King Star King

KSK_00

Volt időszak, mikor kifejezetten szerettem az Adult Swim rajzfilmeket. Az olyan, azóta klasszikussá vált címek, mint a Frisky Dingo, Boondocks, vagy a Metallocalypse, máig a kedvencem közé tartoznak, amikből bármikor szívesen megnézek egy-egy részt.

Egy ideje azonban, sajnos ez a műsorblokk is ugyanattól szenved, mint annak szülőcsatornája, a Cartoon Network. Azaz a rajta futó, új generációs rajzfilmek többsége, főleg az idősebb korosztály számára, sokszor nézhetetlenül gagyi színvonalat képes megütni. Nincs bennük egy egyedi gondolat, egy eredeti tollvonás, vagy bármi, ami emlékezetessé tudná tenni őket, és az átlag fölé emelni. Csupán felejthető klisék, és sablonos poénok halmaza, amit megrág az ember, majd amint elment az íze (hamarabb, mint gondolnánk) kiköpi.

Azt ugyan nem állítanám, hogy a szóban forgó King Star King (amit a továbbiakban csak KSK-nak fogok rövidíteni) ennyire rossz lenne, viszont tény, hogy jónak sem nevezném.

A rajzfilm készítése, még 2012-ben kezdődött el, melynek első pilot epizódja, alig egy évvel később, a 2013-as San Diegoi Comic Conon debütált, amit később az interneten is megosztottak. A közönség jól fogadta a rajzfilmet, ezért a sikerre való tekintettel, 2014-ben sorozattá érett, ám mindössze 6 részt élt meg csupán. Annak ellenére, hogy hivatalosan, nem kaszálták el.

Az alap történetről, igazából nem sokat lehet elmondani, mert vanni ugyan van, de ami van, az még epizodikus sorozathoz képest is annyira minimális, és annyira nem bír semmiféle jelentőséggel a továbbiakban, hogy akár el is lehet felejteni.

King Star King, a gigantiverzum mennyországának helyi félistene, fenegyereke, és ügyletes bajkeverője, kvázi Herkulese, szemet vet a király egy szem lányára, Hófehérkére, a gigantiverzum legdögösebb (tehát legnagyobb mellű) nőjére, akivel első látásra szerelembe esnek.

KSK_01

A gonosz húsvéti nyúl azonban, aki valahol Lobo, Ren, Invader Zim, és Angel nyúl között van, áthúzza a számításaikat, mikor azt hazudja a királynak, hogy King Star King, elvette a lánya becsületét. Ezért a király, haragjában elveszi hősünk minden erejét, emlékét, és száműzi őt a mennyországból, le a halandók közé.

KSK_02

King Star King így erejétől és emlékeitől megfosztva, egy helyi gyorsétteremben talál állást, és éli a helyiek hétköznapinak így sem nevezhető életét.

KSK_03

Mígnem feltűnik újra Hófehérke, aki apja engedélye nélkül, leszállt a halandók világába, hogy megtalálja örök szerelmét, és csókjával, mindjárt vissza is adja hős szerelme minden erejét, és elvesztett emlékét.

A románc azonban, nem tart sokáig, ugyanis ismét feltűnik a színen a gonosz húsvéti nyuszi, aki tropára vágja a helyet, és elrabolja a hercegnőt. Így King Star Kingre, és barátaira hárul a feladat, hogy megmentsék a hercegnőt, a mennyei királyságot, és az egész gigantiverzumot.

KSK_04

Lényegében tehát egy olyan rajzfilmről van szó, melyet úgy lehetne legjobban leírni, hogy egy szexuálisan túlfűtött, “He-Man Acidtrip”, némi punk rockal keverve. Ami valahol a Ren & Stmpy, Panty & Stocking, Beavis & Butt-head, Drawn Together, Korgoth of Barbaria, Heavy Metal féle bizarr, perverz, beteg, randomkós vonalat próbálja meglovagolni, több, de inkább kevesebb sikerrel. (Részben ez is a baja, hogy túl sok helyről merít egyszerre.)

KSK_05

Alapvetően két nagy probléma van ezzel a rajfilmmel. Az egyik, hogy az egyes karakterek között, a dizájnon kívül, nincs lényeges különbség. Bár próbálják őket más-más szerepeknek megfeleltetni, és van egy-két egyedi jellemvonásuk, ám ettől még mind, ugyanarra az archetípusra épülnek fel. Nevezetesen, mind egy lehetetlen, üresfejű szélkelep, aki folyton a felhők között jár, álomvilágban él, nem veszi figyelembe a realitásokat. A szavaiban, és tetteiben, sokszor nincs semmi logika, következetesség, vagy felelősség. Van, hogy nem értenek, meglepődnek olyan dolgokon, melyek mások számára magától értetődők. Miközben sokszor épp ők ignorálnak olyan dolgokat, melyek épp mások számára meglepőek, ijesztőek, sértők, abnormálisak.

Szóval voltaképp olyan, mint ha Ed, Edd, és Eddy-t néznénk, három Ed-el. Vagy MLP-t, hat Pinkie Pie-al. Aztán ahogy a mondás is tarja, jóból is megárt a sok, ami a KSK esetében, fokozottan érvényesül. Nem véletlen, hogy a pilotban szereplő nyúl, vagy a narrátor ökörségein, többet vigyorogtam, mint a többi karakterén, összesen.

KSK_06

A másik probléma, hogy a rajzfilmben, egész egyszerűen, egészségtelen mértékben túl van tolva a randomitás, és mellette nincs egy olyan tematikája az egyes epizódoknak, mely azt keretbe foglalhatná. Ennek következtében a rajzfilm, nem irányítottan, hanem totálisan kaotikus, ami az élvezhetőség rovására megy már rövidtávon is. Van benne ugyan egy-két jó poén, néhány paródia, és cameo, melyek mosolyt csaltak az arcomra, ám önmagában, ez kevés volt.

KSK_07

Mondhatnám akár azt is, hogy az a különbség mondjuk a PaSwG, és a KSK között, hogy bár mindkettő alkohol, kokain, és egy rakás női fehérnemű keverékéből jött létre. Csak még előbbinél, a kotyvalékba kevertek, még egy alkotóelemet, a tehetséget. Addig utóbbiból, ez kimaradt. Így még előbbi egy olyan “ütős buli” volt, melyre az ember másnap, szívesen emlékezett vissza. Addig utóbbi inkább olyan volt, ahol az embert, folyamatosan itatták, nem hagyták, hogy üres legyen a pohara. Így sikerült túl sokat innia, sőt ami rosszabb, összeinnia, mindenféle vackot, akárcsak a főhősnek. Ezért másnap úgy ébredt fel, hogy most egy hétig nem akar látni, semmiféle italt.

A sorozat rövidsége folytán, ugyan elég hamar, akár egyszerre is be lehet vágni. Ennek ellenére, mégse tudom jó érzéssel ajánlani, senkinek sem. Aki vevő a műfajra, az tegyen egy próbát a pilot epizóddal, az alapján már el tudja dönteni, szeretne e többet látni belőle, vagy sem. Attól azonban óva inteném, főleg a gyengébb lelkületűeket, hogy húzóra próbálják lenyomni, ahhoz ugyanis túl tömény. 5.5/10

Reklámok

10 hozzászólás to “King Star King”

 1. Ez az Adult Swim kimaradt az életemből. A felsoroltak közül is csak a Boondocks-al találkoztam. Viszont ez a sorozat nem semmi. Már a képi világa elég volt, hogy fájni kezdjen a szemem. 🙂 Az ilyen szürreális randomitás egy-egy epizód erejéig még elmenne, de ezt 6 részen keresztül biztos nem bírnám. Nagyon kemény drogokon élhettek a készítők.

  • Én nemrég fedeztem fel magamnak. Olyan középszerű, vagy nem is tudom. Érezhetően lehetne jobb, vagy azzal, hogy más poént használ, vagy egyáltalán nem nyúl ahhoz hozzá egy olyan poénnal, mint az kapott.

   • Elég csalóka amúgy, mert azt várná tőle az ember, hogy ez majd amolyan PaSwG módra ütni fog. Aztán azon kapja magát a néző, hogy zajlik ugyan a random hülyeség, töménytelen mennyiségben, de “ereje” az nincs. Kicsit mint az enyhe ásványvíz, amitől azt várnánk, hogy szénsavas lesz, de valójában inkább mentes.

  • Szerencsére, én még pont a blokk aranykorában csöppentem bele. =) Anno egyik haver, megmutatta nekem a Boondocksból kivágott Nigga moment jelenetet. Aztán elkezdtem utána keresni, mi ez a rajzfilm? Majd utána jött szépen, sorban a többi. =)

   A KSK-nál meg én le merném azt fogadni, hogy mielőtt ezt kitalálták, előtte tuti jól szétcsapták magukat. De igazból az sem lepne meg, ha a rajzfilm készítése közben is a vodkás üvegből, vicces cigiből, meg a Julcsi szennyeséből merítettek volna ihletet. =D

 2. Sose fogom megérteni ez miért kaphatott sorozatot, és Korgoth miért nem?! :S

  • Elvileg az volt rá az indokuk, hogy túlságosan költséges lett volna. Illetve később olyat is magyaráztak, hogy nem lett volna neki hely a műsorblokkban.

   Amúgy vannak már a KSK-nál sokkal idiótább, nézhetetlenebb rajzfilmek is manapság az AS-en. Például ott a stílusban hasonló, csak sokkal gyengébb Superjail, vagy az annál is gyérebb Mr. Pickles, ami már a második évadot kapta idén.

 3. Erről nem hallottam szerencsére, mert ha már neked, aki szereti az FLCL-t is sok volt a randomkodás, akkor engem csak lefárasztott vagy untatott volna. Nem vagyok nagy amcsi felnőttrajzfilm-fogyasztó, de az a gond, hogy amennyire én ismerem ezeket, retardhumoron kívül nem sok “felnőtt” tartalmat tudnak nyújtani, ilyen szempontból az animék azért messze jobban teljesítenek.

  BTW a fenti felsorolásodban nem láttam, szal nemtom hallottál-e az Aqua Teen Hunger Force c. agyfaszról. Elég nehéz volt kikerülni, lévén 15 évadot ért meg az AS-en. A sztori egy kertvárosban élő tejes shake, egy húsgombóc és egy csomag gyorséttermi sültburgonya, valamint tróger szomszédjuk, Karl kalandjait követi nyomon. Anno a moziplakátja miatt figyeltem fel rá:

  http://vignette3.wikia.nocookie.net/athfwiki/images/7/77/Colondvd.jpg/revision/latest?cb=20080817025608

  Ilyen zseniális felütés mellett nem is kérdés hogy belenéztem-e, és úgy 3 évadnyi szart le is toltam belőle. Persze megy a gyökér humor ezerrel, és anno leginkább másnaposan (vagy még részegen) néztem, így kissé befolyásolja az értékítéletemet, de annyira azé nem volt szar 😀

  • Persze, ismerem az Aqua Teent, csak még nem néztem végig rendesen. =) Annak idején, láttam belőle pár részt, de őszintén szólva, főleg az akkori választék mellett, nem igazán fogott meg. Szóval egyszer majd sorra kerítem, de az még nem most lesz. Az a 100+ rész, valahogy bőven soknak tűnik belőle. =)

   A KSK meg igazából az a fajta, ami egy epizódos pilotnak oké volt. De erre felhúzni egy sorozatot, még így is, hogy csak 6 részt élt meg, egyszerűen felesleges volt. Nem volt benne annyi potenciál, hogy ez hosszabb távon kitartson.

   Az, hogy az animék ezt jobban művelik, nos azt azért nem mondanám ilyen egyértelműen. Szóval oké, akad köztük pár valóban ütős darab, de azért nyugati oldalon, még mindig több olyan van, ami ezt a stílust, jobban hozta.

   Az FLCL amúgy még hagyján, attól sokkal elborultabb és randomkodósabb pl. a Dead Leaves. Igaz, mivel az egyetlen mozi, és sűrítve kapod az ökörséget, ezért lehet egyeseknek fogyaszthatóbb. Azt meg már tényleg csak mellékesen jegyzem meg, hogy nekem pl. az Apocalypse Zero is bejött, pedig azt “kötelező lenne gyűlölni”. =D

   • Érdekes, hogy amennyire nem tudom elviselni az FLCL “humorát” (és a komolykodós retard fanjait), annyira bejött a Dead Leaves. Talán mert azt nem akarják OMG nagyonelvont alternatív hipstercuccként kimagyarázni. A PaSwG-vel is hasonló a helyzet, ezerszer inkább az, mint a Füliküli még egyszer.

    “Az, hogy az animék ezt jobban művelik, nos azt azért nem mondanám ilyen egyértelműen. Szóval oké, akad köztük pár valóban ütős darab, de azért nyugati oldalon, még mindig több olyan van, ami ezt a stílust, jobban hozta.”

    Nemtom, szerintem kicsit elbeszéltünk egymás mellett, én konkrét felnőtteknek szóló gondolatvilágra céloztam, olyasmire, mint mondjuk a Haibane Renmei, a GitS, a Monster vagy a Berserk, vagy akár a Madoka. Ellenben az amerikai rajzfilmek között nem igazán találok ilyesmiket. Persze, nyilván egy csomó cuccban vannak mindenféle kiszólások vagy társadalomkritika, de alapvetően nem dobják le a parodisztikus, humoros-gyerekes jellegüket, vagy elmennek nettó kreténségbe. Szal SERIOUS fronton eddig az animuk csúcstartóak, de ha esetleg ismersz a fenti címekhez hasonlót amcsi készítésben, akkor várom szeretettel.

   • Mondjuk nekem az FLCL az első ilyen random poénkodós animék között volt. Szóval abba, hogy elsőre annyira bejött, az is belejátszott, hogy előtte még nem láttam ilyet. Más téma, hogy ettől függetlenül, ahogy az Aoin is leírtam múltkor, azokra én is mindig elég furán néztem, akik ebbe valami nagyon komoly megfejtést, mélységet láttak bele.

    Persze az tény, hogy azt azért nem lehet rá mondani, hogy csak random poénkodásból áll az egész, de hogy inkább az megy neki, és a keverékben, inkább ez az íz dominál, ez viszi el a hátán, az is igaz.

    “Nemtom, szerintem kicsit elbeszéltünk egymás mellett, én konkrét felnőtteknek szóló gondolatvilágra céloztam” -> Ja oké, csak mert én ezt úgy értettem, hogy te itt a felnőtteknek szóló, humoros rajzfilmekre gondoltál. Mert azokból ugye vannak szép számmal. =)

    Komoly hangvételűekből viszont, tényleg nem sok van. Az a pár ami eszembe jut, az is Európai, mint az Állatfarm, Gesztenye, a honalapító, A pestises kutyák, A vad bolygó, illetve ott van még a hazai készítésű, Az ember tragédiája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: