Sailor Moon Crystal

Sailor_Moon_Crystal_Cover

Emlékeztek, amikor ez előtt egy jó másfél évvel azt mondtam, hogy a Toeit ismerve, a Sailor Moon Crystalból, igen nagy valószínűséggel egy Sailor Moon Kai lesz? Nos, nem akartam úgy kezdeni ezt a kritikát, hogy én megmondtam előre, de én megmondtam előre…

Magam se tudom, miért fűztem hiú reményeket ehhez a sorozathoz, miközben rég megtanultam már, hogy ha egy anime nézése közben, körülbelül másfél perc után azt érzem, hogy MEH, akkor 99%, hogy az a végére is MEH lesz.

Talán azért, mert egy régi klasszikusról van szó, talán azért, mert ez a klasszikus, a gyerekkorom részét képezi, vagy talán azért, mert a DBZ Kai után annyira szerettem volna, hogy ez a reboot jobb sorsot érdemeljen, de én tényleg hajlandó voltam, minden aggodalmamat, és ellenérzésemet félretenni a Crystalal szemben. Elnéztem a 2 éves csúszást, elnéztem a már képek alapján se szimpatikus dizájnt, elnéztem a gyengécske trailert, és elnéztem még a baljós árnyékot vető, Moon Pride című foshalmazt is. Akartam, hogy jó legyen, szerettem volna szeretni, és erre csak rátett, hogy sok régi fan, akiknek az elmúlt évtizedek során, sikeresen a fejéhez tapadt, a rózsaszín nosztalgia szemüveg, már anélkül lehúzták, hogy akár egyetlen részt is láttak volna belőle. Ám akárhogy is próbáltam, a Crystal sajnos nem hálálta meg az igyekezetemet.

Az elején még bizakodtam, ám a végére sajnos szembesülnöm kellett vele, hogy a Crystal egy hideg, lelketlen, kívül ronda, belül üres, összecsapott rebootot, melyben csak csalódni tudtam, minden téren.


Régmúlt idők

Nem titok, hogy annakidején, nagy fanja voltam ennek az animének. 2005 és 2009 között még fanoldalt is üzemeltettem, ahol fanficet írtam, közel 3000 képet osztottam meg, és legalább 100 oldalnyi írott szöveget, melyekben volt szó a sorozatban található easter eggektől kezdve, egészen a bootlegekig, nagyon sok mindenről. Ergo, kijelenthetjük, hogy eléggé képben voltam, vagyok a franchiseal kapcsolatban.

Mikor felröppentek az első hírek, hogy sok más régi klasszikus után, végre a Sailor Moon is kapni fog egy felújított verziót, a 20. évforduló alkalmából, őszintén szólva elég vegyes érzésekkel fogadtam a hírt. Egyfelől örültem neki, hogy Sailor Moon visszatér, és végre egy újabb, régi vágású magical girl animét fogok majd látni. Másfelől azonban, a DBZ Kai után, aggódtam, hogy a végeredmény bizony erős kívánnivalót fog hagyni maga után.

A bajok pedig valahol akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy az ígéretekkel ellentétben, nem fogják tudni tartani, a 20. évforduló dátumát, hanem az új sorozat, csak hónapokkal később fog elkezdődni. Na most az egy dolog, hogy ez már úgy önmagában is szégyen volt, hogy egy ilyen híres, nagy múltú animét, képtelenek voltak megtisztelni azzal, hogy annak a kerek évfordulójára beígért, annak tiszteletére készült animét, időben elkezdjenek. Amit viszont akkor még senki sem sejtett, hogy ez bizony nem az első alkalom volt, és a pár hónapos csúszásból, hirtelen jövő nyár lett, majd késő ősz, majd az azt követő év eleje, majd annak az évnek a nyara, mire végre elkezdték.

Vagyis, nem csoda, hogy sokan már a folyamatos csúszások, be nem tartott ígérgetések hatására, kezdték elveszíteni a bizalmukat, de legalábbis a türelmüket, a Crystalal szemben. Cserében némi bizalomra adott okot, hogy időközben kiderült, az új sorozat, nem a régi sorozat remakeje lesz, hanem egy teljesen újragondolt, újgenerációs reboot lesz, méghozzá magahű. Ráadásul nem TV sorozatként, hanem ONA-ként fog megjelenni, és nem hetenként, hanem kéthetenként fognak a részek érkezni.

Ergo, minden adva volt ahhoz, hogy sokan egy FMA: Brotherhood szintű megfejtésben kezdjenek el gondolkozni.


Jó és a rossz, sokadjára

A történettel az olvasók többsége már nyilván tisztában van, ezért csak nagyvonalakban foglalnám össze, miről van szó.

Adott egy 14 éves lány, név szerint Tsukino Usagi, aki első ránézésre, egyáltalán nem az a szuperhős alkat. Esetlen, lusta, falánk, hisztis, rosszul tanul, mindig, mindenhonnan elkésik, és legszívesebben egész nap, a videojáték teremben ülne.

Egy szép napon azonban, megment egy macskát, akinek egy félhold alakú jel van a fején. Amint magához tér, a macska gyorsan kereket old, ám még aznap este, újra meglátogatja hősnőnket, és a dolgok csak ekkor kezdenek, igazán érdekessé válni. Kiderül, hogy a macskát Lunának hívják, tud beszélni, sőt mi több, küldetése van, és azért kereste fel Usagit, mert hogy a lány bizony különleges erő birtokában van, amiről még ő maga sem tud. Közli vele, hogy ő Sailor Moon, akinek feladata nem kevesebb, mint hogy az embereket fenyegető gonosz ellen harcoljon.

Sailor_Moon_Crystal_01

Hamarosan persze kiderül, hogy a szakmájában nincs egyedül, rajta kívül még 4 másik senshi van, név szerint Mizuno Ami (Sailor Mercury), Hino Rei (Sailor Mars), Kino Makoto (Sailor Jupiter), és Aino Minako (Sailor Venus). Feladatuk pedig nem kevesebb, mint hogy megtalálják egykori hercegnőjüket, kinek birtokában van a legendás ezüst kristály, mellyel elpusztíthatják a gonoszt. (Gondolom nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, ki lesz az.)

Sailor_Moon_Crystal_02

Közben persze a rosszak sem maradnak tétlenek, a sötétség birodalma, a gonosz Beryl királynő vezetése alatt, szintén a kristályra pályázik.


Gyémánt helyett kavics

Úgy vélem nyugodtam kijelenthetjük, hogy amikor évtizedekkel később, hozzápiszkálnak valamihez, ami a gyerekkorunk részét képezi, az alapból egy igen kényes téma, ahol piszok könnyű mellélőni. Lévén az elvárások, ilyenkor joggal lesznek igencsak magasan. Ám amikor ezt valakik kontár kezekkel teszik, tiszteletlenül bánnak azzal, ami nekünk kedves, és egy ilyen klasszikust, mint a Sailor Moon, hamis hangon próbálnak nekünk újra elmesélni, akkor az bizony csúnyán meg fogja magát bosszulni.

A koncepció az egész Crystal mögött az volt, hogy megpróbáljanak a fanok kedvére tenni, amivel alapesetben nem lenne semmi gond, sőt, bőven lett volna benne potenciál. A Toie azonban, menetközben mintha meggondolta volna magát, jó eséllyel azért, mert rájöttek, hogy hiába egy nagy névről van szó, erre a fajta a retro magical girlre, manapság abszolút nincs kereslet, és legszívesebben visszatáncoltak volna, csak már nem volt hova, ezért muszáj volt végigcsinálni. A nem akarásnak meg mint tudjuk, nyögés a vége, és ez meg is látszik a Crystalon, mely hemzseg a problémáktól.

Kezdjük talán a leginkább szembeötlővel, a grafikával, annak is a dizájn, és színezés részével, mely messze nem nevezhető szépnek. Azzal odáig semmi baj sem lenne, hogy a készítőket, a manga inspirálta, és ezzel is szerették volna közelebb hozni az animét, a mangához, csak épp azt nem vették figyelembe, hogy ami ott, állóképeken jól néz ki, az nem biztos, hogy animálva is jól fog kinézni.

Viszont vannak ám ennél jóval nagyobb problémák is, például az animáció minőségével. Tény, hogy már anno az eredeti ’92-es sorozat sem volt épp egy nagyköltségvetésű darab, meglehetősen középszerű látványt nyújtott, viszont a Toei akkor legalább arra odafigyelt, hogy az összkép jól nézzen ki. Plusz a különféle támadás, átváltozás animációkkal, melyek a sorozat védjegyévé váltak, sikerült ezt az amúgy középszerű képet kissé feldobni.

A Crystal viszont valami olyan mértékű hiba aránnyal dolgozik, ami már-már tragikomédiába illő. Van itt minden, a darabos mozgás animációktól kezdve, a félkész animációkon, és a rossz perspektívákon át, a temérdek elrajzolásig.

Sailor_Moon_Crystal_Quality

Ráadásul mindezt megfejelték, az átváltozásoknál használt, 3D behatású, borzalmas 2.5Ds CGI-al, melyek minősége leginkább a PS2 éra nosztalgiával átitatott, ám azóta méltán letűnt hőskorát idézi.

Sailor_Moon_Crystal_CGI

A gondok azonban itt közel sem érnek véget, mitöbb, a gondok igazából még csak most kezdődnek. A történetmeséléssel, a karakterizálással, és hangulattal, pontosabban annak gyakori hiányával kapcsolatos problémák ugyanis, jórészt mind ugyanarra vezethető vissza, a rossz rendezésre, melyért nagyban felelős, az anime tempója.

Még a régi animével főleg az volt a gond, hogy rengeteg volt benne a filler rész, addig a Crystal ennek sajnos csak az ellenkező aspektusát képes felmutatni. Semmire sem jut elég idő, hihetetlenül gyorsan átrohanunk az eseményeken, és emiatt sokszor fogjuk azt érezni, hogy sok minden még azelőtt véget ért, mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az persze tény, hogy sokszor a mangában is így pörögtek az események, szóval erre most lehetne az az érv, hogy “Hát de ettől mangahű a Crystal!”, csak hogy itt megint az van, hogy ami a mangában működött, az nem biztos, hogy egy az egyben átültetve, az animében is fog.

Egyébként ha már manga hűség, akkor itt jegyezném meg, hogy még a régi anime, sokszor tényleg csak nagy vonalakban követte a mangát (kis túlzással élve akár azt is mondhatnánk, hogy “nyomokban mangát is tartalmazott”) addig Crystal nagyrészt hűen követi a mangát. Ugyanakkor viszont ez se valósult meg azért maradéktalanul, sőt akadnak igen durva változtatások.

Sailor_Moon_Crystal_Manga

Na és akkor most innentől kezdve, húzok egy virtuális vonalat, és spoiler rész fog következni. Tehát aki még nem látta az animét, és nem szeretne magának előre lelőni semmit, az ugorjon a bejegyzés végére.

A legszembeötlőbb eltérés, egyértelműen a Shitennouhoz, avagy a 4 generálishoz köthető. Ők ugyanis nem csak hogy nem halnak meg akkor, amikor a manga szerint már rég meg kellett volna, de ráadásul itt már behozták a képbe a Shitennou x Senshi párosítást. Azaz, hogy a 4generális, és a 4 senshi között a múltban szerelem volt.

Na most erről annyit, hogy az ugyan tény, hogy Naoko artbookjában van egy olyan kép, ami arról tanúskodik (és ezt ő maga is megerősítette), hogy eredetileg tervezett egy ilyen párosítást, illetve a Sailor V mangában, van egy erősen Kunzitera hasonlító karakter, viszont ettől ez még nem manga canon. Ez egyértelműen csak a fanok kedvéért került bele (aka fanservice), mert ennek a felállásnak, köztudottan sok fanja van.

Más téma, hogy ezzel még önmagában nem lenne baj, mert a manga legnagyobb hátránya, a régi animével szemben, egyértelműen az volt, hogy Naoko, jellemzően nem sok (szinte semmi) energiát fektetett egy-egy minionba. Így a többségük pályafutása, nagyjából annyiból áll, hogy feltűntek, aztán meghaltak, mielőtt még érdemben bármit is tettek volna. A régi animében, ehhez képest legalább némi stílust, kevéske személyiséget sikerült nekik kerekíteni, az idő alatt, amíg szerepeltek.

Sajnos a Crystalban azonban, erre se nagyon vették a fáradtságot. A generálisokhoz hozzányúltak, de érdemben így se nagyon tudtak velük mit kezdeni. Még az Ayakashi Sisters ellenben maradt mangahű, vagyis feltűnnek, harcba bocsátkoznak a senshi megfelelőjükkel, aztán még ugyanabban a részben, végez velük SM.

Karakterek terén anno elmondható volt, hogy a legtöbb karakter anime megfelelője, nagyrészt hasonlított ugyan a mangás eredetijükre, viszont akadtak azért eltérések, elsősorban Reinél. Akik jobban szerették a karakterek mangás megfelelőit, azok számára jó hír, hogy a Crystalban, valóban közelebb kerültek a mangás énjükhöz. A rossz hír viszont, hogy némelyiknél alaposan sikerült túllőni a célon.

Usagiból például hiányzik minden cukiság, báj, és kellem, ami akár a mangás, akár a régi animés karaktert, anno szerethetővé tette, minden jellemhibája ellenére. Ám ennél is nagyobb csalódás volt számomra Minako, aki annyira komolyra lett véve, hogy rá sem ismerni.


Inkább a régi

Az egész Crystalal, voltaképpen tényleg az a legnagyobb gond, hogy egyszerűen érezni rajta, hogy ez az anime, nagyon nem akart elkészülni. Nincs benne semmi lélek, semmi tisztelet, vagy legalább korrektség, akár a franchise, akár a nézők felé. Egy lelketlen iparos munka, abból a fajtából, ami görcsösen próbál megteremteni és megtartani egy hangulati közeget, de csak nagyon ritkán sikerül neki.

Az első rész után még bíztam benne, hogy ebből még valami jó fog kisülni, de aztán ahogy mentek előre a részek, az anime szépen, fokozatosan építette le a vele szemben támasztott elvárásaimat, míg végül úgy a 15. rész után, végleg elvesztettem minden érdeklődésemet vele szemben, és kifejezetten unalmassá vált.

Nem arról van szó, hogy ne lettek volna benne jól sikerült jelenetek, sőt ha mint manga adaptációt nézem, akár még azt is lehetne rá mondani, hogy jól sikerült. Éppenséggel csak az a baj, hogy ettől még a Crystal, mint anime, nem igazán működik. A benne rejlő potenciál, valami félelmetesen kihasználatlanul marad, amire csak rátesz a prosztó látvány, és a teljesen felejthető zenék.

A magam részéről, már csak abban reménykedem, hogy a Crystal talán bukik akkorát (ami elnézve a fanok általános reakcióit, nem elképzelhetetlen), hogy a Toei egy életre elfelejtse, és esetleg majd valamikor a jövőben, egy értelmesebb brigád nyúljon hozzá ismét. 5/10

Reklámok

79 hozzászólás to “Sailor Moon Crystal”

 1. Eredetileg úgy terveztem hogy végignézem a Crystalt ha egyszer csak eljut arra a pontra, hogy megjelenik az összes epizód BD-n, de őszintén szólva már az elejétől fogva kilógott a lóláb egyrészt azért, mert képekről/rövid videókból látva enyhén szólva foghíjasnak látszott az első egy-két rész, másrészt amiatt, mert a jelek szerint a zenés videó több figyelmet élvezett a Toei részéről mint maga a sorozat tette. És most már ott tartok hogy lehet inkább bele se nézek, helyette inkább bepótolom azt a lemaradást amit annak idején elkövettem, és egy “melyik epizód filler, melyik nem” listával felszerelkezve nekivágok az eredeti adaptációnak, ahelyett hogy pusztán háttérzaj legyen a házi feladat megírása alatt mint annak idején. Azt lehet nem bánnám hogy egy szokványosabb magical girl sztoriról lenne szó, de ahogy te is írtad, túlzottan lélektelennek és muszájból összedobottnak érződik, és ez az érzés csak erősebb lett miután pár hónapja fogtam magam és megnéztem a SuperS Ami-s Specialját amolyan összehasonlításképpen, és jobb lett mint vártam volna. Így is-úgy is sztenderd MG sztoriról van szó persze, de kimondottan tetszett az a fajta aranyos hiperaktivitás és túlzás amivel a Toei megközelítette a témát (legalábbis abban a Specialban), és ami a fő, sokkal több lélek szorult bele mint ami a Crystalból valaha lejött, függetlenül attól hogy az első adaptáció hajlamos volt a szeleburdiságra.

  • Ha engem kérdezel, akkor tényleg ne fecsérelj időt a Crystalra, mert nem éri meg. Akkor inkább vagy olvasd el az eredeti mangát, vagy nézd végig a régi animét, ha már azt úgyis elkezdted.

   Az SM fillerei, szerencsére még abba a kategóriába esnek, amiket simán be lehet darálni, ha elkap a sorozat hangulata. Plusz közel sincs benne annyira sok, mint például a DBZ-ben volt. Ha mégis inkább kihagynád őket, akkor ez a lista, egész szépen összefoglalja, szezonokra lebontva, mik a filler részek: http://www.gaiaonline.com/guilds/viewtopic.php?t=23484613

   Az Amis speciál amúgy spec jó döntés volt, mert az az egyetlen speciál, amit érdemes megnézni. (A többivel tényleg ne fáraszd magad, felesleges.) A mellé, esetleg még az R mozit tudnám ajánlani, mert az egész jól össze lett rakva. (A másik kettő, már kevésbé.)

   Ehhez a BD dologhoz amúgy annyit, hogy a Crystalon még ez se sokat segít. Kíváncsiságból belenéztem egy-egy epizód BD verziójába, de az a durva, hogy volt, ahol a javított jelenet se nézett ki jobban, mint az eredeti.

 2. Nahát, eddig se terveztem megnézni, de ezek után tényleg kihagyom ezt 🙂
  Mondjuk még be kéne pótolnom az eredeti sorozat újranézését is. Második évad elején leragadtam, és azóta mindig elterelődik az érdeklődésem más felé.

  • Engem egy ponton túl, már konkrétan felbaszott ez az anime. Mégpedig azért, mert egyszerűen, rossz volt azt nézni, hogy mennyire nemtörődöm hozzáállás mellett jött létre egy-egy rész. Miközben akár, egy baromi jó reboot is lehetett volna belőle.

   Bevallom, a régi sorozatot újra végignézni, már nem nagyon lenne erőm, főleg azért nem, mert anno több nyelven is végignéztem. =)

 3. 5/10? Szerintem simán van 3-4/10 is.

  S az biztos, hogy amíg a Toei-nél vannak a Sailor Moon jogai és licenszei, addig nem nagyon fog jobb adaptációt kapni.

  Mondjuk én nálam már egy ideje nagyon átment a Toei “nagyipari sz*rgyárossá”, főleg azután, hogy lassan 3-4 éve mást sem csinálnak, csak a régi klasszikus Toei animéket porolják meg majd erőszakolják meg a fanszervíz oltárán, amire sajnos a fanok még rá is “élveznek”. A Dragon Ball is megszívta, ott is már lassan egy hónapja fut az új DB Super sorozat, ami nálam már a tré opening-el elvérzett.

  Bár hogy ne legyünk annyira kemények, még mindig jobb, mint a “School Prison” nevű álszent, álfilozófikus, VV/BB feelingű fanservice sorozat (amit szerintem jobb lett volna “Pee Pool Prison”-nek nevezni, s nem csupán az anime és manga igazi célját és sztoriját árulja el, hanem még rímelne is).

  • 3 pontra azért nem akartam lehúzni, az már túlzás lett volna.

   A Toei, igazából sohase a magas minőségről volt híres, de legalább hangulatot teremteni tudtak. Más téma, hogy ők is azok közé a nagy múltú stúdiók közé tartoznak, akik 2000 után, nem sok értékelhetőt adtak ki a kezeik közül. (Most hirtelen a Kyousou Giga az egyetlen, ami eszembe jut.)

   • Mononoke még simán, illetve amivel most nagyon sokat nőttek a szememben, az a frissen megvaccsolt Kuuchuu Buranko.

    Post releatedből a második/harmadik rész után lett elegem, úgyhogy dobtam is, bár ehhez azért hozzá tartozik, hogy nálam régebben sem játszott nagyon ez a Sailor Moon dolog.

   • Ezeket majd megtekintem. Műfaj, rövid ismertető alapján, egész érdekesnek tűnnek.

    Az SM tudom, hogy nem a te műfajod, de neked is azt mondom, mint amit Dodgersnak. Ha SM-re vágynál, akkor inkább nézd végig az eredetit, max filler guideal, kihagyod a töltelék részeket.

 4. És lesz második évad, öveket becsatolni.

  • Ezek után jó kérdés, akarom e én azt látni? Persze sanszosan úgyis végig fogom majd szenvedni, ahogy ezt a DBZ Super nevű foshalmazt is, de ha nagyon felbasznak, még az is lehet, hogy kivágom mindkettőt, mint azt a bizonyos macskát. =)

   • Igazából engem ennek kapcsán 2 dolog foglalkoztat:

    A) Ha tudták előre, hogy a Toei finanszíroz egy második évadot, minek kapkodtak? Nyugodtan nyújthattak volna egy picit rajta, ahogy írtad is.

    B) Ha nem tudták előre, akkor biztos, hogy akkora siker volt, amiért megéri? Sanszosan azért volt nagyobb a BD-eladás, mert az elrajzolásokat, hibákat javítva akarták látni, de ahogy hallottam a hozzáfűzött remények foghíjasabbak, mint ez a szép mosolyú pali: http://thefiresidepost.com/wp-content/uploads/2013/01/old-man-no-teeth.jpg

   • Azért, mert (mint ahogy írtam is) érződött rajta, hogy rohadtul nem akarták megcsinálni. Valószínűleg tudták ők már előtte is, hogy nincs pénz ebben a fajta retro magical girlben, de úgy gondolták, egy ekkora címmel, mint az SM, nem lehet mellélőni. Csak aztán meglátták az első részek nézettségi adatait, amik minden valószínűség szerint, várakozáson alul teljesítettek, és onnantól kezdve, még inkább leszarták.

    Egyik oldalon anno ki is volt téve egy összesítés, hogy a NicoNicon, ahol a japán nézők, több mint 70%-a nézte az epizódokat, milyen nézettségeket produkáltak az egyes részek, a megosztásukat követő 24 órában. Ott jól látszott, hogy még az első rész, bőven 1 millió felett volt, addig a 13. már 150.000 alatt.

    A BD meg aztán végképp nem sokat segít a Crystalon. Spec nagyobb lehúzás, mint egy Shaft animénél. Tekintve, hogy még nagyon sok újrarajzolt jelenet se néz ki jobban, mint az eredeti.

  • Bocsi az offért Ricz de gondoltam továbbítom neked azt az üzenetet amit egy feldühödött kis nyominger írt hozzánk a SAO posztod alatt! Esküszöm ez már a szégyen kategóriába tartozik 😦 !

   http://animemangapalota.blog.hu/2012/12/30/vendeg_a_palotaban_ricz_es_a_sword_art_online_anime#comment-form

   Komolyan mondom az ilyenek miatt tényleg én szégyellem magam!

   • Roland, ezt most mi a halál micsodájának kellett, 2 perc eltéréssel, ide is bemásolni? Úgy gondoltad, hogy nem elég nekem az a sok hülye, aki alkalomadtán idetalál, még kell hozzá egy kevés? Vagy most azt vártad volna, hogy majd menjek vele vitatkozni? Vagy mégis, mi volt a célod?

    Most szólok, hogy a jövőben, törölni fogom a francba, az összes hasonló, az adott bejegyzés témájához, semmilyen szinten se kapcsolódó offot. Remélem értjük egymást.

 5. Yuriko-chan Says:

  Teljes mértékben osztom a véleményt. Kötelességből néztem végig, nem élveztem, untam, és bosszantott, hogy a mellékszereplők mennyire le vannak szarva, mennyire jelentéktelenek.

  Mostanában egy magical girl történetet moe köntösben lehet eladni, és nem az általános iskolás lányoknak. A Sailor Moon-ból Madokát csinálni felháborító gyalázat lett volna, azt azért senki nem merte meglépni, de ez a Mekk Mester alkotás sem hiányzott az életünkből.

  • Na igen, amennyire kedveltem a generálisokat, vagy az Ayakashi Sisterst a régi animében, itt abszolút semmit se tudtak kiváltani belőlem. De ennél is nagyobb csalódás volt például Emerald, aki anno egy igazi Femme Fatale volt, aki egyszerre tudott gyönyörű, és néha visszataszító lenni, itt viszont ebből, semmi sem jött át.

   Mondjuk nekem már kapásból Usagi jelleme se jött be a Crystalban. Még a régi animében, az ember tényleg azt érezhette nála (akárcsak Gokunál), hogy ő egy hős, aki bármikor feláldozná magát, hogy megmentse a világot a pusztulástól, addig itt pont az ellenkezője. Egyszerűen annyira ellenszenves volt, hogy Usagit senki és semmi nem érdekelte, saját magán, és Mamorun kívül. Ha Mamoru meghalt, akkor ő fogta magát, és utána ment, nem érdekelte senki más, még a barátai sem.

   Külön vicc, hogy azóta láttam olyat, aki azt fejtegette, miért volt a régi Usagi sokkal önzőbb, mint a Crystalos. Mondanom se kell, mi volt erre a reakcióm… kábé ez:

 6. Meh, és én még reméltem, hogy a Crystallal be tudom tölteni az “évi 1 anime” kvótámat =/.
  Btw, milyen fanficet is írtál anno :D?

  • Annyit mondok, ha csak egy animét fogsz idén megnézni, akkor ne ez legyen az. =)

   Fanficem egyfajta továbbgondolása lett volna az eredeti storynak. Megvan még archívban, de fogalmazzunk úgy, hogy mai fejjel már inkább ciki, mint kellemes rá visszagondolni. =D

   • Skype-on átdobhatnád, engem érdekel (szolid célzás arra, hogy néha megfordulhatnál ott is =P).

   • Hát nem tudom, valahogy úgy vagyok a ficcel, mint az egykori weblapom első dizájnjával, az első PS képpel, vagy az első Mugen karakterrel, amit összeraktam. Kellemes nosztalgiával gondolok rá vissza, de ha ránézek, beleolvasok, a hátamon feláll a szőr, annyi hibát szúrok ki kapásból. =)

 7. Tegnap este erőt vettem magamon, és hozzáláttam az eredeti sorozat folytatásához. 🙂 Ez a Chibiusa továbbra is irritáló. 😀

  • Az. Ő az anime világ Scrappy Dooja. =) Nem tudom most hol tartasz, de ha az R-nél, akkor jó hír, hogy a vége felé azért már kevésbé lesz irritáló. Az S-ben megint vissza fog térni, de ott már szerencsére nem rajta lesz a hangsúly. Utána viszont készülj fel, mert a SuperS-ben végig ő lesz a középpontban, és irritálóbb lesz, mint valaha.

 8. Én 6.5/ 10-et adtam ennek.Pedig nagyon akartam szeretni ezt a sorozatot. Mindig is nagyon szerettem a Sailor Moon-t így már tűkön ülve vártam, hogy elkezdődjön a Crystal, aztán amikor elkezdtem nézni akkor rögtön az 1.gondolatom a ” Mi a szar ez? ” volt.Persze már az rossz előjel volt ,hogy elkezdték húzni az egészet. A végeredmény meg nagyobb bukta lett mint azt sokan elsőre gondolták volna. Persze azért valahol becsülendő , hogy akartak egy mangahűbb animét csinálni de akkor csinálták volna rendesen és ne nézzen ki úgy az egész mint ha 5 perc alatt dobták volna össze az egészet. A látvány olyan szinten borzalmas, hogy azt rossz volt nézni főleg a rettenetes CGI henshin-eket de a karakterdizájn is simán mehet a kukába bár itt megjegyzem, hogy Wiseman szerintem nem sikerült rosszul legalábbis szerintem ő volt az egyetlen aki jobban nézett ki mint az eredetiben.

  Azon kívül a főbb mellékkarakterek messze nem kapnak elég szereplési időt. Különösen nagy szívfájdalmam az,hogy a főbb kedvenc negatív szereplőim az Ayakashi nővérek és Esmeraude alig kapnak valami szereplési időt 😦

  Viszont szerintem az itteni Black Moon arc (még ha csak egy kicsivel is ) de jobb lett mint az eredetiben.Sose szerettem túlzottan azokat a részeket mert eléggé laposnak tartottam az egészet de főleg Chibiusa miatt aki már akkor is rettenetesen idegesítő volt és sajnos ezen itt sem változtattak.Mondjuk még a szinkronhangok emelték nálam a sorozat minőségét egy kicsit bár Mitsuishi Kotono már nagyon nem tudta hozni a 20 évvel ezelőtti hangját. De az új hangok összességében jó munkát végeztek ami elvárható volt hiszen elég neves gárdát sikerült összeszedniük.

  Nagyon sajnálom,hogy ez lett az egészből bár alapból nem értem mi van mostanában a Toei-el? Ennyire szarul megy nekik a szekér,hogy nem tudnak mást csak remake-ni? Viszont azt is szarul teszik. A Dragon Ball Super-el már be sem próbálkozok,majd akkor nézek meg újra ettől a stúdiótól ha valami normálissal tudnak megint előállni.

  • A gonoszok közül, számomra Beryl volt az egyetlen a Crystalban, akire azt mondtam, hogy na ő tényleg jobb lett, mint a régi animében. Egyrészt sokkal aktívabb, mint anno volt, plusz kicsit betekintést nyerünk, a múltjába is.

   Amit még nagyon sokszor hiányoltam a Crystalból, az a zene. Anno a a régi animében, egy csomó karakterhez, hozzátett a feltűnésükkor, illetve az akcióba lendülésük alatt szóló számok. Sokáig kedvencem volt az, amelyik akkor szól, mikor SM és Jadeite, először harcolnak. https://www.youtube.com/watch?v=-km-mHrqIMU

   A Toeivel az van, hogy hozzá voltak szokva ahhoz, hogy anno úgy mentek a dolgok, hogy voltak az évekig futó, több száz részesre hizlalt, hatalmas hypeok, amikből nagyon meg tudták szedni magukat. Ez a taktika, évtizedekig remekül működött. Manapság viszont, már nem így mennek a dolgok. (Talán a Pretty Cure még úgy ahogy, de már az is rég túl van az “arany korán”.) Manapság, legyen egy anime akármekkora hype, ritkán megy 26 rész fölé, inkább marad az alatt, 13 rész környékén. Ők meg ezt nem igazán szeretik, mert nem ezt szokták meg, úgyhogy kell nekik valami, amiből könnyen, és gyorsan pénzt lehet csinálni. Ezért nyúzzák a régi klasszikusokat, újra és újra, mert nincs már utánpótlás. Nincs egy olyan DBZ, vagy SM kaliberű hype, amit ki lehetne tolni, 100-200 rész fölé.

 9. Hát igen abból amit láttam belőle (talán anno pár rész aztán nem néztem tovább) meg amiket a neten reakciókat olvasgattam róla, nagyon erősen élet bennem a gyanú, hogy ez félre fog menni és a “ne nyúljunk a régi szép dolgokhoz mert csak elrontjuk” féle szabályt fogja erősíteni. Ezek szerint igazam is lett.
  Viszont az az inkonzisztencia, amit a grafikai megvalósítás terén csinál a Toei az már tényleg arcpirító, főleg annak tükrében, hogy “két rész egy hónapban” szisztéma szerint csinálták a megjelenést, ergo bővel lett volna idejük, hogy minimálisra szorítsák a grafikai fail-eket és akkor emészthetőbb lett volna a dizájnváltás.

  • Anno úgy voltam vele, hogy valahol még sajnáltam is a Crystalt, mert az a fokú fan hiszti, ami már akkor elkezdődött, mielőtt még maga a sorozat egyáltalán elkezdődött volna, indokolatlan, és igazságtalan volt. Plusz utána, az első rész alapján, tényleg nem tűnt veszett fejsze nyelének.

   A 2., de főleg a 3. résztől aztán megindult a quality áradat, ami már nem volt jó jel. A 4. rész elég filler szagú volt, aztán az 5. rész már egész jól sikerült. Na de utána, a Tuxedos részektől, megindult a lejtmenet.

   Sokszor még a jelenet váltásokat se nagyon sikerült megoldani, szóval nem egyszer fordult az elő, hogy az egyik pillanatban még ezerrel megy a dráma, aztán a következőben, Usagi már otthon röhögcsél, családi körben. Na az ilyeneknél azért néztem ki a fejemből, hogy “ezt most mégis hogy?” =/

 10. Az eredeti szériából csak pár részt láttam – pedig hát kötelező lenne végignézni klasszikus lévén – gondoltam majd az új sorozat meghozza a kedvet.
  Az a helyzet, hogy manapság addig sem jutok el, hogy adjak esélyt a történetnek, ha durva (és minőségtelen) CGI-t alkalmaznak, az egyébként a mangák 2D világával. A Kill la Kill pl. pont azért tetszett annyira, mert végig el tudták hitetni velem, hogy ez bizony rajzolt 2D, pedig ugye a fenét. Jól alkalmazott CGI-t nagyfilmben Makoto Shinkai-nál láthatunk, vagy még Mamoru Hosodánál. Persze ezek nagy költségvetésű produkciók és nem sorozatok. A Sidonia no Kishi esetében az első évad elég jól nézett ki – a full CGI ellenére, ezzel szemben a második évad borzalmas és már kombinált technikát használnak….
  *oké, és írtam egy hosszú rinya kommentet a CGI-hez fűződő viszonyomról. 🙂 bocsánat!

  • A KLK nem volt rossz egynek, de így utólag azt kell mondjam, hogy az azóta eltelt idő alatt, csak megerősödött bennem az a megállapítás, hogy hiányzott belőle, az a bizonyos plusz.

   Még egy FLCLt, vagy PaSwGt, azóta simán újráztam, és máig jól esik visszagondolni egy-egy jelenetre, addig a KLK-ból, hiányzik ez. Valahogy semmi ingerenciát nem érzek arra, hogy újranézzem, és nem is igazán látok rá reális esélyt, hogy valaha újra fogom.

 11. Helyzetjelentés: eljutottam a 74. részig 🙂 Érdekes, hogy a második évad mennyire homályos az emlékeimben. Valahogy az első és harmadik jobban megmaradt bennem.

  • Anno, mikor újráztam az animét olyan 2005 körül, nekem is sok minden, mondhatni új volt. =) Addig igazából csak a SuperS élt, nagyrészt élénken az emlékeimben, mert ugye azt adták le utoljára. A S-nek, és az R-nek, már csak a végére emlékeztem, főleg a Black Ladys, Mistress 9 epizódokra. A Classicból meg szinte csak annyira, ami a francia intro alapján, beleégett az emlékezetembe. Vagyis, hogy volt valami vörös démonnő a varázsgömbjével, meg az a szőke hajú gyerek, aki energiát lopott.

   DBZ-nél is hasonló volt, ott például Friezára simán emlékeztem, de előtte a Raditzos, Vegetás részekre, alig.

 12. Lando Griffin Says:

  Annyira igazad van…T_T

 13. Jó néhány helyen egyetértek, de van, ahol nem. Saját magam a régi zenéket hiányoltam nagyon. Az, hogy Usagi itt nem lett az a folymatosan síró,bőgő lány, annak örültem. Ő az egyik kedvencem, de egyszerűen időnként falramásztam tőle a korai évadokban a túljátszott animés bőgéseken, hisztiken. Egyedül az utolsó Star évad volt, ahol azt mondtam, hogy így nagyjából tökéletes (egyébként is az volt a kedvencem).
  Egyébként nekem tetszett (úgy tűnik h kb. egyedül vagyok vele), hogy valamivel komorabb lett, nem lett elpoénkodva, mint a eredeti anime. Talán éppen ezért is tetszett, A rajz kissé szokatlan volt, de meg lehet szokni, bár a régieket még mindig jobban szeretem, de ezzel sem volt gond.
  Kivételesen annak is örültem, hogy nem voltak húzva a dolgok és nem 80 rész alatt tudtuk le azt a 26-t, amit itt kaptunk.
  Mindazonáltal próbáltam úgy nézni, hogy nem a hibákat keresem, nem azt igyekszem nézni, hogy ez mi volt a mangában, a régi animéban, amiket úgyszintén imádok. Hanem teljesen friss szemmel, úgymond kívülállóként. Így számomra roppant szórakoztató volt ebben az aspektusban látni és továbbra is úgy veszem, hogy mind3 dolog, a manga, anime és ez külön-külön realitás, azaz nincs közük egymáshoz, még világ szinten is különböző realitások. (najó nem ragozom túl a dolgot). Szóval én szerettem és ha tényleg lesz folytatás, akkor azt is örömmel fogom megnézni és valószínűleg ugyanolyan jól szórakozom rajta, mint ezen ^^

  • Te véletlenül nem a SilverMoonos Nefadar vagy? Csak mert akkor üdv itt Nefi! =)

   Azzal, hogy nem húzták az animét, még nem is lett volna baj, sőt, koncentráltabb formában, még jobban is működhetett volna. Csak hogy itt sokszor épp ennek az ellenkezője ütött vissza. Lásd például az R szezonnál már az a tény önmagáért beszélt, hogy 13 részbe betömörítettek be, 11 ellenséget, Plutot, időutazást, meg minden egyebet. Szóval nem véletlen, hogy szinte semmire se jutott elég idő.

   Furcsamód nem először hozzák már fel a Crystal védelmében, hogy ne mérjük azt, se a régi animéhez, se a mangához, hanem tekintsük egy 3. különálló műnek. Na most ez egy elég érdekes gondolat, pláne annak fényében, hogy egyrészt a Crystal úgy lett beharangozva, mint a manga hű adaptációja. Másrészt most pont azok jönnek ezzel, akik anno éveken át, rendre méricskélték a régi animét a mangához, és támadták azért, mert nem egy az egyben adaptálta azt.

   Egyébként azt mondanám, hogy oké, vonatkoztassunk el, mind a régi animétől, mind a mangától, és kezeljük úgy a Crystalt, mint egy önálló animét. A baj az, hogy még így is egy jobb esetben középszerű magical girlről beszélünk, ami mai viszonylatban kevés, így a Madoka, és hasonló művek után.

   • Ööö… ha a mau.hu SilverMoon fórumra gondolsz, akkor de-de, ott is ezen a néven voltam nagyon-nagyon régen. Köszi! 🙂 Más SM oldal nem ugrik be, hogy lettem volna, de nagyon régen volt már.
    Én igazából jó ideje mindennel így vagyok, hogy tudom, hogy minek harangozzák be, mihez kell hasonlítani, de eluntam, hogy úgy minden csak csalódás és semmit sem élveztem.
    Nem nézek más animét azaz igazság, régen sem voltam nagy anime faló, talán ha összesen 1 tucatot néztem végig, így nem igen van mihez hasonlítanom.
    És azaz igazság, hogy évek óta nyugati képregényeket olvasok és ott talán még kevesebb sztori fér be egy-egy számba a sok harc miatt, nemhogy részletesen bemutatni valakit. Talán ezért nem éreztem én hiányosságnak azokat, amiket Te és a többiek. 🙂

   • Általában én se várok el többet a legtöbb animétől, filmtől, játéktól, vagy akármitől, csak hogy szórakoztasson. Ám van amikor ilyen-olyan okokból kifolyólag, magasabban van az ingerküszöb, és többet várok el egy-egy műtől.

    Alapból a Crystaltól se vártam túl sokat, ám sajnos mégis alul teljesített. Az elmúlt 10-15 évben, ennél már készültek bőven jobb újragondolások, például egyik legjobb példa erre a Re: Cutie Honey.

    Persze az is benne lehet a dologban, hogy így, közel 700 animével a hátam mögött, már azért láttam egyet s mást. =)

 14. androsama Says:

  Ha már eleve lehúztad, akkor minek nézted meg?Annyira bírom, amikor valaki már előre nyávog, meg fújol olyasmiről, amiből látott két képet meg egy fél perces előzetest. Ha nem tetszik, nem kell megnézni. Nekem tetszett a Crystal, igaz, anno szerettem a régit is. Bár mondjuk ott irtóra idegesített a rengete filler évadonként. A Crystal mellett szól, hogy a karakterekből legalább nem csináltak egy csapat idióta hülyegyereket, mint anno a régi verziónál. Szóval, a régi szép volt, jó volt, azon nőttem fel, de az új verzió is tetszik. Igaz, a CGI-os átváltozást kihagytam volna a Toei helyében, de hát nem én csináltam az animét.
  Egyébként anno Naoko is mangahűbbre akarta a régi verziós animét, de gondolom eleget fizettek neki, hogy ne rinyáljon.

  • Én meg azt bírom, amikor még ennyi év után is előkerül ez a szánalmas “minek nézted végig?” című szöveg. Nos, talán pont azért, mert sok manavédő fannak, megvan az a jó tulajdonsága, hogy amikor kritika éri imádatuk tárgyát, akkor az első kérdés, rendszerint az szokott lenni, hogy “láttad te ezt egyáltalán?” Nem is beszélve arról, hogy ha már valamiről kritikát akarok írni, akkor illik előtte végignézni.

   Az, hogy a megérzéseim nem voltak épp pozitívak a Crysatal szemben, tény. Viszont ettől még nem húztam le előre. Itt egyrészt arról van szó, hogy ha az ember, eltölt pár évet egy szubkultúrában, és átmegy a kezei között néhány anime, akkor idővel kialakul nála, egyfajta megérzés, amire általában megéri hallgatni. Másrészt ettől még maga a mű, bizonyíthat, rácáfolhat az ember ellenérzéseire.

   Most nem kezdem el sorolni, hány animnél volt már úgy, hogy nem sokat néztem ki belőle, aztán mégis meggyőzött az ellenkezőjéről.

   A Crystalt egyrészt azért kezdtem el nézni, mert SM. Másrészt mert bár az első résztől, finoman szólva se vágtam magam hanyatt, de még láttam arra reális esélyt, hogy a jövőben ez változhat. Az, hogy ez végül mégsem következett be, arról meg aztán tényleg nem én tehetek. Én megadtam neki az esélyt, tisztességesen végignéztem, mégse győzött meg.

 15. Látom itt is kezd beindulni egy kis eszmecsere. 🙂 Én meg közben végignéztem a második évadot, meg a harmadik felénél járok a régi SM újranézésében. 😀 Egy valami azért szöget ütött bennem, azok a támadási pózok, amiket a szereplők produkálnak, azok valahogy egyre idiótábbnak tűnnek.

  • A támadások még nem is annyira, hanem inkább az átváltozások. Azon belül is főleg SM-é, akié minden szériával, egyre hosszabb, és csicsásabb lesz. =D

   Furcsa is volt, amikor az SM után, később nekiültem a Cutie Honeynak, aztán ott 5 másodperc alatt lezavarták azt, ami az SM-nél, 30 másodperc felett volt. =D

 16. Teljesen igazad van. Nem szeretnék senkit se megsérteni vagy valami, de őszintén megmondom, nekem se tetszett, pedig a régit imádtam. Képesek voltunk csak azért elszökni a napköziből, hogy hazamehessünk a korábbi busszal, mert a Sailor Moon ment és azt meg kellett nézni, anélkül nem telhetett el a nap. ^^ Szerencsére mindig volt aki felvette kazettára az aznapi részt, így az se jelentett gondot ha valamiért lemaradtam róla, másnap mindig volt aki kölcsönadta. ^^ Ezt az újat viszont nem szerettem nézni, túlságosan modern lett nekem. ^^”

  • Ha még csak az lett volna, hogy modern, azzal még nem is lett volna semmi probléma, mert akad jó pár modernizált remake, reboot, amik remekül működtek. A Crystalal, sokkal inkább az volt a baj, hogy a Toei, finoman szólva is szart az egészre, és az első rész után, szélsebesen elkezdték visszanyesni a költségvetést.

   Na de ha már nosztalgia, hát igen, ilyen storyjai, szerintem mindenkinek vannak, akik az időtájt voltak gyerekek. =) Nekem szerencsém volt, mert akkoriban max 5 óránk volt, így a 12:50-es buszt, pont el tudtam érni, ami 20 perc alatt hazavitt, szóval mindig el tudtam érni, a rajzfilm klub kezdését.

   Persze ismertem jó pár olyat, akiknek ilyen-olyan cselekhez kellett folyamodni, hogy időre hazaérjenek. Egyik haveromnak például 2. félévtől, betettek egy tesit 6. órába, amiről mindig ellógott, csak hogy hazaérjen a DBZ-re. Hiába mondtuk neki, hogy másnap reggel 6 után, úgyis megismétlik. Hiába mondtuk neki, hogy megmutatjuk neki, hogy kell a VHS-t beállítani, ő akkor is hazalógott, minden pénteken. Legalábbis egészen addig, amíg úgy két hónap után, kapott egy osztályfőnökit. =)

   • Mondjuk én szerencsés voltam. Nagyjából minden nap időben hazaértem, igaz nem is kellett messze menni az iskolától hazáig. 🙂 Ennek ellenére valamiért mind DB, DBZ, mint SM számos része kimaradt az életemből. SM esetében harmadik évad vége teljesen kiesett, most csodálkozom rá így utólag, hogy ez történt benne…

   • Én már anno, az első részeknél rákaptam ezeknek az “ízére”. =)

    Egyébként ha már így témába jött, ma hirtelen felindulásból, puszta nosztalgia gyanánt, megnéztem újra az első részt, ráadásul plusz kihívás gyanánt, magyarul. Annyit mondok, továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a szinkronhangok amúgy faszák lennének, de az a “beleélés”, amivel előadják a monológokat…. =D Szóval igen, kellett hozzá az erős nosztalgia faktor. =)

   • Mondjuk én csak magyar szinkronnal láttam még, de azért igencsak érződik rajta, hogy nem nevezhető minőségi munkának. 🙂

   • Ó, ezért én is kaptam, és nem érdekelt. 😀 Mondjuk én akkor voltam alsó tagozatos, így akkor én a kötelező szakkörről lógtam ezért.

   • Szerencsére nekem nem kellet ellógnom mert hiába volt 6 órám egy nap mi még akkoriban alig 1 köpésre laktunk a sulimtól így mindig időben hazaértem a sorozatokra 🙂 Egyszer próbáltam meg megtenni amikor betettek nekünk valami hülye felkészítő órát de szinte egyből lebuktam :/

   • Foma: Ja, hogy te amúgy is magyarul nézed… Anno 2005 környékén, én is úgy újráztam először, jó kis VHS minőségben, de most már sok lenne azt a 166 részt, mind bevágni magyarul. Annyit már a nosztalgia se tud rajta segíteni. =D

    Ricz: Általánosban, én tanulószobákról lógtam el 6.os koromban, de arról is azért, mert az igazgató kitalálta, hogy mivel rendre fél-egy óra alatt végezett mindenki, és hazament, a tanárral együtt, ezért ez így nem kóser, szóval ha kész voltál mindennel, ha nem, akkor is benn kellett maradni fél 5ig.

    Gimibe persze, főleg az első 2 évben, amikor a punker kis pöcs korszakomat éltem, már órákról is simán ellógtunk, szartunk rá, mi lesz. =D

   • Gimiben a lógás nálunk nem nagyon lehetett opció. Annál szigorúbb volt az iskola odafigyelése a rend megtartására. Aki mégis megtette, és lebukott, az elég hamar kereshetett magának új iskolát. Így is elég intenzív volt az évfolyamunkban a lemorzsolódás aránya (csak a mi osztályunk 22 fővel indult, érettségi évére maradtunk 16-an, és még a mienkben volt a legjobb a helyzet).
    Ami meg a szinkront illeti, addig örülök, amíg nem kell feliratot olvasni. Teljesen mindegy, hogy szar a szinkron, de az legalább nagyjából kötődik az eredetihez. Mivel több, mint 10 éve nem láttam SM-t, így inkább így újrázok.

   • A 3.2-es átlagommal, én nem mentem valami elit gimibe. =D Nem voltam rossz tanuló általánosban, főleg nem alsóban, de 8.ra aztán engem is utolért a lázadó korszak. =) Menő lett nem tanulni, baszni mindenre, bőrkabátot hordani, kiülni, sörözni a kisbolt mögött a beton ping pong asztalon, punk zenét hallgatni, látványosan lazulni… Áh, régi szép, gondtalan idők. =)

    Ha most újrázod először, akkor megértem. Egyébként én már csak eredeti nyelven nézném végig, lévén az SM angol szinkronja, rosszabb mint a magyar, és ezzel még nem mondtam sokat. =)

 17. Szabó Katalin Says:

  Őszintén? Ez a Crystal tökéletesen lerombolt bennem minden jó érzést, amit a Sailor Moonról valaha gondoltam… 😦 Pontosan tavaly januártól néztem végig a régi verziót, épphogy megörültem a folytatás hírének, már fanoldalt is csináltam neki, erre szétszarták az egészet…

  Nem csoda, hogy átálltam a Jojo’s Bizarre Adventure: Stardust Crusadersre… Ott a David Productionnél (még ha teljesen más kategória, akkor is) legalább vették a fáradtságot, megrajzolták úgy az egészet, ahogy kellett – az előzménysorozatához képest is sokkal de sokkal jobban-; ügyeltek, hogy a forgatókönyve is mangahű legyen; plussz, a szinkronos szakma lehető legjobbjait kérték fel a szerepekre, nem úgy, mint itt!!! (He, ez a Nojima Kenji is… Jobban szerettem, amikor visítozott, és még a romantikus részeket is úgy elkúrták vele… Kár szegény Mamoruért.. 😥 )
  Na, az az anime a sok cenzúra mellett is szerintem százmilliószor jobban megérte a pénzét!!! A mangája ’89-’92-es, bakker és még egy fingot sem léreztem, hogy annyira régi lenne!

  Lényeg a lényeg: AKI SZERETI A SAILOR MOONT, AZ MESSZIRE, DE MESSZIRE KERÜLJE EL A CRYSTAL NEVEZETŰ FOSPARÁDÉT!!!!!!!!!!!!!!!!!
  JOBBAN RONTJA A SZEMEMET, MINT A MONITOROM!!!

  Ja, és még valamit…
  A Stardust Crusaders már ’93-ban kapott egy 6-részes OVA feldolgozást, amit 2000 körül kitoldottak elé még 7 résszel.
  Az alig jobb nálam a gyengénél….

  • Nos, én már elég rég láttam a régit, van már annak lassan 10 éve is, de tény, hogy inkább azt nézném végig még egyszer, mint ezt.

   A grafikával úgy voltam, hogy nekem a rajzstílus, színezés, az már alapból se tetszett. A régi sorozat rajzolása, mélyebb színei, szerintem szebbek voltak, de ezt még igazából meg is tudtam volna szokni, ha amúgy, animációs szinten, rendben vannak a dolgok. Csakhogy nem voltak, ami azért is dühítő, mert nem egy TV sorozatról van szó, amiből minden héten ki kellett hozni egy új részt, mint anno a réginél. Hanem ez egy ONA, aminél átlag 2 hetük volt egy rész elkészítésére, mégis pocsék lett a végeredmény.

   Persze ez még csak a grafika volt, amit még félre lehetne tenni, csak hogy sajnos a többi téren is erős kívánnivalót hagyott maga után a Crystal.

   Egyébként bírom, hogy mennyien jönnek azzal, nem csak az én, hanem mások kritikánál is, hogy “Hát amit leírt, az nagyrészt mind igaz, de túl kritikusan látja a dolgokat, és nem a jóra koncentrál.” Na az ilyenektől tudok a falnak menni, pláne hogy ez még visszafogott is lett, egy-két másik kritikámhoz képest. =)

   A JoJot majd tervezem elkezdeni, mert én csak a verekedős videojátékot ismerem belőle. Először majd bedarálom a régi ovákat, utána sort kerítek az új sorozatokra is.

   • Szabó Katalin Says:

    Hát, én fordítva csináltam, előbb a mostani, azután az OVA-k. Igazából nem bántam meg, az új szerintem jobb. (Igaz, közben angolul daráltam a mangát is…)

 18. Azt leszámítva hogy a grafikát szoknom kellett, az első arc első fele nagyon tetszett! Eleinte kellemes, nosztalgikus érzés volt nézni, sajna utána valahogy elmúlt a lelkesedésem, és elég keserű szájízzel fejeztem be. Szomorú, de tényleg olyan volt, mintha a készítők gyorsan túl akartak volna esni rajta. 😦

  • Nosztalgiát én nem igazán véltem benne felfedezni. Sőt, kifejezetten illúzió romboló tudott lenni, hogy a kora ’90-es évek technológiája mellett, ott voltak a modern LCD monitorok, vagy Usaginál a laptop. =/

   A lelkesedésem, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a reménykedésem, nekem már jóval hamarabb megcsappant. Úgy az 5-6. rész után már tudtam, hogy ez már sanszosan nem lesz jobb. Míg a 12-13. rész már az addigiakhoz képest is gyenge volt, de gagyiságban még azt is überelte, az utolsó 3.

 19. Szomorúan vettem tudomásul, hogy ez az anime már sohasem fogja megkapni a neki kijáró elismerést. 20 év után újra hozzányúltak a Sailor Moonhoz, méghozzá nem valami HD kiadás erejéig, hanem egy teljesen új animét készítettek. Erre a fanon ahelyett hogy örülne, semmi mást nem tud mint elégedetlenkedni, mert nem olyan, mint a régi.
  Nemtudom ti mit vártatok tőle, de ha azt hogy majd olyan lesz, mint az az idealizált Sailor Moon, ami csak a ti fejetekben létezik, akkor ne csodálkozzatok ha csalódnotok kellett. Holott a lehetetlent vártátok el tőle. Igen, a Crystal a fanoknak készült, de közelsem azzal a céllal hogy ti újraéljétek a gyerekkorotokat, hanem hogy más legyen.
  A régi Sailor Moon a gyerekeknek készült, az új a felnőtteknek. Ha valaki ezt nem képes tudomásul venni, akkor felesleges megnéznie. Sziasztok!

  • Valóban vannak olyan fanok, akik utoljára még az RTL-en látták az animét, és számukra már a puszta tény, hogy egyáltalán rebootolni merték az animét, megbocsáthatatlan bűn. A fanok többségének viszont (mint ahogy nekem is), az volt a baja, azért lettek csalódottak, mert a Toei, 2 év csúszás után, egy grafikai hibáktól hemzsegő, összecsapott, lelketlen iparos munkát rakott eléjük, ami méltatlan egy ilyen múltú címhez.

   Ergo, nem azt vártuk tőle, hogy olyan legyen, mint a régi, hanem hogy egy méltó újragondolást kapjunk. Egy olyat, amilyet ez a franchise megérdemel. Ha neked tetszett, azzal nincs semmi gond, de ettől még a tény önmagáért beszél, miszerint a fanok nagyjából 60-70%-a, csalódott a Crystalban.

   Azzal meg vitatkoznék, hogy a Crystal annyira a felnőtteknek szólna. Mondhatjuk rá, hogy egy árnyalatnyival komolyabb a hangvétele, de ettől még messze nem lesz felnőttes.

 20. cheatergs Says:

  Tenshit meg lehet találni vhol SM-ügyben?

  • Nem tudom, nem hiszem. Én legalábbis, évek óta nem láttam sehol. Utoljára Setike oldalán beszéltem vele még 2008 körül.

   Mi kéne amúgy? Hátha én is tudok segíteni.

 21. cheatergs Says:

  A Silver Milleniumról kéne infó, mert neten közel nulla róla az anyag. Annyit tok, h az anime és manga eltér egymástól, de ennél részletesebb anyag után ácsingózok.

  A másik, h melyik karakter kit hogyan szólít (ki kit -sanoz meg -chanoz).
  Plusz egyebek (Inner-Outer Senshi most egy tömb v egyes Sailorok is nevezhetők így), amik apránként jutnak eszembe.

  Tipikusan olyanok, amikért tíz évvel ezelőtt önmagamat kerestem volna meg.=)

  • Előrebocsátom, hogy elég régen olvastam már a mangát, szóval néhány dologra már lehet nem jól emlékszek (látszik, hogy pár éve már nem foglalkozok ezzel =D) de azért megpróbálom összeszedni.

   Igazából úgy konkrétan a Silver Milleniumról olyan túl sok minden a mangában se derül ki. Az amcsi anime szinkronban azt mondják, 1000 évvel korábban létezett, de valójában ilyet sose mondtak sehol. Annyit tudni róla, hogy valamikor a múltban, egy másik időben létezett, illetve hogy az ott elő humanoidok jóval tovább éltek, és nem öregedtek úgy, mint a Föld lakók. Ez ellentétet szült, és emiatt az ellenséges viszony miatt, tilos volt oda utazni.

   A lényeges különbségek, inkább már a konfliktusnál vannak. Az animében Beryl megöli Serenityt és Endymiont, mire a királynő feláldozza magát, hogy a kristály erejével a szerettei reinkarnálódhassanak egy Földi életbe. (Ennek egyik mellékhatása, hogy az ellenségei is újjászületnek.) A mangában ez annyiban tér el, hogy ott Beryl, kinyírja Endymiont, mikor Serenityt védelmezi, Venus kinyírja Berylt, majd Serenity öngyilkos lesz, aztán nagyjából ugyanaz történik, annyi különbséggel, hogy a mangában a királynő végső akaratát még rögzíti egy amolyan holo üzenetben, amit később megtalálnak SM-ék, mikor a Holdon járnak.

   Később annyi plusz van még a mangában, ha jól emlékszem, hogy mikor Metalliát legyőzik, utána SM választás elé kerül, hogy vagy visszaállítja a Silver Milleniumot, és akkor “marad minden a régiben” csak nyilván ő veszi át az anyja helyét. Vagy marad a Földi életénél, mire ő inkább az utóbbit választja.

   Chan, san sama, egyéb kérdésben én sose voltam jó, már annak idején se jegyeztem meg az ilyeneket, szóval erre vonatkozóan passz. =)

   • “Chan, san sama, egyéb kérdésben én sose voltam jó, már annak idején se jegyeztem meg az ilyeneket, szóval erre vonatkozóan passz. =)”
    Ezzel kapcsolatban talán Ricz megkérdezése lenne a célravezető.

   • cheatergs Says:

    Pdg én úgy emlékszem, mintha járt volna itt Tenshi pár éve vmi kapcsán.

    Mer’ nekem olyan kéne, h pölö Mamoru Ami-sannak v Mizuno-sannak hívja-e Amit, őt -sanozzák-e a lányok, Haruka h szólítja az Innereket (ker.név/vez.név), az alteregókat keverik-e (Endymiont hívhatnák abban a megjelenésében Mamorunak) stb.
    Ez mindenkire levetítve.

    A Silver Milleniumnál nekem az a gondom, h eleve évszámra semmit nem tudunk róla (Wikián csak annyi szerepel, h prehistoric age, mintha az ókor előtt történt volna a prologue), még csak annyi se hangzik el, h évszázadokban v -ezredekben gondolkodjunk.
    Helyileg a Holdon a Mare Serenitatisban állt a palota (amit a Naoko nevű építész Palmyráról mintázott=)).
    Innen a szalagot elvágták.

    Szal meddig terjedt a Millenium? A palotáig, a Holdig v a Naprendszerig?
    Kik és hányan voltak a lakosai? Emberek v long-life humanoidok? Ők polgárok, harcosok v királyi családtagok voltak?
    A Sailor Senshik akkoriban csak Sailorok v csak Princessek voltak? Netán mindkettő?
    A Ginzuishou azt most hogyan köthető a Milleniumhoz?
    A Silver az utalás a másodikra, tehát jön majd egy Gold Millenium v csak a Ginzuishou miatt Silver?

    Ilyenekre lenne szükségem.

    Foma:
    Nocsak, Ricz otthon van az SM-ben?

   • Szerintem ő anime téren a legfelkészültebbnek számít köreinkben, úgyhogy nem lepődnék meg, ha annyira képben lenne SM téren.

   • Mariko járt itt, Tenshi nem. Az akire te emlékszel, az nem az a Tenshi volt, az eleve a yaoi miatt jött ide hőbörögni. =D

    A Silver Millenium az egy kvázi bolygószövetség volt Serenity királynő vezetésével, aminek egyedül a Föld nem volt a része. Az outerek védték a naprendszert a külső támadások ellen, az innerek pedig a belső békét hivatottak fenntartani. (Később a Starsnál konkretizálják majd ezt, hogy valójában a káosz volt az a gonosz erő, illetve annak kivetülései.)

    Konkrétan ezt időben belőni azért is necces, mert keverednek benne az ókori, a középkori, és helyenként a modern elemek. Plusz az egészet elég masszívan áthatja ugyebár a mágia.

    Lakói a Földnek és a Holdnak voltak (legalábbis ebbe mentek bele), de róluk is csak annyit tudni, hogy kvázi ugyanolyan embereknek néztek ki, mint a Földiek, csak tovább éltek, és nem öregedtek. A többieknek igen, eredetileg mind volt Princess alakjuk, meg saját kastélyuk a szülőbolygójukon, de különösebben ezekről se derült ki semmi.

    Az ezüst kristályról annyit tudni, hogy a kozmosz leghatalmasabb mágiával rendelkező varázstárgya, mely mindig a királyság aktuális uralkodójához tartozik. A mangában annyi pluszt kapunk ehhez, hogy később kiderül, hogy a kristály maga SM igazi szíve, amely közvetlenül kapcsolódik, magához a Holdhoz. Lényegében annak erejét hordozza magában.

    A Silver elnevezés, egyszerűen onnét jön, hogy a Hold színe az ezüst.

   • Mondjuk kényelmes lak lehet a Jupiter bolygón épült palota 🙂

   • Miért, a kénsavas Vénusz, vagy az elképesztő felszíni nyomással rendelkező Neptunusz jobb? =D Meg eleve a Holdon ugyanakkora gravitáció van, mint a Földön? Tudnak lélegezni? Hallják egymást? Illetve olyan ősi, ógörög stílusú romokkal van tele, melyeket Niel Armstrongék, valahogy nem vettek észre? Ja és hogy tudott elrozsdásodni egy kard ott oxigén, és víz nélkül? =D (Ami az eredeti magában még kristályból volt…)

    Szóval ja, annyira nem is bántam, hogy ezt az egész Holdra utazunk dolgot anno kihagyták a régi animéből. Ott nem is maradt meg konkrétan semmi a birodalomból, meg Serenity is amolyan jelenés szerű lélek formájában jelent meg SM előtt, nem ilyen holo üzenetben. =)

   • Azért számomra akkor is szürreálisabb egy gáz-bolygó felszínére épített palota gondolata. 🙂 Persze, ha reálisan akarnánk nézni, valóban mind képtelenség lenne.

 22. cheatergs Says:

  Kösz az infót!
  Azt azért leszűrtem, h lényegében nincs megkötve az ember keze, mert animében minderről szó sem volt – sajnos, és azért manga sem erőltette meg magát ebben a kérdésben.
  Bár én azóta se olvastam el, de a Crystallal párhuzamosan sort kerítek rá (összevetés).=)

  Nem tudsz olyan élő fórumot, ahol lehetne kérdezgetni SM-ről? Aoi mennyire él?

  A kastélyok nem mindegyike épült a bolygókra. Az Outer Senshiké pölö a bolygóik körül keringett.
  Ennél mondjuk logikusabb lett volna, ha az adott nevet viselő holdjukra épül (Titan, Miranda, Triton, Charon), de így sem a gázgomolyagban vannak a törpe magon.
  Nem mintha ez számítana, hisz mahou shoujo, úgyh mágia által én simán elfogadnám.

  • Akkor inkább koncentrálj a mangára. =) A Crystalt én már csak becsületből fogom folytatni, de túl sok reményt, nem fűzök hozzá. Amit az első, de főleg a második arcal műveltek, az valami elképesztő volt (és nem a jó értelemben).

   Amúgy csak nem fanfic miatt kellettek az infók? =D Csak mert ha igen, akkor elismerésem a kitartásodért, én ennyi év után, már tuti nem esnék újra neki. =)

   Fórum hát, igazából nem nagyon van már olyan amelyik aktív lenne, pláne nem magyar. (Aoival esetleg megpróbálkozhatsz, de ott se garantált, hogy választ kapsz majd.) Igaz, én úgy konkrétan, egy jó ideje már nem is nagyon érintkezek az SM-el, és annak fandomával. Legutóbb is annyi volt, hogy leírtam a gondolataimat a Crystalról, aztán részemről ezzel le is zártam a dolgot. =)

   Egyébként igen, a kastélyok nem mindegyike épült magára a bolygóra. Csal amelyik kőzetből van.

   • cheatergs Says:

    A hírhedt Atszáról van szó, a háromoldalas silvermoon-vita tárgyáról.=)

    A véletlen műve.
    Alapból én a saját sztoris képregényvázlatomat készítem, csak szabi idejére vidékre mentem, ahol nincs netem.
    Turkálva az ottani vinyón előkerült az Atszá, aminek uccsó átírásában a helyesírást javítgattam. Aztán belelendültem, és majd dupláját ráírtam az utolsó variációmnak.

    Annyi előnyöm mndenképpen származik belőle, hogy felfrissítem az íráskészségemet, mert már négy éve csak rajzolok, aztán elfelejtettem fogalmazni és megkopott a szókészletem.

    Viszont már nem tervezem netre fölrakni, csak a rokonnak mutatom meg vidulni. Ő ismeri az eredeti 60kb-os csodát, így értékelni fogja a mostanra 630kb fölé nőtt átírást.=)

    Sztem az SM-nek már nincs fandomja idehaza. Páran emlékeznek rá, aztán annyi. Mai szemmel nézve se sztori, se karik, se moe, se gore, úgyh nincs kawaii/kakkoi-faktora, amire borulna a nép.

   • Ennyire sose voltam képben SM-el. 🙂 Azért szerintem van egy szűk fandom még ma is nálunk, csak azok mind öreg motorosok, akik esetleg már vissza is vonultak a netezés ezen szegmensétől.

   • Csak 3? Én valahogy többre emlékszek… =) Azt tudom, hogy Tapsyval, és Marikoval jó pár oldalt megtöltöttetek az erről való elmélkedéssel. Mindenesetre Tapsy összefoglalója alapján, az alap fanfic, az tényleg valami rémes volt. Még a hírhedt Blood Moont is kenterbe verte, elsősorban azzal, hogy minden idők egyik legcikibb Mary Sueja volt benne. =D

    Azért a miheztartás végett, pár évvel ezelőtt, olyan 2013 körül, beleolvastam én is az egykori fanficembe, de azon is csak fogtam a fejem, főleg még az eredetin. Igaz, a már félig újraírt verzió se volt sokkal jobb. =)

    Az a rokonod nem véletlenül az az illető, aki a Silverre is irkált? Már a nevét elfelejtettem, de ha jól emlékszem csaj volt, és később derült csak ki, hogy ti amúgy is ismeritek egymást. =)

    SM-nek van még viszonylag sok random az éterben keringő “koca” rajongója (most nem a túlsúlyos Sumo Moonokra gondolok XD), de egységes fantábora, az már régóta nincs. Köszönhető ez részben annak is, hogy sok egykori SM fan “beolvadt a nagy közösbe” mikor bejöttek az animuk. Igaz, mára a hazai anime fandom is olyan, hogy van, csak épp nem sok vizet zavar.

    Igaz, ennyi erővel fel lehetne tenni a kérdést, hogy egyáltalán minek van idehaza elő, aktív, számottevő fantábora? Vannak a gamerek, szerepjátékosok, vegyesen sci-fi, fantasy fanok, aztán úgy kb. ennyi. Más nem nagyon maradt itthon meg. Lásd a Brony is kb. annyi volt itthon, hogy nyílt egy-két oldal 2012-2013 között, próbálkoztak rendezvényekkel, meg külföldi videósoktól nyúlt prezentációkkal, egy-két gagyi fanficcel, de úgy konkrétan semmi értékelhetőt, maradandót nem csináltak. (Tisztelet a kevés kivételnek.)

 23. cheatergs Says:

  “Csak 3? Én valahogy többre emlékszek… =)”
  Ja, valamivel több volt.
  Csak ott 1 komment 3x olyan hosszú volt, mint egy másik topicban egy oldal. És ebből volt v tíz. V fél percig tekertem, mire az oldal aljára értem, h kibogarásszam a megválaszolni valókat.=)
  Máig legnagyobb netes bánatom, h azokat nem mentettem le magamnak, és a silver idő előtt beadta a kulcsot. Azokban rengeteg hasznos infó volt, amiknek perpill hasznát is venném.

  Tapsy korrektül kimondta a frankót, csak vsz felületesen olvasta el, és sokx olyanokba kötött bele, amik már akk benne voltak a ficben v szubjektíven rühellte (pl. Tiny nevét).
  Innentől írhattam neki, h erősen alfa állapotú a cucc, és direkt azért bocsátottam közre, h mások kritikája alapján javíthassam, ő úgy kezelte az átírást is, mint egy vírust; engem meg egy netre szabadult szipus otakuként, aki a “rajongása” tárgyát sem ismeri (az tiszta fail volt, ha emlékszel a körülményekre).
  Szal ja, szeretett személyeskedni, és nem volt erőssége a konstruktív kritika.
  Nyugisabb hozzáállással pdg sokat segíthetett volna, mert a realista hozzáállása adott volt.

  “Mindenesetre Tapsy összefoglalója alapján, az alap fanfic, az tényleg valami rémes volt. Még a hírhedt Blood Moont is kenterbe verte, elsősorban azzal, hogy minden idők egyik legcikibb Mary Sueja volt benne. =D”
  Ezt Tapsy javára írom.
  Aktualitása miatt most én is újraolvastam az eredeti 60kb-ost (meg az összes revíziómat), és a szemem meg az agyam felváltva hüledezett a fogalmazáson és a tartalmon.
  Szal most sokkal rosszabb a véleményem az alapról, mint akk volt, pdg az ingerküszöböm tíz évvel ezelőtt sem volt alacsonyabban (sőt, még kevésbé is voltam toleráns a hazai fic-ek nonstop olvasása miatt).

  Hozzáteszem, ez még mindig szépirodalmi örökbecsű a személyes favoritomhoz, ami ennél olyan két nagyságrenddel epicebb.=)

  Mariko kritikája már tényleg építő volt, és ha kellett, több szempontból is megmagyarázta a problémáját. Sok mindenben nem értettünk egyet (pl. Kozmosz neve), de ő sok érvemet és magyarázatomat elfogadta, legalábbis nyugtázta.
  Ő csinálta azt, amit máig a legnagyobb segítségnek és netes élményeim egyik etalonjának tartok, h visszaküldte nekem a fájlt, konkrétan beleírva zölddel és pirossal az általa hibának tartott mondatokat, szavakat a szövegbe, mellé pdg a javításokat, javaslatokat.
  Ez nagy meló volt neki, és tényleg hálás voltam érte. Jó részükkel magam is egyetértettem (v eleve terveztem), és belevettem a későbbiekben.

  Ilyesmit én is puhatoltam nálad a ficednél, csak te mereven elzárkóztál, kezdve a pdf formátummal (lehet, az én fices akcióim láttán=D).
  Am azt hiszem nekem még megvan a fanficed (tán mind2 verzió).

  LOL egyébként, h sok mindent, amit akkoriban megvédtem (pl. Tiny és Kozmosz), a kövi revízióban már inkább áthidaltam (pl. a srác fenti két neve már nem tűnik fel, helyette a vez.nevén említik).

  Komolyan, ennyi nosztalgia után egyre nagyobb kedvem lenne megint elolvastani vkivel ezt a felhízott cuccot ending után!=)

  “Az a rokonod nem véletlenül az az illető, aki a Silverre is irkált?”
  Antícia, ja. Bár anime téren ő nem (túl) aktív, a mai napig egy húron pendülünk. Eredetileg ő mutatta meg nekem az SM-et még ’97-ben, olvasott pár ficet is (enyémeket mind), ah a Crystalon is együtt röhögtük zsibbadtra magunkat.

  “…pár évvel ezelőtt, olyan 2013 körül, beleolvastam én is az egykori fanficembe, de azon is csak fogtam a fejem, főleg még az eredetin.”
  Mivel én állandóan írok v rajzolok vmit (perpill 11 sztori van a fejemben), így én a régi dolgaimat is úgy nézem, h tom, akkoriban mit akartam kifejezni, és abból mit hoztam ki. Vi öt év után az az első gondolatom, h “hmm… igen, és ha ezt így folytattam volna tovább, akk tök érdekes csavart hozhattam volna ki belőle, és akk így meg úgy…”.
  Aztán van, amikor ez nem áll meg itt, hanem bele is írok, és ennek az 1ik eredménye ez a duplájára hízott Atszá.=)

  Engem inkább kínos meglepetések érnek a régebbi írásaim kapcsán, ui. van olyan pár éves történetem, aminél nem hiszek a szememnek, olyan választékosan és naturalisztikusan fogalmaztam. Persze érzem, h azokat is lehetne csiszolni, de jelenleg messze vok még attól a szinttől is.

  A legnagyobb élvezet persze az volt, amikor megtaláltam életem első írását, amibe 8(?) évesen fogtam bele, és jutottam vele 3 oldalig. Olyan jópofa és naiv kezdemény, h rettentően szórakoztatott az a szösszenet.=D

  Az uakk inkább szánalmas, h a másodikos helyesírásom oktatja ezeket a középiskolás Sue-ficeket.

  Anime, mint fandom, már sztem se létezik idehaza.
  Mondhatni logikusan, hisz elég megsasolni a kínálatot, rögtön látni, h ezt már láttuk tavaly is, meg azelőtt is, meg úgy öt éve egyfolytában (fecske=/=nyár).
  Uszkve a címeket faragják egyre hosszabbra, h még a japók se tudják fejben tartani.
  Anime-sekai még sekélyesebb, mint Hollywood, ami vsz mélyebb szégyen a japánokra nézve, mint az amcsikra, mert egy rajzfilmben kevesebb a kötöttség, mint egy filmben.

  • Őszintén szólva, ennyi idő elteltével, már én se emlékszek minden részletre. Bár végül is veled bétáztattam, szóval a véleményedet, javaslataidat, így is elmondhattad. =) Plusz velem még mindig jobban jártál, mint azzal a csajjal (akinek azóta szintén elfelejtettem már a nevét =D) aki írta azt a Szaturnos fanficet, amit vagy háromszor kezdett újra.

   Különösen vicces volt, hogy előtte legalább 3 embert felkért arra, köztük engem is, hogy írjanak neki kritikát, mert fejlődni szeretne. Erre mikor vettem a fáradtságot, és írtam neki, még a legelső változata, első fejezeteiről, besértődött, és elkezdett duzzogni. Utána én hagytam is a francba, te ha jól emlékszem, egy darabig még próbáltál neki írogatni, mígnem egy napon ő is fogta a sátorfáját, és mint megannyi gportás kollégája, elment Narutozni. =)

   Amúgy én úgy vagyok a fic írással, hogy volt idő, mikor nagyon vonzott. Ugye nekem is megvolt az az időszak, amikor még kisiskolás korban, a sorozat kliséi alapján, az irodalom füzet hátuljába írogattam saját storykat. Aztán később gépen próbálkoztam több verzióval, mire végre eljutottam egyhez, amit már direkt a netre szántam. Mára viszont, valahogy abszolút nem vonzz már ez a fajta fanwork. Olvasni még csak-csak, de írni már valahogy abszolút nincs ingerenciám.

  • Eddig semmit. Egy ideje már nem követem nyomon, a franchise körüli dolgokat.

   Amúgy nem sok értelmét látom, pont a mozikat elővenni. Bár az első még egész jó, és a második is elmegy. Viszont ha már vissza akarják hozni az SM-et, akkor az eredeti sorozatot kéne újra elővenni.

   • Mondjuk a Délmagyar elég hatásvadász módon cikkezik. Először azt hittem, hogy új SM mozit akarnak behozni, de beleolvasva kellett konstatálnom, hogy régi darabot tálalnak újra.
    Azzal egyetértek, hogy a régi sorozatot kéne visszahozni, mint a DB-t. Mondjuk nem ártana neki egy új szinkron, eredeti szöveg alapján fordítva, és a kínos magyarításokat és franciásításokat kiszedni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: