The Devil Inside (2000)

the_devil_inside_box_cover

Anno a kora 2000-res években, jó pár olyan játékkal találkoztam, amik előzetesek, bemutatók alapján szimpatikusnak tűntek, és amiket szívesen kipróbáltam volna. Szerencsésebb esetben erre lehetőségem is nyílt a CD mellékleten található demok formájában, melyeknek hála még ha csak ízelítő szintjén is, de legalább belekóstolhattam az adott játékba.

A teljes verzió beszerzése azonban, már egy teljesen más történet volt… Akkoriban, internet nélkül (de sokszor még azzal együtt is), elég nehéz volt beszerezni egy-egy kevésbé felkapott címet. Az ember legtöbbször csak az ismerősi körében, na meg a puszta szerencséjében bízhatott, hogy valakinek majd esetleg meglesz.

Így járt nálam a mostani bejegyzés alanya, a Devil Inside is, melyre egy akkori PC Guru-ban cikkben figyeltem fel, és szerencsémre még demo is lapult a CD mellékleten. A játéknak ugyan, valamilyen rejtélyes okból fakadóan, nálam nem volt hangja (sehogy se sikerült rájönnöm, miért) és mint a legtöbb demo, ez is csak egyetlen pályát engedett, de ha annak nem estem neki vagy 20 alkalommal, akkor egyszer sem. =)

Minden követ megmozgattam, ám sajnos a teljes verziót már lehetetlen küldetés volt beszerezni, hisz a többség még csak nem is hallott róla. Ezek után elképzelhetitek, micsoda öröm volt számomra, mikor hosszú évek után, 2004 körül, az egyik srácnál, akivel nem sokkal előtte ismerkedtem meg, egyszer csak megpillantottam a játék teljes verzióját, eredetiben, magyar szinkronnal.

Nagy volt az öröm, de még nagyobb volt a csalódás, mikor kiderült, hogy a sors bizony kegyetlen tréfát űzött velem. Az illető ugyanis közölte velem, hogy sajnos a játék, közel egy éve beadta az unalmast, és ugyan feltelepül, de egyszerűen nem hajlandó a launchernél tovább menni. Ennek ellenére persze tettem vele egy próbát a saját gépemen is, de ugyanúgy jártam vele.

Később lett ugyan internetem, de a célhoz közelebb így se nagyon jutottam. Alig volt találat, és ami volt, az is már rég halott volt. Végül, így cirka 14 év után, idén végre ráleltem egy működőképes verzióra, és ezzel egy újabb címet húzhattam ki, a képzeletbeli listámról. Hogy megérte e? Az majd mindjárt kiderül…


Az ördög nyomában

A Devil Inside, a francia Gamesquad fejlesztése, melynek forgatókönyvét ugyanaz a Hubert Chardot írta, aki az Alone in the Dark játékokét is. A történet, szokás szerint nincs különösebben túlbonyolítva, viszont a tálalása, mindenképp szokatlannak nevezhető. (Apró érdekesség, hogy Lengyelországban anno volt egy kisebb balhé körülötte.)

A játék főhőse Dave Cooper, egykori nyomozóból lett TV sztár, aki jelenleg a wwwL@ TV csatorna, Devil Inside című show műsorának úgymond fő attrakciója. Feladata pedig nem kevesebb, mint hogy természetfeletti, paranormális, okkultista rejtélyeket oldjon meg, mindenféle pokoli teremtményeken, és csapdákon vágja át magát, miközben az egész élő adásban megy, feltüzelt stúdió közönség előtt.

The_Devil_Inside_01

Maga a játék tehát, lényegében a régi Alone in The Dark, Resident Evil vonalon kíván haladni, ám saját magát csak félig veszi komolyan. Azaz egy olyan akció TPS-el van dolgunk, mely kalandjáték szerű puzzle elemeket is igen sűrűn vonultat fel, és közben igyekszik, helyenként humoros is lenni.

The_Devil_Inside_08A dolog tehát nagyjából úgy néz ki, hogy megyünk előre, miközben mögöttünk lohol egy kameraman, lelövünk minden az orrunk elé kerülő démoni förtelmet, összeszedünk mindenféle hasznosnak és kevésbé hasznosnak tűnő tárgyat, majd mikor elakadunk (ami bizony elég sűrűn fog megtörténni) akkor próbáljuk kitalálni, mit is kéne csinálni.

The_Devil_Inside_02

Rejtélyfejtés terén a Devil Inside, abszolút a régi vonalas elveket követi, tehát semmi sem lesz a szánkba rágva, semmit sem jelölnek markerek vagy fénylő FX-ek, hanem mindenre nekünk kell rájönni. Minden potenciális bútornál, berendezésnél, tárgynál, érdemes akció gombot nyomni, és minden begyűjtött feljegyzést, levelet, könyvet, naplót átolvasni, mert sokszor ezekből jöhetünk rá egy-egy titok nyitjára.

The_Devil_Inside_03

Hamar ki derül majd az is, miért mi kapjuk az ilyen munkákat, Dave-nek ugyanis van egy lelki társa, a démon Deva, akivé át is tudunk alakulni, a piros aurával izzó, úgynevezett unholy pontoknál. Devát alakítva nem tudunk majd lőni, helyette mana fogyásig tudunk varázsolni, később repülni, és ami talán a legfontosabb különbség, hogy ilyenkor nem sebez, hanem épp hogy gyógyít minket a tűz.

The_Devil_Inside_04

Harcrendszer és irányíthatóság terén a játék sajnos elég vegyes képet mutat. Az egérrel való célzás jól működik, és az például már anno is kifejezetten tetszett, hogy célkereszt helyett lézercélzó van. Sőt néha még amolyan Max Payne mintára, lassításos, körbeforgó killcameket is kapunk.

The_Devil_Inside_05

A billentyűzettel való mozgás viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Amíg egyenesen haladunk, nincs baj, ám a szűk folyosókon való kanyarodás, illetve a mindenféle törmelékkel, tárgyakkal teleszórt szobákban való forgolódás, néha már irritálóan körülményes tud lenni.

A kamerakezelés, alapból rendben van, itt külön jó pont, hogy különböző kameranézetek között lehet váltogatni. Így például játszhatjuk akár a klasszikus rögzített kamerás nézetben is a játékot, bár nekem ez annyira nem jött be, úgy hogy legtöbbször maradtam az alap TPS nézetnél. Sajnos a kis, szűk szobáknál viszont, különösen ha egy sarokkal szemben, vagy egy fallal merőlegesen állunk, már akadnak problémák, amikor a kamera szinte bemegy a karakter fejébe.

Az inventory jól működik, a kategóriákra osztott, kör alakú elrendezésnek hála könnyen átlátható. A probléma inkább a tárgyhasználattal van, mert a Devil Inside azt a megközelítést használja, hogy hiába választunk ki egy tárgyat, például egy kulcsot, hiába jelenik meg annak a pörgő ikonja a fejünk fölött, ha nem közvetlenül az interakciós felület előtt állunk, akkor nem fog történni semmi.

Ellenfeleket tekintve, a játék egész változatos szörnyparkot rak elénk. Az elején lévő zombik hada, ne tévesszen meg senkit, mert a zombik itt tényleg csak a bemelegítő ellenfelek közé tartoznak, és hamarosan jóval keményebb dögökkel is szembe kerülünk majd, akik jól ki tudnak osztani, ha egy kicsit is bénázunk.

The_Devil_Inside_06

Grafikailag és zeneileg teljesen meg voltam elégedve a játékkal. A showban szereplő statiszta hölgyek megvalósítása ugyan meglehetősen elnagyolt és baltával faragott volt, még a korhoz képest is, de ettől eltekintve nem sok kivetnivalót találtam benne. Talán az egyetlen, amin jót mosolyogtam, mikor az elején, merő kíváncsiságból sarkon fordultam, és az ellenkező irányba kezdtem el haladni, mert érdekelt, meddig enged elmenni a játék. Vélhetően erre a fejlesztők viszont nem nagyon számítottak, így a pálya félkész, vagy egyáltalán nem létező részeit itt elfelejtették elfedni.

The_Devil_Inside_07

Összességében tehát, elvonatkoztatva attól, hogy alapból milyen jó érzés volt végre teljes pompájában játszanom ezzel a játékkal, elégedett voltam vele, ha nem is maradéktalanul. Remek, félig meddig komoly, félig meddig komolytalan atmoszférával rendelkezik a Devil Inside, van egy egyedi ízvilága, és még a kihívásoknak sincs híján. Még ha helyenként frusztrált is egy-egy fejtörő megoldása, vagy miniboss leverése, mégis gondolkodásra sarkallt, és képes volt újra és újra rávenni arra, hogy tovább próbálkozzak vele. 7.5/10

Reklámok

4 hozzászólás to “The Devil Inside (2000)”

  1. RONTOM-BONTOM! Says:

    A teljes verziót végül sikerült magyar szinkronnal megszerezni?

  2. Mint ahogy a screenshotokból is látszik, nem, az angol verziót szedtem le. A magyart azt anno próbáltam volna ki, de ahogy havert, úgy engem se engedett tovább a launchernél.

  3. Egy olyan zombis jatek erdekelne ami a Postal 2grafikus motorjat hasznalja?!

  4. Dobd át a linket, ha gondolod.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: