The Legend of Black Heaven: Hard Rock Save the Space (1999)

Black_Heaven_cover

A többség számára, bizonyára nem mondok újat azzal, hogy nem különösebben kedvelem, a slice of life animéket.

Elsősorban azért nem, mert néhány kivételtől eltekintve, ezen animék többsége, hiába szeretne a legfontosabb dologról, azaz magáról az életről szólni, abból kiragadni egy szeletet, olyan témákat feszegetni, olyan élethelyzeteket bemutatni, és olyan tanulságokat közvetíteni, melyek mindannyiunkat érintenek, a többségük ezt nem képes számomra, szórakoztató formában tálalni.

A komolynak, drámai hangvételűnek szánt darabok között kevés az, amelyik igazán jól meg van írva, és nem megy el túlzottan melodramatikus, avagy idealista irányba. Még a komolytalanabb, humoros hangvételűek többsége, sajnos rosszul időzített, elcsépelt, fárasztó poénokkal operál.

A jelen bejegyzés tárgyát képező Black Heaven, elsősorban most is a borítóval, és a témával keltette fel a figyelmem, de további bizakodásra adott okot az a tény is, miszerint egy AIC, A.P.P.P. koprodukcióról van szó. (Utóbbiak készítették a híres Project A-ko-t, és a Golden Boy-t.)


Öreg rocker, nem vén rocker

Az anime főszereplője, Tanaka Oji, egyszerű, unalmas, hétköznapi ember, aki egyszerű, unalmas, hétköznapi életet él, egyszerű, unalmas, hétköznapi problémákkal, egyszerű, unalmas, hétköznapi a munkája, egyszerű, unalmas, hétköznapi a családja, egyszerű, unalmas, hétköznapi mindene.

Black_Heaven_01

Ám nem mindig volt ez így, Oji ugyanis valaha, a rövid életű Black Heaven együttes frontembere volt, Gabriel néven, aki szabadon, felelőtlenül, kötöttségektől mentesen élt a mának, bulizott, zenélt, nőzött, vagy épp a haverokkal lógott.

Mindez azonban, már rég a múlté, Oji mostanra beállt a sorba, teszi amit mindenki más tesz, még ha nincs is ínyére a dolog, és sokszor melankolikus, letargikus állapotba kerül ez miatt.

Black_Heaven_02

A hétköznapok mókuskereke mellett, Oji igyekszik a múltja, dicső relikviáit megőrizni, ami nem is bizonyul oly egyszerű feladatnak. Az egykori tagokkal, már rég nem tartja a kapcsolatot, a gyerek frizbinek nézi a ritka lemezgyűjteménye, pótolhatatlan darabjait, még az asszony kacatnak véli, és kihajítja, féltve őrzött, amúgy szebb napokat is látott gitárját, a híres, hófehér, Flying V-t.

Egy szép napon azonban, mikor úgy tűnik, Oji már örökre lemondani látszik múltbéli álmairól, és bánatát épp alkoholba fojtja, váratlanul feltűnik a színen egy gyönyörű, titokzatos hölgy, Yuki Layla, aki tud hősünk múltjáról, és azt szeretné, ha játszana neki.

Black_Heaven_03

Némi hezitálás után, Oji végül belemegy a dologba, bár másnap maga se tudja eldönteni, hogy mindez valóban megtörtént e, vagy csak valamiféle bizarr álom volt e csupán?

Black_Heaven_04

Másnap tovább bonyolódik a helyzet, mikor Layla felfedi magát előtte, és közli vele, hogy ő valójában egy humanoid idegen, akinek tegnap épp az űrhajóján játszott, és azért van szükségük az ő zenéjére, mivel az az egyetlen, mely képes aktiválni azt a szuper fegyvert, mellyel a vesztésre álló, intergalaktikus háborúban, megnyerhetik a csatákat. Ráadásul, hősünknek már csak azért is játszania kell, mert az ellenség célpontja a Föld, és ha elbuknak, a támadók leigázzák a bolygót.

Black_Heaven_05

 

Oji, természetesen szkeptikusan áll a dologhoz, és sokáig úgy véli, valamiféle bizarr, sci-fi night klubban lép fel, ám végül szembesülnie kell vele, hogy mindez bizony igaz, és egyedül nem fog boldogulni, az ellenség ugyanis, minden igyekezete ellenére, egyre csak erősödik. Így hát újjá kell szerveznie az egykori bandát, hogy egy nagy visszatéréssel egybekötött, galaktikus koncert keretei között mentse meg a világot.

Black_Heaven_06

A sci-fi köntös azonban, ne tévesszen meg senkit, ez ugyanis nem több pusztán, mint a körítés része, mely feldobni hivatott az anime cselekményét. Ennél fogva, kifejtésre se igazán kerül a dolog, a háború hátteréről, a szuper fegyver eredetéről, vagy magáról az ellenségről se tudhatunk meg többet annál, mint amit az elején elmondanak nekünk. Sőt, magát az ellenséget például, nem is fogjuk látni, kizárólag az űrhajóikat.

Helyette az anime, sokkal inkább Oji, és kisebb mértékben Layla karakterfejlődésére összpontosít, miközben finoman adagolt humorral, helyzetkomikumokkal, és némi öniróniával szórakoztatja a nézőt. Lényegében az egész arról szól, ahogy Oji, próbálja a régi, és az új életét összehangolni, újabb és újabb ötletekkel áll elő, amik természetesen, szinte sohase úgy alakulnak majd, mint ahogy ő azt eltervezte.

Az anime, sok érdekes témát feszeget, szól az önmegvalósításról, felelősségről, hitről, bizalomról, az öregedésről, a dolgok változásának, természetes menetéről, a családról, a családon belüli viszonyokról, munkáról, élnivágyásról, örömről és bánatról egyaránt.

Karakterekből, bár viszonylag sokat vonultat fel az anime, ezek többsége, most is inkább csak mellékszereplő. Oji és a családja, illetve Layla mellett, igazából a Kotoko, Eriko, Rinko trió az, ami említésre méltó. Ők, mint Layla segédei fognak szerepet játszani, ám valahányszor segíteni próbálnak, az rendszerint fordítva sül el, köszönhetően annak, hogy rendre félreértik az emberi szavakat, és fogalmakat.

Black_Heaven_07

Általában poénforrásként funkcionálnak, hol irritálóak, hol aranyosak, hol kifejezetten sunyik, bár őszintén szólva, azt végig nem sikerült megjegyeznem, hogy melyik-melyik, így inkább csak a hajszínük alapján tudtam megkülönböztetni őket. =)

Black_Heaven_08

Technikailag nem sok kivetnivalót találtam az animében. A látvánnyal (bár ezt páran az anime gyenge pontjának tartják) és karakterdizájnnal, elégedett voltam. ’99-es animéhez képest, teljesen rendben van, még az űrhajós jeleneteknél használt, kissé valóban műanyagos CGI is. Amit viszont felrónék, hogy utóbbiaknál rengeteg az újrahasznosított jelenet, amit ugyan el lehet nézni, hisz abszolút mellékes, de még 2-3 fajta variációval, kevésbé lett volna feltűnő.

Zeneileg hasonló a helyzet, a felcsendülő számok, valóban ütősek, viszont tételesen nézve, kevés  van belőlük, plusz 3-4 még bőven elfért volna. Amiben viszont pozitívan csalódtam, az az angol szinkron volt. Dualdub lévén, kíváncsiságból újranéztem pár részt, de semmi kivetnivalót nem találtam benne.


Mindörökké heavy metal!

Összességében tehát azt tudom mondani, hogy számomra, mindenképp megérte megnézni ezt az animét. A meglévő, kisebb hibái, hiányosságai ellenére, benne volt minden, végig lekötött, a főszereplő karaktere, jól fel lett építve, volt vagy féltucat téma, amiket jól sikerült ábrázolni, a zeneszámok pedig mondanom se kell, remekül sikerültek.

Ugyan a végén volt egy jelenet, ami meglepett (aki látta, szerintem tudja, melyikre gondolok), de ettől függetlenül a zárással is elégedett voltam (ami ritka).

Aki hozzám hasonlóan, kedveli a rockzenét, és érdekli, hogy egy kiégett, kiöregedő rocker, hogyan néz szembe az idő múlásával, az öregedéssel, az idők változásával, az apa és férj szereppel, annak mindenképp, csak ajánlani tudom a megtekintését. 8/10

12 hozzászólás to “The Legend of Black Heaven: Hard Rock Save the Space (1999)”

 1. Megmondom őszintén, nekem is bejött. Külön plusz pontok az utalások. Ugye a zene, a főcím alatt John Sykes (Whitesnake) szól, és a képek közt mintha Iggy Popot is látnád (sovány szőke fazon). A számok címeiben jazz, blues és hard rock együttesek slágercímei voltak (pl. Led Zeppelin, Thin Lizzy). Szóval ezen a téren kifejezetten erős. Csak az az egy gitárszóló, amivel feltöltik az ágyút, nekem kevés volt. Lehetett volna egy másik riffet is tolni, ami van olyan vérpezsdítő, mint az előző.

  • Igen, azt én is elég hamar kiszúrtam, hogy az epizódok, mind híres slágerek után kapták a címüket. Plusz ezeken kívül is vannak még bőven utalások, a zenei világra.

   Számokból, valóban lehetett volna több is, mert még az űrhajós csatajeleneteknek az ismétlődését, betudtam annak, hogy oké, huszadrangú az anime lényegét tekintve, addig a zenei rész, az viszont elég meghatározó volt.

   További piros pont, hogy humor téren se fárasztott le, pedig az ilyen félkomoly slice animéknél, általában azzal van a legtöbb bajom. Az pl. kifejezetten tetszett, amikor a fickó egész nap a régi szerelésében feszített, vagy amikor új együttest akart toborozni, aztán jelentkezett rá a sci-fi mániás kocka, az amatőr UFO vadász, meg a kattant, asztrológia mániás csaj (utóbbi volt a kedvencem). =D Később meg a három grácia próbálta kisegíteni a dagadt kiskölyökkel, az aktakukaccal, meg a csövessel. =D

 2. Ebből még ugyan egy részt nem láttam, ellenben miután jó pár évvel korábban volt szerencsém ehhez az AMV-hez, eldöntöttem, hogy egyszer még végig fogom nézni. 😀

  • Én utólag, az anime nézése közben jöttem rá, hogy anno (olyan 2007 körül), láttam ebből egy jelenetet a youtubera feltöltve, csak akkor azt nem tudtam kideríteni, mi az anime címe, mert azt nem írták sehol. (Jártam már máskor is így, például a Dai Mahou Tougeval.)

   Egyébként csak ajánlani tudom, ha egy jobb slice of life animére vágynál.

   Az AMV-t pedig ezúton is megköszönöm, ment is a kedvencek közé. =)

 3. Anime egy kiégett rockerról? Hogy hogy nem hallottam eddig erről? O.o Jó h írtál róla, mindenképp meg fogom nézni! ^^

  • Sajnos nem egy annyira közismert cím, mint teszem azt egy Tenchi. Mindenesetre, én csak ajánlani tudom, mert (szerencsére) nem egy hétköznapi SoL animéről van szó.

 4. Nekem eddig csak az AMV-hez volt szerencsém, amit mellesleg a mai napir szeretek, de tervezem megnézni az animét. Pont azért, mert slice of life egy kis csavarral. Ezek után még jobban érdekel, lehet előrébb kéne hoznom a plan to watch listámon.

  • Érdemes neki adni egy esélyt, bár a sci-fi résztől, tényleg ne várj semmit, mert az csak “dísz”. Ettől függetlenül viszont, simán a jobb SoL animék közé tenném.

   Ha szereted a rockzenét, érdekel a rocker téma, akkor nagyobb eséllyel fog bejönni. =)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: