Postal 2 – Paradise Lost

Postal_2_Paradise_Lost_logo

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, az új Postal 2 kiegészítő a maga nemében egy egyedülálló jelenség a videojátékok történelmében. Nem pusztán azért, mert egy 12 éves játékhoz készült, 10 évvel az első kiegészítő után egy újabb. Hanem azért is, mert ez a kiegészítő nem a legutóbbi, hanem az egyel előtte készült részhez jött ki, méghozzá azzal a céllal, hogy a következő, számozott folytatást, kvázi sztornózta.

A Paradise Lost története ott veszi fel a fonalat, ahol az első kiegészítő, az Apocalypse Weekend végén véget ért. Azaz Dude, hű kutyája, Champ társaságában épp elhagyta a terroristák, zombik, katonaság, őrült civil frakciók játszóterévé vált Paradise városát, melyet végül egy élesített robbanófej csendesített le, látszólag végleg.

Dude azonban mint tudjuk, bárhová is megy, a balszerencse mindig utoléri, és most sincs ez másként. Alig pár kilométert tesz csak meg a városból kivezető úton, mikor Champ kiugrik a kocsiból, és egy arra járó kóbor macska után ered, minek következtében Dude pár másodpercre nem figyel oda, és máris egy sziklának csapódik. A balesetet követően kerek 11 évre kómába esik, mialatt szörnyű rémálmok gyötrik egy elfuserált jövőről, majd mikor felébred, azonnal Champ keresésére indul, aki minden jel szerint, visszatért Paradise városába.

Postal_2_Paradise_Lost_01

Hasonlóan a 2. részhez, ezúttal is 5 napot kell végigjátszanunk, mialatt idiótábbnál-idiótábba feladatokat kell végrehajtatnunk, mint például hogy szerezzünk WC papírt, mely ebben az új poszt-apokaliptikus világban igencsak ritka luxuscikknek számít, és épp ezért aranyárban mérik. Vagy keressünk légkondi alkatrészeket, melyből az utolsó darabot szent grál módjára őrzik.

Küldetéseink többsége persze most se lesz épp bonyodalmaktól mentes, ergo ritkán ússzuk majd meg anélkül, hogy valami holtkóros társaság ne akarná a fejünket venni. Közben összefutunk majd számtalan ismerős arccal (Vince, Krotchy, Gary, Dave bácsi) és lesznek újak is, mint például a Postal film sztárja, Zack Ward, aki magát az igazi Postal Dudenak képzeli. Vagy a legnagyobb meglepetés, egykori feleségünk, akit praktikusan csak bitchnek neveznek. =)

Emellett természetesen nem leszünk ám híján a különféle fricskáknak se, melyek elsődleges célpontja ugyan nagyrészt az elbaltázott Postal 3 lesz, de megkapja majd a magáét, például az indie piac, vagy a dlc fillerezés is.

Postal_2_Paradise_Lost_02 Postal_2_Paradise_Lost_03

A játékmenet, igazából nem sokban tér el az alap játék, illetve az AW által lefektetett alapoktól. Hozzánk vágtak néhány új fegyvert, melyek többségét az Eternal Damnation modból hozták át, mint a dinamit, az MP5, vagy a Glock (kár, hogy az AWP arzenálból semmit se kaptunk). Illetve kaptunk még néhány új powerupot, melyek közül igazából csak az energia ital lesz az érdekes, melynek hála egy rövid időre (hasonlóan, mint a Borderlands 2-ben Salvadoral) képesek leszünk duálban használni bármilyen lőfegyvert.

Postal_2_Paradise_Lost_04

Kisebb változáson esett még át a HUD, mely most már, leginkább a Half-Lifera emlékeztető slotokra lett felosztva. Ennek előnye, hogy pontosan látjuk melyik fegyver, melyik kategóriában kapott helyet, hátránya viszont, hogy emiatt lassabb lesz a váltás.

Újdonságként jelennek még meg, a leginkább Bioshockra emlékeztető, különféle automaták, melyekből fegyvereket, lőszert, és egyéb tárgyakat tudunk majd venni. Valamint lesznek bossok is, akik jobbára a normál ellenségeknek a jóval több életerővel, egyedi skinel rendelkező változatai, viszont lesznek köztük olyanok is, akik valamilyen speciális képességgel rendelkeznek. Zack Ward például képes folyton duálozni, még a ex-feleségünk úgy harcol, mint ha valami Devil May Cry szerű hack ’n’ slash játékból szabadult volna.

Postal_2_Paradise_Lost_05

Többségüket egyébként nem különösebben nehéz feladat legyőzni. A catnip és a duálozás használatával, viszonylag gyorsan elintézhetők, de akadnak melyeknél még ez sem szükséges. A Mad Max banditák vezérét például simán ki lehet gránátozni a helyéről.

Technikailag a Paradise Lost, szinte semmit se változott az alap játék óta. Azon kívül, hogy most már támogatja a játék a 16:9, illetve a 16:10-es felbontásokat, alatta még mindig ugyanaz a mostanra 13 éves Unreal engine ketyeg. Szerencse, hogy mivel egy elég időtálló motorról van szó, a játék még ilyen idő távlatában se nevezhető csúnyának.

Postal_2_Paradise_Lost_06

Negatívumként egyedül a bugokat tudnám felhozni, melyekből ugyan nincs sok, viszont ezek mind bizonyos küldetések, bizonyos pontjain jöhetnek elő, amik miatt akár végleg el is lehet akadni. Leggyakrabban Dave bácsi farmján, a marihuána aratós küldetés szokott bugzani, úgy hogy egyszerűen nem lehet a tőkéket kivágni.

Mivel a Paradise Lost egyértelműen a fanoknak, azon belül is elsősorban annak a népes tábornak készült, akik csalódtak a 3. részben, ezért nem kérdéses, kiknek érdemes kipróbálni. Akik hozzám hasonlóan szeretik a franchiset, és ismét szeretnének egy jól összerakott, humoros Postal játékkal játszani, azok mindenképp vágjanak bele, mert megéri. Nem egy teljes értékű folytatás, de hiánypótlónak bőven megteszi. 7/10

Reklámok

16 hozzászólás to “Postal 2 – Paradise Lost”

 1. Erről a Postalról már hallottam ugyan, de valahogy sose keltette fel az érdeklődésemet a cím. Így a beszámolód alapján úgy érzem, nem is maradtam le sokról. Inkább várom tovább a SW Battlefrontot 🙂

  • Ha eddig még nem játszottál egy Postal játékkal se, akkor a Paradise Lostot se tudom ajánlani, mert ez kifejezetten a fanoknak készült, akik tudják, miről van szó. Előtte mindenképp érdemes lenne, legalább a 2. részt kipörgetni, anélkül ugyanis nem nagyon értenéd a poénok egy jelentős részét.

   Magam részéről egyébként csak ajánlani tudom a 2-t, mert bár tény hogy valahol vevőnek kell lenni az ilyen játékokra, viszont olyan cinikus, fekete humor lengi be az egészet, ami ha egyszer elkap, akkor addig tuti nem fogod letenni, amíg végig nem viszed. Nem véletlenül emlegették maguk a fejlesztők is “Death Sims” néven a játékot, mert valahol tényleg olyan, mint annak egyfajta önmagából kifordult paródiája. =)

 2. Elég hozzá a sima Postal2 vagy szükséges az Apocalypse Weekend is az elindulásához?

  • Technikailag kell hozzá az alap Postal 2, gyakorlatilag viszont (ha jól tudom) adják hozzá. Nekem legalábbis a tört verzió úgy van meg, hogy a Paradise Lostal együtt, települ az alap Postal 2 is.

   • Steamen DLC-ként van feltüntetve, tehát kell az alap mindenképp. Ahhoz eleve hozzájár az Apocalypse Weekend.

   • Az a Complete verzió nem, amiben minden benne van? Igazából én még ott maradtam le, hogy volt az alap, aztán annak a multival megtámogatott Share the Pain verziója, aztán az Apocalypse Weekend.

    Azt tudom, hogy azóta volt már Fudge Pack, meg még valami, de én azokról már lemaradtam. =)

 3. Igen, a Complete-ban van benne minden, a DLC-t (Paradise Lostot) leszámítva. Mondjuk a Fudge Packról én is lemaradtam.

 4. A Postal-ból készített filmet látta valaki? És ha ilyen, milyennek tartja? Érdemes a megnézésre?

  • Én láttam, és jelentem, talán ez az egyetlen jól sikerült Uwe Boll film feldolgozás, ami eddig készült. Külön poén, hogy még a játékot fejlesztő cég fejese, Vince Desi is szerepel benne, illetve maga Uwe Boll. =D

 5. Amúgy, ha van Skype-od, szívesen látnálak vendégszereplőként a Postal 2 végigjátszásomban! 😀

  • Jaj, erre a koszos a CD bugra emlékszek. =) Ez a magyar szinkronos verzió hibája. Igazából nem a lemezekkel van a baj, mert a sima ISO CD kép is ugyanezzel jön, ha beolvasom Daemon toolsba. Valójában abból ered, hogy egy olyan verzió került forgalomba, aminek sérült az autorunja.

   Külön poén, hogy anno az Apocalypse Weekend kiegészítő is bugosan került fel a hivatalos lemezre. Viszont ott nem az autorun volt sérült, hanem az történt, hogy véletlenül azt a verziót küldték ki terjesztésre, aminél még nem volt visszakapcsolva a pisilés funkció. Így az eredeti AW-ben ha kigyulladtál, nem tudtad magad eloltani. Pár napra rá aztán kidobtak egy pár kilobyteos “Piss patchet”. =)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: