Migránshelyzet

Sokszor elmondtam már, hogy politikával, ha csak lehet, nem foglalkozok. Azonban a mostani migráns helyzet, már rég túlmutat a politika szintjén. Az egész annyi terültet érint, olyan gyorsan változik, és annyi egymásnak ellentmondó nyilatkozat, intézkedést követi egymást, hogy ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja. A magam részéről, egy nagyon súlyos problémának látom, egyrészt azt, ahogy az EU ezt “kezelni” próbálja. Vagyis, hogy nincs megegyezés, nincs terv, nincs egy egységes kiállás, hanem az összes tagország aki érintett az ügyben, kizárólag a saját érdekeivel van elfoglalva ebben a kérdésben.

Másrészt, és ez a nagyobb probléma, már előre látni, hogy az, amitől sokan tartanak, be fog következni, és a jövőben igen súlyos társadalmi következményei lesznek annak, ami jelenleg zajlik. Angliában, Franciaországban, Németországban, már most is problémát okoz a kisebbségek egymással, és a többségi társadalommal való együttélése. El lehet képzelni mi lesz, ha majd tízszer annyian lesznek. Arról már nem is beszélve, hogy akkor mi lesz, ha majd úgy döntenek, hogy itt is jó lesz nekik, Magyarországon.

Két videót ajánlanék a témában Nógrádi Györgytől, aki ismét nagyon jól körbejárta a jelenlegi helyzetet, és annak okait, következményeit.


67 hozzászólás to “Migránshelyzet”

 1. “Arról már nem is beszélve, hogy akkor mi lesz, ha majd úgy döntenek, hogy itt is jó lesz nekik, Magyarországon.”

  Összeverekednek a cigányokkal, és akkor tudjuk mit jelent az. Még több balhét, amiben olyan adok-kapok bosszúhadjáratokat, amire sokszor a rendőrség inkább vállat ránt, nem előzi meg parancs nélkül.

  Nógrádi Györgynek tetszett pár mondata, de leginkább az, hogy “a II. világháború óta egy békés nap nem volt ezen a Földön, és ahogy nézem a jövőt, nem is lesz”. Az asszimilációs politika az EU-nál szintén nagyon jól látja: megbukott az egész. Ráadásul nem az első generáció, de a 2-3-4-5. generációt emeli. Nem tudom, de 20% sikeresség (a generációk száma szerint) minden csak nem kielégítő. És az utóbbi réteg zavargott komolyan annak idején 2006-ban, mikor a fél franciahon lángba borult.

  Ha ez a “brit” diplomácia így megy tovább, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy előbb-utóbb lövöldözés lesz a határon. Már a miénken. Hogy másokén mikor…

  • Na igen, az 500 évvel ezelőtt érkezett migránsokat se sikerült, a mai napig integrálni. Már csak az kéne, hogy e mellé, jöjjön még egy másik, hasonló “sikertörténet”.

   Mondjuk azt tényleg megnézném, ahogy az arabok, megpróbálnák ráerőltetni a cigányokra a saríát. =)

   Nógrádi azon kevés emberek közé tartozik, akinek mindig megnézem, meghallgatom a véleményét, mert a fickón látszik, hogy pontosan tudja, miről beszél, és egyik politikai szekértábornak se akar megfelelni. Ezt pedig nagyon becsülöm benne.

 2. Innen nagy eséllyel már nincs visszaút egy óriási társadalmi katasztrófából. Ami elképesztő hogy a sok agyhalott polkorrekt social justice warrior barom még mindig csak xenofóbozik, rasszistázik.

  • Persze, mert nekik érdekük a káosz.

   • Hát lehet, hogy a “nagy háttérhatalmaknak” az az érdekük, de egyébként meglepődnél, hogy tényleg hány olyan kispolgár “social justice warrior barom” van, akik úgy vannak vele, hogy “segítsd az idegent, akár a saját néped rovására is, különben aljas náci vagy!”, illetve ők is csak akkor érzik magukat embernek, ha így tesznek. És ők ezt teljesen komolyan gondolják, semmiféle “káosz előkészítés” nincs mögöttük, szimplán meggyőzi őket 1-2 síró kisgyerekes, vagy hasonló kép. Ergo szimplán az empátiájukat helyezik minden fölé, ami alapból egy pozitív és hasznos emberi érzés lenne, csak itt most olyan döntést kell hozni, aminek a 20-30 évre előremutató hatásait is mérlegelni kell, nem csak azt, hogy pillanatnyilag mi tűnik jó ötletnek. Persze arról lehetne vitatkozni, hogy melyik a rosszabb: a tudatosan pusztító, “káoszt előkészítő” személy, vagy pedig az olyan átlagpolgár, akinek a naivitása egy 10 éves gyerek szintjén áll, aztán ha megkérdezi tőlük az ember, hogy szerintük mi lesz, akkor: “Ó, hát ők csak addig maradnak, amíg véget ér az országukban a háború, közben illedelmesen és aranyosan viselkednek végig, utána pedig szépen visszamennek, mert úgy sem akarnak itt maradni nyugaton és akkor minden happy és sunshine lesz! ^_^” Oké… XD Optimista vagyok én is, de azért nem hülye… XD (Jó, egy picit rájátszottam a példamondattal, de sajnos nem kellett sokat “torzítanom” rajta…) Mellesleg az egész liberalizmusnak pont ez a legnagyobb “csapdája”: az olyan alapvetően hasznos emberi érzéseket használja ki, mint az empátia, részvét, segítségnyújtás, stb. és irreális módon visszaél ezekkel.

   • Na igen, ezt a “Ha majd véget ér a háború, úgyis vissza mennek a hazájukba…” című mondatot külön szeretem. Mivel ekkora ostobaságot is ritkán hallani. Kvázi egy kategória a “Tankokat a határra!” kaliberű kirohanásokkal, csak ez épp a másik oldalról jön.

    Kezdjük ott, hogy a háború, belátható időn belül, nem fog véget érni. Ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, egy egységes, erőteljes, és határozott, szárazföldi offenzíva kellene az ISIS ellen. Amerika ugyan bombázza őket, de ahogy nagyon sokan elmondták már, kizárólag a légierő bevetésével, még egy háborút sem nyertek meg.

    Viszont ha még véget is érne a háború, akkor is, hova mennének vissza? Egy lerombolt, szétbombázott, gazdaságilag, és infrastrukturálisan tönkretett országba, ahol már a háború előtt is probléma volt megélni?

    Ezek a migránsok, menekültek, bevándorlók, nevezzük őket akárhogyan, nem azzal a céllal jönnek ide, hogy ők Európából, valaha is haza fognak térni. Épp ellenkezőleg, a könnyebb élet reményében jönnek ide. Még ha munkanélküli, segélyen tengődő is lesz belőle végül, még az is jobb neki, mint ha otthon lenne.

 3. Noha maga a helyzet is eléggé aggasztó, engem sokkal jobban zavar, hogy bár elvileg még viszonylag az elején járunk a balhénak (értsd: egyelőre “csak” átutaznak országunkon), máris látom, hogy sokan mekkora hévvel vetették bele magukat ebbe az egész témába. Gyakorlatilag kis túlzással az ország teljes lakossága két “klubba” tömörült (“I LOVE MIGRANTS! (L)” vs “DÖGÖLJÖNMEGAZÖSSZES!!!444”) és e két szélsőség naphosszat egymás haját tépi. Én ezt leginkább Facebookon látom, de igazából mehet az ember akárhová, rögtön szembe találkozik a témával. Ha jól rémlik, még Aoin is megjelent nemrég az offtopicban a téma (szerencsére ott relatíve kevés ember “harapott rá”, így még azelőtt elhalt a téma, hogy sárdobálás lett volna belőle), de mindegy, mert bekapcsolod a TV-t és ez megy egész este, beülsz egy taxiba és épp ezt “játssza” a rádió, mire a taxis is felbátorodik és ő is elkezd az 5-10 perces út alatt politizálni, stb-stb. Hirtelen mindenki baromi nagy politikai elemzővé vedlett, aki a “mindenki hülye, csak én vagyok helikopter!” mentalitás szellemében nem rest jól leosztani azokat, akik vele ellentétes véleményt képviselnek.

  Persze hasonló dolgok szoktak menni mondjuk egy szavazás előtt is, de ez most tényleg extrém mértékben nagy. Persze nyilván a téma súlyossága miatt foglalkoznak ezzel ennyien és ilyen vehemensen, de valahol azért szar látni, hogy korábban esetleg jóban lévő, vagy legalábbis “semleges” hozzáállású emberek hirtelen vérgőzös állatokká változtak, akik konkrétan honfitársuk torkát is elvágnák egyből, csak mert az inkább lelőné a menekültet, mint mondjuk megetetné. (Vagy akár fordítva.) Szóval tök jó, hogy nem elég a szar helyzet, de “jó szokásunknak” megfelelően már így az elején előjött mindenkiből a “magyar magyarnak farkasa” mentalitás. Tök jó, hogy itt a menekültnek nem is kell minket fizikailag megtámadnia, mert elég, ha csak a “szelük meglegyint” és máris az az első reakciónk, hogy kinyírjuk mi egymást…

  Persze ez az egész nem azt jelenti, hogy nekem nincs véleményem a témáról, vagy hogy én nem követem folyamatosan az eseményeket, de ettől még a Facebook-falam pl. nem úgy néz ki, mintha a Kuruncinfó vagy az Index mirrorja lenne és ha pl. valamelyik haveromat meglátogatom, nem azzal kezdem a beszélgetést, mihelyt bemegyek az ajtón, hogy “szóval vannak ezek a migránsok…” Lehet róla beszélni, de ha valaki ennyire képtelen a politikát elválasztani az élet többi területétől, az azért valahol szerintem szomorú. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az őrjöngő állatoknak a legtöbbje igazi “fotelharcos”. Facebookon keresztül nagyon meg tudja mondani a másik magyarnak, hogy “te ilyen, meg olyan vagy, bezzeg én!”, de valahogy nem látom őket sem a határvédő rendőrök/katonák között, sem a szendvicsosztó pályaudvarosok csapataiban, pedig akkor legalább annyit elmondhatnának magukról, hogy így vagy úgy, de tettek valamit az ügy érdekében. Ehelyett azt látom, hogy most ez az egész “trendi” lett és mindenki “felugrott a vonatra” (hogy stílusos legyek… XD), de persze csak virtuálisan. Azokra az emberekre emlékeztetnek, mint amikor valamelyik zöld fú de like-olja az olyan oldalakat, hogy “ments meg a bálnát”, meg “ne egyél húst!”, de amikor az egyik ismerőse felhívja, hogy sérült állatot talált a kertjében és mit csináljon, telefonos tanácson túl már nem vállalja el, hogy mondjuk kocsival érte menjen és elvigye az állatkórházba. Mert azt senki nem látja, azzal nem lehet “promóznia magát”, meg kitűnnie a tömegből, de ha megosztogat, meg like-olgat, akkor egyből ő lesz a faszagyerek. Ezek is hasonlók. Ja és persze mindenkinek hirtelen “nagyon lett véleménye”, annak is, aki eddig köszönőviszonyban sem nagyon volt a politikával. Természetesen legtöbb esetben kizárólag szélsőbalos, vagy szélsőjobbos random blogokról gyűjtik be az infókat, hogy utána azokat is teljes magabiztossággal osszák le a témában, akik esetleg kódexnyi méretű könyveket is lenyomtak már ugyanebből a témakörből és mégsem tudják a megoldást a jelenlegi helyzetre. De az egyoldalú blogtól meghülyített vérpistike “természetesen” egyből tudja… 😀

  Szóval engem elsősorban ennek az egésznek a társadalmi hatása szomorított el nagyon. Persze ez még csak az “előjáték” ahhoz képest, ami a jövőben vár ránk, de nyilván mindig az aktuális helyzet fáj az embernek a legjobban és most még “csak” ott tartunk, hogy máris sikerült jól egymásnak ugrasztani a “két tábort”. Ha jól emlékszem, a Tomcat & Bakáts videóban volt, hogy Tomcat mondja: “Tök jó, hogy nekünk van egy csomó “művészünk”, akik ugyan túl sok értelmes dolgot még nem tettek le az asztalra, de bezzeg politizálni nagyon tudnak!”, mire Bakáts kérdezi, hogy ez miért baj, mire Tomcat: “Bajnak nem baj, csak akkor ne nevezze magát “művésznek”. A művész ugyanis szerintem többek között pont attól az, hogy fölötte áll az efféle hívságoknak.” Lehet nem pontos idézet, de annyival egészíteném ki, hogy ezt a tanácsot szerintem nem csak a művészeknek kellene megfogadnia manapság… 😀

  Na és akkor rátérve a tényleges helyzetre: finoman szólva is kurvára aggaszt. Ebből vagy nyílt háború lesz a végén, vagy “rejtett háború”, ami alatt azt értem, hogy tegyük fel, hogy ugyan sikerül a menekülteknek integrálódniuk, azonban ahogy már számtalan helyen leírták, a 2.-3.-stb. generációs gyerekeik az idegen kultúrkör miatt előszeretettel válnak majd mindenféle szélsőséges iszlamista csoport tagjaivá, aztán lesz nálunk is annyi robbantás, meg lövöldözés, mint Amcsiban, már ha nem több… Apropó Amcsi, köszönöm nekik ismét, hogy pont ők, akik a szart kikavarták, foglalkoznak a legkevesebbet a dologgal, sőt, még “bírálják” Európát. (Ők, akiknek ugye sokkal durvább kerítésük van a mexikói határon, árammal megspékelve…) Aztán csodálkoznak, hogy miért utálják őket egyre többen világszerte. (Mármint nem a menekülteket, az amerikaiakat. 😀 XD) Illetve még annyit, hogy az egyik legnépszerűbb duma, hogy “aki nem akar segíteni a menekülteken, az egy lélektelen állat”. Nos, én empatikus embernek tartom magam, de egyrészt senkit sem kéne beengedni az országba addig, amíg nem tudják azonosítani, mert lehet terrorista, vagy a jó ég tudja, hogy kicsoda. Igen, ez baromi sok idő és energia lenne, de biztonságosan csak így lehetne megoldani. Aztán ha elválna, hogy ki a valóban családjával együtt menekülő szegény áldozat és ki a potenciális iszlamista ügynök, akkor utána már lehetne mérlegelni, hogy melyik milyen bánásmódban részesüljön. Másrészt meg az empátiát sem kell túlzásba vinni. Segíteni (legyen szó menekültkérdésről, vagy bármi másról) mindig csak olyan áron kell, amikor úgy tudom a másik életét jobbá tenni, hogy azzal azért a sajátomat még nem veszélyeztetem. (És most senki ne jöjjön itt valami hülye tűzoltós, rendőrös, katonás példával, mert nem így értem…) Pl. ha az utcán kolduló hajléktalannak pénzt, vagy ételt adsz, azzal segítettél neki és magadat sem károsítottad meg. Ellenben ha meghívod a házadba, lehet, hogy elvágja a torkodat éjszaka. (Sajnos volt példa az utóbbira, nem én találom ki…) Ahogy tehát a saját házadban nem hagyod nyitva az ajtót-ablakot, mondván, hogy “jöhet ide bárki, nekem tökmindegy, hogy kicsoda, be sem kell mutatkoznia!”, úgy országos szintén sem kéne ezt csinálni, hacsak nem vagy teljesen hülye. (A francba, ezzel most én is kiálltam az egyik oldal mellett, na mindegy… XD) Meg úgy általában véve sem értem, hogy miért lett kitalálva az ilyesmi, mint “ország, országhatár, önálló állam” stb., ha idejön egy “sereg” fegyver nélkül és így is lazán közlekedik 5-6 országon keresztül?

  Szal a segítős példára visszatérve: olyan, mint az anekdota, hogy “ha egy süllyedő hajón vagytok hárman, de hármótokat nem bír el és a másik két személy a saját, illetve valaki más gyereke, akkor te melyiket dobnád a vízbe?” Nyilván a másét, mert egyszerűen egy olyan helyzetben vagy, amikor csak két választásod van: a rossz és a még rosszabb. Sajnos a “jó döntés” nem mindig opció. Ez is most hasonló helyzet: valószínűleg minden jóérzésű ember azt akarja, hogy a közel-keleti háború érjen véget és mindenki hazamehessen, de nem helyes olyan áron segíteni nekik, ha közben magunkat ítéljük halálra, mert ez öngyilkosság. És nem is vagyok valami véresszájú hungarista (sőt, maga a militarizmus, a fegyverek, stb. sem vonzanak, még mielőtt valaki kombinálni kezdene… XD), egyszerűen bennem kialakult egy olyan dolog, hogy ahogy az ember a családjához, barátaihoz, szerelméhez, stb kötődik, úgy az országát és a népét is félti és nem hajlandó annak a hátrányára dönteni egyetlen idegen nép ellenében sem. Az a szomorú, hogy ha csak ennyit mond valaki manapság, az máris “náci”, “ódivatú”, “kegyetlen”, meg tököm tudja mi lesz sokak szemében, pedig ennek jobb helyeken “belülről kéne jönnie”.

  Ennél többet most nem fűznék hozzá, mert ahogy írtam, ez egy olyan téma, hogy ha belemegy az ember, estig sem keveredik ki belőle, másrészt meg Péter és Ricz már kb. hozzátették a témához azokat a dolgokat, ami az én wall of textemből kimaradt. 🙂

  • “Nyilván a másét, mert egyszerűen egy olyan helyzetben vagy, amikor csak két választásod van: a rossz és a még rosszabb.”

   Erről eszembe jutott a Witcher első regénye, Az utolsó kívánság. Geralt mondta: “Nem hiszek a kisebb rosszban.” Most hirtelen címre nem tudom melyik fejezetben filozofálnak a rosszról, jóról, kisebbik és nagyobbik rosszról. De valahogy nagyon beleillik a helyzetbe.

   • Imádom azt a sorozatot. 😀 Amúgy abban is az a “vicces”, hogy bár lehet, hogy Geralt személy szerint nem hisz benne, mégis ő is nem egyszer került már olyan helyzetbe, amikor úgy kifejezetten “jól” nem tudott kijönni a helyzetből. 😉

 4. Jut eszembe, ki ne maradjon már. 😀 (Azóta vártam arra, hogy valaki csináljon ebből egy migránsos verziót, mióta a “balhé” elkezdődött. XD) Amúgy ha valaki tudja, hogy EREDETILEG miről beszél a fazon, megköszönném, ha elmondaná. 😀

 5. Amadeus Fiddlerose Says:

  Az M1 már a szoclib korszakban is hírhedten “királyi tv” volt, az éppen kurrens status quo véleménydiktatúrájának (legyen az balos vagy jobbos) fenntartásán kívül nem sok szerepe van. Nem vagyok oda a mostani helyzetért, nyilván senki nincs, és ez mindenkinek rossz. Nyilvánvaló, hogy a liberális értékrend ilyen szempontból válságban van, mert nincs erre egyszerre morális és praktikus válasza. Ezért van ez a fajta vergődés. Viszont az nagyon gyalázatos, hogy közben a kormánypártunk meg a Rákosi-érából ismert retorikai frázisokat puffogtat, miközben úgynevezett “kormány információra” (értsd: imbecilis, szavazásra tartott emberalatti tenyészállatoknak szánt baromi egyszerű politikai üzenetek) költ el egy rakás pénzt. Ez gyakorlatilag pártreklám a javából, csak éppen közpénzből. Úgy, mint a teljesen hatástalan, vicc kategória, csak pöcsméregetésre jó kerítés, és hasonlók.

  Azt meg, hogy az európai civilizáció nem bírja el a menekülteket, ugyanolyan sötét jobbos közhely, mint amennyire sötét balos közhely a “szeressük egymást, gyerekek”. (Az 1880-as években a dualista MO-n azzal riogattak, hogy majd a galíciai zsidók elözönlik az országot és elpusztítják a népet. Amint látjuk, ez “megtörtént”. Illetve nem. Mert már akkor is ugyanúgy működött a hisztériakeltés, mint ma. A háborús pszichózisban tartott tömeget könnyebb kontrollálni.

  Egészen egyszerűen mindenkivel be kell tartatni a törvényeket, nem pedig egymásnak hergelni és egymás torkának ugrasztani a menekült és széljobber tömegeket és lincseléseket szítani. És ebben Merkelnek ugyanakkora szerepe van mint Orbánnak. Szolidaritást kéne vállalni, de a mézesmadzagot elhúzni nem. Meg kell védeni az ország integritását, de nem úgy, hogy semmire sem jó kerítéssel izmozunk a határon és közben olyan embereket dehumanizálunk és hergeljük ellenük a közvéleményt, akiknek amúgy az egyetlen bűnük, hogy élhetetlenné vált az országuk.

  És amúgy: bármennyire is triviális, de az illegális bevándorló és a menekült nem ugyan az. Az, ahogyan a kormányoldal következetesen félrekommunikálja azt, hogy most melyikről van szó, kész 1984-es dezinformáció. Persze, vannak bevándorlók ÉS menekültek is, de nagyon ízléstelen dolog úgy tenni, mintha az emberek többsége nem háborús övezetből jönne, hanem csak úgy, mert Európában jobb az élet.

  • Az a plakátkampány, ne is mond… Szerintem simán be lehetne tenni, az utóbbi évek legröhejesebb politikai ballépései közé. Lévén olyan nevetséges volt az egész, hogy még a legprimitívebb, legsuttyóbb jobbikosok is csak röhögtek rajta. Külön poén, hogy azok, akiknek elvileg szólt volna, el se tudták olvasni, nem hogy megérteni azt, ami oda volt írva. =D

   Egyetértek azzal, hogy az ami most van, ahogy ezt kezelni próbálják, és ahogy ezt kifelé kommunikálják, az nem jó. Illetve valóban hihetetlenül sok olyan primitív hyper magyar van, akik a kocsmában arról beszélnek, hogy tigris tankot (LOL! Kicsit le vannak maradva…) kéne vinni a határra, meg hogy el kéne aknásítani, tűzparancsot kiadni, stb. Ugyanakkor az is tény, hogy a bevándorlók, menekültek közül, nagyon sokan úgy viselkednek, ami sok esetben már átlépi a pofátlanság határát.

   A probléma pont azzal van, hogy se az ország, se az EU törvényei nem érdeklik őket. Regisztrálni sem akarnak, sorban állni sem akarnak. Egy dolgot akarnak, átrobogni az országon, és ha nem engedik őket, akkor balhéznak. A buszokat, vonatokat, úgy hagyják ott maguk után, hogy a disznóól különbül néz ki. A kapott élelmet, vizet, szétdobálják, mert nem kell nekik, és még lehetne sorolni.

   Szóval tény, hogy se a kormány, se a társadalom egy része se kezeli jól ezt a problémát. Viszont az ide özönlő áradat viselkedésével, mentalitásával is vannak ám problémák.

   • Amadeus Fiddlerose Says:

    Persze. Tipikusan olyan helyzet (a politikában gyakran fordul elő, és szerintem ezzel nem találtam fel a spanyol viaszt :D) ahol kicsit mindenki sáros. De hogy ne tűnjek kényelmesnek és kényszeredetten középre állónak: mindenki sáros kicsit, de van, aki azért jobban. Kezdésnek én az ISIS-t jegyezném meg, mint nagyon sáros alanyt, meg a török, a görög, a magyar, és a horvát kormányt. (Nézegettem, melyik kormány hogyan reagál a menekültekre. A horvátok szenvelgésén már kínomban röhögtem, az ő kormányuk reakciója nálam kiverte a biztosítékot. :D)

    Viszont a civileknek és a Szíriában harcoló YPG-nek maximális tiszteletem. Nekem ebben a helyzetben, ami a háborút és a menekült-krízist is magában foglalja, ők az irányadók – segíteni azokon, akiknek szüksége van rá, akár megérdemlik, akár nem (tudom, szentimentális vagyok, de van bennem egy ilyen idealista humanizmus – és csak azért nem megyek én is, mert messze vagyok minden olyan helytől, ahol segítséggel lehetnék, meg egyszerűen nincs időm a lakóhely és az iskola közötti ingázások miatt sem) illetve felvenni a kesztyűt, és olyan dolgokért felkelni a Közel-keleten, mint például demokrácia, női egyenjogúság, emberi munkakörülmények, kurd nemzeti függetlenség, etc.

   • Na de az ISIS, meg ez az egész bevándorló áradat minek köszönhető? Annak, hogy Amerika, és szövetségesei, szétverték az közel-keleten, az összes diktátort, arra hivatkozva, hogy elhozzák nekik a demokráciát. (Persze tudjuk, hogy valójában egyik sem erről szólt, de ez már egy másik történet.) Így viszont nem maradt semmi gátja annak, hogy a tömegek, meginduljanak a világban, a jobb élet reményében.

    Mivel azonban Észak-Amerikába nem tudnak menni, Kanadába sem tudnak menni, és a gazdag arab országok sem kérnek a hittestvérekből, ezért csak egy helyre tudnak menni, Európába.

   • Na, Péter… Nem ez az ISIS eredője…

    Az egész igazából az első afgán háborúval indult, 1980-ban, mikor a Szovjetunió bevonult. Amerika, Izrael, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Pakisztán támogatta a mudzsahedeket a háború során, majd otthagyták őket a szarban (erről is szól a “Charlie Wilson háborúja” c. film). Ez utóbbi lépéssel meg gyakorlatilag megteremtették az iszlám fundamentalizmust. Innen a terrorszervek amerikaellenessége, amihez hozzájárul az is, hogy nem egy közel-keleti vagy arab diktátort a CIA vagy Amerika segített hatalomra, aki aztán idővel módszeresen elpártolt vagy Kaddafihoz hasonlóan “megőrült”.

    A biliborító dolog voltaképp a terrorizmus részéről annak az amerikai hadikomplexumnak a működése, ami napjaink Amerikájának a fő gazdasági mozgatórugója, illetve aminek hangsúlyossá válásától még Dwight Eisenhower az elnöki éveiben is óva figyelmeztetett.

    Ami meg a menekülteket érinti: sokan szomáliak, akiknél továbbra is helyi hadurak dúlnak-fúlnak, vagy eritreaiak, szudániak főleg. Ezek is háborús övezetek konkrétan, egyet meg ismerhetünk, hogy ott a rendcsinálás nem ment valami fényesen (“A Sólyom végveszélyben” többek közt). A líbaiak már évtizedek óta szivárognak át Olaszországban, hiszen már 2003-ban előtt is Umberto Eco elmélkedett a kérdésükről egy gyufalevélnyit, ahol elhinti, hogy a probléma régi, de azért nincs nagy híre, mert akkor nem volt jelentősége. Most van.

    Ami a líbiaiakat, szíreket, gázaiakat illeti menekültkérdésben, a gazdag öbölmenti országokról most bukott ki, hogy hamisítják a statisztikát nyugati lobbicégekkel, akik jelentéskozmetikára szakosodtak súlyos pénzek ellenében. A hamisítás pont az elhelyezésben bukott ki, mert noha épült egy tábor nekik, és (papíron) 2,5 milliót szállásoltak el, a valóság az, hogy senkit. Csak támogatják őket anyagilag, ahogy anno az afgánokat fegyverrel.

    Annyiban a Jobbiknak igaza van az egyik propagandaposztjával, hogy nem menekült az, aki hatóságra támad, szeméthegyet hagy maga után, nem hajlandó regisztrálni, ujjlenyomatot adni, és csak egy kizárólagos ország a célja. A svédeknél az egyik busz konkrétan éhségsztrájkba és tiltakozásba fogott, hogy ők normál lakást vagy szállodai szobát akarnak, mert nem hajlandóak többet barakkban lakni, és sokallták, hogy félórára van a bolt. Az egyik dél-svéd egyetemen meg nem adnak már ki a diákoknak kollégiumi szállást, albérletet, mert a migránsoknak van fenntartva, a hallgatók addig sátorozzanak az egyetem szabad ege alatt. Na bumm… A lakosságnak meg kezd elege lenni a kormánypolitikából, erősödött náluk is a jobboldal, ami eddig szokatlan jelenség volt.

 6. Politikai, gazdasági és főleg szociális szempontból nagyon szerteágazó és nagyon sok igencsak kemény kérdést felvető téma ez. Összefonódik benne minden a közel-kelti helyzettől kezdve, a politikai korrektségen és liberalizmuson át, egészen a vallási és társadalmi különbségekig, amiknek kihatása az elmúlt 20-25 évben fokozatosan begyűrűzött Európába. Nagyon nehezen megjósolható (én nem is nagyon próbálkozok vele), hogy mi lesz a végkimenetel, de békés vagy alapvetően nem negatív élű rendeződésre szinte semmi esélyt nem látok. Az Unió töketlenkedése, inkompetenciától és átgondolatlanságtól bűzlő intézkedései (kvótázás vazeg mintha Ahmed-nek lenne bármi kedve Svédország helyett Bulgáriába vagy ide visszamenni), a tagországok egymást marcangoló nyilatkozatai, és az önálló nemzetiállami megoldáskeresések (kerítések, határzárak) csak erősítik bennem a sötét fellegek gyülekezését.
  És persze ekkor még csak nem is került szóba a begyülemlő tömeg egyre kilátástalanabb helyzete (vannak már, akik már a legendásan toleráns északi államokban is csalódtak és legszívesebben üzennék a többieknek, hogy ne jöjjenek mert nem fogja várni őket semmi), az itt élő muzulmánok radikalizálódása, a demográfiai és gazdasági válság, a szélsőjobb előretörése…nagyon nehéz helyzet ez.
  Nem kedvencem Puzsér Róbert, de nemrég találtam egy adást, amiben az egyik kollégájával elemzik ezt a helyzetet és a Nógrádi Györgyhöz hasonlóan egy korrekt megvitatása annak, ami zajlik.

 7. Én csak annyiban vagyok biztos, hogy most már 100%, hogy Orbán Viktort soha nem fogják letaszítani a trónjáról. Ki tudná? Gyurcsány be akarja engedni az összeset, magyaráz a tisztességről (nem vicc, a Kossuth rádióban volt vele interjú) csak az a pár idióta Indexes az aki szavazni fog rá. A többi baloldali párt egy vicc, amelyik meg nem az, arra nem fognak szavazni. A Jobbiknak még mindig van tábora, de az biztos, hogy nem fogja senki elfelejteni, amikor Vona azt magyarázta, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye, lol. Ha jól emlékszem bizonyos statisztikák szerint a menekültválság miatt eléggé lement a Jobbik támogatottsága. Egyszóval Orbán megfogta Allah lábát, most már az egész európai szélsőjobb bálványa lett ráadásként.

  Egyébként meg az egész menekültválság a szélsőjobbnak kedvez, a nácifasisztázós retardáltak száma egyre csökken még Nyugat-Európában is. Egyre többen merik kimondani, hogy talán nem valami jó ötlet teljesen ellenőrizetlenül beengedni minden jöttmentet aztán segílyt adni nekik. Még a birka cuckold svédeknek is kezd kifogyni a birkatürelmük. Pedig még nemrég bizonygatták, hogy nem kell hinni a sztoriknak és a statisztikáknak, Svédország igen is jó hely és egyáltalán nem kezd Európa Szomáliájává válni, bármennyire is nő a gránátdobálók és az erőszaktevők száma XD

  • “Én csak annyiban vagyok biztos, hogy most már 100%, hogy Orbán Viktort soha nem fogják letaszítani a trónjáról.”

   Igen, ez amúgy nekem is beugrott. Ha ezt a krízist “megoldja” (vagy elég, ha úgy tesz, mintha “megoldaná”), akkora kultusza lesz idehaza, mint anno “Kádár apánknak”. És bár nem vagyok a fanja, de pont azok alapján, amiket írsz, valamilyen szinten ezt nem is fogom csodálni. Szal ahogy te is írod, a baloldal kb. egy vicc jelenleg (eddig is az volt úgy az utóbbi 4-8 évben, de ahogy most a menekültekhez hozzáállnak, az kb. a cseresznye eddigi munkásságuk tortáján), a jobb oldalon meg lehet választani a militarista Jobbikot (aki hol az oroszokat, hol az iszlámot isteníti, csak legyen mindig ürügy támadni a nyugatot, de ahhoz képest a menekültek ellen mégis még Orbánénál is keményebb fellépéseket szorgalmaz), illetve a kiskirályt/diktátort, aki ugyan szintén nem a legjobb, meg úgy nagyrészt a dumáin kívül szarik a népre, de ettől még úgy néz ki, hogy a választható opciók közül a menekültválságot mégis ő kezeli a legjobban. Szal megint a kisebbik rossz témája jön elő és pontosan ezért fognak megint sokan rá szavazni. Ugye “vakok közt a félszemű a király”.

   “Még a birka cuckold svédeknek is kezd kifogyni a birkatürelmük. Pedig még nemrég bizonygatták, hogy nem kell hinni a sztoriknak és a statisztikáknak, Svédország igen is jó hely és egyáltalán nem kezd Európa Szomáliájává válni, bármennyire is nő a gránátdobálók és az erőszaktevők száma XD”

   1. LOL, “cuckold” svédek… XD De az a szomorú, hogy igaz. 😀

   2. Jaja, ez a bizonygatás kb. addig tartott, amíg ők is meg nem kapták az első 1-2 adag “menekültcsomagot”. XD Aztán nagyon hamar már olyanokat lehetett hallani, hogy volt olyan hely, ahol HALÁLOSAN MEGFENYEGETTÉK a menekülteket (fura, ilyet a “gonosz, náci magyarok” nem csináltak, meg menekültszállásokat sem gyújtogatunk, mint mondjuk a németek… XD), mire azok közölték, hogy már megbánták, hogy egyáltalán idejöttek és inkább visszamennének, mert ha már itt is, meg otthon is szar, akkor inkább a szülőföldjükön szeretnének meghalni. Öhm…oké.

  • Ezért is igyekszek minél kevesebbet foglalkozni a politikával, mert a jelenlegi pártok közül, nem tudok egy olyat mondani, ami valódi alternatívát képviselne.

   A Jobbikról sokáig azt hitte mindenki, köztük én is, hogy egy eszme mentén politizálnak, és valódi programmal rendelkeznek. Ám amint bekerültek a parlamentbe, nem csak hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de szépen kibukott, hogy a Jobbik az új Fidesz, Vona pedig az új Orbán szeretne lenni.

   Európa meg egyszerűen nem tanul a saját hibájából. Lásd amikor a Franciák anno, még a ’90-es évek végén, elkezdték a magyar, román cigányokat tömegesen befogadni. Aztán eltelt néhány év, és rájöttek, hogy nekik sem sikerült őket integrálni. Majd évekkel később, ugyanez történt a Svédeknél is.

   Na most ha ez kicsiben nem működöt, egy olyan kisebbséggel, ami már több száz éve Európában van. Akkor adja magát, hogy nagyban főleg nem fog működni, pláne nem úgy, hogy a már 2-3 generáció óta ott élők integrációja is, megbukott mindenhol.

  • Erről eszembe jutott hogy még 2005-ben pont gyurcsány terroristázta le a szaudi focistákat, most meg migráns családot fogad be, hogy mutassa milyen jó fej. Undorító álszentség amit csinál.

 8. A nagyja már elhangzott, amit én is leírtam volna a témában, szóval Titkossal ellentétben én nem koptatnám le bütykökig az ujjaimat =P. Csupán néhány észrevétel, és összegzés, a magam 2 centje…

  Mint szinte minden helyzetben, erre a válságra sem megoldás egyetlen szélsőség sem (FOGAGGYUNKBEMINDENKIT – TARKÓLÖVÉSAHATÁRON), a kérdés végletekig leegyszerűsítése pedig aztán kurvára nem fog segíteni a megoldásban. Az első, amit realizálni kéne végre, hogy ez a tömeg, ami éppen furakodik be Európába, nem homogén, sem kulturális (most abba ne menjünk bele, hogy az Iszlám, mint vallás, is rendkívül szerteágazó és megosztott), sem nemzeti, sem gazdasági értelemben. Nem lehet őket egyetlen gyűjtőnév alá fogni, és emiatt nem lehet, és nem is szabad mindegyikükkel ugyanúgy bánni Alapvetően három “csoportból” áll:
  – A menekültek. Ők azok, akik számára élhetetlenné vált az otthonuk a folyamatos fegyveres konfliktusok miatt. Meghaltak a rokonaik, lerombolták a házaikat, üldözik őket a saját országukban. Ezek lehetnek muszlimok, de közel-keleti keresztény közösségek leginkább (a LEGŐSIBB keresztény közösségek, teszem hozzá halkan), akiket ugyebár az ISIS harcosai alapjáraton erőszakolnak meg, nyakaznak le és feszítenek keresztre, véletlenszerű sorrendben. Azt hiszem, hogy minimum a nőkről, gyerekekről, öregekről és betegekről emberiességi okokból kötelességünk gondoskodni, amíg végetér a háború a szülőföldjükön, majd visszatelepíteni őket oda. “Szerencsére” ők az embertömeg ha egyötödét teszik ki perpillanat.
  – A gazdasági bevándorlók. “Sajnos” viszont ők teszik ki a maradék négyötödöt. Ezek az életerős, huszon-harmincéves “férfiak”, akik közül lehet sokan háborús övezetből jönnek, de biztosra veszem, hogy a többségük pakisztáni, török, libanoni, illetve a Közel-Kelet egyéb olyan helyeiről jönnek, ahol háború ugyan nincs, csak simán szar ott élni, és be lettek hülyítve a már itt lévő rokonaik által, hogy “há’ ezek a fehéremberek hülyék bazdmeg, ingyen eltartanak minket, mi meg azt csinálunk itt, amit akarunk, ez maga a Paradicsom, ahogy a Próféta mondotta”. Ők azok, akik meglovagolva a “menekülteket” hirtelen szírek meg irakiak lesznek. Útlevél, iratok eldobálva, a hülye fehér ember meg úgysem érti, mit karattyolnak, meg honnan látná Ahmeden, hogy ő most akkor pakisztáni vagy szír? Félreértés ne essék, ezen férfiaknak, akik elég jó erőben vannak ahhoz, hogy vasbetont dobáljanak a rendőreinkre, egy része bizonyára tényleg szír. Feléjük csak egy kérdésem van: MI A KURVA ANYÁDÉRT NEM HARCOLSZ A SZÁJBAKÚRT ORSZÁGODÉRT?! Borsódzik a hátam a hányingertől, ahogy nézem a röszkei felvételeket, a keleti pályaudvari felvételeket, aztán összevetem a szír haditudósításokat, ahol a kormányerők kötelékében is elképesztően sok nő harcol (most már értem, miért…). A kurd női pesmergákról nem is beszélve, habár a kurdok egy más tészta, nekik egy betonbiztos nacionalista hitvallásuk van, és ezekben a pillanatokban vívják ki az autonómiájukat, vagy talán a saját önálló országukat: nem csoda, hogy ilyen vérszomjjal küzdenek az ISIS (nameg a szír kormányerők) ellen. De ebből a szempontból viszont lényegtelen, milyen nemzetiségűek: a lényeg az, hogy ők nő létükre fegyvert ragadtak és harcolnak a szülőföldjükért. Az idecsődült, jórészt 20-30 éves, jól táplált “férfiak” pedig “férfilétükre” nem teszik meg ugyanezt. Helyette a mi országunk határán dobálják a rendőreinket, követelőznek és fenyegetőznek. Hát a jó édes kurva anyját az összes ilyen takonygerincű, utolsó féregnek. Természetesen egyet sem engednék be közülük Európába. Nincs olyan, hogy a “jobb élethez való jog”. Élethez való jog létezik. De az Pakisztánban is biztosítva van. Szóval nem, nincs joga idejönni, menekültnek kiadni magát, és jobb életet követelni magának. Nem érdemli meg. Nincs mese, kiutasítás, deportálás mindegyik osztályrésze.
  – A dzsihadisták. Az a helyzet, hogy csak szeretnénk, hogy ez konteó legyen. De már csak abból kiindulva is tény, hogy terroristák szivárognak be Európába az embertömegben, mert már pár tucatot azonosítottak és el is fogtak közülük. Nameg az ISIS is kerek-perec kijelentette, hogy több ezer harcosát építi be éppen az EU-ba. Nameg teljesen logikus lépés. Én is ezt tenném az ISIS helyében. Szerintem mindenki ezt tenné a helyükben, akinek van egy cseppnyi józan esze és stratégiai érzéke. Az persze evidens, hogy ezeket az embereket a lehető legrövidebb időn belül le kell kapcsolni, és a lehető legkegyetlenebb módon elbánni velük. Ugyanis a fundamentalista iszlám csakis az erőszak nyelvét érti, úgyhogy közös nyelven kell üzennünk nekik: “ÍGY fogjátok mind végezni, ti utolsó rohadt állatok”…

  És úgy tűnik, hogy tényleg így fogják végezni, ugyanis a napokban röppentek fel a hírek hivatalos forrásokból, hogy Oroszország, Kína, és Irán katonai koalíciót alapít az ISIS ellen, és a szír kormányerők oldalán anti-terrorista műveletekbe kezdenek Szíria területén, röviden lehet fogadni, hogy ez a 2 szuperhatalom és 1 középhatalom hány hónap alatt gyalulja a földbe az egész szaros “kalifátusukat”.

  Amúgy a multikultihoz még annyit röviden, hogy érdekes módon ez az integráció azért működik bizonyos kultúrákkal, pl. a távol-keleti népekkel, illetve az őshonos európai nemzetek közt. Csak valahogy egyedül a közel-keleti, illetve afrikai iszlám “kultúrákkal” nem… Milyen érdekes.

  Upsz, mégis csak wall of text lett =P.

  • “És úgy tűnik, hogy tényleg így fogják végezni, ugyanis a napokban röppentek fel a hírek hivatalos forrásokból, hogy Oroszország, Kína, és Irán katonai koalíciót alapít az ISIS ellen, és a szír kormányerők oldalán anti-terrorista műveletekbe kezdenek Szíria területén, röviden lehet fogadni, hogy ez a 2 szuperhatalom és 1 középhatalom hány hónap alatt gyalulja a földbe az egész szaros “kalifátusukat”.”

   Amiről jegyezzük meg, ha létre is jönne, esélyesen 1-2 ország ismerne el csak, hogy létezik.
   Egyébként van egy elemzés arról, legalábbis találkoztam vele, hogy most ha az oroszok rendet vágnak a kormányerők oldalán, az az USA-nak éppúgy nem jó, mintha bármelyik másik frakció mellett tenné le a voksát. Jelenleg a kurdok a legélhetőbb választás nekik, de azt sem Irak, sem Törökország nem támogatja. De még mindig kisebb probléma, mint a többi. Az egyik terrorszerv úgy döntött, hogy visszahúzódik, nem avatkozik bele az egész konfliktusba, mert így is kaotikus az egész helyzet, 5 vagy 6 oldal lő egymásra oda és vissza (így ők kapnak tőlem egy virtuális kalapemelést). Hirtelen ennyire emlékszem a cikkből.

   Szóval a helyzet alapból félre van kúrva, hogy még finoman fejezzem ki magam.

 9. Mondjuk így egy év távlatából hogy látod a helyzetet? Sok minden történt, és a levesbe eléggé belekavart a brexit is.

  • Nem valami rózsásan. Ahogy Puzsér is fejtegette, ez az egész migráns válság, és a Britek kilépése arra volt jó, hogy nyilvánvalóvá tette azt, hogy ez az úgynevezett unió, a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és újra kell értelmezni az egészet.

   Ugye eleve ez az egész unió eredetileg azért jött létre, mert a franciák és a britek, féltek attól, hogy a németek harmadjára is beleviszik európát a háborúba. Később pedig arról szólt, hogy a helyi manufaktúrákat tönkretéve, lefölözték az olcsó közép-kelet európai piacokat, munkaerőt. Amiért cserébe elpanamázható uniós támogatásokat kaptak az ottani kormányok. Na most ha nincs a migráns válság, ez elment volna még így akár 50 évig is.

   Eleve milyen unió az, ahol az egyik tagállam vezetője, elkiálthatja magát, hogy “willkommen!” és erre mindenki köteles szélesre tárni a határait a beözönlő idegenek előtt, különben rasszistának lesz bélyegezve? Illetve milyen unió az olyan, ahol egy tagállam azt mondhatja, hogy “Bocs srácok, nekem ez most már veszteséges, úgy hogy többé nem vállalom a terheket” és egy népszavazással kiléphet?

   Egyébként valahol ironikus, hogy európát a németektől akarták megmenteni a német identitás, és nemzeti öntudat elpusztításával. Erre most a németek épp ezek hiánya miatt cseszik szét az egészet harmadszor is. =)

   Viszont ennél is sokkal viccesebb az, ahogy a hagyományosan orosz ellenes közép-kelet európai államok, és elsősorban azok szélsőjobbja, erre fel sorra Putyinért kiáltanak, hogy jöjjön a papuska, és “szabadítson fel” minket újra. Pedig mi annak idején nem Bizánctól kértük a koronát, nem a pravoszláviát vettük fel.

  • “Nem valami rózsásan. Ahogy Puzsér is fejtegette, ez az egész migráns válság, és a Britek kilépése arra volt jó, hogy nyilvánvalóvá tette azt, hogy ez az úgynevezett unió, a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és újra kell értelmezni az egészet.”
   Számomra inkább arra világított rá, hogy a politikai kalandorok mennyire elszaporodtak, és a demokrácia fogalma teljesen hitelét vesztette.
   “Ugye eleve ez az egész unió eredetileg azért jött létre, mert a franciák és a britek, féltek attól, hogy a németek harmadjára is beleviszik európát a háborúba.”
   Mondjuk épp a britek maradtak ki az egész folyamatból az alapítás idején. Ez egy francia-olasz-benelux-német koprodukció volt, ami elsősorban gazdasági kapcsolat-építésre lett kihegyezve. A britek csak a 70-es években szálltak be, akkor is csak azért sikerült, mert az őket leginkább elutasító De Gaulle eltűnt a politikai térképről. A németektől való félelem inkább az 1990-es újraegyesítés kapcsán merült fel újra (ebbe is a franciák akartak beleköpni).
   “Később pedig arról szólt, hogy a helyi manufaktúrákat tönkretéve, lefölözték az olcsó közép-kelet európai piacokat, munkaerőt. Amiért cserébe elpanamázható uniós támogatásokat kaptak az ottani kormányok. Na most ha nincs a migráns válság, ez elment volna még így akár 50 évig is.”
   Ez valóban az EU komoly felelőssége, amit szerintem egyhamar nem fognak kiértékelni. Mondjuk a kelet-közép-európai régió kifosztása vsz az EU léte nélkül is megtörtént volna. Másrészt egyéb lemaradt országokba is komoly pénzeket pumpáltak, amelyek csak itt-ott mutattak érdemi fejlődést (jól példa az eu-pénznyelőkre az összes mediterrán ország, viszont bizonyos mértékig pozitív példa Írország).
   “Eleve milyen unió az, ahol az egyik tagállam vezetője, elkiálthatja magát, hogy “willkommen!” és erre mindenki köteles szélesre tárni a határait a beözönlő idegenek előtt”
   Na igen, az EU fő dilemmája, hogy legyen egység, vagy mindenki menjen a maga feje után? Egyrészt senki nem örül annak, ha kívülről belekotnyeleskednek a dolgaiba, másrészt az sem megoldás, ha egy közösség egy vagy több tagja különutaskodik, mert az pont a közösség értékeit rombolja.
   “Illetve milyen unió az olyan, ahol egy tagállam azt mondhatja,…”
   Na igen, tipikus angol mentalitás. Megkavarjuk az álló szart, aztán gyorsan elszaladunk, nehogy a lábunkra fröcsköljön. Kb. a 18. századtól minden európai konfliktust ők trollkodtak szét, illetve tágítottak hatalmassá. Az európai egyensúly politikája érdekében hol az egyik felet támogatták, hol a másikat. Aztán az első világháborúval kicsit túllőttek a célon, ami hosszútávon visszaütött rájuk. Mellesleg jelentős felelősségük van nagyobb távlatokban a mostani migráns áradatban, mint az Egyesült Államoknak.
   “Erre most a németek épp ezek hiánya miatt cseszik szét az egészet harmadszor is.”
   A német identitás igazából végig ott szunnyad izzó parázsként az avar alatt, és csak idő kérdése, hogy újra felszínre törjön az a szélsőséges mentalitásuk, ami anno a második világháborút olyan borzalommá tette. Csakhogy ezt Merkelék nem fogják időben felismerni. Bár most az előrehozott berlini választások elég komoly pofont adtak a CDU-nak.
   “Viszont ennél is sokkal viccesebb az, ahogy a hagyományosan orosz ellenes közép-kelet európai államok…”
   Igen, ez vicces paradoxona Közép-Európának. 🙂 Ez is a helyi viszonyok radikalizálódásának következménye. Egyre inkább szélsőségessé válik az emberek, illetve a rezsimek viselkedése, hozzáállása, viszont ez nem egyeztethető az európai eszmével, így a legközelebbi diktátor felé kell nyitni, ami történetesen Oroszországban található. Ha nem hagyták volna ekkora szarban Közép-Európát, akkor most mi is ugyanúgy prüszkölnénk Putyinra, mint Obama.

   Viszont a migráns helyzet kérdése nem csak az EU belső válságával áll kapcsolatban, hanem egy sor rendkívül cinikus folyamattal is, amiben roppant nehéz állást foglalni, mivel mindegyik félnek igaza van valamiben. Ott a kettős dilemma Szíriával, illetve Aszad rezsimjével kapcsolatban. Egyrészt Aszadot nem akarja senki elmozdítani, pedig a puszta személye váltotta ki és tartja életben a polgárháborús állapotokat. Ráadásul a térségben egymással is ellenséges csoportok harcolnak az Iszlám Állammal (Törökország, szír lázadók, szír kormánypártiak, kurdok, de beszálltak már az oroszok is ebbe a játszmába). Emellett szintén vita tárgyát képezi Ukrajna jövője, ahol, főleg a keleti régióiban, hasonlóan kemény polgárháború dúl. Az USA egyrészt a be nem avatkozás politikájához tért vissza, amivel pont nem most kellene élnie, másrészt meg nem is tudják eldönteni, hogy hova álljanak, hisz az oroszokkal nem akarnak közös táborba menni, de a másik oldalt meg nem is támogathatják.
   Aztán ott van az a probléma, hogy a nyugat (mind az USA, mind az EU) évtizedeken át hirdette a lemaradott országok népei fel, hogy itt milyen fasza az élet. Nos, elérkezett az a pont, hogy az emberek úgy döntöttek, akkor ők is kérnek abból a fasza életből, és felkerekedtek, hogy kikérjék a részüket belőle. A modern társadalom a gyökértelenséget piedesztálra állította, és ez mostanra elérte Afrikát és Ázsiát is, így vonzóbbá vált a jólét iránti vágy, mint a hazaszeretet, a mikrorégióhoz való ragaszkodás.
   Persze a kulturális különbségeket a nagy befogadás-mániások valahogy nem hajlandóak tudomásul venni. Évtizedek óta kardoskodnak amellett, hogy a romákat integrálni kell. Voltak is rá próbálkozások, elenyésző eredménnyel, mivel a nagy idealizmusuk nem veszi figyelembe az emberi tényezőt, miszerint többségük nem akar integrálódni. Ennek oka kettős, egyrészt a többségi társadalom is elutasító, másrészt ők meg az identitásuk elvesztését is láthatják az integrálódásban. Nos ugyanez pepitában a migráns kérdésben. Nem fognak beintegrálódni európába, mivel kulturálisan, vallásilag, identitásilag ez túl sok kompromisszumot igényelne tőlük (legalábbis számukra), másrészt az őslakosság sem feltétlenül annyira befogadó, mint a politikusok vélekedése szerint.
   Ezt az egészet meg megfejeli az elszaporodó politikai kalandorok jelensége, akik a pillanatnyi érvényesülés és rövid távú vagyonszerzés céljából hajlandóak kiengedni a szellemet a palackból is, csak épp azt nem hajlandók észrevenni, hogy azt a bizonyos szellemet rohadt nehéz utána visszatuszkolni.

 10. Szász Péter: keresztényként be kell-e fogadnunk a bevándorlókat?

  (https://www.youtube.com/watch?v=9sBfmdi-iwc)

 11. Remélem, Péter nem haragszik meg, ha egyik posztja alatt reagálok a 2018-as szavazásra. Igyekeztem olyan poszt alá, amely valamelyest illeszkedik a témába.

  Mi volt a 2018-as választás tanulsága?

  Szerintem…

  Orbán feladta a leckét ismét az ellenzéki pártoknak. Újfent bebizonyosodott az, hogy Magyarországon a migrációpártiság nem visz győzelemre, a migrációellenesség viszont igen. A FIDESZ azért nyerte meg a választást (megint), és a JOBBIK azért a legerősebb ellenzéki párt (még mindig), mert migrációellenes a retorikája. (Hogy ez mennyire őszinte, vagyis ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, az más kérdés. Én aggódok emiatt.)

  Jó lenne az ellenzéknek belátnia végre:
  A magyar társadalom jelentősen migrációellenes. A többség. Szerencsére.

  Ezért van az, hogy míg a teljes erkölcsi nihilben pácolódó német és francia társadalom hatalomba szavaz olyan migrációpárti, ezáltal hazaáruló faszfejeket, mint Merkel és Macron, addig Magyarországon egy olyan politikus kerül ki győztesen a választásokon, aki a legerősebben képviseli a migrációellenességet: ORBÁN!

  Az ellenzék, ha győzni akar a 2022-es választáson, bizony, határozott választ kell adnia a migrációra: azt, hogy NEM! Az ellenzéknek migrációellenesnek kell lennie, ha jövőre győztesen akar kikerülni a voksolós játszmából.

  De valószínűleg ehhez túl hülyék, így maradnak továbbra is vesztesek. A magyar társadalom pedig megőrizte annyira a józan eszét, hogy a migrációból nem kér. Mint ahogy a migrációpárti politikából sem.

 12. Így van, pontosan a migránskérdésről szólt ez a választás, ami remekül szemlélteti hogy milyen jól generálható az alternatív realitás pár egyszerű jelszóval és brutális adag propagandával az átlagember számára.

  A választást nemcsak az ellenzék veszítette el, de méginkább Orbi nyerte a fenti módszert alkalmazva, a migráncskérdést csúcsra pörgetve és behúzva a főleg vidéki szavazók voksait a téma mentén. Ott volt a leginkább mozgósító ereje ennek, ahol még migráncsot se láttak soha, olyanok ezek mint a pomogácsok, mindig csak jönnek, jönnek – bár ide sosem érnek 😀 Nem számít semmi, sem a folyamatos botrányok, ideológiai önellentmondások, a szavazók teljes hülyének nézése, az ország szó szerinti lenyúlása – a lényeg HOGY IDE NE JÖJJENEK A NIGGEREK!!!!!!44 😀 Az hogy nem is akarnak, az nem gond, mert akkor is ez ma a legfontosabb üzenet és probléma Magyarországon – már minden meg van oldva, ez volt még hátra. ROFL 😀

  Arról meg ne is beszéljünk hogy 48%-os szavazati aránnyal kapott 2/3-ot a Fidesu, 2002-ben ennyivel húzhattak ellenzékbe.

  Tanulság: a gátlástalan populista demagógia továbbra is a demokrácia legfőbb mozgósító ereje Magyarországon, de ez mindig is így volt és mindig is így lesz.

  • Mintha csak egy baloldali publicistát olvasnék, akit belülről szétfeszít az Orbán-fóbia. A manchesteri gyermeklányokat pedig a pomogácsokat ölték meg, meg a pirézek. Díjnyertes komment! 😛

   • Még szerencse hogy a manchesteri közbiztonságról népsavaztunk… JA VÁRJ 😀 A többire nincs mit mondanom, az álláspontom meg továbbra is az hogy amivel 4 (NÉÉÉGY!!!!) éve tematizála a közéletet a Fidesu, az az ország szempontjából semennyire nem fontos kérdés, mivel NEM VAGYUNK BEVÁNDORLÁSI CÉLORSZÁG ÉS NEM IS LESZÜNK SOHA. Nemcsak mi, K-európa sem. Innen csak elvándorolni szokás manapság (a 700 ezer külföldön dolgozó, és a további 700 ezer külföldre költözésen gondolkodó 18-36 éves problémáiról valamiért nem szólt a kormányzati agitprop… azok valamiért nem olyan fontosak mint a niggerek.).

   • Komolyabban nem akarok ebbe a témába belemenni, de az a helyzet, hogy a migráns dologban Surcinak igaza van. Mikor voltam szavazni, mellettünk hatalmas sor állt, főleg 40 feletti, és azon belül is rengeteg 60-as emberből. Nem véletlenül, mert az a szavazó körzet, egy igazi nyuggerland, csendes kis patakpart menti kertes házakkal, messze a belvárostól. Ott csapta meg a fülemet két öregasszony, amúgy feltűnően hangos trécselése, ami pont arról szólt, hogy bizony itt az Orbán Viktor védi meg az országot attól, hogy bejöjjenek ide az arabok, és “szária” legyen. Holott a mamik jó eséllyel, arabot, maximum a TV-ben láttak. Azon a környéken, ahol ők élnek, nemhogy arab, de még a cigány se fordul meg. Szóval igen, sajnos a migirikkel való riogatás (na meg az Erzsébet utalvány) sokaknak már elég volt ahhoz, hogy leszavazzanak a narancsosokra.

    Amúgy nekem ez volt az első olyan szavazásom, ahol őszintén, jó érzéssel, egyik pártra se tudtam leadni a voksom. El is gondolkodtam, hogy lehet érvénytelenül szavazok, de túl sok idő lett volna lerajzolni a Solar Empire logóját, úgyhogy leszavaztam az ellenzékre, mint utólag kiderült, halál feleslegesen.

   • “Amúgy nekem ez volt az első olyan szavazásom, ahol őszintén, jó érzéssel, egyik pártra se tudtam leadni a voksom.”

    Úgyszintén. Egy jó darabig el sem akartam menni szavazni – de aztán megembereltem magam. Amúgy nekem azért furcsa Surci dühkitörése, mert én sem a FIDESZ-re szavaztam, hanem egy ellenzéki pártra – mindmellett, bár magam is problémának tartom a FIDESZ tevékenységét, nem csupán a korrupció, hanem a jobboldali térfél leuralása és a jobboldi eszmék lejáratása miatt is, eszem ágában sem áll relativizálni a migrációt. Attól, hogy a két nyanya hülyeségeket mondott a szavazóhelyiségben, a probléma igenis létezik.

    (Amúgy rettentő visszataszító jelenség, ahogy a társadalom nem elenyésző része nyalja Orbán Viktor valagát. A leggyomorforgatóbb az, amikor olyan embereknél látom ezt, akiket régebben tiszteltem és becsültem is valamire.)

   • “azért furcsa Surci dühkitörése”

    Dühkitörés? Miért lennék én dühös? A választás azt az eredményt hozta amit vártam, egy pillanatnyi kétségem nem volt a Fideszü győzelmét illetően, csak kevesebb esélyt adtam a 2/3nak, de még az is összejött. Mondjuk tökmindegy mert feles többséggel is biztosítva van a totális narancsuralom, ehhez a 2/3 csak afféle szimbolikus extra.

    “eszem ágában sem áll relativizálni a migrációt.”

    Nekem sem, pont a helyén kezelem. Nálunk nem olyan típusú probléma ez, hogy évekig tartó hisztériakampányt és választási győzelmet lehessen erre alapozni. Eltérő társadalmi, gazdasági és történelmi okok miatt sosem leszünk bevándorlási célország. Ezen rugózni felesleges, nem belpolitikai téma, nem érint minket. ha érintene, akkor már az elmúlt 24 évben éreztük volna a jeleit. Ez egyrészt a nagy nyugati államok gondja, másrészt meg összeurópai téma, ergo a témában az EU-választások a kompetensek. Az, hogy egy totálisan korrupt és pofátlan polmaffia kamu ellenségképgyártással és a közélet folyamatos hisztérizálásával akarja legitimálni uralmát, még nem teszi relevánssá a témát belpol-szinten. Olyan ez mint Gyurcsi alatt a nemlétező nácziak voltak: “lehet hogy szétbasztuk az országot, de ha nem mi, akkor jönnek a fasiszták!44”. *ásít* Unalmas már ez az ótvar szöveg.

    “Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani … Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik” – mondotta Göring, és ha valakinek, hát neki bőven voltak releváns tapasztalatai.

    Engem továbbra is a gazdasági realitás és a történelmi-civilizációs távlatok érdekelnek, a napi politikai hiszti baromira nem izgat, akkor sem ha folyamatosan ezzel próbálják tematizálni a közéletet – és a migráncscirkusz pontosan ebbe a kategóriába tartozik.

   • “Egy jó darabig el sem akartam menni szavazni – de aztán megembereltem magam.”

    Legalább elmentél szavazni. 🙂 Mondjuk érdekes választás a Munkáspárt, de az indokaidat meg tudom érteni. Én listán inkább a legerősebb kihívóra, a Jobbikra voksoltam, egyéniben, meg a legerősebb körzeti jelöltre (történelmi pillanat volt MSZP-sre szavazni, nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet teszek).

    “Amúgy rettentő visszataszító jelenség, ahogy a társadalom nem elenyésző része nyalja Orbán Viktor valagát. A leggyomorforgatóbb az, amikor olyan embereknél látom ezt, akiket régebben tiszteltem és becsültem is valamire.”

    Sejtem kikre gondolsz. Talán maradjunk is ennyiben. 🙂

    Összességében amúgy Surci véleményével cseng össze legjobban a véleményem a helyzetről. Én is amúgy sokáig vacilláltam, hogy elmenjek-e szavazni, mert nem sok értelmét láttam annak, hogy a rosszat, vagy a rosszabbat válasszam, mivel az ellenzék jobban foglalkozott azzal, hogy politikai helyezkedésekkel torzsalkodjon, huzavonázzon a koalíció kérdésével, és a retorikája kimerült abban, hogy Orbánt le kell váltani. Anno 2010-ben Orbánnak ez a retorika elég volt (a baloldalt le kell váltani) a kétharmad behúzására, így az ellenzék úgy gondolja, hogy ha neki sikerült, akkor nekik is sikerülhet. Csak valamiért nem veszik észre, hogy egy olyan időszakot zárt Orbán 2010-ben le, ami 8 év alatt 4 kormányt hozott, két csalásgyanús választást, több hazaáruló, vagy hazaáruló gyanús külpolitikai aktust, meg azt a gyáva dörgölőzést a nyugatnak, ami nem egyszer a nemzeti érdekeket sértette. Ez a baloldalt totálisan diszkreditálta, és amíg ennek az érának a tagjai aktív politikusok maradnak, a baloldalnak esélye sincs arra, hogy valaha is visszatérjenek a kormányzásba. Ezzel szemben Orbán rettentő módon ért ahhoz, hogyan csináljon olyan látványintézkedéseket, amelyek látszólag az ország érdekeit szolgálják. Az első négy évben ezt csinálta, szembement (legalábbis retorika szintjén) az EU-nak, az USA-nak, a bankoknak, stb. Ez elég volt ahhoz, hogy behúzza a második kétharmadot. Aztán jött a média felvásárlása, amivel biztosította magának a köztájékoztatás egyeduralmát, innentől kezdve már csak egy ellenségkép generálásba kellett fogni. Csak azt nem fogják fel, hogy a múltban párszor már csúnyán visszaütött a félelem és gyűlöletkeltő retorika. Könnyű ilyen módon érzelmeket korbácsolni, viszont amit pár év alatt összehoznak negatív irányba, azt akár egy évszázadig is tart lebontani a köztudatból, az emberek fejéből. Jó példa erre a hagyományos szlovák-román-ukrán-szerb gyűlölet, a franciák utálata, az olaszok árulónak tekintése, stb, mint az 1. világháború hatása; vagy épp a felkorbácsolódott zsidó és cigánygyűlölet, amit a 2. világháború járatott csúcsra, illetve az oroszokkal szembeni utálat a szovjetizálódás hatására.

    U.I.:
    Látom, Péternek új fejléc képe van. Tök jó lett. 😀 Kicsit szokatlan, de jó. 🙂

   • „történelmi pillanat volt MSZP-sre szavazni, nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet teszek”

    Megmondom őszintén, ezen én is csodálkozom: ugyanis az MSZP ténylegesen egy vállalhatatlan párt. Egyrészt, mert az MSZMP utódpártja. Másrészt, mert akárhányszor kormánypárt volt, súlyos károkat okozott az országban. Harmadrészt, mert az MSZP, karöltve a Gyurcsány szektájával, a DK-val, a legfőbb kerékkötője egy valódi baloldal létrejöttének. Vagyis egy olyan ellenzéki párt, aminek már ideje lenne eltűnnie a süllyesztőben. Sajnálatosan még sokáig a magyar politikai élet aktív szereplője lesz. 😦

    „Aztán jött a média felvásárlása, amivel biztosította magának a köztájékoztatás egyeduralmát”

    Még mindig a baloldali média van túlsúlyban. Az RTL Klub, a Hír TV és az ATV ellenzéki. Az internetes portálok többsége, mint az Index, a HVG, a 24, a 444! és még egy csomó más felület, szintén ellenzéki, sok esetben balos.

    Persze, vannak zseniális húzások. Mint a TV2 és az Origó megvétele. Vagy a Férfihang, és a hozzá köthető MRA-blogok átállítása fideszessé. És egyebek.

    A Népszabadság azért szűnt meg, mert képtelen volt helytállni a piacon. A Magyar Nemzetből meg egyszerűen kivette a pénzt a Simicska.

    „Mondjuk érdekes választás a Munkáspárt”

    Utánam néztél a túloldalon. 😀 „Hősünk” kézzel-lábbal bizonygatja, hogy megtartja a három lépést a FIDESZ-től, közben meg olyan fideszes retorikát alkalmaz, amit a ProstiSrácok is megirigyelhetne.

    „Jó példa erre a hagyományos szlovák-román-ukrán-szerb gyűlölet, a franciák utálata, az olaszok árulónak tekintése, stb, mint az 1. világháború hatása; vagy épp a felkorbácsolódott zsidó és cigánygyűlölet, amit a 2. világháború járatott csúcsra, illetve az oroszokkal szembeni utálat a szovjetizálódás hatására.”

    Egyedül Orbán védhet meg a migráncsoktól, a pirézektől és a pomogácsoktól! 😀

    Valahogy furcsa, hogy bár migrációellenes vagyok, de ugyanakkor taszít, ahogy a FIDESZ ebből a migrációellenességből tökét kovácsol magának. Én a magam részéről nem hiszem el Orbánnak ezt a „végvári vitéz” szerepét. Kíváncsi vagyok, mikor vágja át a saját szavazóit ezen a téren is. 😛

   • “ugyanis az MSZP ténylegesen egy vállalhatatlan párt.”

    Hidd el, nekem is majd felfordult a gyomrom a gondolatra, hogy ilyet teszek, de jelen helyzetben úgy voltam vele, hogy már bármi jobb, mint ez a gyűlölködő, demagóg bagázs, akik a harácsoláson és stadion építésen kívül semmit nem csinálnak. Az elmúlt 8 évben sikerült elérniük azt, hogy a focit például végletesen meggyűlöljem, noha sose voltam nagy rajongója, de most már egyenesen utálom, és csak röhögök, valahányszor a magyar válogatott pályára lép.

    “Még mindig a baloldali média van túlsúlyban. Az RTL Klub, a Hír TV és az ATV ellenzéki.”

    A baloldalinak nevezett médiából ilyen formán semmi sem igaz. Az RTL Klub egy multi cég terméke, ami csak azért hugyozik szembe a kormánnyal, mert sose voltak jó viszonyban a Fidesszel. A Hír TV azóta lett kormányellenes, hogy Simicskával összerúgták a port, 2014-ig a legnarancsszínűbb csatornának számított, és csak azért nevezhető baloldalinak, mert azon kevés felületek közé tartozik, ami hajlandó szót engedni a baloldali politikai szereplőknek. Az ATV-ről nem tudok nyilatkozni. A televíziós felületek terén ellenzéki hangot még így is csak 3 csatorna képvisel. Ami azért elég kevés, és hiába ellenzéki hangjuk van, kevesen nézik. Tudom. Nagyanyám sem nézi, kizárólag a TV2-t és a Magyar1-et. Sok helyen, főleg faluban, nem is része a szolgáltatásnak más, kizárólag az állami média.

    A netes sajtó maradna lényegében az utolsó bástyája az ellenzéki hangoknak, csakhogy ott is egyre jobban teret nyer a kormány, ami marad, azok meg az elmúlt évtizedekben már lejáratták magukat vállalhatatlan tartalmakkal (mint a 444). Az Index amúgy már kormányközeli tulajdonban van nyár óta, és igazából az a meglepő, hogy még nem formálták át propaganda felületté. Amúgy meg a lakosság döntő többsége ezeket sem olvassa.

    Ott van aztán a nyomtatott sajtó, ami a szavazó képesek jelentős részének elsődleges információ forrása a TV után, lévén a lakosság nagy része középkorú, vagy nyugdíjas, akik nem nagyon nyitnak az internet felé. A nyomtatott sajtó viszont már kizárólag mind kormányközeli tulajdonban van. A szomszédom újságíró volt a Délmagyarországnál, amikor az újságot megvették, őt elsők között tették lapátra, mivel ismert baloldali gondolkodású volt.

    A Népszabadság megszűnését én sem könnyeztem meg.

    “Utánam néztél a túloldalon. 😀 „Hősünk” kézzel-lábbal bizonygatja, hogy megtartja a három lépést a FIDESZ-től, közben meg olyan fideszes retorikát alkalmaz, amit a ProstiSrácok is megirigyelhetne.”

    Az túlzás, hogy utánad néztem, csak néha még mindig ránézek arra a vidékre, hátha akad valami értelmes írás, de már egyre kevésbé reménykedem. Így aztán belefutottam a kommentjeidbe is.

    Amúgy feléjük át fognak állni az arab számokra? 🙂

   • “hátha akad valami értelmes írás, de már egyre kevésbé reménykedem”

    Gondolom, belenéztél “A cikk, amiben elmagyarázom a politikai helyzetet” és a “Miért vállalhatatlan a magyar baloldal” c. cikkeibe. Ezek egyébként az én szememben nem lennének rossz cikkek, osztom is, amit az ellenzékről ír – ha nem lenne annyira elfogult a kormánypárt irányába. Csak tudnám, miért vannak annyian elragadtatva a jobboldalon ettől a nyomorult maffiózótól (Orbán)! Még a választások előtt láttam a TV-ben, körülállták a nyugdíjas hívei, nyaltak neki ezerrel, ő meg mosolyogva parolázott velük, mint valami mini Kádár – undorító látvány volt! 😛

    A “túloldal”-ra visszatérve… elküldtem kommentben azt, amit ide is kiraktam:

    “Egyedül Orbán védhet meg a migráncsoktól, a pirézektől és a pomogácsoktól!”

    Az a hiszti, amit utána levágott, már-már röhejes! 😀

   • “elküldtem kommentben azt, amit ide is kiraktam”

    Most erre csak annyit, hogy “nyilaskommunista”. 😀 Ezen besírtam. De inkább ne feszegessük tovább ezt a mondakört.

   • Surci:

    “NEM VAGYUNK BEVÁNDORLÁSI CÉLORSZÁG ÉS NEM IS LESZÜNK SOHA. Nemcsak mi, K-európa sem.”

    Naivitás azt hinni, hogy ha bedől Németország, Franciaország vagy Olaszország a migráció miatt, akkor azt nem fogja Kelet-Európa megérezni. Hiszen már a görög válság miatt is majd összeszarta magát az Európai Unió. Aztán én a magam részéről annak sem örülnék, ha Németországban vagy akármelyik nyugat-európai országban lezajlana egy iszlám hatalomátvétel – Európának nem tenne jót, ha iszlám államalakulatok jönnének létre benne. Ja, és nem vagyunk célország – de 1, Budapesten azért szép számmal találsz muszlimokat, 2, a kvóta értelmében azért szeretne Merkel ide is beszórni néhányat.

    Foma:

    A jelenleg futó, “tízezres” budapesti tüntetésről mi a véleményed?

   • Az ilyen apokaliptikus víziókkal nem tudok mit kezdeni. “Iszlám államalakulatok Európában, a Nyugat bedőlése stb…” ezek túl vannak a komolyanvehetőség határán. A görög válság kezelése pedig pont hogy az EU, és főleg az Eurozóna egyben tartása miatt nézett ki úgy, ahogy (én nem értettem egyet vele, simán kivágtam volna őket az Eurózónából, de a válságkezelő csapat túl jószívű volt), nem sok köze van a migráncsokhoz.

    “Budapesten azért szép számmal találsz muszlimokat”

    Meg kínaiakat, japánokat, oroszokat is.

    “kvóta értelmében azért szeretne Merkel ide is beszórni néhányat”

    Ó a gaz Mürkül, a lippsizmus mételyének terjesztője, ha ő meg Gyuribá nem lennének, itt lenne a Kánaán 😀 Mi lesz ha Gyuri bekakukkol, honnan szednek újabb Sátánt? :DD

    Btw Orbicsek, a muszlim hordákat távol tartó kereszteslovag, aki a migráncshisztivel nyerte meg az újabb kétharmadot, konkrétan NÉPSAVAZTATOTT a kvótákról, aztán nagy sutyiban szépen beengedett 2300 migrit.

    Áh, én vagyok a hülye hogy felülök ennek még kommentszinten is, de azért jó látni hogy milyen hatékonyan működik a Habony-Finkelstein Corporation agitprop-gépezete.

   • Egyrészt idézem neoliberális politológus kollégádat, elvtársadat, Fillipov Gábort.

    „Megdőlt, hogy »a tanulatlan vidék« segítette hatalomra a Fideszt. Ez ma az egyik legnagyobb önhazugság. Az igazság az, hogy a nagyvárosokban is, a diplomások körében is a Fidesznek volt relatív vagy akár abszolút többsége.”

    Nem kedvelem Fillipovot, de legalább ő hajlamos a jobboldal fikázása helyett némi realitásra. Hallod, Surci, REALITÁS. A kedvenc szavad. 😛

    “Áh, én vagyok a hülye hogy felülök ennek még kommentszinten is”

    Én meg szomorú vagyok, hogy amit eddig produkáltál érvelés szintjén, az tömény Orbán-fóbia. Kommentszinten. Kár. 😛

    “de azért jó látni hogy milyen hatékonyan működik a Habony-Finkelstein Corporation agitprop-gépezete.”

    Számomra meg kifejezetten rossz látni, ahogy még a Péter blogján is képesek egyesek visszabüfögni az ATV és a HírTV propagandáját. Ha beülnél az Egyenesbe, és ugyanezt előadnád, amit itt a kommentfalon, akkor Kálmán Olga elégedetten csettintene a nyelvével. 😛 Jól adod a balliberális publicistát. Még az is belefért az egyik kommentedbe, hogy leszóld a vidékieket.

    “Az ilyen apokaliptikus víziókkal nem tudok mit kezdeni. “Iszlám államalakulatok Európában, a Nyugat bedőlése stb…” ezek túl vannak a komolyanvehetőség határán.”

    Jó, relativizálod a migráció jelenségét. De ez rád jellemző. 😛

    Surci, elhiszem, hogy utálod Orbánt, utálod a Fideszt, utálod azokat az embereket, akik Orbánra szavaztak, és talán még a jelenlegi jobboldalt is utálod. De talán szembe kellene nézni, hogy ti, neoliberálisok, miért is veszítettétek el a játszmát. Na, miért?

   • “Egyrészt idézem neoliberális politológus kollégádat, elvtársadat, Fillipov Gábort.”

    Nekem nincsenek elvtársaim, nincs szükségem rá hogy megmondják a véleményemet. Erről a csávóról azt se tudom kicsoda. Emellett két dolog: 48% szavazott a Fideszüre, 52 meg nem, ennyit a relatív és az abszolút többségről. Másrészt pedig a vidéki migráncsmozgósítással húzta be a Fityisz a kétharmadot, ez a realitás. Hogy az ellenzék alkalmatlan, balfasz és a helyzetet felismerni képtelen volt, ezért teljesen jogosan bukott meg a picsába, az meg a másik realitás.

    “Én meg szomorú vagyok, hogy amit eddig produkáltál érvelés szintjén, az tömény Orbán-fóbia. ”

    Elmondtam mit miért ondolok úgy, ahogy. Ha neked ebből az jött le hogy fujjorbán, akkor az jött le, nem tudok vele mit kezdeni. Baromira ne érdekelnek a ballib kretének okoskodásai, se a többi megmondóember hülyesége és Orbántól rettegése. Az meg hogy nem szeretem amit művelnek, legyen az én bajom, elhiszem hogy másnak tetszik, nyilván nem véletlenül ikszeltek melléjük a választáson.

    “visszabüfögni az ATV és a HírTV propagandáját”

    17 éve nincs TV-m. 2008 óta nem olvasok sem online, sem papíralapú politikai témájú pártkiadványt. Egyedül a törökgáborelemezt követtem 2014-ig.

    “Még az is belefért az egyik kommentedbe, hogy leszóld a vidékieket.”

    Idéznéd, kérlek?

    “Jó, relativizálod a migráció jelenségét.”

    Nem retteg Eurábiától, mert nem tartja reálisnak kismillió okból kifolyólag = “relativizál”. LOL szövegértés… Bár az menne annyira mint a folyamatos személyeskedés.

    “Surci, elhiszem, hogy utálod Orbánt, utálod a Fideszt, utálod azokat az embereket, akik Orbánra szavaztak, és talán még a jelenlegi jobboldalt is utálod.”

    Nem szeretem a maffiózókat, se azt ha hülyének néznek. Hogy ki mire szavaz, az mindenkinek a maga lelkiismeretére van bízva. Ez az utálat nem tudom hogy jön ide, ezek nálam nem lelkiismereti vagy érzelmi kérdések. A jelenlegi jobboldal pedig a Jobbik, a Fideszhez semmi köze semmiféle jobbosságnak, az utoljára 2002-ben volt.

    “ti, neoliberálisok ”

    Ezek kik? A nemzetikomcsi Jobbik, az ökokomcsi LMP vagy a nyuggerbolsevista MSZP és bomlástermékei? Vagy a megélhetési Együtt? Ezt a neoliberálisozást sose értettem, egyetlen olyat nem tudnék mondani Magyarországon, aki ezt a vonalat képviselné (ne gyere Bokrival meg egyéb 2fős gittegyletekkel, élvonalbeli politikai erőről beszélek). és azt is el kéne dönteni hogy akkor most ballib vagy neolib. Mert ballibből sajna van még ebben az országban (szerencsére egyre kevesebb), de a balliberális az nem liberális, legfőképp pedig nem neoliberális.

    A folyamatos személyeskedésnek nemtom mi értelme van.

 13. Most ezen a ponton javaslom azt, hogy a témát hagyjuk, mert kezd rohadtul unalmassá válni, így ebben a formában, mivel nem a valódi migránskérdéssel foglalkozunk, hanem arról megy a felesleges szarfűrészelés, hogy a kormánypropaganda létjogosultsága mennyire szükséges, illetve miért kellene/nem kellene beállni egy olyan bázis mögé, ami pont annyira félresiklott, vérgőzös, vagy épp ostoba, mint egy átlagos turbómagyarkodó sumerológus.

 14. “A jelenleg futó, “tízezres” budapesti tüntetésről mi a véleményed?”

  Jelenleg és bővebben, semmit nem gondolok róla, mert nem követem figyelemmel.

  U.I.: Amúgy meg, ha nem tudod komolytalanul venni a témát, nem értem, miért csodálkozol azon, ha ellenállásba ütközöl itt? Azt hiszem, az ide járók jelentős részének már a hócsukája tele van azzal, hogy a magyar politikai életben (legyen az politikus, médiafelület, migráncs helyzet, akármi), csakis feketén-fehéren lehet látni a dolgokat, és aki nem hajlandó beállni valamelyik táborba, az rögtön eretnek, hazaáruló, “ballib és szélsőlib”, stb.

  Ha már így felhoztad korábban a médiát, szerinted, akkor mi az, ami nem politikailag elfogult? Ha a Hírtv, Index, HVG, ATV, stb nem jön be neked, akkor mi marad? A 444!-et hagyjuk, az számomra is befogadhatatlan szint. Ezeken kívül marad a kormány propaganda. Itt már megint kiütközik az ellentmondás, mert van a kormánypropaganda sajtó, és van a nemzetáruló sajtó, a kettő között nem lehet választani, mert hirtelen az egyszeri ember azonnal vörös posztó lesz. Én inkább hiszek az Indexnek, HVG-nek, Hírtv-nek (kb ez a három felület van, amit úgy-ahogy nézek, olvasok), mint annak a migránsozó, sorosozó, vagy ha épp nincs aktuális ellenzék, hurráoptimista, a rákosi-rendszert idéző nagy gazdasági ugrásokat propagáló kormányzati sajtónak.

  Ezek után engedtessék meg, hogy ne akarjuk komolyan venni az egész helyzetet, mert a saját bőrünkön is tapasztaljuk, nagyon sokan, hogy mennyire rosszul működik ez a rendszer, főleg akik a kultúrszférában vannak. És, mivel te is ebben dolgozol, te magad is láthatod, hogy mik mennek itt. Csak épp a tehetetlen düh nem megoldás erre, mert akkor az ember szívrohamot meg agyvérzést fog kapni.

  • Hosszan fogok reagálni. A kulturált kommented megérdemel némi részletesebb választ.

   „Amúgy meg, ha nem tudod komolytalanul venni a témát, nem értem, miért csodálkozol azon, ha ellenállásba ütközöl itt?”

   Hidd el, sokkal komolytalanabbul veszem a témát, mint a Kutyapárt. 😀 Amúgy szándékosan Péter egy olyan posztja alatt kezdtem diskurzusba a migrációról, ami egyrészt politikai, másrészt, ami a migrációról szól. Nem egy MLP-s, animés vagy gameres poszt alatt, hanem politikai poszt alatt. Ami azt is jelenti, hogy aki akarja, átugorja; csak az szól hozzá, akit érdekel a téma.

   Komolyan veszem a politikát? Hmm, lássuk csak! Szerintem én eljutottam arra a pontra az életemben, hogy egyre kevésbé érdekel mind belföldi, mind geopolitikai értelemben az erőforrásokért vívott harc, vagyis maga a politika. (Igen, magam így tekintek a politikára = mint az erőforrásokért folyó harcra. A többi, mint ideológia és szimbólumok, puszta porhintés.) Puzsérral is az a bajom, hogy már fáraszt a „politikai értelmiség” karaktere, az, ahogy rácuppan a politikára. (Arról nem is beszélve, hogy ő is azon értelmiségiek közé tartozik, aki nem képes elfogadni azt, hogy a parlamentáris demokráciának lőttek!) Ami még egyedül érdekelni tud, mint téma, az a migráció. Az, hogy a jelenség milyen pozitív és negatív lehetőségeket ígér mind Európának, mind Magyarországnak.

   „Azt hiszem, az ide járók jelentős részének már a hócsukája tele van azzal, hogy a magyar politikai életben (legyen az politikus, médiafelület, migráncs helyzet, akármi), csakis feketén-fehéren lehet látni a dolgokat”

   Természetesen én is többre értékelem az árnyalt megközelítését a társadalmi jelenségeknek. A világ komplex, nem jó, ha leegyszerűsítik. DE! Úgy gondolom, Magyarországon két reformcsomag van, aminek a bevezetése hatalmas károkat okozna a magyar társadalomnak: ez az Isztambuli Egyezmény és a Migráns Kvóta. És amikor a magyar társadalomról beszélek, abba belehelyezem magamat és a szeretteimet is. Olyan reformcsomag ez a kettő, mi kihat rám is, a szeretteimre is.

   Az Isztambuli Egyezmény átadná a jog területét a radikális feministáknak, akik teret engednének a bennük lévő férfigyűlöletnek. Elég megnézni, mi van azokban az országokban, ahol az IE-nek teret engedtek. Svédország: csávó elmegy kurvázni, jobb esetben pénzbüntetés, rosszabb esetben börtön. (A csávónak! A kurvát nem büntetik!) Franciaországban utána fütyül a melós a csajnak, a csaj feljelenti zaklatásért, rendőrségi eljárás. Ha egy nő megvádol egy férfit nemi erőszakkal vagy zaklatással, már megkezdődik a férfi számára a vesszőfutás. A MeToo kis ízelítő volt abból, mi vár az európai társadalmakra, ha bevezetik az IE-t.

   A Migráns Kvóta meg arról szól, hogy minden EU-tagállam fogadjon be migránsokat. A cigány-magyar együttéléssel is problémák vannak, nem kell ide még egy problémás „kisebbség”. Még hozzá olyan, amely hozná magával a maga muszlim vallását, beleértve a dzsihádot is. Nem kellenek ide robbantgató, lövöldöző, késelő, teherautóval a tömegbe menő iszlamista vadbarmok. Meg No-Go Zónák, ahová nem teheted be a lábad. Az európai népesség, szinte mindenhol radikálisan fogy, miközben a muszlimok meg szaporodnak, mint a nyulak. (A cigányok nem kevésbé.) Afrikában túlnépesedés van, ami újabb migrációs hullámot fog eredményezni. Ha Európa nem tanulja meg újra megvédeni magát, lassan készülhet egy brutális változásra.

   A migránskérdésben a véleményem az: keresztények jöhetnek, de egyetlen muszlimot sem az országba! Magyarország, amely Merkel és Macron előtt pitizik az uniós pénzekért, mint valami jó kutya, számomra vérforraló látvány. (Abban igaza van Surcinak, meg sokan másoknak is, hogy visszás, amint Orbán felveszi az EU-pénzeket, közben meg szembemegy az EU-val. De egy ilyen nyomorult figurától ne várjon az ember következetességet.). Amit megtehet, sőt kötelessége megtenni Mo.-nak, az, hogy a magyar határok előtt kiépít egy menekülttábort, ahol a hozzánk betévedt migráncs kap fedélt a feje fölé, élelmet, tisztálkodási lehetőséget, miegymást, aztán ha kipihente magát, mehet tovább Ausztriába, Németországba, Angliába, Svédországba, a Holdra! De ide egy sem teszi be a lábát!

   „aki nem hajlandó beállni valamelyik táborba, az rögtön eretnek, hazaáruló, “ballib és szélsőlib”, stb.”

   Egyedül Surcira használtam a neolib jelzőt, azt is azért, mert ugyanazokat a gondolatokat adja vissza a politikai diskurzusok során, mint azok az egykori vitapartnereim, akik magukat szinte dicsekedve tartották neolibnek. Legyen az akár a hajléktalanokról, akár a szociális rendszerről, akár a közgazdaságról, akár a görög válságról, akár a migrációról, akár a Soros-jelenségről. Dettó ugyanazokat a neoliberális közhelyeket. Amiket meg az Orbán-kormány fejére vett, azt én személy szerint már hallottam az ATV-től és a HírTV-től, meg a balliberális újságíró elittől. Nem gúnynak szántam.

   „Ha már így felhoztad korábban a médiát, szerinted, akkor mi az, ami nem politikailag elfogult? Ha a Hírtv, Index, HVG, ATV, stb nem jön be neked, akkor mi marad? A 444!-et hagyjuk, az számomra is befogadhatatlan szint. (…) Én inkább hiszek az Indexnek, HVG-nek, Hírtv-nek (kb ez a három felület van, amit úgy-ahogy nézek, olvasok), mint annak a migránsozó, sorosozó, vagy ha épp nincs aktuális ellenzék, hurráoptimista, a rákosi-rendszert idéző nagy gazdasági ugrásokat propagáló kormányzati sajtónak.”

   Minden politikai portál politikailag elfogult. Mit érdemes olvasni ezek közül? Nekem egy ismerősöm legutóbb a külföldi portálokat ajánlotta. Hazaiak közül nehéz a választás. Mondjuk én már egyre kevesebb politikai cikket, esszét és elemzést olvasok. Ha igen, igyekszem mind jobbos, mind balos forrásokból is tájékozódni. A 444 és a 888 számomra is fogyaszthatatlan, bár nem is igen a tartalom miatt (bár az is hagy maga után kívánnivalót), hanem mert engem taszít az a túl lazára vett gonzó stílus. A kormánypárti orgánumok elhallgatják a fideszes kormány korrupciós ügyleteit, az ellenzéki orgánumok pedig kritikátlanok az Európai Unióval szemben. Mindegyikben van hiba bőven.

   „Ezek után engedtessék meg, hogy ne akarjuk komolyan venni az egész helyzetet, mert a saját bőrünkön is tapasztaljuk, nagyon sokan, hogy mennyire rosszul működik ez a rendszer, főleg akik a kultúrszférában vannak. És, mivel te is ebben dolgozol, te magad is láthatod, hogy mik mennek itt.”

   Kulturszféra? Melyikre gondolsz?

   Az intézményes kultúrára? Annak válságát aláírom, de az a válság régebben kezdődött, nem a FIDESZ-től ered. Sajnálatosan a kádári mentalitás még tetten érhető az állami intézményekben; és ez alól sajnálatosan az iskolák, a művházak, a múzeumok és a könyvtárak sem kivételek.

   Maga a magyar kultúra? A magyar kultúrát sokban befolyásolja a piac alakulása. Én jobbos nyomulást keveset látok; bár próbálják saját célra felhasználni a népi kultúrát (néptánc, népdal, népviselet), ami engem kifejezetten taszít. De balos nyomulás szintén jelen van, feminista és PC-tartalmak beerőltetése a kultúra egyéb területeire. A MeToo a kultúra terén is kifejtette kártékony hatását. De itt is inkább az a helyzet, hogy a politikát nem kellett volna ennyire beengedni a kultúra területére. Ilyen téren a jobbos Kerényi és a balos Schilling ugyanakkora kártevő gazemberek.

   „Csak épp a tehetetlen düh nem megoldás erre, mert akkor az ember szívrohamot meg agyvérzést fog kapni.”

   Párszor már beszéltem itt, a blogon is, hogy igyekszem kis mértékben beengedni a politikát a magánéletembe. Többek között azért is, mert régebben keményen ráfeszültem, és durván visszaütött. Meg láttam ismerőseimnél, akik szintén ráfeszültek a politikára, hogy az miként emészti fel őket. Az az átlagember, aki hatalmas szeletet enged át a magánéletéből a politikának, a politizálásnak, az nagyon megjárja. Ugyanakkor ez nem olyan egyszerű. Ugyanis a magyar társadalom eljutott egy olyan szintre, ahol a politika a mindennapi beszélgetés egyik főtémája. Hiába döntöm el, hogy én most nem politizálok, ha körülöttem politizálnak az emberek. A barátaim, az ívócimboráim, a munkatársaim és a szüleim folyamatosan hozzák elő a politikai témákat. Hogy az Orbán így, hogy a Soros úgy! Így, ha nem is akarok politizálni, akkor is belesodródom, mert politizál körülöttem a teljes környezetem. A „rohadt Orbán” és „rohadt Soros” féle gondolatokkal akkor is találkozom, ha éppen a hátam közepére nem kívánom őket.

   Látom, eltűnt a kommentedből egy rész. Az, amiben ajánlottál valami könnyedebb témát. Valami rajzfilmet, asszem. Erre csak azt válaszolnám: nyugi, keveset politizálok! Azt a kis időt, amit nem a munkaerő-piacon töltök, a következőkkel szándékozom eltölteni: olvasás, zenehallgatás, csajozás. Talán, ha pénzem engedi, némi bulizás is belefér.

   • Most így hirtelen csak erre reagálok, a többihez idő kell:
    “Látom, eltűnt a kommentedből egy rész. Az, amiben ajánlottál valami könnyedebb témát. Valami rajzfilmet, asszem.”

    Nem én vágtam össze egybe a két kommentet, szóval nem tudom, hova lett az ajánlásom, de már arra sem emlékszem, mit ajánlottam.

   • My bad, úgy tűnik a kijelölésnél lemaradt a komment vége. Amúgy a Coal Black and de Sebben Dwarfs-ot ajánlotta, ez Warneréknek volt egy háborús propagandája, ami a Hófehérke storyt forgatta ki feketékkel. Értelemszerűen később tiltó listára került, sok más hasonlóval egyetemben, mert nem volt épp píszí. =)

   • Lehet offolni? Találtam egy nagyon szórakoztató blogot. 😀 Általában nagyon rossz filmeket jár körül vicces stílusban. Érdemes beletekinteni:

    “Coal Black and de Sebben Dwarfs”

    Egy újabb pótolnivaló. 🙂

   • Már korábban én is ajánlgattam a Baaadmovies-t. Amúgy a Filmbarátok Podcast-ben is részt vesz a blog két szerkesztője, de főleg Blacksheep.

   • Azt nem mondtam, hogy lehet offolni. =) Baaadmoviest meg szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné. Amúgy van ám ennek eredetije is.

   • “a Filmbarátok Podcast-ben is részt vesz a blog két szerkesztője”

    És az Animemangapalota szerkesztőivel is cimbik.

    “Baaadmoviest meg szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné.”

    Hát én egy hónapja fedeztem fel. És bejön! 😀

    “Azt nem mondtam, hogy lehet offolni.”

    De ennek semmi köze a migrációhoz. Ezért be is fejezem. 🙂

   • Nem akarok sem belefolyni különösebben, sem offolni, annyi kérésem/kérdésem lenne csak, hogy ezt az Isztambuli Egyezményt el lehet valahol olvasni? Vagy ha valami 40-100-még több oldalas cucc, akkor legalább a kivonatát? Csak hogy úgy kb. miket tartalmaz. Mert odáig oké, hogy a femcsik akarják, a migtáúsok meg nem, de kíváncsi lennék valami egyik irányba sem elfogult, tárgyilagos felsorolásra, hogy mégis miért lenne ez olyan jó/rossz, ha bevezetnék.

   • Wikipédia elég jól összefoglalja a lényegét. A teljes szöveget megtaláltam angolul, de az elég hosszú (37 oldal), és száraz, jogi szöveg.

   • Titkos: Dobok egy linket.

   • Köszi srácok! 🙂

 15. Ma is tanultam egy új politikai fogalmat, amit megosztok, mert gazdagabbak lesztek tőle: “ezoterikus sztálinizmus”.

   • Ugyan dehogy, őt nem követem. Ellenben a Face-en van egy csoport, ami külön gyűjti az ilyen népi bölcsességeket, és az oda járók egyike találkozott a fogalommal.

   • Ebben az esetben kérném, hogy az ilyen faszságok, a jövőben maradjanak is ott. Ez a blog nem azért van, hogy facebookos shit talkot linkeljünk be ide.

   • Csatlakozom Péterhez. 😦 Bár azért még nekem lenne egy megjegyzésem, ami igazából egy észrevétel.

    Bocs, Foma, de azért feltűnt, hogy előszeretettel népszerűsítesz negatív tehetségeket, vagyis idiótákat. Persze, kiröhögés céljából. (Az “ezoterikus sztálinizmus” egy munkáspárti, idős hölgy benyögése egy újságírónak. Utána néztem.) De ritkán látom azt, hogy pozitív tehetségekre hívnád fel a figyelmet. Pl. egy tehetséges amatőr költőre, egy jó zongoristára, egy kiváló előadó-művészre, egy remek szobrászra, egy vicces humoristára stb. Kevésszer mutatsz rá olyan emberekre, akiket tisztelni lehetne a tehetségük alapján. Akiket helyettük promozól, azok röhögni való lúzerek. Többnyire csak fárasztó idióták. Egy értelmiségtől pedig többet várnék, mint hogy folyamatosan kreténekre vadásszon az interneten. Engem egy idő után nem érdekelnek a szalacsisándorok, polgárjenők és barátcsabák. Ha hülyéket akarok látni, puszta perverzióból, akkor rákapcsolok az RTL Klubra vagy a TV2-re. De nem akarok hülyéket látni, kicsit már belefáradtam a nem hogy csökkenő, de kifejezetten növekvő idióták seregébe.

 16. “A migránskérdésben a véleményem az: keresztények jöhetnek, de egyetlen muszlimot sem az országba!”

  Ebben az a legparadoxabb, hogy közben mennyien mondogatják, főleg a véresszemű Habsburg-gyűlölők, hogy a törökökkel mennyivel jobban jártunk volna. Na igen, látjuk Bosznia és Albánia példáján, hogy lehet iszlamizálni, valamint látjuk Románia, Szerbia és Bulgária példáján, mennyire progresszív fejlődési ívet jelentett az Oszmán megszállás, és a felszabadulás utáni utóhatás. A Balkán még jó pár évszázadig nem lesz képes kiheverni a török uralmat, mi magyarok még szerencsések vagyunk azzal a részleges megszállással, meg a 150 évvel.

  Mindezzel együtt is úgy vagyok vele, hogy a totális elutasítás nem járható út (ez a csak keresztények jöhetnek, ebbe a kategóriába esik nálam). Viszont nem tudok felmutatni alternatívát sem. De azt se feledjük, hogy ez a kurucoskodó mentalitás sem szól másról, mint parasztvakításról, a valódi problémák szőnyeg alá söpréséről.

  “Minden politikai portál politikailag elfogult. Mit érdemes olvasni ezek közül? Nekem egy ismerősöm legutóbb a külföldi portálokat ajánlotta.”

  Na, mert a külföldi sajtó annyira bizonyította az elmúlt évtizedekben, hogy mélyrehatóan ismerné hazánk társadalmát, belpolitikai fejleményeit, vagy épp történelmét.

  “Kulturszféra? Melyikre gondolsz?

  Az intézményes kultúrára? Annak válságát aláírom, de az a válság régebben kezdődött, nem a FIDESZ-től ered. Sajnálatosan a kádári mentalitás még tetten érhető az állami intézményekben; és ez alól sajnálatosan az iskolák, a művházak, a múzeumok és a könyvtárak sem kivételek. ”

  Múzeumban dolgozom, régészként főként a múzeumi berkeket volt lehetőségem megfigyelni, de a köz- és felsőoktatásra is van némi rálátásom. Kétségtelen, hogy nem a Fityisz kezdte el a folyamatot, viszont mindent megtett az elmúlt 8 évben, hogy elmélyítse. Az is valóban létező jelenség, hogy sokan amint közalkalmazottak lesznek, rögtön hátradőlnek, amennyiben beérik azzal a fizetéssel, ami ezzel jár. De rengeteg ellenpélda van, amelyek tükrében külön elkeserítő, amikor egy nemzetközi hírű, több évtizedes szakmai múlttal rendelkező szakembert csak úgy lapátra tesznek, csak mert úgymond “nincs elég pénz”. Az is elkeserítő, hogy a pályakezdőknek az esélyt sem adják meg, hogy bizonyíthassanak, mert mindazokat a szervezeteket, amelyeket a szoci kormány (kevés pozitív intézkedéseik egyike) létrehozott erre, a Fidesz szétverte (itt elsősorban az Örökségvédelmi Szakszolgálatra gondolok). De ott a jóval régebbi, még a Horn kormány bűnének nevezhető jelenség: az egyetemre jutás lehetőségének egyre nagyobb kitágítása. Eleve, a 90-es években a generációnkba belenevelték, hogy az egyetem, meg a diploma a minden, ha nem éred el, akkor senki vagy. Erre itt van egy csomó ember, kezében a végzettséggel, és mehet Mekibe, meg külföldre, közben a tanszékek meg a saját túlélésük érdekében az oktatás színvonalát alig tartják szinten, de a fejkvótára repülés megy ezerrel, és mára már boldog-boldogtalant felvesznek, szinte bármelyik szakra, és elrugdossák a diplomáig az arra totálisan alkalmatlanokat is (van olyan ismerősöm, aki úgy végzett nemzetközi jogot, hogy orvos ismerősétől szerzett orvosi felmentést idegen nyelv alól).

  “Ebben az esetben kérném, hogy az ilyen faszságok, a jövőben maradjanak is ott. Ez a blog nem azért van, hogy facebookos shit talkot linkeljünk be ide.”

  Most komolyan, reggel még jó, hogy a munkára kellett koncentrálnom, amúgy szívem szerint mindkettőtöket elküldtem volna a vérbe. Rohadtul elegem van abból, hogy már megint én vagyok a kisökör.

  “Csatlakozom Péterhez. 😦 Bár azért még nekem lenne egy megjegyzésem, ami igazából egy észrevétel.”

  Meg arra fütyülünk, amerre a szél fúj?

  “De ritkán látom azt, hogy pozitív tehetségekre hívnád fel a figyelmet. Pl. egy tehetséges amatőr költőre, egy jó zongoristára, egy kiváló előadó-művészre, egy remek szobrászra, egy vicces humoristára stb. Kevésszer mutatsz rá olyan emberekre, akiket tisztelni lehetne a tehetségük alapján.”

  Kassai Lajoson kívül eddig kiket promóztál? Mondjuk vele kapcsolatban is fenntartásaim vannak, ezt meg is fogalmaztam. De, ha ennyire érdekel, ajánlom figyelmedbe a késő szovjet rock-zenei szcéna legnagyobb alakját, Viktor Cojt; a kortárs orosz rock legtehetségesebbjét, Zemfirát; de beszélgethetünk a Pussy Riot-ról is, akiket eddig szimpla balfácán bohócoknak tartottam, de rá kellett jönnöm, hogy több tehetség van bennük, mint amit 2013-ban mutattak.

  • “Most komolyan, reggel még jó, hogy a munkára kellett koncentrálnom, amúgy szívem szerint mindkettőtöket elküldtem volna a vérbe.” -> Sajnálom, ha mellre szívtad, de így is elég fárasztó nekem az ilyen politikai agymenéseket IRL hallgatni, nem még itt is ezt olvasgatni. Elhiszem, hogy szerinted ez vicces, de én nem vagyok arra kíváncsi, ki-milyen baromságot hordott össze facebookon.

  • “Rohadtul elegem van abból, hogy már megint én vagyok a kisökör.”

   Ezt nem mondta senki. Ez a részemről konstruktív bírálat volt; vélemény, segítő célzattal. Sajnálom, hogy félreértetted. Egyáltalán nem tartalak kisökörnek; van eredeti véleményed, ezt már ki is mutattad egy párszor (véleményed Móriczról). Szerintem értelmes ember vagy, eredeti gondolatokkal. De ezek a politikai agymenések, melyek nélkülöznek mindenféle józan észt, fárasztóak, és nem kellenek egy normális diskurzusba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: