Magyar Homály – Avagy a sötétség harcosai

agymagyarorszag

Egy ideje már nem írtam se személyes, se politikáról szóló bejegyzéseket, méghozzá jó okkal. Egyrészt, nem szeretném egyik olvasómat se fárasztani, a hétköznapok gondjaival, másrészt a politikától már-már a saját kezeimet érzem mocskosnak. Néha azonban, akarva-akaratlanul is felmerülnek olyan élethelyzetek, amikor muszáj ezeket is érintenem, hogy levonhassuk a tanulságot.

Ergo, akik hiányolták az ilyen témájú cikkeimet a blogról, azok most örülhetnek, mint ahogy azok is, akik eddig hiányolták a magát nemzetinek nevező oldal pellengérre állítását. =)

Nem titok, hogy a szavazataimat, jobb alternatíva híján, eddig mindig a Jobbikra adtam le. Szimpatikus volt a párt, a stílusuk, és hogy nyíltan ki mertek mondani olyan dolgokat, amikről a két nagy parlamenti párt, érdemben se akkor, se azóta nem beszélt. Ennek ellenére, ez még sohasem jelentette nálam azt, hogy maradéktalanul egyet is értettem volna a párt minden nézetével, mondatával, meglátásával. Az évek előrehaladásával aztán, velük szemben is egyre szkeptikusabb lettem, mára pedig már ott tartok, hogy egyre kevésbé érzem úgy, hogy ha ők kerülnének vezetői székbe, annyival másabbak lennének, mint azok, akik most, vagy épp ő előttük ültek ott.

Ha valahol el kéne helyeznem a saját álláspontomat, az valahol a jobboldal közepe tájékán helyezkedne el, bizonyos témákban elmozdulva szélsőségesebb, avagy épp ellenkezőleg, a liberálisabb, már-már baloldali irányba.

Személy szerint, én sohasem voltam a túlzott magyarkodás híve. Különösen nem akkor, amikor ez szerény történelmi ismeretekkel, idegen politikai rendszerek ajnározásával, más népcsoportokkal szembeni féktelen gyűlölettel, végletes gondolkodásmóddal, és jó adag általános hülyeséggel párosul.

Sok paradox dolgot láttam már a magukat büszkén nemzetinek vallók térfeléről. Például amikor nem is oly rég, azt láttam a húsboltba menet, hogy begördült egy meglehetősen leharcolt állapotban lévő, sötétkék furgon, amit egy olyan csóka vezetett, mint ha egy Fradista, lerajzolt volna egy Újpest szurkolót, a kocsi hátulján hatalmas, Árpádsávos Nagy-Magyarország, benne a fekete, német lovagkereszt, felé írva hogy”Együtt foglaljuk vissza!”. Az alatt, valamivel balra, egy kisebb matrica, piros háromszög, hátrafelé nyilazó lovas figurával, rovásírással, ahogy kell. Majd nyílik az oldalsó ajtó, és erre kiszáll belőle vagy öt cigány segédmunkás, cigizve, mobilon zenélve, és mennek ásni a bolt mögött a kábelt. Hihetetlenül jól feldobta a napomat ez a látvány, ám kevésbé az, ami nemrég esett meg velem.

Történt ugyanis, hogy egy haverokkal kellemesen sörözős este alkalmával, betettem egy Metallica számot, majd az egyik haverral, elmentünk a pulthoz tequilát rendelni, mikor is a közelben ülő, Picuri néven közismert gyökér skinhead, váratlanul beszólt nekünk, hogy: “Na ezeknek se jó már semmi ami magyar!” Erre mi ugyan ránéztünk, de nem szóltunk neki semmit, mert egy ilyen alak, annyit nem ér. Mindenesetre szívesen megkérdeztem volna tőle, hogy miért, rajtad mi az, ami magyar? A hamisítvány Lonsdale pulóver? A fake mintás, szürke terepgatya? A széttaposott Martens bakancs? Az olasz Pizza amit eszel? Vagy az amcsi Coca Cola, amivel a borodat felöntötték?

Hozzáteszem, nem ez volt az első alkalom, mikor ez az alak, indokolatlanul beszólt nekünk. Anno, mikor még gimis koromban, gyakrabban jártunk le ilyen csehókba, és még rockerosan öltözködtem, vettem egy nagyon fasza Magnum bakancsot, amibe szintén bele kötött, mikor meglátta, mert szerinte: “Pesten a rohamrendőrök, ilyenekkel rúgták szét a magyarok fejét!” Szóval kijelenthetjük, nem gyengén hülye szegény. =)

Ráadásul ő az a fajta skinhead, akit még a többi skinhead is megvet, méghozzá több okból is. Például azért, mert bár folyton zsidózik, persze anélkül, hogy életében valaha is találkozott volna eggyel is (ami amúgy sem ritka az ilyen körökben) viszont közben ő maga az, aki a legfukarabb zsidókat megszégyenítve sajnálja a pénzt, még a saját hobbijára is. Például mikor a kedvenc együttese, a Kárpátia (na mi más?) itt volt, nem vette meg a jegyet a koncertjükre, hanem részegen felmászott az egyik pince tetejére, és onnét ordítozott, meg karlengetett. (Aminek ugye nagyon sok köze van Magyarországhoz, és a magyarsághoz.) Emellett szegénykén, egy Magyar Hajnalos gyökér (zsák a foltját esete).

Aki nem tudná, vagy esetleg nem emlékezne rá, mi is volt ez, annak röviden vázolom a helyzetet. Alakult nálunk egy, a görög Arany Hajnal mintájára létrejött pártszerűség, ami magát a Jobbiktól is jobbra határozta meg. Komolyan vehetetlen, nevetséges programmal, és szinte nem létező kampánnyal indultak neki a választásoknak, ahol annak rendje és módja szerint, el is buktak. Ergo, teljesen jelentéktelenek, mégis, egyetlen értelme azért van a létezésüknek. Arra ugyanis pont jók, hogy mint egyfajta szűrő, összeszedjék a nagyon hülyéket, egy helyre. =)

Eleve mit lehet elmondani egy olyan pártról, ahol Vida István volt a képviselő jelölt? Aki amúgy pont olyan hülye, mint amilyennek kinéz.

vida(Az értelem, csak úgy sugárzik a tekintetéből…)

Róla elég annyit tudni, hogy ez a kretén akkor vált híressé (úgy 5 percre), amikor egy eltévelyedett pillanatában, forradalmárnak képzelte magát, és úgy akarta megdönteni a kormányt, hogy egy szál magában, megrohamozta a parlamentet. Persze nem jutott túl messzire, a kapunál egyből lekapcsolták, majd kattant rajta a bilincs.

De tudnék még nem egy ilyen és ehhez hasonló jómadárról mesélni, mint például az az arc, aki folyton betyársereges pulóverben járkál úgy, hogy közben nem is tagja a betyárseregnek. Minden évben képes, csak azért felutazni Pestre, hogy a buzifelvonuláson ordibáljon, vandálkodjon, amíg elő nem állítják a rendőrök. Aztán mikor hazajön, az az első, hogy jól eldicsekszik vele mindenkinek. Miközben érdekes módon, sok más hasonszőrű elvtársához hasonlóan, ő is valahogy mindig más, izzadt, kigyúrt, félmeztelen férfiak társaságát keresi, akikkel közös fotókon birkóznak, ölelgetik egymást, meg egymás izmait tapizzák. =)

A kedvencem mégis az, amikor az ilyen emberek, harcosnak nevezik magukat (ugye van ilyen márka is) de nem ám ittas állapotban, menőzésből, hanem józanul, úgy hogy ők ezt teljesen komolyan gondolják. Miközben még soha, egyetlen háborúban se vettek részt, fingjuk sincs a valódi hadviselésről, és az egyetlen dolog, ami ellen valójában harcolni szoktak, az a saját józanságuk. Az ellen viszont maximális sikerrel veszik fel a küzdelmet, olcsó, házi cefrével.

Különösen vicces ez akkor, amikor olyan eszement hülyeségeket kezdenek el beszélni, hogy ha ők ott lettek volna (mármint a 2. világháborúban), akkor ők a tigris tankkal, majd jól kipucolták volna az országból a “szemetet”. Miközben ha tegyük fel, valamilyen csoda folytán oda kerülnének, valójában egy dolgot pucolhatnának ők ott, a Wehrmacht katonák ebédjébe a krumplit. =) Aztán ha nagyon ügyesek, esetleg az SS tisztek csizmáját is kipucolhatnák. Egy tigris tankhoz meg úgy juthatnának a legközelebb, hogy valamelyik német a kezükbe nyomna egy rongyot, meg a szappanos vödröt, aztán lehet menni megpucolni. =)

Az ilyeneknek, max akkor kerülhetett volna fegyver a kezébe, amikor már itt volt a front, és már minden hülye kezébe fegyvert nyomtak, a zöldségestől, a házmesterig, akik voltak annyira ostobák, hogy meghaljanak Hitlerért, és az őt támogatókért. Más téma, hogy még azzal a fegyverrel is csak a nekik háttal álló, fegyvertelen civileket tudták volna, fél méterről lelőni, mikor mentek a tisztogatások. Ám amint éles helyzetbe kerülnek, az első orosz katona, aki kicsit kevesebb vodkát ivott, és kicsit jobban céloz, két-háromszáz méterről úgy kilőtte volna őket, hogy még pislogni se marad idejük.

Na körülbelül ennyit értek volna ők ott, mint “nagy magyar harcosok”. Semmit. =)

136 hozzászólás to “Magyar Homály – Avagy a sötétség harcosai”

 1. Jó kis szösszenet 🙂

 2. “Egy tigris tankhoz meg úgy juthatnának a legközelebb, hogy valamelyik német a kezükbe nyomna egy rongyot, meg a szappanos vödröt, aztán lehet menni megpucolni. =)”

  Én inkább azt mondanám, hogy kilőve és kiégve áll, és úgy ráülnek. =) Mert ha ekkora legények, fix az első lövésdörrenés (ha nem, akkor a második és harmadik) után rohannának fegyvert eldobva, egy szótárt lapozgatva, hogy miként van oroszul az, hogy “ne lőj!”.

  Mondjuk ezeket a “nemzetieket” vagy “nemzeti radikálisokat” (vagy hogy melyik csoportot használjam rájuk) egyszerűen egy új osztályba kellene sorolni, mert tőlük még a legkevésbé valamire való skinhead is különb. Azzal még lehet valamennyire értelmesen beszélgetni és figyel arra, amit mondasz neki, de ez már tényleg a csőcselék szintje. De még abban is van egy hangyafingnyi értelem.

  Mondjuk én ezt nem nevezném sajátosan magyar homálynak, hiszen megtaláljuk bármely poszt-kommunista országban. Gondolok itt arra az orosz mozgalomra vagy pártra, akik jelképe a náci zászlóalapban (vörös téglaforma, fehér körrel a közepén) feszítő fekete sarló-kalapács. Jó pár éve ezek pucoltak ki egy orosz rádióadó székházat, úgy mint a 2006-os tüntetők az MTV-nél. Vagy Palikot pártjára a lengyeleknél, akik fenemód nagy szélsőségként indultak, nagy egyház- és litván-, orosz- és németellenességgel, most meg ott tartanak, hogy a püspökségek bakancstalpát nyalják, mint a hű kutyák. De nekik is megvan a “Lengyel Hajnaluk”, asszem “Nagy-Lengyelország” a neve, vagy valami hasonló. Mikor Pawel mesélt róluk és arról, hogy mennyire hasonlítanak a Jobbikhoz, folyton javítgattam, hogy pont hogy a Jobbik és a Magyar Hajnal közt állnak a Hajnal felé húzva. Mert hát a Jobbik ketté szakadt, egy darabig ideológiai válság volt, mivel országosan volt egy törésvonal bennük, amiből megszületett ez a “fattyú”, a Hajnal(ka).

  Amúgy a képen én felcserélném a “történelmi ismeretek” és a “szex” kiosztását. Volt már dolgom olyan nagy sínfejjel, aki mondta neked egyből, hogy mikor született Hitler, de azt se tudta, hogy ki volt I. (Szent) István. Magyar töriből baromi gyökér volt szerencsétlen, és még az volt a mázlija, hogy nyelvi előkészítős volt, szóval “első” évben nem húzták meg belőle, mert nem volt ilyen órája. Egy másik meg nem tudta mi a különbség Szálasi és Hitler közt. De még az se jutott eszébe, hogy egyáltalán azt mondja, hogy “a nevük”. 😀 Persze, ő mondjuk normális volt, csak történelemből nem volt szabad kérdezni, mert abból épphogy átment 4 éven át.

  Mondjuk ilyenkor én nézek, hogy kerül össze a Nagy-Magyarország és a “Heil Hitler” karlendítés, a vaskereszt. Annyi köze van egymáshoz, mint Moszkvának Abu Dhabihoz. Ilyenkor lehetne mondani, hogy az ideológiája is importáru, hiszen Magyarországon nem volt nemzetiszocialista erő (vagy inkább nem számottevő mértékű), mivel a nyilashungarizmus is inkább egy dilettáns skizofrén irománya, mintsem érdemi okfejtés (még a Mein Kampf is hozzá képest messze élvezetesebb olvasmány, pedig az is elég szarul van megírva — volt szerencsém mindkettőhöz, és ha voksolni kéne én Leninre teszek, még úgy is, hogy én is jobbközépet erősítem felfogásban).

  • Nagyon sok sötét elme létezik szerte a világban. Nem is kell ehhez csak a posztkomcsi országokat nézni, hisz ugyanilyen idióták jelen vannak bármely országban.
   Amúgy történelem ismerettel kapcsolatban nem csak az ilyenek privilégiuma az ismeret hiánya, habár eléggé furcsállom mind a mai napig, hogy valaki ennyire történelem-központú ideológiát vall magáénak, és közben fingja nincs a múlt eseményeiről. Igaz van egy másik trilobita faj, amelyik meg csakis a szemellenzős hétvégi történészek, vagy gulyás-történészek elméleteit szajkózza, az úgynevezett akadémiai hazaáruló személetet pedig lehetőleg igyekszik mindenféle szitokkal szórni ellenérvek gyanánt.
   Ami a történelem ismeret hiányát illeti, ezzel kapcsolatban van is egy érdekes adomám, melyet egyik ismerősöm élt át pár esztendeje. Történt ugyanis, hogy anno 2004-ben őt felvették történelem szakra (én ugyanekkor kezdtem a régészetet). Pár hét óralátogatás után sor került náluk az első csoportos ivászatra, melynek az elején egyik szaktársa halál komoly arccal benyögte a következő kérdést amolyan tudásfitogtató teszt-jelleggel: akkor most hanyadik András is hívta be a tatárokat 1526-ban? Erre gondolhatjátok mekkorát néztek a többiek. A csóka úgy jutott be történelem szakra, hogy se az Árpád-ház királyainak sorával nincs tisztában, se a tatárjárással, sem pedig 1526-al. Ebből a háromból kettő eleve buktató pont töri érettségin. Most ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy azok, akik nem tanulják egyetemi szinten a történelmet, képesek lesznek többet tudni apjuk-anyjuk születési dátumánál.

   • Amikor némelyik vadmagyar, elkezd rögtönzött töri órát tartani, ahhoz még történésznek se kell lenni, elég ha van egy gimis töri érettségid, sőt sokszor garantálom, hogy még az általános töri ismeret is bőven elég ahhoz, hogy egyből lejöjjön, mekkora baromságokat beszélnek. =)

    Amikor ilyen “A zsidók elvették tőlünk trianont!” kaliberű mondatokat ordít be egyik-másik az éterbe, azok valami fenomenálisak tudnak lenni. =D

   • Mondjuk nagyobb gyakorisággal vannak poszt-komcsiknál, mint mondjuk nyugaton. Ugye,gondolj csak a francia vagy a brit fasiszta mozgalmakra, meg a sikeres olaszra… azért ott nincsenek olyan gyakorisággal ezek éltetői vagy ideológiai rokonjai, mint mondjuk idehaza. Még azt mondom, hogy Amerikában is a barom redneck a jellemző, aki a rabszolgaságot sírja vissza, de az a legkorábbi történelemtudása, a jelenről meg fingja sincs.

    Az adomád pedig… mikor odaértem a kérdéshez, én is csak lestem. Nuygtass meg, hogy félév közben eltanácsolták a tanszékről.

   • Sajnos nem tudom mi történt az illetővel a későbbiekben.

  • “Én inkább azt mondanám, hogy kilőve és kiégve áll, és úgy ráülnek. =)” -> Akár az is, bár akkor már inkább valami sebtében kilőtt T34-re ülnének rá, mint ha ők lőtték volna ki, géppisztollyal. =D

   “Mondjuk ezeket a “nemzetieket” vagy “nemzeti radikálisokat” (vagy hogy melyik csoportot használjam rájuk) egyszerűen egy új osztályba kellene sorolni, mert tőlük még a legkevésbé valamire való skinhead is különb.” -> Itt az a gond, hogy sajnos a skinhead stílus, mint ahogy más országokban is, sokszor összemosódik a nemzeti szélsőjobbal, és annak különféle ágazataival, ezért nem lehet tőle egyértelműen elválasztani.

   Természetesen vannak köztük nagyon jó fejek, én is ismerek nem egyet, és ők amúgy mind le is nézik az ilyen turbó magyarokat.

   “Mondjuk én ezt nem nevezném sajátosan magyar homálynak, hiszen megtaláljuk bármely poszt-kommunista országban.” -> Persze, ennek nyilván megvannak a külföldi megfelelői, meg az azokat támogató, ottani sötét harcosok.

   “Amúgy a képen én felcserélném a “történelmi ismeretek” és a “szex” kiosztását.” -> Van benne valami, bár én beszéltem már olyannal, aki ha a magyar történelemmel nem is, de a két világháborúval, meg az azt követő nemzetközi törivel azért tisztában volt. Ami persze megint csak paradox, hogy a középkori magyar történelemről semmit se tud, de közben rajta a Nagy-Magyarországos felvarró. =D

 3. Ha már feljött a töri, meg az általános műveltség, eszembe jutott ez a videó, még anno Tomcaték csinálták.

  • Fizika kérdésbe még a teszt készítői is belesülnek 🙂

  • Műszaki vagy inkább a reál tárgyak kérdéseire tuti kellene nekem egy stift Old Spice az izzadtság ellen.

  • Mondjuk a Star Wars-os kérdésnél is felsülnek a szőrszálhasogatásukkal, mivel kötik az ebet a karóhoz A Birodalom visszavággal, de közben azt nem tudják, hogy a 4. epizód alcíme meg A New Hope, ami ugyebár a magyar szinkronba nem került bele.

   • Nem, mivel a film címe, eredetileg valóban csak simán Star Wars volt, amit később átneveztek Star Wars 4: The New Hope-nak.

    Egyébként valóban szőrszálhasogatásnak tűnhet, de ettől még igazuk van, mert a Star Wars, és annak a folytatása, a The Empire Strikes Back, két különböző film.

    Ez ugyanaz, mint amikor megkérdezik azt, hogy melyik filmben hangzott el a “Hasta la vista, baby”? Amire sokan, szintén egyből rávágják, hogy Terminator, miközben az sem az első filmben, hanem a 2. részben hangzott el. =)

 4. Mókásnak találom ezt az egészet. Liberálisnak vallom magam, de szerintem megfelelő hazafiassággal vagyok ellátva. A politikusokról nem akarok beszélni mert még a digitális világ sem tűrné el cifra szavaim velük kapcsolatban. (A polarizáció mindkét oldalához és a köztük lévőkhöz is lenne pár keresetlen szavam.)
  Valahol megértem a csalódásod és valószínűleg sokan mások is. Bevallom én már nem arra szavazom, hogy ki az akivel egyetértek hanem ki a kisebb rossz a számításban. Szomorú dolog ilyesmire ráébredni.

  Egyenlőre az általad példának felhozott faragatlan fafejűvel még nem találkoztam. Így elképzelve lehet kellemes műsor lenne ivás mellett nézni szerencsétlenkedését, kész stand up műsor lehet. Így folytatja eljut a celeb szintre mert szavaidból úgy veszem, hogy iq-ja azon a szinten csüng a mérce alatt.

  • Egy ideje már én is úgy vagyok vele, hogy ha választanom kell, azért a Jobbik, mert más alternatíva, nem igazán van. A Fidesz már ’98-2002 körül bebizonyította, mit ér, az MSZP-ről inkább szót se ejtenék, mert róluk elég nehéz indulatoktól mentesen nyilatkoznom. Bár némi vigaszt azért nyújt a tény, hogy mostanra úgy szétesett az egész, jórészt önhibájából, ahogy kellett. Az LMP-vel meg az a baj, hogy sehol sincsenek, pláne a kettészakadásuk óta.

   Az említett “harcos”, a mostani VV akármelyikbe akár még jó is lenne, az pont az ő értelmi szintjére lőtték be. =)

   • Irigyellek, hogy neked van választásod legalább. Én tök mindegy kire szavazok egyik párt SEM olyan amit ideológiailag vagy akár pofára/karizmára tudnék támogatni. Jó, azt bevallom, hogy a kerületemen belül támogatom azokat akik évek óta vannak, mert itt szerencsére bajt nem csináltak és legalább figyelnek valamennyire, hogy szinten tartsák amennyire lehet. (13. kerület 4ever! XD)
    Politikáról még annyit, hogy kéne egy közép párt, szerintem. Fiatal/fiatalos álmodozókkal teli ha lehetséges, mert ez az egyik legnagyobb probléma a politikai elittel javarészt, hogy mindegyik olyan korban nőtt fel és tanulta a politikát ami manapság már nem túl praktikus bárhogy nézzük.

    Nem nézek televíziót évek óta de valamiért ha ilyen “harcosokkal” lenne tele az új VV lehet még nézném is! Ilyen röhögést a cirkuszban sem tapasztalnék. 😀

   • Álmodozók pártja volt az MDF is anno, amikor kormányoztak 1990-1994 között. Annak is meglett az eredménye.

   • Az LMP, elvileg annak indult, csak hát hiába próbáltak ők fiatal, lendületes idealistákként nagyokat gondolni, a kétharmados Fideszt, ez egy cseppet sem hatotta meg. Szépen megköszönték, majd egy elegáns mozdulattal, egyenesen a kukába söpörték, minden javaslatukat, tanulmányukat.

    Erre fel, az önérzetes felük megsértődött, és elment Bajnai szekerét tolni, a többiek meg maradtak vegetálni.

    Az a baj, hogy nem fogták azt fel, hogy nekik nem tanulmányokat kéne írni, meg statisztikákat készíteni, mert az a kutyát nem érdekli. Hanem kommunikálni kéne ezerrel, ahogy teszi azt, például a Jobbik.

    Tévét már én se nagyon nézek, kereskedelmit meg pláne nem. =) Erről a VV akármelyikről is elég volt annyit megtudnom, amit a másoktól hallottam, hogy olyan színvonalas dolgok mennek benne, mint hogy valami igénytelen dagadék, ott nyalta egy rossz kurva talpát. Na mondom oké, erre se lennék kíváncsi. =)

   • Ami azt illeti, én a Jobbik és LMP közt állok, vagy mondjuk úgy, “egyik lábam itt, a másik ott”. Sok mindenben egyet tudok mindkettővel érteni, de azért nem annyira, hogy akármelyik “katonája” // “kádere” is legyek. De tudod, jobb szeretek politikusokat pukkasztani, szal ha az is lennék, akár képviselő, akár csak tag, az fix, hogy még a felvételem napján lábam nem éri a földet, úgy rúgnak ki az összeférhetetlenség miatt. =D

   • Gondolkodtam már én is azon, hogy ha esetleg, valamelyik párt közelébe kerülnék, akkor mit is akarnák képviselni, és azt hogyan tudnám. A baj az, hogy ilyenkor mindig arra jutottam végül, hogy egyik pártba se illenék be, mert egy LMP-hez túl radikális vagyok, egy Jobbikhoz meg nem eléggé. =)

    A kisebbségiekkel szembeni zéró tolerancia, liberális körökben csapná ki a biztosítékot, az agnosztikus gondolkodásom pedig a nemzeti oldalon. =)

 5. A “harcos” részhez szólnék hozzá, mert ez történetesen érint engem =P.
  Jah, én is imádom az ilyet. Amikor ilyesmi szarháziakkal szembesülök, és verik a mellüket, nem tudom eldönteni, hogy kiröhögjem, vagy gyomorszájon vágjam őket. Felfordul a gyomrom, hogy ezeknek a gyökereknek van pofájuk ezzel a szóval jellemezni magukat, amikor még nekem is égne a képem, ha ilyesmire vetemednék, pedig én 4 évig voltam katona, és rám történetesen lőttek is Koszovóban (igen, vissza is lőttem, mielőtt kérdezitek =P).

  • Na meg azt se felejtsük ki, hogy az alatt a bizonyos, mitizált harcos alatt, ők általában nem egy dolgot értenek, hanem mikor-mit. Az a bizonyos harcos idol ugyanis, hol Hun barbár, hol betyár, hol kuruc huszár, hol nyilaskeresztes, és akkor ezek még csak a hazai példák voltak, amiket még meg tudok érteni, mert ebben így, még van némi kohézió. Viszont amikor már bejön a képbe az SS különítményes, a Római légiós, a viking, meg a szamuráj, na ott már kezdenek, finoman szólva is érdekessé válni a dolgok. =D

   Egyébként azt is meglehetősen viccesnek tartom, amikor ezek a “nagy magyar harcosok” AK-47, meg Uzi replikákkal pózolnak. Miközben az egyik, a valaha volt leghíresebb, legjelképesebb fegyvere a kommunizmusnak. A másik meg egy akkora zsidó fegyver, amelynél zsidóbb, talán nem is létezik. =D

   • Láttam valahol olyat, ahol AMD-65-el pózoltak. Az legalább hazai fegyver :D…
    A légiós és a szamuráj nettó faszság, de akár hiszed, akár nem, vannak nagyon távoli kulturális gyökereink a viking népekhez, mivel Szent István, és néhány utána következő királyunk testőrségét is varjágok alkották, illetve vannak olyan településeink Közép-Magyarországon, amiknek a nevük őrzik ennek a letelepített viking harcos csoport emlékét.

   • Ehhez azért hozzátenném, hogy azok a bizonyos varég testőrök valójában a Kijevi Rusz-ból jött harcosok, akik ekkorra már csak nevükben voltak varégok, valójában elszlávosodtak teljesen.

   • Az, hogy “teljesen”, erős túlzás, de tény, hogy a kijevi ruszok a a helyi szláv kultúrába integrálódott vikingek voltak. Azért annyira mégsem szlávosodtak el, ha még Szent István testőrségében is északi egyenes viking kardokat használtak (van erre jópár lelet) =P.

   • Az, hogy az anyagi kultúrájuk még megvolt, szimplán csak a még élő kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat igazolja. Nyelvileg viszont már szlávok voltak, és vérükben is már többségében azok voltak, mivel már generációk óta helyiekkel házasodtak.

   • Jó, csak hogy ezek az IQ betyárok, nem épp a történelmileg hű vikingekre, és pláne nem a varégokra szoktak gondolni (mint ahogy a többi esetében sem), hanem inkább az agyon idealizált, hollywoodi változatra.

    Nekik az SS “harcos” sem egy katona a fronton, hanem inkább egy megelevenedett propaganda plakát.

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Ilyenkor örül neki az ember, hogy az idei szezonban sikerült szert tennie egy csetnik cimborára. ^_^

 6. Én egyszerre tudom sajnálni és gyűlölni az ilyen embereket. Sajnálom őket azért mert gyakorlatilag fingjuk nincs arról hogy mit csinálnak vagy beszélnek de csak úgy ontják magukból az olyan orbitális hülyeségeket amiknek gyakorlatilag alig van valóságalapjuk csak a szóbeszédre hagyatkoznak, a zsidózás is ilyen. De pont ezért tudom gyűlölni is őket, az ilyenek még a saját anyjukat is képesek lennének megölni. És a rossz az egészben az hogy a többség azért lesz ilyen mert:

  A: Otthon is ezt látta gyerekként.
  B: Beleverődik egy ilyen bandába, erre egyébként az is rátesz ha a szülők elváltak vagy nem törődtek velük gyerekkorukban.

  Azt meg már meg sem említem hogy az Erdélyiekkel meg más országbeliekkel miket művelnek. Emlékszem mikor Rúzsa Magdi megnyerte a Megasztárt akkor egyből jöttek a felhördülések hogy ” hogy lehet hogy egy nem magyar nyer meg egy magyar versenyt” meg ilyenek.De a korrektség jegyében azért meg kell említeni hogy Erdélyben a magyarokkal vannak így sokan.

  “Történt ugyanis, hogy egy haverokkal kellemesen sörözős este alkalmával, betettem egy Metallica számot, majd az egyik haverral, elmentünk a pulthoz tequilát rendelni, mikor is a közelben ülő, Picuri néven közismert gyökér skinhead, váratlanul beszólt nekünk, hogy: “Na ezeknek se jó már semmi ami magyar!” Erre mi ugyan ránéztünk, de nem szóltunk neki semmit, mert egy ilyen alak, annyit nem ér.”

  Hasonló már velem is történt igaz nem kocsmában (hál istennek) hanem munkahelyemen. Történt ugyanis hogy be kellet tanítanom egy ” roma” emberkét, neki is álltunk majd 2 perc után elkezdtünk kicsit beszélgetni hogy mi-merre-hogy és megkérdezte hogy mit hallgatok éppen én erre rávágtam hogy Within Temptaition-t (igen az egyik kedvencem 🙂 ) persze neki fogalma sem volt róla hogy mi az, meghallgatattam vele pár másodpercet erre elkezdi hogy sátánista meg emós köcsög vagyok mert ilyeneket hallgatok miközben ő meg igazi zenét hallgat ami valami Mr. Busta volt amitől nekem meg felállt a hátamon a szőr. Meg is mondtam neki erre ő meg folytatta a sátánista szövegét, szerencse hogy bennt volt a részlegvezető és elmondtam neki mindent, rögtön ki is csapták az illetőt. Egyébként ez volt az amit megmutattam neki:

  A rasszistákon meg homófóbokon meg már meg sem lepődöm bár az is érdekes hogy akik össze-vissa szidják a melegeket azok otthon suttyomban leszbipornóra verik a fütyköst. Nem vicc, tényleg így van. Komolyan nem értem és valószínűleg soha nem fogom megérteni hogy miért a szexuális vagy társadalmi hovatartozás miatt kell megítélni az embereket.Persze nem fényezni akarom őket mert például az olyan melegektől akik pávatollban riszálják magukat nekem is herótom van , meg azért én okkal tartok a roma emberektől, a környékünkön sok van és nem egyszer hallottam már hogy részegen összeverekedtek egymással. Ez ilyen ” 1 érem 2 oldal” dolog. A Politikai részhez nagyon nem tudok hozzászólni, pusztán azért mert nem érdekel. Én még soha életemben nem szavaztam és valszeg nem is fogok. A Jobbik-tól meg egyenesen felmegy az agyvizem. Anyám barátnője és a férje ilyen jobbikmániások és állandóan traktálnak mindenkit a hülyeségeikkel.

  Végszóként egy idevágó mondás: ” Nagy az isten állatkertje!”

  • Most nem kekeckedésből, de ez az együttes kb Nightwish klón. Ebből a zenei irányból már rég kiábrándultam. Viszont ránéztem már erre a Mr Bustára. 🙂 Hihetetlen, hogy ilyenek is adnak ki lemezeket. Mondjuk még mindig több tartalom van a szövegében, mint a klipjei képi világában.

  • “Én egyszerre tudom sajnálni és gyűlölni az ilyen embereket.” -> Én inkább csak röhejesnek tartom őket. =)

   “meghallgatattam vele pár másodpercet erre elkezdi hogy sátánista meg emós” -> Hehe, na igen, vettem észre, hogy a drága import indiánjaink, nem igazán kedvelik a rock/metál zenét. Valahogy képtelenek megemészteni, akárcsak a horrort, amitől szintén irtóznak. =)

   Gimiben volt olyan, hogy mikor berobbant a Lordi – Hard Rock Hallelujah című száma, amit természetesen minden rocker, rongyosra hallgatott (én is), akkor a “kétszersülteknek”, minden bajuk volt tőle. Bár nálunk a mezei tuc-tuc cigány helyett, inkább az identitászavaros “rapper” volt a gyakoribb. =)

   Egyébként LOL! Ha neki már ez sátánista volt, akkor kíváncsi vagyok, mit szólt volna ahhoz, ha mutatok neki egy kis Dimmu Borgir-t? Keresztet vet, aztán hazaszalad? =D

   “össze-vissa szidják a melegeket azok otthon suttyomban leszbipornóra verik a fütyköst” -> Ilyen valóban nem egy van, sőt még ennél rosszabbak is, jellemzően azok közül, akik látványosan sokat kattognak ezen a buzis témán.

 7. picimessenthial Says:

  Igazából az a baj ezekkel az emberekkel , hogy meggyőződésből cselekednek. Egyszer kipattant egy pattanás a fejükből és azt követik azóta is. Aztán bebújnak mindenfajta “ideológiák” és “elvek” mögé és onnan lövöldöznek a demagóg szövegeikkel.

  Viszonylag sok ilyen ismerősom van. Több kedvenc esetem is van :
  1, büdös zsidózik de közben AKPH-t hallgat 😀
  2, szidja a kommunistákat de nem veszi észre , hogy a szélsőbalt és a szélsőjobbot gyakorlatilag egy vékony paraszthajszál választja el egymástól. Láthattuk már a történelemben , hogy e két oldal megvalósulása kb. semmiben sem különbözik.
  3, visszasírja Hitlert de elfelejti , hogy a Mein Kampfban egyértelműen le van írva Magyarország szerepe ( rabszolgasors ). Nem beszélve az egyéb dolgokról.
  4, lelkezd itt más népeket szidni meg “tiszta” magyarokról beszélni , közben ha lenne 2 agysejtje amit összetudni dörzsölni akkor tudhatná , hogy Magyarország mindig is egy olvasztótégely volt a népek között. Elég csak a bevándorlásokra és betelepítésekre gondolni.

  Külön örülök (tényleg, nem irónia) azoknak a gondolatoknak itt a hozzászólásokban akik jelenleg nem látnak kormányképes pártot de azért elmennek szavazni arra amelyik talán a legéletképesebb. Van szavazati jogunk , élni kell vele. Még ha ez azt is jelenti , hogy a sok rossz közül a (talán) kevésbé rosszat X-szeljük.

  • Tinédzserkorban ez még érthető is, hisz a legtöbb ember, átmegy azért pár időszakon, mire kiforr a személyisége. A baj az, hogy bizonyos embereknél, ez nem folyik le így, úgymond “protokoll szerint”. Ők tizenéves korukban, belépnek egy ilyen szubkultúrába, felvesznek egy (meglehetősen primitív) gondolkodásmódot, aztán úgy maradnak egy életre.

   Persze, ez még úgy önmagában, engem nem is zavarna, mert ha neki ez kell, hát ez kell. Ám az, hogy kérdés, kérés nélkül belekössön másokba, úgy hogy közben ő maga is tele van ellentmondásokkal, na az már nem kicsit zavaró tud lenni.

  • A mai napig szívesen hallgatok “sínfej” zenéket (mint Divízió 88, Titkolt Ellenállás, Archívum/A.M.F., ANV, Nemzeti Front, Vérszerződés, Valhalla, Fekete Sereg, Vádló Bitófák, Natural Born Killers / Született Gyilkosok stb.), bár a mondanivalójukkal és szövegükkel már nem mindig értek egyet. Igen, egy időben magam is az voltam, de legalább több ésszel, jobb töri tudással, na meg egy olvasásszeretettel, ami abban a vicces dologban nyilvánult meg, hogy a Mein Kampf mellett olvastam a Hungarizmust és Lenin írásait is. Volt egy barátom, aki magát “tiszta magyarnak” mondta, de a származása szerint félig német volt. A volt libsi ofőm nyitotta volna a száját akkor, mikor ezeket mondta, mire letörtem kedvét: “Annyit elárulok, hogy anyám főképp lengyel és szerb származású némi tót vérrel, apám meg szerb és horvát. Így valódi magyar vagyok.” De ha származásilag kéne azonosulni, akkor inkább a lengyel vérhez húzok, de kötődésileg – akármennyire szeretem az ország vezetőit, politikusait – inkább ide. Politikailag meg… most LMP és Jobbik közt állok ingázva, de inkább politikai anarchistázom…

   Szavazásnál országosban és EU-son a Jobbikot, megyein az LMP-t, városin meg az MSZP-t tiszteltem meg. Vicces, ugye? Pláne, hogy a helyi választáson volt Fideszes, egy helyi (maffia)párt volt fideszesekből, meg az MSZP. Mindenki más csak képviselőket indított, az összetételünk Battán pedig Fidesz-ÉSZKE lett.

   • Na én pont az ilyen Divízió 88, Titkolt Ellenállás, Archívum/A.M.F szerű mély igénytelenséget rühelltem mindig is. Az egy dolog, hogy az “üzeneteikkel” se értettem egyet, de ami sokkal inkább zavart, az a hihetetlenül tré hangszerelés. Szóval oké, 12 évesen még én is ilyen Fürgerókalábak szerűségeket hallgattam, ami hangszerelésben, szintén nem volt épp a toppon, de mire elértem a 15-16 éves kort, azért a Korn, Offspring, Slipknot, már belőttek egy szintet, ami alá már nem mentem. =)

 8. Na az ilyen emberekről, mint akikről írtál, fog el a hányinger. Nem értik a hazafiaság lényegét, saját hülyeségüket meg igyekeznek leplezni – sikertelenül.

  A politikai pártokról majdnem ugyanaz a vélemény, Fidesz már azt sem tudja mit akar, MSZP-Együtt-PM-DK-Liberósok-ról nem lehet a jó ízlés határain belül beszélni, Jobbik-ból én már akkor tudtam, hogy nem kicsit ellentmondásos párt, amikor EU-ellenes létükre beülnek az EU Parlamentbe, majd amikor kiderült Szegedi Csanádról, hogy zsidó, akkor rúgták is ki annak ellenére, mennyire “hazafias” volt.

  Én mondjuk pont az LMP-ben bízok még egy nagyon kicsit, de ha 2018-ig nem tudnak elérni nagyobb tömegeket, akkor már róluk is lemondok. Remélem, hogy lesz valamikor egy értelmes párt, amiben nem lesznek benne az előző generációs politikusok, valamint végre felhagynak a nyugat és más ideológiák majmolásával és végre kialakulna egy valóban magyar politikai irányzat. Mert szeretem Magyarországot, nem akarok kimenni, eme föld bölcsőm és remélhetőleg sírom is, de amíg 40-50 éves poszt-komcsik és libernyákok dirigálnak és kerülnek a politikai székekbe, valamint jobban érdekli az embereket a “zinyternnyet”, mint az 1989 óta halottnak mondható egészségügy vagy katasztrófális tömegközlekedés, a kihaló gazdaságról nem is beszélve, sajnos kevés esélyt láttok a változsára.

 9. Amúgy csodálkozom, hogy Rontom még nem írt ide 🙂

  • Ez nekem is eszembe jutott, de mivel legutóbb “bannolta” Péter, már nehezen írna akárhová. XDDDD Jó, ez kicsit szemét volt tőlem, pontosítanék: Péter nem bannolta, csak most már minden postját átnézi, mielőtt a “blogra engedi”, viszont ugye valami olyasmi volt a kikötése, hogy csak azokat a postokat jeleníti majd meg tőle, amik mentesek a tradis faszságoktól. Na most őszintén, létezik Rontomnál BÁRMILYEN olyan téma, amibe nem keveri bele öt percen belül a tradit? Nem úgy tapasztaltam, itt meg főleg adná magát a helyzet, szóval vagy már nem is ír semmit, vagy pedig a tizedik postja körül tart (LászlóBandisan-ókori rómaisan XD), csak Péter egyiket sem engedte át a “szűrőn”. XD

   Hogy “ontopic” legyek: ez egy érdekes téma (már csak azért is, mert az eddigi animés témákkal ellentétben itt most kissé fordul a kocka és kivételesen kevésbé vagyok “benne a fandomban” XD) és mivel sajnos nem egy ilyen ismerősöm van nekem is a környezetemben, akikről a post szól, majd reagálok itt is pár dologra, csak perpillanat még fórumokra sem irkálok kb. egy hete, mert kijött az új WoW kiegészítő és a “függőség” nagy úr… XDDD

   • Ha már így kérdeztétek, Rontom eddig még nem szólt hozzá. =) Bár ha jól emlékszem, az ilyen kannás boros hyper-magyarokat, még ő se nagyon szereti, de majd elmondja ő maga, ha úgy dönt, hozzászól.

    Kis mértékben amúgy beleviheti felőlem a trabit is, bánom is én, mindenkinek meg van a heppje, csak maradjon a tolerálható szinten (értsd: Nem kérem számon a másik világnézetét, egy teljesen más témában).

    A post meg megvár, nekem is ideje lenne lassan kitenni valamit megint, de egyelőre jobban lekötnek más dolgok. Walking Dead 5. évad, itt az új Dragon Age, és a többi, és a többi. =)

   • RONTOM-BONTOM! Says:

    Szerintem holnap, vagy holnapután összedobok valami kis szösszenetet, de úgy igazán ezzel a poszttal nincs sok problémám. Ami van, az meg nagyrészt a kifejezésekkel kapcsolatos, mondjuk azzal, hogy próbálod en bloc lehúzni a radikális szót, mint olyat.

    Van egy liberális alapelv, ami azt mondja ki, hogy mindenki az, aminek/akinek vallja magát. Szerintem ez hülyeség és talán még úgy sem lenne igaz, ha azt mondanák “mindenki az/olyan akarna lenni, aminek/akinek vallja magát”, mert saját tapasztalatból tudom, hogy bizonyos meghatározások alatt értelmi szintenként mást és mást értenek az emberek.

    Ezek fényében legalábbis érdekes, hogy itt egy oldalról a piros-fehér-zöldbe öltöztetett idiotizmussal azonosítják a nemzeti radikalizmust, másfelől a skinheadeket védik.

    A másik: nekem nem azzal van a bajom, hogy nem tudok egyből kommentelni ide (hiszen támogatom a cenzúrát, höhöhö), hanem azzal, hogy innentől valószínűleg az sem menne át tőlem, amit a moderáció előtt Péter még megtűrt volna, mert ha pl. valakit netalántán jól le akarnék baszni, akkor még jogos esetben is úgy tűnne a dolog, mintha Péter áldását adná magára a lebaszásra, hiszen minden megjelenő írásomra áldását kell adnia – ez pedig érthető okokból kényelmetlen szituáció.

    A tradiról meg annyit, hogy teljesen jogos volt a csapat nagy részének a lebaszása arra vonatkozóan, hogy itt rohadtul nem ez a téma, de ahhoz még mindig ragaszkodom, hogy ez egy világnézet, bármiről beszéljek is, ennek a szűrőjén az át fog menni. Ez nem jelenti azt, hogy fanatikus lennék, mindenkinek van világnézete, aki nem alakította ki konkrétan a sajátját, az az aktuális társadalomét veszi át.

    Bevezetőnek ennyi lenne. 😀

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   Elvették a legénységtől a netet a munkahelyemen. 😥

 10. Na, végre ide is lett időm írni. 🙂 Most túl nagy “saját értekezést” nem írnék, helyette inkább mások postjaira reagálok, mert azért van mesélnivalóm a témában. XD

  “[…]Egy másik meg nem tudta mi a különbség Szálasi és Hitler közt.”

  Ó b+, neeee…. XDDDDD Ez most nagyon fájt. XD

  “Igaz van egy másik trilobita faj, amelyik meg csakis a szemellenzős hétvégi történészek, vagy gulyás-történészek elméleteit szajkózza, az úgynevezett akadémiai hazaáruló személetet pedig lehetőleg igyekszik mindenféle szitokkal szórni ellenérvek gyanánt.”

  Hajjaj… Van is személyesen ilyen ismerősöm. Egyetemet még közelről nem látott, ami még önmagában nem lenne baj, viszont tudatosan kerüli is az ezek által írt/kiadott könyveket, mert “úgyis mindegyik egy mocskos, liberális, zsidóbérenc!”, de persze a piacon és zsibin pár száz forintért megvásárolt, noname illetők által írt “ponyvákat” lazán tényként kezeli, így az egyiptomi-ufó szálon át a sumér Jézuson keresztül egészen a “genetikai kutatásos” könyvekig mindent lazán benyel és közben még az sem zavarja, hogy ezen elméletek legtöbbje sokszor nem is kompatibilis egymással. (Bár összemixeli ő ezeket szépen magának, szóval pl. az, hogy a magyarok szerinte a sumér-pártus herceg leszármazottai, aki “mellesleg” maga Jézus, az még nem zárja ki azt, hogy idegen létformák is legyünk, csak ez már a Földre szállásunk UTÁN következett be…vágjátok, tök logikus! XDDD)

  Emellett a legvadabb összeesküvés-elméleteket is ontja magából, szal az egy dolog, hogy neki az ilyenek, mint chemtrail, alap, létező dolgok, de pl. pont most hétvégén is hozta a formáját. Épp arról beszélgettünk, hogy egyik haverunk kicsit túl sokszor jár vérplazmát adni és már egyre inkább úgy néz ki, mint egy zombi, mire megszólal a hungarista: “Én már csak azért sem járnék ilyen helyre, mert szerintem ilyenkor juttatnak nanogépeket a véráramba, hogy aztán azokkal a továbbiakban megfigyeljenek minket”. XDDDD Zseniális b+, kitűnően megragadta a probléma gyökerét! 😀 XDDDD

  A legjobb az, hogy folyton ilyen jellegű könyveket olvas, aztán hosszú percekig meséli a tartalmukat izgatott fejjel, ilyen “most feltárom neked a nagy igazságokat!”-stílusban. Közben a legtöbb ilyen elméletben annyi lyuk van, hogy már a mesélése közben visszakérdezünk, hogy “de figyi már, ha ez és ez így van, akkor ez hogy illik bele a képbe?”, mire általában valami olyasmi választ kapunk tőle, hogy “én sem értem pontosan, de ez a csávó tud, úgy érzem, igaznak kell lennie!” Aha… XD (Csak az a baj, hogy “ez a csávó” még csak nem is valami 1-2 író, akiket folyton olvas, hanem helyette mindig az aktuális újabb noname faszi, akinek a könyvével véletlenül összehozza a zsibin a sors. Nem baj, neki mindegyik egy etalon. XD)

  “A csóka úgy jutott be történelem szakra, hogy se az Árpád-ház királyainak sorával nincs tisztában, se a tatárjárással, sem pedig 1526-al.”

  Ez is szép. 😀

  “Bevallom én már nem arra szavazom, hogy ki az akivel egyetértek hanem ki a kisebb rossz a számításban.”

  Kb. amúgy én is.

  “Na meg azt se felejtsük ki, hogy az alatt a bizonyos, mitizált harcos alatt, ők általában nem egy dolgot értenek, hanem mikor-mit. Az a bizonyos harcos idol ugyanis, hol Hun barbár, hol betyár, hol kuruc huszár, hol nyilaskeresztes, és akkor ezek még csak a hazai példák voltak, amiket még meg tudok érteni, mert ebben így, még van némi kohézió. Viszont amikor már bejön a képbe az SS különítményes, a Római légiós, a viking, meg a szamuráj, na ott már kezdenek, finoman szólva is érdekessé válni a dolgok. =D”

  XDDDDDDDDDDDDD Jaja, bár az én kedvenceim a következők:

  – “Kirisztus egy pártus herceg volt, egyben sumér és magyar is és igazából az egész magyar nép tőle eredeztethető.”

  – “Az ókori egyiptomiaktól származunk, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy eleve nem teljesen jól kivehető, több ezer éves fali ábrázoláson magyar jelképek vannak. Ez pedig 100%-os infó, mivel abban a zsibogón 300 Ft-ért vett könyvben olvastam, amit valami noname faszi írt.”

  – “Igazából idegen lények vagyunk, ezt szintén pár noname csávó homályos genetikai “kutatásaira” alapozva állítom.”

  Sajnos mindhármat hallottam már, persze ezek már végképp a nagyon elszállt verziók, főleg a legutóbbi. 😀

  “Azt meg már meg sem említem hogy az Erdélyiekkel meg más országbeliekkel miket művelnek. Emlékszem mikor Rúzsa Magdi megnyerte a Megasztárt akkor egyből jöttek a felhördülések hogy ” hogy lehet hogy egy nem magyar nyer meg egy magyar versenyt” meg ilyenek.De a korrektség jegyében azért meg kell említeni hogy Erdélyben a magyarokkal vannak így sokan.”

  Tegyük hozzá, azért az erdélyi magyarokat sem kell félteni. Szal ha már így belementünk a hazai nagymagyarokba, akkor úgy érzem, említést kell tennem arról is, amit sajnos több erdélyi magyarnál is tapasztaltam már, nevezetesen azt, hogy ők is egyfajta “kiválasztott népként” definiálják magukat, épp csak ők nem magyarok, vagy nem izraeliek, hanem ők “erdélyi magyarok”, mintha ez valami külön kaszt, vagy nép lenne. Felveszik tehát ezt az elitista hozzáállást, hogy márpedig ők jobbak-többek, nem egyszer szóban is előadják az embernek, hogy “hát, szar ügy, hogy nálatok ilyen az ország, na bezzeg otthon Erdélyben, ahol kék az ég és vattacukor a felhő!” (valóban, a még a hazaiakon is túltevő cigányhordákról meg finoman nem beszélünk, ugye? 😛 XD hogy csak egy példát mondjak az ottani problémákról… XD). Érdekes azonban, hogy bár állításuk szerint ott annyival jobb minden és szinte már örülnek is, hogy anno elszakadtak (vagy legalábbis arcozva nem egyszer így adják elő, mintha még jobban is jártak volna), mégis állandóan átjárnak ide bulizni, tanulni, akármi. Na igen, jól jön a sok támogatás, amit határon túliként itthon kapnak, azért az kell, csak “mi” vagyunk nekik szarok. 😛 Persze a legjobb, hogy emellett sokszor megbízhatatlanok, sumákolnak, stb., mondhatnám úgy is, hogy a gyönyörűen prezentálják a magyarokban is meglévő legrosszabb negatív tulajdonságokat, épp csak azt nem értem, hogy akkor mire fel lennének ők valami “elitista réteg”, akik az “átlag magyar” fölött állnak? 😛 Jó példa erre anyám egyik egykori kollégája, aki Erdélyből jött át és a munkahelyen alapnak vette, hogy ha kevesellte a fizetését, professzoroktól sem volt rest kölcsönkéregetni, aztán mire az utolsónak is meg tudta adni a tartozását, már eltelt egy újabb hónap és kezdte előlről. (Kb. az egyiktől felvett kölcsönből fedezte a másik felé a tartozását, szóval ez így “körbement”… XD) Mellé pedig alapnak vette az olyan dolgokat, hogy nyugodtan lehet munkaidőben a munkahely számlájára 5-6 (!) óra hosszákat telefonálgatni olyan ügyekben, amik egyébként rohadtul magánproblémák. (Kezdte onnantól, hogy hogy van az anyósa, folytatva a saját internetelőfizetéses telefonálgatásival a szolgáltató cég felé, meg ilyenek, nehogy már az otthoni telefonszámláját fogyassza ugye… XD) Aztán persze amikor “meglepő módon” ezek után kirúgták, rögtön jött a “azért, mert én határon túli vagyok, mi?” kártyával.

  Vagy szintén ilyesmi volt egyik egyetemi csoporttársam, aki ugyan kb. hatszor több oktátási, utazási és hasonló támogatást kapott határon túliként, mint akármelyik itthoni magyar, ám valamiért mégsem élt vele, mert nem viccelek, jó, ha ÖSSZESEN kb. úgy 5-6 előadáson megjelent a TELJES félév alatt, de bezzeg piálni/bulizni nagyon ment neki a pénzből, a jegyei meg a kettes és az egyes között “táncoltak” állandóan, kb. több tárgyból bukott egy félév alatt, mint ahányból átment.

  Vagy amit múltkor olvastam: feljött a téma Facebookon, hogy jó lenne-e Erdély visszacsatolása. Erre az egyikük így lazán az ÖSSZES erdélyi magyar nevében nyilatkozva kijelentette, hogy: “Ez egy baromság, mi nem akarjuk ezt, nekünk teljesen mindegy, hogy a román vagy a magyar állam szívja a vérünket”. Aha, jó, oké, bár mit mondjak, ez a flegmázás nem esett túl jól…

  És ne úgy értsétek, hogy én utálom az erdélyi magyarokat, vagy hogy szerintem mindegyik ilyen. Sőt, sajnálom, hogy ilyen szar helyzetbe kerültek anno és abban is biztos vagyok, hogy nem egy közülük igenis vágyik a revízióra. Viszont ahogy nálunk is megvannak a “nagymagyarok”, úgy sajnos többüknél tapasztaltam, hogy náluk meg létezik egyfajta “erdélyi elit”, akik sem magyarnak, sem románnak nem tartják magukat, hanem “valami másnak, többnek”, sőt, sokszor Erdélyről is úgy beszélnek, mintha az nem egykori magyar, vagy mostani román terület lenne, hanem minimum valami különálló fejedelemség, mint anno a középkorban. XDDD

  “A rasszistákon meg homófóbokon meg már meg sem lepődöm bár az is érdekes hogy akik össze-vissa szidják a melegeket azok otthon suttyomban leszbipornóra verik a fütyköst. Nem vicc, tényleg így van. ”

  Nem akarom őket védeni, de szerintem valahogy úgy fogják ezt fel, hogy “más a valódi meleg, meg más a pornófilmben szereplő”. Persze ez ettől még valahol egy hülye képmutatás marad a részükről, de annyiban igazuk van, hogy azért a kettő között vannak különbségek, még asszem Péter írta itt valamelyik régi postjában, hogy “ilyen egy leszbikus a filmekben -> ilyen egy leszbikus a valóságban” és hát a két kép nem igazán vágott egybe, hogy finom legyek. 😀 XD

  “Anyám barátnője és a férje ilyen jobbikmániások és állandóan traktálnak mindenkit a hülyeségeikkel.”

  Részvétem, komolyan. Én egyébként hülyét tudok kapni az ilyen “politikai traktálóktól”, tökmindegy, hogy melyik pártot favorizálják, Sajnos nekem is volt szerencsém ilyenhez, előbb exbarátnőm nyomatta nekem ÉVEKIG az “Orbán Viktor maga a Sátán!”-szintű frázisokat (és oké, hogy én sem komálom, de azért basszus, nem tőle ered a Föld összes bűne… XD), most meg egy ismerősöm kezdett rá a netadós botrány óta szintén ugyanerre a “lemezre”, pedig neki az egyik legszerethetőbb tulajdonsága korábban az volt, hogy ha foglalkozott is a politikával, igazából max jót röhögött a politikusok baromságain és nem is vette ennél komolyabban az egész témát. Bezzeg most… ^^” És persze cseresznyének a tortán meg ott van a fentebb emlegetett pártus Jézusos, Jobbikos haver, aki nem olyan régen is valami olyan “okos” dolgot nyögött be, hogy “én nem bírom felfogni, hogy szavazhat valaki fiatal létére a baloldalra”. XD Értitek, mintha ez valami korfüggő dolog lenne, hogy melyik párta szavazol. XD Szó se róla, a baloldaliaknál (főleg az MSZP-nél) a fő szavazóbázis nagy része valóban ilyen 50 fölötti “exkomcsi nyuggerhadseregből” áll, de azért ennyire nem kéne általánosítani, hogy nem tudja elképzelni a baloldali fiatalt, mint olyat. XD Szóval kapom én is mindenhonnan a politikai témákat, meg az “agitálást”, nem csoda, hogy már kb. magától a témától is hányingerem van és a könyökömön jön ki az egész, még azzal együtt is, hogy finoman szólva én sem élvezem most azt az irányt, amerre az ország tart.

  Ja, közben ha már feljött: Én a Within Temptation és a Nightwish számai között is találtam pár kedvencet. 😀 Persze én ezekhez nem társítok semmiféle ideológiát, szimplán szeretem őket hallgatni néha, mert jó számoknak tartom ezeket. 🙂

  “1, büdös zsidózik de közben AKPH-t hallgat :D”

  Ja igen, hogy kerek legyen a sztori: pártus Jézusos haverra is jellemző, hogy bár teljes mellszélességgel vallja ezt a “a zsidók minden világi rossz okozói” felfogást, mégis ő az, aki pl. kapásból annyit tud üzletelni, seftelni, “ügyeskedni”, hogy szerintem sok zsidó kereskedő elismerősen csettintene a módszereit látva. XDDD Persze egyszer be is mondtam ezt neki, mire karonvágott, ki érti ezt… 😀 XD (Nem ütöttem vissza, mert amúgy nő az illető. XD)

  “3, visszasírja Hitlert de elfelejti , hogy a Mein Kampfban egyértelműen le van írva Magyarország szerepe ( rabszolgasors ). Nem beszélve az egyéb dolgokról.”

  Köszönöm, végre valaki! Bár igazából te már legalább a harmadik ember vagy, aki megerősít ebben, de ennek még mindig tudok örülni, mert a Rontom vitában anno még engem akart hülyének beállítani, illetve forrást követelt, hogy mondjam meg neki, hol szerepel ez. Mit tudom én, Mein Kampf, olvasd el, valahol benne van! XD

  Ja és még egy apróság: az a Tomcat-teszt rulez, de mintha TC-ék sem értették volna, hogy Eötvös Lórándra vagy kire miért írta az egyik kitöltő, hogy “zsivány”. XD Szerintem az betyárt akart írni, csak még ezeket a fogalmakat is keverte, Eötvös Lórándot meg valami Rózsa Sándor 2-nek gondolhatta. XDDD

  “[…]Viszont amikor már bejön a képbe az SS különítményes, a Római légiós, a viking, meg a szamuráj, na ott már kezdenek, finoman szólva is érdekessé válni a dolgok. =D”

  Ja, itt meg a szamurájhoz még annyit, hogy mintha animések között is lenne egy ilyen otaku-hungarista keverék réteg, na főleg ezeknél imponál rohadtul a magyar-japán rokonság elmélete, elvégre mennyire menő már, ha kedvenc rajzfilmjeik gyártóiról kiderül, hogy vérségi kötelékben állnak velünk. XD

  • Jaj, nem is tudtad, hogy mi tényleg földönkívüliek vagyunk? Nézz rá Teller Edére 🙂 😛

  • “mintha animések között is lenne egy ilyen otaku-hungarista keverék réteg, na főleg ezeknél imponál rohadtul a magyar-japán rokonság elmélete”

   Ó, van, van! És valami van abban az elméletben, hiszen mindkét nép gyökereit nézve sztyeppei nomádok voltak, de azok közt ugye bár volt türk, finnugor meg miegymás. Nem lehet egyértelműen disztingválni, max. kultúra alapján (amiben a magyar inkább türk, a japán meg valami hasonló, mert régi japán leleteket az őslakókén, ajnukén kívül nem láttam.

   Bár az is vicces, ahogy a hungarizmus eszméje (ugye a magyar kultúra felsőbbrendű tudata) találkozik a démoni globalizáció hozta japán moslékkal, ami nem annyira moslék, hanem egyenesen nektár valami istennő csecséből szopva. =D Szóval erre csak egy hangos “LOOOL” lehet a felelet.

  • RONTOM-BONTOM! Says:

   “Bár igazából te már legalább a harmadik ember vagy, aki megerősít ebben, de ennek még mindig tudok örülni, mert a Rontom vitában anno még engem akart hülyének beállítani, illetve forrást követelt, hogy mondjam meg neki, hol szerepel ez. Mit tudom én, Mein Kampf, olvasd el, valahol benne van! XD”

   Erre muszáj reagálnom még a hosszabb előtt.

   1. Azt tényként kezeled, hogy a történelmet a győztesek írják.
   2. Az urban legendek / konteók nagy részén röhögsz. (egyértelmű folyamat: igazi összeesküvések létezése -> ezekből párnak a felszínre kerülése -> erre a lehető legjobb válasz a hatalom részéről, hogy baromságokkal árasztja el a területet -> ezáltal az összes összeesküvést végül le lehet rendezni egy érvelési bunkósbottal: “ez összeesküvés-elmélet” – amúgy gyakorlatilag ugyanez a helyzet az alternatív történetírással és még számos más területtel, ezt dezinformálásnak hívják és kurvajó taktika)
   3. Azt tárgyi bizonyíték nélkül elhiszed, hogy Hitler el akarta taposni a szövetségeseit, holott ennek az első és a második pont is ellentmond, mivel egyrészt ez simán elmegy a győztesek propagandájának, másrészt urban legend / konteó, mivel soha, senki nem mutatott erről részletet a Mein Kampfból, de még bármilyen beszédből sem.

   3+1. Nem tudom, mi az álláspontod, de szerintem te sem hiszed el a holokauszt 6 millió áldozatos történetét / a gázkamrákat. Ez viszont így még viccesebb, Hitler nem akarta bántani a zsidókat, de a magyarokat igen? 😀

   3+1+1. Hitler “a kelet árja népének” tartotta a japánokat. Erre az első ellenérv, hogy “persze, mert meg akarta nyerni őket”. Jó. Akkor most vessünk egy pillantást a Távol-Keletre. Hmm… Lehet, hogy mégsem hülyeség az, hogy az ottani Herrenvolk a japán? Ezek alapján az is megdőlne, hogy az esetleges keleti származás miatt lettek volna gondjai velünk. Szóval érdekel az elképzelésetek, mert nekem úgy tűnik, az is tele van lyukakkal, akárcsak a cimboráid chemtrailes marhaságai. (Péter volt a harmadik, aki megerősített téged a magyarirtós mesével kapcsolatban, a chemtrailt is el fogod hinni, ha majd a harmadik ismerősöd is mesél róla?)

   • Ehhez csak annyit szólnék hozzá, hogy szvsz baromi naiv az, aki azt hiszi, hogy a nácik, ha megnyerték volna a 2. világháborút, majd aztán ne fordultak volna, az egykori szövetségeseik ellen, amint a helyzet úgy kívánja.

    Most az, hogy Hitler mit írt a könyvében, mondjuk rólunk, az ilyen szempontból mindegy. Mondott ő okosakat, meg azzal együtt sok hülyeséget is. Itt nem ő a lényeg, mert ő csak egy politikai kirakatbábú volt, hanem maga az a birodalom, hadigépezet, ami mögötte állt, és ami mindent magának akart.

    Egyébként attól, mert valaki kétségbe vonja azt, hogy a holokauszt, illetve annak bizonyos részei, valóban úgy történtek e meg, ahogy azt bizonyos körök állítják, abból még nem következik az, hogy Hitler “nem akarta bántani a zsidókat”. Már hogy a viharba ne akarta volna? Elég világosan állást foglalt velük kapcsolatban, számtalanszor, sőt gyakorlatilag ez tette ki a filozófiája, és a politikai karrierje nagy részét.

   • “1. Azt tényként kezeled, hogy a történelmet a győztesek írják.”

    Yup.

    “2. Az urban legendek / konteók nagy részén röhögsz. (egyértelmű folyamat: igazi összeesküvések létezése -> ezekből párnak a felszínre kerülése -> erre a lehető legjobb válasz a hatalom részéről, hogy baromságokkal árasztja el a területet -> ezáltal az összes összeesküvést végül le lehet rendezni egy érvelési bunkósbottal: “ez összeesküvés-elmélet” – amúgy gyakorlatilag ugyanez a helyzet az alternatív történetírással és még számos más területtel, ezt dezinformálásnak hívják és kurvajó taktika)”

    Nem feltétlenül a “nagy részükön” (már csak azért sem, mert a legtöbbnek az alaptémáját sem mindig vágom annyira, hogy én most egyértelműen ki merjem jelenteni hogy “ez igaz/ez baromság!”), de egy jó részükön nem csoda, mivel nem kell rajtuk sokat gondolkodni, hogy rájöjjünk, hogy baromságok. “TOP 3”, most így fejből:

    1. “A krumplibogarat a rohadt amcsik dobták le ránk, hogy ezzel is szegény magyarral basszanak ki!” – Ez nem csak azért vicces sztori, mert pont a nácik használták propagandának és hogy-hogy nem, pont egy zsidózó ismerőstől hallottam vissza, hogy ő hisz ebben, hanem azért is, mert évszámokkal meg lehet nézni, hogy már jóval azelőtt észlelték, hogy az amcsik itt jártak volna. XD (Ha szeretnéd, előkereshetem, asszem évszám és ország is volt hozzá, csak most fejből nem tudom. XD)

    2. A parlagfűnél szintén ellőtték ugyanazt és kb. ugyanezzel cáfolható, viszont, erről olyat is hallottam már, hogy “gyógynövény!”, amiben meg az az érdekes, hogy sem nálunk, sem az amcsiknál (pedig ott ugye őshonos) nem használják ilyesmire, ellenben egy csomóan allergiásak rá. De azért persze valami “vissza a természetbe” stílusú honlapon erről is kitalálták, hogy igazából a “mocskos tudjukkik” hallgatják el az emberek elől, hogy valójában gyógyít, hiszen ha ez az infó napvilágra kerülne, egyszerre zárhatnák be az összes gyógyszertárt és találnánk meg a rák ellenszerét. (Ja, mert szerintük a parlagfű még azt is gyógyítja ám! XD)

    3. Ehh, a harmadikat meg közben elfelejtettem, mindegy, majd pótlom, ha eszembe jut. XD

    Na, amikor látok vagy tíz hasonlót egy honlapon, akkor marhára nehéz kibogarásznom, hogy vajon melyik mondjuk a tíz hírből az az egy, ami igaz. De visszakérdezek: te honnan tudod? Pl. miből gondolod, hogy a chemtrail kamu? Én még arról sem tudom 100%-osan kijelenteni, hogy “biztosan hazugság”, te meg ennél kevésbé egyértelműbb dolgoknál is lazán kijelented, hogy “ez igaz, ez meg kamu”. Honnan tudod, hogy a te forrásaid 100%-ban megbízhatóak? Ott tuti nincs dezinformáció, ahonnan te meríted az infót?

    “3. Azt tárgyi bizonyíték nélkül elhiszed, hogy Hitler el akarta taposni a szövetségeseit, holott ennek az első és a második pont is ellentmond, mivel egyrészt ez simán elmegy a győztesek propagandájának, másrészt urban legend / konteó, mivel soha, senki nem mutatott erről részletet a Mein Kampfból, de még bármilyen beszédből sem.”

    És én sem fogok, mivel ennyire bevallom, az egész nem izgat. XD Ellenben ha mégis belefutnék, ígérem, hogy belinkelem majd. XD De amúgy te akkor most hogy állsz ezzel? Elolvastad az egészet és nem találtál benne ilyesmit, vagy ezt a könyvet még nem tudtad le? Mert igazából ez lenne a legegyszerűbb: olvasd végig és kiderül. XD Amilyen kódexméretű írásokat ajánlgattál itt korábban nekünk, meg két órás előadásokat linkelgettél be, a Mein Kampf terjedelme neked valami esti kis könnyű olvasmány, szerintem pár nap alatt letudnád. XD

    “3+1. Nem tudom, mi az álláspontod, de szerintem te sem hiszed el a holokauszt 6 millió áldozatos történetét / a gázkamrákat. Ez viszont így még viccesebb, Hitler nem akarta bántani a zsidókat, de a magyarokat igen? :D”

    A gázkamrát valóban nem, mivel azt már vagy zsidók is cáfolták, vagy legalábbis nem tudták soha bizonyítani. Áldozatok amúgy voltak, csak most nem emlékszem, hogy mi volt az “eredeti szám”, mert kb. évenként emelik, asszem pont az egyik “renegát zsidó” számolta ki, hogy amekkora számot most mondanak, az egyszerűen képtelenség, mert ahhoz a mai napig ölniük kellene őket, hogy kijöjjön a nem tudom hány milliós áldozatszám. XD Viszont ettől még miért ne akarta volna “bántani” őket? Enyhén szólva nem volt velük jóban, persze hogy az összes zsidót meg akarta-e ölni kivétel nélkül, abban nem vagyok biztos, de hogy jelentős “tisztogatást” akart közöttük véghez vinni, azt nem igazán vitatja senki. (Btw, azt meséltem már, hogy van egy olyan elmélet is, hogy igazából a zsidók Hitlerrel együtt szervezték meg az egészet? A gazdag réteg szépen “kivásárolta” magát a bajból, cserébe beáldozták a “sok kis szart”, vagyis az egyszerű hentes, könyvesboltos, stb. zsidót, akik tényleg csak annyit tudtak az egészből, hogy “valami faszi Németországban bakattant és mindannyiunkat ki akar csinálni!” A megmaradt gazdag rétegnek meg ez tök jó volt, hiszen kész lett a “holokauszt-propaganda”, aztán a mai napig lehet rá hivatkozni, meg nem tudom hány országtól szedni a kárpótlási pénzt. Hogy ez igaz-e? A fene tudja, majd te megmondod, hogy szerinted pl. ez konteó-e, vagy igazság, mindenesetre érdekes. XD) Nem tudom, hogy a Tomcat vs Bakács videót láttad-e, de érdekes módon abban még a szélsőjobbos Tomcaték is azt mondják, hogy ha éltek volna a II. VH alatt, ők is bújtattak volna zsidókat, illetve büszkék azokra a felmenőikre, akik ezt anno helyettük is megtették, mivel akkoriban tényleg az ment, hogy “elkapták az egyszerű péket, hentest, stb.-t és vitték, miközben nem azok bűnhődtek meg, akik a szart kikavarták”. (Ezt a részét szinte szó szerint Tomcat haverjától idéztem a videóból.) Ők meg azért eléggé értenek ehhez a témához. 🙂 Szóval válaszolva a kérdésedre: nem, nem attól lesz igaz valami számomra, hogy mondjuk már a Pista, a Mari, meg a Jóska is ezt mondja, hanem ha olyanoktól hallom vissza, akik azért eléggé benne vannak az adott témában. Persze az ilyen ember is tévedhet, de ennél pontosabb infót már csak akkor szerezhetnék ezekről a dolgokról, ha magam “nyomoznám ki” a sztorit, egészen a gyökeréig, arra meg sokszor se időm, se kedvem, de ezt már elmagyaráztam párszor. Plusz gondolom te sem mindennek az “ősforrását” keresed meg, hanem jellemzően vannak olyan emberek, akiknek hiszel. (Nem feltétlenül vakon, de hiszel.)

    Na, a magyar szálra visszatérve: miért lett volna elképzelhetetlen, hogy miután Hitler nyer, jól a képünkbe röhög, aztán befog minket “rabszolgának”? Nem azt mondta a Mein Kampf-ban sem, hogy “kiirtanám a magyarokat, úgy, mint a zsidókat”, hanem hogy szolgának akar minket. Ebbe sok minden belefér. Az oroszok nem ugyanezt csinálták? Bejöttek, mint “németektől felszabadító hősök”, kezdésnek nőket erőszakoltak, meg úgy lövöldöztek civilekre, mint más agyaggalambra, aztán meg jól itt maradtak közel 50 évre, miközben a saját céljaikra használtak minket. Mert ugye ők a nyertes oldalon voltak. De mi lett volna, ha Hitler nyer, miért vagy szentül meggyőződve arról, hogy ő nem csinálta volna idővel ugyanezt? Golyófogó, melós, meg hasonló mindig jól jön, nyilván nem az árja német barátait fogja erre használni, ha van sok “paraszt magyar”, akik szerinte erre tökéletesek. (Épp a múltkor mesélte haver, hogy Orbán nem tudom már melyik külföldi haverjának úgy mondta, hogy “a magyar a legjobb munkaerő, igénytelen, nem mer lázadni, kis pénzzel is beéri, stb.” Mi van, ha Hitler is így volt vele és már akkor is erről voltunk külföldön híresek?) Btw, szintén ebben a fenti Tomcat videóban elemezgették azt is, hogy a németek jelenleg is pont emiatt a mentalitásuk miatt vannak szarban, mivel inkább beengedték a sok török vendégmunkást (akik már úgy elkanászodtak ott, mint nálunk mondjuk a cigányok), de úgy voltak vele, hogy nem, ők, a büszke, árja németek nem fognak ilyen munkát vállalni, mint utcaseprő, meg mosogató, azt csinálja valami “alantas külföldi”. Mi van, ha Hitler hasonlóra gondolt, csak országos szinten? (“Ez lesz a Csicskaland, majd ők takarítanak ránk, meg ilyesmi, elvégre mi árják nem erre születtünk!”) És ugye ez még mindig nem “bántás”, nem mondta, hogy meg akar minket ölni, vagy ilyesmi, csak kérdés, hogy érdemes-e így élni…

    “Szóval érdekel az elképzelésetek, mert nekem úgy tűnik, az is tele van lyukakkal, akárcsak a cimboráid chemtrailes marhaságai. (Péter volt a harmadik, aki megerősített téged a magyarirtós mesével kapcsolatban, a chemtrailt is el fogod hinni, ha majd a harmadik ismerősöd is mesél róla?)”

    Nem feltétlenül, bár ahogy már fentebb írtam, a chemtrail pont egy olyan téma, amivel kapcsolatban pillanatnyilag azon az állásponton vagyok, hogy nem tudom egyértelműen azt mondani rá, hogy kamu, vagy igaz. Főleg úgy nem, hogy én is láttam már olyat, hogy egy gép 3-4 alkalommal elhúz az erdő fölött, szabályos “négyzetrácsot” rajzolva fölé valami fura, felhőszerű anyagból, ami aztán lassan ereszkedni kezd és egyre inkább beteríti a környéket. És nem, nem szúnyogirtó gép volt, vagy ilyesmi, annak pont eloszlik az anyaga, ahogy kifújja magából, nem “rácsként” ereszkedik lefelé, miközben egyre nő. Aztán persze az is lehet, hogy szimplán másfajta üzemanyagot használ, vagy ilyesmi, ezért mondom, hogy nem tudom. (Mert ugye alapesetben a kondenzcsík is eloszlik elég hamar, miután kijön a gépből, nem pedig helyben marad és lejjebb szál…) Plusz simán el tudnám képzelni, hogy népességcsökkentési okokból mérgeznék az átlagembert, max azt a részét tartom hülyeségnek, hogy miért ilyen ellenőrizhetetlen módon, hogy “kifújom, aztán ér akit ér”, amikor sokkal egyszerűbb lenne mondjuk magát az ivóvizet mérgezni, vagy a kaját, stb. Na, de akkor mesélj, te miért vagy benne biztos, hogy kamu? XD

    Amúgy nem úgy kell elképzelni engem, hogy direkt konteókat olvasok, aztán jól kiröhögöm azt is, aki leírta őket. Épp csak nem feltétlenül hiszem el mindet elsőre, már csak azért sem, mert a legtöbb elég “vadul” hangzik, illetve már az gyanús, amikor láthatóan úgy tálalják, hogy agitálni akarnak egyik vagy másik oldal felé. Sokkal inkább szeretem azt, ahol leírják, hogy mik voltak a tények, amiket biztosan tudunk a dologról, aztán azokon túl persze lehet elméleteket felállítani, de amíg több infó ki nem derül valahonnan, senki nem mondhatja azt, hogy “én aztán 100%-osan tudom, hogy mi történt!”, mert ahhoz túl kevés róla az infó, bizonyíték meg nincs rá, azért konteó. Szóval megint csak azt tudom kérdezni: miből gondolod, hogy a te verzióid minden esetben stimmelnek? Hitlernek is csak azért hiszel, mert ő is tradis volt? XD Ennyire ne bízz meg benne. XD

    Plusz még egy érdekesség, szintén a Bakács-Tomcat videóból, egy újabb olyan dolog, amiben balos és jobbos is egyetértett: “Hitler volt olyan genya, hogy olyan mesterien manipulálta Horty-t, hogy ne legyen más választása, mint belépni a háborúba.” Most akkor Horty hülye volt, amiért nem társult rögtön vele, sőt, kiugrási kísérletet is tett? Pedig jobbosok körében ő a nagy példakép, akkor ez most hogy van? XD (Szerintem egyébként pont így próbált “megmenteni” minket, csak Hitler nem hagyta.)

    Na, lásd kivel van dolgod, Gúgliztam egy picit a témában. 😀

    http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__766281-valaki-emlekszik-arra-aki-olvasta-a-mein-kampf-ot-hogy-irt-volna-valamit-a-mag

    Mielőtt röhögnél, hogy “haha, Gyakorikérdések.hu, ez aztán a hiteles forrás!” csak kezdd el olvasni.

    “Magyarokat szolganépnek titulálta.
    Volt 3 csoport:
    1. kultúrateremtő (németek, angolok stb.)
    2. kultúrahordozó (magyarok, stb.)
    3. kultúrarombolók: zsidók, cigányok stb. őket kell kiírtani.
    A 2. csoportot azonban nem szabad hagyni, hogy elszaporodjanak, illetve azt sem, hogy sokat tanuljanak, nehogy fellázadjanak. Ergo hülyéknek kell meghagyni őket, hogy kiszolgálják az árja fajt…”

    Tehát amit utánanézés előtt is mondtam: nem akart minket annyira “bántani”, mint a zsidókat, cigányokat, feketéket, stb-ket, de mesevilágban élsz, ha azt gondolod, hogy valaha egyenrangúnak tekintett volna minket a németekkel. Persze itt a Gyakorikérdéses vitában is volt, aki megvédte, de érdekes módon megint csak többen mondják, hogy nem igazán lettünk volna “haverok”, már csak azért sem, mert eleve a többi népet csak a németek “alattinak” tudta elképzelni. Plusz az is benne van (csak az már a második oldalon asszem), amiről Péter is beszélt és én is lehetségesnek tartom, hogy persze, hogy “jófejkedett” velünk, mert az érdekei azt kívánták:

    http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__2239021-mit-tudtok-hitler-magyarokhoz-valo-viszonyulasarol-szolganepnek-tekintett-minke__oldal-1

    Legfelső post itt.

    “A magyarok is bábfigurák voltak Hitler sakktábláján, mint mások. Egyszerűen a revízióra törekvő magyar politika érdekei egybeestek az európai status quót felforgató Németország törekvéseivel, ebből ered a magyar-német “szövetség”.
    Hitlert egyébként ugyanúgy bosszantotta a magyaroknak az egész Kárpát-medencére vonatkozó burkolt igényük, mint az irántunk leginkább jóindulatú olaszokat, vagy az angol, amerikai körökből azokat, akik igazságtalannak tekintették Trianont és (szóban legalábbis) hajlandók lettek volna annak etnikai alapú korrigálására.

    “…hisz visszaadta nekünk az 1920-ban elcsatolt magyarlakta területeket és hagyta hogy Délvidéket elfoglaljuk. ”

    Azért, mert a saját, pillanatnyi érdekei ezt kívánták. Nem szívességből, sajnálatból, vagy az igazságérzete által vezérelve tette. Hitler gátlástalanul kihasználta és szédítette a szövetségeseit is; Antonescut például folyamatosan az erdélyi kérdés Románia számára kedvező végleges rendezésével hitegette.”

    Persze még mindig kérdezheted, hogy miért ezt tartom valószínűbbnek, mint azt, hogy egyenrangú szövetségre törekedett volna velünk? Mondjuk úgy, hogy tettei, illetve mentalitása inkább hiteti el velem a “magyar szolga mítoszt”, mint a “nagy tradis vérszövetséget”. Ettől még lehet, hogy én is tévedésben vagyok, meg az emberek nagy része a fentebbi vitában, de akkor megint csak azt tudom mondani, hogy maradt a Mein Kampf, magadnak kell utánajárnod. XD (Itt az oldalon amúgy pedzegették azt is, hogy lehet csak bizonyos nyelvű változatokban van benn ez a “szolga nép a magyar” duma, mivel a németeknél is volt azért cenzúra.) Ha pedig már olvastad és te nem láttál benne ilyet, vagy nem így gondolod, akkor ez már hitbeli kérdés, az meg olyan, mintha azon vitáznánk, hogy van-e Isten és ha van, hogy néz ki. XD

   • Na és akkor azt hiszem, ismét eljött az a pont, amikor azt kell mondjam, ennyi elég is volt. Megelőzendő a további “Rontomizálást”. =)

   • Pedig én is hozzátenném a magam két forintját. 🙂
    Nem nyújtom hosszúra, csak annyit tennék hozzá ehhez az egész eszmecseréhez, hogy vegye elő Edmund Vesenmayer 1943. december 14-én kelt jelentését Magyarországról. Ő még az jóindulatú nácik közé tartozott.

 11. “Ó, van, van! És valami van abban az elméletben, hiszen mindkét nép gyökereit nézve sztyeppei nomádok voltak, de azok közt ugye bár volt türk, finnugor meg miegymás. Nem lehet egyértelműen disztingválni, max. kultúra alapján (amiben a magyar inkább türk, a japán meg valami hasonló, mert régi japán leleteket az őslakókén, ajnukén kívül nem láttam.”

  Na igen, csak ők sokan már úgy adják elő, mintha mondjuk a japán legközelebbi rokon népe kapásból a magyar lenne, meg ilyesmi, ami azért erős. 😀

  “Bár az is vicces, ahogy a hungarizmus eszméje (ugye a magyar kultúra felsőbbrendű tudata) találkozik a démoni globalizáció hozta japán moslékkal, ami nem annyira moslék, hanem egyenesen nektár valami istennő csecséből szopva. =D Szóval erre csak egy hangos “LOOOL” lehet a felelet.”

  Tudod, ha valami olyanról van szó, amit ők is bírnak, akkor hirtelen a fanolás “felülírja” az ideológiájukat. 😀 Vagy valami “saját elmélettel” szépen megmagyarázzák maguknak, hogy bár a globalizáció rossz dolog, de az anime miért kivétel ez alól. 😀 (Mint ahogy ismerősünktől egyszer kérdezte a haverunk, hogy “azt hogy csinálod, hogy a valóságban utálod a melegeket, és hungarista vagy, de közben yaoi fangirl is?”, mire ő: “ez a kettő nem ugyanaz”. Mondom, megy ez. :D)

  • “Na igen, csak ők sokan már úgy adják elő, mintha mondjuk a japán legközelebbi rokon népe kapásból a magyar lenne, meg ilyesmi, ami azért erős. :D”

   Előbb hiszem el, hogy a legközelebb genetikai rokonaink a mutáns, Sziriuszról jött, űr- és dimenzióutazó reptilián szürke tengeri király rákok. Vagy az egerek, mint pándimenzionális lények az örök tudással felvértezve. 😀 És ha észérvekkel meg akarják magyarázni ezek miért nem, én csak annyit mondok neki, egy törülközővel a nyakamban, hogy “Akkor viszlát, és kösz a halakat.” 😀

   “Mint ahogy ismerősünktől egyszer kérdezte a haverunk, hogy “azt hogy csinálod, hogy a valóságban utálod a melegeket, és hungarista vagy, de közben yaoi fangirl is?”, mire ő: “ez a kettő nem ugyanaz”. Mondom, megy ez. :D)”

   Én azért rákérdeztem volna, hogy akkor mi a különbség. 😀 Attól hogy rajzolva van és fikció? Vagy mert az legalább tetszik? Vagy azért nem szereti a melegeket, mert nem részesítik őt életszerű yaoi látványban? 😀 (Tudom, ritka pofátlan lennék, de na… 😀 Valakinek annak is kell lennie… :D)

 12. Távol álljon tőlem, hogy én is threadet nekrózzak, de mivel már többször előjött itt is olyan téma, mint hogy vajon pontosan mi a magyarok őstörténete, vagy a turbómagyarkodás felsőfokon, stb., ezért most bemásolnám a nálam ezidáig etalonnak számító postot, amit tök random találtam a Guglival, de vissza-visszajárok röhögni újraolvasni, mert kurva jó. XDDDD

  Íme: https://szkitahun.wordpress.com/2011/08/22/nimrod-kus-fia-a-magyarok-osapja/#comment-491

  Direkt a kommentet linkeltem, mert az az igazi, de maga a fölötte lévő post sem semmi, de az a kommenthez képest még kvázi unalmas is. 😀 Na, viszont ami a kommentben van, hát az valami zseniális. XD Kedvenc részeim:

  “isten legyőzte baált”

  Már jól indul… 😀

  “anu népét kitiltották a földről”

  Tiszta Tolkien…. XD

  “isten, az egy isten, egy fejlettebb életformát takar, akik a nibiru (marduk) népét felemelte, az-az segítette a fejlődésüket.”

  Oké, jön az L.Ron Hubbard-féle sci-fi vonal is… XDDD

  “mikor elérték azt a szintet, hogy űrhajókat tudtak építeni, leszálltak a földre”

  Mondom… XDDDD

  “kb 125 000évvel ezelőtt modernizálták az embert”

  Látjátok, mit tudnak azok a hülye történészek!

  “ha nem tetszett alkotóinknak a tetteink, hát eltörölték a civilizációt és újat hoztak létre. a törlésre legalkalmasabb eszköz a nukleáris “fegyver”.”

  NUKE IT! (Amúgy 1-1 ciklus tényleg rohadt sokáig tarthatott, most gondoljátok el, ha özönvíz, meg hasonlók helyett az “istenek” egyszerűen végigatombombázzák a teljes bolygót, míg fog ott új élet kialakulni, pláne emberré fejlődni… Bár a fene tudja, lehet, hogy ezek már a szavaikkal képesek teremteni, de akkor minek a bomba? XDDD)

  “erre figyeltek fel az őket felemelő nép, és kérdőre vonták őket. a vizsgálat után a marduki embert kitiltották a földről”

  De legalább a dolgozók szakszervezete jól működött, amikor felfigyeltünk arra, hogy az istenek leatomoztak minket, jogunkban állt ügyvéddel együtt peres eljárásban kérdőre vonni őket. 😀 Az más kérdés, hogy elvesztettük a pert és ki lettünk tiltva a bolygóról, szóval koncepciós per szagát érzem… XD

  “isten 120 évben maximalizálja az ember életkorát, ami előtte 1000 év volt.”

  Picsába… 😦

  “felgyorsították az úgymond evolúciós folyamatot, közben gyorsabban kopik a múlt.”

  Ezt írjátok fel, még Coelho-idézet lehet belőle egyszer a Facebookon: “Minél gyorsabban haladsz a jövő felé, annál jobban kopik a múltad!”

  “enlil birodalma a szuper város ami több ezer négyzetkilométeren feküdt, építészeti csoda. ami a vízözönnel eltűnt.”

  Nem úgy volt, hogy atomoznak? Na mindegy.

  “navigációs pontokat építettek a föld különböző pontjain, (piramis csoportok) amik a földről látható csillagképeket formálták meg, többségük ma már víz alatt van, vagy őserdő rejti el. olyasféle irányítószámok voltak.”

  Elképzelem, ahogy írja be a lakcímét az akkori ember: “Enlil City, Kisgöncöl utca, 3456” 😀

  “mi az ő alkotmányaik vagyunk. a magasabb fejlettségű lények, pedig átalakították a földi embert, ennyi életet csak nem irthatnak ki, majd megtesszük mi magunk…”

  Dehogynem, az atom mindent visz… XD

  “ungiel kidu (gielun)”

  Fogalmam nincs, ez mit jelent.

  Na, szóval igazi csemege volt ez, Fomának különösen ajánlom, bár szerintem ez már ki fogja sütni az agyát, azért ő szereti, ha legalább a látszata megvan annak, hogy amikor XY kitalált egy őstörténetet, akkor utánaolvasott előtte, de ez láthatóan full fantasy/sci-fi. XD Mondjuk az érdekelne, hogy ezt a fazon maga rakta össze, vagy a mesét mások már jó vaskos könyvben megírták neki? (Miért érzem úgy, hogy az utóbbi? 😀 XD) Meg nem azért, de ha már ilyen komoly tudományt művel, nem ártana legalább olyan apróságokra odafigyelnie, mint egy mondaton belül az alany-állítmány egyeztetése, vagy hogy a “Föld” nagybetűvel írandó, stb. XD

  • Arvisúra.

   Amúgy ez valami rém zavaros, gagyi változata annak, látszik, hogy az illető nem értette, amit olvasott.

   Mondjuk úgy alapjáraton nem nagyon foglalkozom a turbómagyarok zavaros elméleteivel, csak időnként szembe találkozom velük. Viszont ez a szint már túlmutat azon, mivel ez egy rettentő zavaros, valószínűleg a túlzott drogfogyasztástól ihletett katyvasz, amin még csak nevetni sem tudok. Semmi koherencia nincs ebben a fantázia-történetben, szóval még csak mitológiának is gyenge. Azért a turbómagyarok többsége ennél összeszedettebb baromságokat tudnak állítani. Ez lényegében az Arvisúra egy nagyon gyenge kivonata. Amúgy azt ajánlom figyelmedbe könnyű esti olvasmánynak, három vagy négy kötetes, kötetenként vagy 600 oldalas, szóval Aszimov és Tolkien meglengetné a kalapját a szerző előtt.

  • Ez valóban nem semmi. Bár én ilyenkor hajlamos vagyok fenntartással kezelni a dolgot, és feltételezni azt, hogy pusztán egy baromi jó trollkodásról van szó, és az illető ezt nem gondolja komolyan. Csak sajnos, az esetek többségében, ezeknél a szélső jobber kinyilatkoztatásoknál, valahogy mégis az szokott kiderülni, hogy de, ezek tényleg elhiszik azt a sok baromságot, amit összehordanak.

   Aztán ez akkor lesz igazán vicces, mikor ezek néznek másokat hülyének, hogy “figyu má’, az a gyerek még mindig játszik…” és akarnak nekik életvezetési tanácsokat adni. Persze az, hogy ők közben az erősen félreértelmezett, és alaposan eltorzított viking kultúrát majmolják, tagadják a holdra szállást, démonizálják a VR-t, és azt hiszik, attól hogy Hungarian Legends cuccokba bújnak, ők különbek lesznek, mert “az nem tömegmárka!” az teljesen rendben van. Ha pedig nem értesz egyet, akkor nyilvánvalóan te is az “új világrend” ügynöke vagy.

   Na az ilyenek után mondom én azt, hogy ha az ilyen világ barmainak, szabadon lehet a hülyeségeiket az éterbe okádni, akkor nehogy én szégyelljem már magam, akármelyik hobbim miatt. =)

  • Pontosítom magam, mert közben utánanéztem az Arvisurának, és úgy tűnik bennem is összekuszálódtak a szálak, ami nem csoda, mert akik ezekben az őrületekben vannak, szintén nem látják át már a saját elméleteiket sem. 🙂

   Mivel annyi ilyen nyakatekert, őrült elmélet van, és annyira következetlenek, nem is nagyon töröm magam a kiismerésükre, de így foghegyről nagyjából a sziriuszi elméletre emlékeztet ez a katyvasz.

   Amúgy az Arvisura is bizonyos mértékig hasonló, azt valami önjelölt táltos találta ki, de rendhagyó módon a finnugor vonal mentén fogalmazta meg és nem ellene. Mondjuk már az önmagában vicces, hogy ezt a szerző elvileg úgy kapta egy diverzáns szovjet katonától, aki ejtőernyőn ereszkedett alá, hóna alá csapva az eredeti Arvisura szövegét, ami fakéregre volt írva rovásírással. Na mármost, ha figyelembe vesszük, hogy a könyv önmagában két vagy háromkötetes, és kötetenként több száz oldal, akkor az a szovjet katona egy kisebb erdőt csaphatott a hóna alá.

   De ezek a dolgok totál ártalmatlanok, mert logikátlanok és kaotikusak. Sokkal veszélyesebbek a tudatosan felépített, nem drog hatása alatt keletkezett elméletek. Ezek közül ugye a leggyakoribbak a hun-magyar rokonságosak, de ott van Badinyi-Jós Ferenc (remélem jól írtam a nevét) sumér-magyar rokonsága (ő alkotta meg a pártus herceg Jézust is), vagy épp Obrusánszky Borbála mongol-magyar rokonítása. Ezek jóval tudatosabban, jóval logikusabbnak hangzóan vannak felépítve, és ugye sok esetben a laikusok érzelmeire építenek, nem az objektivitásra.

   Persze nem csak nekünk vannak ilyen hottentotta elméleteink, elég csak a kitalált középkor teóriára gondolni.

   Viszont, hogy mennyire könnyen megvezethetők az emberek, elég érzékletes, hogy pár hónapja volt egy komoly vitám face-en egy emberkével, aki kiposztolta, hogy Magyarország már évszázadokkal a honfoglalás előtt is létezett, és erre bizonyíték egy térkép. Csakhogy a mutatott térkép egy 18. századi darab volt, aminek még a rajzolója is ismert. Ráadásul rá volt írva a térképre a dátum, arab számokkal. Csak azért kötötte az ebet a karóhoz, mert az 1-es fölött volt egy pont, így az szerinte nem 1-es, hanem i-betű.

   “Aztán ez akkor lesz igazán vicces, mikor ezek néznek másokat hülyének, hogy “figyu má’, az a gyerek még mindig játszik…””

   Na igen, mert ők annyira érettnek, maszkulinnak, bölcsnek hiszik magukat, ráadásul vagy annyira narcisztikusak, vagy annyira önbizalomhiányosak, hogy rá akarják kényszeríteni másokra is az értékrendjüket. Találkoztam már pár olyan emberrel, akik épp csak nem mondták ki, hogy szerintük a Dunába kellene engem lőni, mert nem követem betűre pontosan ugyanazt az értékrendet, amit ők vallanak. Ez sokszor egy-egy pillantás, vagy egy-egy szó formájában fejeződik ki. Na, az ilyenekkel nem is nagyon tudok hosszan diskurálni, inkább rájuk hagyom. Ezen a téren talán a legviccesebb szitu az volt, amikor még olyan 2007 magasságában egy kiugrott régész kocsmát nyitott Szegeden, majd elment a tanszék kollektíve, hogy felavassuk a helyet. Mondom neki (ő volt épp a pult mögött), hogy folyóborból milyen van? Válasz: ők nem tartanak folyóbort (olyan pillantással, mintha épp gyengeelméjűnek tartana, amiért nem engedhetem meg magamnak a drága bort, vagy nem vagyok elég sznob, hogy minőségi itallal rúgjak be). Gyorsan le is zártam aznap estére a kocsmázást. Szóval összességében ezek az emberek, lényegében az élet minden területén megjelennek, csak vannak olyanok, akik látványosabban csinálják. Mondjuk ehhez a körhöz gyakran járulékosan társul a hagyományőrzők egy része.

  • Foma: Köszi, akkor legalább annyiból megnyugodtam, hogy ez nem a kommentíró drogos látomása volt. 😀 (Hanem valaki másé, amit ő csak tovább gagyisított… XD)

   “Amúgy azt ajánlom figyelmedbe könnyű esti olvasmánynak, három vagy négy kötetes, kötetenként vagy 600 oldalas, szóval Aszimov és Tolkien meglengetné a kalapját a szerző előtt.”

   XDDDDD

   “Ez valóban nem semmi. Bár én ilyenkor hajlamos vagyok fenntartással kezelni a dolgot, és feltételezni azt, hogy pusztán egy baromi jó trollkodásról van szó, és az illető ezt nem gondolja komolyan. Csak sajnos, az esetek többségében, ezeknél a szélső jobber kinyilatkoztatásoknál, valahogy mégis az szokott kiderülni, hogy de, ezek tényleg elhiszik azt a sok baromságot, amit összehordanak.”

   Meg erre pl. már több helyen is hivatkoztak, még ha nem is ennyire elborult formában, szóval ja, ezt bizony “komoly iratként” kezelik. XD

   “Aztán ez akkor lesz igazán vicces, mikor ezek néznek másokat hülyének, hogy “figyu má’, az a gyerek még mindig játszik…” és akarnak nekik életvezetési tanácsokat adni. Persze az, hogy ők közben az erősen félreértelmezett, és alaposan eltorzított viking kultúrát majmolják, tagadják a holdra szállást, démonizálják a VR-t, és azt hiszik, attól hogy Hungarian Legends cuccokba bújnak, ők különbek lesznek, mert “az nem tömegmárka!” az teljesen rendben van. Ha pedig nem értesz egyet, akkor nyilvánvalóan te is az “új világrend” ügynöke vagy.”

   Na igen, mint a sokat emlegetett haver, aki kiábrándult a Póniból, mondván, hogy “ez már egy szar”, hogy aztán ráfüggjön helyette a tradira, majd úgy 1-2 év múlva arra is elkezdjen ráunni… 😀

   “Na az ilyenek után mondom én azt, hogy ha az ilyen világ barmainak, szabadon lehet a hülyeségeiket az éterbe okádni, akkor nehogy én szégyelljem már magam, akármelyik hobbim miatt. =)”

   Na igen, valahogy így. 🙂

   “Amúgy az Arvisura is bizonyos mértékig hasonló, azt valami önjelölt táltos találta ki, de rendhagyó módon a finnugor vonal mentén fogalmazta meg és nem ellene.”

   Úgy látom, emiatt kapott is már a fejére. 😀 Azért ez jó, amikor elvileg ilyen “mélymagyaroknak írt meséről” van szó, de még ez is két táborra szakítja őket, az egyik felük imádja, mert “végre itt a bizonyíték, hogy mi vagyunk a világ urai!”, míg a másik felük nyomja, hogy “árulók által kitalált nevetséges történet, ami csakis azért született, hogy diszkreditálja a többi valódi szakértőt, illetve aláássa nemzeti öntudatunkat!” 😀 Apropó a kommentek itt is jók, nem annyira elszálltak, mint az előző volt, de pl. ez kifejezett finomság:

   “Az Arvisura csak egy része Ataisz örökségének, ugyanis az Élet Templomát, ahol a legősibb tudásokat őrzik, Ataisz süllyedésének első jeleire Mezpotámiába vitték, innen ie. 1680 után Egyiptomba kerül – de itt is veszélybe kerül – ezért a hunok hadsereggel vonulnak oda és az utolsó fáraók egyike átadja nekik az Élet templomának anyagát, amit a hadsereg Ordoszba visz. Sajnos az elsivatagosodás miatt meggyengül a Hun Törzsszövetség ereje és ezért kell nyugat felé vonulniuk, a Templom Pilis/Buda környékének barlangjaiba kerül iu. 430 körül – majd a hunok kivonulása után az itt maradó törzsek őrzik (pal-úzok (palócok), mar-úzok), Tündér Ilona az egyik fejedelmasszonyuk. Az avarok is átveszik az őrzését, majd Vazul fiai menekítik ki az Urál mögé, jelenleg Közép-Ázsiában van valahol.”

   XDDDD Én anno 14 évesen poénkodtam ilyesmikkel, hogy a törikönyvbe a piramis tetejére csillagkaput rajzoltam, meg hasonlók, de lassan már szégyellem magam, hogy tőlem csak ennyire tellett, ezek nálam sokkal jobb fantasy/sci-fi-t írtak. XD

   “Mondjuk már az önmagában vicces, hogy ezt a szerző elvileg úgy kapta egy diverzáns szovjet katonától, aki ejtőernyőn ereszkedett alá, hóna alá csapva az eredeti Arvisura szövegét, ami fakéregre volt írva rovásírással. Na mármost, ha figyelembe vesszük, hogy a könyv önmagában két vagy háromkötetes, és kötetenként több száz oldal, akkor az a szovjet katona egy kisebb erdőt csaphatott a hóna alá.”

   XDDDDD

   • Az ilyenekben én ezt az elképesztő egot bírom amúgy. Vagyis hogy elvárják azt, hogy te ne csak tartsd tiszteletben az ő heppjüket, de mindjárt valld meg annak a felsőbbrendűségét is. Hisz hajlamosak már a szimpla közömbösséget is támadásnak venni. Miközben ők simán földbe tiporják a te hobbidat, és még el is várják, hogy te ezt minimum némán tűrd, de lehetőség szerint, még igazat is adj nekik.

   • „elvárják azt, hogy te ne csak tartsd tiszteletben az ő heppjüket”
    „Miközben ők simán földbe tiporják a te hobbidat”

    Én a népi szubkultúrában vettem észre hasonló mentalitást. Kb. ugyanaz vonatkoztatható rájuk, mint amit te fogalmaztál meg a „sport-fasiszták” kapcsán.

    Létezik ugyanis egy jelenség Magyarországon, még hozzá a jobboldali értelmiség berkeiben. Ez pedig a népi kultúra, azon belül a néptánc, népzene, népdal, népmese és népviselet jobboldali értelmezése. Amely értelmezés része az olyan gondolatok felszínre kerülése (különféle fórumokon), hogy „aki nem hallgat népzenét, az hazafiatlan”, meg „akit nem érdekel a néptánc, az ne nevezze magát magyarnak”. A kedvencem az, amikor egy jobbos ismerősöm kirak egy képet facebook-ra, egy népiöltözékes lányról vagy fiúról, és kiírja azt a magvas gondolatot: „Így néz ki a valódi magyar ember!”. Meg egyéb faszságok, amik sok esetben a kirekesztést szolgálják, plusz a saját ego fényezését.

    Az olyan brandek, mint az „1000 székely lány napja” vagy a „Felszállott a páva”, meg a táncházak, kedves és aranyos, bájos és ártatlan dolgok, amik nagyobb részt a kellemes kikapcsolódást szolgálják az erre hajlandóságot érző fiataloknak és felnőtteknek. Eszem ágában sincs egy olyan szubkultúrát fikázni, amelynek tagjai elvannak egymás között, és nem akarják ráerőltetni magukat a világra. A gond itt a népi szubkultúrára rátelepedni kívánó, sőt már rá is telepedett jobboldallal van.

    A jobboldali narratíva szerint a népi kultúra maga a magyar nép, a magyar nemzet, a magyar társadalom, önmagában a magyar össztársadalom IGAZI ÉS VALÓDI KULTÚRÁJA, mondhatni, ALAPKULTÚRÁJA. Ez kifejezetten vicces állítás egy olyan korban, ahol folyamatosan bomlik szét a kultúra – így a magaskultúra és a tömegkultúra is – szubkultúrákra. Szubkultúralizálódik a társadalom, nem csupán Magyarországon, hanem szerte a nyugati civilizációban. A népi kultúra valójában egy szubkultúra a sok szubkultúra közül. Lehet, hogy ez sokaknak fájó igazság, de olyan tényállás, amit ki kell mondani, még akkor is, ha nem éppen kellemes folyamat a kimondása, a megértése és a feldolgozása. A jobboldali narratíva jelen esetben egy szubkultúrát tesz meg alapkultúrának, miközben nem foglalkozik azzal, hogy a magyar társadalom részben szubkultúrák összessége. Igazából egyik szubkultúra sem domináns a magyar kulturális életben – és ez nem is nagy probléma. Virágozzon száz virág…

    Kimondottan vicces, ahogy a jobboldali narratíva a népviseletes fiúkat és lányokat értékesíti. Legfőképpen a lányokat, hiszen ha van valami, amit a konzervatív kritika előszeretettel kritizál, azok „a mai lányok” (mely egyébként szerintem a kádárizmustól ránk maradt „ezek a mai fiatalok” jobboldali újrabüfögése). A népviselet-fétistől egyaránt áthatott jobboldali narratíva és konzervatív kritika időnként nem kisebbet állít, miszerint a népviselet (a szoknya, harisnya, csizma, ing, mellény, fejkendő kombó) a normális viselet egy magyar leánynak. Aha… hát ja! Egyszer úgy kíváncsiságból nézegettem a „Felszállott a páva” face-re feltöltött anyagait, ahol módomban állt megnézni, ezek a lányok és fiúk hogyan öltözködnek a civil életben. Népviseletben? Óh, nem! Sportcipő, farmergatya, márkás póló. Nem egynél ott a mobiltelefon. A népviselet ugyanis csak a szakkörben, a rendezvényeken és a versenyeken dominál, a civil életben nem igazán. Esetleg faluhelyen, egyes településeken, de a metropoliszokban nem. Innen is látszik, hogy a népi hagyományőrzés nem csupán szubkultúra, hanem szerepjáték. Ami persze nem baj, mert ahogy a pszichológia kimutatta, a szerepjáték fejleszti a kognitív képességeket.

    Jobboldali értelmiségi társaságban sokszor előjött már az a szituáció, amikor a népi hagyományőrzésre terelődik a szó. Lehet a téma a néptánc és a táncházak, a népviselet, a „misztikus” székelyek, valami népszerű folkegyüttes, a Felszállott a páva, hagyományőrző rendezvény. Valaki, egy helyes lány esetleg elénekel egy népdalt, amitől kötelesség ott helyben elolvadni! Jajj annak, aki ehhez nem képes hozzászólni! Vagy ki merészeli mondani a száján: „Engem ez nem érdekel.” (Mi az, hogy nem érdekli? Milyen magyar ember az ilyen? 😛 ) Az ember azon veszi észre magát, hogy az asztaltársaság pillantásai értetlenkedőek és csodálkozóak, megvetőek és lekezelőek, rosszallóak. (Ejnye, ezt is megfertőzte a modernizmus! Látszik, hogy pesti! Biztos diszkóba jár, mint a fajtája! Csak a hülye ducc-ducc, mi? 😛 ). Rosszabb esetben jönnek a lekicsinylő megjegyzések a másik ízléséről, intellektusáról, szexualitásáról, sőt a politikai hovatartozásáról. Bizony, lehet akár az illető heteróként buzi is, konzervatívként libsi is – csak mert nem vevő a népi hagyományőrzésre.

    A népi hagyományőrző szubkultúra egyébként tele van rendes és barátságos emberekkel. De észre kell venni, hogy a szubkultúra kitermelt egy belső szubkultúrát, egy al-szubkultúrát. Mindezek mellett a magyar jobboldal, mely maga is egy komplex szubkultúra, igyekszik beintegrálni a népi hagyományőrzést. Ami nem lenne probléma, ha realista módon zajlana le ez az integráció. A magyar jobboldal viszonyulása viszont a népi hagyományőrzéshez és a népi kultúrához már a kezdetektől romantizáló, idealizáló és esztétizáló volt. Már Jókai Mór is csak szépeket írt a magyar népi kultúráról, és kellett egy Móricz Zsigmond, aki azért bemutatta az árnyoldalakat is. A magyar parasztember képes ölni is, ha mély a nyomor – mutatja be a Barbárok. De hol van már az a fajta realizmus a magyar jobboldalban, ami megvolt egy Móricz-ban? Ma a jobboldali értelmiség szerint az a fiatal fiú és lány, aki népviseletet hord, népdalt énekel, népmesét szaval, és néptáncol a színpadon, különb annál a fiatalnál, aki ezt nem teszi. Szerintük ma egy néptáncos tisztább és éteribb lény, mint mondjuk aki kulturáltan szórakozik egy diszkóhelyen. Szerintük különb ember. A népi kultúrát gyakorló fiú és lány már szinte nem is emberek, hanem tündérlények. Mint ahogy ezen interpretáció szerint a székelység sem bűnre is hajlamos halandók, esendő emberek összessége, hanem egy mesebeli tündérnép. A jobboldalban megtalálható még mindig az a népi romantika, paraszt romantika és székely romantika, ami nélkülözi a realitásokat, mondhatni: fantasy!

    Arról sem érdemes hallgatni, hogy a népi hagyományőrzésen belül is megjelent a sznobizmus. A népi hagyományőrzést folytató egyén úgy értelmezi tevékenységét, mint a hazafiság egy formáját, s saját magára, mint hagyományőrzőre, úgy gondol, mint hazafira – és mindezt a hagyományőrzést el is várja a környezetétől, sőt magától a társadalomtól. Mindez az irreális elvárás adja meg az egésznek a bukéját – ugyanis ilyenkor „kitermelődik” egy csomó „kozmopolita” és „internacionalista”, „hazafiatlan” és „magyartalan” egyén, vagyis „ellenség”, akivel szembehelyezheti a maga hagyományőrzését. Röviden: ez táptalaja lehet az ellenségképzésnek is.

    A népi hagyományőrzők egy részére jellemző még a modernitáshoz való felemás viszony. Felhasználói szinten alkalmazzák a modern technikát, de nem értik annak működését. Arra nem is törekszenek, hogy megértsék a modern technika mélységeit. A többségük fenn van Facebook-on. A népi hagyományőrzők általában nem kerülhetik el, hogy ne találkozzanak olyan szubkultúrákkal, amelyeket a modern technika termelt ki magából. Gondolok itt az informatikusokra, a gamerekre és egyéb technikai szubkultúrákra. Sajnálatosan az ismerkedés a bulvármédián keresztül történik, mely bulvármédia kizárólag a szélsőségeket emeli ki, s nem ad korrekt és komplex ismereteket a témáról. A népi hagyományőrzők egy része kifejezetten agresszívan és konfrontatívan áll sok szubkultúrához: az ő szótárukban a gamer, az infós, a deszkás, a diszkós stb. beteges, dekadens, hanyatló.

    Mint írtam, a népi hagyományőrzők keményvonalas rétege nekimegy annak a szerencsétlennek, akit nem érdekel az ő szubkultúrája. De ha az ember kellően nyitott és érdeklődő, érdemes feltenni azt a kérdést, miért is választotta a népi hagyományőrzést. Ha egy kifejezetten normális hagyományőrzővel hozta össze a sors, akkor megfelelően korrekt válaszokat kaphat: teszem azt, imádja a népies táncokat és énekeket, érdekli a székely kultúra, szeret népviseletben lenni stb. Na, de ha egy keményvonalassal áll le beszélgetni, a válasz belefullad a pátoszba és a modorba. Ő azért választotta a népi hagyományőrzést, mert „hazafias kötelessége ápolni a magyarság hagyományait”, és azért utálja a diszkósokat meg a deszkásokat, mert „hanyatlásba viszik a fiatalságot”. Úgy nem is képes szeretni a saját szubkultúráját, hogy ahhoz ne rendeljen küldetéstudatot, és ne vessen meg más szubkultúrákat. Hogy ezzel a saját szubkultúráját is lejáratja, az már részletkérdés.

    A modernitás és a hagyományőrzés nem ellenfelek. Ezzel azért sok hagyományőrző tisztában van, és nem is áll hozzá ellenségesen. Teszem azt, könnyedén össze lehet egyeztetni a néptánc szeretetét az informatika iránti érdeklődéssel. Miért is zárná ki egymást a kettő? A néptánc és az informatika is az emberi elme szülötte – mondanom sem kell, mindkettő hasznos. Magam hosszú éveken keresztül benne voltam a jobber szubkultúrában. Nekem nem okozott gondot a tradíció és a modernitás összehangolása, s jól tudom, sok jobber és konzi ismerősömnek sem.

    A népi hagyományőrzés jobboldali kisajátítói vegyes társaság. Van köztük klasszikus nemzetiszocialista, királypárti, Evola-féle tradicionalista, jobbikos és fideszes vállalkozó, katolikus és református jobber is. Meg sok más jobber identitású személy. A népi hagyományőrzésnek a fényes oldala mellett ugyanúgy van árnyoldala is, mint minden másnak. Mint ahogy kitermelte az a fantábort is, amely azt hiszi, a hobbijuk űzése feljogosítja őket arra, hogy elítéljenek másokat. Most, ami sláger, a néptánc. (Elég csak említeni a Felszállott a páva c. brandet.). A néptánc kellemes és hasznos időtöltés, mind aktív űzése, mind passzív fogyasztása. Egyfajta kitörés a szürkeségből.

    A népi hagyományőrzés akkor fullad önmaga paródiájába, amikor kitermel egy olyan fanatikus réteget, ki a hobbiját számon kéri a környezetén, magát pedig felsőbbrendűnek érzi a többi embernél.

 13. Jé, Pash, te még élsz? Hetek óta nem láttalak erre. 🙂 Na, ez a népi szubkult dolog is vicces, ha kicsit hátrébb lépve szemléljük a hagyományőrzés nagyobb távlataiból. Az, hogy a jobboldal rátelepedett ezekre, törvényszerű, mivel ezt megelőzően a baloldal meg kirekesztette (főleg a 2000-es években).

  • Vicces. Ami a jobboldalnál a parasztromantika, az a baloldalnál a munkásromantika. Ahogy a jobboldal hamis képet fest a parasztról, a baloldal a munkásról. Tudnék a másik oldalról is beszélni, kifejezetten sokat. (Pl. miért akkora faszság az “osztályharc” elmélete és egyebek).

   “Jé, Pash, te még élsz?”

   Próbálom összekaparni magam a padlóról. Eddig sikerrel. Munkahelyem van, ahol jól érzem magam, a szakmámban dolgozom, és a fizetésen kívül vannak szakmai céljaim. A szüleimmel is most kifejezetten normális a kapcsolatom. Megint el kezdtem csajozni (a primitív migtáus-emerás nőgyűlölet helyett). Most épp azon melózom, hogy leépítsem a kapcsolatomat egy kártékony ál-haveri közeggel, ami több éven át szívta le rólam az energiát.

   “Hetek óta nem láttalak erre.”

   Úgy gondoltam, akkor térek vissza, amikor már tiszta leszek, normális. Még nem vagyok a végén az öngyógyító folyamatnak, de már közeledek a végéhez.

   • Van hozzád egy költői kérdésem, Foma:

    Vajon ha Polt Péter lemond a főügyészségi posztjáról, és átadja azt Kopjáss Istvánnak, az jelent bármit is a magyar politikában?

    (http://cassetto-tiroir.blogspot.hu/2018/03/poloskafaj.html)

   • “Közben találtam egy remek szösszenetet, amin jót derültem”

    Köszi, ez majdnem olyan jó volt, mint az a múltkori piramisos-irányítószámos blogszöveg, ahol a fazon az Arvisurát próbálta zanzásítani. 😀 De ez sem kutya, amazónia, Petőfi Széchenyi fia, mágusok népe, kiirtott “nádi ember”, stb. 😀 Ja és először hallottam valakit úgy hivatkozni a szabadkőművesekre, hogy “a vakolók”, ez tetszett. XDDD Illetve lehet tippelgetni, hogy a zölddel lefestett szó mi lehet, én a “zsidó”-ra, esetleg “iszlám”-ra tippelek. 😀

   • 1. Nem foglalkozok ilyen fantázia-kérdéssel, mert úgyse mond le, ebben az országban nem szokás lemondani a hatalomról.
    2. Nem vagyok politikai elemző, úgy általánosságban nem érdekel a jelenlegi politikai elit belső fluktuációja.
    3. Erről a Kopjás(s) Istvánról meg azt se tudtam eddig, hogy létezik.

    Kb. ennyit tudok reagálni erre.

   • Kopjáss István egy főügyész Móricz Rokonok c. regényében. A szituáció annyi: Zsarátnok városában leváltanak egy korrupt főügyészt egy becsületesre. Ő Kopjáss István. Kopjáss István feltett szándéka, hogy felszámolja Zsarátnok városában a korrupciót. A korrupt rendszer viszont bedarálja Kopjáss Istvánt.

    Kopjáss István az én olvasatomban a becsületes főügyész szimbóluma, aki fel akarja számolni a korrupciót, de a korrupt rendszer kicsinálja. És azért hoztam fel (írtam is róla egy esszét), mert most erre vannak egy csomóan ráizgulva. “Váltsuk le Polt Pétert!” – mondja az összes ellenzéki párt, az összes nem-fideszes politológus, a Puzsér, a Gulyás Marci, meg még sokan mások. Mintha egy ember lecserélése egy posztról változtatna bármit is a rendszeren. Igazából semmit. Felesleges igyekezet.

   • Na, látszik, hogy nem vagyok kiművelve Móriczból. Mondjuk valahogy sose tudott lekötni sem az ő, sem Mikszáth munkássága. Az aktuálpolitikát viszont ezen a szinten inkább hagyjuk. Az, hogy Móricz hősét próbálod összevetni a mai viszonyokkal, annyiban furcsa, hogy Móricz egy olyan korban élt és alkotott, amikor a politikai felsővezetésben még volt némi jó akarat.

    Titkos: örülök, hogy tetszett. Bevallom, én csak az elejét olvastam el, viszont face-en van egy csoport, ahova külön az ilyen agyrobbanásokat gyűjtik, ott találtam ezt is. 🙂

   • “Az, hogy Móricz hősét próbálod összevetni a mai viszonyokkal, annyiban furcsa, hogy Móricz egy olyan korban élt és alkotott, amikor a politikai felsővezetésben még volt némi jó akarat.”

    Ehhez mondjuk picit ismerni kell Móricznak a korabeli politikához való viszonyát.

    Móricz Zsigmond szívfájdalma Magyarország volt – vagyis a magyar társadalom fokozatos romlása. Magyarország dzsentrivilág volt, és mint ilyen, mulatozva és dajdajozva haladt a szakadékba. Így nem véletlen, hogy Móricz visszatérő témája a dzsentri. A dzsentri, aki fényűző mulatozása közben hagy lerohadni maga körül mindent. A dzsentri impotens, önmagában nem képes semmire, tehetetlen és telhetetlen. Móricz, hasonlóan, mint Mikszáth, kiábrándul a dzsentri rétegből. Olyan regényeinek visszatérő témája, mint az Úri muri, a Rokonok és a Kivilágos kivirradtig.

    Miért is keserű Móricz látásmódja?

    Móricz két jelenséget ábrázol, amik kiegészítik egymást. Az egyik ábrázolt valóság a sógorkomás és urambátyámos, mutyizós, korrupt magyar társadalom, ami saját dekadenciája elől egy romantikus álomvilágba menekül. A másik ábrázolt valóság a hatalmi játszmákban elvérző kisember, aki kiskutyaként nagykutyának érzi magát ebben a küzdelemben, de a megfelelő képességei hiányában elhullik egyhamar. Móriczot a saját tapasztalatai juttatták el ehhez a komor, borúlátó látásmódhoz – nem véletlen, hogy egyik kedvenc filozófusa Arthur Schopenhauer volt. Szomorúan az életművében leírt valóság a 2018-as Magyarországon ugyanúgy jelen van – nem nőttük ki a saját hibáinkat, hiába múlt el annyi évtized.

    Kitűnő korrajz. Ma különösen aktuális. A becsületes kisember bekerül a politika fogaskerekei közé, és megy lefelé a lejtőn. Ez a könyv nem apolitikus, hanem masszív politika; egyrészt bemutatja azt a korrupciót, ami áthatotta az egész Horthy-korszakot, másrészt utal arra a korrupcióra, ami a rendszerváltás óta dívik a magyar közéletben. A Rokonok olvasása politikai tett – de olyan politikai tett, ami apolitikussá teheti az olvasót. Engem Móricz Zsigmond (mellesleg nemcsak ez a regénye, hanem az egész életműve) meggyőzött arról, hogy 2018-ban nincs feleslegesebb cselekedet, mint a szavazás.

    Régen ugyanaz volt, mint ma: töménytelen korrupció, érdekkapcsolatok bonyolult hálója. A döntéshozók már akkor sem embernek tekintették az alárendeltjeiket, hanem munkaerőnek és pénzforrásnak. Rossz belelátni ebbe a kegyetlen gépezetbe, a hétköznapi borzalmak eme mátrixába. Szomorú nyugtázni a tényt, hogy ha egy jószándékú reformer belekerül a politikába, változtatni rajta képtelen, de maga igenis változik, negatív irányba. (Ángyán József, ki meghasonlott és elbukott.)

    A magyar politika egy virtuális világ. Hatalmas pénzösszegekkel dobálóznak, amik nem léteznek, de azért vesznek rajta mindent, ami luxus. Az igazat megvallani nekik felesleges, mert megsértődnek – ha egyáltalán meghallják az intő szót. Ezek nem felnőtt emberek. Sok-sok kisfiú és kislány, akik játszótérnek nézik az országot. Az infantilizmus a politikánk része. Kizárólag az ő játékszabályaik szerint szabad játszani, és ha valaki felrúgja a játékszabályokat, azt kiírják a játékból (Budaházy György). Most is zajlik a kisded játszma a hatalomért, közben pedig emberek fagynak halálra az utcán, a putrikban pedig éheznek a családok. Fogyasztás közben észrevenni körülöttünk a nyomort és a szenvedést nem ajánlott – rontja a komfortzónát.

    Persze ez tekinthető valamelyest belemagyarázásnak. Az irodalomtudomány, meg az iskolai elemzések ugyanúgy belemagyarázások. Meg minden egyes olvasói értelmezés. Amint az olvasó értelmezi az olvasottakat, már meg is történt a belemagyarázás. Belemagyarázzuk a saját szubjektív gondolatainkat a művekbe.

 14. Azt hiszem, most megvilágosodtam, miért volt nekem annyira ellenszenves Móricz. Valahogy eddig nem tudatosult bennem, de már látom, a legnagyobb bajom vele, hogy sérti az önérzetemet, az identitásomat. Most nem sjw-t akarok játszani, de egy olyan társadalmi réteget fest le általánosan züllöttnek, és kollektív bűnösnek Magyarország romlásáért, amelynek az én családom is része volt, egy olyan család, amely dolgosan élte az életét, mint oly sok másik, hasonszőrű család. Ez a kisnemes, akinek a többsége inkább vállalta (Móricz álláspontjával ellentétben) akár a kétkezi munkát is, mint azon keseregjen, hogy rangon alul kell élnie. A dédnagyapám Poprádon volt iskolai tanár, a nagyapám Szegedre járt jogot tanulni, mindketten megvívták a korosztályuk nagy háborúját, s míg a dédnagyapám nemes lányt vett feleségül, hasonló hétszilvafásat, mint mi voltunk, addig a nagyapám már polgár lányt vett el. A családunk, a kutyabőr mellé, semmi mást nem kapott. Viszont, sokezer hasonló kutyabőrössel együtt, igyekeztek a jég hátán is megélni. Na ezért nem szeretem Móriczot, mert demagóg módon egy társadalmi réteget kollektív bűnösnek kiált ki egy politikai elit által végrehajtott országromlásért.

  • Jó, azért azt sem árt kétszer-háromszor megrágni, amit Móricz írt. Én sem értek mindenben egyet vele. Sőt, a “Légy jó mindhalálig” szerintem kifejezetten gyenge regénye. A Rokonok nálam mindenképpen jobb.

   Hozzáteszem, Móricz szerintem még mindig egészségesebb gondolatokat fogalmazott meg a magyarsággal kapcsolatban, mint azok a fószerok, akikről Péter írt a “Magyar Homály – Avagy a sötétség harcosai” c. posztjában. Ami szerintem Móriczcal probléma, az a túltolt pesszimizmusa. Szinte alig van olyan regénye, ahol meg ne halna a főhős – és ez nem csupán írói fogás Móricznál, hanem világlátás.

  • “ahol meg ne halna a főhős”

   Kicsit javítom magam.

   “Szinte alig van olyan regénye, ahol el ne bukna a főhős”

   Kopjáss István öngyilkosságot kísérel meg a regény végén, és a polgármesterék igyekeznek megmenteni az életét – nem derül ki a könyv végén, hogy meghal vagy életben marad. Nyilas Misi sem hal meg a “Légy jó mindhalálig” végén, simán csak elbukik.

   • Ha már bukás, most jöttem haza a moziból, és a Sztálin halála egyértelműen bukta volt nálam. 🙂

   • Tetszett, Foma, a Móricz-témában megfogalmazott véleményed (2018. március 16. – 16:17). Ritka, hogy valaki eredeti gondolatot mer megfogalmazni Móricz-témában, legfőképpen bírálat gyanánt. Néhány héttel ezelőtt éppen Puzsér és Perjés egy órás beszélgetését hallgattam youtube-n, szóba jött a Móricz-téma is, és a kötelező tisztelgésen kívül nem voltak másra képesek. Jó, ha az ember kicsit olvass rebelisebb, eredetibb gondolatokat is a témában.

    Ami még engem fáraszt, az a baloldali értelmiség körében lévő Ady-kultusz. Nem az, hogy tisztelik Ady-t, hanem az, hogy mennyire kritikátlan ez a tisztelgés. Mikor Ady-ban is van elég sok bírálni való. Mostanában hallottam valami olyasmit, hogy állítólag Ady Endre testileg és lelkileg is bántalmazta a hozzá közel kerülő nőket: Boncza Bertát (Csinszkát) és Brüll Adélt (Lédát).

   • “Ritka, hogy valaki eredeti gondolatot mer megfogalmazni Móricz-témában, legfőképpen bírálat gyanánt.”

    Azért nem kell fényezni. 🙂 Sose rejtettem véka alá, ha az irodalomból valami nem tetszett. Vörösmarty líráját pl. kimondottan unalmasnak és patetikusnak tartom. Emiatt majdnem megbuktattak utolsó évben gimnáziumban.

    “Ami még engem fáraszt, az a baloldali értelmiség körében lévő Ady-kultusz.”

    Én szeretem Ady költészetét. Most vonatkoztassunk el a nyomtatott lapok mögött lévő embertől, mert akkor ezen az alapon a világirodalom kétharmadát kukázhatnánk, és pont ott tartanánk, ami miatt elítélendő a #metoo mozgalom is.

   • “ami miatt elítélendő a #metoo mozgalom is”

    Ha már szóba jött a Metoo, épp a múltkor volt a HírTV-ben, hogy már Dél-Koreában is megindult a hajtóvadászat. Egy megvádolt színészt sikerült is az öngyilkosságba kergetni.

 15. Nekem már elég rég feltűnt az, hogy a feminácik, és a velük szemben álló jobber köröknek, gyakran egészen egyre tud járni az agyuk. Kvázi mindkettő ugyanazt csinálja, kiválogatják a történelemből, kultúrából, a nekik tetsző elemeket. Amiket ők fontosnak tartanak, és amik (látszólag) az ő álláspontjukat erősítik. Azokat, amik meg ennek ellentmondanak, azokat vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják, vagy letagadják.

  Ezért tud például a radikális femcsi, és a trabi, igen jól egyetérteni abban, hogy a biológia, evolúció, egy hazugság. Csak még előbbi azért nem csípi ezeket, mert cáfolják a gender baromságot. Addig utóbbi azért nem, mert szembemegy a tudatos tervezéssel.

  • A tradicionális jobboldal és a radikális feminizmus egyaránt álomvilágot épít magának. Amely álomvilágba aztán belemenekül. Csak annyi a különbség, hogy míg a femcsik igyekszenek kiépíteni ezt az álomvilágot a valóságban, a társadalmak terhére, a trad. jobberek megtartják maguknak ezt az álomvilágot. Nem szívjóságból, persze, hanem azért, mert nem állnak rendelkezésükre a megfelelő erőforrások. Én a politizáló katolikus ismerőseimen vettem észre, hogy ha tehetnék, ők is szívesen átformálnák a magyar társadalmat, a saját képükre, a saját ízlésviláguk alapján – csak nincs meg nekik ez a lehetőség. Sajnálatosan a femcsiknek megvan, remélem, nem sokáig.

   • Igazából mára tényleg eljutottunk oda, hogy a teljes társadalom szektákra bomlott. Amúgy a jobboldalnak a vadhajtásai között vannak igazán viccesek, míg a vadbaloldal meg elszomorítóan veszedelmes. Most ezzel a metoo-val ki is mutatták a foguk fehérjét, bár nagyon másra nem is lehetett számítani, csak most már eljutottunk oda, hogy a gyakorlatba ültették az elméletet.

   • “Igazából mára tényleg eljutottunk oda, hogy a teljes társadalom szektákra bomlott.”

    Érdekes. Pont ezzel foglalkozott a minap a Sznobjektív is.

   • Tudom, onnan merítettem az ihletet. 🙂

    Amúgy tényleg röhej, hogy ma már csak abszolútumokban tudnak kommunikálni az emberek. Ha nem értesz velük egyet 100%-ig, akkor már árulónak minősülsz a szemükben.

    Kiegészítés: amúgy itt éreztem először azt, hogy ez az ember már semmi újat nem tud mondani, csak a saját világnézetét mantrázza. Az elején még vicces volt a sznobjektív ezen része, de a felétől már nem csak az volt kiszámítható, mik maradtak, de az is, miről mit fognak mondani.

   • “amúgy itt éreztem először azt, hogy ez az ember már semmi újat nem tud mondani, csak a saját világnézetét mantrázza.”

    Szerintem a Puzsér kifulladt és elfáradt, már ami a témákat illeti. Csak az ismétlés maradt. Belenéztem amúgy a következő Sznobjektív promójába, ami a “10 legjobb sorozat” címen fog futni, és sajnos megint szentel pár percet a Gyűrűk Ura fikázásának, ütköztetve a Trónok Harcával. Na, kb. ezek miatt nézem és hallgatom egyre ritkábban.

   • Épp a napokban foglaltam össze “a Puzsért” egy ismerős kommentárja alatt.

    “Hidd el, felveszem egy órán át azt, hogy szarik a tehén, és kihozná belőle, hogy mély a politikai mondani valója, mert a fű zöld, ami az LMP színe vagy az egykori MDF-é, és mivel a tehén foltos, és van egy kerek foltja, ami az egyik megvilágításban nem is barnás, hanem narancsos, tehát a Fidesz a saját szarával elfojtja az LMP-ét, ahogy azt tette az egykori MDF-fel, és mivel a tehén egy nőstény állat, ezért a feminim fidesznyikos “gender aktivistákra” különösen igaz, kiváltképp a konzervatív és merev elképzelésekben neveltetettekké (értsd: az idős banyák, akik amúgy Orbánban az új Kádárt látják). Mivel a tehén a hindu vallás szent állata, ami pedig egy erősen patriarchális társadalom, ráadásul divat náluk a kasztrendszer. Szóval az egy órán át szaró tehén nem csak egy politikai folyamatot ábrázol, hanem egy társadalmi kényszerképzetet az idős konzervatívok részéről, miszerint az övéké a jövő, szabadon tehetnek bármit (mint például, hogy keményen és nagy mértékben szarozzák a médiafelületeken a progresszív pártokat, kényszeríthetik a saját elavult látásmódjukat társadalmi normaként)… És még akkor nem esett szó arról, hogy valahol megbújik a turbómagyarság őstudatának modern ikonja a háttérben, a rasztakutya, a puli, meg heverészik egy vak komondor…”

   • “Épp a napokban foglaltam össze “a Puzsért” egy ismerős kommentárja alatt.”

    Ezen az eszmefuttatáson jót mosolyogtam. 😀 Amúgy egyben jól leírja a művész-esztétát is, nem csak a politikai belelátókat. Mondjuk ezzel kapcsolatban jutott eszembe, napi irónia a múzeumból: gondnoknak szóltak, hogy az egyik helyiségben kiment az izzó. Ment kicserélni, mégse világít a lámpa. Mondja, hogy ekkor jött rá, hogy sorosan vannak fűzve a lámpák. Aztán röhögtünk egy jót egymás között, mert mindketten ugyanarra gondoltunk.

    Pash: Jut eszembe, múltkor FAM írt egy cikket a hagyományőrzőkről. Már én is elkezdtem egy témába vágó írást, de ezek után erősen gondolkodom azon, hogy inkább törlöm a tervet, bár nem mindenben értek vele egyet, de nagyjából jól összefoglalta, milyen bajok vannak az egésszel.

   • “Jut eszembe, múltkor FAM írt egy cikket a hagyományőrzőkről.”

    Felnéztem FAM facebook-jára. A cikk megírása után betámadták a tradik ésa legitimisták, plusz egy MSZP-s marxista. Mondjam azt, hogy nem csodálkozom? 😛

  • Ha már szóba került ennyi minden, akkor én két dolgot tennék hozzá ehhez, a magam részéről. Múltkor pótoltam be, többek között Puzsér, és FAM beszélgetését Kassai Lajossal. Illetve utána több interjút, beszélgetős videót is megnéztem a fickóval, és kapásból két dolog jutott eszembe. Egyrészt, hogy mennyire örültem annak, hogy ez a fickó végre ködös filozofálgatás nélkül, érthetően beszélt arról, ő mit gondol, és miért gondolja úgy, ahogy. Másrészt, hogy na kedves revizionisták, legitimisták, identitáriusok, trabisok, akárkik, tessék, lehet utána csinálni. =)

   Nem Pokemon matricákat kell tépkedni, a kampuszon ordibálni, meg azon lamentálni a facebookon, hogy épp melyik Hollywoodi mozifilm rombolja (ismét) porig a hagyományos értékeket, mert ez így semmi. Ha komolyan gondoljátok a lázadást, elszakadást a “szennyes modern világtól” akkor valami hasonlót kéne nektek is csinálni, valami alternatívát kéne ajánlani.

   A másik téma, múltkor haver mesélt egy olyan storyt, ami úgy vélem, önmagáért beszél. Szóval, szélsőjobbon ugye köztudottan divatos a nagy multikulti, globalizáció, liberalizmus, stb. ellenesség. Aztán ehhez képest, ma ott tartunk, hogy ma királypárti magyar beszélget cseh, és lengyel neonácikkal, angolul, egy francia mozgalom honlapján. Miközben nem egy akad köztük, akik “mellék állásban” amúgy animéznek, Dotáznak, Sonic fanok, és a többi. Na most ezek után tiltakozni a globalizáció, és a multikulti ellen, nos finoman szólva is vicces. =)

   • A Kassai Lajosról készült filmet, a Lovasíjászt láttad? Ha igen, milyennek találtad?

    Amúgy érdemes elolvasni FAM írását a hagyományőrzés témájáról.

   • Most csak röviden. Részemről kimaradt a Kassai interjú, egyszer majd pótlom, de engem az az ember kicsit taszít, régebbi tapasztalatokból fakadóan. A Lovasíjászt is pont ezért inkább mellőztem, viszont állítólag amolyan középszer alkotás, inkább dokumentumfilm, mint mozi.

   • “engem az az ember kicsit taszít, régebbi tapasztalatokból fakadóan.”

    Talán le kellene küzdeni az előítéleteidet, nem?

   • A filmet nem láttam. Anno eléggé elriasztott tőle az a masszív politikai köpet, ami sajnos rárakódott. (Ugye a Saul Fiával állították szembe, aztán ebből generáltak egy elképesztő szarvihart, amihez nem csak a szélsőjobb, de a bal liberális oldal is tökéletesen asszisztált.) Plusz az objektívebb kritikák szerint, egy elég középszerű, jobbára tényleg dokumentum film jellegű valami lett belőle, amivel még maga Kassai Lajos se volt megelégedve, mert nem arra koncentrált a film, ami szerinte a lényeg lett volna.

    A FAM kritikával kapcsolatban, igen, igazából teljesen jól összefoglalja, mi is a baj az úgynevezett hagyományőrzéssel, és az a köré szerveződő szubkultúrákkal. Röviden, hogy át van ideologizálva, politizálva az egész.

    “Nem valamiért, hanem valami vagy valakik elleni rezisztens identitás.” -> Erről van szó. Ez az egyik, amit én is folyton látok, hogy az ilyen emberek igazából nem akarnak semmit se felépíteni, sőt, valójában a történelem, a hagyományőrzés, a tradíciók se érdeklik őket, hanem csak lázadni akarnak. Egyszerű kerékkötők, akik magárt a lázadásért lázadnak, mert ettől érzik magukat jobbnak, okosabbnak az átlagnál, hogy belemarnak mindenbe, ami népszerű, és sikeres.

    “Sokak számára az „alternatív történelmek” és a konstruált hagyományok egyfajta fantasyként és ehhez kötődő szerepjátékként funkcionálnak” -> Ez meg a másik, hogy viccen kívül, tényleg olyan, mintha valami nagyon bizarr szerepjátékot játszanának. Mikor következetesen “harcosnak” hívják magukat, saját eredettörténetet kreálnak maguknak, saját történelmet írnak a világnak, és kész listát állítanak össze, hogy na ezt meg azt a “guildet” kell leverni, mert azok ilyen meg olyan rossz dolgokat csinálnak, akkor rendre olyan érzésem támadt, hogy bakker, ha ezt Gary Gygax meglátná, hát megnyalná utána, mind a tíz ujját. =D

    Szóval ja, egyfelől baromi kreatívak, csak az a baj, hogy még a normál szerepjátékosok tudják, hogy ők csak a kaland erejéig hős lovagok, sámánok, vagy akár íjjászok, akik a gonosz erők ellen harcolnak, és mentik meg a világot a pusztulástól. Addig ezek kvázi ezzel kelnek és fekszenek, és ami rosszabb, elvárják mindenki mástól is, hogy élje bele magát a “kalandba”, és asszisztáljon ehhez, nehogy ők akárcsak egy pillanatra is kiessenek a szerepükből.

   • “Gary Gygax meglátná, hát megnyalná utána, mind a tíz ujját.”

    Szerintem inkább elborzadna. Nekem a fantasy és RPG fogyasztó ismerőseim nagy része amúgy eléggé apolitikus. S kifejezetten ellenszenvvel kezelik, ha a politika behatol a fantasy és az RPG területére.

    A jobber ködlovagok mellesleg iszonyat erőszakosak. Mint írtam fentebb is, FAM amint megírta a cikket, posztolta a facebook-ra. S már be is támadták a face-n. Míg balról egyetlen MSZP-s marxista bizonygatta, hogy ez a Kassai-féle lovasíjászat mennyire elavult, és mennyire fasizmus, addig jobbról egy egész jobber ködlovag falka rohamozta meg, bizonygatva, hogy a Habsburgok jó fejek voltak, míg a kurucok és a 48-sok rossz fejek, a feudalizmus pedig az egyetlen alternatíva, ami megmentheti a nyugati civilizációt. FAM pedig leállt velük vitázni, szerintem totál feleslegesen.

    Szerintem amíg ezek a jobber ködlovagok nem hajlandóak elvonulni az elmegyógyintézetbe, kezeltetni magukat, és továbbra is ontják a hülyeségeiket a környezetükre, addig nem is lesz valódi jobboldal Magyarországon. De ez az én véleményem…

    Én még nem láttam a Lovasíjász filmet, de lehet, hogy a hétvégén megpróbálkozom vele. Mondjuk még a Saul fiát sem láttam – sajnálatosan azt is faszán átpolitizálták. Már maga a rendező is elég sok aktuálpolitikai hülyeséget nyilatkozott az interjúban. De libsi újságírók tucatjai használták arra a Saul fiát, hogy a szokásos libsi hülyeségeiket hangoztassák, miszerint itt antiszemitizmus van, fasizmus, nácizmus.

 16. Mondjuk, ha már emberi hülyeség, most zajlik Labant perének másodfokú fázisa, és az oltásellenesek mekkora hisztit csinálnak a védelmében, hogy micsoda koncepciós per zajlik ellene. Előhozakodnak K-vitaminnal, meg miegymással, közben meg azt nem hajlandóak tudomásul venni, hogy egy másfél éves gyermek halála kapcsán vonják felelősségre a fazont.

  • Ha már halott gyerekek, ne feledkezzünk meg Geréb Ágnesről sem, az “otthonszülés védőszentjé”-ről, a balfaszsága miatt halva született csecsemőkről, s arról a hibbant libsi, balos és feminista gyülevész hadról, amely a védelmébe veszi ezt a nyomorultat.

   • Mondjuk Geréb esetében nem vagyok meggyőződve arról, hogy feltétlenül rosszul közelítette meg a dolgokat. Kétségtelen, hogy meghaltak gyerekek a kezei között, de ahogy fogalmazott, ugyanilyen komplikáció a kórházban is előfordulhat. Ettől függetlenül nem támogatom az otthon szülést, mert nehezebb közbeavatkozni, ha valami rossz irányba indul.

    Amúgy meg, amilyen közegészségügyi állapotok vannak manapság, lassan biztonságosabb és olcsóbb lesz bábát hívni.

   • Az oltásellenesség és az otthonszülés brandek. Ami közös bennük, hogy mindkettő kifejezi a magyar egészségüggyel szembeni bizalmatlanságot. Ha a legutóbbi botrányokat nézzük, akár a műhibákról, akár a súlyosan beteg emberek megvárakoztatásáról, akkor nem is csodálkozhatunk mindezen. De ez csak tetőzése a problémának: az egészségügy romlásával párhuzamosan jönnek elő a kóklerek.

 17. Úgy érzem, nem fogom megírni a hagyományőrzésről az értekezést a blogomra, helyette inkább itt fejtem ki a gondolataimat. Mivel volt lehetőségem rálátni erre, még ha marginálisan is, így láttam az árnyoldalait is.

  Maga a hagyományőrzés egy kettős gyökerű jelenség. Ugye ott van a romantikus múltidézési kedv, mint alapvetés, ennek leglátványosabb kicsúcsosodása a 19. század végi historizálás (de hasonló jelenség korábbi korszakokban is létezett, elég csak a rómaiakra gondolni, akik a gladiátorjátékok során nem egyszer újrajátszatták híres csatáikat). A másik gyökere a kísérleti régészet, ami hazánkban nagyjából a második világháború után vált önálló társtudománnyá, viszont korai változata már a 19. századtól létezett.

  Nagyjából ez volna az alapja a hagyományőrzésnek: a múlt megidézése, rekonstrukciója, de egyben kísérletezés is elfeledett megoldások újrafelfedezésére. Viszont pont emiatt van nagyon igaza FAM-nak, hogy ezt szótári értelemben nem lehet hagyományőrzésnek nevezni. Hazánkban amúgy már a Kádár-korban megjelent a hagyományőrzés, elsősorban 1848-as tematikában, de ez még nem nevezhető klasszikus értelemben annak. A 90-es években indult be igazán, amikor a múzeumok, főként Visegrád és Szombathely, új módon próbálták megszólítani a közönséget. Ekkor jöttek létre a visegrádi várjátékok, valamint a savaria napok, amihez elengedhetetlen volt, hogy külsősöket is bevonjanak. Persze masszív üzlet lett belőle elég hamar.

  A körülményes felvezetés után jöjjön az idézgetés:

  “Múltkor pótoltam be, többek között Puzsér, és FAM beszélgetését Kassai Lajossal. Illetve utána több interjút, beszélgetős videót is megnéztem a fickóval, és kapásból két dolog jutott eszembe. Egyrészt, hogy mennyire örültem annak, hogy ez a fickó végre ködös filozofálgatás nélkül, érthetően beszélt arról, ő mit gondol, és miért gondolja úgy, ahogy. Másrészt, hogy na kedves revizionisták, legitimisták, identitáriusok, trabisok, akárkik, tessék, lehet utána csinálni.”

  Nekem még pótolnom kell azt az interjút, Kassairól kicsit lejjebb értekezek. Ami a mentalitását illeti, az valóban pozitívum, de azt vegyük figyelembe, hogy ő gyakorlatias szempontból közelíti meg a dolgokat, míg ezek a fantaszták meg tündérmesékben élnek. Valahol ott kezdődik az igazi probléma, hogy mindaz, amit a 90-es és 2000-es években elért a hagyományőrzés, mostanra átcsúszott egy csomó agyament kezébe. A filozofálgatás meg önmagában még nem lenne gond, csak ott lyukad ki mindig ez az egész, hogy rá akarják erőltetni másokra a világlátásukat, holott a történelemmel őszintén foglalkozók inkább azt vizsgálják, miként lehet a múltat rekonstruálni, illetve a laikusok próbálnak együttműködni a szakmabeliekkel. Jó példa erre a honfoglalók íjának rekonstrukciója (most ezt nem részletezem, mert utána kéne néznem az adatoknak, de annyi a lényeg, hogy sokat segítettek a rekonstruálásban szakmán kívüliek is).

  “Ha komolyan gondoljátok a lázadást, elszakadást a “szennyes modern világtól” akkor valami hasonlót kéne nektek is csinálni, valami alternatívát kéne ajánlani.”

  Ebben a gondolatmenetben az a bökkenő, hogy igazából ez ugyanúgy pénz kérdése, mint László Bandi könyveket bújni. Ez az elvonulás a világtól dolog azért kétélű. Másik változata ugye a remeteség, viszont arra szerintem kevesen vállalkoznának, mert az teljes lemondással jár, meg éhezéssel, fázással, stb.

  “Miközben nem egy akad köztük, akik “mellék állásban” amúgy animéznek, Dotáznak, Sonic fanok, és a többi.”

  Mondjuk ezen meg sem lepődünk. 🙂 A trabisok is facebookoznak, blogokat írnak, stb., miközben meg elutasítják a modern vívmányokat, és annak örülnének, ha a társadalom minimum egy amish utópiában élne, ahol még ló húzza az ekét, és akkor van közük a modern közlekedési eszközökhöz, ha elüti őket egy autó.

  “Talán le kellene küzdeni az előítéleteidet, nem?”

  Igen, le kellene küzdeni az előítéleteimet. Csak baromi nehéz, főleg, hogy személyesen ugye nem volt lehetőségem találkozni vele, viszont íjász-körökben elég sokat beszéltek róla, és nem épp pozitív hangnemben.

  Na, és akkor jöjjön a Kassai kritika:

  A végére hagytam, mert érzem, hogy még így is annyi mindenről kéne írnom, hogy wall of text lenne belőle, úgyhogy egyelőre maradjunk Kassai személyénél.

  Azt nem tudom, hogy ma milyen, mint ember, majd még bepótolom az interjút, viszont azt volt lehetőségem másodkézből tapasztalni, hogy milyen volt olyan 10-15 évvel ezelőtt, és az alapján inkább csak jobb színésszé vált, ha tényleg akkora zen lett a fickó.

  Kassai igazából egy íjkészítő kisiparosként kezdte, majd elmozdult a lovasíjászat meg az egész vallási guruság irányába. Még a kezdet kezdetén tényleg azzal foglalkozott, hogy minél pontosabban rekonstruálni tudja a régi íjakat, majd ráébredt, hogy jobban megéri brand-et építeni a nevéből. Így aztán egyrészt átállt a mesterséges alapanyagok használatára, másrészt kialakította Kaposmérőn az íjász táborát, majd jöttek a könyvek, stb. Íjász körökben meg mindenki elkezdett prüszkölni miatta, mivel lassan már azért is gázsit kért, ha köszönt neki valaki. A lovas íjász tábora amúgy jó üzletnek bizonyult, de ezzel párhuzamosan a nagyüzemi íjtermeléssel a minőség rovására ment, s már a 2000-es évek közepén úgy mondogatták, hogy aki tradi íjjal akar lőni, az először vegyen Kassai íjat, mert az jó a kezdőknek, de aki komolyabban akar ezzel foglalkozni, vagy tényleg hagyományőrzést akar űzni, az szerezzen be egy Grózer íjat.

  A Kassai íjaknak pont az a nagy hibája, hogy nem autentikusak, műgyantából készülnek, és műbőr bevonat van rajtuk. Persze valamit valamiért elven, így olcsóbbak, és hibatűrőbbek. Másik nagy negatívumuk, hogy Kassai a saját igényei szerint elkezdte áttervezni ezeket az íjakat, és már a 2000-es évek közepén teljesen anakronisztikus megjelenésű íjakat árult. Jó példa erre a magyar íjai, melyek felajzva kb 160-170 cm magasak, míg a honfoglaló magyarok íjai felajzva 110-130 cm magasak voltak (komoly különbség). Ekkora íjakkal az avark rendelkeztek, mégis magyarnak nevezi el, míg a jóval kisebb méretű magyar íjakat teljesen kihagyta a repertoárból. Van nekem Kassai íjam is, meg Grózer íjam is. Előbbi meglehetősen lassan lövi a vesszőket, nem is érdemes velük (40 fontos erősség) 30-40 méternél messzebb lőni, míg a Grózer íj kimondottan gyorsan röpteti a vesszőt (szintén 40 font körüli).

  Így hirtelen most ennyi jutott eszembe, de szerintem még biztos lesz felmerülő gondolat. Összességében a lényeg, hogy Kassai egy brand-et csinált a nevéből, amivel még önmagában nincs gond, csak valahogy az általa hirdetett filozófiával kicsit összeegyeztethetetlennek tűnik a mentalitása. Mondjuk még így is valahol átmenet a művész és az iparos, a filozófus és üzletember között. Pont emiatt nem tudom hagyományőrzőnek tekinteni, legalábbis nem teljes értékben, főleg, hogy ez a lovasíjászkodás sem a hagyományos harcmodor rekonstruálásáról szól már nála, hanem egyfajta olimpia-kompatibilis rendszer kidolgozásáról.

  • Közben megnéztem a Lovasíjászt. Ez nem dokumentumfilm, hanem propagandafilm. Az egyik meghívott szakértő a filmhez Obrusánszky Borbála. Kassai Lajos és Obrusánszky Borbála tényként kezeli a hun-magyar rokonságot, sőt, ki van mondva a filmben, hogy mind a mongoloknak, mind a magyaroknak ugyanazok az ősei, a hunok. Innen már lehet borítékolni a mongol-magyar rokonságot is.

   Amúgy észrevételem az, hogy megint csak ketté lett szakítva a magyar társadalom. Az egyik része a hun-magyar rokonság híve, a másik része a finnugor elméleté. Mindkét elmélet vérzik több sebből, ugyanakkor mindkét elmélet köré lehet kanyarítani egy azt igazoló koncepciót. (A Horthy-rendszerben egyébként próbálták összebékíteni a két elméletet.) Én a magam részéről nem rakom rá egyikre sem a voksomat, hanem hagyom, hogy eldöntse egy valami: a TUDOMÁNY. Persze, ehhez a politikáknak és az ideológiáknak békén kellene hagynia a tudományt, a tudományban dolgozó szakembereket.

   Még Médiavadász cimboránk is kritikus a filmmel. Jobban mondva egy Vass Edit nevű hölgy, akinek a véleményéhez a Szárnyas Médiavadász hozzáteszi a magáét:
   (https://mediavadasz.info/a-lovasijasz-az-onmitoszteremtes-kvintesszenciaja/)
   Amúgy érdemes elolvasni a kritikát, ugyanis sok létező hibájára rámutat.

   Sajnos nem egyszer megy át giccsbe. Ez néha köszönhető a nem éppen legjobb háttérzenének.

   Ami tetszett a filmben:
   – A tangazdaság bemutatása. Jól van fényképezve. Kassai kifejti a nézetét, miszerint hagyni kell az állatokat a természetben élni. Erre mutat is példákat a film. Nekem csöppet a Fekete István regények hangulata, szellemisége jutott eszembe ezeknél a részeknél.
   – Magának a lovasíjász iskolának a bemutatása. Itt is szépen van fényképezve. Látunk nagy tömegben végrehajtott koreográfiákat – hatásosak. Az is kiderül, hogy nehéz benn maradni a lovasíjász iskolában. Az egyik kieső lány el is sírja magát. De Kassai kihangsúlyozza, hogy a vereség is tanulság, tanítás, nem szabad tragikusan felfogni.
   – Önmagában Kassai Lajosnak a karaktere is erős. Itt bizony nem egy identitásproblémás nackó áll velünk szemben, mint a tradisok, legitimisták, emerások, migtáuk és identiteszek többsége. Óh, nagyon nem! Kb. ugyanaz jött le az emberről a filmben, mint az APU-beszélgetésen: ez egy olyan ember, aki harmóniában van önmagával és a természettel. Irigylésreméltó harmóniában. Mint ahogy az is lejön, hogy ez nála nem szerepjáték, nem magának kreált fantasy, hanem a valóság egyfajta megélése. S még csak nem is ellen-identitás: egyetlen monológjában sem megy neki semminek, hanem csak értékekről beszél. Nyoma sincs benne az önpusztító gyűlöletnek.
   – Volt némi meditatív jellege is, ami engem kifejezetten megfogott.

   Én továbbra is tisztelem Kassai Lajost, de szerintem a rendező, Kaszás Géza szándékai érezhetően manipulatívak és hatásvadászok, sajnálatosan ideologikusak. Ami hiba van a filmben, az is inkább a rendezőnek, és nem a „főszereplő”-nek köszönhető.

   Amúgy nézhető. (Bár Obrusánszky vendégszereplése nem kellett volna a filmbe.)

   • Majd, ha egyszer rászánom magam a Lovasíjász megnézésére, akkor elolvasom a Médiavadász kritikáját is, nem akarom elspoilerezni magamnak. 🙂

    Az a tény, hogy Obrusánszky is részt vesz benne, egyik részről nem lep meg, másik részről meg minősíti is a szememben a filmet. Obrusánszky, ellentétben sok turbómagyarkodóval, valóban diplomás, csak épp az a fajta, aki annyira hülye volt a saját szakirányához, hogy az érvényesülés érdekében el kellett mennie ilyen alternatív irányokba. A mongol rokonsággal kapcsolatos fejtegetéseivel kapcsolatban egy kezdő altajista is kapásból cáfolja az állításait (van YT-n Obrusánszky-t boncoló vidieó). Emellett nem rest akár bizonyítékot hamisítani sem, ahogy észrevettem. Sok ködlovag abból gazdálkodik, amije van, Obrusánszky hajlandó ennél tovább menni azzal, hogy ha nincs meg neki valami, akkor kreál az elméletéhez.

    Ezt a rokonság kérdést meg már annyiszor körbe jártuk, hogy kezdem úgy érezni, nem volt hülyeség anno a honfoglalás régészetét kerülni. Akkor megfogadtam, hogy ha túl vagyok a vizsgán, szigorlaton, soha többé nem foglalkozom ezzel, mert a hülyeségekről vitázni értelmetlen. Erre rendre előkerül, és eddig egyedül a Tudjukki kapcsán hoztam fel magamtól a témát (róla sem akarom felmelegíteni a káposztát, főleg nem itt).

    Mindaddig, amíg hitkérdésként kezelik a finnugor nyelvrokonság elfogadását az emberek, addig tök mindegy, mit mond a tudomány, mert úgyse fognak hinni neki, amennyiben nem a saját prekoncepciójukat igazolja. De ezt nem fogja, mert azon nincs mit bizonyítani, hogy a magyar nyelv az uráli nyelvcsalád, finn-permi ágának finnugor alágának része. Az, hogy miféle más népekkel próbálják rokonítani népünket, már a fantasy kategóriája sok esetben. Kedvenc ellenérvem, amit hallani szoktam, hogy nem is hasonlít a finn a magyarra.

    Erről csak annyit, hogy a magyarnak nem a finn a legközelebbi nyelvrokona, hanem a hantik és manysik. Másrészt meg több ezer éve külön váltak ezek a nyelvek. De, ha kimegy valaki csángóföldre, Moldvába (a romániai Moldvára gondolok), akkor ott beszélgethet nyelvújítás előtti magyart beszélőkkel, na azt se fogja megérteni. De ha nagy idő- és térbeli távolságokat akarunk vizsgálni, az indoeurópai nyelvcsalád két vége, az európai nyelvek és a perzsa sem igazán hasonlít már egymásra, pedig mindkettő ugyanabba a nyelvcsaládba tartozik. Az, hogy a germán, latin, szláv, balti nyelvek ennyire hasonlítanak egymásra, annak köszönhető, hogy egy viszonylag kis területen, szorosan egymás mellett élnek, és a szétválásuk sem olyan rég zajlott le (a mai három szláv fő nyelvi ág például csak a 10. századra kristályosodott ki, részben pont a magyaroknak köszönhetően, mivel ha nem ékelődünk be a Kárpát-medencébe, akkor a nyugati és dél-szlávok jóval szorosabb nyelvi kapcsolatot tudtak volna ápolni).

    A magyar homály egy érdekes esete, csak hogy legyen min mosolyogni, ahogy a hülyeség kreatív módon képes feltalálni magát. Ez szerintem még Titkosnak is tetszene. 🙂

   • “A magyar homály egy érdekes esete, csak hogy legyen min mosolyogni, ahogy a hülyeség kreatív módon képes feltalálni magát. Ez szerintem még Titkosnak is tetszene. 🙂”

    Nem rossz. 😀 Mondjuk ez még láthatóan régebbi elmélet, így nem versenyezhet a mai sokkal “epicebb” változatokkal (amikben már általában Atlantiszon át ufókig minden felbukkan XD), de azért ebben is voltak “jó” felvetések, illetve igazi kuriózum, hogy ezúttal ha jól értem, askenázi zsidók vagyunk, akiktől az angolok származnak. 😀 (A mai mélymagyar elméletek szélsőjobbos kedvelői vajon mennyire lennének ettől felháborodva? :D) Talán ez volt a kedvenc mondatom belőle:

    ” Az nyilvánvaló ugye, hogy az angol zászló nem más, mint a székely ácsok gerendatechnikájának rajza.”

    Természetesen! 😀 Nem is mernék mást állítani! XD

    Meg a vége is jó, ahol írja, hogy kvázi a korabeli zsibiről szerezte a könyvet bagóért. Na most ez azért vicces, mert egyik futó ismerősöm kb. ennek csinálta a mai változatát. 😀 Kijárt a zsibire, ott összevásárolt mindenféle (franc tudja ki által írt) könyvet pár száz forintért, majd az ezekben leírtakat később prófétaként hirdette a baráti körünkben. Csak hogy egy példát mondjak: egyszer pl. arról tartott kiselőadást, hogy a világban két “ősgén” létezik, a becsületes, igaz, stb. “magyar gén” és a becstelen, csaló, álnok, stb. “zsidó gén”. Majd előadta, hogy ezek az ősi, több ezer éves gének harcban állnak, afféle yin-yang stílusban és mivel mi vagyunk ezen “génharc” magyar oldala, nem szabad engednünk, hogy a másik oldal győzzön, akár szó szerint, akár átvitt, erkölcsi értelemben. 😀 (Szóval nem csak arról volt itt szó, hogy a magyar kvázi a zsidó “természetes ellensége” a politikában, hanem kvázi úgy volt előadva, ha jól értettem, mintha ez a két gén mindenkiben jelen lenne és a “zsidó gén” lenne kvázi a negatív, gonosz dolgokra serkentő dolog, tehát kvázi a “Sátán”, míg a “magyar gén” a jóság, a becsületesség felé tereli az embert. XD) Sajnos ezt nem első kézből hallottam, hanem akkori barátnőmnek mesélte el az illető, én már csak tőle hallottam, pedig ha nekem meséli, minimum a könyv szerzőjére és címére rákérdeztem volna, mert már így a sztoritöredékek alapján sem lehetett semmi. 😀 (Az a gond, hogy egy idő után nekem már ezeket inkább nem mesélték el, mert zavarta őket, hogy mindig röhögni kezdek, de bazeg, ilyen sztorik után, vagy olyanok után, hogy “a magyarok képesek ogrévé változni”, ki tudná ezeket fapofával lereagálni? XDDDD) Ja, apropó, lehet ezt meséltem már, de az ogrés sztorihoz is fabrikált magának az azt kitaláló illető egy nyelvészeti hátteret. Ahogy a Wikin is írják: “Az ogre szó emberevő félóriást jelent az észak-európai mitológiában. A szó francia eredetű (kiejtése: ogr), feltehetően Orcusnak, az alvilág római istenének nevéből származik.[1] Egy másik magyarázat szerint a Hongrois (magyar) szóból ered.[2] ” Na, ez utóbbiból találta ki azt, hogy nem véletlenül pont a mi nevünkből született ez a szó, ugyanis a magyar harcosok képesek voltak ogrévé változni, ha feldühítették őket. XDDDDDDDD (Sajnos ezt is így havertól hallottam másodkézből, bár annál a fazonnál én is jártam egyszer, aki ezt a sztorit mondta neki és nála ez még relatíve lightos történet volt, ahhoz képest, hogy olyanokat mesélt jobb napjain, hogy démon volt a szomszéd gyerekében, de ő szemmelveréssel legyőzte, meg hogy van egy UFO, amelyik minden este tízkor elmegy a paneljuk felett, stb… XDDD)

 18. “azon lamentálni a facebookon, hogy épp melyik Hollywoodi mozifilm rombolja (ismét) porig a hagyományos értékeket”

  Már az Indiana Jones is problémás.

  “Nekem az Indiana Jonessal kapcsolatban vannak ellentmondásos érzéseim, gyerekként nagyon tetszett, mert izgalmas film volt, aztán felnőttként jöttem rá, hogy az egyike volt azoknak a zsidók által gyártott filmeknek, amivel a németekbe és áttételesen a fehér emberekbe akarták verni a bűntudatot saját céljaik érdekében” (Aurelius Respectus)

  Ha nem gond, nem dobok linket. (Aki akarja, megtalálja.) Ez a fajta elhülyülés már kezd fárasztó lenni.

  • Látom, nagy az agybaj, viszont kár promózni ezt a társaságot.

   Amúgy érdekes, hogy Spielberget az utóbbi időkben vált divattá szidni (amire csak annyiban szolgált rá, hogy nem igazán hozott ki olyan merész filmeket, amelyek valóban formabontóak lennének). Lucast meg ugye nem kell bemutatni. Nekem az Indiana Jones egy viszonylag későn pótolt darab, már bőven tini fejjel láttam először. Jó filmnek tartom, de nem a kedvencem.

   Azért az külön vicces, hogy sokan még ma is azt hiszik, hogy a régész munkája abból áll, amit a film mesél. 🙂

   • “viszont kár promózni ezt a társaságot”

    Nem. Ez inkább egy olyan Titkos-szerű reakció volt. Amolyan “nézd, micsoda hülye emberek!”. Indiana Jones, mint a zsidók által készített propagandafilm, ami bűntidatot kelt a németekben. 😀 KÉSZ! :DD Az külön tragédia, hogy a kommentelő még az értelmesebbek közé tartozott valaha, de amióta beszippantotta a szekta, és eluralkodott rajta a paranoia, egyre s másra gyártja az ehhez hasonló ostobaságokat.

    Nekem gyermekkorom kedvence az Indiana. Nyáron újranéztem az első és a harmadik részt, KÉTSZER IS, és még mindig jól elszórakoztam rajta. 🙂

  • Áh, ez a klasszikus “utólag kiderül valamelyik kedvencünkről, hogy zsidó, vagy zsidók csinálták, és onnantól kezdve már szar” esete. Ilyen téren, nálam még mindig az a best, amikor “hősünknek” sikerült összeegyeztetnie a bronyságot, a Hitler fansággal, majd idővel szépen durvult a srác, jött a pornó, a lightos humanizálttól, elment egészen a leghardcoreabb furrysig, de amint kiderült, hogy szerelme szinkronhangja egy zsidó, hát borult minden, és rögtön identitás válságba került. Hisz a fűrer megbocsátja, ha egy lila unikornis a feleséged, de csak amíg ki nem derül róla, hogy zsidó. =D

   A korábbi Kassasi témához annyit, hogy én az íjjász világba sose voltam benne, nem ismerem az ő üzleti hátterét, kizárólag az alapján mondtam róla véleményt, amit abban a pár videóban láttam, ami vele készült. Azok alapján meg nekem sokkal értelmesebbnek tűnt, mind az amit mondott, mind az amit csinált, annál, mint amit teszem azt Bandi, és az ő fanjai csinálnak, akik ellesték az öregtől a ködös filozofálgatást, meg az “izomból lenézek mindenkit, mert fuckin’ plebs” mentalitást, de ennél tovább, már nem jutottak.

   • “izomból lenézek mindenkit, mert fuckin’ plebs”

    Szerintem ez a lényeg ezeknek az identitásoknak, semmi több. Pont ez velük a probléma.

    Kassai meg jól csinálja, amit csinál. Annak ellenére, hogy magam sohasem íjászkodtam és lovagoltam – és valószínűleg sohasem fogok, mert nem érdekel ennek a két hobbinak az összekombinálása. Az, hogy hisz a hun-magyar rokonságban, az ő magánügye. Mindezektől függetlenül tudom tisztelni, amit cselekszik, mond és képvisel.

 19. pikareszk Says:

  A szélsőjobbosok igen elvontan tudnak “gondolkodni”. Ha valaki Erdélyből származik, akkor mindaddig “megtiport, üldöztetett székely”, “árja-magyar” amíg nem derült ki róla, hogy elutasítja az eszméiket. Ha viszont elutasítja, akkor “hazátlan román” lesz belőle. Az a Vona Gábor bezzeg, aki román vezetéknevet visel, kétségtelenül “igaz magyar hazafi” volt a szélsőjobbnak, majd egy évtizedig. Akár az örmény Szálasi. Akár a magyarosított nevű, közönséges hazudozó Tormay Cecil, akinek német felmenői voltak. Akár a román apától származó háborús bűnös, civilek és hadifoglyok gyilkosa, Wass Albert, akit erőszakkal íróvá kentek fel, holott nem volt az. Akár az Csurka, akinek a vezetékneve, tudomásom szerint lengyel.

  Az a baj, hogy ’89 után, az egyház tevőleges hozzájárulásával, elkezdték rehabilitálni, pozitív színben feltüntetni olyan vállalhatatlan gazembereket, mint Horthy, Szálasi, Nyírő, Prohászka, Mindszenti, II. Miklós, Prónay Pál, Héjjas Iván. Olyan emberek műveit akarták beemelni, az irodalom oktatás részévé tenni, mint Tormay Cecil és Wass Albert, akik közismerten hazugságokat írtak. (Tehetségtelenek voltak írónak, csak a rágalmazó, uszító szövegeik miatt szeretik őket a mai neonácik.) Horthy eladta az országot az antantnak – erre Tormay azt hazudta, hogy “a zsidók” adták el. Az erről szóló jelenet szerint a “nyugati” arcformájú zsidók, a már rég nem használt, forgalomból kivont és értéktelen cári rubelért eladják az országot a “keleti” arctípusú zsidóknak – Na ez úgy baromság, ahogyan van! A nagy leszboszi fajelmélész észreveszi, kik a zsidók, honnan jöttek, és hogy játékpénzért adnak-vesznek olyasmiket, amik nekik nem is kellenének. Nevetséges! Arról nem is szólva, hogy a nyilas Szapphó féktelen gyűlöletében mindenfajta, a legótvarosabb, penetráns, középkori feudalizmustól eltérő, annál nyitottabb rendszer iránt, a nem-tanácsköztársasági, nemzsidó – mert feudális nemes – Károlyi Mihályra és mindenki másra is kígyót-békát kiabált, rágalmazott és fröcsögött.

  Ha Wass akkora hazafai volt, akkor miért szeretett bele az 1936-os olimpián Hitlerbe? Miért zsidózott olyan agresszívan és nyomdafestéket nem tűrően, hogy 1937-re, minden korabeli írótársa elhatárolódott tőle? Észak-Erdély megszállása után, miért járkált folyton német uniformisban? Miért lépett be az SS-be, majd emigrált Amerikába, ahonnan nem mert hazamenni Romániába? Miért nem mert hazamenni, még a rendszerváltás után sem? Miért egy Marschalkó Lajos nevű nyilas újságíró irt róla nekrológot, akinek a lapjába korábban maga Wass publikált? Miért mondta saját NEM nyilas fiairól, hogy szerinte azok már “nem magyarok”? Hát ez van. Wass Albert tollnoknak szar volt, akárcsak Tormay Cecil. Mindkettő olvashatatlan, embertelen és buta.

  Azt hogy a zsidók hogy álltak Trianonhoz, jól mutatja, hogy egy szlovákiai, magyar ajkú zsidó hitközség rabbija örömmel üdvözölte, mikor Dél-Szlovákiát, Magyarországhoz vissza csatolták. Aztán vakarhatta a fejét, mikor másfél év múlva, hitsorstársaival együtt, Horthy csendőrei átadták őket a németeknek, akik deportálták őket. Holott korábban ígéretet kaptak, hogy lojalitásuk a magyar nép gondolatához elismerésre kerül, és nem bántják majd őket.

  Apropó csendőrség – mert azt is annyira visszavágyják – a csendőrséget nem politikai okokból számolták fel (noha Horthy politikai okokból hozta létre) hanem mert terrorszervezet volt, amely üldözte, például az akkor még vándorló életmódot élő cigány karavánokat, de a parasztok és munkások vegzálása is gyakori volt. A háború és a statáriumok idején aztán, előjött belőlük az állat és közvetlenül vettek részt igen lelkesen a munkaszolgálatosok, hadifoglyok, kollaboránsnak vélt civilek elleni megtorlásokban. Az ilyen “hazafiak” ölték meg Radnóti Mikóst, Rejtő Jenőt, kergették el Kálmán Imrét, előlük menekült Bartók Béla, és sok más nagyszerű ember.

  • Utolsó két bekezdést már el se olvastam. Ne haragudj, hogy ezt mondom, de pont annyi sületlenséget írtál itt össze, mint akármelyik turbómagyar, aki terjeszti az igét zsidó-összeesküvésekről, hun-sumér-szíriuszi-magyar rokonságról.

   Kicsit jobban kifejtve a reakciómat.

   “A szélsőjobbosok igen elvontan tudnak “gondolkodni”.”

   Ez igaz, viszont a következő soraid ékesen bizonyítják, hogy te magad sem vagy mentes az “elvont gondolkodástól”.

   “Az a Vona Gábor bezzeg, aki román vezetéknevet visel, kétségtelenül “igaz magyar hazafi” volt a szélsőjobbnak, majd egy évtizedig. Akár az örmény Szálasi.”

   Klasszikus, ha valakit dehonesztálni akarunk, akkor jövünk a származásával. Ugyanaz a retorika, mint amit a szapulni szánt szélsőjobb alkalmaz. Ha már így szóba került, kis utánajárással, rátaláltam a Családnevek enciklopédiájára (2010-es), amiben a Vona nevet szláv eredetűnek nevezik. Szálasi örmény származására hivatkozni meg azért is vicces, mert azok a bizonyos örmény ősei még Apafi Mihály idején kerültek hazánkba. Ezen az alapon nagyon sok személyt lehetne idegen eredettel megint csak dehonesztálni (Mátyás király apai ágon bizonyosan román származású, legtöbb Árpád-házi királyunk ereiben idegen vér is csörgedezett, nem kis arányban, Szapolyai János meg ha jól emlékszem, horvát származású volt, de a 19. század legnagyobb nemesi családjainak zöme is itáliai, német, francia, horvát, “szlovák”, stb. eredetű volt).

   “Akár a magyarosított nevű, közönséges hazudozó Tormay Cecil, akinek német felmenői voltak.”

   Na, neki utána kellett néznem, mert nem nagyon vagyok képben a 20. századi magyar közélet szereplőivel. Egyrészt az, hogy valaki idegen származása ellenére magyarnak tekinti magát, miért bűn? Ezen az alapon el kellene vitatnunk a magyar tudatot Petőfitől, Radnótitól, vagy József Attilától, stb.

   Tormay Cecil antiszemitizmusa, egy valóban elítélendő dolog. Csak azt elfelejtjük ilyenkor, hogy abban a korban a közgondolkodás része volt az antiszemitizmus. Tormay személyes felelőssége leginkább a Numerus Clausus támogatásában jelentős.

   Mindegy, ugorjunk tovább. Tormay leszbikussága is szóba került. Na és? Az ő korában valóban társadalmi és erkölcsi vétek volt. De megint ott tartunk, hogy valakit olyan dologért dehonesztálunk, ami az ő magánügye, amiről ő maga nem tehet. Az, hogy mint antiszemitát, elítéljük, elfogadom, de hogy mint német származású, magyar főnemest, és homoszexuálist ítéljük el, na ezt nem tudom értelmes érvelésnek tekinteni.

   “Akár a román apától származó háborús bűnös, civilek és hadifoglyok gyilkosa, Wass Albert, akit erőszakkal íróvá kentek fel, holott nem volt az.”

   Na igen, mint ahogy román apja volt Hunyadi Jánosnak is (amennyiben nem dőlünk be annak a középkori propagandának, ami Zsigmond király zabigyerekeként írja le), román volt József Attila apja, szerb vagy szlovák volt Petőfi Sándor apja, Liszt Ferenc meg magyar származása ellenére, egész életében nem tanult meg magyarul. Csurkára már rá se térek.

   “Az a baj, hogy ’89 után, az egyház tevőleges hozzájárulásával, elkezdték rehabilitálni, pozitív színben feltüntetni olyan vállalhatatlan gazembereket, mint Horthy, Szálasi, Nyírő, Prohászka, Mindszenti, II. Miklós, Prónay Pál, Héjjas Iván.”

   Nem fogom részletesen végigjárni az egész bekezdést, elég csak ezzel az első mondattal foglalkozni. Mégis az egyház alatt mit értesz? Meg honnan veszed, hogy annyira nagy ráhatása lett volna a 90-es években bármire is? Lehet, hogy nőtt a mozgástere a különböző vallási felekezeteknek 89 után, de akkora politikai tényezővé, mint mondjuk Lengyelországban, vagy Oroszországban, sose váltak. Az általad felsoroltak közül Horthy református volt, II. Miklós meg pravoszláv, és semmi köze Magyarországhoz. Hogy Szálasi melyik felekezethez lett anyakönyvezve, nem tudom, de anyja mellett a görögkatolikus irányt sajátította el.

   Ha akkora hatása lett volna az egyháznak a közéletre, akkor pl. Kéthly Annát jobban elismerték volna.

   Minden esetre most mellőzöm Nyírő, Prohászka, Prónay és Héjjas értékelését, mert túl keveset tudok róluk hozzá. Akik maradtak: Horthy, Szálasi, II. Miklós és Mindszenty. Közülük egyedül az utóbbi kapta meg az utókortól az elismerést. Persze, szélsőjobbosok körében Horthy és Szálasi népszerű, viszont az általános közvélekedés, és a politikai retorika nem mer odáig elmenni, hogy méltassa őket, bár Horthy esetében azért történtek próbálkozások a rehabilitációra.

   Mindszenty személye, noha nem feltétlen példás keresztény életéért ismerik el, inkább szimbolikus jelenség. Pont az a Katolikus Egyház hagyta cserben 1956 után, amelyiket úgy szapulsz, hogy kiket magasztal fel a rendszerváltás után. Mindszenty szimbóluma volt annak a rendszernek, amit tűzzel vassal űzött a kommunista rezsim. Mindszenty fő hibája, hogy képtelen volt a kompromisszumra, hogy képtelen volt elfogadni, hogy át kell adnia a helyét valaki másnak (noha a Vatikán leváltotta, 1974-ben, valójában élete végéig nem tudta elfogadni ezt a politikai, taktikai felsőbb döntést).

   Szálasit talán felesleges részletezni. Értelmes ember nem éltet egy olyan személyt, aki csak növelte az ország szenvedését egy vesztes háborúban. Aki csak azért nem tudott több embert küldeni a náci haláltáborokba, mert mire hatalomra jutott, az ország nagy része szovjet kézen volt. Még a szélsőjobbosok között is sokan kritikusan viszonyulnak hozzá, mivel sose volt koherens gondolatmenet mentél felfűzött ideológiája. Ugyan sokan kritizálják Hitlert, zavarossága miatt, de még neki is konzekvensebb világlátása volt, mint Szálasinak.

   Ami meg II. Miklóst illeti, az elsősorban Oroszország történetének kérdéskörében értelmezhető. II. Miklós nem volt jó uralkodó. Ezt elismerik az oroszok is, sőt, már a saját kortársai is így nyilítkoztak róla. Ő azért vált szimbólummá, mert rendszeráldozatként, első számú mártírrá vált. Bár Lenin elsősorban praktikus okokból adta ki a parancsot a kivégzésre (előbb-utóbb valószínűleg így is ez lett volna a cári család sorsa), sokak szemében a bolsevik/vörös terror legemblematikusabb áldozata, a mélyen vallásosak szemében pedig a kereszténység mártírja lett (azt azért érdemes tudni, hogy Oroszországban a cárok pont annyira voltak fejei a pravoszláv egyháznak, mint a pátriárkák, ily módon, Miklós személyében egy vallási vezetőt is kivégeztek). Ezen indokok vezettek oda, hogy 2000-ben szentté avatták családjával együtt. Viszont mindehhez semmi köze Magyarországnak.

   “nyitottabb rendszer iránt, a nem-tanácsköztársasági, nemzsidó – mert feudális nemes – Károlyi Mihályra és mindenki másra is kígyót-békát kiabált, rágalmazott és fröcsögött.”

   Azt hiszem Károlyi Mihályról megint csak nehéz érzelmektől mentesen nyilatkozni. Az az ember egy idealista álmodozó volt, aki azt sem vette észre, hogy a fejére nő a bábeli zűrzavar. Az, amit az általa vezetett kormányzat művelt 1918-19 fordulójának hónapjaiban, már kimeríti a hazaárulás fogalmát. Ez pedig egyenesen vezette az országot előbb Kun Béláék ölébe, majd Horthyék kezébe.

   “Ha Wass akkora hazafai volt, akkor miért szeretett bele az 1936-os olimpián Hitlerbe? Miért zsidózott olyan agresszívan és nyomdafestéket nem tűrően, hogy 1937-re, minden korabeli írótársa elhatárolódott tőle? Észak-Erdély megszállása után, miért járkált folyton német uniformisban? Miért lépett be az SS-be, majd emigrált Amerikába, ahonnan nem mert hazamenni Romániába? Miért nem mert hazamenni, még a rendszerváltás után sem? Miért egy Marschalkó Lajos nevű nyilas újságíró irt róla nekrológot, akinek a lapjába korábban maga Wass publikált? Miért mondta saját NEM nyilas fiairól, hogy szerinte azok már “nem magyarok”? Hát ez van. Wass Albert tollnoknak szar volt, akárcsak Tormay Cecil. Mindkettő olvashatatlan, embertelen és buta.”

   Ebből a bekezdésből süt a gyűlölet és a féligazságok puffogtatása. Én, aki nem vagyok tisztában Wass munkásságával, kis kutakodás alapján is látom, hogy sok ferdítés van ebben a bekezdésben. Wass Hitlerhez fűződő eszmei viszonyáról nem tudok nyilatkozni, de azért érdemes nem elfelejteni, hogy sokakat megtévesztett a berlini olimpián Hitler. Miért járkált volna német uniformisban Észak-Erdélyben, annak visszacsatolásakor? Kérlek mutass már nekem olyan képet, amelyiken német egyenruhában feszít 1940-ben. Az SS-tagságáról sem tudok. Abba azért szigorú kritériumok alapján vették fel a nem németországiakat, viszont 1942-től a magyar hadsereg tisztjeként szolgált egészen a háború végéig.

   Nem mert hazatérni Romániába. Szerintem te se mernél hazatérni egy olyan “megszálló” országba, amely halálos ítéletet mondott ki a fejedre. A rendszerváltás után sem enyhült a magyarokkal szembeni hozzáállása a románoknak, ráadásul elég jó biztonságot nyújtott számára az USA, nem csak a román hatóságoktól, de az izraelitől is (azoknak is elég volt az a szóbeszéd, hogy szerepe volt pár zsidó kivégzésében). A többit most nem részletezném.

   “Apropó csendőrség”

   Látom, ebben a témában kizárólag a baloldali sajtót tanulmányoztad. Először is, a csendőrséget nem Horthy hozta létre, hanem már a Monarchiában megalapították. És nem kéne tudatlan, barbár hordaként aposztrofálni a csendőrséget, még akkor sem, ha nagyon sok csendőr visszaélt a kezébe adott hatalommal. A feladatuk a közrend fenntartása volt a városok határain kívül.

   “amely üldözte, például az akkor még vándorló életmódot élő cigány karavánokat, de a parasztok és munkások vegzálása is gyakori volt.”

   Jaj, mindjárt sajnálom őket. Azért talán lehetett is oka annak, hogy vegzálták a vándor cigányokat. A parasztok és munkások vegzálása, és sok esetben a cigányokkal szembeni eljárások egy jelentős része persze lehet, hogy túlkapás volt, de talán érdemes lenne néprajzi tanulmányokat is folytatnod. Nem minden paraszt, vagy munkás volt dolgos ember, nagyon sokan lopásra, kóborlásra adták a fejüket a munka helyett. A vándor cigányok meg a napszámoskodás mellett elég gyakran szerezték be a mindennapira valót lopásból már akkoriban is. A közrend fenntartását pedig valahogy meg kellett valósítani.

   Egy kicsit térjünk ki magára a csendőrségre, így zárásképpen: ez a szervezet a hadsereg köteléke alá rendelt rendfenntartó szervezet volt. Ennek megfelelően szigorúan válogatták az állományt, és szigorú volt a kiképzésük is. Fontos alapelvárás volt a feddhetetlen előélet, írás-olvasás tudás, és a helyi kisebbségek nyelvei közül legalább egynek az ismerete. A 2. világháborúban véghezvitt tetteik már egyértelműen az erodálódás jeleit és a politikai hangulatot mutatják. Viszont ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a parancsot végre kell hajtani, még akkor is, ha nem értünk egyet vele. Egyik ismerősöm egyszer megkérdezett egy rendőrt, hogy belelőne-e a tüntetőkbe, ha azt a parancsot kapná, amire a válasz határozott igen volt. Roppant nehéz elkülöníteni, ki vett részt a deportálásokban önként, és ki csak a parancsot teljesítve.

  • Bevallom, engem olyan érzés fogott el, mintha pikareszknél, megállt volna az idő. =) Tisztára, mintha megint 2008 lenne, és az ATV-n nézném az Egyenes Beszédet, ahol az öreg Ungvári panaszkodik arról Kálmán Olgának, hogy micsoda ordító náci veszély van ma ebben az országban. Holott épp MSZP-SZDSZ kormány van hatalmon. =)

   Legalábbis az ilyen témák, mint Nyírő, Wass Albert, stb., akkor voltak sláger témák, azóta meg kb. a kutya se foglalkozik velük, még a kuruc.info se. Ma már a migránsok, és az iszlám a sláger téma. Egyébként ha jól emlékszem, Wasst nem annyira a szélsőjobb, mint inkább a mérsékelt jobbközép kapta fel. A Fidesz szavazók körében volt nagyon népszerű egy időben. Német uniformisra amúgy én sem emlékszem. Gyorsan utánakerestem, de csak sima honvéd egyenruhában volt lefotózva.

   Tormay már egy más tészta, belőle tényleg kinézem, hogy ezt a zsidós storyt, amin amúgy nem tagadom, felröhögtem, így ahogy van leírta.

   A többihez nagyon nem tudok mit hozzászólni. Viszont én is úgy emlékeztem, középiskolai tanulmányaim alapján, hogy a csendőrség régebben megalakult, mint a Horthy rendszer.

   • Atyaég, mi a fene volt ez? Pikareszk úgy látom már általános iskolában megkapta a felmentést történelemből. De huh, tényleg nagyon kemény, a kötőszavakon kívül semmi tényszerű nincs benne, szélsőbalos ideológiával leöntött fröcsögő gyűlölet annál inkább. Biztos hogy ezt ide és nem a 444 kommentszekciójába akartad posztolni?

    Meg eleve hogy jött fel Wass Albert, a csendőrség vagy Tormay Cecile? Szó se volt róluk az előzményekben.

    Látom Foma neked volt türelmed kivesézni ezt a faszságot, gratula, én már az első bekezdésről is kb. a tiédhez hasonló hosszúságú postot tudtam volna írni, annyira nincs köze a valósághoz egyetlen mondatnak sem. Reverse zsurucinfó.

   • Mondjuk eredetileg végig se akartam olvasni ezt a zavaros agymenést. De mondom, legalább valami kis kutatómunkát csinálok magamnak.

    Amúgy az a poén, hogy nem igazán tudtam eldönteni, hogy most Pikareszk melyik irányba is akar mozdulni, mert jelen van benne a jobbos, MRA-s (sarkítok, egyszerűsítek) mindent tagadunk, és mindent megkérdőjelezünk mentalitás, erőteljes jobbos behatásokkal, másik részről meg ez a full szélsőbalos gyűlölködő fröcsögés, ami azért is röhej, mert zömmel olyan személyek, dolgok iránt utálkozik, amelyek vagy csak egy marginális csoport számára idolok, vagy társadalmi közmegegyezés alapján vannak elfogadva, viszont az értékrendjét sérti, mert mondjuk pap volt. Érezhetően vallásellenes volt a kirohanás. Leginkább ez csípte a szemem, ezért is vettem a fáradtságot, hogy ennyi időt és energiát szenteljek ennek.

    Azt is vicces volt látni, hogy történelemből teljes felkészületlenség figyelhető meg. Egyik részről még a Wikipédiát sem vette elő (noha nem tartom megbízható forrásnak, de az alapvető lényeget általában tartalmazza), másik részről olyan téveszméket, féligazságokat hangoztat, amelyek legfeljebb fórumok eldugott bugyraiban találhatók meg a neten, a titkos tudás meg, mint tudjuk, a turbómagyarok egyik fontos tulajdonsága. Szóval ez most turbóbalmagyar jelenség?

 20. Nem teljesen ide tartozik, csak részben, a résztvevők személye miatt, de pont ma sikerült kifognom két hülyét, akikkel egy nagyon rövid, de összességében vicces közjáték zajlott le.

  Történt ugyanis, hogy elugrottam a patikába, hogy bevásároljak a havi ellátmányból (magyarán receptkiváltás), ehhez meg csak egy válltáskát kaptam fel, nem volt kedvem szatyrokkal, hátizsákkal szerelkezni. Kilépve a ház elé, még beiktattam egy cigizés. Erre már messziről látom, hogy jön két eléggé imbolygó járású fazon, de nem tulajdonítottam nekik jelentőséget. Mikor kicsit közelebb értek, hallottam a hangjukat is, poén az, hogy eléggé cigányosan beszéltek egymással, majd mikor mellém értek, beszóltak, hogy “a postás mindig ráér”. Zöld póló volt rajtam, az oldaltáska meg barna bőrből, ebből ők levonták azt a következtetést, hogy akkor postás vagyok. A hanglejtésükből sütött a kötekedési szándék.

  Kérdőn rájuk nézek, erre látom, hogy két neonáci küllemű fazon, az arcukról sütött az értelem, az egyik tarkóján meg egy horogkereszt-füzér tetoválás. Letudtam annyival, hogy visszareagáltam: nem vagyok postás. Erre olyan pofára esés arcot vágtak, hogy majdnem elröhögtem magam. Aztán ott volt a nyelvemen, hogy viszont beszólok nekik, végül nem tettem, mert semmi szükségem nem volt egy értelmetlen balhéra, ugyanis a két nagy árja testvér nem volt képes a náci szimbólumoktól túlfűtött lelkiségük mellett felismerni, hogy az oldalamon fityegő táska valójában egy Wermacht mintára utángyártott (NDK-ban) katonai térképes táska. Gyógyszertárba menet végig ezen mosolyogtam magamban.

  • Én múltkor elmentem cipőt venni, aztán az egyik sorban ott állt egy ‘arcos fickó, olyan pólóban, amin egy tigris tank volt, fedezék mögött lesben álló honvédekkel, meg egy hun barbárral. Na én ezen kezdtem el röhögni, mert az még hagyján, hogy márt megint ideológiai alapon mixelünk, egymással össze nem illő dolgokat. De közben kapásból az Empire Earth című játék jutott róla eszembe, mert ott lehetett ilyeneket csinálni, hogy a világháborús lángszórósokat, ráküldted a huszárokra. A modern Comanche helikoptert, a Panzer IV-re, meg a bunkós ősembereket, a nano mechekre. =D

   Persze értem én, hogy ez valami olyasmit akart szimbolizálni, hogy “az ősök szelleme segítette őket a harcban”. Csakhogy az a barbár, nem szellemnek, jelenésnek nézett ki, hanem egy valódi embernek. (Meg elve a barbárok, nem városokat védtek, hanem épp tőlük kellett védeni a városokat, de ez már más téma.)

   Szóval igen, ezek a nemzeti márkák, időről-időre előállnak valami hasonlóan “zseniálissal”. Mint amikor az ’56-os felkelőkhöz, odakeverik a betyárokat. Ami még viccesebb, mert eleve az egész a betyár romantikára alapoz, aminek a valósághoz ugyebár, nem sok köze van. A betyárok nem hősök, ellenállók, ideológiai alapon rendszert döntögetni akaró forradalmárok voltak. Hanem törvényen kívüli bűnözők, útonálló rablók, tolvajok, akik utazókra, kereskedőkre, parasztokra, kisiparosokra csaptak le.

   Aztán említhetném még a rovásírás erőltetését, amit az emberek nagy része nem tud elolvasni, így gyakorlatilag csak az üzenet nem megy át. Vagy hogy nemzeti márka fut hungarian legends néven, aminek (nem vicc) van Marilyn Monroes pólója, méghozzá magyóhímzéses tetkóval a mellén, aki kb. a saját kora Madonnája volt. (Meg zsidó úgy mellékesen.)

   Na és nem maradhatnak ki a kedvenceim se, mikor Mátyás király, Street Fighternek van megrajzolva. Vagy ahol Hunyadi János feszít olyan csatapáncélban, mintha most jött volna a Warhammer fantasyból. Petőfi átmegy Ed Hardy stílusba, stb.

   Ugye ez is azért baromi vicces, mert korábban mikor valami grafikus gyerek, hipszter Kossuthot rajzolt, meg Darth Vadert, magyar koronával a fején. Akkor az egész szélsőjobb, egy emberként horkant fel, hazaárulózott, fenyegetőzött, nemzeti jelképek, hősök meggyalázása címszóval. Viszont amikor ők csinálják ugyanezt, csak a saját szájízük szerint, az rendben van.

   • Mondjuk teljesen másról értekeztem, de van kapcsolódás a két dolog között. 😀 Ez a mixelés kb. pont olyan dolog, mint amikor nyugati pop-kult dolgokat animésítenek fanok, rosszabb esetben stúdiók. Mondjuk ez a hipszter Kossuth tényleg vicces. 🙂 De itt is megy ugyanaz, mint az általad korábban emlegetett Steven Universe fandomban, hogy kvázi van egyfajta kanonizált fanolási séma, amitől eltérni, vagy azt parodizálni tilos. Csak itt az egész masszívan át lett itatva jobbos ideológiával (míg amott inkább balos ideológia van, ha van egyáltalán). Szóval az utolsó bekezdéseddel egyet értek, de az egész tekintetében azért tudnék vitatkozni, még ha az általad felsoroltak valóban fura mixek, amelyek a szélső jobbosok zavaros gondolkodásvilágát tükrözik.

    “Csakhogy az a barbár, nem szellemnek, jelenésnek nézett ki”

    Szellemet, szellemiséget nem feltétlen csak fluoreszkáló, áttetsző alakként lehet ábrázolni. Meg azért ne mossuk össze a kísértetet az eszmei szellemmel. A legtöbb esetben az ilyen szellemiséget általában szimbólumokkal jelzik, nem ennyire direktbe, de hát ez leginkább a befogadó közönség szellemi szintjét mutatja. De, hogy mennyire hús-vér lényként ábrázolják az emberi alakokat is, ha szellemiségről van szó, elég csak ránézni a keresztény ikonográfiára, ahol nem csak Jézus, de számos szent is megjelenik, nem csak direktbe, hanem átvitt értelmű ábrázolásként is.

    “Meg elve a barbárok, nem városokat védtek, hanem épp tőlük kellett védeni a városokat, de ez már más téma”

    Meg fogsz lepődni, de a barbárok is elég gyakran vettek részt városok védelmében. 🙂 Mondjuk, ahogy észrevettem, te is elég gyakran sztereotip módon használod a barbár kifejezést, lekicsinylő, degradáló jelzőként. Ilyen téren az ókori görögök és rómaiak jó munkát végeztek az utókoron. A barbár szó eredetileg idegen nyelvűséget jelölt.

    “Mint amikor az ’56-os felkelőkhöz, odakeverik a betyárokat.”

    Na igen, a betyárkultusz. Ebben az a legviccesebb, hogy azok, akik a kádári időszakban nevelkedtek, ezeket a sztereotípiákat nem is képesek levetkőzni, a gyerekeiknek meg átadják ezt az élményt, és kiirthatatlanok lesznek ezek a téveszmék. Ugye a leghíresebb betyár, Rózsa Sándor, aki aztán különös egy figura volt. Eleve megy ez a romantizálás a betyár-világ iránt, hogy ők voltak a magyar Robin Hood-ok, csak azt felejtik el az emberek, hogy ezek sima köztörvényes bűnözők voltak, akik ugyanúgy kifosztották a csóró parasztot is, mint a gazdag kereskedőt, vagy a nemest. Ráadásul nem csak raboltak, de időről időre gyilkoltak, erőszakoltak is. Mégis érdekes, hogy már a saját korukban is mennyien segítették, támogatták őket. Volt, aki szabadságharcost látott már akkor is bennük, de volt, aki anyagi érdekből, esetleg félelemből segítette (mert amúgy sokszor inkább hasonlítottak maffiavezérekre, mint magányos hősökre). Ezt megfejelte Rózsa Sándor azzal, hogy 1848-49-ben Kossuthnak felajánlotta a szolgálatait (persze hideg számításból, mert így megúszhatta a börtönt), és betyárokból szervezett egy szabadcsapatot (amit később, ha jól emlékszem, Kossuthéknak fel kellett oszlatniuk, mert a betyár vér nem kopott ki belőlük). Na, ebből gyúrtak aztán nemzeti legendáriumot a 20. században, főleg a második világháború után, de az alapjait még a század elején fogalmazták meg, amikor még éltek a betyárok közvetlen ismerősei, így volt honnan meríteni.

    “Aztán említhetném még a rovásírás erőltetését”

    Jaj, a drága rovásírás. Ugye itt meg megy az arcoskodás, hogy az “ősi” székely rovásírás. Kb. annyira ősi, hogy a középkor előttről nem nagyon van róla információ, hogy egyáltalán létezett-e, az meg biztos, hogy mai formáját már a modern időkben kapta, némi mesterséges átalakítással. Arra mondjuk egyáltalán nincs semmilyen bizonyíték, hogy a honfoglaló magyarok milyen rovásírást használtak, de nagy valószínűséggel nem ezt a fajtát, vagy legalábbis nem ilyen formában. Eleve a rovásírás egy nagyon képlékeny írásrendszer, amely változatosabb, mint a nyelvek szókincsgyarapodása. Például a Türk Birodalomban külön káni rendelet kellett, hogy birodalom-szerte egységesítsék az ottani rovásírást. Sok tekintetben amúgy előképe a székely rovásírásnak.

    Persze ettől még vicces, hogy mennyire erőltetik a rovásírást. Ma már minden településnek ki van írva a neve rovásírással, viszont mivel szinte csak egy csoport “kiválasztott” képes elolvasni, így elég gyakran meg is trollkodják (pár éve, mikor Érd névtábláján a Kutyapárt kicserélte a rovás-feliratot).

    ” Vagy ahol Hunyadi János feszít olyan csatapáncélban, mintha most jött volna a Warhammer fantasyból.”

    Ja, ezek mind elég röhejesek. Viszont ez a csatapáncélos dolog külön érdemel pár gondolatot. Nem tudom, mennyire ismered a 80-as, 90-es évek középkori tematikájú kosztümös filmjeit. Na ott már megjelent ez a hozzáállás, hogy totál anakronisztikus, vagy túlcizellált páncélokat adtak a harcosokra.

   • PashCutter Says:

    “Na igen, a betyárkultusz.”

    Erre Móricz Zsigmond is rájátszott a betyárregényeivel. (A betyár ; Rózsa Sándor a lovát ugratja ; Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét). A betyár nem csupán a jobboldalon volt romantizált alak, mint szabadságharcos, hanem a baloldalon is, mint a forradalmár. Mindkettő hamis volt, természetesen.

   • Igazából a betyár, mint romantizált ideológiai szimbólum, elsősorban baloldali eszköz volt. Csak a rendszerváltás után vették át igazán a jobboldaliak, mint nemzeti szimbólumot.

   • “Na és nem maradhatnak ki a kedvenceim se, mikor Mátyás király, Street Fighternek van megrajzolva. Vagy ahol Hunyadi János feszít olyan csatapáncélban, mintha most jött volna a Warhammer fantasyból. Petőfi átmegy Ed Hardy stílusba, stb.”

    XDDDDDDDDDDDDDD Bezzeg nekem ilyen “finomságok” sosem kerülnek utamba, a múltkori “csúcs” mindössze egy szimpla Betyársereges pólót viselő srác volt múltkor az utcán, a jól ismert “inkább haljak meg állva, mint éljek térdelve” (vagy valami ilyesmi) jobber szlogennel. Na, viszont erről a fentiről beugrott valami: az mennyire igaz, hogy kb. Hunyadi János volt Nick Fury és Vlad Tepes volt a “Hulkja”? XDDDD Mert haver egyszer arról mesélt, hogy ez anno konkrétan úgy nézett ki, hogy amikor támadt a török kelet felől, akkor az amúgy már korábban bebörtönzött Vladot Hunyadi mindig kihozatta a börtönből, mint egyfajta “szuperfegyvert” a török ellen (tőle ugyanis még azok is féltek XD), majd amikor épp relatíve béke volt, vagy legalább épp nem támadt a török sereg, akkor sürgősen vissza is lett dugva a dutyiba, mert azért annyira Hunyadi sem bízott Vladban, hogy hagyja szabadon mászkálni. 😀 Na, ez amellett, hogy kurva jól hangzik, mennyire igaz? 😀 (Ugye: Szulejmán: “I HAVE AN ARMY!” Hunyadi: “We have a Vlad….” XDDDD Jó, leállok… XD)

   • “Na, viszont erről a fentiről beugrott valami: az mennyire igaz, hogy kb. Hunyadi János volt Nick Fury és Vlad Tepes volt a “Hulkja”? XDDDD Mert haver egyszer arról mesélt, hogy ez anno konkrétan úgy nézett ki, hogy amikor támadt a török kelet felől, akkor az amúgy már korábban bebörtönzött Vladot Hunyadi mindig kihozatta a börtönből, mint egyfajta “szuperfegyvert” a török ellen (tőle ugyanis még azok is féltek XD), majd amikor épp relatíve béke volt, vagy legalább épp nem támadt a török sereg, akkor sürgősen vissza is lett dugva a dutyiba, mert azért annyira Hunyadi sem bízott Vladban, hogy hagyja szabadon mászkálni. Na, ez amellett, hogy kurva jól hangzik, mennyire igaz? (Ugye: Szulejmán: “I HAVE AN ARMY!” Hunyadi: “We have a Vlad….” XDDDD Jó, leállok… XD)”

    Ha a puszta évszámokat nézem, máris fals az egész dolog, amit haverod mondott. Nem vagyok szakértője Vlad Tepesnek, sem Hunyadi Jánosnak, így aztán utána kellett néznem a dolgoknak. Mondjuk pont most mutatott nekem Pash egy kritikát a Hunyadiak című történelmi regény sorozatról, amiben kiemelte a cikk szerzője, hogy a regényben is túlzottan rámennek erre a Hunyadi-Vlad ellentétre.

    Alapvetően Vlad annyiból nem lehetett Hunyadi János láncos kutyája, hogy 1431-ben született, vagyis mindössze 25 éves volt, amikor Hunyadi meghalt. Mellesleg pont abban az évben szerezte meg a havasalföldi fejedelmi trónt, török segítséggel. Vladnak leginkább Mátyással voltak kapcsolatai, bár azok sem mindig felhőtlenek, mivel Vlad eléggé sokszor támadt rá a Dél-erdélyi szász városokra. Amúgy uralkodása három szakaszra osztható. Először 1447-ben lett fejedelem, miután apját lázadó bojárok lemészárolták, már akkor török báburalkodóként, de ekkor nem sikerült a kölcsön kapott török sereggel érvényt szerezni trónigényének. Aztán 1456 és 1462 között volt fejedelem. Na, ekkor elég sok borsot tört a törökök orra alá is, végül, mivel megtagadta az adófizetést, a szultán többször sereget küldött ellene, ami végül felőrölte a román erőket (első alkalommal fényes győzelmet aratott Vlad). Végül török segédcsapatokkal, az öccse, Radu taszította le a trónról, így Magyarországra menekült Vlad, ahol Mátyás bebörtönöztette. Egészen 1476-ig bizonytalan, hogy mit csinált Magyarországon, de az valószínű, hogy fokozatosan lazítani tudott a szabadságának korlátozása alól, így 1476-ban már egy katonai vállalkozást tudott kezdeményezni trónja visszaszerzésére. Csak hiába volt sikeres, mert erre a török támadt rá, és valószínűleg csatában esett el.

    Szóval összességében a török egyáltalán nem rettegett tőle, inkább csak megtűrte. Kétségtelen, hogy a türelmük egy idő után elfogyott, de tehetséges hadvezérként egy darabik képes volt elhárítani az Oszmán Birodalom támadásait. Amúgy annyira önálló politikát folytatott, hogy csak alkalmi jelleggel szövetkezett magyar főurakkal, vagy épp Mátyással, de általában mindig a saját feje után ment, amivel magára haragított mindenkit maga körül.

   • “Mondjuk teljesen másról értekeztem, de van kapcsolódás a két dolog között. “ -> Már csak az említett tetkóról jutott eszembe, hogy én is láttam hasonlóan elmés dolgokat, önjelölt nemzetvédőinken. =)

    “Jaj, a drága rovásírás. Ugye itt meg megy az arcoskodás, hogy az “ősi” székely rovásírás.” -> Az még hagyján, van ahol egyenesen ómagyarként hivatkoznak rá. =) Egyébként erről az egész rovásírásról én 8. évfolyamban hallottam először. Irodalom órán foglalkoztunk vele, de ott is jobbára csak érdekesség szintjén. Egy óránál többet, nem is szánt erre a tanár.

    Persze biztos van, aki erre is azt mondaná, hogy: “Hát persze, mert a kommunisták betiltották!” Na ja, ahogy a vallás is be volt tiltva ugye. Közben meg többen jártak akkor templomba, mint ma. =)

    Igazából akkor kezdett ez a rovásírás egy felkapott dolog lenni, amikor jött a Jobbik, a Betyársereg, meg a többi hasonló szervezet, aztán ezek boldog-boldogtalan ezt spamelték mindenfelé. (Mondhatni egy jobboldali mém lett belőle.) Jobbára mert székely, és mint tudjuk, a székely az az ő szemükben magyarabb a magyarnál, mert határon túli, meg mert “nem rontotta még meg a modernitás”. Holott francokat nem. Az ottani hagyományőrző rendezvények se a mennyei mannából jönnek létre, hanem kemény pénzek vannak mögötte. Lényegében nem mások ezek, mint hungarconok, ahol ugyanúgy van cosplay, performansz, meg persze temérdek árus, akik ebből élnek.

   • PashCutter Says:

    “Jobbára mert székely, és mint tudjuk, a székely az az ő szemükben magyarabb a magyarnál, mert határon túli, meg mert “nem rontotta még meg a modernitás”.”

    A székelység az a jobboldalon, ami a cigányság a baloldalon. Az “érinthetetlen nép”, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, árnyaltan beszélni róluk szigorúan tilos! A politikai korrektség jelen van mindkét oldalon.

    “Holott francokat nem.”

    Farmernadrágos székely lányok. Mobiltelefonozó székely. A székely fiatalok, akik nem Magyarországra jönnek dolgozni, hanem Ausztriába. A székely, aki modern rockzenét hallgat (nem “nemzeti” rockot, hanem pl. Iron Maident). Szerintem csak azokat a népeket nem érintette a modernitás, amelyek teljesen elszigetelték magukat a civilizációtól (pl. egyes afrikai törzsek, eszkimók).

    “Az ottani hagyományőrző rendezvények se a mennyei mannából jönnek létre, hanem kemény pénzek vannak mögötte.”

    Hallottam már azt, hogy az agyondicsért “1000 székely lány napja” sem szól másról, mint a pénzről, az alkoholról és a szexről. Persze, gondolom itt is az van, hogy embere válogatja, hogyan szórakozik. De nem hiszem azt, hogy egy ilyen rendezvényen mindenki kordában tartja az ösztöneit.

    “Lényegében nem mások ezek, mint hungarconok, ahol ugyanúgy van cosplay, performansz, meg persze temérdek árus, akik ebből élnek.”

    Nekem is ez az észrevételem, bár annyiban kiegészíteném, hogy animeconok tisztességesebben abban, hogy ők elismerik, hogy ez egy szubkultúra, semmi több, míg a (te elnevezéseddel 🙂 ) hungaroconok nem ismerik el szubkultúra önmivoltukat, hanem azt mondják, ez a nemzet. Tudod, mikor volt EZ legutoljára a nemzet? 1800-as években. És még ott sem reprezentálta a teljes nemzetet, mert amit mi székely viseletnek, kurtaszoknyás viseletnek stb. ismerünk, az először az arisztokraták viselete volt, majd lecsúszott kultúrjavakként a vállalkozó polgároké és a gazdagabb parasztoké. A szegényebb parasztok (a társadalom nagy része) rongyokban járt, meg agyonviselt ruhákban.

    (Most arról nem is beszélek, hogy ha az ember olvasgat olyan faluról származó, vidéki értelmiségieket, mint Móricz, Gárdonyi vagy Illés, akkor teljesen durvább és kegyetlenebb kép bontakozik ki a vidékről és a parasztságról, mint ahogy a jobber szubkult, a rájuk építkező jobber pártok, meg a körülöttük ögyelgő jobber értelmiségiek elképzelik.)

   • “Szerintem csak azokat a népeket nem érintette a modernitás, amelyek teljesen elszigetelték magukat a civilizációtól (pl. egyes afrikai törzsek, eszkimók).”

    És még azok sem teljesen mentesek a modern világtól. Amúgy az eszkimók kimondottan modernnek számítanak. Elég, ha megnézel néhány doku filmet, azonnal látszik rajta, hogy ők már régen áttértek a motoros szánra, van náluk internet, stb. Néhány hagyományőrző család azért akad közöttük, de onnan a fiatalok meg, amint betöltik a nagykorúságot, le is lécelnek. A világon egyetlen olyan törzsi közösség ismert, amely tudatosan távol tartja magát a külvilágtól, az valahol Indozézia környékén él egy szigeten, és minden kívülállót megtámadnak. Rajtuk kívül néhány amazóniai és afrikai törzs létezik, akik viszonylag hagyományos körülmények között élnek, de egy részük azért, mert még senki nem létesített velük kapcsolatot, vagy csak részben valósítják meg a dolgot, és simán összeegyeztethetónek tartják a hagyományos életet modern eszközökkel. Ők kereskedelem révén birtokolnak komolyabb mennyiségben modernebb dolgokat is (pl. Amazóniában pont ilyen a vas eszközök használata, ugyanis az amerikai kontinensen a vas használata az európaiak megjelenéséhez köthető).

    Székelyek: igazából fura dolognak tartom kvázi szentként tekinteni rájuk. Elég, ha a sztereotípiákra épülő székely viccek azon részét vesszük elő, amelyekben a székely épp hogy kap hajba az asszonnyal, vagy ott vannak a legendássá vált anekdoták, amelyekben székelyek kocsmában egymásnak esnek, és nem ritka, hogy előkerül a kés is. Sokan, akik duhajabb természetűek, és megjárták Székelyföldet, mondják, hogy a székelyeknél veszedelmesebb verekedő kevés van a világban.

    Én személy szerint, viszonylag keveset láttam belőlük. Voltam osztálykiránduláson náluk, még 2003-ban, meg egy tanszéki kirándulás keretében is jártunk feléjük, olyan 2007 magasságában. De nem sokat volt alkalmam ismerkedni velük.

    Mondjuk székely témában még külön vicces történet a Csíki sör körül kialakult hiszti. Egyszer megkóstoltam már azt a sört, és nem dobtam tőle hátast. Mivel Arany Ászokhoz vagyok szokva, így számomra elég kellemetlen mellék íze volt a Csíkinek.

    “Most arról nem is beszélek, hogy ha az ember olvasgat olyan faluról származó, vidéki értelmiségieket, mint Móricz, Gárdonyi vagy Illés, akkor teljesen durvább és kegyetlenebb kép bontakozik ki a vidékről és a parasztságról, mint ahogy a jobber szubkult, a rájuk építkező jobber pártok, meg a körülöttük ögyelgő jobber értelmiségiek elképzelik.”

    Érdemes még Tömörkényt és Mórát is olvasni a témában. Az mondjuk külön vicces, hogy sokan manapság ilyen bukolikus utópiaként tekintenek arra a világra, ez a gondolkodásmód lényegében a 19. századi romantikusságból maradt meg.

   • Áh igen, a Csíki sör. Egy időben az is nagyon menő volt jobber körökben. Egyes kocsmák, még külön hirdették is, hogy ott van “igazi csíki” sör. Aztán voltak is olyanok, akik csak ezért kocsmát váltottak. Pl. ott volt az egyik korábbi munkahelyemen az a turbó magyar csóka, na ő pont ilyen volt.

    Még jobb volt, mikor a Csíki majmolás, együtt járt a Heineken bojkottal, és bárkire aki Heinekent mert venni, inni, azokra kapásból hazaárulókként tekintettek. Merthogy “a sátánista, kommunista zsidó sört issza” a “hazafiak söre” helyett.

    Külön vicc, hogy a Csíki sör, meg a fanjai vádoltak másokat plagizálással. Na de az, hogy ők meg egy közismert, netes vicces videót másoltak le a karate medvével, az nem volt baj. Ott nem számított az eredetiség. =)

    Egyébként nekem se ízlett a Csíki. Egyszer ittam, de a sima Borsodi jobb tőle. Egy Stellához, Pilsnerhez, vagy Tuborghoz képest meg a kanyarba sincs.

   • “Még jobb volt, mikor a Csíki majmolás, együtt járt a Heineken bojkottal, és bárkire aki Heinekent mert venni, inni, azokra kapásból hazaárulókként tekintettek. Merthogy “a sátánista, kommunista zsidó sört issza” a “hazafiak söre” helyett.”

    Néha amúgy ezt a “mit/hol eszel/iszol” témát is hihetetlen mértékűre tudták felfújni. Haver mesélte pl. (most meg nem mondom már, hogy régi Bombagyár adásban, hungarista fórumon, vagy hol jött ez fel…), hogy egyikük be mert menni egyszer egy McDonald’s-ba, mire egyből mindenki nekiállt basztatni, hogy “MI AZ, HOGY TE A MULTIHOZ MÉGY BE ENNI???”, aztán ott kellett a gyereknek magyarázkodnia nekik, mint valami bírósági védőbeszédben, hogy “hát basszus, hajnal kettőkor nem nagyon volt más nyitva, nem akartam reggel nyolcig várni, amíg a valódi “magyar éttermek” is kinyitnak, szóval kizárásos alapon maradt a Meki” na és így nagynehezen “megvédte a becsületét”. Kész… 😀

   • “Még jobb volt, mikor a Csíki majmolás, együtt járt a Heineken bojkottal”

    Igazából ez az egész Heineken bojkott egy komédia volt. Ment a félinformációk alapján a nagy hiszti, hogy a gonosz Heineken bezáratta a Csíki gyárát, akkor most jól megbüntetik, és nem isznak Heinekent. Mintha Magyarországon annyira nagy forgalma lenne a Heinekennek.

    Gyors ránéztem már, hogy miféle sörmárkák vannak a Heineken tulajdonában, ha már ennyire megy a magyarkodás, akkor a következő söröket is mellőzni kellene: Amstel, Gösser, Soproni, Arany Fácán, Strongbow. Amúgy ez az egész bojkott dolog külön vicces, ha megnézzük a Danone-bojkotthoz képest mennyire balfaszul lett ez levezényelve. Utóbbi mondjuk pont szóba került nálam Titkossal. Szóval, míg a Danone-bojkott anno egy nagy múltú hazai édesipari üzem megmentéséről szólt, ugye a Danone birtokolta a Győri Kekszet, amit be akart zárni, addig ez a Heineken bojkott meg egy totális hiszti volt, amibe ráadásul a kormány is páros lábbal ugrott bele. Csak közben valahogy kevesen vették a fáradtságot, hogy az egész balhé hátterét is megnézzék.

    Igazából az egész abból pattant ki, hogy a Heineken tulajdonában volt ugye a román Csiki sör márka (Ciuc, ha jól tudom), majd megjelent ez az új sörgyártó, aki elkezdte a Csiki Sört gyártani, amivel igazából a Heinekennek önmagában nem lett volna baja, csakhogy ugyanolyan sörcímkét kezdtek használni, mint amit a Ciuc is használt, ezáltal pedig megtévesztővé vált a termék. A Heinekennek leginkább ezzel volt a baja. Persze a román hatóságoknak sem kellett nagyon noszogatás, hogy rárepüljenek és túltolják a szekeret a témában.

    “Néha amúgy ezt a “mit/hol eszel/iszol” témát is hihetetlen mértékűre tudták felfújni.”

    Mondjuk valahol elkeserítő, hogy az embernek még magyarázkodnia kell az ilyenek felé. Sajnos én is kerültem már hasonló szituba, de mondjuk az ilyen hozzáállású emberekkel nem is tartom hosszú távon a kapcsolatot. Pont annyi köze van ahhoz, hogy hajnal négykor hol kajálok, mint hogy milyet produkáltam a klotyóba. Mondjuk másik oldalról meg, aki van olyan lökött, hogy tudva, milyen közegben mozog, kiteregeti, hogy betért a Mekibe, az vessen magára, hogy megkapta a leoltást.

   • PashCutter Says:

    Én azt szeretem, amikor abba szólnak bele, hogy mit olvasok és mit nézek. Balról is, jobbról is.

    Balról: mikor recepcióskodtam, összetalálkoztam egy balos bölcsészlánnyal, aki pl. olyan kijelentéssel élt, hogy “az ne nevezze magát bölcsésznek, aki nem olvasott Esterházy-t”. A fantasy-t gyűlölte, és amikor egy beszélgetés közben elárultam neki, hogy én szeretem, rám rivallt, hogy “na takarodj!”. Kétszer össze is rúgtam vele a port, majd utána nem kerestük egymás társaságát. A fantasy-ellenessége is addig tartott, amíg a balliberális körökben divattá nem vált a Trónok Harca, onnantól aztán ő is rajongója lett mind a könyvnek, mind a filmnek.

    Jobbról: itt mondjuk olyan elmesélni érdemes sztorim nincs. Wass Alberttel meg Tormay Cecile-l traktáltak, meg időnként fikázták az elektronikus zenét, de kirekesztést meg baszogatást nem kaptam tőlük. Mondjuk volt egy ismerősöm, aki jobberként Esterházy-olvasó volt, és később, hogy ne kelljen nélkülöznie a szélsőjobb “szeretetét”, átment az Esterházy-fikázók közé. Emellett ő is elérzékenyült a “népi kultúra” megnyilvánulásaitól a jobber társaságban, miközben szerinte se volt más, mint “bukolikus utópia” (Foma).

    Az ilyen politikai szubkultúrákkal egyébként az a probléma, hogy egyrészt kikezdik az ember autonómiáját, másrészt legyártanak egy sablonidentitást. Ezek a szubkultúrák törzsek, semmi egyebek.

   • Mondjuk ezzel kapcsolatban pont nem rég olvastam valahol (sajnos már nem emlékszem hol), hogy mennyire eltolódott, átrendeződött minden. Egykor pont a baloldal volt az, ami nyitottságot kívánt minden iránt, pont a széles körű vita felkészültség érdekében, majd amikor egyeduralkodóvá vált a 90-es években, hirtelen elfelejtették ezt a mentalitást, és elkezdtek szelektálni, elitizálódni. Aztán mára meg a tájékozottság igényét átvette az új-jobboldal. Azért azt nem mondanám, hogy annyival liberálisabbak lennének hozzáállás terén, mint amennyire szűklátókörűvé vált a baloldal, de kétségtelen, hogy manapság jobboldalon gyakran fordul elő, hogy baloldaliak munkásságát is egész jól ismerik.

    Ezt a sablon-identitást amúgy én is észrevettem. Gyakorlatilag van egy-két formula, ami mentén illik ezekben a körökben vélekedni a világról, és minden más kilengés gyakorlatilag különutassá, harmadik utassá, rendszerellenséggé teszi az embert. De amúgy nem szükséges ehhez szubkultúrához tartozni. Elég csak megnézni, hogy sok ember, politikai állástól függetlenül, mennyire képes lealázni, leszólni a másikat, csak mert az nem az ő életfelfogása szerint gondolkodik, éli életét. Ilyen téren kedvencem az volt, amikor egy frissen nyitott kocsmában folyóbort akartam fogyasztani, erre kvázi leugatott a tulaj, hogy mégis hogy merészelem a bor szentségét meggyalázni már azzal, hogy a pénzemmel támogatom az olcsó lőrék létét.

   • PashCutter Says:

    „mennyire eltolódott, átrendeződött minden. Egykor pont a baloldal volt az, ami nyitottságot kívánt minden iránt, pont a széles körű vita felkészültség érdekében, majd amikor egyeduralkodóvá vált a 90-es években, hirtelen elfelejtették ezt a mentalitást, és elkezdtek szelektálni, elitizálódni.”

    Nekem volt módon számos alkalommal beszélgetni balos értelmiségiekkel, meg olvastam jó pár balos értelmiségi cikket. A probléma az, hogy a baloldali értelmiség kinyilatkoztat, de nem vitázik. Kinyilatkoztatni szeret, de vitázni nem. Jó példa, hogy a migrációval kapcsolatos nézeteiket nem hajlandóak ütköztetni egy vitában. Kinyilatkoztatnak, szerintük hogyan kellene hozzáállnia a társadalomnak a migrációhoz, utána elvárják, hogy alkalmazkodjanak ehhez a kinyilatkoztatáshoz. Arrogáns hozzáállás – többnyire ennek is köszönheti népszerűtlenségét.

    (Mondjuk azért tegyük hozzá, történik vita balos és jobbos ember között. Egy-kettő még a youtube-ra is fel van töltve.)

   • “Nekem volt módon számos alkalommal beszélgetni balos értelmiségiekkel, meg olvastam jó pár balos értelmiségi cikket.”

    Nekem is van egy-két balos ismerősöm. Mondjuk a többségük nem nagyon lát tovább az orránál, de azért akad pár, aki kivételesen értelmes, és nagyon jókat tudtam vele beszélgetni, amíg egyetemre jártunk. Sajnos azóta jobbára csak face-en tartjuk a kapcsolatot. Mondjuk ez az ismerősöm igazi polichisztor figura, és az a poén, hogy simán beszól a baloldalnak is. Világlátását tekintve amúgy valahol a szocializmus és a kommunizmus között helyezkedik el. Szóval nem mindenki menthetetlen. Külön érdekesség, egyszer beszélgettem vele a Horthy korszakról, és az a véleménye, hogy túlhisztizett dolog Horthyt ennyire utálni a nyilvánvaló hibái és bűnei ellenére is, több okból (ezekkel amúgy részben egyet is értek): 1. Horthyék úgy-ahogy talpra állították az országot az első világháború után, gyakorlatilag önerőből, 2. Külpolitika terén az ország kimondottan sikeres történetet mutathat fel a két háború között, 3. Azért nem csak Horthy felelőssége mindaz a rossz, ami az országban, az országgal történt.

    “A probléma az, hogy a baloldali értelmiség kinyilatkoztat, de nem vitázik. Kinyilatkoztatni szeret, de vitázni nem.”

    Azért, mert kiölték a vitakultúrát a világból, de főleg hazánkból, még nem jelenti azt, hogy a teljes baloldali értelmiség ennyire korlátolt, csak sajnos az első vonalba tolt hangemberek már lesüllyedtek erre a szintre. Ennek eredménye lett, hogy olyan fals kép alakuljon ki belőlünk a teljes baloldalról, hogy mostanra már a jobboldal is eljutott arra a szintre, hogy kinyilatkoztat, nem érvel, ha a baloldal kritikájáról van szó. De ezt már ne itt fejtegessük.

   • A vicc az, hogy a Csíkinek úgy kellett ez az egész balhé a Heinekenel, mint egy falat kenyér. Máskülönben a kutya se venné a kézművesnek hazudott, valójában ugyanúgy tömmeggyártott sörüket. Aminek az egyetlen valódi különlegessége, hogy úgy van fémes utóíze, hogy üvegben árulják.

    Az is mekkora már, hogy pont azért lett anno “igazi” csíki sör, hogy nehogy valaki összetévessze a Ciuc-al. Majd a Heineken balhé után az igazi jelzőt, lecserélték “tiltottra”. =D

    Apropó, ajánlott videó a témában.

   • PashCutter Says:

    Az Asahi japán sörről is lerántja a leplet. Na, ha van valami, ami rosszabb, mint a Csíki…
    (https://www.youtube.com/watch?v=w6g-qGVuMX0)

   • Jó volt a videó. 😀 Mondjuk kérdéses, hogy mennyire álltak bele a dologba a Csíkiék szándékosan. A Heinekennek meg kellett ez, mint Napóleonnak a moszkvai tűz.

    Ez a japán sör, bevallom, most hallottam először róla. De, ha már így előkerült, észrevettem, hogy az egyik kedvenc kocsmámban is árulják. Ellenálltam a kísértésnek. 🙂

  • PashCutter Says:

   Az még, hagyján, Péter, hogy ilyen a jobbos szubkultúra marginális szcénája. De nem különb a mainstream sem.
   (https://24.hu/poszt-itt/2018/06/18/fam-a-jobboldalon-se-az-a-magyar-akinek-faj-trianon/)

  • PashCutter Says:

   Amúgy, most, hogy két neonáci szervezet is az enyészetté vált Magyarországon (a PHM és az MNA), plusz radikálisok tömegei hagyták el csalódottan a JOBBIK-ot, a következő szervezetekbe mentek el “hazafiaskodni” és “küzdeni a végsőkig”:
   – Betyársereg
   – Erő és Elszántság
   – Rend és Igazságosság
   – Mi Hazánk Mozgalom
   át lett mentve ez a fajta “örökség”

   • Jaj, az Erő és Elszántság. Egyik ismerősöm mondhatni alapító tagja. Kb. azóta az egyetemet is hanyagolja, mióta belement ebbe az egészbe. Mondjuk ő benne volt ebben a Konzervatív Hallgatók Szövetségében is, akiknek sikerült egyetlen látványos akciót produkálniuk, hogy felhívják magukra a figyelmet, hogy utána el is tűnjenek a süllyesztőben. Ahogy elnézem, kb. 2016 volt az ő fénykoruknak az utolsó éve. Akkor nagyban tolták a melegek elleni trollkodást.

    Na, az Erő és Elszántság ennek kb. egy komolyabban vett formája. Amíg még ismerős itt volt Szegeden, és innen szervezte a dolgokat, addig kocsmai beszélgetések során, volt lehetőségem tényleg csak egy csipetnyit látni ebből. Már eleve ott gondban voltak akkoriban, hogy aktív tagokat toborozzanak. Na, ezt a problémát most a Jobbik öngyilkossága megoldotta nekik, ezek szerint. Amúgy külön poén, hogy engem egyszer nem próbáltak meg beszervezni, még csak fel sem merült, hogy csatlakoznék-e? Csodálkoztam is, hogy miért (na nem mintha különösebben akartam volna), főleg, hogy már körbejárták az ismerőseiket, hogy kiket érdekelne, meg azok ismerőseit is. Végül nem tudom, sikerült-e a szegedi tagszervezetet létrehozniuk (főleg, hogy elsősorban egyetemisták között agitáltak).

   • PashCutter Says:

    Viccet félretéve (bár szeretünk a jobboldali sutyerákokon nevetni – de szánalmas vagy öcsém, HAHAHA! :P), én komolyan elgondolkodtam, miért nem tudom magaménak érezni ezeket a szervezeteket. Mert bár sok dologban egyetértek velük (így a kulturmarxizmus, a feminizmus, a migráció, a buzipropaganda elutasítása), és fontosnak is tartanék egy egészséges nacionalizmus meglétét… vannak itt zavaró tényezők:

    1, Borzasztó retorika. Amikor ezeket az emberek kiállnak beszélni valami rendezvényen, az ember legszívesebben befogná a fülét, annyira rosszak ezek a beszédek. Keménykedés, modoroskodás, politikai bulvár. Szerepjátszás – ő nem az utca embere, egy közülünk, hanem szabadságharcos, aki kivonja a kardját Brüsszel ellen. Pózolás. Gagyizás. A normális ember meghallgat egy ilyen beszédet, és már eldönti: én ide be nem lépek!

    2, Hülyék. Vagy nevezzük őket sutyerákoknak. Akikről ti is beszéltetek. Őszintén: én ilyen emberekkel nem hogy nem harcolok egy zászló alatt, de le se ülők sörözni. Kösz, nem!

    3, Náculás. Bár ezek a szervezetek, tanulva elődeik hibáiból, próbálnak kevésbé nácinak tűnni, azért hébe-hóba bejön egy-két náci megnyilvánulás. Mint pl. az az ökör, aki Goebbels nagyszerűségéről értekezett kamerák előtt, egy a Pride-dal szemben szervezett ellen-tüntetésén. Náci hülyék mindig is lesznek – a probléma az, hogy ezek a szervezetek tárt karokkal fogadják őket.

    4, Halálbüntetés. Nem tudom, ti hogy álltok ehhez a témához, de nekem elvi problémáim vannak a dologgal. Viszont ezek az új nackó szervezetek igenlik, ami számomra vállalhatatlan.

    5, Tradi szarságok. Ezt, gondolom, nem kell ecsetelnem. Beszéltünk már róla.

    6, A modernizmus elutasítása. Ami hiteltelen, hiszen mobiltelefon, facebook-profil, és egyéb, az életet megkönnyítő dolgok itt is előjönnek. De jelen van pl. mint a modern irodalom vagy bizonyos szubkultúrák elutasítása. Aztán, engem nem érdekel a “népi kultúra” (1000 Székely Lány Napja, Felszállott a páva, Csíksomlyói búcsú), nem érdekel a “régi irodalom” (Tormay Cecile, Wass Albert, Nyírő József) – elismerem a létjogosultságukat, létezzenek, de engem hidegen hagynak.

    7. Nyitottság hiánya. Ez eleve következik a 6. pontból.

    8, Hamis történelemtudat. Kritikus gondolkodás hiánya. Összeesküvés-elméletek. (Erről meg Foma tudna mesélni.)

    Egyelőre érdeklődve figyelem a Toroczkai-féle Mi Hazánkat, volt néhány jó ötlet-felvetése… de ahogy ismerem ezt a szubkultúrát, ezt is el fogják baszni! 😦

   • Ha jól rémlik, ezeket már listába szedte anno Puzsér a Sznobjektívben, de amúgy egyetértek vele. A felsoroltakhoz még hozzácsapnám a számító demagógigát. Vagyis hogy ők kb. a történelem, kultúra, összes általuk értékesnek tartott elemét, szeretik maguknak kreditálni. Miközben a rajtuk kívül állókat azzal vádolják, hogy létük egyedüli célja ezeknek az értékeknek a lerombolása.

    Illetve, hogy nagyon sok kerék kötő van köztük, akik nem valami mellett állnak ki, hanem csak valami ellen szeretnek agitálni. Mert ettől érzik magukat különbnek, okosabbnak az átlagnál.

    Végül pedig, hogy kurva erőszakosak.

   • Nagyjából én is hasonlóan látom. Szépen összeszedted Pash, meg Péter kiegészítette. Amúgy Puzsér tényleg foglalkozott ezzel a témával, de már nem is emlékeztem rá.

    Pár dologban azért tennék egy-két megjegyzést:

    ” Náculás. Bár ezek a szervezetek, tanulva elődeik hibáiból, próbálnak kevésbé nácinak tűnni, azért hébe-hóba bejön egy-két náci megnyilvánulás.”

    Ebben az a poén, hogy folyamatosan próbálják tagadni, hogy nácik lennének (mondjuk a szóhasználat valóban elég szerencsétlen, leegyszerűsítő kifejezés, de még mindig jobb, mint amikor fasisztának titulálják a szélsőjobbosokat), pedig a többségük gondolkodását masszívan befolyásolja az ideológia erősen lebutított formája. Épp a napokban olvastam bele Hitler Asztali beszélgetések című monológ gyűjteményének néhány kiemelt bekezdésébe. Egy fazon kigyűjtötte belőle a magyarokra vonatkozó megjegyzéseket. Vicces látni, hogy amúgy Hitler mennyire kutyának nézte a magyarokat (miközben például Budapest szépségét meg elismerte, sőt irigyelte).

    “Halálbüntetés. Nem tudom, ti hogy álltok ehhez a témához, de nekem elvi problémáim vannak a dologgal.”

    A halálbüntetés téma kapcsán sajnos megint ott tartunk, hogy kétféle álláspont van, az egyik teljesen elutasítja, a másik meg habzó szájjal követeli a visszahozatalát. Szerintem van létjogosultsága, de csak a nagyon indokolt, és egyértelműen bizonyítható esetekben. De emellett nem is támogatom, mert egy rendszer számára kiváló eszköz lehet a megfélemlítésre, a visszafordíthatatlan kár okozására (lásd. Rákosi-kori kivégzések).

    “A modernizmus elutasítása.”

    Ez része annak a felvett szűklátókörűségnek, ami valahogy nem csak rájuk jellemző, hanem az egész társadalomra manapság. Lehet valaki úgy a modernizmus kritikusa, hogy ehhez felhasználja a modern eszközöket is, de akkor ne képmutatóskodjon.

    “Hamis történelemtudat. Kritikus gondolkodás hiánya. Összeesküvés-elméletek. (Erről meg Foma tudna mesélni.)”

    Na jah. 🙂 Szerintem erről külön blogot lehetne vezetni, de annyira nem akarom bele ásni magam az őrületükbe. 🙂

 21. Most tele lett a net ezzel. Szerintem egész jópofa lett, amennyiben paródiaként tekintünk rá. 😀

  • PashCutter Says:

   Ez tényleg jó lett. 🙂 A videónak azért van egy szomorú oldala is: sokan tényleg így látják az ideális magyarságot. Most éppen benne vagyok egy vitában. A téma: a “Nemes Székelyek”. A szokásos sablonok mentén.

   PASH CUTTER: “ott a székely autonómia, ami nem revízió; magyarán, a székelyek nem azt akarják, hogy Székelyföld visszatérjen Magyarországhoz, hanem székely autonómiát, azt, hogy Székelyföldet ismerjék el, mint külön országot. Én beszéltem egy olyan erősen jobbos székely férfival, aki azt mondta, hogy a székely se nem román, se nem magyar; Székelyföld pedig nem tartozik sem Romániához, sem Magyarországhoz, az a székelyek külön országa.”

   NACIONALISTA: “A feleségem székely, rokonság egy része Székelyföldön ill. Kolozsváron. Tapasztalataim szerint -akármennyire is megköveznének a “nem nem soha “hívők – a legideálisabb az összes elcsatolt területről a magyar nemzetiségűek “alijázása” lenne. (Mondjuk lakosságcserével, mi adnánk a cigányainkat – de ez már tényleg sci-fi, de ha nem is kérnének a cigóinkból, akkor is hatalmas előnyökkel járna.
   1. Vérfrissítés nekünk, egy 1.5-2 millió, alapvetően konzervatív, tradicionalista magyar ember.
   2. Megszűnne egy alapvető konfliktusforrás a szomszédainkkal, egy nagyon erős közép-európai szövetség jöhetne létre a kultúrmarxista Nyugat-Európával szemben.
   És újra csak kiderül, hogy a diverzitás=háború, az etnikai homogenitás/szegregáció=békés szövetség.”

   PASH CUTTER: “Egy 1.5-2 millió, alapvetően konzervatív, tradicionalista magyar ember? Hát persze. Vagy nem. Ha eléd állnak a farmergatyás, mobiltelefonos és laptopos, napszemüveges székelyek, nem meglepődni. 😀 Lehet modern is az a székely; persze, elhiszem, hogy valakinek egy olyan egzotikus népcsoport, mint az indiánok. Romantika forever! A Nagy Indiánkönyv mintájára meg kell írni a Nagy Székelykönyvet! A mesebeli székelyek, akik nyíllal és késsel, meg ostorral kergetik el a román cowboyokat! 😛 :D”

   NACIONALISTA: “Hidd el, elég sok székellyel találkoztam már. :)). Sokkal erősebb “törzs-tudatuk” van, mint nekünk “pannonoknak”. Összetartanak, segítik egymást, zsigerből, intellektuális magyarázkodás nélkül piros pirulás antifeministák:). Főleg a katolikus székelyek igen komolyan veszik keresztény identitásukat is. Nehéz megfogalmazni, milyen érzés volt először találkozni ilyen emberekkel, miután a késő-kádári Mo-on gyerekeskedtél és a 90-es évek Budapestjén voltál fiatal, de kb. ők már azelőtt “alt-rigthok” és “red-pilledek” voltak, hogy ezeket a fogalmakat kitalálták…”

   PASH CUTTER: “Én kifejezetten unom azt, hogy egyfajta politikai korrekt nyelvezettel írják le a székelyeket. Mint valami nemes tündérnép Völgyzugolyból. Miközben ők is emberek, halandók, erősségekkel és gyengeségekkel; vannak köztük jobbak és rosszabbak. Komolyan, ahogy a jobboldal hozzááll, rendkívül emlékeztet arra, ahogy az európai kultúrnépek hozzáálltak az amerikai kontinens felfedezésekor (és gyarmatosításakor) az amerikai indiánokhoz. Az indián a nemes vadember, amit nem érintett meg a civilizáció mocska, ellentétben a kényelemben tespedő nyugati emberrel – a székely a nemes magyar, aki nem vesztette el becsületét, ellentétben a kádári mentalitású magyarországi magyarokkal.
   Egyébként semmi sem akadályozza meg a székelyeket, hogy ideköltözzenek Magyarországra. De kevés, aki idejön; a nagy része inkább Nyugat-Európába megy, mert nem kér sem a román, sem a magyar munkaerő-piac nyomorúságából. Az előbb említett ismerősöm, aki büszke székely identitására, Ausztriában él és dolgozik, s felvette az osztrák állampolgárságot.”

   A videó tökéletesen visszaadja ezt a kispolgári romantikus nacionalizmust, és így paródiának is kiváló. De valahol a nevetés mögött ott van bennem a szomorúság is. Mert a magyar nacionalizmus tényleg azon a szinten áll, ahogy a videó bemutatja; sőt, az a gond, hogy még annál is lejjebb. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: