszem arról, hogy mennyire szar az Animax (vagy minek hívták éppen akkor) műsora, a nagy része ismétlés volt. Miért csinál valaki ilyet? 😀 Mintha úgy indulna neki, hogy “na most akkor jól elbaszom!” A nyomtatott sajtó meg egyébként is folyamatosan gyengül, kíváncsi vagyok, mi lesz így a szubkulttal, ha se TV, se magazin nem marad. Lehet, hogy a Mondo átáll kizárólag a conokra, de ha az is megy lefelé, akkor már végképp nincs sok remény a japánkodásra.”

    Egyrészt ez az egész amcsiban is csak akkor indult be, amikor a nagyobb cégek ráálltak. A lelkesedés, a szeretet és a rajongás szép dolgok, de ezek még önmagában nem szerzik meg nekünk a licenszjogokat. XD Másrészt Magyarországon mivel ez sokáig ilyen underground szubkultúra volt és mindent letöltés útján szerzett meg magának (mivel akkoriban máshogy nem is lehetett), ezt a jó szokását megtartotta azután is, hogy már volt némi piac. Mert ugye: “Há’ minek aggyak kétezer forintot egy kensinért, ha le is tőthetem, há’ most nem?” Ahogy írtam fentebb, az átlag fogyasztó 900 Ft-ot sokall egy eredeti anime DVD-ért. Hogy építesz piacot egy olyan rétegre, akik alig fizetnek? A csatorna meg egy másik dolog, az nagyon jól indult, amikor még A+ volt, aztán ráállt a Sony, akinek profitéhsége van, mint általában a cégeknek, átnevezte Animaxra és rögtön Narutót, Bleachet, meg hasonlót kezdtek nyomatni, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy azokban van a sok pénz. Csak éppen akiknek meg pont az ilyen “shounen szaroktól” volt kiütése, azok ezek után semmilyen alternatívát nem kaptak, ezért el is kapcsoltak. Plusz a fandom sajnos itt is “előzte” őket: sok narutard pl. úgy volt vele, hogy “minek nézzem én a magyaron, ha eredeti nyelven, magyar felirattal már a japán leadás után egy nappal fen van a cucc a neten?”

    “A pedofilokra, meg a free hugos (Hentai? Komolyan? Ez mennyire számonkérhető? xD) bolondokra visszatérve még egy kicsit: én simán viccesnek találom az ilyet (a szánalmassága mellet), szerintem ez a tragikomédia iskolapéldája. 😀 Ilyenkor talán bennetek is megfogalmazódik a “fucking plebs scum” szóösszetétel… ^_^ xD”

    Ezek láttán azért még nem, én jót röhögök rajtuk. 😀 Neked azért jóval hamarabb kiakad a “plebsz-mérőd” olyan dolgok láttán, amikre az átlagember röhögve legyint egyet. XD (No offense, de már az előző conos kiborulásodon is beugrott, hogy kicsit olyasmi vagy, mint a Dan vs. sorozat főhőse, ha jól tudom, az szól arról, hogy a pali mindig kiakad, vagy konfliktusba kerül valamivel minden egyes epizódban. XD)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Vs.

    Ja, akit érdekel a Dan-es link, írja hozzá a pontot manuálisan, mert a WordPress úgy ítélte meg, hogy az biztos nem a link része, csak a mondat vége, ezért azt nem rakta hozzá. XD

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    “LOL, most látom, hogy egy Rontom postot kapásból észre sem vettem tegnap. XD”

    Furcsálltam is, már hiányzott a szófosásod. 😀

    Naná, hogy nem figyeltem a bolt nevét. ^_^ Szóval nem tudom, hogy Trillian-e, vagy sem. Utólag amúgy belegondoltam és hááát… a fene tudja. Azért mégiscsak manga, nem könyv, így alapból drágább a nyomtatás (gondolom… :D), és azért 3 manga 1-ben lehet, hogy nem túl drága 8K-ért. Igazából ha az egész csak ennyiből állt volna, akkor simán megveszem.

    Figurákat is néztem volna, mindig jó, ha eggyel több kacat stabilizálja az íróasztalt, de ááá… Amik érdekeltek volna, azok közül csak NGE-s figurák voltak, és azoknak az egyik része túl kicsi volt, a másik meg karakteridegen. Ha Rei-t ismeritek az animéből, akkor gondolom érthető, hogy mennyire groteszkül néz ki egy kurvás pózban. Ráadásul a legújabb (leggagyibb) EVA filmből volt felöltöztetve, ami meg elég nagy csalódás volt Anno. (Háhá, az írót így hívják. ^-^)

    Azt hiszem, a Sziget Fesztiválra mondta Tomcat, hogy az olyan, mint egy fordított buziparádé. 😀 Soha nem voltam és nem is leszek, az még a MondoConnál is lejjebb van.

    Azt tudom, hogy mindenhol összepakolják az animéseket a többi geekkel, de ettől nem lesz jogos. Vannak átfedések, ahogy Péter mondta, de ennyi erővel informatikus sátrat is nyithatnának. Komolyan mondom, hogy a legigazabb az a paradoxon cím lenne ezeknek a rendezvényeknek, hogy “Antiszocok találkozója”. 😀 Erről bővebben írok majd a másik posztodra való válaszomban, mert ott jobban belementél te is a témába.

    Az animés vitapárbajt megnéztem volna. Felvillan egy, az érveket teljesen kizáró rap-battle képe… xD

    Az aláhúzásos mondatodat kicsit módosítottam:
    “[hülye kamasz]/[szegény felnőtt], de semmi gond, ez sem fog szaporodni” 🙂

    “Kezdem akkor azt hinni, hogy te magát a fogalmát nem érted a közösségi érzésnek, együvé tartozásnak.”
    Ez tök igaz. 😀 Még fiatal kis jobber voltam, amikor egy ismerős szülinapjára bejött pár skinhead is, szerintem fél óra sem kellett hozzá, de már ki akartak nyírni. xD Nekem azzal van a bajom, hogy szerintem egy közösséget nem határozhat meg valami annyira korlátolt dolog, mint mondjuk egy művészeti stílus. A tradi pl. azért király, mert azok után, hogy egy kis belátást nyertem a rendszerébe, már fel tudtam fedezni olyan dolgokat, amikről nem ír egy tradicionalista szerző sem (illetve sokszor volt olyan, hogy ugyanarra a következtetésre jutottam, amiről aztán később olvastam mások tollából). Olyasmi az egész, mint amikor bevezetnek egy addig számodra ismeretlen tudományágba. A kémia előtt pl. vagy érdektelen, vagy nagyon primitív szinten érdekes csak, hogy mi miből van, illetve mit, mivel és hogyan tudnál kombinálni. Aztán ha valaki megtanít neked pár dolgot, egy idő után nekiállhatsz felfedezni az egész világot kémiai szemmel, mintha minden új jelentést kapna (és akkor még nem is beszéltem az alkímiáról, hehe).
    A “fanság” tárgyai egyáltalán nem ilyen dolgok. A skinheadekkel is az a bajom, hogy ők egyáltalán nem egy ideológiának a követői, ismerői, teoretikusai, hanem a fanjai. Egy animéről nem sokat lehet beszélni. Tolkien életművéről jóval többet, de az is nagyon korlátozott. Egy vallás, vagy egy komoly látásmód kimeríthetetlen téma, pontosan azért, mert a végtelent, az abszolútot célozza.
    Miért is vágnám akkora fába a fejszémet, aminek látom a tetejét? 😛

    “Most képzeld el a tradit, mennyire szarul lennél, ha egymagadban nyomatnád egész életed során és kb. mindenkitől ugyanolyan hozzáállást kapnál, ha téríteni próbálsz, mint amiket itt sorozatban az emberektől. XD”
    Ez tökre így van, mármint nem vagyok benne sem virtuális, sem helyi klubban és szar is, hogy senkivel sem oszthatom meg ezeket a dolgokat (valószínűleg ezért okádom vadidegenekre, pl. rátok többek közt). A legidegesítőbb az, hogy sokszor már nem is merek téríteni, igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy hasonló témákban mit gondolnak emberek és akkor jövök rá, hogy egyszerűen egyáltalán nem gondolkoznak ezekben a témákban. Mondjuk lehet, hogy a közeljövőben közelebb kerülök majd a tűzhöz, az is egy nagy ütközés lesz, mert már most ellenzek egy-két dolgot László András, vagy éppen Evola nézetei közül is, de nagyon kíváncsian várom, hogy milyen érveket hoznak fel, mert könnyen meglehet, hogy csak nem ástam elég mélyre eddig.

    A lényeg az, hogy a fentebbiek alapján egy tradi klub sem szólna arról, amit a sok agyhalott leművel a facebookon, hogy “Evola mekkora faszagyerek”. Hamvassal kapcsolatban írta Buji Ferenc, hogy: “Lesznek-e olyanok, akik hátat fordítva a Hamvas-filológiának végre nem Hamvas Bélára fognak figyelni, hanem arra, amire Hamvas Béla figyelt?” Ezt pl. megfogadhatnák a tradis cimboráid.

    Pedobearrel kapcsolatban meg nagyon lelomboztál, egyfelől amiatt, hogy ugye a kritika így nem váltana ki felháborodást, másrészt meg azért, mert már megcsinálták… :S

    “Bár remélem, az érett női test iránti vonzódás miatt nem kened rám, hogy én is pedó vagyok. :D”
    Ez nem lenne önellentmondás? xD

    “Ezt már valszeg sosem tudjuk meg, ahogy azt sem, hogy végül valaki tett-e nála ajánlatot. XDDDD”
    Hát… Elvileg nem kötelező. Mármint érted, “free fuck”, nem lehetnek nagy igényei. Bár láttam én már Amsterdamban válogatós kurvát. ^_^

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Na és akkor a még újjabb posztodra kitérve (gondoltam, hogy ma sem fekszem majd le időben… xD):

    “Azt is meg merem kockáztatni, hogy lehet nem is kényszerült volna rá akkor arra, hogy animésekkel barátkozzon, mert ahogy te is írod, tanulás/munka közben kialakíthatott volna kapcsolatokat.”
    Nos, pont erről beszéltem. Ez a groteszk az egészben, hogy előbb antiszocializáljuk a társadalmat (mi a faaasz? xD), utána meg megpróbáljuk összehozni őket. Erre mondtam, hogy nem lehet-e, hogy pont az anime is közbejátszott annak az elérésében, hogy alapból antiszociálisabb lett ez a nemzedék? Ha így nézed, azért elég hamar át lehet látni a con optimista hangulatán is, mert lehet, hogy tök úgy tűnik, mintha az egész egy nagy party lenne, de közben mindenki kis csoportokban üldögél a füvön, ezek között meg elenyésző a kommunikáció. Eredményhirdetésen ült nem messze tőlünk egy Yuno a Mirai Nikkiből és ááá… Ott pl. tökre elfogott a szomorúság, simán lehet, hogy egy jó arc kiscsaj, aki végre eljöhetett a többi animefan közé és mégis teljesen egyedül maradt. :S Pedig még jól is nézett ki. Nekem mindegy, mekkorát csalódok a MondoConban, de azt szar volt látni, hogy ő is csalódott benne.

    “JÓVAL nehezebb lett ma már mind a csajozás, mind a szimpla barátkozás, mint mondjuk akár csak a szüleink idejében.”
    Igen, szerintem ebből leginkább az intenzitás hiányzik. Ma minden elkenődik, leértékelődik, devalválódik, olyan, mintha az emberek önmagukat alacsonyítanák egyre lejjebb. A nőügyeimet eddig nagyjából egy névvel és egy kérdőjellel lehetne jellemezni. 😀

    “És ezt én mondom, akiről az pont nem mondható el, hogy “megkukul” egy társaságban, mert általában igen hamar ott is fosni kezdem a szót, mint itt a karaktereket. :D”
    Háhá, ezzel én is így vagyok, csak megvan az a borzalmas adottságom, hogy hihetetlenül hamar elveszem mindenkinek az életkedvét. Múltkor csak arról beszéltem a nagyszüleimmel, hogy az ő generációjuk adoptálta azt a fogyasztói társadalmat, ami záros határidőn belül totális pusztulást is eredményezhet és ebből kihozták azt, hogy rájuk akarom terhelni az összes felelősséget. :S Holott én csak arról akartam meggyőzni őket, hogy ilyen helyzetekben rohadtul nem lehet kapitalizmusban, meg demokráciában gondolkozni, szóval higgyék el, hogy nem poénból akarok fasiszta lenni.

    “Mégis, lassan olyanokra kényszerülök, hogy szinte csak marginálisan az érdeklődésembe vágó klubokba nézzek be, ilyen indíttatásból, mint “hátha itt talál az ember egy normális csajt”. (Lehet röhögni. XD)”
    Egy hajóban evezünk, az egyetlen női barátomat (a fogalomban egyébként nem hiszek), aki egyébként félig zsidó, egy Elfen Lied fan oldalról ismertem meg, a két srácot pedig, akikkel most voltam a conon, a myvip Hentai-klubjából. Hehe, miket nem csinál az ember tizenévesen… xD Azóta sem ismerkedek így, pedig lehet, hogy lenne foganatja, de pl. az internetes társkeresést annyira groteszknek tartom, hogy akkor már inkább a cölibátus.

    Ja, az úttörők, meg ezek jópofák voltak, szerintem anno erre is a Német Birodalomban jöttek rá először, hogy össze kellene rántani a társadalmat, mert a régi rendek, kasztok felbomlottak és mindenki csak bolyong. Ma ez fokozottan igaz.

    “Ma ezek sincsenek, ha meg kifejezetten társat keresel, választhatsz, a kocsma és a diszkó között, mint “társasági helyek”.”
    WoWos ismerősöm ugrik be, akit az anyja állandóan noszogatott, hogy menjen már be a városba, ismerkedjen, nőzzön stb. A gyerek azt felelte, hogy “nézd anyu, vannak, akik a szórakozni mennek, becsesznek, drogoznak, össze-vissza basznak és néha összeverik egymást, meg vannak, akik WoWoznak. Szerinted melyik a jobb választás?”. Ez persze nagyon durván egyszerűsít, de egyrészt igaz, másrészt megváltoztatható lehetne.

    (De legalább végre találtál egy témát, amiben ha úgy tetszik, én is “tradis” vagyok… XD)
    Halleluja! 😀

    “Neked azért jóval hamarabb kiakad a “plebsz-mérőd” olyan dolgok láttán, amikre az átlagember röhögve legyint egyet.”
    Hát pont ez az. Olyasmi ez, mint amikor az emberek nem láttak nagy bajt a reformációban, aztán nézd meg, ma hol tart a Szent Római Birodalom…

   • “Az elmondottak alapján nem tudom, hogyan húzhatja még mindig a Mondo.”

    Látva Garai Tímea cikkeit, nem is látom annyira nagy bajnak, ha a Mondo megszűnik. A Mondo-ba is beletekintve: ezek nem újságírók, semmi közük a szakmához, borzalmas a stílusuk, a legtöbb cikk olvashatatlan, sok esetben kimerül a kritika az ajánlásban, sok kulturember számára nézhetetlen szemetet emelnek piedesztálra stb. Sokan 20 felett egy 16 éves gyerek színvonalán írnak

    Ha már Garai Timi:
    http://garaitimi.hu/2013/07/14/jatekbabak-gotikus-terrorja-rozen-maiden-zuruckspulen-2013/comment-page-1/

    “Játékbabák gótikus terrorja” – Milyen cím ez egy cikknek?

    “Az első számú kedvencemet kiírják a sorozat második részében: Hina Ichigo, én szeretlek te kis tündérke.” – Jujj!

    “Sose kezdj egy alvó (oroszlánnal) babával…nem tudhatod, hogy mi lesz a vége.” – Kétszeresen jujj!

    Hogy arról már ne is beszéljek, hogy olyan kifejezéseket használ, hogy “gótloli”. Pfff!

    Nem, az ilyenfajta újságírást nem sajnálom. Persze van lejjebb is, lásd 444!

    “A nyomtatott sajtó meg egyébként is folyamatosan gyengül, kíváncsi vagyok, mi lesz így a szubkulttal, ha se TV, se magazin nem marad. Lehet, hogy a Mondo átáll kizárólag a conokra, de ha az is megy lefelé, akkor már végképp nincs sok remény a japánkodásra.”

    Szerintem kimondottan jót fog tenni az anime szubkultúrának, ha ezek a dolgok megszűnnek. A TV-adó, a magazin, a con megszűnése lehet, hogy a szubkultúrában okozna egyfajta tisztulást. De ahogy Titkos is utal rá: meg fog ez maradni még a további évekre is.

    “Szal ezt a cont úgy nézd, hogy ezek mögött azért még cégek is állnak.”

    Igazából ezért nem is fog bedőlni soha. Esetleg ha kifarolnak mögüle a cégek.

   • “Naná, hogy nem figyeltem a bolt nevét. ^_^ Szóval nem tudom, hogy Trillian-e, vagy sem. Utólag amúgy belegondoltam és hááát… a fene tudja. Azért mégiscsak manga, nem könyv, így alapból drágább a nyomtatás (gondolom… :D), és azért 3 manga 1-ben lehet, hogy nem túl drága 8K-ért. Igazából ha az egész csak ennyiből állt volna, akkor simán megveszem.”

    Most megnéztem, nemrég rendeltem ilyen “három az egyben” Inu Yasha mangát, az 4250 Ft volt, Nagy-Britanniából, postaköltséggel együtt. Szóval ja, majdnem a duplája, ha ők 8k-t kértek érte. 😀 (Jó, kiadótól, meg 1-2 dologtól ez persze változhat, de nem ENNYIRE… Mondom, én Trillian-szagot érzek ebben az esetben. XDD) Összehasonlításképpen: egy amcsiból iderendelt My Little Pony full season DVD szokott olyan 8600 Ft lenni. Gondolom ha Trillian foglalkozna ilyesmivel is, 15.000 Ft alatt szó sem lehetne a dologról. XDDDD Aztán az a védőduma: “Há’ jó, de mi adózunk is ezért, meg minden, azért kerül ennyibe!” “A többi boltnál hogy-hogy olcsóbb?” “Azok nem adóznak!!!! CSALÓK!” “Aha…” XDDDD Elnézést, kissé elkalandoztam. XD

    “Az animés vitapárbajt megnéztem volna. Felvillan egy, az érveket teljesen kizáró rap-battle képe… xD”

    Ez mondjuk pont nem olyan volt, ráadásul mivel scineram meg én nyomtuk a leginkább és vele már fórumról kb. ismertük egymást, ezért még ilyen oltogatás is belefért a vitába, pl. ő a nekomimi, meg yuri-mániám miatt izélgetett, míg én őt a “moeságával” csesztettem. XDDD Mindenki tök jól szórakozott. 😀 De amire te gondolsz, az sem lett volna szar, csak jól kell előadni, lásd ezt:

    😀

    “Ez tökre így van, mármint nem vagyok benne sem virtuális, sem helyi klubban és szar is, hogy senkivel sem oszthatom meg ezeket a dolgokat (valószínűleg ezért okádom vadidegenekre, pl. rátok többek közt).”

    Akkor már csak az empátia hiányzik belőled, hogy átérezd, hogy más meg mondjuk az animékkel volt/van így és ezért járt/jár meetre, conra, stb. XD

    “A legidegesítőbb az, hogy sokszor már nem is merek téríteni, igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy hasonló témákban mit gondolnak emberek és akkor jövök rá, hogy egyszerűen egyáltalán nem gondolkoznak ezekben a témákban.”

    Na látod, sok animés dettó így érzett, csak éppen nem hogy mások “nem gondolkodtak ezekben a témákban” (vagyis mondjuk lövésük sem volt arról, hogy mi az az anime), de ha az illető “téríteni”, vagy csak szimplán dumálni akart arról, hogy ő ezt fanolja, még jól ki is röhögték. Ezek után érthető, ha sokan inkább az “antiszoc klub” tagjai lettek. ^^”

    “Mondjuk lehet, hogy a közeljövőben közelebb kerülök majd a tűzhöz, az is egy nagy ütközés lesz, mert már most ellenzek egy-két dolgot László András, vagy éppen Evola nézetei közül is, de nagyon kíváncsian várom, hogy milyen érveket hoznak fel, mert könnyen meglehet, hogy csak nem ástam elég mélyre eddig.”

    Titkos a pár hónappal korábbi vitában: “Aztán nehogy az legyen a vége, hogy majd végül ebből az egészből is kiábrándulsz”. Tartom a tétet… 😀 XDDDD (Nem vagyok olyan fasz, hogy kifejezetten ezt kívánjam, inkább mondjuk úgy, hogy erre fogadtam, aztán meglátjuk, hogy bejön-e, vagy “elvesztem”. XD)

    ““Bár remélem, az érett női test iránti vonzódás miatt nem kened rám, hogy én is pedó vagyok. :D”
    Ez nem lenne önellentmondás? xD”

    De, csak gondoltam ezt tisztázzuk már így az elején, mert nem voltam benne biztos, hogy “extrém ruhájú csajok” alatt pontosan óvodás kislányokra, vagy olyanokra gondolsz, amiket én linkeltem. 😀 Aztán tényleg hülyén hangzana, ha én mondjuk ráizgulok a dögös, 25 éves, bikinipáncélos cosplayer-csajra, mire fel te erre lepedózol. XD

    “Bár láttam én már Amsterdamban válogatós kurvát. ^_^”

    XDDDDDDDDD (Ez egyrészt nyert, másrészt meg már megy a fejemben a fanfic: “A nyugati civilizáció végromlásának legékesebb bizonyítéka, ha már a kurvák sem akarnak kefélni.” XDDDDDDD Bocs. XD)

    “Erre mondtam, hogy nem lehet-e, hogy pont az anime is közbejátszott annak az elérésében, hogy alapból antiszociálisabb lett ez a nemzedék? ”

    Tudja a fene, de ez már ilyen “tyúk vagy a tojás volt előbb?” dolog. Szal lehet az animére kenni, hogy “attól lett a fazon antiszocabb!”, meg lehet, hogy a fazonban mindig is ott volt az antiszoc-lehetőség, aztán ha nem az anime, akkor majd valami más hozta volna elő belőle. Nem azért, de ebben Puzsérral értek egyet (lásd azt a másik videót), ahol kérdezték tőle, hogy “mit gondolsz arról, hogy az animék károsak, pl. hogy a DBZ öl?”, mire ő mondta, hogy “Jajj, MINDENTŐL meghaltak már emberek!”, vagy valami ilyesmi. De tényleg. XD Érted, ha nem az anime, majd a WoW, ha nem a WoW, akkor képregény, stb-stb. De lehet, hoyg a faszi szimplán egy szocializálódni képtelen gyökér, akkor mire kenjük rá, hogy így viselkedik? XDDD

    “Eredményhirdetésen ült nem messze tőlünk egy Yuno a Mirai Nikkiből és ááá… Ott pl. tökre elfogott a szomorúság, simán lehet, hogy egy jó arc kiscsaj, aki végre eljöhetett a többi animefan közé és mégis teljesen egyedül maradt. :S Pedig még jól is nézett ki. Nekem mindegy, mekkorát csalódok a MondoConban, de azt szar volt látni, hogy ő is csalódott benne.”

    Ez meg már kissé ilyen “jóslás” kategória. Ha csak nem volt az arcára írva a baromi nagy szenvedés és magány, akkor lehet, hogy amúgy ő tök jól érezte magát. Nekem is volt már olyan con, amin pont egyedül voltam végig, mert sem az itthoniak, sem a pestiek közül pont nem ért rá senki odamenni, de ettől én még tök jól éreztem magam, pedig lehet, hogy külsőre én is egy magányos lúzernek tűntem egy vadidegen számára abban a pillanatban. 😀 Hogy az egész conban csalódott-e, azt meg tőle kellett volna megkérdezni a nap végén. 🙂

    “Egy hajóban evezünk, az egyetlen női barátomat (a fogalomban egyébként nem hiszek), aki egyébként félig zsidó, egy Elfen Lied fan oldalról ismertem meg, a két srácot pedig, akikkel most voltam a conon, a myvip Hentai-klubjából. Hehe, miket nem csinál az ember tizenévesen… xD Azóta sem ismerkedek így, pedig lehet, hogy lenne foganatja, de pl. az internetes társkeresést annyira groteszknek tartom, hogy akkor már inkább a cölibátus.”

    Női barátom amúgy nem is egy van, meg pár éve ért véget egy hét éves kapcsolatom, szóval eddig nem mondanám, hogy túl rosszul jártam volna nők terén (legalábbis SOKKAL rosszabb lehetőségű srácokat ismerek a közvetlen környezetemben ^^”), csak ugye miután az előzőt “meggyászolja” az ember, elkezd agyalni, hogy “oké és így közel a 30-hoz hogyan tovább, hogy lehet itt még ismerkedni animemeeteken kívül?”, aztán lehet most kényszerülők majd a fenti helyzetek valamelyikére. (Netes társkereső sincs kizárva, de azt én ilyen “végső megoldásnak” látom, szóval próbálom kerülni, ameddig csak lehet. Szerencsére ott még nem tartok. XD)

    “WoWos ismerősöm ugrik be, akit az anyja állandóan noszogatott, hogy menjen már be a városba, ismerkedjen, nőzzön stb. A gyerek azt felelte, hogy “nézd anyu, vannak, akik a szórakozni mennek, becsesznek, drogoznak, össze-vissza basznak és néha összeverik egymást, meg vannak, akik WoWoznak. Szerinted melyik a jobb választás?”. Ez persze nagyon durván egyszerűsít, de egyrészt igaz, másrészt megváltoztatható lehetne.”

    Igaza volt, még ha a szavaiból azt vélem kihallani, hogy ő csak “hű narkósként” próbálta védeni a saját “anyagát”. XD Szal én WoW-ozok is, de ha valaki megkérdezné tőlem, hogy e fenti kettő közül melyik a jobb, azt mondanám, hogy egyik sem. A drogos-piás-baszós változat nyilván nem az, de aki az életét a WoW-ban éli, az sem egészséges. Én már kb. leredukáltam arra, hogy játszom úgy napi max 1-2 órát (sokszor még annyit sem), aztán ha a heti 1 “raid napot” leszámítom, nem nagyon foglalkozom vele, mert nem csak baromi sok időt vesz el, de rendre tapasztalom, hogy ha csak kimegyek az erdőbe mondjuk két órányi sétára, vagy a haverokkal chatelek, vagy akármi, már ezek is mind jóval nagyobb élményt nyújtanak, mint a WoW. Utóbbi sajnos egy idő után már nem hobbinak, hanem munkának érződik, így meg kb. pont a fő funkcióját, a szórakoztatást, kikapcsolódást veszti el. (Épp a múltkor ugrott be, hogy milyen jó érzés WoW után Monkey Islandezni: nincs daily quest, amit meg “kell” csinálni, nincsenek hülye gyökerek, akikkel együtt KELL működni, stb. 😀 Csak te vagy, meg a játék, olyan tempóban és stílusban nyomod, ahogy akarod. :D)

    “Hogy arról már ne is beszéljek, hogy olyan kifejezéseket használ, hogy “gótloli”. Pfff!”

    Mondjuk ez pont nem hiba tudtommal, a “gothloli”-t így írják magyarul. 🙂

   • “de ebben Puzsérral értek egyet (lásd azt a másik videót), ahol kérdezték tőle, hogy “mit gondolsz arról, hogy az animék károsak, pl. hogy a DBZ öl?”, mire ő mondta, hogy “Jajj, MINDENTŐL meghaltak már emberek!”, vagy valami ilyesmi. De tényleg.”

    Az, hogy Hitler használta a horogkeresztet, az nem a horogkereszt hibája.

    “Mondjuk ez pont nem hiba tudtommal, a “gothloli”-t így írják magyarul.”

    Nem a helyesírással van gondom, hanem magával a kifejezéssel. Ki volt az a nyelvújító Kazinczy, aki ezt a szót a világra szülte? A “partyarc”-ot is “partyarc”-nak kell írni, de mint kifejezés undorító. “Gothloli” – már hagynám is ott a randin, ha ilyen szó elhagyja a száját.

 20. Mellesleg, Péter, ha már szóba jött, mi a véleményed a Shrek-ről, úgy 1-től 4-ig?

  Én mind a 4 részt láttam. Az 1. szokatlan volt, és szokatlansága meg egy-egy eltalált poén miatt szórakoztató. A 2. rész nézhető, többször is. A 3.-at csak egyszer néztem meg. A 4. rész jó volt, talán jobb is, mint az 1., valahogy átélhetőbb volt a drámája, mint az előző részeknek, a karakterek jobban átjöttek, mint az 1.-ben, a negatív karakterrel sem volt gond, humoros volt, és jó volt több ogre-t látni.

  Ugyanakkor néhány év elteltével látni a hibáit is. Vannak mellékkarakterek, melyek egyáltalán nem élnek a műben pl. Pinokkió, Farkas, egerek – ezek csak vannak, de minek? Visszanézve sok dialógus erőltetett, a drámai részek túlságosan szentimentálisak és erőltetettek. Humor terén is ingadozó; zavar az, hogy nem tudom végigröhögni az egészet. Az erőltetett drámai részek megakasztják a nevetést. Nevetni akarok, nem sírni, amúgy sem tudnak meghatni azok a drámai helyzetek, amiket elém tesznek. Nekem egy Jöttünk, látunk, visszamennénk 1-2 vagy a Dumb és Dumber 2 humor terén sokkal szórakoztatóbb, mint egy Shrek. Már csak azért is, mert nem veszik magukat komolyan, iróniával van áthatva az egész, és nem erőltet felesleges drámát. Vagyis nálam a Shrek-széria egy középszerű alkotás, melyből több energiával, kreativitással, fantáziával ki lehetett volna hozni valami eredetibbet is.

  Kizárólag esztétikai problémám van vele, erkölcsi aggályaim nincsenek.

  Csizmás, a kandúr-t már nem néztem meg.

  • Számomra a Shrek, mindenképp az új generációs, 3D animásciós filmek egyik legjobbja. Az a rajzfilm, amit kicsi és nagy, egyaránt tud élvezni. A Jégkorszak mellett a másik olyan rajzfilm, amit a családdal közösen is simán meg tudunk nézni, és ami elé én is szívesen leültetném a gyerekemet.

   A filmeket nagyjából úgy tudnám rangsorolni 1-től 4-ig, hogy jó, jobb, rossz, rosszabb. Persze a 3-4-et is meg lehetett egyszer nézni, de még egyszer már biztos nem ülnék le eléjük, ellentétben az első két résszel.

   Humorban naná, hogy nem olyan erős, mint egy Dumb és Dumber 1-2, de nem is ugyanannak a közönségnek szánták. A Shrek, elsősorban a gyerekeknek szól, de van benne annyi felnőtt poén, utalás, amit csak az idősebbek érthetnek meg, így ők se unatkoznak közben.

   Ugye sok rajzfilmnek, máig megvan az a hibája, hogy ha egy szülő, beül rá a gyerekeivel, akkor a gyerekek nagyon fogják élvezni a dolgot, a szülő viszont vagy halálra unja magát, vagy a szemét forgatja a látottakon.

 21. Tomcat előzetesben és látszólag mindenki leszarja. Állítólag acélbetétes bakanccsal megrugdosott egy tolvajt, és ebbe a haverjaik is beszálltak. Nem tudom mennyire igaz, sok csúsztatás van Tomcattel kapcsolatban, és ezen az se segít, hogy Tomcat maga is igen szeret csúsztatni. Pl.: amikor azt állította annak az ATV-s valakicsodának, hogy megmentett egy cigány csecsemőt, miközben csak nagy kegyesen kihívtak rá egy mentőt, ha már ott voltak. Még az se biztos, hogy ők akartak hívni rá mentőt, ha jól emlékszem azt már a zsernyákok csinálták. Maga az újságíró meg nagy konspirátornak és dühöngő őrültnek állította be Tomcatet, az Index, 444, meg a hasonlók meg már eleve utálják őt.

  Igazából én nem sajnálom Tomcatet, bár azért szomorú vagyok, mert ez végleg megálljt parancsolt a Tolvajkergetőknek. Nem hiszem, hogy ebből felépülnek. Bármennyire is műmájer és figyelemkurva a Tomcat, ő tartotta össze az egész bagázst, és amit látni lehetett a többi tolvajkergetőből, háát nem úgy néznek ki, mintha bármelyiküknek lenne bátorsága egy ilyen szervezet vezetését elvállalni. Persze már sejteni lehetett a hódmezővásárhelyi fiaskónál és a Facebook-ról való száműzetésüknél, hogy a Tolvajkergetők utolsó rúgásai megkezdődtek. Most már az oldalukat is újból feltörték, ráadásul lehet, hogy a “nemzeti” oldal tagjai? Nem mertem nagyon nézegetni, de az Árpád sávos zászló azért igen meglátszódott.

  • Erre a bukásra már Puzsér is figyelmeztetett.

   Kár a kezdeményezésért. 😦

  • Én most hallok erről először, valószínűleg azért, mert mióta véget ért a Tolvajkergetők 2. évada, nem nagyon néztem feléjük. Egyébként várható volt, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége.

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Rohadt biboldók. 😥

   Amúgy szerintem nem kell aggódni, Tc mélyebb szarból is kimászott már.

  • Egy csali kerékpár visszaszerzéséről olvastam, ami közben elfogták, de komolyabban nem részletezték abban a hírben, hogy mi volt.

   Olyan ez, mint a bliccelőt feltartó közteresek: túlzott és indokolatlan erőszakos eljárást folytattak le az illető ellen. Oké, nem volt jegye és állításuk szerint meglökte a közteres nőt, aki negyedmagával(!) esett neki a fazonnak, nem kis felfordulást okozva. Nos, a dolog pikantériája itt kezdődik: a fazonnak tényleg nem volt jegye, és tényleg meglökte a csajt. Viszont a csajt elvitték orvoshoz, és azt állapították meg, hogy a szegycsontját erős zúzódás érte. Magyarul olyan “sérülést” állapítottak meg, ami egy erős ütéstől vagy pofára eséstől következhet be. Ilyeneket viszont nem mutatott a kamerafelvétel. De azért a rendőrségi közlemény szerint “az eljárás szakszerű volt”. És itt jön közbe a másik probléma: anyám személy- és vagyonőrit is végzett (amúgy mechanikai műszerész), és vele csak 3 hibát találtunk az egészben. Ilyen a nyak leszorításának indokolatlansága, a helytelen tömegkezelés, és persze a túlzásba vitt erőszak és kézcsavarás. És ezek után bízz meg a rendvédelmisekben (mondjuk én közteresnek kikötöm, hogy csak rendőrnek vagyok hajlandó az igazolványom odaadni, csak rendőr igazoltathat — annak ellenére, hogy törvény szerint hatóságként járhatnak el, igazoltathatna).

   • Utóbbi kapcsán annyit, hogy ha én bliccelek, elkapnak, és erre elkezdek pattogni meg lökdösődni, akkor utána ne csodálkozzak azon, ha annak rendje és módja szerint, a falhoz leszek kenve. Próbálta volna meg ezt, mondjuk Amerikában, vagy Oroszországban… úgy megverték volna, hogy az életben még egyszer, tuti nem csinál ilyet.

    Nálunk pl. nemrég volt olyan, hogy egy cigó le akart nyúlni egy sapkát a deszkás boltból, lebukott, odament hozzá két őr, mire az elkezdett hátrafelé nyúlkálni… Úgy lebaszták a földre, hogy csak úgy nyekkent, és utána ugyan kiderült, hogy nem a kése, hanem a telefonja után nyúlkált, de erre szokták azt mondani, hogy jobb a bajt megelőzni, mint megvárni, hogy esetleg bekövetkezzen. Egyébként (mily meglepő) hamar kiderült, hogy a tagnak már nem először volt dolga a zsarukkal, és nem mellékesen, a telefonja is lopott volt.

   • Csak tudod, itt pucsít be a baromság. Egy lökés még nem nevezhető erőszaknak, ahogy egy nevelő célzattal leadott pofon sem bántalmazásnak, de a kurvafattyaknak már az is sok. Főleg, hogy a bántalmazás visszatérő, rendszeres erőszaktevés. Egy lökés meg mint erőszak, az meg minden agyfasz netovábbja.

   • Ha valaki elkezdene neked szájalni, meg lökdösni, azt te minek neveznéd, ha nem egy erőszakos provokációnak? Mert én bizony annak nevezném, és ha valaki engem elkezdene lökdösni, én annak bizony, ha nem is elsőre, de másodjára tuti bepancsolnék egyet.

    Egy nevelő célzatú atyai pofont meg ne keverjünk már össze a nyílt provokációval, mert a kettő nagyon nem ugyanaz. Más az amikor valaki elveszti a józan eszét, túlpörög, tiszteletlen, és akkor kap egy pofont, hogy észhez térjen. Illetve nagyon más az, amikor valakivel szemben jogos intézkedést akarnak lefolytatni, és erre még neki áll feljebb, ellenáll, provokál.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: