Néhány érdekes tény a My Little Ponyról

Twilight_make_a_list

Néhány évvel ezelőtt, sokak (köztük én is) meglehetősen értetlenül álltak az új generációs MLP hirtelen jött népszerűsége előtt, pláne, hogy az messze nem az eredeti célközönség köreiben aratott végül sikert. Valójában azonban közel sem bronyk voltak az egyetlen meglepő, furcsa dolog a franchise háza tájékán…

Jómagam, mindig is szerettem ilyen érdekességek, furcsa dolgok után kutatni, és mint oly sokszor, most is találtam pár említésre méltót. =)

1; Egy valódi póni inspirálta az eredeti alkotót. Bonnie Zacherle, gyermekkora egy részét Japánban töltötte az édesapjával, aki miután leszerelt, állatorvosként dolgozott. Az országba ki és bejövő állatokkal foglalkozott. Zacherle, ekkor találkozott egy Knicker nevű pónival, akivel hamar megkedvelték egymást. Sajnos azonban, mikor visszatértek az államokba, Knickert nem vihették magukkal. Zacherle később ezen élmények hatására tervezte meg az első póni figurát, kezdetben nem sok sikerrel.

2; Zacherle hosszú évekig próbálkozott a Hasbronál, sikertelenül. Először a ’70-es évek végén állt elő egy póni figura ötletével, majd még legalább két alkalommal próbálkozott, azonban minduntalan visszautasították. Mígnem végül 1981-ben rábólintottak a figura forgalomba hozására, ami akkor még nagyon más volt.

3; Az első póni se nem volt kicsi, se nem volt minyonszínű.

81_my_pretty_pony

Az eredetileg My Pretty Pony néven debütált játék, későbbi verzióival ellentétében, meglehetősen nagy, több mint 25 cm magas volt. Kemény műanyagból készült, egyszerű barna színe volt, ám mozgatható fülei, és szemei voltak. Kezdetnek azonban megtette, és viszonylag sikeres volt a fogadtatása, nem úgy a későbbieknek.

4; Az első figurákat, majdnem visszavonták. Mikor 1982-ben a Hasbro először kivitte az új figuráit az akkori játék vásárra, az első 6 póni (Snuzzle, Butterscotch, Blue Belle, Minty, Blossom, Cotton Candy) a Hasbro várakozásaihoz képest, meglehetősen alul teljesített. Közel sem mutatkozott rájuk akkora érdeklődés, mint azt várták volna. Később azonban, mikor kikerültek a játékboltok polcaira, fordult a kocka, és a figurák azonnali sikert arattak.

5; Az első MLP mozifilm elkészítésében részt vett a Marvel és a Toei is.

Marvel_MLP

Kevesen tudják, de bizony a Marvel nem csak hogy besegített a 1986-os sorozat elkészítésében, de az első 1984-es pilot epizódot, és az 1987-es mozifilmet, koprodukcióban készítették el a Sunbow Productionsel. Utóbbi ráadásul Marvelék első, teljes műsoridővel megáldott animációs filmje volt.

6; A Hasbro, nem bízott az első sorozat sikerében. Épp ezért az első sorozat, eredetileg még My Little Pony ‘n Friends címen futott, és csak félig szólt a pónikról. A műsoridő többi részét, különféle szegmensek tették ki, melyekben a Hasbro más játék franchiseoknak csinált reklámot (Potato Head Kids, Glo Friends, MoonDreamers).

7; Póni vagy pornószínész?

Pony_or_Pornstar

Mint sokaknak az feltűnt, a póniknak bizony sose volt erősségük a névválasztás. Ha azt hinnéd Lucky Star, Sweetie Pie, Misty Rain, és Storm Chaser, bizonyára aranyos kis pónik lehetnek, míg Ruby Lips, Love Melody, Cherrie Jubilee, és Chocolate Delight minden valószínűséggel a szex iparban keresik a kenyerüket, nos, mindkét esetben tévedsz. =)

8; Hogyan szaporodik a póni? Mikor a Hasbro először előállt a bébi pónik ötletével, nem igazán gondolták végig a dolgot. Így például kezdetben a legtöbb póni gyerekét, simán ugyanúgy nevezték el, mint azok anyját, csak elé rakták a bébi jelzőt. Ahogy magának a teherbe esés mikéntjének a kérdésére is egy meglehetősen érdekes magyarázattal álltak elő. Miszerint egyszerűen az anyjuk személyiségének a tükröződéséből jönnek létre. Később ráadásul bekerültek olyan bébik, akiknek sohase tűnt fel az anyjuk.

9; Pónik és sátánizmus. Egy MLP kaliberű habos-babos, szivárványos mesénél, a legkevésbé se gondolná az ember, hogy a virágos mezők, és a rózsaszín cukormáz alatt, valami egészen sötét és ördögi rejlik. Valójában azonban, már az első pilot epizódban is feltűnt az ottani világ helyi sátánja, Tirek, egy kentaur démon. Ám közel se ő volt az egyetlen. Ott volt például Arabus, a felhődémon, Lavan a lávadémon, vagy Grogar a nekromanta kecskedémon. Sőt, a Night Shade nevű énekes póni még egyezséget is kötött két démonnal, a sikerért cserébe.

10; Pónik és a rasszizmus. Ha már úgyis démonok járnak póni földön, miért ne jelenhetne hát meg a faji megkülönböztetés, és az üldöztetés? =) A”The End of Flutter Valley” epizódban megtudhatjuk, hogy a pónik bizony egy szép napon megunták, hogy lusta és kapzsi méh emberek élnek a földjükön, ezért elzavarták őket a fagyos, kietlen senki földjére, ahol egy virág sem nő. Ezért a méhek arra kényszerültek, hogy ellopják a pónik nap kristályát, amely azonban majdnem katasztrófához vezetett. Így a pónik végül nagylelkűen megengedték a méheknek, hogy néhány alkalommal, hozzáférhessenek a virágaikhoz.

11; A pónik lenyomták a Jemet, és G.I Joet. Mielőtt az első MLP mozi elkészült volna, Hasbroéknál tervbe volt véve egy Jem mozi elkészítése, illetve G.I Joe film mozikba küldése. Az akkor már javában készülő MLP mozi azonban túl sok pénzt és munkaerőt emésztett fel, így még előbbit el kellett kaszálni, addig utóbbi csak VHS kiadásban jelenhetett meg.

12; Michael Bay Transformere nélkül, sohase készült volna el a G4.

Transformers_My_Little_Pony

Michael Bayt és a Transformers filmjeit, lehet szeretni vagy nem szeretni, de tény hogy nem kevés profitot hoztak, többek közt a Hasbro konyhára. A 2007-es első film, több mint 700 millió dolláros bevételt generált, melyből a természetesen Hasbro is részesült. Később ez tette azt lehetővé, hogy a Hasbro, 2008-ban kivásárolja a Sunbow Productionst a tulajdonosi körből, majd 2009-től elkezdjen egy új sorozaton, a saját, új csapatával dolgozni.

13; Laure Faust, eredetileg mást tervezett. Mikor 2008-ban felkereste a Hasbrot, Faust egy új, saját játék kollekció ötletével fordult hozzájuk, Galaxy Girls néven. Mely lényegében a szokásos, leginkább Sailor Moon ihlette magical girl formulával operált. Kezdetben felmerült egy animációs sorozat ötlete is, Faust azonban nem tervezett belőle sorozatot készíteni, így végül csak egy rövidfilm készült hozzá, promotálás céljából.

14; Faust szerette a régi figurákat, de nem a rajzfilmet. Ennek oka pedig leginkább az volt, hogy saját bevallása szerint, már gyerekként is zavarta, hogy túlságosan egydimenziósak voltak a karakterek, sokszor nehéz volt megkülönböztetni egyik karaktert a másiktól, és az epizódok nem kapcsolódtak egymáshoz.

15; A főnökség jobban tudta. Faustnak, és a rajzfilmen dolgozó munkatársainak, bizony nem volt egyszerű dolga. Nagyon sok dolgot kellett átszabni és megváltoztatni már a tervezés fázisában, hogy a főnökség végre rábólintson. Volt mikor több mint 40 kifogásolt ötletre, koncepcióra kellett megoldást találni. Például Rarity butikjának terveit, többször is visszadobták, arra hivatkozva, hogy túlságosan bonyolult, és költséges.

16; Ponyville eredetileg Fillydelphia lett volna. Fausték kezdetben egy nagyvárosba helyezték volna a főszereplők kalandjait, ám később rájöttek, hogy erre sokkal alkalmasabb egy vidéki kisváros, ami a nézőknek is szimpatikusabb lenne.

17; A Cutie Mark Crusaders, eredetileg egyetlen póniból állt volna. Az Apple Bloom, Sweetie Belle, és Scootaloo alkotta trio helyett, akik folyton a saját cutie markjukat keresik, csak Scootaloo jutott volna szerephez. Akit egy sokkal temperamentumosabb karakternek terveztek. Eredetileg még iskolai verekedésekbe is keveredett volna.

18; A kiszivárgott dal. A “Smile song” eredeti verziója, egy tévedés folytán, még a hivatalos epizód megjelenése előtt kikerült az internetre, amiből aztán érthető okokból, nem kis kavarodás lett.

Reklámok

120 hozzászólás to “Néhány érdekes tény a My Little Ponyról”

 1. A 86-os tv-sorozatra még emlékszem, abból láttam pár részt a 90-es évek elején, de az valahogy nem tudott különösebben megfogni.
  Amúgy érdekes, mekkora reklámharcot vívott a Hasbro és a Mattel a 90-es években hazánkban. Persze egy idő után mintha ráuntak volna erre. Gondolom realizálniuk kellett, hogy hiába reklámozzák ezerrel a játékaikat, a magyar átlagembernek túl drágák a termékeik, így lényegében csak egy nagyon szűk réteg vásárolta ezeket a játékokat. Inkább az olcsóbb utánzatokra volt kereslet.

  • Régen én se különösebben kedveltem az eredeti rajzfilmet, de ha nem volt más, azért megnéztem. =) Akkoriban inkább a CN új generációs rajzfilmjeit szerettem (Dexter, Johhny Bravo, Mask), a régebbiek közül meg ott voltak az ilyenek, mint a Johhny Quest, Captain Planet, Wacky Races, stb.

   Ma fejjel visszanézve, igazából a G1 se volt annyira rossz, persze nyilván nem ér fel a G4-hez, de nem is rosszabb, mint egy Gumimacik, vagy Hupikék törpikék. Szóval simán inkább ezeket nézetném egy gyerekkel, mint a mostani CN-es rajzfilmeket. Adventure Time, Johhny Test, Uncle Grandpa, Totál Dráma, meg ezekhez hasonló, agyzsibbasztó gagyiságok.

   Visszatérve az MLP-re, ami tényleg gáz, az már inkább a G3, és az annál is rosszabb G3.5-ből készült rajzfilmek.

   A Hasbro és a Mattel mindig is gyepálták egymást, még ma is. Lásd a revitalizált MLP ellenében indította a Mattel a Monster Hight, amire a Hasbro válaszul megcsinálta az Questria Girls mozikat. Más téma, hogy kettejük közül, mindig is Hasbroék voltak a nagyobb seggfejek. =)

   • Ha már itt tartunk, a múlt héten pár napra volt CN nálunk, belenéztem, és basszus, visszasírtam azokat a rajzfilmeket, amiket az imént kifogásoltál. A színvonal zuhan, vagy én öregszem, nem tudom, de ami azon a csatornán megy, ahhoz képest a Totál Dráma sorozat egy minőségi alkotás.

    Ami meg ezeket a játék-gyártókat illeti, most jutott eszembe, hogy a héten ugyebár beültem a Kis kedvencekre, erre mozi előtti trailer-ek között mit hoznak be? Barbie elmegy az űrbe, megmenteni a csillagokat. Még nem vettem rá magam, hogy akár egy ilyen Barbie mozit megnézzek, vagy a sorozatból egy epizódot is bevállaljak, de komolyan, ezt a CGI szörnyet adják a gyerekek elé? Bár grafikailag ez a mozis trailer még vállalható volt, bár a mondanivalója kb. azon a szinten mozgott, mint a Rossz anyáknak. Ehhez képest még a Katicabogár is színvonalat képvisel…

   • Nekem nem kell bemutatnod. =) Az Uncle Grandpával új mélységeket értek el, pedig nem hittem volna, hogy ez a Robotboy, Hero 108 után még lehetséges. Na jó, azért nem olyan elvetemülten rossz, mint a Kung-fu Csirkék (Chop Socky Chooks) de az úgy egy külön szint. =D

    Barbieból én ott maradtam le, hogy volt valami Barbie: Titkos ügynökök vagy mifene, amit néhány “kritikus” jól felpontozott az előzetes alapján. Aztán kijött a film, és a közönség bizony közel se volt vele ennyire elégedett. Pedig állítólag még Darth Maul fénykardját is lenyúlták benne, trendi rózsaszín pengével. =D

    Mondjuk a ha már múltkor feljött a Clone Warshoz hasonló Transformers rajzfilm a CN-ről, annak nem tudom láttad e már a Transformers Mentő Botok verzióját, mert az is valami siralmas. =) Szóval oké, hogy ezeket gyerekeknek szánták, de basszus, én ezt pl. még gyerek fejjel se tudtam volna élvezni.

   • A Transformers franchise-t több mint 10 éve egyáltalán nem kísérem figyelemmel, úgyhogy sanszos, hogy nem hallottam róla.
    Viszont ez a rózsaszín fénykard ütött. 🙂 Igaz, ez az egész Barbie jelenség úgy alapból mindig is hidegen hagyott, de most nem kerülhettem el a trailert, meg párszor láttam villanásnyit tv-ben az ott futó őrületből. Kb. a Miraculous magasabb színvonalat képvisel nála, de olyan szinten, mintha a Bebe tv-t hasonlítanánk össze a régi Nickelodeonnal. Eleve nem értem, miért kell még erőltetni ezt a hercegnős vonalat, amikor már a Disney is rég letett erről, belátva, hogy az egydimenziós hercegnők már nem kóserek. Amúgy, ha már Disney, nem tudom, találkoztál-e a Csingiling animációs filmekkel. Eddig asszem 5 db készült belőlük. Grafikailag a 3D CGI miatt vitatható, de történetében, és karakter kidolgozásban messze felülmúlja Barbie-t, amúgy egy egész vállalható fairy vonulat, ami jól kiterjeszti a Pán Péter univerzumot (vicces az egészben, hogy Pán Péter nem is szerepel benne, viszont a fiatal Hook-al az egyik epizódban lehet találkozni).

   • “az egydimenziós hercegnők már nem kóserek” -> Na ja, csak azt felejtik el sokan, hogy egyrészt, az eddigi “nextgen” hercegnők közül, egyedül az Aranyhaj működött. A Merida, Meridája, meglehetősen fordítva sült el, kb. rühellte mindenki. A Frozen Elzája meg azon felül, hogy már nevetségesen túl lett hypeolva, sajnos bevonzott annyi feminista, SJW idiótát, akik aztán jól szétbarmolták az egészet.

    Másrészt, olyan túl sok eredetiség amúgy ezekben sincs, mert a másodvonalban már a ’80-as, ’90-es években megvoltak ezek a vagány, belevaló hősnők, hercegnők. Lásd: Princess Calla, Miranda Wright, Eilonwy, stb.

    A Barbieval meg egyszerűen az van, hogy a Mattel (érthető okokból) mindent elkövet, hogy a fenntartsa ezt a zászlóshajóját. Viszont túl sok pénzt, kreatív energiát se akarnak beleölni a kvázi reklámba, lévén a baba még mindig elég jól eladja ahhoz önmagát, hogy ne kelljen jobban rá feküdni egy-egy animációs filmre.

    Valszeg Hasbroék se fektettek volna nagyobb összeget a G4-be, nem bízták volna azt egy tapasztalt, neves rajzfilmesekből álló brigádra, ha előtte nem buknak oly nagyot az előző generációk a 2000-res évek eleje, közepe körül.

    Más téma, hogy a két cég közül amúgy, mindig is inkább Hasbroéknak ment ez a rajzfilmesítés. Matteltől most hirtelen a He-Man, She-Ra duón kívül, nem sok minden jut eszembe, ami nézhető is volt.

 2. A 86-os verzió még megvan VHS-en. A helyi könyvtár selejtezésében vettem részt, akkor hoztam el olyan kincseket, mint ez, 3 Kimba kazi, a Toei-féle Csizmás Kandúrok, két nevenincs ausztrál stúdió rjzfilmjét, ami a szar kategóriában jócskán domboríthatna (Ivanhoe és a Vasálarcos címen, az egyikbe frankón jönnek az ufók is). Nem mondom, hogy rossz volt, de nézhető. Még úgy is, hogy egyébként a szalag maga észrevehetően agyon volt nyúzva, vagyis egykor elég gyakori kölcsönzés tárgya volt.

  De megfogni továbbra sem tudott. Se az új, de ezt tudod. És valahogy észrevehetően alább is hagyott a nagy láz, már E-hentaion sem épp gyakori olvasóanyag a revitalizált sorozat valamilyen fices formája (teljesen emberek, félemberes furry formájában). Akkor már inkább egy Mr. Pickles… de asszem ez is engem jellemez… Nem is értem miért: https://www.youtube.com/watch?v=9g_Sjxemlwc

  • Én múltkor az eredeti Littlest Pet Shopba néztem bele puszta kíváncsiságból, csak hogy összehasonlíthassam a újjal. Ha nem is volt akkora minőségbeli eltérés, mint mondjuk az MLP esetében, az újabb azért itt is fogyaszthatóbb volt. Ellenben ha már gyér rajzfilmek, utána sikerült belefutnom az 1984-es Popeye and Son című szösszenetbe, aminél elég nehezen akartam azt elhinni, hogy ez tényleg egy Hanna-Barbera produkció volt, és nem valami huszadrangú stúdió félresiklott kísérlete, egy régen sikeres cím felújítására.

   Nem volt azért annyira rossz, egyszerűen csak totál feleslegesnek érződött, és lényegében pont az hiányzott belőle, amiért a Popeyet szerettük. Eleve ki az, aki Popeye helyett, Popeye tipikus, ’80-as évek béli, nyomi, de jólelkű iskolás fiacskájának a balszerencsés kalandjait akarja nézni?

   Az MLP-vel kapcsolatban meg, most őszintén, 5 év, és lassan 6 évad után mi az, ami még ugyanolyan friss, aktuális, és népszerű tud lenni? Pláne, hogy a Bronyk már az első 2-3 évben kitermelték magukból mindazt a fanworköt, amihez mondjuk az animéseknek kellett 10-15 év. Evidens volt, hogy ez nem fog örökké tartani, és előbb-utóbb jönnek majd az újabb dolgok, a divathullám elmúlik, és maradnak a hűséges rajongók. 2014 óta, ez már egy ideje így van. (Ugye volt itt azóta Adventure Time, Gravity Falls, Over the Garden Wall, Steven Universe, és hasonló kihívók.)

   Ha azt nézed, még így is bőven tovább tartott, mint a szokásos éves “minden idők legjobb animéje, rajzfilmje” amiért akkor és ott, meg vannak veszve az emberek, de fél év múlva, már a kutya sem emlékszik rá.

   Egyébként, szerintem még most is bőven jól áll a franchise szénája. Most az, hogy hentai oldalakon mi van, az engem pont nem érdekel. Nekem sokkal inkább mérvadó az, hogy akármikor fanart gyűjtő korútra indulok, vagy hírekre vadászok, mindig van valami új. Rajongók önerejükből készítenek új bővítéseket a Fighting is Magic játékhoz, Mugenhez, Legends of Equestriat tervezik újraindítani, jönnek ki a jobbnál-jobb flash játékok, stb.

   A Mr. Pickles meg, hát hogy is mondjam, annál még a King Star King is jobb volt. Sőt, még a Superjail is. =) Pedig én alapvetően imádom az ilyen elborult rajzfilmeket, de ezek annyira gyengék, hogy még rövidtávon is untatnak. A kanyarba sincsenek egy Ren & Stimpyhez, vagy egy Drawn Togetherhöz képest.

   • Jó, hát animéknél nem nehéz párosítani a lázat. Eleve az, hogy már igazán nagy zászlóshajója nincs, csak a One Piece tartja még magát. A Naruto fősodrának vége, a Bleach-nek is (érdekes, mennyire nem ment a szomszédba Kubo a történet eredeti lezárása végett 😀 ), a Fairy Tail is közelít a vége felé, és tulajdonképpen a Berserk is, csak hát Miura papa meg a lolis játékok… 😀

    Ezeken kívül igazából csak szezonális húzócímek vannak, amikben konstans nagy a verseny. Mindegy, hogy Titan, Kabaneri, amiknek lehet folytatása is, vagy épp a Re:Zero (az egyik éppenséggel aktuális nyálverés tárgya), ami fix annyi lesz, amennyivel zárják. A KonoSubát folytatják még jövőre, de az a sorozat… MEH. Oké, hogy isekai paródia, de nézd meg az első tízpercét, és rájössz, miért taszított már rögtön ez a cucc. Ettől függetlenül voltak benne jó poénok, kikacsintások, de aligha ér annyit, mint amennyire verték rá a nyálukat.

    A hentai oldalakat meg pont azért mondom, hogy valami értesülést kapjál, melyik fronton kezdett el elég hamar kiapadni. 😛 Mondjuk pár képregény, ami egy deka szexualitást nem tartalmaz (de azért oda kerül fel a non-H kategóriába) még kitart ott, de azok is a jobb fan munkák, és egyik-másik azért kifejezetten érdekes (pl. egy yandere Pinky-s, ami egy csöppet elborult).

    A Mr. Pickles nekem kifejezetten bejött. Jó, az első évad kellően elmebeteg volt, a másodikban már kezdték árnyalni a Sátán kutyáját, ami annyira nem tetszett már. Persze, egy Ren és Stimpy (vagy Rocko) nyomába nem ér, de nem is egy azon műfaj a humorát tekintve. Legalábbis nem jut eszembe olyasmi, ami elborult, sötét és kifejezetten morbid humorral operált volna. A Firka Villa meg… egynek elment. Ami fenn volt Indán, azt az előző munkahelyemen ebédszünetekben megnéztem, majd leszedtem az egészet a hiányzó részek miatt jóval később, de másodjára nézve már nem volt olyan humoros egyáltalán. Még a Rick és Morty az, ami ezt ki tudta belőlem váltani, de az is csak pár rész esetében. A Pickles első évada viszont minden mennyiségben.

   • Mondjuk ezek közül a végtelenített saunen fillerek közül, én már mindegyiket rég kivágtam. =) A Bleach még úgy ahogy érdekelt is volna, csak az ugye lényegében a Soul Society után ért véget. A Naruto az konkrétan engem már a legelején felbaszott az idióta, és hihetetlenül irritáló főszereplőjével. A Fairy Tail annyira átlag shounen kategória volt, amit mondhatni még az előtt eluntam, hogy beindult volna. A One Piecenél meg egyszerűen az tett be, hogy az már akkor 500 rész felett volt, mikor elkezdtem. Szóval reális esélyt már akkor sem láttam arra vonatkozóan, hogy én ezt valaha is be fogom fejezni.

    A Berserkel máig úgy vagyok, hogy az pont addig volt jó, amíg a ’97-es anime feldolgozta. Minden más, ami az után történik, már csak merő időhúzás, meg fanservice fest. Ami persze nem is csoda, hisz elve milyen minőséget lehet várni egy olyan mangától, ami lassan 30 éve fut? Ezért nem mertem pl. a Bastrad!! mangába se belevágni, mert az anime ugyan abból is bejött, de van egy olyan sejtésem, hogy egyébként az is, pont ugyanabban a cipőben járhat, mint a Berserk. Azaz a manga már rég túl van azon a ponton, amíg az minőségi szórakozást tudott nyújtani.

    Ehhez a hentai, pornó dologhoz annyit, hogy ebbe szerintem az is belejátszhat, hogy még az animéknél ugye nagyüzemben nyomják ki mindenhez a doujinshiket, ami egy kicsit is népszerű, addig a nyugati címeknél ez nem annyira megy. Persze itt is van nem egy olyan képregény, köztük pár olyannal, ami valahol “megkerülhetetlen”, mert ha akarja az ember, ha nem, előbb-utóbb bele fog botlani, ha más nem pár képbe belőle. Például ott vannak annak a Syoee_B-nek a munkái, aki a legelsők között volt, aki ilyesmivel próbálkozott, még 2011-ben. De nem ez a jellemző.

    Én legalábbis azt vettem észre, hogy az ilyen nyugati címeknél, vagy mindenféle alkotók munkáiból összeállított gyűjteményeket osztanak meg. Vagy egy-egy olyan rajzoló galériáját, akik jobban ráálltak erre a témára. Azokból viszont most is születik jó pár. Hogy mást ne mondjak, legutóbbi fanart gyűjtő körutam során megint betalált egy-két olyan képet, oldalt is a kereső, ahol láttam, hogy most pl. a Glimmer barátot keres téma, illetve a Glimmer x Trixie párosítás nagyon megy. =D

 3. Ehhez nem sok mindent tudok hozzáfűzni. ^^
  A pornóson jót nevettem, a Marvelesen inkább meglepődtem. Nem gondoltam volna h ők részt vettek benne.
  Ez a Jem amúgy micsoda volt? Gondolom valami rajzfilm, de nekem nem dereng róla semmi. ^^
  Apropó pónik ezt láttad már Péter? XD https://www.youtube.com/watch?v=PppmPNCNM8A

  • A Jem, a G.I. Joe, és a Transformers mellett, a Hasbro egyik ’80-as évek béli zászlóshajója volt. Amolyan zenés akció kaland, sci-fi volt. Mondhatnánk úgy is, hogy ez is amolyan nyugati magical girl prototípus volt. Nálunk amúgy nem adták magyarul, de az RTL II-n ment németül. Illetve a franciáknál volt még viszonylag népszerű.

   A videóhoz: Na LOL! Azért ez a gyerek se semmi. =D Szóval tudja jól, hogy a faterja egy elég merev, konzervatív jobber arc, aki tuti biztos, hogy nem fogja díjazni azt, hogy ő MLP-t néz. Ahogy azt is pontosan tudja, hogy akármit is mond neki, nem fogja tudni vele ezt elfogadtatni. Erre ő mégis színt vall, sőt ez neki nem elég, hanem még rá is tesz egy lapáttal, és azt is elmondja, hogy pornót néz, amire ki szokta verni. Gratulálok neki. =) Igazából nem tudom eldönteni, hogy ezt most direkt csinálta e, vagy tényleg ennyire debil.

   Mindenesetre a hozzászólások is megérnek egy misét. Tetszik, hogy többek között, megint moelolis animések, meg minecraftos gamerek osztják az észt, és tesznek úgy, mint ha a saját portájukon, nem lehetne nem hogy ilyet, de ennél sokkal gázabbakat találni. =)

   A kidobott videók között szemezgetve, az mondjuk jópofa volt, mikor a ruszkik befestették a lovas szobrot Rainbow Dashnek. Az anti-brony jeepjének kifirkálásánál meg csak az maradt le, hogy a fickó előtte már hetek óta basztatta a gyereket online, hogy mekkora buzi, amiért MLP-t néz. Érthető, hogy a gyerek végül megunta, is a való életben állt rajta bosszút. Aztán még annak állt feljebb.

   Bírom az ilyeneket, mikor valaki direkt nekimegy egy komplett fandomnak, szándékosan provokál, és abban leli örömét, hogy másokat basztat a hobbijuk miatt, de aztán, ha visszaszólnak neki, még ő sértődik meg, és értetlenkedik, mint ha nem tett volna semmi rosszat.

 4. Szirmai nemsokára MLP-t fog kritizálni közönség kívánságra. 🙂 Szerintem azt neked is meg kéne nézni.

  • Mármint a sorozatot? Csak mert tudtommal ő film kritikákban utazik, legalábbis mikor utoljára néztem, még azt csinálta. =)

   • Szokott néha sorozatokkal is foglalkozni, főleg, ha valami kapcsán közönség kívánságot teljesít.

   • Akkor már ezt is tudom. =) Én ugye nem szoktam nézni, szóval ez nekem most új volt.

    Megnézni mondjuk biztos meg fogom, bár hogy miért pont most kellett ezt elővenni, azt nem pontosan értem. Mármint addig oké, hogy azért, mert kérte a nép, de ennek már őszintén szólva nem sok aktualitása van. A sorozat, és úgy maga a bronyság “aranykora”, már rég lecsengett 2011, és 2013 között.
    Szóval erre most némi rosszindulattal mondhatnám azt, hogy: “Elindult 2010-ben, 2016-ban észrevették, jó reggelt kívánok!”

   • Igazából ennek az oka az, hogy nyáron kicsit elhanyagolta a csatornát, így a legutóbbi videóban feldobta a labdát a nézőknek, hogy büntiből ajánljanak neki valamit. És ez lett a közönség kedvenc ezek szerint. Bár én a New Kids Turbo-t ajánlottam volna inkább. 🙂

 5. Elkészült a nagy mű. Linkelem is ide:

  • Na megnéztem. Meglehetősen rövid és felszínes kis bemutató volt, informatívnak enyhén szólva se nevezném. A storyról, vagy a karakterekről pl. szót sem ejtett, igazából többet beszélt a bronykról, mint magáról a rajzfilmről. Mondjuk az poén, hogy Szirmai pont az animékhez viszonyítja. Szóval könyörgöm, kezdjük ott, hogy a mai animéknél akár a grafikát, akar a tartalmat nézzük, többségük olyan sincs mint egy MLP. Sőt, ott inkább ciki, hogy sokszor olyan animukba erőltetik bele a komolykodást az elvetemült rajongók, amit már a felütéstől kezdve sem lehet komolyan venni, és akkor még nem is beszéltünk, az állandó fanserviceról.

   Aztán, a clopp cuccok. Egyrészt, tegyük hozzá, hogy ez egy olyan dolog, ami mindenhol van, minden fandomban. Az animéknél még egy külön, hivatalos műfaj is létezik erre, amit úgy hívnak hentai. Másrészt a cloppnak létezik humanizált verziója, ahol nem egyszer felnőtt, érett nőkként ábrázolják őket. Ilyen artok már az EQG mozi születése előtt is készültek.

   Egyébként ha Szirmainak ez büntetés volt, akkor kíváncsi vagyok, mit szólna, ha Lego Star Warst nézetnének vele? =D

  • Először is elnézést, mostanában nem jártam erre és több embernek is “lógok” válaszokkal, de maradjunk annyiban, hogy sajnos múlt héten jelent meg a WoW új kiegészítője, ezért most pár hétig masszívan el leszek foglalva… 😀 XDDD

   Viszont erre a Szirmais-Pónis témára már csak reagálnom kell, lévén Szirmai sok éves pályafutása során összesen csupán KÉT videójával tudott úgy masszívan felidegelni, az egyik a Godzillás videója volt, ahol kb. a környezetvédelmet gúnyolja ki (de nem úgy ám, hogy mondjuk ráfókuszál a hülye sötétzöld rétegre, hanem úgy alle zusammen az egészet…), most pedig ennél érzem azt, hogy ez inkább sikerült valami brónikat lejárató videónak, mint “objektív kritikának”.

   Kezdjük ott, hogy Szirmai egy “tartalombuzi”, tehát nem biztos, hogy egy szerethető, de azért meglehetősen egyszerű és alapvetően kislányoknak írt rajzfilmet kellene elemezgetnie, mert szinte borítékolható volt, hogy “érdemi tartalmat” nem fog találni benne, a “feelingjét” pedig nem érzi majd át. Aztán azt sem értem, hogy ha (állítólag) lenyomta a teljes első szezont, akkor ahhoz képest hogy sikerült neki ennyire “nem látni” belőle semmit? Szal úgyis imádja a különböző balos/humanista témákat, itt aztán lett volna mit elemezgetni: Zecorás rasszista epizód, Cutie Mark Crusaderes mellnövekedés-menstruációs allegóriájaként funkcionáló iskolai szekálás és kiközösítés, az amcsi “cowboyok vs indiánok” háborújának bemutatása pónikkal és bölényekkel, stb-stb. Nem mátrixi mélységek ezek, az tény, de ha már annyira “tartalmat” akart, ott lett volna az a tartalom azért… (És most direkt csupa olyan epizódot írtam csak, ami még S1-es, mert elvileg csak addig látta.) Erre neki az egészből annyi jött le, hogy “jaaa, ez ugyanolyan rózsaszín, kislányos izé, amilyennek előre sejtettem”. Hát b+… 😀 Szóval eleve rossz volt a sorozatválasztás, ha már azzal jön, hogy “büntetésvideót kellett csinálnom és ti ezt választottátok”, az is csak részben igaz, mert ha már amcsi rajzfilm, a Gravity Falls-t simán többen kérik tőle, simán hosszabb idő óta és az speciel pont egy olyan cucc, ahol aztán kedvére elemezgethetett volna. Szóval ezt ennyiből maga cseszte el. A másik meg, hogy mivel annyira rácsodálkozott arra, hogy “jé, hát ez ugyanannyira kislányos, amennyire gondoltam” (no shit! 😀 XD), érzésem szerint ő is bekajálta azt, amit sokan mások, hogy “hát, ha ennyi felnőtt nézi, tutira van valami MÉLY MONDANIVALÓJA!” Aham, akkor ezek szerint pl. egy Rém Rendes Családnak is van, biztos azért nézték azt is annyian… 😀 Hallott már olyasmiről, hogy “vígjátéksorozat”, amit pont kikapcsolódás miatt néz az ember? 😀

   Úgyhogy mivel nem tudott nagyon a sorozatról mit mondani, mert kb. annyira figyelt rá oda, mint aki leszedálva nézte, ezért elkezdte magát a fandomot elemezgetni, ami még az előzőnél is rosszabb eredményekkel járt. Sikerült a brónikról olyan masszívan debil képet festenie, komolyan, 1-1 brónis közeli videónál, vagy fotónál azon agyaltam, hogy “ez direkt kiválasztotta a leglúzerebb, legsztereotípabb, szemüveges, kiálló fogú kölyköket?” Kb. mint amikor anno Péter csinált itt “conos válogatásokat” és direkt összeszedte a fail cosplay képeket, csak értitek, Szirmai elvileg ezt minimum valami “objektív kritikának” szánta volna, még ha a sorozat nem is jött be neki, azért a fanokat nem tudom miért kell így lealázni. Komolyan, még valami neckbearded, kövér, “Fluttershy is my waifu”-pólós fazont vártam volna és teljes lenne az összkép. 😀 Aztán elkezd a fandomról beszélni, de ott is annyi hülyeséget összehord, hogy mondatonként lehetne elemezni:

   “A brónik nem melegek!” – Tényleg köszönjük Emese, de pár gyökér hateren kívül azt soha senki nem is állította róluk. 😀

   “Azért nézik, mert így élik ki a feminin oldalukat.” – Vagy…mert mondjuk tetszik nekik? Nem kell minden mögé valami freudi tartalmat gyártani, ha a sorozatban nem talált, nem kötelező neki “kitöltenie”, ez nem egy kérdőív. XD Btw, ennek a csávónak meg senki nem szólt, hogy a bróniság a nőiességed kiteljesedése kéne, hogy legyen: https://i.ytimg.com/vi/zNryNfvcQlY/maxresdefault.jpg (Meg tudod, akkor pl. Breaking Badet meg tutira azok néznek, aki bombákat akarnak gyártani, meg különböző kémiai trükkökkel embereket ölni, ugye? 😀 XDDD Ha Doctor House-t nézel, orvos akarsz lenni, ha meg Walking Dead-et, zombi, vagy előlük menekülő hullajelölt, világos… XD)

   Aztán egy csomó olyan dologtól kibukott, ami még talán azoknak is nyilvánvaló lett mostanra, akik nem brónik, de nem is egy kő alatt töltöttük az elmúlt 5-6 évet:

   “Ezek 25-30 éves férfiak! O_O” – Valóban, de a sorozat azért elsősorban még mindig kislányoknak készül, ez a fandom mindössze annak “melléktermékeként” született, az más kérdés, hogy annyira “felfuttatták” a cuccot, hogy nélkülük lehet a jelenlegi útja felénél sem tartana. 😀 Az meg ismét csak különös, hogy az amúgy “fogadj el mindenkit, LIBERALIZMUS POWA!!!44” mentalitású Szirmai erre így rácsodálkozik, főleg úgy, hogy nem tudom, mennyire realizálta ezt magában, de ő meg egy 25-30 éves férfi, aki nem egyszer szintén animációs filmeket néz, pl. pár hete épp a Kiskedvencek titkos élete című cuccot ajnározta, pedig hát na, így a cím, meg a trailer alapján az sem a legmanlybb cucc… 😀 XD

   “Úristen, ebből létezik pornó!” – Mint mindenből, üdv az interneten. 😀 Az külön “tetszett”, ahogy ilyen bulváros módon felvezette, hogy: “Volt itt azonban egy sötét titok, amiről valahogy senki nem beszélt.” és miközben ezt ecseteli, pont abból a hivatalos brónis dokumentumfilmből vág be jelenetet, ahol a szereplő még ki is mondja, hogy “clopping” és jelzik is, hogy bizony ez a szó nem épp valami ártatlan dologra utal. Szal öngól much? 😀 Hol van itt “titkolás”? Ennél még talán az animések is jobban titkolják a hentai létét, pedig azért náluk sem kell sokáig keresgélni, pláne, hogy ott sokszor a canonnal már összefolyik ez, gondolok itt az olyan softpornó darabokra, mint pl. a Queen’s Blade… XDDD Azon meg nem kell meglepődni, hogy minden fandom igyekszik azért nem a pornóval indítani, ha épp bemutatják a szubkultúrájukat valaki másnak. Járkáljanak a brónik “I draw clopper-art” pólóban, vagy mi lenne Szirmai szerint a kellő felvállalás? 😀

   “Néztetek ti valaha animét?” – Jó eséllyel többet, mint ő, viszont ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz, szóval nem mintha az egyik szeretete kizárná a másikét. Ez kb. olyan hülyeség, mintha azt mondanád, hogy “aki szereti az almát, nem szeretheti a narancsot”, vagy “aki WoW-os kocka, sosem megy kirándulni, hiszen köztudott, a kockák pincében gépező szerencsétlenek, akik még a redőnyt is lehúzzák, hogy kizárják a napfényt”. XD Ja és egyik animés haveromtól idézve: “Tök jó, hogy pont a Black Rock Shooterből rakott be egy illusztrációs képet, ami még az animések körében sem lett valami nagy durranás.” Így van, nagyon vágta Szirmai ebben a videójában, hogy mikor miről beszél, két fandomban is bemutatta, hogy kb. félanalfabéta… 😀 Gondolom beírta, hogy “anime” és pont ezt dobta neki a Google. XD

   Plusz a végére még egy jó kis tárgyi tévedés is:

   “A G1 egy trágya volt, senki nem nézte, meg is bukott.” – Aham, azért jött ki abból is nem tudom hány rész, folytatták későbbi generációkkal, illetve emeltek át abból konkrét szereplőket (pl. Tirek) a G4-be. 😀 Ezek ugye mind egy bukott sorozat fő ismérvei. 😀 (Jobban ebbe most nem mennék bele, mert pont Péter írt itt korábban egy összefoglaló postot arról, hogy az egész MLP franchise hogy alakult a 80-as évektől napjainkig, maradjunk annyiban, hogy Szirmai ebben is tévedett.)

   Úgyhogy nem tudom, nekem ez az egész videó alig esett jobban, mint amikor 15 éves a Retekklubos Fókusz találta ki, hogy ők most nagyon “bemutatják” 15 percben a “paraszt magyaroknak”, hogy mi is az az anime. (Aztán tudjuk, hogy az is hogy végződött…) Szirmai kb. hasonlóan konyított ehhez az MLP-Brony témához, ordít az egész videóról, hogy kényszerből született, meg hogy teljesen laikus az egészhez, viszont mivel ilyen kényszer szülte, ezért nem csak neki lett büntetés, de a nézőnek is. És nem az a bajom, hogy “OMG, leszólta az egyik kedvenc sorozatomat” (mert akkor a Warcraft film negatív kritikája miatt is ekézhetném, azzal sem értettem egyet), hanem hogy úgy beszél baromságokat, sőt, állít fel pszichológiai/társadalmi elméleteket a fandomról, hogy közben ordít róla, hogy lövése nincs arról, hogy mit beszél. Mint amikor a bulvárban mondjuk a Blikkes Random Jóskának kiosztják, hogy “Józsikám, írjál már valamit mondjuk a goth szubkultról, lapzártáig kéne még három oldal, hogy meglegyen az újság!”, erre Józsi össze is hoz valami “korrekt” cikket a magukat vagdosó, Sátánnak galambot áldozó, non-stop feketében mászkáló, meghalni vágyó gothokról. 😀 Tök korrekt, nem? XD

   Úgyhogy nem tudom, mit írjak erre, maradjon a filmeknél, azokhoz legalább ért (legalábbis ott még nem vettem észre, hogy baromságokkal etetné az átlagembert).

   • Az a baj, hogy nagyon PC akart lenni. Szerintem simán minőségibb is lehetett volna ez a videó, ha mondjuk a sárba alázza az MLP-t (ahogy mondjuk tette anno a Twilight filmekkel). Jó, nem lenne igaza, de az akkor legalább egy vélemény lenne tőle, és még azt is mondhatná, hogy kényszerből nézte meg, azért dühöng. De így igazából még nekem is büdös az egész, aki nem látott egyetlen MLP részt (kivéve ami a 90-es években futott, és állítólag a kutya se nézte).

   • “Kezdjük ott, hogy Szirmai egy “tartalombuzi”” -> Ahhoz képest mégis, érdekes módon nem egy animációs filmet, vagy a képregény filmeket pl. elég jól bekajálta. Sőt mi több, előszeretettel magyarázta azok bizonyítványát. Miközben azok se épp a komolyságukról, és a mély tartalmukról híresek. Hanem azokat is inkább a hangulat adja el. (Már amelyiket.)

    “érzésem szerint ő is bekajálta azt, amit sokan mások, hogy “hát, ha ennyi felnőtt nézi, tutira van valami MÉLY MONDANIVALÓJA!” Aham, akkor ezek szerint pl. egy Rém Rendes Családnak is van, biztos azért nézték azt is annyian…” -> Nekem inkább az jött le, hogy ő eleve nem tudott túllépni a sorozat külsőségein, ami azért nem kicsit ironikus, pont tőle, aki egy CGI mosómedve mellett kiáll, de egy lila unikornis, neki már úgy tűnik sok. =D

    “Úgyhogy mivel nem tudott nagyon a sorozatról mit mondani, mert kb. annyira figyelt rá oda, mint aki leszedálva nézte” -> Az oké, csak akkor ne készítsen róla kritikát, mert így semmi értelme. Az lenne a minimum, hogy ha már kritizálunk valamit, akkor legalább azokat az objektív értékelési szempontokat vegyük sorra, amik elvárhatók. (Történet, cselekmény, karakterek, grafika, hangok és zenék.)

    “elkezdte magát a fandomot elemezgetni, ami még az előzőnél is rosszabb eredményekkel járt” -> Pláne, hogy az egész, tényleg ilyen Index szintű bulvár minőségben ment le. Miközben anno Puzsér társaságában még amellett kardoskodott, hogy igenis milyen jó, hogy ezek a nerdy szubkultúrák, kikövetelik maguknak a figyelmet, és hogy nem szabad őket felületesen megítélni, nyitottnak kell lenni feléjük, stb. Ehhez képest, most ő is kb. ugyanúgy nyomta, mint valami sokadik bulvár firkász. =)

    “Kb. mint amikor anno Péter csinált itt “conos válogatásokat” és direkt összeszedte a fail cosplay képeket” -> Pláne, hogy ha már tényleg ennyire arra ment rá, hogy előszedje a legbetegebbeket, akkor találhatott volna ezeknél rosszabbakat is. Pl. Twilight “férjét”. =D

    “pár gyökér hateren kívül azt soha senki nem is állította róluk.” -> Kivéve Ghostot, meg pár hasonló, redneck fatert. =D Lásd fentebb a videót amit quke belinkelt. Na ott a gyerek kb. tényleg úgy adja ezt elő, mint ha minimum azt készülne bevallani, hogy buzi. Ráadásul a hülyéje még a clopp rejtelmeibe is beavatja a fatert. =D

    Mondjuk a fater se semmi azért. Meghallja, hogy a fiacskája, és a haverjai, pónis mesét néznek, és rögtön az az első gondolata, hogy a fia buzi lett. Aztán elkezdi tőle kérdezgetni, hogy mégis “hogy történhetett ez?” mert pár napja még motort szereltek, meg pankrációt, és baseballt néztek. Érted, mintha ezek kizárnák egymást, hogy aki MLP-t néz, az már nem szerelhet mellette motort. =D

    “Az meg ismét csak különös, hogy az amúgy “fogadj el mindenkit, LIBERALIZMUS POWA!!!44” mentalitású Szirmai erre így rácsodálkozik” -> Naná, mivel ő is az a fajta liberális, mint Member, akinél a tolerancia és az elfogadás, csak addig terjed, amíg azzal a valamivel, ő is egyetért. Ám amint valami kívül esik azon a körön, egyből “szalonképtelenné” lesz nyilvánítva. =)

    ““Úristen, ebből létezik pornó!” – Mint mindenből, üdv az interneten.” -> Kábé. =) Egyébként valóban, ez annak tükrében is külön vicces, hogy előtte pont az animukkal érvelt, miközben ott meg ez egy önálló, hivatalos műfaj. =D

    “Jó eséllyel többet, mint ő, viszont ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz, szóval nem mintha az egyik szeretete kizárná a másikét.” -> Ellenben jó volt arra, hogy muníciót nyomott azoknak az animusoknak a kezébe, akiknek amúgy sem kell sok ahhoz, hogy a bronykat, vagy akármelyik másik társaságot kezdjék basztatni. Szirmai ezzel kvázi megadta nekik a kezdő lökést, amolyan “No ha már a mester is az animuk pártját fogja, akkor mehet a brony basztatás!” alapon.

    ““A G1 egy trágya volt, senki nem nézte, meg is bukott.” – Aham, azért jött ki abból is nem tudom hány rész, folytatták későbbi generációkkal” -> Na igen, ez megint egy ilyen légből kapott hülyeség volt, aminek semmi valóság alapja nincsen. Az tény, hogy a Hasbro, kezdetben nem bízott a rajzfilm sorozat sikerében, de ettől még az nem teljesített rosszul. Bekerült a ’80-as évek ismertebb rajzfilmjei közé, és mára ugyanúgy klasszikussá vált, mint teszem azt a G.I. Joe.

    Amiről már inkább elmondható, hogy bukás volt, az a G3, illetve az attól is rosszabbul teljesítő G3.5.

   • “Az a baj, hogy nagyon PC akart lenni. Szerintem simán minőségibb is lehetett volna ez a videó, ha mondjuk a sárba alázza az MLP-t (ahogy mondjuk tette anno a Twilight filmekkel). Jó, nem lenne igaza, de az akkor legalább egy vélemény lenne tőle, és még azt is mondhatná, hogy kényszerből nézte meg, azért dühöng. De így igazából még nekem is büdös az egész, aki nem látott egyetlen MLP részt (kivéve ami a 90-es években futott, és állítólag a kutya se nézte).”

    Amúgy ja, szóval lehet, hogy ezzel most én is magam ellen beszélek (mert kinek hiányzik, ha leszólják az egyik kedvencét?), de nekem is átfutott az agyamon, hogy lehet sokkal jobban jártunk volna, ha azt a masszív undort/dühöt/akármit, ami egyébként is érezhetően ott lappangott a jófej(nek lenni próbáló…) véleménye mögött, kiadta volna magából. Pont azért, amit írsz, meg akkor nem lett volna ilyen felemás a videó, hogy “bár igazából azt mondom, hogy semmi bajom ezzel a sorozattal és a fanjaival, csak nekem nem jöttek be, de közben minden második szavammal burkoltan oda-odaszúrogatok neki, a fanjait meg kvázi lepedózom”. :S

    “Ahhoz képest mégis, érdekes módon nem egy animációs filmet, vagy a képregény filmeket pl. elég jól bekajálta. Sőt mi több, előszeretettel magyarázta azok bizonyítványát. Miközben azok se épp a komolyságukról, és a mély tartalmukról híresek. Hanem azokat is inkább a hangulat adja el. (Már amelyiket.)”

    Igen, ez is beugrott, hogy ugyan én is szeretem a Marvel filmeket, de azért valóban azok is inkább a hangulatról szólnak, ehhez képest Szirmai sokszor azokba olyan dolgokat is belelát, amik szinte benne sincsenek, de a Póninál valahogy “kikapcsolta” magában ezt a “funkciót”.

    “Az oké, csak akkor ne készítsen róla kritikát, mert így semmi értelme. Az lenne a minimum, hogy ha már kritizálunk valamit, akkor legalább azokat az objektív értékelési szempontokat vegyük sorra, amik elvárhatók. (Történet, cselekmény, karakterek, grafika, hangok és zenék.)”

    Hát igen, eleve hülyeség volt ez a “büntetés videó”. A másik meg az, hogy attól, hogy valamit rühellek, még “fel lehet készülni” belőle normálisan. Anno a “narutardok korában”, nem egy fan megjegyezte, hogy ahhoz képest, hogy utálom, mennyire pontosan tudok benne neveket, eseményeket, szereplőket, stb. Erre mondtam, hogy “nézd, én azért becsülettel lenyomtam 130 vagy hány részt ebből a szarból, sok örömöm nem volt benne, de legalább a fillerekig meg akartam nézni, meg így aztán már tényleg egy fan sem mondhatja, hogy úgy fikázom, hogy fingom nincs róla”. 😀 Érted, ez még nálam sem azt jelentette, hogy szívem csücske lenne a cucc, de legalább nem csináltam magamból hülyét ilyen módon, mint Szirmai, hogy ordít róla, hogy kis túlzással azt sem tudja, eszik-e vagy isszák az egész jelenséget. De említhetném a Twilightot is, amiből szintén lenyomtam az összes filmet, ismerem kb. a teljes sztorit, a könyvet mondjuk feladtam úgy a 100. oldal körül, de még azzal is haladtam, plusz még az ilyen spin-off szarokkal is képben vagyok nagyjából, mint a “Bree Tanner rövid második élete”. Persze nem azt mondom, hogy minden népszerű dologban merüljön el mindenki ilyen mélyen, pláne, ha amúgy utálja, viszont akkor legalább ne csináljon belőle hétperces “kritikát”, pláne ne ilyen “híveim, most elmondom nektek a sötét igazságot a brónikról!” stílusban.

    “Pláne, hogy ha már tényleg ennyire arra ment rá, hogy előszedje a legbetegebbeket, akkor találhatott volna ezeknél rosszabbakat is. Pl. Twilight “férjét”. =D”

    Szerintem amúgy annyira mélyen azért a fandomban sem merült el, gyorsan előszedett pár 5-10 perc alatt megtalálható dolgot róluk, azokat “leturmixolta” egy ilyen “keverékbe”, aztán ment a “mikróba” (vagyis a YouTube-ra) az egész. XD

    “Mondjuk a fater se semmi azért. Meghallja, hogy a fiacskája, és a haverjai, pónis mesét néznek, és rögtön az az első gondolata, hogy a fia buzi lett. Aztán elkezdi tőle kérdezgetni, hogy mégis “hogy történhetett ez?” mert pár napja még motort szereltek, meg pankrációt, és baseballt néztek. Érted, mintha ezek kizárnák egymást, hogy aki MLP-t néz, az már nem szerelhet mellette motort. =D”

    XDDDDDDDDDDDD Jó, majd ezt is pótlom, mert tényleg jól hangzik, csak most WoW… 😀 De amúgy igen, ez olyan hülyeség, mint “az anime üti a pónit”, “a WoW üti a kültéri programokat”, meg a hasonló sztereotip baromságok. XD

    “Egyébként valóban, ez annak tükrében is külön vicces, hogy előtte pont az animukkal érvelt, miközben ott meg ez egy önálló, hivatalos műfaj. =D”

    Hát igen, csak egyrészt vagy azokhoz is annyira ért, amennyire a pónihoz, vagy pedig az már az ő “liberalizmusába” belefér (mert mit tudom én, azokra már lehet ő is gyúrt répát… XD), ezért ugye azokról vagy jót vagy semmit. 😀 Bár mondjuk ez főleg tényleg abban a tekintetben vicces, hogy ugye a brónikon nagyon kiakadt a “pedofilságuk” miatt, na most hadd ne mondjam, hogy melyik az a fandom, ahol a kislányos pornó még a pornón belül is egy elég komoly “alműfaj”, de annyit segítek, hogy elég közel van a Black Rock Shooterhez, kedves Szirmai… 😀 XDDD

    “Ellenben jó volt arra, hogy muníciót nyomott azoknak az animusoknak a kezébe, akiknek amúgy sem kell sok ahhoz, hogy a bronykat, vagy akármelyik másik társaságot kezdjék basztatni. Szirmai ezzel kvázi megadta nekik a kezdő lökést, amolyan “No ha már a mester is az animuk pártját fogja, akkor mehet a brony basztatás!” alapon.”

    Na igen, illetve nem csak az animusoknak, hanem úgy eleve az összes követője, aki “Szirmai hívő”, most szépen elkönyvelte magában, hogy “aham, tehát az MLP az ilyen gyerekes szarság, a felnőtt férfiak meg csak a fanmade porn miatt kattantak rá”. Szal tényleg van egy olyan masszív fanboy/fangirl réteg, aki issza a szavait és minden mondatát készpénznek veszi. Erre voltak is jelek, pl. amikor a műsor csütörtökről átkerült hétfőre, az egyik fazon szabályszerűen nekiállt panaszkodni az ezt bejelentő videója alatt, hogy “Ne már, én eddig mindig attól tettem függővé, hogy mit nézek meg premierhétvégén, hogy te mit mondasz! :(“, vagy amikor a Hobbit kritika előtt egy csomó tolkienista fan szinte könyörgött neki, hogy “légyszi, ne húzd le nagyon! :(“. Utóbbinál még el is kezdett olyan dumát nyomatni, hogy “Nem értem, miért tartanak sokan attól, hogy lehúzom a kedvencüket, az enyém is csak egy vélemény, blablabla…”, igen bazdmeg, csak közben több ezer tini “példaképe” vagy, akik mindent elhisznek neked, ami azért kéne, hogy némi felelősséggel járjon, ha mással nem, hát azzal, hogy nem, csinálsz ilyen baromságokat, hogy három nap alatt lemaratonozol 26 részt, aztán kihánysz belőle valami összecsapott szart “kritika” címen. Legalább ennyit el kéne érni.

    “Na igen, ez megint egy ilyen légből kapott hülyeség volt, aminek semmi valóság alapja nincsen. Az tény, hogy a Hasbro, kezdetben nem bízott a rajzfilm sorozat sikerében, de ettől még az nem teljesített rosszul. Bekerült a ’80-as évek ismertebb rajzfilmjei közé, és mára ugyanúgy klasszikussá vált, mint teszem azt a G.I. Joe.

    Amiről már inkább elmondható, hogy bukás volt, az a G3, illetve az attól is rosszabbul teljesítő G3.5.”

    Igen, mondjuk érzésem szerint itt a bróniknak próbált valahogyan nyalni (eléggé elbaszta ahhoz képest, hogy utána miket mondott, de ez most mindegy… XD), ugyanis ugye náluk van sok fan meggyőződve arról, hogy a G4 az első “igazi póni”, az egyetlen generáció, ami szóra érdemes, stb-stb. Ez persze elvakultság, meg némileg a saját kedvencük felhypolása a korábbi generációkkal szemben, hogy ezzel is azt mutassák, hogy az övéké aztán mennyivel jobb, mint a három korábbi, na de olyasmit még ők sem állítottak soha, hogy attól még az előző három bukás lett volna, hogy azok kevésbé voltak “felnőttesek”, illetve hogy azok nekik még nem jött be. Szóval ez már valami Szirmai-féle nagyotmondás volt, mondom, lehet így próbált a fanok alá nyalni, mert tudta ő is, hogy azután kb. csak fikát fognak hallani tőle a továbbiakban. XD

    Egyébként ezért sem értem, hogy most direkt nyomta a “bulvár stílust”, vagy csak ilyen szerencsétlenül keverte össze a fél-információkat a cuccról? Mert pl. én nem is tudtam (ameddig te itt nem írtad a blogon XD), hogy az egész közvetve Michael Bay-től indult, na, Szirmai ezt EGYBŐL megtalálta, mint infót, de persze úgy tálalva, hogy “Bizony, ez is TŐLE van!”, na most aki ismeri, hogy Szirmai mennyire rühelli ezt a rendezőt, az már itt kezdte sejteni, hogy a továbbiakban mire számítson. (Szal ez a mondat nála kb. annyit tesz, hogy “a Sátán kifingott magából egy újabb szőrnyűséget!” XD) Aztán ott van Faust. Azt még elő tudta kaparni, hogy ő fektette le a sorozat alapjait, miatta lett úgymond “felnőttesebb” a cucc, viszont azt már nem rakta össze, amit te Aoin, hogy pont azért lett ennyi felnőtt fanja, mert érzik benne a Powerpuff Girls és hasonló sorozatok feelingjét, de még csak azt sem találta meg, hogy Faust DIREKT csinálta ilyen “all ages” darabnak a sorozatot. Nem, helyette jött a pornóval, a pedofíliával, meg a tököm tudja még, hogy mivel. Szóval ez vagy direkt rosszindulat, vagy olyan szintű beleszarás a témába, amilyet rég láttam. Na most a slusszpoén az, hogy ő többször, több videójában említette, hogy egyfajta utazó, oknyomozó újságíró/riporter szeretne lenni. Gondolkodjunk már el azon, hogy ha ő helyből egy ennyire “korrekt” videót csinál egy olyan témából, amivel pusztán annyi a gondja, hogy neki személy szerint nem fekszik, akkor majd milyen lesz ez a munkájában… Ott sem mindig olyan témákat fog kapni, ami a fogára való, majd minden alkalommal elmegy ilyen Blikk, Bors, meg bulvár irányba és ilyen 5-10 perces Guglizás után összekapar mindenféle ellenőrizetlen infókat innen-onnan, majd ezekből összehány valamit? Mert akkor mit mondjak, ő sem született hiába, megérte a kommunikáció és média szakot elvégeznie, meg minden ilyesmi… 😛

   • “lehet sokkal jobban jártunk volna, ha azt a masszív undort/dühöt/akármit, ami egyébként is érezhetően ott lappangott a jófej(nek lenni próbáló…) véleménye mögött, kiadta volna magából” -> Igen, csak ahhoz meg nincs bátorsága. Szóval én nála is azt vettem észre, mint az AnimEgyetemes csókánál, hogy nagyon ügyel arra, hogy lehetőség szerint azt mondja, amit a közönség hallani akar, nehogy nézőket, feliratkozókat, likeokat veszítsen. Ha azt látja, hogy valami sikeres és népszerű, akkor tuti biztos, hogy nem fog róla rosszat mondani, sőt épphogy bele fog beszélni, mindenféle magasröptű elméletet, mert a közönsége, pont ezt a fansimogatást várja tőle. Többségük nem azért nézi a videóit, mert tényleg érdekli, mit gondol róla, hanem mert pontosan tudják azt, hogy mit fog róla mondani. Hogy a “tekintélyes guru” meg fogja őket erősíteni abban, hogy igen, az ő kedvencük, az pont olyan jó és különleges, ahogy ők azt hiszik. Épp ezért, nyíltan lehúzni, csak azt fogja, amit a közönség nagy része utál, sőt, még pluszban bele is fog rúgni párat, a hatás kedvéért, kaján vigyorral összekacsintva a nézővel, mert azt ugye, mindenki szereti.

    “ehhez képest Szirmai sokszor azokba olyan dolgokat is belelát, amik szinte benne sincsenek, de a Póninál valahogy “kikapcsolta” magában ezt a “funkciót”.” -> Valamennyire azért itt is próbálkozott azért fan simogatással, csak közben végig érződött, hogy ezt viszolyogva, undorral tette. Illetve úgy vettem észre, mint ha megpróbált volna “meghasadni”, és egyszerre akart megfelelni azoknak, akik a szokásos fan simogatást várták tőle, és azoknak, akik lehúzást vártak tőle. Így muszáj volt neki két szék közé, a padlóra esnie. Egyik tábor felé se hajolhatott el túlságosan, mert a konkrét állásfoglalással, túl sok feliratkozót kockáztatott volna.

    “attól, hogy valamit rühellek, még “fel lehet készülni” belőle normálisan.” -> Pontosan, szóval akármennyire is unalmas, de akárcsak egy házat, úgy a kritikát is egy alapra szokás felhúzni. A korrektség, hitelesség jegyében, illett volna legalább az alap storyt felvázolni (mert van), a fontosabb karaktereket bemutatni, és (bármilyen naivak és egyszerűek) a sorozat témáiról, üzeneteiről beszélni.

    “ne csináljon belőle hétperces “kritikát”, pláne ne ilyen “híveim, most elmondom nektek a sötét igazságot a brónikról!” stílusban.” -> Pláne, hogy ez a “sötét titok” egy közismert tény, ami egyébként ugyanúgy megvan az általa körbenyalt többi fandomnál is. =) Mert bizony létezik pornó a Frozentől kezdve, a Zootopián át, egészen az Avengersig, mindenből. =D

    “gyorsan előszedett pár 5-10 perc alatt megtalálható dolgot róluk, azokat “leturmixolta” egy ilyen “keverékbe”, aztán ment a “mikróba” (vagyis a YouTube-ra) az egész.” -> Igen, és akkor ezek után, vedd őt komolyan, mint “kritikust”. =)

    “Hát igen, csak egyrészt vagy azokhoz is annyira ért, amennyire a pónihoz, vagy pedig az már az ő “liberalizmusába” belefér” -> Mondjuk az poén lenne, ha Szőrmakinál egyszer a Bible Black, Words Worth kerülne sorra, és elkezdené megmagyarázni azok “művészi értékét”. =D

    “Szal tényleg van egy olyan masszív fanboy/fangirl réteg, aki issza a szavait és minden mondatát készpénznek veszi.” -> Mondjuk értük, nem is annyira kár. =)

    “Egyébként ezért sem értem, hogy most direkt nyomta a “bulvár stílust”, vagy csak ilyen szerencsétlenül keverte össze a fél-információkat a cuccról?” -> Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy is-is. Ugye a pornónál nem kérdés, hogy ott direkt vezette fel, adta elő a dolgot úgy, ahogy. A többit viszont, szerintem csak simán benézte. Sanszosan arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább a wikipédiát felüsse ez ügyben.

    “Na most a slusszpoén az, hogy ő többször, több videójában említette, hogy egyfajta utazó, oknyomozó újságíró/riporter szeretne lenni.” -> Ilyen simulékony “csak nehogy állást foglaljak megosztó témákban” mentalitás, és utána nem nézésre való hajlam mellett, ez valóban vicces. Esetleg az Indexnél próbálkozhatna, ott minden bizonnyal, szívesen látnák a klubban. =)

   • A nézők felé részrehajlásról, a feliratkozók számára való hajtásról, stb.: Igen, ez nekem is feltűnt már egy ideje, csak hogy mondjam… Egyrészt nem gondoltam, hogy a brónikat akkora masszív gyűlölet övezné, hogy Szőrmakinak megérje a hater tábort erősíteni. Oké, persze, fikázzák őket, valóban van egy olyasmi “anti-bróni különítmény”, mint ahogy régen az animéseket is azzal csesztették, hogy “mesét néznek” stb-stb. Viszont érted, ez azért mégsem egy Twilight Saga, amit a hülye fangirljein kívül kb. mindenki más szívből rühell, vagy nem is a Shyamalan-féle Avatar. Ez egy olyan fandom, amit ugyan basztatk egy bizonyos réteg, de ettől még szerintem egy csomó embernek semmi baja vele, max csak nem értik, hogy mit lehet ezen szeretni, de olyan nagy basztatást pl. én még sosem kaptam emiatt. (Jó, lehet, hogy azért, mert nem most vagyok középiskolás… XD) Ergo Szirmai ennyi erővel simán állhatott volna a fanok mellé is, az a tábor is van legalább akkora, mint a hatereké (ha nem nagyobb XD) és még a liberális “értsük meg a furcsa dolgokat is!” dumáját is puffogtathatta volna. De nem, ő inkább tutira akart menni, ezért beállt köpködni, hát lol. Ez egyébként a videó alatti kommentekben is látszik: van pár ilyen “én mindig is tudtam, hogy ez egy szarság, Szirmai csak megerősített most ebben”, illetve “hülye szerencsétlen gyökerek nézik csak ezt” jellegű komment, viszont sokkal nagyobb azoknak az aránya, akik pont bevédik a cuccot, sőt, azt pedzegetik, amit mi is, hogy hiába maratonozta ő ezt három napig, valszeg még S1 végéig sem jutott el benne. Illetve sokan meg csak úgy vannak vele, hogy oké, csinált egy ilyen videót, de ők inkább láttak volna szívesen mondjuk egy Doctor Who-t vagy Gravity Falls-t, szóval nem igazán értik, hogy egyáltalán miért kellett a pónifikázásra elbasznia egy teljes heti adást. XD Szóval kis túlzással még azt is mondhatnám, hogy a “tömeg rajongását” ezúttal inkább úgy nyerte volna el, ha pont bevédi a cuccot. Persze ezt ő is érezte, azért nem merte úgy izomból lehúzni, de sajnos a saját utálata kifejtéséhez meg valóban túl beszari volt, ezért inkább elővette azokat a frázisokat, amik még talán az amcsi hatereknél voltak divatok úgy 2011-2012 tájékán.

    “Pláne, hogy ez a “sötét titok” egy közismert tény, ami egyébként ugyanúgy megvan az általa körbenyalt többi fandomnál is. =) Mert bizony létezik pornó a Frozentől kezdve, a Zootopián át, egészen az Avengersig, mindenből. =D”

    Jaja, illetve nem csak a pornó témában, hanem egy csomó másban is teljesen ilyen “elkésett” érveket hozott fel, szóval ahogy írtam itt most fentebb, a videó nagy része olyan hater-dumákkal, illetve végkövetkeztetésekkel van tele, amit az amcsik úgy 2012 után már mind elmondtak és kb. tisztázták is nagy részüket. Jó, lehet, hogy ő Póni-szempontból eddig egy kő alatt élt, most meg hirtelen csak ennyi infót tudott róla összekaparni, csak így meg totál az jutott eszembe, mint amikor pl. Vasutas teljesen úgy fogalmazza meg a mondandóját, mintha a hazai anime fandom nem valami döglödő, vegetáló, utolsókat rugó, underground-felé visszamenő szinten állna, hanem “dübörgő gazdasággal” haladna előre mind a mai napig. Szal mintha Vasutas meg Szirmai is valami időgépben ülnének, ami minimum úgy öt évvel korábbra visszarepítette őket az időben és az ottani éleményeiket osztanák meg a nagyközönséggel, csak az egyik a pónikról, a másik az anime fandomról/conokról. (Ja, meg ugye Szirmai is annyira “bróni”, mint amennyire Vasutas “animés”, csak mondjuk előbbi legalább nem is állítja magáról, hogy az lenne, de hasonlóan próbálta előadni a szakértőt, hogy “majd ő megmondja, hogy mi ebben a titok”, mint ahogy Kaller szokott “leleplezni” dolgokat/embereket. XDDD)

    “Mondjuk az poén lenne, ha Szőrmakinál egyszer a Bible Black, Words Worth kerülne sorra, és elkezdené megmagyarázni azok “művészi értékét”. =D”

    Jó, arra befizetnék. 😀 De nem is kell ennyire masszív hentai irányba elmenni, bőven elég lenne mondjuk valami tizenkettő-egy-tucat ecchit feladni neki, aztán nézzük, hogyan magyarázza meg, hogy pl. egy csöcsfogós jelenetben ott a “komoly mondanivaló”, ami a Póniban bezzeg nem volt meg… 😀

   • Az a helyzet, hogy valahol az MLP is egy megosztó rajzfilm. Kevesen tudnak semlegesek maradni a témában, a többségnek, rendszerint határozott véleménye van róla. Akik felül tudnak emelkedni a lányos, rózsaszín körítésen, azokat hamar el fogja kapni a feeling (pl. Foma is nemrég elkezdte). Akiknél viszont már az kicsapja a biztosítékot, hogy itt rózsaszín pónik szaladgálnak a virágos mezőkön, azokat sanszosan az életben nem győzöd meg róla, hogy ez amúgy rendben van. A 20-30 éves férfiak, a cosplay, a pornó, ezek számukra már csak amolyan “extrák”, amik mind arról győzik meg őket, hogy “ezek bizony tényleg nem normálisak”, és ez az egész valami nagyon bizarr, beteges dolog.

    Szőrmaki viszont nem az a fajta kritikus, aki szeret állást foglalni ilyen megosztó, és kényes, vegyes megítélésű kérdésekben. Ő azt szereti, ha valamit kockázat vállalás nélkül, kényelmesen, nyugodt szívvel az egekbe lehet emelni (Galaxis őrzői), vagy épp a földbe lehet tiporni (Twilight) mert a közönség legalább 80%-a, egyet fog vele érteni.

    Ezért van az, hogy amikor odakerül a sor, hogy valami olyan témában kéne határozottan állást foglalni, ahol ez nem jár veszteség nélkül, mert a nézői között legalább annyi fan, mint hater van, akkor van a legnagyobb bajban. Akkor történik az, mint most is, hogy pávatáncot jár, és hol az egyik, hol a másik táborhoz dörgölőzik oda, miközben amúgy nagyon ügyel arra, hogy lehetőleg ne mondjon semmit.

    Alapvetően persze érződött a “kritikáján”, hogy nem nyerte el a sorozat a tetszését, na de épp ez az, hogy még azt se merte bevállalni, hogy ha már köpködi, akkor rendesen csinálja. Hisz még a végén, feliratkozókat veszített volna.

    Amúgy nem tudom feltűnt e, de a sorozatból bevágott jelenetek többsége pl. a két pilotból van. Szóval már ez is eléggé árulkodó, látszik, mennyire figyelt ő erre oda, illetve mennyi energiát ölt ő valójában ebbe a kritikába. =)

   • Ha már meg lettem említve, azért azt hozzátenném, hogy sose tagadtam el annak lehetőségét, hogy esélyt adjak lányos témájú rajzfilmeknek, animációs filmeknek. Persze vannak darabok, amik így is távol állnak tőlem (mint ez a Barbie animációs film), de pl. egyik kedvencem a Sailor Moon, ami ugyebár nem épp a fiúknak készült. Szintén megnéztem a Miraculous Katicabogarat, igaz nem nyerte el a tetszésem, de még élvezhetőnek mondható a maga nemében.
    Ami az MLP-t illeti, úgy voltam vele, hogy annyiszor került már szóba itt, meg Szirmai videója is annyira felcseszte az agyam a semmilyenségével, hogy előre hoztam a megnézését (már gondolatban volt a terv egy ideje). Eddig 4 epizódot láttam belőle, igaz egyelőre nem tervezem az első évadnál tovább vinni. Az, hogy lányoknak készült, inkább a célközönség körében nevezhető relevánsnak, hisz fiúk és lányok között az a markáns különbségtétel gyerekkorban sokkal élesebb, mint felnőtt korban, amikor már a társadalom is egyre inkább elvárja, hogy a férfiak is vállalják fel a feminin oldalukat (persze vannak konzervatív körök, amelyek ezt meg pont tiltanák). Viszont messze nem olyan rózsaszín az MLP, mint más, lányoknak készült darabok (ld. Barbie), emellett elég univerzális a tartalmi mondanivalója ahhoz, hogy bárki be tudja fogadni, igaz eget rengető mélységeket és összetettséget se kell tőle várni, elvégre mégis csak gyerekeknek készült.
    Amúgy tervezem is valamiféle kritika megírását, ha egyszer végére érek az első évadnak, csakhogy legyen valami érdemi is, ha már Szirmai erre nem volt képes. Így az első négy rész után nálam egy erős 7/10, de ez még lehet feljebb kúszik.

   • “Amúgy nem tudom feltűnt e, de a sorozatból bevágott jelenetek többsége pl. a két pilotból van. Szóval már ez is eléggé árulkodó, látszik, mennyire figyelt ő erre oda, illetve mennyi energiát ölt ő valójában ebbe a kritikába. =)”

    Igen, bár elsősorban nem erre figyeltem (meg ahogy közeledtünk a videó végéhez, egyre inkább erőt vett rajtam a fanrage XD), de az valóban feltűnt, hogy van egy No Fear song jelenet az első részből, egy másik Pinkie Pie-os marhulás a harmadik epizódból, vagy a pilot legeleje, amikor Twilightot hívnák bulizni, de ő inkább megy a könyvtárba, stb-stb., szóval ja, olyan karik/események, amik mondjuk az első szezon felétől jelennek meg (pl. CMC) “valahogy” már nem szerepeltek a cuccban. 😀 (Lassan kezdek arra gondolni, hogy még a Zecorás részig sem jutott el, pedig ha jól emlékszem, az hetedik, vagy kilencedik rész, még S1 fele előtt van…)

    “Szintén megnéztem a Miraculous Katicabogarat, igaz nem nyerte el a tetszésem, de még élvezhetőnek mondható a maga nemében.”

    Meg igazából ami hiába van, az sem abból fakad, hogy annyira lányos lenne, mert szvsz még az is bőven uniszex darab, ott inkább az vágott nagyon alá, hogy ÉREZHETŐEN hülyének nézik a közönséget, ugye amit már beszéltünk, pl. a “fater nagy titka”, amit egy nem tökhülye néző pár epizód alatt kitalál, stb. Amúgy ezért is tartottam hülyeségnek, hogy Szirmai szerint aki bróni, az már egyből rózsaszín pegazusnak öltöző félhülye, aki “így éli ki a feminin oldalát”, mert szvsz akár az MLP, akár a Miraculous még bőven nem az a “fullrózsaszín pizsamaparty”, aminek Szirmai beállítja. A Barbie cucc már más tészta, az valahogy engem sem tudott soha megfogni, mindegy, hogy film, sorozat, vagy játék volt.

    “Eddig 4 epizódot láttam belőle, igaz egyelőre nem tervezem az első évadnál tovább vinni.”

    Amúgy igazából annyi elég is lesz ahhoz, hogy majd el tudd dönteni, hogy szeretnéd-e folytatni. 🙂 Szerencsére később is hasonló minőségű marad, annyi történik, hogy elkezdik úgymond “építeni az univerzumot”, szóval mit tudom, amiket még S1-ben csak megemlítenek, abból S4-ben már látunk konkrét flashbacket is, vagy éppen olyan karik is színre lépnek, akikről az elején még csak beszélnek, stb. De a feeling, illetve a részek tartalma hasonló marad, szóval még csak az sincs, amit pl. sok fan egyes animéknél ellő, hogy “az sem érdekel, ha szenvedsz rajta, meg kell nézned X részig, mert onnantól lesz király!”, hanem ez igazából végig ugyanazt nyújtja, ha S1 bejön, akkor sanszos, hogy később is tetszeni fog, ha meg úgy érzed, hogy neked ennyi elég, akkor az is oké. 🙂 Egyik barátomat anno még a hype idején rádumáltam, megnézte a Nightmare Moon-os dupla pilotot, aztán úgy volt vele, hogy semmi baja a cuccal, de egyszerűen nem az ő világa, így azért egy szezont nem tolna le belőle, de ennek ellenére a mai napig ha mutatok neki pl. fanartot/fanficet, vagy mesélek valami jelenetet, esetleg YouTube-ról be is linkelem neki, lereagálja, sokszor még jól is szórakozik rajta, szóval rajta pl. messze nem jött ki ez a kifejezett “póniundor”, ami Szirmain alig pár epizód után kiütközött. Amúgy ha neked eddig 7/10, szerintem ez meg is fog maradni, esetleg egy ponttal még feljebb is kúszik majd a végéig, de persze majd meglátjuk. 🙂 Ha írsz róla te is megnézés után, azt majd linkeld már be, érdekelne. 🙂

   • Amúgy Péter kirakta a blogroll-ra a blogom elérhetőségét. 🙂
    Mondjuk az ilyen eredetileg lányoknak szóló, de lényegében unisex animációk közül még érdekes darab az eddig öt részt megért Csingiling. Jó, az utolsó elég béna lett, de a többit ajánlom figyelmetekbe.

   • Lényegében az MLP az eredetileg is egy unisex rajzfilmnek készült, csak aztán a Hasbro bugyutábbra, lányosabbra vette a figurát, mint ahogy Zacherle eredetileg szerette volna. A G4-nél már ez jobban sikerült, bár Faust eredeti elképzeléseihez képest azért itt is voltak változtatások. Némelyik jogi, vagy anyagi okok miatt került ki, vagy került megváltoztatásra, még mások koncepciós okokból. Pl. ahogy meséltem TS-en, a pilot még azért tűnik másabbnak, főleg zárás szempontjából, mert Faust eredetileg ezt egy folytatólagos sorozatként képzelte el, de a későbbi sorozat, mégis epizodikus formában valósult végül meg.

    Mondjuk hozzáteszem, és ezzel némiképp a kritikátlan Faustinák orrára is koppintok, később akadtak azért olyan változtatások, igaz ezeket nem a Hasbro fejesei, hanem a többi rajzfilmen dolgozó emberke eszközölte, amik jobb is, hogy nem eredeti formájukban kerültek ki a közönség elé. Pl. a Boast Busters epizód, eredetileg úgy nézett volna ki, hogy jön valami nagyképű fiú unikornis, aki lenézi Twilightot, mert az lány, és a lányok ugye nem tudnak olyan jól varázsolni, mint a fiúk. Szerencsére aztán, az epizódot író Chris Savino sztornózta ezt, és átírta az egészet, valami sokkal jobbra. =)

    Mindenesetre a Hasbro seggfejkedése, az még így is kriminális. Valami olyasmik ők rajzfilm fronton, mint a videojátékoknál az EA. Nemrég mesélte pl. egyik bronys haver, hogy az egyik legparasztabb akciójuk az volt, mikor anno, még a 3. évad, és az első EQG mozi után, írt nekik egy levelet valami 10 éves kis csaj. Leírta nekik, kik a kedvenc karakterei, mennyire tetszik neki a rajzfilm sorozat, a mozi, mennyire szeret rajzolgatni, és egyszer majd ő is szeretne rajzfilm készítő lenni, stb. Szépen telerajzolta a levél széleit a kedvenc karaktereivel, meg mindenféle egyébbel. Ergo látszott az egészen, hogy ez tényleg valami kislány keze munkája. Erre fel Hasbroéknál, mikor megkapták a levelet, kb. egy Ren & Stimpys, Stimpy’s Fanclub játszódott le élőben. Az illetékes (aki állítólag valami nőci volt) kibontotta a levelet, elolvasta, aztán egy “Mi ez a hülyeség?” megjegyzés kíséretében, reflexből bevágta az iratmegsemmisítőbe. Ráadásul, a pláne az egészben, hogy mindezek után visszaírt a kis csajnak, aminek ugyan szépen szofisztikátlan, és hivatalosan megfogalmazva, de kb. annyi volt a lényege, hogy: “Ez csak egy rajzfilm, te kis hülye majom! Úgyhogy ne írogassál már nekünk ilyen baromságokat, jól van? A leveledet meg bedaráltuk a francba!”

    Na most gondolhatjátok, mikor a kis csaj aztán ezt megkapta, és elolvasta, miután is napokig, tűkön ülve várta a választ a Hasbrotól, hogy reagálhatott. Kb. onnantól kezdve, fél napig emiatt sírt, az anyja meg jól felhúzta magát rajta, is kitette a facebookra a válasz levelet. Hasbroék viszont, az általános felháborodás ellenére, nagyjából pont leszarták. Úgy hogy a végén, maga Faust, aki már akkor, nem is dolgozott a sorozaton, ő írt vissza a kis csajnak, hogy ne keseredjen el.

    Mindez pedig azért különösen vicces, mert hogy a Hasbro annak előtte, kvázi kiadta parancsba mindenkinek, aki a rajzfilmen dolgozik, hogy ha kimennek egy rendezvényre, bármi is történjék, bármilyen hülyeséget is kérjenek tőlük, nekik mosolyogniuk kell, és mindenkivel kedvesnek, és udvariasnak kell lenniük. Tehát ha teszem azt, az egyik rendezvényen, odamegy Rainbow Dash szinkronhangjához valami 150 kilós pincelakó, és azt kéri, hogy Rainbow élvezzen el a mikrofonba, akkor Rainbow Dash el fog élvezni a mikrofonba, mert “mindent a nézőkért”.

   • “Tehát ha teszem azt, az egyik rendezvényen, odamegy Rainbow Dash szinkronhangjához valami 150 kilós pincelakó, és azt kéri, hogy Rainbow élvezzen el a mikrofonba, akkor Rainbow Dash el fog élvezni a mikrofonba, mert “mindent a nézőkért”.”
    LoL. 🙂 Erről a Watamote jutott eszembe. 😀

   • Jó most ez nyilván egy kisarkított példa volt, de sajnos nem alaptalan. Szóval volt már olyan, hogy Fluttershy, és Pinkie szinkronhangját, sikerült kínos helyzetbe hozni néhány sztereotipnak. =) Az egyik legjobb amúgy ilyen téren, minden Trixie fan szégyene, a mellékesen Mario mániás Weegeeisgoingtokillm nevű illető volt. Róla annyit érdemes tudni, hogy annak idején, 2014-ben kitalálta, hogy csinál egy Trixie karaktert a Mugenhez, ami alapesetben, egy tök jó ötlet lett volna, csakhogy a probléma ott kezdődött, hogy Weegee nem realizálta a tényt, hogy egy karaktert összehozni, még a megfelelő alapanyagok birtokában is rengeteg időt, és erőfeszítést igényel. Így a végeredmény, hát finoman szólva se lett épp színvonalas, aminek meg is lett a következménye. A kreálmánya elnyerte a 2014-es év legrosszabb karaktere citromdíjat, ami után Weegee persze ment sírni a többi fanhoz, ám pechére nem lelt köztük se megértésre. Ezért ugyanazt csinálta, mint a tesója, AnimatedJames, és elkezdte számon kérni a fandomot, hogy: “Hát hol a szeretet és a tolerancia?” Na de ez még csak a kezdő lökés volt ám, ugyanis ezek után kezdtek kiderülni a gyerek stiklijei, például, hogy elkezdett szerelmes leveleket írni(!) a waifujának, amit a facebbok profiljában postolt ki. Sőt, konkrétan azt tervezgette, hogy felkeresi a Trixiet szinkronizáló színésznőt, és felkéri, hogy adja már a hangját valami “izgasd fel a waifud” flash játékhoz. =D Röviden összefoglalva, tömény WTF. =)

    Mondjuk ha már feljött, erről az AnimatedJamesről is kiderült pár “szép” dolog azóta. =) Ugye ez a gyerek arról vált ismerté, hogy anno gyártotta a Sonic vs MLP videóit. Aztán a 2015-ös Brony conon, látott két gyenge stand upost, akiket elkezdett ott elég paraszt módon, nyíltan lealázni, mire páran visszaszóltak neki, hogy “Öreg, szerintünk is gyenge volt, de vegyél már vissza”, és ő erre válaszul, összerántott egy videót, ahol az egész fandomért siránkozott. (Erről írtam is.) Csakhogy azóta bizony ő is “szintet lépett”. =) Kezdődött az egész azzal, hogy egy másik rendezvényen, sikerült magát “véletlenül” pofán veretnie, amit ő ugyan “balesetnek” állított be, de teljesen nyilvánvaló volt, hogy sokkal inkább azt történt, hogy rossz emberbe kötött bele, aztán az illető ökle, az véletlenül pont találkozott az ő arcával. =) Ráadásul nem sokkal ez után kiderült, hogy egy beteges, fing fétises gyökér, aki álnéven, a 4chanon osztott meg Sonicos képeket. A rajzstílusa azonban lebuktatta, amit ő először tagadni próbált, majd mikor egyértelművé vált, hogy ő az, akkor gyorsan törölte az egészet. Pár hétre pihenőre ment, aztán úgy döntött, mégiscsak bevállalja ő ezt, és csinált egy másik profilt, WeirdoAnimatedJames néven, ahol megosztotta a művészetét. Mi a poén? Mikor erre az emberek elkezdték neki beirkálni, hogy “hát ez tényleg beteg” akkor kiakadt, és besértődött, miközben ő saját magát nevezte betegnek. Gondolom azt képzelte, hogy ez is olyan, mint a nigga szó, hogy ha ő mondja magára, vagy egy tesója, akkor az rendben van, de ha más mondja rá, az sértés. (Egyébként mindketten, mind Weegee, mind James feketék. Szóval lehet ez is ilyen “Nigga do nigga things”, és ezért nem értjük. =D)

    Visszatérve még kicsit Szőrmakira. Beszéltem azóta az ősbronys haverral, megkérdeztem tőle, mit gondol róla, és hát finoman szólva se volt elragadtatva. =) Nagyjából ugyanúgy volt vele, mint Titkos, hogy leült elé, különösebb elvárások nélkül. Arra számított, hogy mond majd róla valami semleges véleményt, a szokásos túlelemzős stílusban rárepülve némelyik epizód témájára, mint pl. a Bridle Gossip, Feeling Pinkie Keen. Ehelyett nem győzött hüledezni, hogy a rajzfilmről két értelmes mondatot nem mondott, helyette nekiállt a fanokat elemezgetni.

 6. Kicsit hosszúra nyúltak már itt a kommentek, gondoltam kezdek egy új sort. 🙂
  Az, hogy a Hasbro mennyire botrányosan viselkedik, valahogy nem találom meglepőnek. Szerintem is kb. olyanok, mint az EA gamer oldalon, vagy mint a Microsoft más részről. Furcsa az a kettős hozzáállás, hogy egyrészt leszarják a rajongókat, másrészt kiadják az ukázt, hogy amúgy nyalni kéne a seggüket. Emellett a konkurencia-harcok is érdekes eredményeket szülnek. Ott van például a Hasbro-Mattel szembenállás, vagy filmes világban most kibontakozó Disney-Warner párharc. Ezek elég egyértelműen állnak most. Míg az EA azért folyamatosan komoly kihívókra talál, különböző szinteken mást és mást (ld. FPS műfajban az Activision, városszimulátorban a Paradox, vagy autósban a Microsoft). Viszont ők nem állnak nyerésre egyik fronton sem (bár most FPS-ben rendesen odavertek a Battlefield-el), ennek ellenére meglehetősen gusztustalan, ahogy a célközönségük felé kommunikálnak. A Hasbro viszont kvázi monopol helyzetben van, így sajnos könnyedén megengedheti magának, hogy így viselkedjen.
  Másik kérdés, hogy a rajongók is tudnak szánalmas dolgokat művelni. Eleve sokan vannak közöttük az olyan futóbolondok, akikről írtál, akik nem tesznek jót egyetlen fandomnak sem, meg úgy általában a szubkultúráknak. Főleg, hogy tápot adnak a hatereknek, akik hátradőlhetnek, és nyugodtan mondhatják, hogy na lám, ez is bizonyítja, hogy ezek mennyire betegek, holott többségük hajlamos elsiklani azon tény felett, hogy bármi képes az alapjáraton hülyékből kiváltani a tolerálhatatlan szintű idiótaságot. Lásd Chapman, aki a Zabhegyezőre hivatkozott, miután megkérdezték, hogy amúgy miért lőtte le Lennont? Egy időben emiatt be is volt tiltva sok helyen a könyv. Ez mutatja, hogy a társadalom a saját defektusait és defekteseit nem képes helyén kezelni, hanem önmentegetés céljából ráfogja bizonyos démonizált elemekre az okokat. Columbine ugyebár az FPS játékokat tette felelőssé, korábban a rock/heavy metal zene volt a mumus, aztán jönnek majd újabbak. De érdekes módon a Bibliára/Koránra hivatkozást valahogy nem kezelik ilyen kritikusan az ilyen esetekben. Jól elkalandoztam. 🙂

  • Naná, mivel azok a 20-25+ bronyk, akik kimennek egy rendezvényre, azok általában költenek is a hobbijukra rendesen, pláne azok a fanatikusok, akiknek kb. tényleg ez az élete. Ezzel kelnek, ezzel fekszenek, és mindent azonnal megvesznek, különös tekintettel a limitált, és a gyűjtői kiadásokra, amik jellemzően nem olcsók. Na most nyilván a Hasbronak nem érdeke, hogy ők esetleg megsértődjenek, mert a kedvencük szinkronhangja nem elég szépen szólt hozzájuk, vagy nemet mondott a kérésükre. Hisz akkor a végén még felhagynak ezzel, más hobbit keresnek, és máris kevesebb pénz folyik be a kasszába.

   Mióta az MLP-nél is átalakult a fogyasztói réteg, és többé már nem a 10-en éves kislányok szülei, meg néhány tucat idősebb, egyedi figura tervező hölgy alkotja a fandomot, hanem a sokkal jobban tejelő, és sokkal inkább fanatizálható nerd srácok, azóta az eredeti célközönséghez is máshogy állnak. Hisz egy 10 éves kislány, az már közel sem olyan jó ügyfél, mint eddig volt, mert ő, pontosabban az ő szülei, maximum 2-3 alkalommal vesznek mercheket egy évben, ráadásul rájuk nem is lehet hosszútávon alapozni.

   A két tesó meg jelen esetben, szerencsére megkapta a magáét a fandomtól. =) A “hősszerelmest” kvázi kiüldözték, mert az amit csinált, már nekik volt ciki. A fingós meg egy életre elásta magát, és azóta inkább máshol, más fandomoknál próbálkozik. Szóval itt legalább működik a fandom immunrendszere, és a nagyon hülyéket, nem tűrik meg maguk között.

  • Azt hiszem, ez a kép is érdekes lesz itt. Remélem működni fog a link.

 7. Készül már a kritika 🙂 Befejeztem az első évadot.

 8. Most lehet, hogy sokan meg fognak sértődni a következő kommentem miatt, de mivel sokszor előkerül a téma, néha olyan témáknál is, amihez semmi köze, és mivel megvan róla a véleményem, és mivel úgy gondolom, jobb az őszinteség, mint a politikai korrektség, LEÍROM.

  My Little Pony. Na.

  1, Megnéztem a Szirmai videót. Igazából nem tudom, miért haragudtatok meg rá. Szirmai uraság elmondta, hogy szerinte igényes a sorozat, hogy neki ez nem jön be, hogy szerinte ez lányoknak készült, de sikeresen rákattantak tömegével a feminim érzéseiket megélő férfiak, és hogy szerinte van egy szélsőség (pónipornós társaság), akitől elhatárolódik. Persze, vannak benne szirmais hibák pl. ahogy kiakadt a pónipornón, azt egy KDNP-s képviselő is megirigyelné. De szerintem kifejezetten egy korrekt kritikát fogalmazott meg róla, ahol még arra is ügyelt, hogy ne sértse meg a rajongókat, vagyis politikailag korrekt is legyen. (Mint liberális, persze, hogy erre ügyel.) Vagyis kicsit túlzásnak tartom azokat a támadásokat, amiket a Szirmai kap póniügyben.

  Intermezzo: Na de evezzünk oda, ahol, remélem, nem leszek sértő és félreérthető. Próbálom valamilyen szinten kifejteni, hát ha úgy érthetőbb lesz

  2, Kezdődjön ott, hogyan is jutottam ide, a Peter’s Blog-ra. Ez azért is fontos, mert először a Péter blogján találkoztam a My Little Pony nevével. Mint rólam kiderült a kommentelések során, szokásom a fantasy könyvek olvasása mellett az animek nézése. Ugye, az nem vita tárgya nálunk, hogy szomorúan a Magyarországra bejövő animek többsége trash. Igazán el kell a segítség, hogy az ember egy igazán jó minőségű anime-t találjon a tömeg-animek között. Ez a segítség a kritikus. Viszont a kritikusok egy nagy része enyhén szólva, politikailag korrekt nyelven megfogalmazva, ne sértődjön meg senki, na, rossz ízlésű (mint Friderikusz). (SZAR AZ ÍZLÉSE – hoppsz!) Ezért örültem annak, hogy találtam egy olyan animes közösséget, ahol nem csupán a jó ízlés dominál, hanem az antifeminista, antikommunista és jobboldali beállítottság is. (Peter’s Blog)

  3, Aztán jött a My Little Pony. Cikkek a My Little Pony-ról, meg a körülötte kialakuló szubkultúráról, a brony-ról. Komment-beszélgetések a brony-ról – meg arról, hol lehet lányos unikornis figurát venni a játékboltban. És persze az előbb linkelt Szirmai-videón való felháborodás, amibe az a szép, hogy Szirmai úr nem is szidta a sorozatot, sőt, még igényesnek is titulálta, csak kifejezte abbéli véleményét, hogy ez neki nem tetszik, furcsállja, hogy 20-as pasik nézik, és viszolyog a szubkultúra hard core tagjaitól, mely lányos unikornis pornót néz. Ennyi. Ezután Szirmai kap hideget-meleget a bronyi-szubkultura tagjaitól – köztük tőletek is. Mindez pedig felér egy burkolt ajánlással a MLP felé, hogy nézzem, mert ez egy jó cucc! S hát megnéztem az első évadot, megkukkantottam néhány youtube-videót a fanokról (bronyk), és egy-két fórumra is ellátogattam – ÉS NEM TUDOK VELE MIT KEZDENI!

  4, Őszintén szólva, van egy jelenség, amit már régóta megfigyeltem. Magamon. A korombeli férfiakon és nőkön. A környezetemen. A társadalmon. Ez az INFANTILIZÁLÓDÁS. Vagyis az, hogy férfiak és nők visszamenekülnek a gyerekkorba. Totálisan vagy részlegesen. Bizonyos termékek (bizonyos sorozatok, bizonyos filmek, bizonyos könyvek, PC-gamek) fogyasztása révén. Amiért nem hibáztathatóak (én sem), mert ma a „felnőttnek lenni” összekapcsolódott a munkaerő-piacon való helytállással, a munkaerő-piac (vagyis a nagybetűs MUNKAHELY) elég kiábrándító egy idő után. Az identitás nem szűkülhet le a munkahelyre, mert kell, hogy valami több legyen. És persze itt jönne be a családalapítás, mint olyan, de hát ez a jelenlegi sivár helyzetben egyre nehezebb elérni súlyos kockázatok nélkül. Így érthető, ha az 20-as és 30-as emberek nagy része, miután megjött a munkából, már veti is be magát a rajzfilmek, sorozatok, filmek, képregények, fantasy és sci-fi, szerepjátékok és PC-játékok által biztosított álomvilágba. Még én is így kapcsolom ki magam.

  De ennek egy súlyos velejárója, szerintem, egyfajta infantilizálódás. Gyermeki létbe való totális vagy részleges visszamenekülés. A mi generációnk nagyobb részt infantilis. Az sem véletlen, hogy a mai fiatal generációnak az ikonikus hősei olyan felnőni nem akaró „sohaországi kalandorok”, mint Dancsó, Szirmai, Puzsér. A mi őseink, vagyis szüleink olyanokon nőttek fel, mint a Tenkes Kapitánya, a Pál utcai fiúk, a Tüskevár (sőt, nem keveseknél a teljes Fekete István-életmű), Az utánam, srácok!, Egri csillagok, Koppányi aga testamentuma. Mi meg olyanokon szocializálódunk, mint a Game of Thrones, Walking Dead, My Little Pony, Marvel- és DC-cuccok. Azok, akik még a rendszerváltás előtt elmélyülten olvasták a Fekete István-regényeket, kimentek a természetbe, hogy ott is lássák azokat a „csodákat”, amiket FI-nél olvastak a szövegkörnyezetben – mi meg, a „modern sorozatainkkal” ki sem mozdulunk a betondzsungelből (na jó, Titkos talán kivétel 😀 ). Természetesen szüleink generációja is rendelkezett nem kevés hibával, de jóval életre valóbbnak tűntek, így visszanézve, mint a mi generációnk.

  Nem, nem igazán szeretem ezt az infantilizálodó társadalmat. Vagyis azt a folyamatot, hogy felnőtt férfiak és nők tömegesen infantilizálódnak el. És azt sem, hogy ez egyes ismerőseimet is megfertőzi. Meg persze engem is. Lassan már az lesz a menő férfikörökben, ha Barby-babázunk, sör helyett pedig kakaót kérünk a kocsmában! A mostani pápa is egy gügyögő kisgyerek! A politikusaink már nem államférfiak, hanem féküket vesztett hülyegyerekek! Gyerekes a korszellem! A férfias iszlám meg felfal minket reggelire, ebédre, vacsorára!

  Remélem, nem sértettem meg senkit. Látom, sokan rajongói a MLP-nek. De bennem megvolt ez a vélemény, és most kijött. Nem tartom egy felnőttes, férfias alkotásnak – tiszteletben tartom, ha ez valakinek tetszik, bejön, de ez a véleményem. (Minden bizonnyal nekem is van olyan a rajongási tárgyaim között, ami ugyanígy pengeélre állítható.)

  • Szóval tisztában vagy a gerendával, mégis a szálka kiműtésével kezdenéd? 🙂
   Irónia off

   Kezdjük ezzel az infantilizálódás problémával.

   Az a helyzet, hogy ez a nyugati civilizáció az individualizmusra építi alapértékeit, szemben a keleti civilizáció kollektivizmusával, így fontos alap érték az egyén érvényesülése, az individuum jelentősége. Csakhogy sokan, főleg a 20. század második felétől, egyre inkább úgy látják, hogy a sorsukat nem maguk irányítják, és mára eljutottunk odáig, hogy ennek már az illúzióját sem érezni. Így természetes reakció lett a menekülés. A menekülés mikéntjének palettája viszont színesebb lett, ezért tűnik úgy, hogy infantilizálódik a társadalom, holott inkább csak nagyobb a választék a menekülésre. Régen is sokan menekültek el a mindennapok nyűgjétől, és ezek a hagyományos menekülési stratégiák ugyanúgy megvannak az újak mellett. Ilyen a spiritualizmus, a remeteség, az alkoholizmus, a drog fogyasztás, a pszichiátriás bűncselekmények, stb. Én inkább amolyan Mátrix-féle magyarázattal tudom elképzelni ezt a helyzetet, mint ezzel a fekete-fehér állásponttal.

   Szirmai videó és az MLP.

   Az szerintem elég jól látható, hogy én többször bevédtem itt Szirmait, mivel alapvetően nem tartom olyan rossznak, elviselhetetlennek a stílusát, mint mondjuk Péter. Sőt, kifejezetten kedvelem, igaz azért igyekszem helyén kezelni (pl. nem csak az ő véleménye alapján döntöm el, hogy valami érdekel-e, vagy sem). Azt se feledjük el, hogy Szirmai videója előtt még nem néztem egyetlen epizódot sem az MLP-ből, szóval részben a videó hatása, hogy rászántam magam, viszont már a sorozat elkezdése előtt láttam azt, hogy valami nagyon nem stimmel Szirmai bemutatójával.
   “És persze az előbb linkelt Szirmai-videón való felháborodás, amibe az a szép, hogy Szirmai úr nem is szidta a sorozatot, sőt, még igényesnek is titulálta, csak kifejezte abbéli véleményét, hogy ez neki nem tetszik, furcsállja, hogy 20-as pasik nézik, és viszolyog a szubkultúra hard core tagjaitól, mely lányos unikornis pornót néz.”
   Igazából inkább szidta volna a sorozatot, még az is korrektebb lett volna, és valójában itt bukik ki az, hogy mi is a bajunk a videójával. Nem az, hogy nem tetszett neki. Nem az, hogy furcsállja a feminin énjüket felvállaló férfiakat. Hanem az, hogy látványosan kínlódik azon, nehogy kimondja: “gyerekek, ezt a szart nem tudtam elviselni!” Meg az volt még zavaró, hogy úgy csodálkozik rá az MLP-pornóra, mintha az a bronyk egyedi sajátossága lenne, és más szubkultúrákra nem lenne jellemző (ráadásul pont az animét hozza fel ellenpéldának). Látszik az egész videóján, hogy rendesen utána se nézett a dolgoknak, szóval felületes volt, látszott rajta, hogy összességében zavarja az egész, de ezt nem meri kimondani, mert azzal nézőket veszítene.
   És akkor kicsit a saját kapcsolatomat is kivesézném az MLP-vel kapcsolatban. Miután megnéztem Szirmai videóját, akkor határoztam el, hogy megnézzem a sorozatot. Nem vallom magam bronynak, lényegében a sorozat hat évadát, meg az eqg-t néztem csak meg. Sem fanartokkal, sem fórumokkal, sem egyéb hasonló dolgokkal nem foglalkozom, nem követek, nem ártom bele magam. Megírtam az első évad után egy kritikát a sorozatról, meg az eqg-ről külön egyet. Ezen kívül persze beszereztem egy kis méretű Pinkie figurát, de azt is azért, mert a legjobb karakternek tartottam (mások meg anime figurákat vesznek). A véleményem a sorozatról nagyjából annyiban írható le, hogy egy kellemesre sikerült rajzfilm sorozat, ami kivételesen nem nézi hülyének a gyerekeket, ráadásul képes olyan tartalmat is felmutatni, ami a felnőtteknek is élvezetessé tudja tenni a sorozatot. Ez azért mondjuk egy szülőnek lényeges elem lehet, hisz nem kell kínlódnia a rajzfilmtől, mikor a csimótája azt nézi. Persze ez törvényszerűen bevonzotta a gyerekkel nem rendelkező felnőttek egy részét is. Igazából ezen a szinten szerintem tök mindegy, hogy valaki most animét néz, vagy MLP-t, mert aki egyiken is kiakad, az jó eséllyel a másikon is ki fog akadni. Szóval összességében én egy jó sorozatnak tartom. De messze nem határozza meg a szórakozásra szánt időmet, hogy csak erre fordítsam a figyelmemet. Főleg, hogy elég hullámzó az epizódok teljesítménye (ami egy hosszabb sorozatnál természetes jelenség).
   Nagyjából így látom a helyzetet, persze így se írtam le mindent, ami először eszembe ötlött. 🙂

   • A deansdale.blog.hu-n is előjött a társadalom felnőttes és gyerekes oldalának kérdése, s az alábbi érdekes kommentet kaptam a felvetésemre:

    “Pont ezen gondolkodtam a minap, csak a másik irányból. Az afrikai meg ausztrál bennszülöttekről megfigyelték, hogy bár az életük ránézésre szegényes, voltaképpen napi 1-2 órát töltenek a kaja megszerzésével, azon kívül minden idejüket a játék és szórakozás tölti ki. Ehhez képest a nyugati, civilizált ember annyira komolyan veszi magát, hogy az már fájdalmas, és szinte az egész életét stresszben, neurózisokkal tölti el, mert az “felnőttes”. Lazítani, játszani meg “gyerekes”, vagyis komolytalan, tehát elítélendő. Az örömtelenség viszont elviselhetetlen, ezért aztán maradnak az olyan semmire sem jó, destruktív félmegoldások, mint az alkohol. Az nem gyerekes, és afféle engedélyként funkcionál a lazításra, amire majd’ mindenkinek égető szüksége lenne, csakhogy igazából nem tudja helyetteseíteni a játékot és az örömet, sőt.

    Úgyhogy a magam részéről nem tartom problémának a felnőttek játékban és szórakozásban való örömkeresését, csak társuljon hozzá egy olyan felelősségtudat, hogy vannak helyzetek amikor az embernek (átmenetileg) meg kell komolyodni. Viszont az ilyen helyzetek sokkal ritkábbak, mint ahogy az emberek manapság tettetik. ” (Deansdale)

  • Semmi gond pash. A te eszmefuttatásod még visszafogott is volt, némelyik ellenvéleményhez képest. =)

   Infantilizmus, nőiesség: Speciel én ezt sose értettem. Én világ életemben ugyanúgy fogyasztottam a kemény, macho, durva, brutális műveket, mint a könnyed, gyengéd, nőies darabokat. Nálam ez a kettő nem kizárta, hanem kiegészítette, oldotta egymást. Mint mikor az ember a sós után, valami édesre vágyik, és fordítva.

   Tartós párkapcsolatban élek, dolgozom, élek társasági életet, és alkalomadtán ugyanúgy megiszom azt a pofa sört, mint bárki más. Az hogy nekem emellett megférnek a kockaságok is, az miért lenne probléma? Talán van erre valami szabály, hogy aki MLP-t néz, az nem sörözhet együtt a haverokkal egy jót? Na és ha a kettőt együtt csinálja? Csak mert nálunk előfordul, hogy sörözések, vagy egy jó bográcsozás alkalmával, ilyen témák is felmerülnek. =)

   Szirmai videó: Erről már elégszer leírtuk, mi vele a probléma. Röviden az, hogy Szirmai konkrétan alig mondott valami ténylegeset a sorozatról, azt is nem egy helyen tévinformációk tarkították. Érződött rajta, hogy még arra se vette a fáradtságot, hogy rendesen utánajárjon a dolgoknak, és korrekt információkkal szolgáljon.

   Helyette belekezdett a fanok elemezgetésébe, amire egyrészt senki se kérte. Másrészt itt se a brony jelenség mögött meghúzódó valódi okról beszélt. Hanem előtt pár ócska sablonszöveget, aztán jó hatásvadász stílusban, direkt ráment egy kényes témára. Csakhogy itt se a korrektség, a dolog megértetése vezérelte, hanem a botránykeltés.

   Magyarul a videója egyszerre volt hanyag, összecsapott, félrevezető, és csorbító.

   Bronyság: Sose szerettem magam ilyen címkékkel felragasztgatni, de ha az a kérdés, szeretem e, foglalkozom e vele, hobbimnak tekintem e? Akkor a válaszom az rá, hogy igen, de nem tartom többre, mint akármelyik másik hobbimat.

   Nekem személy szerint azért tetszik, mert egy jópofa, minőségi sorozat, amit gyerek és felnőtt is, egyaránt tud élvezni. Tele van olyan poénokkal, popkultúrális utalással, paródiákkal, amiket kifejezetten az idősebbeknek szántak. Emellett pedig képes volt tartani, egy egységes minőséget, és érdemben megújulni. Ez mindjárt több, mint amit a mai rajzfilmek döntő részéről el lehet mondai.

   A közösségben persze, akadnak hülyék, mint mindenhol, de ettől függetlenül egy aktív, kreatív, igényes szubkultúráról van szó. Ergo, van ami a canon mellett is benntartsa az embert, és elmélyülésre, alkotásra sarkallja.

 9. “Tartós párkapcsolatban élek, dolgozom, élek társasági életet, és alkalomadtán ugyanúgy megiszom azt a pofa sört, mint bárki más. Az hogy nekem emellett megférnek a kockaságok is, az miért lenne probléma? Talán van erre valami szabály, hogy aki MLP-t néz, az nem sörözhet együtt a haverokkal egy jót? Na és ha a kettőt együtt csinálja? Csak mert nálunk előfordul, hogy sörözések, vagy egy jó bográcsozás alkalmával, ilyen témák is felmerülnek. =)”

  De én nem is támadtam a személyedet!!! Senkit nem támadtam meg konkrétan. Már csak azért sem, mert én is egy csomó olyan dolognak szentelek időt, ami könnyedén tekinthet az átlagember “gyerekes”-nek. Még ma is találkozok olyan emberekkel a környezetemben, akik szerint a fantasy és az anime szimplán “mese” (természetesen pejoratívan értve) – mégis fogyasztom ezeket a “meséket”, vagyis olvasok fantasy-t és nézek anime-ket. Nem véletlenül másoltam be a Deansdale-kommentet, kicsit ellensúlyozva a saját kommentemet. Mert aláírom, az is probléma, amit a Deansdale-komment hangsúlyoz: hogy VÉRKOMOLY a mi társadalmunk. Annyira VÉRKOMOLY, hogy az már BETEGES. Amit tetéz az, hogy minden embert aszerint értékelünk (vagyis a többségünk), hogy mennyire állja meg a helyét a munkaerő-piacon. Én pl. egy olyan közegben mozgok, ahol az, aki nem adja bérbe a munkaerejét, nem vállal bérmunkát, vagyis NINCS OTT A MUNKAERŐ-PIACON, az ÉRTÉKTELEN. S itt nem csak a segélyen élő cigány és a munkakerülő proli van így értékelve, de a (bér)munkára képtelen, vegetáló hajléktalan vagy a magát a vagyonával a munkaerő-piacról függetlenítő felső-középosztálybeli is. MÉG AZ IS, aki függetleníteni szeretné magát a munkaerő-piactól. (Őszintén megvallva: ha nekem vagyonom lenne, akkor én sem vállalnék bérmunkát. Arról most nem beszélek, hogy a közeg, mely a fenti (bér)munka-kultuszt vallja, maga sem tenne másként, vagyis álszent.) De kevés ember vonulhat ki a munkaerő-piacról (Puzsér egyébként megtehette, és irigylem is érte, de piszkosul!), a többségünk viszont nem, s ilyenkor jól jön egy kis menekülés. Mely menekülés lehet – ahogy te írod – “aktív, kreatív, igényes”. Ami neked ilyen téren a My Little Pony, az nekem pl. a Káosz Világa.

  Én csak egy folyamatról, egy jelenségről elmélkedtem, bár tényleg kicsit furcsállottam a MLP-t. Ki tudja? Lehet, hogy 2 év múlva meg én is az egyik fogyasztója leszek. Így volt ez egy másik népszerű brand-del is: a Star Trekkel.

  De tényleg remélem, nem értetted magadra. Őszintén megvallva, az általam olvasott kevés blogger közül te vagy az egyik, akit különösen tisztelek. Deansdale a másik. Meg még egy-két ember. Avagy egyáltalán nem a személyed elleni támadásnak szántam.

  Még egy kis kiegészítés. Magát a főtémát (a cikk témáját) nem érinti, de a mondanivalómat valamelyest igen.

  Mi van a munkaerő-piacon kívül? A magánélet és a játék. Melyre mind ha egyre kevesebb ideje lenne a dolgozó embereknek.

  Ha kellően rugalmas lenne a munkaerő-piac, nem pedig ilyen embertelenül merev, akkor nem lenne probléma a magánélet megélése sem. Nyugaton már olyan progresszív gondolatok hangzanak el (igaz, csak rendszerkritikusok és reformpolitikusok szájából), hogy kapják meg a munkások a pénteket is szünnapnak, és a munkanap kitelne hétfőtől-csütörtökig, a szünnap pedig péntektől-vasárnapig. Másik teória pedig a 8 órás munkaidő csökkentése 6 órás munkaidőre, hivatkozva az automatizálására, vagyis arra, hogy a gépek elvégzik a fizikai munka nagy részét. Hogy a feltétel nélküli alapjövedelem körüli nyugat-európai és amerikai vitát ne is említsem (ami nálunk magyar honban kevésbé olyan színvonalasan van megtárgyalva). A lényeg: egy egészségesebb munkaerő-piac mellett egy minőségibb élet megélése! De sajnálatosan a magyar munkaerőpiac túl merev az ilyen ötletekhez: nálunk a “progresszió” kimerül abban, hogy szombaton is behívják az embert dolgozni (mint teszik üzemek tucatjai), a 8 órát megemelik 12-re (sőt, egy rokonom 13 órát dolgozik naponta a halászatnál), a minimálbért pedig sok helyen igyekeznek levinni 80 000, sőt 70 000 Ft-ra. Avagy nem túl humánus nálunk a munkaerő-piac (vagyis annak bizonyos szegletei). Egy haverom nemhogy a hobbijára, de a feleségére és a gyerekére nem tud időt szánni, annyi energiát és időt elvesz tőle a munkahelye. Ez szerintem tarthatatlan állapot…

  Magam egyébként nem vagyok a FNA (feltétel nélküli alapjövedelem) híve, mivel rengeteg veszélye van. (Erről tervezek egy hosszabb cikket.) Viszont a munkaidő csökkentése egy elmélkedésre és megfontolásra való gondolat.

  Tudom, ez off, de így talán még érthetőbb a fenti kommentem.

  • Direkt ezért raktam a végére a smileyt. =) Eddig se volt szokásom magamra venni a nem engem érő kritikákat. Plusz az interneten eltöltött 10 év azért megtanított néhány dologra. Én ennyitől nem fogom felhúzni magam, ahhoz nagyon sokáig kell fárasztania, értetlenkednie valakinek. =)

   Szerintem egyébként kezdünk elbeszélni egymás mellett. Én arra reagáltam, hogy én egy ilyen, nevezzük úgy girly cím iránti rajongásban se találok semmi kivetnivalót. Már csak azért se, mert az illető szerethet még mellette 1000 más dolgot, és ezek nem zárják ki egymást.

   Nekem ez nem menekülés, én nem érzem ezeket a hobbikat menekülésnek, mint inkább szimplán egy választott hobbinak, elfoglaltságnak, amiben az ember örömét leli, és kikapcsolódik, ennyi. Ezen nem változtatna az se, ha kevesebbet dolgoznék, és többet keresnék.

   Egyébként egy ideje már jársz ide, olvasgatod a bejegyzéseimet, kommentjeimet, szóval tudhatod, hogy elég sok dologba belekóstoltam már. Az hogy most az MLP épp egyike azoknak, amik előtérbe kerültek, mondjuk az animék kárára, az elmúlt 1-1.5 évben, az egy állapot, ami idővel sanszosan változni fog.

   Ha már úgyis ezt hoztam fel, az animéket pl. eléggé kimaxoltam mára. Amit érdemes volt megnézni, azt rég megnéztem, az újak meg pont nem érdekelnek, így ez most érthetően a háttérbe szorult. Még az MLP-nek továbbra is vannak szűz, felfedezésre váró területei, amik jelenleg jobban vonzzanak, mint az animék zavarosa. Aztán kitudja, ha majd erre unok rá, lehet hogy visszatérek oda, vagy valami teljesen más kezd majd el érdekelni. =)

   • “Én világ életemben ugyanúgy fogyasztottam a kemény, macho, durva, brutális műveket…”

    Dragon Ball. 🙂

    “…mint a könnyed, gyengéd, nőies darabokat.”

    Sailor Moon. 🙂

    Egyébként nálam is így van. Én is néztem anno a Dragon Ball-t és a Sailor Moon-t. Mindkettő ki tudott kapcsolni a maga módján.

    “Nálam ez a kettő nem kizárta, hanem kiegészítette, oldotta egymást.”

    Egyetértek.

  • Jó, mondjuk így lehet érdekes eszmecseréket folytatni. Én sem éreztem itt semmilyen személyeskedést. Kétségtelen, hogy kicsit provokatív volt a stílus. 🙂
   Amúgy valóban érdekes, hogy miért képes ennyi embert megragadni egy rajzfilm sorozat?

   Kicsit off: ti erről a Nagy Pixar Teória dologról hallottatok már?

 10. Hogy on legyek, nemrég találtam egy póni-koktél összeállítást. =)

  Twilight – Az a baj vele, hogy ez az a fajta pia, ami itatná magát, aztán másnap nagyon szarul lennék tőle. Főleg mert pezsgő is van benne.

  Fluttershy – A vodka jó benne, de nem az én világom. Túl édes.

  Spike – Szintén nem, túl fűszeres.

  Big Mac – Na ez már pia. =) Finom is, erő is, semmi csicsa, csak a lényeg.

  Derpy – Hehe, pont mint a karakter. =D Egyik ismerősöm húga imádná, már csak a Bailey’s, banán kombó miatt is. Nekem túl turmix szerű.

  Celestia – Valódi, elegáns, nemes koktél. Párom imádná, én csak meginnám, de egy elég lenne belőle.

  Pinkie Pie – Fú… na ez… Csajoknak, csajos bulira oké, de nekem ez már émelyítően édes lenne.

  Applejack – Na ez megint jöhet. =) Eleve szeretem az almás piákat, meg az olyan italokat, amik nincsenek túlcicomázva.

  Rainbow – Egyet bevállalnék.

  Rarity – Párom szeretné, én inkább mást kérnék. =)

  Luna – Na ez már jobban fest, párat meginnék belőle.

  Gilda – Nem az én világom.

  Vinyl Scratch – Ígéretes, főleg a fehér rum miatt. Igazi party pia, de tuti nagyon szétcsapna. =D

  Nightmare Moon – Ezt inkább egy meghitt este alkalmával tudnám elképzelni.

  Trixie – Nyaralás alkalmával a parton, ez simán jöhetne.

  • Na, ezeket kipróbálnám. 🙂 Egyik-másik lehet még kedvenc is lenne. Egész találóak a párosítások. A Pinkie pont olyannak tűnik, mint a karakter. CMC nincs? 😛

   Nálam mondjuk az fontosabb szempont, hogy beszerezhetőek-e az alapanyagok, és azért néhánynál elég sokféle kell.

   • Én azért nem mindet, de van amelyiket szívesen. =)

    Amúgy nem annyira nehéz ezeket beszerezni, vannak külön italboltok, ahol lehet ilyeneket kapni, de akár a nagyobb áruházak italrészlegéből is beszerezheted jó részüket, némi szerencsével.

    Amiknél fontosabb a márka, az inkább maga az alkohol, a többi hozzávalónál, nem akkora gond, ha ugyanolyan ízesítésűt veszel, csak más márkát. Például amibe vanília ízesítő, vagy kókusz fagyi kell, annál édes mindegy, úgyis csak az íz számít, az meg ezeknél gyakran ugyanolyan.

   • “CMC nincs?😛”

    Nem is lehetne, mivel ők kiskorúak, gondolom ők lennének a gyerekpezsgő. XD Almás (AppleBloom), Szőlős (Sweetie Belle), és mondjuk Karamellás (Scootaloo). XDDD

    Amúgy poén ez a kép, kár, hogy régen sem ittam annyit (manapság meg már pláne), főleg nem annyiféle különbözőt, hogy én így látatlanban ki tudnám elemezni, mint Péter, de biztos jók lehetnek. 😀

    Ehhez a korábbi “infantilizálódik a társadalom” dologhoz meg azért nem szólnék hozzá, mert ebben ugyan van valami, de nem hiszem, hogy az MLP-re rá lehet mutatni bűnbakként (mert ez így nekem olyan, mint anno a “Dragonball miatt ugrott a gyerek a vesztébe”, vagy “GTA miatt lőtte le osztálytársát a tanuló”), másrészt meg pl. már 20-30 éve is voltak mondjuk Disneybuzi felnőttek, csak azt sikk volt szeretni, míg a Pónit meg “ciki”, ezért erre könnyebb beszólni. Szirmai meg elcseszte azt a videót és kész, ha Pash még mindig kíváncsi rá így Foma meg Péter magyarázatán túl is, hogy miért, akkor ott van fentebb az én postom, nem akarom ismételni magam. 🙂

   • Mondjuk látszik rajta, hogy ez még az S1 körül készült. Szóval lassan ebből is jöhetne, valami bővített verzió. =)

    Ez az infantilizálódás meg egy olyan dolog, hogy sok más hasonló jelzővel egyetemben, csak azt nem értem, miért pont a pónit kellett betalálni ezzel? Mintha a többi nerdy szubkultúra, annyival másabb lenne ugye…

  • Az eredeti oldalt is be tudnád linkelni? A keverési arányok is érdekelnének.

 11. “Ez az infantilizálódás meg egy olyan dolog, hogy sok más hasonló jelzővel egyetemben, csak azt nem értem, miért pont a pónit kellett betalálni ezzel? Mintha a többi nerdy szubkultúra, annyival másabb lenne ugye…”

  “miért pont a pónit kellett betalálni ezzel?”

  Lassan, Péter, te is olyanná válsz ebben a MLP dologban, mint Amberger az anime témában. Míg Amberger azon panaszkodik TÖBB ALKALOMMAL, hogy támadás alatt van az animézés (a magyarországi népességből 500 ember), addig te azzal jössz TÖBB ALKALOMMAL, hogy támadás alatt van a pónizás (a magyarországi népességből 500 ember). {A magyarországi népességből 500 ember pedig fenyegető tömeg! Mindjárt lincselnek… 😛 )

  “Mintha a többi nerdy szubkultúra, annyival másabb lenne ugye…”

  Mert a többi nerd szubkultúra nincs baszogatva szerinted? Mintha a vérkomoly átlagember nem nézne ferde szemmel a cosplay-es rétegre, a műanyag fénykarddal hadonászó STAR WARS-rajongóra, és sorolhatnám. Azt is elárulom neked, hogy a legtöbb ember nem is tud a MLP-szubkult létezéséről, sőt mi több, ma pl. a STAR WARS-szubkult negatív kritizálása (másképp szólva betámadása) sokkal népszerűbb, mint az animék és az MLP darabokra szedése. (Az persze más kérdés, hogy a STAR WARS rendelkezik egy akkora rajongóbázissal, amivel képes kiegyensúlyozni a támadókat.)

  Avagy picit néha annyit mondasz, mint Amberger: MÁR MEGINT MINKET TÁMADNAK!
  – Egyrészt nem csak titeket. Sőt, nincs olyan szubkult Mo.-n, ami nincs baszogatva valaki által.
  – Másrészt kevés az az ember, aki gyúrja ellenetek a sárgolyókat.

  És akkor olyan közhelyeket nem is említek, hogy a hajléktalanokat sokkal többen lenézik, mint az animéseket vagy a brony-kat. 😛

  “Ez az infantilizálódás meg egy olyan dolog”

  A társadalom infantilizálódása egy létező társadalmi jelenség. Melyet egyébként csak normális rendszerkritikával lehetne értelmezni. Én egyébként nem baszogattam az MLP-t, csak kifejeztem, hogy furcsállom a jelenséget, ennyi. Én már csak azért sem támadom az MLP-fanságotokat, mert tudat alatt én is tisztában vagyok vele, hogy az én fantasy-rajongásom is betámadható ezen logika alapján. (És igen, amikor Szirmai gyerekesnek nevezi az MLP-t, akkor kissé elfeledkezik róla, hogy az ő DC- és Marvel-mániája sem különb annál.) Amikor a társadalom infantilizálódásáról beszélek, akkor részben a magam és a környezetem infantilizálódásáról is.

  Egyébként, ha jól emlékszem, a feminista topik alatt már szóba jött köztem és Titkos között ez az infantilizálódásos téma.

  Egyébként, képzeld, Péter, én ugyanazt megélem, amit te az MLP vagy Amberger az animek kapcsán, csak fantasy terén. Én már gimnazista korom óta regisztrálom azt a réteget, amely számára a fantasy csupán “menekülés”, “ponyva”, “mese” és “gyerekes hóbort”. Időnként kaptam is hol durvább, hol enyhébb megjegyzéseket és beszólásokat is ezzel kapcsolatban. De rólam ez lepörög, nem foglalkozom vele, vállat vonok, és hódolok tovább a szenvedélyemnek, a hobbimnak, a fantasy-nak.

  Az átlagembert sem kell baszogatni egyébként. Sőt, lehet megértéssel is fordulni felé. Mivel régi beidegződések, ösztönös reakciók dolgoznak benne. (Mondhatni: ezeknek a rabja). Számára pl. egy Irakban a hazájáért harcoló katonaember vagy egy Fekete Istvánt olvasó, a természetbe kijáró tinédzser FÉRFIASABB jelenség, mint egy pónizó, egy Havas Jonnak öltöző vagy egy műanyag fénykarddal pózoló legény. Mivel beidegződés, mely ösztönből jön, természetesen felszínes, árnyalatokat nélkülöző, már-már makacs előítélet. De ez megvan az emberek többségében, nem kell őket emiatt lenézni.

  Amikor pedig szubkultúra néz le szubkultúrát, az zsigerien törzsi. És felülről nézve tényleg felesleges és szánalmas. Én fantasy rajongóként nem nézem le se a Marvel- és Dc-ést, sem az animést, sem a pónist.

  Hosszú lett ez a komment. 🙂

  • LOL, arról nem én tehetek, hogy magadra vetted, és mindenfélét mögé látsz, holott nem neked lett címezve. =)

   Egy percig sem mondtam, hogy a póni valamiféle koncentrált támadás alatt lenne, vagy hogy csak őket cseszegetnék. Engem épp az zavar, hogy általában olyan emberek, olyan jelzőkkel minősítik, ami részben az ő kedvenceikről is, ugyanúgy elmondható. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy közben ugyanez ellen szót emelnek, mikor a saját fanságuk tárgyát kell megvédeni.

   Értsd: Nem szép dolog, ha valaki hülye indokokra, féligazságokra hivatkozva támadja, általánosítja, mondjuk az animéket. De az az animés ne kérje ezt ki magának, aki közben ugyanúgy, ugyanabban a stílusban basztatja, akár a gamereket, akár a bronykat.

   Ha azt hiszed én támadásnak vettem a kommentedet, vagy Szirmai videóját, akkor rosszul hiszed, mert nem vettem annak, és pláne nem idegesítettem magam fel rajta. Konkrétan a tiédet kissé túlspilázottnak tartom. Szirmaiét meg egyszerűen felszínesnek, és összecsapottnak.

   Egyébként az is jó, hogy úgy beszélsz, mintha nekem csak a póni lenne, és most tapasztalnák először olyat, hogy egy nerdy társaságot baszogatnak. =) Komolyan, kinek a blogját olvastad te eddig? Hányszor leírtam már, hogy már az ezredforduló körül belekóstoltam, mindenféle fantasy, sc-fi világokba? Ha valakinek, akkor pont nekem ezt nem kell bemutatnod. =)

   • Akkor megpróbálok körültekintőbben fogalmazni, mert úgy látom, egy időben elbeszélünk egymás mellett, és félreértjük egymást.

    Én nekem a következők jöttek le eddig:

    1, Neked nagyon bejött a MLP – nem csupán a sorozat, de annak univerzuma és maga a szubkultúra. Magad utaltál rá, hogy az anime-univerzumot meguntad, és most szépen átsétáltál az MLP-be, mert az valahogy jobban leköt.

    Ez mind oké, nem is emiatt “kekeckedek” veled. Hanem…

    2,… az is feltűnt nekem, hogy téged irritálnak az MLP-t érintő támadások. Ha jól emlékszem, három ilyen támadási felületre reagáltál eddig a blogodon során (hol kommentben, hol bejegyzésben). Egy: a tradis gyerek, akinek a nevét elfelejtettem. Kettő: Szirmai felszínes videóismertetője. Három: egy hard core animés réteg sárdobálása. Szirmai szerintem felszínes, de ezt eddig is tudtuk róla; a tradis gyerek meg a hard core animések meg szánalmasak ebbéli megnyilvánulásaikban. Igazából egyet is értek veled, amit velük kapcsolatban írtál. DE! ezek annyira bagatell vélemények, hogy ezen tényleg az idegesíti fel magát, aki fel is akarja.

    Figyelj, én emlékszem, amikor a Delta Vision felzabálta a Cherubion Kiadót (ami kihatott olyan fantasy világokra, mint a Cherubion és a Worluk), meg amikor a Delta Vision és a Tuan összerúgták a port a M.A.G.U.S (Ynev) birtoklásán – mármint hogy ki jelenthet meg M.A.G.U.S-regényeket a két kiadó közül. Egyáltalán nem folytam ezekbe bele, még kommentek szintjén sem, annak ellenére, hogy mindezek jóval durvább atrocitások voltak, mint ami most az MLP magyarországi fandom részére kijut. (Úgy is mondhatnám: undorító egy szarkeverés volt!) Mondhatni: tradis csávó, Szirmai, hard core animések – ezek szúnyogcsípések, amik simán elintézhetőek egy legyintéssel.

    Mégis azt látom, hogy titeket ezek a támadások valamiért zavarnak. Rosszul esnek.

    “Engem épp az zavar, hogy általában olyan emberek, olyan jelzőkkel minősítik, ami részben az ő kedvenceikről is, ugyanúgy elmondható. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy közben ugyanez ellen szót emelnek, mikor a saját fanságuk tárgyát kell megvédeni.”

    De miért idegesíted fel magad rajtuk? Ilyen hülyék mindig is voltak! Ne mond, hogy ezek a vérpistikék képesek ártani az egész MLP-univerzumnak! Vagy hogy elveszik a kedvedet a sorozattól! Szerintem ezek az emberek a maguk magánvéleményükkel könnyedén kikerülhetőek (durvábban fogalmazva: leszarhatóak).

    “Komolyan, kinek a blogját olvastad te eddig?”

    Jól van, kicsit sarkosan fogalmaztam. Előfordul. 😀

    “Hányszor leírtam már, hogy már az ezredforduló körül belekóstoltam, mindenféle fantasy, sc-fi világokba?”

    Tisztában vagyok vele, hogy több univerzum polgára vagy. 😀 De most azt észlelem (lehet, rosszul), hogy
    – nagyon rákattantál az MLP-re (ami, még egyszer hangsúlyozom, nem tudom, hányadszor: nem probléma, nálam is előfordul, hogy elmélyedek egy “univerzumban”, mondhatni, beszippant egy játék-, egy regény- vagy egy filmsorozatnak a világa)
    – s hogy nagyon felhúztad magad az MLP-t érintő, amúgy teljesen középszerű és bagatell támadásokon (na, szerintem ez az, amit nyugodtan hanyagolhatnál. csak egy jó tanács a részemről. Puzsér is kihangsúlyozza, hogy trollokkal nem szabad foglalkozni. ami pedig az MLP-t most támadóan körbeveszi, az masszívan egy trollsereg)

   • Irritálni egy ponton túl irritálnak, de inkább nevetségesnek tartom őket, mintsem felidegesítem rajtuk magam. Annyit rendszerint nem érnek.

    Nyilván mindig lesznek olyanok, akik csak azért is belekötnek valamibe, ami nekik nem tetszik, mert az sikeres, és népszerű. Szóval ezzel nem lehet mit csinálni, és valóban, a többségét ezeknek ignorálni kell, ahogy ignorálom is. Viszont vannak olyan esetek (most nyilván nem a legalja gyűlölködőkre gondolok) amikor az ember egyszerűen nem tudja megállni, hogy ne reagáljon rá, mert az amit hall, az vagy annyira ostoba, vagy annyira manipulatív, hogy arra már muszáj írnia, mert az igazság érzete, megkívánja.

    Lásd a Szirmai videóval is nem az volt a baj, hogy neki nem tetszett, mert az alapvetően a kutyát nem érdekli, hanem hogy hülyeségeket beszélt, és ezzel potenciálisan félrevezette azokat, akik nem ismerik a rajzfilmet, de nem zárkóztak volna el reflexből előle.

    Most képzeld el ha a Star Warsról csinált volna hasonlót. Megnézte volna a Baljós Árnyakat, nem mondott volna semmit, se a storyról, se a karakterekről, beállítja bukásnak a régi trilógiát, bezzeg példaként felhozza a Star Treket, majd nekiáll a fanokat elemezgetni.

   • Oké, értem.

    Szirmai tényleg manipulatív.

   • Na, ha már csak belemegyünk, akkor én is reagálnék pár dologra. Az infantilizmusról továbbra sem értekeznék túlzottan, mert azt ezer és egy dolognál elő lehetne venni, csak sokan pont a Pónitól kaptak vérszemet, meg persze annak van most egy erős és nagyszámú fandomja. (Érdekes módon pl. egy Gravity Falls vagy Steven Universe esetében tízszer annyi köpködést sem tapasztalok “kívülálló” emberek részéről, mint amennyire a Pónira szoktak fröcsögni. Miért? Azért, mert kis túlzással minden GF és SU fanra jut 100 MLP-s. :D)

    “Lassan, Péter, te is olyanná válsz ebben a MLP dologban, mint Amberger az anime témában. Míg Amberger azon panaszkodik TÖBB ALKALOMMAL, hogy támadás alatt van az animézés (a magyarországi népességből 500 ember), addig te azzal jössz TÖBB ALKALOMMAL, hogy támadás alatt van a pónizás (a magyarországi népességből 500 ember). {A magyarországi népességből 500 ember pedig fenyegető tömeg! Mindjárt lincselnek…😛 )”

    Közben azért rákérdezek már: Nem arról van itt szó, hogy szimplán te is unod már a Pónis postokat? XD Mert mintha mostanában itt egyre több embertől látnám, hogy szerintük “túlteng a blogon a Póni”, esetleg azt is érezhetik, hogy “itt volt ez a komoly, tökös, visszafogottan jobber témájú blog, ami jellemzően 1-1 fandom visszásságainak szólt be sorozatosan, erre most az író totálisan “bebuzult” és hirtelen Pónipárti lett, hát eszem-faszom megáll!” XDDD Csak mert engem nem zavar ez (bróniként fura is lenne, ha zavarna… XD), viszont akkor egyszerűbb ezt beismerni, nem pedig mindenféle elméleteket gyártani arról, hogy az MLP sorozat valami emberi elkorcsosulás felé vezető út egyik jelentős állomása, vagy tudom is én… XD (Megjegyzem, engem az sokkal inkább zavart, amikor még a blog arról szólt, hogy “basztassuk az animéseket”, vagy “rászálltam XY-ra és most jól kielemzem, mint embert”, de mégsem írogattam panaszleveket Péternek, hogy “figyi, le kéne ezzel állni, nem tetszik az az irány, amerre a blogod halad”. XD)

    “Mert a többi nerd szubkultúra nincs baszogatva szerinted? Mintha a vérkomoly átlagember nem nézne ferde szemmel a cosplay-es rétegre, a műanyag fénykarddal hadonászó STAR WARS-rajongóra, és sorolhatnám. Azt is elárulom neked, hogy a legtöbb ember nem is tud a MLP-szubkult létezéséről, sőt mi több, ma pl. a STAR WARS-szubkult negatív kritizálása (másképp szólva betámadása) sokkal népszerűbb, mint az animék és az MLP darabokra szedése. (Az persze más kérdés, hogy a STAR WARS rendelkezik egy akkora rajongóbázissal, amivel képes kiegyensúlyozni a támadókat.)”

    Az utolsó mondatban van az igazság, illetve amit te itt szerintem félreértesz, hogy Pétert vagy engem nem az zavar, hogy random Pista bácsi, a panelproli, nem bírja a Pónit, az animéket,vagy akár a fantasy-t. Mert Pista bácsi már csak ilyen beszűkült agyú barom. 😀 Az viszont már “lol”, amikor elvileg szintén “üldözött fandomú” animések, vagy hasonló szubkult tagjai hirtelen rátámadnak a Pónisokra. Érted, ők, akik egy jó évtizeden át azon vinnyogtak (de még ma sem kell sok, hogy egy-egy “kívülállóval” való vitájuk során hamar előkapják ezt az “animés-holokauszt túlélő vagyok!” mentalitást), hogy őket “üldözik”, hogy őket “nem értik meg”, hirtelen a forduló kocka esetén ugyanolyan szűk látókörű, agresszív parasztok lesznek, mint akik ellen elvileg ők “annyit küzdöttek”. Illetve a Pónira sajnos vagy nem sajnos, de tényleg igaz volt, hogy legalábbis a bróni fandom alakulásának hajnalán őket TÉNYLEG mindenki basztatta. Animéstől képregénybuzikon át a fantasy és sci-fi fanokig mindenféle fandom, egyszerűen úgy voltak vele, hogy “oké, mi támogatjuk a különböző fandomokat, de azért ez a rózsaszín lányos szarság már valahol annyira a legalja a toleranciaküszöbünknek, amit még így sem tudunk benyelni”. Az SW meg nem azért, de nem valami jó példa, tekintve, hogy általában hatalmas imádat övezi, bármerre is járjon az ember. Nekem majdnem leszedték a fejemet egyes helyeken, amikor csak annyit mertem mondani, hogy szerintem a hetedik film meglehetősen gyenge lett, egy EP IV copy + paste és hogy ennél még a “Lucas trilógia” (EP I-III) is jobb volt, mert azokra legalább nem volt igaz, hogy egy már létező korábbi részt másoltak volna le teljes egészében. És így is voltak acsarkodó fanok, pedig nem az egész franchise-t és rajongóit küldtem el a búsba, amit tesz soka Pony-hater. Szal az, amit Péter is írt már itt párszor, hogy a bróniknak bizony nem csak Panelproli Pista bácsival szemben, hanem 2-3 fandommal szemben is harcolniuk kellett és hogy kvázi “kétfrontos háborút” vívtak már pusztán azért is, hogy egyáltalán mind önálló szubkultúrát, elfogadják őket, az sajnos vagy nem sajnos, de szintén tény és messze nem hasonlítható össze mondjuk egy Star Wars/Star Trek geekkel, akit igazából max csak az baszogat, akitől amúgy is távol esik az ilyesmi, mint egy fandomban való totális alámerülés.

    “Egyébként, ha jól emlékszem, a feminista topik alatt már szóba jött köztem és Titkos között ez az infantilizálódásos téma.”

    Persze, mert a tényt én sem vitatom, csak ezt a Póniból levezetni kissé érdekes. Persze mondom, nyilván az is benne van, hogy ez egy baromi nagy fandom, így úgymond “mindenkinek nagyon szem előtt van.” Szal vicces pl. hogy teszem azt egy Steven Universe kapcsán még senkitől nem láttam ilyen nagy kiakadós postokat, pedig a “multikultitól” kezdve a leszbikus párkapcsolatokig elég sok mindent propagál a cucc, meg úgy egészében véve is egyfajta “liberális agymosás gyerekeknek”, mármint ahhoz képest, hogy csak egy Cartoon Network rajzfilm. Ott mégsem megy az ócsárolás (vagy csak engem került el), de a Póninál már abból is hatalmas balhé lett, hogy van benne egy kancsal szereplő és hogy ez mennyire sértő. Röhej.

    “Értsd: Nem szép dolog, ha valaki hülye indokokra, féligazságokra hivatkozva támadja, általánosítja, mondjuk az animéket. De az az animés ne kérje ezt ki magának, aki közben ugyanúgy, ugyanabban a stílusban basztatja, akár a gamereket, akár a bronykat.”

    Na igen, leginkább erről van szó.

    “2,… az is feltűnt nekem, hogy téged irritálnak az MLP-t érintő támadások. Ha jól emlékszem, három ilyen támadási felületre reagáltál eddig a blogodon során (hol kommentben, hol bejegyzésben). Egy: a tradis gyerek, akinek a nevét elfelejtettem. Kettő: Szirmai felszínes videóismertetője. Három: egy hard core animés réteg sárdobálása. Szirmai szerintem felszínes, de ezt eddig is tudtuk róla; a tradis gyerek meg a hard core animések meg szánalmasak ebbéli megnyilvánulásaikban. Igazából egyet is értek veled, amit velük kapcsolatban írtál. DE! ezek annyira bagatell vélemények, hogy ezen tényleg az idegesíti fel magát, aki fel is akarja.”

    Itt tényleg arról van szó, hogy egyrészt van már az a szint, amitől már besokall az ember. Tradis gyerek (“Rontom-bontom” néven futott amúgy, jelezvén, hogy mi a kedvenc hobbija, a bomlasztás, ezt egyszer mesélte is, hogy “ha már felkavartam azt állóvizet itt, már megérte”, hát lol…) is azért baszott fel itt annyi embert, mert ha jön valaki, aztán nem csak a Pónira, de úgy az ember egész életére nézve előadja, hogy “ez semmi öcsém, lófaszt nem érsz, de bezzeg én, akinél ott van a tudás!”, akkor azért nem csoda, ha egy ponton túl már felmegy még a türelmes emberben is a pumpa és valahogy úgy reagál, hogy “inkább a te kurva anyádat! :D” XDDD Szirmai elbaszta, ráadásul az általa sokszor hangoztatott “liberális toleranciát” is lazán lehúzta közben a WC-n, de ezt már tényleg nem írnám le hatvanadjára. A hardcore animések részéről meg az a vicces, amit most itt fentebb is írtam, hogy “bár mi is folyton azért ríttunk itt egy évtizeden át, hogy nem fogadnak el minket, azért ha jön egy nálunk is “elesettebb” fandom, akkor mi is élvezettel megrugdossuk, akkor is, ha már a földön fekszik”. Most erről mit mondjak? Megérdemlik a sok “szopást”, ha tíz év alatt ennyit tudtak csak tanulni empátiából.

    “Figyelj, én emlékszem, amikor a Delta Vision felzabálta a Cherubion Kiadót (ami kihatott olyan fantasy világokra, mint a Cherubion és a Worluk), meg amikor a Delta Vision és a Tuan összerúgták a port a M.A.G.U.S (Ynev) birtoklásán – mármint hogy ki jelenthet meg M.A.G.U.S-regényeket a két kiadó közül. Egyáltalán nem folytam ezekbe bele, még kommentek szintjén sem, annak ellenére, hogy mindezek jóval durvább atrocitások voltak, mint ami most az MLP magyarországi fandom részére kijut. (Úgy is mondhatnám: undorító egy szarkeverés volt!) Mondhatni: tradis csávó, Szirmai, hard core animések – ezek szúnyogcsípések, amik simán elintézhetőek egy legyintéssel.”

    Ahogy vesszük. 🙂 Én spec ÖRÜLNÉK, ha itthon akár az anime, akár az MLP kapcsán cégek VEREKEDNÉNEK egymással azért, hogy melyiküké legyen a licenszjog, mert az azt jelentené, hogy egy hazánkban annyira felkapott fandom tagja vagyok, amire láthatóan marha nagy kereslet van. No offense, de igazából ezt a Póni, vagy akár anime dolgot akkor tudnád igazán átérezni szerintem, ha a hazai fantasy fandom úgy 2-3 fanmade honlapból állna, kizárólag fanok “üzemeltetnék” az egész fandomot, magyar kiadású cuccok (M.A.G.U.S., vagy az ilyen Korona hatalma-szerű, magyarok által írt könyvek) a fasorban sem lennének és idegen nyelvű fantasy regényekből is kb. annyi lenne csak az elérhető, amiket fanok felraknak arra a 2-3 honlapra, vagy esetleg önszorgalomból lefordítanak és kirakják a netre. És akkor erre még jönne pár egyéb fandomból származó arc, akik éjjel-nappal azt hirdetnék, hogy “ja, tudom mi az a fantasy, ilyen Hupikék Törpikés, meg tündérkés, meg hasonló gagyi mesék tárháza”, te meg mondhatnád nekik, hogy “Dehát a Tolkien, a Salvatore, meg a Sapkopwski!”, mert pont leszarnák.

    “De miért idegesíted fel magad rajtuk? Ilyen hülyék mindig is voltak! Ne mond, hogy ezek a vérpistikék képesek ártani az egész MLP-univerzumnak! Vagy hogy elveszik a kedvedet a sorozattól! Szerintem ezek az emberek a maguk magánvéleményükkel könnyedén kikerülhetőek (durvábban fogalmazva: leszarhatóak). ”

    Ezt embere válogatja, nyilván Random Vérpistike, aki mondjuk csak a 4-5 fős baráti körében terjeszti azt a Póniról, hogy szerinte az mekkora egy szar, valóban nyugodt szívvel leszarható, ellenben Szirmai, a több százezres nézőseregével sikeresen elhitette, hogy itt gyakorlatilag egy gagyi, lányos baromságért rajonganak férfiak milliói, de persze érthető is, mert igazából a pónipornó a sorozat fő vonzereje, akinek meg nincs nője, az naná, hogy rákattan. Nem véletlenül mondtuk, hogy “bulváros” lett Szirmai videója, a bulvárban pont az a csapda, hogy látszólag hatalmas szakértelemmel és háttértudással próbál valójában ordas nagy hazugságokat lenyomni az emberek torkán. Ez utóbbi pedig már bizony felbassza az embert, mert ahogy Péter is írta, esetleg potenciális fanokat fordít el az adott dolog felől. Na, de hogy egy komolyabb példát is hozzak, mint holmi amcsi, beszélő lovas rajzfilmecske és kissé Fekete Istvánibb vizekre evezzünk: engem pl. egy ilyen cikk is fel tud baszni, mert én hiába tudom személyesen, hogy kb. minden szava hazugság és a nyári uborkaszezonban úgy döntöttek, hogy csinálnak egy jó kis reklámot egy önjelölt méhésznek, attól még egész Borsod megye azt fogja most hinni (egy amúgy védett állatról), hogy agresszív, invazíz faj és nekiállnak sorban irtót hívni rájuk. Na, egy Póninál is hasonlóan zavar, ha azt látom, hogy valaki direkt (nem ritkán csúsztatva, hazudgálva) csinálja neki a negatív reklámot, elvégre kinek esik jól, ha azt baszogatják, ami az ő szívének kedves? (És nyilván egy animénél is, pl. a mostani szezonnál igen csak röhej volt, ahogy az SJW lovagok a Keijót vették elő, mint valami csúnya, hímsoviniszta darabot, láthatóan írták mindezt anélkül, hogy egyáltalán egy részt is megtekintettek volna a sorozatból.) Én az ilyesmit nehezen tudom leszarni, nem mondom persze, hogy egyforma mértékben akadok ki rajtuk, de minimum legalább szóban ki szoktam fejezni, hogy “na remek, XY-ék már megint faszkodnak itt”, vagy ilyesmi.

    “Puzsér is kihangsúlyozza, hogy trollokkal nem szabad foglalkozni. ami pedig az MLP-t most támadóan körbeveszi, az masszívan egy trollsereg”

    Jó, azokat én is leszarom, de azért ez is egy hülye hozzáállás, hogy “aki nem azt mondja, amit én, az csak troll lehet”. Ugyan, simán lehet tudatos hater, vagy pedig valami önös érdekekre hajtó szándékos faszfej. (Utóbbiakból ugye ott volt Szirmai, aki ebből is jó kis nézettséget csinált magának, vagy itt a darazsas cikknél a méhész, aki egész külön evolúciós tanmesét húzott elő a seggéből, pusztán azért, hogy kissé megdobja a saját fizetését, mert így majd mindenki remegve hívja irtani.) Ezek meg nálam már túlmutatnak a “troll” kategóriáján, mert a troll szimplán egy kötekedő fasz, akinek ez a szórakozása és tényleg “akkor növekszik, ha eteted”, viszont simán vannak olyan faszok is, akik nagyobb kárt tudnak okozni, vagy ott vannak a már említett “Fekete Lovagok”, akik képesek egy konkrét fandom “elpusztítását” céljukul kitűzni és adandó alkalommal a fandom lejáratásán dolgoznak. (Btw, Puzsérról meg az jut eszembe, amikor valamelyik videójában internetes kommentekre reagált és volt egy olyasmi beírás, hogy “Puzsér, nem akarsz még leállni? Mindenütt ott vagy…”, mire ő magából kikelve: “ÉN vagyok ott mindenütt? TE vagy ott mindenütt! A büdös troll fajtád elárasztotta az egész internetet!” Én meg csak néztem, hogy oké, hogy kvázi beszólt neki a srác, de az már szerinte “trollkodás”, ha valaki rámutat arra, ami amúgy tökre igaz vele kapcsolatban? 😀 Na de így könnyű, rásütjük, hogy “troll”, aztán már nem is kell komolyan reagálni rá. XD Ez valahogy netes körökben már lassan olyan lesz, mint libsiknél a nácizás. XD)

   • Látom Titkos, hoztad a formád. 🙂 Annyit tennék most hozzá, hogy kicsit sokat hivatkozol a Pónira. Így valóban lehet úgy félreértelmezni a dolgot, ahogy Pash kommentjeiből szűrődik. Ettől függetlenül a legtöbb dologgal egyet értek. Nem jó érzés az, amikor több irányból betámadják az ember kedvencét (tök mindegy, hogy mi az). A random hülyékkel persze nem kell foglalkozni, de itt leginkább azok miatt fogalmazott meg Péter is, Titkos is, meg én is ellenvéleményt, akik amúgy véleményformáló hatással bírnak (ld. Szirmai).
    Amúgy meg az a méhészes cikk… egy kattintásvadász oldaltól nem tudom mit vártál. Amúgy rengeteg ilyen zavarosban halászó van, más területeken is (pl. ott vannak ezek a történelmet átszínező délibábosok).

   • Kevés dologra szeretnék reagálni, mert végül is a fő kérdéseimre Péter megadta a választ, és nem szeretném túltolni a biciklit.

    „akkor egyszerűbb ezt beismerni, nem pedig mindenféle elméleteket gyártani arról, hogy az MLP sorozat valami emberi elkorcsosulás felé vezető út egyik jelentős állomása”

    Számomra a DC- és Marvel-rajongás dettó ugyanez. Ami nekem fura, hogy míg az 1980-as évek fiataljai a Schwarzi-, Van Damme- és Stallone-féle akciófilmeket tekintette etalonnak, ma a 2010-es évek fiataljai a Vasembert, az Amerika Kapitányt és a Thort. Jó, oké, szeressék és fogyasszák, de azért bennem van a gondolat, hogy hol vannak ezek tényleg a jobban sikerült Schwarzi-filmektől (Emlékmás), Van Damme-filmektől (Időzsaru) és Stallone-filmektől (Rocky)? (A Schwarzi-posztja alatt, egy kommentben ezen még Péter is elmélkedett egy picit pl. mosómedvés példa). Az MLP kapcsán ugyanez: oké, megértem, ha valakinek ez bejön, szeresse, fogyassza, ésatöbbi, de nekem fura. De hát ízlés kérdése: nekem a Micimackó és a Kisherceg sem jön be, mikor azok még a bölcsészkaron is népszerű művek. Lehet, hogy én vagyok az alulművelt, és igazából a My Little Pony olyasféle remekmű, mint a Micimackó és a Kisherceg. Csak nekem nem jön be.

    „Az SW meg nem azért, de nem valami jó példa, tekintve, hogy általában hatalmas imádat övezi, bármerre is járjon az ember.”

    Tessék, egy kritika. Ajánlom a kommenteket is.
    http://deansdale.blog.hu/2016/01/07/star_wars_819

    „a bróniknak bizony nem csak Panelproli Pista bácsival szemben, hanem 2-3 fandommal szemben is harcolniuk kellett és hogy kvázi “kétfrontos háborút” vívtak már pusztán azért is, hogy egyáltalán mind önálló szubkultúrát, elfogadják őket, az sajnos vagy nem sajnos, de szintén tény és messze nem hasonlítható össze mondjuk egy Star Wars/Star Trek geekkel, akit igazából max csak az baszogat, akitől amúgy is távol esik az ilyesmi, mint egy fandomban való totális alámerülés.”

    Még mindig nem érzem a „KÜZDELEM” fajsúlyosságát. Meg szerintem a hajléktalanság ma sokkal megvetettebb szubkultúra, mint a brony. Kicsit vicces is számomra az egész. 😛

    „Nem véletlenül mondtuk, hogy “bulváros” lett Szirmai videója, a bulvárban pont az a csapda, hogy látszólag hatalmas szakértelemmel és háttértudással próbál valójában ordas nagy hazugságokat lenyomni az emberek torkán.”

    Szirmai egy alaptalanul túlhájpolt figura. Elismerem, hogy ért a videózáshoz, de kb. ennyi számomra, nem több. Aki elhiszi, hogy emögött a figura mögött „szakértelem” és „háttértudás” van; hogy ő itt a KRITIKUS, akkor az meg is érdemli, ha beveszi a hülyeség-tablettát, és úgy marad. Nemrégiben, kíváncsiságból megnéztem az egyik filmes videóját. A téma: Öngyilkos osztag. Az egy dolog, hogy amit kifejtett a filmről, az egy átlagos vélemény volt, de ahogy kézzel-lábbal igyekezett egy-egy karakterbe többet magyarázni, mint ami, (micsoda mélységek, jajj!) az szinte röhejes volt. Mindezt tetézve a nagy szakértősdi illúziójával. Mint kritikus, szerintem felejthető és hanyagolható.

    „elvégre kinek esik jól, ha azt baszogatják, ami az ő szívének kedves?”

    Ki lehet fejleszteni egy ilyesfajta immunitást. Nekem pl. Kovács Ákos egy régi kedvenc zenészem, és nem kimondottan foglalkozom a személyét célzó gyűlöletkampánnyal. (A politikai bírálatok egy részével még egyet is értek, ami pedig zenei alapon támadja, azt átlapozom.) Ismerek olyan Tolkien-olvasót, aki megvetően legyint, mikor Puzsér primitív Tolkien-bírálatával találkozik, és többet nem is áldoz a fröcsögéseinek, mert nem érdemes.

    Végezetül: az MLP, mint szubkult, ha megtartja a rajongóinak a számát, és ezek a szimpatizánsok folyamatosan, megállás nélkül foglalkoznak a szubkultúrával, akkor ki fogja magát nőni rendesen, mindenféle aknamunka ellenére.

   • Azért az MLP-t ne emlegessük a Kis herceggel egy lapon. Az mlp egy könnyed szórakoztató műsor, amiben van annyi tartalom, hogy nem nézi hülyének a közönségét, képes közvetíteni egész jó gondolatokat. Ezzel szemben egy Kis herceg egy filozófiai értekezés mese-köntösbe csomagolva. Amúgy kifejezetten irritálónak találtam már általános iskolában is mind ezt, mind a Micimackót. A Kis herceg esetében azért, mert túl tömény egy alsós gyerek számára (nem is értem, miért erőltetik még kötelezőként), míg a Micimackóval az a bajom, hogy az tényleg infantilis. Ha az infantilizálódás kezdetét meg akarjuk keresni, akkor szerintem Milne-vel érdemes indítani, illetve a Disney-féle átirattal.

   • A Kis herceget és a Micimackót (mindkettő esetében a könyvet) azért említettem, mert azok voltak azok az alkotások, amelyekkel kapcsolatban előkerültek azok az “előítéletek” (még értelmiségi körökben is), hogy “gyermekded” és “lányos”, “infantilis” és “feminim”. Mégis nem kevés férfi olvasta ezeket is. Bölcsész közegekben népszerű volt mind férfi, mind női körökben. Sőt, többen úgy kezelték mind a Kis herceget, mind a Micimackót, mint filozófiai traktátust.

   • Micimackó: ez egy valóban gyerekkönyv, ami a gyermekkor elhagyásáról szól. Nincs benne mély filozófiai tartalom. Ezen túlgondolni bármit is, teljesen értelmetlen. Az emberek leginkább azért kedvelhetik, mert gyerekkorukban el kellett olvasni. Azért egy iskolai kötelező olvasmányt nem kellene egy lapon említeni egy teljesen önkéntesen vállalt szórakoztató termékkel. Pusztán nosztalgia faktor. A legnagyobb hibája, hogy kb. ez volt az első mű, ami túlkíméli a gyermeki elmét, annyira semleges, habos-babos. Ezt megfejelte a Disney még egy adag cukormázzal.

    Kis herceg: ez már egy másik tészta. Pont az ellentétes véglete a Micimackónak, mivel ez valóban filozófiai mű, könnyed mesés köntösbe bújtatva. Azonban Saint-Exupéry nem feltétlenül azért írta mese-szerűen le a gondolatait, mert mindenképp gyerekeknek szánta volna. Amúgy ez a legösszeszedettebb műve a szerzőnek. Nem tudom, olvastad-e a Citadellát, érdemes beleolvasni, viszont elsőtől az utolsó fejezetig végig olvasni nem lehet, mert csapong, hullámzó a színvonala. Ez is a gyermekkor végéről szólna ugyan, de olyan módon megfogalmazva, hogy inkább a felnőttek számára meséli el, miként éli meg a gyerek a felnőttek világát, mint hogy a gyerek számára mesélné el, hogy viszonyuljon a világ bonyolultságához. Épp ezért vélem úgy, hogy nem alkalmas általános iskolai kötelező olvasmánynak. Viszont itt is jelen van a nosztalgia faktor, mert sokan vannak, akik gyerekként szerették, így rózsaszín szemüvegen keresztül nézik.

   • “Közben azért rákérdezek már: Nem arról van itt szó, hogy szimplán te is unod már a Pónis postokat? Mert mintha mostanában itt egyre több embertől látnám, hogy szerintük “túlteng a blogon a Póni”” -> Valami ilyesmire gondolok amúgy én is, hogy Pash vagy most vette ezt észre, vagy most ért el nála egy olyan szintre, hogy már nem bírta tovább szó nélkül hagyni. Egyébként vicces, mert tavaly valamikor ekkortájt volt ennek a tetőzése, sokan akkor kezdtek összehordani fűt-fát, meg álltak elő mindenféle zseniálisabbnál-zseniálisabb elméletekkel, hogy “mi lelhette Péter?”. Néhányat ezek közül ki is emeltem, az akkori szülinapos postban. (Spoiler: Hasonlóra, lehet idén is számítani. =D)

    “esetleg azt is érezhetik, hogy “itt volt ez a komoly, tökös, visszafogottan jobber témájú blog, ami jellemzően 1-1 fandom visszásságainak szólt be sorozatosan, erre most az író totálisan “bebuzult” és hirtelen Pónipárti lett, hát eszem-faszom megáll!”” -> Valami olyasmit. =) Ugye eleve már abból is balhé volt, mikor a régi piszkálódó, szándékosan provokatív írásaimat leszedtem, és a helyükre jóval korrektebb, tárgyilagosabb bejegyzéseket tettem fel. Páran már ezt is “árulásnak”, “megalkuvásnak” élték meg. Aztán viszont jött a következő “csapás”, mikor a bronykat, MLP-t, nem kezdtem el csesztetni, hanem épp ellenkezőleg, inkább pozitív kicsengésű bejegyzéseket írtam róluk. Utána sokan emiatt is kiakadtak, hogy “mégis hogy történhetett ez?!”

    “viszont akkor egyszerűbb ezt beismerni, nem pedig mindenféle elméleteket gyártani arról, hogy az MLP sorozat valami emberi elkorcsosulás felé vezető út egyik jelentős állomása, vagy tudom is én” -> Erről van szó. Mondjuk Pash mentségére szóljon, hogy ő még mindig jóval visszafogottabban, korrektebben adta itt elő a véleményét, mint azok, akik mindjárt valamiféle drognak állították ezt be, amivel észrevétlenül be lehet oltani bárkit, és onnantól kezdve az illető egy “Celestia imádó hordás” lesz. =D

    “Megjegyzem, engem az sokkal inkább zavart, amikor még a blog arról szólt, hogy “basztassuk az animéseket”, vagy “rászálltam XY-ra és most jól kielemzem, mint embert”, de mégsem írogattam panaszleveket Péternek, hogy “figyi, le kéne ezzel állni, nem tetszik az az irány, amerre a blogod halad”.” -> Mondjuk ez meg az én mentségemre szóljon, de azért akiket elővettem, azok azért általában tettek is azért, hogy kikerüljenek. Szóval érted, milyen már az, hogy felmész egy fórumra, leírod a viszonylag oltásszegény, negatív véleményed, mondjuk a Narutóról, aztán mindjárt jön a helyi fő Naruretard, és nem az, hogy elküld a francba, hanem még konkrétan meg is fenyeget, hogy: “Na majd ha kijössz a conra, ezért még számolunk! Beverjük az arcodat tesó!” =D

    Igaz, sikerült túltolnom a szekeret nekem is már a vége felé, de arra azért mindig próbáltam ügyelni, hogy ok nélkül, ne rakjak ki boldog-boldogtalant. Más téma, hogy “kereslet” az lett volna rá, mert voltak akik tényleg vártak valami “heti balhét”. Emlékszem, egyszer pont te írtál be emiatt, mikor már több mint egy hónapja nem volt semmi, és néhányan elkezdték kérni az “adagjukat”, meg “célpontokat” ajánlgatni, hogy: “Azért tök jó, hogy ha Péter nem csinálja magától a balhét, akkor ti szándékosan uszítjátok, hogy csináljon, csak mert azt úgy kell.”

    “No offense, de igazából ezt a Póni, vagy akár anime dolgot akkor tudnád igazán átérezni szerintem, ha a hazai fantasy fandom úgy 2-3 fanmade honlapból állna, kizárólag fanok “üzemeltetnék” az egész fandomot, magyar kiadású cuccok (M.A.G.U.S., vagy az ilyen Korona hatalma-szerű, magyarok által írt könyvek) a fasorban sem lennének és idegen nyelvű fantasy regényekből is kb. annyi lenne csak az elérhető, amiket fanok felraknak arra a 2-3 honlapra, vagy esetleg önszorgalomból lefordítanak és kirakják a netre.” -> Na igen, szóval a fantasy, sci-if, szerepjáték szubkultúrának, nagyon régóta, már jóval az internet éra előtt megvolt a maga kis masszív közössége, kemény magja, klubjai, boltjai, stb. Az animéseknél ez ugye tudjuk, hogy járt. A Bronynál meg igazán, el se indult soha. Szóval egy-két ilyen elvétett szigetet leszámítva, mint mondjuk a HunBrony, más nem igazán van. Merchek persze idehaza is vannak dögivel, ami jó hír. Viszont közösségi szinten, sajnos a kanyarba sincs az egész.

    Aztán oké, hogy attól, hogy nálunk nincs semmi, külföldön még virágzik. Ahogy az is, hogy nekem ez amúgy nem probléma, mert nemzetközi körben mozgok én is, külföldiekhez szólok, velük dolgozok együtt közösen. Viszont ettől még örülnék, vagyis inkább örültem volna neki, ha idehaza nem csak ennyire vitte volna.

    “simán lehet tudatos hater, vagy pedig valami önös érdekekre hajtó szándékos faszfej.” -> Pontosan. Sajnos tényleg vannak olyanok, akik több éve mást se csinálnak, például Deviantarton, mint kiszemelnek egy tehetségesebb emberkét, ráuszítják a droid haverjaikat, és csak azért szétoltják a profilját, téves megrendelésekkel szórják tele a fiókját, és hasonlóan “elmés” dolgokat művelnek vele szemben, mert történetesen pónis képeket (is) rajzol.

   • Péter, miután blogbejegyzéseiddel kegyetlenül beleálltál a feministákba, a tradisokba és a vlogerekbe, 1 évre kielégítve erőszakos impulzusaimat (üssed, Péter, üssed! 😀 ), én azt is megbocsátom neked, ha mondjuk a Barátok közt-ről írsz pozitív, dicsőítő cikkeket. 😛

    Amúgy ezeket Titkos is élvezte, csak titkolja. Gondolok itt a Vasútas / Kaller gyepálásra. 😀

    Akárhogy is szabadkozol, te maradsz a mi kedvenc gladiátorharcosunk, aki néha belép az arénába kiosztani egy-két pofont.. 😀 😀 😀

   • Na, akkor csak még ezekre a “kiosztós” részekre, mielőtt félreértjük egymást. XD

    “Igaz, sikerült túltolnom a szekeret nekem is már a vége felé, de arra azért mindig próbáltam ügyelni, hogy ok nélkül, ne rakjak ki boldog-boldogtalant. Más téma, hogy “kereslet” az lett volna rá, mert voltak akik tényleg vártak valami “heti balhét”. Emlékszem, egyszer pont te írtál be emiatt, mikor már több mint egy hónapja nem volt semmi, és néhányan elkezdték kérni az “adagjukat”, meg “célpontokat” ajánlgatni, hogy: “Azért tök jó, hogy ha Péter nem csinálja magától a balhét, akkor ti szándékosan uszítjátok, hogy csináljon, csak mert azt úgy kell.””

    Jaja, erre emlékszem. 😀 Pláne úgy, hogy asszem ezelőtt nem sokkal volt az Aois vitánk, aztán volt olyan idejáró “rajongód”, aki utána képes volt név szerint azt “rendelni” tőled, hogy akkor most rólam is írj “lejárató postot”. 😀 (Tényleg valahogy úgy fogalmazott, hogy “Arról a Titkosról vagy kiről mikor lesz post?” XD) Csak aztán mondtad neki, hogy amellett, hogy valóban nézeteltéréseink voltak, meg vannak hülyeségeim, pl. hogy “odakeverem mindenhez még a hóembert is” (XD), attól még messze nem érem el azt a szintet, ami “méltóvá tenne” arra, hogy külön fikapostot kaphassak, pl. mint Ricsi és társai. 😀

    “Mondjuk ez meg az én mentségemre szóljon, de azért akiket elővettem, azok azért általában tettek is azért, hogy kikerüljenek. Szóval érted, milyen már az, hogy felmész egy fórumra, leírod a viszonylag oltásszegény, negatív véleményed, mondjuk a Narutóról, aztán mindjárt jön a helyi fő Naruretard, és nem az, hogy elküld a francba, hanem még konkrétan meg is fenyeget, hogy: “Na majd ha kijössz a conra, ezért még számolunk! Beverjük az arcodat tesó!” =D”

    Jó, ezek nagyobbik része tényleg gáz volt, szóval lehet kissé én is hülyén fogalmaztam az előbbi postomban: nem is feltétlenül az zavart, amikor 1-1, valóban “díszpéldány” animést “elemeztél ki”, hanem ugye sok olyan post is volt, amiknek eleve vagy a teljes fandom basztatása volt a célja, vagy pl. egy animecon cosplayfelhozatalának kicikizése. Persze 1-1 post formájában még talán el is ment volna ez, afféle “most jól kiírom magamból minden bajomat a hazai animefandommal kapcsolatban, aztán többé nem hozom szóba”, csak amikor már évente volt itt “jelentés a Mondoconról”, meg “Weaboo championship 2012”, meg ilyesmi, akkor azért úgy voltam vele, hogy ez is túlzás már, mert gyakorlatilag egyetlen fandom folyamatos basztatásáról szólt a bejegyzések nagy része, érted. XD Aztán ezt sokan meg úgy megszokták, hogy amikor próbáltál később leállni, duplán nehéz volt, mert a “rajongók” nem akarták hagyni. XD (Btw, Ricsitől tényleg röhej volt ez a “gyere ki a következő conra, majd jól megverünk!” duma, bár én a mai napig úgy érzem, hogy ő ott olyan “megtűrt hülyegyerek” volt, szóval amikor pl. előadta ezt a nagy fenyegetését is, egyetlen ember nem állt mellé, hogy “igen, én is meg akarom már régóta verni Pétert!”, vagy ilyesmi, pedig ő olyan nagy mellényel írta a dolgot, mintha minimum valami kigyúrt, 20 fős narutard-osztag állna mögötte. :D)

    “Amúgy ezeket Titkos is élvezte, csak titkolja. Gondolok itt a Vasútas / Kaller gyepálásra.😀”

    XDDDDD Azt amúgy pont nem titkoltam, nála mindig le is írtam, hogy a blog történetében még senkin nem mulattam olyan jól, mint a róla szóló poston, de annak az volt az oka, hogy:

    1. Ő magának csinálta a fesztivált, imádott úgymond “tátott szájjal rohanni a faszerdőben” és gyakorlatilag minél jobban basztatták, annál inkább nyomatta a hülyeségeit. XD Nála tényleg nem tudtam másra gondolni, mint hogy élvezi, ha foglalkoznak vele, az már mindegy neki, hogy ez negatív vagy pozitív színben történik. 😀

    2. Nála nem szimplán az volt, hogy “haha, röhögjünk ezen a gyökéren együtt!”, Benyó, Ricz és a többiek olyan szép, bizonyítható “bűnlajstromot” írt róla össze a kommentszekcióban, hogy szerintem ha azt mindet tanúkkal együtt egy bíróságon felolvasnák, pár év minimum kinézne szeretett váltókezelőnknek. 😀 Szal érted, Kaller “csodája” nem annyi volt, hogy “szegény túlságosan el van varázsolva” (pl. Momiji), vagy “szegénynek sok volt a Naruto 24/7-ben” (pl. Ricsi), hanem egy gátlástalan rohadék, aki emellé még próbált is afféle white knight lenni a fandom szemében és ráadásul ezt tudatosan csinálta alattomosságból. (Ennél még Mr. “Tradilovag” Rontom is jobb volt, őt legalább valódi szektás “kiválasztottság érzés” fűtötte és annak tudatában írta minden postját, de ez csak egy gerinctelen aljas kis geci volt. XDDDD)

    3. Ő az első, akire nem csak mi mondtuk, hogy “ennek valszeg hiányzik pár kereke”, hanem papírja volt róla. 😀 Nem holmi utánzat, ez kérem egy hamisítatlan, eredeti félcédulás! XDDDD

    4. Ő volt az egyetlen, aki “komoly sikereket” ért el, úgymond “hírhedt” lett a fandomban. XD Persze szerencsére nem túlzottan, szóval azért örülök, hogy nem lett akkora rajongói bázisa, mint teszem azt anno Mufurcnak, illetve hogy inkább negatív szerepkörben maradt meg az embereknek, de azért tény, hogy amíg egy Ricsiről, Hitomiról, stb-ről valszeg az emberek 90%-ának lövése sincs mostanra (és jó eséllyel nem is volt), addig Kaller csak elérte, hogy asszem a Holdfényconról már kitiltották, ha kamera van nála, nem mehet női öltöző közelébe, illetve a Mondocon szervezői is ismerik azért annyira, hogy ha meglátják a területen, szerintem minimum “riadóztatják” egymást, hogy “srácok, megjött a félhülye, fokozott őrség mindenhová!”, vagy valami. XDDDD Azért ez már “hírnév” a javából, még ha kétes is. XDDDD

    5. És a végére: gyakorlatilag ő az, aki úgymond “professzionális szinten” képes magából újra és újra hülyét csinálni. 😀 Nem kell hozzá Péter blogpostja sem, időről-időre kirak valami marhaságot, amiben magát próbálja promózni, de inkább csak kiröhögtetni sikerül. XD Szal lehet írtam itt már, de nem olyan régen pl. kihozott egy plakátot, ahol úgy áll a képen két cosplayer-csaj mögött, hogy kb. oda lehetne írni, hogy “Have you seen this sexual assaulter?”, de a legutóbbi klipje is igazi “100% Kaller” esszencia. 😀

    Úgyhogy valóban, a róla szólót blogpostot nem csak élveztem, de akkoriban én is úgy jártam fel ide, hogy “oké, nézzük, ma mitől fogom szénné röhögni magam”, de persze ez nem csak Péter kezdőpostja miatt volt, hanem amit Ricz és a többiek is összeírtak róla később, szóval az egy igazi “koprodukciós” lejáratás volt, de ha valaki, ő megérdemelte. XD Igazából ott a végén már szinte örültem, hogy Péter törölte az egészet, mert oké, hogy hiányozni fog az a post, de gyakorlatilag láttam, hogy magamtól úgysem fogok tudni leállni, azt már túlságosan is élveztem. XD Szóval ott talán már én is túltoltam kissé a dolgokat, de a fentiek miatt a mai napig Kaller a kedvenc félcédulásom az összes közül, vagyis inkább “a leghülyébb animés, aki valójában sosem volt az”. 😀 (Mármint nem hülye, animés… XD) Mert az egészre az tette fel a koronát, hogy úgy volt ő “animeszakértő”, hogy a DB/SM duónál messzebb nem jutott és úgy volt “cosplaytanácsadó”, hogy igazából csak a jó csajokat rakta ki Face-re, a ruha viszont már kb. majdnem mindegy volt számára, öltözhetett volna valaki életre kelt muffinnak is, ha a melle és a lába kilóg a sütijelmezből. XDDD (Plusz ő volt az, aki tényleg “szórakoztatott”, tehát a hülyesége nem idegesített, vagy nem valami “bosszúvágy” miatt basztattam annyit, hanem egyszerűen megalol volt a csávó minden egyes megnyilvánulása. XDDD)

    Kalleren kívül talán csak a tradik kiosztása jött be még nagyon, bár az már közel sem volt részemről felhőtlen szórakozás, inkább egyfajta “elégtétel”, miután több haveromat is beszippantotta ez a szarság, plusz előtte Rontom idejött és mindenkit jól felidegelt.

    De azért nem mondanám, hogy én direktbe a basztatós postok miatt lettem volna itt “visszatérő vendég”, pláne azért nem, mert kb. akkoriban kezdtem el ide rendszeresebben járni, amikor már Péter is a “normálisabb” postok megírására adta a fejét, vagy ha ki is osztott 1-1 embert/fandomot, azt is korrektebb stílusban tette és nem egyetlen dolgon lovagolt évekig. 🙂

    A végére pedig egy utolsó képet, ha már emlegetted: Ez az, jó lesz, most pedig szép lassan kezdd el balra-jobbra húzgálni a pengét! 😀

   • 1, DarkVasutas:

    „Benyó, Ricz és a többiek olyan szép, bizonyítható “bűnlajstromot” írt róla össze a kommentszekcióban, hogy szerintem ha azt mindet tanúkkal együtt egy bíróságon felolvasnák, pár év minimum kinézne szeretett váltókezelőnknek.”

    Valószínűleg inkább pénzbírságot kapna. De ha azt nézem, hogy a gazdag szülőknek könnyedén telik ügyvédre, még az sem. 😛

    „egy gátlástalan rohadék, aki emellé még próbált is afféle white knight lenni a fandom szemében és ráadásul ezt tudatosan csinálta alattomosságból.”

    Szerintem ő egy ilyen modern kereszteződése a falu bolondjának és az antikvitásbeli szatírnak. 😀

    „a legutóbbi klipje is igazi “100% Kaller” esszencia. :D”

    Na, ezen röhögtem. 😀 Amúgy neki való az Űrgammák világa – esküszöm, ha lenne egy remake, simán el tudnám képzelni az egyik főszereplőnek. 😀 (Másik ilyen perverzióm az, miszerint elképzelem, hogy DarkVasutas, Daisetsu és Member közösen összedobnak egy videót valami animés témában. 😛 )

    2, MLP:

    Szerintem zárjuk le a témát. Mármint amit én kezdtem el a poszt alatt. Elmondtam a véleményem, és nem akarok ennél többet. Őszintén szólva: nemrég olvastam el a Bolygóközi támadótörpe c. poszt alatt a vitátokat Palacsintával a Kill la Kill-ről, és csak ámultam azon, ami ott ment. (Palacsinta tisztára úgy nyomta, mint egy kádéenpés képviselő. 😛 A Kill la Kill betiltása – hogy juthat el valaki egy ilyen zsebdiktátori szintre?) Nekem nem az ilyen felsőbbrendű kioktatás a célom, sem egy vita eszkalálása egészen a kielégülésig. A szándékom a véleményem elmondása volt, ami annyi, hogy nekem nem bejövős, ugyanakkor tiszteletben tartom, ha valakinek, vagyis nektek tetszik. Erkölcstelennek nem tartom az MLP-t, mint Rontom-Bontom (vagy Palacsinta a KLK-t). A kezdeti előítéletek ellenére nem nézem le a fanjait. Ilyen hülyeség meg, mint a betiltás, eszembe sem jut. Zárjuk le ennyivel!

   • Na mielőtt nagyon elmennénk OFF-ba, a váltókezelőt (mert ha jól tudom össz-vissz ennyi köze volt ehhez a szakmához) ne nagyon forszírozzuk. Ritka nagy kretén volt, és maradt is, ez tény, de én spec pont azért nem látom értelmét a basztatásának, mert hiába egy orbitális lúzer, igazából nem árt vele senkinek, csak saját magának. Plusz van olyan rendes, és megtartja a hülyeségeit, a saját kis facebookján.

    Palacsintát szintén nem akarom megnekrózni, mert az is kb. annyi volt, hogy nagyon szeretett volna spanolni, de a végén ráfaragott, és beégette magát. Igazából ő ott szúrta el, hogy olyan témákat vett elő, olyan stílusban, amiknek akkor már rég nem volt aktualitásuk.

    MLP-hez még annyit, hogy engem nem zavar, ha valakinek nem tetszik, csak hülyeségeket ne kezdjen összehordani köré (lásd: Szirmai), mert azt nem szeretem.

    Egyébként most veszem észre, hogy valamiért ez Mr. Trabival lett összehozna. Itt annyi helyesbítést tennék utólag, hogy a hőbörgést e körül, kivételesen nem ő, hanem egy hungarista rokonlelke csinálta. =)

  • Összecsaptak a hullámok, röpködnek az érvek. 🙂 Evrypony calm down and keep Discord. 😛

 12. Elkezdtem keresgélni képeket az idei MLP mozi kapcsán, és találtam valamit, amiről nem tudtam eldönteni, hogy ez most mi? Ugyebár elvileg a mozi a póni-világban játszódik, viszont az a kép, amit találtam, meg EQG-s tartalom. Linkelem a képet, hátha valaki tudja, hogy ez most mi?

  • Szerintem ez erősen kamu, fanmade kép, főleg azzal a Dreamworks logóval… 😀

  • Titkos már megelőzött, de igen, ez valami fanmade cucc. Eleve a kép júniust ír, miközben a mozi premiere októberben lesz. Plusz a mozi a canon sorozat alapján fog menni, így eleve nem lehet humanizált. A 3D meg aztán már tényleg csak a cseresznye a kamu tortán. =)

 13. Megnéztem a 7. évad első két részét. Érdekes eresztés volt. Eleve felhagytak a dupla epizódos nyitással, viszont így is kapcsolódtak egymáshoz a részek. Valahogy nem volt az igazi.

  • Majd meglátom. A 6. évad nyitásától se voltam elájulva. Sőt, szvsz talán a leggyengébb nyitás volt, amibe nem tagadom, jelentősen közrejátszott az a tény, hogy rühellem a babás epizódokat. Az utána következő részeket viszont, már élveztem. =)

   • Nekem tetszett a 6. évad nyitánya. Viszont most látom, hogy a 7. évadban kapásból a 3. részben megkapjuk a kötelező babás részt. Ráadásul így két perc után látom, hogy a legrosszabb fajtából valót.

 14. Eljutottunk a 7. évad feléig, és azt kell mondjam, eddig kimondottan jó évad sikeredett ki belőle. Kapásból két olyan rész is van benne, amit beraknék a top10 mlp epizód listámba. A 10. rész nagyon ütősre sikerült, míg a 13. rész kimondottan megható lett. Persze van néhány negatívuma is. Egyrészt a korábbiakhoz képest is érezhetően sok szerepet kaptak a mellék karakterek, másrészt volt egy rész, amit pont annyira élvezhetetlennek találtam, mint a Newbie Dash-t, bár talán annál is fárasztóbb volt (konkrétan BigMac szerelmi történetére gondolok).

  • Majd ha befejezik, akkor én is lenyomom, aztán valszeg lesz is egy nagyobb összefoglaló bejegyzés, mert az már érik egy ideje. Az előző nagy postot még a negyedik évad után írtam, de most már lefojt annyi víz a Dunán, hogy legyen ismét miről írni. =)

   Amúgy a Newbie Dash-t én nem éreztem rossznak, simán csak átlagosnak. Bár lehet ebben az a tény is közrejátszik, hogy nem vagyok nagy RD fan, szóval a kifejezetten hozzá kapcsolódó részektől se várok el különösebben semmit. Egyébként érdekes, mert a nagy RD fanok egy része, kifejezetten védte azt az epizódot, annak ellenére, hogy sokan tényleg az évad egyik leggyengébb részének tartották.

   Viszont ez olyan, hogy akik nem Trixie fanok, azok közül sokan nem szeretik a Boast Busterst. Míg nekem pl. kifejezetten tetszett. =)

   BigMac-nél meg ez a dolog már azért vicces, mert ezt a karaktert (is) már annyi mindenkivel próbálták összekavarni. =) Ugye először Fluttershy-al, de az még tényleg csak ilyen “fanmade only” dolog volt. Aztán jött Miss Cheerilee, amit eredetileg pont a shipperek kiparodizálásának szántak (a fandom fel is kapta) de később mégis jöttek olyan jelenetek, pl. pont az EQG mozikban, ahol már úgy jöhetett le, mintha tényleg lenne köztük valami. Na aztán jött Marble Pie, ahol már tényleg úgy tűnt, hogy oké, itt most megtalálta a hozzávaló csajt. Erre bumm, a semmiből behoztak egy totál másikat. =D

   Amúgy nem láttam a részt, de igen, hallottam hírét, hogy sokakat (még az ismerősi körben is pár emberkét), főleg azokat, akik Marble Pieal szerették volna ha összejön, finoman szólva is felcseszte ez a rész.

   • Nálam nem az volt a probléma, hogy kivel jött össze, mert őszintén szólva, nem érdekel BigMac szerelmi élete. Sokkal inkább az cseszett fel, hogy mennyire rettentően kínos az egész. Főleg, hogy erre rátesz egy nagy lapáttal, hogy a CMC próbálja újfent egyengetni az udvarlásban. Pedig az évadban többször szerepeltek a CMC tagjai, és a többi részük kimondottan jó volt.

 15. Nézzétek, mit találtam a YT-on. 😀 Végre kijött a film trailere.

  • Érdekes. Ugyan ez a 3D behatás, nekem enyhén szólva nem tetszett. Plusz az is érezhető, hogy a sorozathoz képest, ez más stílust használ, ami inkább emlékeztet valami Pixar, Dreamworks mozira. Mindenesetre én bízom benne, az EQG moziknál, már sokkal jobbnak tűnik. =)

   • Nekem egyelőre eléggé “izé”-feelingem van tőle… Aztán persze ki tudja, az első EQG trailernél is rohadtul szkeptikus voltam, aztán a teljes film végül meggyőzött. 🙂 Ami fura:

    1. A Péter által emlegetett “3D behatás”, én ezt nem erőltettem volna a készítők helyében, az EQG-ben pont az tetszett, hogy leszámítva, hogy a pónikból emberek lesznek, a dizájn egy az egyben maradt a régi. Szal nekem még a TV sorozatot is szoknom kellett anno, mire megszoktam, most a moziban megint csavarnak rajta egyet? XD Na, de ez még tényleg megszokható, ami viszont fura volt, hogy mintha az egész jóval csiricsárébb, “szivárványhányósabb” lenne, mármint úgy értve, hogy jobban, mint a sorozat. Szal ha már az EQG mozit kúrogatták sokan azzal, hogy “tiszta tinipicsás high school musical”, akkor ennél meg mintha direkt az öt évesek felé kondicionálnák jobban a filmet, mindenhol fényes izék, flitterek, stb… Nekem ez így elsőre kicsit túl sok volt, amire ez a fura dizájn is erősen rájátszott, valahogy olyan gyerekesebb lett az egész annál, mint korábban bármikor.

    2. Mivel jó pár szezonnal le vagyok maradva, ehhez nem annyira értek, de mi volt ez a sok új “mutáns” a filmben? Eddig voltak a pónik, a grifek és ami ezeken túl volt, az általában mind valami “póni-variáns” lény volt. (Szal ha pl. megnézitek a sziréneket, vagy a changelingeket, azok is olyanok, mintha a már meglévő póni testre a készítők csak egy új “skint” húztak volna rá. XD Jó, kivéve Discord, ő egyedi… XD) Na ehhez képest a filmben van minden: medvedisznóember, lándzsás pávián, valami gepárdlény, ami kb. a furry-rajongók nedves álma lesz, stb…. XDDD De komolyan, amikor pl. leszáll a léghajó (vagy mi akarna az is lenni… XD) és előjön belőle a “malac”, nekem kb. az Angry Birds film ugrott be, abban volt ugyanez… XD

    3. Olyan fúdenagy poén, vagy esemény nem nagyon volt a trailerben, bár szerencsére azt vettem észre, hogy ha valamit, akkor trailert jól szoktak csinálni Póniék, vagyis a fontos jeleneteket pont NEM lövik el általában bennük, szemben az Amcsi filmtrailerek 90%-ával.

    Amik bejöttek:

    1. A dalok még mindig tetszenek. 🙂

    2. Sea-ponies, végre! 😀 S3 óta, vagy mióta “kampányolok” értük, elvégre már G1-ben is fontos szereplők voltak. 😀

    3. Az új gonosz hangja szexi. :3 XDDDD (Elnézést, ez a fanboy-énem volt. XD) De tényleg, amíg pl. egy Trixienél, Sunsetnél, Starlightnál, Chrysalisnál, de még egy Nightmare Moon-nál is mintha csak arra mentek volna rá, hogy minél “bitchibb” hangjuk legyen, addig ez most olyan női főgonoszosan, de szexi. :3 XD

    4. “BRIAN! NOOOO!” XDDDD

   • Nos igen, a rajzolás és 3D effekt nekem is szemet szúrt. Inkább az a zavaró benne, hogy túl élénkek lettek a színek, vagy inkább harsányak. A sorozatnak volt egy bizonyos fokú visszafogottsága. Mondjuk az várható volt, hogy a sorozathoz képest lépni fognak valamerre grafika terén.

    Van pár dolog, ami kicsit furcsa számomra. Egyrészt, elég sokára hozták ki a trailert. Jó, a Verdák 3 trailere sem sokkal a premier előtt jött ki. Úgy tűnik Hasbronál a nagy titkolózás vagy valami epic dolog miatt van, vagy azért, mert úgy érzik, nem klappol a film.

    A másik, hogy hol volt Celestia és Luna? Mi ez a balfasz városvédelem Canterlotban? Amúgy nekem is az Angry Birds jutott eszembe a léghajós jelenetről. 🙂

    Titkos: Javaslom, pótold, mert gyaníthatóan építkezni fog a hetedik évadra a film. Amúgy nem csak a griffek vannak, hisz ott vannak a sárkányok is. De amúgy Discord valójában nem üt el annyira a póniktól, még ha elég egyedi is a megjelenése, de ha alaposan megnézed a fejét, az egy póni fej. De ott vannak még a jakok, az a macska-szerű lény, aki Daring Doo főellensége, vagy épp a bivalyok. Ami a vízi pónikat illeti, mikor a Hasbro expón bejelentették őket, kicsit el is csodálkoztam rajtuk. Viszont így a trailer alapján nekem a Monster High jutott eszembe (The Great Scarrier Reef című rész). A főgonosz érdekes lesz, bár tavasszal még arról volt szó, hogy másik karakter lesz a fő nemezis. Az a lándzsás pávián szerintem Tirek fajtársa lehet. Ami meg azt a gepárdlényt illeti, nem tudom, melyik figurára gondoltál.

   • Valószínűleg azért lesz ilyen mind látvány, mind stílus terén amúgy, mert a Hasbro ezt mozikba akarja küldeni, ahol most úgy néz ki, egy szélesebb közönséget szeretnének ezzel megszólítani. A mozis animációs filmeknél pedig ez a stílus a nyerő, bevett, úgy nagyjából a Shrek óta. Szóval ezért ilyen élénkebb, harsányabb, furább az egész (legalábbis a sorozathoz képest), mert itt most ugye nem csak a gyerekek, és a bronyk igényeinek akarnak megfelelni, hanem cél az is, hogy apuka, anyuka, akik különben közelébe nem mennének ennek, ők is élvezhessék együtt a gyerkőccel.

   • Hááát, nem tudom. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy az általad leírt szándékhoz képest valahol a két koncepció között a padlón található a végeredmény. Vagyis sem ez, sem az nem lett. Az elmúlt években láttam pár animációs filmet, és még a két és fél D-s típusoktól is elüt. Ettől függetlenül nem lett rossz, csak nagyon szokatlan, mert sem CGI animációra nem emlékeztet, sem a sorozatbeli hagyományos 2D rajzra.

   • Ami feltűnt a 2.5D mellett, hogy magukon a karaktereken is feltűnik sokszor ilyen fehéres külső-belső ragyogás effekt. Sőt pl. 0:28-nál, amikor Twilight benyit a palotába, a sörényén tisztán látszik a domborítás effekt. Viszont az animációk maguk amúgy szép részletesek.

 16. “Inkább az a zavaró benne, hogy túl élénkek lettek a színek, vagy inkább harsányak. A sorozatnak volt egy bizonyos fokú visszafogottsága. ”

  Jaja, ez zavart engem is, jobban, mint a 3D. Pl. úgy csillog a szemük szerencsétleneknek, hogy azt bármelyik KyoAni-s loli megirigyelhetné… ^^”

  “A másik, hogy hol volt Celestia és Luna?”

  Most hogy mondod, tényleg fura, hogy ők egyetlen képkockát sem kaptak a trailerben.

  “Ami a vízi pónikat illeti, mikor a Hasbro expón bejelentették őket, kicsit el is csodálkoztam rajtuk. Viszont így a trailer alapján nekem a Monster High jutott eszembe (The Great Scarrier Reef című rész). ”

  Nekem meg ez. 😀 Oké, ez G1-es dal, de eléggé közkedvelt, van belőle G4-es bróni remix is. Vagy emlékszem, volt olyan, aki pl. a Rosario to Vampire éneklős sellős részére rávágta ezt a dalt. XD Szóval csodálom, hogy eddig vártak velük a G4-ben, remélem legalább egy számot itt is kapnak majd. 😀

  “Ami meg azt a gepárdlényt illeti, nem tudom, melyik figurára gondoltál.”

  2:12-nél arra a humanoid macskára, bár igaz, tényleg nem gepárd, akkor minimum foltos lenne. 😀

  • Az konkrétan egy macska kalóz. Amikor bejelentették, mindenki le volt döbbenve, mert eddig nem volt antropomorf macska, csak Opál volt, Rarity macskája.

   Közben megnéztem még egyszer a trailert, egy villanás erejéig látszik Celestia és Luna, de nem feltűnőek. Így viszont úgy tűnik, mintha Twilight kormányozná Canterlotot.

   Én csak azért reménykedem, hogy nem lesz sok énekes betét, mert a magyar szinkronban általában rettenetesen van lefordítva, és moziban csak olyan időpontban játszanak eredeti nyelven, amikor normális ember dolgozik. Bár gyaníthatóan csak szinkronos verzió lesz belőle.

   • “Az konkrétan egy macska kalóz. Amikor bejelentették, mindenki le volt döbbenve, mert eddig nem volt antropomorf macska, csak Opál volt, Rarity macskája.”

    Hát igen, én is azért néztem rajta… 😀 Eleinte ez ilyen “Pónivilág” volt, 1-2 extra egyéb lénnyel, most meg már lassan ilyen Tesz-Vesz Város lesz… 😀

    “Én csak azért reménykedem, hogy nem lesz sok énekes betét, mert a magyar szinkronban általában rettenetesen van lefordítva, és moziban csak olyan időpontban játszanak eredeti nyelven, amikor normális ember dolgozik. Bár gyaníthatóan csak szinkronos verzió lesz belőle.”

    Én speciel kizártnak tartom, hogy ezt idehaza moziban leadnák, majd amikor már az Amcsik a TV-ben vetítik, nálunk is lemegy majd a Minimaxon a megszokott “minőségi” szinkronnal, ahogy tették ezt a korábbi három EQG film esetében is. (Pedig ezekből az első kettő először szintén a mozikban futott Amerikában.)

   • Azért volt már benne anno is Manticore, vagy később Chimera, szóval az ilyen mitológiai lények se voltak ritkák. Viszont valóban, ezek az antropomorf lények, eddig nem voltak. A kettő meg együtt, nos talán az a legjobb szó rá tényleg, hogy fura. Szóval ennyi erővel, már a pónik is lehetnének akkor antropomorfok, de az meg szvsz túl sok lenne a rajongóknak. Mert fanarton ugye imádják az ilyesmit, de ha canonizálni próbálnák, akkor már egyből visszakoznának. Ahogy anno ugye az EQG moziknál se nagyon akarta bevenni a gyomruk a humanizálást, holott abból is mennyi fan cucc jött ki ugye, már S1 után is. =)

    A fordítástól amúgy nem tartok, mert én sanszosan eredeti nyelven fogom csak megnézni. =) Feltéve persze, ha tényleg nem kerül be a hazai mozikba, mert ha igen, akkor oda muszáj lesz elmenni, és kibírni magyarul. =D

    Esetleg abban reménykedhetünk még, hogy hátha amolyan felemás lesz. Vagyis a párbeszédeket lefordítják, de a dalokat meghagyják eredeti nyelven. Bár erre van egy olyan érzésem, hogy nem sok esély van. Pedig még ez a megoldás is jobb lenne, mert sajnos máig nem tudom felejteni így se, Pinkie Pie Smile! című dalának a magyar verzióját. =D

   • Nagy eséllyel lesz Magyarországon is. Október 5-re van beiktatva a premier. Persze, később még változhat a tényállás, de gyanítom, hogy ha olyan ismeretlen címek, mint a fű alatt érkezett Zukkini, bekerültek a hazai mozikba, akkor ez is megjelenik. Viszont azt kizártnak tartom, hogy egy animációs filmnél legyen eredeti nyelvű vetítés (bár jó volna, ha lenne).
    Itt a forrásom: http://filmek.s9.hu/my-little-pony-a-film/

   • Akkor úgy néz ki, mégis meg kell nézni magyarul. =) Mondjuk ki tudja? Lehet ezt a szinkront, egy másik brigáddal fogják csinálni, akik kivételesen valami egész jót hoznak majd össze.

    Amúgy ha már ilyen poénosabbra akarják venni, bírnám ha valami Ghost utalás is belekerülne. Pl. mit tudom én, találnak valami telefonfülkét, amiben csörög a telefon, felveszi mondjuk Pinkie vagy Fluttershy, aztán egy ilyen Texasi redneck nyomná benne a showdert, káromkodásmentes Ghost stílusban. =D Esetleg mit tudom én, valami portálon keresztül, belelátnának a való világba, ahol épp ilyen 30-as kocka arcok rohannák meg a róluk mintázott figurákat, félretúrva a kislányokat az útból. =D Persze gyanítom semmi esély rá, de nagy lenne, ha tényleg lennének ilyen 4. fal törős kikacsintások. =)

   • Én meg úgy érzem, kénytelen leszek elmenni vagy az Emoji filmre, vagy a Mogyoró meló 2-re, hogy megnézzem a trailert moziban. Sanszosan inkább az utóbbit választom, mert az Emoji még az Angry birdsnél is vállalhatatlanabb.

 17. Így a trailer alapján felmerült bennem egy kérdés. Ez a Songbird Serenade (akinek Sia adja a hangját), nagyon hasonlít Countess Coloratura-ra. Vajon van köztük valamilyen kapcsolat?

  • A külseje alapján, engem inkább emlékeztet valami full extrás, random Deviantart OC-ra, amit Apple Bloomról mintáztak. =)

   A törött szarvú, punksérós, bőrszerkós bosst meg mintha valami poszt-apokaliptikus, steampunk fanficből szalajtották volna. Az emberei meg tisztára olyanok, mint a Samurai Jackben lévő random henchmanek, akikről utólag mindig kiderült, hogy robotok. =D

 18. Kicsit ránéztem már a wikipédián a 7. évadra, hogy mikorra tervezik az évad zárását, erre kiderült, hogy nem is 22 részes lesz, hanem rendesen 26. Mondjuk az elkövetkező epizódok között akad pár wtf gyanús. 🙂

 19. Mai napon befejeztem a 7. évadot. 🙂 Érdekesre sikeredett. Az első fele valami fenomenális volt, míg a második felénél eléggé furára sikeredett, beleerőltettek egy összefüggő történetet, de azt is úgy csöpögtetve, mint a 4. évadnál. A zárás azért így is jó volt. 🙂

  • Igen, már hallottam a többiektől is. =) Jövőhéten neki állok maratonozni, aztán ha minden jól megy, legkésőbb az az utáni hétre jön a következő nagy számadás póni ügyben. =)

   Jut eszembe, ezt láttad már? Valami hatalmas. =D

   • Most, hogy túl vagyok a filmen, elkezdtem nézni, amit linkeltél. Ez az NGE utolsó epizódjának mintájára készült? Elég beteg.

    Amúgy a film eléggé furára sikerült.

   • Konkrétan az End of Evangelion moziból van, az elhíresült Lilith felemelkedése jelent mintájára készült, vagy inkább azt parodizálja.

    Amúgy ja, 2004 körül az eredeti, nekem is elég bizarr élmény volt, mikor először láttam. Mondjuk ettől még tetszett. =)

    A kritika meg nekem is készülőben van, a másikkal együtt, csak ugye idő… =)

 20. HUNdebLeonidasX Says:

  véletlen akadtam rá:
  https://port.hu/cikk/mozi/9-dolog-amit-nem-tudtal-a-my-little-ponyrol/article-48341

  a forrás nincs feltüntetve de kicsit gyanus (főleg a pornos factnál az egyező sorrend)

  • Valahogy nem lep meg, hogy ilyen olcsó módon élnek. Írtam is a facebook-on nekik, hogy azért változtathattak volna a szövegen, ha már plagizálnak.

  • LOL, ilyen se volt még. Mármint más blogokon, láttam már visszaköszönni a saját szavaimat, akár komplett szövegrészlegeket is egy az egyben, de ez már új szint. =D

   Persze most lehet mondani, hogy oké, én se a kisujjamból szívtam ki ezeket az infókat, hanem több külföldi forrásból dolgoztam. Illetve próbáltam is nekik külön-külön utánanézni, hogy tényleg úgy van e, esetleg van e több infó a dologról, stb. Na de itt még arra se vették a fáradtságot, hogy legalább a saját szavaikkal fogalmazzák meg a cikket.

   Amúgy nem zavar, felőlem vigyék ha kell, mindenesetre vicces azt látni, mikor ennyire befigyel a ctrl+c, ctrl+v effektus. =)

  • A Port.hu az elmúlt 1-2 évben teljesen elbulvárosodott. Talán emlékeztek rá, hogy akkoriban halt meg az addigi tulaja. Na, nem tudom, hogy ki vette át, de telenyomta ilyen szar, Facebook-likevadász szintű cikkek nagy részével, gondolom szerinte így lettek “trendik”. Ami meg korábban működött az oldalon, azt is sikerült szarabbá csinálnia, legalábbis én visszasírom a régi moziműsor-keresőt, sokkal normálisabban volt megcsinálva, mint ez a mostani. (Amúgy kb. egyedül erre használtam az oldalt, meg ha filmeknek kerestem az angol-magyar címeit, akkor arra még jó volt.)

 21. Teljesen random belefutottam YT-n ebbe a videóba, amit bevallom, nem néztem végig (az első pár percet igen, aztán csak tekergettem, mert eleve olyan, mintha az első percekben felvázolt minimális infók alapján a továbbiakban már csak saját teóriákról szólna a műsoridő, az meg bevallom, annyira nem érdekelt XD), de ez most komoly, hogy a Hasbro már G5-ről beszél, meg állítólag kihoztak valami sneak peak videót is, vagy már az eleje is kamu? (Igen, azt tudom, hogy a fanart mind fanmade, az egyiken a Little Witch Academia-s Dianára “rajzolták rá” Sunsetet… XD) Mondjuk engem most nem is annyira az érdekel, hogy a G5 milyen lesz (az úgyis akkor fog kiderülni, ha megjelenik és megnézzük), sokkal inkább az, hogy akkor lassan hivatalosan is véget ér majd a G4? :/

  • A 6. évad után egy darabig követtem ezt a csatornát, de nagyon sokszor kalandozik el a témájában, így leszoktam róla. Amúgy, ahogy észrevettem, ennél a gyereknél kb. úgy néz ki a dolog, hogy 1/3 információra jut 2/3 elméletezés. Meg elég sok pletykát hoz fel, amelyeket információként tárgyal, aztán a végén kiderül, hogy tényleg csak pletyka, vagy olyan Hasbrotól érkező félrevezetés, amit a csávó csontig benyalt. Szóval érdemes fenntartással kezelni, amit mond.

   Az, hogy lesz G5, nem zárható ki, hisz a Hasbro hülye lenne hagyni az arany tojást tojó tyúkot. Viszont, hogy mikor, és milyen lesz, az már más kérdés. Egyelőre várjuk ki a S8-at (mellesleg pár epizódja úgy tűnik kiszivárgott, mert Kimcartoon-ra felraktak néhány S8-nak címzett epizódot, amit ugyan nem néztem meg, szóval nem tudom, pontosan mik ezek), aztán majd az is kiderül, hogy akarnak-e S9-et. Emellett azt vettem észre, hogy elkezdték tolni az EQG szekerét, nyáron kapott egy minisorozatot (ebből egy epizódot láttam is, kb. alulmúlja a 3 részes specialt). Viszont a jövővel kapcsolatban nem tudok semmit, mivel az utóbbi hónapokban drasztikusan visszaesett az érdeklődésem az MLP iránt (köszönhető leginkább annak, hogy más sorozatokat kezdtem nézni, kicsit animéztem, na meg ott volt a SW körüli hajcihő).

   • Én nem ismerem amúgy ezt a csatornát (random dobta fel a YouTube a videót az ajánlások között) és bár valamennyire éreztem, hogy a fazon bőven többet költ bele az egészbe, mint amennyi tény a rendelkezésünkre áll, viszont tényleg azt hittem, hogy volt valami konkrét Hasbro nyilatkozat a G5-ről és azt elemezgeti a srác, pláne úgy, hogy a kommentelők között is egy csomóan tényként kezelik ezt a “a G5-el a Hasbro az idősebbek felé is nyitni szeretne majd” dolgot, nem pedig azt írják neki, hogy “hülye vagy te, még a G4 sem ért véget, honnan veszed ezeket az állítólagos G5-ös infókat?” 😀 Viszont ja, én is keresgéltem közben és láthatóan még sehol nincs G5 infó, pedig már Equestria Daily-n is Gugliztam erre. XD

  • Ahogy Foma is írta, ez csak szimpla spekuláció. Persze előbb-utóbb tuti, hogy lesz majd G5 is, de ahhoz előbb még a G4-nek kell kellően kifáradnia, hogy arra reális esély legyen. Na most ha azt nézed, hogy idén ment le a 7. évad, jött a mozi, és már készül a jövőre esedékes 8. évad, akkor egyelőre nem úgy néz ki, hogy ez egyhamar be fog következni. =)

   Más téma, hogy a Hasbro boszorkánykonyhájában, már lehet tervezgetik a G5 prototípusokat (ezt kb. 2014 óta pedzegetik), de ugye a nagy mozit is már 2012 körül elkezdték tervezgetni, és 5 év kellett, mire lett belőle valami. =)

   Jut eszembe, erről is meg kéne már írnom, a következő nagy beszámolót, csak hát a Škoda T 50, most elrabolta az időmet. =)

   • Azok a fránya skodák. 😀 Amúgy hogy csináltad bele a speciális karaktert? Én meg csak nem töröltem a játékot, helyette megvettem a gw panthert.

    Amúgy kis guglizás eredményeként láttam olyan táblázatot, ami 2020-ra prognosztizálja a G5 debütálását, de egyelőre ezt is pletyka szinten kezelem. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy a 8. évadból mit fognak kihozni, mert most valahogy nem érzem azt, mint a 7. esetében, hogy van értelme spekulálni, mi lesz benne, egyszerűen nem tudom már belátni, mit lehetne még beletenni. Jó, vannak még nyitott kérdések: AJ szüleinek sorsa, Starlight és Chrisalis, na meg az át nem állított ellenségeket visszaerőszakolják a történetbe, vagy felmutatnak valami újat? Illetve Starswirl-el kezdenek-e valamit?

   • Kimásoltam. =) Amúgy poén, hogy a 9-es stock állapotban életképesebb, mint a 8-as fullosan.

    Az MLP-vel kapcsolatban, én bizakodó vagyok. Ami nagy szó, mert általában, meglehetősen szkeptikus vagyok. Ám ennél a rajzfilmnél eddig 7 sikeres évaddal, és egy szintén jól sikerült mozival, bőven bizonyítottak. Biztos ki fognak találni valamit, a kezük amúgy sincs megkötve, elvégre ez még jórészt mindig, egy epizodikus sorozat, még ha van is benne némi kontinuitás.

   • “és egy szintén jól sikerült mozival, bőven bizonyítottak.”

    Ez mondjuk relatív. Nekem annyira nem jött át a mozi. 🙂 Nem tartom rossznak, de ennél többet vártam tőle, ha már ennyi ideig készült.

   • Csakhogy a mozi, az nem 2012-től készült folyamatosan 5 évig. Az a verzió, amit kaptunk, nagyjából egy évig készült. 2012-ben, még csak az ötlete merült fel annak, hogy lehet lesz majd ilyen, mert a rajongók szerették volna, de akkor a Hasbro, még mással volt elfoglalva.

    Amúgy mi kellett volna még bele? Kaptunk egy a sorozat mércéjével mérve bőven jó kalandot, egy fasza fő gonoszt, meg annak a jobbkezét, aki remekül meg volt írni. Aztán ezen felül még volt worldbuild, változatos helyszínekkel. Plusz még a mellék karakterek is, bőven decensek voltak. =)

   • Nem igazán tudom, mi volt vele a bajom. Valahogy kevésnek éreztem az összképet. A főgonosz, meg a jobbkeze valóban jó volt. Viszont a mellékkarakterek már nem jöttek annyira át. A világépítés rendben volt, de valahogy az arányok, a rájuk szánd idő kevésnek, egyenetlennek hatottak. A története terén meg azt éreztem, hogy egy három epizód hosszúságúra nyújtott évadzáró dupla epizód, nem egy mozi film. Ha a tv-ben játszák le, semmi bajom nem lett volna vele, de moziterembe kicsit többet szerettem volna. Meg valahogy nem találtam a kapcsolódását a sorozathoz.

   • Na de pont ez volt a lényeg, hogy a fanok kapjanak egy kvázi szünetmentes dupla epizódot, némi plusz műsoridővel. Amúgy meg az egész mozi, egy nagy spin-off, tehát a sorozat egy pontján kapcsolódik be a történetbe, és mesél el egy független mellékszálat. Ez nem újdonság, kb. minden rajzfilm, anime sorozathoz készült mozifilm, ilyen szokott lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: