“Minden férfit foglalkoztat a második világháború” – Avagy a liberális firkász találkozása a WoTal

tank-fail

Azt már megszokhattuk, hogy a bulvár média számára a hiteles tájékoztatás, és az újságírói etika, ismeretlen fogalmak, pláne akkor, ha egy erősen szubkulturális jelenségről van szó, melyet a többség nem ért, nem ismer.

Céljuk ugyanis nem több, mint a puszta botránykeltés, melyhez könnyen, valódi következmények nélkül démonizálható “alapanyagokra” van szükségük, mint például, a videojátékok.

Mint sokan mások, alapvetően én se követem a bulvár médiát, és annak (ál)híreit. Ám mikor alkalomadtán, valami olyasmiről írnak össze, félelmetesen sok marhaságot, mely valamilyen szinten érinti az érdeklődési körömet, akkor úgy érzem, arra reagálnom kell.

Az elmúlt évek során, volt már itt szó feminista stílusban a Hentairól, “terroristává nevelő” Counter Strikeról, most pedig, a “náci WoTosok” kerültek terítékre, a HVG jóvoltából.

“Tankos romantika, második világháború és a magyar szélsőjobb – tökéletesen elférnek egymás mellett a hazai gamer világ egyik legnépszerűbb online játékában.” – Hmm… Ahogy látom, a cikkíró úr, elég gyorsan a lényegre tért. Vártam volna valami szokásos, a témát óvatosan körbejáró felvezetést, aminek a végén majd kihozza belőle, hogy “tehát erről is nácik tehetnek”, de így se rossz. A politikát már sikeresen összemosta egy játékkal, pusztán azért, mert annak témáját a II. világháború ihlette.

“Arról már sokszor írtak, hogy a szélsőjobb milyen ügyesen mozgósítja az internet segítségével a szimpatizánsait, de sorozatunkban a kapcsolódó szubkultúrákról is olvashat.” – Mint ahogy arról is sokat írtak már, hogy a bulvár média, hogyan, milyen aljas hazugságokkal, és csúsztatásokkal vezeti félre, az egy bizonyos kor felett, és egy bizonyos IQ alatt lévő olvasó közönségét, az ilyen álhírekkel.

Egyébként ha ez egy kész “sorozat”, akkor hol vannak ennek a folytatásai? Csak mert a kapcsolódó cikkek egyike sem szubkultúrákhoz köthető, hanem sima kül, illetve bel politikai szösszenetek.

“Ha önnek is kínai, hogy mit jelent a Tier 10-es tank vagy a stronghold kifejezés, akkor valószínűleg még sosem játszott a  World of Tanks (WoT) nevű online tankos játékkal, és nem tagja sem a Magyar Turán hadtestnek, sem a Magyar Büntető Zászlóaljnak. Így valószínűleg nem is tudja, hogy a népszerű háborús játék a szélsőjobbos érzelműek egyik népszerű közösségi helye.” – Avagy ha a Kuruc.info már túl elcsépelt, a facebook pedig snassz, ideje hát más vizekre evezni, és előre megfontolt szándékból, besározni egy egész közösséget. Mindezt csak azért, mert egy II. világháborús játékkal játszanak, ahol történetesen elő szoktak kerülni, bizonyos nemzeti szimbólumok, jelképek is.

“A nemzetközi  WoT-szcénában a nemzeti sajátosságainkra olyan hazai klánelnevezések utalnak, mint a Kárpátok Vad Harcosai (mottójuk: “Egyetlen nép van e földön melynek határai a világűrből is látszanak ezek vagyunk mi, Magyarok!”) vagy a Nagy Magyarország Királyi Hadosztálya.” – A vicc az, hogy erre egyébként magában a cikkben is ott a válasz, hogy miért van ez így. Azért, mert vannak olyan klánok, csoportok, akik megpróbálnak a témához illő, vagy ténylegesen történelmi kötődésű elnevezéseket, jelképeket használni. Kíváncsi lennék, ha alakulna egy klán, mondjuk Kóser tankosok néven, akik tradicionális zsidó jelképeket használnak a tankjaikon, az ellen is így ágálna e?

“De nemcsak a klánok neve beszédes, a nemzeti-tankos-háborús romantika végigsöpör a klánok Facebook-oldalain, és magának a World of Tanks Hungary Facebook-csoport tagjainak a profilképei is árulkodók: árpádsávos-nagymagyarországos-jobbikos profilképek alapján elég egyértelmű a politikai hovatartozás.” –  Tehát néhány ember politikai nézete miatt, általánosítsuk le, mindjárt az egész, magyar játékos közösséget. Gratulálok, ha valami, hát ez tényleg beszédes.

“Azt lehetett tudni, hogy a „nemzeti érzelműek” között van egy erős military vonal, amire a Trianon miatti revizionista vágy is ráerősít. De hogy a WoT ennek szimulációs terepe lenne, ahol adott esetben agitáció is folyik, az új fejlemény.” – Látom újabb szintre léptünk, most már konkrét összeesküvés elméletet gyártunk, nem csak a magyar közösség, de mindjárt az egész játék köré is. =D

Ugyan már tisztelt cikkíró úr, nem szabad ám ezt ilyen nyeglén csinálni, tessék csak példát venni, a külföldi kollégákról! Ők az ön helyében, már rég kihozták volna az egészből, hogy a WOT, valójában egy kiképző program, mely arra szolgál, hogy mikor majd visszatérnek a bokrokban bujkáló nácik, mindjárt egy egész hadseregnyi, profi tankszemélyzet várja őket, akik csak arra várnak, hogy alájuk rakjanak egy tankot, amivel aztán bevonulhatnak, egyenesen a Dohány utcába.

“Egy régi klánunkban az egyik csávó simán bemondta, hogy tiszteli Hitler munkásságát, és kár, hogy nem vitte végig, amit akart” – meséli Zsola, a WoT szerelmese, aki szerint nehéz ettől eltérően gondolkodó, és valóban csak játszani vágyó embereket találni.” – Kíváncsi vagyok, ez a Zsola, létezik e egyáltalán?

“A nyílt politizálást könnyíti, hogy a játék alatt a Teamspeak 3 nevű programmal kommunikálnak a játékosok, vagyis az anyázástól kezdve minden behallatszik a játékba.” – Igen, csak azokat félelmetesen hamar, ki is szokták vágni, mint azt a bizonyos macskát üríteni. =)

“A magyar-román ellentét a WoT-ban is kiütközik (a játékosok láthatják egymás zászlóit bizonyos esetekben), de német-lengyel vonalon is vannak összetűzések a chaten, “az angolok viszont mindenkit szidnak”, osztotta meg nemzetközi WoT-os tapasztalatait az egyik gamer.” – Érdekes módon, több mint 4K csatával a hátam mögött, én eddig ilyesmit alig tapasztaltam. Rendszerint nem nemzeti alapon kapja valaki az oltást, hanem mert bénán játszik, tétlen, vagy épp ellenkezőleg, tud, és még szerencséje is van. (Alapból egyébként nem lehet a zászlókat látni, ahhoz az XVM nevű mod kell, de ott is, bármikor meg lehet azt változtatni.)

“Egyszerűen csak arról van szó, hogy mivel a WoT  egy háborús “szimulátor”, a legtöbb klán megpróbál a témához illő,vagy történelmi kötődésű klánnevet kitalálni,használni. A csoport szabályzata pedig kifejezetten tiltja az uszító vagy rasszista tartalmú kommenteket, posztokat, mondták.” – Pontosan erről van szó. Persze nyilván egyszerűbb volt, temérdek hülyeséget összeírni, mint előbb megkérdezni azokat, akik játszanak is ezzel a játékkal.

“Cikkünkre rengeteg hozzászólás, reakció érkezett. Ezúton szeretnénk elnézést kérni azoktól, akiket bármilyen módon megsértettünk, egy percig sem gondoltuk úgy, hogy a cikkben megfogalmazott állítások a magyar WoT társadalom egészre vonatkoznak.” – Ahogy mondani szokták, a bocsánatkérés, egy nagyon szép dolog, de csak akkor ér valamit, ha őszinte. Ez viszont nem úgy hangzott. Utólag meg már a hajunkra kenhetjük a helyreigazítást, miután elhangzott, hogy “büdös nácik”.

Reklámok

23 hozzászólás to ““Minden férfit foglalkoztat a második világháború” – Avagy a liberális firkász találkozása a WoTal”

 1. Már vártam az ilyen témájú cikket, de komolyan. Annyira adja magát, és csak most fedezik fel? HVG, HVG, hát hol tárolod te az eszed?

  “Kóser Tankosok” -> Ezen jót nevettem. 😀 De sajnos nem lehetséges, mert a dízel, ami hajtja az eredeti tankokat, nem kóservágott ősállatokból készült. 😦

  • Na igen, elég vicces, hogy 5 év után veszik észre, hogy lám, van egy ilyen játék. =D

   Amúgy elég vicces, hogy még nyugaton, az ottani, hasonszőrű “újságírók” sem ennyire hülyék, hogy ezt a játékot pécézzék ki maguknak. Igaz, helyette kikezdenek akár még ennél is ártatlanabb játékokat. Például a Peta, anno betámadta a Cooking Mama nevű ügyességi főzőjátékot. =D Bezzeg az valahogy senkit sem zavart, hogy készültek például olyanok, mint a Zog’s Nightmare, vagy a beszédes nevű Ethnic Cleansing. =D

 2. Kóser Tankosok! XD
  Imádom mikor nemlétező nácik miatt megy a pánikkeltés. Csak ehhez értenek! Ez csak egy játék amit vannak akik komolyan vesznek, vannak akik nem. Ennyi! Ha valaki nem ért valamihez, az ne írjon róla cikket!

  • Az a gond, hogy ha elkezdenénk betartani a “ha valaki nem ért valamihez, nem írjon róla” elvet, akkor a média egy jelentős része, mehetne a levesbe. Igaz, nem mint hogy ha kár lenne értük. =)

 3. Annyira imádom amikor ilyen nulla IQ-u borsóagyú barmok belemagyaráznak mindent egy dologba amiről azonban halvány lila fingjuk sincs ( kíváncsi is vagyok, hogy valójában mennyit is játszottak ezzel) és a sok szintén borsóagyú nulla IQ-u olvasó meg el is hiszi.

  A WOT egy játék. Nem kell komolyan venni. Ennyi erővel az Assassin’s Creed-be meg bele lehetne magyarázni,hogy aki azzal játszik az előbb-utóbb bérgyilkos akar lenni.

  “De nemcsak a klánok neve beszédes, a nemzeti-tankos-háborús romantika végigsöpör a klánok Facebook-oldalain, és magának a World of Tanks Hungary Facebook-csoport tagjainak a profilképei is árulkodók: árpádsávos-nagymagyarországos-jobbikos profilképek alapján elég egyértelmű a politikai hovatartozás.”

  Ugyan már kérem ezek a retardáltak mindenhol ott vannak, ne felszíneskedjünk már ennyire.

  “Egyetlen nép van e földön melynek határai a világűrből is látszanak ezek vagyunk mi, Magyarok!”) vagy a Nagy Magyarország Királyi Hadosztálya”

  Ezt inkább nem kommentálom……

  “Egy régi klánunkban az egyik csávó simán bemondta, hogy tiszteli Hitler munkásságát, és kár, hogy nem vitte végig, amit akart” – meséli Zsola, a WoT szerelmese, aki szerint nehéz ettől eltérően gondolkodó, és valóban csak játszani vágyó embereket találni.”

  Aha szóval eme “Zsola ” szerint mindenki aki WOT vagy bármilyen háborús játékkal szeret játszani az egy neonáci kretén. Arra azért befizetnék, hogy mit gondolna akkor ha tényleg abban a korban kellene élnie amikor a hatalom Hitler kezében volt. Szerintem a legtöbbünk nem akarja azt megtapasztalni….

  Ilyenkor örülök annak, hogy nem játszok ezzel a játékkal……

  • Szerencsére azért a kommentek nem erről árulkodnak. =) A játékosok jól kiosztották a kontár cikkírót, aki egyébként evidens, hogy egy percet sem játszott a játékkal (ami még hagyján) de még csak arra se vette a fáradtságot, hogy egyáltalán utánajárjon a dolgoknak. (Ami persze, nem meglepő, egy ilyen médiumtól.)

   Amerikában, már az FPS-ekből is kihozták egyes megmondó emberek, hogy ezek “Mass murdering simulator”-ok.

   A játékkal amúgy semmi baj nem lenne, meg úgy alapból a közösséggel sem, ha végrehajtanák, 3 változtatást:
   – Az MM vegye figyelembe, az összeválogatott csapatok tagjainak WN8 értékét.
   – Ne vegyenek ki több térképet, vagy ha kivesznek valamit, a helyére egyben érkezzen valami új is.
   – Ne legyenek mínuszos körök.

  • ““Egyetlen nép van e földön melynek határai a világűrből is látszanak ezek vagyunk mi, Magyarok!”) vagy a Nagy Magyarország Királyi Hadosztálya”

   Ezt inkább nem kommentálom……”

   Ez amúgy (ha nem tévedek) abból a Facebook képből indult szerintem, amin műholdas vagy milyen felvétel látszik Európából és ELVILEG olyan, mintha a történelmi Magyarország területe világosabb lenne, mintha egyfajta “kiemelt terület” lenne. Azért írom, hogy elvileg, mert én is láttam azt a képet, de mintha valami gebasz lett volna vele, csak nem emlékszem már, hogy most a határok nem voltak egyértelműek (értsd: nagy adag hungarizmus kellett azért hozzá, hogy te abba a képbe “Isten által kijelölt országhatárt” láss :D), vagy pedig ott volt ugyan a “kijelölés”, viszont kicsivel északabbra szintén látni lehetett valami hasonló “világos” részt (ergo lehet, hogy szimplán pont kevesebb volt a felhő aznap azokon a területeken, vagy ilyesmi, nem pedig egyedi, “űrből látszó” országhatárról van szó… XDDD). Persze lehet, hogy ez valami ettől független hungarista hülyeség, de ez a kép anno hetekig “pörgött-forgott” különböző hungarista Facebook ismerőseim között, szóval simán el tudom képzelni, hogy ez “fajult” odáig, hogy már WoT-os klánneveket és idézeteket generáljon. XD

 4. A szokásos baloldali faszság, már elnézést. 😀 Amit csak tovább erősít, hogy azóta már KÉTSZER is (a cikk közepén, illetve végén), kénytelen volt a balfasz cikkíró bocsánatot kérni, mert annyian támadták meg a leírt baromságai miatt XD Biztos uborkaszezon volt éppen, hetek óta nem találtak egyetlen egy rejtett hungarista nácivá képző tábort, vagy hasonlót sem (pedig “mint tudjuk”, ilyenekkel bizony tele van az ország, a kurucok már a spájzban vannak, stb… :D), ezért a főnök odaszólt az írónak, hogy “Andriskám, keress már valami nácizó témát, az mégsem járja, hogy baloldali hírportál vagyunk, de már egy hete nem köpködtünk nemzeti érzelmű magyart!” Andris meg valamelyik ismerősének az ismerősétől hallotta, hogy van most ez a baromi népszerű tankos MMO, a WoT, a tank meg ugye háború, ha meg már háború, hát az a minimum, hogy nácik vannak benne és már meg is született a cikk. 😀

  Az külön epic, hogy már a cikk címe is kapásból hazugság, mert engem pl. annyira érdekel a II. VH (vagy úgy önmagukban a háborúk), mint amennyire mondjuk a foci, vagy a kocsik, pedig ugye ezeknek elvileg “alapnak” kellene lennie minden férfi életében. 😀

  ““A nemzetközi WoT-szcénában a nemzeti sajátosságainkra olyan hazai klánelnevezések utalnak, mint a Kárpátok Vad Harcosai (mottójuk: “Egyetlen nép van e földön melynek határai a világűrből is látszanak ezek vagyunk mi, Magyarok!”) vagy a Nagy Magyarország Királyi Hadosztálya.” – A vicc az, hogy erre egyébként magában a cikkben is ott a válasz, hogy miért van ez így. Azért, mert vannak olyan klánok, csoportok, akik megpróbálnak a témához illő, vagy ténylegesen történelmi kötődésű elnevezéseket, jelképeket használni. Kíváncsi lennék, ha alakulna egy klán, mondjuk Kóser tankosok néven, akik tradicionális zsidó jelképeket használnak a tankjaikon, az ellen is így ágálna e?”

  Meg ha ettől máris becsinál, akkor kis túlzással minden hasonló játékban is a szívgyógyszeréért kapkodhatna, ahol lehet saját elnevezésű klánokat alapítani. Pl. én épp pár napja ilyeneket láttam a WoW-ban, mint “Viking Warriors”, vagy “Poland Power”, ezek is “károsak”, mert az ógermán hősi gyökerekre, vagy szimplán egy nemzet erejére utalnak? 😀 Pedig azt csak elhiszi, hogy egy “sárkányölős”, “tündérkés”, stb. témájú játékban nem Hitler és barátai lesznek a fő húzóerő… XDDD

  ““Azt lehetett tudni, hogy a „nemzeti érzelműek” között van egy erős military vonal, amire a Trianon miatti revizionista vágy is ráerősít. De hogy a WoT ennek szimulációs terepe lenne, ahol adott esetben agitáció is folyik, az új fejlemény.” – Látom újabb szintre léptünk, most már konkrét összeesküvés elméletet gyártunk, nem csak a magyar közösség, de mindjárt az egész játék köré is. =D”

  Bezzeg amikor 2006-2007 tájékán Acheron apja készült konkrétan olyan akcióra, hogy animés klubokon belül MSZP-s agitátorokat szórjon szét, akik “segítenek őket a helyes politikai irányba terelni”, arról nem volt HVG cikk, Tomcatnek kellett előbányásznia a hírt valahonnan. 😀

  “Főleg a választások környékén volt téma a politikai nézet.”

  Ez meg hol NEM téma, ha közelednek a választások? A Facebook is egy fél évvel választás előtt már tiszta “kampányreklám” szokott lenni ilyen vagy olyan irányba, de még a politikától máskülönben szinte mentes helyeken is felüti a fejét a dolog, pláne, ha van valami szélbalos/szélsőjobbos ürge, aki ilyenkor “beviszi” oda. Pl. erre már valszeg kevesen emlékeznek, de anno Mangazinon is megjátszott egy olyat shearer, hogy konkrétan nekiállt masszívan a Fidesznek kampányolni és ezt ne úgy képzeljétek el, hogy PM-ben megkeresett pár embert, hogy “Figyi, nem tudom, te kire fogsz szavazni, de örülnék, ha a Fideszre tennéd a voksod.”, hanem úgy, hogy kezdésnek Fidesz-logóra cserélte le az addigi animés avatárját, illetve egy csomó topicba csak így beírogatta, hogy “SZAVAZZ A FIDESZRE!”, “AZ EGYETLEN VÁLASZTÁSOD!”, stb-stb. Ezt aztán sok haverja szintén átvette, kik komoly meggyőződésből, kik heccből/poénból, aztán végül már majdnem a fél fórum valamilyen politikai párt logójával nyomult. A dolog olyannyira eldurvult, hogy az amúgy szökőévente egyszer moderáló Meglivorn volt kénytelen közbeavatkozni és ideiglenes bannal, vagy figyelmeztetéssel gátat szabni ennek a baromságnak, aminek valóban semmi keresnivalója nem volt egy animés-mangás fórumon.

  ““A nyílt politizálást könnyíti, hogy a játék alatt a Teamspeak 3 nevű programmal kommunikálnak a játékosok, vagyis az anyázástól kezdve minden behallatszik a játékba.” – Igen, csak azokat félelmetesen hamar, ki is szokták vágni, mint azt a bizonyos macskát üríteni. =)”

  Amúgy ja, egy küldetés kellős közepén, ahol gondolom taktikát, stratégiát beszélnek meg egymással a játékosok Teamspeaken, biztos díjaznák, ha valamelyik hülye tag nekiállna Jobbikos propagandadumát, vagy Mein Kampf felolvasóestet tartani. 😀 XDD (Szvsz kb. annyira lennének rá vevők, mint anno itt a blogon Rontom “térítésére”… XDDD)

  “Ahogy mondani szokták, a bocsánatkérés, egy nagyon szép dolog, de csak akkor ér valamit, ha őszinte. Ez viszont nem úgy hangzott. Utólag meg már a hajunkra kenhetjük a helyreigazítást, miután elhangzott, hogy “büdös nácik”.”

  Meg oké, hogy most így március közepén mi már egy január végi cikknek a “helyreigazított” változatát látjuk, viszont gondolom “jó újságírói szokás szerint” ez valahogy úgy nézhetett ki, hogy megjelent a cikk első változata, amiben még semmi nem volt, ami “árnyalná” a képet, majd hetekig tartó anyázás után úgy február közepe körül a HVG úgy döntött, hogy “na jó, mégis csak odaírjuk nekik kis ablakba, hogy nem gondoljuk mi komolyan, hogy minden WoT játékos náci”, de ezt már amúgy is csak azok látták, akik egyébként is tisztában voltak a dologgal, hiszen egy átlagember nem fog hetekig naponta visszanézegetni ugyanarra a cikkre. Elolvassa, elkönyveli magában, hogy ez kvázi egy “náciképző tankjáték”, aztán már két nap múlva sem néz vissza, nem hogy hetekkel később. Szóval jól mondod, ezt tényleg a hajukra kenhetik a fanok. Ugyanaz a téma, mint amikor anno az animéről, conról, cosplayről, stb. csináltak különböző lejárató híradásokat, videókat, stb., aztán az animések is sokat értek azzal, ha később hetek, vagy hónapok múlva “elnézést kértek” a készítők, amikor már mindenkinek rég berögzült a tudatába, hogy “anime = vagdalkozós pornórajzfilm”, vagy “cosplayer = holdkóros félhülye”.

  Szóval “epic” lett ez a HVG cikk (is…), zárszónak csak egy kommentet idéznék a cikk aljáról:

  “Legközelebb a Helló Kitty kalandjaiba lesz bele magyarázva az, hogy Hitler kedvenc játékát, maga Göbbels fejlesztette.”

  Szerintem ne adjunk nekik ötleteket… XDDDDD

  De egyébként az egész MMO-témához meglehetősen rácsodálkozva áll hozzá a cikkíró, lásd ezt:

  “Tankos-háborús tematikájú játékok korábban is voltak, a WoT különlegességét az adja, hogy mindezt hús-vér ellenfelek ellen tehetik meg a játékosok, mert nincs külön single player mód, (vagyis amikor a játékos gépi ellenfelek ellen visz végig egy küldetést) a játékban. ”

  Tehát neki még az is újdonság, hogy az MMO, mint játékműfaj, létezik, holott ha jól rémlik, az első ilyen az Everquest volt, ami 1999-ben jelent meg, szal 17 év alatt Andris kezd “felébredni”, hogy “jééé, ilyen is van?” 😀

  • “A szokásos baloldali faszság, már elnézést.” -> Lényegében igen, csak még az ilyen “Női Lapozó”, “Index” szerű oldalaktól nem volt meglepő ez a fajta ízléstelenség, gátlástalanság, addig a HVG azért ennél minőségibb volt. Mármint addig oké, hogy mindig is elég baloldaliak voltak, de az ilyen bazári nácizás szintjére, korábban nem mentek le.

   “rejtett hungarista nácivá képző tábort” -> Talált helyettük a 444. =D Aztán jól beégtek, mikor kiderült, hogy valami Airsoft csapat, több mint 2 évvel korábban készült toborzó videóját sikerült betalálniuk, amit azóta, már maga, az eredeti feltöltő is eltávolított. Szóval ja, majd valószínű, hogy Magyarországon, valódi, Amerikai SCAR fegyverekkel fog flangálni, valami random kommando az erdőben. Illetve hogy majd a neten, a Youtubeon keresztül fognak új embereket keresni. =D

   “hogy van most ez a baromi népszerű tankos MMO, a WoT” -> Csak az a poén, hogy a Wot már 5 éve jelen van a piacon. =D Ergo, kicsikét elkéstek ezzel, de ezt már megszokhattuk. =)

   Ennél már csak az volt röhejesebb, mikor 2005-ben vették észre, hogy valamikor, még a Comodore érában, készült egy Oláh Action nevű, egyébként rém primitív, cigányirtó játék. =D

   “Meg ha ettől máris becsinál, akkor kis túlzással minden hasonló játékban is a szívgyógyszeréért kapkodhatna, ahol lehet saját elnevezésű klánokat alapítani.” -> Kábé, emlékszem, anno a Ragnarok című játékban például, poénból tényleg csináltak egy ilyen náci klánt, rendes zászlókkal, hasonlókkal, és elég sokáig is futott, mire végül bannolták.

   “Bezzeg amikor 2006-2007 tájékán Acheron apja készült konkrétan olyan akcióra, hogy animés klubokon belül MSZP-s agitátorokat szórjon szét, akik “segítenek őket a helyes politikai irányba terelni”, arról nem volt HVG cikk” -> Az még hagyján, ott inkább az volt a vicc, hogy mikor ez kirobbant, megpróbálták eltitkolni a valódi okot, és úgy beszéltek, hogy mint ha itt pusztán “nézetkülönbségekről” lett volna szó.

   “Mangazinon is megjátszott egy olyat shearer, hogy konkrétan nekiállt masszívan a Fidesznek kampányolni” -> Na jó, ez nekem eddig kimaradt, de kösz, ezzel most még tovább csökkent a szememben, Mr. Söri, amúgy sem túl magas reputációja. =)

   ““SZAVAZZ A FIDESZRE!”, “AZ EGYETLEN VÁLASZTÁSOD!”” -> LOL! =D

   “Amúgy ja, egy küldetés kellős közepén, ahol gondolom taktikát, stratégiát beszélnek meg egymással a játékosok Teamspeaken, biztos díjaznák, ha valamelyik hülye tag nekiállna Jobbikos propagandadumát, vagy Mein Kampf felolvasóestet tartani.” -> Igazából már előtte is illik kussolni, mert mikor elindul a visszaszámlálás, onnantól csak a parancsnok beszél. Csata közben meg illik azt csinálni, amit mond, max ha észreveszed, hogy látnak, lőnek, vagy valahol mozog az ellen a susnyásban, akkor kell azt jelezned.

   • A végén még megtéríted a WoT-ra titkost is 🙂

   • Nem hiszem. =) Őt nem érdeklik az ilyen témájú játékok, plusz a többi hobbija mellett, amúgy sem lenne rá ideje.

   • “Na jó, ez nekem eddig kimaradt, de kösz, ezzel most még tovább csökkent a szememben, Mr. Söri, amúgy sem túl magas reputációja. =)”

    Amúgy félreértés ne essék, nekem komoly bajom nem volt vele (legalábbis az akkori “ős-Mangazinos” érában, mondjuk ma sincs sok, csak a “Mondós shearer” már érezhetően “nem ugyanaz az ember”), párszor még jól el is dumálgattunk, stb. Csak aztán ahogy minden “nagy öregnél”, úgy nála is előjött ez az “image-építés”, egyre inkább erőltette ezt az “én vagyok a fórum helyi laza/menő csávója” stílust, amivel egyrészt az is járt, hogy egyre kevésbé tolerálta az újoncokat és sokszor olyanokat is jól leoltott, akiknek tényleg csak annyi volt a “bűnük”, hogy még tapasztalatlanok voltak a fórumozás, vagy úgy egyáltalán az anime-fandom terén. Persze mit tudom én, egy “Muffin-samához” képest szerencsére sehol sem volt soha taplóságban (sőt, rémlik is, hogy ő sem csípte annyira őasszonyságát és többször összeszólalkozott vele is XD), de attól még érezhetően egyre durvult, plusz, ami végképp súlyosbította a dolgokat, hogy belekeverte a dologba a “klikkesedést” is, vagyis a fórumon, illetve később az életben is haverjává váló Mangazinosokkal jófej volt, viszont a számára ismeretlen újoncokat meg sokszor indokolatlanul gyökér módon “támadta be”. Pedig azért nem mintha náluk mindenki valami érett animex-expert lett volna, szal pl. emlékszem, volt egy shiri vagy milyen nicknevű csaj, aki egyrészt a szőkenős viccek élő példája volt, úgy külsőleg, mint agykapacitás terén, másrészt az animés “tudásbázisa” 90%-ban abból állt, hogy “NGE rulez, Asuka egy istennő, ha pedig te ezzel nem értesz egyet, neked bizony a jó kurva anyád!” Mondhatnám úgy is, hogy a maga módján ő is pl. ugyanazt a n00b “kezdő animés” mentalitást nyomatta, mint akik ellen elvileg “Shörivel” (lol XD) naponta “küzdöttek”. Aztán végül már saját nevük volt, valami “Offtopicok harcosai”, vagy mi (XD), meg kitalálták, hogy külön fanfordító csapatot alapítanak (na, ennek mondjuk legalább még haszna is volt :D), csak aztán sajnos ott is összekeverték a komoly munkát a hülyéskedéssel, szal pl. Shöri megírt valami “Kézikönyv kezdő fórumozóknak” szöveget, ami egyfelől poén volt, mert tényleg a jellemzően kezdő fórumozók hülyeségeit figurázta ki, másfelől viszont kissé gáz volt, hogy ez a baromkodás is a subbercsapat nevével lett “kiadva”. Persze mondom, ez már úgymond az “utolsó Mangazinos korszaka” idején ment, nem sokkal utána le is léptek “bandástól”. Voltak amúgy ott jófej emberek, szal mondom, nem arról van szó, hogy rühellném őket, egy Ms. Muffinhoz képest meg sehol sem voltak, de azért szerintem velük is rendesen elszaladt a ló már a vége felé, nem véletlen, hogy az amúgy moderációs szempontból birkatürelmű (avagy csak lusta… XD) Meglivornnal is többször összeakasztották a bajuszt. Aztán ennek az “utolsó érának” volt az egyik kirívó példája ez a kampányolás a Fidesznek. (És szegény Shöriék még így is “vesztettek”, hiszen ha jól emlékszem, ezt a 2006-os választások előtt nyomatta, aztán végül mégis MSZP lett a dologból… XD)

    “““SZAVAZZ A FIDESZRE!”, “AZ EGYETLEN VÁLASZTÁSOD!”” -> LOL! =D”

    Jó, lehet, hogy nem szóra pontosan ezt mondta, de az határozottan rémlik, hogy azon túl, hogy az avatárját Fidesz logóra, a képaláírását pedig valami Fidesz-kampányszövegre cserélte, még plusz egyes topicokban is nyomatta az agitálást. Lehet, hogy csak Offon belül, de ez szerintem akkor is gáz volt. (Meg az is, hogy amikor Megli tök jogosan moderálta a dolgot, még ők voltak vérig sértődve, mintha valami rohadt nagy diktatúra működne Mangazinon, ahol “még ennyit sem lehet”. 😀 XDDD Csodálom, hogy nem kezdték el a szokásos sárdobálást, pl. “köcsög Meglivorn biztos MSZP-s!”, vagy hasonló…. XD Ma meg már végképp jót röhögök ezen, mert eszembe jut, hogy próbálnák meg ugyanezt manapság mondjuk Addicts fórumon, vagy próbálták volna az A+-én, amikor még működött… XD Utóbb helyen minimum egy instant perman járna érte, nem figyelmeztetgetés, hogy “Srácok, azért ezt már ne…” XD) Egyébként annyit sikerült elérniük ezzel az egésszel, hogy volt azért egy körülbelüli fórumszabályzat Mangazinon is, amibe Megli az ő “ténykedésüknek” köszönhetően vezette be azt a cikkelyt, hogy “a politikai témákat, pártállást, stb. lehetőleg NE itt beszéljétek meg!”, vagy valami hasonlót. Ilyenre korábban egész egyszerűen nem volt szükség a szabályzatban, hiszen senki nem volt annyira hülye (bocs, Shöri… XD), hogy ilyen “vadkampányba” kezdjen egy ANIMÉS fórumon. XD (Vagyis de, Acheron apja, de legalább ő így “sutyiban” tervezte és ő is csak a tervezési fázisig jutott. XD) De mondom, komoly bajom egyikükkel sem volt mindezek ellenére, csak kár, hogy nekik is ekkora “arcuk” lett már a vége felé, kissé olyan, mintha én is “megőrülnék” egyik napról a másikra, pusztán azért, mert már X ezer hosszázólást tudhatok magam mögött ezen vagy azon a fórumon és elkezdenék sorozatos marhaságokat csinálni. Aztán az meg már a másik dolog, hogy egy ilyen múlt után nekem fura volt Shöri ebben a “Mondós konszolidált újságíró” szerepben, amikor korábban mindig ő volt a “lázadó faszagyerek”, olyan Nagyferós, vagy nem is tudom milyen stílusban. XD

    “A végén még megtéríted a WoT-ra titkost is :)” -> “Nem hiszem. =) Őt nem érdeklik az ilyen témájú játékok, plusz a többi hobbija mellett, amúgy sem lenne rá ideje.”

    Úgy kb. ez a helyzet. 🙂 Amúgy nem mintha bármi bajom lenne ezzel a játékkal, szimplán a tankos/háborús témája hagy hidegen, ahogy pl. egy FIFA vagy Need for Speed széria sem tudott soha lekötni 10-15 percnél hosszabb időre. Illetve lehet, hogy WoW-buziként ez némileg meglepően fog hangzani tőlem, de úgy általában az RPG-k, MMO-k sem fogtak meg soha, van úgy tíz évente egy, ami leköt és jellemzően azoknál is először az “univerzum” rajongójává válok és csak utána függők rá a játékra. (Így volt ez a WoW-nál, ahol a korábbi Warcraft epizódok voltak a “beetetések”, vagy a Witcher szériánál, ahol a könyveknek lettem akkora fanja, hogy látatlanban megvettem mindhárom részét játékban is. XD)

    A másik meg tényleg a szabadidő, szal egyrészt ha időrabló játékra vágyom, arra a WoW már így is tökéletes (néha már azt a napi egy-másfél órát is sajnálom rá, ami csak ahhoz kell, hogy az ember lenyomja a daily questeket… XD), másrészt meg itt is egyre gyakoribb a “csak kettőt választhatsz!” szabály, vagyis már az anime/manga/egyéb sorozatok – gamek – természetbe járás/fotózás hármast sem a legkönnyebb összeegyeztetni és most az elmúlt fél évben pl. rendszeresen az első kategória esett ki nagyon, mivel azok olyanok, hogy bármikor letölthetem, megnézhetem őket, ellentétben a WoW időszakos eventjeivel, vagy a természetben egy évben mindössze két hétig látható rovarokkal, meg ilyesmikkel… 😀 (Majd ha jön pár hónap múlva a 40 fokos dögmeleg és a lakásból sem lesz kedvem emiatt kimozdulni, valszeg megint “felfutnak” a sorozatok és végre pótlom a Pónikat is többek között, illetve bepótolok olyan régóta tervezett cuccokat, mint pl. a Dirty Pair, amit úgy promózok már legalább egy éve boldog-boldogtalannak, hogy gyakorlatilag még egyetlen teljes epizódot sem néztem belőle végig. XDDD)

   • Nekem kezdetben csak az volt vele a bajom, hogy valahányszor kritizált, akár pozitív, akár negatív kicsengéssel, az álláspontját valahogy nem igyekezett alátámasztani. Illetve sokszor olyan dolgokat hozott fel érvnek, amiből látszott, hogy közel sem annyira tájékozott, mint amilyennek mutatni próbálta magát. Később pedig ez egyre inkább felerősödött nála, vagyis az egója növekedésével párhuzamosan, egyre inkább engedte meg magának azt a luxust, hogy amolyan “nehogy már én magyarázkodjak a hülye olvasónak” alapon, egyrészt, ha úgy kívánta a helyzet, baromi hülye indokokat rántson elő a cikkeiben. Másrészt törölgesse azokat a kommenteket, akár az AS fórumon, akár a saját blogján, amik erre esetleg rámutattak. Függetlenül attól, hogy mennyire volt épp igaza a másik félnek.

    Aztán ugye neki is ott voltak a haverjai, Nekomajin, és SlyZero, akik még hagyján, hogy előszeretettel védték be a “mestert”, mint Mako és Meglivorn, Mufurcot, de Shöri ezt rendre ki is használta. Elég feltűnő volt, hogy valahányszor egy vita, kezdett számára kellemetlenné válni, nem tudott mit kezdeni a vitapartnerrel, akkor rendszerint átadta a stafétát a többieknek, főleg Nekomajinnak, aki meg előszeretettel folytatta, jóval nagyobb lelkesedéssel, agresszivitással, mint előtte Shöri.

    Viszont ezek még úgy elnézhetőek lettek volna, csakhogy aztán jött ugye a nagy AS+Mondo “összeborulás”, amiikor is Shöri szépen bemutatta, mennyit is ér az ő becsülete. Ugye köztudott volt, hogy a két magazin, és azok szerkesztősége között, előtte éveken át ment a nyílt szardobálás egymás felé, amiben az AS oldaláról, Shöri vitte a prímet. A fél blogja televolt a Mondot, annak cikkeit, és cikkíróit fikázó írásokkal, de attól sem riadt vissza, hogy ez a színvonal, néha pont az ő jóvoltából szivárogjon át, még az AS fórumra is, ahol a többi szerkesztő ezt épp elkerülni szerette volna. Erre mit ad isten, egyszer csak szent lett a béke, Shöri elsőként ment vendég cikkírónak Mondóékhoz, a blogjáról nyomtalanul eltűnt az összes fikázó írás, sőt még azt is tagadta, hogy valaha is lett volna ilyen. Plusz következetesen nekiállt azokat bannolgatni, akik arra próbáltak rámutatni, hogy itt rohadtul nem “szövetségkötésről” van szó, meg “baráti társulásról”, mint aminek ők próbálták ezt beállítani, hanem bizony arról, hogy az AS, szar anyagi helyzetbe került, és muszáj volt lefeküdni a konkurenciának. Vagyis helyesbítek, nem lett volna muszáj, hisz tisztességesen is meg tudtak volna szűnni, csak akkor Shöriéknek, új munka után kellett volna nézni, amit meg nem akartak.

    “sőt, rémlik is, hogy ő sem csípte annyira őasszonyságát és többször összeszólalkozott vele is XD” -> Egyébként igen, Muff és Shöri, rendre csépelték egymást. Más téma, hogy végül mindig Muff nyert, mert Shöri, szokás szerint megunta, és lelépett. Kicsit olyan volt ez, mint mikor valami random, gagyi school life animében, a lapos kis görcs tsundere, baszogatja a mulya, szolgalelkületű srácot, aki bár mindig megfogadja, hogy többé soha, utána valahogy mégis, foylton visszatér, a napi megalázás adagjáért. =D

    “Shöri megírt valami “Kézikönyv kezdő fórumozóknak” szöveget, ami egyfelől poén volt, mert tényleg a jellemzően kezdő fórumozók hülyeségeit figurázta ki, másfelől viszont kissé gáz volt, hogy ez a baromkodás is a subbercsapat nevével lett “kiadva”.” -> Arra emlékszem. Írtak egy “troll kézikönyvet”, amiben viszont rohadtul nem trollokról, hanem épp a trollok ellentéteiről, az idióta weeabookról, meg fangörcsökről volt szó. Külön poén, hogy pont ez miatt aztán, kapott néhány valódi trollt a nyakába, akik valami gyönyörűen mutattak rá arra, milyen seggből előhúzott, öncélú baromságot hordtak össze Shöriék. =D

    “Amúgy nem mintha bármi bajom lenne ezzel a játékkal” -> Majd lenne. =D Amint azt tapasztalnád, hogy 5X-ös szorzós napon, +100% bónusz mellett, egyszerűen képtelen vagy leszorzózni a tankot, és zsinórban a 8-10. meccset bukod, az idióta csapat miatt, még az életkedved is elmenne. Vagy amikor egy fejlesztési fán oda érnél, hogy egy közismerten jó tank elérése előtt, még egy közismerten szart kéne ki grindolnod. =)

    Szóval ilyen szempontból a WoT rosszabb, mint sok másik MMO, mert bár tény, hogy alapból ingyenes (más téma, hogy előbb-utóbb, muszáj lesz rá áldoznod valamennyit) viszont csapatalapú játék lévén, itt nem teheted meg azt, hogy soloban flangálsz a világban, mobokat ölsz, instázol haverokkal, stb. Ezt úgy képzeld el, mint ha beraknának egy kezdőhely méretű placcra, ahol folyton ally vs hordás meccseket kapnál.

    A baj csak az, hogy az MM, egyedül a tankok szintjét veszi figyelembe, a játékosok statjait, és más faktorokat nem. Szóval hiába van neked egy 4-es szintű tankod, ha az ellenfél 4-es szintű tankjában, egy 60k csatás játékos ül, akinek van 4 skilles legénysége, meg mindenféle extra felszerelése. Pláne, ha az övé nem is egy normál, hanem egy limitált elérhetőségű prémium tank.

   • Shörihez: Ezeket a fórumos “részrehajlásait” én anno ezek szerint még egész jól megúsztam, mert ahhoz képest, hogy Muffin & Co. ámokfutása mennyire megmaradt, tőle alig emlékszem ilyesmire. Persze ez a “Sly-al, Nekomajinnal és a többi haverral betámadunk valakit” dolog rémlett, de jellemzően (legalábbis a Mangazinon) tényleg csak akkor csinálták ezt, ha már valami rettenetesen “életképtelen” n00b animés keveredett oda és hülye fangörcsként őrjöngve szinte “kikövetelte”, hogy Shöriék támadják be. Viszont mondom, eleve a Mangazinos éra még nála is afféle “szárnybontogatós” korszak volt, később, ahogy te is írod, AS fórumon, a saját “haveri fórumán”, a blogján, stb-stb. jött bele igazán a dologba, de mivel ezekre a helyekre én alig, vagy egyáltalán nem jártam, így úgy tűnik, hogy kimaradtam a “jóból”. 😀

    A Mondóval való összeborulást viszont tapasztaltam, meg annak a több éves előzményeit is és igen, az kb. helyette is nekem volt rohadtul ciki.

    “…nem lett volna muszáj, hisz tisztességesen is meg tudtak volna szűnni, csak akkor Shöriéknek, új munka után kellett volna nézni, amit meg nem akartak.”

    Amúgy ilyenkor mindig eszembe jut puszta kíváncsiságból, hogy vajon akik évek óta irkálnak a Mondóba, honorálva vannak-e akár pénzzel, akár bármi egyébbel, vagy ez teljesen “jófejségi alapon” megy? (Vagyis a cikkíró van olyan jófej, hogy ingyen írjon nekik, Mondóék meg vannak annyira jófejek, hogy ezt megengedik neki. XDDD)

    “Kicsit olyan volt ez, mint mikor valami random, gagyi school life animében, a lapos kis görcs tsundere, baszogatja a mulya, szolgalelkületű srácot, aki bár mindig megfogadja, hogy többé soha, utána valahogy mégis, foylton visszatér, a napi megalázás adagjáért. =D”

    Ezen most azért röhögtem nagyon, mert Muffinnal ugye már találkoztam, Shörit meg láttam képeken és külsőre teljesen meglenne az alkatuk ennek a két szerepnek az eljátszására. 😀 XDDDD

    “Arra emlékszem. Írtak egy “troll kézikönyvet”, amiben viszont rohadtul nem trollokról, hanem épp a trollok ellentéteiről, az idióta weeabookról, meg fangörcsökről volt szó. Külön poén, hogy pont ez miatt aztán, kapott néhány valódi trollt a nyakába, akik valami gyönyörűen mutattak rá arra, milyen seggből előhúzott, öncélú baromságot hordtak össze Shöriék. =D”

    Jaja, az volt az és most már nem csodálom, hogy a címét azóta elfelejtettem, mivel valóban rohadtul nem a trollokról írt, hanem pont a tökhülye, kezdő fórumozókról. XD Egyébként igen, a cucc teljes mértékben öncélú volt, leginkább azért, mert ez az egész csak arról szólt Shearer részéről, hogy Mangazinon őt rendre felbaszták a kezdő animések (egy részük jó alappal, más részüknél viszont szimplán Shöri nem bírt magával és a “n00b” egyetlen bűne tényleg csak a tapasztalatlansága volt), de mivel ott mégsem ő volt a mod, nem küldhette el őket az anyjukba, illetve nem beszélhetett velük olyan személyeskedő hangnemben, amilyet szerinte ők “megérdemeltek” volna, ezért “kínjában” készítette el ezt a “kézikönyvet”, amiben úgymond “kiírta magából a frusztrációit”, ha már a Mangazinon Megli nem engedte neki. 😀 XDDD Csak ez olyan, hogy felesleges kötekedésnek éreztem, mert nem arról volt szó, hogy X vagy Y n00b rendre visszajár hülyéskedni Mangazinra, hanem jellemzően jött 1-2 új fazon, akikből talán még lehetett is volna “valami” később (értsd: kikupálódhattak volna), de Shöri ekkorra már annyira belejött a “támadjunk le minden újoncot csak úgy just for fun” dologba, hogy helyből rátámadt mindegyikre, amelyik írni mert a fórumra és látszott, hogy két napja regisztrált. Amúgy ha érdekel egy ilyen “ők is csak egy fokkal jobbak azoknál, akiket fikáznak” jelenet, akkor itt van például ez a topic: http://www.manga.hu/forum/index.php?topic=468.0

    Na most az egy dolog, hogy ezen már én is néztem egyet anno, mert egyrészt nem igazán értettem, hogy egy alapvetően animés-mangás témájú fórumban (ahol még volt is külön topicja a nyugati rajzfilmeknek), miért kell külön MLP topic (vedd figyelembe, hogy amikor ez megnyílt, még sehol nem volt a G4… XDDD), illetve a csaj többi hozzászólása ( http://www.manga.hu/forum/index.php?action=profile;u=1341;sa=showPosts ) sem azt a tényt erősítette, hogy egy értékes fórumozót vesztenénk, ha esetleg helyből bannolnák a fenébe, viszont az sem volt semmi, hogy erre fel a teljes “Team Shöri” egy emberként ugrott rá a csajra, plusz aki esetleg annyiban védeni próbálta, hogy “oké, hülye szegény, de azért nem kéne így helyből leszúrni”, annak is nekiestek. (Plusz ha a teljes két oldalt végigolvasod, a legvégén kapsz ajándékba egy olyan igazi “vénfaszos” Meglivorn-féle sírást arról, hogy “persze, én vagyok a hülye, hogy mangás fórumot üzemeltetek, ahelyett, hogy értelmes dolgokat csinálnék, pl. gyereket nevelnék…”, PRICELESS!” XDDDD)

    Amúgy most nekem is vicces volt így 10 évvel később visszaolvasni ezt az egészet, mert be is ugrott néhány fazon, akiket azóta nem igazán hiányolok, pl. a Trunks-avás DarkDreemer, aki sokszor csak így “okostóniskodni” írt be 1-1 topicba, lásd itt is, ahol beírtam, hogy “ez egy animés fórum”, mire ő: “elsősorban inkább mangás”, mire az embernek tényleg olyan gondolatai támadnak, hogy “oké, te sem hiába születtél meg, tessék, itt egy keksz”. XD

    “zsinórban a 8-10. meccset bukod, az idióta csapat miatt, még az életkedved is elmenne.”

    Az tuti, WoW-ban is jellemző, hogy amit lehet, azt szólóban oldom meg, mivel a random csapatok tisztára olyanok, mint a lottó: van, amikor normális, jó fej fazonokat kapsz magad mellé, akikkel még poénkodtok is a fightok közben, mintha haverok lennétek az életben is, máskor viszont kapsz valami szerencsétlent, akiben az elitizmus hülyeséggel párosul. Pont tegnap is volt egy ilyen, ő lett volna a “tank” (mármint nem WW II-es, hanem sebzésfelfogó kari… XD), amit úgy művelt, hogy magára húzott vagy három mobcsapatot egyszerre, de egyrészt magán tartani már képtelen volt őket, emiatt mindenkit össze-vissza ütöttek, másrészt mivel annyit húzott magára, amennyit még healelés mellett sem bírt volna ki, persze, hogy megdöglött. (Ilyen HP-csökkentő debuffból kapott magára vagy hatszoros mennyiséget…) És persze még ő állt neki utána pattogni. Kezdődött a dolog azzal, hogy az első ilyen akciója után mivel én voltam a healer, engem kezdett fikázni, hogy “pro healer, you just let a 700k HP tank die…”, ami meg nekem volt fura, mert kb. ez a “HP-halmozás” két kiegészítővel ezelőtt volt utoljára divat. Szóval akkoriban még tényleg az ment, hogy minél nagyobb a HP-d, annál jobb a geared, mert annál több életed van, amit lassabban ver le a boss és több ideje van a healernek visszatölteni, viszont az már jóideje nincs így, hanem helyette valamilyen stat (armor, versatility, régebben defense volt, de asszem azt már kivették) ad neked annyi “plusz páncélt”, ami “felfogja” az ütéseket, így nem döglesz meg két bepancsolástól és a healernek van ideje gyógyítani. Ergo fura volt ez a kifakadása, hogy neki mekkora a HP-je (tudjuk: mint az e-pénisze.. 😀 XD), mert az már rég nem jelent sokat. Mindegy, megyünk tovább, a következő mobcsapatnál megjátszotta ugyanazt, amit előzőleg. Erre fel szó nélkül kirúgott, ami azért “jó”, mert ilyenkor meg kapsz egy “deserter” debuffot, vagyis fél óráig nem mehetsz újabb instába. Oké, letelt a fél óra, próbálom egy újabb csapattal. Elsőre itt is jól megdöglik a tank, na mondom, “fasza, kezdi majd ez is mindjárt…”, de csodák csodája, ez az ürge elnézést kért, amiért nem nyírta ki a patrol mobokat, képes volt tanulni, alkalmazkodni, így az első 1-2 mobcsapat után már annyira belejött, hogy elég hamar végig is vittük az egészet. 🙂 Szóval mondom, emiatt inkább próbálok mindent szólóban végigvinni, amit csak lehet, mert kevesebb fejfájást okoz a dolog. XD Viszont ha jól értem, a WoT-ban nem is nagyon van szóló content, így meg nekem hosszútávon valóban eléggé kikészítő/fárasztó lenne ez az egész. XD

    “Ezt úgy képzeld el, mint ha beraknának egy kezdőhely méretű placcra, ahol folyton ally vs hordás meccseket kapnál.”

    Ez így végképp nem hangzik valami jól. XD Eleve a WoW-ban sem kötött se soha túlzottan a PvP, már évek óta nem is játszottam ilyen módban, anno is csak azért próbáltam ki, mert “ha már ilyen mód is van a játékban, hát nézzük meg”, illetve mert volt pár olyan achievement vagy jutalom item, ami pont PvP-hez kötődött, de amúgy eléggé hidegen hagy, a legutóbbi 2-3 kiegészítőben már szinte meg sem néztem, hogy mik az új PvP pályák. (Jó, az is igaz, hogy a Blizz is valahogy mindig olyan mostohán kezelte ezt az egész PvP-t a WoW-ban és szinte mintha folyamatosan “leépítették” volna a PvE content javára. Persze a régi PvP pályákat nem vették ki, de pl. most a legutóbbi kiegészítőben az EGYETLEN PvP újdonság egy sziget volt, ami kb. felépítésben olyasmi akart lenni, mintha a legelső WoW-ban lévő Alterac Valley nevű PvP térképet adták volna ki újra, csak gagyibb formában. XD) De én a stratégiai játékaikkal is így voltam anno, a kampányt nem is egyszer vittem végig, de az egymás elleni fight már rohadtul nem kötött le, hiszen a játék történetéhez semmit nem tett hozzá, ha XY elvert, vagy én őt. XD Ezért is van az, hogy most hiába jött ki három olyan Blizzard játék is, ami tök jó, meg minden, annyira sem érdekeltek, hogy kipróbáljam őket, mert az egyik kb. a Magic és hasonló gyűjtögetős kártyajátékok online változata (Heartstone), a másik egy League of Legends-klón MOBA (Heroes of the Storm), a harmadik meg egy Team Fortress 2-klón (Overwatch, igaz, ez még nem jelent meg, de ha jól tudom, már ez is a bétánál jár). És hiába lenne tök poén a HotS-ban, hogy olyan Bosszúállók stílusban összeeresztik az eddig külön univerzumban élő karaktereket, vagy hiába imádtam az Overwatch cinematicját, illetve karaktereit, egyszerűen azzal, hogy a játék tisztán PvP, számomra az egész megdöglött. 😦 (Ja, de ha már itt tartunk: nem tudod véletlenül, hogy a Team Fortress 2-féle “FPS módban ölitek egymást különböző pályákon” stílusnak mi a neve? Rémlik, hogy ahogy pl. a LoL és HotS “MOBA”, úgy ennek is volt valami külön műfajneve, de sehogy nem jut az eszembe, pedig még a Wikin is próbáltam keresgélni a “gamer szótárban”. XD)

   • Muffinékhoz képest, valóban még egy elég visszafogott figura volt, már csak azért is, mert az ő triójukból, inkább Nekomajin haverja volt az, aki előszeretettel szólogatott be másoknak. Egyik kedvencem volt tőle, mikor az AS fórumon, valamelyik random srác, belinkelte az animés fan oldalát, mire Neko egyből nekiesett, mert nem olyan HTML kódolást használt, ami szerinte helyes volt. Tisztára olyan volt, mint valami egyetemi professzor, aki annyira ragaszkodik a saját megközelítéséhez, hogy a többit, csuklóból “hibásnak” tartja, hiába ugyanahhoz az eredményhez vezetnek.

    Söri inkább akkor kezdett el komolyabban arcozni, mikor elkezdték rajta számon kérni az említett AS+Mondo egyesülést. Nyilvánvalóan azért, mert ő maga is érezte, hogy ebből nem tudja magát jól kivágni.

    Egyébként vicces volt azt látni, hogy miután Söri, átigazolt Mondóékhoz, milyen gyorsan átvette a mentalitásukat is. =) Szóval felvették amolyan hír és fórum felelősnek, amiből az előbbit amolyan igazi Mondó módra csinálta, vagyis ilyen 1-2 napos késésekkel vett át híreket, pl az ANN-ről, de azt is úgy, hogy még az eredeti cikk volt mondjuk 2 oldal, addig a Mondós, lefordított változat, fél-negyed oldal. Az utóbbival viszont, abszolút nem foglalkozott. Hiába volt jó párszor bejelentkezve, sohasem csinált semmit. Még az sem érdekelte, hogy a fórum “helyi vérebe”, Ricsi, 1 héten belül, már a 3. embernek esett neki, 3 különböző topicban.

    “Amúgy ilyenkor mindig eszembe jut puszta kíváncsiságból, hogy vajon akik évek óta irkálnak a Mondóba, honorálva vannak-e akár pénzzel, akár bármi egyébbel, vagy ez teljesen “jófejségi alapon” megy?” -> Akik hivatalosan a lapnak dolgoztak, azok biztos, de az ilyen sima vendég cikkírók, azok nem valószínű. Hogy a mostaninál hogy megy, azt nem tudom, de sanszosan most se grátiszban nyomják. =)

    “Muffinnal ugye már találkoztam, Shörit meg láttam képeken és külsőre teljesen meglenne az alkatuk ennek a két szerepnek az eljátszására.” -> Szép pár lettek volna, tipikusan abból az “asszony hordja a nadrágot” fajtából. =D

    “Amúgy ha érdekel egy ilyen “ők is csak egy fokkal jobbak azoknál, akiket fikáznak” jelenet, akkor itt van például ez a topic:” -> Ezt még a múltkori Luggis beszélgetésnél már csekkoltam, és igen, valami fantasztikus kor dokumentum ez is. =D Az még hagyján, hogy sose értettem, egy fórum Off-topicjában, miért ne lehetne bárminek topicot nyitni, ami nem ütközik fórumszabályzatba. (Komolyan, ennél már csak Patkány “tárhely pazarlós” szövege volt a jobb.) Viszont az, ahogy egyből letámadták szerencsétlent ilyen faszverő, melldöngető stílusban, na az tényleg nem semmi. Megli kommentje meg külön ütött a végén, hozta a formáját. =)

    “DarkDreemer, aki sokszor csak így “okostóniskodni” írt be 1-1 topicba” -> Ismerős, anno volt pár hasonló figura, akik ilyen szökő évente egyszer jártak fel egy fórumra, de csak azért, hogy belekössenek full jelentéktelen részletekbe.

    “a random csapatok tisztára olyanok, mint a lottó: van, amikor normális, jó fej fazonokat kapsz magad mellé, akikkel még poénkodtok is a fightok közben, mintha haverok lennétek az életben is, máskor viszont kapsz valami szerencsétlent, akiben az elitizmus hülyeséggel párosul.” -> Pontosan ez a(z egyik) baj a WoT-al. Ugyan tény, hogy a szakaszozás, mikor ismerősökkel, haverokkal közösen mentek, az sokat javít ezen, és van, mikor az egész csata kimenetelét befolyásolni tudja, akár egy jó szakasz is. Viszont ha “egyedül vagy”, akkor a legtöbbször tényleg csak magadra számíthatsz, ami egy csapatalapú játéknál ugyan elég paradox, mégis igaz.

    A WoT-ban, nagyjából úgy épül fel a dolog, hogy vannak a nehéz tankok, akiknek az a feladatuk, hogy amolyan paladinok módjára, felfogják a sebzést, és áttörjenek egy-egy fronton. Közben a közepes és könnyű tankok, amolyan rouge módjára próbálnak nekik, trükközve segíteni, még a tankvadászok, tüzérség, amolyan mage módjára támogatják őket hátulról. Papíron ez a recept, baromi jól mutat, a baj csak az, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, miben is ülnek, és az mire képes.

    Ajánlom a következő videót, ebben jól bemutatja a srác, milyenek a tipikus hibák a WoT-ban:

   • Úgy nagyjából MMO FPS-nek nevezném a TF2 és társai játékokat. Amúgy az Overwatch engem speciel érdekel. Én meg épp az utóbbi időkben kaptam rá a multiplayer alaptú játékokra a pve kontent rovására. 🙂

    Mondjuk ez a Ph3lan videó már elég régi. 🙂 Azóta sokat fejlődött a játékosok hülyeség-szintje is 😀

 5. Anyja-kínját már 🙂 Haláli, micsoda népek vannak. Nos, azt el kell ismerni, hogy vannak szélsőjobbos érzelmű elemek a játékos-táborban, de ugyanilyenek jelen vannak számos másik játékban is. Végülis, ha kicsit is utánanézett volna a WoT-nak, akkor leeshetett volna neki, hogy annyi köze van a szimulátorhoz, mint struccnak a repüléshez. Maga a WG is folyamatosan hangoztatja, hogy ez nem szimulátor, hanem árkád játék. Szóval, aki valóban harckocsiba akar pattanni, és lerohanni Romániát, az jobban teszi, ha beíratkozik inkább egy önkéntes harckocsizó klubba (ha létezik ilyen, ha nem, akkor alapítson), mert ebből a játékból nem tanulja meg, hogy kell egyáltalán elindítani a tankot, nem hogy lőni vele. 🙂
  A kommenteket nézve viszont látszik, hogy a wot-os közösség igencsak felhördült, bár szerintem a nem játékos olvasó állomány jelentős része se vette annyira komolyan ezt a cikket, annyira süt róla a dilettantizmus, hogy igen alacsony IQ és a videójátékok ismeretének teljes hiánya kell, hogy bárki is bevegye ezt (természetesen biztos akadtak ilyenek is).
  Az, meg hogy lemaradt a cikk írója 17 évet MMO téren, szintén nem újdonság. A sajtó azon része, mely nem videójátékokkal foglalkozik, általában sosincs képben a gamer világgal, egy hvg újságírótól ne várjuk el azt, hogy az MMO-k létével tisztában legyen, mikor egy cikk írásához arra se veszi a fáradtságot, hogy akár egyetlen csatát is lejátszon a wot-al (pedig pár csata alapján nagyjából képet lehet alkotni arról, miféle is ez a játék). Gyanítom, hogy még a WoW-ról sem hallott. 🙂
  Ami a klán neveket illeti, ezen mosolyogtam a legjobban. Kiszemezgetett pár irredenta nevű klánt a sorból, és a nevük alapján levonta a következtetést, hogy ők bizony neonácik. Legalább az érintett klánok parancsnokát egy e-mail-ben megkérdezte volna, miből ered a névválasztás? Amúgy meg annyi szélsőséges nevű klán van más nemzeteknél is, hogy egyáltalán nem rendhagyó a magyar állomány. Másrészt nagyon sok egyéb klán név is van, pl a nemrég feloszlott Zwack klán, akik a legjobb magyar klán voltak.
  A politizálás minden közösségi fórum természetes, és elkerülhetetlen velejárója, noha én még nem tapasztaltam wot-ban olyat, hogy valaki szavazásra agitált volna bármelyik pártért, arra viszont már volt példa, hogy ezt vagy azt a pártot szidta valaki, de ezen nem akadok fenn, én is szidtam már pártokat. Ami a teamspeak3 rendszerét illeti, nos két csata között mindenféléről megy a diskurzus. Káromkodás is elhangzik néha, de inkább csata közben, ha valami nem úgy sikerül, ahogy gondoltuk, viszont a folyamatos és szándékos trágár beszédet általában nem tolerálják, továbbá arra sem tapasztaltam példát, hogy valaki Rontom-féle hittérítést tartott volna – általában elég hamar megkérik az ilyennel próbálkozókat, hogy hagyja abba.
  Nemzetközi kapcsolatok terén is nettó kapufa, amit írt, hogy a magyar játékosok előszeretettel ekézik a románokat. Ez sztereotipizált baromság. Persze, előfordul ilyen, de a magyar játékosok általában mindenkit szeretnek szidni, ha hagyják. Nemzetek közötti torzsalkodások inkább csapat/stronghold csatákban fordulhatnak elő, ahol legtöbbször klánok játékosai csapnak össze. Ilyenkor az fc (field commander) feladata rendre utasítani a csapatát. Amúgy leginkább a lengyel játékosokat éri a legtöbb szidás, de az sem nemzeti alapon, hanem mert a többségük valami hihetetlen balfasz módon játszik, így igen erős a sztereotípia a wot-ban, hogy az a csapat nyer, amelyiknél kevesebb a lengyel. Amúgy a legtöbb gond inkább az eu szerverekre jövő oroszokkal van, mivel azok olyan csaló modokat használnak, amelyek eu szerveren nem, vagy nehezen elérhetők, viszont játszani még annyira se tudnak, mint a lengyelek. 🙂

  • “Végülis, ha kicsit is utánanézett volna a WoT-nak, akkor leeshetett volna neki, hogy annyi köze van a szimulátorhoz, mint struccnak a repüléshez. Maga a WG is folyamatosan hangoztatja, hogy ez nem szimulátor, hanem árkád játék.” -> Plusz a játék emellett tele van, csatateret sohasem látott prototípus, és kizárólag tervrajzokon létező tankokkal. Valamint a két világháború közötti, illetve az után, a hidegháború alatt készült tankokkal.

   “Kiszemezgetett pár irredenta nevű klánt a sorból, és a nevük alapján levonta a következtetést, hogy ők bizony neonácik.” -> Igazából, szerintem még annak se feltétlen kell lennie, elég ha egy kicsit is nemzeti, történelmi hangzású.

   “Amúgy meg annyi szélsőséges nevű klán van más nemzeteknél is, hogy egyáltalán nem rendhagyó a magyar állomány.” -> Pontosan, ezért is vicces, hogy erről például, még csak említést sem tesz. Pedig biztos vagyok benne, hogy a Lengyel, Szlovák, Román klánok között, nem egy van.

   “arra sem tapasztaltam példát, hogy valaki Rontom-féle hittérítést tartott volna – általában elég hamar megkérik az ilyennel próbálkozókat, hogy hagyja abba.” -> Szerencsére, attól nem kell tartani. Nekik ez túl kommersz. =)

 6. Annyira azért nem kéne libsiskedni, hogy a WoT mindenféle náci ideológiával rendelkező, szélsőjobbos gyűjtőhelye. Ez olyan, mint amikor az anyuka venni akar a fiának egy nyalókát, s a fiú rávágja, hogy olyat csak lányok nyalnak. Úgy látszik, az a tanulság, miszerint amihez nem értesz vagy nem akarsz érteni, ne alkoss róla véleményt. Ez a cikk túl libsi ahhoz képest, amit a HVG alkot újságírás alatt.

  Kb. a 444 volt ilyen szinten, mikor készítették a Rapháború című “remeküket”, amiben teljesen másképp mutatták be a Mr. Busta nevű ” elsimert, sikeres, népszerű” rapelőadót, hiába próbálták külsős szemmel bemutatni az eddigi csatáit, valahogy nem jött lössze nekik. 😀

  • Az a videó arra volt jó, hogy rámutasson arra, milyen szánalmas is az, ami itt nálunk rap, “rapper háború” címen megy. =) Sok feka majmoló, tanulatlan, bunkó, pénzes proli, akik előadják a gengszter, Harlemet csinálnak Piripócsból, de a valóságban, a piroson nem mernek átmenni.

 7. Klasszikusan a balos “újságírókra” jellemző technika, hogyha nem megy annyira a szekér és nem olvassák annyian a szart mint kéne, akkor kreáljuk egy nemlétező vagy komolyan vehetőséggel nem rendelkező, de jól eladható problémát, amiben még az ideológiai maszturbáció is teljességgel elfogadott. Nem lep meg, hogy a HVG-től jött ez a cikk, már az a hely is “összefújta a szemetet a szél” szinten van a 444 meg az Index mellett.

  • Az a baj, hogy sajnos van az országban annyi nyugger, panelproli, és hivatásos rettegő, akiknek el is lehet adni, az ilyen híreket.

   Teljesen mindegy, mit mondanak a játékosok, vagy milyen maga a játék, aki nácikat akar látni, az fogja is őket látni, minden bokorban.

 8. Nah, Ace of Spades a wotinfo-n virított. Kikelt magából, hogy miért kell viccet csinálni a buta játékosokból. Szerintem a szívéhez kapott volna, ha látta volna a weaboo írásaidat itt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: