Migránshelyzet

Sokszor elmondtam már, hogy politikával, ha csak lehet, nem foglalkozok. Azonban a mostani migráns helyzet, már rég túlmutat a politika szintjén. Az egész annyi terültet érint, olyan gyorsan változik, és annyi egymásnak ellentmondó nyilatkozat, intézkedést követi egymást, hogy ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja. A magam részéről, egy nagyon súlyos problémának látom, egyrészt azt, ahogy az EU ezt “kezelni” próbálja. Vagyis, hogy nincs megegyezés, nincs terv, nincs egy egységes kiállás, hanem az összes tagország aki érintett az ügyben, kizárólag a saját érdekeivel van elfoglalva ebben a kérdésben.

Másrészt, és ez a nagyobb probléma, már előre látni, hogy az, amitől sokan tartanak, be fog következni, és a jövőben igen súlyos társadalmi következményei lesznek annak, ami jelenleg zajlik. Angliában, Franciaországban, Németországban, már most is problémát okoz a kisebbségek egymással, és a többségi társadalommal való együttélése. El lehet képzelni mi lesz, ha majd tízszer annyian lesznek. Arról már nem is beszélve, hogy akkor mi lesz, ha majd úgy döntenek, hogy itt is jó lesz nekik, Magyarországon.

Két videót ajánlanék a témában Nógrádi Györgytől, aki ismét nagyon jól körbejárta a jelenlegi helyzetet, és annak okait, következményeit.


Reklámok

29 hozzászólás to “Migránshelyzet”

 1. “Arról már nem is beszélve, hogy akkor mi lesz, ha majd úgy döntenek, hogy itt is jó lesz nekik, Magyarországon.”

  Összeverekednek a cigányokkal, és akkor tudjuk mit jelent az. Még több balhét, amiben olyan adok-kapok bosszúhadjáratokat, amire sokszor a rendőrség inkább vállat ránt, nem előzi meg parancs nélkül.

  Nógrádi Györgynek tetszett pár mondata, de leginkább az, hogy “a II. világháború óta egy békés nap nem volt ezen a Földön, és ahogy nézem a jövőt, nem is lesz”. Az asszimilációs politika az EU-nál szintén nagyon jól látja: megbukott az egész. Ráadásul nem az első generáció, de a 2-3-4-5. generációt emeli. Nem tudom, de 20% sikeresség (a generációk száma szerint) minden csak nem kielégítő. És az utóbbi réteg zavargott komolyan annak idején 2006-ban, mikor a fél franciahon lángba borult.

  Ha ez a “brit” diplomácia így megy tovább, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy előbb-utóbb lövöldözés lesz a határon. Már a miénken. Hogy másokén mikor…

  • Na igen, az 500 évvel ezelőtt érkezett migránsokat se sikerült, a mai napig integrálni. Már csak az kéne, hogy e mellé, jöjjön még egy másik, hasonló “sikertörténet”.

   Mondjuk azt tényleg megnézném, ahogy az arabok, megpróbálnák ráerőltetni a cigányokra a saríát. =)

   Nógrádi azon kevés emberek közé tartozik, akinek mindig megnézem, meghallgatom a véleményét, mert a fickón látszik, hogy pontosan tudja, miről beszél, és egyik politikai szekértábornak se akar megfelelni. Ezt pedig nagyon becsülöm benne.

 2. Innen nagy eséllyel már nincs visszaút egy óriási társadalmi katasztrófából. Ami elképesztő hogy a sok agyhalott polkorrekt social justice warrior barom még mindig csak xenofóbozik, rasszistázik.

  • Persze, mert nekik érdekük a káosz.

   • Hát lehet, hogy a “nagy háttérhatalmaknak” az az érdekük, de egyébként meglepődnél, hogy tényleg hány olyan kispolgár “social justice warrior barom” van, akik úgy vannak vele, hogy “segítsd az idegent, akár a saját néped rovására is, különben aljas náci vagy!”, illetve ők is csak akkor érzik magukat embernek, ha így tesznek. És ők ezt teljesen komolyan gondolják, semmiféle “káosz előkészítés” nincs mögöttük, szimplán meggyőzi őket 1-2 síró kisgyerekes, vagy hasonló kép. Ergo szimplán az empátiájukat helyezik minden fölé, ami alapból egy pozitív és hasznos emberi érzés lenne, csak itt most olyan döntést kell hozni, aminek a 20-30 évre előremutató hatásait is mérlegelni kell, nem csak azt, hogy pillanatnyilag mi tűnik jó ötletnek. Persze arról lehetne vitatkozni, hogy melyik a rosszabb: a tudatosan pusztító, “káoszt előkészítő” személy, vagy pedig az olyan átlagpolgár, akinek a naivitása egy 10 éves gyerek szintjén áll, aztán ha megkérdezi tőlük az ember, hogy szerintük mi lesz, akkor: “Ó, hát ők csak addig maradnak, amíg véget ér az országukban a háború, közben illedelmesen és aranyosan viselkednek végig, utána pedig szépen visszamennek, mert úgy sem akarnak itt maradni nyugaton és akkor minden happy és sunshine lesz! ^_^” Oké… XD Optimista vagyok én is, de azért nem hülye… XD (Jó, egy picit rájátszottam a példamondattal, de sajnos nem kellett sokat “torzítanom” rajta…) Mellesleg az egész liberalizmusnak pont ez a legnagyobb “csapdája”: az olyan alapvetően hasznos emberi érzéseket használja ki, mint az empátia, részvét, segítségnyújtás, stb. és irreális módon visszaél ezekkel.

   • Na igen, ezt a “Ha majd véget ér a háború, úgyis vissza mennek a hazájukba…” című mondatot külön szeretem. Mivel ekkora ostobaságot is ritkán hallani. Kvázi egy kategória a “Tankokat a határra!” kaliberű kirohanásokkal, csak ez épp a másik oldalról jön.

    Kezdjük ott, hogy a háború, belátható időn belül, nem fog véget érni. Ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, egy egységes, erőteljes, és határozott, szárazföldi offenzíva kellene az ISIS ellen. Amerika ugyan bombázza őket, de ahogy nagyon sokan elmondták már, kizárólag a légierő bevetésével, még egy háborút sem nyertek meg.

    Viszont ha még véget is érne a háború, akkor is, hova mennének vissza? Egy lerombolt, szétbombázott, gazdaságilag, és infrastrukturálisan tönkretett országba, ahol már a háború előtt is probléma volt megélni?

    Ezek a migránsok, menekültek, bevándorlók, nevezzük őket akárhogyan, nem azzal a céllal jönnek ide, hogy ők Európából, valaha is haza fognak térni. Épp ellenkezőleg, a könnyebb élet reményében jönnek ide. Még ha munkanélküli, segélyen tengődő is lesz belőle végül, még az is jobb neki, mint ha otthon lenne.

 3. Noha maga a helyzet is eléggé aggasztó, engem sokkal jobban zavar, hogy bár elvileg még viszonylag az elején járunk a balhénak (értsd: egyelőre “csak” átutaznak országunkon), máris látom, hogy sokan mekkora hévvel vetették bele magukat ebbe az egész témába. Gyakorlatilag kis túlzással az ország teljes lakossága két “klubba” tömörült (“I LOVE MIGRANTS! (L)” vs “DÖGÖLJÖNMEGAZÖSSZES!!!444”) és e két szélsőség naphosszat egymás haját tépi. Én ezt leginkább Facebookon látom, de igazából mehet az ember akárhová, rögtön szembe találkozik a témával. Ha jól rémlik, még Aoin is megjelent nemrég az offtopicban a téma (szerencsére ott relatíve kevés ember “harapott rá”, így még azelőtt elhalt a téma, hogy sárdobálás lett volna belőle), de mindegy, mert bekapcsolod a TV-t és ez megy egész este, beülsz egy taxiba és épp ezt “játssza” a rádió, mire a taxis is felbátorodik és ő is elkezd az 5-10 perces út alatt politizálni, stb-stb. Hirtelen mindenki baromi nagy politikai elemzővé vedlett, aki a “mindenki hülye, csak én vagyok helikopter!” mentalitás szellemében nem rest jól leosztani azokat, akik vele ellentétes véleményt képviselnek.

  Persze hasonló dolgok szoktak menni mondjuk egy szavazás előtt is, de ez most tényleg extrém mértékben nagy. Persze nyilván a téma súlyossága miatt foglalkoznak ezzel ennyien és ilyen vehemensen, de valahol azért szar látni, hogy korábban esetleg jóban lévő, vagy legalábbis “semleges” hozzáállású emberek hirtelen vérgőzös állatokká változtak, akik konkrétan honfitársuk torkát is elvágnák egyből, csak mert az inkább lelőné a menekültet, mint mondjuk megetetné. (Vagy akár fordítva.) Szóval tök jó, hogy nem elég a szar helyzet, de “jó szokásunknak” megfelelően már így az elején előjött mindenkiből a “magyar magyarnak farkasa” mentalitás. Tök jó, hogy itt a menekültnek nem is kell minket fizikailag megtámadnia, mert elég, ha csak a “szelük meglegyint” és máris az az első reakciónk, hogy kinyírjuk mi egymást…

  Persze ez az egész nem azt jelenti, hogy nekem nincs véleményem a témáról, vagy hogy én nem követem folyamatosan az eseményeket, de ettől még a Facebook-falam pl. nem úgy néz ki, mintha a Kuruncinfó vagy az Index mirrorja lenne és ha pl. valamelyik haveromat meglátogatom, nem azzal kezdem a beszélgetést, mihelyt bemegyek az ajtón, hogy “szóval vannak ezek a migránsok…” Lehet róla beszélni, de ha valaki ennyire képtelen a politikát elválasztani az élet többi területétől, az azért valahol szerintem szomorú. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az őrjöngő állatoknak a legtöbbje igazi “fotelharcos”. Facebookon keresztül nagyon meg tudja mondani a másik magyarnak, hogy “te ilyen, meg olyan vagy, bezzeg én!”, de valahogy nem látom őket sem a határvédő rendőrök/katonák között, sem a szendvicsosztó pályaudvarosok csapataiban, pedig akkor legalább annyit elmondhatnának magukról, hogy így vagy úgy, de tettek valamit az ügy érdekében. Ehelyett azt látom, hogy most ez az egész “trendi” lett és mindenki “felugrott a vonatra” (hogy stílusos legyek… XD), de persze csak virtuálisan. Azokra az emberekre emlékeztetnek, mint amikor valamelyik zöld fú de like-olja az olyan oldalakat, hogy “ments meg a bálnát”, meg “ne egyél húst!”, de amikor az egyik ismerőse felhívja, hogy sérült állatot talált a kertjében és mit csináljon, telefonos tanácson túl már nem vállalja el, hogy mondjuk kocsival érte menjen és elvigye az állatkórházba. Mert azt senki nem látja, azzal nem lehet “promóznia magát”, meg kitűnnie a tömegből, de ha megosztogat, meg like-olgat, akkor egyből ő lesz a faszagyerek. Ezek is hasonlók. Ja és persze mindenkinek hirtelen “nagyon lett véleménye”, annak is, aki eddig köszönőviszonyban sem nagyon volt a politikával. Természetesen legtöbb esetben kizárólag szélsőbalos, vagy szélsőjobbos random blogokról gyűjtik be az infókat, hogy utána azokat is teljes magabiztossággal osszák le a témában, akik esetleg kódexnyi méretű könyveket is lenyomtak már ugyanebből a témakörből és mégsem tudják a megoldást a jelenlegi helyzetre. De az egyoldalú blogtól meghülyített vérpistike “természetesen” egyből tudja… 😀

  Szóval engem elsősorban ennek az egésznek a társadalmi hatása szomorított el nagyon. Persze ez még csak az “előjáték” ahhoz képest, ami a jövőben vár ránk, de nyilván mindig az aktuális helyzet fáj az embernek a legjobban és most még “csak” ott tartunk, hogy máris sikerült jól egymásnak ugrasztani a “két tábort”. Ha jól emlékszem, a Tomcat & Bakáts videóban volt, hogy Tomcat mondja: “Tök jó, hogy nekünk van egy csomó “művészünk”, akik ugyan túl sok értelmes dolgot még nem tettek le az asztalra, de bezzeg politizálni nagyon tudnak!”, mire Bakáts kérdezi, hogy ez miért baj, mire Tomcat: “Bajnak nem baj, csak akkor ne nevezze magát “művésznek”. A művész ugyanis szerintem többek között pont attól az, hogy fölötte áll az efféle hívságoknak.” Lehet nem pontos idézet, de annyival egészíteném ki, hogy ezt a tanácsot szerintem nem csak a művészeknek kellene megfogadnia manapság… 😀

  Na és akkor rátérve a tényleges helyzetre: finoman szólva is kurvára aggaszt. Ebből vagy nyílt háború lesz a végén, vagy “rejtett háború”, ami alatt azt értem, hogy tegyük fel, hogy ugyan sikerül a menekülteknek integrálódniuk, azonban ahogy már számtalan helyen leírták, a 2.-3.-stb. generációs gyerekeik az idegen kultúrkör miatt előszeretettel válnak majd mindenféle szélsőséges iszlamista csoport tagjaivá, aztán lesz nálunk is annyi robbantás, meg lövöldözés, mint Amcsiban, már ha nem több… Apropó Amcsi, köszönöm nekik ismét, hogy pont ők, akik a szart kikavarták, foglalkoznak a legkevesebbet a dologgal, sőt, még “bírálják” Európát. (Ők, akiknek ugye sokkal durvább kerítésük van a mexikói határon, árammal megspékelve…) Aztán csodálkoznak, hogy miért utálják őket egyre többen világszerte. (Mármint nem a menekülteket, az amerikaiakat. 😀 XD) Illetve még annyit, hogy az egyik legnépszerűbb duma, hogy “aki nem akar segíteni a menekülteken, az egy lélektelen állat”. Nos, én empatikus embernek tartom magam, de egyrészt senkit sem kéne beengedni az országba addig, amíg nem tudják azonosítani, mert lehet terrorista, vagy a jó ég tudja, hogy kicsoda. Igen, ez baromi sok idő és energia lenne, de biztonságosan csak így lehetne megoldani. Aztán ha elválna, hogy ki a valóban családjával együtt menekülő szegény áldozat és ki a potenciális iszlamista ügynök, akkor utána már lehetne mérlegelni, hogy melyik milyen bánásmódban részesüljön. Másrészt meg az empátiát sem kell túlzásba vinni. Segíteni (legyen szó menekültkérdésről, vagy bármi másról) mindig csak olyan áron kell, amikor úgy tudom a másik életét jobbá tenni, hogy azzal azért a sajátomat még nem veszélyeztetem. (És most senki ne jöjjön itt valami hülye tűzoltós, rendőrös, katonás példával, mert nem így értem…) Pl. ha az utcán kolduló hajléktalannak pénzt, vagy ételt adsz, azzal segítettél neki és magadat sem károsítottad meg. Ellenben ha meghívod a házadba, lehet, hogy elvágja a torkodat éjszaka. (Sajnos volt példa az utóbbira, nem én találom ki…) Ahogy tehát a saját házadban nem hagyod nyitva az ajtót-ablakot, mondván, hogy “jöhet ide bárki, nekem tökmindegy, hogy kicsoda, be sem kell mutatkoznia!”, úgy országos szintén sem kéne ezt csinálni, hacsak nem vagy teljesen hülye. (A francba, ezzel most én is kiálltam az egyik oldal mellett, na mindegy… XD) Meg úgy általában véve sem értem, hogy miért lett kitalálva az ilyesmi, mint “ország, országhatár, önálló állam” stb., ha idejön egy “sereg” fegyver nélkül és így is lazán közlekedik 5-6 országon keresztül?

  Szal a segítős példára visszatérve: olyan, mint az anekdota, hogy “ha egy süllyedő hajón vagytok hárman, de hármótokat nem bír el és a másik két személy a saját, illetve valaki más gyereke, akkor te melyiket dobnád a vízbe?” Nyilván a másét, mert egyszerűen egy olyan helyzetben vagy, amikor csak két választásod van: a rossz és a még rosszabb. Sajnos a “jó döntés” nem mindig opció. Ez is most hasonló helyzet: valószínűleg minden jóérzésű ember azt akarja, hogy a közel-keleti háború érjen véget és mindenki hazamehessen, de nem helyes olyan áron segíteni nekik, ha közben magunkat ítéljük halálra, mert ez öngyilkosság. És nem is vagyok valami véresszájú hungarista (sőt, maga a militarizmus, a fegyverek, stb. sem vonzanak, még mielőtt valaki kombinálni kezdene… XD), egyszerűen bennem kialakult egy olyan dolog, hogy ahogy az ember a családjához, barátaihoz, szerelméhez, stb kötődik, úgy az országát és a népét is félti és nem hajlandó annak a hátrányára dönteni egyetlen idegen nép ellenében sem. Az a szomorú, hogy ha csak ennyit mond valaki manapság, az máris “náci”, “ódivatú”, “kegyetlen”, meg tököm tudja mi lesz sokak szemében, pedig ennek jobb helyeken “belülről kéne jönnie”.

  Ennél többet most nem fűznék hozzá, mert ahogy írtam, ez egy olyan téma, hogy ha belemegy az ember, estig sem keveredik ki belőle, másrészt meg Péter és Ricz már kb. hozzátették a témához azokat a dolgokat, ami az én wall of textemből kimaradt. 🙂

  • “Nyilván a másét, mert egyszerűen egy olyan helyzetben vagy, amikor csak két választásod van: a rossz és a még rosszabb.”

   Erről eszembe jutott a Witcher első regénye, Az utolsó kívánság. Geralt mondta: “Nem hiszek a kisebb rosszban.” Most hirtelen címre nem tudom melyik fejezetben filozofálnak a rosszról, jóról, kisebbik és nagyobbik rosszról. De valahogy nagyon beleillik a helyzetbe.

   • Imádom azt a sorozatot. 😀 Amúgy abban is az a “vicces”, hogy bár lehet, hogy Geralt személy szerint nem hisz benne, mégis ő is nem egyszer került már olyan helyzetbe, amikor úgy kifejezetten “jól” nem tudott kijönni a helyzetből. 😉

 4. Jut eszembe, ki ne maradjon már. 😀 (Azóta vártam arra, hogy valaki csináljon ebből egy migránsos verziót, mióta a “balhé” elkezdődött. XD) Amúgy ha valaki tudja, hogy EREDETILEG miről beszél a fazon, megköszönném, ha elmondaná. 😀

 5. Amadeus Fiddlerose Says:

  Az M1 már a szoclib korszakban is hírhedten “királyi tv” volt, az éppen kurrens status quo véleménydiktatúrájának (legyen az balos vagy jobbos) fenntartásán kívül nem sok szerepe van. Nem vagyok oda a mostani helyzetért, nyilván senki nincs, és ez mindenkinek rossz. Nyilvánvaló, hogy a liberális értékrend ilyen szempontból válságban van, mert nincs erre egyszerre morális és praktikus válasza. Ezért van ez a fajta vergődés. Viszont az nagyon gyalázatos, hogy közben a kormánypártunk meg a Rákosi-érából ismert retorikai frázisokat puffogtat, miközben úgynevezett “kormány információra” (értsd: imbecilis, szavazásra tartott emberalatti tenyészállatoknak szánt baromi egyszerű politikai üzenetek) költ el egy rakás pénzt. Ez gyakorlatilag pártreklám a javából, csak éppen közpénzből. Úgy, mint a teljesen hatástalan, vicc kategória, csak pöcsméregetésre jó kerítés, és hasonlók.

  Azt meg, hogy az európai civilizáció nem bírja el a menekülteket, ugyanolyan sötét jobbos közhely, mint amennyire sötét balos közhely a “szeressük egymást, gyerekek”. (Az 1880-as években a dualista MO-n azzal riogattak, hogy majd a galíciai zsidók elözönlik az országot és elpusztítják a népet. Amint látjuk, ez “megtörtént”. Illetve nem. Mert már akkor is ugyanúgy működött a hisztériakeltés, mint ma. A háborús pszichózisban tartott tömeget könnyebb kontrollálni.

  Egészen egyszerűen mindenkivel be kell tartatni a törvényeket, nem pedig egymásnak hergelni és egymás torkának ugrasztani a menekült és széljobber tömegeket és lincseléseket szítani. És ebben Merkelnek ugyanakkora szerepe van mint Orbánnak. Szolidaritást kéne vállalni, de a mézesmadzagot elhúzni nem. Meg kell védeni az ország integritását, de nem úgy, hogy semmire sem jó kerítéssel izmozunk a határon és közben olyan embereket dehumanizálunk és hergeljük ellenük a közvéleményt, akiknek amúgy az egyetlen bűnük, hogy élhetetlenné vált az országuk.

  És amúgy: bármennyire is triviális, de az illegális bevándorló és a menekült nem ugyan az. Az, ahogyan a kormányoldal következetesen félrekommunikálja azt, hogy most melyikről van szó, kész 1984-es dezinformáció. Persze, vannak bevándorlók ÉS menekültek is, de nagyon ízléstelen dolog úgy tenni, mintha az emberek többsége nem háborús övezetből jönne, hanem csak úgy, mert Európában jobb az élet.

  • Az a plakátkampány, ne is mond… Szerintem simán be lehetne tenni, az utóbbi évek legröhejesebb politikai ballépései közé. Lévén olyan nevetséges volt az egész, hogy még a legprimitívebb, legsuttyóbb jobbikosok is csak röhögtek rajta. Külön poén, hogy azok, akiknek elvileg szólt volna, el se tudták olvasni, nem hogy megérteni azt, ami oda volt írva. =D

   Egyetértek azzal, hogy az ami most van, ahogy ezt kezelni próbálják, és ahogy ezt kifelé kommunikálják, az nem jó. Illetve valóban hihetetlenül sok olyan primitív hyper magyar van, akik a kocsmában arról beszélnek, hogy tigris tankot (LOL! Kicsit le vannak maradva…) kéne vinni a határra, meg hogy el kéne aknásítani, tűzparancsot kiadni, stb. Ugyanakkor az is tény, hogy a bevándorlók, menekültek közül, nagyon sokan úgy viselkednek, ami sok esetben már átlépi a pofátlanság határát.

   A probléma pont azzal van, hogy se az ország, se az EU törvényei nem érdeklik őket. Regisztrálni sem akarnak, sorban állni sem akarnak. Egy dolgot akarnak, átrobogni az országon, és ha nem engedik őket, akkor balhéznak. A buszokat, vonatokat, úgy hagyják ott maguk után, hogy a disznóól különbül néz ki. A kapott élelmet, vizet, szétdobálják, mert nem kell nekik, és még lehetne sorolni.

   Szóval tény, hogy se a kormány, se a társadalom egy része se kezeli jól ezt a problémát. Viszont az ide özönlő áradat viselkedésével, mentalitásával is vannak ám problémák.

   • Amadeus Fiddlerose Says:

    Persze. Tipikusan olyan helyzet (a politikában gyakran fordul elő, és szerintem ezzel nem találtam fel a spanyol viaszt :D) ahol kicsit mindenki sáros. De hogy ne tűnjek kényelmesnek és kényszeredetten középre állónak: mindenki sáros kicsit, de van, aki azért jobban. Kezdésnek én az ISIS-t jegyezném meg, mint nagyon sáros alanyt, meg a török, a görög, a magyar, és a horvát kormányt. (Nézegettem, melyik kormány hogyan reagál a menekültekre. A horvátok szenvelgésén már kínomban röhögtem, az ő kormányuk reakciója nálam kiverte a biztosítékot. :D)

    Viszont a civileknek és a Szíriában harcoló YPG-nek maximális tiszteletem. Nekem ebben a helyzetben, ami a háborút és a menekült-krízist is magában foglalja, ők az irányadók – segíteni azokon, akiknek szüksége van rá, akár megérdemlik, akár nem (tudom, szentimentális vagyok, de van bennem egy ilyen idealista humanizmus – és csak azért nem megyek én is, mert messze vagyok minden olyan helytől, ahol segítséggel lehetnék, meg egyszerűen nincs időm a lakóhely és az iskola közötti ingázások miatt sem) illetve felvenni a kesztyűt, és olyan dolgokért felkelni a Közel-keleten, mint például demokrácia, női egyenjogúság, emberi munkakörülmények, kurd nemzeti függetlenség, etc.

   • Na de az ISIS, meg ez az egész bevándorló áradat minek köszönhető? Annak, hogy Amerika, és szövetségesei, szétverték az közel-keleten, az összes diktátort, arra hivatkozva, hogy elhozzák nekik a demokráciát. (Persze tudjuk, hogy valójában egyik sem erről szólt, de ez már egy másik történet.) Így viszont nem maradt semmi gátja annak, hogy a tömegek, meginduljanak a világban, a jobb élet reményében.

    Mivel azonban Észak-Amerikába nem tudnak menni, Kanadába sem tudnak menni, és a gazdag arab országok sem kérnek a hittestvérekből, ezért csak egy helyre tudnak menni, Európába.

   • Na, Péter… Nem ez az ISIS eredője…

    Az egész igazából az első afgán háborúval indult, 1980-ban, mikor a Szovjetunió bevonult. Amerika, Izrael, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Pakisztán támogatta a mudzsahedeket a háború során, majd otthagyták őket a szarban (erről is szól a “Charlie Wilson háborúja” c. film). Ez utóbbi lépéssel meg gyakorlatilag megteremtették az iszlám fundamentalizmust. Innen a terrorszervek amerikaellenessége, amihez hozzájárul az is, hogy nem egy közel-keleti vagy arab diktátort a CIA vagy Amerika segített hatalomra, aki aztán idővel módszeresen elpártolt vagy Kaddafihoz hasonlóan “megőrült”.

    A biliborító dolog voltaképp a terrorizmus részéről annak az amerikai hadikomplexumnak a működése, ami napjaink Amerikájának a fő gazdasági mozgatórugója, illetve aminek hangsúlyossá válásától még Dwight Eisenhower az elnöki éveiben is óva figyelmeztetett.

    Ami meg a menekülteket érinti: sokan szomáliak, akiknél továbbra is helyi hadurak dúlnak-fúlnak, vagy eritreaiak, szudániak főleg. Ezek is háborús övezetek konkrétan, egyet meg ismerhetünk, hogy ott a rendcsinálás nem ment valami fényesen (“A Sólyom végveszélyben” többek közt). A líbaiak már évtizedek óta szivárognak át Olaszországban, hiszen már 2003-ban előtt is Umberto Eco elmélkedett a kérdésükről egy gyufalevélnyit, ahol elhinti, hogy a probléma régi, de azért nincs nagy híre, mert akkor nem volt jelentősége. Most van.

    Ami a líbiaiakat, szíreket, gázaiakat illeti menekültkérdésben, a gazdag öbölmenti országokról most bukott ki, hogy hamisítják a statisztikát nyugati lobbicégekkel, akik jelentéskozmetikára szakosodtak súlyos pénzek ellenében. A hamisítás pont az elhelyezésben bukott ki, mert noha épült egy tábor nekik, és (papíron) 2,5 milliót szállásoltak el, a valóság az, hogy senkit. Csak támogatják őket anyagilag, ahogy anno az afgánokat fegyverrel.

    Annyiban a Jobbiknak igaza van az egyik propagandaposztjával, hogy nem menekült az, aki hatóságra támad, szeméthegyet hagy maga után, nem hajlandó regisztrálni, ujjlenyomatot adni, és csak egy kizárólagos ország a célja. A svédeknél az egyik busz konkrétan éhségsztrájkba és tiltakozásba fogott, hogy ők normál lakást vagy szállodai szobát akarnak, mert nem hajlandóak többet barakkban lakni, és sokallták, hogy félórára van a bolt. Az egyik dél-svéd egyetemen meg nem adnak már ki a diákoknak kollégiumi szállást, albérletet, mert a migránsoknak van fenntartva, a hallgatók addig sátorozzanak az egyetem szabad ege alatt. Na bumm… A lakosságnak meg kezd elege lenni a kormánypolitikából, erősödött náluk is a jobboldal, ami eddig szokatlan jelenség volt.

 6. Politikai, gazdasági és főleg szociális szempontból nagyon szerteágazó és nagyon sok igencsak kemény kérdést felvető téma ez. Összefonódik benne minden a közel-kelti helyzettől kezdve, a politikai korrektségen és liberalizmuson át, egészen a vallási és társadalmi különbségekig, amiknek kihatása az elmúlt 20-25 évben fokozatosan begyűrűzött Európába. Nagyon nehezen megjósolható (én nem is nagyon próbálkozok vele), hogy mi lesz a végkimenetel, de békés vagy alapvetően nem negatív élű rendeződésre szinte semmi esélyt nem látok. Az Unió töketlenkedése, inkompetenciától és átgondolatlanságtól bűzlő intézkedései (kvótázás vazeg mintha Ahmed-nek lenne bármi kedve Svédország helyett Bulgáriába vagy ide visszamenni), a tagországok egymást marcangoló nyilatkozatai, és az önálló nemzetiállami megoldáskeresések (kerítések, határzárak) csak erősítik bennem a sötét fellegek gyülekezését.
  És persze ekkor még csak nem is került szóba a begyülemlő tömeg egyre kilátástalanabb helyzete (vannak már, akik már a legendásan toleráns északi államokban is csalódtak és legszívesebben üzennék a többieknek, hogy ne jöjjenek mert nem fogja várni őket semmi), az itt élő muzulmánok radikalizálódása, a demográfiai és gazdasági válság, a szélsőjobb előretörése…nagyon nehéz helyzet ez.
  Nem kedvencem Puzsér Róbert, de nemrég találtam egy adást, amiben az egyik kollégájával elemzik ezt a helyzetet és a Nógrádi Györgyhöz hasonlóan egy korrekt megvitatása annak, ami zajlik.

 7. Én csak annyiban vagyok biztos, hogy most már 100%, hogy Orbán Viktort soha nem fogják letaszítani a trónjáról. Ki tudná? Gyurcsány be akarja engedni az összeset, magyaráz a tisztességről (nem vicc, a Kossuth rádióban volt vele interjú) csak az a pár idióta Indexes az aki szavazni fog rá. A többi baloldali párt egy vicc, amelyik meg nem az, arra nem fognak szavazni. A Jobbiknak még mindig van tábora, de az biztos, hogy nem fogja senki elfelejteni, amikor Vona azt magyarázta, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye, lol. Ha jól emlékszem bizonyos statisztikák szerint a menekültválság miatt eléggé lement a Jobbik támogatottsága. Egyszóval Orbán megfogta Allah lábát, most már az egész európai szélsőjobb bálványa lett ráadásként.

  Egyébként meg az egész menekültválság a szélsőjobbnak kedvez, a nácifasisztázós retardáltak száma egyre csökken még Nyugat-Európában is. Egyre többen merik kimondani, hogy talán nem valami jó ötlet teljesen ellenőrizetlenül beengedni minden jöttmentet aztán segílyt adni nekik. Még a birka cuckold svédeknek is kezd kifogyni a birkatürelmük. Pedig még nemrég bizonygatták, hogy nem kell hinni a sztoriknak és a statisztikáknak, Svédország igen is jó hely és egyáltalán nem kezd Európa Szomáliájává válni, bármennyire is nő a gránátdobálók és az erőszaktevők száma XD

  • “Én csak annyiban vagyok biztos, hogy most már 100%, hogy Orbán Viktort soha nem fogják letaszítani a trónjáról.”

   Igen, ez amúgy nekem is beugrott. Ha ezt a krízist “megoldja” (vagy elég, ha úgy tesz, mintha “megoldaná”), akkora kultusza lesz idehaza, mint anno “Kádár apánknak”. És bár nem vagyok a fanja, de pont azok alapján, amiket írsz, valamilyen szinten ezt nem is fogom csodálni. Szal ahogy te is írod, a baloldal kb. egy vicc jelenleg (eddig is az volt úgy az utóbbi 4-8 évben, de ahogy most a menekültekhez hozzáállnak, az kb. a cseresznye eddigi munkásságuk tortáján), a jobb oldalon meg lehet választani a militarista Jobbikot (aki hol az oroszokat, hol az iszlámot isteníti, csak legyen mindig ürügy támadni a nyugatot, de ahhoz képest a menekültek ellen mégis még Orbánénál is keményebb fellépéseket szorgalmaz), illetve a kiskirályt/diktátort, aki ugyan szintén nem a legjobb, meg úgy nagyrészt a dumáin kívül szarik a népre, de ettől még úgy néz ki, hogy a választható opciók közül a menekültválságot mégis ő kezeli a legjobban. Szal megint a kisebbik rossz témája jön elő és pontosan ezért fognak megint sokan rá szavazni. Ugye “vakok közt a félszemű a király”.

   “Még a birka cuckold svédeknek is kezd kifogyni a birkatürelmük. Pedig még nemrég bizonygatták, hogy nem kell hinni a sztoriknak és a statisztikáknak, Svédország igen is jó hely és egyáltalán nem kezd Európa Szomáliájává válni, bármennyire is nő a gránátdobálók és az erőszaktevők száma XD”

   1. LOL, “cuckold” svédek… XD De az a szomorú, hogy igaz. 😀

   2. Jaja, ez a bizonygatás kb. addig tartott, amíg ők is meg nem kapták az első 1-2 adag “menekültcsomagot”. XD Aztán nagyon hamar már olyanokat lehetett hallani, hogy volt olyan hely, ahol HALÁLOSAN MEGFENYEGETTÉK a menekülteket (fura, ilyet a “gonosz, náci magyarok” nem csináltak, meg menekültszállásokat sem gyújtogatunk, mint mondjuk a németek… XD), mire azok közölték, hogy már megbánták, hogy egyáltalán idejöttek és inkább visszamennének, mert ha már itt is, meg otthon is szar, akkor inkább a szülőföldjükön szeretnének meghalni. Öhm…oké.

  • Ezért is igyekszek minél kevesebbet foglalkozni a politikával, mert a jelenlegi pártok közül, nem tudok egy olyat mondani, ami valódi alternatívát képviselne.

   A Jobbikról sokáig azt hitte mindenki, köztük én is, hogy egy eszme mentén politizálnak, és valódi programmal rendelkeznek. Ám amint bekerültek a parlamentbe, nem csak hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de szépen kibukott, hogy a Jobbik az új Fidesz, Vona pedig az új Orbán szeretne lenni.

   Európa meg egyszerűen nem tanul a saját hibájából. Lásd amikor a Franciák anno, még a ’90-es évek végén, elkezdték a magyar, román cigányokat tömegesen befogadni. Aztán eltelt néhány év, és rájöttek, hogy nekik sem sikerült őket integrálni. Majd évekkel később, ugyanez történt a Svédeknél is.

   Na most ha ez kicsiben nem működöt, egy olyan kisebbséggel, ami már több száz éve Európában van. Akkor adja magát, hogy nagyban főleg nem fog működni, pláne nem úgy, hogy a már 2-3 generáció óta ott élők integrációja is, megbukott mindenhol.

  • Erről eszembe jutott hogy még 2005-ben pont gyurcsány terroristázta le a szaudi focistákat, most meg migráns családot fogad be, hogy mutassa milyen jó fej. Undorító álszentség amit csinál.

 8. A nagyja már elhangzott, amit én is leírtam volna a témában, szóval Titkossal ellentétben én nem koptatnám le bütykökig az ujjaimat =P. Csupán néhány észrevétel, és összegzés, a magam 2 centje…

  Mint szinte minden helyzetben, erre a válságra sem megoldás egyetlen szélsőség sem (FOGAGGYUNKBEMINDENKIT – TARKÓLÖVÉSAHATÁRON), a kérdés végletekig leegyszerűsítése pedig aztán kurvára nem fog segíteni a megoldásban. Az első, amit realizálni kéne végre, hogy ez a tömeg, ami éppen furakodik be Európába, nem homogén, sem kulturális (most abba ne menjünk bele, hogy az Iszlám, mint vallás, is rendkívül szerteágazó és megosztott), sem nemzeti, sem gazdasági értelemben. Nem lehet őket egyetlen gyűjtőnév alá fogni, és emiatt nem lehet, és nem is szabad mindegyikükkel ugyanúgy bánni Alapvetően három “csoportból” áll:
  – A menekültek. Ők azok, akik számára élhetetlenné vált az otthonuk a folyamatos fegyveres konfliktusok miatt. Meghaltak a rokonaik, lerombolták a házaikat, üldözik őket a saját országukban. Ezek lehetnek muszlimok, de közel-keleti keresztény közösségek leginkább (a LEGŐSIBB keresztény közösségek, teszem hozzá halkan), akiket ugyebár az ISIS harcosai alapjáraton erőszakolnak meg, nyakaznak le és feszítenek keresztre, véletlenszerű sorrendben. Azt hiszem, hogy minimum a nőkről, gyerekekről, öregekről és betegekről emberiességi okokból kötelességünk gondoskodni, amíg végetér a háború a szülőföldjükön, majd visszatelepíteni őket oda. “Szerencsére” ők az embertömeg ha egyötödét teszik ki perpillanat.
  – A gazdasági bevándorlók. “Sajnos” viszont ők teszik ki a maradék négyötödöt. Ezek az életerős, huszon-harmincéves “férfiak”, akik közül lehet sokan háborús övezetből jönnek, de biztosra veszem, hogy a többségük pakisztáni, török, libanoni, illetve a Közel-Kelet egyéb olyan helyeiről jönnek, ahol háború ugyan nincs, csak simán szar ott élni, és be lettek hülyítve a már itt lévő rokonaik által, hogy “há’ ezek a fehéremberek hülyék bazdmeg, ingyen eltartanak minket, mi meg azt csinálunk itt, amit akarunk, ez maga a Paradicsom, ahogy a Próféta mondotta”. Ők azok, akik meglovagolva a “menekülteket” hirtelen szírek meg irakiak lesznek. Útlevél, iratok eldobálva, a hülye fehér ember meg úgysem érti, mit karattyolnak, meg honnan látná Ahmeden, hogy ő most akkor pakisztáni vagy szír? Félreértés ne essék, ezen férfiaknak, akik elég jó erőben vannak ahhoz, hogy vasbetont dobáljanak a rendőreinkre, egy része bizonyára tényleg szír. Feléjük csak egy kérdésem van: MI A KURVA ANYÁDÉRT NEM HARCOLSZ A SZÁJBAKÚRT ORSZÁGODÉRT?! Borsódzik a hátam a hányingertől, ahogy nézem a röszkei felvételeket, a keleti pályaudvari felvételeket, aztán összevetem a szír haditudósításokat, ahol a kormányerők kötelékében is elképesztően sok nő harcol (most már értem, miért…). A kurd női pesmergákról nem is beszélve, habár a kurdok egy más tészta, nekik egy betonbiztos nacionalista hitvallásuk van, és ezekben a pillanatokban vívják ki az autonómiájukat, vagy talán a saját önálló országukat: nem csoda, hogy ilyen vérszomjjal küzdenek az ISIS (nameg a szír kormányerők) ellen. De ebből a szempontból viszont lényegtelen, milyen nemzetiségűek: a lényeg az, hogy ők nő létükre fegyvert ragadtak és harcolnak a szülőföldjükért. Az idecsődült, jórészt 20-30 éves, jól táplált “férfiak” pedig “férfilétükre” nem teszik meg ugyanezt. Helyette a mi országunk határán dobálják a rendőreinket, követelőznek és fenyegetőznek. Hát a jó édes kurva anyját az összes ilyen takonygerincű, utolsó féregnek. Természetesen egyet sem engednék be közülük Európába. Nincs olyan, hogy a “jobb élethez való jog”. Élethez való jog létezik. De az Pakisztánban is biztosítva van. Szóval nem, nincs joga idejönni, menekültnek kiadni magát, és jobb életet követelni magának. Nem érdemli meg. Nincs mese, kiutasítás, deportálás mindegyik osztályrésze.
  – A dzsihadisták. Az a helyzet, hogy csak szeretnénk, hogy ez konteó legyen. De már csak abból kiindulva is tény, hogy terroristák szivárognak be Európába az embertömegben, mert már pár tucatot azonosítottak és el is fogtak közülük. Nameg az ISIS is kerek-perec kijelentette, hogy több ezer harcosát építi be éppen az EU-ba. Nameg teljesen logikus lépés. Én is ezt tenném az ISIS helyében. Szerintem mindenki ezt tenné a helyükben, akinek van egy cseppnyi józan esze és stratégiai érzéke. Az persze evidens, hogy ezeket az embereket a lehető legrövidebb időn belül le kell kapcsolni, és a lehető legkegyetlenebb módon elbánni velük. Ugyanis a fundamentalista iszlám csakis az erőszak nyelvét érti, úgyhogy közös nyelven kell üzennünk nekik: “ÍGY fogjátok mind végezni, ti utolsó rohadt állatok”…

  És úgy tűnik, hogy tényleg így fogják végezni, ugyanis a napokban röppentek fel a hírek hivatalos forrásokból, hogy Oroszország, Kína, és Irán katonai koalíciót alapít az ISIS ellen, és a szír kormányerők oldalán anti-terrorista műveletekbe kezdenek Szíria területén, röviden lehet fogadni, hogy ez a 2 szuperhatalom és 1 középhatalom hány hónap alatt gyalulja a földbe az egész szaros “kalifátusukat”.

  Amúgy a multikultihoz még annyit röviden, hogy érdekes módon ez az integráció azért működik bizonyos kultúrákkal, pl. a távol-keleti népekkel, illetve az őshonos európai nemzetek közt. Csak valahogy egyedül a közel-keleti, illetve afrikai iszlám “kultúrákkal” nem… Milyen érdekes.

  Upsz, mégis csak wall of text lett =P.

  • “És úgy tűnik, hogy tényleg így fogják végezni, ugyanis a napokban röppentek fel a hírek hivatalos forrásokból, hogy Oroszország, Kína, és Irán katonai koalíciót alapít az ISIS ellen, és a szír kormányerők oldalán anti-terrorista műveletekbe kezdenek Szíria területén, röviden lehet fogadni, hogy ez a 2 szuperhatalom és 1 középhatalom hány hónap alatt gyalulja a földbe az egész szaros “kalifátusukat”.”

   Amiről jegyezzük meg, ha létre is jönne, esélyesen 1-2 ország ismerne el csak, hogy létezik.
   Egyébként van egy elemzés arról, legalábbis találkoztam vele, hogy most ha az oroszok rendet vágnak a kormányerők oldalán, az az USA-nak éppúgy nem jó, mintha bármelyik másik frakció mellett tenné le a voksát. Jelenleg a kurdok a legélhetőbb választás nekik, de azt sem Irak, sem Törökország nem támogatja. De még mindig kisebb probléma, mint a többi. Az egyik terrorszerv úgy döntött, hogy visszahúzódik, nem avatkozik bele az egész konfliktusba, mert így is kaotikus az egész helyzet, 5 vagy 6 oldal lő egymásra oda és vissza (így ők kapnak tőlem egy virtuális kalapemelést). Hirtelen ennyire emlékszem a cikkből.

   Szóval a helyzet alapból félre van kúrva, hogy még finoman fejezzem ki magam.

 9. Mondjuk így egy év távlatából hogy látod a helyzetet? Sok minden történt, és a levesbe eléggé belekavart a brexit is.

  • Nem valami rózsásan. Ahogy Puzsér is fejtegette, ez az egész migráns válság, és a Britek kilépése arra volt jó, hogy nyilvánvalóvá tette azt, hogy ez az úgynevezett unió, a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és újra kell értelmezni az egészet.

   Ugye eleve ez az egész unió eredetileg azért jött létre, mert a franciák és a britek, féltek attól, hogy a németek harmadjára is beleviszik európát a háborúba. Később pedig arról szólt, hogy a helyi manufaktúrákat tönkretéve, lefölözték az olcsó közép-kelet európai piacokat, munkaerőt. Amiért cserébe elpanamázható uniós támogatásokat kaptak az ottani kormányok. Na most ha nincs a migráns válság, ez elment volna még így akár 50 évig is.

   Eleve milyen unió az, ahol az egyik tagállam vezetője, elkiálthatja magát, hogy “willkommen!” és erre mindenki köteles szélesre tárni a határait a beözönlő idegenek előtt, különben rasszistának lesz bélyegezve? Illetve milyen unió az olyan, ahol egy tagállam azt mondhatja, hogy “Bocs srácok, nekem ez most már veszteséges, úgy hogy többé nem vállalom a terheket” és egy népszavazással kiléphet?

   Egyébként valahol ironikus, hogy európát a németektől akarták megmenteni a német identitás, és nemzeti öntudat elpusztításával. Erre most a németek épp ezek hiánya miatt cseszik szét az egészet harmadszor is. =)

   Viszont ennél is sokkal viccesebb az, ahogy a hagyományosan orosz ellenes közép-kelet európai államok, és elsősorban azok szélsőjobbja, erre fel sorra Putyinért kiáltanak, hogy jöjjön a papuska, és “szabadítson fel” minket újra. Pedig mi annak idején nem Bizánctól kértük a koronát, nem a pravoszláviát vettük fel.

  • “Nem valami rózsásan. Ahogy Puzsér is fejtegette, ez az egész migráns válság, és a Britek kilépése arra volt jó, hogy nyilvánvalóvá tette azt, hogy ez az úgynevezett unió, a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és újra kell értelmezni az egészet.”
   Számomra inkább arra világított rá, hogy a politikai kalandorok mennyire elszaporodtak, és a demokrácia fogalma teljesen hitelét vesztette.
   “Ugye eleve ez az egész unió eredetileg azért jött létre, mert a franciák és a britek, féltek attól, hogy a németek harmadjára is beleviszik európát a háborúba.”
   Mondjuk épp a britek maradtak ki az egész folyamatból az alapítás idején. Ez egy francia-olasz-benelux-német koprodukció volt, ami elsősorban gazdasági kapcsolat-építésre lett kihegyezve. A britek csak a 70-es években szálltak be, akkor is csak azért sikerült, mert az őket leginkább elutasító De Gaulle eltűnt a politikai térképről. A németektől való félelem inkább az 1990-es újraegyesítés kapcsán merült fel újra (ebbe is a franciák akartak beleköpni).
   “Később pedig arról szólt, hogy a helyi manufaktúrákat tönkretéve, lefölözték az olcsó közép-kelet európai piacokat, munkaerőt. Amiért cserébe elpanamázható uniós támogatásokat kaptak az ottani kormányok. Na most ha nincs a migráns válság, ez elment volna még így akár 50 évig is.”
   Ez valóban az EU komoly felelőssége, amit szerintem egyhamar nem fognak kiértékelni. Mondjuk a kelet-közép-európai régió kifosztása vsz az EU léte nélkül is megtörtént volna. Másrészt egyéb lemaradt országokba is komoly pénzeket pumpáltak, amelyek csak itt-ott mutattak érdemi fejlődést (jól példa az eu-pénznyelőkre az összes mediterrán ország, viszont bizonyos mértékig pozitív példa Írország).
   “Eleve milyen unió az, ahol az egyik tagállam vezetője, elkiálthatja magát, hogy “willkommen!” és erre mindenki köteles szélesre tárni a határait a beözönlő idegenek előtt”
   Na igen, az EU fő dilemmája, hogy legyen egység, vagy mindenki menjen a maga feje után? Egyrészt senki nem örül annak, ha kívülről belekotnyeleskednek a dolgaiba, másrészt az sem megoldás, ha egy közösség egy vagy több tagja különutaskodik, mert az pont a közösség értékeit rombolja.
   “Illetve milyen unió az olyan, ahol egy tagállam azt mondhatja,…”
   Na igen, tipikus angol mentalitás. Megkavarjuk az álló szart, aztán gyorsan elszaladunk, nehogy a lábunkra fröcsköljön. Kb. a 18. századtól minden európai konfliktust ők trollkodtak szét, illetve tágítottak hatalmassá. Az európai egyensúly politikája érdekében hol az egyik felet támogatták, hol a másikat. Aztán az első világháborúval kicsit túllőttek a célon, ami hosszútávon visszaütött rájuk. Mellesleg jelentős felelősségük van nagyobb távlatokban a mostani migráns áradatban, mint az Egyesült Államoknak.
   “Erre most a németek épp ezek hiánya miatt cseszik szét az egészet harmadszor is.”
   A német identitás igazából végig ott szunnyad izzó parázsként az avar alatt, és csak idő kérdése, hogy újra felszínre törjön az a szélsőséges mentalitásuk, ami anno a második világháborút olyan borzalommá tette. Csakhogy ezt Merkelék nem fogják időben felismerni. Bár most az előrehozott berlini választások elég komoly pofont adtak a CDU-nak.
   “Viszont ennél is sokkal viccesebb az, ahogy a hagyományosan orosz ellenes közép-kelet európai államok…”
   Igen, ez vicces paradoxona Közép-Európának. 🙂 Ez is a helyi viszonyok radikalizálódásának következménye. Egyre inkább szélsőségessé válik az emberek, illetve a rezsimek viselkedése, hozzáállása, viszont ez nem egyeztethető az európai eszmével, így a legközelebbi diktátor felé kell nyitni, ami történetesen Oroszországban található. Ha nem hagyták volna ekkora szarban Közép-Európát, akkor most mi is ugyanúgy prüszkölnénk Putyinra, mint Obama.

   Viszont a migráns helyzet kérdése nem csak az EU belső válságával áll kapcsolatban, hanem egy sor rendkívül cinikus folyamattal is, amiben roppant nehéz állást foglalni, mivel mindegyik félnek igaza van valamiben. Ott a kettős dilemma Szíriával, illetve Aszad rezsimjével kapcsolatban. Egyrészt Aszadot nem akarja senki elmozdítani, pedig a puszta személye váltotta ki és tartja életben a polgárháborús állapotokat. Ráadásul a térségben egymással is ellenséges csoportok harcolnak az Iszlám Állammal (Törökország, szír lázadók, szír kormánypártiak, kurdok, de beszálltak már az oroszok is ebbe a játszmába). Emellett szintén vita tárgyát képezi Ukrajna jövője, ahol, főleg a keleti régióiban, hasonlóan kemény polgárháború dúl. Az USA egyrészt a be nem avatkozás politikájához tért vissza, amivel pont nem most kellene élnie, másrészt meg nem is tudják eldönteni, hogy hova álljanak, hisz az oroszokkal nem akarnak közös táborba menni, de a másik oldalt meg nem is támogathatják.
   Aztán ott van az a probléma, hogy a nyugat (mind az USA, mind az EU) évtizedeken át hirdette a lemaradott országok népei fel, hogy itt milyen fasza az élet. Nos, elérkezett az a pont, hogy az emberek úgy döntöttek, akkor ők is kérnek abból a fasza életből, és felkerekedtek, hogy kikérjék a részüket belőle. A modern társadalom a gyökértelenséget piedesztálra állította, és ez mostanra elérte Afrikát és Ázsiát is, így vonzóbbá vált a jólét iránti vágy, mint a hazaszeretet, a mikrorégióhoz való ragaszkodás.
   Persze a kulturális különbségeket a nagy befogadás-mániások valahogy nem hajlandóak tudomásul venni. Évtizedek óta kardoskodnak amellett, hogy a romákat integrálni kell. Voltak is rá próbálkozások, elenyésző eredménnyel, mivel a nagy idealizmusuk nem veszi figyelembe az emberi tényezőt, miszerint többségük nem akar integrálódni. Ennek oka kettős, egyrészt a többségi társadalom is elutasító, másrészt ők meg az identitásuk elvesztését is láthatják az integrálódásban. Nos ugyanez pepitában a migráns kérdésben. Nem fognak beintegrálódni európába, mivel kulturálisan, vallásilag, identitásilag ez túl sok kompromisszumot igényelne tőlük (legalábbis számukra), másrészt az őslakosság sem feltétlenül annyira befogadó, mint a politikusok vélekedése szerint.
   Ezt az egészet meg megfejeli az elszaporodó politikai kalandorok jelensége, akik a pillanatnyi érvényesülés és rövid távú vagyonszerzés céljából hajlandóak kiengedni a szellemet a palackból is, csak épp azt nem hajlandók észrevenni, hogy azt a bizonyos szellemet rohadt nehéz utána visszatuszkolni.

 10. Szász Péter: keresztényként be kell-e fogadnunk a bevándorlókat?

  (https://www.youtube.com/watch?v=9sBfmdi-iwc)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: