Nácik a fandomokban

Brony_Hitler

Pár héttel ezelőtt írtam egy bejegyzést a canon, és a fanon kapcsolatáról, azon belül is az eszmékhez való túlzott ragaszkodásról, naivitásról, és a minden normális fan életét megkeserítő, zombi mentalitásról.

Akkori ígéretemhez tartva magam, most a zombik egy igen ritka, és különleges fajtáról, a náci zombikról fogok szót ejteni. =)

Köztudott tény, hogy az internet anonimitásának, és szabadságának hála, mindig is kiváló táptalaj volt, a legvadabb perverziók, és lelki eltorzulások, zabolátlan kiéléséhez. Ezáltal is újult magabiztosságot kölcsönözve mindazoknak, akik egyébként még a barátaik előtt is titkolják, valódi énjüket.

Ezek a szélsőségek, rengeteg formában vannak jelen, ezért nem meglepő, hogy lesznek köztük olyanok, akik nem a pornóban, vagy a goreban, hanem egyszerűen úgy próbálják meg kiélni a szenvedélyeiket, hogy imádatuk tárgya köré, mindenféle hülyeséget képesek összehordani. Az anime fandomban például ősi tradíció, hogy olyan tulajdonságokkal ruháznak fel bizonyos műveket, melyeknek az valójában, nincs is a birtokában. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a mindenféle áltudományos, álfilozófikus, szélsőséges maszlagok mellett, idővel megjelennek a politika szélsőségek is.

Na most, a dolog ott kezd igazán érdekessé válni, hogy paradox módon, a pornóhoz, és a gorehoz hasonlóan, a politizálás is sokszor olyan műveknél kezd feltűnni, ahol igazából semmi keresnivalójuk nem lenne, mert a canon, semmilyen felületet nem ad ehhez. Ennek ellenére, igen gyakran, kifejezetten az idealizált, naiv, lányos, rózsaszín cukormázas tündérmeséket sikerül betalálniuk ilyenekkel, ami elsőre kifejezetten komikusnak és érthetetlennek tűnhet, valójában azonban pofonegyszerű rá a válasz, miért van ez így.

Az egész azzal a közhellyel magyarázható, hogy “arra van kereslet, amiből hiány van”, ami elsőre talán túlontúl leegyszerűsítő válasznak tűnhet, ám ha kicsit jobban belegondolunk, hamar érthetővé válik, miért. Elvégre mi az, ami hiányozni szokott az ilyen művekből, ha nem a szex, az erőszak, és a politika? Teljesen logikus, hogy a fanon, mindig azt fogja a leghamarabb kitermelni, ami a canonból “hiányzik”. Hisz sok fan bármit megadna azért, hogy kedvenceit olyan szituációkban is láthassa, ami a canonban sohase történhet meg.

Más téma, hogy elméletben hiába szabad ugyan az internet, a közösségi felületek döntő részén, mégse látják szívesen azokat, akik pornót, goret, vagy épp szélsőséges politikai nézeteket próbálnak terjeszteni. Épp ezért is élnek ezekkel jóval többen, mint elsőre gondolnánk, elvégre a legtöbb helyen, nem lehet ezt felvállalni. Illetve sokan amúgy se merik, vagy akarják. (Pornó fogyasztók egy része, bevallottan szégyelli is.)

Az olvasók többsége, most nyilván itt tenné fel az amúgy jogos kérdést, hogy de akkor miért van az, hogy még a pornó, vagy a gore léte, annak “szalonképtelensége” ellenére is, köztudott minden szubkultúrában, addig a szélsőséges politizálás, ezzel szemben nagyon ritka? Nos, ahhoz sem kell zseninek lenni, hogy rájöjjünk, miért van ez így. Azért, mert az ilyen szubkultúrák, eredendően nem politikai, eszmei alapon szerveződnek, ezért evidens, hogy magára a politikára sem lesz különösebben igény. Amiből az következik, hogy egy elenyészően kicsi szélsőségről van szó, akiknek a hangja, rendszerint nem ér el, az átlag fanhoz.

Emellett erőteljesen közrejátszik az is, hogy még a pornónak, vagy a gorenak, léteznek finomabb változatai, a softcore erotika, és a mezei grimdark formájában, amivel a többség meg is elégszik, és a hardcore darabokhoz, már csak azok jutnak el, akiknek a finomabb verzió már kevés. Addig mire valaki eljut oda, hogy egy kitalált mesevilágot próbáljon összeegyeztetni, valamilyen politikai eszmével, az már eleve hardcore, aki jó eséllyel, már az előtt bele volt ebbe habarodva, hogy egyáltalán belépett volna a szubkultúrába.

Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy még a pornó, és a gore, rendelkeznek azzal a jelentős előnnyel, hogy alapvetően vizuális természetűek, (bár léteznek belőlük fanficek is), főleg fanartok, fan képregények formájában vannak jelen. Addig a politizálás, az egy eszmei dolog. Mondhatnám rá azt, hogy az ilyen fanok, valahol egy nagyon furcsa fanficet próbálnak írni (vannak ilyenek is), de valójában ez még az se. Ez a legtöbb esetben tényleg nem több, mint puszta elmélet gyártás, ami maximum abban hasonlít a fanfic íráshoz, hogy részben itt is ugyanazt a hibát szokták elkövetni, mint ott. Próbálnak valami komolyat írni, de feleslegesen túlbonyolítják, nagyon hülye logikai hibákat vétenek, ám valójában még ez is mellékes. A fő probléma itt önmagában az, hogy eleve egy olyan politikai eszmét próbálnak összeegyeztetni egy olyan canonal, amik kizárják egymást.

Persze most fel lehetne hozni, hogy léteznek ám ilyen fanartok is, ahol például SS uniformisban vannak a karakterek, de az az igazság, hogy azok egy része, egyértelműen viccből, még a másik része fétisből készül. Utóbbi esetén nem véletlen, hogy általában erősen túl vannak szexualizálva, és a jelképek is vagy teljesen hiányoznak róluk, vagy direkt el vannak nagyolva. Kevés köztük az, ahol maga a kép, egyértelműen dicsőítés gyanánt készült, vagy felvállalt eszmeiség húzódik meg mögötte.

Tehát összefoglalva az eddigieket, adott egy olyan szélsőség, amire elve nincs nagy igény, elenyésző a támogatottsága, nehéz terjeszteni, nehéz vele megfogni az embereket, és különösebben felületei sincsenek. Ezek után, adja magát a kérdés, hogy egyáltalán hogy, és miért csinálja ezt valaki? Egyáltalán nevezhetők e nácinak az ilyen fanok? Nos, a válasz az, hogy nem.

Fontos tisztázni, hogy ezek a fanok, valójában nem szélsőjobboldaliak, nem nacionalisták, de még csak radikális, keresztény konzervatívoknak sem nevezhetők. Már csak azért sem, mert akik valóban ilyen eszméket vallanak, azok eleve bele sem lépnének egy ilyen szubkultúrába. Egyrészt, mert nem fér bele a világnézetükbe, másrészt, mert vannak nekik saját szubkultúráik, ahol kiélhetik magukat.

Az ilyen fanok, valójában mind baloldali gondolkodásúak. Nyílt, toleráns, befogadó emberek, akik egyébként menthetetlenül romantikusak, és szenvedélyesek, ám magukra öltöttek egy olyan álarcot, amik valójában nem ők. Nyilván azért léptek be egy ilyen szubkultúrába, mert egyetértenek annak gondolataival, és értékeivel. Ám közben paradox módon, kényszeresen megpróbálják megfeleltetni azt egy olyan politikai eszmének, amiben ők maguk sem hisznek, és lényegében ez a probléma. Azért képesek összehordani, félelmetesen sok hülyeséget, mert mindenáron bizonyítani akarnak, mert a szenvedélyeik annyira elvakítják őket, hogy elvesztik a realitás érzéküket.

Az első ilyennel, még akkor találkoztam, mikor anno, 2005 körül, bekapcsolódtam az internet világába, és az SM fandomban kezdtem elmélyedni. Ekkor bukkantam rá egy olyan oldalra, még 2001-ből, ahol az illető, például azt fejtegette, hogy Kristály város képében, valójában az árja utópia valósul meg. Na most erről annyit, hogy azon túl, hogy az illető, sikeresen figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy a karakterek, hiába nem néznek ki annak, de valójában japánok. Valahogy azt sem vette észre (vagy nem tudta) hogy annak az eredetiben, Crystal Tokyo a neve, nem véletlenül. Pont azért, mert ez az egész kb. ugyanannak az amerikai klisének, a japán megfelelője, mint mikor valami tucat, hollywoodi akciófilmben, New York megmentése, az az egész emberiség megmentésével ér fel.

Ennél valamivel konszolidáltabb volt az a Jat777 nevű hölgy, aki az árja vér, a náci okkultizmus, és a kereszténység iránti vonzódását, legalább egy AU (értsd: Alternatív Univerzum) fanfic mögé próbálta rejteni, anno a DeviantArton. A hölgy fanficét, körülbelül úgy kell elképzelni, hogy olyan volt, mint ha Sailor Venus, és Kamikaze Kaitou Jeanne, fúziózott volna, miközben közéjük dobtak egy SS egyenruhát, egy könyvet a neo-gothról, egy német szótárat, a Hitman első részét, meg egy fél évadnyi Yu Yu Hakushot. Így végül kaptunk egy iskolás lány, szupermodell, papnő, démonirtó, keresztény, 777-es bérgyilkos ügynöknőt, Frauline Jatylin Steinlore néven. Oldalán kiképzőjével és szerelmével, a kopasz, kuka, öltönyös, 47-es Mamoruval. Nemeziseként pedig a sötétbőrű, Hiei frizurás Yusuke tette a gonoszat, fején a vörösen izzó fordított kereszttel, nyakában pentagrammás medállal. Közben ment valami random story, ahol a démonvadászat mellett, szó esett tiszta vérről, és hasonlóan elmés dolgokról. (Mentségére szóljon, a hölgy legalább közepesen jól rajzolt.)

Hasonlóan vicces volt, mikor úgy fél évvel ez előtt, Pony témában láttam olyat, hogy egy illető, az MLP: FIM kapcsán kezdte magyarázni, hogy a pónik társadalma, hagyományosan nyugati keresztény, feudális minta alapján épül fel, ahol a pónik, nem élnek együtt más fajokkal. Majd ezt azzal próbálta magyarázni, hogy Zecora ezért nem a pónikkal együtt, hanem tőlük külön, az erőben él. Na ennek a valóság tartalmáról annyit, hogy bár nem tudom mit nézett az illető, de ezek közül, egyik állítás sem áll meg a lábán. A pónik világát, sokkal inkább az ókori Görög (és egy kevéske Babilóniai) mitológia, illetve a keresztények által, még annál is jobban gyűlölt varázsalt hatja át. A kereszténység, egy monoteista vallás, még itt két kvázi istennő uralkodik a nép felett, amolyan élő szentekként. A pónik között, élnek más fajok is (például szamarak). Zecora pedig azért él az erdőben, mert kvázi a klasszikus “witch of the wild” klisé lenne. Egyébként meg a Luna Eclipsed epizódban, ő is ott ünnepli, a Halloween ottani megfelelőjét.

Akadt ugyan még pár hasonló story amikkel találkoztam, de ízelítőnek, azt hiszem ennyi is elég volt ahhoz, hogy lássuk, bizony ilyen téren is elszállhat a fanok agya. Elvégre, ha abból indulunk ki, hogy van, aki például feleségül vett egy rajzolt pónit, akkor nem csoda, hogy lesznek, akik az árja Sailor Moonról, a náci szamurájokról, vagy akár a tradicionálisan keresztény Celestiáról fognak fantáziálni. =)

Reklámok

65 hozzászólás to “Nácik a fandomokban”

 1. Na ez jó elborult történet gyűjtemény. 🙂
  Mondjuk érdekes lenne a másik véglet is a témában: komcsi Lucy, vagy tradival házaló Shongoku. 🙂

  • A trabisokról tudjuk, hogy mivel ők mindent ezen a trabi szemüvegen át látnak, ezért nálunk már ott elvágja magát a dolog, hogy modern popkultúra. =)

   Szélső baloldaliakkal, érdekes módon még nem találkoztam hasonló formában. Szóval olyat még nem láttam, hogy valaki nyíltan kommunista, anarchista eszmét próbált volna belemagyarázni egy animébe, vagy a Póniba. Ennek egyébként, jó eséllyel az az oka, hogy ha belegondolsz, a legtöbb ilyen rajzfilm, anime, game, zene, film, akármi, általában mérsékelt, baloldali gondolatokat, világnézetet közvetít.

   Az animék között ugyan van néhány kifejezetten nacionalista, nyugat ellenes hangvételű darab, de azok nem nagyon szoktak ismertek lenni. Ellenben vannak, meglehetősen anarchista hangvételűek is, mint például Imaishi művei (Dead Leaves, PaSwG, Kill la Kill). =)

   • “Mondjuk érdekes lenne a másik véglet is a témában: komcsi Lucy, vagy tradival házaló Shongoku. :)”

    Kouta: LUCY, MIÉRT?? MIÉRT GYILKOLSZ?

    Lucy: Kurama és emberei szabotálni akarták az öt éves tervet. Mariko pedig egy nyugati kém volt, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, Kouta.

    Aztán a tradis DB:

    Freeza: Hogy tetszik, Goku? Először az ŐSI SEIYAN KULTÚRÁT semmisítettem meg bolygóstól, most pedig a Namek következik! Nem nyugszom, amíg minden ősi, múlthoz kötődő, TRADICIONÁLISAN hagyományőrző civilizációt el nem pusztítok az univerzumban! És akkor jön majd az új, a multikulti, a neo-Freeza világ! 😀

    Goku: Ezt….ezt….NEM BÍROM ELVISELNI!! ÁÁÁÁRRGGGHH! *először változik át SSJ-vé és nem azért, mert előtte nyírták ki Krillint, hanem ezen monológ hatására* XDDDDDD

    De a kedvencem azért mégis a tradis Yu-Gi-Oh lenne:

    Kaiba: Add fel Yugi! Nincs esélyed a libsi-cion-komcsi sárkányom ellen! Két körön belül el fogja söpörni a RÓMAI KOLOSSZEUM területre ható lapodat, aztán direkt támadja majd az életpontjaidat!

    Yugi: Ezt nem hagyhatom Kaiba! EVOOOLAAAAA! -> https://www.youtube.com/watch?v=qpgKVEpxMCg

    (Tényleg bazz, most esik le, hogy a YGO meg ÓKORI EGYIPTOMI! 😀 Bár így belegondolva az még érdekesebb, hogy valahogy azt a kultúrát nem nyalja körbe a tradi. Legalábbis amennyi rizsát eddig hallottam tőlük az ókori római – keresztény európai témában, valahogy mutatóban sem jelent meg pl. az ősi Egyiptom, pedig azért ők is tudtak pár dolgot… XD)

    “A trabisokról tudjuk, hogy mivel ők mindent ezen a trabi szemüvegen át látnak, ezért nálunk már ott elvágja magát a dolog, hogy modern popkultúra. =)”

    Amúgy ja, pedig látod, lehetne itt szépen, poénosan egybeolvasztani a kettőt… 😀

    “Szélső baloldaliakkal, érdekes módon még nem találkoztam hasonló formában. Szóval olyat még nem láttam, hogy valaki nyíltan kommunista, anarchista eszmét próbált volna belemagyarázni egy animébe, vagy a Póniba. Ennek egyébként, jó eséllyel az az oka, hogy ha belegondolsz, a legtöbb ilyen rajzfilm, anime, game, zene, film, akármi, általában mérsékelt, baloldali gondolatokat, világnézetet közvetít.”

    Igaz, bár mondom, én láttam már ilyen “komcsi pónik” videót, bár az sanszosan poén volt és inkább szintén csak arra ment rá, hogy “fú, majd mekkorát néznek a fanok, ha ezt meglátják!” (Főleg, hogy ugye a Póni amcsi sorozat, ott meg azért még mindig él ez a “utáljuk az összes büdös komcsit” felfogás, tán jobban, mint nálunk. XD)

    Btw, előkerestem már közben, mégis csak másodjára utalok már rá: https://www.youtube.com/watch?v=3DSbowW5j34

    (Igaz, itt írja is a videó alatt, hogy csak poénnak szánja, de attól még jó, főleg az a “because communism is damn sexy” a “befekvő” Dash-el, illetve a credits alatti kép. XD Ja, meg amikor az equestriai fanmade térkép “bevörösödik” a komcsi uralom alatt… XDDD)

   • Az a videó, egyértelműen poén. Már csak azért is, mert a zene, a Red Alert 3-ból van. A címe Hell March. =) (Helyette mondjuk használhatta volna a régi, Red Alert 2-es verziót, az sokkal jobb. =D)

   • “Az a videó, egyértelműen poén. Már csak azért is, mert a zene, a Red Alert 3-ból van. A címe Hell March. =) (Helyette mondjuk használhatta volna a régi, Red Alert 2-es verziót, az sokkal jobb. =D)”

    Azt én is tudtam, de érted, ettől még lehetne komcsi-rajongó, végülis a Red Alert játékok minden komcsi álmának megvalósulásai, amikor a vörösök, még az USA-t is beveszik, vagy legalábbis komolyan veszélyeztetik. (Jó, az eggyel játszottam csak egy darabig, szóval RA sztoriban azért nem garantálom, hogy nem mondok hülyeséget véletlenül. XD) Btw, a Hell March-ból nekem talán a legelső verzió tetszett a legjobban, az olyan kis “minimalista”, de úgy jó, a 2-3. rész verziói nekem már túl vannak effektelve, vagy hogy mondjam… 🙂 Amúgy azt nem tudod véletlenül, mit ordít a szám elején Hitler, már ha egyáltalán ő az? XD Eskü azt hallom, hogy “HITLER THEN…EXCEPT!” vagy valami ilyesmi, de ennek semmi értelme, pláne, hogy nem is biztos, hogy angol, lehet németül van… XDDDD Persze lehet, hogy a haverom kamuzott anno, ő ugyanis biztos volt benne, hogy az Hitler ordibálása (nyilván nem az igazié, de annak az imitálása), viszont nekem már akkor is furcsa volt, hogy ha ez ilyen “komcsi induló”, akkor miért Hitler ordibál benne? (Pláne, hogy a legelső rész intrója azzal indít, hogy pont őt vonják ki a forgalomból, szal… XD)

   • Értem én, bár akkor már a Freedom Fighters nevű játék jobb példa, mert az komolyan van véve, és ott a Ruszkik, tényleg lenyomják, az egész világot. =)

    A Hell March kiáltás kapcsán, először is, az nem Hitler. Ez egy amolyan “városi legenda” hogy az egy Hitler beszédből lett kivágva, és azt mondja, hogy “Die waffen, legt…an!”. Valójában az egy amerikai fószer, aki azt mondja, hogy “We want war, wake up!”. Másodszor, ez egy sima, katonai indulós üvöltés. Hitler, teljesen más stílusban szónokolt.

    Kis érdekesség. Ahol tényleg felhasználtak Hitler beszédekből részleteket (persze eltorzítva), az a Painkiller kiegészítőjében volt, a Colosseum nevű pálya, ahol Cézárt helyettesítette. Lévén az ő beszédeiből ugye, nem maradtak fenn hang felvételek. =)

   • “A Hell March kiáltás kapcsán, először is, az nem Hitler. Ez egy amolyan “városi legenda” hogy az egy Hitler beszédből lett kivágva, és azt mondja, hogy “Die waffen, legt…an!”. Valójában az egy amerikai fószer, aki azt mondja, hogy “We want war, wake up!”. Másodszor, ez egy sima, katonai indulós üvöltés. Hitler, teljesen más stílusban szónokolt.”

    Köszi, mert ez tényleg megmaradt bennem 15 éven át megoldatlan rejtélynek. 😀 Annyira nem érdekelt, hogy utánakeressek a neten, viszont időről-időre eszembe jutott, amikor meghallgattam a dalt, hogy “hmm, azért jó lenne tudni, hogy ez akkor most tényleg Hitler-e?” XD Persze mondom, azért azt a haver sem vette be, hogy a Hell March-ban az igazi Hitler ordibálást használták volna fel, viszont azt nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egy mai élő faszit felkértek volna, hogy “csinálj már úgy, mintha Hitler szónokolna” és azt rakták bele a számba. 😀 De akkor legalább végre ezt is megtudtam. 🙂 Mondom, nekem leginkább történetileg lett volna furcsa a dolog, elvégre ha a felállás amcsik vs komcsik, akkor hogy jön itt a képbe Hitler? 😀

    És elnézést a szart poénért, de nem bírom magamban tartani. 😀

    “Akkori ígéretemhez tartva magam, most a zombik egy igen ritka, és különleges fajtáról, a náci zombikról fogok szót ejteni. =)”

    Különlegességük még egy dokumentumfilmet is megihletett, amit ha jól emlékszem, már te is láttál: http://www.port.hu/naci_zombik_dod_sno_%28dead_snow%29/pls/w/films.film_page?i_film_id=103806

    XDDDDDDDDDDD

   • Láttam persze, tetszett is. Azóta készült neki 2. része, de az spec rohadt gyenge lett. Az elsőben, pont az volt a poén, hogy az elején még tényleg full komolynak indult, aztán a végére totál elbaromkodták, amolyan coolosan tudott gagyi lenni. A 2 viszont már inkább gagyin volt gagyi.

    Például, az egyik fickó az elején, rájön arra, hogy van Amerikában valami zombi vadász brigád, akik mindeddig arra készültek, hogy ha majd jön a zombi apokalipszis, akkor ők majd rendet tesznek. Felhívja őket, hogy gáz van, az elején még tényleg úgy tűnik, hogy ez valami titkos milícia, aztán mikor megjönnek, kiderül, hogy pár kretén nerdről van szó csupán. =D Idáig teljesen jól fel van építve a poén, csakhogy ez után, pont arra számít az ember, hogy arra fog majd kimenni az egész, hogy megmutassák, hogy ezek a nagy “zombi szakértő” gyíkok, kb. mennyit érnének a gyakorlatban. Azaz hogy félperc alatt szétkapják őket. Ehhez képest, már-már ilyen Zombieland szerű irányba viszik el az egészet, ami annak a filmnek ugyan jól állt, itt viszont marhára nem működik.

 2. A Jat777-es hölgy sztoriján érzem, hogy ez alapvetően érdekes és tényleg elmés is lenne szórakoztatás szempontjából, ha tartaná “a kevesebb néha több” szabályt.

  Az animés szubkultban egyébként rz a jelenség talán abból is fakad, hogy a japánok kedvelik, sőt szeretik a nácik által tervezett egyenruhákat. De inkább csak azt, ami végtére is nem meglepő, hiszen évtizedekre meghatározta a divatot. Bár a jelképeket ők is lehagyják vagy eltorzítják, esetleg kicserélik egy másik rúnára.

  (Amúgy megjegyzem, nekem is tetszenek a ruháik, de az csak egy uniformis. A oldalunk karakterének, mascotjának megalkotásakor sem náci egyenruhát kapott, hanem inkább a mechanikai műszerészek, technikusok, tankszerelők, szervizesek felé húztam:

  http://roningoez.deviantart.com/art/Ronee-The-new-mascot-of-R-RFs-503200985

  Bár ennél is megvan a politikai áthallás a vörös csillag révén, de annak annyi a jelentősége, mint a Heinekenes címkéken. Inkább egy inside joke miatt van jelen, mert engem ugratnak azzal, hogy amennyit dolgozom, fordítok, stb. ziher sztahanovista vagyok.)

  • Jat művében, valóban lett volna potenciál, viszont az volt a baj, hogy egyrészt túl sok mindent akart belegyömöszölni a ficébe. (Eleve sok helyről is merített.) Másrészt hogy ezt a náci dolgot, hanyagolnia kellett volna, eszmeiség szintjén. Csakhogy ő még a ficén kívül is nyomta a szöveget, ezért is lett végül bannolva deviantról. Egy darabig még az Encyclopedia Dramaticán is volt neki külön oldal szentelve.

   A japánoknál valóban nem csoda, hogy megy ez a náci fétis. Egyrészt ugye történelmi okokból, másrészt mert odavannak az egyenruhákért. (Plusz alapból tesznek a politikai korrektségre.) Amúgy meg ez nem csak rájuk jellemző, például Koreában is roppant népszerű az SS egyenruha, Hitler jelmez.

   Alapvetően amúgy nekem sincs vele bajom, bár nincs egyenruha fétisem (mert nekem battlesuit fétisem van =D). A bajom azzal van, mikor jön a belemagyarázás, amit alapból rühellek, hát még ha politikai jellegű.

   • “Egy darabig még az Encyclopedia Dramaticán is volt neki külön oldal szentelve.”

    Akkor már tényleg nem lehetett kispályás, mert az kb. ilyen “Wikipediába oltott 4chan”, ergo el kell érned egy “over 9000” retard-szintet, hogy oda felkerülj. 😀

   • Jut eszembe, ott voltak is olyan beszélgetései, flamewarjai learchiválva, amik akkor, mikor én felnéztem a DA profiljára, már vagy törölve lettek onnét. Vagy eleve mások képei, profiljai alatt mentek. Mondjuk úgy, nem semmi volt a csaj. =D

    Bár megjegyzem, amúgy nem nézett ki rosszul. =)

   • “Bár megjegyzem, amúgy nem nézett ki rosszul. =)”

    Tudod, ő legalább hozott valami pozitívumot is a sok baromsága mellé, míg a legtöbb ilyen sajnos a tapasztalatok alapján nem csak hülye, de ronda is szokott lenni. XDDD Amúgy meg kell kérdeznem, hogy szőke volt? 😀 Csak azért, mert pl. az eddigi animés kedvenceid, meg a kommentjeid alapján lejött, hogy általában a szőkék tetszenek és ha ez a csaj is az volt, akkor legalább elmondható róla, hogy ezt az egész árja-náci izét relatíve “hitelesen” nyomatta. 😀 (Pl. a mai napig azon röhögök, hogy Hitler ugye leírta, hogy szerinte milyen külső jellemzők alapján mondható el egy emberről, hogy árja-e, miközben ő annak a leírásnak kb. szöges ellentéte volt… XD)

   • Naná, klasszikus szőke, kék szemű. =) Szóval neki legalább a Mary Sueja, szinkronban volt a valódi önmagával. =)

    Hitler árjaságáról meg annyit, hogy a nagyapja, igen nagy valószínűséggel zsidó volt. Közismert a story, hogy az apai nagyanyja, zsidóéknál takarított, és az öreg zsidó, valószínűleg kúrogatta is. Nem véletlen, hogy mikor a nő, már rég nem dolgozott ott, és megszületett a kis Alois, az öregtől, valamiért rendszeresen érkeztek a pakkok.

   • “Naná, klasszikus szőke, kék szemű. =) Szóval neki legalább a Mary Sueja, szinkronban volt a valódi önmagával. =)”

    😀

    “Hitler árjaságáról meg annyit, hogy a nagyapja, igen nagy valószínűséggel zsidó volt. Közismert a story, hogy az apai nagyanyja, zsidóéknál takarított, és az öreg zsidó, valószínűleg kúrogatta is. Nem véletlen, hogy mikor a nő, már rég nem dolgozott ott, és megszületett a kis Alois, az öregtől, valamiért rendszeresen érkeztek a pakkok.”

    Én ezt nem mertem felhozni, mert ha csak megemlíti az ember, hogy “Hitler amúgy zsidó volt”, egyszerre ugranak rá a zsidók és a Hitler-fanok. XDDD Meg az is igaz, hogy így alátámasztani nem tudtam volna, mert bevallom, én ezt a sztorit nem ismertem. Csak több helyről hallottam már, hogy Hitler is zsidó volt, legalábbis részben és valószínűleg ez a magyarázata annak is, hogy miért nem volt olyan “papírforma szerinti árjás” fizimiskája. 😀 (Csak eddig erről is mindenféle, egymásnak ellentmondó verziókat hallottam, volt, aki lazán rámondta, hogy bizony ő is zsidó volt, méghozzá kapásból “tisztavérű”, míg a másik azzal jött, hogy “hogy lett volna már zsidó? ez baromság!”, szal itt legyen okos az ember, érted… XD)

  • Annyira nem foglalkoztam a Hitler-családdal, meg magával a Führer személyével sem vérségi szinten, így ez az “Adolf Hitler is zsidó volt” dolog nekem Norman Mailer könyvéből ismerős, a “Várkastély a vadonban”-ból. Ott (ha jól emlékszem) egy SS-tiszt nyomoz ennek a lehetősége után. De legalábbis az első 20 oldalon fixen foglalkozik vele, tovább ugyanis akkor nem olvastam, mert másokat (kötelezőket) kellett forgassak a magyar tételekhez.

   • Amadeus Fiddlerose Says:

    Ez a sztori abból jön, hogy Hitler apai nagyanyja, Maria Anna Schicklgruber akkoriban szülte meg Hitler apját (Alois Schicklgrubert) mikor állítólag egy bizonyos Leopold Frankenbergnél (aki történetesen zsidó származású volt) dolgozott szakácsnőként. Ezzel az a probléma, hogy ekkoriban Grazban nem telepedhettek le zsidók, ilyen nevű család nem élt az 1830-as években a városban (Hitler apja 1837-ben született), sőt, arra sincs bizonyíték, hogy Maria Anna Schicklgruber egyáltalán járt volna Grazban. 😀

    Az igazság az, hogy annyit tudni, hogy Alois Schicklgruber törvénytelen gyerek volt, de az apja Johann Hiedler lehetett. Valószínűleg ezért vette fel Alois 1876-ban a Hiedler nevet, csak már Hitler formában.

   • “Az igazság az, hogy annyit tudni, hogy Alois Schicklgruber törvénytelen gyerek volt, de az apja Johann Hiedler lehetett. Valószínűleg ezért vette fel Alois 1876-ban a Hiedler nevet, csak már Hitler formában.”

    Ezt a felét úgy tudtam, hogy Adolfnál változott Hitlerre a családnév, mert az anyakönyvvezető rosszul írta le a nevét. De mindig tanul az ember valami újat.

   • Amadeus Fiddlerose Says:

    Na ez az ami amúgy lehetséges. Én Hahner Péternél azt a változatot olvastam, hogy a Hitler névforma is Alois papától származik, de amúgy lehet, hogy a másik változat az igazi. (Valami ilyesmivel volt megindokolva, hogy a Hitler kevésbé hangzott “parasztosan”, mint a Hiedler, már nem emlékszem pontosan.)

 3. ” A hölgy fanficét, körülbelül úgy kell elképzelni, hogy olyan volt, mint ha Sailor Venus, és Kamikaze Kaitou Jeanne, fúziózott volna, miközben közéjük dobtak egy SS egyenruhát, egy könyvet a neo-gothról, egy német szótárat, a Hitman első részét, meg egy fél évadnyi Yu Yu Hakushot.”
  Beszarás! XD ÉS ezt MIND egyszerre! XD
  Nincs meg ez valahol? 😀

  “Elvégre, ha abból indulunk ki, hogy van, aki például feleségül vett egy rajzolt pónit,”
  Volt ilyen? Az szép… 😀

  • “Nincs meg ez valahol?” -> Anno utánakerestem, de nincs fenn sehol. Annak idején nem mentettem le, mert annyira azért nem érdekelt maga a fic, inkább a csaj kommentárjait olvastam, meg a fanartjait néztem át. Amúgy be se volt fejezve, szóval már csak ezért se láttam értelmét.

   Plusz, nekem akkor ott volt a saját fanficem, mellette a többi magyar (meglehetősen silány) fanficcel. Elég volt nekem azokra odafigyelni. Ráadásul ez még ugye angol is volt.

   “Volt ilyen? Az szép…” -> Persze, kb. hasonlóan szánalmas, ha nem szánalmasabb volt a story, mint annál a japán tagnál, aki a párna barátnőjét vette el. Vagy a másik, aki annak idején Lara Crofthoz ment hozzá.

   Lényeg, hogy volt egy srác az USÁban, aki talált valami templomot, ahol kitalált karakterekhez lehet hozzámenni, aztán “elvette” Twilightot, pontosabban egy róla készült plüss játékot. Info, fótók itt: https://kiwifar.ms/threads/i-married-a-purple-pony-or-jin-and-twilight-sitting-in-a-tree.8753/

   Edzett lelkületűek, a szerelmi fészekről készült fotókat is megtekinthetik itt: http://imgur.com/a/OUxhd
   Külön “epic” a 4. fotón, a 3. polc tartalma. Mikor megláttam, csak annyit mondtam: “És még köcsög is…”

   • “Lényeg, hogy volt egy srác az USÁban, aki talált valami templomot, ahol kitalált karakterekhez lehet hozzámenni, aztán “elvette” Twilightot, pontosabban egy róla készült plüss játékot. Info, fótók itt: https://kiwifar.ms/threads/i-married-a-purple-pony-or-jin-and-twilight-sitting-in-a-tree.8753/

    Edzett lelkületűek, a szerelmi fészekről készült fotókat is megtekinthetik itt: http://imgur.com/a/OUxhd
    Külön “epic” a 4. fotón, a 3. polc tartalma. Mikor megláttam, csak annyit mondtam: “És még köcsög is…””

    Úristen… XD Én eddig csak egy Luna-fanboyt láttam, de az legalább megállt azon a szinten, hogy gagyin odaPaintezte mindig Lunát maga mellé, aztán aláírogatta, hogy “Lunával az ágyban, Lunával a moziban, Lunával az asztalnál” stb-stb., ez az ürge viszont már igazi otaku-szint. Btw, attól, hogy van neki valami anális prosztatizgató cucca, talán még nem buzi, elvileg azt heterók is csinálják. 😀 (Meg ha már nője úgy sincs, valahol meg is értem, hogy próbálja a maszturbáció minden formáját kipróbálni, csak hogy feldobja az önmagával folytatott szexuális életét. XD) Az már sokkal érdekesebb, hogy ugyanazon a képen ott figyel egy Trojan óvszeresdoboz, na, arra tényleg nem tudom, miért van szüksége…. 😀 (Bár ha tippelnem kéne, lehet a farkát védi vele olyan esetekben, amikor olyan helyekre dugdossa, ahová nem kéne…) Vagy pedig ez is egy utalás: http://vignette2.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/a/a5/Trojan_horse.png/revision/20080928115818

    Viszont a Twilight-mániája tényleg durva, azt figyeled, hogy az utolsó két képen a felső polcon még egy Twilightos dugópárna is ott figyel? Csak valamiért összecsavarta és elrakta, pedig ha épp ilyen “gyűjteményi kiállításos” fotókat csinált, csodálom, hogy pont ezt kihagyta. 😀 (Bár lehet úgy van vele, hogy arra rajta kívül senki nem méltó, végülis ahogy a fórumon olvasom, ez az összes többi Twilight-fant is kiosztotta, hogy igazából az ő Twilightja az egyetlen Twilight és az összes többi fan az akarata ellenére erőszakolja az ő “kedvesét”. :D)

    Ja és totál más téma, de a sokféle irányzatról eszembe jutott, hogy Mugenben, vagy hasonló cuccban még senki nem csinált pl. ilyen “irányzatos” verekedős játékot? 😀 Lenne benne pl. Illuminati, aki szemes háromszöget varázsol rád, vagy tradis, aki római légiót tud megidézni ellened, stb-stb. 😀 XD Persze rendesen hangfájlokat is csinálnának a karakterekhez, pl. a tradis Evolától idézne, az illuminátusos meg bemondaná, hogy “Eljő az Új Világrend és csak mi maradunk!” stb. 😀 XDDD

   • “Btw, attól, hogy van neki valami anális prosztatizgató cucca, talán még nem buzi, elvileg azt heterók is csinálják.” -> Lehet én vagyok maradi, de egy hetero férfi, szerintem alapból nem vágyik arra, hogy tárgyakat dugdosson a seggébe, se ő, se más. A gumit meg valszeg a dildojára húzza, hogy ne legyen… khmm… szóval “koszos”. =D

    “Viszont a Twilight-mániája tényleg durva, azt figyeled, hogy az utolsó két képen a felső polcon még egy Twilightos dugópárna is ott figyel? Csak valamiért összecsavarta és elrakta.” -> Szerintem az azért lett úgymond “félrerakva”, mert arra már nincs szüksége. Ha lenyitod a fórumon a spoiler részt, akkor láthatod, hogy ő most már “szintet lépett” és a plüssével folytat BDSM játékokat. =D

    Mindenesetre a kurva anyját, nem csak a dildoért, a sado plüssért, hanem úgy alapból. Tarkólövés, hagy folyjon le a Mississippin. =P

    “Ja és totál más téma, de a sokféle irányzatról eszembe jutott, hogy Mugenben, vagy hasonló cuccban még senki nem csinált pl. ilyen “irányzatos” verekedős játékot?” -> Vannak ilyen joke karakterek dögivel. Például az Omega Team, csinált Hitler, Tiger Woods, Tom Hanks poén karaktereket. Van Chuck Norris. Meg egy rakás ilyen kreténség, mint a Sakuya Dio, Totally Pissed Off Ryu, Rare Akuma, stb.

   • “Lehet én vagyok maradi, de egy hetero férfi, szerintem alapból nem vágyik arra, hogy tárgyakat dugdosson a seggébe, se ő, se más. A gumit meg valszeg a dildojára húzza, hogy ne legyen… khmm… szóval “koszos”. =D”

    Amúgy leginkább ezt arra fel írtam, mert pl. Index fórumon (tudom, én is jó példákat hozok a legjobb helyekről… XD) még külön topic is működött anno (tán még ma is… XD) a témáról és ott bizony volt nem egy férfi, aki amúgy barátnővel élt párkapcsolatban és mondta is, hogy ő pl. a barátnőjét szokta megkérni, hogy az ujjával nyúljon fel neki. XD Szal ezek pl. buzik semmiképp nem lehetnek, max “látens buzi”, “biszex”, vagy ilyesmi… XD Persze valóban voltak köztük tényleges homik is, de volt olyan, aki mondta, hogy szimplán azért használ ilyen “játékszereket”, mert nője nincs, magának meg nem tud úgy felnyúlni. Ennél a gyereknél is azért fura ez az egész, mert egyrészt ezt csinálja, másrészt viszont Twilight nőnemű, szóval akkor most mi van? 😀 (Ha mondjuk Twily helyett valami BigMac vagy Breaburn-fan lenne, kapásból rámondanám én is, de így fura ez a helyzet… 😀 XD) Persze nem mintha védeni akarnám ezt a kretént, meg az már tényleg emberfüggő, hogy kinek “mennyi fér bele” úgymond, csak gondoltam felhívom rá a figyelmet, hogy ez az egy azért nem biztos, de mondjuk ez nála majdnem tökmindegy, mert így is marad épp elég “betegsége”.

    Az óvszer meg lehet tényleg erre van nála, bár ezeket szerintem könnyű lemosni/tisztítani és mivel jó esetben máshová úgy sem dugdossa, ezért itt szerintem picit “túl kényelmes”. Én inkább arra gondoltam, hogy ahogy pl. az Amerikai Pitében volt “pitebaszó”, ki tudja, hogy ő még miket szokott megdugni, aztán olyankor húz óvszert a farkára, mert pl. nem akar mondjuk egy barackdugás miatt valami növényvédő szertől farok-lerohadást kapni, vagy hasonló. 😀 (Elnézést az úgymond naturális mentálképekért, lehet túlgondoltam ezt egy picit… XD)

    “Szerintem az azért lett úgymond “félrerakva”, mert arra már nincs szüksége. Ha lenyitod a fórumon a spoiler részt, akkor láthatod, hogy ő most már “szintet lépett” és a plüssével folytat BDSM játékokat. =D”

    Na, azokat eddig kihagytam, mert csak áttekertem az első oldalt és ott csak a múzeumban ülős kép látszott elsőre, de akkor most gyorsan megnézem ezeket is. XD

    *megnézte*

    URAM_ATYÁM…. Ööö, hol kezdjem?

    1. Na ide pl. lehet, hogy pont jó lett volna az óvszer, de látom, ő “rawban” szereti dugni a plüssöket… XD

    2. Úgy bírom, hogy mindig előadja a sok otaku (mert ez a csávó viselkedés alapján teljesen annak számít, most attól függetlenül, hogy nem egy japán, hanem egy amcsi rajzfilmbe van belebuzulva), hogy ők igazából egy érzékeny, meg nem értett viráglelkű, romantikus egyének és azért választanak maguknak is 2D-s “partnert”, meg ezek a “mocskos, romlott, 3D-s kurvák” sosem értenék meg őket….aztán ezt a 2D-s “waifut”, életük szerelmét láncra verve erőszakolják meg és később még büszkén fotókkal illusztrálva ki is postolják az “achievementjüket” 4chanra. 😀 (Igen, olvastam, hogy az ő sztorija szerint ez ilyen “kölcsönös megegyezésen alapuló teasing” volt csupán, de nem tudom, ez a láncra vertség, meg hogy még kutyára emlékeztető nyakörvet is rakott rá, nálam már azért túlmutat a lightos S&M-en…. Ez már inkább ilyen megalázás, amit persze neki lehet, de más még Twilightos pornóképregényt sem rajzolhat, különben ez a barom megtámadja, hogy “megszégyeníti vele a waifuját”…)

    3. Lehet meglepő, de én nem is a képektől, hanem a postjában ecsetelt “érzéki leírástól” kaptam enyhe hányingert. Oké, hogy már az sem éppen normális, amit a képeken művel, de arra mindent lehetne mondani utólag (“poénkodtam, részeg voltam épp, challenge volt, hogy meg merem-e csinálni, stb.”), viszont ahogy ez leírja egy kisebb wall of text-ben, hogy miket gondol közben, meg ahogy teljes természetességgel beszél úgy a plüsséről, mintha az élne…az konkrétan kibaszottul ijesztő/undorító volt számomra.

    “Mindenesetre a kurva anyját, nem csak a dildoért, a sado plüssért, hanem úgy alapból. Tarkólövés, hagy folyjon le a Mississippin. =P”

    Ebben egyetértünk. XDDD Mondjuk én ennyire nem szoktam az ilyen barmokon kifakadni, max jót röhögök rajtuk, meg örülök, hogy jó eséllyel legalább ez sem fog szaporodni, így sem biológiailag, sem viselkedésminták alapján nem fogja a degeneráltságát továbbörökíteni, de ez a “kísérőszöveg”, amit a BDSM képeihez mellékelt, most engem is kiakasztott picit, szóval lehet most én is ordítanék, mint az ipse a Jurassic Park kezdőjelenetiben, hogy “LŐJÉK LE!!!!” XDDD

    “Vannak ilyen joke karakterek dögivel. Például az Omega Team, csinált Hitler, Tiger Woods, Tom Hanks poén karaktereket. Van Chuck Norris. Meg egy rakás ilyen kreténség, mint a Sakuya Dio, Totally Pissed Off Ryu, Rare Akuma, stb.”

    Ezek sem rosszak, de én olyanra gondoltam, amikor egy egész irányzatot gyúrnak össze egy karakterré. 😀 Szal mint ahogy japóknál vannak ilyen “operációs rendszer csajok”, hogy pl. Windows-tan, meg Linux-tan, úgy itt is maga az irányzat lenne megszemélyesítve. 😀 Ahogy pl. a Gravity Falls-ben megcsinálták Billt egy két lábon járó Illuminatinak. 😀 http://gravityfalls.wikia.com/wiki/Bill_Cipher

   • “Ennél a gyereknél is azért fura ez az egész, mert egyrészt ezt csinálja, másrészt viszont Twilight nőnemű, szóval akkor most mi van? 😀 (Ha mondjuk Twily helyett valami BigMac vagy Breaburn-fan lenne, kapásból rámondanám én is, de így fura ez a helyzet…” -> Ez a gyerek szerintem azt se tudja, mit akar. Totál össze van zavarodva szexuálisan. Ahogy a többi, hasonszőrű társa, sanszosan ő is, a permanens pinahiánytól kattant be így. Neki már tényleg kezeltetnie kéne magát.

    “Lehet meglepő, de én nem is a képektől, hanem a postjában ecsetelt “érzéki leírástól” kaptam enyhe hányingert.” -> Az se semmi valóban. Bár nekem a képek, már önmagukban betettek ahhoz, hogy a hozzájuk csatolt szöveg, ezen már ne tudjon rontani.

    “Ezek sem rosszak, de én olyanra gondoltam, amikor egy egész irányzatot gyúrnak össze egy karakterré.” -> Van pár, de nem sok. Eleve rohadt sok munka, még egy olyan karaktert is mondjuk átalakítani, aminek vannak hivatalos spritejai, meg hozzá passzoló effektek, hangok.

 4. Hát ez nem semmi olvasmány volt, mondjuk ezzel az jelenséggel én is találkoztam. Az a helyzet, hogy a popkultúrális dolgok rajongói területe olyan, amit nem nagyon lehet kontrollálni, így ki van téve annak veszélyének, hogy enyhén szólva degenerált emberegyedek a saját szélsőséges politikai vagy egyéb fétiseik kiélési pontjává alkossák. Én nem tartozom közéjük, sőt jobb is ha tartja a távolságot velük szemben az ember.

  • Alapvetően én is igyekszem tőlük távol maradni, de néha azért hajtja az embert a kíváncsiság, és már csak azért is megnézi, elolvassa, milyen hülyeséget talált ki, követett el valaki. =)

 5. Megérkezett hát a post… 😀 XD Vannak benne kemény részek, bár bevallom, azt hittem, hogy több konkrét példát hozol, akár név nélkül is, hogy X meg Y még miféle náci, illetve egyéb politikai dolgokat látott bele ebbe vagy abba a rajzfilmbe, de így sem lett rossz a post. XD Amúgy olvasás közben eszembe jutott, hogy az egyetlen politikai megnyilvánulásnak nevezhető dolog a Pony fandomban számomra még az elején volt, ugyanis az S1-S2-es időkben láttam olyan fanartot, ahol pl. a Winter Wrap Up dalban karjukat feltartó pónikra valaki náci karszalagokat szerkesztett, vagy volt olyan, ahol vörös csillagos kommunista PMV-t csinált valaki (csak hogy ne mondhasd, hogy balos megnyilvánulások egyáltalán nincsenek… 😀 XD), de az is igaz, hogy szerintem ezeket szándékosan poénnak szánta még a készítője is, illetve szimplán csak “polgárpukkasztani” akart a dologgal, mert ugye mennyire “megbotránkoztató”, ha a cuki pónikat ilyen súlyos politikai irányzatokkal mossuk össze… 😀

  “Az egész azzal a közhellyel magyarázható, hogy “arra van kereslet, amiből hiány van”, ami elsőre talán túlontúl leegyszerűsítő válasznak tűnhet, ám ha kicsit jobban belegondolunk, hamar érthetővé válik, miért. Elvégre mi az, ami hiányozni szokott az ilyen művekből, ha nem a szex, az erőszak, és a politika? Teljesen logikus, hogy a fanon, mindig azt fogja a leghamarabb kitermelni, ami a canonból “hiányzik”. Hisz sok fan bármit megadna azért, hogy kedvenceit olyan szituációkban is láthassa, ami a canonban sohase történhet meg.”

  Ez is igaz, meg mondom, én azt is el tudom képzelni, hogy sokan direkt trollkodásból, polgárpukkasztásból csinálnak ilyen témájú képeket, videókat, stb. Tudod, mint amikor a gyerek faszt rajzol a táblára, aztán azon röhög, hogy a következő ember, aki belép a teremben, mekkorát fog nézni rajta. XD Na, tuti van, aki ezt a nácizást, meg egyéb szélsőséges izéket is csak azért nyomatja, hogy “ezzel majd jól kiakasztom a fanokat!” Nyilván nem az összes, de ez is jelentős rétege szerintem. Hitlerre egyébként is hatványozottan igaz lett ez, elég sokmindenre rányomták már, legyen szó akár a “Kittler képekről” (képgyűjtemény macskákról, akiknek “Hitleres stílusban” nőtt a szőrük), vagy arról, amikor egyszer egy olyan videót láttam, ahol a Jóbarátok intrójára vágták rá Hitlert, Göbbelst, stb., felhasználva azt a pár megmaradt felvételt róluk, amikor épp nem beszédet mondanak, vagy háborúznak, hanem mindennapi családi környezetben látjuk őket. XD

  “Az olvasók többsége, most nyilván itt tenné fel az amúgy jogos kérdést, hogy de akkor miért van az, hogy még a pornó, vagy a gore léte, annak “szalonképtelensége” ellenére is, köztudott minden szubkultúrában, addig a szélsőséges politizálás, ezzel szemben nagyon ritka? Nos, ahhoz sem kell zseninek lenni, hogy rájöjjünk, miért van ez így. Azért, mert az ilyen szubkultúrák, eredendően nem politikai, eszmei alapon szerveződnek, ezért evidens, hogy magára a politikára sem lesz különösebben igény. Amiből az következik, hogy egy elenyészően kicsi szélsőségről van szó, akiknek a hangja, rendszerint nem ér el, az átlag fanhoz.”

  Ez is igaz, meg én mindig úgy voltam vele, hogy még ha a pornót, vagy a gurót kisebb-nagyobb mértékben be is veszi az emberek gyomra, a politikától már ők is túlságosan undorodnak… XDDD Szóval politikával már tényleg csak a leghardcoreabb fanok mossák össze ezt vagy azt a sorozatot… XDDD (Most nem a poén képekre gondolok nyilván, hanem aki ezt full komolyan gondolja, lásd a fanficíró csajt az Árja Moon sztorijával példának.)

  “Persze most fel lehetne hozni, hogy léteznek ám ilyen fanartok is, ahol például SS uniformisban vannak a karakterek, de az az igazság, hogy azok egy része, egyértelműen viccből, még a másik része fétisből készül. ”

  Jaja, egyenruha-fétise pl. még Muffinnak is volt, pedig azért aki figyelmesen követte a postjait, annak lejöhetett, hogy ő azért eléggél “balra húzott”. XD

  “Tehát összefoglalva az eddigieket, adott egy olyan szélsőség, amire elve nincs nagy igény, elenyésző a támogatottsága, nehéz terjeszteni, nehéz vele megfogni az embereket, és különösebben felületei sincsenek. Ezek után, adja magát a kérdés, hogy egyáltalán hogy, és miért csinálja ezt valaki? Egyáltalán nevezhetők e nácinak az ilyen fanok? Nos, a válasz az, hogy nem.”

  Ez igaz, bár én azt sem tartom kizártnak, hogy ahogy hungaristák között is vannak olyan “félműveltek”, akiknek még a magyar történelemről sincs fingjuk sem és csak a “balhé miatt” nyomatják a dolgot, úgy el tudom képzelni, hogy van olyan “divatnáci”, aki az egészről ugyan túl sokat nem tud, ellenben örömmel belekeveri más kedvenc fandomjába is a témát. Szal pl. ha egyszerre divatnáci, valamint animés az illető, akkor szinte “adja magát”, hogy a két kedvenc témáját “összeházasítsa”. XD Ennek egy ártatlanabb példája, amikor én azon agyaltam egy szabad öt percemben, hogy ha tegyük fel mangaka lennék, milyen témájú mangát írnék/rajzolnék és elég hamar jött a válasz, hogy tuti valami állatos, főleg rovaros shounen cuccot, amiben mondjuk a rovarok képességeit használják a fightokban (szal úgy kell elképzelni, mint a Terra Formarst, ha JÓ lenne….:P XD). Persze ez nem volt túlzottan komoly, mert sem mangaka nem akarok lenni, sem rajzolni nem tudok, viszont jól bemutatja, hogy az ember hajlamos azért a kedvenc témáit összemosni, szóval szerintem az “Árja Moon” és hasonló ficek is valahogy így születhetnek, legalábbis egy részük. 😀

  “Fontos tisztázni, hogy ezek a fanok, valójában nem szélsőjobboldaliak, nem nacionalisták, de még csak radikális, keresztény konzervatívoknak sem nevezhetők. Már csak azért sem, mert akik valóban ilyen eszméket vallanak, azok eleve bele sem lépnének egy ilyen szubkultúrába. Egyrészt, mert nem fér bele a világnézetükbe, másrészt, mert vannak nekik saját szubkultúráik, ahol kiélhetik magukat.”

  Ez is igaz, bár szeretném hozzátenni, hogy láttam én már olyan tradist pl., aki simán élte a “kettős életét”, vagyis miközben nekem PM-ben arról mesélt, hogy épp a Monster Musume szörnycsajain élvezkedik, addig közben “kifelé” a tradis klubban meg olyan szövegeket nyomatott, hogy milyen beteg ez a japán társadalom, vajon méltóak-e ők az evolai életmódhoz így, hogy a pornómagazinhoz iskoláslányok használt bugyija az ajándék, stb-stb. Szóval érted, eléggé érdekes, hogy bár leszólja a “beteg társadalmat”, de azért a “beteg termékeiket” örömmel fogyasztja. 😀 És ha neki ment ez a kettős életmód, másnak is mehet. 😀 (Vagy ugye ott van a már emlegetett hölgyismerősöm, aki egyfelől “igazi magyar”, “a melegfelvoulást is be kéne tiltani és egyébként is fujj buzik!”, ugyanakkor viszont zabálja a yaoit, “mert az más”. 😀 XD)

  “Az ilyen fanok, valójában mind baloldali gondolkodásúak. Nyílt, toleráns, befogadó emberek, akik egyébként menthetetlenül romantikusak, és szenvedélyesek, ám magukra öltöttek egy olyan álarcot, amik valójában nem ők. Nyilván azért léptek be egy ilyen szubkultúrába, mert egyetértenek annak gondolataival, és értékeivel. Ám közben paradox módon, kényszeresen megpróbálják megfeleltetni azt egy olyan politikai eszmének, amiben ők maguk sem hisznek, és lényegében ez a probléma. Azért képesek összehordani, félelmetesen sok hülyeséget, mert mindenáron bizonyítani akarnak, mert a szenvedélyeik annyira elvakítják őket, hogy elvesztik a realitás érzéküket.”

  Na, bevallom, ezt az egyet viszont nem igazán értettem. Miért következik a fentiekből az, hogy ezek igazából balosok, akik “jobbosnak akarnak látszani”? Akkor már inkább el tudom képzelni azt, amit én írtam fentebb, hogy jobbernek, hungaristának, nácinak, tradisnak”, stb. képzelik magukat, viszont valóban csak képzelik, mivel kb. csak divatból lettek azok (ahogy esetleg animések is pontosan ugyanezért), mivel ha valójában utánanéznének, hogy amit fanolnak, az úgy konkrétan miről is szól, akkor nem csinálnának ennyi baromságot. XD Bár lehet, hogy végülis akkor egyre gondolunk, csak másképp fogalmaztuk meg. XD Illetve persze lehetnek balosok, csak akkor vagy Vasutas módjára a saját balos eszméiket magyaráznák bele kedvenc sorozatukba, vagy pedig fanolás helyett inkább támadnák a sorozat “jobbos eszméit” (lásd amit egyszer írtam, hogy cseszegette valamilyen szervezet a Pónikat, mert hogy micsoda egy “náci birodalom” az, ahol egy FEHÉR királynő uralkodik a “színesbőrűek” fölött… 😀 XD).

  “A hölgy fanficét, körülbelül úgy kell elképzelni, hogy olyan volt, mint ha Sailor Venus, és Kamikaze Kaitou Jeanne, fúziózott volna, miközben közéjük dobtak egy SS egyenruhát, egy könyvet a neo-gothról, egy német szótárat, a Hitman első részét, meg egy fél évadnyi Yu Yu Hakushot. Így végül kaptunk egy iskolás lány, szupermodell, papnő, démonirtó, keresztény, 777-es bérgyilkos ügynöknőt, Frauline Jatylin Steinlore néven. Oldalán kiképzőjével és szerelmével, a kopasz, kuka, öltönyös, 47-es Mamoruval. Nemeziseként pedig a sötétbőrű, Hiei frizurás Yusuke tette a gonoszat, fején a vörösen izzó fordított kereszttel, nyakában pentagrammás medállal. Közben ment valami random story, ahol a démonvadászat mellett, szó esett tiszta vérről, és hasonlóan elmés dolgokról. ”

  ÁÁÁÁÁ! XDDDDDDDDDDDDDDD (De akkor már a YYH-s főgonosznak sátánista jelek helyett miért nem rögtön vörös, vagy esetleg egyből sárga csillaga volt? 😀 Érted, ha már annyira nácizik, akkor az ellenfél is legyen annak megfelelően sztereotip… XDDDDDDDD)

  “A pónik világát, sokkal inkább az ókori Görög (és egy kevéske Babilóniai) mitológia, illetve a keresztények által, még annál is jobban gyűlölt varázsalt hatja át.”

  Na ja, ráadásul ebben a világban a varázslat kvázi egyenlő a tudománnyal, szal olyasmi, mint az FMA-ban az alkímia, ezért is lehet az, hogy pl. Edward Elric amellett, hogy “varázsol” még ateista, illetve Twilight is a mágia mellett rohadtul szkeptikus tud lenni, lásd a Pinkie Sense-es részt, ahol egy egész epizód szól arról, hogy megpróbálja megmagyarázni, hogy milyen tudományos alapokon nyugszik Pinkie ezen képessége, de végül beletörik a bicskája és elkönyveli a dolgot úgy, hogy “Kedves Celestia hercegnő! Ma megtanultam, hogy attól, hogy valamit nem tudunk megmagyarázni, még nem biztos, hogy nem létezik.” Megjegyzem, TÉNYLEG volt olyan fazon, aki meg ateista volt és pont ezen a részen borult ki, mivel azt mondta, hogy szerinte az egész epizód egy rohadt nagy keresztény-propaganda, ahol a legvégén kvázi azt vonják le tanulságként, hogy Isten létezik. Mit lehet erre mondani, neki is gratulálunk… 😀 XDDDD (És akkor most az EQG filmeket már ide sem keverem, ahol Twilightot, illetve Sunsetet is ábrázolták már laborköpenyes tudósként, ezzel utalva arra, hogy amit ők Póniként csináltak “varázslat-tanulmányozás” címen, az kb. a mi világunkban inkább felelne meg a tudományos kutatásnak, mint bármiféle vallási áthallásnak. :D) És ha már felhoztam az FMA-t: annak a “mi világunkban” játszódó filmje egy ritka nagy köpedelem, de speciel azt abban is eltalálták, hogy mivel ott Ed nem használhat alkímiát, ezért helyette elkezd a tudomány vívmányai iránt érdeklődni, szal ott is megvolt ez a párhuzam.

  “Zecora pedig azért él az erdőben, mert kvázi a klasszikus “witch of the wild” klisé lenne.”

  Jaja, meg ha már ennyire ráálltak erre a “ki hol lakik?” témára, akkor ennyi erővel Fluttershy is valami társadalomból kitaszított személy? 😀 XDD Érted, ő is a falun kívül lakik és nem is azért, mint pl. az Apple Family, akiknek ugye saját farmjuk van, hanem tényleg csak egy ház az egész, pár állattal, nem nagyobb, mint Zecora erdei lakja. 🙂 Btw, amúgy ha már annyira bele akarnak magyarázni valamit a Zecora sztoriba is, miért nem vették elő, hogy ő meg ennyi erővel az “Út a vadonba” film filozófiáját vallja, vagyis elutasítja a társadalmat, mint egészet és helyette inkább elköltözött az erdőbe, ráadásul pont a Tiltott Rengetegbe (ciki, ne ennek most pont az angol neve nem jut eszembe…, talán Forbidden Forest volt?), ahol ugye a canonban is kiemelik, hogy ott még “él a természet”, mert az állatok magukról gondoskodnak, az időjárást nem pegazusok formálják, hanem magától alakul, mint nálunk, stb-stb. (Na ha már belemagyarázás, ez szerintem helyből egy érdekesebb szál lenne, mint az a feudális keresztény maszlag. :D)

  • “Vannak benne kemény részek, bár bevallom, azt hittem, hogy több konkrét példát hozol, akár név nélkül is, hogy X meg Y még miféle náci, illetve egyéb politikai dolgokat látott bele ebbe vagy abba a rajzfilmbe, de így sem lett rossz a post.” -> Hozhattam volna még fel storykat, de így is elég hosszú lett a bejegyzés, szóval nem akartam már tovább nyújtani. =)

   “szerintem ezeket szándékosan poénnak szánta még a készítője is, illetve szimplán csak “polgárpukkasztani” akart a dologgal,” -> Döntő részt ez a helyzet. Van például az a közismert, átszerkesztett Twilight kép, ahol “kart lendít”, és Hitleresre van rajzolva. Na az ilyet például tényleg csak az veheti komolyan, aki nagyon nem lát a dolgok mögé. =D

   “Jaja, egyenruha-fétise pl. még Muffinnak is volt, pedig azért aki figyelmesen követte a postjait, annak lejöhetett, hogy ő azért eléggél “balra húzott”.” -> Nála ez azért volt vicces, mert ő tipikusan az a fangirl volt, aki a srácoknak szóló fanserviceon, mindig nagyon ki tudott akadni. Szóval ha valahol mondjuk szóba került egy Aika, vagy a Grenadier, akkor ő már csak azért is bement oda, baszogatni a fanokat, jó kis feminista stílusban.

   Viszont amikor kijött valami Yuki Kaori cucc, és abból meglátott egy félmeztelen bishit, akkor bezzeg pont ő volt az, aki rendre túltett, minden fangirlön, és kvázi már csak a bugyiját nem tépte le, és vágta a monitorhoz. (Bár kitudja…) =D

   “úgy el tudom képzelni, hogy van olyan “divatnáci”, aki az egészről ugyan túl sokat nem tud, ellenben örömmel belekeveri más kedvenc fandomjába is a témát. Szal pl. ha egyszerre divatnáci, valamint animés az illető, akkor szinte “adja magát”, hogy a két kedvenc témáját “összeházasítsa”.” -> Lényegében erről van szó. A baj csak az, hogy más az, amikor ezt valaki mondjuk “suttyomban” teszi, magában elmélkedik erről, és józan pillanataiban azért maga is érzi, mekkora hülyeség ez. Esetleg kiéli az ilyen vágyait fanfic írásban, fétis artok begyűjtésében. Mint mikor ezt valaki tényleg komolyan nyomja, és már a canonba próbálja belemagyarázni, hogy “de ez akkor is ott van”.

   “Na, bevallom, ezt az egyet viszont nem igazán értettem. Miért következik a fentiekből az, hogy ezek igazából balosok, akik “jobbosnak akarnak látszani”?” -> Ahogy én megfigyeltem, valahányszor egy animés, Brony, vagy más fan, elkezdi ezt a nácizást nyomni, arról mindig kiderül, hogy egyrészt, valójában csak azért nyomja ezt, mert menőnek tartja. Másrészt, ha kicsit elbeszélgetsz vele, hamar kiderül, hogy ha levetkőzi ezt az álarcát, alatta egy jó fej, megértő ember lapul. Aztán ha jobban megismered, az is mindig ki szokott derülni, hogy amúgy rohadtul elit ellenesek, utálják a felsőbb társadalmi osztályokat, gyakran az egyházat, a kormányt, a bürokráciát, stb.

   Személyes példát fogok most felhozni. Egyik haverom is olyan, hogy néha belőle is elő szokott jönni, ez a náci romantika, és olyankor aztán ő is hajlamos magát olyan kijelentésekre ragadtatni, és úgy tenni, mint ha ő tényleg hinne ebben, amit nyugodt állapotban, biztos nem tenne. Illetve nála is eljönnek az ilyen “tiszta vérű”, nácinak öltöztetett anime bigére nyáladzás, és hasonlók.

   Na most a srácról annyit, hogy egyszer átküldték neki a Mein Kampfot pdfben, e-mailben, magyarul, de még odáig se jutott el, hogy a fájlt megnyissa, annyira érdekelte. A Schindler listáját simán végignézte, de a Jud Süss-t, pár perc után kinyomta. Főleg punkzenét hallgat, a nemzeti rockot kb. annyira bírja, mint én a mulatóst, a Kárpátiát meg külön rühelli.

   Szokott nálunk lenni ilyen hagyományőrző dzsembori, van mikor egy évben többször is. Pár évvel ez előtt, egyszer kiment az egyikre, aztán annyira jöttek be neki az ostort csattogtató juhászok, a fokossal mászkáló, borgőzös betyárok, meg a naftalinszagú népviseletbe öltözött, népdalt éneklő mamik, hogy 15 perc után, hazament animézni. =D

   Ja és a legjobb. Mikor egyszer megint rákezdte ezt a szövegelést, rákérdeztem nála, hogy: “Figyelj már, ha ennyire bejön neked ez, akkor miért a conra van most is két napos jegyed? Miért nem a Vármegyésekkel mész inkább bográcsozni?” Na erre valami olyasmi volt a válasza, hogy: “Hagyjál már! Majd pont azok közé a prolik közé fogok menni, akik mást se csinálnak, csak pálinkáznak, zsidóznak, meg kárpátiát hallgatnak. Miről beszélnék én azokkal? Ha megtudnák, hogy animézem, még jól megvernének, kibasznának onnét.”

   Amúgy érdekes, hogy még az animéknél bejön neki ez a náci fétis dolog, addig a póninál sose. Szóval ott még nem volt olyan, hogy mondjuk SS ruhás Rarityt nézegetett volna. =D

   “ÁÁÁÁÁ! XDDDDDDDDDDDDDDD” -> Ugye? =D Amúgy most jutott eszembe, hogy a saját Mary Suejához, csinált egy ilyen Biot is, és ott a race résznél, nem az szerepelt, hogy white, hanem hogy “German Archangel”. Szóval oké, hogy a nácik, a németséget, fajnak tartották, de ez már annál is több, itt már a keresztény mitológia is befigyel. =D

   “Megjegyzem, TÉNYLEG volt olyan fazon, aki meg ateista volt és pont ezen a részen borult ki, mivel azt mondta, hogy szerinte az egész epizód egy rohadt nagy keresztény-propaganda, ahol a legvégén kvázi azt vonják le tanulságként, hogy Isten létezik.” -> Nem meglepő módon, vallási szélsőségesek is akadnak. (Igaz ezekből még kevesebbet láttam, de tényleg vannak ilyenek is.) Ők is hasonló elven működnek, mint akik a politikát nyomják, bár ez a kettő, nem zárja ki egymást. (Lásd például a keresztény propagandát Jat is nyomta, csak neki a náci eszme előrébb való volt. =D) Ahogy nézem, ez az ateista srác, ennek az ellenkezőjét nyomta.

   • “Van például az a közismert, átszerkesztett Twilight kép, ahol “kart lendít”, és Hitleresre van rajzolva. Na az ilyet például tényleg csak az veheti komolyan, aki nagyon nem lát a dolgok mögé. =D”

    Na igen, én pl. jobban röhögök azon, hogy eszembe juttatja, hogy Twilight mennyire “szétcsúszott” az említett epizódban, mint a beleszerkesztésen. XD

    “Nála ez azért volt vicces, mert ő tipikusan az a fangirl volt, aki a srácoknak szóló fanserviceon, mindig nagyon ki tudott akadni. Szóval ha valahol mondjuk szóba került egy Aika, vagy a Grenadier, akkor ő már csak azért is bement oda, baszogatni a fanokat, jó kis feminista stílusban.

    Viszont amikor kijött valami Yuki Kaori cucc, és abból meglátott egy félmeztelen bishit, akkor bezzeg pont ő volt az, aki rendre túltett, minden fangirlön, és kvázi már csak a bugyiját nem tépte le, és vágta a monitorhoz. (Bár kitudja…) =D”

    Igen, tette méghozzá mindezt úgy, mintha egy jó nőre nyáladzani valami undorító és embertelen magatartás volna, ellenben pl. két hapsi sima kézfogásába mindenféle yaoi subtextet belelátni teljesen normális emberi reakció lenne. 😀 Aztán emlékszem, ott volt az a máig “díjnyertes” mondata, hogy a yuri fanboyok mennyivel “durvábban” viselkednek, mint a yaoi fangirlök, mivel míg előbbiek ordenáré módon nyilvánulnak meg és mindenhol ott vannak a neten, addig a yuri fangirlök “csöndesen elvannak a saját kis felületükön és nem zavarnak senkit”. Na most hogy ez mekkora kamu, azt egyrészt bárki megtapasztalhatja, aki kimegy egy conra és pusztán azt ellenőrzi, hogy vetkőző nőnél, vagy vetkőző hapsinál van-e nagyobb üvöltés a nézők körében… 😀 Másrészt meg nem tudom, én pont úgy érzékeltem, hogy éppen hogy a férfirajongók “fogják vissza magukat”, egyrészt, mert sokan eleve férfiatlannak tartják a túlzott rajongást, ezért eleve tanúsítanak némi önmérsékletet, másrészt, mert rájuk azért alapból kevésbé jellemző a dolog, vagy legalább próbálják a dolgot “ártatlannak” beállítani. Pl. nem egyszer láttam, hogy még egy egyértelműen szexuális tartalmú yuri képre is az volt a srácok “legdurvább” kommentje, hogy “they are cute :)”, míg azért fangirl fronton hasonló helyzetben már keményen odamondogatnak olyanokat, hogy “OMG, they will TOTALLY fuck each other in the next minute!” 😛 Na persze a direkt “erre szakosodott” oldalakon már mindkét nem rendesen elereszti magát, de aki meg eleve ilyen hentai oldalakra, meg fangirlöknek fenntartott “kívánj valamit és mi megírjuk” fic oldalakra megy, az ne a fanokat szidja, ő úszott be a mély vízbe… 😀 (Bár megjegyzem, azért itt is azt figyeltem meg, hogy amíg a fanboyok megelégszenek a “mezei” “mit dugnék és hová a csajon” kommentekkel, addig a fangirlök már mindenfélét “kívánnak”, volt pl. EMBEREVŐS fanfic…. 😀 EZT magyarázza meg nekem Muffin, pláne úgy, hogy szintén egy hardcore fangirl barátom a “belső informátorom” ebben a “világban”… :D)

    Na, de Muffinra visszatérve: sajnos a feminizmusa nem állt meg pusztán az ilyen szexuális rajongótáborok terén, pl. másik híres mondata az volt, hogy “a josei mangák általában jóval változatosabbak, mint a seinenek”. Na ez megint hülyeség, mert nem “változatosabbnak” mondanám őket, inkább úgymond “könnyebben kavarhatónak”, mert a nőket az ilyen “szappanopera-szerű” történetvezetés jobban leköti, míg a férfiaknak meg “vérszexerőszak” hármas kell. (Ha már sztereotipizálunk, tegyük mindkét nemmel! :D) Ettől még ugyanúgy vannak jó és rossz mangák mindkét műfajban, csak amíg a seinent gondolom Muffin a legelső explicit szexjelenetnél köpködte le és mondat el minden szarnak, addig a josei cuccok “lelki kavarása” miatt kell pár kötet, mire rájössz, hogy be lettél csapva. Jó példa erre a Nana manga, ami az elején nekem marhára tetszett, de ahogy haladtál előre a sztoriba, úgy lett minden kötet egyre “Rozalindásabb”, míg úgy 5-6 körül rá nem jöttél, hogy igazából ez az egész arról szól, hogy hogyan fokozzák tovább és tovább a “műbalhét”, mert akkor az egyszeri fangirl olvasó egyrészt sírhat, másrészt bólogathat, hogy “igen-igen, nekem is olyan nehéz és sanyarú sorsom van, mint Nana-channak! T___T” (Megjegyzem, ha már “Muffinkodunk”, meg nemi sztereotípiákkal dobálózunk, az is érdekes, hogy míg egy sztereotip seinen manga arról szól, hogy “megkúrok minden nőt, levágok minden ellenfélt, enyém a hatalom és a pina!” és ettől az olvasó már boldog is, addig egy joseiben nem az megy, hogy “enyém a jóképű srác és stabil életem lett”, hanem folyamatosan szenvedés, önszopatás, stb-stb. Mit mond ez el a nőkről, ennyire szeretnek szenvedni? 😛 Jó, leállok ezzel, mielőtt anti-Muffinba megyek át… XD)

    Viszont Muffinhoz még annyit, hogy sajnos oly sok fanboyhoz/fangirlhöz hasonlóan a korral ő sem bölcsebb lett, hanem csak még elborultabb. Emlékszem, pl Animaxon minden héten úgy “kommentálta” végig a Bleach mangát, hogy aki úgy betévedt volna a topicba, simán azt hihette volna, hogy ez valami shounen-ai cucc. Shippingelte Ichigo és Ishida apját, Ichigót Grimmjaw-val (ez utóbbi két karit egyébként következetesen “Eperkének”, illetve “Grimmcicának” nevezte…), miközben olyan “elméleteket” állított fel, hogy Ishida igazából nő (de legalábbis ilyen “főköcsög uke” a bandában), amiket olyasmikkel támasztott alá, hogy “egyedül ő ült összezárt lábbal az onsenben, amikor fürödtek”… Bazeg… 😀

    Ennek az elborulásnak pedig a megkoronázása volt az a 2-3 évvel korábbi találkozásom vele a conon, amikor büszkén mesélte, hogy neki már megvan a következő animeszezonból a kedvenc sorozata: valami otome game-en alapúló anime, ahol már az eredeti játék is valami olyasmiről szólt, hogy ilyen Guitar Hero-szerűség, ahol minden szám mellé kapsz egy aktuális shounen-képet és ha helyesen fokod le az akkordokat, a pasast végül teljesen le tudod vetkőztetni… XDDD

    Na most lehet, hogy hihetetlen, de nekem ezzel az egésszel SEMMI gondom nem lenne (a fentebb említett “belső infós” csaj nem kevésbé fangirl, viszont vele mégis a legjobb barátok vagyunk XD), amivel gondom volt, az a már említett kétszínűség. Nem mondom, hogy sokba nézem pl. az olyan Usteamer-féle fazonokat, akik minden XX kromoszómájú lényt egyből megfarkalnának, na de nehogy már egy olyan fangirl ossza erről az észt, aki meg minden jóképű pasast azonnal összeboronálna már pusztán olyan ürügyök alapján, hogy épp egymás mellett állnak egy jelenetben… 😀

    Jajj, azt is hogy szerettem benne, amikor valaki úgymond “kérdőre vonta a világképét”. Pl. egyszer írtam neki, hogy lehet nézné valamibe a shounen műfajt, ha nem ilyen Bleacheket olvasna, hanem valami olyat, ahol mondjuk a történet a lényeg és a harc csak körítés, nem pedig fordítva, pl. ilyen az FMA. Erre elkezdett nekem kiselőadást tartani arról, hogy én várok “túl sokat” a műfajtól, mert “a shounen mangák alapvetően erről szólnak” és hogy “az FMA manga fun meg minden, de nem érhet fel az anime nagyságához”. (Mondta ezt akkor, amikor a manga még véget sem ért…) Szal kb. ki lettem oktatva, hogy ne próbáljak már én bármiféle normálisan összerakott sztorit elvárni egy nyáladzó, 14 éves FIÚKNAK írt mangától… 😀 Vajon, ha a shoujóra írom ezt, egyetértett volna? 😀 Meg valahogy az sem zavarta, hogy nem a levegőbe beszéltem, több olyan címet hoztam, ami hiába volt shounen, sikerült a rajzolójának NEM összebarmolnia. A Bleach-nél meg erős volt a gyanúm, hogy ő abba a cuccba jóval többet látott bele folyamatosan, mint ami valójában benne volt. Pl. egyik “híres” mondata volt, hogy “amikor először megláttam a Bleachet, egyből úgy reagáltam rá, hogy jé, ez rajzolásra tiszta Kenshin!”. Hát nem tudom, én szeretem a Kenshint, szintén egy jó példája annak, amikor az alkotó a manga témáját nem veszi félvállról, de én sem sztoriban, sem rajzolásban nem fedeztem fel hasonlóságot a kettő között. Vagy mondja már meg nekem valaki, hogy ez a kettő hol hasonlít egymásra, mert én eskü nem látom:

    http://mangafox.me/manga/bleach/v23/c201/8.html

    http://mangafox.me/manga/rurouni_kenshin/v17/c143/4.html

    “Mint mikor ezt valaki tényleg komolyan nyomja, és már a canonba próbálja belemagyarázni, hogy “de ez akkor is ott van”.”

    Na igen, sőt, ha úgy vesszük, “Twilight jegyese” is ezt vitte túlzásba. Ő már konkrétan a plüssbe látja bele, hogy él és a nevében nyilatkozik is, akár olyan szintig, hogy “Twily nagyon élvezte a szexet tegnap este”. Szal igen, annak pl. tudtam volna örülni, ha ez a fazon ezt az egész faszságát megtartja magának és még a netre sem postolja ki. Ehelyett minél inkább nézem azt a fórumlinket, annál inkább azt látom, hogy ez Derpiboorutól kezdve Pónis szexoldalakon át mindenhol megfordult és akkor shitstormot kavart azzal, hogy az ő waifuját márpedig mindenki hagyja békén (“LEAVE BRITNEY ALONE!!!44” XDDD jajj, az a gyökér sem vágja szerintem, hogy csak azért lett olyan népszerű, mert mindenki kiröhögte…), hogy a legtöbb helyről nemes egyszerűséggel kibannolták.

    “Aztán ha jobban megismered, az is mindig ki szokott derülni, hogy amúgy rohadtul elit ellenesek, utálják a felsőbb társadalmi osztályokat, gyakran az egyházat, a kormányt, a bürokráciát, stb.”

    Értem a példát, de amúgy ez a része azért vicces a dolognak, mert ez még az “elit-fanokra” is jellemző. 😀 Mármint ott vannak a tradisok, azoknál nagyobb “mi vagyunk a kiválasztott elit, birtokunkban a felsőbb tudással!” fanclub nem is kell, de a jelenlegi társadalmat, kormányt, stb. ők is mélyen megvetik. Egyrészt, mert hát valóban elég szar, mit szépítsük? 😀 Másrészt viszont azért, mert valahol minden ilyen “elit klubnak” arról kell szólnia, hogy “mi mindenkitől különbözünk”. Érted, nem vállalhat közösséget senki mással, mert akkor már hol marad az ő különlegessége? 😀 Egyből olyan lesz, mint “az a másik”. 😀 Jó példa erre, amikor néha látom Facebookon, amikor két tradis vitázik. Haver-tradis kipostol egy linket, mire rögtön ott terem egy bizonyos másik tradis fószer, hogy aztán jól kioktassa őt, hogy “ezt meg azt jól látod, de azért ne felejtsd el, hogy még ott van ez, meg az is!” Minél többet olvasom azt a fószert is, annál inkább az jön le nekem, hogy nem feltétlenül okosabb a haveromnál, szimplán csak neki ezt jelenti a tradi: nem csak a “plebst” nézi szarba, de még a szektájukon belül is szereti mutatni, hogy márpedig ő még a “kiválasztottak” közül is az elitebb réteghez tartozik, úgyhogy “elit az eliteken belül”. 😀 Szal ezek néha még egymás közt is ezt játsszák… XDD

    “Szokott nálunk lenni ilyen hagyományőrző dzsembori, van mikor egy évben többször is. Pár évvel ez előtt, egyszer kiment az egyikre, aztán annyira jöttek be neki az ostort csattogtató juhászok, a fokossal mászkáló, borgőzös betyárok, meg a naftalinszagú népviseletbe öltözött, népdalt éneklő mamik, hogy 15 perc után, hazament animézni. =D”

    Pedig az még szvsz a hagyományőrzés jó része. 😀 Jó, annyira engem sem érdekel, hogy direkt ilyenekre járjak ki, de úgy vagyok vele, hogy még mindig inkább ebbe legyen belebuzulva valaki, ha már “hazafi”, mint a nácikba, vagy netán az ókori rómaiakba, mert ez utóbbinak aztán tényleg sok köze a magyarokhoz… 😀

    “Ja és a legjobb. Mikor egyszer megint rákezdte ezt a szövegelést, rákérdeztem nála, hogy: “Figyelj már, ha ennyire bejön neked ez, akkor miért a conra van most is két napos jegyed? Miért nem a Vármegyésekkel mész inkább bográcsozni?” Na erre valami olyasmi volt a válasza, hogy: “Hagyjál már! Majd pont azok közé a prolik közé fogok menni, akik mást se csinálnak, csak pálinkáznak, zsidóznak, meg kárpátiát hallgatnak. Miről beszélnék én azokkal? Ha megtudnák, hogy animézem, még jól megvernének, kibasznának onnét.”

    Teljesen jó érvelés! 😀 (Bár ismerek olyan srácot, aki nagy hungarista, Kárpátia-hallgató, Jobbik-fan, viszont ettől még hardcore animés, főleg ecchiket néz, szóval itt is lehet némi képzavar a “világnézetek” között… :D)

    “Amúgy érdekes, hogy még az animéknél bejön neki ez a náci fétis dolog, addig a póninál sose. Szóval ott még nem volt olyan, hogy mondjuk SS ruhás Rarityt nézegetett volna. =D”

    Ezt amúgy megértem, az elején én valósággal fel is voltam háborodva, amikor az első pornó, guró, stb. képeket láttam a sorozatból, egyszerűen azért, mert nem hittem el, hogy vannak ilyen beteg fasz barmok, akik egy ilyen “ártatlan”, elsősorban gyerekeknek készülő sorozatba is képesek olyasmiket látni, hogy “fú, figyeltétek Twilight seggét, amikor a Winter Wrap-Up részben a kocsi megtolta? DAT FLANK!” Aztán némileg sikerült “rászoktatniuk” ezekre engem is, pont azzal, hogy szinte nem volt Pónis fanoldal anélkül, hogy legalább utalás szintjén ne került volna elő a téma. Hogy ez jó, vagy rossz, azt ma már nem tudnám eldönteni… XD De ha már itt tartunk: a Mane Six-ből nem csodálom, hogy Rarity-ről csinálják a legtöbb egyenruhás fanartot, a legtöbb domina-fanart is róla készül, gondolom a hisztérikus viselkedése miatt remek “alanynak” találnák ehhez… XDD

    Haverod példájára visszatérve: Igen, így már értem, hogy mire gondolsz, néha-néha azért mindenkiből előtör a keserűség és mondjuk elnyom egy “Hitlert kéne feltámasztani, fél nap alatt rendet tenne itt!” dumát, de persze általában az illető sem gondolja komolyan, vagy legalábbis nem gondolja végig. XD

    “Ugye? =D Amúgy most jutott eszembe, hogy a saját Mary Suejához, csinált egy ilyen Biot is, és ott a race résznél, nem az szerepelt, hogy white, hanem hogy “German Archangel”. Szóval oké, hogy a nácik, a németséget, fajnak tartották, de ez már annál is több, itt már a keresztény mitológia is befigyel. =D”

    “NÉMET ARKANGYAL”, ISTENEM… XDDD Volt vajon más is, olasz arkangyal (tudod, vatikáni… :D), francia arkangyal, stb.? XDDD Érted, ha külön így fajként kiemeli, hogy nemzetiségük van, akkor kéne, hogy legyen… XD Amúgy ha quke nem kérdezett volna rá, hogy ez a fic nincs-e még fenn valahol, most lehet én kérdeznék, mert ez egyre “jobban” hangzik. XDDD

    “Ahogy nézem, ez az ateista srác, ennek az ellenkezőjét nyomta.”

    Olyasmi, meg komolyan, az amcsiknál nem tudsz úgy írni valamit (könyv, film, sorozat, stb.) hogy azzal ne sérts meg minimum egy kisebb csoportot. Persze ez fogható arra, hogy nagyobb ország több hülye, meg hogy “az amcsik alapból hülyébbek, mint bárki más”, de én inkább a “jó dolgukban vesztek meg” elméletet pártolom. Szal érted, a legtöbb ilyen igazi “first world problem”. Magyar problémák: lesz-e mit ennem, lesz-e munkám, ki tudom-e fizetni a számlákat? stb. Amcsik problémák: “A kedvenc sorozatom rasszista, mert a mai epizódban nem volt egy fekete színész sem! Ez a rajzfilm keresztény-propaganda, mert kimondták benne a végén, hogy ami nem bizonyított, az még nem biztos, hogy tényleg nem létezik! Az új Star Wars film anti-fehér, mert….” (Ez utóbbit nem olvastam végig, szal ott az indokot nem tudom, csak múltkor láttam egy cikk címében és már a fejemet fogtam….) Maradjunk annyiban, hogy így sem vagyok emós, de még sokkal boldogabb ember lennék, ha nekem is ezek lennének a fő problémáim, irigylem őket… 😀 XDDD

   • “Na most hogy ez mekkora kamu, azt egyrészt bárki megtapasztalhatja, aki kimegy egy conra és pusztán azt ellenőrzi, hogy vetkőző nőnél, vagy vetkőző hapsinál van-e nagyobb üvöltés a nézők körében…” -> A régi conokon (2006-2010 közöttiek), igazából bármerre néztél, Yaoit láttál. Akárhány képet, felvételt, beszámolót hallgattam meg, a visítozó yaoi fangirlök, azok mindenhol ott voltak. Ugyanígy a különféle fanart, fanfic, amv, egyéb versenyeknél, a yaoi, az mindig ott volt. (Ha már múltkor szóba jött Lugger, na azért mondjuk jár neki a dicséret, hogy ezek többségét, nem engedte a verseny közelébe.) Plusz arról se felejtkezzünk el, hogy még yaoiból futott idehaza nem egy manga, anime, addig yuri például egy sem volt.

    Ergo Muff, szokás szerint, megint jó nagy hülyeségeket hordott össze. =)

    “Másrészt meg nem tudom, én pont úgy érzékeltem, hogy éppen hogy a férfirajongók “fogják vissza magukat”, egyrészt, mert sokan eleve férfiatlannak tartják a túlzott rajongást” -> Alapból igen, bár kis provokálással azért belőlük is elég hamar ki lehetett hozni az állatot. =D Hogy mást ne mondjak, a Yuris troll bejegyzésemre például, sokkal több oltást kaptam anno, és sokkal durvábbakat, mint a Yaoisra, pedig utóbbiaknak, sokkal jobban nekimentem. =)

    “Na, de Muffinra visszatérve: sajnos a feminizmusa nem állt meg pusztán az ilyen szexuális rajongótáborok terén, pl. másik híres mondata az volt, hogy “a josei mangák általában jóval változatosabbak, mint a seinenek”.” -> Áh igen, imádtam az ilyeneket tőle. =D Mondjuk én nem ezt, hanem egy másikat kaptam el, mikor néhányan leszólták a Count Caint, és Muff egyből jött védeni, a tőle megszokott “Hagy kérdezzem meg drágáim, végig olvastátok ti egyáltalán a mangát, vagy csak úgy random csináltok magatokból hülyét?” stílusban. Majd még ugyanebben a hozzászólásban hozzátette, hogy “Lefogadom, ha valami agyatlan shounen lenne, akkor bezzeg két pofára zabálnátok!”

    Visszatérve erre a josei, változatosabb mint a seinen dologra, ez valóban hülyeség így, mert nem az. Plusz aki a seinent, kapásból az ilyen Berserk féleségekkel azonosítja, és az alapján általánosít, az max a saját tájékozatlanságát bizonyítja. Hogy mást ne mondjak, például a Jinrui is seinen.

    “Viszont Muffinhoz még annyit, hogy sajnos oly sok fanboyhoz/fangirlhöz hasonlóan a korral ő sem bölcsebb lett, hanem csak még elborultabb.” -> Naná, hisz időközben alaposan megnőtt, a már alapból sem kicsi arca. Plusz akadtak olyanok, akik tényleg elhitték, hogy ő valamiféle ATK szakos professzor, akinek a szava szent, elvégre látott 500 animét.

    Mindenesetre elég vicces volt, hogy miközben elvileg lenézte a shounent, és annak fanjait, aközben egy rohadt nagy Bleachtard volt, aki előszeretettel nyomatta a fangirl shippingelést. Persze ha ezt valaki, fel merte neki hánytorgatni, akkor ebből jött a bizonyítvány magyarázása, hogy nem úgy van az.

    “Szal igen, annak pl. tudtam volna örülni, ha ez a fazon ezt az egész faszságát megtartja magának és még a netre sem postolja ki. Ehelyett minél inkább nézem azt a fórumlinket, annál inkább azt látom, hogy ez Derpiboorutól kezdve Pónis szexoldalakon át mindenhol megfordult és akkor shitstormot kavart azzal, hogy az ő waifuját márpedig mindenki hagyja békén” -> Na igen, szóval ez már az a kategória, amikor valaki totál becsavarodik, és észre sem veszi, mekkora faszságot csinál. Az most hagyján, hogy mit művel otthon a 4 fal között, de hogy ezt meg is osztja a neten, büszke rá, és még kvázi “fanfictiont” is kerekít köré, az már kurva gáz.

    A “küzdelme” a pornó, erotikus artok ellen meg úgy egy külön fail, hisz kvázi a lehetetlent kívánja. Valószínű, hogy emberek 10-100 ezrei, majd az ő kedvéért, mind le fognak állni ezzel az egésszel, csakis azért, hogy utána csak neki legyen szabad Twiligtra vernie. =D

    “Ezt amúgy megértem, az elején én valósággal fel is voltam háborodva, amikor az első pornó, guró, stb. képeket láttam a sorozatból” -> Engem az anime fandomban tapasztaltak, az ilyen Bible Black, Words Worth, Elfen Lied, meg úgy alapból a Usteam féle lolizás, később KyotoAnis moézás után, már nem lepett meg, hogy ugyanez feltűnt a Bronyknál is. Ezért is nem tudtam már rajta, komolyabban kiakadni, inkább röhejesnek tartottam a legtöbbet, amivel összehozott a sors.

    Persze mióta én is belefolytam ebbe az egész franchiseba, azóta némileg “elcsábultam” én is. =) A pornó, és a hardcore erotikus artok, azok továbbra sem vonzzanak, inkább a normál fanartok pártján vagyok még most is. De mondjuk egy lightosabb, erotikus vonalvezetésű art, az még jöhet. =)

    Hogy kicsit konkrétabban érzékeltessem, mire gondolok itt, még ez mondjuk nálam belefér, addig ez már nagyon határeset.

    “NÉMET ARKANGYAL”, ISTENEM… XDDD Volt vajon más is, olasz arkangyal (tudod, vatikáni… :D), francia arkangyal, stb.? XDDD -> Nem, ezt igazából csak a saját karakterénél emelte ki, a többi “nemzeti hovatartozása” nem igazán derült ki. Valamiért, csak a Mary Suejánál tartotta fontosnak, folyton odairkálni ezt a “German Princess”, “Blonde Beauty”, “Exorcist Messiah”, és hasonló dolgokat.

    Tipikus esete volt annak, amit anno a Suekról szóló bejegyzésemben megfogalmaztam: “Sue-t a többi karakter és az író, mint a saját fice narcisztikus narrátora, bő nyállal dicséri, álmodozik róla, illetve azon, milyen csodálatos és megfoghatatlan.”

    “Olyasmi, meg komolyan, az amcsiknál nem tudsz úgy írni valamit (könyv, film, sorozat, stb.) hogy azzal ne sérts meg minimum egy kisebb csoportot.” -> Veszem észre. Múltkor is jártam úgy, hogy egy illető, konkrétan azon fakadt ki, hogy a Shadow Warriorban Wang Moon, csak azért, mert bikinit visel, szerinte túl van szexualizálva. Meg hogy mennyire “ijesztő” hogy egy öreg perverz azt mondja neki, hogy: “Hey peaches, how about you Moon me?” Tiszta röhej volt.

 6. Amadeus Fiddlerose Says:

  Az előző bejegyzés is érdekes volt, ehhez viszont kötelességemnek érzem, hogy hozzászóljak. 😀 Magáról az MLP-ről és a fandomról körülbelül annyit tudok, amennyit ezen a blogon megismertem, viszont az a jelenség nekem sem új, hogy az ideológia ott bukkan fel, ahol igazán semmi keresnivalója sincsen. Szerintem azok az emberek, akik akár MLP-re, akár másra kivetítik az eszméiket, valójában nem valódi nemzeti szocialisták, nem fasiszták, et cetera, et cetera, (bár ez már a bejegyzésben is megfogalmazódik) hanem egészen egyszerűen jellemzően fiatal férfiak (a.k.a kamaszok vagy korai húszasok) akiknek nincs kialakult politikai identitása, gondolkodása, viszont egyrészt el akarnak ütni a mainstream-től (ami egyelőre most még a liberális demokrácia, bár egyre több a populista mindenhol) és ez sajnos a baloldalon is így van, ezt pedig én “belülről” tapasztalom. Jó példa erre az, ahogyan elindult a kétezres évek vége felé az Anonymous, vagy az Occupy, ezek is azért haltak el jobbára, mert sokan csak azért csatlakoztak, mert it’s so cool to be anti-establishment, de valójában sokan semmit sem tudtak effektíve arról, hogy miért is megy a harc, hogy miről szól annak mélységeiben akár az Anonymous, akár az Occupy. Megtanultak három lerágott jelszót (we are the 99%, think for yourself, question authority) és ezeket szajkózták. Hol vannak most? 🙂 Sehol. A másik oldalon ugyanez megy. Ha a konyha-pszichológiámmal ki kéne találnom, azt mondanám, hogy sokak szerint nácinak lenni olyan menő, outsider dolog, de közben nem gondolják komolyan, és jobb esetben kinövik az ilyesmit, rosszabb esetben pedig írogatják Ironmarch-ra a gondolataikat. De jellemzően nem az ilyenek lesznek KKK vagy Arany Hajnal tagok. Ahhoz komolyabb elhivatottság kell, mint egy sorozatba, vagy egyéb kulturális-szubkulturális termékbe való belemagyarázás.

  • Na igen, az ilyen eszmei alapon szerveződő szubkultúrákra jellemző az, hogy amint mainstream lesz a dolog, az eszme hamar a háttérbe szorul, elveszíti az eredeti funkcióját, jelentőségét, és divattá silányul, amit aztán sokan felvesznek.

   Viszont ahogy te is mondod (és ahogy én is írtam) aki tényleg komolyan akarja venni a dolog eszmei részét, az az ilyen nézeteit, a megfelelő társaságban fogja kiélni, és nem fog vegyülni olyanokkal, mint akik mondjuk MLP-t néznek. Már csak azért se, mert az számára “rangon aluli”.

   Akik ideológiailag ilyen Butaházy, Trolloczkai szinten vannak, azok a Magyar Népmeséken kívül más rajzfilmet, nem is tartanak elfogadhatónak.

   Az MLP fandom egyébként, egy elég érdekes társaság. Nem csak azért, mert az egész kvázi egy nem várt következmény volt. Hanem olyan szempontból is, hogy ők azon ritka fandomok közé tartoznak, akiket nem csak a mainstream média támadott, hanem ugyanígy támadta őket, a többi szubkultúra is. Az az, lényegében egy kétfrontos háborút vívtak, amibe a legtöbb fandom, hosszútávon bele szökött dögleni (lásd: Twilight) ők mégis képesek voltak, mindkét fronton nyerni.

   Először kitiltották őket a 4chanról, amiről azt kell tudni, hogy az kvázi nyugodtan nevezhető “az internet pöcegödrének”. Lévén ott aztán tényleg mindenféle elborult, beteg baromságnak helye van, a hentaitól kezdve, a neonácikon át, az idióta mémekig. A Bronyknak mégse engedték még azt se, hogy egyáltalán a sorozatról beszélgessenek.

   Aztán nem engedték be őket a Comiconra se, ami egy hasonlóan vicces eset volt. Mivel az a rendezvény meg kifejezetten arról szól, hogy bármilyen kockaságot ki lehet élni. Egy helyen vannak a képregény fanok, az animésekkel, gamerekkel, Star Trek, Star Wars, Gyűrűk Ura, Harry Potter, Doctor Who, Trónok Harca, Walking Dead, stb. fanokkal. (Külön vicc, hogy előtte a Twilight fanokat beengedték.)

   Emellett sok anime, gamer fórumon off topic részlegében se lehetett az MLP-nek topicot nyitni, miközben ugyanott a Ben 10-nek, vagy a 3D Star Wars sorozatnak, volt topicja.

   Így a Bronyk arra kényszerültek, hogy ezeknek megcsinálják a saját verzióit, amik rövid időn belül úgy megerősödtek, hogy már kvázi versengtek az eredetivel. Ezt látva persze, hirtelen mindenki megenyhült, mert rájöttek, hogy nem tesz nekik jót, ha teljesen elzárkóznak, ennyi potenciális új tag elől.

   Egyébként sanszos, hogy mindez nem jött volna össze, ha a fandom java részét és kemény magját, nem 25-30 közötti férfiak képezik. Lásd pl. a Twilight ugye pont azért nem volt képes ugyanerre, mert azt főleg 20 év alatti lányok fanolták.

   • Amadeus Fiddlerose Says:

    Sajnos volt “szerencsém” a 4chan világához, és kissé furán hangzik, hogy onnan bárkit bármiért kitiltsanak. 😀

    Viszont egy sztorim van az MLP szubkultúrával és az ellene folytatott keresztes hadjárattal kapcsolatban. Annak idején sokat játszottam a NationStates nevű ország-menedzselős politikai játékkal, aminek igazából most a fórumos része a lényeges. Tudni kell, hogy több ezren játszanak rendszeresen és több millió regisztrált tag van, tehát a társdalomban lejátszódó folyamatokat és mintázatokat kicsiben elég jól lehetett látni. Ott értesültem először arról, hogy van ez a sorozat, bár akkor utána sem néztem és nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget neki. Ami ellentmond a te tapasztalataidnak, az az, hogy a NationStates fórumon kifejezetten békésen viselkedett mindenki az egy időben szó szerint és ténylegesen mindent elárasztó bronykkal. Én meg indifferens voltam. Nem értettem, mi a jó ebben, de nem is támadtam, mert nem volt okom rá. Aztán ki tudja, mintha hirtelen eltört volna valami ebben a netes mércével mérve viszonylag nagy közösségben és hirtelen elkezdtek megjelenni az olyan thread-ek és csoportok, meg persze sig-ek és sokszor random üzenetek bármelyik thread-ben, hogy pony shit is not welcome here. És utána akkora gyűlölet-hullám jött, hogy csak lestem, mi történik. 😀 Hogy hogyan lett a teljesen toleráns közösségből szinte egyik pillanatról a másikra vérengző, lincselő tömeg. Erre azóta sincs magyarázatom.

   • Igen, ez egy nagyon szép leírás volt a “Bróni szabadság kivívásáról” úgymond, szinte már el is felejtettem, hogy amik ma már normális dolgok (elfogadott Pony-fanság, Comic Con panel, stb.), azokért bizony anno keményen meg kellett küzdenie a fandomnak. 🙂 Szóval korrekt, ez pont így történt, ahogy írod, de azért pár bekezdést kiegészítenék.

    “Az MLP fandom egyébként, egy elég érdekes társaság. Nem csak azért, mert az egész kvázi egy nem várt következmény volt. Hanem olyan szempontból is, hogy ők azon ritka fandomok közé tartoznak, akiket nem csak a mainstream média támadott, hanem ugyanígy támadta őket, a többi szubkultúra is. Az az, lényegében egy kétfrontos háborút vívtak, amibe a legtöbb fandom, hosszútávon bele szökött dögleni (lásd: Twilight) ők mégis képesek voltak, mindkét fronton nyerni.”

    Igazából a Twilightnál az volt, amit te is írsz később:

    “Egyébként sanszos, hogy mindez nem jött volna össze, ha a fandom java részét és kemény magját, nem 25-30 közötti férfiak képezik. Lásd pl. a Twilight ugye pont azért nem volt képes ugyanerre, mert azt főleg 20 év alatti lányok fanolták.”

    Szal egyrészt ez, másrészt meg a Twilight tipikus példája volt annak, hogy milyen az, amikor sokan csak divatból ugranak rá 1-1 franchise-ra, de a divathullám elmúltával kiderül, hogy totál életképtelen a dolog önmagában. Mondhatnám úgy is, hogy az MLP kiállta az idők próbáját, mert vannak olyan tulajdonságai, amikkel képes megtartani a fanokat, illetve újakat bevonzani, míg a Twilight egy silány szar, ami végül pontosan oda került, ahová való. XD De tényleg, ez az egész Twilight-láz olyasmi volt, mint nálunk az “Anime Boom” úgy 5 évvel ezelőtt: hirtelen rohadt sok fan lett, volt animecsatorna, boldog-boldogtalan animézett, divatból mindenki rákapott, stb. Aztán ahogy “elmúlt a láz”, láthatjuk, hogy mi maradt belőle. 😦 (A különbség az, hogy az anime esetében én ezt sajnálom, a Twilight esetében meg nem. XD) Illetve ott van az, amit te is írsz: a Twilight ANNYIRA specifikusan az ilyen valódi szerelmet még soha át nem élő emós tinicsajok szája íze szerint lett megírva, hogy tulajdonképpel majdnem esélytelen volt, hogy bárki mást bevonzzon. Nem csak a felnőttek szarták le magasról, de még a 10-20 év közötti korosztályból is főleg csak a lányok és azok között is csak a kifejezetten ezzel a gagyisággal megetethető (úgy is mondhatnám, hogy “igénytelen” XD) réteg kapott rá. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több női ismerősöm is kifejezetten röhögött az egész Twilight jelenségen, bár igaz, ők ekkor már elmúltak 20 évesek. :D) Ezzel az egésszel meg az a gond, hogy hosszútávon nem életképes annyira, hogy tartós fandom épüljön köré, mert a kiszemelt tinikorosztály pár éven belül felnő (az sem volt ritka jelenség, hogy hardcore Twilight fanok mondjuk 2-3 év múltán már röhögtek az egész cuccon, meg leginkább korábbi önmagukon, hogy valaha szeretni tudták ezt a vérgagyi baromságot XD), mire meg jönne egy újabb kamaszréteg, azok pont le fogják szarni, hogy mi volt korábban a menő, mert addigra már rég valami új ponyva lesz divatban. 😀 Plusz az egész történet (lol, milyen “történet”? XD) sem könnyítette meg a dolgot, mert ezt nem lehet akármeddig húzni: az egész cucc “cselekménye” gyakorlatilag három (!) karakterre épül, az összes többi szereplő csak körítés, sőt, még (az amúgy baromi rövid) “harcjelenetek” is nekik vannak alárendelve. (Értsd: kb. csak arra kellenek, hogy ilyen vagy olyan irányba mozdítsák el megint az amúgy már totál leülepedett szerelmi háromszöget.) Szal amíg a Póninál az van, hogy egy egyébként is jól kitalált sorozatot kezdtek el egyre inkább “bővebbre” írni, illetve pakoltak bele egyre több olyat, amit 5-től 55 éves korig minden néző élvezni tud, addig a Twilightnál volt egy alapból is “one shotnak” induló “dating sim” fanfic lányoknak, amit Meyer eleve csak valamelyik ismerőse unszolására mert kiadatni, majd utána mivel látta, hogy ez rohadtul bejött, írt még hozzá három folytatást, de ezzel totál kifújt a sztori. Nem véletlen, hogy bár a filmstúdiók folyamatosan unszolják Meyert, hogy írjon folytatásokat a sztorihoz, hogy aztán azokból is film lehessen és tovább ömöljön a máni, Meyer képtelen rá, mert nem csak hogy mostanra már totál ötlettelen lett, de ráadásul teljes happy endet írt a sztorinak lezárt szálakkal, így ezt folytatni már majdhogynem lehetetlen lenne értelmes (mármint Twilight-mércével mérve “értelmes” XD) módon. A legutolsó hír, amit hallottam, hogy ha lesz is új könyv, vagy film, az épp ezért már nem a Bella – Edward – Jacob trióra koncentrálna majd, hanem az eddig jobbára mellékkarakteri színben tündöklő szereplők (Cullen család, vérfarkasfalka, stb.) múltját meséli el, vagy írnak nekik saját sztorikat, stb. Őszintén? Ahogy Szirmai is mondta, BÁRMELYIK karakter MESSZE érdekesebb téma lenne, mint az “Emó Trió”, viszont szívem szerint én ezt az egész franchise-t hagynám már megdögleni, így is jóval tovább élt, mint kellett volna… XD Szal ebből az egészből csak azt akartam kihozni, hogy a Twilight szerintem akkor is rég megdöglött volna, ha nem kell semmilyen “háborút” vívniuk, sem egy-, sem kétfrontosat. Egyszerűen az egész formula nem arra lett kitalálva, hogy ez hosszabb távon működjön, hanem nagyon gyorsan akartak vele nagyon sok pénzt keresni és közben az egekbe hypolták a cuccot, hogy ezen rövid idő alatt minél többen vegyék. (Persze nem mintha az MLP nem a pénzről szólna elsősorban, csak hogy van mögötte egy roppant kreatív gárda, akik még akkor is egész jó sztorit kerekítenek 1-1 új kari köré, ha a Hasbro csak annyit tesz, hogy elküldi nekik az új figurájuk fotóját, aztán: “ezt fogjuk fél év múlva piacra dobni, találjatok ki neki egy olyan sztorit, hogy a fanok megvegyék!” Így pedig még az “univerzum kitágítása” sem lett “jumping the shark” pillanat, pedig sokan pl. az EQG filmeknél paráztak, hogy innentől fog elindulni a franchise lassú halála, ehelyett viszont kaptunk három bőven jó filmet, amik némileg tényleg más megvilágításba helyezik a sorozat hangulatát, de hát pont ez volt a céljuk valahol. 🙂 Ugyanez igaz a “Princess Twilight” szál behozására az S3 végén, csak arról már beszéltünk. :))

    “Először kitiltották őket a 4chanról, amiről azt kell tudni, hogy az kvázi nyugodtan nevezhető “az internet pöcegödrének”. Lévén ott aztán tényleg mindenféle elborult, beteg baromságnak helye van, a hentaitól kezdve, a neonácikon át, az idióta mémekig. A Bronyknak mégse engedték még azt se, hogy egyáltalán a sorozatról beszélgessenek. ”

    Sőt, nem csak “nyugodtan nevezhető” annak, de valahol olvastam, hogy konkrétan ők büszkén nevezik úgy magukat, hogy “Mi vagyunk az internet segglyuka!” Nos, ez őket minősíti a leginkább… 😀 És igen, pont ezért volt ultra szemét húzás tőlük, hogy lolizás, undorító pornó, neonácizás, stb. mind mehet, de neeem, a rajzolt lovak már túl “durvák” ide! 😛 Persze a brónik azért ennek megfelelően “megbosszulták” a dolgot és csináltak pl. olyat, hogy megvárták az éjszakát, aztán telepostoltak reggelre 10-20 oldalt pónis képekkel, de ilyenekkel, mint vigyorgó Rainbow Dash és aláírva: “Mods are asleep! Post ponies!” XDDDDDD

    “Aztán nem engedték be őket a Comiconra se, ami egy hasonlóan vicces eset volt. Mivel az a rendezvény meg kifejezetten arról szól, hogy bármilyen kockaságot ki lehet élni. Egy helyen vannak a képregény fanok, az animésekkel, gamerekkel, Star Trek, Star Wars, Gyűrűk Ura, Harry Potter, Doctor Who, Trónok Harca, Walking Dead, stb. fanokkal. (Külön vicc, hogy előtte a Twilight fanokat beengedték.)”

    Egyik bróni haver, aki nézett pl. ilyen Comic Con panel felvételeket, meg ilyesmi, azt mondta, hogy elvileg ott leginkább a póni “amcsi rajzfilm” mivoltja volt az, ami szúrta a szemüket, nem maguk a brónik. Szóval persze, van ott minden, de ha megfigyeled, főleg olyasmi, ami úgymond “képregény alapú”. Szal ha van is valami rajzfilm-témájú dolog, az vagy mangaként indult, vagy valami Marvel/DC cucc legtöbbször. Később valóban bővítették a kört TV sorozatokra is, de a rajzfilmeket még így is igyekeztek eleinte kiszűrni. Legalábbis haver valahogy így mesélte és mondta, hogy ezért is volt az nagy győzelem, amikor végre saját beszélgetés paneljük lehetett a conon, ahová eljöttek a szinkronszínészek, a sorozat írói, stb. (Gondolom ez a “nem engedték be őket” sem úgy volt értendő az elején, hogy visszafordították azt az ajtóból, aki mondjuk csaj volt és human Fluttershynak öltözött, vagy ilyesmi, hanem csak abba nem akartak belemenni, hogy saját panelt kapjanak a conon.)

    “Emellett sok anime, gamer fórumon off topic részlegében se lehetett az MLP-nek topicot nyitni, miközben ugyanott a Ben 10-nek, vagy a 3D Star Wars sorozatnak, volt topicja.”

    Na igen, ez volt az igazán szemét húzás, amit már nem nagyon lehet semmivel sem magyarázni, azon kívül, hogy sok emberben egyfajta “póniundor” élt a 80-as évek óta, ezért csípőből elutasították az összes olyan dolgot, aminek bárki köze volt az MLP-hez. (Valami olyasmi lehet ez, mint amit a Bolygó kapitányánál beszéltünk pl., csak annál meg jórészt utólag alakult ki ez az “undor”, vagyis anno szinte mindenki nézte, de felnőttként már ciki lett szeretni, így még a régi fanok közül is csak kevés vállalja fel, hogy egykor tetszett neki.)

    “Így a Bronyk arra kényszerültek, hogy ezeknek megcsinálják a saját verzióit, amik rövid időn belül úgy megerősödtek, hogy már kvázi versengtek az eredetivel. Ezt látva persze, hirtelen mindenki megenyhült, mert rájöttek, hogy nem tesz nekik jót, ha teljesen elzárkóznak, ennyi potenciális új tag elől.”

    Igaz, bár ez a “megenyhülés” azért nekem kissé olyan volt, mint amikor van egy ember, aki eleinte egy “senki”, mindenki cseszteti, kiröhögi, stb., majd hirtelen gazdag/híres/elismert/akármi lesz és hirtelen a korábbi fikázók egyből barátkozni akarnak vele, meg állítják, hogy ők igazából mindig is bírták, korábban is csak “poénból ugratták” stb. Szal ez is picit olyan, hogy gondolom sokan arra számítottak, hogy “á, nem lesz ebből semmi, max 1-2 tart, pár hülyegyerek fellángolásáról van csak szó!”, aztán amikor felismerték, hogy úgy mondjam “they are a force to be reckoned with”, akkor már hitelen egyből “enyhébbek” lettek, meg nem csak hogy eltűrték őket, de barátkozni akartak velük. Az a szerencse persze, hogy a fandom nincs az ilyenekre szorulva, mert mire ez az “enyhülés” bekövetkezett, addigra ahogy te is írod, a brónik már rég felépítették a saját felületeiket, legyen az fórum, imageboard, stb. 🙂

    “Egyébként sanszos, hogy mindez nem jött volna össze, ha a fandom java részét és kemény magját, nem 25-30 közötti férfiak képezik. Lásd pl. a Twilight ugye pont azért nem volt képes ugyanerre, mert azt főleg 20 év alatti lányok fanolták.”

    Pontosan. 🙂

    “Viszont egy sztorim van az MLP szubkultúrával és az ellene folytatott keresztes hadjárattal kapcsolatban. […]”

    Jó, mondjuk itt lehet tényleg csak arról volt szó, hogy amikor már mindenki pónikról beszélt, Pónis avatárjuk volt, stb, akkor azért egy ponton túl elpattant az törzsvendégekben az ideg, mert mégsem az MLP lett volna a fórum fő profilja. XD Az más kérdés, hogy ettől még tolerálhatták volna a dolgot, mert pl. én meg a Narutót rühellem, de amikor a legnagyobb “láz” közepén minden animés fórumon az emberek 90%-ának abból volt avatarja, aláírása, stb., nem kezdtem el mindet egyenként oltogatni, vagy kirakni valami “Narutards go gome” aláírást a saját profilomba. XD

   • “Aztán ki tudja, mintha hirtelen eltört volna valami ebben a netes mércével mérve viszonylag nagy közösségben és hirtelen elkezdtek megjelenni az olyan thread-ek és csoportok, meg persze sig-ek és sokszor random üzenetek bármelyik thread-ben, hogy pony shit is not welcome here. És utána akkora gyűlölet-hullám jött, hogy csak lestem, mi történik. 😀 Hogy hogyan lett a teljesen toleráns közösségből szinte egyik pillanatról a másikra vérengző, lincselő tömeg. Erre azóta sincs magyarázatom.” -> Van egy sejtésem, mi történhetett.

    Szóval, maga a rajzfilm ugye 2010 végén indult el, de igazából kellett azért egy pár hónap, mire elkezdtek rákapni, ezért a fandom megalakulása, az úgy 2011 elejére datálható. Na most innentől kezdve, az elkövetkezendő, nagyjából másfél év, az arról szólt a Bronyk számára, hogy kivívják a “függetlenségüket”, elismerjék, hogy ők igenis egy olyan fandom, akiknek létjogosultságuk van, és akikkel bizony számolni kell.

    Miután sikerrel jártak, és véget ért a “great crusade”, az utána következendő fél évben, az ünneplés mellett, elkezdtek revansot venni azokon, akik még mindig baszogatni próbálták őket. Elvégre ez valahol érthető volt mindazok után, hogy előtte milyen hosszú ideig basztathatta őket bárki, úgymond “legálisan”.

    A probléma ez után kezdődött, ugyanis a Bronyk közül páran vérszemet kaptak, és (hogy stílszerűen fogalmazzak) átestek a ló túlsó oldalára. (Ha már úgyis, a fandom nácikról szól a bejegyzés, idéznék egy bronytól, aki a következőt mondta, méghozzá full komolyan: “We’re stronger than the nazis now!”)

    Velük az a baj, hogy úgy próbáltak meg, agresszívan terjeszkedni, és új tagokat bevonzani, hogy olyan helyeken kezdték el propagálni a kedvencüket, ahol annak semmi helye nem lenne. Ha pedig valaki, nem osztozott a lelkesedésükben, annak a közömbösségét, gyűlöletnek látták.

    Ezért lehet az, hogy mára sokan azok közül, akik addig vagy indifferensek voltak a Bronykal kapcsolatban, vagy épp szolidárisak voltak velük, ma már inkább ellenük vannak.

    Persze tény, hogy a Bronykal szembeni gyűlölet, az valamilyen szinten, a mai napig jelen van. Nem egyszer látok olyat én is, hogy valaki hozzászól egy film, videojáték kritikához, és csak azért, mert Ponys avatarja van, valaki kapásból beszól neki. Viszont az is igaz, hogy van amikor meg épp a Bronyk kezdik offolni a témát.

    Például, mikor mondjuk egy Borderlands 2 gameplay videóban, pont feltűnik egy kvázi MLP paródia, akkor ott érthető, hogy jönni fognak a Bronyk, és úgymond uralni fogják a komment részleget. Elvégre mégiscsak ők lettek megszólítva, valamilyen szinten. Viszont amikor teszem azt egy totál random Skyrim videó alatt tűnnek fel, és kavarják oda az MLP-t, arra már én is azt mondom, hogy nem kéne.

    “Mondhatnám úgy is, hogy az MLP kiállta az idők próbáját, mert vannak olyan tulajdonságai, amikkel képes megtartani a fanokat, illetve újakat bevonzani, míg a Twilight egy silány szar, ami végül pontosan oda került, ahová való.” -> Szerencsére igen, bár ettől még a fandom, életben tarthatta volna, ha nem pont egy olyan közönséget kapnak el vele, akik erre képtelenek.

    Mondjuk tény, hogy nem mint hogy ha kár lenne értük, mert valóban, még az MLP azért, a mai rajzfilmes mércével mérve, mindenképp a jobbak közé sorolandó, addig a Twilight, egy ócska tini románc.

    Bár én csak a filmeket láttam, sokat elárul róluk, hogy párommal végig röhögtük az összeset. =D Ő amúgy a Twilight mánia elején, anno megvette az első részt, mert annyian mondták neki, hogy mennyire jó. Hogy őt idézzem: “Eddig csak a Légy jó Mindhalálig-nál éreztem azt, hogy pont nem érdekel, mi fog történni a főszereplővel, a következő oldalon, de a Twilighthoz képest, az egy izgalmas történet volt.”

    “Szal amíg a Póninál az van, hogy egy egyébként is jól kitalált sorozatot kezdtek el egyre inkább “bővebbre” írni, illetve pakoltak bele egyre több olyat, amit 5-től 55 éves korig minden néző élvezni tud, addig a Twilightnál volt egy alapból is “one shotnak” induló “dating sim” fanfic lányoknak, amit Meyer eleve csak valamelyik ismerőse unszolására mert kiadatni, majd utána mivel látta, hogy ez rohadtul bejött, írt még hozzá három folytatást, de ezzel totál kifújt a sztori.” -> Na igen, az MLP mögött ugye, ott állt egy tehetséges brigád, akik előtte már többször bizonyították, hogy tudják, hogyan kell olyan rajzfilmet készíteni, amit felnőtt és gyerek, egyaránt tud élvezni. A Twilight mögött viszont egy olyan írónő volt, aki ha jól tudom, előtte semmit se írt. A film adaptációk meg, egy olyan szereplőgárdát kaptak, ahol egyes háttérszereplők többet értek önmagukban, mint a főszereplő trió együttvéve. Élén a Bellát alakító, Kristen Stewartal, aki a kifejezéstelen arccal, tátott szájjal bambuláson kívül, nem nagyon tudott mást nyújtani.

    “az EQG filmeknél paráztak, hogy innentől fog elindulni a franchise lassú halála, ehelyett viszont kaptunk három bőven jó filmet, amik némileg tényleg más megvilágításba helyezik a sorozat hangulatát, de hát pont ez volt a céljuk valahol.” -> Egyszer valóban megnézhetők, ugyanakkor ezeken a spin-off mozikon azért már bőven érezhető, hogy csak valamilyen okból jöhettek létre. Konkrétan azért, mert a Hasbro észrevette, hogy a rivális Matel cég Monster High rajzfilmje, jön fölfelé. Ezért kitalálták, hogy na akkor nekik is kell valami hasonló, de ne kerüljön ám sokba. Mire jött a nagy ötlet, valahogy így: “Figyeljetek, ez az MLP fandom, most úgyis jól tejel, ráadásul ezek a bronyk, már amúgy is csináltak jó pár humanizált artot, ficet. Mi lenne, ha ezt csinálnánk meg rajzfilmben? Így garantált a siker…”

    “Gondolom ez a “nem engedték be őket” sem úgy volt értendő az elején, hogy visszafordították azt az ajtóból, aki mondjuk csaj volt és human Fluttershynak öltözött, vagy ilyesmi, hanem csak abba nem akartak belemenni, hogy saját panelt kapjanak a conon.” -> Nyilván nem úgy értettem én se, hogy ha valaki megpróbált bemenni, mondjuk egy Rainbow Dash pólóban, akkor azt a bejáratnál, megkapta két, jól megtermett biztonsági őr a hóna alatt, aztán úgy kivágták, hogy felnyalta a betont. =D

    Más téma, hogy olvastam olyan beszámolókat még ebből az időszakból, hogy bizony némelyik animés, gamer, az éreztette azért velük, hogy: “Nem látjuk ám szívesen a fajtátokat errefelé…”

   • “(Ha már úgyis, a fandom nácikról szól a bejegyzés, idéznék egy bronytól, aki a következőt mondta, méghozzá full komolyan: “We’re stronger than the nazis now!”)”

    Úristen…. XDDDDDDDDD Kínomban ezen most jót röhögtem, de azért valahol tényleg örülök, hogy engem ez a hardcore réteg elkerült. XD

    “Mondjuk tény, hogy nem mint hogy ha kár lenne értük, mert valóban, még az MLP azért, a mai rajzfilmes mércével mérve, mindenképp a jobbak közé sorolandó, addig a Twilight, egy ócska tini románc.”

    És nem mellesleg a vámpírok meggyalázója. 😀 Szal én tizedennyire sem ekézném, ha tényleg valami átlag “Amy belezúgott a titokzatos Steve-be” tini románc sztori lenne, viszont azt már nem tudtam neki megbocsátani, hogy Meyer belekevert ilyen legendás lényeket, mint vámpír és vérfarkas és teljesen “elgagyisította” őket. Épp a múltkor jutott eszembe, amikor a Hotel Transylvania-t néztem, hogy az ugye egy animációs film, ergo “papírforma szerint” még a Twilightnál is fiatalabb nézőknek szólna és mégis hiába Tartakovsky-féle fullvígjáték az egész, valahogy mégis nagyobb tisztelettel nyúlt az ilyenekhez, mint Drakula, Frankenstein szörnye, stb., már onnantól kezdve, hogy legalább a “klasszikus” formájukat szerepeltette, nem pedig kitalált ő is valami csillámos buziságot, vagy hasonlót, mint Meyer. (Ja, nem utolsó sorban ebben a filmben van is egy poén, ami pont a Twilightot ekézi… XDDDD) Szal ott van pl. a Szürke ötven árnyalata, ami gyakorlatilag egy Twilight fanficből született és az is az abuzív kapcsolatot (sőt, az S&M-et) propagálja, de személy szerint jóval kevesebb bajom volt vele, mint a Twilighttal, egyrészt, mert mintha a hype sem lett volna körülötte akkora (vagy csak a 20-30 közötti nők már visszafogottabban fangirlködnek, mint a 14-20 közöttiek XD), másrészt, mert gyakorlatilag ez csak egy sima szexfantázia-sztori, szóval nem kellett hozzá semmilyen más dolgot megalázni, “lehúzni a sztori szintjére” ahhoz, hogy eladható legyen. Persze ettől még bűnrossz, ha úgy tetszik káros, meg minden, de inkább ez, mint egy Twilight. (Ráadásul pont a “durvább”, korhatáros téma miatt ebben a “poénok” is jobbak, pl. a “klasszikus” “Én nem szeretkezek…ÉN BASZOK!” mondatnál állandóan elröhögöm magam. XDDDDD)

    “Bár én csak a filmeket láttam, sokat elárul róluk, hogy párommal végig röhögtük az összeset. =D Ő amúgy a Twilight mánia elején, anno megvette az első részt, mert annyian mondták neki, hogy mennyire jó. Hogy őt idézzem: “Eddig csak a Légy jó Mindhalálig-nál éreztem azt, hogy pont nem érdekel, mi fog történni a főszereplővel, a következő oldalon, de a Twilighthoz képest, az egy izgalmas történet volt.””

    A filmekből én is láttam mindet az elejétől a végéig, bár az unalom még azokban is tetten érhető volt, mivel gyakorlatilag nem egyben, hanem ilyen 20-30 perces “leosztásokban” néztem őket. Egyszerűen úgy kb. fél óra után mindig volt egy pont, amikor ki kellett nyomnom, hogy valami mást csináljak, mert úgy éreztem, hogy az a tömény unalom és szenvedés kikészít. A könyvvel viszont még rosszabbul jártam: az első 100 oldalig bírtam, pedig még “tekergettem” is benne, vagyis nem betűről-betűre olvastam, csak úgy kb. Mondjuk a könyv az tényleg “mindent visz”, úgy értem, hogy olvastam azért már pár könyvet életemben, de ennél éreztem először szó szerint FIZIKAI FÁJDALMAT olvasás közben. Frankón elkezdett szúrni a mellkasom. 😀 (Nem, nem kezdődő szívroham, ez kifejezett Twilight-allergia… XD) Szal a könyvben ugye Bella narrál végig és képzelj el egy olyan főszereplőt, aki egyrészt folyamatosan csak nyafogni tud, másrészt állandóan “emózik”, teszi ezt úgy, hogy még a leghétköznapibb helyzetekbe is képes csak a rosszat belelátni. Ez az én életfelfogásom szöges ellentéte, valószínűleg ezért kaptam a könyvtől “allergiás reakciót”. XD Szal ott vannak pl. Bella haverjai, akiket a filmből biztos ismersz, tudod, a kínai, a feka, meg a csaj, aki később a Pitch Perfectben kap főszerepet. (XD) Na, a filmből még némileg tényleg úgy jöhet le az embernek, hogy ők lennének a felszínes, “Jersey Shore”-jellegű tinik, Bella meg a “meg nem értett “alteres”” és ezért kerüli őket, de a könyvben semmi ilyesmi nincs, gyakorlatilag tényleg csak barátkozni akarnak vele, de ő szinte két kézzel tolja el őket magától, miközben azon kesereg, hogy “hát igen, az új sulik mindig ilyen szarok”. Esetleg majd ha kutyszarral töltik fel a szekálók az iskolai szekrényét, akkor… 😀 Az apjával való kapcsolatáról ugyanez mondható el: azt akarnák beadni, hogy nehezen jön ki vele, pedig az öreg egyrészt a lelkét kiteszi érte, másrészt hiába próbálják ellőni ezt a “az apám nem bírja az új pasimat” klisét, mert Edwarddal szemben is jóval toleránsabb, mint amennyire kiakadhatna rajta. Gyakorlatilag azon túl, hogy közli a lányával, hogy neki a Cullen gyerek kevésbé “jön be” és inkább látná szívesen Jacobbal, semmilyen tiltást, vagy hasonlót nem helyez kilátásba. Az meg hadd ne legyen már bűn, ha véleményt mond egy apa a lánya “kérőiről”. És ilyenekkel van tele az egész sztori. Ennek a 2-3 baromnak az apró-cseprő problémáit nagyítja fel elefánt méretűre, miközben a többi mellékszereplő sokkal súlyosabb gondjait meg lekicsinyíti, ilyen “ők kit érdekelnek?” stílusban. Oké, értem én, hogy valahogyan itt a kamaszok világlátását próbálná bemutatni, de talán ezt is lehetett volna kevésbé “over 9000!” stílusban.

    “A Twilight mögött viszont egy olyan írónő volt, aki ha jól tudom, előtte semmit se írt. A film adaptációk meg, egy olyan szereplőgárdát kaptak, ahol egyes háttérszereplők többet értek önmagukban, mint a főszereplő trió együttvéve. Élén a Bellát alakító, Kristen Stewartal, aki a kifejezéstelen arccal, tátott szájjal bambuláson kívül, nem nagyon tudott mást nyújtani.”

    Ez is igaz, bár attól, hogy “elsőkönyves”, még lehetett volna jó a sztori, bőven tudunk példákat ilyenekre is. Na igen, a filmeken a színészek még külön “dobtak”, bár valahol én örülök is ennek, hogy relatíve noname színészeket halásztak össze a filmhez. Most képzeld el, ha mondjuk Anthony Hopkins lett volna a vatikáni vámpírtrió egyik tagja. Az arcomról lemartam volna a bőrt, hogy szegény öreget így megalázni… Jaja, Kristen Stewart meg egy külön szám, a többi szereplőről legalább elmondható, hogy más filmekben sokkal jobban játszanak, vagy legalábbis elviselhetőek és a Twilightban csak a bűnszar script miatt voltak ilyen tejbetökök, de Kristen azóta is minden filmjében tartja ezt a “bambán bámulok bele a világba tátott szájjal” karaktert. 😀 (Amúgy pont az Edwardot játsszó Pattinson volt kifejezetten üdítő, nem csak a filmek után, de már KÖZBEN is különböző interjúkban, meg talk show-ban folyamatosan csesztette a franchise-t. XDDD)

    “Egyszer valóban megnézhetők, ugyanakkor ezeken a spin-off mozikon azért már bőven érezhető, hogy csak valamilyen okból jöhettek létre. Konkrétan azért, mert a Hasbro észrevette, hogy a rivális Matel cég Monster High rajzfilmje, jön fölfelé. Ezért kitalálták, hogy na akkor nekik is kell valami hasonló, de ne kerüljön ám sokba. Mire jött a nagy ötlet, valahogy így: “Figyeljetek, ez az MLP fandom, most úgyis jól tejel, ráadásul ezek a bronyk, már amúgy is csináltak jó pár humanizált artot, ficet. Mi lenne, ha ezt csinálnánk meg rajzfilmben? Így garantált a siker…””

    Ez teljesen igaz, na de ha nem csak külsőségekben, hanem színvonalban is a Monster High szintjét hozták volna az EQG-vel, akkor nem hinném, hogy a brónik elégedettek lettek volna vele. Persze lehet mondani, hogy a sorozat színvonalát azért nem érik el a filmek, meg hogy hangulatilag már inkább “High School Musicalesek”, mint Pónisok (egyik haverom ugyan megnézi őket, de mindig ezt mondja rájuk XD), viszont szerintem még így is bőven jók, tekintve, hogy valamennyire azért igyekeznek összekötni a sztorikat a sorozattal, meg a filmek cselekménye is némileg olyan, hogy az egyik film előrevetíti a következő sztoriját, stb. Szóval én is nagyon paráztam az első előtt, hogy mennyire lesz szar vajon, de sokkal jobb lett, mint vártam volna. (Például ugye Sunset Shimmer, akit eleinte ilyen átlag köcsög csajnak gondoltunk a trailerek alapján, majd a filmet megnézve úgy voltunk vele, hogy “ja, nem rossz, de gondolom ilyen egyfilmes gonosz lesz ő is”, viszont így három film alatt sikerült úgy felépíteniük a karakterét, hogy most már nálam simán egy szinten van a Mane Six tagjaival. :D) Jó, az is igaz, hogy a Monster High-ból nem láttam túl sokat, de az jóval inkább ilyen “tinikurvás” sorozatnak jött le nekem. Egyszer leszedtem valami mozifilmjét, hogy “na, ez mégis csak nagyfilm, hátha megüt egy színvonalat”, de nem igazán sikerült neki, ráadásul az egész ilyen számítógéppel animált cucc volt, de nem ám Pixar szinten, inkább az ilyen Minimaxos gagyiságok, mint a Cubix és társai szintjét súrolta. (Jó, tudom, a Cubix az már pont, hogy a Minimax utánai A+/Animaxon futott, de értitek… XD)

   • “És nem mellesleg a vámpírok meggyalázója.” -> Plusz a vérfarkasoké, mert ugye azok sem épp úgy néztek ki, ahogy ábrázolni szokás őket. =) Mondjuk ha igazságosak akarunk lenni, akkor azért tegyük hozzá, hogy a vámpíroknak, már előtte a Van Hellsing is adott azért egy jó nagy pofont, ezzel a tojásban szaporodós baromsággal. =D Na az legalább akkora kreténség volt, mint később a csillogó vámpír.

    “Szal a könyvben ugye Bella narrál végig és képzelj el egy olyan főszereplőt, aki egyrészt folyamatosan csak nyafogni tud, másrészt állandóan “emózik”, teszi ezt úgy, hogy még a leghétköznapibb helyzetekbe is képes csak a rosszat belelátni.” -> Az ilyet én is rühellem, minden formában. Ezért is nem bírom, például a SoL animék nagy részét, mert azokban is, sokszor ugyanez szokott menni.

    Amúgy nem véletlen, hogy a Twilightra annak idején, pont azok a tinik kaptak rá, akik vagy már emósok voltak, vagy közben lettek azok. Hisz pont az ő lelkivilágukra lett méretezve.

    “Kristen Stewart meg egy külön szám, a többi szereplőről legalább elmondható, hogy más filmekben sokkal jobban játszanak, vagy legalábbis elviselhetőek és a Twilightban csak a bűnszar script miatt voltak ilyen tejbetökök, de Kristen azóta is minden filmjében tartja ezt a “bambán bámulok bele a világba tátott szájjal” karaktert.” -> Mondjuk a Hófehér és a Vadászban egy picit jobb volt, mint a Twilightban, de még így is jobb lett volna, ha inkább valaki mást tesznek a helyére. =)

    “Ez teljesen igaz, na de ha nem csak külsőségekben, hanem színvonalban is a Monster High szintjét hozták volna az EQG-vel, akkor nem hinném, hogy a brónik elégedettek lettek volna vele.” -> Tény, csak nekem ilyenkor, valahogy mindig az jut eszembe, hogy mennyivel jobb lenne, ha az alap sorozat stílusában láthatnánk egész estés mozikat, és nem ezt az amcsi középsulis, diáklányos, valóban a High School Musicalre hajazó formulát kapnánk.

    Ez az egyik, ami zavar, a másik, hogy a mozik emelett tele vannak olyan húzásokkal, amik még a sorozat mércéjével mérve is, ostobának érződnek. Ugye ezek többségét, főleg az első moziban lévőket, már átbeszéltük anno, de hogy csak egyet mondjak. Az első moziban ugye ott volt az a szabály, hogy az emberi világba, csak a tükör portálon keresztül lehet átjutni, ami minden 30. holdtöltekor nyílik csak meg. Erre fel, a 2. moziban, mit ad isten, Twilight már fél pillanat alatt össze tud építeni egy olyan portált, amivel simán át lehet menni bármikor. Na ennél a résznél, én konkrétan fogtam a fejem. Aztán oké, hogy “ez fantasy, meg egy ilyen kaliberű rajzfilmben, ne keressük már a logikát” csakhogy attól, hogy valami fantasy, még nem kéne, hogy inkonzisztens hülyeségek történjenek a képernyőn.

    Persze értem én, hogy erre a plot devicera azért volt szükség, és azért ennyire sebtében rendezték le, mert nem akarták ezzel húzni az időt. Ám ettől még én speciel kibírtam volna, ha az egyik 2-3 perces éneklős jelenet helyett, inkább ezt csinálják meg rendesen. =) Teszem azt, mondjuk Celestia és Luna, közös erővel nyitnak egy átmeneti portált, amin Twilight át tud menni. Na tessék, mindjárt jobb, és most csak a hasamra ütöttem. =)

    “Például ugye Sunset Shimmer, akit eleinte ilyen átlag köcsög csajnak gondoltunk a trailerek alapján, majd a filmet megnézve úgy voltunk vele, hogy “ja, nem rossz, de gondolom ilyen egyfilmes gonosz lesz ő is”, viszont így három film alatt sikerült úgy felépíteniük a karakterét, hogy most már nálam simán egy szinten van a Mane Six tagjaival.” -> Tény, viszont a hangsúly, pont azon van, hogy három film alatt sikerült. Szóval ennyi idő alatt, az lett volna a ciki, ha még mindig nem kezdenek vele, érdemben semmit.

    Valószínűleg, most nem fogunk egyetérteni, de számomra Sunset, egy olyan karakter, aki minden igyekezet ellenére sem tudott érdemben kiemelkedni. Amíg rossz lány volt, addig próbált ő nagyon alattomos, rosszindulatú, felfuvalkodott lenni, de közel sem hozta olyan jól ezt a szerepet, mint előtte mondjuk Trixie. (Az ő csoki vásárlása, spec sokkal poénosabb volt, mint Sunset akármelyik húzása.) Aztán a 2. moziban, már belőle is jó lány lett, és próbálták egy ilyen “Twilight pótléknak” használni, de ez is inkább csak addig működött, amíg meg nem jött Twilight, mert onnantól kezdve, ellopta előle a showt. Hiába próbálták azzal fontossá tenni, hogy a végén, ő kell a győzelemhez, annál is valahogy nagyon azt éreztem, hogy ez a húzás, csak azért lett meglépve, hogy végre értelmet adjanak az ottlétének. Úgymond nem Sunset volt a győzelemért, hanem a győzelem volt Sunsetért.

    Persze most ezek után úgy tűnhet, mint ha gyűlölném, pedig nem, egyszerűen csak tipikusan egy amolyan movie only karakter, aki ott ahol van, működik, de a fő sorozatban, akadnak nála bőven jobbak. Lásd például most, az 5. évadban szereplő Starlight Glimmer, már az elején stílusosabb volt gonosznak, mint Sunset, az első moziban.

    “Jó, az is igaz, hogy a Monster High-ból nem láttam túl sokat, de az jóval inkább ilyen “tinikurvás” sorozatnak jött le nekem. Egyszer leszedtem valami mozifilmjét, hogy “na, ez mégis csak nagyfilm, hátha megüt egy színvonalat”, de nem igazán sikerült neki” -> A mozikból nem láttam egyet se, szóval ez most nekem is új volt, hogy ennek egyáltalán vannak már külön mozifilmjei, ráadásul ahogy te is írod, elég gyér 3D-ben.

    Én az eredeti, 2D-s sorozatból láttam részeket, de pont az hiányzott belőle, ami az MLP-ben megvolt. Egyrészt, bár mindkét sorozat grafikája, hasonlóan élénk, színes, szagos, ám még az MLP-ét, sikerült ízlésesre rajzolni, addig a Monster Highé baromi ízléstelen. Másrészt, még az MLP, elsősorban azért működik, mert egyszerre képes cuki és jópofa lenni, nem csak a gyerekek, hanem az idősebbek számára is, addig a Monster High, ennek híján van, és valóban nem több, mint egy tipikus “tini kurvás” sorozat.

    Párom egyébként nagyon rühelli, konkrétan ki volt akadva, mikor azt látta, hogy egy nő, ezeket a (hogy őt idézzem) “rossz kurvákat” veszi a kislányának. =D

   • “Plusz a vérfarkasoké, mert ugye azok sem épp úgy néztek ki, ahogy ábrázolni szokás őket. =)”

    Na igen, konkrétan nagyra nőtt husky-k voltak kb., de őket még mindig könnyebb volt megbocsátani, mint a csillámvámpírokat, utóbbiakat jóval inkább szidja mindenki. XD Meg a vicc az, hogy igazából asszem csak az utolsó könyv vége felé vagy mikor derül ez ki, de még Meyer is megkülönbözteti őket az “igazi” vérfarkasoktól. Ugye Jacobékat soha nem is nevezik a sztoriban vérfarkasnak, farkasembernek, vagy bármi hasonlónak, pusztán “alakváltó” néven futnak. Szóval ez olyan, mintha a végére Meyer is beismerné, hogy “ja, tudom, hogy ezek nem olyanok, amilyennek lenniük kellene, ezért nem is tekintem őket annak”. Persze fel lehet fogni utólagos magyarázkodásnak is a dolgot, de még így is okésabb, mint a “vámpírjai”, akiknél nem volt ilyen “bocsátkérés” még utólag sem, sőt, teljes mellszélességgel kiállt értük mindvégig. (A “poén” az, hogy elvileg az egész Twilight alapötlete álmában jelent meg neki, amikor egyszer olyat álmodott, hogy valami “fénylény” találkozik egy csajjal. Ergo AKÁRMILYEN más teremtmény is lehetne Edward, az már az ő, vagy a tanácsadó haverjának a hülyesége volt, hogy ők pont “vámpírt” csináltak belőle a tényleges sztoriban. Meg persze a marketing ugye…)

    “Mondjuk ha igazságosak akarunk lenni, akkor azért tegyük hozzá, hogy a vámpíroknak, már előtte a Van Hellsing is adott azért egy jó nagy pofont, ezzel a tojásban szaporodós baromsággal. =D Na az legalább akkora kreténség volt, mint később a csillogó vámpír.”

    A Hugh Jackman-es film? Azt láttam, de kb. semmi nem maradt meg belőle. XD Amúgy persze, nem a Twilight az egyetlen olyan film, ami odab*sz a klasszikus vámpírmítosznak, meg kis túlzással ahány író/rendező csinál vámpíros sztorit, annyiféleképpen alakítják kicsit vagy nagyon a szájízük szerint a vámpírokat. Viszont ennyire röhejes, “családbarát”, buzis, tinis módon megcsinálni még senkinek sem sikerült. XD Szal ott vannak pl. az Anna Rice könyvek, meg az azokból készült filmek, sokan azt hozták fel példának a Twilight védelmében, hogy “már ebben is megjelent az “érző vámpír”, mint karakter!”, stb-stb., de bazeg, senkinek nem azzal volt a baja a Twilightban, hogy a vámpírok éreznek emberi érzékeset. Hanem hogy az egész gagyi, nevetséges, emós, amit csak megkoronáznak az ilyen “extrák”, mint hogy a vámpír a napon nem elpusztul, hanem diszkógömbbé változik, vagy hogy a vámpírok BASEBALLOZNAK! (Na mondjuk az pont egy olyan jelenet volt az első filmben, hogy a mai napig röhögök rajta, tényleg nem tudom elhinni, hogy ez pl. leírva könyvben komolyan vehető volt… 😀 XDDD) Oké, Anna Rice vámpírjaihoz is annyi közöm van, hogy láttam az Interjú a vámpírral című filmet, de az legalább korrekt volt, nem zavart a “yaoi-felhang”, meg 1-2 egyéb izé, ha amúgy az egész rendben van. Meg ezek a logikai baromságok… Ugye a második film végén azért akarják Eddie-t kicsinálni az “ősvámpírok”, mert sztriptízt akart rendezni a nyílt utcán és ha diszkógömbbé változik mindenki előtt, akkor elvileg lebuknak. Na, miután nagy nehezen megmentik a szaros életét, zárópoénnak bedobnak egy olyan jelenetet, hogy kiderül, hogy a Volturi többek között úgy szerzi a vér-betevőjét, hogy az épületbe belátogató komplett turistacsoportokat lemészárolják. Ordítozással, meg mindennel együtt fényes nappal. Bazeg, EZEK aggódtak Eddie akciója miatt, amikor csak a kajálásuk ennyire feltűnő? Senkinek nem volt fura, hogy miért tűnik el naponta kb. 40 ember arrafelé? 😀 *facepalm* Jó, leállok… XD

    “Az ilyet én is rühellem, minden formában. Ezért is nem bírom, például a SoL animék nagy részét, mert azokban is, sokszor ugyanez szokott menni.”

    Jaja, van némi hasonlóság, de még a SoL cuccoknál is a jobbakra igaz, hogy ugyan ellövik az ilyet, hogy “úristen, véletlenül kiborítottam a tejet, ITT A VILÁGVÉGE!”, viszont ha szerencsénk van, legalább poént csinálnak belőle. XD A Twilightban azon néztem, hogy ezt az emós izét full komolyan gondolják, amit meg viccnek szánnának, az inkább szánalmas, vagy gáz, mint vicces.

    “Mondjuk a Hófehér és a Vadászban egy picit jobb volt, mint a Twilightban, de még így is jobb lett volna, ha inkább valaki mást tesznek a helyére. =)”

    Na, azt speciel nem láttam, viszont abban meg pont a színészek miatt ez extra röhejesen jön le. Ugye mi az alaptörténet? A gonosz királynő féltékeny Hófehérke szépségére, ezért úgy dönt, hogy megöleti a vadásszal. Ez “papíron” még jól is néz ki, de ebben a filmben ez mit jelent? Azt, hogy Charlize Theron, féltékeny Kristen Stewartra, ezért elhatározza, hogy megöleti “Thorral”. 😀 Charlize Theron, aki most 40 évesen és jobb nő, mint a 25 éves Kristen Stewart. 😀 Szal ez úgy nekem nem adja… 😀 XDDD

    “Tény, csak nekem ilyenkor, valahogy mindig az jut eszembe, hogy mennyivel jobb lenne, ha az alap sorozat stílusában láthatnánk egész estés mozikat, és nem ezt az amcsi középsulis, diáklányos, valóban a High School Musicalre hajazó formulát kapnánk.”

    Igaz, egy olyat azért én is megnéznék egyszer. 🙂 Mármint afféle filler-movie-t, amit shounen animék szoktak kapni, hogy ugyanazokkal a szereplőkkel, ugyanabban a világban játszódik egy film, kitalálnak hozzá valami egyfilmes gonoszt, stb. Mint egy hosszú, két órás epizód. 🙂 Talán egyszer majd ezt is megkapjuk még, ki tudja. 🙂 Amúgy hogy mennyire csak “fillernek” tekintik még ezt az EQG filmszériát is a készítők, azt jól mutatja már a filmek hossza is: ez a 70-80 perc valami röhej, csodálom, hogy ennyi idő alatt épp mindig ki tudnak találni valami sztorit és le is tudják zárni azt. Manapság már egy Disney/Dreamworks film is simán van mondjuk két órás, belehaltak volna, ha legalább 90 percnyi cselekményt kiizzadnak magukból? Persze sanszos, hogy ezt sem a készítők döntötték el, hanem elsősorban a Hasbro fejesei, azok meg úgy voltak vele, hogy “a kisgyerek úgy sem tud egy bő óránál tovább odafigyelni valamire”. Ez kb. akkora fail, mint amikor a 4Kids-et kérdezték egyszer, hogy miért nincs a DVD-iken eredeti nyelven, feliratozva is fenn az adott anime, mire azzal a szánalmas húzással reagáltak, hogy “dehát a gyerekek amúgy sem tudnak olvasni!” (A valódi válasz az lett volna, hogy “mert a Japánból kapott nyersanyagot úgy szarrá vágjuk, átrajzoljuk, átírjuk, stb., hogy nagyobb meló lenne azt is felpakolni a DVD-re”. XD)

    “Ez az egyik, ami zavar, a másik, hogy a mozik emelett tele vannak olyan húzásokkal, amik még a sorozat mércéjével mérve is, ostobának érződnek. Ugye ezek többségét, főleg az első moziban lévőket, már átbeszéltük anno, de hogy csak egyet mondjak. Az első moziban ugye ott volt az a szabály, hogy az emberi világba, csak a tükör portálon keresztül lehet átjutni, ami minden 30. holdtöltekor nyílik csak meg. Erre fel, a 2. moziban, mit ad isten, Twilight már fél pillanat alatt össze tud építeni egy olyan portált, amivel simán át lehet menni bármikor. Na ennél a résznél, én konkrétan fogtam a fejem. Aztán oké, hogy “ez fantasy, meg egy ilyen kaliberű rajzfilmben, ne keressük már a logikát” csakhogy attól, hogy valami fantasy, még nem kéne, hogy inkonzisztens hülyeségek történjenek a képernyőn.

    Persze értem én, hogy erre a plot devicera azért volt szükség, és azért ennyire sebtében rendezték le, mert nem akarták ezzel húzni az időt. Ám ettől még én speciel kibírtam volna, ha az egyik 2-3 perces éneklős jelenet helyett, inkább ezt csinálják meg rendesen. =) Teszem azt, mondjuk Celestia és Luna, közös erővel nyitnak egy átmeneti portált, amin Twilight át tud menni. Na tessék, mindjárt jobb, és most csak a hasamra ütöttem. =)”

    Na igen, ez is igaz, bár ezzel én úgy voltam, hogy tuti csinálnak vele valamit, mert ugye Twilightnak mindig át kell mennie és egy idő után már inkább gátolja a cselekményt ez a 30 holdtöltés szabály, mint segíti. Ez kissé olyan, mint amik egyes animékben vannak, hogy pl. míg a Code Geass első évadában a Geass még egy baromi ritka dolog és kb. csak a főhősnek van, addig a másodikban már kis túlzással a fél stáb ilyennel rohangál, vagy kiderül XY-ról, hogy mindig is volt neki, vagy valahogy “neki adják”. XD Vagy mint DBZ-ben a SSJ mód, eleinte csak egy legenda, ilyeneket hallani róla, hogy “ezer évente egy születik belőle”, stb., majd aztán (természetesen XD) Goku át is változik ilyenné, ez még oké lenne, de 1-2 arc múlva már mindenki képes rá, akinek akár csak 1%-nyi Seiyan vér is van az ereiben. XD Szal ezekkel a dolgokkal szemben én elnézőbb vagyok, mert sok sztoriban láttam már hasonlót, persze attól még nem azt mondom, hogy ez legyen a követendő példa, meg tényleg megcsinálhatnák jobban is. 🙂 (Bár mondom, én eleve a filmek játékidejét vinném fel legalább 90 percesre és akkor a dalolászás, meg az ilyen plot-elemek normálisabb kidolgozása is beleférne.)

    “[…]Persze most ezek után úgy tűnhet, mint ha gyűlölném, pedig nem, egyszerűen csak tipikusan egy amolyan movie only karakter, aki ott ahol van, működik, de a fő sorozatban, akadnak nála bőven jobbak. Lásd például most, az 5. évadban szereplő Starlight Glimmer, már az elején stílusosabb volt gonosznak, mint Sunset, az első moziban.”

    Semmi gond, a már említett haverom, aki az EQG filmeket kevésbé csípi, is kb. ugyanígy érez iránta. XD Amúgy igazából ha negatívumot kéne mondanom róla, az az, hogy saját személyisége nem nagyon van. Vagyis ez túlzás, de a Mane Six-ből azért fog mindig kilógni egy kicsit, mert amíg az alap hat csaj mind-mind valami sztereotip vonást képviselnek, addig Sunset már nem nagyon “fér be melléjük”, mert hatan kb. az összes létező karaktertípust lefedik. Persze az első filmben ebből még nem volt gond, mivel ott ő a gonosz szerepét kapta (amúgy ezért sem furcsálltam, hogy pl. a Trixie-s poén jobb, mint a Sunsetes, mivel az első filmben vele még nem is nagyon poénkodtak, mert nem poénos gonoszra akarták csinálni eleve 😉 ), de a későbbiekben sem tudnám konkrétan rámondani, hogy ő most milyen tulajdonságokkal is rendelkezne. Kb. ilyen “Twilight v2” és annyi. Viszont az egész sztorija ettől engem még megfogott, az 1-ben még kevésbé, de ott bejött, hogy legalább írtak hozzá Equestriás háttérsztorit és nem szimplán “a gimi picsája” szerepet kapta, aztán a 2-ben végre “magára talál”, majd a 3-ban meg pont ő kell hozzá, (SPOILER!) hogy az ezúttal “gonosz” Twilightot helyre tegye, ezzel végre bebizonyítva, hogy ér annyit, mint az “eredeti”. Persze ettől még tény, hogy mindhárom film kb. olyan, mint egy fanfic, ahol “azért fontos Sunset, mert “rá írták a szerepet””, de engem ez nem zavart, sőt, így végiggondolva azt is mondhatnám, hogy az alap MLP sorozat Twilight története, akkor a három film meg Sunseté. 😀 Erre a Starlight Glimmerre meg kíváncsi leszek már sok jót hallottam felőle… 😀

    “Párom egyébként nagyon rühelli, konkrétan ki volt akadva, mikor azt látta, hogy egy nő, ezeket a (hogy őt idézzem) “rossz kurvákat” veszi a kislányának. =D”

    Megértem, bár mondjuk a szülő is nehéz helyzetben van, ha épp azok miatt razsnyakol rajta a gyerek. 😀

    A végére pedig ezt, ha már úgyis láttad a második filmet, nem lesz spoiler: https://i.chzbgr.com/full/8570176512/h47F7CB09/

    Ezt tuti valami hozzám hasonló Sunset-fanboy rakta össze és tudom, hogy a filmben nem pont így volt, de mi az ilyen jelenetei miatt szeretjük. 😀

   • “Persze fel lehet fogni utólagos magyarázkodásnak is a dolgot” -> Eléggé annak érződik. Szóval addig oké, hogy mind a vámpír, mind a vérfarkas koncepciója, szabályai, művenként változtak ugyan, hol kevésbé, hol komolyabban, de ami itt megy, az már túl sok. A vérfarkasnál még azzal nem is lenne baj, hogy van nekik sima farkas formájuk is, mert ez bizonyos fantasykban is így van, és általában azzal magyarázzák, hogy akkor öltenek sima farkas formát, ha el akarnak menekülni, vagy valahová észrevétlenül akarnak beosonni, szűk helyekre beférni, stb. Csakhogy itt ugye semmi ilyesmiről nincs szó. Az alakváltó sem lenne hülyeség, mert sok fantasyban vannak például alakváltó mágusok, akik állatok alakjait képesek felvenni, csakhogy ez egyrészt nincs itt se kimondva, se bizonyítva. Másrészt elég fura, hogy mindenkinek csak husky alakja van. =D Persze való igaz, hogy a vámpírokkal, még így is jobban elbánt az írónő, mint a vérfarkasokkal, vagy nevezze őket akárminek. =)

    “A Hugh Jackman-es film? Azt láttam, de kb. semmi nem maradt meg belőle. -> Az bizony, pedig emlékszem, az elején még tetszett is. Aztán a végére, minden bajom volt tőle. =D Amúgy nekem se sok minden maradt meg belőle. A tojás vámpírokon kívül, csak a kiszuperált számszeríjra emlékszem. =)

    “Charlize Theron, aki most 40 évesen és jobb nő, mint a 25 éves Kristen Stewart.” -> Igen, ez mondjuk így tényleg röhej. =)

    “Amúgy hogy mennyire csak “fillernek” tekintik még ezt az EQG filmszériát is a készítők, azt jól mutatja már a filmek hossza is: ez a 70-80 perc valami röhej, csodálom, hogy ennyi idő alatt épp mindig ki tudnak találni valami sztorit és le is tudják zárni azt.” -> Mondjuk ez szerintem is inkább a Hasbro miatt van így, hogy “ne kerüljön azért túl sokba”. Miközben simán megengedhetnék maguknak, csak hát egy szemét, pénzéhes társaságról van szó.

    “Ez kissé olyan, mint amik egyes animékben vannak, hogy pl. míg a Code Geass első évadában a Geass még egy baromi ritka dolog és kb. csak a főhősnek van, addig a másodikban már kis túlzással a fél stáb ilyennel rohangál, vagy kiderül XY-ról, hogy mindig is volt neki, vagy valahogy “neki adják”. XD Vagy mint DBZ-ben a SSJ mód, eleinte csak egy legenda, ilyeneket hallani róla, hogy “ezer évente egy születik belőle”, stb., majd aztán (természetesen XD) Goku át is változik ilyenné, ez még oké lenne, de 1-2 arc múlva már mindenki képes rá, akinek akár csak 1%-nyi Seiyan vér is van az ereiben.” -> Viszont pont ez szokott hosszútávon betenni, az ilyen sorozatoknak. A DBZ erre a legjobb példa, amit bár máig szeretek, azért látom én is, hogy ezzel az SSJ dologgal, nagyon elszaladt a ló, és a végére már olyan világpusztító erőkkel dobálózott mindenki, hogy az egész komikussá vált. Sokkal jobb lett volna, ha Frieza után, Goku nem képes csak úgy előhívni az SSJ formát, hanem hasonlóan, mint előtte mondjuk a Kaio-kennél, csak nagy koncentráció árán képes előhívni azt, rengeteg energiáját felemészti, és ezért csak rövid ideig tudja használni. Aztán mondjuk a Cell sagára, már eljutott volna oda, hogy bármikor elő tudja hívni. A Buura meg lett volna USSJ, aztán kész. Ehelyett volt már itt SSJ 3, fúzió, meg minden kutyafüle, amit még a kölykök kisujjból tudtak már. =/

    “Amúgy igazából ha negatívumot kéne mondanom róla, az az, hogy saját személyisége nem nagyon van.” -> Tény, bár ennek szerintem, sokkal inkább az lehet az oka, hogy movie only karakter lévén, szimplán fordítanak a karakterizálásra különösebb figyelmet, időt. Ez működhetne is, ha Sunset tényleg csak egy egy mozis gonosz lett volna, csakhogy őt azóta, már kétszer is visszatapsolták, ráadásul, időközben átkerült ő is a jó oldalra, sőt, kvázi már főszereplőnek tették meg, miközben 6 másik karakterrel kell osztozkodnia a figyelmen, plusz az aktuális gonosz(ok)én. Így viszont már kezd rajza erőteljesen érződni, hogy szegényt kétségbeesetten próbálják felfuttatni, kicsit úgy, mint amikor egy fanfic író, bele akarja rakni a saját senshijét, a canon brigádba, de fogalma sincs, mit kezdjen vele, hogy tegye érdekessé.

    Mentségére szóljon, a legutóbbi harmadik moziban, már közel sem érződött annyira 7. keréknek, a 6 kerekűn, mint ellőtte a második moziban. Igaz, ez jórészt annak volt köszönhető, hogy a 3. moziban, az ember Twilight volt a 7. kerék. =D

    Apropó, ha volt valami, ami felkúrt a 3. moziban, akkor az az ember Twilight volt. Szóval lehet csak nekem tűnt ez fel, de ez a Twilight, rohadtul nem hasonlított, az eredeti póni megfelelőjére. Ez pedig, már csak azért is röhej, mert eddig az összes karakternél ügyeltek arra, hogy a humanizált forma, hű legyen, az eredeti póni formához. Na most úgy tűnik, Twilightnál, ezt sikeresen felrúgták. Addig oké, hogy a pony Twilight is erősen nerdy volt, de hol volt ő olyan, mint ez a slampos, vastagszemüveges, betoji, nyomi, kiközösített kis csaj, akiről már csak a fogszabályzó hiányzott, meg a pöszeség? Az a pony Twilight, akit anno megismertünk az első pilot epizódban, éppen hogy a másik, a ritkább fajta megközelítés volt. Vagyis aki jól néz ki, magabiztos, és azért nincsenek barátai, mert hiába próbálnak felé közeledni, ő mindenkit leráz, mert a tanulás mellett, nincs másokra ideje. Később aztán, pont ebből a felfogásból zökkentik ki a többiek.

    Aztán, ez a Midnight Sparkle forma… Lehet megint egyedül leszek a véleményemmel, de az EQG moziknak, nagyon nem megy ez a nightmare forma se. Tipikus esete annak, hogy ami ponyban jól néz ki, az így humanizálva, közel sem olyan jól. Már Sunseté is olyan volt, hogy inkább csak “elment”, de Twilighté már-már röhejes. Akkor már inkább maradok azoknál a Chaos Twilight artoknál, amiket anno a Lesson Zeros bekattanása ihletett. =D

    “Erre a Starlight Glimmerre meg kíváncsi leszek már sok jót hallottam felőle” -> Lényegében Twilight 3. (canon szerint 2.) riválisaként fogható fel. =)

    “Ezt tuti valami hozzám hasonló Sunset-fanboy rakta össze és tudom, hogy a filmben nem pont így volt, de mi az ilyen jelenetei miatt szeretjük.” -> Egy baj van a képpel, hogy a “You’re just a human.” résznél, bukik az egész. =) Lévén hiába van ember formában, ettől még unikornis az eredetije. =) Amúgy ez kapcsán jutott eszembe, mikor egyik haver, pont azt fejtegette, hogy Sunset egy igazi “doom birnger” aki átlépett egy olyan világba, ahol semmi keresnivalója nem lenne, oda átvitt egy olyan erővel bíró tárgyat, amit nem lett volna szabad, majd rászabadította a varázslatot egy olyan világra, ahol az nem létezett, és azóta állandóan emiatt szívnak az ott élők. Ezek után csoda, hogy nem zavarták azonnal haza, a saját világába. =D

   • “Apropó, ha volt valami, ami felkúrt a 3. moziban, akkor az az ember Twilight volt.[…]”

    Ha engem felkúrni nem is kúrt fel, de én is sajnáltam, hogy ilyen lúzerre hozták ki. Persze történetileg értem a dolgot (nem akarták egy az egyben ugyanazt a barátkozási metódust eljátszani, mint a sorozat pilotjában, illetve így megcsinálhatták, hogy az első film végét játsszák el, csak ezúttal “fordítva”), de így is elég bénán hatott a dolog, pont azért, amit te is írsz. Szal ja, ha eddig MINDENKINEK teljesen ugyanolyan volt az emberi és a póni énje is mind dizájnra, mind jellemre, akkor egyrészt nem értem, hogy miért pont Twilight lenne a kivétel. Másrészt (és igazából engem ez zavart az egészben a leginkább) megint ugyanazt csinálták, mint a sorozatban anno Lunával, vagyis képtelenek voltak következetesek lenne saját magukkal szemben. Ugye Lunánál is mi volt? Láttuk a pilotban, volt egy dizájnja, egy minimális, de sejthető jelleme/stílusa, stb. Majd egy egész szezonon át nem láttuk és mire S2-ben “visszatért”, teljes dizájn- és jellemváltást kapott, én meg csak néztem, hogy “WTF, most mi van?” Na, Twilight hasonlóképpen járt: neki az emberi megfelelőjét legelőször a második film credits utáni jelenetében láttuk és akkor a szemüveget, meg a laborköpenyt leszámítva TELJESEN a Póni-Twilight megfelelője volt. Határozott, okos, stb. és épp “nyomozást” folytat, mert értelemszerűen ha már “zseni”, akkor szinte természetes, hogy feltűnt neki, hogy valami nem stimmel a Canterlot High körül. 😀 Aztán ahogy Luna “első verzióját”, úgy ezt a fajta Twilightot is dobták a francba és mire a harmadik film debütált, kaptunk egy ilyen elnyomott, lúzer, beszari verziót, akin a szemüveg is csak azért maradt rajta, hogy ne a tudósságát, hanem a lúzerségét hangsúlyozza ki még jobban. Persze értem, így eljátszhatták, hogy a film végére a folyamatos stressz teljesen az agyára menjen és örömmel fogadja magába a “darkness”-t (vagy mi a fene volt az, amitől Midnight Sparkle lett belőle… XD), aztán Sunset “megmenthesse” és akkor már meg van alapozva a barátság, stb-stb., de ettől még ez tényleg olyan “olcsó húzásnak” tűnt. (Btw, akkor gondolom láttad a harmadik film végén lévő end credits jelenetet is… XD Tényleg érdekel, hogy ha lesz negyedik film, vagy sorozat, vagy ennek még bármilyen folytatása, akkor azt onnan folytatják-e majd, vagy ez is ilyen “poénnak jó volt bedobni, de úgysem innen írjuk majd tovább a sztorit” húzásuk volt?)

    “Aztán, ez a Midnight Sparkle forma… Lehet megint egyedül leszek a véleményemmel, de az EQG moziknak, nagyon nem megy ez a nightmare forma se. Tipikus esete annak, hogy ami ponyban jól néz ki, az így humanizálva, közel sem olyan jól. Már Sunseté is olyan volt, hogy inkább csak “elment”, de Twilighté már-már röhejes. Akkor már inkább maradok azoknál a Chaos Twilight artoknál, amiket anno a Lesson Zeros bekattanása ihletett. =D”

    Tény, hogy póniban ezek a formák általában kevésbé néznek ki hülyén, de nekem nem volt bajom Sunset és Twilight “gonosz formáival” sem. 🙂 Ugye azt írtam, hogy alapból van a filmeknek egy eléggé taszító “anorexiás emberdizájnja”, de ha ezen túlteszem magam, akkor végülis a “gonosz formájuk” sem fest hülyén, kvázi egy “anorexiás ördög/démon/stb.” lesz az is. 😀 XD

    “Lényegében Twilight 3. (canon szerint 2.) riválisaként fogható fel. =)”

    Jó ez a kép. 😀 (Kár, hogy nem ismerem fel a buborékban lévő karikat. XD A bal oldali úgy néz ki, mint Carrot Top/Golden Harvest, a középső nem is tudom, ki lenne, kb. mint Vinyl szemüveg nélkül, a jobb oldali meg olyan, mintha Sonata Dusk póni-szirén keveréke lenne. XD)

    “Egy baj van a képpel, hogy a “You’re just a human.” résznél, bukik az egész. =) Lévén hiába van ember formában, ettől még unikornis az eredetije. =)”

    Igen, ez mondjuk nekem is feltűnt, csak gondolom így lehetett igazán “coolra írni” a szöveget. XD

    “Amúgy ez kapcsán jutott eszembe, mikor egyik haver, pont azt fejtegette, hogy Sunset egy igazi “doom birnger” aki átlépett egy olyan világba, ahol semmi keresnivalója nem lenne, oda átvitt egy olyan erővel bíró tárgyat, amit nem lett volna szabad, majd rászabadította a varázslatot egy olyan világra, ahol az nem létezett, és azóta állandóan emiatt szívnak az ott élők. Ezek után csoda, hogy nem zavarták azonnal haza, a saját világába. =D”

    Igen, ez mondjuk így van, ráadásul most, hogy már Twilightból is kettő van, egyre égetőbb a kérdés, hogy van-e “ember-Sunset”, ha pedig van, akkor mi történt vele. 😀 Kíváncsi vagyok, róla kapunk-e valaha valami infót, ha már ennyire belementek ebbe a témába Twilightnál. XD Persze ne felejtsük el, hogy a “fődiktátor” megint Celestia, kezdésnek ő csinált olyan dolgokat, hogy a sziréneket száműzte ebbe a másik világba… 😀 XDDD

   • “megint ugyanazt csinálták, mint a sorozatban anno Lunával, vagyis képtelenek voltak következetesek lenne saját magukkal szemben. Ugye Lunánál is mi volt? Láttuk a pilotban, volt egy dizájnja, egy minimális, de sejthető jelleme/stílusa, stb. Majd egy egész szezonon át nem láttuk és mire S2-ben “visszatért”, teljes dizájn- és jellemváltást kapott” -> Igaz, viszont Lunánál pont azért volt ez másabb, mert az ő “alap verziója”, pár percet szerepelt mindössze. Így mikor visszatért, nem okozott különösebb problémát átállni az új verzióra. Pláne, hogy az új dizájnra spec sokkal jobban nézett ki, mint az eredeti. Amúgy hallottam már olyan elméletet, hogy Luna, eredetileg azért nézett ki másképp, mert akkor még nem nyerte vissza teljesen az erejét. Na most tény, hogy ez inkább tűnik utólagos magyarázkodásnak, mintsem előre megtervezett lépésnek, de én akár még ezt is el tudom fogadni, tekintve, hogy előnyére változott a karakter.

    Twilightnál viszont, pont az a gond, hogy mire jött ez a változtatás, addigra már túl voltunk 4 évadon, ami alatt bőven kiismertük, megszoktuk, (opcionálisan) megszerettük a karaktert. Ráadásul, ő lenne ugye a főszereplő is. Aztán oké, hogy szerencsére, nem a canon Twilightot alakították át (na az tényleg bebaszott volna), hanem a spin-off mozis, alternatív világban élő ember megfelelőjét, de még így is elég hülyén jött ki a dolog. Pláne, hogy ez már megint egy olyan húzás volt, amivel a saját szabályait rúgta fel ez a mozi széria.

    “Btw, akkor gondolom láttad a harmadik film végén lévő end credits jelenetet is…” -> Na az a jelenet tényleg poén volt. =D Arra mondjuk én is kíváncsi vagyok, ha lesz 4. mozi (sanszosan lesz), akkor mit fognak kihozni belőle?

    “Kár, hogy nem ismerem fel a buborékban lévő karikat.” -> Azt egy darabig én is néztem, de azok szerintem, csak ilyen fanmade, random pónik. Amúgy én inkább azzal voltam el, hogy elképzeltem, mit gondolhatnak a többiek, miközben Twilight magyaráz nekik. =)

    Trixie: “The Great and Powerful Trixie! Is not amused…”
    Sunset: “Dear sweet Celestia! This is so exciting! I hope Princess Twilight is proud of me!”
    Starlight: “Oh great… This again!”

    “egyre égetőbb a kérdés, hogy van-e “ember-Sunset”, ha pedig van, akkor mi történt vele. 😀 Kíváncsi vagyok, róla kapunk-e valaha valami infót, ha már ennyire belementek ebbe a témába Twilightnál -> Valószínűleg az is sorra fog kerülni előbb-utóbb, lévén az ember Twilight feltűnését is, már az első mozi után várták. Mint ahogy a “na de mi van akkor az ember Sunsetel?” kérdés is, már akkor felvetődött.

   • Igen, Lunánál annyiból “elnézhetőbb” volt ez a húzás, hogy a készítők akkor még valószínűleg valami “pilot plot device”-nak szánták csak, vagyis jó ürügy volt első főgonoszként arra, hogy összekovácsolja a csapatot, aztán sanszosan nem is akartak foglalkozni vele a továbbiakban. A fanok viszont annyira megkedvelték, hogy kénytelenek voltak “visszaírni” a sztoriba és akkor már úgy voltak vele, hogy adnak neki valami Celestiához méltó “redesign”-t, meg eleve “jellemesebbre” gyúrták a karakterét is. 😀 Persze ettől még mindig WTF nekem valahol a dolog, ez a “még nem jött vissza a teljes ereje” meg tényleg érződik inkább ilyen utólagos fan-belemagyarázásnak, de ettől még mindig emészthetőbb volt, mint a human Twilight. Mondjuk ő is aranyos, csak attól még fura, meg ahogy mondod, “szabálytalan”. (Amúgy őt én “Nerdlight”-nak hívom, a fandom meg “Sci-Twi”-nak. XDDD)

    “Na az a jelenet tényleg poén volt. =D Arra mondjuk én is kíváncsi vagyok, ha lesz 4. mozi (sanszosan lesz), akkor mit fognak kihozni belőle?”

    Valszeg amúgy idővel Nerdlight is “coolosodik” majd némileg, pláne, ha az “original Twilight” fogja “betanítani”, szóval szerintem arra megy majd itt ki a dolog, hogy az EQG filmekben Nerdy végül teljesen “leváltsa” az “original”-t és ne kelljen folyton a Pony Twilightnak átrohangásznia, akármilyen baj van éppen. XD Persze lehet, hogy tévedek, de én ezt gondolom. XD Veheted úgy is, hogy Original Twilight Kamina, Nerdlight meg Simon, csak itt az előbbit nem megölik, hanem mindössze “kiírják” a filmekből, max cameo szerepeket fog majd kapni, ha már az “utódját betanította”, hiszen neki amúgy is ott van a saját sorozata. 😀 (Ugye már az első filmben is mondogatták, hogy még Twilightnak is veszélyes átmennie, mert ha a két világ túlságosan “egybefolyik”, az mindenféle anomáliákat okozhat, meg ilyesmi. XD Oké, hogy ezt már abban a filmben helyből le is szarták, hiszen Spike is utánaugrott és nem történt semmi, de utólagosan ezzel is meg lehet magyarázni, hogy miért nem jó, ha folyton a Pony Twilight mászkál át. XD Pedig azért kíváncsi lettem volna legalább a Mane Six reakcióira mindkét fél részéről, ha találkoztak volna “önmagukkal”. XDDD)

    Ja, illetve még valamit: nekem van egy olyan félelmem, hogy az egész EQG franchise majd egyre inkább eltolódik a mágis sztori irányából a High School Musical-feeling felé. Ezért kell az ember-Twilight is, hogy most már a másik világból való átjárást is kizárják a sztoriból. Lehet nem is negyedik film lesz már, hanem sorozat, aminek a Pilotja kezdődik azzal, amivel a harmadik film végződött, aztán miután Nerdlight is el lesz fogadva teljes jogú tagnak, Pony Twilight el is köszön tőlük, hogy “rám itt már nincs szükség.” Persze ez így elég szarul hangzik, meg igazából én valahol itt a harmadik film környékén be is rekeszteném ezt a spin-off szériát, dehát ugye pénz beszél… :/ Amúgy hogy kicsit átmenjek “weaboo”-ba: ebből a szempontból mindig jobban bírtam az animéket. Ha a neverending shouneneket kivesszük a képből, azért jellemzően náluk általában le van osztva, hogy melyik sorozat hány részes lesz és persze ha népszerű, akkor ahhoz is elkezdik csinálni a folytatásokat, de mintha náluk mégis kevésbé érezném azt a mentalitást, ami az amcsiknál majd’ minden rajzolt és élőszereplős cuccukra igaz, hogy nyomatják-nyomatják, amíg az egész már el nem sikkad teljesen, majd amikor a “bűvös szám” alá esik a nézettség, akkor viszont azonnal kaszálják, kis túlzással akár még a szezon végét sem várják meg. Ez általában azt eredményezi, hogy először elhúzzák a végtelenségig, majd amikor már ugyanazt a poént elsütötték hatszor és minden karaktert teljesen kifordítottak önmagukból és ezen okok miatt már szinte senki nem nézi a cuccot, akkor bejelentik, hogy kaszálják az egészet, le van szarva, hogy épp hol áll a plot. Ennél azért még mindig jobb az anime, ahol úgy tapasztaltam, hogy vagy eleve egy szezont csinálnak és aztán tényleg csak akkor folytatják, ha elegendő sztori, ötlet, stb. összegyűlt egy értelmes folytatáshoz, vagy még jobb esetben követik az FMA, Death Note, Code Geass, stb. vonalat, hogy kidolgoznak ELŐRE egy sztorit, annak adnak X epizódszámot, annyi idő alatt végig is viszik, aztán csókolom. Persze lehet, hogy utólag még fejnek rajta párat, de akkor jó esetben nem az eredetit cseszik szét béna folytatásokkal, hanem csinálnak egy live action-t, kitalálnak ugyanazon a világon belül egy újabb sztorit, de totál más szereplőkkel, stb-stb. (Jó, az egy dolog, hogy mostanában a japókra is rájött ez a remake mánia, ezért lett nekünk DB Superünk, meg SM Crystalunk, de azért a legutóbbi időkig még ez sem volt rájuk túlzottan jellemző, sőt, igazából még most is nézek, hogy hány olyan manga van, ami végig remek sztorival rendelkezik és animében mégsem kezdték el még folytatni, hanem 10-20 éve ott áll “félbehagyva”, lásd pl. Kenshin.)

    “Azt egy darabig én is néztem, de azok szerintem, csak ilyen fanmade, random pónik. Amúgy én inkább azzal voltam el, hogy elképzeltem, mit gondolhatnak a többiek, miközben Twilight magyaráz nekik. =)

    Trixie: “The Great and Powerful Trixie! Is not amused…”
    Sunset: “Dear sweet Celestia! This is so exciting! I hope Princess Twilight is proud of me!”
    Starlight: “Oh great… This again!””

    Igen, amúgy valóban ilyesmi fejeket vágnak. 😀

    “Valószínűleg az is sorra fog kerülni előbb-utóbb, lévén az ember Twilight feltűnését is, már az első mozi után várták. Mint ahogy a “na de mi van akkor az ember Sunsetel?” kérdés is, már akkor felvetődött.”

    Igaz, de mondjuk ember Twilightra volt egy Pinkie Pie-os utalás, amikor először találkoznak és P megjegyzi, hogy “Nem láttalak én már téged a városban egy ugyanilyen kutyával és más frizurával?” (Vagy valami ilyesmi, nem tudom már pontosan fejből, de a “tyűha, neked aztán van egy kézírásod…” jelenet előtt vagy után van. XD) Szóval ott kvázi már “be volt ígérve” a dolog. Sunsetnél azért gáz a helyzet, mert még csak utalás sincs arra, hogy egyáltalán élt ott előtte egy ilyen nevű/kinézetű személy, mielőtt a Pony Sunset átment volna. 😀 Max annyi volt, ami feltűnt a fanoknak, hogy amikor a bálkirálynős képeket mutatják az első filmben, akkor az első két képen még asszem Sunset tök normális fejet vág, majd a harmadikon már azt a hataloméhes/őrült pofát, amit legtöbbször az egész film alatt végig rajta volt. XD Na most ebből ki lehet hozni sok mindent, az egyik, amit már egyszer írtam, hogy Sunset átment, kinyírta az ottani énjét és átvette a helyét (XD), de akár azt is kitalálhatjuk, hogy valami gebasz történt, amikor ő átkerült és nem szimplán emberré változott, hanem “összeolvadt” az ottani énjével és a két személyből egy lett, vagy esetleg Vissza a jövőbe stílusú anomália lépett fel és “két Sunset nem lehet egyszerre egy helyen” alapon a másik megsemmisült, amikor ő átjutott. 😀 Ezekkel meg az a gond, hogy egy rakat egyéb kérdést vetnek föl, pl. hogy miért nem tűnt fel senkinek Sunset hirtelen “személyiségváltása”, vagy hogy pl. ha az előző Sunset normális volt, akkor miért nem próbál senki beszélni vele, hogy “mi a fene történt veled, régen más voltál!”. Olyasmiket meg már végképp nem hozok be, hogy az ottani Sunsetnek elvileg kellett volna, hogy legyenek szülei… 😀 Szóval sanszosabb, hogy egyszerűen “másik Sunset” soha nem is létezett, csak ez meg így hülyén jön ki, amikor más kis túlzással MINDEN Póninak láttuk a három film alatt a humanizált változatát, szóval fura, hogy pont neki nincs. XD

    Őszintén szólva szerintem a készítők ezt szimplán nem gondolták végig. Az első filmhez kellett egy gonosz, aki úgymond “mindkét világban otthon van”, erre jó volt Sunset, utána viszont bajba kerültek, hiszen hiába lett később jó fej, a canon sorozatba visszaírni nem lehet (vagy legalábbis nem merik XD), ha viszont a mozikban csinálnak belőle rendszeres főszereplőt, akkor fura lesz, hogy belőle miért csak egy van. XD Szóval pl.Twilightnál “alap”, hogy behozták az ottani világbeli énjét, hiszen úgymond “maguknak segítenek” ezzel, a következő filmtől már nem kell azzal bajlódni, hogy Pony Twilightot milyen ürüggyel rángassák bele megint a sztoriba. XD Sunsetnél viszont nem lehet azt csinálni, hogy hirtelen előkerül az ő emberi énje, mert akkor a Ponyval kell valamit kezdeni, őt viszont nem írhatják vissza a canonba, ahogy már írtam, szóval…érted. XD (Néha persze tesznek kivételt, pl. hallom, hogy annak ellenére, hogy anno ígérték, hogy Flash kizárólag szintén “only movie” karakter lesz, azért S4 vagy S5 tájékán már csak feltűnt újra a Pony énje, bár állítólag csak valami minimális szinten, elment a háttérben, vagy Twilight váltott vele két mondatot, vagy ilyesmi. XD) Szóval nekem erős a gyanúm, hogy Sunset emberi énjéről sosem esik majd még csak szó sem, mert ez így “plot convenience” az íróknak. XD Aminek persze nem örülök, dehát ez van. XD Ja, még egy érdekes ötlet: amikor Pony Sunset átment, valamilyen oknál fogva “világot cseréltek”, vagyis Human Sunset meg átkerült Equestriába. XD Persze ez így hülyeség, mert akkor ugye hol volt 3-4 szezonon keresztül? Be lehetne persze magyarázni, hogy a világ egyik olyan eldugott szegletébe került, hogy mostanra ért vissza, vagy esetleg még amnéziás is lett közben, de ez meg már egyre inkább kezd egy szar OC fanficre hasonlítani, szóval abba is hagyom gyorsan az ötletelést ezzel kapcsolatban. XD

   • “szóval szerintem arra megy majd itt ki a dolog, hogy az EQG filmekben Nerdy végül teljesen “leváltsa” az “original”-t és ne kelljen folyton a Pony Twilightnak átrohangásznia” -> Lehetséges, bár ha ezt normálisan akarják megcsinálni, ahhoz 1 mozi, sanszosan kevés lesz. Arra viszont nem sok esélyt látok, hogy erre a “kiképzésre” 1 mozinál többet szánnának. Mindenesetre, ha tényleg az lesz, hogy az ember Twilight váltja majd a póni Twilightot, akkor helytálló a Kamina-Simon hasonlatod. Ami mondjuk számomra nem jó hír, mert én ott is Kaminát bírtam, és bevallom, valahol azért jobban örültem volna, ha inkább Simon harap fűbe. =)

    “Ugye már az első filmben is mondogatták, hogy még Twilightnak is veszélyes átmennie, mert ha a két világ túlságosan “egybefolyik”, az mindenféle anomáliákat okozhat, meg ilyesmi. XD Oké, hogy ezt már abban a filmben helyből le is szarták, hiszen Spike is utánaugrott és nem történt semmi, de utólagosan ezzel is meg lehet magyarázni, hogy miért nem jó, ha folyton a Pony Twilight mászkál át.” -> Igaz, bár amennyi anomália történt már ott, mióta Sunset átvitte a koronát, ez már valószínűleg így marad. =) Ha jól emlékszem, ugye a Szirének is azért kaptak erőre, mert elszabadultak ott a mágikus erők, majd ugyanez sodorta később veszélybe, az ember Twilightot is. Üzletileg ez amúgy egy nagyon jó recept, mert erre hivatkozva, mindig ki lehet találni valamit, hogy most épp ki akarja lecsapolni, a felszabadított mágikus erőket.

    “nekem van egy olyan félelmem, hogy az egész EQG franchise majd egyre inkább eltolódik a mágis sztori irányából a High School Musical-feeling felé.” -> Igazából, már a kezdettől fogva ezen a vonalon halad. Az EQG mozikban a mágia, csak egy jó ürügy arra, hogy legyen valami konfliktus, legyen valami apropója annak, hogy miért kell újra akcióba lépni. Ám ettől még a mozik műsoridejének java részét, az énekléssel megtoldott, szokásos iskolai élet teszi ki.

    Ha megnézed a mozik cselekményét, leszámítva az alibi mágiát, és a végén előjövő harcokat, igazából az összes EQG mozi olyan, mint valami tucat tini film, ahol a szokásos iskolai események körül megy a balhé. Volt már itt diákelnök választás, bálozás, ki mit tud iskolai verseny, a folyton nyerő rivális sulival szembeni sport verseny, stb.

    “azért jellemzően náluk általában le van osztva, hogy melyik sorozat hány részes lesz és persze ha népszerű, akkor ahhoz is elkezdik csinálni a folytatásokat” -> Igaz, bár elnézve, hogy sok ilyen 12-13 részes sorozatnak amúgy mennyire nincs plotja, mennyire nincs ötletük, mennyire nem tudnak semmit se kezdeni az egésszel, az ő taktikájuk sem célravezetőbb.

    “akár azt is kitalálhatjuk, hogy valami gebasz történt, amikor ő átkerült és nem szimplán emberré változott, hanem “összeolvadt” az ottani énjével és a két személyből egy lett” -> Most elképzeltem, ahogy a póní Sunset átlép, mire mind ő, mind az ember megfelelője, elkezd egymás felé száguldani, és összeolvadnak, mint Goku és Vegeta annakidején. =D

    Vagy ilyen GT Bebi szerűen játszódik le ugyanez, ahogy az ember Sunset, egyedül áll a sötét, üres folyosón, pakolja be a könyveket a szekrénybe, mire egyszer csak, meglátunk mögötte feltűnni az árnyékban egy gonoszan néző szempárt, majd Sunset megérzi, hogy valaki mögötte áll, megfordul, majd rémülten felkiált: “Who are you?!” Mire előlép a sötétből, a gonoszan néző Sunset, aztán csak ennyit szól: “I’m your worst nightmare!”. Aztán eltávolodik a kamera, hangos sikoly, majd visszavált a gonoszan néző Sunsetre, ahogy ökölbe szorítja a kezét, és így szól: “Enjoy your new life, as my slave!” =D

    “vagy esetleg Vissza a jövőbe stílusú anomália lépett fel és “két Sunset nem lehet egyszerre egy helyen” alapon a másik megsemmisült, amikor ő átjutott.” -> Ez se lenne rossz ötlet, csak ez meg ugye ott borul, hogy akkor az ember Twilightnak, és a kutya Spikenak is meg kellett volna semmisülnie, mindjárt az első moziban. Ehhez képest ugye a 3. mozi végén, találkoznak egymással.

    “Sunsetnél viszont nem lehet azt csinálni, hogy hirtelen előkerül az ő emberi énje, mert akkor a Ponyval kell valamit kezdeni, őt viszont nem írhatják vissza a canonba, ahogy már írtam, szóval…érted.” -> Valószínűleg, az ember Sunsetnél is az lehet, mint ami az ember Twilightnál volt. Vagyis, hogy valahol távolabb él, és egy másik suliba jár. Simán el tudnám akár még azt is képzelni, hogy egy későbbi moziban, majd új diákként érkezik a városba, és ott fut össze a többiekkel, akik azt hiszik róla, hogy ő a póni Sunset, aztán kiderül, hogy mégse. Viszont ha behoznák a képbe az ember Sunsetet, akkor sanszos, hogy ezt már azzal kötnék egybe, hogy a póni Sunset, visszatér a saját világába. Ez még nem is feltétlen okozna gondot, hiszen simán zárhatják úgy az egészet, hogy miután visszatér, utána elindul világot látni, és ezzel azt is megúsznák, hogy a canon sorozatban szerepeltetni kelljen.

    “Néha persze tesznek kivételt, pl. hallom, hogy annak ellenére, hogy anno ígérték, hogy Flash kizárólag szintén “only movie” karakter lesz, azért S4 vagy S5 tájékán már csak feltűnt újra a Pony énje, bár állítólag csak valami minimális szinten, elment a háttérben, vagy Twilight váltott vele két mondatot, vagy ilyesmi.” -> Nekem nem rémlik, hogy feltűnt volna a canon sorozatban. Persze lehet, csak én nem vettem észre, ami amúgy nem nehéz, lévén ez a srác aztán tényleg a valódi background pony. =D Azon kívül, hogy segített néhány dologban az ember Twilightnak az első moziban, igazából semmit se csinált, személyisége meg még annyi se volt. =)

    Kicsit olyan ő, mint az SM-ben Tuxedo. Az első sorozatban, még volt némi szerepe, jelentősége az ottlétének, de ahogy ment előre a story, úgy vált egyre jelentéktelenebbé a karaktere. Na Flash kb. ugyanez. Nem véletlen, hogy sokan azóta is inkább Comat Tail-el shippelik Twilightot. =D

   • “Ami mondjuk számomra nem jó hír, mert én ott is Kaminát bírtam, és bevallom, valahol azért jobban örültem volna, ha inkább Simon harap fűbe. =)”

    Csak úgy sok értelme nem lett volna, lévén az egész sorozat Simon felnövéstörténete ugye… 🙂 Amúgy Kaminát én is bírtam, de szvsz ő volt az egyetlen karakter, akinek a halálát nem csak a szokásos Gainaxos “basszunk ki jól a fanokkal!” húzásnak éreztem, hanem még értelme is volt a sorozaton belül, mivel Simon utána ébredt rá arra, hogy nem kell neki, hogy folyamatosan “fogja a kezét” az “anikije”, nélküle is meg tudja állni a helyét. Másrészt Kaminának azért a “harci taktikája” általában kimerült abban, hogy “menjünk neki az ellenségnek ordítozva, oszt majd lesz valami!” Ez az elején még nyerő volt, de hosszútávon eléggé félrevitte volna a többieket és ha nem Kamina halt volna bele az ilyen “fejjel a falnak” akciókba, hát majd valaki más. (Talán az sem véletlen, hogy ezzel a “Kamina taktikával” jellemzően a sima kis “közlegény” beastmaneket még lenyomták, de amint a “nagy négyesből” megjelent az első, rögtön ki is csinálta Kaminát. Ezek ellen már némileg “taktikázni” kellett, ami sajnos Kaminának sosem volt az erőssége.) Ha jól emlékszem, a sorozat második felében a már felnőtt Rossiu és Simon vitáznak és R mond valami olyasmit virágnyelven, hogy tulajdonképpen “hasznos” volt, hogy Kamina meghalt, mert a halálával jutottak el arra a szintre, ahol a sorozat második felében voltak. Az a vicc, hogy valahol igaza van. A másik meg az, hogy sajnos nálam Kamina is a Tony Stark, Rainbow Dash, stb. karaktercsoportba tartozik. Vagyis nincs vele bajom, cool, meg laza, meg csajozós, meg minden, de azt a “személyi kultuszba” ívelő magasságot, ahová a fanjai felemelték…nos, azt talán azért nem érdemli meg. 🙂 Kb. több ilyen “menőzős” motiválós anime képet láttam róla pl. mint Gokuról, pedig azért utóbbi mégis csak májerebb gyerek volt és tudnék még hasonlókat mondani, olyan karikat, akik tényleg úgymond “túlnőttek magukon”, nem pedig az első résztől az utolsóig ugyanazt a “standard” stílust nyomták, mert Kamina pl. pont ez utóbbi volt. (Mondom persze mindezt úgy, hog én is csíptem, de erősnek érzem pl. az olyan mondatokat a fanok részéről, hogy “Kaminát csak azért ölték meg, mert ha életben maradt volna, az összes többi kari a kutyát nem érdekelte volna a nézők közül.” Én nem így látom.)

    “Igazából, már a kezdettől fogva ezen a vonalon halad. Az EQG mozikban a mágia, csak egy jó ürügy arra, hogy legyen valami konfliktus, legyen valami apropója annak, hogy miért kell újra akcióba lépni. Ám ettől még a mozik műsoridejének java részét, az énekléssel megtoldott, szokásos iskolai élet teszi ki.

    Ha megnézed a mozik cselekményét, leszámítva az alibi mágiát, és a végén előjövő harcokat, igazából az összes EQG mozi olyan, mint valami tucat tini film, ahol a szokásos iskolai események körül megy a balhé. Volt már itt diákelnök választás, bálozás, ki mit tud iskolai verseny, a folyton nyerő rivális sulival szembeni sport verseny, stb.”

    Persze, ezzel én is tisztában vagyok (de ha nem is lennék, a már említett haver nem lenne rest egyből az orrom alá dörgölni, őt főleg ezek zavarják az EQG filmszériában… XD), de úgy értettem, hogy mi van, ha még ennyi sem lesz később? Érted, simán megcsinálhatnák, hogy az egészből lesz valami “Saved by the bell”-szerű amcsi tinisorozat, vagy még ez sem kell, simán csak “lemásolják” a már létező MLP-t, csak éppen a részekben lévő “barát-problémákat” úgymond “tini-barát-problémákra” váltják. Egy epizód pl. elmenne arra, hogy XY-nak házi dolgozatot kell írnia, a határidő végzetesen közelít és ötlete nincs, hogy mit írjon. (“Lesson Zero” in EQG… XD) Persze ehhez már nagyon vastag arcbőrre lenne szükség a készítők részéről és nem mintha azt akarnám, hogy ezt valaha is meglépjék, csak mondom, hogy ahogy eddig a három film áll, még nem is olyan vészes a helyzet. 😀

    “Valószínűleg, az ember Sunsetnél is az lehet, mint ami az ember Twilightnál volt. Vagyis, hogy valahol távolabb él, és egy másik suliba jár. Simán el tudnám akár még azt is képzelni, hogy egy későbbi moziban, majd új diákként érkezik a városba, és ott fut össze a többiekkel, akik azt hiszik róla, hogy ő a póni Sunset, aztán kiderül, hogy mégse. Viszont ha behoznák a képbe az ember Sunsetet, akkor sanszos, hogy ezt már azzal kötnék egybe, hogy a póni Sunset, visszatér a saját világába. Ez még nem is feltétlen okozna gondot, hiszen simán zárhatják úgy az egészet, hogy miután visszatér, utána elindul világot látni, és ezzel azt is megúsznák, hogy a canon sorozatban szerepeltetni kelljen.”

    Ja, ez így nem is lenne rossz, csak szerintem ezt meg nem mernék meglépni. Ugye még Discordot, Trixie-t (sőt, ahogy láttam, Gildát) is visszarángatták legalább 1-1 epizód erejéig, pedig ők kvázi “negatív szereplők” voltak. Na most Sunsettel nem hiszem, hogy meg mernék csinálni, hogy miután visszatér Equestriába, teljesen kiírják a sorozatból, ha egyszer a filmekben kvázi “hetedik főszereplő” lett.

    “Nekem nem rémlik, hogy feltűnt volna a canon sorozatban. Persze lehet, csak én nem vettem észre, ami amúgy nem nehéz, lévén ez a srác aztán tényleg a valódi background pony. =D Azon kívül, hogy segített néhány dologban az ember Twilightnak az első moziban, igazából semmit se csinált, személyisége meg még annyi se volt. =)

    Kicsit olyan ő, mint az SM-ben Tuxedo. Az első sorozatban, még volt némi szerepe, jelentősége az ottlétének, de ahogy ment előre a story, úgy vált egyre jelentéktelenebbé a karaktere. Na Flash kb. ugyanez. Nem véletlen, hogy sokan azóta is inkább Comat Tail-el shippelik Twilightot. =D”

    Na igen. XD Viszont most rákerestem, két feltűnése is volt S4 alatt, bár valóban minimálisak:

    S4 EP11: https://www.youtube.com/watch?v=hOkN76Ve5r0

    S4 EP25: https://www.youtube.com/watch?v=nChm_pGhSWk

    Amúgy én ugye még nem láttam az S4-et, meg ami utána jön, de ez a Flash-szereplés így is megmaradt, mert anno talán Derpibooru-n futottam bele egy fanboyba, amelyik ott hőbörgött, hogy: “A szemét készítők hazudtak! Azt ígérték, Flash a mozifilmeken kívül nem fog feltűnni és most mégis itt van!” Mire havert megkérdeztem, mert ő minden kis apróságot észrevesz a sorozatban, plusz 1-1 epizód után nézegeti, hogy imageboardra miket raktak fel (értsd: ha személyesen valamit nem venne észre, más “észre veteti vele” úgyis… XD) és mondta, hogy feltűnik ugyan, de tényleg csak minimális a szereplése, szóval ezen még azoknak is kár kiakadni, akik amúgy “Waifu-stealernek” tartják Flash-t. 😀

    Bocs, nem tudom, elküldte-e a postomat. Megnyomtam a küldést, látszólag elment, de még a “moderációra várakozik” kikötéssel sem láttam, így újra elküldtem, mert azt hittem, hogy “elnyelte” a blog. Erre jött egy üzenet, hogy “ezt már egyszer elküldted”, szóval most nem tudom, hogy mi van. Ha te sem látod, szólj, aztán elküldöm megint, eleve txt-be írtam, az itteni ablakot meg sokáig hagytam nyitva, lehet ez kavart be. (Fórumon is ilyenkor dob egy “időtúllépési hiba” üzenetet, de ott egy oldalfrissítés után már engedi újraküldeni.)

   • “Csak úgy sok értelme nem lett volna, lévén az egész sorozat Simon felnövéstörténete ugye…” -> Persze, csak ez olyan, mint hogy például a DBZ lényege is egyfajta staféta átadás lett volna, ám a fanok többségét, mégis jobban érdekelte Goku fejlődése, csatái, mint Gohané. Más téma, hogy Toriyama aztán, a rajongói követeléseknek eleget téve, utólag nullázta ezt a Buu sagával, még a TTGL-nél Imaishi kitartott emellett, és azt kell mondjam, az idő, őt igazolta. Szóval elnézve, hogy Toriyama azóta a saját műve rossz fanboyává vált, lehet, hogy jobban tette volna, ha tényleg marad az eredeti tervnél.

    “A másik meg az, hogy sajnos nálam Kamina is a Tony Stark, Rainbow Dash, stb. karaktercsoportba tartozik. Vagyis nincs vele bajom, cool, meg laza, meg csajozós, meg minden, de azt a “személyi kultuszba” ívelő magasságot, ahová a fanjai felemelték…nos, azt talán azért nem érdemli meg.” -> Mondjuk azért inkább ő kapja az elismerést “cool srác” címen, mint az ilyen Naruto, Kirito féleségek. =)

    “úgy értettem, hogy mi van, ha még ennyi sem lesz később? Érted, simán megcsinálhatnák, hogy az egészből lesz valami “Saved by the bell”-szerű amcsi tinisorozat” -> Most mondhatnám azt, hogy valószínűleg ezért nem csináltak belőle sorozatot, de sajnos nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben lesz belőle, és az majd pont ebbe a hibába fog beleesni. Szóval a mozik olyan szempontból még mindig jobbak, hogy bár vannak bennük hülyeségek, de legalább azt megkövetelik, ha más nem a hosszuk miatt, hogy valami elfogadható storyt rittyentsenek köréjük.

    “Ugye még Discordot, Trixie-t (sőt, ahogy láttam, Gildát) is visszarángatták legalább 1-1 epizód erejéig, pedig ők kvázi “negatív szereplők” voltak. Na most Sunsettel nem hiszem, hogy meg mernék csinálni, hogy miután visszatér Equestriába, teljesen kiírják a sorozatból, ha egyszer a filmekben kvázi “hetedik főszereplő” lett.” -> Nos igen, sanszos, hogy ha ez bekövetkezne, akkor később kapna legalább egy ilyen visszatérős epizódot, de állandó szereplővé, tuti nem tennék meg.

    Amúgy igen, azóta Gildát is visszahozták, de erre már én is azt mondtam, hogy “most ezt minek kellett?” Trixienek legalább annyi indokolta azért a visszatérését, hogy előtte Twilight legyőzte, lebuktatta a többiek előtt, ezért volt miért visszajönnie, bosszút állnia. Persze tudjuk, hogy a valódi ok nála is az volt, mint ami Discordnál, hogy sok fanja van. Gildával viszont, pont nem ez a helyzet, mert őt épp hogy utálja, a fanok döntő többsége. Ergo, én csak a jó öreg “idővel minden ellenségből barát lesz” formulát látom ez mögött.

    Azért is problémás ez, mert Gilda első feltűnése és visszatérése között, eltelt majdnem 5(!) év, és ennyi idő alatt a fandom, már bőven “elhelyezte őt”. Mondhatnám úgy is, hogy Gilda sorsa, már rég eldőlt a fandom szemében. Ő lett a “pissed off bitch”, akit általában meggyilkolni szoktak, ilyen-olyan módon. Például a psycho Pinkie Pie képeken, gyakran ott szokott lenni valahol egy Gilda koponya, mint kellék. =D Na most ezek után ezt megbolygatni, és hirtelen “megjavítani azt, ami el sem volt romolva”, már teljesen felesleges húzás volt.

    “Viszont most rákerestem, két feltűnése is volt S4 alatt, bár valóban minimálisak” -> Így külön kivágva már valóban látni, de ez fejből tuti nem ment volna. =D Szóval ebből is látszik, hogy 1 év után, már csak az emlékezetesebb dolgok maradnak meg az emberben, mint a “Vampire Fluttershy” vagy a végén, az “SSJ” átalakulások. =D

   • Na, látom közben a tegnapi komment-problémám is megoldódott, köszi! 🙂

    “Persze, csak ez olyan, mint hogy például a DBZ lényege is egyfajta staféta átadás lett volna, ám a fanok többségét, mégis jobban érdekelte Goku fejlődése, csatái, mint Gohané. Más téma, hogy Toriyama aztán, a rajongói követeléseknek eleget téve, utólag nullázta ezt a Buu sagával, még a TTGL-nél Imaishi kitartott emellett, és azt kell mondjam, az idő, őt igazolta. Szóval elnézve, hogy Toriyama azóta a saját műve rossz fanboyává vált, lehet, hogy jobban tette volna, ha tényleg marad az eredeti tervnél.”

    Szvsz, nála ez eleve egy hamvába holt ötlet volt, kezdve azzal, hogy túl későn “adta át a stafétát” Gohannak. Ugye Cell legyőzése lett volna a fordulópont, ha jól rémlik, Goku fel is áldozta magát, de így sem sikerült kinyírni és végül Gohan SSJ 2-es álváltozás tett pontot a dolog végére. Ekkorra viszont már lement a DBZ kb. 4/5-e, halott ügy volt ekkorra főszereplőt csinálni Gohanból, ezt jóval hamarabb kellett volna elkezdenie, mondjuk úgy a Z eleje körül. Lehet egy nagyobb Time Jump kellett volna, ahol Gohan nem 4-5, hanem mondjuk 15 éves már és akkor hamarabb lehet belőle főszereplőt csinálni. Lehetett volna akár az is, hogy rögtön már Raditznál behozzák azt, hogy sem Goku, sem Piccolo nem bírnak vele még közösen sem, aztán Gohanból elöjön valami olyan erő, ami egyikőjük sem tud és ő nyírja ki R-t. (Hasonlóan ahhoz, amit Cellnél is csinált ugye a végén a SSJ 2 móddal.) Aztán szólhatott volna arról a sorozat, hogy megtanulja használni a benne szunnyadó táposságot, miközben sorra jönnek ugyanazok a gonoszok, mint eddig, csak éppen Goku helyett ő verte volna le őket. De lehet még ez is késő lett volna, ugyanis ekkora már lement a teljes “sima” DB sorozat (de ha csak a mangát nézzük, ahol ugye nem tettek különbséget a kettő között, akkor is túl voltunk már X köteten) és végig Goku fejlődését néztük, az összes kari, aki mondjuk gonoszból lett barát, az mind Goku hatására lett “megtérítve”, stb-stb. Igazából nem csodálkozom, hogy a fanok úgy érezték, hogy “át vannak verve”, amikor Toriyama mindezt suttba akarta dobni és hirtelen Gohannal folytatni az egészet. Ráadásul az a folytatás is milyen lett. A nagy Cell harc után jött egy középiskolás sztori (“Equestria Fighters”, höhö… 😛 XD), meg szuperhősnek öltözött baromkodás a “Great Seiyaman”-el, vagy hogy a fenébe nevezte magát akkoriban Gohan. XD Szóval úgy akarta Toriyama is megkedveltetni velünk az új főszereplőt, hogy képes fegyveres bűnözőket megállítani? Az apja ezt anno már kb. 12 évesen tudta… 😛 XD Meg őszintén, mit gondolt ő, hogy meddig fug még futni a mangája, amikor saját bevallása szerint már az androidok feltűnésekor ilyen interjúkat adott, hogy “azért hoztam be a sztoriba az időutazást, mert Freeza-val már az univerzum legerősebbjét is legyőzték, így már csak az idővel tudtam versenyeztetni őket”. (Sajnos nincs már meg, mert a Mangazin meghalt, de amúgy be is linkelném szívesen.) Szal ha már akkor itt tartott, inkább ment volna a lezárás felé, nem még főszereplőcsere, még mit tudom én mit tervezett… Amúgy ez az egész “Toriyama írja a DB sztoriját” olyasmi, mint Lucas az SW-vel. 😀 A sima DB mondjuk megfelel a New Hope-nak, a DBZ kb. Freeza lenyomásával bezárólag lehetne A Birodalom visszavág és ami utána jön, az meg a Jedi visszatér, mert ugyan még az sem rossz, de már megjelennek benne olyan debilségek, amik előrevetítik, hogy ha ebből a készítője később fog még bármit csinálni, az már eléggé fájni fog. (SW-ben ilyenek voltak pl. az ewokok, akiken sok fan húzta a száját, DBZ-ben meg a Boo saga egyes elemei, meg az ilyenek, mint Great Saiyaman, Mr. Satan, stb.) Aztán ahogy Lucas is megcsinálta a maga EP I-II-III-át, úgy most Toriyama meg DB Super néven járatja le a saját cuccát. 😀

    Na, de Gohanra visszatérve: a másik meg, amiért hülyén jött ki ez a dolog, mert Gohan karakterén sosem érződött, hogy ő akkora “Goku-pótlék” lenne. A harcot Gokuval ellentétben mindig is utálta, kb. csak kényszerből fightolt, de ugye ő inkább szeretett tanulni, meg békésebb dolgokat csinálni. Plusz erre jött még rá, amit múltkor egy YouTube komment alatt olvastam, de szvsz totál igaz, hogy Gohan nem is annyira értett a harchoz. Mivel elvileg ő apjánál jóval “műveltebb” a sztori szerint, lehetett volna valami taktikai zsenit is csinálni belőle akár, de valahogy ez sem látszott rajta soha, ehelyett általában az volt, hogy kicsiként inkább hisztizett, vagy a félelemtől remegett, amikor jött 1-1 ellenfél, aztán ahogy dövekedett, úgy már megtanult normálisan harcolni, de általában akkor sem nyomta a dolgot durvábban, mitn mondjuk Krillin, vagy egy közepes szintű Z harcos. De hogy királynak látszódjon, Toriyama minden harcban legalább egyszer előtt valami olyan fordulatot, hogy Gohan valamitől baromi ideges lesz és kb. öt percre (XD), akkora harcierő-növekedést produkál, hogy még Goku is csak les, viszont miután ez a dühe elszáll, egyből visszamegy “normál szintre”. Normál szinten meg nem igazán érnek a harci tudásával semmit sajnos. De tényleg, kb. annyi rémlik most belőle, hogy egyszer nekiment Raditznak, utána Vegitáéknál, meg Freezánál időhúzáson kívül más érdemles dolgot nem nagyon csinált, ugyanez igaz az Anroid sagára, majd a Cell saga végén (!) elnyomja az SSJ 2-t és kb. ennyi. Utána jön a szuperhősös baromkodás, majd a Buu saga során mivel már felnőtt, valamivel többet érnek vele harci szempontból, de ott sem emlékszem semmi kiemelkedőre tőle. Goku ellenben folyamatosan felülmúlta önmagát, mindig kitalált valami megoldást, hogyan győzheti le az ellent, stb., szóval én ebben az esetben teljesen megértem, hogy a fanok nem voltak elégedettek Gohannal.

    A TTGL-re rátérve: még ott is necces volt a dolog, legalábbis rengeteg fan nyafogott az ominózus epizód után, Usteamen pl. az egyik ott “bőgött”, hogy ő most már nézni sem fogja a sorozatot a továbbiakban, mert meghalt az egyetlen karakter, aki miatt érdemes volt (na mondjuk az ilyen fanok miatt mondom, hogy nem volt rossz ötlet Kaminát minél hamarabb megölni…), viszont még így is jobban fel volt építve a dolog, hogy ott meg pont fordított volt az eset, mint a DB-nél és baromi kevés idő (8 epizód) alatt kellett “átadni a stafétát”. Ugye eleve végig Simon szemszögéből láttuk a sztorit, vele kezdődik a legelső rész is, ő találja meg a Core Drill-t, ami nélkül a mechák el sem indulnak, illetve az összekapcsolódás is úgy működik, hogy Simon ül az egyikben, Kamina a másikban. Valóban Kamina volt kezdetben a vezér, de ettől még Simon nélkül semmit nem értek volna el, asszem ezt Kamina is mondja neki az egyik epizódban, amikor még él és Simon megint emózna, hogy ő nem képes semmire. Szóval ott jobban érződött, hogy Kaminát inkább szánják egyfajta “történet-elindítőnak”, mint tényleges főszereplőnek. Azért is kellett még relatíve hamar megölniük, mert ha pl. Kaminával érték volna el még a városalapítást is, majd az űrben játszódó végső csata közben halálozik el és Simonnak onnan kell “átvennie” a dolgokat, ott már lehet én is anyáztam volna.

    “Mondjuk azért inkább ő kapja az elismerést “cool srác” címen, mint az ilyen Naruto, Kirito féleségek. =)”

    Ez nem is kérdés. 🙂 Naruto amúgy “csak” egy idegesítő lúzer, viszont Kiritótól aztán végképp a falnak tudok menni, igazi kis nagyképű, faszméregető genyó a srác, akit tényleg csak a-suna érdekel. 😛 Lehet linkeltem már (ha igen, akkor bocs), de itt van egy egész jó kis leírás arról, hogy miért seggfej még egy olyan néző szerint is, aki amúgy kedveli, mint karaktert: https://fantasticmemes.wordpress.com/2014/07/09/kirito-is-an-asshole/

    Amúgy komolyan, ilyen ellenszenves karakter Kirito előtt talán csak a School Days-es Makoto volt. Amikor haverral épp arról beszéltünk, hogy mennyire egy egoista pöcs, már ilyen sötét gondolataim támadtak, hogy ezzel a karival kéne azt játszani, hogy lekötözik valami szobában, aztán végig kell néznie, ahogy az összes “háremtag” csaja kefél valakivel, majd végül a csajok még a képébe is vágnák, hogy bezzeg vele sosem volt ilyen jó a szex. 😀 XDDD Komolyan, ennek már akkora az egója, hogy talán csak valami hasonló segítene rajta. XD Vagy még ez sem. XD És nem ilyen Vegita, vagy Sasuke módon “nagy az arcom, mert van mire, hogy nagy legyen” értelemben ilyen, hanem inkább mint egy hülye kis otaku, nerd, gyökér, aki az életben valójában egy senki, de az MMO révén végre “nagy király” lehet és vissza is él ezzel. Komolyan, karakternél ennyire még nem éreztem, hogy ilyen szinten “fanservice”-nek legyen megírva, vagyis azzal a céllal, hogy a sok teljesen “uncool” és nőt csak képeken látó néző a helyébe képzelhesse magát. Kb. a “tápossága” is annyiban nyilvánul meg, hogy “nyer, mert a történet így van megírva”. De hogy logikusan megmagyarázni, hogy miért, vagy lenne valami működő tápja (mint pl. a Lagannban az optimizmus és az akarat ereje XD), az már luxus. Már szinte a gonoszoknak szurkoltam minden alkalommal, hogy csinálják ki ezt a kis mócsingot, de persze tudtam, hogy ez úgyis túl nagy kérés lenne… 😀 Komolyan, szerintem csak azért nem valami elhízott, borostás, ápolatlan fószerre dizájnolták, mert akkor nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért bírják a történetben a csajok. 😀 XDDD Ja és várjál, ennek is van ám egy fanboy-tábora, akik ilyenkor persze egyből mivel érvelnek? “Féltékeny vagy rá, mert ő annyira cool, amilyen te sosem leszel!” Hát ööö…ha így nézzük, már annyiból “coolabb vagyok” nála, hogy legalább nem vagyok egy antiszoc, indifferens fasz, mint amilyen ő szokott lenni, ha meg az animés példáknál maradunk, akkor is tudok mondani jó pár “coolabb arcot”, akikre még tényleg lehetnék is féltékeny, ha annyira ez zavarna, de nem, Kirito sajnos nincs ezek között. 😀 Ja, amúgy ő a jó példája annak, hogy nem biztos, hogy minden antiszoc gamer/otaku gyökeret feltétlenül integrálni kell a társadalomba… XDDDD De most komolyan, ha belegondolsz, Asuna kezdi el izélgetni, hogy igenis szocializálódjon, addig csak a magányos farkast játssza. Persze mivel a punci hívó szava nála is működik, ezért megteszi, amit kér tőle, viszont miután “szociálisabb lesz”, az is abban nyilvánul meg nála, hogy csajokkal flörtöl, hapsikkal meg faszméregetőset/beszólogatósat játszik. Lehet mindenkinek jobb lett volna, ha ez örökké “szóló játékos” marad. 😀 Jajj, meg épp pár napja láttam egy Kiritós képet Facebookon, amit úgy csináltak meg, hogy rá volt írva, hogy “Jöttem – láttam – győztem”, azokkal a screenshotokkal illusztrálva, hogy “Asunával való első találkozás – fehérneműs vagy pantyshotos Asuna kép – Asunával egy ágyban”. Na most ők ezt tuti úgy értelmezték, hogy “ó igen, az igazi férfi!”, én viszont baromi jót röhögtem rajta, mert K-t kb. nem hiszem, hogy bármi is motiválta volna ezen kívül. 😀 Valóban, ő már akkor “nyert”, amikor a játékban szexeltek (jó, ez így nem volt kimondva/mutatva, de ERŐSEN gyanítható… XD), utána már csak úgy “jófejségből” megöli a gonoszt is, mert “mégse kéne meghalni egy játékban, főleg, hogy már dugtam is, kí akarom próbálni, hogy IRL milyen lehet…” XDDDD És mielőtt valaki azzal jönne, hogy “de ez igaz szerelem!”, hát nem tudom, mert egyrészt Asuna sem százas teljesen (késsel fenyegeti K-t, meg ilyenek), másrészt meg ha annyira szeretné Kirito, nem tudom, hogy miért pl. Shinon farkát fogdossa (aki látta, érti… XD) még S2 második felében is… Szerintem ez simán egy “kangörény”… 😀 XDDD A School Days-es Makoto “útvonalát” is egy az egyben lemásolná, ha lehetősége lenne rá. XD Vagy ugye itt van a “hogyan vezessük be az új csajt a hárembe úgy, hogy továbbra is több lyukra játszhassunk” taktika (figyeljétek a subban a karikás részeket… XD): https://www.youtube.com/watch?v=BdZtWgRVw7k

    Az meg külön “epic”, ahogy még Shinon is néz, hogy most törte össze magát egy csaj előtte, mire Kirito le sem szarva az egészet csak bedobja, hogy “nem ülünk le?”. XD Hiába, seggfejnek még az animevilágban is születni kell. XDDD

    Ahhh, ez jólesett, még Makotónál ment rendesen az anyázás mindenki részéről, de valahogy ezt a csávót túl sokan “mentik fel”, vagy nem is érzékelik, hogy amúgy mekkora egy fasz. 😀

    “Most mondhatnám azt, hogy valószínűleg ezért nem csináltak belőle sorozatot, de sajnos nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben lesz belőle, és az majd pont ebbe a hibába fog beleesni. Szóval a mozik olyan szempontból még mindig jobbak, hogy bár vannak bennük hülyeségek, de legalább azt megkövetelik, ha más nem a hosszuk miatt, hogy valami elfogadható storyt rittyentsenek köréjük.”

    Na igen, én is ettől tartok.

    “Azért is problémás ez, mert Gilda első feltűnése és visszatérése között, eltelt majdnem 5(!) év, és ennyi idő alatt a fandom, már bőven “elhelyezte őt”. Mondhatnám úgy is, hogy Gilda sorsa, már rég eldőlt a fandom szemében. Ő lett a “pissed off bitch”, akit általában meggyilkolni szoktak, ilyen-olyan módon. Például a psycho Pinkie Pie képeken, gyakran ott szokott lenni valahol egy Gilda koponya, mint kellék. =D Na most ezek után ezt megbolygatni, és hirtelen “megjavítani azt, ami el sem volt romolva”, már teljesen felesleges húzás volt.”

    Pontosan. Illetve ha tetszett valami a Faust-féle MLP-ben (vagyis az S1-ben), az az volt, hogy igenis nála nem végződött jól minden kaland. Ugye Gildánál (de ilyen “melléktanulságként” még Trixie-nél is) az volt a rész mondanivalója, hogy egyszerűen vannak, akikkel nem lehet jól kijönni, felesleges mindenféle genyónál azzal próbálkozni, hogy “megtérítsük” őket, mert van, akinél ez sajnos már lehetetlen. Az, hogy később minden ilyen karit visszahoztak és “jó shounen animés módra” mindegyikükből barátot csináltak, csak feleslegesen tették cukormázasabbá a sztorit. Komolyan, ezek után már lassan várom, hogy esetleg Queen Chrysalis is visszajöjjön és valahogy még nála is megmagyarázzák, hogy igazából nem akar ő azzal rosszat, hogy mindenkiből ki akarja szívni a pozitív érzéseket… 😀 XDDDD

   • “Szvsz, nála ez eleve egy hamvába holt ötlet volt, kezdve azzal, hogy túl későn “adta át a stafétát” Gohannak.” -> Igazság szerint nem indult rosszul a dolog, mert Goku első halála után, mikor Piccoloval elkezdtek edzeni, ott még jól működött a dolog. Utána viszont tényleg az volt, hogy az Android sagától kezdve, majdnem a Cell saga végéig, Gohan a háttérbe szorult. Persze most jó kérdés, hogy számításba vegyük e az anime only fillereket, mint például a Garlic Jr. sagát, ahol Gohan van a főszerepben, vagy sem. Mindenesetre én itt kicsit hasonló problémát vélek felfedezni, mint anno Naokónál. Mivel nála is az volt, hogy mikor elkezdte az SM-t, akkor az első arc alatt még nagyon nem tudta megállni, hogy ne próbálja Minakot amolyan “második főszereplővé” tenni. Toriyama, hasonlóan járt Gohanal, csak ő fordítva, mert még Naoko, később már el tudta engedni az eredeti főhőst, és teljes egészében az újra koncentrált, addig Toriyama inkább az elején vett magán erőt, de később elgyengült.

    “Amúgy ez az egész “Toriyama írja a DB sztoriját” olyasmi, mint Lucas az SW-vel.” -> Lényegében igen, jó a hasonlat, csak még mondjuk az SW új trilógiája, legalább pozitív fejlődést mutatott fel a folytatások képében, addig a DB-nél, erre nem sok esély van.

    “Na, de Gohanra visszatérve: a másik meg, amiért hülyén jött ki ez a dolog, mert Gohan karakterén sosem érződött, hogy ő akkora “Goku-pótlék” lenne.” -> Na igen, mondhatjuk, hogy az ő szintezését szúrta el talán a legjobban Toriyama. Az elején még szépen növekedett az ereje, kitartása, stb, amíg Piccolóval edzett. Utána viszont tényleg csak a kitörésekkor tudott valódi erőt produkálni, ami az elején még betudható volt annak, hogy gyerek volt, viszont sajnos utána se nagyon változott ez, mikor már idősebb lett. Persze ebben ugye az is benne van, hogy mire Gohan felnőtt, addigra Toriyama már lemondott arról, hogy végleg átvegye Goku helyét.

    “Amúgy komolyan, ilyen ellenszenves karakter Kirito előtt talán csak a School Days-es Makoto volt.” -> Azért ne feledkezzünk el Lucyról se, aki kicsinyes okokból, leölt több száz embert, köztük a pasija családját, nem tanult az egészből semmit, ám a végén, mégis feloldozást kapott a bűnei alól.

    Kiritora visszatérve, én se értettem se akkor, se azóta, hogy egyáltalán hogy képesek ezt a karaktert kedvelni? Nem hogy Top 10 hős listákra feltenni, miközben egy kurva ellenszenves figuráról van szó. Ahogy te is mondtad, kifejezetten az a fajta játékos, akit rühellni szoktak az MMO-kban. Vagyis az a fajta szuper magas szintű, bunkó, lekezelő, beképzelt faszkalap, aki nem csak hogy képtelen csapatban játszani, és lenézi a nála gyengébbeket, de ha teheti, még meg is alázza őket.

    Plusz azt se felejtsük el, hogy Kiritonál ez a szuper magas szint is olyan ám, hogy kurvára nem küzdött meg érte, hanem egyszerűen csak mindig felhúzták a karakterét, 10-20 szinttel magasabbra.

    “Ugye Gildánál (de ilyen “melléktanulságként” még Trixie-nél is) az volt a rész mondanivalója, hogy egyszerűen vannak, akikkel nem lehet jól kijönni, felesleges mindenféle genyónál azzal próbálkozni, hogy “megtérítsük” őket, mert van, akinél ez sajnos már lehetetlen.” -> Igen, bár mentségükre szóljon, hogy ez a mostani Gildás rész is olyan, hogy ízléstől függően, azt lehet rá mondani, hogy betudható a szokásos, szezon leggyengébb epizódjának. Szóval az azért, továbbra is dicséretes, hogy egy lassan 5 évadot megélt sorozatnál, még mindig tudnak hozni egy színvonalat, és ha be is csúszik egy-két gyengébb rész, még sincs az az érzése az embernek, hogy a színvonal, érezhetően esett volna. Tehát nincs az, mint más sorozatoknál, hogy még csak a 3. évadnál járnak, de már az van, hogy 1-2 jó részre jut, 3-4 gyengébb.

   • “Azért ne feledkezzünk el Lucyról se, aki kicsinyes okokból, leölt több száz embert, köztük a pasija családját, nem tanult az egészből semmit, ám a végén, mégis feloldozást kapott a bűnei alól.”

    Igaz, és őt sem csíptem túlzottan, de most így belegondolva felcsesznie sosem sikerült úgy igazán. Ott inkább az egész sorozatra “haragudtam”, mert egy számomra elítélendő életfelfogást közvetített, sőt, állított be “menőnek”, viszont Lucy inkább olyan volt nekem végig, mint valami darkos emós csaj, aki öl, mert már csak a féktelen bosszú élteti és ezért válogatás nélkül minden embert ki akar nyírni. De közben ő sem volt boldog, mert a hülye “bosszú-fétisén” kívül semmi más célja nem volt az életének. Persze ettől még nem rokonszenveztem vele egy percig sem, de arra célzok, hogy inkább csak szántam szerencsétlent, mint úgy kifejezetten utáltam volna. (Megint mondom: a sorozat egésze, illetve a “Lucy-kultuszt” követő vérfanok már egy másik kategória, azok tényle eléggé fel tudtak baszni… XD)

    Kiritónál némileg fordított a helyzet: ahogy azon a tegnapi blogon is írták az egyik Kiritós bejegyzés alatti kommentekben, a sorozat talán sokkal jobb is lehetett volna, ha nem mindig minden történetszálnak arra kellett volna kifutnia az író szerint, hogy Kirito mekkora egy májergyerek. Maga az MMo setting is bejött volna neki, simán lehetett volna ebből egy középszerű, kellően jó sztorival és karakterekkel pedig egy kifejezetten jó anime, de ez a Kirito-nyalás az egészet megölte. Voltak persze egyéb hibái is a cuccnak, de ami a leginkább tönkrevágta, az szerintem ez volt. Kissé mint a Narutóban, ahol Kishimoto kvázi “beleszeretett” Sasukébe és végül már annyira túltápolta, meg túlfanolta/túlmisztifikálta, hogy sokszor még a címszereplő Naruto érdemeit is háttérbe szorította emoboy. Csak még ott is volt annyi vigasz, hogy egyrészt a legfőbb szereplő mégsem Sasuke (na nem mintha Naruto annyival szerethetőbb lenne, de ha a kettő közül kell választanom, még mindig a “hülyegyerek”, mint az “emokid” XD), emiatt nem minden sztori meg harc róla szólt, illetve ott még plusznak, hogy azért szerencsére elég sok karakter volt a sztoriban, jellemzően a mellékszereplők közül nem egy szerethetőbb pofa volt (mármint Naruto-mércével mérve “szerethető” XD), mint a főszereplő “dili duó”. A SAO-ban viszont még ez az öröm sincs meg, aki hímnemű és nem Kiritónak hívják, arról előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy: a, ő a gonosz, b, meghal, c, ha egyik sem, akkor is kiderül róla, hogy agyilag nem százas, vagy legalábbis valamilyen más zizije van, emiatt max “fegyverhordozója” lehet Kiritónak. Kivéve Klein vagy hogy írják, meg a feka csávó, de utóbbit én már az első arc után is alig láttam, Klein meg ahogy egyik haverom fogalmazott “az igaz barát, akire tudod, hogy te (Kirito) bármikor számíthatsz, ő viszont soha nem számíthat rád (Kiritóra)”. XDDDDDD Ez annyira telitalálat jellemzés volt, hogy lehet írtam már párszor, de nem bírom megunni. XD Illetve még ez utóbbi két karinál is folyamatosan éreztetve volt azért, hogy bár ők is férfiból vannak, de azért nem “coolak”, “sassy”-k, meg a tököm tudj még mik, mint amennyire Kirito az. A csajok meg ugye eleve csak azért vannak, hogy bővüljön a hárem, még ha 1-1 tökösebb csaj, (pl. Lisbeth vagy Shinon) be is vonnak, ők sem kerülhetik el, hogy Kirito legalább néhányszor meg ne alázza őket, mert ő csak így tudja kimutatni, hogy mekkora arc. Apropó csajok, róluk sokat elmond, hogy ezen jellemvonások és viselkedések alapján szerettek bele Kiritóba: https://fantasticmemes.wordpress.com/2013/06/04/how-to-pick-up-chicks-in-sword-art-online/

    Persze ez leginkább nem is őket, hanem megint csak az írót minősíti, de ettől még ez is csak arra utal, amit te is írsz, hogy “Kirito pont ez a fajta gyökér, akit a valóságban minden játékos gyűlölne”. XDDD

    Ja és még annyit, hogy annyiban talán tényleg még a “Number #1” Makotón is túltesz, hogy az a fazon tudta, hogy szemét, csak leszarta. Kirito tudja, hogy szemét, de kifejezetten ÉLVEZI. Látszik, hogy ott van a gúnyos vigyor a képén, amikor megaláz egy másik fazont, vagy amikor hülyét csinál egy újabb csajból. Ilyen igazi kis “azt tehetek amit akarok, hiszen “sérthetetlen” vagyok” genyó. Mintha frankón tudná magáról, hogy egy háremcucc főszereplője és a tetejébe még az író kedvenc karija, illetve az életképtelenebb olvasók “avatarja”. Leginkább ettől olyan idegesítő… XD (Amúgy ahogy csináltak pl. a Madokás QB-re egy ilyen “hány animekari öli meg” montázs AMV-t, én Kiritóból néznék meg valami hasonlót. :D) LOL, epic hasonlat: “Mint Sebestyén Balázs egy fantasy játékban.” XDDD Jó, leállok. XDDDD

    “Igen, bár mentségükre szóljon, hogy ez a mostani Gildás rész is olyan, hogy ízléstől függően, azt lehet rá mondani, hogy betudható a szokásos, szezon leggyengébb epizódjának. Szóval az azért, továbbra is dicséretes, hogy egy lassan 5 évadot megélt sorozatnál, még mindig tudnak hozni egy színvonalat, és ha be is csúszik egy-két gyengébb rész, még sincs az az érzése az embernek, hogy a színvonal, érezhetően esett volna. Tehát nincs az, mint más sorozatoknál, hogy még csak a 3. évadnál járnak, de már az van, hogy 1-2 jó részre jut, 3-4 gyengébb.”

    Igen, szóval ebből a szempontból amúgy még mindig le a kalappal a készítők előtt, kissé úgy vagyok velük is, mint mondjuk a Marvel univerzum filmjeinek készítőivel, ahol a haterek (főleg a DC fanboyok… XD) kb. minden film előtt “megjósolják”, hogy a következő bizony el lesz szúrva és végre “bedől a birodalom”, de mindig rácsesznek, mert vagy kurva jó lesz a film, vagy legalábbis egy kellemes, nézhető cucc. XD És ha már filmek: az egy dolog, hogy MLP-ben is a fő sorozaton láthatóan a legjobb embereik dolgoznak, de én főleg az EQG filmeknél lepődtem meg, mert komolyan minden rész előtt azt hittem, hogyy “kész, ez már tuti “jumping the shark” lesz és szétcseszik az egészet”, aztán szerencsére eddig mindig megcáfoltak és ha nem is hibátlan, de teljesen jó filmet hoztak ki. 😀

 7. Butaházy XD

  • Nem akartam már csúnyábban fogalmazni. =) Mikor annak idején, először feltűnt ez a figura, a 2006-os eseményekkor, én már akkor is úgy voltam vele, hogy: “Ki ez az öblös paraszt? Legalább valaki olyan állt volna ki, aki beszélni is tud…” Aztán meg nem győztem pislogni, mikor a szélsőjobb megpróbálta, valamiféle mártírnak, “forradalmi vezéralaknak” felkenni. Szerencsére aztán ők is hamar rájöttek, hogy ez a fickó, nem a kirakatba való, úgyhogy lett belőle egy begyár sipkás udvari bolond, a szélsőjobb belső köreiben.

   Egyébként Szarházy (na csak kimondtam…) most is hozta a formáját. Legutóbb épp Novák előddel, meg két tucat, félcédulás, baromarcú mikulással, megindultak lebontani a Szovjet emlékművet. Alapesetben jót röhögtem volna rajtuk (főleg Előd szereplésén), ám amiatt mégse tudtam nevetni, mert belerángatták az egészbe, azt a szerencsétlen Pongrátz bácsit, aki sajnos észre sem vette, hogy egy olcsó, politikai színjáték eszközévé vált. Szemét, aljas módon, jól bepalizták az öreget, pajzsként maguk előtt tolva, beterelték a rendőrök közé, majd arra heccelték, hogy kezdje el bontani, hogy aztán a rendőröknek intézkedni kelljen, és a kocsma pult előtt görnyedő proliknak majd azt lehessen mondani, hogy: “Az ÁVH jól elverte, az 56-os hőst!”

 8. Csesszétekmeg! 😀 Pár hétig nem járok erre és erre vagy 20 TLDR postot kell elolvasnom by Peter & Titkos. XD

  “Például, mikor mondjuk egy Borderlands 2 gameplay videóban, pont feltűnik egy kvázi MLP paródia, akkor ott érthető, hogy jönni fognak a Bronyk, és úgymond uralni fogják a komment részleget.”
  Valamiről lemaradtam? Kétszer kijátszottam a BL2t de nem rémlik h lett volna benne ilyen. 😕

  • “20 TLDR postot kell elolvasnom by Peter & Titkos.” -> Látod, látod, ezzel jár, ha nem olvasol rendszeresen. =P

   “Kétszer kijátszottam a BL2t de nem rémlik h lett volna benne ilyen.” -> Igazából több is van benne. Gaigenek több skillje (például a “20% cooler”) és némelyik beszólása is egyértelmű utalás az MLP-re.

   Illetve ott a 3. nagy DLC, a Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep, amiben szintén van jó pár utalás. Például van egy mellék küldetésben megszerezhető easter egg medál, ami +7-et ad a Friendship tulajdonsághoz. (Ami ugye nem létezik, mint ahogy tulajdonságok sincsenek). Egy másik küldetés summázásánál meg egy olyan mondat szerepel, hogy “Today I learned Friendship is important, but Loot more.”

   A legnyilvánvalóbb mégis maga Butt Stallion, akiről bár már az eredeti játékban is említést tesznek (ugye Jack henceg el vele, hogy vett egy pónit, ami gyémántból van, mert ő ezt is megteheti) de ebben a DLC-ben láthatjuk is, mint NPC-t.
   http://vignette4.wikia.nocookie.net/borderlands/images/7/77/Butt_Stallion_DK2.jpg/revision/latest?cb=20140420092944

   Aki látta a sorozatot, az egyből felismeri, hogy ez bizony kísértetiesen hasonlít Rarityre. Külön poén, hogy annak idején (ha jól emlékszem) a sorozatban Rarity még irigyelte is a kristály pónikat, hogy milyen szívesen lenne ő is az, hát itt most valóra vált. =D

   • LOOL, nem is tudtam, hogy ebben ennyi MLP utalás van, a végén még kijátszom… XD A Rarity-s részhez meg: jaja, jól emlékszel, ugye a Mane Six kb. csak Sombra legyőzésének idejére kapta meg a “kristálypóni formát” és amikor már elfelé mennek a városból, akkor mondja azt Rarity, hogy: “Kár, hogy ez nem végleges forma volt.” vagy valami ilyesmi. XD Plusz ugye S2 elején meg Discord varázslatának hatására egy darab követ (“Tom” XD) lát óriási gyémántnak és abba van belebuzulva. XDDD

   • Az alap játékban nem nagyon van, de a DLC-kben, és főleg a 3. nagyban, már akad pár. Mondjuk a Tiny Tinás, az messze a legjobb, úgy minden szempontból. A story, koncepció, narrálás, karakterek, poénok, messze itt muzsikálnak a legjobban, persze csak az alap játék után. =)

    Elég csak olyanokat felhozni, mint hogy ebben a játékban, ahol az egész világ a fegyverek körül forog, van például pacifista(!) fegyver, ami ráadásul ilyen ’50-es évek béli anyuka stílusban cseszeget. =D Vagy például a játék vége felé, már maga a főellenség dob meg egy olyan mellékküldetéssel, hogy öld meg magad. =D

    Amúgy ha már Rarity, van is erről egy tök jó videó. =D

   • “Amúgy ha már Rarity, van is erről egy tök jó videó. =D”

    Rulez! 😀

 9. Ha jól emlékszem, az itteni beszélgetésünk alatt írtad, hogy az EQG filmszériával neked az az egyik fő bajod, hogy úgy érzed, mintha egy “rendes” MLP film elől venné el a lehetőséget. Nos, a te kívánságod is valóra vált. 😀

  https://en.wikipedia.org/wiki/My_Little_Pony_%282017_film%29

  Mondjuk az a vicc, hogy már egy negyedik EQG film is tervben van, szóval most vagy az lesz, hogy jövőre EQG 4, aztán azt pihentetik is és 2017-től “tiszta” MLP movie-k lesznek, vagy pedig párhuzamosan fog futni a kettő, de az utóbbi azért már kemény lenne, lassan annyi cucc kötődik ehhez a franchise-hoz, hogy a készítőknek egy egész év alatt is nehezen osszák el őket úgy, hogy ne önmagukkal konkuráljanak. 😀 (Mint ahogy a Disney sorban felvásárolta a Marvelt, a Lucasfilmet, stb., aztán most nagyon vigyáz arra, hogy azért 1-1 filmjük után pár hónapnyi szünet mindig legyen, hogy ne önmaguk sikerét árnyékolják be. XD)

  Illetve nem tudom, hogy a sorozatban most hol tartasz (LOL, kérdi ezt az, aki még mindig S3 végén… XD), de november végén megvolt az S5 finálé és meg akartalak kérdezni, hogy te hogy érzed, a Friendship Games az S5 közepén, vagy vége után játszódik? Volt valami utalás, amiből ki lehetett deríteni? Mert ugye az első két filmnél tiszta sor volt, hogy a szezonok KÖZÖTT játszódnak, már csak azért is, mert úgy adták ki őket. XD Most viszont volt némi kavar, ugyanis a harmadik film pont akkor jött ki, amikor az S5-ben évad közti szünet volt és sok fan izélt is, hogy “amikor a végén bejön Twilight, az kb. lespoilerezi az S5 végét, ami még meg sem jelent!”, míg mások úgy voltak vele, hogy ezt egyelőre nem lehet tudni, majd ha kijött az évadzáró, akkor meglátjuk, hogy mennyire volt a filmben spoiler bármire. Szerinted?

  • Először is a hírre reagálva:

   Már csak arra leszek kíváncsi, hogy ez időben, hol fog elhelyezkedni? Csak mert 2017 kvázi vége, még azért elég messze van, és addig még sok víz lefolyhat a dunán. Ergo, jó kérdés, hogy a mozit, az akkori eseményekhez fogják e igazítani, vagy azt csinálják, mint némelyik animénél szokták, hogy korábbi események közé ékelik be őket?

   Az EQG egyébként (szerintem) lassan közeledik a végéhez, szóval sanszos, hogy ha nem is a negyedik, de mondjuk egy 5. mozival, le fogják ezt zárni, hogy utána teljesen a “tiszta” MLP mozikra koncentrálhassanak. Azt is el tudom képzeli amúgy, hogy ilyen mozik, még az után is jönnek majd, hogy maga a canon sorozat, már véget ért.

   Az 5. szezonnak, egyelőre még nem értem a végére, de lassan befejezem. Jelenleg a “Hearthbreakers” résznél tartok, pontosabban az után. A fanok hőbörgése meg LOL, mármint most komolyan, mire számítottak? Az MLP, nem az a fajta sorozat, ahol egyáltalán felmerülhet az a kérdés, hogy mi fog történni a szezon végén. Teljesen egyértelmű, hogy ugyanaz fog történni, mint eddig mindig, vagyis Twilight, végül úgyis legyőzi, a szezonos “end bosst”, aztán mindenki happy. Itt nem fordulhat elő olyasmi, hogy Twily, végérvényesen veszítsen, elpusztítsák a harmóniát, vagy bárki, egyáltalán komolyabban megsebesüljön. Aki erre, nem jött rá magától, az tényleg nem tudom, mit nézett eddig? =/

   • “Már csak arra leszek kíváncsi, hogy ez időben, hol fog elhelyezkedni? Csak mert 2017 kvázi vége, még azért elég messze van, és addig még sok víz lefolyhat a dunán. Ergo, jó kérdés, hogy a mozit, az akkori eseményekhez fogják e igazítani, vagy azt csinálják, mint némelyik animénél szokták, hogy korábbi események közé ékelik be őket?”

    Szerintem az éppen aktuális szezonok között fog elhelyezkedni időben, amit az MLP-ben annyira nem is nehéz elkövetni, mert kontinuitás nem annyira van a sorozatban sem. XD

    “Az EQG egyébként (szerintem) lassan közeledik a végéhez, szóval sanszos, hogy ha nem is a negyedik, de mondjuk egy 5. mozival, le fogják ezt zárni, hogy utána teljesen a “tiszta” MLP mozikra koncentrálhassanak. Azt is el tudom képzeli amúgy, hogy ilyen mozik, még az után is jönnek majd, hogy maga a canon sorozat, már véget ért.”

    Úgy legyen, minden EQG film előtt azon szurkolok, hogy “ezt ne barmolják el…” és eddig még mindig elkerültük, szóval jó lenne addig abbahagyniuk, amíg nem esik le a minősége, mármint ennél jobban. XD Én tényleg arra leszek csak még kíváncsi, hogy ennyiben képesek-e hagyni majd az EQG “univerzumot”, vagy a pénz csábításának engedve abból is sorozatot csinálnak-e? Illetve, hogy ha az EQG szál befejeződik, akkor Sunsetet végülis “visszaírják-e” valamilyen módon a sztoriba, vagy ő is marad az “elfeledett” karakterek között? (Amúgy ha rajtam múlna, én úgy csinálnám, hogy még egy film lenne, amiben behoznám az emberi Sunsetet, aztán utána a póni haza is mehet… XD)

    “Az 5. szezonnak, egyelőre még nem értem a végére, de lassan befejezem. Jelenleg a “Hearthbreakers” résznél tartok, pontosabban az után. A fanok hőbörgése meg LOL, mármint most komolyan, mire számítottak? Az MLP, nem az a fajta sorozat, ahol egyáltalán felmerülhet az a kérdés, hogy mi fog történni a szezon végén. Teljesen egyértelmű, hogy ugyanaz fog történni, mint eddig mindig, vagyis Twilight, végül úgyis legyőzi, a szezonos “end bosst”, aztán mindenki happy. Itt nem fordulhat elő olyasmi, hogy Twily, végérvényesen veszítsen, elpusztítsák a harmóniát, vagy bárki, egyáltalán komolyabban megsebesüljön. Aki erre, nem jött rá magától, az tényleg nem tudom, mit nézett eddig? =/”

    A fandomot ugye a spoilerek miatt még nagyrészt kerülöm, de ezen a mostani évadzáráson haver is kiakadt, konkrétan ő ezt írta:

    “Tegnap sikerült behoznom az animés lemaradásomat, ma pedig a My Little Pony 5. évadját is sikerült végignéznem. Bevallom, csalódtam az évadzáró epizódban, mert ki-be-baszott jó volt a legvégét leszámítva. Aztán átment cukormázba.
    Nem akarok belespoiler-ezni, de kezdem unni ezt a “minden megoldódik a barátságtól”-dolgot. Ahogy telnek az évadok, annál erősebben nyomatják.”

    Ugye én erre érdemben majd csak akkor tudok reagálni, ha végignéztem, de az tényleg jó kérdés, hogy most a készítők nyomatják-e ezt jobban, vagy a fanok kezdik megunni a koncepciót? Nekem egyelőre nincs bajom vele, de én nem is várok tőle “nagy fordulatokat”, legalábbis semmi olyat, amit te írtál, hogy XY komolyan megsebesül, a jófiúk (“jólányok” XD) vesztenek, stb. Sok fan tényleg mintha valami hasonló “újításra” várna. Ez kicsit a WoW-ra emlékeztet, ahol sokan mondják, hogy mostanra szerintük mennyire szar lett mondjuk az első pár részéhez képest, mire általában mások mindig rámutatnak, hogy ugyanerről szólt a játék a legelső epizód óta, csak akkor még újszerűnek, érdekesnek hatott, közben meg eltelt 10-11 év és nyilván ennyi idő alatt már rá lehet unni ugyanarra a formulára, akárhogyan is próbálják cifrázni a készítők. XD Szerintem az MLP-nél is valami hasonló lehet, a sorozat nem lett másabb, vagy legalábbis nem annyival, amennyire a fanok beállítják, szimplán ők kezdenek ráunni, meg a sok fanfic/fanart/stb. hatására egyre inkább szeretnének olyan “extrém dolgokat” látni a canonban is, mint szereplő halála, valamelyik karakter idegi leépülése, stb. XD

   • “Szerintem az éppen aktuális szezonok között fog elhelyezkedni időben, amit az MLP-ben annyira nem is nehéz elkövetni, mert kontinuitás nem annyira van a sorozatban sem.” -> Valószínű, bár én spec örülnék annak, ha mondjuk a mozi filmek, kicsit visszanyúlnának, mondjuk a 2. és 3. szezon közé, hogy legalább 1 mozi erejéig, visszaköszönjön kicsit a régi FiM feeling. =)

    “Én tényleg arra leszek csak még kíváncsi, hogy ennyiben képesek-e hagyni majd az EQG “univerzumot”, vagy a pénz csábításának engedve abból is sorozatot csinálnak-e?” -> Ez igazából, tényleg csak azon múlik, hogy a Hasbro fejesei, látnak e ebben annyi pénzt, hogy külön sorozatot indítsanak neki? Eddig úgy néz ki, nem, és mivel már 3 mozin túl vagyunk, egyre kisebb erre az esély. Persze ki tudja, a Hasbroból, én bármit ki tudok nézni. =)

    “kezdem unni ezt a “minden megoldódik a barátságtól”-dolgot” -> LOL, miért, mégis mire számított? =D Az egész sorozat erről szól, hogy mindig, mindent, a szeretet, és a barátság ereje old meg. Ha ő ennél komplexebb, árnyaltabb világra vágyik, akkor miért nem nézi, mondjuk az Avatart? Miért attól várja, hogy más legyen, ami úgyse lesz az?

    “most a készítők nyomatják-e ezt jobban, vagy a fanok kezdik megunni a koncepciót?” -> Ha engem kérdezel, ez most ugyanaz, mint amit ez előtt, már meg annyiszor eljátszottak. Például az alicorn, Princess Twilightal. Kapunk egy másabb, talán gyengébb megoldást, mint amit elképzeltük, és bár még semmit se tudunk arról, mit fognak ebből kihozni később, ennek ellenére, mégis belelovaljuk magunkat abba (már csak hogy stílszerű legyek) hogy “OMG! MLP IZ D00M3D!!!4”

    “Ez kicsit a WoW-ra emlékeztet, ahol sokan mondják, hogy mostanra szerintük mennyire szar lett mondjuk az első pár részéhez képest, mire általában mások mindig rámutatnak, hogy ugyanerről szólt a játék a legelső epizód óta” -> Bár sose voltam WoW fan, azt már én is nagyon sokaktól, főleg ős WoWosoktól hallottam, hogy a Lich King után, elcseszték a játékot. Na most ehhez képest, mikor egyik havernál láttam, ahogy épp a legutóbbi Warlordst nyomja, valahogy nem az az érzésem támadt, hogy ez annyival, érezhetően rosszabb lenne, mint amilyen a régi volt. Sőt, szerintem épp hogy elég sokat finomítottak rajta azóta.

    MMOknál amúgy ezt rendre ellövik. Például a WoT-nál is van egy ilyen ős réteg, akik szerint, 8.0 óta, a játék tönkre lett téve, mert például prémium lőszert, azt már lehet venni ezüstből is, és így mennyivel egyszerűbb lett a játék, bezzeg régen… Na most erről annyit, hogy egyrészt a prém lőszer, még mindig rohadt drága. Másrészt annak, hogy régen csak goldért lehetett ezeket venni, az volt az eredménye, hogy a fizetős játékosok, előnyben voltak a többiekkel szemben.

    De ugyanígy sírt legutóbb is a szájuk, mikor bekerültek a játékba, a japán nehezek. Csomóan elkezdtek pampogni, anélkül, hogy akár még 1-el is szembetalálták volna magukat a játékban, hogy ezek az OP tankok, majd hogy fel fogják borítani, a játék balanszát. Aztán, hogy-hogy nem, bekerültek a játékba, és nem változott semmi. Sőt, ha kicsit rosszindulatú szeretnék lenni, akár azt is mondhatnám, hogy ezekkel az új nehezekkel, sanszosan a tüzéreknek akartak kedvezni, mert hogy mindnek papír a teteje. =D

   • “Ez igazából, tényleg csak azon múlik, hogy a Hasbro fejesei, látnak e ebben annyi pénzt, hogy külön sorozatot indítsanak neki? Eddig úgy néz ki, nem, és mivel már 3 mozin túl vagyunk, egyre kisebb erre az esély. Persze ki tudja, a Hasbroból, én bármit ki tudok nézni. =)”

    Úgy legyen! 😀 Én szeretném, ha nem “romlana le”. 🙂 Még egy, MAXIMUM két filmet kinézek belőle, aztán hagyni kéne “békében nyugodni”. 🙂 Az utolsó mondatod meg sajnos igaz, ezzel én is így vagyok. XD

    “LOL, miért, mégis mire számított? =D Az egész sorozat erről szól, hogy mindig, mindent, a szeretet, és a barátság ereje old meg. Ha ő ennél komplexebb, árnyaltabb világra vágyik, akkor miért nem nézi, mondjuk az Avatart? Miért attól várja, hogy más legyen, ami úgyse lesz az?”

    Na igen, itt arról lehet szó, hogy tényleg inkább magát a koncepciót kezdi unni érzésem szerint. Persze valamilyen mértékben variálható a dolog (pl. nekem bejött, hogy az amúgy sokak által utált Sombra fightot kvázi Spike oldotta meg részben, aki amúgy tiszta background-sidekick), de ennek is megvannak a maga határai, másrészt meg emberfüggő, hogy kit mi akaszt ki. (Egy másik haver pl. a mai napig az S2 évadzárójától van kikészülve, mondván, hogy Shining Armor egy asspull karakter, Cadence szerinte egy Mary Sue, az a “a szerelem ereje legyőzi a gonoszt” pedig szerinte akkora baromság volt, hogy inkább nyerjen a friendship hatvanszor. 😀 Szal kinek mi… XD) Az aktuális haverról pedig még annyit, hogy értem az Avataros példádat, de speciel azt ő pont nem fog nézni (legalábbis még egy darabig, bár ajánlgatom neki azt a sorozatot is nyakra-főre… XD), mert “gagyi amcsi anime-koppintásnak” tartja. ^^” Ugyanakkor a Pónit is tisztára “köpködte” az elején, aztán én “térítettem meg” és most már simán nagyobb fanja, mint én, szóval sosem lehet tudni… 😀

    “Ha engem kérdezel, ez most ugyanaz, mint amit ez előtt, már meg annyiszor eljátszottak. Például az alicorn, Princess Twilightal. Kapunk egy másabb, talán gyengébb megoldást, mint amit elképzeltük, és bár még semmit se tudunk arról, mit fognak ebből kihozni később, ennek ellenére, mégis belelovaljuk magunkat abba (már csak hogy stílszerű legyek) hogy “OMG! MLP IZ D00M3D!!!4””

    Ilyesmi lehet, pl. ÁLLÍTÓLAG (még csak nem is hallottam/láttam róla hivatalos forrást, de MÁR megy miatta a “sírás”…) a következő szezonban gyereke (illetve csikója XD) lesz Shining Armornak és Cadence-nek, amit a fanok abból szűrtek le, hogy megjelent valami Princess nemtudommármianeve bébi-póni figura. Kérdem én: miért b*ssza ez fel egyesek agyát? Amikor a Cake-eknek lettek ikreik, senkit nem izgatott a dolog, sőt, szerintem az még egy jó epizód is lett Pinkie-vel. 😀 Azon meg külön röhögtem, hogy erről a figuráról csináltak egy olyan reakciós képet, hogy melléraktak ilyen WTF-fejű Sunsetet és ráírták, hogy “Is this shit real?”, vagy valami hasonlót. Amin csak azért röhögtem, mert emlékszem, hogy anno még Sunset miatt voltak pont ugyanígy kibukva, amikor még csak az első film trailerjében látták. XD Róla is rögtön elkezdtek ilyen “Hi, I’m your generic evil bitch character”, meg hasonló feliratú képeket gyártani, aztán legkésőbb a második filmre a fanok 90%-a megkedvelte. 😀 Szóval ja, ha már a bróni fandomról kell valami negatívat mondani, azért az mindenképp a számlájukra írható, hogy sok újítás láttán rögtön a teljes sorozat temetését kezdik el szervezni, pedig ilyenkor még nem is tudja az ember, hogy ezt vagy azt az úgy ötletet milyen formában fogják beépíteni a sorozatba a készítők. Nem mondom, hogy más fandom nem csinálja ezt, de ők valahogy mintha egyenesen lubickolnának sokszor ebben az érzésben, annyira képesek a legapróbb hülyeségeket is egyből túlreagálni.

    “Bár sose voltam WoW fan, azt már én is nagyon sokaktól, főleg ős WoWosoktól hallottam, hogy a Lich King után, elcseszték a játékot. Na most ehhez képest, mikor egyik havernál láttam, ahogy épp a legutóbbi Warlordst nyomja, valahogy nem az az érzésem támadt, hogy ez annyival, érezhetően rosszabb lenne, mint amilyen a régi volt. Sőt, szerintem épp hogy elég sokat finomítottak rajta azóta.”

    Igen, igazából itt arról van szó, hogy egyrészt ugye a nosztalgia. Sokan vagy az alap WoW, vagy a két további kiegészítője (Burning Crusade, Wrath of the Lich King) körül kezdtek játszani, ezért azt érzik az “aranykornak”, mert akkoriban még minden új volt nekik a játékban, akkor szerezték benne az első élményeiket, stb-stb. Másrészt ha objektíven akarjuk nézni, ez egy nagyon picit igaz, mivel kb. odáig szólt arról a játék, hogy a Blizz úgymond még megdolgozzon a pénzéért. A Lich King kiegészítő vége felé vásárolta fel őket az Activision (vagy egyesültek, vagy a mi a rák, kb. még ma sem tudom, hogy pontosan mi történt e két cég között XD) és onnantól azért érezhetően visszaszorult úgymond a kreatív újítások tárháza és előtérbe került a “lökjünk a fanok elé valamit, amivel ellesznek 1-2 évig, aztán úgyis jön az újabb kiegészítő, szóval nagyon sok energiát ne öljünk már egyikbe sem, mert úgysem tart addig, hogy megérje”. Ez egyébként a játékosok reakcióján is meglátszott, valami grafikont láttam egyszer, ami azt mutatta, hogy míg a Lich Kingig folyamatosan nőtt a játékosok száma, addig az utána következő kiegészítőknél az volt megfigyelhető, hogy megjelenésük után pár hónapig nagyon játszott mindenki, majd utána úgy otthagyták az egészet, hogy még kevesebben lettek, mint a kiegészítő megjelenése előtt. Ez tehát az érem egyik oldala, a másik viszont az, hogy tényleg rengeteget finomodott a játék. Persze sokan jönnek azzal, hogy most már túl könnyű, meg “mindenkinek ingyen osztják az epic armort”, stb., de én személy szerint pont örülök annak, hogy nem kell 24/7-ben játszó “basement-dwellerré” változnom, ha el akarok érni valamit a játékban. 😀 Így is kinézhet magának az ember olyan kihívásokat a játékban, amikkel szó szerint HÓNAPOS farmolások járnak, ha annyira úgy érzi, hogy már nincs benne kihívás, de ezek a farmolások a régi WoW-al ellentétben legalább már nem KÖTELEZŐEK, úgy is le tudsz nyomni egy raidet, ha nem nyomod a játékot másodállás-szerűen. Másrészt volt egy csomó olyan dolog a régi WoW-ban is, ami nem “kihívás”, csak hülye tervezés eredményeképpen született, pl. hogy az alap WoW-ban tank csak protection warrior, healer meg csak holy priest lehetett. Azért az elég durva, ha a játék összes létező kasztjából csak ez a kettő tud más lenni, mint DPS és ezek is csak a megfelelő talentekkel. 😀 És volt még sok ilyen idegesítő dolog, amit arra lehetett visszavezetni, hogy ez volt a Blizz első MMO-ja és még ők is tanulták, hogy hogyan kell ezt csinálni, csak a fanok valamiért ezeket vagy hajlamosak elfelejteni, vagy azzal jönnek, hogy “ez az epicség része volt!” (Ja, hogyne… 😀 XD) Amúgy én nem pont a kezdőnap óta játszok, de viszonylag hamar, még a Burning Crusade második felében bekapcsolódtam. 🙂 Mily meglepő, szerintem is az első “trilógia” (alap WoW, BC, Wrath) volt a legjobb, de ettől még az utána következők sem voltak élvezhetetlenek, inkább úgy élem meg őket, mint 1-1 anime “arc”-jait. A Wrath utáni Cataclysmet speciel én is rühellem, ott kb. semmi nem tetszett, egy időre abba is hagytam a játékot, de nekem ott már a koncepcióval bajom volt, hogy kvázi csinálnak egy “katasztrófafilmet” a játékból, ahol hol özönvíz, hol meg lávafolyam cseszi szét a régi zónákat. Utána jött a Pandaria, amit a pandák miatt sokan köpködtek (mintha ezek valami új faj lettek volna, miközben már a War III kiegészítőjében is volt pandaren hős), de mivel én bírtam őket már a WoW előtt is, számomra nagy élmény volt, illetve hasonlóan az új MLP-s karikhoz, miután ténylegesen JÁTSZOTTAK is vele a játékosok pár hónapot, nem csak előre lefikázták, nagyrészt ők is megkedvelték ezt a kiegészítőt. 🙂 Most meg van ugye a Warlords, aminek én a sztoriját iszonyú gáznak találtam (“alternatív idővonal, mert már semmi ötletünk az eredeti gazdagítására”), de annál kellemesebbet csalódtam benne. (Jó, a vége mondjuk egy összecsapott baromság volt történetileg…) A hangulat nagyon ott volt, voltak új, szerethető karakterek (Yrel :3), EPIC zene, talán az eddigi legjobb questelés, stb. Egyedül ez a Garrison dolog lett mellélövés némileg, mert amilyen fun az elején, annyira “megfojtja” a játékot a későbbiekben, hogy gyakorlatilag csak a bázisodon mozogsz és ott csinálsz dolgokat, mint valami Facebook játékban. (Learatod a növényeket, bányászod az ásványt, stb.) Szal a Cataclysm-et leszámítva én olyan masszívan szarnak eddig egyetlen kiegészítőt sem találtam, az más kérdés, hogy a Wrath óta olyan baromi nagy újítás tényleg kevés volt a játékmenetben, de aki meg erre vágyik, az tényleg jobb, ha valami más játékot keres magának, mert a WoW már csak a 10+ éves motorja miatt sem fog nagyon megújulni. Bocs, kijött belőlem a fanboy. XD

   • “Egy másik haver pl. a mai napig az S2 évadzárójától van kikészülve, mondván, hogy Shining Armor egy asspull karakter, Cadence szerinte egy Mary Sue, az a “a szerelem ereje legyőzi a gonoszt” pedig szerinte akkora baromság volt, hogy inkább nyerjen a friendship hatvanszor.” -> Az én egyik haverom, ugyanígy van a Sombrás résszel, ahol részben, pont az a baja, amit te is említettél, hogy a végén Spike segít be Twilightnak.

    Na most az a vicc, hogy most ugyanezzel a vehemenciával fúj, Starlight Glimmerre, mondván, hogy “Milyen gyenge eresztés volt főgonosnak, bezzeg előtte ilyen nem volt…”. Aztán mikor emlékeztettem rá, hogy anno, ugyanezt mondta Sombrára, akkor azzal védekezett, hogy “Jó, de az akkor más volt”. =D

    Egyébként nekem, se a Sombrásal, se a Chrysalisos résszel, nem volt semmi bajom. =) Amúgy nem értem, Cadence, mitől lenne Mary Sue? Messze nincs se annyit fényezve, se nincs akkora ereje, hogy emiatt Sue lehetne. Nekem pl. kifejezetten bejött, hogy ott végre, nem a szokásos formula jött elő, hanem mertek kicsit másokat is szerephez juttatni. =)

    “következő szezonban gyereke (illetve csikója XD) lesz Shining Armornak és Cadence-nek, amit a fanok abból szűrtek le, hogy megjelent valami Princess nemtudommármianeve bébi-póni figura. Kérdem én: miért b*ssza ez fel egyesek agyát? Amikor a Cake-eknek lettek ikreik, senkit nem izgatott a dolog, sőt, szerintem az még egy jó epizód is lett Pinkie-vel.” -> Őszintén? Én se értem a dolgot, hogy miért lenne ez, akkora végzetes probléma. Ha lesz is ilyen rész, sanszosan arról fog szólni, Twily, hogyan birkózik meg, a nagynéni szereppel, ami nem is rossz alaptéma, valami szokásos filler résznek. Jobb, mintha megint valami Discordos részt kapnánk, vagy valami Spikeos különkiadást. =P

    Amúgy jó hogy mondtad, eszembe jutott, hogy egyik haver anno, valahogy úgy nézte végig azt a Cakes részt, hogy kimaradt neki az a jelenet, mikor elmagyarázzák, hogy miért lett az egyik unikornis, a másik meg pegazus. Na most mivel neki ezt, valahogy sikerült átugrania, kihagynia, vagy nem tudom, hogy csinálta (na ezért nem nézem én online a részeket) így utána, elkezdett emiatt panaszkodni, hogy micsoda “hülyeség volt már ez”. Aztán mikor mondtuk neki, hogy “bocs, de az pont meg volt magyarázva” akkor nem akarta elhinni, és ott, laptopon mutatta meg neki egy másik haver, mert épp nála volt. =D

    “Azon meg külön röhögtem, hogy erről a figuráról csináltak egy olyan reakciós képet, hogy melléraktak ilyen WTF-fejű Sunsetet és ráírták, hogy “Is this shit real?”, vagy valami hasonlót. Amin csak azért röhögtem, mert emlékszem, hogy anno még Sunset miatt voltak pont ugyanígy kibukva, amikor még csak az első film trailerjében látták.” -> Én azon röhögtem most, hogy Starlight Glimmer miatt, most újra fellángolt ez a “Ki Twilight igazi riválisa?” téma.

    Ugye ez annak idején, úgy nézett ki, hogy amíg csak Trixie volt, a fandom fele, őt fanolta, a másik fele meg ki nem állhatta. Aztán, mikor jött Sunset, az utóbbiak közül sokan, elkezdték őt fanolni, mondván, hogy ő Twilight “valódi” riválisa, és ezzel, kitört a waifu háború. A Sunset fanok, azzal csesztették a Trixie fanokat, hogy “Trixienek, nincs is valódi varázsereje”, meg hogy “Csak a medál miatt volt erős”. Mire a Trixie fanok, válaszul jöttek azzal, hogy “Sunset nem is canon”, és “Épp hogy neki nincs saját ereje, mert csak a korona miatt volt erős”.

    Na most ez, mostanra eljutott oda, hogy Starlight Glimmerel, felborult az eddigi PvP, és most már van egy harmadik frakció, akik támadják az előbbi kettőt, a szokásos szövegekkel. Mire a másik két tábor, felhagyott egymás baszogatásával, és a “megerősödő, új közös ellenségre” koncentrálnak, mondván hogy “OP”, meg hogy “plotdevice miatt volt csak annyira kemény, stb”.

    Szóval mondhatni, az MLP, mostanra eljutott oda, mint annak idején a DBZ, hogy van a főszereplőnek, 3 nagy riválisa, és folyton azon megy a rizsa, hogy na de ki is a “valódi”? Ugye Gokunak is ott van először Vegeta, aztán Broly, majd rendszerint e mellé, Frieza szokott még jönni.

    A vicc az, hogy jobban belegondolva, ezek hasonlítanak is, az MLP-s “megfelelőikre”. =D Trixie, az tiszta Vegeta. Első rivális, végtelenül büszke, egoista, nagyszájú, és van egy sajátos stílusa, ami miatt szeretik. Alapvetően cool, de mellette, van egy amolyan lúzer oldala is, hogy árnyalja a képet. Illetve később, szembeszáll majd még egyszer a főszereplővel, egy olyan erővel, ami már nem a sajátja.

    Sunset, na ő olyan, mint Broly. Non-canon, movie only boss, akinek van egy coolos fellépése, coolos szövegei, coolos külseje, de nincs valódi személyisége. A mozi nagy részében, mondhatni végig nyeregben van, de a végén, mégis viszonylag könnyen legyőzik. Illetve, még az első moziban, remekül működik, addig a későbbiekben, unalmassá válik, pont azért, mert nincs valódi karaktere.

    Végül pedig, ott van Starlight, aki meg olyan, mint Frieza. Valódi, szezonos főgonosz, akinek a karaktere, rendesen fel van vezetve, elég komoly erőket képes megmozgatni, és nem is bánnak vele el, oly könnyen. Elég coolos ő is a maga módján, ám a legvégére, kissé átmegy “nyomiba”.

   • “Egyébként nekem, se a Sombrásal, se a Chrysalisos résszel, nem volt semmi bajom. =) Amúgy nem értem, Cadence, mitől lenne Mary Sue? Messze nincs se annyit fényezve, se nincs akkora ereje, hogy emiatt Sue lehetne. Nekem pl. kifejezetten bejött, hogy ott végre, nem a szokásos formula jött elő, hanem mertek kicsit másokat is szerephez juttatni. =)”

    A Chrysalisossal amúgy a fandom nagy részének szintén semmi baja, sőt, asszem anno ilyen “legjobb évadzáró” szavazáson is nyert, igaz, akkor még csak összesen három szezon volt kinn végig. XD Szal ez a haver “saját hülyesége” volt, mondjuk a sztorihoz hozzátartozik, hogy ő volt az a fazon is, aki már S2 idején olyanokkal jött, hogy sajnálja, hogy végül a bróni fandom, illetve maga a sorozat nem lett akkora “jelenség”, mint amekkora dolgot szerinte ki lehetne hozni belőle. Szóval mind ez, mind ez a Cadence-basztatás nála már ilyen “kákán is csomót keresek” dolog volt. (Azóta tán abba is hagyta a sorozatot, talán még S3-at lenyomta “tiszteletből”, de lehet már azt sem végig.) Mondjuk így belegondolva Cadence tényleg olyan némileg, mintha valaki a self-insert alicorn fanfic karakterét kívánta volna beleírni a canonba, de nálam még belefért. 😀 XD A Sombrás részek már más tészta, lévén Sombrát olyan egyöntetűen rühelli a fandom, mint az SW-jek Jar Jar-t, viszont magával az epizóddal a szerintük baromi gyenge főgonoszon kívül más bajuk tudtommal nekik sem volt. 🙂

    “Én azon röhögtem most, hogy Starlight Glimmer miatt, most újra fellángolt ez a “Ki Twilight igazi riválisa?” téma.[…]”

    LOL. 😀 A “Trixie vs Sunset”-et még én is tapasztaltam, de valóban egyre több Starlightos képet is látok, ami erről szól. XD Amúgy nekem ugye fanboyként Sunset a kedvencem, mert nála éreztem azt a háttértörténetétől kezdve az egész szerepléséig, hogy valódi anti-Twilightnak írták meg, még ha “un-canon” is. 😀 Viszont a DB kapcsán nekem totál kimaradt ez a vita és ott igazából elég nevetségesnek is találom, hogy Vegitán kívül bárki mást tekintenének Goku riválisának, tekintve, hogy kis túlzással az egész karakter “lényege” az volt, hogy görcsösen próbál folyamatosan Gokunál jobb lenni. Broly vele szemben egy un-canon karakter, Freeza meg ebből a szempontból megalol, gyakorlatilag ha csak a canont nézzük, első találkozása Gokuval is végzetes volt számára, szóval nagy rivalizálásról nehezen beszélhetünk. 😀 Meg nálam a “rivális” fogalma olyasmi, amikor két, képességben eléggé hasonló, de jellemben mégis valamennyire különböző karakter rivalizál egymással. Freeza nem “szórakoztató rivális” volt, mint pl. Vegita, hanem egy szadista, velejéig romlott zsarnok és az alap sorozatban még úgy is kezelték. Azt hittem, rosszul hallok, amikor néztem ennek a nemrégiben kijött F movie-nak az angol dubos trailerjét és Freeza ilyet szól, hogy “This will be a formidable fight, my precious rival!” vagy valami hasonló. WTF, Freeza mikor viszonyult így Gokuhoz? Ugyanúgy ki akarta nyírni, mint az összes saiyant, csak nem bírt el vele, de amikor átment SSJ-be, akkor sem vívta ki a tiszteletét, sőt, annál jobban gyűlölte. (Egyáltalán van ilyen Freezánál, hogy “tisztelet”?) Oké, hogy ez az angol dubos trailer volt, ők meg szeretnek “hozzáírni” a sztorihoz dolgokat, de sajnos a japókból is kinézem, hogy mostanra Freeza is ennyire “átlényegült” náluk, tekintve, hogy magával az egész franchise-al is mit műveltek. (DB “Super” ugye…)

   • “ő volt az a fazon is, aki már S2 idején olyanokkal jött, hogy sajnálja, hogy végül a bróni fandom, illetve maga a sorozat nem lett akkora “jelenség”, mint amekkora dolgot szerinte ki lehetne hozni belőle.” -> Ahhoz képest azért elég szépen kinőtte magát. =) Kvázi friss szubkultúraként (mert ami a G4 előtt volt, azt nem igazán lehetett annak nevezni) elérte azt, hogy túlzás nélkül, olyanokkal tudott versenyre kelni, mint a gamer, vagy az anime szubkultúra. Ami már csak azért is, elképesztően nagy szó, mert mindezt ugye, egyetlen régi franchise revitalizációja hozta létre, még a másik kettő mögött, évtizedek óta működő ipar húzódik meg, több 1000 címmel.

    Plusz azt is tegyük hozzá, hogy jelenleg 5 sikeres évadon van túl a sorozat úgy, hogy még mindig nem veszített a minőségéből. Másabb lett, az tény, de nem rosszabb, és pont ez a lényeg. Pláne ma, amikor a legtöbb sorozat, már a 2. évad körül, végleg ki szokott fújni, és abszolút fantáziátlanságba fullad.

    “A Sombrás részek már más tészta, lévén Sombrát olyan egyöntetűen rühelli a fandom, mint az SW-jek Jar Jar-t” -> Érdekes, én eddig ezt nem vettem észre. Mármint azt igen, hogy a többség, enyhén szólva üresnek, és fantáziátlannak tartja, de azt nem, hogy kifejezetten rühellnék. Mondjuk úgy, mint ahogy Gildát, vagy a Diamond Tiara & Silver Spoon duót szokták, akik ugye, rendszerint brutális körülmények között szoktak elhalálozni.

    Én úgy vettem észre (ha már SW volt a hasonlat), hogy Sombrával, sokaknak az a baja, mint mondjuk ami az SW fanoknak volt Maulal. Vagyis, hogy hiába lett volna teljesen jó gonosznak, hiába volt meg hozzá a külseje, skillje, valójában nem igazán csinált semmit, és a végén, nevetségesen gyorsan elintézték.

    Egyébként ahhoz képest, hogy mennyien nem szeretik, azért nem egy olyan 18+ képbe botlottam már, ahol épp valamelyik női karaktert rapeli, általában Cadencet. =D

    “Meg nálam a “rivális” fogalma olyasmi, amikor két, képességben eléggé hasonló, de jellemben mégis valamennyire különböző karakter rivalizál egymással.” -> Mondjuk őszintén szólva, a dolog képesség része, az mindig ott bukik meg, hogy a fő karakter, az képes a fejlődésre, még az ellenfele, riválisa, az jellemzően soha. Így egy hosszabb sorozatnál, később a főszereplő már úgy elhúz, egykori riválisa mellett, miközben az, szépen a háttérbe szorul, hogy ilyenkor rendszerint, bedobnak valami új riválist, és kezdődik az egész elölről.

   • “Ahhoz képest azért elég szépen kinőtte magát. =)[…]”

    Ez mind igaz, de ő egyébként is valami ennél is “extrábbat” várt ettől az egésztől, amit pontosan már nekünk sem sikerült elmagyaráznia, de ha jól értettem, kis túlzással valami Love & Tolerate “hippimozgalmat” várt volna, vagy nem is tudom… XD

    “Érdekes, én eddig ezt nem vettem észre. Mármint azt igen, hogy a többség, enyhén szólva üresnek, és fantáziátlannak tartja, de azt nem, hogy kifejezetten rühellnék. Mondjuk úgy, mint ahogy Gildát, vagy a Diamond Tiara & Silver Spoon duót szokták, akik ugye, rendszerint brutális körülmények között szoktak elhalálozni.

    Én úgy vettem észre (ha már SW volt a hasonlat), hogy Sombrával, sokaknak az a baja, mint mondjuk ami az SW fanoknak volt Maulal. Vagyis, hogy hiába lett volna teljesen jó gonosznak, hiába volt meg hozzá a külseje, skillje, valójában nem igazán csinált semmit, és a végén, nevetségesen gyorsan elintézték.”

    Bocsi, igaz, a Maulos hasonlat valóban találóbb. Amúgy olyan masszív gyűlölethullám valóban nem övezi, mint mondjuk Diamondékat, de én pl. emlékszem, hogy amikor kijött a Sombrás duplarész, volt olyan fan, aki lazán beírt Twiterre a karakter szinkronhangjának, hogy “Mesélj, milyen érzés a világ legszarabb főgonoszát szinkronizálni?” Szóval igazából úgy van vele a többség, hogy ha nem is masszívan utálják, de mint főgonosz, szerintük egy kalap szar, mivel se kidolgozott jelleme nem nagyon volt, se csinálni nem csinált semmi lényegeset és a szövege is kimerült abban, hogy “Muhuhahaha, CRYSTALS!” XDDD Egy kisebb réteg mondjuk értékelte, ők úgy voltak vele, hogy végre egy Gyűrűk Urás Szauron-féle gonosz, akiben pont az az érdekes, hogy elsősorban nem személyesen szívatja a főszereplőket, inkább az egész “hatása” telepszik rá a tájra, ami egy atmoszférát teremt, meg ugye a különböző “hátrahagyott” veszélyes dolgai, pl. az a varázslat, ami Twilightot is majdnem “kicsinálta”, ha nincs ott Spike. Nekik is igazuk van amúgy, szóval én valahol a kettő között vagyok félúton: lehetett volna jobb, de túlzás úgy előadniuk, mintha minden idők legszarabb bossa lett volna. Az más kérdés, hogy a fanok tényleg rendesne “kibővítették” a sztoriját, pl. gondolom ezt már láttad, de ha még nem, linkelem: https://www.youtube.com/watch?v=au46vv9v9Wc

    Simán több történet és érzelem van benne, mint az egész canon Sombra sztoriban. 😀 (Jó, az más kérdés, hogy ahogy Maulnál, úgy utólag az “expanded universe”-ben bővítgették az ő canon sztoriját is, pl. pont itt a videó alatt írják a felső kommentekben, hogy “Read “Fiendship is Magic” and “Seige of the Crystal Empire”” és elvileg még hasonlít is az eredeti eredettörténete ehhez a videóhoz. :D) Csak hát ugye mennyivel jobb lett volna, ha ezeket nem így utólag pakolják bele a kánonba, hanem esetleg a sorozatból tudjuk meg. 😀 (Ezért vagyok úgy vele, hogy pl. lehet, hogy Sunsetnek a jelenben nem sok személyisége van, de azzal, hogy Celestia korábbi tanítványának írták meg a háttérsztoriját, máris sokkal többen meg tudták kedvelni, mert mégis kötődik valamennyire a világhoz, hiába egy “uncanon” movie kari. Sombra meg canon volt, de annyira semmilyen, hogy ezért sokan megutálták, vagy legalábbis egy gyenge gonosznak tartják.)

    “Egyébként ahhoz képest, hogy mennyien nem szeretik, azért nem egy olyan 18+ képbe botlottam már, ahol épp valamelyik női karaktert rapeli, általában Cadencet. =D”

    Ilyet én is láttam, de ennek szerintem nem az az oka, hogy annyira bírnák magát Sombrát, inkább az, hogy eleve kevés férfi karakter van a sorozatban, olyan meg még kevesebb, aki ténylegesen erős, vagy fizikailag, vagy mágikus úton. Nem véletlen, hogy általában ha valami hetero szexjelenetet rajzol le valaki, az a BigMac – Flash – King Sombra vonalom mozog a legtöbb esetben. 😀 (Már ha eleve nem rögtön saját magát rakja bele, mint “Anon”… XD) Illetve még befigyel Soarin és Braeburn is. XD Szóval mondhatjuk, hogy ezen a pár hímnemű karin élik ki a vágyaikat, képzelik magukat a helyükbe és mivel a canonilag “jófiú” szereplőktől azért erősen karakteridegen lenne egy rape scene, ezért ezt általában Sombrára “bízzák”. De pl. ha yuri területre megyünk át, ott már szintén legalább annyi “Chrysalis dugja Cadence-t” képet találunk, hiszen ott már nagyobb a választék, de pl. Nightmare Moon is nagyon népszerű volt sokáig, néha még manapság is látok róla 1-1 ilyen képet. XD

    “Mondjuk őszintén szólva, a dolog képesség része, az mindig ott bukik meg, hogy a fő karakter, az képes a fejlődésre, még az ellenfele, riválisa, az jellemzően soha. Így egy hosszabb sorozatnál, később a főszereplő már úgy elhúz, egykori riválisa mellett, miközben az, szépen a háttérbe szorul, hogy ilyenkor rendszerint, bedobnak valami új riválist, és kezdődik az egész elölről.”

    Igen, bár ezt pl. szerintem az animékben még mindig jobban el szokták találni, mint a nyugati sorozatokban. Lásd a DB-s Goku és Vegitát, a Yu-Gi-Oh-s Yugi-Kaibát, de még az amúgy általam utált Naruto-Sasuke párosra is igaz, hogy mindkettő tápolódik szépen, csak utóbbiban Kishi elbaszta, mert a második “végső összecsapásuk” egy kalap szar lett, mindketten ellőtték majdnem elsőre a legkeményebb támadásukat, aztán sikeresen kiütötték egymást. XD De a lényeg az, hogy ha jól írják meg a karikat, akkor általában össze tudják azt hozni, hogy körülbelül azonos erejűek legyenek, még ha az olvasó tudja is, hogy a legfőbb szereplő mindig egy arasszal megelőzi majd riválisát. XD A gagyi módon megírt sztorikban persze az van, amit te mondasz, hogy a főszereplő úgy elhúz, hogy kellenek sorban az újabb és újabb riválisok, mert az “original rival” már kb. semmit nem ér. XD

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: