Starcrash (1978)

Starcrash_cover

Nem kell ahhoz egy Jedi mester bölcsességével rendelkeznünk, hogy tudjuk, amíg vannak népszerű, és sikeres címek, addig mindig lesznek, akik ezeknek megcsinálják majd a jóval olcsóbb, gagyibb változatát is.

A jelen bejegyzés tárgyát képező Starcrash pedig, mely alig egy évvel a kultikus Star Wars első része után jött ki, pontosan ez a kategória. Igazi, low-budget “disco sci-fi”, abból a fajtából, ami már a saját korában is nevetségesnek számított az olcsó, elcsépelt látványelemei, és a színészkedés teljes hiánya miatt. Ha azt mondom, hogy ez az a film, ahol David Hasselhoff, Luke Skywalker fénykardjával, megküzd a gonosz, mosógép alkatrészekből összerakott, T-800-as gazdaságos verziójával, akkor a többit, minden bizonnyal, már el tudjátok képzelni… =)


“What in the universe is that?”

Elsőre talán úgy tűnhet, mintha az első Star Wars film, valamiféle bizarr paródiája lenne, sajnos azonban ez a film, teljesen komolyan próbálja venni magát.

A szivárvány mind a hét színében játszó világűrben halad felfedező útján, a fröccsentet műanyagból készült dublo hajó, mikor hírtelen, mintha csak a terminator szemén keresztül látnánk a világot, minden vörösben kezd el úszni, piros pöttyök támadják meg a hajó legénységét, akiknek hirtelen nagyon el kezd fájni, a rossz színészkedés. (Vagy csak a bőrnadrág vágja, elviselhetetlenül az ágyékukat.)

Starcrash_01

A nagy riadalom közben azonban, 3 kisebb mentőhajónak, mégis sikerül elmenekülnie, mielőtt a nagy, mely feltehetően az intergalaktikus karácsonyról megmaradt petárdákat, és csillagszórókat szállított a fedélzetén, látványtatosan felrobbanna.

Szerencséjükre, Stella Star (aka Caroline Munro) foglalkozását tekintve csempész, hű navigátor társa Chew… akarom mondani, Akton (Marjoe Gortner) társaságában, épp az intergalaktikus rendőrség elől menekül, mikor rátalálnak, az egyik ilyen hajóra, és annak egyetlen túlélőjére.

Pechükre azonban rájuk találnak a zsaruk, és máris az intergalaktikus bíróságon találjuk magukat, ahol az akváriumban lebegő octoagy bíró, jól elítéli őket. Így hát hősnőnk, társától elválasztva, mehet is a bányákba robotolni, élete végéig, ahol valamiért, egész nap hatalmas, műanyag labdákat kell dobálniuk, egy alumínium hengerbe, mely aztán gőzzé szublimálja azokat. Ráadásul ezt a játszóházi munkát, szex shopos bőrcuccban kell végeznie…

Starcrash_02

Persze nem kell ám sokáig aggódni miatta, hősnőnk hamar megunja a játszadozást, és pár másodperc múlva, már ki is robbant egy rablázadást, mialatt az a zseniális ötletük támad, hogy ha szétlövik a labdákból gőzt párló hengert, akkor az egész komplexum felrobban. (Értitek, ahol épp mind benn vannak.) Az akció sikerrel jár, ám valamilyen megmagyarázhatatlan módon, a szuicid tervet kiagyaló hősnőnk, már rég a nádasban fut, mire a robbanás bekövetkezik.

Majd még megmagyarázhatatlanabb módon, hirtelen leparkol elé a galaktikus zsaruk siklója, ahová ő készségesen be is megy. Bent pedig nem más, mint a Thor névre hallgató rendőrfőnök várja, aki valamilyen rejtélyes okból, belefejelt egy tál, zöld ételfestékbe. Illetve annak segédje, Darth Vader eltitkolt, redneck robot tesója, a folyton panaszkodó Elle, aki meglepő módon, az egyetlen értékelhető karakter lesz, ebben az egész filmben.

Starcrash_03

Hamarosan kiderül, hogy bár hiába galaxis szerte körözött bűnözők, és hősnőnk hiába robbantott fel épp pár másodperce, egy komplett börtön komplexumot, most mégis esélyt kapnak arra, hogy megváltsák a szabadságukat. Nem más, mint maga a galaxis császára jelenik meg előttük, és bízza meg őket, egy igen fontos küldetéssel, melyen nem kevesebb, mint az egész galaxis sorsa áll, vagy bukik. Feladatuk nem kevesebb lesz, mint megtalálni a maradék 3 elveszett űrhajót (ami vicces, mert 1-et már megtaláltak ugye, de ez ne zavarjon senkit se), megtalálni a császár egyetlen fiát, és elpusztítani, a gonoszok szuperfegyverét.

Starcrash_04

Időközben persze, bemutatkozik a film fő gonosza is, Count Zartharn, akinek nem csak a világ legerőltetettebb gonosz nevetése jutott, de valamiért folyton emlékeztetnie kell az embereit, minden eredetiségtől mentes, gonosz tervéről, mely ugyan mi más is lehetne, ha nem az univerzum uralása, mitikus (és nevetségesen sablonos) elnevezésű Doom canonja segítségével.

Starcrash_05

Hőseinknek tehát 3 hajót kell összesen megtalálniuk, melyek már csak természetes, hogy 3 különböző bolygóra zuhantak le. Az első a tengerpart bolygó lesz, ahol Stella és Elle, épp a roncsokat kutatják át, mikor megjelennek a vörös unikornisokon lovagló, bőrszerkós amazonok, akikről persze hamar kiderül, hogy Zartharnak dolgoznak, így hát némi catfight után, menekülőre fogják.

Starcrash_06(“Looks like there is nothing worth watching on TV these days…”)

Ám mielőtt még elmehetnének, kiderül, hogy Zartharn bizony előrelátóan kölcsönadott az amazonoknak, egy japánoktól kapott, óriási csöcsös mechát, aminek már a mozgása (már ha azt lehet annak nevezni) is valami egészen epikus. Hát még a vele való küzdelem, mely lazán 10 évvel korábbi színvonalat idéz. =)

Starcrash_07

Utána következik a Hoth, vagyis inkább a havas hegyoldal bolygó, ahol Thor időközben átmegy árulóba, megöli szegény, mit sem sejtő Aktont, kizárja Stellát és Ellet, akik valamiért, másodperceken belül megfagynak, és még a hajót is sikerül szétbarmolnia.

Ekkor azonban jön a nagy csavar, és kiderül, hogy Akton bizony mégsem murdelt meg, sőt, ő valójában, még csak nem is ember, hanem egy nagyon ritka humanoid faj képviselője, akik mindenféle különleges erők birtokában vannak, mint a lézernyalábok visszaverése, az ellenség mozdulatainak előre látása, kézrátétellel gyógyítás, jövőbelátás, és hasonlók. Magyarul egy akkora Gary Stu, amit még a tinédzser fanficírók is megirigyelhetnének.

Starcrash_08

Akton tehát gyorsan legyőzi Thort, kiolvasztja Stellát, majd a hajót is azonnal működőképes állapotba hozza, hogy máris indulhassanak 3. és egyben utolsó céljuk felé. Valamint időközben még azt is sikerül megakadályoznia, hogy a Doom canon, végezzen velük.

Starcrash_09(Az a rétegelés, az az élesség tartomány…)

Utolsó állomásuk a prehisztorikus, vulkanikus tundra lesz, ahol gyatra ősemberek várnak rájuk. Elle egy időre átmegy ugyan Jango Fettbe, és nagyon cool lesz, ám galád módon, mégis leverik a kőbunkósok, míg Stellát elragadják trófeának, és beviszik földalatti barlangrendszerük legmélyére. Sokáig viszont most se kell érte aggódni, ugyanis mielőtt még egy haja szála is meggörbülhetne, feltűnik a kínai, sárkányos fesztivál maszkot viselő Simon (David Hasselhoff) aki szemlézerével, jól odapörköl a gazoknak.

Starcrash_10

Menekülőre fogják, ám ekkor jön az ősemberek 2. hulláma, a sisak lemerül, de mielőtt még végük lenne, hirtelen megjelenik Akton, aki Obi-Wan Kenobi módjára, újonnan összedobott kék fénykardjával, leveri az aljas bucka, akarom mondani barlanglakókat. Majd mindjárt rá is jönnek, hogy zavart éreznek az erőben, tehát a szuperfegyver vezérlője is itt van valahol a bolygón elrejtve, és (mily meglepő) nem is kell sokáig keresni, mert 2 méterre ott egy lift, ami egyenest a vezérlőterembe repíti őket.

Starcrash_11

Ekkor azonban, katonái kíséretében, feltűnik Zartharn, aki hahotázva, jó szájbarágósan elmagyarázza, hogy bizony pontosan úgy történt minden, ahogy ő azt előre eltervezte. Szépen belesétáltak a csapdájába, mert hogy ez a hely bizony nem is az aminek látszik, és hamarosan fel fog robbanni az egész bolygó. Ráadásul, még a császárnak is leadott egy segélyjelet, aki pont idefelé tart a seregével, és pont akkor fog ideérni, mikor a robbanás bekövetkezik. Búcsúzóul, még leleplezi Simont, hogy bizony ő a császár fia, akit egész végig kerestek, a Doom canon a hajóján van, majd ott hagyja velük a két buga terminátorát, hogy el ne szökhessenek, aztán lelép.

Starcrash_12

Mit ad isten, Aktonnak ekkor eszébe jut, hogy nála van a fénykard, így nekilát megküzdeni a terminátorokkal, az egyiket leveri, ám a másiktól, gyorslefolyású, halálos vállvágást szenved el, így Simonnak kell helyette befejeznie. Akton még haldoklik egy kicsit, kiontja magából élete utolsó közhelyeit, majd megérkezik a császár, megy az örömködés, mígnem eszükbe jut, hogy mindjárt fel fognak robbanni.

A császár viszont furfangosabb ám annál, mint amilyennek látszik, és kiderül, hogy valahogy ő is számított ám erre, ezért felszerelte a hajóját, egy spéci fegyverrel, mely átmenetileg minden bolygón, képes befagyasztani az időt. Ám a fegyver még csak kísérleti fázisban van, ezért mindössze 3 percre elég időt tudnak csak nyerni, ami érdekes módon, természetesen pont elég arra, hogy kijussanak a barlangrendszerből, felszálljanak az űrhajóval, és még biztonságos távolságba is húzódjanak. (Most abba ne menjünk bele, hogy 3 perc, egy csésze kávé lefőzőséhez sem elég.)

Zartharn tehát halottnak hiszi őket, így lehetőségük lesz rajtaütni, mert hogy a császárnak, valamiért, csak harmad annyi katonája van. Ezzel tehát el is érkeztünk, az epikus űrcsatához, ahol 3 hajónál, nem nagyon lesz több egyszerre a képernyőn, a lézernyalábokról meg csak azt nem lehet tudni, honnét is jönnek ki pontosan. A csúcs azonban a megtorpedózás lesz. Ebben a filmben ugyanis, a torpedók, valójában hatalmas fém kapszulák, amiket arra terveztek, hogy berepüljenek az ellenséges űrhajó üvegablakain keresztül, majd abból 4-5 katona szálljon ki, miközben a világűr valahogy senkit sem akar kiszippantani.

Starcrash_13

A császár arany katonái bátran harcolnak, ám mit ad isten, alulmaradnak a szarvasagancsos, ezüstre fújt műanyag lézerfegyveres feketékkel szemben, és egy pillanatra úgy tűnik, minden elveszett.

Starcrash_14

Viszont nem a császár lenne a császár, ha ne lenne B terve, ami nem más, mint hogy újonnan építtetett, a világűrben egy helyben lebegő aranyvárosát, melyet mostanra, valahogy teljesen kiürítettek, nekivezesse Zartharn űrhajójának. (Naná, hisz a városoknak, szokott lenni pilótafülkéje is.)

Starcrash_15(Ez nem egy régi gép elektronikája, ez egy űrhajó kérem szépen!)

A probléma csak az, hogy szüksége lenne egy pilótára, és egy navigátorra, akik elkormányozzák a várost, majd az utolsó pillanatban katapultálnának. (Ami valami egészen elképesztő módon van megoldva, konkrétan simán csak kiugranak az ablakon, aztán visszarepülnek a császár anyahajójára.) Na és persze ki más is lehetne erre a feladatra alkalmasabb, mint Stella, a világegyetem legjobb pilótája, és az újonnan újjáépíttetett Elle.

Starcrash_16(“LOL! This bitch is stupid…”)

A film végét mostanra, már gondolom mind kitaláltátok. Hőseink sikerrel járnak, Zartharn a hajójával, szuperfegyverével együtt elpusztul, a jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak megbűnhődnek, és a visszaáll a hőn áhított rend és béke az univerzumban.


“There is no room for craziness…”

Mit is mondhatnék még a Starcrashről? Tipikusan az a film, amit minden Star Wars fannak látnia kell, legalább egyszer. Ez a film ugyanis, nem egyszerűen gagyi, hanem stílusosan gagyi. Pontosan az a fajta, amit az ember végig nevet, hol a röhejes színészkedés, hol az elcsépelt monológok, hol az olcsó speciális effektek, hol pedig a logika, és/vagy történetbéli buktatók miatt. =) 4/10

Apró érdekesség, hogy a filmet elkövető Luigi Cozzi, a nyilvánvaló hasonlóságok ellenére, világéletében tagadta, hogy a Star Wars inspirálta volna. Sőt, váltig állította, hogy még csak nem is látta a Star Warsot, a Starcrash elkészítése előtt. Hogy ebből mennyi igaz, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre a film elején bekúszó, majd támadást elszenvedő cirkáló, a csempészekből lett hősök, a Darth Vaderre hajazó Elle, és a fénykardok, az ellenkezőjére engednek következtetni.

A filmnek egyébként, készült egy nem egyenes ági folytatása is, mely két különböző címen is futott. Európában Starcrash 2, még az USAban Escape from Galaxy 3 címen futott. Eredeti olasz címe azonban Erotic games in the third galaxy (Giochi erotici nella terza galassia) volt.

12 hozzászólás to “Starcrash (1978)”

 1. De ismerős képek… Nem mutatta be véletlenül a Retroshock? Mert pár kocka frankón ismerős… =D De az sem lepne meg, ha egy másikkal keverem, amit meg erről koppintottak tovább.

  • Nem szoktam nézni, de lehetséges. Én ezt a filmet annak idején, még a bad moviesnak hála ismertem meg. (Mármint az eredeti angolnak, nem a magyarnak.)

   Mindenesetre ez tényleg egy élmény volt a maga módján. =)

 2. Így ránézésre ez átmenet a soft-porno és az Űrgammák között. 🙂 Nem gondoltam volna, hogy Pirx-nek van nyugati párja, de te mindig meg tudsz lepni. 🙂

  • Ez inkább olyan, mint ha fogtuk volna a Star Wars első részét, és a Barbarellát, aztán azoknak a sikeres, jellegzetes elemeit, megpróbáltuk volna, nagyon alacsony költségvetésen leutánozni.

   Szóval az azért sokat elárul a film színvonaláról, hogy az egyetlen autentikus karakter ebben a filmben egy droid, de ő is csak azért, mert jópofa redneck szövegelései vannak. =)

 3. Elsőre aggódtam, hogy ezt a “csodát” még le is kell majd torrenteznem, de szerencsére még előtte észrevettem, hogy teljes terjedelmében megtekinthető YouTube-on is: https://www.youtube.com/watch?v=8hqcGK72XYQ

  (Valószínűleg mindenki oly’ mértékben szarik rá, hogy még a készítők sem vesződnek azzal, hogy holmi copyright miatt leszedessék, vagy ilyesmi… XDDD)

  A kommentek is jók:

  “Caroline Munro had great tits.”

  “The Amazon Queen was the hottest.”

  Na igen, körülbelül ennyi “értelme” volt elkészíteni ezt a filmet. 😀 XDDD (Meg a rajta való röhögés miatt… XDDD)

  Ja, amúgy tényleg a robot talán az egyik legnagyobb arc, pont a hangja/dumája miatt. XDDD Bár nekem a fő szarkavaró is bejött, szerintem őt egyszerűen csak félrecastingolták. Egy Wacky Races live action-ben isteni Dick Dastardly lenne. 😀 XDDDD

  Azt nem értem még, hogy Christopher Plummert hogy tudták rábeszélni erre a szarságra. XD Szerintem szegény öreg bevette, hogy ez lesz a következő Star Wars siker szempontjából. XDDD

  Ja, meg David Hasselhoff első filmszerepe, igazi sztárkavalkád ez, gyerekek! 😀 XDDD

  “A császár viszont furfangosabb ám annál, mint amilyennek látszik, és kiderül, hogy valahogy ő is számított ám erre, ezért felszerelte a hajóját, egy spéci fegyverrel, mely átmenetileg minden bolygón, képes befagyasztani az időt.”

  GALLIFREY STANDS! XDDD

  (Elég az első másfél percet megnézni, abban elmagyarázzák, hogy ez hogyan működik. XDDDD)

  Szóval igazi szarság ez, de aki szeret az ilyesmin röhögni (pl. én :D), annak valódi filmcsemege. XDDD

  • Szerintem David Hasselhoff igyekszik jobban elfelejteni ezt a szerepét, mint az alkoholizmust, vagy talán épp emiatt merült delíriumba. 🙂

  • Én spec lekaptam torrentről, egyrészt mert a videómegosztókon, főleg a YT-n, olyan trágya minőségben van fenn, hogy teljes képernyőre kirakva élvezhetetlen. Másrészt mert amúgy is megszoktam már, hogy mindent, az elérhető legjobb minőségben nézek meg. =) Ha már itt az 1080ps monitor, hát használjuk ki. =D

   “Egy Wacky Races live action-ben isteni Dick Dastardly lenne.” -> Vicces, valahogy nekem is végig az járt az eszemben, valahányszor feltűnt, hogy valami rajzfilm sorozatba, még el is menne amolyan folyton vesztő, sablon gonosznak. =D

 4. Atyaég! Hát erről se hallottam mostanáig… 😀 Ehhez képest a Baljós árnyak 1 mestermunka! XD
  Kíváncsi vagyok mit szólt hozzá George? Csoda h nem perelt érte… 😀

  • Szerencsére, Lucasnak akkor még nem ment el teljesen az esze, és inkább azzal foglalkozott, hogy valami értékelhetőt tegyen le az asztalra, ahelyett, hogy ilyesmire fecsérelje az idejét.

   Azt mondjuk nem tudom, látta e a Starcrasht, de ha igen, valószínűleg egy jót röhögött az egészen. =)

 5. Tudtommal George inkább az ezredforduló környékén érzett igazán kedvet a pereskedésre. A 70-es években még jóval szentimentálisabb nézeteket vallott.

  • Amúgy igen, Lucasnak a Phantom Menace körül, illetve az után kezdett totál meggajdulni az egója, és vesztette el szépen-lassan a kontrollt. Aminek aztán, az lett az egyik következménye, hogy mindenféle baromság miatt, rendre felháborodott, pereskedett.

   Viszont ami viccessé (és egyben szánalmassá) teszi ezt az egészet, hogy George próbálkozásai, rendre fiaskóval végződtek. Lásd ugye az ominózus StarballZ esetét, amit gyakorlatilag George hülyesége vitt sikerre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: