Star BallZ (2001) – Avagy a pornó paródia, ami még Lucast is megszívatta

StarBallZ_coverHa már úgyis nyakunkon az új Star Wars film, és valami egészen furcsa okból kifolyólag, manapság egyre többen és többen éreztek arra kényszert, hogy bemutassák, kritizálják, a hírhedt Hoilday Specialt. (Ami egyébként vicces, hogy mennyi embernek jelent újdonságot.) Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, én valami mást fogok most elővenni, ami bizonyos szempontból, még az ominózus ünnepi különkiadásnál is rosszabb.

Nem mellékesen pedig, Lucas pályafutásának, eddigi legnagyobb pofára esését köszönheti ennek a “remekműnek”. Hogy miért, az majd nemsokára kiderül… =)


Nem is oly rég, nem is oly messze…

Mielőtt azonban belevágnék a szóban forgó animációs film, és az ezzel, szorosan összefüggő botrány részletezésébe, illetve magának Georgenak a szerepére ebben, érdemes kicsit visszatekintenünk a múltba, hogy megértsük, hogyan is kezdődött ez az egész.

Tehát, annakidején a ’90-es években, mikor az animék (és velük együtt, néhány hentai) hódító útjukra indultak az Egyesült Államokban, sok kisebb amerikai cég is, megpróbált hasznot húzni a helyzetből. Ezek, a jellemzően alacsony tőkével rendelkező, amatőr (és igen gyakran kontár) noname garázscégek, stúdiók, elsősorban arra rendezkedtek be, hogy minimális költségvetésből, megtalálják azokat a piaci réseket, amiken keresztül, profitra tehetnek szert.

Ezen cégek egyike (és talán legsikeresebbike) volt, az úgynevezett MMG (Media Market Grounp), akiknek a koncepciója, egyszerű volt, mint a 100-as szög. Fogjuk az összes, korabeli, népszerű animét, amik eljutottak az országba, majd ezeknek a karaktereiről, akár összevegyítve, akár külön, kezdjünk el pornóképeket gyártani, amiket csomagokban árulhatunk, nagyjából 10-20 dollárért.

Meglepő módon az ötlet, olyan jól működött, hogy később az MMG már képregényeket is kiadott, hasonló felállásban. Majd, következett a nagy áttörés, mikor úgy döntöttek, animációs filmet fognak gyártani, méghozzá az akkoriban népszerűvé válni kezdő, 2.5D-s formában. Nem is kellett rá sokat várni, hisz az amatőr, de annál lelkesebb grafikusok (kb. 3-4 ember) alig egy év alatt, össze is hozták első animációs filmjüket, Sailor Moon & The Seven Balls címen, még 1999-ben. A végeredmény persze, nem kevés kívánnivalót hagyott maga után.

Tudvalévő, hogy amikor egyik nemzet, próbálja egy másik nemzet popkultúráját utánozni, az rendszerint, elég rosszul szokott végződni. Az MMG “remekművével” azonban, ez volt a legkisebb probléma. Ez a rajzfilm ugyanis, még az elvárható minimumot sem hozta, semmilyen téren se. Az még hagyján, hogy audiovizuális szempontból, katasztrofális volt az egész, úgy a látvány, mind a szinkronmunka. A baj inkább az volt vele, hogy amit kaptunk, az se erotikusnak, se humorosnak nem volt nevezhető. Márpedig amikor egy low budget trasht, még trashként sem lehet legalább egy kicsit élvezni, ott már azért komoly problémák vannak.

MMG-ék azonban nem adták fel, és mihelyst lecsengett a Sailor Moon & The Seven Balls, máris nekiláttak a következő projektjüknek, mely ezúttal inkább a hazai popkultúrát kívánta górcső alá venni, amihez a kiinduló alapot, az első Star Wars film biztosította. Az új animációs filmet, elkeresztelték Star BallZ-nek, és 2001-re, el is készültek vele. Ekkor azonban jött George Lucas, társaságában egy rahedli ügyvéddel, és a már kész, épp kiadás előtt álló Star BallZ-t, kvázi megvétózták.

Beperelték az MMG-t, szerzői jogok megsértése, illetve hitelrontás vádjával. George szerint ugyanis, a pornó paródia, rosszat tenne a hamarosan érkező 2. film eladásainak. (Értsd: marketing szempontból, potenciálisan kevesebb merch fogyhatna ez miatt.) Valamint annak is fenn állhat a reális veszélye, hogy egyesek ezt összetéveszthetik, az eredeti franchiseal, ami a Star Wars univerzum hitelét, renomáját rombolhatja. (Már ami a Baljós Árnyak után megmaradt ugye.)

A pert természetesen, George annak rendje és módja szerint elvesztette, így a Star BallZ, végül megjelenhetett. Apró érdekesség egyébként, hogy e tájt felrebbentek olyan pletykák, miszerint George, valójában azért perelt, mert hogy az MMG, illetve maga a Star BallZ, őt magát is kifigurázta, és pellengérre állította.

StarBallZ_Lucas

A helyzet azonban, csak ez után kezdett érdekessé válni, ugyanis egy a Lucas filmet képviselő szóvivő, név szerint Lynne Hale nyilatkozata után, melyet az ítélet hirdetéskor tett, az MMG, visszaperelte Lucast, és nyertek. Georgenak így több mint 140 millió(!) dollár kártérítést kellett kifizetnie, a már meglévő perköltségeken kívül.


Egy totális elcseszett galaxisban…

A történetről (mert hogy igen, olyan is van) igazából nem sokat lehet elmondani, már azon túl, hogy nagyjából nyomon követi az első Star Wars film eseményeit. Wank Solo, hű társa, Chewhowie társaságában a galaxist járja, mindenféle szex kalandok után kutatva. Azonban egy jó ideje, már semmi izgalmasban nem volt részük, mígnem két totálisan ratyi robotnak hála, minden eddiginél nagyobb kalandba vágják a falloszukat. Felkerekednek hát, hogy megmentsék az élveteg hercegnőt, a mitikus Seggcsillagról, és leszámoljanak, a gonosz birodalommal.

starballz01

A készítők azonban nem álltak meg itt, és egy sima Star Wars pornó paródia helyett, kvázi minden fontosabb, főleg a ’80-as, ’90-es években megjelent filmet, sorozatot, animét, zenés videoklippet, videojátékot, politikai, közéleti, és pop kulturális eseményt elővettek. Sőt, még attól sem riadtak vissza, hogy helyenként kifejezetten cinikusak, vagy épp önironikusak legyenek.

Alapvetően, ez egy nagyszerű húzás lenne, még úgy is, hogy ennek a koncepciónak, sokszor meg van az a hátránya, hogy úgymond előismeretet feltételez. Ergo, aki nincs kellőképp tisztában, az akkori éra fontosabb műveivel, eseményeivel, az nagyon sok dolgot nem fog érteni. Személy szerint, én imádom az ilyen műveket, feltéve, ha jól vannak elkészítve. A Star BallZ-vel azonban, pont ez a probléma, merthogy ez bizony, még mindig egy MMG rajzfilm.

starballz02

Normális esetben, akár itt meg is állhatna a kritika, lévén a legtöbb alacsony költségvetésű trashnél, nincs azon mit magyarázni, hogy miért rossz. Az ilyen művekről, általában véve elmondható, hogy lelketlen, futószalagon gyártott iparos munkák, amik nélkülöznek, mindenféle eredetiséget, kreativitást, és minden téren, egy egységesen alacsony színvonalat képviselnek, illetve tartanak fenn. Céljuk pedig nem több, mint hogy nagy költségvetésű művek farvizén elevickélve, próbálják magukat eladni. A Star BallZ esetében azonban, nem ez a helyzet.

A Star BallZ, az a fajta különleges példány, ami még csak nem is próbálkozik. A rajzfilm minősége olyan hektikusan ingadozik, mint egy oszcilloszkóp. Némelykor már-már decens, sőt, meglepő módon, vannak kifejezetten cool pillanatai is, még máskor (az esetek többségében) olyannyira az elvárható minimum alá esik, ami még trash mércével mérve is kínos, de minimum röhejes.

starballz07

Kiváló példa erre a grafika, azon belül is az animációk, ahol van hogy sikeresen hozzák a 24 képkocka/másodperc arányt, még máskor, van hogy bőven 10 alá esik, és még szellemképes is. Sőt, van hogy hosszú másodpercekig, mindössze 2 képkocka megy loopban. Vagy ott a 3D, ami még állóképeken csak-csak mutat valahogy, de amint animálni kell valamit, olyan színvonalat kapunk, aminél évekkel korábban megjelent PS 1 játékok átvezetői különbek voltak.

starballz05

A humor, nos mondhatnám azt, hogy elmegy, lévén tényleg akad benne egy-két jobb jelenet, de az esetek többségében, inkább  értetlenkedve néz ki az ember a fejéből. Főleg azért, mert sok utalásnál, paródiánál, hiányzik a felvezetés, és a csattanó, azaz a lényeg. Igaz, ha valamit, hát azt mindenképp ki kell emelnem, hogy a sors fintorának köszönhetően, MMG-ék mintha a jövőbe láttak volna, mikor Mickey Mouse füleket aggattak, Tuxedo Vaderre. =)

starballz08

A legérdekesebb pontja az egész rajzfilmnek, mégis a hangulat. A Star BallZ-nél a készítők ugyanis, folyamatosan kiszólnak a néző felé. Végig azt éreztetik, mint ha itt nem lenne szó másról, mint hogy összeállt egy amatőr társaság, akik kitaláltak valami eszméletlen nagy hülyeséget, és aztán olyannyira megtetszett nekik az ötlet, hogy nekiláttak a megvalósításnak. Egymás között remekül szórakoztak rajta, miközben amúgy pontosan tisztában vannak vele, hogy ez az egész, amúgy egy centet sem ér.

Alapvetően, ezzel (már ha tényleg így lenne) nem is lenne semmi baj, csakhogy jobb napokon a hasonlók még CD-n terjedtek, majd később a neten, a különféle videó megosztókon. Viszont sohasem árulták pénzért.

A magam részéről, nyilván senkinek sem ajánlanám ezt a rajzfilmet. Aki jó Star Wars paródiát akar látni, az inkább nézze meg a Spaceballst (Űrgolyhók) újra, mint ezt, mert hála, az bizony nem lesz benne. 3/10, mert láttam már rosszabbat is. =)

Reklámok

35 hozzászólás to “Star BallZ (2001) – Avagy a pornó paródia, ami még Lucast is megszívatta”

 1. Most még csak a képeket volt időm végignézni, de már jót röhögök előre. 🙂

 2. És én még azt hittem, hogy a Karácsonyi Star Wars-nál cikibb ötlet nem jöhet. Pedig az ötlet maga tényleg nem lett volna rossz de a megvalósítás siralmas. Maradjunk inkább az Űrgolyhóknál mert az egy fantasztikus paródia vagy pedig a Family Guy változatnál mert annak sikerült ami ennek nem.

  Amúgy köztudott George bácsiról, hogy nem bírja ha kifigurázzák és a negatív kritikát sem tűri szal biztos nem marketing okokból hisztizett vagy ha mégis akkor az csak másodlagos volt.

  • Nekem spec valahogy sose jött be a FG féle paródia. Láttam mindet, de túl erőltetettek, gyengék voltak, mint ahogy maga a sorozat is, egyre inkább az.

 3. Így végig olvasva a cikket egy biztos nálam: hálát érzek, hogy megnézted helyettem ezt a darabot. 🙂 Korábban nem hallottam erről, de menet közben nekem a Family Guy SW paródiája ugrott be. Gyanítom, hogy a FG merített ebből.
  Ami meg George reakcióját illeti, pont annyira kiszámítható volt, hogy az Ébredő erő nagy csavarja. Bár sztem az is szerepet játszhatott a gondolataiban (igaz, inkább tudat alatt), ami a karácsonyi különkiadás hozadéka volt a lelkében. 🙂 Azt el tudom képzelni, hogy a wuki karácsonyozás után egy enyhén szólva alul teljesítő Baljós árnyakat betetézni egy ilyen művel (ami esetleg sokak számára nem biztos, hogy egyértelmű lenne, hogy ez nem a lucasarts műve), gyaníthatóan tényleg nem tett volna jót a cég renoméjának. És itt nem a filmnézők mozilátogatási kedve lebeghetett Lucas szeme előtt, hanem a részvények árának drasztikus esése.
  A Mickey egeres Darth Vader viszont tényleg ütött 🙂

  • Nem hiszem, hogy ebből merített volna a FG, lévén ennek a stílusa, még nekik is túl alpári. =)

   Georgenál meg sosem értettem, mi volt ez a nagy perelési mánia, ami rátört a 2000-res évek elején? Pláne, hogy a többségüket elvesztette, élén ezzel. Szóval érdekes, hogy annak idején, a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején, Georgeot még nem zavarták az akkori SW utánzatok, paródiák, pedig azok akkor, még el is jutottak a nagyközönséghez. Ellentétben mondjuk ezzel, amit ha nem piszkál meg, szépen, csendben elfelejtődött volna.

   A Star BallZ, kevesebb mint 500.000 dollárból készült, és kizárólag a neten, a hivatalos honlapról lehetett megrendelni, DVD formában. Ergo, figyelembe véve a net akkori elterjedtségét, és a marketing teljes hiányát, alapból nem sok emberhez jutott volna el, nem hogy a DVD, még annak a híre se.

   Georgenak hála viszont, először csinált neki egy jó nagy ingyenreklámot, rögtön a mainstream médiában, aminek hála kapásból 10X annyi fogyott a DVDkből, mint azt eredetileg tervezték az MMGnél. Plusz, utána kiperkált még nekik, további 140 milliót. Nem mondhatnánk, hogy megérte, legalább is neki, biztos nem. =)

   Szóval lehet, hogy a Karácsonyi Speciál ciki volt, de az lement egyszer a TV-ben, aztán George elkobozta, az egyetlen létező szalagot, és úgy eldugta, hogy rajta kívül, azóta se tudja senki, hová lett. (Valószínűleg egy széfbe zárva hever, 6 láb mélyen a föld alá temetve, a Millenium Falcon modellje alatt.) Az MMG viszont röhöghetett a markába, mert pályafutásuk eddigi legnagyobb nyereségét köszönhették neki.

   • Mondjuk George-unk most már benyilatkozta, hogy mennyire megbánta, hogy a Disneynek adta a jogokat. 🙂 Késő bánat, ahogy mondani szokás.

   • Most már valóban, pláne, hogy egy amúgy egész tűrhető filmet kaptunk, ami spec sokkal jobb kezdés volt (mert ha jól tudom, ezt is trilógiává fogják majd bővíteni) mint annak idején a Baljós Árnyak.

    Az SW-vel, mindig is az volt a baj, hogy mint ha sohasem tudták volna azt igazán eldönteni, hogy a komolyabb, vagy a gyerekesebb arcát mutassák e inkább ennek az univerzumnak. Ráadásul egy ponton túl, már maga Lucas is mintha kezdte volna azt szépen elfelejteni, hogy utóbb végül, miről is akar szólni a meséje?

   • A Baljós árnyaknál eleve arról volt szó, hogy trilógia lesz, ez nem volt kérdés. Ugyanígy az Ébredő erőnél is kapásból trilógiában gondolkodott a Disney. Egyedül az eredeti trilógiánál volt még dilemma, hogy trilógia lesz-e, épp ezért lett annyira lezárva az első film (4. epizód).
    Ami a komolyság/gyerekesség kérdését illeti, ez is inkább az előzmény trilógiánál tekinthető jogosnak. Lucas ott annyira a cgi bűvkörében élt, hogy leszarta a forgatókönyv írás fontosságát. Mondjuk leginkább a Jar-Jar vonal volt az, ami fárasztó lett. Igaz, a Jedi visszatérben is ott voltak az ewok macik, de azok még mindig emészthetőbbek voltak, mint Jar-Jar.

 4. Te jó ég, mi ez a baromság? 😀 😀 Ilyen létezik? Én nagy DB és SW-fan vagyok, de erről még csak nem is hallottam. Na mindjárt előtúrok egy torrentet erre. Milyen hosszú egyébként?

  • Létezik bizony, és ráadásul, ez még a stúdió jobb munkái közé tartozik. =D Amúgy mindössze 45 perc hosszú, szőröstül-bőröstül.

 5. Erre emlékszem! 😀 Nem ebben van az mikor Lucast leszopja JarJar? 😀

  • De bizony. =) Spec pont a rajzfilm jobb fricskái közé tartozik.

   Ugye ha már anno, George úgyis azt nyilatkozta, hogy márpedig neki mennyire bejött ez a karakter. Hát, itt meg is kaphatta. =D

 6. Világéletemben ilyenre gondolni se gondoltam, hogy ilyen nincs, de mégis van. 😀 Kb. fogták a Sailor Moont, a Dragon Ballt, valamint a Star Warst és összekeverték őket a pornógráfia “soft” vonalával? Nem tudom mire vélni…

  • Nagyjából igen, bár volt benne még jó pár más is. Pokemon, X-akták, Ómen, Ragyogás, Ryan közlegény megmentése, Alien, Terminator, Heavy Metal, Wayne’s World, Clinton ügy, stb.

  • Látom Dobay mindent elkövet, hogy valahogy megéljen a hülyeségeiből. Ismét elővett egy népszerű témát, összehordott köré csomó közhelyet, féligazságot, ferdítést, és mindezt úgy prezentálja, mintha valami nagyon új dolgot leplezett volna le.

   A kedvencem amúgy ez volt benne: “Majdnem tíz évet töltöttem a filmszakma alkotói oldalán” -> Valóban nem semmi 10 évet úgy eltölteni egy szakmában, hogy annak semmi nyoma ne legyen. =D

   • Ráadásul mindezt egy SW rajongói FB csoportba linkelte be valaki. Szóval már a métely begyűrűzött oda is 🙂

   • Mondjuk a facebookon ez nem újdonság, mármint hogy az ilyen típusú hülyeségek terjednek, és támogatókra is találnak.

    Emlékszem, pár éve még a Haruhizmus “egyházának” is volt itt magyar “felekezete”. Ráadásul, még csak nem is poénból csinálták, hanem full komolyan gondolták.

    Ezek után nem meglepő, hogy Dobay faszságai is utat törnek, pláne hogy őt előtte, évekig futtatta a Mondo, és rendszeresen promózta az AA is.

   • “Valóban nem semmi 10 évet úgy eltölteni egy szakmában, hogy annak semmi nyoma ne legyen. =D”

    XDDDDDDDDDDDDDDD

    Ehhez az SW cikkhez még: ja, még én is láttam, amikor megírta, szokás szerint már megint okoskodik. Az egy dolog, hogy oké, lehet, hogy Lucas valóban nem úgy tervezte, hogy ez lesz a “középső trilógia” és csak később találta ki, hogy legyen ennek előzménye, illetve talán majd folytatása is, de nem értem, mit kell kötni az ebet a karóhoz, hogy még a New Hope-ot sem tervezte folytatni. Az szerintem teljesen logikus, hogy úgy írok meg egy filmet, hogy bár az önmagában is működjön, de ha “ne adj Isten” sikeres lenne, akkor legyen lehetőségem folytatni valamilyen irányba. Innentől kezdve meg az “elemzése” jó része vakvágányon fut, mert ő eleve ebből indul ki, hogy Lucas még csak ötletként sem gondolt arra, hogy valaha lesz Birodalom visszavág és Jedi visszatér.

    Ja, egyébként úgy látom, hogy “valamilyen érthetetlen okból” a fantasztikus könyve sem nagyon fogy. Legalábbis akármilyen cikkében tekerek kicsit lejjebb az oldalán, egyből a pofámba vág egy ilyen hirdetést:

    “Tetszett, amit olvastál? Adok útravalót!
    Iratkozz fel a heti hírlevelemre,
    és elküldöm a 10 shōjo anime,
    ami megváltoztatta a műfajt
    című e-könyvemet is!”

    XDDDDD (Ha emlékszünk még, ez az a “csodás” mű volt, amit egyrészt már conon is kvázi ingyen, versenyek nyereményeként osztogattak, csak fogyjon már, másrészt erről írt ide nem olyan rég Junchi egy szép kis kritikát, hogy mennyire is helytálló a cucc… XDDDD Szal a seinen Madokát beválogatta shoujónak, meg ilyenek… XDDDD)

    Amúgy a Facebookon, meg egyéb helyeken pont azért kapják fel, mert egyrészt rendesen futtatva volt, másrészt önpromózásért sem kell a szomszédba mennie, pontosan az ilyen “10 évet töltöttem a filmszakmában, szal ha valaki, én aztán tudom, hogy mi merre hány méter!” kommentjei miatt “ájulnak el” tőle sokan, hasonlóan ahhoz az ürgéhez, akiről legutóbb meséltem, hogy meglátta a műsorban, hogy Dobayhoz kiírják, hogy “kultúrakutató” és éppen csak a lábát nem kezdte el csókolgatni. 😛

    ” Luke Skywalker apja kiváló pilóta volt, és Jedinek tanult Obi-Wan Kenobi alatt.
    Obi-Wannak volt egy tanítványa, akit Darth Vadernek hívtak, elárulta és megölte Luke apját (aki egy másik ember).”

    Érdekes módon, amikor Luke azt kérdezi tőle, hogy “Hogy halt meg az apám?”, Obi olyan “OH SHIT!” fejet vág, amit csak a hülye nem vesz észre. 😀 Persze lehet ezt is azzal magyarázni, hogy “Hát, most be kell vallanom a kölyöknek, hogy meggyilkolták…”, de én mindig is a “Basszus, na most kell mondanom valamit, de úgy ám, hogy ne legyen benne, hogy “Vader az apád”, de közben azért relatíve igazat is mondjak!”-fejnek láttam. XD Pláne, hogy terjengett valami pletyka, hogy Lucas még a színészeknek is azt kamuzta, hogy Obi Luke apja, pont azért, nehogy bármelyikük is elkottyintsa mondjuk egy interjú alatt az igazat, miszerint VADER AZ! XD Szal ez is egy olyan koncepció volt, amit szerintem már a New Hope idején tervezgetett az öreg, épp csak nem került bele a filmbe. Apropó, ha az SW EGYETLEN filmnek készült és az lett volna a lezárás, amit ott látunk, akkor miért voltak a vége felé ilyen “convenient plot pointok”, mint hogy Vader pont megússza a csatát és elrepül a picsába (azért mégis csak gáz úgy befejezni a filmet, hogy az “űr-Hitler” életben van….), vagy hogy Luke még épp csak elkezdi használni az erőt és Obi is azt mondja neki, hogy “az Erő mindig veled lesz…”, utalva itt a további dolgokra. (Ja igen, ekkor még az sem derül ki, hogy a film félidejében “levágott” Obi hogy tud Luke-hoz beszélni a végső csata során.) Szal nem tudom Dobay, szerintem te itt megint próbálod a valósággal szemben a saját igazadat ránk erőltetni. 😛

    ” Obi-Want azért hívja el Leia a hős útjára, mert az apját (a királyt!) szolgálta valamiben, amit Klónháborúknak hívtak.”

    Ha már annyira New Hope-ozunk, abban kurvára nem volt még szó semmilyen “Klónháborúról”, már ha jól emlékszem. A magyar szinkronban simán “háborút” említ, nem tudjuk meg, hogy minek hívták, vagy hogy egyáltalán lett-e volna neve, csak “egy háború”. Igaz, eredeti angolul még nem hallgattam meg, szóval ott még talán mondhat “Clone Wars”-t, de én mindig úgy hallottam, hogy ez az egész Klónháborús háttér kb. Lucas későbbi szövegeiből, meg expanded universe könyvekből, képregényekből, hasonlókból derült ki. Ahogy pl. Vader emberi ronccsá változásáról sem esett szó az eredeti trilógiában, de a hardcore fanok mégis tudták már a prequelek előtt, hogy “valami vulkánbolygón fog összeégni”.

    “Így nézni a filmet még azoknak a szakmabelieknek is kihívás, akik pontosan tudják azt a tényt, hogy a Csillagok háborúja önálló filmként kezdte. Nagyon furcsa például olvasni az io9 friss Star Wars-újranézésében, hogy “milyen zseniálisan instruálja George Lucas Sir Alec Guiness-t abban a jelenetben, amikor meghallgatja Leia üzenetét, hiszen ebből a pár szempillantásból látjuk, hogy megértette, hogy Vader lánya felnőtt, ráadásul ő vezeti a lázadókat!” Dehogyis! A jelenet szövege az, hogy Leia a saját apja (nem Vader) régi háborús referenciájával kéri meg Obi-Want hogy segítsen. Obi-Wan meg maximum arra gondol, hogy már öreg az ilyesmihez. Amit el is mond öt másodperccel később.”

    Nekem ez nem tűnt fel, ellenben mondom, én Luke apás kérdésénél láttam hasonló szemvillanást az öregnél. Szóval Dobay, ez eddig 2:1 a “mi” javunkra. 😛 (Btw, azt még tán elhinném, hogy a “Leia a testvéred” dolgot csak később találta ki, bár az meg olyan, hogy igaz, hogy csak a Jediben mondják ki, de már a Birodalom végén azt mondja Yoda, hogy “Van még egy reményünk…”, ami nem tudom, hogy kire utalna, ha nem Leiára…)

   • Látom Titkos újra megtaláltad a billentyűzetet. 🙂 Jó kis eszmefuttatás-füzér. Mondjuk engem az jobban érdekelt volna, hogy Obit Leia honnan ismeri? Remélem ez a Rebelsben kiderül valamikor.
    Amúgy ez a gondolatmenet, hogy a 4. epizód önállónak lett tervezve, alapjáraton logikus, hisz Lucas csinált egy új filmet, még nem lehet tudni, hogy bukta lesz, vagy siker (ugyebár voltak a forgatás körül olyan jelek, amelyek a babonásabbak számára a bukta előjelei, most példát nem tudok hozni, de pár hete olvastam valahol). Szóval elkészítette a filmet, ami lényegében, ha csak egymaga lenne, akkor is egy kerek, lezárt történet. Ezzel szemben mondjuk a Gyűrűk uránál pont nyitva hagytak mindent, mert ott már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ha esik, ha fúj, lesz folytatás. Lucas meg lényegében a film sikerétől tette függővé, hogy lesz-e folytatása. Emellett szerintem, ha nem is kezdet kezdetétől, de már elég korán megformálódhatott Lucas gondolataiban a trilógián túli történések kiterjesztése. Ez az epizód számozásból is látszik.
    Ami a klónok háborúja említését illeti, ha jól tudom, a Birodalom visszavágban egyszer említik, de nem tudom, hol.

 7. Mondjuk amennyi faszság felmerül mostanában face-en és egyéb felületeken SW-vel kapcsolatban… Így utólag belegondolva, végülis logikus, hogy sokan megeszik Dobay szarságait. Mondjuk eddigi kedvenc elméletem, amit láttam, hogy az új főgonosz valójában Assaj Ventress. 🙂

  • Be is baszna. =D Az most hagyján, hogy személy szerint rühellem azt a Dave Filoni által elkövetett, 3D rajzfilm sorozatot. Főleg, hogy ennek a gagyiságnak köszönhetően eszközöltek változtatásokat a canonban. Ám ha tegyük fel, a Disney tényleg meglépné ezt, akkor én tuti ott és akkor hagynám abba az egészet.

   Személy szerint mondjuk annak örültem volna a legjobban, ha a Thrawn trilógiát viszik filmre, de sajnos nem így lett.

   • Sajnos minden, ami könyv, képregény, játékprogi, azt noncanon lett. Így maradt a két animációs sorozat, meg az eddig elkészült most már 7 film.
    Nekem személy szerint tetszett a Klónok háborúja. Úgy a 3. évadtól már kifejezetten jó lett. A Rebelsnek is kell adni annyi kivárást sztem, hogy megtalálja önmagát. 🙂

   • Nekem több bajom is van vele, kezdve mindjárt a látvánnyal, ami színvilág, textúraminőség, effektek terén, körülbelül a Quake 3: Arena szintjén mozog. Ergo, egy majdnem 10 évvel azelőtti engine képességeit hozzák. A karakterek meg még azt se, mert azok valami ritka ocsmányak. Nem is embereknek, idegeneknek, hanem inkább azokról mintázott marionett bábuknak néznek ki.

    Aztán, formához a tartalom. A sorozat nagyon sok canon szabályt rúg fel, rögtön az elején. Ha a 2. és 3. rész között járunk, és Anakin még Jedi lovag, akkor hogy lehet neki tanítványa? Figyelembe véve, hogy a 3. részben pont az volt az árulásának egyik oka, hogy a Jedi tanács, nem adta meg neki a mester rangot, és emiatt úgy érezte, nem bíznak benne, ez elég hülyén jön ki. De ugyanez a kérdés felmerül a Sithek oldalán is. Anno azt mondták nekünk, hogy mindig ketten vannak, egy mester, és egy tanítvány. Márpedig ha tudjuk, hogy Dooku a tanítvány, akkor a tanítványnak, hogy lehet tanítványa?

    A mandalóriaiak, akik egy bátor, dicső, harcos nép voltak, miért lettek puhány pacifisták, akik a függetlenségüket féltik, ám titokban persze mégis a köztársaságot pártolják? Na és akik a hagyományt követik, azok miért lettek gaz terroristáknak beállítva?

    Miért kell a droidok gyerekes szerencsétlenkedéseivel viccelődni, még az elvileg komoly helyzetekben is? Minek hozták vissza Mault? Hogy már azokról a részekről ne is beszéljünk, amikor a padawan gyerekek, a szerviz droidok, vagy épp gyagyar kapnak külön epizódokat. Egyáltalán hogy gondolhatták azt komolyan, hogy R2D2, és pár másik nyomi astroszer fékez meg egy egész kamikaze hajót? Ja és persze túlél egy akkora robbanást, amivel egy egész űrbázist akartak elsöpörni.

   • Ami a grafikát illeti, valóban nem a legszebb, de szerintem elfogadható. Inkább tekintsük öncélú művészkedésnek. 🙂
    A padawan vállalásnak nem kritériuma a jedi mester státusz, az csak a tanácsban való tagsághoz elengedhetetlen. Ahhoz, hogy egy jedinek tanítványa legyen, elég, ha lovagi státusza van.
    Dooku sith volt, azoknak meg természetükből fakad, hogy igyekeznek átvágni egymást a palánkon. Később Darth Vader is próbálkozik tanítvány felfogadásával (Force Unleashed). Ezeknek a vége kétféle lehet, vagy együtt legyőzik a mestert, és helyreáll a kettő törvénye, vagy a mester megöleti/megöli egyiküket. Ventress esetében utóbbi történt (legalábbis Sidious szándéka ez volt). Mikor már túlzottan megerősödni érezte, egyszerűen megparancsolta Dookunak, hogy ölje meg Ventress-t, ha továbbra is tanítvány akar maradni.
    A mandalóriai kérdés elég komplikált. Egyrészt Mandalór független, nem tagja a Köztársaságnak, noha Satine szimpatizál a Köztársasággal, és a jedikkel. A pacifista álláspont pedig puszta önvédelem, hisz ha a régi hagyományokat követnék, akkor elég hamar több frontos háborúban találnák magukat – és eléggé élénken emlékeznek még Revan-ra ahhoz, hogy ne akarjanak felvállalni egy vereséggel végződő háborút. Másrészt vannak, akik ezzel nem értenek egyet, csakhogy az eszközeik nem épp finomak. Persze mi nézők csak egyféle szemszögből ismerhettük meg őket (elvégre a pacifizmussal szemben álló irredentizmus nem épp az az ideológia, amit célszerű pozitív színben feltüntetni – kb. mintha elkezdenénk egy random, radikálisabb hungarista, revizionista csoportot pozitív színben feltüntetni).
    Az utolsó bekezdéssel egyet értek, azok az epizódok teljesen felesleges filler részek. Mondjuk a jedi ifjakról szóló rész érdekes lett volna, ha tisztán csak a fénykard megalkotásáról szólt volna, és nem hozzák bele a kalózokat. Simán egy epizódot megért volna. Persze akkor már nem vesződtek egy részes történetekkel (ez kb a 2. évad felétől állandósult).
    Alapvetően sok kiegészítő információt ad a sorozat a filmekhez, de persze egyáltalán nem olyan történet, ami egyrészt önállóan megállná a helyét – lévén kis történetek füzére, melyek legtöbbször nincsenek is kapcsolatban egymással. Másrészt előrébb se sokkal viszik a történetet, talán csak Anakin karakterét árnyalják jobban (elvégre ez a filmeknek nem sikerült). Ahsoka, meg Rex viszont pont jól jött, hogy fejfájást okozzanak utólag a Disneynek, mivel annyira népszerűek lettek, hogy nem lehetett kihagyni a Rebelsből őket, még ha csak mellék szereplőkként. 🙂

 8. Ha már paródiák, ezt találtam face-en kilinkelve: https://www.youtube.com/watch?v=qJlbPXZEpRE

  • Ez sem rossz, de az én TOP 3 kedvenc SW zene paródiám:

   Weird Al-t amúgy is bírom és ez a dala sem okozott csalódást. XD

   Legjobb összefoglaló, ha majd kijön végig az új trilógia, abból is várnék egy hasonlót… 😀 XDDD

   Erről meg nem mondok semmit, csak annyit, hogy ez nem is paródiának készült, hanem egy SW kinect zenének és a Solo-fanok ölnek érte. XDDD Nem tudom, nekem tetszik. XD

 9. chris92 Says:

  Sok baromságot láttam már életemben, de ez a remekmű valamiért pont elkerülte figyelmemet. Viszont elég volt olvasni a szöveget és meglátni a képeket, rögvest be lett biztosítva, hogy egyszer erre is sor fog kerülni…jó sok sör után. Viszont mindig is kíváncsi voltam, milyen tudatállapotban kell lenni ahhoz, hogy egyáltalán ilyet ki lehessen találni, nemhogy meg is valósítani.

  • Ők ebből éltek, már a kezdettől fogva. Igazából már a képregényeiknél elkezdték ezt az elszállt poénkodást, de ott valahogy jobban is működött. Az animációs filmjeiknél, talán még itt erőltették meg magukat a legjobban.

 10. Igazából én valahol sajnálom, hogy így szétbarmolták, mert az ötlet szerintem nem lett volna rossz, csak ha jól értem, egyrészt a grafikai megvalósítás, másrészt az tett be neki, hogy bár utalásokra voltak ötleteik, de azokat mindenféle logika nélkül, ad hoc módon dobálták össze a filmben. Szal kicsit mint ez a “Disaster Movie, Date Movie, stb.” sorozat, ami a Scary Movie-val indult és ott még aránylag jól is működött, mivel főleg a Sikolyra, meg az akkoriban felkapott egyéb tini horrorokra mentek csak rá, később meg aztán már egész film-műfajokat próbáltak parodizálni, de mellette persze az akkor felkapott filmek szereplőit is belerakták, aztán így végül az egész egy cameo-fesztivál lett, csak épp szinte nulla poénnal. :S

  • Az a helyzet, hogy az MMG animációs filmek átlagszínvonalához képest, úgy grafikailag, mind humor terén, ez még messze a legjobb. Szóval az lett volna csoda, ha még jobban megerőltetik magukat, és a végén még valami decenset raktak volna össze. =)

   Star Wars fanoknak persze, ettől még kötelező darab, de még nekik sem ajánlott egynél többször megnézni. =) Mondjuk az a durva, hogy volt akinek ez, mint pornó, bejött, “célszerű használatra”. =D

 11. Azt hiszem a Disney bebizonyította, hogy a Yoda-chronicles-nél van lejjebb. Bejelentették az új SW sorozatot. Íme egy werk-videó róla:

 12. Most olvasom, úgy tűnik, lesz Űrgolyhók 2. Mondjuk, szkeptikus vagyok, hogy lehet-e releváns folytatást csinálni hozzá, ennyi idő után, illetve képes lesz-e méltóvá válni az elődjéhez?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: